Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
sâmbătă, 21 ianuarie 2023
4. /22 IANUARIE 2023 - TEATRU/FILM
GEORGE MOTOI
Actorul şi regizorul George Motoi, director al Teatrului "Maria Filotti" din Brăila ("Chira Chiralina", "Terente-regele bălţilor")
Cursurile primare le face în comuna Dudești, jud. Brăila, unde s-au stabilit părinții după anul 1940. Între anii 1950-1954 urmează studiile medii la Grupul școlar agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. În anul 1954 dă examen de admitere și reușește la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Absolvă, în 1958, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa prof. Irina Răchițeanu.
După absolvire pleacă cu repartiție la Piatra Neamț, punând acolo, împreună cu toți colegii de promoție, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacău îl împrumută pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. Băcăuanii îi obțin transferul de la Piatra Neamț și joacă la Bacău numai roluri principale de largă diversitate, fiind remarcat în turneele din capitală ca unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului din A douăsprezecea noapte de Shakespeare (sub bagheta regizorală a reputatului Vlad Mugur). Vrea să-l angajeze Teatrul “Giulești” din București dar Vlad Mugur, preluând pe atunci (1964) direcția Teatrului Național din Cluj, îl convinge să meargă cu el. Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu același nume de Albert Camus, de pildă, îl propulsează fulgerător printre actorii de prim rang ai țării, iar câteva turnee în Italia, cu același rol, îl consacră definitiv. Îl vede și Radu Beligan în Caligula și-l invită să vină la Naționalul bucureștean. O face. Și nu numai pentru că, după o vacanță, Vlad Mugur rămâne definitiv în Occident, lăsându-l la jumătatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci și pentru că solicitările de la București ale Cinematografiei și Televiziunii îi sacrificau nopțile pe trenuri și avioane.
Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actrița Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actrița Gigliola Brăileanu.
A fost înmormântat la Cimitirul Sf. Vineri din București
Debut
1958 – rol Marcov “Poveste de iubire” de Simonov, r. Cristian Munteanu, Teatrul din Piatra Neamț
Teatre în care a activat
1958-1960 – la Piatra Neamț;
1960-1964 – la Bacău;
1964-1970 – la T. Național Cluj
1970–prezent – actor al Teatrului Național “I.L.Caragiale”din București
1991–1995 – Director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, prin cumul de funcție, neîntrerupându-și activitatea de actor și regizor la Teatrul Național din București
Activitate artistică
La Piatra Neamț:
·1958 – rol Marcov “Poveste de iubire” de Simonov, r. Cristian Munteanu
La Bacău:
·Don Carlos în „Don Carlos” de F.Schiller, r. Ion Olteanu
·Bănescu, „Generația de sacrificiu” de I.Valjan, regia Dinu Cernescu
·2000 Duncan, „Macbett” de E.Ionescu, regia Beatrice Bleonț
·2002 Eminescu, „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit”, adaptare și regia George Motoi
·Spectacol lectură: “Dialog nocturn despre o piesă nescrisă” de Doru Moțoc, - rolul Richard Cobden și regia (29 noiembrie 2002, - 150 de ani de la moartea lui Nicolae Bălcescu)
·2003 Ștefan, „Noiembrie” de Ana Maria Bamberger, regia Alice Barb
·Solionîi, „Mașinăria Cehov” de Matei Vișniec, regia Cristian Ioan
·2004 Maximilian, “Coada” de Paul Everac, regia Paul Everac
·Premiul Festivalului Național de Teatru pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou”, de D.R.Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul Național din Cluj)
·Premiul ACIN pentru interpretare masculină - rolul Andrei din „Trecătoarele iubiri”, de M.Urșianu
·Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela”, după G.Ibrăileanu, regia M.Veroiu
·Diploma “Artist de Onoare al Filmului Românesc”, 2001
·13 mai 2002 - Premiul de Excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc
·1960-1998 mai multe medalii și Ordine (Medalia Muncii, Medalia “Meritul Cultural”), Ordinul “Meritul Cultural cls.IV și Ordinul “Meritul Cultural” cls. a III-a)
·Cetățean de onoare al Municipiului Brăila (decembrie 2002)
·Premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF (iunie 2011)
I s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru merite în domeniul artei dramatice”.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului George Motoi la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”
George Motoi recită Ecce homo de Ion Minulescu
Poesis: George Motoi recitând poezii de Nichita Stănescu (Arhiva TVR)
Timotei Ursu s-a născut în 1939 la Timișoara. Tatăl a fost muzicologul si profesorul universitar Nicolae Ursu. A absolvit, în 1962, Facultatea de Filologie și de Istorie a Universitatii Babeș-Bolyai din Cluj și în 1969 Regia de Film la "Institutul de Artă Teatrală și Cinematografica I. L. Cargiale" din București.
Între 1965-1985 a lucrat la „Televiziunea Română”. A fost în paralel și crainic la TV și la Radio. Din 1970 pana in 1976, lector universitar la IATC (Univ. de Teatru si film, BUCURESTI.
Din 1986 traieste în exil in SUA ca jurnalist, fiind corespondent la "BBC" și la revista "New York MAGAZIN", înființând revista săptămânală "Foaie" și ca director la ziarul "Lumea Liberă ".
Timotei Ursu, autor a peste 100 de reportaje. documentare și anchete TV, a fost consilier stiintific al societatii "Dacia Revival International"(2004-2009); este membru al „Uniunii Scriitorilor din Romania”. al "Uniunii Ziaristilor Profesionisti" si al „Academiei Oamenilor de Știință din Romania.[1]
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit profesorului Tudor Mărăscu la 10 decembrie 2004 Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, „pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării științifice” din România.[2]
Buna seara, Irina de Tudor Marascu 1980
Florica Rosioru 1982 in filmul Invingatorul regia Tudor Marascu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu