5. /20 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. PLĂCINTE
Vărzări
* ½ kg aluat de pâine;
* 1 ceaşcă ulei;
* 2 cepe;
* piper;
* 1 varză murată
Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă varza tăiată
fideluţă, piperul şi se lasă pe foc să scadă foarte bine.
Se poate adăuga şi puţin
mărar.
Aluatul se întinde în
foaie de 3 cm grosime şi se taie în pătrate cu latura de 15 cm.
În fiecare pătrat se
pune o lingură de umplutură care, între timp, s-a răcit.
Se strâng colţurile în
formă de plic şi încă o dată colţurile nou formate astfel ca umplutura să fie
bine închisă.
Se lasă la cald să
crească.
Înainte de a fi date la cuptor se ung cu apă cu sare în care s-a
adăugat un praf de cimbru.
Se coc la foc potrivit
40 minute.
B. SALATE
Salată de porumb
* 1 conservă boabe de porumb;
* 1 lingură oţet;
* 1 lingură muştar picant;
* sare;
* 3 linguri ulei;
* 1 legătură pătrunjel
Se amestecă într-un castron oţetul cu muştarul şi
sarea, se adaugă uleiul puţin câte puţin şi se toarnă sosul obţinut peste
boabele de porumb.
Deasupra se presară pătrunjel tocat fin.
C. SOSURI
Sos de roşii
* 300 g roşii bine fierte şi
strecurate sau ½ lingură bulion pastă;
* ½ pahar apă;
* 2 linguriţe margarină;
* ½ linguriţă zahăr;
* 1 linguriţă oţet;
* sare
Se pun la fiert roşiile
fără apă şi se strecoară, sau bulionul cu ½ pahar apă, zahărul, oţetul şi sarea
şi se lasă să dea câteva clocote.
Se adaugă margarina şi
se mai lasă să fiarbă puţin.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Ciorbă de varză dulce
* 1 litru apă;
* ½ varză dulce;
* 1 morcov;
* 1 rădăcină pătrunjel;
* 1 ceapă;
* 6 roşii mari;
* sare;
* 2 linguri margarină;
* zeamă de lămâie după gust;
* 1 legătură pătrunjel
Morcovul, rădăcina de
pătrunjel şi ceapa, curăţate şi spălate se dau pe răzătoare şi se prăjesc uşor
într-o lingură de margarină.
Se adaugă apa şi se lasă
să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza tăiată fin.
După ce dă câteva
clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se
lasă să fiarbă până ce este moale varza.
La sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Praz cu ţelină
· 1 kg
praz;
· 1
ceaşcă ulei;
· 1
ceapă tocată;
· 1
rădăcină ţelină;
· 1
legătură frunze ţelină sau mărar;
· Sare;
· Piper;
· Zeama
de la 2 lămâi;
· 2
linguri fulgi de porumb sau 1 lingură făină
Se căleşte puţin ceapa în ulei, se adaugă prazul tăiat
în rondele cu lungimea de 1 cm, ţelina tăiată felii lungi, sarea, piperul,
verdeaţa, zeama de lămâie şi 2 ceşti apă.
Se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Se opreşte puţină zeamă din mâncare cu care, într-o
crăticioară, se pun pe foc fulgii de porumb.
Se amestecă continuu până se obţine o cremă, care se
adaugă la sfârşit în mâncarea de praz.
Se mai lasă puţin pe foc, cu grijă să nu se prindă de
oală.
F. DULCIURI
Melcişori
Aluat:
· 1
ceaşcă zahăr;
· ¾
ceaşcă apă caldă;
· 4
linguriţe drojdie uscată;
· 500
g făină;
· Sare;
· 100
g margarină;
· Coaja
rasă de la 1/2 lămâie
Umplutura:
· 2/3
ceaşcă stafide;
· 2/3
ceaşcă nucă măcinată sau migdale;
· 2
linguri zahăr;
· Zahăr
pudră
Se face un aluat cu ingredientele de mai sus şi
drojdia dizolvată mai întâi în apă caldă cu o linguriţă de zahăr.
Aluatul care trebuie să fie moale se lasă să crească
la cald ½ ore.
Se împarte aluatul în două şi se întind pe rând foi de
3 cm grosime.
Pe fiecare foaie se întinde jumătate din amestecul de
stafide, nucă şi zahăr.
Se rulează foaia şi se taie bucăţi de 3 cm grosime
care se aşază cu partea tăiată în jos, una lângă alta, în tava bine unsă.
Se mai lasă 10 minute la cald să crească şi apoi se
coc la foc potrivit.
Când se scot se pudrează cu zahăr din belşug.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu