9. /27 AUGUST 2023 - SFATURI UTILE
REMEDII PENTRU PICIOARE UMFLATE, EDEME ȘI EXCES DE APĂ ÎN CORP
Retenția de apă a devenit o problemă comună în societatea actuală, cauzele fiind stilul de viață și obiceiurile alimentare greșite. Retenția de lichide poate avea și o cauză medicală, de aceea este bine să se facă unele investigații. Se manifestă prin umflături la nivelul membrelor inferioare, mâinilor sau feței.
La unele persoane, excesul de apă se poate datora unor afecțiuni renale, hepatice, pulmonare, cardiovasculare sau tiroidiene. În alte cazuri, edemele pot să apară din cauza unor tulburări hormonale, sau a unui consum excesiv de sare și alcool.
1. Consum suficient de apă
Vă veți întreba: dacă suferiți deja un exces de apă în corp, de ce să beți și mai multă apă? Deși sună paradoxal, deshidratarea este una din cauzele apariției retenției de apă. Atunci când organismul este privat de apă, el începe să-și facă rezerve de orice fel de lichide pe care le găsește, pentru a le utiliza mai târziu, ca măsură e siguranță. Consumul insuficient de apă poate duce la edeme și inflamații din cauza retenției de apă.
Mai există încă o explicație. Atunci când nu bem suficientă apă, rinichii nu pot elimina fluidele concentrate și apelează astfel la ficat, supraîncărcându-l și împiedicându-l să-și desfășoare principalele activități, printre care transformarea grăsimilor din corp în energie. De aceea unii medici spun că există riscul de a ne îngrășa și din cauză că nu bem suficient de multă apă.
Verificați culoarea urinei: dacă urina este galbenă sau închisă la culoare, înseamnă că organismul are nevoie de mai multă apă. Urina unui corp bine hidratat trebuie să fie transparentă, aproape incoloră. Alte semnale care ne avertizează de lipsa de apă sunt: amețeală, slăbiciune și oboseală, dureri de cap, crampe și gura uscată.
2. Apă de orz
Apa de orz este o băutură excepțională, utilizată în medicina Ayurveda pentru retenția de lichide și pentru întărirea sănătății. Este sigură și pentru femeile gravide care suferă de picioare umflate sau edeme, din cauza schimbărilor hormonale care apar pe perioada sarcinii. Puneți ¼ cană de boabe de orz (cu tot cu coajă, bine spălat) la fiert cu 5-6 căni de apă timp de 15-20 de minute. Strecurați și adăugați 2-4 lingurițe de suc de lămâie sau portocale (opțional). O altă variantă este să puneți 3 linguri de boabe de orz la înmuiat într-un pahar cu apă peste noapte. Dimineața se bea apa strecurată. Beți câte 2 pahare de apă de orz pe zi.
3. Ceai de mătase de porumb
Mătasea de porumb este unul din cele mai vechi remedii naturiste pentru tulburări renale, infecții urinare, acid uric sau edeme. Mătasea de porumb este un diuretic prin natură care reduce acumularea de lichide în corp, elimină toxinele și deșeurile și ajută inclusiv la ușurarea simptomelor de artrită și gută. Conține flavonoide antioxidante și polifenoli, precum și Vitamina K, care ajută la purificarea și curățarea sângelui. Puneți 2 lingurițe de mătase de porumb uscat (sau ¼ ceașcă de mătase de porumb verde) la infuzat cu 1 cană de apă și lăsați 5 minute. Beți câte 2 căni pe zi.
4. Ceai de pătrunjel
Cercetările științifice au confirmat faptul că pătrunjelul este un diuretic natural extraordinar și că poate fi folosit pentru eliminarea excesului de apă, și pentru tratarea infecțiilor urinare, edemelor, inflamațiilor cauzate de retenția de apă și pentru pietre la rinichi. Pătrunjelul conține antioxidanți (în special Vitamina C), calciu, fier și vitamine din complexul B. Acest zarzavat banal inhibă reabsorbția sodiului și potasiului – care pot cauza excesul de lichide. Puneți o mână de frunze de pătrunjel într-un litru de apă fiartă și lăsați 5-10 minute la infuzat, cu capac. Se pot bea până la 4-5 căni pe zi, câte o cană la 2-3 ore.
5. Ceai de păpădie
Această plantă a fost folosită în scopuri medicinale în special pentru tratarea bolilor de ficat și de rinichi, dar și pentru arsuri la stomac și alte probleme digestive. Păpădia acționează ca un diuretic natural, și stimulează creșterea cantității de urină, care elimină excesul de sare din corp. Păpădia este de asemenea bogată în calciu, magneziu, fier, mangan și potasiu. Puteți folosi planta proaspătă sau uscată pentru eliminarea retenției de apă din corp. Beți câte 2-3 ceaiuri pe zi.
6. Rețetă de ceai mixt pentru umflături
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 frunză de păpădie
• 1 frunză de mur
• 10 codițe de cireșe
• ½ linguriță de tulpini de țelină uscate
• ½ linguriță de mătase de porumb uscat
• ½ linguriță de semințe de fenicul
• 1 litru de apă clocotită
• 1 frunză de păpădie
• 1 frunză de mur
• 10 codițe de cireșe
• ½ linguriță de tulpini de țelină uscate
• ½ linguriță de mătase de porumb uscat
• ½ linguriță de semințe de fenicul
• 1 litru de apă clocotită
Puneți amestecul de plante la infuzat în apă 10 minute.
7. Semințe de coriandru și fenicul
Ceaiurile de semințe de coriandru sau fenicul sunt de asemenea recomandate pentru retenția de lichide. Ceaiul de fenicul se prepară din ½ linguriță de semințe de fenicul și 1 cană de apă clocotită, iar ceaiul de coriandru se prepară din 3 linguri de semințe de coriandru fierte cu 1 pahar de apă până când apa scade la jumătate.
Dieta pentru retenția de apă
> Alimente diuretice
Alimentele cu proprietăți diuretice ajută corpul să elimine mai multă urină, iar urinarea frecventă determină eliminarea excesului de apă și a toxinelor. În plus, când bem multă apă și urinăm des, tensiune arterială scade la un nivel normal. Cele mai bune alimente cu proprietăți diuretice sunt:
• Pepenele roșu, afinele, strugurii, lămâia, ananasul, fructele de ienupăr și dovleacul
• Legumele cu frunze verzi, roșii, anghinarea, sfecla roșie, ceapa, varza, morcovii, castraveții, salata verde, țelina și vinetele
• Legumele cu frunze verzi, roșii, anghinarea, sfecla roșie, ceapa, varza, morcovii, castraveții, salata verde, țelina și vinetele
Dacă urmați un tratament diuretic sau anti-diuretic, trebuie să consultați medicul înainte de a include aceste alimente diuretice în dieta zilnică. De asemenea, trebuie reținut faptul că urinările dese duc și la eliminarea potasiului împreună cu apa și toxinele, de aceea trebuie să consumați alimente bogate în acest mineral, pentru a nu provoca un deficit.
> Alimente bogate în potasiu
Lipsa de potasiu este o altă cauză posibilă a retenției de lichide în corp. Acest deficit poate duce la edeme, umflături, inflamații sau îngrășare. Potasiul este un mineral responsabil cu buna funcționare a celulelor, țesuturilor și organelor corpului. Potasiul este un electrolit, care împreună cu sodiul ajută la menținerea apei din corp la un nivel optim. Potasiul stimulează de asemenea rinichii să elimine excesul de sare din corp. Cele mai bune surse alimentare de potasiu sunt:
• Bananele, stafidele, caisele, murele, piersicile, căpșunile, merele, portocalele, zmeura, avocado, pepenele
• Spanacul, ciupercile, ardeii grași
• Semințele de floarea-soarelui
• Spanacul, ciupercile, ardeii grași
• Semințele de floarea-soarelui
> Usturoi
Usturoiul este printre multe altele, un diuretic natural, care eliberează apa și toxinele din corp. Usturoiul ajută de asemenea la descompunerea grăsimii și implicit la pierderea în greutate. Dacă nu consumați deja usturoi, începeți să-l includeți în dieta zilnică pentru a scăpa de retenția de apă și edeme. Cel mai bine este să mestecați 1-2 căței cruzi de usturoi, sau să folosiți usturoi la gătit, adăugându-l la final.
> Iaurt
Lipsa de proteine poate duce de asemenea la retenția de lichide în corp. Iaurtul este o sursă excelentă de proteine și potasiu. Proteinele ajută la menținerea sării și a apei în interiorul vaselor de sânge, astfel încât lichidele să nu se scurgă afară în țesuturi. Atunci când albumina (proteină din sânge) este prea mică, apare retenția de lichide și edemele, în special la nivelul membrelor inferioare. Scăderea albuminei are loc de regulă în cazul unor boli de ficat sau rinichi, sau din cauza malnutriției. Alte alimente bogate în proteine care pot ajuta la prevenirea și eliminarea excesului de apă din corp sunt: laptele, brânza de vaci, ouăle, peștele, nucile, tofu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu