joi, 6 aprilie 2023

  1./8 APRILIE 2023 - ISTORIE PE ZILE:  Evenimente, Nașteri


EVENIMENTE

  • 563 i.Hr. - Budistii celebreaza ziua traditionala de nastere a lui Gautama Siddharta, cel care ulterior a fondat religia budista.

    Gautama Siddharta - Buddha - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    Gautama Siddharta – Buddha – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    8 aprilie 563 i.Hr., Budistii celebreaza ziua traditionala de nastere a lui Gautama Siddharta, cel care ulterior a fondat religia budista. Buddha, cum a devenit cunoscut parintele curentului filosofic si religiei care ii poarta numele, insemna, in sanscrita, ”trezitul” sau ”iluminatul”, este celebrat in ziua de 8 aprilie, cand se apreciaza ca s-ar fi nascut in India, insa potrivit altor surse data nasterii acestuia ar fi in luna mai. Buddha a ramas in constiinta colectiva, deoarece a fost singurul intemeietor al unei religii, care nu s-a declarat trimisul lui Dumnezeu si care a respins ideea unui zeu suprem.

  • 217: Împăratul roman Caracalla este asasinat (și succedat) de prefectul Gărzii PretorieneMarcus Opellius Macrinus.
  • 1139 - Roger al II-lea al Siciliei este excomunicat.

    Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095, Mileto – d. 26 februarie 1154), normand din dinastia Hauteville, devenit rege al Siciliei, fiu al contelui Roger I și succesor al fratelui său mai mare Simon - in imagine, Incoronarea lui Roger al II-lea,mozaic in biserica Martorana din Palermo. Imaginea contine inscriptia ‘Rogerios Rex’ in alfabetu grec - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Incoronarea lui Roger al II-lea,mozaic in biserica Martorana din Palermo. Imaginea contine inscriptia ‘Rogerios Rex’ in alfabetu grec – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095, Mileto [1] – d. 26 februarie 1154) a fost un normand din dinastia Hauteville, devenit rege al Siciliei, fiu al contelui Roger I și succesor al fratelui său mai mare Simon. El și-a început domnia fiind conte de Sicilia din 1105, devenit apoi duce de Apulia și Calabria (1127), apoi rege al Siciliei (1130). Până la moartea sa, petrecută la vârsta de 58 de ani, Roger reușise deja să unească toate cuceririle anterioare ale normanzilor în sudul Italiei într-un regat unic cu o conducere puternic centralizată.

  • 1149 - Papa Eugen al III-lea se refugiază în castelul lui Ptolemeu al II-lea de Tusculum.

    Papa Eugen al III-lea a fost un papă al Romei din 15 februarie 1145 și până la moartea sa, la 8 iulie 1153 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Papa Eugen al III-lea – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Papa Eugen al III-lea a fost un papă al Romei din 15 februarie 1145 și până la moartea sa, la 8 iulie 1153. Papa Eugen al III-lea, cunoscut în istorie ca unul care și-a cumpărat cu bani scaunul papal, a organizat Cruciada a doua (1147 – 1148). A fost beatificat (declarat fericit)

  • 1195 - Împăratul bizantin Isaac al II-lea Angelos este orbit și detronat de propriul său frate, Alexios al III-lea Angelos.

    Isaac al II-lea Angelos (înăscut în septembrie 1156, mort în ianuarie 1204) este un împărat bizantin (1185-1195 și 1203-1204) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Isaac al II-lea Angelos – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Isaac al II-lea Angelos (înăscut în septembrie 1156, mort în ianuarie 1204) este un împărat bizantin (1185-1195 și 1203-1204) Era fiul lui Andronic Angelos și al Eufrosinei Kastamonides și strănepot al lui Alexios I Comnen.

  • 1271 - În Siria, sultanul Baibars cucerește Crac des Chevaliers.

    Crac des Chevaliers sau Cetatea Cavalerilor Ospitalieri din Siria, este o fortăreță medievală - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Crac des Chevaliers – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Crac des Chevaliers sau Cetatea Cavalerilor Ospitalieri din Siria, este o fortăreță medievală. Ea a fost construită în mare parte în anul 1031 în timpul Cruciadelor de emirul din Homs fiind denumit Hisn al-Akrād („Cetatea curdă”). În 1099, în prima cruciadă, cavalerii sub conducerea lui Raymond IV de Toulouse, care se îndreptau spre Ierusalim, ocupă cetatea timp de 10 zile, după care se îndreaptă spre orașul Arqa (Irqata) pe care-l asediază, iar cetatea ajunge din nou în stăpânirea musulmanilor.

    La reîntoarcere, cavalerii lui Raymond IV de Toulouse ocupă portul Tartus, în schimb cetatea Hisn al-Akrād și orașul Tripoli le opun o rezistență puternică. După moartea lui Raymond IV, fiul său Bertrand de Saint-Gilles ocupă în 1109 Tripoli, iar în 1110 oastea cavalerilor normanzi sub conducerea lui Tancred de Hauteville recucerește cetatea Hisn al-Akrād.

    Numele „Crac” înseamnă în limba siro-aramaică „Fortăreață”. Crac des Chevaliers este amplasată pe valea care desparte munții Jabal Ansariya din nordul Libanului de Munții Libanului, pe drumul dintre Tripoli, Liban și Homs. Cetatea este un monument istoric însemnat atât pentru Occident cât și pentru Orient, ea fiind un simbol al cruciadelor care, atât în trecut ca și în prezent, au fost romantizate, ca și un simbol al împăcării între popoare.

    În 1927 Franța obține în fața Siriei la Liga Națiunilor mandatul de proprietate asupra cetății. Ea va fi renovată; satul și celelalte construcții ulterioare fiind demolate. În 1947 Franța a trebuit să cedeze cetatea în favoarea Siriei.

  • 1378: Bartolomeo Prignano, arhiepiscopul de Bari este ales ca Papa Urban al VI-lea. Este ultimul papă care nu a fost membru al Colegiului Cardinalilor la momentul alegerii sale. Câteva săptămâni mai târziu devine cauza schismei occidentale
  • 1652 - Au fost intemeiate de catre olandezi, primele asezari ale europenilor in Africa de Sud, in provincia Cape, cunoscuta si sub numele de Capul Bunei Sperante, asa cum au numit-o navigatorii portughezi in 1488.
  • 1730: La New York este ridicată prima sinagogă de pe teritoriul Americii de Nord: Shearit Israel.
  • 1783 - Țarina Ecaterina cea Mare a proclamat ca teritoriu rusesc,”de acum și pentru toate timpurile”, peninsula Crimeea, după anexarea ei de către Rusia. La anexarea de către Imperiul tarist, în toate regiunile Hanatului Crimeii cucerite de ruși, exista o importanta populație crestina stabilă alcătuită din români. Rusia i-a mutat pe acești români în Muntii Caucaz sau in Siberia aducând uneori în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruși, sârbi, bulgari sau ucraineni. Ultimele sate românești din Crimeea existau încă în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

    Crimeea (oficial Republica Autonomă Crimeea, este o republică autonomă a Ucrainei, dar care ca urmare a crizei din 2014 a intrat, în urma unui referendum controversat, în cadrul Rusiei. Crimeea ocupă peninsula omonimă din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol. Se află pe coasta de nord a Mării Negre. Peninsula este localizată la sud de Regiunea Herson, Ucraina și la vest de regiunea Kuban, Rusia. Ea este unită cu regiunea Herson prin Istmul Perekop și separată de Kuban prin Strâmtoarea Kerci. Peninsula este înconjurată de două mări: Marea Neagră (la vest și sud) și Marea Azov (la est) - foto: ro.wikipedia.org

    Crimeea - foto: ro.wikipedia.org

    Crimeea (oficial Republica Autonomă Crimeea, este o republică autonomă a Ucrainei, dar care ca urmare a crizei din 2014 a intrat, în urma unui referendum controversat, în cadrul Rusiei. Crimeea ocupă peninsula omonimă din nordul Mării Negre. Capitala republicii este Simferopol. Se află pe coasta de nord a Mării Negre. Peninsula este localizată la sud de Regiunea Herson, Ucraina și la vest de regiunea Kuban, Rusia. Ea este unită cu regiunea Herson prin Istmul Perekop și separată de Kuban prin Strâmtoarea Kerci. Peninsula este înconjurată de două mări: Marea Neagră (la vest și sud) și Marea Azov (la est)

  • 1820 - Este descoperită de țăranul Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee, celebra statuie grecească Venus din Milo.

    VenusMilo

    Sculptura Venus din Milo o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și frumuseții, Afrodita (Venus la romani). Data creării ei este situată între anii 130 și 100 înainte de Hristos, fiind opera sculptorului Alexandros de Antioch (inițial a fost atribuită, eronat, lui Praxiteles). Bratele statuii si soclul s-au pierdut.

  • 1829: A apărut, la București, primul periodic din Țara Românească: „Curierul Românesc", editat de Ion Heliade Rădulescu.
  • 1866Italia și Prusia se aliază împotriva Imperiului Austriac.
  • 1869 - În Basarabia ţaristă este aplicată reforma instituţiilor judecătoreşti.
  • 1880: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului".
  • 1904 - Franța și Marea Britanie au semnat Antanta Cordiala, un acord istoric care,impreună cu alianta anglo-rusa si alianta ruso-franceza a alcătuit sistemul de alianțe denumit Tripla Intelegere între Regatul Unit, Franța și Rusia , care a constituit tabăra învingătoare în Primul Razboi Mondial.
  • 1909: Regele României, Carol I, adresează o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg, prin care recunoaște independența și proclamarea regatului bulgar.
  • 1911: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descoperă supraconductibilitatea.
  • 1918 - A luat ființă, la Iasi, Liga Poporului, formatiune politică aflată sub conducerea generalului Alexandru Averescu.
  • 1920 - În România este adoptat prin decret regal Regulamentul de funcţionare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat, conform căruia la Chişinău, România, a început să activeze o comisie regională. Tot în această zi Comisia centrală de unificare, prezidată de primul-ministru A. Averescu, l-a numit în calitate de Inspector general administrativ al Basarabiei pe generalul Mihail Schina.
1911: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descoperă supraconductibilitatea.
  • 1924Lee de Forest obține în SUA patentul pentru pick-up.
  • 1943: Elise și Otto Hermann Hampel, luptători de rezistență împotriva regimului nazist german, sunt executați la Berlin.
  • 1967: Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.
  • 1970 - Inaugurarea oficială a Aeroportului Internaţional Bucureşti – Otopeni, acum Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”

    Aeroportul Internațional Henri Coandă București (martie 2013) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Aeroportul Internațional Henri Coandă București (martie 2013) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, aeroportul Otopeni a fost o bază pentru Al Treilea Reich al lui Hitler. Înainte de 1965, doar Aeroportul Băneasa oferea zboruri comerciale. Totuși, în locul vechii baze militare de la Otopeni, a fost construit un nou aeroport cu scopuri comerciale. Pista modernizată avea o lungime de 3500 m, fiind mai lungă decât cea a Aeroportului Orly din Paris.

    În programul de modernizări a fost inclus și un nou terminal de pasageri, atât pentru zboruri interne, cât și pentru zboruri externe. Modernizările au continuat prin crearea unui foaier pentru celebrități, odată cu vizita în România a președintelui SUA, Richard Nixon, în august 1969.

    În anul 1986 a fost inaugurată a doua pistă, cu o lungime de 3500 m și a fost implementat un nou sistem de balizaj. Capacitatea de prelucrare a ajuns la 35–40 de aeronave pe oră. În 1992 Aeroportul Otopeni a devenit un membru cu drepturi depline al Consiliului Aeroportuar Internațional.

  • 1985Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.
  • 1993 - Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial, militarii germani au fost autorizati sa actioneze in afara granitelor NATO la aplicarea interdictiei de survolare a teritoriului Bosniei-Hertegovina, decisa de Natiunile Unite.
  • 1999 - Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.

    8 aprilie 1999: Mii de persoane au format scuturi umane pe trei poduri din Belgrad si Novi Sad pentru a le proteja impotriva raidurilor NATO - foto: libertatea.ro

    foto: libertatea.ro

  • 2003: Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia au început o vizită de 3 zile în România.
  • 2004 - A fost anuntata descoperirea, pe o fibula de tip romano-bizantin din secolul al VI-lea, a primei imagini reprezentand chipul Mantuitorului Iisus Hristos de pe teritoriul Romaniei, in urma unor cercetari arheologice desfasurate in localitatea Davideni din judetul Neamt.

  • 2005 - La Vatican, au avut loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a incetase din viata la 2 aprilie 2005. La funeralii au participat peste patru milioane de oameni.

2010 - A fost semnat, la Praga, Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive, START II, de către preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cel american, Barack Obama; tratatul, care a intrat în vigoare la 5.II.2011, prevede desfăşurarea a maximum 1.550 de ogive nucleare de către fiecare din cele două state, reprezentând o reducere cu 30% faţă de nivelul stabilit prin Tratatul de dezarmare nucleară încheiat în 2002




NAȘTERI

Gheorghe Magheru, general și om politic, conducător al armatei revoluționare române din Țara Românească (1848)
Edmund Husserl, filosof austriac
Emil Cioran, scriitor și filosof român

* 1996: George Alexandru Pușcaș (n. ,[2] Marghita, România) este un fotbalist român care evoluează pe postul de atacant la Reading F.C..

A început fotbalul la Liberty Oradea, apoi a fost remarcat de Internazionale Milano, care l-a adus întâi sub formă de împrumut, apoi transferat direct. După un sezon reușit la echipa de juniori a lui Inter, a fost promovat pentru câteva meciuri și la echipa mare, apoi a fost împrumutat în Serie B întâi la AS Bari, cu care a jucat în play-offul de promovare, și apoi la Benevento, cu care a reușit promovarea și a și jucat în Serie A.
Între timp, Pușcaș a devenit un obișnuit al convocărilor la echipele naționale de juniori ale României, și titular de drept al postului de atacant la fiecare națională din grupa sa de vârstă. A fost convocat și la naționala de seniori, pentru care a jucat meciul de debut în mai 2018 cu Chile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...