Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
duminică, 14 mai 2023
1. /16 MAI 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri
Evenimente
·955 - Alberich al II-lea, fiul lui Octavianus este ales Papa.
·1204: Menționarea populației ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să supună această populație, probabil români, direct Scaunului Apostolic.
·1204:Baudouin al IX - lea, conte de Flandra (1172 – 1205), unul dintre conducatorii proeminenti ai celei de-a IV- Cruciade, este încoronat primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol .
Papa Paul al V-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
S-a nascut la Roma la 17 septembrie 1552 si a decedat pe 28 ianuarie 1621. Numele sau de nastere a fost Camillo Borghese si a ramas in scaunul pontifical de la 16 mai 1605 până la moartea sa. Paul al V-lea a facut apel la natiunile europene pentru a face sa inceteze persecutarea crestinilor in Orient. A incurajat cercetarile astronomice, dar a fost de acord cu condamnarea teoriei heliocentrice a lui Copernic. Lucrarile de constructie la Basilica Sfantul Petru din Roma a fost terminate in timpul pontificatului sau.
Bazilica Sfântul Petru din Roma. O gravură medievală a vechii bazilici – foto: ro.wikipedia.org
·1703 - Tarul Rusiei Petru cel Mare, a fondat orasul Sankt Petersburg, care a devenit capitala tarii pana la revolutia bolsevica din 1918.
Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Acesta a fost principalul centru al revoluţiilor din 1905 şi 1917, iar dupa ce bolşevicii lui Lenin şi Troţki au preluat puterea, au mutat capitala la Moscova. St Petersburg a fost numit de bolsevici Petrograd, apoi Leningrad , înainte de a reveni la numele original, Sankt Petersburg in anul 1991.
·1770 - Principesa Maria Antoaneta s-a casatorit la varsta de 14 ani cu viitorul rege al Frantei, Ludovic al XVI-lea, (cu un an mai mare decat consoarta sa).
Marie Antoinette la vârsta de doisprezece ani, de Martin van Meytens – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
La 16 mai 1812, la București, in Muntenia, în urma Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, a fost încheiat Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, prin care teritoriul dintre Prut și Nistru ( parte a principatului Moldovei), numit apoi de ruși Basarabia, este anexat Imperiului Rus. Înca din 1803, ministrul rus de Externe Voronţov îl avertiza pe ţarul Alexandru că trecerea Nistrului şi ocuparea Principatelor Române reprezenta o implicare pe termen lung în politica Balcanilor. Strategii militari ţarişti s-au convins de avantajele unei prezenţe militare permanente în regiune care să ţină presiune asupra Imperiului Otoman. De aici a rezultat ocuparea unei fâşii lipsite de importanţă economică sau demografică, însă extrem de importantă din punct de vedere militar.
·1836: Edgar Allan Poe, celebru poet american, se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia.
·1848: Intre 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai, are loc la Lugoj, Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor revolutionari moldoveni şi munteni, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.
·In anul 1959, Jean Joseph Etienne Lenoir, de origine belgiana, a experimentat primul motor cu ardere interna; acesta avea un singur cilindru, in doi timpi si functiona cu gaz. Lenoir a patentat motorul in anul 1860. In anul 1862, pe 16 mai, Lenoir a montat motorul pe o caruta cu trei roti. In anul 1863 hipomobilul, cu un motor imbunatatit a facut un test-drive din Paris pana in Joinville-Pont, ataingand o viteza de top de 9km/h. Motorul era unul de 2543 cmc, 1.5CP, cu un carburator primitiv. Aceasta inventie a atras atentia tarului Alexandru, caruia i-a fost trimisa o asemenea masina. In anul 1863, Lenoir a vandut patentul companiei pariziene de gaz.
·1872: A fost infiintata Agentia diplomatica a Romaniei la Berlin.
·1881 - Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume.
16 mai 1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume – foto: ro.wikipedia.org
·1892 (16/28): Conducătorii Partidului Naţional Român, însoţiţi de 300 de intelectuali, negustori, meseriaşi şi muncitori din Transilvania, sosesc la Viena pentru a prezenta împăratului „Memorandumul” semnat de dr. Ioan Raţiu (preşedinte), Gheorghe Pop de Băseşti şi Eugen Brote (vicepreşedinţi), dr. Vasile Lucaciu, Iuliu Coroianu şi alţii. Impăratul Franz Josef a refuzat să primească delegaţia şi a trimis „Memorandumul” guvernului ungar la Budapesta.
· 1920 - Eroina poporului francez, Ioana d’Arc a fost sanctificata in cadrul unei ceremonii de canonizare care a fost oficiata la Roma, de catre Papa Benedict al XV-lea.
Joan of arc miniature graded – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
·1929 - S-au decernat primele premii Oscar (sau Premiile Academiei) la Hollywood
16 mai 1929: La Hollywood, California are loc prima ediţie Academy Awards (Oscar) – foto: ro.wikipedia.org
La 16 mai 1929 a avut loc în Los Angeles prima ceremonie de înmânare a premiilor Oscar de către Academia de Film de la Hollywood, recompense acordate industriei cinematografice care avea doar zece ani de existenţă. Era perioada de început, când instituţia responsabilă cu aceste premii se înfiinţase de numai doi ani.
Înmânarea premiilor care încă nu purtau numele de Oscar, dar care aveau o formă similară celei actuale, a avut loc în cadrul unui dineu oferit de Academie. Spre deosebire de galele prelungite, un supliciu pentru mulţi privitori şi o durere de cap pentru organizatori care trebuie să le difuzeze la televiziune, prima ceremonie a premiilor Oscar a durat doar un sfert de oră.
·1931: La Londra este pus in circulatie primul troleibuz.
·1933: A fost facuta publica prima lista cu opere interzise de catre nazisti, dupa ce, la 10.05.1933, avusese loc la Berlin, in Piata Operei, un eveniment ce avea sa se petreaca din ce in ce mai des pe teritoriul Germaniei si care avea sa prefigureze atrocitatile celui de-al doilea razboi mondial : incendierea cartilor scrise de autori celebri, de evrei celebri, sau de adversari politici ai lui Adolf Hitler ; printre cei incriminati au fost: Franz Kafka, Albert Einstein, Jack London, Sigmund Freud, Stalin, Lenin.
·1943 - 19 bombardiere britanice Lancasters din Escadrila 617, pilotate de canadieni şi britanici , bombardeaza barajele germane Mohn, Eder şi Sorpe, din regiunea industriala Ruhr.
·1943 - Rezistenţa evreilor rasculati din ghetoul de la Varsovia este zdrobita după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane. Au murit in timpul luptelor 7000 de evrei. Supravietuitorii au fost trimisi in lagare de concentrare germane, iar ghettoul evreiesc din Varsovia a fost distrus.
Ghetoul de la Varsovia – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
·1948 - Chaim Weizmann este ales primul preşedinte al Israelului .
President Chaim Weizmann, who was a science professor before becoming Israel’s first president – foto preluat de pe en.wikipedia.org
* 1960 - Theodore Maiman, un fizician american prezinta lumii inventia sa – primul laser, produs in laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu din California.
Lucrarile sistemului au inceput in septembrie 1964, insa discutiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenta inca din 1955. Initiativa a apartinut statului roman care a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito. In 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej si Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Portile de Fier I, lucrarile desfasurate ulterior scotand la iveala o serie de vestigii dacice. Proiectul a fost finalizat dupa opt ani, dar eforturile financiare au meritat. Centrala Portile de Fier I, amplasata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, este printre cele mai mari din Europa.
·1974 - Josip Broz Tito este re-ales preşedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia si in acelasi timp timp este ales presedinte pe viaţă .
Josip Broz Tito – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
*1975 - Alpinista nipona Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.
Junko Tabei, alpinista nipona – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
·1978 - A fost gasit cadavrul lui Charlie Chaplin , la trei luni după furtul sicriului sau din cimitirul Corsier-sur-Vevey din Elvetia.
* 1983 - Ia fiinta Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud , organizatie militara care lupta împotriva guvernului central sudanez.
Sudan – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud (SPLA) a fost fondata ca o mișcare de gherilă și a fost un participant cheie in cel de-al doilea război civil sudanez , sub conducerea colonelului John Garang. După moartea John Garang în 2005, Salva Kiir Mayardit a fost numit noul comandant-șef al SPLA. În urma obtinerii independenței Sudanului de Sud, în 2011, SPLA a devenit armata regulată a noii republici.
·1990: A fost înființat Serviciul de Protecție și Pază.
·1990: A luat ființă prima societate pe acțiuni din România - după Evenimentele din decembrie 1989.
·1991:Regina Elisabeta a II-a Regatului Unit s- a adresat intr-un discurs Congresului Statelor Unite. A fost primul monarh britanic care s-a adresat Congresului SUA.
·1997 - Preşedintele Zairului, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de guvernare autocratica, forţele rebele conduse de Laurent Kabila obligandu-l sa paraseasca ţara.
Mobutu Sese Seko - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului.
·1999 - Congresul UDMR l-a reales pe Marko Bela in functia de presedinte executiv al Uniunii.
Béla Markó, 2010 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
·2002 - Actritei Marlene Dietrich i-a fost acordat, post-mortem, titlul de „Cetateana de onoare” a Berlinului, la zece ani dupa ce s-a stins din viata.
Marlene Dietrich – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
·2005: Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice.
·2009: Finala celei de-a 54-a ediții a concursului Eurovision a avut loc la Moscova, Rusia.
Nașteri
·1611 - S-a nascut Papa Inocenţiu al XI-lea; (d. 1689).
Portrait of Blessed Pope Innocent XI – foto preluat de pe en.wikipedia.org
A fost un inițiator entuziast al Ligii Sfinte care a reunit statele germane și pe regele Ioan al II-lea al Poloniei , cel care în 1683 i-a infrant pe turcii care asediau Viena. După ce asediul a fost ridicat, Innocent nu a cruțat din nou, nici un efort pentru a-i uni pe principii creștin pentru alungarea turcilor din Ungaria. El a contribuit cu milioane de scuzi la fondul pentru ajutorarea Austriei si Ungariei .
·1718 - S-a nascut Maria Gaetana Agnesi, matematiciană italiană (d. 1799)
Maria Gaetana Agnesi (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei la educație. Maria Teresa Agnesi Pinottini, clavecinistă și compozitoare a fost sora ei. În tinerețe își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparența corpurilor, studiul geometric al curbelor. Se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză. Studiază curba de ecuație carteziană: xy^2 = a^2 (a-x), care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi. Fiind femeie, Maria Gaetana Agnesi nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală. Spre sfârșitul vieții se dedică operelor de caritate. Viața Mariei Agnesi a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).
· 1763 - S-a nascut Louis Nicolas Vauquelin, chimist francez (d. 1829)
Louis Nicolas Vauquelin (16 mai 1763 – 14 noiembrie 1829) a fost un farmacist și chimist francez. S-a născut și a murit în Normandia. A studiat chimia inițial la Rouen, apoi la Paris. În 1797 a decoperit cromul, iar în 1798 – beriliul. Din 1809 este profesor la Universitatea din Paris, iar din 1816 este membru străin al Academiei de Științe Regale din Suedia. A murit când era în vizită la locul său de naștere
·1801:William Henry Seward, Sr. (n. 16 mai1801 – d. 10 octombrie1872) a fost guvernator al statului New York, senator al SUA și secretar de stat al Statelor Unite în timpul președințiilor lui Abraham Lincoln și Andrew Johnson. Adversar virulent al răspândirii sclaviei în anii dinaintea Războiului Civil, el a fost o figură dominantă a Partidului Republican în anii săi de început, și a fost privit ca principal favorit la candidatura partidului la alegerile prezidențiale din 1860– deși chiar virulența sa pare să-l fi constat nominalizarea. În ciuda acestei pierderi, a devenit un membru loial al cabinetului lui Lincoln din timpul războiului, și a jucat un rol în a preveni intervenția străină în război.[2] În seara asasinării lui Lincoln, a supraviețuit unei tentative de asasinat în cadrul încercării conspiratorilor de a decapita guvernul Uniunii. Ca secretar de stat al lui Johnson, a instrumentat achiziția teritoriului Alaska de la Rusia, act ridiculizat la acea vreme și denumit „nebunia lui Seward”. Contemporanul său Carl Schurz îl descria pe Seward ca fiind „unul dintre acele spirite care uneori o iau înaintea opiniei publice, în loc să îi urmeze supus pașii”
* 1819: Johann Voldemar Jannsen(grafiat șiJaan Woldemar Jensen[2]) (n.16 mai1819,Vana-Vändra,Livonia(în prezentEstonia) – d.13 iulie1890,Tartu) a fost un scriitor și ziarist estonian, o figură centrală a mișcării naționale de redeșteptare națională a Estoniei și autorul poezieiMu isamaa, mu õnn ja rõõm, adoptată din 1920 ca text al imnului național al Estoniei.
Numele său are o rezonanță germanică pentru că, atunci când a fost abolită iobăgia, mulți estonieni au luat numele fostului lor senior feudal, care în cazul lui Jannsen, era Voldemar[3].
Fiind învățător în Pärnu, Jannsen a editat publicația săptămânală Perno Postimees, al cărui prim număr a apărut 5 iunie 1857, dată ce a marcat începutul jurnalismului în limba estoniană. Jannsen a scos săptămânalul Perno Postimees până în 1863, când s-a mutat la Tartu, unde a publicat ziarul Eesti Postimees.
În iunie 1869, Jannsen a organizat la Tartu primul festival de cântece estoniene, eveniment cultural la care au participat peste 850 de persoane[4], urmat de un al doilea festival, în 1879.[3]
La 1 iunie 2007, a fost dezvelit la Pärnu monumentul ridicat în memoria lui Jannsen de ziarele Parnu Postimees și Postimees, cu sprijinul guvernului estonian, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de jurnalism în limba estoniană. Statuia în bronz, reprezentându-l pe Johann Voldemar Jannsen este creația sculptorului Mati Karmin
S-a născut într-un sat de lângă Borovsk, regiunea Kaluga. În 1832 familia sa se mută lângă Moscova. Mama sa și o verișoară cultă au jucat cel mai important rol în formarea viitorului matematician.
A studiat la Universitatea din Moscova, unde s-a remarcat ca student eminent.
A fost profesor la Universitatea din Sankt Petersburg, care i-a acordat titlul de doctor pe baza lucrării "Teoria sravnenii" (în rusăТеория сравнений, Teoria congruențelor, 1849).
Ca profesor, Cebîșev era ordonat, punctual, pedant și îngrijit. A dus o viață cumpătată, aparent monotonă, dar plină de rezultate în cele mai diferite domenii ale matematicii.
·1865: S-a născut medicul Ştefan Stâncă; lui îi aparţin primele încercări din România privind tratarea sistematică a problemelor de sănătate publică. A fost membru post-mortem al Academiei Române din 1948 (m. 1897).
·1875: S-a născut Dimitrie Drăghicescu, filosof, sociolog și diplomat român; (d. 1945). * 1883: Mahmut Celâl Bayar (n. 16 mai1883 – 22 august1986) a fost un politician turc, cel de-al treilea Președinte al Republicii Turcia. A fost cel mai longeviv fost șef de stat până în anul 2008, când a fost devansat de Chau Sen Cocsal Chhum, premier din Cambodgia.
·1886: S-a născut cântăreaţa de operă (soprană) Florica Cristoforeanu; voce singulară în peisajul liricii româneşti, stăpânind toate registrele de soprană (lirică, coloratură, dramatică, spinto), până la mezzo-soprană şi contralto; deşi a fost activă numai 18 ani în operă, a interpretat peste 40 de roluri în cele mai cunoscute opere ale repertoriului internaţional; împreună cu rolurile din operete, totalul performanţelor lirice ajunge la 80 de piese; a realizat creaţii remarcabile în „Manon” de Jules Massenet, „Carmen” de Georges Bizet, „Salomeea” de Richard Strauss şi „Fra Gerardo” de Ildebrando Pizzetti, interpretările sale rămânând în conştiinţa publicului (m. 1960). NOTĂ: Unele surse dau ca an al naşterii 1887.
În 1895 a avut loc la București prima întâlnire a reginei Elisabeta (Carmen Sylva) cu Aurelia Cionca, un copil-minune pe care regina a sprijinit-o apoi să devină pianistă. Mulțumită reginei, Aurelia Cionca a cântat din copilărie în fața unor muzicieni renumiți, ca Bronisław Huberman, Kubelik, Grunfeld și Pablo Sarasate.
A debutat în cariera concertistică la vârsta de 9 ani, când s-a afirmat ca un talent remarcabil. De pildă, la adunarea generală anuală a societății ASTRAținută la Beiuș în august 1898, în cadrul obișnuitei «producțiuni literar-artistice» ce a urmat adunării propriu-zise s-a produs mica pianistă Aurelia Cionca, venită tocmai de la București.[3]
Studiile începute în țară le-a completat la Conservatorul Regal de Muzică din Leipzig (1903-1906)[4], unde a fost eleva favorită a profesorului Alfred Reisenauer, un pedagog renumit, elev al lui Franz Liszt.
A dat numeroase concerte în diferite orașe europene (Viena ori Leipzig, Varșovia, Berlin, Oranienburg sau Budapesta), bucurându-se pretutindeni de o deosebită prețuire. Concomitent a desfășurat o rodnică activitate pedagogică la Conservatorul din București.
Aurelia Cionca a fost și compozitoare. Între compozițiile sale se numără și „Patru balade galbene pe versuri de Lorca”.
După ce a rămas necunoscută timp de 84 de ani, creația postumă a lui Liszt, „Rapsodia română”, descoperită în 1931 la Weimar de Octavian Beu, a fost interpretată în premieră la 17 decembrie 1931, de pianista Aurelia Cionca, la Ateneul Romândin București. La 19 aprilie 1932, d-na Aurelia Cionca Pipoș, profesoară la Academia Regală de Muzică din București, a interpretat această lucrare în sala „Casinoului Militar” din Timișoara, cu ocazia turneului pe care l-a întreprins în centrele și orașele muzicale din Transilvania
Aurelia Cionca
·1898: S-a născut inginerul chimist Theodor D. Ionescu. A intreprins cercetări privind apele naturale, potabile şi industriale, schimbările de ioni, cu aplicaţii în industria alimentară; a fost membru corespondent al Academiei Române din 1963; (m. 1990).
·1905 - S-a nascut Henry Fonda, actor si producator american. S-a nascut in statul Nebraska, numele lui complet fiind Henry Jaynes Fonda. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minnesota, dar, in parale, a facut si cursuri de drama.
Henry Fonda, actor si producator american – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Henry FondaLa varsta de 23 de ani a decis sa se alaturi unei companii teatrale, ocazie cu care si-a cunoscut si viitoarea sotie, Margaret Sullivan. Pe marele ecran a debutat abia in 1935, in productia „Fermierul isi ia o nevasta”, insa abia cu urmatoarele roluri a reusit sa se impuna in fata publicului. Desi succesul era asigurat, actorul a revenit din nou la prima dragoste, teatrul. A reaparut in productii de cinema in 1955, facand roluri memorabile. Cu toate acestea doar la finalul carierei a fost recompensat cu premiul Oscar, pentru aparitia in pelicula „Pe lacul auriu”. S-a stins din viata in 12 februarie 1982, dupa ce a aparut in 90 de filme. Este tatal nu mai putin celebrei actrite Jane Fonda.
Ioan Mocsony-Stârcea a fost fiul mai tânăr al aristocratului bucovinean Ioan Victor Stârcea (n. 9 februarie 1867)[2] și fratele ambasadorului României la Londra Victor (n. 30 martie 1905, Constantinopol – d. 22 decembrie 1990, Townbridge Wells, Kent, căsătorit la 9 iunie 1904 în Cernăuți cu contesa Bertha de Viomes du Ponthieu (1886-1937). Tatăl său era cunoscut cu numele de Johann Freiherr von Styrczea și deținea funcția de șambelan al Curții Imperiale din Viena. Luptător pentru unirea Bucovinei cu România, Ioan baron de Stârcea a fost membru al Consiliului Național Român din Cernăuți, după unire devenind maestru de ceremonii al Curții Regale din București, iar în timpul domniei lui Carol al II-lea, membru în Consiliul superior al Frontului Renașterii Naționale.[3]
Ioan Stârcea a avut trei copii: Victor (n. 30 martie 1905, Constantinopol - d. 22 decembrie 1990, Townbridge Wells, Kent), timp de mulți ani ambasadorul României la Londra, Ilinca și Ioan (Ionel), În lumea bună a vremii se vorbea pe șoptite de o relație de homosexualitate dintre tatăl său și baronul Mocsony de Foen Antoniu.[4] În anul 1925, când avea 16 ani, Ionel a fost înfiat de baronul austriac Anton Mocsony de Foen, un bun prieten de familie care nu avea urmași direcți.
Tânărul Ioan a obținut licența în litere la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie). A efectuat stagiul militar, obținând doar gradul de fruntaș T.R. de artilerie. Anton Mocsony l-a recomandat ca secretar particular al regelui, inițiativă sprijinită de regina mamă Elena și de doamna Nelly Catargi. În anul 1930, tânărul aristocrat este numit ca mare maestru de vânătoare al Curții Regale.
La moartea baronului, Ioan Mocsony-Stârcea a intrat în posesia averii și a titlului acestuia, devenind proprietarul unui întins domeniu pe Valea Mureșului, între Deva și Arad (care cuprindea și Castelele Bulci și Săvârșin). El devine astfel unul dintre cei mai bogați oameni din România.
De asemenea, Ioan Mocsony Stârcea avea ca avere de la tatăl său natural terenuri numeroase în comuna Văleni din județul Neamț: 739 de hectare de pădure, 264 de hectare de zăvoi, o plantație de nuci de 12 hectare, 50 de hectare de teren arabil, trei hectare de vie, dar și un parc dendrologic, precum și mai multe clădiri, printre care școala din comună, Primăria, dispensarul și postul de poliție. De asemenea, avea în proprietate două mașini, un Ford și un Buick, șase trăsuri, dintre care două cu monturi de argint, după cum se arată în inventarul amintit, biserica satului și parcul din jur. Mai dispune de un conac, trei mori, din Cioplești, Văleni și Moreni, dependințele și instalații aferente activităților agricole, grajduri, cotețe, un atelier de reparații, o instalație de irigații și o uzină electrică.[5]
A fost promovat apoi în funcția de mareșal al Curții Regale, funcție ce va fi transferată generalului Constantin Sănătescu, în mai 1944, în vederea pregătirii evenimentelor din 23 august 1944. Această ascensiune se datora și faptului că, la începutul anilor ’40, tânărul baron vânduse castelul și domeniul contelui Hunyady de la Săvârșin (jud. Arad) regelui Mihai pentru o sumă modică.
Stârcea a redevenit mare maestru de vânătoare, demnitate care-i permite drumuri prin țară și întâlniri sustrase controlului autorităților regimului Antonescu. Astfel, Mocsony-Styrcea a putut asigura și legăturile dintre cei implicați în arestarea lui Antonescu. La 23 august 1944 Ioan de Mocsonyi-Styrcea a fost numit Mareșalul Curții Regale, continuând să îndeplinească funcția de Mare Maestru de Vânătoare al regelui Mihai.[6]
A lucrat apoi în centrala Ministerului Afacerilor Străine. Soția sa se refugiase din timp în Elveția.
A fost arestat la 8 septembrie 1947, fiind judecat în „Procesul Maniu - Mihalache”. Spre deosebire de restul lotului, care a primit sentințe mari, Mocsony-Stârcea a fost condamnat de Tribunalul militar al Regiunii a II-a din București la doi ani de închisoare corecțională pentru omisiune de denunț (sentința nr. 1.988/11 noiembrie 1947), 4 ani de degradare civică și 500 de lei cheltuieli de judecată,[7] ca răsplată a colaborării cu anchetatorii în „dezvăluirea legăturilor lui Maniu cu americanii”. A fost încarcerat în penitenciarul din Craiova.
Dispus la compromisuri chiar din timpul procesului, a fost încarcerat la penitenciarul din Craiova pentru a fi folosit în alte eventuale înscenări ale M.A.I.-ului. În anul 1949 a fost din nou anchetat în vederea înscenării procesului lui Lucrețiu Pătrășcanu și a acceptat să fie folosit ca martor al acuzării, fiind autorul unei versiuni în care castelul pe care-l moștenise la Bulci de la tatăl adoptiv devenise centrul „complotului antistatal condus de Pătrășcanu” – „unealtă a anglo-americanilor” și totodată a „trădătorului Tito”. Acolo, Pătrășcanu ar fi pus bazele unei organizații teroriste ce aduna arme și primea ajutoare din Iugoslavia pentru a răsturna prin violență regimul comunist. Administratorii și angajații lui Anton Mocsony de Foen au fost transformați de anchetatori în periculoși curieri de spionaj și recrutori de „rebelionari” printre pădurarii și sătenii din zona Bulci-Săvârșin, fiind condamnați ca atare și trimiși în închisoare.[8]
În aprilie 1954, baronul a fost condamnat, la rândul său, la 15 ani de închisoare și confiscarea întregii averi (sentința nr. 49/6 aprilie 1954), deși se pare că însuși ministrul de Interne de atunci, Alexandru Drăghici, îi promisese că, dacă își va juca bine rolul în anchetă și proces, va primi o condamnare formală și va fi lăsat să plece în Elveția, unde se afla soția sa. Ioan Mocsony-Stârcea a ieșit din închisoare abia cu prilejul amnistiei generale a deținuților politici (1964).
A beneficiat de condiții privilegiate de detenție în penitenciarul M.A.I., unde a scris, începând din anul 1962, un fel de memorii sub supravegherea organelor de anchetă, aceasta fiind o condiție pentru a ieși din închisoare, după cum afirma el în anul 1990. Au rezultat 1793 de pagini scrise de mână, din care, dactilografiate, au ieșit peste 3000, fiecare filă dactilografiată fiind confirmată de autor: „sunt corecte în raport cu originalul”.
După eliberare, guvernul comunist i-a permis să plece în Elveția la 5 septembrie 1964, în urma răscumpărării oferite de soția sa, fiind escortat până la scara avionului de ofițerii de Securitate. S-a stabilit în apropiere de Geneva, izolat de românii din exil. A decedat în anul 1992.
Ionel Mocsony (1893-1937), membru în Marele Sfat Naţional, prefect al judeţului Severin
După război, între 1945 - 1952 ocupă funcția de președinte al Confederației Generale a Muncii, apoi al Consiliului General al Sindicatelor (1955-1961, 1967-1969). În două rânduri este prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1952-1954, 1961-1967). Funcția sa cea mai importantă a fost cea de prim-secretar al Comitetului Central al PMR (Partidul Muncitoresc Romîn) 1954-1955.
A fost de asemenea membru al Biroului Politic (1948-1969) și al prezidiului permanent al CC al PCR (1965-1969), ministru al agriculturii și silviculturii (1953-1954), președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (1967-1969) și director general al Direcției Generale a Rezervelor de Stat (1969-1975). Din această ultimă funcție este destituit la 13 martie 1975 pentru „abatere de la morală”, ulterior fiind numit ambasador în diverse state sud-americane (Argentina, Uruguay și Brazilia, 1977-1988).[3]
În anii '60 era considerat, alături de Nicolae Ceaușescu, ca unul dintre principalii posibili succesori ai lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru al României, îl prefera pe Ceaușescu ca succesor iar astfel ambițiile lui Apostol de a ajunge liderul partidului au fost zădărnicite. Apostol a manifestat ulterior resentimente puternice față de Ceaușescu și Maurer.[4]
La Congresul al X-lea al PCR din anul 1969, Gheorghe Apostol a fost atacat de către Constantin Dăscălescu, care în acel moment deținea funcția de secretar al Comitetului județean Galați, și a fost eliminat din conducerea partidului. Ca urmare a avut o perioadă de inactivitate politică, fără să mai dețină vreo funcție, după care a fost numit ca ambasador în Argentina. În ultimii ani ai regimului comunist, exclus din toate cercurile puterii comuniste, devenit un inadaptat politic, Apostol a fost inițiatorul "scrisorii celor șase".[5] care a fost publicată de către mass-media din Occident în luna martie a anului 1989.[4]
După Revoluția din 1989, Apostol a dat o serie de interviuri prin care-l acuza pe Nicolae Ceaușescu că ar fi cerut Securității să însceneze mai multe accidente de mașină în vederea eliminării sale fizice. Iată cum povestește despre această perioadă:
„Eu eram ambasador în Brazilia și, văzând că în jurul țării noastre s-au schimbat lucrurile, că România devenise o insulă, am decis că cineva trebuia să acționeze pentru a se produce și la noi în țară o schimbare. Am vorbit cu nevastă-mea și am hotărât să vin în țară și să încep o acțiune împotriva lui Ceaușescu, în 1988. Am vorbit cu Buhoiucare era la New York și i-am spus și lui care este dorința mea. Buhoiu mi-a spus să nu mă duc că mă lichidează. Și cu toate astea am plecat. În drum spre România m-am oprit la Londra unde am vrut să am un contact cu Secția română de la BBC. Am înregistrat un interviu de patru ore și am spus că se poate publica de BBC numai în cazul în care mor eu sau moare Ceaușescu.”
Gheorghe Apostol a reprezentat în anii 50 oligarhia stalinistă dogmatică iar conflictul său cu Ceaușescu nu a avut la bază vreo dispută ideologică. Ca și ceilalți semnatari ai scrisorii celor șase, Apostol a încercat tardiv să susțină un punct de vedere reformist-comunist într-o țară dominată de o dictatură personală. Gheorghe Apostol a fost acuzat de Silviu Brucan pentru slăbiciunea pe care ar fi arătat-o în fața presiunilor și a interogatoriilor la care a fost supus de către comisiile partidului. El nu a mai putut reveni după revoluția din 1989 în viața publică.[4]
A fost căsătorit de trei ori. Prima căsătorie a fost înainte de război, a doua a fost cu Melita Apostol (Scharf) de origine evreiască, fostă directoare a Radioteleviziunii între anii 1954 - 1958, ultima soție fiind fosta solistă de operă Adriana Codreanu, fiica lui Buță Ciocârlan din Străoane, Vrancea. A avut trei copii, Eugeniasau Ecaterina (Geta)](din prima căsătorie), Gheorghe (Gelu) și Sanda (din a doua căsătorie). Ultimii doi au emigrat mai demult din România (în Canada, respectiv în Israel)
1936—este președintele Comitetului tineretului din Blocul pentru apărarea libertăților democratice;
1937—este condamnat la 3 ani închisoare pentru activități comuniste și tulburarea ordinii publice, cu o interdicție de 10 ani și o amendă de 30.000 lei cu Sentința nr. 124/25 februarie1937 dată de Tribunalul Militar al Diviziei 21 Infanterie;[8]
1941—a fost închis în lagărul de la Târgu Jiu, conform ordinului nr. 33448/1941 al Direcției Generale a Poliției (28 mai1941);
·1925 - S-a născut Lucia Olteanu, autoare de cărţi pentru copii.
·1925: S-a născut Şerban Orescu, economist şi publicist; între anii 1978 şi 1995 a realizat programul „Actualitatea românească” de la postul Radio Europa Liberă; ulterior a fost colaborator extern al postului; (m. 2014). * 1925: Nílton Reis dos Santos (n. 16 mai1925, Rio de Janeiro, Brazilia – d. 27 noiembrie2013, ibid) este un fost jucător brazilian de fotbal. A fost fundaș stânga, dar putea juca oriunde pe partea dreaptă. Era foarte bine cunoscut pentru felul cum ataca
·1926 - Bob Calinescu, regizor de film de animatie, creatorul primelor filme de papusi in Romania, inovator in domeniul tehnicii de animatie tridimensionala (“Fresca”, “Pica para malaiata”)
La 1 martie 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a făcut parte din conducerea Uniunii Scriitorilor, a fost membru al C.C. al P.C.R. și deputat de Bihor (de Beiuș) în Marea Adunare Națională. După moartea sa în urma unui accident de automobil, lângă Tulcea, s-a vehiculat ideea că a fost eliminat dat fiind faptul că știa prea multe despre nomenclatura comunistă, mare parte din aceasta din urmă în viață și activă, din umbră și nu numai, în acei primi ani de după 1989. Din anul 2002 o stradă din Oradea îi poartă numele.
Opera literară:
Mecanicul și alți oameni de azi, schițe, București, 1951 (în colab. cu Fr. Munteanu);
Gulda s-a născut la Viena ca fiu al unui profesor, a început studiul pianului la vârsta de 7 ani la Wiener Volkskonservatoriumcu Felix Pazofsky; în 1942 a intrat la Academia de Muzică din Viena, unde a studiat pianul și teoria muzicală cu Bruno Seidlhofer și Joseph Marx.
În anul 1946 a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional de la Geneva. Inițial juriul l-a preferat pe pianistul belgian Lode Backx (n. 1922), dar când s-a dat votul final, câștigătorul a fost Gulda. A început să susțină turnee de concerte pretutindeni în lume. Împreună cu Jörg Demus și Paul Badura-Skoda, Gulda a alcătuit ceea ce a urmat să fie cunoscut ca „Viennese troika".
Începând cu anii 1950 si-a cultivat interesul pentru jazz, cântând cu mulți muzicieni vienezi printre care Alexander Jenner, compunând el însuși multe cântece si piese instrumentale și combinând jazz-ul și muzica cultă de multe ori în concertele sale. Gulda a scris un Preludiu și Fugă pe o tema ce aduce a swing. Keith Emerson a cântat-o pe The Return of the Manticore a lui Emerson, Lake & Palmer. În plus, Gulda a compus „Variations on The Doors' 'Light My Fire'".
În 1982, Gulda a făcut un duo cu pianistul de jazz Chick Corea, care se afla după ce a desfințat formația Return to Forever și înainte de formarea Elektric Band. Astfel cu The Meeting (Philips, 1984), Gulda și Corea au dialogat în lungi improvizații combinând jazz-ul („Some Day My Prince Will Come" și mai puțin cunoscuta piesă a lui Miles Davis „Put Your Foot Out") cu muzica cultă (Brahms' „Wiegenlied” [Căntecul de leagăn]).
Printre altele și-a câștigat pe nedrept eticheta de „pianistul terorist”; Gulda având o puternică antipatie față de autorități precum Academia din Viena, care i-a oferit drept recunoaștere a științei sale interpretative Inelul lui Beethoven dar pe care el l-a refuzat. Cu toate acestea Gulda este pretutindeni privit ca unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului 20. Printre elevii săi s-au numărat Martha Argerich și Claudio Abbado.
Și-a dorit să moră de ziua de naștere a compozitorului său preferat, Mozart, și chiar așa s-a și întâmplat, ca urmare a unui atac de inimă, la 69 de ani, pe 27 ianuarie 2000. Gulda a fost înmormântat în cimitirul din Steinbach lângă Attersee în Austria. A fost căsătorit de două ori, prima dată cu Paola Loewe și apoi cu Yuko Wakiyama. Doi dintre cei trei copii ai săi, Paul și Rico Gulda (câte unul din fiecare căsătorie) au ajuns pianiști.
·1930: S-a născut inginerul silvic Victor Giurgiu; importante contribuţii la dezvoltarea ştiinţei silvice româneşti; de numele său se leagă introducerea în învăţământul superior de profil a biostatisticii forestiere (din 1954) şi a economiei protecţiei mediului natural (din 1990); membru titular al Academiei Române din 2009. * 1931: Vujadin Boškov (sârbăВујадин Бошков; 16 mai 1931 – 27 aprilie 2014) a fost un fotbalist și antrenor de fotbal sârb.
A studiat la universitate filozofia și biologia. A scris în principal poezii, dar și romane, eseuri și piese de teatru. A debutat cu colecția de poezii Gjennom stillheten en natt în 1960.
O temă principală în scrierile lui Mehren este relația dintre natură și conștiință.
Pe când primele scrieri sunt optimiste, începând cu anii 1980 atmosfera poeziilor lui devine mai sumbră. Boala și moartea apar deseori ca motiv, și motive anterioare, precum copilăria sau dragostea, vor fi abordate din perspectiva tristeții sau a crizei. Atunci ând scrie despre dragoste, de exemplu, scrie despre dragostea pierdută.
În eseurile sale, precum și în cele două romane, De utydelige și Titanenescrie din punctul de vedere al unei critici culturale pure, unde atacă atât politizarea culturii în anii 1970 în Norvegia cât și societatea planificată a democrației sociale scandinave. A fost mereu împotriva oricărei forme de limitare a figurii umane sau a culturii în general.
A debutat ca pictor în 1993 expunând la galleria Haaken în Oslo, și a publicat mai multe volume în care poezii și picturi apar împreună, de exemplu Kjærlighetsdikt (1997).
·1938: Florin Costinescu (n. 16 mai1938, Slobozia, județul Ialomița) este un scriitor român. Florin Costinescu este licențiat al Facultății de istorie, Universitatea București (1964). Activează ca ziarist, redactor la diverse publicații și publicist-comentator la revista Contemporanul, consilier în Ministerul Culturii.In anul 1978 devine membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.
Opera
Ramura de veșnicie, Ed. Eminescu, 1974
Numărătoarea de aștri, Ed. Albatros, 1977
Totdeauna iubirea, Ed. Eminescu, 1979
Marele semn al mirării, Ed.Cartea românească, 1980
Ochii pământului, Ed. Militară, 1984
Imperiul de corali, Ed. Eminescu, 1986
Cercul și inocența, Ed. Cartea românească, 1987
Nașterea zilei, Ed. Albatros, 1989
La umbra Corintului, Ed. Eminescu, 1995
101 poezii, Ed. Viitorul românesc, 2001
Secunda eternă, antologie, selectia poemelor si cuvânt înainte - Eugen Negrici, Ed.Muzeul Literaturii Române,2008
Nuferi blestemând,Ed.Semne.2010
Sisif,dezlegarea de vină,colecția Opera Omnia-Poezie contemporană,Ed.Tipo-Moldova,Iași,2011
Clipa și amfora, poezii-1966-2014,colecția Opera Omnia-Poezie contemporană,Ed.Tipo-Moldova,Iasi,2015
Trecătorul și alte poeme, Editura eLiteratura, 2017
Literatură pentru copii
Călătoriile lui Bogdan Năzdrăvan, Ed. Ion Creangă, 1978
Cum se dau nume copiilor, Ed. Ion Creangă, 1983
Cine l-a văzut pe Zdreanță?, Ed. InterCONTPres, 1990
Cele patru păsări ale zilei, Ed. Ion Creangă, 1991
Ronțăilă e cu noi, Ed. Porto Franco-Galați, 1995
Poezii din jucării, hai să le citim copii, Ed.Rawexcoms,Bucuresti,2015
Ulisia,Carte de colorat distractiva cu poezii,Editura Semne, Buc.
·1939: S-a născut Constantin Cubleşan, prozator (unul dintre inovatorii SF-ului românesc din anii ’70 ai secolului XX), poet, dramaturg, critic şi istoric literar, profesor; între anii 1959 şi 1962 a fost redactor la Studioul de Radio Cluj. * 1944: Maria Doni(n.,Olănești,raionul Ștefan Vodă,Moldova) este o actriță moldoveancă.
Maria Doni a fost delegată la Festivalul Internațional al Teatrelor pentru Copii și Tineret din Moscova, 1984. A fost laureată a festivalurilor tinerilor actori din RSSM și URSS (1964 și 1972 respectiv). În 1991, primește distincția „Artistă Emerită a Republicii Moldova”. În 2000, este decorată cu Medalia „Meritul Civic”
Din 1983, Axel Kutsch a scris numeroase cărți de poezie. Poemele lui Kutsch au apărut în numeroase publicații și antologii naționale și internaționale (Australia, Canada, Francia), calendare, reviste, precum și pe Internet. Dintre publicaþiile mai recente se impun a fi amintite textele apărute în Marele Conrady. Cartea poeziilor germane de la începuturi pînă în prezent(2008) sau în antologie din poezia germană contemporană lui Christoph Buchwald Jahrbuch der Lyrik (2011).[1] Poemele lui Kutsch au fost traduse în engleză și franceză.[2]
Kutsch a publicat seriile de antologii Versnetze. Poezia germană contemporană (din 1983) precum și seria de poeți germani contemporani (1991-1995).
Reißt die Kreuze aus der Erden! Lyrik in den Zeiten der Revolution v. 1848 (1998).
Jahrhundertwende - poezia germană contemporană - (1996).
Der Mond ist aufgegangen. Deutschsprachige Gedichte mit Mond vom Barock bis zur Gegenwart (1995).
Zacken im Gemüt. Lyrik der 90er Jahre (1994).
Wortnetze I–III (1989–91).
Ortsangaben (1987).
Keine Zeit für Lyrik? (1983).
·1946: Robert Fripp (n. 16 mai 1946, Wimborne Minster, Dorset, Anglia) este un chitarist, compozitor și producător englez. Este cel mai cunoscut ca fiind chitaristul dar și unicul membru constant al trupei King Crimson. Fripp a abordat o multitudine de stiluri muzicale și a fost clasat de către revista "Rolling Stone" pe locul 42 în topul "Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor".
Robert Fripp în 2007
·1946 - S-a născut Roger Earl, baterist britanic (Savoy Brown, Foghat).
·1947 - S-a născut Barbara Lee, cântăreaţă americană (The Chiffons).
·1947 - S-a născut Darrell Sweet, baterist britanic (Shadettes, Nazareth).
·1948: S-a născut Dan Gabriel Cacuci, fizician şi inginer american de origine română; studii şi cercetări privind matematica şi fizica aplicată în domeniul energiei nucleare; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1996.
·1949 - S-a născut William Spooner, chitarist şi vocalist american (The Tubes).
·1950 -S-a nascut Johannes Georg Bednorz, fizician german, laureat al Premiul Nobel.
Johannes Georg Bednorz (n. 16 mai 1950, Neuenkirchen, RFG) este un fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1987, împreună cu Karl Alexander Müller, pentru reușitele lor în descoperirea proprietăților de supraconductibilitate în materialele ceramice.
· 1951 -S-a nascut Christian Lacroix, designer francez.
·1953 - S-a născut Richard Page, vocalist, basist şi compozitor american (Pages, Mr. Mister). * 1953: Pierce Brendan Brosnan(n.16 mai1953,Drogheda,Irlanda) este un actor și producător de film irlandezo-american.
Este cunoscut pentru rolurile în care a interpretat personajul James Bond. De origine irlandeză, Brosnan a debutat ca actor de teatru pe scenele londoneze. A început studiile de teatru în 1973 la Drama Center London. Mai târziu, la Hollywood, își va crea propria companie de producție, "Irish Dream Time".
Între anii 1980 și 1991, a fost căsătorit cu actrița australiană Cassandra Haris, care a decedat în urma unui cancer ovarian în 1991. Din această căsătorie are un fiu (n. 1984), iar pe ceilalți doi copii ai Cassandrei i-a adoptat. S-a recăsătorit în 2001 cu jurnalista americană Keely Shaye Smith, cu care are doi copii.
Este cunoscut și ca activist dedicat protecției mediului înconjurător, membru al organizației Sea Shepherd Conservation Society.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității București, promoția 1978,coleg cu Alexandru Atanasiu, Florin Costiniu și Adrian Severin. A urmat cursuri post-universitare precum Dreptul Comerțului Internațional, Facultatea de Drept, București, 1979; Dreptul Comerțului Internațional - Camera de Comerț și Industrie, București 1987. În prezent este doctorand la Facultatea de Drept a Universității Lucian Blaga - Sibiu, stadiul de susținere - elaborare și susținere teză.
Petre Lăzăroiu a activat ca jurisconsult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc - Jilava în perioada: 1 septembrie 1979 - 15 iunie 1980; jurisconsult și consilier juridic la întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic București (S.C. U.M.U.C. S.A.) în perioada 15 iunie 1980 - 13 octombrie 1993; judecător financiar la Curtea de Conturi a României în perioada 13 octombrie 1993 - 30 noiembrie 2003 și președinte al Colegiului Jurisdicțional București, în aceeași perioadă; avocat la Baroul București în perioada 1mai 2004 - 15 septembrie 2008; asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, în perioada 1992 - 1998; lector universitar la Facultatea de Drept a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, perioada 1998 - prezent; titular al cursului de Drept Financiar și Bancar la Facultatea de Finanțe Bănci, Contabilitate a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, și al cursurilor de drept financiar și drept fiscal la Facultatea de Drept - Secția Frecvență redusă a aceleiași Universități; lector la modulul de Drept Fiscal European al cursului de masterat Dreptul Comunitar al Afacerilor de la Facultatea de Drept a Universității Creștine Dimitrie Cantemir.
·1954: Marian Odangiu (n. 16 mai1954, Turda) este un scriitor, profesor, eseist, textier și realizator de emisiuni radioromân. Marian Odangiu s-a născut în 1954, la Turda, fiu al lui Emil-Gheorghe și al Lucreției. Câțiva ani mai târziu, familia lui s-a stabilit în Timișoara, unde Odangiu urmează Școala generală nr. 16 și liceul C.D. Loga. Tot aici urmează studiile de licență ale Facultății de Filologie din cadrul Universității de Vest (absolvă în 1977).
Odangiu este autor de poezie și eseistică, însă publică și scrieri neliterare. Primul volum de poezie, Vârste de lumină, a fost scris alături de un colectiv și a fost publicat în 1974. De-a lungul timpului, scrie peste 200 de articole, recenzii și eseuri literare. Este autorul a cinci volume de critică literară și eseistică; a semnat prefețe și studii introductive pentru mai multe volume de beletristică.
A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 1990. Între anii 1996 și 2004, a făcut parte din Consiliul Național al respectivei instituții. În 2002, a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie (volumul de versuri Norul sau despre iubire).
A publicat:
Poezie
Vârste de lumină (1974, volum colectiv)
You or about love (1990)
Norul sau despre iubire (2002, premiul Uniunii Scriitorilor din România)
Eseuri
Romanul politic (1984)
Alternativa Labirintului (1989, publicat la Novi Sad)
Cărți de specialitate
Publicitatea audio. Curs prectic de strategii creative (1996)
Managementul instituțiilor media (1999, volum colectiv)
Jurnalism radio. Curs practic de strategii operaționale (2001)
·1955 - S-a născut Hazel O'Connor, cîntăreţă, compozitoare şi actriţă britanică. * 1955: Mary Debra Winger (n. 16 mai1955, Cleveland Heights, Ohio) este o actriță americană. Debra este fiica unui evreu ortodox care vindea produse alimentare koscher. La vârsta de 16 se mută în Israel, unde a făcut 3 luni serviciul militar, și face parte dintr-o comunitate Kibuț. După reîntoarcerea în SUA și-a continuat studiile, pe care este nevoită să le întrerupă din cauza unui accident grav de circulație. În anul 1976 primește ca actriță primul rol ca Wonder Girl Drusilla, în filmul serial Wonder Woman. Este nominalizată pentru Premiul Oscar, în anul 1982, pentru rolul jucat în filmul "Ofițer și gentleman".
A fost elevul Școlii elementare nr. 5 din București, care astăzi îi poartă numele, și mai târziu a studiat la Liceul „Nicolae Bălcescu”. A tradus poemele lui Mihai Eminescu în limba engleză.
A murit la vârsta de 19 ani în timpul cutremurului din 1977. Premiul pentru traduceri de poezie dintr-o limbă europeană în limba engleză îi poartă numele. Premiul este organizat de către The Poetry Society (Marea Britanie) cu sponsorizare din partea Fundației Rațiu. A fost declarat cel mai bun traducător al lui Eminescu, în engleză, și s-a înființat un premiu: The European Poetry Translation Prize in memory of Corneliu M. Popescu, de către The Poetry Society at National Poetry Centre in London, din 1987 în asociație cu British Council.
·1965: Krist Anthony Novoselic II(pronunțat în engleză /noʊvəsɛlɪtʃ/;croatăNovoselić; născut pe 16 mai 1965) este un muzicianrockcroato-american, cel mai cunoscut cabasistși membru co-fondator al trupeigrunge,Nirvana.
După ce Nirvana s-a destrămat, Novoselic a format Sweet 75 iar apoi Eyes Adrift, lansând câte un album cu fiecare din cele două formații. Din 2006 până în 2009 a cântat în grupul Flipper iar în 2011 a cântat la bas și acordeon în cântecul "I Should Have Known" de pe albumul Wasting Lightal celor de la Foo Fighters.
Din noiembrie 2007 până în septembrie 2010, Novoselic a scris săptămânal o coloană despre muzică și politică pentru website-ul ziarului Seattle Weekly. A luat initiative pentru drepturile muzicienilor, de asemenea militează pentru protejarea animalelor.
Odată cu promovarea materialului Control, în anul 1986, Jackson a devenit cunoscută la nivel mondial. Discul reprezintă eliberarea artistei de sub tutela tatălui său și declararea independenței. Următorul album, Rhythm Nation 1814, i-a sporit popularitatea grație mesajelor sociale puternice.Prin piesele de pe cele două discuri, ea a reușit să creeze o punte de legătură între muzica R&B și rap, devenind una dintre cele mai apreciate cântărețe ale acelei perioade. Succesul s-a datorat și compozitorilor săi, Jimmy Jam și Terry Lewis, care au devenit ulterior cunoscuți mulțumită colaborării cu aceasta.
Cel de-al cincilea album de studio, intitulat janet. a fost lansat sub egida casei de discuri Virgin Records, cu care interpreta a colaborat până în anul 2006. Contractul încheiat cu această companie a transformat-o pe Jackson în una dintre cele mai bine plătite interprete ale vremii. janet. a fost urmat de compilația Design of a Decade 1986/1996 și de albumele The Velet Rope și All for You, toate înregistrând clasări și vânzări notabile. În tot acest interval, solista a fost distribuită și într-o serie de producții cinematografice, primind recenzii pozitive.
Anul 2004 a reprezentat declinul profesional al lui Jackson, începând cu incidentul petrecut la finala Super Bowl XXXVIII, unde în timpul unei interpretări cu Justin Timberlake, lui Jackson i-a fost expus sânul drept de către partenerul de duet. În urma incidentului, popularitatea cântăreței a scăzut, materialele lansate ulterior, Damita Jo (2004), 20 Y.O. (2006) și Discipline (2008), înregistrând vânzări mediocre
Albumele lui Jackson s-au comercializat în peste 140 de milioane de exemplare la nivel mondial, Billboard cotând-o ca unul dintre cei mai bine vânduți cântăreți din istoria muzicii contemporane. Longevitatea interpretei în industria muzicală, precum și stilul său de interpretare sau coregrafiile sale au inspirat un număr mare de tineri interpreți. Solista este singurul membru al familiei Jackson, cu excepția fratelui său Michael Jackson, care a cunoscut succes la nivel internațional. În 2014, Fuse a clasat-o pe Janet Jackson pe locul al treilea în topul celor mai premiați muzicieni ai tuturor timpurilor
Janet (rândul de jos) într-o poză de pe platoul serialului The Jacksons din 1976
Janet Jackson s-a născut în Gary, Indiana, fiind cel mai mic copil al cuplului Katherine Esther (născută Scruse) și Joseph Walter Jackson. Familia sa nu era foarte înstărită și era adepta confesiunii Martorii lui Iehova, Jackson încetând ulterior să practice o religie organizată și să vadă relația ei cu Dumnezeuca fiind una directă. Când avea o vârstă fragedă, frații săi, Jackie, Tito, Jermaine, Marlon și Michael, făceau parte din formația The Jackson 5 și aveau concerte în cluburi și teatre. În martie 1969, grupul a semnat un contract cu Motown Records, până la sfârșitul anului având deja primul cântec ajuns pe primul loc în Statele Unite. Datorită succesului înregistrat, familia s-a mutat în Encino, un cartier al orașului Los Angeles în 1971, unde au locuit într-o proprietate numită Hayvenhurst. Deși s-a născut într-o familie formată din muzicieni profesioniști, Jackson nu a dorit să urmeze aceeași carieră, visul ei fiind să devină jockey. Cu toate acestea, tatăl îi plănuise o carieră în industria muzicală. Solista a declarat într-un interviu: „Nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să devin cântăreață... era de așteptat”.
În 1974, la vârsta de șapte ani, Jackson a apărut pe scena din Las Vegas alături de rudele sale într-un spectacol de dans la cazinoul MGM. Jane Cornwell, documentându-se pentru biografia solistei, Janet Jackson (2002), a afirmat că Joseph Jackson i-a spus fiicei sale să nu i se mai adreseze cu „tată”, ci cu apelativul „Joseph”, pentru că devenise managerul ei.Jackson a început cariera de actriță în emisiunea difuzată de CBSThe Jacksons (1976), alături de rudele sale, Tito, Rebbie, Randy, Michael, Marlon, La Toya și Jackie. În 1977 a fost aleasă de producătorul Norman Lear pentru un rol secundar în serialulGood Times, cel al lui Penny Gordon Woods. În 1979 și 1980 a jucat în A New Kind of Family, portretizând-o pe Jojo Ashton, iar mai apoi s-a alăturat distribuției pentru Diff'rent Strokes, interpretând-o pe Charlene Duprey din 1981 până în 1982. Solista a mai jucat rolul lui Cleo Hewitt în cel de-al patrulea sezon al sitcomuluiFame; chiar dacă nu a făcut parte prea mult din distribuția acestuia, ea a declarat că a fost o experiență plăcută.
Jackson este o mezzosoprană, revista Rolling Stone observând că „vocea ei subțire este un ecou palid a celei lui Michael” și că în piesele de pe albumele sale, solista nu se axează pe interpretare, ci pe „ritmuri izbitoare, pasaje muzicale carismatice și o producție impecabilă”.[63]Eric Henderson de la Slant Magazine i-a criticat pe cei care au contestat calitățile vocale ale lui Jackson. David Ritz a comparat stilul ei muzical cu cel al lui Marvin Gaye: „ca și în cazul lui Marvin, autobiografia pare a fi singura sursa de inspirație în muzica sa. Arta ei, la fel ca cea a lui Marvin, se varsă peste un rezervor plin de durere ținută în secret”. Jackson a afirmat că frații săi mai mari, Michael și Jermaine, au fost prima ei sursă de inspirație,ulterior exprimându-si admirația pentru Tina Turner: „Tina a devenit o figură eroică pentru multe persoane, mai ales pentru femei, datorita puterii sale extraordinare. Pentru mine, Tina nu are sfârșit sau început. Simt că muzica ei a fost mereu prezentă și asa va fi mereu”. Conform Rolling Stone, alți cântăreți care au influențat-o sunt The Ronettes, Dionne Warwick, Tammi Terrell și Diana Ross.
Interpreta a abordat o varietate de genuri de-a lungul anilor, inclusiv R&B, pop, soul, rap, hip-hop, rock și dance. Qadree EI-Amin, fostul manager personal al lui Jackson, a declarat: „este [o] mai mare [artistă] decât Barbra Streisand deoarece Streisand nu poate prezenta interes pentru mulțimea străzii, asa cum Janet o face. Dar oamenii de elită și bogați ce o admiră pe Streisand o iubesc pe Janet”. Când Jimmy Jam si Terry Lewis au colaborat cu Jackson pentru albumul Control, Richard J. Ripani a declarat că cei trei au combinat elemente ritmice de funk și disco cu sintetizatoare, percuții, efecte sonore și sensibilitatea stilului rap.
Janet Jackson este o figură importantă din istoria muzicii, aici pe panoul de studiu al unei eleve.
Jackson și-a schimbat temele abordate de-a lungul anilor. Gillian G. Gaar, autorul cârtii She's a Rebel: The History of Women in Rock & Roll (2002), a descris albumul Control ca fiind „o poveste autobiografică despre viața cu părinții săi, primul ei mariaj și libertate”.Rickey Vincent a afirmat în Funk: The Music, The People, and The Rhythm of The One(1996) că materialul Janet Jackson's Rhythm Nation 1814 „a fost cea mai îndrăzneață și mai de succes încercare din muzica pop de a combina temele sociale cu sărbătoririle (...) de la efortul fratelui său, Michael, de a fi Bad”. Pe discul janet., Jackson începe să abordeze teme cu tenta sexuală. Joshua Klein de la The Washington Post a scris că imaginea publică a interpretei s-a schimbat în decursul anilor „de la inocență la experiență, inspirând albume carnale ca janet. din 1993 și The Velvet Rope din 1997”, ultimul abordând teme ca legăturile dintre persoane, dragostea și dorința. Solista a declarat în timpul promovării albumului janet. că „ador să mă simt într-adevăr sexuală și nu mă deranjează să afle lumea acest lucru. Pentru mine, sexul a devenit o celebrare, o parte plăcută a unui proces creativ”. Cântăreața a explicat folosirea acestei teme astfel: „iubesc dragostea și iubesc sexul”.
Stephen Thomas Erlewine de la allmusic observă că piesele de pe All for You sunt despre „divorț, muzică și sex” și că albumul „[în mare parte] încurajează indulgența”.Jon Pareles de la New York Timesconsideră că pe material există „balade de budoar [ce se] ondulează pe ritmuri lente în timp ce d-șoara Jackson geme” și „cântece într-un tempo rapid ce se îndreaptă spre disco”, solista abordând și stiluri ca hard rock sau muzica pop a anilor 1960. Criticul concluzionează astfel recenzia: „numeroasele supraînregistrări de pe vocea ei o transformă într-un cor aeropurtat”. Sal Cinquemani de la Slant Magazine a aclamat piesa „Trust a Try”: „înfrumusețat cu aranjamente vocale teatrale, chitări electrice și corzi cinematice, piesa demonstrează faptul că Jackson este cea mai bună când este implicată într-o dramă la nivel înalt”. Entrtainment.ie consideră că Damita Jo este plin de „ritmuri energice, negative sinuoase și, cel mai important lucru, refrene explozive”. Steve Jones de la USA Today afirmă că pe 20 Y.O., Jackson pare să fie „fericită, grijulie și în continuare provocatoare”. Digital Spy a scris că „Feedback” conține „destulă atitudine ca să compenseze vocea ei fragilă”
Janet Jackson în timpul unei conferințe de presă susținute în anul 2006.
* 1968: Filip Florian (n. 16 mai1968, București) este un jurnalist și scriitor român care s-a afirmat pe plan național și apoi internațional prin romanul Degete mici. Acesta a marcat debutul său literar în anul 2005 și a fost ulterior răsplătit cu premiul Uniunii Scriitorilor din România. Agentul său literar este Simona Kessler. Filip Florian a studiatgeologieșigeofizică. Între 1990 și 1992 a fost redactor laCuvîntul, apoi, până în 1999, corespondent al posturilor de radioEuropa LiberășiDeutsche Welle. În prezent, trăiește în București.
Filip Florian are un frate, Matei Florian, alături de care și-a scris ce-a de-a doua carte, Băiuțeii (2006). Este căsătorit și are un fiu, Luca, născut în anul 1998. Bunicul bunicului său, pe linie directă, este Ioan Slavici. Această descendență i-a deschis într-o oarecare măsură gustul pentru literatură.
În 1999 a renunțat complet la gazetărie, afirmând că „mai ales dacă lucrezi pe domeniul politic, pur și simplu ți se năclăiește mintea”.
Florian nu a avut apariții literare în România, în schimb este deosebit de apreciat de către publicul din Germania, țară pe care o numește „un soi de mama tuturor răniților literari ai Estului”. De altfel, una din aparițiile lui cele mai recente a avut loc în primăvara anului 2012 la Târgul de Carte de la Leipzig, unde a vorbit despre romanul Zilele regelui și despre rolul romanelor istorice în epoca actuală.
Romanul Degete mici a ajuns actualmente la cea de-a patra ediție și a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al UNPR și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. Romanul a fost tradus și publicat în Ungaria (Magvető), Polonia (Czarne), Germania (Suhrkamp), SUA (Houghton Mifflin Harcourt), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram), Italia (Fazi), Spania (Acantilado) și Bulgaria (Ciela). Zilele regelui, publicat în 2008, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. Romanul a fost tradus in Ungaria (Magvető), SUA(Houghton Mifflin Harcourt) și Bulgaria (Panorama+) și urmează să apară în Spania (Acantilado).
* 1968: Noemi Ildikó Lung (n. 16 mai1968) este o înotătoare română, laureată cu argint și cu bronz la Seul 1988.
A preluat funcția de președinte al Republicii Polone la 6 august 2015.
* 1973 - S-a nascut actrita americana Tory Spelling. Actriţa Victoria ”Tori” Davey Spelling s-a născut la 16 mai 1973, în Los Angeles. Este fiica lui Aaron Spelling, producător de televiziune şi film, potrivit https://www.imdb.com. A învăţat la Liceul din Beverly Hills, California, iar în 1991 a absolvit cursurile şcolii Harvard-Westlake din Los Angeles. A început să ia lecţii de actorie la vârsta de 6 ani, la iniţiativa tatălui său, având apariţii sporadice în seriale precum ”The Love Boat”, ”Hotel” şi ”Saved by the Bell”.
·1981: Marius Constantin Niculae (n. 16 mai1981, București) este un fost fotbalistromân care a evoluat pe postul de atacant. Este cunoscut pentru activitatea de la echipa Dinamo București. * 1981: Ricardo Miguel Moreira da Costa (n. 16 mai 1981) este un fotbalist portughez care evoluează la clubul PAOK din Grecia, pe postul de fundaș. * 1983: Nancy Nabil Ajram (n. 16 mai1983, Beirut) este o cântăreațălibaneză de muzică arăbească. Fiind supranumită «Madonna Estului», Ajram a lansat șapte albume de studio care au fost comercializate în peste 30 de milioane de exemplare pe plan internațional. Cel mai recent material discografic al său, intitulat 7 (2010), a fost comercializat în peste 500.000 de copii în săptămâna lansării
·1986: Megan Fox, actriță americană * 1987: Cătălin Dedu (n. 16 mai 1987, Brașov, România) este un jucător român de fotbal. * 1989: Behati Prinsloo (n. 16 mai1989, Grootfontein, Otjozondjupa, Namibia) este unfotomodel din Namibia, ea este deja cunoscută deja ca și teenager și apare pe Lista modelelor casei de modă Victoria’s Secret. Prinsloo a fost descoperită de un fotograf într-un supermarkt din Cape Town. După fotografierile de probă semnează un contract ca manechin cu agentura britanică Agentur Storm Model Management. Behati Prinsloo a devenit prietenă cu manechinul Coco Rocha. Prinsloo apare din anul 2007 magazinele de modă Muse, Telegraph Magazine, Vogue și Velvet. Face reclamă pentru Adore, Aquascutum, Chanel, H&M, Hugo Boss, Kurt Geiger. Punctul culminant al carierei ei a fost Show-l organizat de Victoria's Secret în anii 2007, 2008 și 2009. În anul 2009 ocupă locul 31 la Top 50 Models Woman și locl 14 la The Top Sexiest Models. Agenturile ei în ultimul timp sunt Supreme Models (New York), Storm Model (London), Marilyn Agency (Paris), D Management Group (Mailand) și Modelwerk (Hamburg).
Sangster s-a născut la sud de Londra, unde locuiește împreună cu sora sa , Ava, și cu părinții săi , Mark Sangster și Tasha Bertram. Mama sa, dansatoare și actriță, a apărut în numeroase filme produse de BBC. Tatăl său , actor și muzician, consacrat pentru adaptarea piesei "Regele Leu " din Germania . Sangster este văr de gradul doi cu Hugh Grant, bunicile lor fiind surori.
Sangster este interesat de pictură, desen, tenis și skatebord. Doi dintre artiștii săi preferați sunt Eminem și Queen.
Primul său rol a fost în serialul The Adventures of Station Jim. După acest film el apare în numeroase alte seriale, primind roluri importante în Bobbie's Girl, The Miracle Of The Cards. El obține premiul pentru cel mai bun tânăr actor dintr-o mini serie în 2003 la Festival de film de la Monte-Carlo pentru rolul din mini-seria "Entrusted".
Love Actually, în care îl joacă pe fiul lui Liam Neeson, este primul său rol major. Pentru acest rol el a fost nominalizat la"Golden Satellite Award" et au "Young Artist Award".
Sangster apare pe ecrane într-o adaptare cu numele (Feather Boy) și într-o recentă versiune a Tristan și Isolda unde îl joacă pe Tristan tânăr, rolul adult fiind jucat de James Franco.
Al doilea mare succes este Nanny McPhee, unde este unul din cei 7 copii .
Thomas Sangster
* 1991: Grigor Dimitrov (bulgarăГригор Димитров Димитров; pronunțat [ˈgrigɔr ˈdimitrɔf]; n. 16 mai 1991) este un jucător de tenis bulgar. A atins locul al optulea în clasamentul ATP în august 2014, la scurt timp după ce a ajuns în semifinale la Wimbledon. * 1992: Kirstin „Kirstie” Maldonadoeste o cântăreață americană.
Kirstie este unul dintre membrii fondatori și Mezzo-Soprana trupei Pentatonix.
* 1994: Larisa Ecaterina Tămaș (n. 16 mai 1994, în Baia Mare este o handbalistăromână care, din vara anului 2018, joacă pentru clubul Corona Brașov pe postul de intermediar stânga. Din anul 2015, Tămaș a evoluat la HC Zalău
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu