vineri, 31 martie 2023

 6. /1 APRILIE 2023 - TEATRU/FILM



CORNEL PATRICHI


Sari la navigareSari la căutare

Cornel Patrichi
Cornel Patrichi-cropped.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicancer pulmonar
Căsătorit cuCornelia Patrichi
CopiiAlexandru Patrichi
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiebalerin, coregraf, actor
Activitate
PremiiOrdinul Meritul Cultural
Prezență online
Identificator titlu IMDb

Cornel Patrichi (n. BucureștiRomânia – d. BucureștiRomânia) a fost un balerincoregraf și actor român.

BIOGRAFIE

Născut în București pe 1 aprilie 1944, Patrichi a declarat că a urmat școala de balet „din întâmplare”: „Era 1953. (...)  A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet”.[1] A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind apoi angajat ca prim-balerin la Teatrul „Constantin Tănase” de unchiul său, Nicolae Patrichi, care era directorul muzical al teatrului. În 1972, directorul Teatrului „Fantasio” din Constanța i-a propus lui Patrichi să fie prim-balerin. Timp de zece ani a făcut naveta București–Constanța: „ Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, făceai repetiția de dimineață, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mâncam, mă odihneam, începea repetiția de după-amiază și pe la 9 seara aveam tren înapoi”.[1]

În 1987 s-a mutat cu soția sa în Italia, fondând în Toscana propria școală de balet, Dance Studio Patrichi. În 1999 s-a întors în România și a devenit coregraf pentru emisiunea Vineri seara ne distrăm cu Florin Călinescu, la invitația actorului. A realizat optzeci și opt de balete într-o perioadă de unsprezece luni, „cât face un coregraf toată viața”. În 2004, Patrichi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler de către președintele României, Ion Iliescu.[1]

FILMOGRAFIE

Coregraf

Actor



TITUS LAPTEȘ
Titus Lapteş

Biografie Titus Lapteș
Născut la 1 aprilie 1903, în Iaşi, după ce urmează studiile liceale, Titus Lapteş se înscrie, în anul 1920, la Academia de artă dramatică din oraşul natal. Încă din timpul studenţiei, a fost remarcat de profesorul şi poetul Mihai Codreanu, care i-a încredinţat un mic rol la Teatrul Naţional din Iaşi, în piesa „Vlaicu Vodă”. Tot în timpul studiilor este cooptat în grupul pentru formarea unui teatru liber în Iaşii anului 1922, grup din care făceau parte: Şt. Braborescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Păstorel Teodoreanu, Aurel Ghiţescu, George Vraca, Sorana Ţopa şi alţii. În anul 1923, imediat după absolvirea Conservatorului, este angajat la Teatrul Naţional din Cluj, unde a avut loc adevăratul său debut în piesa „Domnişoara Julie” de August Strindberg. Timp de 23 de ani (1923-1945), Titus Lapteş a făcut apostolat artistic la Cluj şi Timişoara, jucând 135 roluri în 119 piese din teatrul antic, clasic şi modern. În 1945, Titus Lapteş se transferă la Teatrul Naţional din Bucureşti. Pe scena bucureşteană a jucat în „Macbeth”, regizat de Ion Sava, în care a deţinut rolul titular, Vaska din „Azilul de noapte”, Smeul din „Înşir-te mărgărite”.
Titus Lapteş este unul din primii ctitori şi actori ai Teatrului „C. Nottara” din Bucureşti. Întâiul rol - Teterev din „Micii burghezi” - e şi prima creaţie în acest teatru. Joacă apoi în piesele : „Nepoţii gornistului”, „Hotel Astoria”, „Cauţiunea”, „Marele fluviu îşi adună apele”, „Richard al II-lea” (la Teatrul Mic), în care actorul s-a dăruit cu generozitate.
Actor de teatru desăvârşit, Titus Lapteş este prezent şi în cinematografie, unde realizează roluri memorabile. Din cele peste 20 filme în care a jucat, menţionăm: „Mitrea Cocor” (1952), „Nepoţii gornistului” (1953), „Aproape de soare” (1961), „Neamul şoimăreştilor” (1965), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Agentul straniu” (1974). Titus Lapteş a făcut şi peste 20 traduceri.
Meritele actorului Titus Lapteş au fost răsplătite cu titlul de „Artist emerit” şi laureat al Premiului de stat, acordate pentru întreaga sa activitate, pusă în slujba teatrului românesc. Dar, Titus Lapteş s-a distins şi ca desenator şi caricaturist. Caricaturile sale înfăţişează personalităţi, scriitori şi ziarişti, profesori universitari şi, mai ales, figuri ale scenei româneşti de odinioară (N. Titulescu, N. Iorga, Iuliu Haţieganu, Gh. Bogdan-Duică, Emil Isac, Ştefan Braborescu, Ion Iancovescu etc.). Prima expoziţie a deschis-o la Cluj, în 1937.
Încărcat de ani, dar şi de glorie, artistul emerit Titus Lapteş s-a stins din viaţă la 16 septembrie 1974 şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.
Filme:
·         Răsună valea (1950)
·         Viața învinge (1951) - Laszlo
·         Mitrea Cocor (1952) - logofătul Niță
·         Nepoții gornistului (1953) - Vijelie
·         Cum e Sfatul e și satul (1953)
·         Brigada lui Ionuț (1954) - Trifu
·         După concurs (1955)
·         Alarmă în munți (1955) - Mitru
·         Râpa dracului (1957) - Grigore Bălțat
·         Soldați fără uniformă (1960)
·         Don Juan (TV, 1961) - Don Luis
·         Aproape de soare (1961) - oțelarul Todor Baci
·         Lumina de iulie (1963)
·         Camera albă (1964)
·         Neamul Șoimăreștilor (1965)
·         Aventuri la Marea Neagră (1972) - col. Aldea


ANAMARIA MARINCA

Biografie Anamaria Marinca
Anamaria Marinca (nascuta pe 1 aprilie 1978 la Iasi) este o actrita romanca devenita celebra pentru rolul sau din 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu, castigator al Palme d'Or. A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei. Anamaria a absolvit Universitatea de Arte Plastice "George Enescu" din Iasi. In 2005, ea a castigat 3 premii pentru Cea mai Buna Actrita (Premiul BAFTA, Premiul Royal Television Society si Premiul "Golden Nymph" la al 45-lea Festival de Televiziune de la Monte Carlo) pentru rolul sau in Sex Traffic, o drama a CBC/Channel 4 despre traficul de carne vie.
Marinca aparut pe scena in productii romanesti dar si in productii internationale cum ar fi "Measure for Measure" la Teatrul National din Londra.In 2007, Anamaria Marinca a jucat in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al lui Cristian Mungiu, productie care a primit Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes si alte doua premii (Premiul Cinema si Premiul FIPRESCI). Actrita a aparut si in filmul lui Francis Ford Coppola Youth without Youth, in Boogie al lui Radu Muntean, iar in 2009 apare alaturi de William Hurt si Julie Delpy in "The Countess", film inspirat din viata Elizabethei Bathory.

·         Ashes in the Snow (2018) - Mrs. Aras
·         Ghost in the Shell / Spiritul din cochilie (2017) - dr. Dahlin Trailer
·         Nico, 1988 (2017) - Sylvia
·         Maigret's Dead Man  (2016) - Maria
·         Mars (2016)
·         The Girl with All the Gifts (2016) - dr. Selkirk Trailer
·         Ulysses: A Dark Odyssey  (2016) - Penelope
·         Floride (2015) - Ivona
·         Fury / Furia: Eroi anonimi (2014) - Irma Trailer
·         The Missing (2014) - Rini Dalca
·         Europa Report / Misiunea Europa (2013) - Rosa Dasque Trailer
·         Keeping Up with the Joneses (2013) - Elena
·         Un nuage dans un verre d'eau (2012)
·         Perfect Sense / Tăcerea simțurilor (2011) - interpret stradal Trailer
·         De vliegenierster van Kazbek / Aviatoarea din Kazbek (2010) - Aviatrix Trailer
·         Look, Stranger (2010) Trailer
·         Five Minutes of Heaven / Cinci minute în Rai (2009) - Vika Trailer
·         Sleep with Me / Culcă-te cu mine (2009) - Sylvie
·         Storm / Furtuna (2009) - Mira Arendt Trailer
·         The Countess / Contesa însângerată (2009) - Anna Darvulia Trailer
·         Boogie (2008) - Smaranda Ciocazanu Trailer
·         The Last Enemy / Ultimul inamic (2008) - Yasim Anwar
·         1 luna cu 432 (2007)
·         4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) - Otilia Trailer
·         Youth Without Youth / Tinerețe fără tinerețe (2007) - recepţioneră Trailer
·         Hotel Babylon (2006) - Natasha (1 episode, 2006)
·         Sex Traffic (2004) - Elena Visinescu


MIHAI MEREUȚĂ

Mihai Mereuță, actor român de teatru și film
Biografie
Mihai Mereuta se naste in Botosani la Santa Mare in 29 noiembrie 1924 , intr-o familie de tarani . Termina gimnaziul in localitate si apoi pleaca la liceu in Iasi dupa cum povesteste chiar maestrul cu umorul sau caracteristic : “Eu sunt țăran. Oleacă școlit, dar țăran. Când am venit la liceu la Iași, m-am descălțat de opinci la bariera Iașului, m-am încălțat cu o pereche de bocanci și am dat examen la liceu” . Dupa terminarea liceului se inscrie la Facultatea de Litere și Filozofie din Iași, unde urmeaza cursurile de limbă română și filozofie. In paralel insa urmeaza si cursurile Conservatorului George Enescu din Iași . Prestatiile “studentului Mereuta “ nu erau tocmai mediocre deoarece profesoara lui d-na Gina Sandri care era cumnata d-nei Lucia Sturdza Bulandra ( sora actorului Tony Bulandra ) ii da posibilitatea de a absolve doi ani intr-unul singur !.. Dupa terminarea studiilor atat a Facultatii de Filozofie cat si a Conservatorului , in 1948 este angajat ca actor la Teatrul National din Iasi .

Aici intervine o istorioara amuzanta pe care tot maestrul o povesteste : “….ceea ce l-a determinat pe tata ( angajarea ca actor nr.) să vină să mă scoată de acolo, pentru că el mă voia profesor, nu actor. A urmat o discuție cu directorul teatrului, căruia tata i-a spus: „Dați-l afară, că el nu are ce căuta în meseria asta. El trebuie să fie profesor, că ăsta a fost gândul meu și al mamei lui” și așa mai departe. La care directorul i-a răspuns așa: „Dar știți, el este un băiat talentat, va face meserie frumoasă în teatru”. Iar tata: „Talentat?! Nu e, așa e el de când îl știu, doar eu l-am crescut”. Seara, tata, care nu mai văzuse un spectacol în viața lui, a rămas la teatru. Era o comedie despre Revoluția de la 1848 care a plăcut tatei foarte mult și a spus: „Dacă ăsta e teatrul, e bun. Fă-l în continuare”. Totusi debutul ca artist de teatru il face pe scena Teatrului National din Ploiesti ( astazi Teatrul Toma Caragiu ) jucand rolul “cetateanului turmentat” din piesa “ O scrisoare pierduta “ de IL Caragiale . Aici este coleg de scena cu marele actor Ion Marinescu desfasurand o bogata activitate aici .

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureșteană. Va juca alături de: Ion Caramitru in piesa ”Tineri căsătoriți caută camer” , alaturi de Mariana Mihuț in ”Interviu”, si alaturi de Toma Caragiu și Margareta Pâslaru in ”Opera de trei parale”. Din acest capat al carierei va desfasura o multitudine de roluri .Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Național din București, în regia lui Gelu Colceag.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice și de peste cincizeci de roluri ca actor de film. Mai semnificativă este implicarea lui Mereuța ca actor în peliculele: “Unde fugi, maestre?” , “Doi haiduci și-o crâșmăriță” (1992), “Liceenii rock 'n' roll” (1992),” Liceenii” (1987), Masca de argint (1984), Misterele Bucureștilor (1983), Trandafirul galben (1982). În ultimii ani de viață, a prezentat la postul de televiziune TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii. In 1967 il gasim la IATC ca profesor la clasa de actorie impreuna cu Constantin Morozan fiind profesorul artistei Corina Chiriac . Intr-un interviu maestrul da o definitie cautariilor umane : “Totdeauna a existat tendința oamenilor de a evada. Depinde cum și în ce situație. Brâncuși, Enescu, nu au evadat? Și mai e acel moldovean, Palade, care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când așa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual și spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înțelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal “ . Se stinge in urma unui stop cardiac la 1 aprilie 2003 .
Filmografie:


EDMOND RONSTAND

Edmond Rostand, dramaturg francez

Teatrul său reprezintă o reacție la naturalism și simbolism. Prin comediile sale, a satirizat obscurantismul, minciuna, lașitatea.
Descendent al unui primar din Marsilia, Alexis Rostand Joseph (1769-1854), Edmond Rostand s-a născut într-o familie bogată, fiind fiul economistului Eugene Rostand.
În 1880, tatăl își duce familia, pe Edmond și doi veri într-un spa elegant cunoscut sub numele de Bagnères-de-Luchon. Inițial instalat în "cabana Spont", apoi pe "Vila Devalz", família construiește în cele din urmă "Villa Julia", în apropiere de Casino. Edmond Rostand traieste 22 de ani în Luchon, loc care a inspirat operele sale timpurii.
Licențiat în drept, el nu a practicat profesia și de la începutul colegiului, a participat la întâlniri literare, unde a cunoscut marea sa iubire, poeta  Rosemonde Gérard Etiennette.
În 1888, Rostand a scris prima sa lucrare, piesa Le Gant Rouge (Mănușa Roșie) și în 1890 s-a căsătorit cu Rosemonde.
Următoarele sale piese, La Princesse lointaine (Prințesa îndepărtată)La Samaritaine (Samariteanul) și L'Aiglon (Puiul Vulturului) au fost interpretate la momentul respectiv, de Sarah Bernhardt, cea mai mare actriță de teatru din timpul ei.
Piesa “Cyrano de Bergerac” l-a transformat pe Rostand într-un adevărat idol al publicului francez, făcându-l membru al Academiei Franceze în 1904. Victimă a unei pneumonii, se retrage în Cambo-les-Bains, în regiunea bască, unde locuiește timp de nouă ani. Revine pe scenă în 1910, cu “Chantecler”, povestea unui cocoș care crede că propriul cântec dă naștere zilelor.
Rostand a scris o ultimă piesă, La Dernière Nuit de Don Juan (Ultima noapte a lui Don Juan), operă incompletă, dar care ajunge să fie reprezentată pe scenă, în 1921, la trei ani după moartea lui la Paris, în 1918.

SCRIERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

  • 1888Mănușa roșie ("Le Gant rouge")
  • 1894Romanțioșii ("Les romanesques")
  • 1897Cyrano de Bergerac
  • 1895Prințesa îndepărtată ("La princesse lointaine")
  • 1900Puiul vulturului ("L'aiglon")
  • 1910Chantecler
  • 1911Ultima noapte a lui Don Juan ("La Dernière Nuit de Don Juan").



CĂTĂLIN NAUM

Cătălin Naum (n. 1 aprilie 1939București - d. 9 mai 2013) a fost un regizor român de teatru și unul dintre cei mai cunoscuți pedagogi. Activitatea sa la Teatrul Podul l-a făcut legendar. Activitate artistică: 2007 - Baraca, Teatrul Municipal Focșani

2007 - Drum fără pulbere, Teatrul George Ciprian
Și Freud greșește
Hamlet - adaptare
2005 - Începem
Jocul de-a vacanța, Teatrul George Ciprian
Jocul de-a vacanța, Teatrul Municipal Focșani
Mi-e dor de dorul care m-a durut
Năpasta
O noapte furtunoasă, Teatrul Municipal Focșani
O poveste de iubire
2007 Oedip salvat
2004 - Opt femei, Studioul de teatru "Casandra"
2007 - Plutonul de execuție regizor
Poemele luminii
Schimb de prizonieri
Spectacol de fete cu flori
Ștefan Vodă
Un exercițiu teatral Romeo și Julieta
Valentine, Valentine, azi e Dragobete
ZooStory
6 x4 = 24 sonete shakespeareene



DRAGOȘ MOȘTENESCU

Dragoș Moștenescu (n. 1 aprilie 1967București) este un actor și scenarist român.[1] A devenit celebru prin rolul său, Costel, din serialul de comedie La bloc și prin prezența în emisiunea Chestiunea Zilei, prezentate la Pro TV

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Actor[modificare | modificare sursă]

Scenarist[modificare | modificare sursă]

  • Nimeni nu-i perfect (2008)
  • La bloc (2002)

Producător[modificare | modificare sursă]  Nimeni nu-i perfect (2008) 



Anamaria Marinca, actriță română. Anamaria Marinca s-a născut la Iași, la 1 aprilie 1978, mama sa fiind violonistă, iar tatăl său profesor de teatru. În aceste condiții, Anamaria Marinca s-a integrat cu ușurință în mediul artistic.
A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei.
Este absolventă a Universității de Artă George Enescu din Iași. La 25 de ani, a fost reperată printr-un casting, pentru interpretarea rolului Elenei Vișinescu, în mini-serialul Sex Traffic. Interpretă a unei femei, victimă a unei rețele de trafic de carne vie care a luptat, cu orice preț, pentru salvarea surorii sale din acest mediu, Anamaria Marinca a emoționat profund mediul televizual. Ea a câștigat titlul de Cea mai bună Actriță în anul 2005, la British Academy Television Awards, pentru rolul său din filmul Sex Traffic, o dramă realizată de CBC/Channel 4[1]. Filmul acesta a fost o adevărată trambulină pentru o carieră internațională, încât Anamaria Marinca și-a făcut apariția, într-un nou film, Tinerețe fără tinerețe de Francis Ford Coppola, în 2007.
În anul 2007, Anamaria a jucat în filmul, regizat de Cristian Mungiu4 luni, 3 săptămâni și 2 zile[2], care a obținut Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes


Alexandr Nicolaevici Ostrovski - Furtuna (1956)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...