marți, 4 iulie 2023

 6. /6 IULIE 2023 - MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT


DORIN ANASTASIU

În urmă cu mai bine de 50 de ani Dorin Anastasiu scria istorie pe scena Cerbului de Aur. Alături de Angela Similea artistul reprezenta România la festivalul de la Brașov și câștiga trofeul „Cerbul de argint”.
Dorin Anastasiu a lansat cunoscutele melodii „Nu pleca”, împreună cu Mihaela Runceanu, și „Într-un oraș, într-un tramvai”. În ciuda vârstei înaintate, solistul, care și-a dus discret viața, a rămas aproape de marea sa iubire, muzica.
Vreme îndelungată a fost profesor de canto și dicție pentru copii și adolescenți care şi-au dorit o carieră muzicală.
Dorin Anastasiu s-a născut la Craiova, pe 6 iulie 1943. Eleganţa de mai târziu a evoluţiei scenice se datorează în bună parte faptului că între 1954-1957 a urmat cursurile Şcolii de coregrafie, la Bucureşti. Tot în Capitală absolvă cursurile Liceului „Ion Neculce” şi, în 1967, ale Facultăţii de Instalaţii din cadrul Institului de Construcţii. La şcoala populară de artă urmează atât cursurile clasei de teatru, cât şi cele de muzică uşoară. În 1966 obţine premiul I la Festivalul naţional studenţesc, în 1967 debutează la radio, iar în anul următor la TV. Din această clipă înregistrează peste o sută de creaţii ale celor mai cunoscuţi compozitori ai noştri.
După un premiu II la festivalul internaţional de la Soci (URSS), în 1968, cu o piesă de George Grigoriu, în 1969 câştigă premiul I de interpretare la Mamaia, cu două piese de Alexandru Mandy, drept care este desemnat să reprezinte România la ediţia din anul următor a „Cerbului de aur”.
A jucat în câteva filme artistice de lung metraj şi dublează frecvent vocea unor personaje în filmele de desene animate. A fost redactor, profesor şi prezentator la emisiuni de succes de la TVR şi Antena 1. Din 1991, Dorin Anastasiu a fost solist vocal al Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti. A făcut naveta Bucuresti-Pitesti doar atunci când a avut spectacole de susținut.
Dorin Anastasiu a avut în repertoriul său şi piese mai noi, însă numai variante româneşti la melodiile străine. „Eu nu sunt compozitor, ci doar cântăreţ. Prin urmare, trebuie să apelez la alţii ca să-mi scrie piese, chiar dacă am şi eu multe idei. Însă am avut acest bun-simţ să nu mă dau eu drept compozitor. Iar ca să mă duc la diverşi compozitori… preţurile pe care le pretind pentru câte o melodie sunt atât de mari, încât nu merită. Se cer şi câteva mii de euro. Mai bine repar maşina cu banii ăştia. Eu nu prea cânt şi nu prea am interpretat şlagăre la viaţa mea. Pentru mine a contat mai mult textul, decât melodia. Am plecat dinspre poezie spre muzică şi am căutat un text mai elaborat, mai intelectual, mai sensibil, chiar dacă melodia era mai puţin şlăgăroasă. Am avut ca model şansonetiştii francezi.”
Solistul a recunoscut că ar fi vrut să facă şi altceva, nu doar să cânte. „Toată viaţa m-am gândit să încerc alte meserii. Să fiu poate şofer de taxi! Chiar am făcut pe şoferul de taxi pe vremea lui Ceauşescu. Când n-aveam de mâncare, plecam noaptea cu Trabantul. Îmi trăgeam o şapcă peste ochi, ca să nu mă recunoască lumea… Dacă
mă prindea Miliţia, era nenorocire. Era caz penal, pentru că erau câştiguri ilicite. Ei nu ştiau că noi supravieţuim în felul acesta. Mă mai împrumutam de la frate-miu, că avea bani mai mulţi. Dădea meditaţii, făcea pe taximetristul şi el sau pe ghidul la ONT şi întotdeauna avea bani mai mulţi.”
Dorin Anastasiu a făcut şi actorie, şi balet. Primul rol pe care l-a primit a fost în „Pe malul stâng al Dunării albastre”, film în care au mai jucat Gina Patrichi şi Gheorghe Dinică. A contribuit la realizarea coloanei sonore a filmului „Mama”, o coproducţie francezo-romano-rusă făcută după „Capra cu trei iezi”, după care au urmat cele două Chirite. „Eu şi Cornel Constantiniu eram cuconoşeii Brustur şi Cociurla, care le făceau curte Aristitei şi Calipsitei. Actoria a rămas un dor neîmplinit.”
Dorin Anastasiu a plecat dintre noi sâmbătă, 18 septembrie 2021, cu o mare dorinţă: îşi dorea să scoată un album cu piesele sale lansate de-a lungul anilor precum „Arlechino”, „Manuela” sau „Chiar dacă tu”. Ultima să apariţie a sa în public a fost la lansarea unui album al lui Cornel Constantiniu, în 2019, după care a început să plănuiască această relansare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...