vineri, 24 februarie 2023

 5. /25 FEBRUARIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri


Evenimente
·         138: Împăratul roman Hadrian îl adoptă pe Antoninus Pius, făcându-l succesorul său. Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius (19 septembrie 86-7 martie 161).  A fost împărat Roman în perioada 138-161.In timpul domniei lui  Antoninus Pius s-a sărbătorit în  anul 148 cea de-a 900-a aniversare a fondării Cetății Eterne. Domnia lui a fost identificată cu apogeul dinastiei antonine și al întregului principat.
·         628 – Khosrau al II-lea este răsturnat de la putere de fiul său Kavadh II. Patru zile mai târziu,  a fost ucis în palatul său (29 februarie 628). A fost ultimul mare rege al Imperiului Sasanid domnind de la 590 la 628. El a fost ultimul rege al Persiei si a avut  o domnie lungă înainte de cucerirea musulmană din Iran, care a început la cinci ani după  asasinarea sa.
·         1570Papa Pius al V-lea o excomunică pe regina Elisabeta I a AnglieiRegele Angliei Henric al VIII-lea a murit in 1547, cand Elisabeta avea treisprezece ani. Conducatorii englezi din urmatorii unsprezece ani au fost cu totul nesemnificativi. Eduard al Vl-lea, fratele vitreg al Elisabetei, a domnit din 1547 pina in 1553. Sub conducerea lui, guvernul a initiat o politica fa­vorabila protestantismului. Regina Maria Tudor, care a domnit in urma­torii cinci ani, a militat pentru suprematia papala si reinstaurarea religiei romano-catolice. In timpul domniei sale, protestantii englezi au fost crunt persecutati, circa trei sute fiind ucisi din ordinul ei. (Aceasta prigoana i-a adus porecla de “Maria Singeroasa’.) Chiar si Elisabeta a fost ares­tata si intemnitata in Turnul Londrei. Desi a fost eliberata mai tirziu, putin a lipsit sa-si piarda viata. La moartea Mariei Tudor (in 1558) si incorona­rea tinerei Elisabeta, in virsta de douazeci si cinci de ani, poporul s-a bucurat din toata inima. La scurt timp dupa incoronarea sa, Elisabeta a emis asa-numitul Act de Suprematie si Uniformitate (1559), care consfintea anglicanismul drept religia oficiala a statului en­glez. Acest decret a oferit satisfactie protestantilor moderati, dar puritanii doreau o reforma mai radicala, in ciuda opozitiei puritanilor pe de-o parte si a catolicilor, pe de alta, Elisabeta nu si-a revizuit aceasta hotarire pina la sfirsitul domniei sale. Situatia religioasa s-a complicat din cauza reginei Maria a Scotiei. Nevoita sa paraseasca Scotia, aceasta se refugiase in Anglia. Acolo insa, se trezise prizoniera Elisabetei. Actiunea Elisabetei a fost bine gindita: Maria era romano-catolica si avea tot dreptul sa aspire la tronul Angliei. Prin urmare, in cazul unei rebeliuni incununate de succes sau al unui asasinat, Anglia ar fi avut din nou o regina catolica. De fapt, in cei nouasprezece ani de detentie, s-au urzit citeva comploturi impotriva Elisa­betei si au existat dovezi clare ale complicitatii Mariei Stuart. in cele din urma, in 1587, Maria a fost condamnata la moarte. Elisabeta a semnat ordinul de executie cu parere de rau, la indemnul ministrilor si membrilor Parlamentului, care abia asteptau sa scape de aceasta amenintare. Desigur, conflictul religios prezenta un pericol destul de mare pentru Elisabeta. La 25 februarie 1570, papa Pius al V-lea a excomunicat-o si a cerut detrona­rea ei şi a absolvit supuşii săi de orice obligaţie de ascultare faţă de coroana Angliei, după ce aceasta a promulgat treizeci şi nouă de legi prin care persecuta Biserica  Romano-Catolica. In 1580, papa Grigore al XlII-lea a declarat ca daca ar asasina-o cineva, n-ar comite nici un pacat. Dar aceasta situatie prezenta si anumite avantaje pentru ea. Protestantii se temeau de o restaurare catolica in Anglia, iar Elisabeta oferea garantia stabilitatii, ceea ce i-a extins popularitatea in rindul marii mase a populatiei engleze.
·         1817: A fost deschis oficial „Muzeul Brukenthal” din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România și una dintre primele instituții de acest gen din Europa. Considerat a fi în acest moment, cel mai mare muzeu din sud-estul Europei, muzeul adăpostește importante colecţii aflate într-un vast complex muzeal naţional alcătuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Clădirea Palatului Brukenthal, situată în centrul istoric al oraşului Sibiu, este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, fiind construit în mai multe etape, între anii 1778-1788, având ca destinaţie iniţială reşedinţa baronului Samuel von Brukenthal, dar şi spaţiu dedicat colecţiilor pe care acesta le deținea. Palatul găzduieşte Galeria de Artă, ce are în componență Galeria de artă naţională, Galeria de artă europeană, Cabinetul de Stampe, Colecţia de Artă decorativă, Pinacoteca şi Biblioteca Samuel von Brukenthal. Colecţia de artă națională este dedicată evoluţiei picturii româneşti, aici găsindu-se tablouri semnate de artiști de referinţă ai picturii române precum Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu și alții. Colecţia de pictură europeană, deţine un număr de aproximativ 1200 tablouri, creații ale unor artiști celebri precum: Tizian, Jan van Eyck, Rubens, Pieter Bruegel cel Bătrân, Paolo Veronese, Lucas Cranah, Anton van Dyck şi mulţi alţii. În ceea ce privește istoria recentă a muzeului Brukenthal, trebuie amintit că acest muzeu a fost ținta unui jaf celebru, jaf care a ținut mult timp, prima pagină a ziarelor. Astfel, în ziua 26 mai 1968, un grup de hoți a intrat în muzeu, ca niște vizitatori obișnuiți și după ce s-au ascuns la etajul doi al muzeului, noaptea au coborât și au furat opt dintre cele mai valoroase lucrări expuse și anume: Anton van Dyck – „Moartea Cleopatrei”, Frans van Mieris cel Bătrân – „Bărbat cu pipă la fereastră”, Jorg Breu – „Portret de bărbat”, pictura a unui anonim german – „Bărbat cu haină de blană”, Cristoph Amberger – „Portret de bărbat”, Tizian – „Ecce homo”, Rosalba Carriera – „Portret de femeie” . După ce au furat aceste tablouri evaluate la peste 25 de milioane de dolari, hoții au dispărut prin pod și apoi prin curtea bisericii reformate. Ancheta a stabilit că picturile au fost scoase din țară într-un timp record, de numai două zile și în ciuda numeroaselor cercetări ale Miliției și ale Securității, autorii furtului nu au putut fi descoperiți. Abia după 30 de ani de la comiterea furtului, patru dintre tablouri au fost găsite în America și repatriate în anul 1998, Muzeului Brukenthal. Aceste tablouri au fost : „Portret de bărbat” a lui Cristoph Amberger , „Ecce Homo” a lui Tizian; „Portret de femeie” de Rosalba Carriera și „Portret de bărbat cu pipă în fereastră” de Frans van Mieris cel Bătrân.






·         1836: Samuel Colt a brevetat primul revolver cu repetitie . Samuel Colt (n. 19 iulie 1814 – d. 10 ianuarie 1862) a fost un inventator și industriaș american. El a înființat Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company.
·         1837- Thomas Davenport inventează primul motor electric pe care îl foloseşte la propulsoarea pe distanţe scurte a trăsurilor modificate. Americanul este şi cel care deţine patentul pentru primul motor electric comercializat.
·         1856 – A inceput Congresul de pace de la Paris, moment care a constituit sfârşitul războiului Crimeii, incheiat prin infrangerea Rusiei. Congresul a avut ca rezultat un angajament luat de toate marile puteri de a menține în comun „integritatea Imperiului Otoman”. Este garantata de asemenea independența Turciei. De asemenea, Rusia a renunțat la malul stâng al gurilor  Dunării, inclusiv o parte din Basarabia in favoarea Moldovei. S-a acordat o protecție specială  creștinilor din Imperiul Otoman. Moldova și Țara Românească (care s-au unit in 1859) si  Serbia au fost recunoscute ca principate autonome cvasi-independente sub protecția Puterilor Europene.  Marea Neagră a fost neutralizata. De asemenea Dunărea a fost deschisa pentru transportul maritim tuturor națiunilor. Unele dintre normele și acordurile hotarate aici au fost modificate 22 ani mai târziu, de către Congresul de la Berlin.
·         La 25 februarie 1866 (9 martie 1866 pe stil nou) are loc debutul literar al poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) în revista Familia, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan, directorul revistei, a schimbat numele autorului poeziei din Mihail Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna. Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani sau Ipotești - d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Revista Familia a fost o revistă enciclopedică de cultură și literatură, una dintre cele mai valoroase publicații transilvănene, înființată în 1865 la Pesta de publicistul și scriitorul Iosif Vulcan. Începând din 27 aprilie 1880 și până la 31 decembrie 1906, ea a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești, publicând lucrări ale unor mari personalități ale literaturii noastre. Printre colaboratorii revistei Familia au figurat și Vasile Alecsandri, Andrei Bîrseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu etc.

·         1885: Se înființează prima organizație profesională a ziariștilor români, Societatea Presei, sub președenția lui C.A. Rosetti.
·         1916 – S-au desfăşurat, la Bucureşti, în saloanele Cercului Finanţei, Comerţului şi Industriei din Palatul Camerei de Comerţ a României, lucrările „primului Congres al Arhitecţilor din toată ţara”; (25-26 februarie 1916).
·         1919 - Statul Oregon introduce prima taxă pe combustibil, percepând 1% din preţul unui galon de benzină comercializa. Fondurile colectate erau folosite pentru asfaltare şi întreţinerea drumurilor existente.
·         1921:  Tbilisi, capitala Republicii Democrate Georgia, a fost ocupată de armata bolșevică.
·         1925: Scaunul Arhiepiscopal și Mitropolitan al Ungro-Vlahiei este ridicat la rangul de Scaun Patriarhal. Miron Cristea devine, în calitatea sa de primat al României, patriarh al Bisericii ortodoxe RomâneMiron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) a fost un teolog, filolog, politician român, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.



·         1935 - Al. Vaida-Voievod, fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din România, a înfiinţat o nouă formaţiune politică, Frontul Românesc, motiv pentru care, la 22 martie, va fi exclus din partid. Noua formaţiune va susţine tendinţele autoritare ale regelui Carol al II-lea. În general, ea va avea un impact scăzut asupra vieţii politice a ţării şi asupra electoratului românesc,

·         1954: Premiera comediei Mielul turbat de Aurel Baranga.



·         1956: În cadrul Congresului al XX-lea al PCUSNikita Hrușciov a ținut discursul Despre cultul personalității și consecințele sale, prin care a condamnat acțiunile predecesorului său, Iosif Stalin.


·         1960 - A fost arestat, sub acuzaţia de "uneltire contra ordinii sociale", scriitorul Ion Negoiţescu. A fost condamnat în decembrie 1961 la 5 ani închisoare corecţională, eliberat prin graţiere la 8 aprilie 1964, stabilit în RFG în 1978.

·         1961 - Proclamarea independenţei în Kuweit. Ziua naţională.
·         1964Cassius Clay îl învinge pe Sonny Liston la Miami Beach, Florida și devine campion al lumii la categoria supergrea. Doua zile mai tarziu s-a alaturat miscarii musulmane luindu-si numele de Muhammad Ali.
·         1969Germania a dat 5 milione $ unui terorist arab ca răscumpărare pentru pasagerii și echipajul unui jumbo jet deturnat.
·         1986: Preşedintele Ferdinand Marcos al Filipinelor, fuge din tara , functia sa fiind preluata de Corazon Aquino, văduva a adversarului regimul de Marcos, Benigno Aquino, asasinat pe 21 august 1983 la întoarcerea sa din exil.
·         1990: A început să emită, la București, Radio Contact (transformat în 2004 în Radio KISS FM).
·         1994Masacrul din Hebron (În timp ce cca 500 de palestinieni se rugau în genunchi la Mormântul Patriarhilor din Hebron, un colonist israelian cu vederi extremiste, Baruh Goldstein, a deschis focul și a ucis 29 de musulmani)
·         2001: În Republica Moldova comuniștii anti-reformă câștigă alegerile.
·         2003: Preşedintele irakian Saddam Hussein a anunţat că nu intenţionează să distrugă rachetele interzise al-Samud, conform cerinţelor ONU.
·         2003 - Preşedintele american, George W. Bush, afirmă că numai dezarmarea totală a Irakului ar putea împiedica războiul, iar o nouă rezoluţie ONU ar fi utilă, dar nu strict necesară.
·         2006: Numărul estimat pentru populația lumii este de 6,5 miliarde de locuitori.
·         2008Indonezia, cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, la o distanță de 160 km de coastă și la o adâncime de 35 km în largul sud-vest de Sumatra.




Nașteri

·        938:  Chōnen (奝然?) (25 februarie 938 -- 25 aprilie 1016) a fost un călugăr budistjaponez din perioada Heian, cunoscut pentru pelerinajul său la muntele Wutai în China.
S-a născut în clanul Hata⁠(en) în provincia Yamashiro (actualmente prefectura Kyoto) lângă Heian-kyo, pe atunci capitala Japoniei.[1] În adolescență a fost trimis la templul Tōji (東寺?) din capitală, unde a devenit discipolul maestrului Kanri (観理?)(894-974) și a studiat învățăturile Celor Trei Tratate⁠(en). Mai târziu a plecat la templul Ishiyama-dera⁠(en) (石山寺?) în Otsu, unde a fost inițiat în budismul ezotericsub conducerea lui Gengō (元杲?) (911-995).[2]
În 970 a început pregătirile pentru călătorie în China. Chōnen dorea să urce muntele Wutai, locul pretins de manifestare a lui bodhisattva Manjusri, și să viziteze locurile sfinte ale lui Buddha Shakyamuni în India. Însă realizarea pelerinajului s-a confruntat cu o critică dură, Chōnen fiind considerat lipsit de talent și nedemn de un asemenea pelerinaj.[3]
În 983 a călătorit în China[4], unde a petrecut trei ani, făcând pelerinaj la munții sacri Tiantai⁠(en)[5] și Wutai⁠(en)[6], vizitând curtea imperială a dinastiei Song și primind titlul de Daishi (大師 mare maiestru?)[7] din mâinile împăratului Taizong⁠(en). În 986 s-a întors în Japonia aducând cu el o nouă ediție a textelor sacre[8](Tripitaka) tipărită la curtea imperială de la Kaifeng și o statuie a lui Buddha Shakyamuni[7] cioplită din lemn de santal⁠(en). În anul următor statuia a fost instalată în templul Jobonrendai-ji⁠(ja) din Kyoto, iar în 989 a fost numit[9] al 51-lea stareț la templul Todai-ji în Nara. După moarte a fost distins cu numele postum de Jokkyō (法済?).
În prezent statuia adusă de Chōnen are statut de Tezaur Național al Japoniei⁠(en) și se află în templul Seiryō-ji⁠(en) în Kyoto.
Lucrarea „Genealogia împăraților Japoniei”, prezentată[10] de Chōnen curții imperiale din China a fost inclusă în descrierea Japoniei din „Song Shi⁠(en)” („Istoria dinastiei Song”). La fel și descrierea Japoniei din „Xin Tangshu⁠(en)” („Noua cronologie a dinastiei Tang”) este insirată din „Genealogia împăraților Japoniei”, fără a o menționa explicit.
* 1304: Abū ‘Abd Allāh Muḥammad Ibn ‘Abd Allāh al-Lawātī al-Tanjī Ibn Baṭṭūṭa, cunoscut sub numele de Ibn Battuta, (n. 25 februarie 1304 - 1369) a fost un cunoscut explorator arab și un negustor itinerant care a călătorit în toate țările lumii islamice - de la Bolgar pânǎ la Mombasa, din Timbuktu pânǎ în ChinaCălătoriile sale s-au întins pe mii de kilometri și au durat mai mult de 31 de ani, făcând din el cel mai mare călător care a existat vreodată.
În cursul primei sale călătorii, Ibn Battuta a traversat AlgeriaTunisiaEgiptulPalestina și Siria, ajungând până la Mecca. După ce a vizitat IrakulȘirazul și Mesopotamia s-a întors din nou pentru a împlini Hajjul la Mecca, unde a rămas timp de trei ani. Apoi călătorind spre Jeddah, a ajuns în Yemen pe mare, a vizitat Aden și apoi a plutit spre Mombasa(Estul Africii). După ce a ajuns la Kulwa, s-a întors la Oman și a repetat pelerinajul la Mecca în 1332 prin OrmuzSirafBahrain și Yamama. Ulterior plănuiește să ajungă în India, dar odată ajuns la Jeddah, pare să se răzgândească (probabil datorită lipsei unui vas care să ajungă cu el în India), și vizitează a doua oară Cairo, Palestina și Siria, ajungând apoi la Aleya (în Asia Mică) pe apă și călătorind prin Anatolia și Sinop. Navighează pe Marea Neagră și după multe peripeții ajunge la Constantinopol prin sudul Ucrainei.
La întoarcere, a vizitat Horasanul prin Hiva și cunoscând toate orașele importante ca BuharaBalchHeratTusMashhad și Nișapur, traversează munții Hindukușprin trecătoarea Khawak ajungând în Afghanistan, după care trece prin Ghani și Kabul pentru a intra în India. După ce vizitează LahriSukkurMultanSirsa și Hansi, ajunge la Delhi. Timp de câțiva ani Ibn Battuta se bucură de ocrotirea sultanului Muhammad Tughlaq, și în cele din urmă este trimis de acesta ca ambasador în China. Trecând prin India Centrală și Malwa, închiriază un vas din Kambay până la Goa, și după ce vizitează multe porturi înfloritoare de-a lungul coastei Malabar ajunge în Insulele Maldive, de unde se îndreaptă spre Ceylon. Continuându-și călătoria, debarcă pe coasta Coromandal și se întoarce din nou în Maldive, de unde se îndreaptă spre Bengal și vizitează KamrupSylhet și Sonargaon (lângă Dhaka). Navigând de-a lungul coastei Arakan ajunge în Sumatrași mai târziu ancorează la Canton după ce trecuse prin Malaea și Cambodgia. În China călătorește spre nord până la Beijing prin Hangșow. Reîntorcându-se pe propriile urme ajunge la Calicut și ia un vas până la Dhafari și Muscat, de unde trecând prin Iran, Irak, Siria, Palestina și Egipt împlinește cel de-al șaptelea și ultimul pelerinaj la Mecca în noiembrie 1348, după care se întoarce în orașul natal Fès. Călătoriile sale nu se încheie aici – mai târziu vizitează Spania musulmană și pământurile Nigerului, dincolo de Sahara.
La întoarcerea la Fès, Ibn Battuta și-a dictat relatările călătoriilor sale lui Ibn Juzay al-Kalbi (1321 - 1356) la curtea sultanului Abu Inan (1348 - 1358). Lui Ibn Juzay i-au trebuit trei luni ca să-și ducă la bun sfârșit munca, pe care a terminat-o în ziua de 9 decembrie 1355. Scrierile rezultate sunt cunoscute ca faimoasa operă Rihala a lui Ibn Battuta.
Ibn Battuta a fost singurul călător medieval despre care se știe cu certitudine că a vizitat pământurile fiecărui șef politic musulman contemporan lui. A călătorit și în CeylonChinaBizanț și Sudul Rusiei. Simpla însumare a călătoriilor sale este estimată la nu mai puțin de 120.000 km tereștri, o cantitate care probabil că nu a fost depășită înainte de inventarea motorului cu aburi.
1591Friedrich Spee, iezuit german, critic al torturii (d. 1635)
* 1628: Claire Clémence de Maillé (25 februarie 1628 – 16 aprilie 1694) a fost nobilă franceză din familia Brézé și nepoată a Cardinalului Richelieu. S-a căsătorit cu Ludovic al II-lea de Bourbon supranumit Le Grand Condé("Marele Condé") și a devenit mama lui Henri Jules, Prinț de Condé. A fost Prințesă de Condé și Ducesă de Fronsac.
Claire Clémence s-a născut la Brézé, în departamentul Maine-et-Loire ca fiică a lui Urbain de Maillé, marchiz de Brézé, mareșal al Franței și Nicole du Plessis de Richelieu, sora Cardinalului Richelieu. Ea a avut un fratele mai mic, Jean Armand de Maillé-Brézé, care a devenit amiral al marinei franceze.
Când avea cinci ani, unchiul ei, Cardinalul, i-a aranjat o logodnă cu prințul de sânge francez Louis de Bourbon. Mai târziu, când Louis, pe atunci duce d'Enghien, avea 20 de ani el avea deja mai multe iubite. Îndrăgostit de Marthe Poussard (numită Mlle du Vigean),[1][2] el a protestat în van împotriva căsătoriei; tatăl său l-a forțat să se căsătorească cu Claire Clémence.
Căsătoria a avut loc la 11 februarie 1641 la Palais-Royal în Paris.
Cum ea s-a măritat cu un membru al Casei regale de Bourbon, a devenit Prințesă de Sânge. După decesul tatălui lui în 1646, soțul ei a devenit Primul Prinț de Sânge, care era cel mai înalt rang în afara membrilor familiei regale.
Deși ea a născut soțului ei trei copii, el a pretins mai târziu că ea a comis adulter cu un număr de bărbați în scopul de a justifica izolarea ei la Castelul Châteauroux însă acest lucru nu a fost crezut de ceilalți oameni; Ducele de Saint-Simon în timp ce admitea că ea era familiară și plictisitoare îi lăuda virtutea, pietatea și blândețea în fața abuzului neobosit pe care îl îndura.[3]
După rușinea, arestarea și detenția soțului ei în ianuarie 1650 la forăreața Vincennes, după Frondă, Claire Clémence s-a distins prin comportamentul ei energic și devotat, urmărind cauza soțului ei, susținându-i prietenii și înfruntând mânia regelui, ordinele lui Mazarin și amenințările populare. În ciuda eforturilor ei, soțul ei a stat închis până la 7 februarie 1651.
Claire s-a alăturat soțului ei în Flandra spaniolă cu fiul lor. Ei au revenit în 1660 și s-au instalat la Castelul Chantilly. Totuși, când a izbucnit un scandal din cauza legăturii ei cu un paj, prințul și-a exilat soția la castelul Raoul[4] în Châteauroux, unde ea a rămas până la moartea ei în 1694. A trăit să vadă nașterea primului ei nepot, Marie Thérèse de Bourbon, Mademoiselle de Bourbon în 1666; primul ei strănepot, Marie Anne de Bourbon, Mademoiselle de Conti, s-a născut în 1689 și mai târziu a devenit Prințesă de Condé.
Claire Clémence de Maillé
Prințesă de Condé
Ducesă de Fronsac
Claire-Clémence de Maillé-Brézé, femme du Grand Condé.jpg
Date personale
Născută25 februarie 1628
Brézé, Francța
Decedată (66 de ani)
Castelul de Châteauroux, Franța
ÎnmormântatăÉglise Saint-Martin, Castelul de Châteauroux, Franța
PărințiUrbain de Maillé-Brézé[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLudovic al II-lea de Bourbon
CopiiHenri Jules, Prinț de Condé
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
·         1643 – S-a nascut sultanul otoman Ahmed al II-lea; (d. 6 februarie 1695). A fost sultan al Imperiului Otoman în perioada 1691 – 1695. Ahmed al II-lea s-a născut la Palatul Topkapî , Constantinopol, fiul sultanului  Ibrahim I și al Valide Sultan Hatice Muazzez. A fost  fratele sultanului Suleiman al II-lea. A murit  în urma unei boli necunoscute. În timpul domniei sale scurte, sultanul Ahmed al II-lea a dedicat cea mai mare atenție războaielor împotriva Habsburgilor și politicii  externe antiaustriece.  A suferit infrangeri majore militare în razboaiele cu  Habsburgii austrieci în lungul război ungar.
·         1682:  Giovanni Battista Morgagni, medic și anatomist italian, fondatorul anatomiei patologice (d. 1771)
·         1707: S-a nascut dramaturgul Carlo Goldoni; (d. 6 februarie 1793), cunoscut dramaturg și libretistul italian al unora dintre cele mai cunoscute opere italiene. Suprnumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.
* 1726: Wilhelmina von Hessen-Kassel (25 februarie 1726 – 8 octombrie 1808) a fost prințesă prusacă, căsătorită cu Prințul Henric al Prusiei.

Wilhelmine von Hessen-Kassel, portret de Antoine Pesne, 1745
Wilhelmina a fost fiica prințului Maximilian de Hesse-Kassel și a soției acestuia, Friederike Charlotte de Hesse-Darmstadt. Wilhelmina a fot nepoata Landgrafului Wilhelm al VIII-lea de Hesse-Kassel și a regelui Frederic I al Suediei. A făcut cunoștință cu Henric când a vizitat Kassel în 1751 și s-a căsătorit cu el la 25 iunie 1752.
Wilhelmina a fost descrisă ca o frumusețe a vremii. Wilhelmina li Henric au avut propria lor curte și au locuit la castelul Rheinsberg din Berlin. Wilhelmina nu a avut copii cu Henric, despre care s-a spus că acorda mai multă atenție preietenilor bărbați decât ei. Cuplul s-a separat în 1766 după o presupusă aventură a Wilhelminei. După separare, ea a locuit la palatul Unter den Linden din Berlin.
Prințesa suedeză Hedwig Elizabeth Charlotte de Holstein-Gottorp a descris-o la momentul vizitei ei în 1798:
Era o doamnă înaltă și frumoasă, cu o figură bine păstrată, deși foarte subțire, și puteți vedea în continuare remarcabila ei frumusețe din tinerețea ei. Ochii ei sunt mari și plini de viață, deși oarecum proeminenți și cu o privire neliniștită. Este plină de duh și literal, ca urmare a vârstei, ea poartă uneori discuții ale mai multor discipline în același timp. Manierele ei sunt regale și ea a fost foarte politicoasă și față de mine, foarte plăcută.[3]
Ea a fost unul dintre puținii membri ai Casei Regale care au rămas în Berlin în timpul ocupației franceze din 1806. În timp ce cea mai mare parte a familiei regale au plecat din cauza criticilor anti-napoleoniene pe care le-au exprimat, și membrii curții regale fie că i-au urmat sau au părăsit capitala pentru moșiile lor de la țară, Wilhelmina a rămas cu Prințul Augustus Ferdinand al Prusiei și soția acestuia, Elisabeth Louise de Brandenburg-Schwedt din cauza "vârstei lor înaintate", precum și Prințesa Augusta a Prusiei, care era însărcinată în acel moment
Prințesa Wilhelmina
Wilhelmine von Hessen-Kassel.jpg
Date personale
Născută25 februarie 1726
KasselGermania[1] Modificați la Wikidata
Decedată (82 de ani)
BerlinRegatul Prusiei[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăBerlin Cathedral[*] Modificați la Wikidata
PărințiMaximilian of Hesse-Kassel[*]
Friederike Charlotte of Hesse-Darmstadt[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrincess Ulrike Friederike Wilhelmine of Hesse-Kassel[*]
Princess Christine Charlotte of Hesse-Kassel[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Henric al Prusiei
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăHouse of Hesse[*]
* 1752: John Graves Simcoe[1] (n. 25 februarie 1752; d. 26 octombrie 1806) a fost primul locotenent-guvernator al Canadei de Sus (Haut-Canada). A fost fondatorul orașului Toronto, numit inițial York.
A contribuit la introducerea unor instituții, cum ar fi instanțele de judecată, procesul cu juriu, abolirea sclaviei, în Canada de Sus, cu mult timp înainte ca aceasta să fie abolită în restul Imperiului Britanic.
John Graves Simcoe a fost fiul unic al lui John[2] și al Katherinei Simcoe.
·         1778José Francisco de San Martín Matorras, cunoscut sub numele de José de San Martín (n. 25 februarie 1778 – d. 17 august 1850), a fost un general argentinian, lider al luptei pentru independență din jumătatea sudică a Americii de Sud.
Născut la 25 februarie 1778 la Yapeyú, astăzi în Provincia Corrientes din Argentina, a plecat din țară la șapte ani și a studiat la o școală aristocratică din Madrid, Spania, unde s-a împrietenit cu chilianulBernardo O'Higgins.
În 1808, după ce a luptat în armata spaniolă în Războiul Peninsularîmpotriva Franței, și după ce a participat la mai multe bătăliei, cum ar fi cea de la Bailén, San Martín a început să aibă contacte cu sudamericani susținători ai independenței față de Spania.
În 1812, a plecat din Anglia spre Buenos Aires, unde și-a oferit serviciile Provinciilor Unite ale Americii de Sud (Argentina de astăzi). După bătălia de la San Lorenzo din 1813, și după o perioadă în care a condus Armata Nordului în 1814, a început să-și aplice planul de înfrângere a armatei spaniole ce amenința Provinciile Unite din Perú Superior, luând un drum puțin umblat către Viceregatul Perú. Acest obiectiv a impus înființarea unei noi armate, Armata Anzilor, în Provincia Cuyo, Argentina. De acolo, el a condus Traversarea Anzilor în Chile și a învins armatele spaniole în bătălia de la Chacabuco și în cea de la Maipú (1818), eliberând astfel Chile de sub dominația regalistă. Apoi a plecat pe mare cu scopul de a ataca fortăreața spaniolă de la Lima, Perú.
La 12 iulie 1821, după ce a ocupat parțial Lima, San Martín a fost numit Protector al Perúlui, iar la 28 iulie s-a declarat oficial independența Perului. După un an, în urma unei întâlniri cu ușile închise cu libertadorulSimón Bolívar ținută la GuayaquilEcuador, la 22 iulie 1822, Bolívar și-a asumat misiunea de eliberare a Perului. San Martín a plecat pe neașteptate din țară și a renunțat la comanda armatei sale, ieșind din activitatea politică și militară. El s-a mutat în 1824 în Franța. Detaliile întâlnirii din 22 iulie nu au fost clarificate de istorici nici astăzi.
Împreună cu Simón Bolívar, San Martín este considerat unul dintre Eliberatorii Americii de Sud spaniole. El este eroul național al Argentinei, țară în care cea mai înaltă decorație se numește Ordinul Eliberatorului San Martin (în spaniolă Orden del Libertador San Martín).
* 1810: Prințesa Pauline Friederike Marie de Württemberg,[1] (germanăPauline Friederike Marie, Prinzessin von Württemberg[1]25 februarie1810 – 7 iulie 1856) a fost membră a Casei de Württemberg și prințesă de Württemberg prin naștere. Prin căsătoria cu Wilhelm, Duce de Nassau, ea a devenit membră a Casei de Nassau-Weilburg și ducesă consort de Nassau. Pauline este strămoașa acualei familii regale belgiene, daneze, olandeze, norvegiene, suedeze și luxemburgheze.
La 23 aprilie 1829, la Stuttgart, Pauline s-a căsătorit cu Wilhelm, Duce de Nassau, fiul cel mare al lui Frederic Wilhelm, Prinț de Nassau-Weilburg și a soției acestuia, Louise Isabelle de Kirchberg.[1] Pauline și Wilhelm au avut patru copii:[1]
Prințesa Pauline de Württemberg
Ducesă de Nassau
Pauline Friederike Marie, Prinzessin von Württemberg.jpg
Ducesa de Nassau, c. 1830
Date personale
Nume la nașterePauline Friederike Marie
Născută25 februarie 1810
StuttgartRegatul Württemberg
Decedată (46 de ani)
Wiesbaden, Ducatul Nassau
ÎnmormântatăWiesbaden Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Paul de Württemberg
Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen Modificați la Wikidata
Frați și suroriElena Pavlovna de Württemberg
Prince August of Württemberg[*]
Prințul Frederic de Württemberg Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWilhelm, Duce de Nassau
CopiiHelena, Prințesă de Waldeck și Pyrmont
Prințul Nikolaus Wilhelm
Sofia, regină a Suediei și Norvegiei
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRegină
Prințesă
Familie nobiliarăCasa de Württemberg
Casa de Nassau-Weilburg
·         1834 - S-a născut Alexandru Depărăţeanu, dramaturg şi poet (m.11.01.1865).

* 1834: Alexandru Io(a)n Solomon (n. 25 februarie 1834Craiova – d. 14 ianuarie 1875București, înmormântat la Colentina)[1] a fost un general român de divizie, comandant al Diviziei București și politician român, ultimul Ministru de Război al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Alexandru Solomon s-a născut la Craiova în casa de pe strada Păltiniș nr. 1, care se păstrează și azi. A fost nepotul căpitanului Petre și fiul polcovnicului Ioan Solomon (1793-1859),[2] fost ofițer rus precum cunoscut locotenent sub Tudor Vladimirescu, care a încercat în Revoluția Română din 1848, împreună cu colonelul Ioan Odobescu îndepărtarea guvernului provizoriu.[3]
Viitorul general a fost căsătorit cu Sofia (d. 22 septembrie 1892), fiica marelui ban Constantin Ghica (6 iunie 1804 – d. 28 august 1867) și a soției sale Sultana Costescu (n. 11 mai 1809 – d. 20 august 1865). O soră, Eliza, a fost căsătorită cu bogatul Ștefan Petrovici-Armis, alta, Elena, măritată cu Lascăr Catargiu, a fost cunoscută în epocă sub supranumele „la belle Hélène”
În anul 1852, tânărul Solomon și-a început studiile la Școala superioară de Infanterie din VienaImperiul Habsburgic, pe care le-a absolvit în 1854.[6] După acea, ofiterul în rang de căpitan nu a frecventat vreo școală specială după cei doi ani din Viena, mult mai mult s-a dovedit autodidact în privința militară, sprijinindu-se și folosind multă practică. Dar desigur și viața militară a părintelui nu a fost defavorabilă carierei. Aceasta i-a creat reputația de a avea atavice tradițiuni de bun ostaș, pătruns de spiritul de disciplină și al ordinii. Astfel a avansat repede la gradul de maior și în același an înaintat la cel de colonel(1858).[7] Pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza este colonel și comandant al aceluiași Regiment 1 de Infanterie, ce fusese comandat de tatăl său.[8] Solomon a fost primit în 1861 de țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, cercetând posibilitățile unui sprijin rusesc pentru obținerea unirii depline a principatelor române.[9]
În ziua de 30 ianuarie 1866, colonelul Alexandru Solomon l-a înlocuit pe Savel Manu ca Ministru al Apărării Naționale în guvernul lui Nicolae Crețulescu, demisionând, din cauza răsturnării domniei principelui Cuza, nici măcar două săptămâni mai târziu, pe 11/23 februarie. Colonelul, care nu intrase în complot împotriva domnitorului și care era de temut, a fost arestat.[10] El totuși a izbutit să evadeze și să ajungă la regimentul lui nr. 1 de infanterie, und s-a aflat în siguranță.[11]Solomon a fost ultimul Ministru de Război al lui Cuza care a abdicat de asemenea în aceeași noapte.[12]
În anul 1871, îl revedem pe Solomon ca general și comandantul Diviziei București, unde a scos armata din cazărmi împotriva studenților ieșiți în stradă pentru a demonstra contra serbării zilei de naștere al proaspătului împărat german Wilhelm I prin colonia germană în sala Slătineanu (ulterior Capșa) pe 22 martie. Manifestarea a a fost purtată în primul rând de elemente filofranceze și antidinastice (a se înțelege antiprusace). Prin intervenția trupelor de infanterie și cavalerie, sub conducerea generalului a fost împrăștiată mulțimea care asediase, chiar dacă numai câteva ore, pe reprezentantul împăratului biruitor Joseph Maria Friedrich von Radowitz (1839-1912). Împrejurimile palatului au fost ocupate de soldați.[13]Prin eforturile lui Ion Ghica și Lascăr Catargiu a fost împiedicată o vărsare de sânge, dar generalul l-a acuzat pe Ghica „că demoralizează trupa prin șovăiala lui”. Urmarea a fost demisia politicianului la cererea domnitorului Carol I.[14]
Solomon a murit timpuriu, la vârsta de nici măcar 41 de ani și este înmormântat la Colentina, în biserica familiei Ghika, Teiul Doamnei.
Alexandru Solomon
AlexandruSolomon.jpg
Alexandru Solomon în grad de colonel
Date personale
Născut25 februarie 1834
CraiovaȚara Românească Modificați la Wikidata
Decedat14 ianuarie 1875 (40 de ani)
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSofia Ghica
NaționalitateFlag of Romania.svg română
Cetățenie România
OcupațieÎn plus: Ministru de Război
StudiiȘcoala superioară de Infanterie a armatei Imperiului Habsburgic din Viena
Activitate
A luptat pentruPrincipatul MoldoveiPrincipatele Unite ale Moldovei și Țării Românești
Gradul1. Colonel al Principatul Moldovei
2. general de divizie în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești
A comandatDivizia București
·          1841: Pierre-Auguste Renoir (n. ,LimogesFranța – d. , Cagnes-sur-MerFranța) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude MonetAlfred SisleyPaul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.
Pierre-Auguste Renoir s-a născut la 25 februarie 1841 la Limoges. Tatăl său a fost croitor. Copilăria și-a petrecut-o la Paris, într-un cartier apropiat de palatul Louvre. Un timp, în copilărie, el a studiat canto, fiind în atenția organistului bisericii parohiale Saint Roch, Charles Gounaud. La 13 ani a lucrat deja ca decorator de porțelanuri la firma fraților Lévy din Rue du Temple. Mai târziu a pictat evantaie și jaluzele, reușind să strângă o sumă de bani pentru a putea studia pictura. Timpul liber îl petrece la Louvre, unde copiază lucrările expuse în muzeu. După un scurt timp petrecut în școala pictorului Charles Gleyre, în 1862 este admis în Académie des Beaux-Arts din Paris. La școala de pictură a lui Gleyre cunoaște și se împrietenește cu Claude MonetFrédéric Bazille și Alfred Sisley care studiau și ei pictura. Ei resping arta somptuoasă acceptată în acel timp de "Salonul Oficial", celebra expoziție anuală pariziană, unde lucrările erau admise după o selecție minuțioasă. A fost coleg și cu pictorul român Nicolae Grigorescu.

"La Grenouillère", 1869
Renoir reușește să expună în 1865, dar în anul următor este respins, împreună cu Manet și Cézanne. Lucrul se repetă și în 1867. Renoir se mută, împreună cu Monet, în casa lui Bazille din strada Visconti. Bazille dispune de mijloace financiare grație averii tatălui său, cei trei prieteni lucrează împreună toată ziua, iar serile și le petrec la cafeneaua Guerbois, loc de întâlnire a avangardei artistice.
În 1869 Renoir petrece mult timp la Bougival, împreună cu Monet. În 1867 și 1970 expune din nou la Salon. Moartea prietenului său, Bazille, căzut pe front în 1870 în Războiul franco-prusac îl afectează profund. După sfârșitul războiului, îl vizitează des pe Monet, care locuia atunci la Argenteuil, în apropiere de Paris. Vin aici și Sisley, Pissarro și Manet, pentru a picta împreună.

"Le Bal au Moulin de la Galette", 1876
Cei patru fondează asociația Société d'artists, care organizează în 1874prima expoziție a impresioniștilor. Câțiva colecționari încep să se intereseze de pictura impresionistă și unele persoane influente îi comandă portrete. La sfârșitul anului 1879 pleacă în Italia, unde descoperă pe marii maeștrii ai Renașterii. Renoir începe să-și formeze propriul său stil. Personajele scoase în evidență cu contururi ferme din fundalul deschis al pânzelor sale amintesc de frescele italiene, iar trupurile albe ca porțelanul trimit la arta lui Ingres(période "ingresque").

"Les grandes baigneuses", 1884
Pânza "Les grandes baigneuses", pictată în 1884 și expusă în 1887, aparține acestei epoci. În 1889 se mută la Chateau des Brouillards, în Montmartre și, în 1890, se căsătorește cu Aline Charigot. Directorul "Academiei de Arte Frumoase" îi achiziționează tabloul "Jeunes filles au piano" (1892), care ajunge încă din timpul vieții artistului într-un muzeu. Pe măsura înaintării în vârstă, liniile lui Renoir devin mai blânde și artistul se îndreaptă către un stil mai armonios și mai fin (période "nacrée").

"Jeunes filles au piano", 1892
Artistul este chinuit de o paralizie parțială și de reumatism. Medicii îi recomandă o climă mai blândă, motiv pentru care în 1907 își cumpără o proprietate la Cagnes-sur-Mer, lângă Nisa. În 1919 este distins cu Ordinul Legiunii de Onoare. Ultimii ani ai vieții sunt marcați de moartea rudelor apropiate, de război și de boală. Renoir continuă însă să picteze. Lucrează șezând, cu penelul fixat de mâna dreaptă, dar regretă că nu mai poate picta tablouri mari. "Cred că n-a trecut nici o zi "Le Déjeuner des canotier"în viața mea în care să nu fi pictat" - mărturisește artistul cu puțin înainte de a muri. Se stinge din viață la 2 decembrie 1919.
Printre operele pe care le-a lăsat posterității se numără și "Le Déjeuner des canotiers" (Dejunul vâslașilor, 1881), lucrare ce reprezintă imaginea unor vâslași din Chatou, luând micul dejun în restaurantul Fournaise. Printre personaje se regăsesc și unii dintre apropiații artistului, chiar și viitoarea soție, Aline Charigot, a cărei imagine e surprinsă jucându-se cu un câine. Femeia întoarsă către bărbatul cu pălărie de pai e actrița Ellen Andrée. Identitatea femeii care apare în fundal, rezemată de balustradă e incertă, unii considerând că recunosc trăsăturile lui Jeanne Samary, alții că o văd pe fiica proprietarului restaurantului – Alphonsine. Pictorul însuși e un personaj al propriei lucrări.
Interesant e dialogul privirilor personajelor: bărbatul având capul descoperit privește înspre femeia cu pălărie albă, care la rândul ei își îndreaptă atenția spre vâslașul cu pălăria de pai. Vâslașul o privește pe Aline Charigot care își îndreaptă atenția spre cățelul pe care îl ține în brațe, acesta fiind cel care închide spirala. Cadrul creat de Renoir dă privitorului senzația că s-ar putea oricând așeza între meseni. Tabloul „Dejunul vâslașilor” este cumpărat în 1881 de Durand-Ruel care, contrar voinței pictorului, îl expune la cea de-a VII-a ediție a expoziției impresioniștilor.
Pierre-Auguste Renoir
PARenoir.jpg
Pierre-Auguste Renoir
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12] Modificați la Wikidata
LimogesFranța Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[13][1][2][5][6][7][8][9][10][11] Modificați la Wikidata
Cagnes-sur-MerFranța Modificați la Wikidata
ÎnmormântatEssoyes Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (pneumonieModificați la Wikidata
Căsătorit cuAline Renoir[*] (din Modificați la Wikidata
CopiiPierre Renoir[*]
Jean Renoir
Claude Renoir[*]
Lucienne Bisson[*]
Jeanne Tréhot[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
sculptor[*]
ilustrator[*]
gravor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiȘcoala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris  Modificați la Wikidata
PregătireCharles Gounod, Charles Gleyre  Modificați la Wikidata
Profesor pentruClaude Renoir[*], Ryuzaburo Umehara[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăimpresionism  Modificați la Wikidata
Opere importanteYoung Girls in Black[*], Two Sisters[*], La loge[*], Luncheon of the Boating Party[*], La Grenouillère[*]  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de Onoare în grad de cavaler[*] ()
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] ()
Comandor al Legiunii de Onoare[*] ()  Modificați la Wikidata
Galerie:
·         1842:  Nicolas Camille Flammarion, astronom și scriitor francez (d. 1925)
·         1842: S-a nascut scriitorul Karl May ( Carl Friedrich May), unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului. O mare parte din operele sale au fost ecranizate, sau adaptate pentru piese de teatru. Este creatorul celebrului personaj „Winnetou”; (m. 30 martie 1912).
·         1848Wilhelm al II-lea (25 februarie 1848 – 2 octombrie 1921) a fost al patrulea rege de Württemberg, din 6 octombrie 1891 până la abolirea regatului la 30 noiembrie 1918. A fost fiul Prințului Frederic de Württemberg (1808-1870) și a soției lui, Prințesa Catherine de Württemberg (1821–1898), fiica regelui Wilhelm I de Württemberg(1781–1864).

Regele Wilhelm II von Württemberg
După decesul unchiului său care nu a avut moștenitori, regele Karl I(1823–1891), el i-a succedat ca rege de Württemberg la vârsta de 43 de ani.
În ciuda faptului că a trăit într-un regat fără ieșire la mare, Wilhelm al II-lea a fost un entuziast al navigației. Regele a avut un rol esențial în fondarea Clubului de yacht Württembergischer (fostă "Königlich Württembergischer Yacht-Club" sau Yacht Club Regal al Württemberg), în 1911 pe Lacul Constanța.
În capitala Stuttgart el și-a construit Wilhelmspalais.
Regele Wilhelm a devenit Generalfeldmarschall în timpul Primului Război Mondial. În 1918, a fost detronat la fel ca și ceilalți conducători germani. Considerat a fi un monarh popular, a fost mâhnit când a primit mai puțin sprijin decât se aștepta. Avea obiceiul de a merge pe jos împreună cu cei doi câini ai săi în parcuri publice în Stuttgart fără gărzi de corp, fiind salutat de către supușii săi cu un simplu Herr König ("Domnule rege"). În cele din urmă, Wilhelm a abdicat la 30 noiembrie 1918.
La 15 februarie 1877 la Arolsen s-a căsătorit cu Prințesa Marie de Waldeck și Pyrmont (1857–1882). Împreună au avut trei copii:
Marie a murit la 30 aprilie 1882 la Stuttgart, de complicații în urma nașterii celui de-al treilea copil. Wilhelm, deja depresiv după moartea unicului său fiu cu un an și jumătate în urmă, se spune că nu s-a recuperat după această lovitură.
La 8 aprilie 1886 la Bückeburg, el s-a recăsătorit cu Prințesa Charlotte de Schaumburg-Lippe (1864–1946). Cuplul nu a avut copii.
După decesul lui Wilhelm al II-lea în 1921 fără moștenitori pe linie masculină, șeful Casei de Württemberg a devenit Albrecht, Duce de Württemberg.
Wilhelm al II-lea
Andersen & Klemm - Wilhelm II. von Württemberg (1892 RB25-21).jpg
Regele Wilhelm al II-lea, 1878
Date personale
Nume la naștereWilhelm Karl Paul Heinrich Friedrich
Născut25 februarie 1848
Stuttgart, Regatul Württemberg
Decedat2 octombrie 1921
(73 ani, 219 zile)
Bebenhausen, Republica Weimar
ÎnmormântatAlter Friedhof (Ludwigsburg)[*] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Frederic de Württemberg
Ecaterina Frederica de Württemberg Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMarie de Waldeck și Pyrmont
Charlotte de Schaumburg-Lippe
CopiiPauline, Prințesă de Wied
Prințul Ulrich
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Württemberg
Rege de Württemberg
Domnie6 octombrie 1891 - 30 noiembrie 1918
(27 ani, 55 zile)
PredecesorKarl de Württemberg
SuccesorMonarhie abolită
·         1861: S-a născut  Rudolf Steiner, filosof austriac (d. 1925). A fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice, între care cea mai cunoscută este Goetheanum-ul, sediu al Universității Libere pentru Știință Spirituală și Societății Antroposofice Generale. Steiner a avut o amplă activitate ca om de cultură, susținând numeroase prelegeri în diferite localități din Europa, inclusiv una în anul 1889 la Sibiu, aflat pe atunci în componenta Imperiului Austro-Ungar.
·         1866 - S–a născut Benedetto Croce, filosof, istoric şi politician; a fondat revista „La Critica” şi Institutul Italian pentru Studii Istorice („Estetica, ştiinţă a expresiei şi lingvistică generală”) (m. 20 noiembrie 1952). Benedetto Croce a fost un critic italian, filozof idealist și politician. A scris numeroase lucrări de filozofia istoriei și de estetică. Primele scrieri ale lui Croce privesc istoria Regatului celor Două Sicilii. La 21 de ani scrie prima sa operă de amploare, La rivoluzione napoletana del 1799. Se dedică filosofiei. În 1903, împreună cu Giovanni Gentile întemeiază o revistă care cuprinde studii asupra literaturii italiene contemporane, La Critica. La aproape 40 de ani scrie principala sa operă, Estetica.
* 1868: Constantin Dumitrescu zis „Turcu” (n. 25 februarie 1868, Morunglav - d. 24 ianuarie 1935, Craiova) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial. La naștere a purtat numele de familie „Dumitrache” pe care l-a schimbat ulterior în „Dumitrescu”.
A îndeplinit funcții de șef de stat major de divizie și comandant de brigadă și divizie în campaniile anilor 1916, 1917 și 1918.
După absolvirea școlii militare de ofițeri cu gradul de sublocotenent, ConstantinDumitrescu a ocupat diferite poziții în cadrul unităților de infanterie sau în eșaloanele superioare ale armatei, cea mai importantă fiind cea de comandant al Regimentului 56 Infanterie.[4][5][6][7]
În perioada Primului Război Mondial a îndeplinit funcțiile de șef de stat major al Diviziei 1 Infanterie, comandant al Brigăzii 12 Infanterie, comandant al Brigăzii 22 Infanterie, și comandant al Diviziei 7 Infanterie. distingându-se în mod special în cursul Bătăliei de pe Valea Jiului, din anul 1916, precum și în operațiile militare postbelice
Constantin Dumitrescu „Turcu”
1919 - General Constantin Dumitrescu 2.jpg
Date personale
Născut25 februarie 1868
Morunglav
Decedat24 ianuarie 1935
Craiova
PărințiIoan și Nicolița Dumitrache
Căsătorit cuElena Dăbuleanu (Coșoveanu) - 1897
Naționalitate România
Ocupațieconducător militar[*] Modificați la Wikidata
comandant al Diviziei 7 Infanterie
În funcție
1919 - 1919
MonarhFerdinand I
Prim-ministruArthur Văitoianu
StudiiȘcoala Militară de Infanterie și Cavalerie, din București (1890 - 1892)
Școala Superioară de Război(1906 - 1908)[1]:p. 349
Activitate
GradulSublocotenent (1892)
Locotenent (1896)
Căpitan (1904)
Maior (1911)
Locotenent-colonel (1915)
Colonel (1916)
General de brigadă (1917)
General de divizie (1924)[2]
A comandat1916 - șef de stat major al Diviziei 1 Infanterie
1917 - comandant al Brigăzii 12 Infanterie
1918 - comandant al Brigăzii 22 Infanterie
1919 - comandant al Diviziei 7 Infanterie
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război Balcanic (1913)
Primul război mondial (1916-1918)
Operațiile militare postbelice (1918-1920)
* 1871: Lesia Ukrainka (în ucraineană Леся Українка), pe numele real Larisa Kosaci-Kvitka, (n. 13/25 februarie 1871Novohrad-Volînski - d. 19 iulie/1 august 1913, Surami) a fost o scriitoare și traducătoare ucraineană.  A scris în genurile ca poezie, lirică, epos, teatru, proză, publicistică. De asemenea, a lucrat mult cu folclorul (220 de cântece populare înregistrate cu vocea ei), a participat activ în mișcarea națională din Ucraina.
Este cunoscută pentru ciclurile de poezii "Pe aripile Cântecelor" (1893), "Gânduri și vise" (1899), "Opinii" (1902), poemul "Povestea antică" (1893), "Un singur cuvânt" (1903), piesele de teatru "Nevasta boierului"(1913),"Kassandra "(1903-1907) "În catacombe"(1905), "Cântec de Pădure"(1911) și altele.
Mama, Olga Dragomanova-Kosaci - scriitoare, care a creat sub pseudonimul Olena Pcilka (poezii și povești pentru copii în limba ucraineană, bine cunoscute în Ucraina), a participant activ în mișcarea feministă, a publicat antologia "Prima Coroană".
Tata, Piotr A. Kosaci - proprietar de pământ cu o educație aleasă, iubitor de literatură și pictură.
Primii ani, Lesia i-a petrecut în Volîn: în Novograd Volîn (1871 - primăvară anului 1879), în Luțk, satul Kolodiajne, lângă orașul Kovel.
În casa familiei Kosaciov deseori se adunau scriitorii, artiștii și muzicienii, se organizau seri de literatură și concerte. Unchiul Lesii, Mihail Drahomanov, a fost un om de știință celebru, personalitate binecunoscută, care înainte de a emigra în Franța și Bulgaria, a colaborat cu Ivan Franko. El este unul dintre membrii de familie, care a avut un impact major asupra nepoatei cu privire la convingerile socialiste, idealul de a servi patria, pe care ea l-a dezvoltat și, care a ajutat-o ​​să devină critic literar și folclorist.
Lesia Ucrainka și fratele ei, Mihail (numiți în familie - Mișelosia) au avut profesori particulari. La 4 ani, Lesia deja știa să citească.
În ianuarie 1876, Mihail și Larisa Kosaci pleacă la Kiev pentru a lua rămas bun de la M.Dragomanov, înainte de emigrarea lui forțată.
Pe vara aceluiași an, Olga Kosaci, împreună cu copiii săi, Lesia și Mihailo, au plecat în vacanță în satul Jaborițî. Acolo, pentru prima dată, Lesia a auzit primade la mama sa povestea despre "mavka" (zâna pădurii) și a făcut cunoștință cu folclorul ucrainean. Împreună cu mama, copiii mergeau prin casele din sat și adunau cântece și diverse ornamente etnice pentru colecția sa.
În anul 1878, părinții Lesei au plecat la expoziția mondială de la Paris, pentru a se întâlni cu Mihail Drahomanov. De copii a avut grijă în acea perioadă Elena Antonovna Kosaci, sora tatălui. Prietenia cu "mătușa Elea" a lăsat o amprenta asupra vieții și a operei poetesei.
Pe 7 (19) noiembrie a aceluiași an, prin ordinul Ministerului Afacerilor Interne, tatăl Lesiei, P.A. Kosaci a fost transferat cu serviciul în or. Luțk.
În martie anul 1879, Elena Antonovna Kosaci, mătusă Lesiei, a fost arestată pentru că a participat la asasinarea șefului jandarmilor Drentelna; mai târziu, ea a fost trimisă în provincia Oloneț, iar în 1881 a fost exilată în Siberia, pentru 5 ani (în or.Yalutorovsk, regiunea Tiumen, apoi în Tiumen). Aflând acest lucru, la sfârșitul lui 1879 (sau începutul anului 1880), Lesia a scris prima sa poezie - "Speranța".
În vara anului 1880, Alexandra Antonovna Kosaci-Șimanowski, matușa Lesei, împreună cu doi fii ai săi, se mută la Luțk, la familia Kosaci. Motivul mutării a fost arestarea și exilarea în Siberia a soțului ei, Boris Șimanowski. Pentru toată viața Lesia i-a fost recunoscătoare "mătușei Sașa" - prima sa profesoară de muzică.
Pe 6 (18) ianuarie, Lesia s-a îmbolnăvit, a răcit grav, ce a și fost începutul unei boli grele. Au apărut dureri acute în piciorul drept. De la început toți au crezut că e vorba de reumatism acut, însă, durerile s-au răsfrânt și asupra brațelor.
În acest an Olga Kosaci își duce copiii, Lesia și Mihail, la Kiev, ca aceștia să învețe la profesori particulari.
Acolo, Mihail și Lesia au început să învețe la liceu cu program pentru băieți, unde Lesia lua ore de pian de la soția lui M. Lysenko - Olga Alexandrovna O'Connor.
La începutul lunii mai 1882, familia Kosaci se mută la Kolodiajne, care a devenit reședința permanentă a familiei.
Între timp, Lesia și fratele său, Mihail locuiesc în Kiev, învață la profesori particulari, studiază limbile greaca și latina.
În vara anului 1883, Lesia a fost diagnosticată cu tuberculoză osoasă, în luna octombrie a aceluiași an, profesorul Alexandr Rinek i-a operat brațul stâng, îndepărtând oasele afectate. În decembrie, Lesia se întoarce de la Kiev la Kolodiajne, se simțea mai bine și a început să învețe franceză și germană.
Pe 29 (10 iunie), 1882 s-a născut sora Oksana, 22 august (septembrie-2) 1884 - fratele Nikolai.
Încă din 1884, Lesia a scris în mod activ poezie ( "Crin din vale", "Sapho", "Vara frumoasă a trecut" și altele.) și o publică în revista "Steaua". În acel an a și apărut pseudonimul "Lesia Ucrainka".
Pentru o vreme Larisa a mers la școala "O. Murashko" din Kiev. Din această perioadă a rămas o imagine pictată în ulei. Larisa a trebuit să învețe de sine stătător, a fost ajutată foarte mult de către mama ei, care cunoștea mai multe limbi europene, în afară de limba ucraineană, cunoștea rusa, poloneza, bulgara, greaca și latina, fapt ce arătă nivelul ei intelectual. Olga Petrovna a educat-o pe Lesia ca pe o persoană puternică, care nu are dreptul să-și exteriorizeze sentimentele. La vârstă de 19 de ani, Lesia a scris un manual pentru surorile ei "Istoria antică a națiunilor orientale" (publicat în Yekaterynoslav, 1918).
Lesia Ucrainka a tradus în limba ucraineană astfel de scriitori și poeți ca Nikolai Gogol, Adam Mickiewicz, Heinrich Heine, Victor Hugo, Homer.
După ce a fost în Galicia în 1891, iar mai târziu, în Bucovina, Ucrainka s-a întâlnit cu mai multe personalități notorii din vestul Ucrainei: Ivan Franko, Michael Pavlik, Olga Kobylianska, V.Stefanyk, Osip Makovey, Natalia Kobrynska. Baza principiilor socio-politice a Larisei Kosaci s-a format în perioada anilor 1894-1895, la Sofia, atunci când ea a stat jumătate de an la unchiul ei Mihail Dragomanov, dar și moartea unchiului, fiind un moment tragic, care a marcat-o.
În 1896-1898, Lesia Ucrainka este unul dintre fondatorii primei organizații socialiste din Ucraina de pe Nipru.
Din necesitatea unui tratament, Lesia călătorește în Germania, Austro-Ungaria, Italia, Egipt, de multe ori vizitează regiunea Caucazului, Odesa, Crimeea, fapt ce i-a îmbogățit și a contribuit la extinderea orizonturilor scriitoarei.
La începutul lunii martie 1907 Lesia Ucrainka s-a mutat de la Kolodiajne la Kiev. La sfârșitul lunii martie a călătorit în Crimeea împreună cu Klement Kvitca, ocazie cu care, în special, a vizitat Sevastopolul, Yalta și Alupka.
·         1873: S-a nascut marele tenor italian Enrico Caruso; (d. 1921). Nascut intr-o familie modestă napoletana, Enrico Caruso a devenit unul dintre cei mai renumiti tenori din toate timpurile. Până la moartea sa prematură în 1921, el va juca in roluri mermorabile pe diferite scene de opera din intreaga lume. A cântat în franceză, spaniolă, engleză, italiană şi latină. A murit pe 2 august 1921.
·         1883Prințesa Alice, Contesă de Athlone (Alice Mary Victoria Augusta Pauline; 25 februarie 1883  3 ianuarie 1981) a fost membră a familiei regale britanice. A deținut titlurile de Prințesă de Saxa-Coburg și Gotha și Ducesă în Saxonia de la naștere, precum și cel de Prințesă de Teck prin căsătorie, până în 1917 când a trebuit să-l cedeze din ordinul regelui George al V-lea. A fost nașa reginei Beatrix a Olandei, care era nepoata verișoarei ei, regina Wilhelmina a Olandei.
Prințesa Alice a fost prințesa de sânge regal care a trăit cel mai mult (până în acea perioadă) și ultimul nepot în viață a reginei Victoria; a murit în ianuarie 1981, la aproape 115 ani după moartea primului nepot al reginei Victoria, Prințul Sigismund al Prusiei.
Prințesa Alice s-a născut la 25 februarie 1883 la Castelul Windsor. Tatăl ei era Prințul Leopold, Duce de Albany, cel mai mic fiu al reginei Victoriași a lui Albert, Prinț Consort. Mama ei era Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont. A avut un frate, Prințul Charles Edward, Duce de Albany, care mai târziu a devenit Duce de Saxa-Coburg și Gotha. Ca nepoată a unui monarh britanic pe linia masculină, ea a fost prințesă a Regatului Unit.
A fost botezată la Castelul Windsor la 26 martie 1883 și numită Alice după mătușa paternă. Nașii ei au fost: regina Victoria (bunica paternă), Augusta de Saxa-Weimar-EisenachWilliam al III-lea al OlandeiLudovic al IV-lea, Mare Duce de HessePrințesa Helena de Nassau (bunica maternă), Prințul de Wales (unchiul patern), Victoria, Prințesă Regală(mătușa paternă), Prințul Wilhelm de Württemberg (vărul ei), Prințesa Pauline de Waldeck și Pyrmont (mătușa maternă) și Prințesa Augusta de Hesse-Kassel

Prințesa Alice, Contesă de Athlone cu copiii ei May și Rupert.
La 10 februarie 1904, la Castelul Windsor, Prințesa Alice de Albany s-a căsătorit cu Prințul Alexander de Teck, fratele reginei Mary. După căsătorie, Prințesa Alice a luat titlul de Prințesa Alexander de Teck.
Prințesa Alice a purtat în gene hemofilia moștenită de la regina Victoria.
Când familia regală britanică a abandonat titlurile germanice în iunie 1917, Prințul Alexander de Teck a adoptat numele de Cambridge, și a devenit Sir Alexander Cambridge, apoi Conte de Athlone, renunțând la titlul de "Prinț de Teck".
Contele a fost numit Guvernator-General al Uniunii Africii de Sud și a servit în perioada 1924-31: Prințesa Alice l-a acompaniat și a fost viceregină în acea perioadă. Apoi, soțul ei a fost numit Guvernator-General al Canadei în perioada 1940–1946.
Contele de Athlone a murit în 1957 la Palatul Kensington din Londra. Prințesa Alice a continuat să trăiască la Kensington până în 1981, când a murit la vârsta de 97 de ani și 313 zile. În momentul morții, a fost prințesa regală cea mai longevivă. Totuși, mai târziu, regina mamă Elizabeth a depășit recodul trăind aproape 102 ani.
Prințesa Alice a trăit în timpul domniei a șase monarhi: Victoria (bunică), Eduard al VII-lea (unchi), George al V-lea (văr și cumnat), Eduard al VIII-lea (nepot), George al VI-lea (nepot) și Elisabeta a II-a (strănepoată).
Prințesa Alice
Contesă de Athlone
Alice, HRH Countess of Athlone.jpg
Prințesa Alice în uniforma Forțelor Aeriene Regale Canadiene (circa 1942)
Date personale
Nume la naștereAlice Mary Victoria Augusta Pauline
Născută25 februarie 1883
Castelul WindsorBerkshire
Decedată (97 de ani)
Palatul KensingtonLondra
ÎnmormântatăFrogmore, Windsor
PărințiLeopold, Duce de Albany
Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont Modificați la Wikidata
Frați și suroriCharles Edward, Duce de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAlexander Cambridge, Conte de Athlone
CopiiLady May Abel Smith
Rupert Cambridge, Viconte Trematon
Prințul Maurice de Teck
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Casa de Saxa-Coburg și Gotha
Guvernatorul General al Canadei Modificați la Wikidata
·         1885Prințesa Alice de Battenberg (Victoria Alice Elizabeth Julia Marie25 februarie 1885 – 5 decembrie 1969), a fost mama Prințului Filip, Duce de Edinburgh (soțul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit).
Prințesa Victoria Alice Elizabeth Julia Marie de Battenberg s-a născut la Castelul Windsor în Berkshire în prezența străbunicii sale, regina Victoria.[1] Era cel mai mare copil al Prințului Louis de Battenberg și a soției lui Prințesa Victoria de Hesse. Mama ei era fiica cea mare a Prințesei Alice, Mare Ducesă de Hesse, care era a doua fiică a Reginei Victoria. Tatăl ei era fiul cel mare al Prințului Alexandru de Hesse.[2] Cei trei frați ai ei mai mici erau Louise (care a devenit regină a Suediei), George și Louis.
Prințesa Alice și-a petrecut copilăria între DarmstadtLondraJugenheimși Malta.[3] Mama ei a observat că învăța greu să vorbească. În cele din urmă, Prințesa Alice a fost diagnosticată cu surditate congenitală după ce bunica sa a identificat problema și a dus-o la un specialist ORL-ist. Cu încurajarea mamaei sale, Alice a învățat să citească pe buze și să vorbească în enleză și germană.[4] Educată în particular, ea a studiat franceza[5] iar mai târziu, după logodnă, a învățat limba greacă.[6] A fost domnișoară de onoare la nunta lui George, Duce de York (mai târziu regele George V) și a Mariei de Teck în 1893.

Prinţesa Andrew a Greciei şi Danemarcei, de Philip de László, 1907.
Colecția privată a Prințului Filip, Duce de Edinburgh.
Prințesa Alice s-a îndrăgostit de Prințul Andrew al Greciei și Danemarcei (cunoscut ca Andrea în familie), al patrulea fiu al regelui George I al Greciei și al reginei Olga la încoronarea regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit în 1902[7] S-au căsătorit civil la 6 octombrie 1903 la Darmstadt. A doua zi au avut loc două ceremonii religioase, una luterană și una ortodoxă.
Prințul și Prințesa Andrew a Greciei și Danemarcei au avut cinci copii:
  • Margarita, Prințesă de Hohenlohe-Langenburg (18 aprilie 1905 – 24 aprilie 1981); s-a căsătorit cu Gottfried, Prinț de Hohenlohe-Langenburg; au avut moștenitori;
  • Theodora, Marchiză de Baden (30 mai 1906 – 16 octombrie 1969); s-a căsătorit cu Prințul Berthold, Margrave de Baden; au avut moștenitori;
  • Cecilie, Mare Ducesă de Hesse (22 iunie 1911 – 16 noiembrie 1937); s-a căsătorit cu Georg Donatus, Mare Duce de Hesse; au avut moștenitori;
  • Prințesa Sofia (26 iunie 1914 – 24 noiembrie 2001); s-a căsătorit prima dată cu Prințul Christoph de Hesse; au avut moștenitori; și a doua oară cu Prințul George William de Hanovra
  • Prințul Filip, Duce de Edinburgh (n. 10 iunie 1921), căsătorit cu Elisabeta a II-a a Regatului Unit; au avut moștenitori;


Prinţesa Andrew a Greciei şi Danemarcei de Philip de László, 1922.
Colecția privată a Prințului Filip, Duce de Edinburgh.
În 1930 a fost diagnosticată cu schizofrenie și internată într-un sanatoriu. După aceea a trăit separat de soțul său. După recuperare și-a dedicat cea mai mare parte a vieții sale muncii de caritate în Grecia. În timpul celui de-al doilea război mondial a rămas în Atena unde a adăpostit refugiați evrei, pentru care este recunoscută ca Drept între popoare de Yad Vashem.[8] După război, ea a rămas în Grecia și a fondat o asistență medicală de maici după modelul mătușii ei, martira Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna fondat în Rusia în 1909.
Prințesa Andrew s-a întors în Marea Britanie în aprilie 1947 la nunta singurului ei fiu, acum Locotenentul Filip Mountbatten cu Prințesa Elisabeta, fiica cea mare și moștenitoarea prezumptivă a regelui George al VI-lea al Regatului Unit nuntă care a avut loc în noiembrie. La ceremonia de la nuntă, Prințesa Andrew a fost așezată în partea de nord a Catedralei Westminster în partea opusă locului unde stăteau regeleregina Elisabeta și regina Mary.
În 1960 ea a vizitat India, la invitația fostei ministru al sănătății Rajkumari Amrit Kaur, care a fost impresionată de interesul prințesei pentru gândirea indiană. Vizita a fost scurtată brusc iar cumnata ei, Edwina Mountbatten, care întâmplător trecea prin Delhi în propriul ei tur a trebuit să discute cu gazdele indiene care nu înțelegeau scgimbarea de plan a prințesei. Mai târziu prințesa a povestit că a avut o experiență de "ieșire din corp"[9]Edwina și-a continuat turul și a murit luna următoare.
După căderea regelui Constantin al II-lea al Greciei, precum și impunerea de reguli militare în Grecia în 1967, ea a fost invitată de către fiul ei și de nora sa să locuiască la Palatul Buckingham din Londra, unde a murit doi ani mai târziu.
Prințesa Alice de Battenberg
Prințesă a Greciei și Danemarcei
1885 Alice.jpg
Date personale
Nume la naștereVictoria Alice Elizabeth Julia Marie
Născută25 februarie 1885
Castelul WindsorBerkshireAnglia
Decedată (84 de ani)
Palatul BuckinghamLondra, Anglia
ÎnmormântatăBiserica Maria Magdalena, GethsemaneIerusalim
PărințiPrințul Louis de Battenberg
Prințesa Victoria de Hesse Modificați la Wikidata
Frați și suroriLouise Mountbatten
George Mountbatten, al 2-lea Marchiz de Milford Haven
Louis Mountbatten, Primul Conte Mountbatten de Burma Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Andrew al Greciei și Danemarcei
CopiiMargarita, Prințesă de Hohenlohe-Langenburg
Theodora, Marchiză de Baden
Cecilie, Mare Ducesă de Hesse
Prințesa Sofia
Prințul Filip, Duce de Edinburgh
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Religieanglicanism[*]
Biserica Ortodoxă Greacă[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieinfirmieră[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăCasa de Battenberg
Casa de Glücksburg
·         1888 - S-a născut John Foster Dulles, politician american (m.24.05.1959).
·         1890 - S-a născut pianista britanică Myra Hess.
·         1892 - S-a născut scriitorul Al. Duiliu Zamfirescu, prozator şi traducător, autor al ciclului romanesc "Perfecţii diplomaţi" (m.25.02.1968).




·         1896 - S-a născut actorul Constantin Ramadan (m.25.03.1958).

·         1896 - S-a născut traducătorul Iosif Cassian-Mătăsaru (m.04.05.1981).

* 1900: Costache Antoniu (n. 25 februarie 1900, comuna Țigănași, județul Iași; d. 16 iunie 1979, București) a fost un actor român de teatru și film. Costache Antoniu a a fost deputat în Marea Adunare Națională în trei sesiuni.[1] În sesiunea 1952 - 1957, Costache Antoniu a fost ales deputat în Marea Adunare Națională în regiunea București, circumspecția electorală Turnu Măgurele.[2]
A absolvit în anul 1926 Conservatorul de Artă Dramatică din Iași. Între anii 1955-1970 a fost rector al Institutlui de Artă Teatrală și Cinematografică din București.
A interpretat roluri de compoziție în comedie și dramă pe scena Teatrului Național din București în piese de I.L. CaragialeAnton CehovMihail Sebastian.
Filmografie:
Costache Antoniu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
ȚigănașiJudețul IașiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRS România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata

Costache Antoniu
* 1901: Alexandru Tudor-Miu (n. BraziPrahovaRomânia – d. CâmpinaRomânia) a fost un profesor de școală, poet și scriitor suprarealist român.

Născut într-o familie de țărani din Brazijudețul Prahova, Alexandru a urmat școala primară în satul natal, urmat de liceul din Ploiești. Între anii 1918 și 1920, a lucrat ca profesor la Valea Călugărească|Pantazi, în județul său natal. În 1921, a fost asistent de laborator la rafinărie din Câmpina și ulterior a fost angajat de compania Concordia-Electrica. Din 1945 până la moartea sa, a condus școala electrotehnică din Câmpina.

Împreună cu Geo Bogza, a început mișcarea suprarealistă locală. Inspirat de revista lui Urmuz, a fondat și editat încă trei alte reviste, "Câmpina" (1927-1929), "Prahova" (1930) și "Strada" (1932-1936).
Prima sa poezie a fost publicată în "Ploieștii literari" în 1921; prima sa carte a fost Epode din 1932. Celelalte două volume au fost Standard, poeme de petrol și energie (1934) și Întâlnire cu pasărea Phoenix (1947). Revistele care au publicat operele sale includ ContimporanulUniversul literarIzbândaViața literarăRomânia LiterarăNațiunea și Viața Românească.
A lăsat în urmă trei volume de poezie sub formă manuscrisă (Albastru - poeme de mareSteaua Doftanei și Cheia Universală), o carte de reportaje publicate în ziare (Excursii) și o monografie istorică a Câmpinei.
Aurel Sasu (editor), "Dicționarul biografic al literaturii române", vol. II, p. 732. Pitești: Editura Paralela 45, 2004. ISBN: 973-697-758-7 </ref>
Alexandru Tudor-Miu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BraziPrahovaRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
CâmpinaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieredactor[*]
poet Modificați la Wikidata
* 1901: Herbert Manfred „Zeppo” Marx (25 februarie 1901  30 noiembrie1979) a fost un actor american de comedie.
Născuți în New York, Frații Marx au fost copii unei familii de evrei imigranți din Germania.
·         1904 - S-a născut Jean Georgescu, regizor, actor şi scenarist. Clasic al ecranizărilor caragialeşti, el semnează filme-reper ale cinematografiei româneşti din anii ’40 (“Milionar pentru o zi”, “O noapte furtunoasă”, Lanţul slăbiciunilor”, "Lanterna cu amintiri", "Năbădăile Cleopatrei", "Maiorul Mura") (m.08.04.1994).

* 1907: Wanda Jakubowska (n. 10 octombrie 1907, Varșovia - d. 25 februarie1998, Varșovia) a fost o regizoare poloneză de film, scenaristă.
S-a născut la Varșovia într-o familie de evrei. Din 1942 a deținut funcția de membră a Partidului Muncitoresc Polonez. Debutează cu filme documentare pe la începutul anilor 30. În anii celui de-al Doilea Război Mondial a participat la Mișcarea de rezistență. Din 1942 s-a aflat în lagările de concentrare de la Auschwitz și Ravensbrück. După eliberarea țării (1945) ea realizează filmele:
  • Ostatni etap / Ultima etapă (1947[9]
  • Żołnierz Zwycięstwa / Soldatul victorios (1955)
  • Opowieść atlantycka (1955[9]
  • Pożegnanie z diabłem / Adio diavolului (1956)
  • Król Maciuś I / Regele Maciuś I (1958[9]
  • Spotkania w mroku / Întâlnire în întuneric (1960[9]
  • Historia współczesna / Istoria contemporană (1960[9]
  • Koniec naszego świata / Sfârșitul lumii noastre (1964)
  • Gorąca linia / Mina în flăcări (1965)
  • 150 na godzinę / 150 pe oră (1972)
  • Biały mazur / Dansul alb (1979[9]
  • Zaproszenie / Invitația (1986[9]
  • Kolory kochania / Culorile dragostei (1988[9]
* 1909: Lev Andreevici Arțimovici (n. 25 februarie 1909Moscova - d. 1 martie1973Moscova) a fost un fizician sovietic, membru al Academiei de Științe a URSS din 1953, membru al Prezidiului Academiei de Științe a URSS din 1957, Erou al Muncii Socialiste.
Lucrările principale ale lui Arțimovici se referă la fizica atomică și nucleară și reacțiile termonucleare controlate. A condus și cercetări asupra fizicii electronilor rapizi. Rezultatele obținute de Arțimovici au confirmat strălucit teoria radiației de frânare a electronilor și mecanica cuantică. A avut de asemenea contribuții importante în domeniul opticii electronice. Împreună cu A.I. Alihanov și A.I. Alihanian, a demonstrat validitatea legii conservării impulsului în reacția de anihilare electron-pozitron (1936). În anul 1952 a descoperit radiația de neutroni a plasmei de temperatură înaltă, iar în anul 1956, studiind pinch-ul în gaze, a stabilit că neutronii implicați nu au origine termonuleară. Sub conducerea sa, a fost dezvoltată pentru prima dată în Uniunea Sovietică metoda electromagnetică de extracție a izotopilor. Începând din anul 1950, a condus un larg ciclu de experimente de fizica plasmei la temperaturi înalte, în legătură cu problema reacției de fuziune termonuclează controlată, colectivul său fiind primul care a obținut o reacție termonucleară în plasmă stabilă cuasistaționară. A fost cunoscut ca "tatăl instalației Tokamak", un reactor pentru reacția de fuziune. În anul 1968 Tokamak-4 a înregistrat primii neutroni termonucleari. Se spune că, fiind întrebat când va funcționa primul reactor termonuclear, ar fi răspuns: "Când omenirea va avea nevoie de el, poate cu puțin timp înainte de asta." Între 1963 și 1973, a fost vice-președintele Comitetului Sovietic Pugwash și președintele Comitetului Național al Fizicienilor Sovietici. A fost ales Membru Extern de Onoare al Academiei Americane de Arte și Științe în 1966 și unui crater de pe Lună i s-a dat numele său.
* 1913: Jim Backus (n. 25 februarie 1913 – d. 3 iulie 1989) a fost un actor american de film și televiziune. Printre cele mai faimoase roluri ale lui sunt: vocea din "Mr. Magoo", bogatul "Hubert Updike, III", din show-ul radio al lui Alan Young, soțul lui Joan Davis' (judecătoare) în serialul TV "I Married Joan", tatăl lui James Dean în "Rebel Without a Cause" și "Thurston Howell, III" în sitcomul din 1960 "Gilligan's Island". De asemenea a jucat și în propriul lui show de un sezon "The Jim Backus Show", cunoscut ca "Hot off the Wire".
·         1917Anthony Burgess, scriitor, compozitor și critic britanic (d. 1993). Literatura i-a adus succesul, dar Burgess ar fi vrut să fie privit mai curând ca muzician („ Muzica o artă mai pură pentru că nu se leagă direct de peripețiile oamenilor“).  El însuși a fost victima unei farse: în 1959 i se diagnostighează un cancer la creier, medicii îi mai dau doar un an de trăit și, vrând să lase în urmă ceva avere, scrie repede patru romane care au succes. Diagnosticul se dovedește greșit, iar Burgess  rămâne scriitor. Burgess a fost poliglot, stăpânind limbile Malay, rusă, franceză, germană, spaniolă, italiană și galeză pe lângă Engleza nativă, precum si noțiuni de ebraică, japoneză, Chineză, suedeză și persană. „Educația lingvistică a lui Burgess”, scriu Raymond Chapman și Tom McArthur în ”The Oxford Companion to the English Language”, „e vizibilă în dialogul îmbogățit de pronunțări distinctive și în plăcerile limbajului.” Interesul său în lingvistică s-a reflectat în jargonul adolescentin anglo-rus inventat în Portocala Mecanică (numit Nadsat) și în filmulQuest for Fire (1981), pentru care a inventat un limbaj preistoric. Burgess a scris odată: „Voi muri undeva pe tărâmuri mediterannene, cu o eulogie imprecisă în Nice-Matin, neplâns, în curând uitat.” De fapt el va muri în țara natală. S-a întors la Twickenham, o suburbie externă a Londrei, unde avea o casă, să moară pe 22 noiembrie, 1993. Avea 76 de ani. Moartea sa (cauzată de un cancer pulmonar – a fost multă vreme fumător) s-a petrecut la Spitalul St John&St Elizabeth în St John’s Wood din apropierea Londrei. Se crede că a scris romanul Byrne pe patul de moarte. Se pare că și-ar fi dorit ca cenușa să-i fie păstrată în Cimitirul Moston din Manchester, însă până la urmă au ajuns la cimitirul din Monte Carlo.
·         1925: S-a nascut Noel Bernard, jurnalist și analist politic originar din Romania, director al postului de radio Europa Libera; (d. 1981).

·         1927 - S-a născut etnomuzicologul Vasile Dinu (m.05.10.1978).

·         1927 - S-a născut Ralph Edmond Stanley, cântăreţ country american.
·         1932 - S-a născut Faron Young, cântăreţ country american.
·         1932 - Se naşte pilotul de Formula 1 Charles Anthony Standish Brooks - cunoscut ca şi Tony Brooks -, în Dunkinfield, Anglia. Brooks debutează în Formula 1 pe 14 Iulie 1956 şi întrerupe"seceta" piloţilor britanici în Grand Prix-uri, reuşind să câştige un Mare Premiu pentru Marea Britanie după 23 de ani. Brooks a câştigat şase curse pentru echipele Vanwall şi Ferrari, a ajuns de 10 ori pe podium şi a plecat de patru ori din pole-position
·         1937 - S-a născut scriitorul Corneliu Buzinschi ("Noaptea umbrelor deschise").



·         1939Virgil Duda, romancier român

·         1939Gerald Murnane, scriitor australian
·         1941 - S-a născut poetul Mihai Elin.

·         1942 - S-a născut Roy Michaels, basist american (Cat Mother & The All Night Newsboy).
* 1942: John Saul (n. 25 februarie 1942Pasadena, California - n.d.) este un scriitor al genului horror, fiind considerat de unii critici drept cel mai bun scriitor în cadrul acestui gen.
A absolvit în 1959 Whittier High School. A început mai multe facultăți (Antioch, în Ohio, Cerritor, în Norwalk, California, Montana State University si San Francisco State College) fiind atras mai mult de antropologie, teatru și artă, dar nereușind niciodată sa obțină vreo diplomă. După ce a plecat de la colegiu, a decis că cea mai bună modalitate de a absolvi un colegiu ar fi prin publicarea unui roman, fapt care l-a determinat ca în următorii 15 ani să lucreze în diverse domenii, în paralel scriind mai multe manuscrise ce spera că vor fi publicate. Indiferent dacă ar fi fost vorba despre probleme industriale sau eforturile unei dactilografe, John este în măsură sa redacteze un material captivant și interesant. Anii aceștia au generat o colecție interesantă de manuscrise nepublicate, și în mod firesc fără realizări materiale. La un moment dat a găsit un agent în New York, căruia i-a trimis pe parcursul a mai multor ani diverse manuscrise, încercând să obțină răspunsuri favorabile, în vederea publicării acestora.
În 1976 a primit propunerea să scrie un thriller psihologic, idee care i-a surâs lui John. Din acest moment lucrurile au luat o întorsătură bizară. Agentul a decis că materialul se caracterizează prin toate elementele unui best-seller. Au mizat pe acestă primă nuvelă, a unui autor necunoscut, căreia i-au făcut publicitate intensă prin intermediul televiziunii. În mai puțin de o lună, cartea “Chinuiește-i pe copii”( Suffer the Children) era încadrată în lista best-seller-urilor, din Canada, ajungând cap de listă. În mod constant toate cele 32 de cărți ale sale au ajuns pe lista best-seller-urilor și au fost publicate în întreaga lume. În paralel cu activitatea publicistică John a fost interesat de teatru. A jucat în câteva piese de teatru, iar ca scenarist i-au fost montate câteva piese într-un act în Los Angeles, Seattle și New York. Gerber Productions Company și M.G.M au turnat un film după una din nuvelele sale iar o alta este transpusă de studiourile C.B.S. John face parte din cercul de critici care au menirea de a stimula și selecta tinerele talente și este vice președintele unei fundații filantropice. John locuiește în Seattle și în San Juan. Îi place să călătorească, să joace golf, bridge, e un mare cititor, și îi place foarte mult să gătească. Prima carte a apărut în 1977, iar apoi a reușit ca în aproape fiecare an să la ofere fanilor săi o nouă carte care să-i aducă cu sufletul la gură, uneori reușind chiar să scoată două cărți pe an.
·         1943: George Harrison (n. 25 februarie 1943 - d. 29 noiembrie 2001) a fost un vocalist, chitarist și compozitor britanic, cel mai tânăr membru al legendarei formații The Beatles. George Harrison a fost distins prin includerea sa, ca membru în Ordinul Imperiului Britanic (MBE).
Cariera sa solo a început cu un hit „My sweet Lord”. George a intrat și în afacerea cu filme iar între 1988-1990, a făcut parte din supergrupul americano-britanic „The Traveling Wilburys”. A murit după o lungă și dureroasă luptă cu cancerul.
·         1945 - S-a născut Elkie Brooks (Elaine Bookbinder), cântăreaţă britanică (Vinegar Joe).
* 1949: Ric Flair (n. 25 februarie 1949 și numit după adopția survenită la câteva săptămâni de la naștere Richard Morgan Fliehr) este un wrestler retras american legendar ce a activat în WWE.
Cunoscut și sub pseudonimul The Nature Boy, Flair este unul din wrestlerii care a dominat lumea wrestlingului la mijlocul anilor '70. WWE îl creditează ca fiind deținătorul a 16 titluri mondiale de campion World Heavyweight Championship.
* 1949: Amin Maalouf (n. ,[1][2][3] BeirutLiban) este un romancier libanez de limbă franceză supranumit "Domnul Orient" în țara sa de adopție, Franța. Este un romancier prolific și larg apreciat, fiind tradus în peste douăzeci de limbi.
Amin Maalouf debutează în 1983 cu eseul Cruciadele văzute de arabi, urmat de Leon Africanul (1986) și de Samarcand, în 1988, pentru care i se va decerna Prix des Maisons de la Presse.
Ulterior, scriitura sa cunoaște alte dimensiuni, urmând o serie de romane foarte bine primite de public și critică, Grădinile luminii (în 1991), Primul secol de după Beatrice (1992), Stânca lui Tanios (1993, distins cu prestigiosul Premiu Goncourt), Scările Levantului (1996), Identitățile ucigașe (1998), Periplul lui Baldassare (2000, încununat cu Premiul Jacques Audiberti-Ville d’Antibes).
În România, la Editura Polirom au apărut, într-o serie de autor, romanele Periplul lui Baldassare și Stânca lui Tanios (ambele în 2004).
* 1949: Mirosława Danuta Wałęsa (n. 25 februarie 1949Krypy) este soția fostului lider al Solidarității și președinte al Poloniei Lech Wałęsa și a fost prima doamnă a Poloniei în perioada 1990-1995.
La nouăsprezece ani s-a mutat la Gdańsk din satul natal din Mazovia. Doi ani mai târziu, la 8 noiembrie 1969, a devenit soția lui Lech Wałęsa. A născut opt copii și are 12 nepoți [2].
În numele soțului pe 10 decembrie 1983 la Oslo a ridicat Premiul Nobel pentru Pace[3]. În anul 1990, în Seimul Poloniei libere, a stat alături de soțul ei, când acesta a depus jurământul de președint
* 1951: Toader Dima (n. 25 februarie 1951) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Social Democrat.
* 1952: Ioan Tătaru (n. 25 februarie 1952) este un fost senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Sibiu pe listele partidului FSN. În cadrul activității sale parlamentare, Ioan Tătaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Mongolia, Republica Franceză-Senat și Canada.
·         1953 - S-a născut Juanita Curiel, vocalistă americană (Sugar & Spice).
* 1957: Dumitru Pelican (n. 25 februarie 1957BaiaTulcea[1]) este un politician român, senator în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 din partea USL București.
·         1958 - S-a născut Jim "Daryl" Gilmour, clăpar şi vocalist scoţian (Saga).
* 1958: Barclay Hope (n. 25 februarie 1958) este un actor canadian.
Hope s-a născut în 1958 în MontrealQuebecCanada. Este fratele mai mic al actorului William Hope. A terminat Colegiul Lakefield din Ontario. Hope a apărut în serialul TV Psi Factor: Chronicles of the Paranormal (1996–2000) ca Peter Axon. A jucat în filme ca The Wager (1998) regizat de Aaron Woodley (unde a apărut alături de actorii Peter Blais și Valerie Boyle) sau în Paycheck (2003) regizat de John Woo. A mai interpretat rolul colonelului Lionel Pendergast în serialul SF Stargate SG-1 sau pe cel al generalului Mansfield în Eureka.
În 2008, Barclay a apărut în producția Hallmark Channel Charlie & Me ca Dr. Robert Graham precum și în filmul de mister cu temă gay On the Other Hand, Death, unde a avut rolul lui Carl Deems.
Hope este căsătorit cu actrița Lindsay Collins cu care are 3 copii - Sally, Maggie și Charlie.
·         1959 - S-a născut Mike Peters
·         1961- David Carl "Davey" Allison, pilot Nascar se naşte în Hollywood Florida. Acesta era fiul unui mare pilot NASCAR, Bobby Allison şi a rămas în istorie ca pilotul cu numărul 38 al echipei Robert Yates Racing şi pentru decesul tragic survenit în urmă unui accident de elicopter în timp ce se îndrepta spre Talladega Superspeedway pentru o cursă.
·         1962 - S-a născut Foster Sylver, vocalist american (The Sylvers).
* 1966: Elizabeth Téa Pantaleoni (n. 25 februarie 1966)[1] cunoscută mai mult după numele de scenă Téa Leoni, este o actriță americană. Ea este cunoscută în special pentru rolurile sale din filmele Jurassic Park IIIThe Family ManDeep ImpactFun with Dick and JaneFlirting with DisasterSpanglishBad BoysGhost Town și Tower Heist.
* 1971: Andaluzia Luca (n. 25 februarie 1971) este un fost deputat român, ales în 2016. Aleasă din postura de consilier local în municipiul Tulcea, mandatul Andaluziei Luca a fost validat și ea a depus jurământul, dar a demisionat după doar câteva zile, la 4 ianuarie 2017, pentru a rămâne viceprimar al municipiului Tulcea.[1] Andaluzia Luca a fost înlocuită de deputata Anișoara Radu.
* 1974: Mircea Roșca este un politician român, deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016.
* 1976: Rashida Leah Jones (n. 25 februarie 1976)[2] este o actriță, autoare de cărți de benzi desenate, producătoare de film, cântăreață și scenaristă americană, nominalizată la un premiu Emmy.
Jones este mai ales cunoscută pentru rolul lui Ann Perkins din serialul Parks and Recreation difuzat de NBC și al lui Karen Filippelli din serialul The Office. A jucat printre altele în Celeste și Jesse pentru totdeauna(2012), scriind și scenariul filmului, Rețeaua de socializareThe Muppetsși A Very Murray Christmas. Ea joacă rolul principal în serialul de comedie Angie Tribeca difuzat de TBS.
Jones s-a născut în Los Angeles, California, ca fiică a actriței Peggy Lipton și a producătorului muzical și muzicianului Quincy Jones. Rashida este sora mai mică a actriței și modelului Kidada Jones. Jones, tatăl, are origini afro-americane (din triburile Tikari din Camerun), având, de asemenea, strămoși englezi și galezi.[3][4][5][6][7]
Mama sa este evreică așkenază (un descendent de imigranți din Rusiași Letonia).[8] Jones și sora ei au studiat la o școală evreiască, deși ea s-a transferat la altă școală la vârsta de 10 ani și nu a avut un Bar Mițva
* 1977: Tudor Marian Zeciu (n. 25 februarie 1977BucureștiRomânia) este un fost fotbalist armean.
* 1978: Yuji Nakazawa (n. 25 februarie 1978) este un fotbalist japonez.
* 1978: Claudia Nicoleta Ștef (nume de fată Claudia Iovan, n. 25 februarie1978Craiova) este o atletă română, specializată pe marș. Deține recordul mondial la 3.000 m în sală.
* 1981: Shahid Kapoor (pronunțat [ʃaːɦɪd̪ kəˈpuːr]), de asemenea, cunoscut sub numele de Shahid Khattar, născut la 25 februarie 1981) este un actorindian de film, cunoscut pentru munca sa la cinematografia hindi. Și-a început cariera în videoclipuri muzicale și reclame, și-a făcut debutul la Bollywood cu comedia romantică Ishq Vishk (2003) și a câștigat un premiu Filmfare pentru cel mai bun debut masculin pentru performanța sa. El a continuat cu filme, cum ar fi Fida Fida (2004) și Shikhar (2005), și a avut primul său mare succes , cu drama de familie Sooraj R. Barjatya și de asemenea Vivah (2006). El a fost nominalizat pentru Premiul Filmfare cel mai bun actor pentru performanțele sale în comedia romantică Jab We Met (2007) și Neo-noir Kaminey (2009). A urmat acest succes inițial, cu roluri bune si apoi in drama de acțiune R... Rajkumarcare a avut mare succes.
* 1981: Park Ji-sung este un jucător sud-coreean de fotbal retras din activitate, fost căpitan al echipei naționale de fotbal a Coreei de Sud.
* 1982: Flavia Pennetta (n. 25 februarie 1982BrindisiItalia) este o jucătoare profesionistă de tenis din Italia. Este prima jucătoare din Italia ce a reușit să ocupe locul 1 mondial în clasamentul mondial de tenis (la dublu). Cel mai important turneu de tenis câștigat este US Open. După ce a câștigat turneul de Grand Slam, Flavia își anunță retragerea din circuit.
* 1982: Cristian Radu Silvășan (n. 25 februarie 1982) este un jucător românde fotbal. Evoluează pe postul de atacant, dar poate juca și pe poziția de mijlocaș dreapta.
* 1983: Eduardo Alves da Silva, (n. 25 februarie 1983 în Rio de Janeiro) este un fotbalist croat, de origine brziliană, care în prezent joacă pentru FC Șahtior Donețk poziția de atacant sau extremă.
* 1983: Ronny Carlos da Silva, cunoscut ca Ronny (n. 25 februarie1983SertãozinhoBrazilia) este un fotbalist aflat sub contract cu CFR Cluj.
* 1984: João Pedro da Silva Pereira (n. 25 februarie 1984), cunoscut ca João Pereira, este un fotbalist portughez care evoluează la clubul Trabzonspor pe postul de fundaș.
* 1987: Andrei Ionuț Boroștean, (n. 25 februarie 1987 în Cluj-Napoca) este un fotbalist român, care joacă în prezent pentru Arieșul Turda.
* 1987: Adrián López Rodríguez (n. 25 februarie 1987), cunoscut și ca Piscu, este un fotbalist spaniol care evoluează la clubul Montreal Impact în Major League Soccer, pe postul de fundaș central.
* 1990: Ana Maria Popa (n. Iuganu, pe 25 februarie 1990, în Roman) este o handbalistă din România care joacă pentru clubul SCM Râmnicu Vâlcea pe postul de extremă stânga.
·         1992Amy Ruffle, actriță australiană
* 1994: Eugenie Bouchard, alintată Genie, (n. 26 februarie 1994) este o jucătoare canadiană de tenis care ocupă actualmente locul 194 în clasamentul WTA
* 1995: Christian Baumann (n. 25 februarie 1995LeutwilElveția) este un gimnast elvețian, laureat cu argint la paralele la Campionatele europene de gimnastică individuală din 2015
* 1997: Isabelle Fuhrman (n. 25 februarie 1997, Washington, D.C.) este o actriță americană. Ea este cunoscută pentru interpretarea rolului lui Esther în filmul Orfana (2009) și Clove în Jocurile foamei (2012).
Isabelle Fuhrman s-a născut pe 25 februarie 1997 în Washington, D.C., dar și-a petrecut copilăria în AtlantaGeorgia. Mama ei, Elina Fuhrman (născută Kozmits), este o jurnalistă care a emigrat din URSS în 1989 și a lucrat pentru CNN, iar tatăl, Nick Fuhrman, este un fost candidat politic și consultant de afaceri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...