joi, 19 ianuarie 2023

 5. /20 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A. PLĂCINTE

Vărzări

* ½ kg aluat de pâine;

* 1 ceaşcă ulei;

* 2 cepe;

* piper;

* 1 varză murată

Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă varza tăiată fideluţă, piperul şi se lasă pe foc să scadă foarte bine.

          Se poate adăuga şi puţin mărar.

          Aluatul se întinde în foaie de 3 cm grosime şi se taie în pătrate cu latura de 15 cm.

          În fiecare pătrat se pune o lingură de umplutură care, între timp, s-a răcit.

          Se strâng colţurile în formă de plic şi încă o dată colţurile nou formate astfel ca umplutura să fie bine închisă.

          Se lasă la cald să crească.

Înainte de a fi date la cuptor se ung cu apă cu sare în care s-a adăugat un praf de cimbru.

          Se coc la foc potrivit 40 minute.

 

B. SALATE

Salată de porumb

* 1 conservă boabe de porumb;

* 1 lingură oţet;

* 1 lingură muştar picant;

* sare;

* 3 linguri ulei;

* 1 legătură pătrunjel

Se amestecă într-un castron oţetul cu muştarul şi sarea, se adaugă uleiul puţin câte puţin şi se toarnă sosul obţinut peste boabele de porumb.

Deasupra se presară pătrunjel tocat fin.

 

 

C. SOSURI

Sos de roşii

* 300 g roşii bine fierte şi strecurate sau ½ lingură bulion pastă;

* ½ pahar apă;

* 2 linguriţe margarină;

* ½ linguriţă zahăr;

* 1 linguriţă oţet;

* sare

          Se pun la fiert roşiile fără apă şi se strecoară, sau bulionul cu ½ pahar apă, zahărul, oţetul şi sarea şi se lasă să dea câteva clocote.

          Se adaugă margarina şi se mai lasă să fiarbă puţin.

 

D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă de varză dulce

* 1 litru apă;

* ½ varză dulce;

* 1 morcov;

* 1 rădăcină pătrunjel;

* 1 ceapă;

* 6 roşii mari;

* sare;

* 2 linguri margarină;

* zeamă de lămâie după gust;

* 1 legătură pătrunjel

          Morcovul, rădăcina de pătrunjel şi ceapa, curăţate şi spălate se dau pe răzătoare şi se prăjesc uşor într-o lingură de margarină.

          Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza tăiată fin.

          După ce dă câteva clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se lasă să fiarbă până ce este moale varza.

          La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.

 

E. MÂNCĂRURI

Praz cu ţelină

·       1 kg praz;

·       1 ceaşcă ulei;

·       1 ceapă tocată;

·       1 rădăcină ţelină;

·       1 legătură frunze ţelină sau mărar;

·       Sare;

·       Piper;

·       Zeama de la 2 lămâi;

·       2 linguri fulgi de porumb sau 1 lingură făină

Se căleşte puţin ceapa în ulei, se adaugă prazul tăiat în rondele cu lungimea de 1 cm, ţelina tăiată felii lungi, sarea, piperul, verdeaţa, zeama de lămâie şi 2 ceşti apă.

Se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.

Se opreşte puţină zeamă din mâncare cu care, într-o crăticioară, se pun pe foc fulgii de porumb.

Se amestecă continuu până se obţine o cremă, care se adaugă la sfârşit în mâncarea de praz.

Se mai lasă puţin pe foc, cu grijă să nu se prindă de oală.

 

 

F. DULCIURI

Melcişori

Aluat:

·       1 ceaşcă zahăr;

·       ¾ ceaşcă apă caldă;

·       4 linguriţe drojdie uscată;

·       500 g făină;

·       Sare;

·       100 g margarină;

·       Coaja rasă de la 1/2 lămâie

Umplutura:

·       2/3 ceaşcă stafide;

·       2/3 ceaşcă nucă măcinată sau migdale;

·       2 linguri zahăr;

·       Zahăr pudră

Se face un aluat cu ingredientele de mai sus şi drojdia dizolvată mai întâi în apă caldă cu o linguriţă de zahăr.

Aluatul care trebuie să fie moale se lasă să crească la cald ½ ore.

Se împarte aluatul în două şi se întind pe rând foi de 3 cm grosime.

Pe fiecare foaie se întinde jumătate din amestecul de stafide, nucă şi zahăr.

Se rulează foaia şi se taie bucăţi de 3 cm grosime care se aşază cu partea tăiată în jos, una lângă alta, în tava bine unsă.

Se mai lasă 10 minute la cald să crească şi apoi se coc la foc potrivit.

Când se scot se pudrează cu zahăr din belşug.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...