duminică, 22 octombrie 2023

  1. /23 OCTOMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri


Evenimente

·    42 î.Hr. - În cea de a doua bătălie de la Philippi armata condusă de Marcus Junius Brutus este înfrântă de forțele lui Marc Antoniu. Brutus se sinucide.

Armata lui Brutus a coborât spre mlaștină. Bătălia a fost sângeroasă, rânduri masive de soldați, față în față, măcelărindu-se cu săbiile. Masacrul a fost îngrozitor. Brutus și armata sa au fost respinși, fiind urmăriți și împrăștiați de trupele lui Antoniu. Octavian și trupele sale au ajuns în tabăra lui Brutus, blocându-i retragerea.

Brutus și cu ultimele sale patru legiuni s-au refugiat printre dealurile din apropiere. Temându-se să nu fie prins, s-a sinucis, ultimele sale cuvinte fiind: „O, sărmană virtute, ai fost numai un nume, și totuși m-am închinat ție de parc-ai fi fost adevărată, dar se pare că nu erai decât sclava norocului.”

·    424 - Valentinian al III-lea (Flavius Placidius Valentinianus), a fost numit caesar în Constantinopol si apoi proclamat imparat al Imperiului Roman de Apus la 23 octombrie 425,la varsta de doar 6 ani.
Flavius Placidius Valentinianus (2 iulie 419, Ravenna - 16 martie 455, Roma), cunoscut ca Valentinian III, împărat al Imperiului Roman de Apus (424-455) - foto: ro.wikipedia.org

Flavius Placidius Valentinianus (2 iulie 419, Ravenna – 16 martie 455, Roma), cunoscut ca Valentinian III, împărat al Imperiului Roman de Apus (424-455) – foto: ro.wikipedia.org

A fost fiul lui Constantiu al III- lea și al Gallei Placida – fiica împăratului Teodosiu I și nepoata împăratului Valentinian I.
S-a nascut la 2 iulie 419 la Ravenna si a murit asasinat la 16 martie 455 la Roma. În timpul domniei sale, criza statului se agravează, Africa de Nord, Britannia, Pannonia se desprind de sub autoritatea imperiului.

Pe Campiile Catalunice (451), într-una dintre cele mai mari bătălii ale antichității, armata romană comandată de Aetius, cu contingente vizigote, france, burgunde, alane, obține o ultimă victorie, forțând retragerea hunului Attila și a aliaților săi din Gallia. La 6 luni după ce l-a ucis cu mâna sa pe Aetius, Valentinian este, la rândul său, asasinat de un partizan al acestuia. Cu el se sfârșește dinastia teodosiană.

·    502 - Sinodul de la Palmaris, convocat in timpul domniei regelui got Theodoric cel Mare, pune capăt schismei dintre papa Simachus şi antipapa Laurentius.
Papa Simachus s-a fost născut la o dată incertă în Sardinia; tatăl său a fost Fortunas. A fost botezat la Roma și a devenit arhidiacon în timpul Papei Anastasie al II-lea. A fost papa intre 22 Noiembrie 498  si 19 iulie 514 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Simachus s-a fost născut la o dată incertă în Sardinia; tatăl său a fost Fortunas. A fost botezat la Roma și a devenit arhidiacon în timpul Papei Anastasie al II-lea. A fost papa intre 22 Noiembrie 498 si 19 iulie 514 – foto: ro.wikipedia.org

·         1086:  În bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forțele castelane conduse de regele Alfons al VI-lea
·         1295: Este semnata la Paris Vechea Alianta (Auld Alliance) intre Scotia, Franta si Norvegia, impotriva Angliei. Tratatul prevedea ca in cazul in care una din tarile semnatare era atacat de Anglia, celelalte sa invadeze Anglia.
·     1443 - A fost executata decoratia murala a Bisericii ortodoxe de la Densus (jud. Hunedoara) de catre Stefan, primul pictor muralist român cunoscut.
Biserica "Sfântul Nicolae" din Densuș, este un lăcaș de cult ortodox din județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII - foto: ro.wikipedia.org

Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș, este un lăcaș de cult ortodox din județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII – foto: ro.wikipedia.org

Biserica este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania, fiind construită în sec.XIII, pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV), din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa din apropiere. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Marele istoric Nicolae Iorga a numit biserica “fără pereche în toată românimea”.

·         1520Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen (1520-1556).
·         1641: Revoluția catolicilor din Irlanda
·     1642 - Bătălia din Edgehill este prima confruntare în Războiul civil englez.
Un tablou din sec. XIX reprezentându-l pe Carol I (cu eșarfa albastră) înainte de bătălia de la Edgehill, 1642 - foto: ro.wikipedia.org

Un tablou din sec. XIX reprezentându-l pe Carol I (cu eșarfa albastră) înainte de bătălia de la Edgehill, 1642 – foto: ro.wikipedia.org

Prima bătălie a războiului, care a avut loc la Edgehill la 23 octombrie 1642, s-a dovedit a fi neconcludentă, iar atât regaliștii, cât și parlamentarii și-au proclamat victoria.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Battle of Edgehill (23 October 1642) Part of the First English Civil War - The Prince of Wales and the Duke of York sheltering during the Battle of Edgehill - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Edgehill (23 October 1642)
Part of the First English Civil War – The Prince of Wales and the Duke of York sheltering during the Battle of Edgehill – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cea de-a doua bătălie a războiului, de la Turnham Green, a avut ca rezultat forțarea lui Carol de a se retrage spre Oxford. Acest oraș ar devenit cartierul său general pentru restul războiului.

·         1694: Forțele americane conduse de Sir William Phipps nu reușesc să cucerească Quebecul.
·         1707: Prima ședință a parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.
·         1739 - Războiul pentru urechea lui Jenkins – Marea Britanie declară război Spaniei.
Războiul pentru urechea lui Jenkins - Parte a Războiul de Succesiune Austriacă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul pentru urechea lui Jenkins – Parte a Războiul de Succesiune Austriacă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul pentru urechea lui Jenkins a fost un conflict între Marea Britanie și Spania, care a durat din 1739 până în 1748. Cele mai importante operațiuni ale războiului au avut loc în 1742. Numele său neobișnuit, inventat de Thomas Carlyle în 1858, se referă la urechea tăiată a lui Robert Jenkins, căpitanul unei nave comerciale britanice.

Robert Jenkins, cu urechea sa mumificată în mână, s-a prezentat în fața Parlamentului, reclamând că pe nava sa s-au urcat membri ai Gărzii de Coastă spaniole în 1731 care i-au tăiat urechea. Această declarație, pe fundalul mai multor provocări, au impulsionat Parlamentul britanic să declare război împotriva Imperiului spaniol, aparent pentru a încuraja pe spanioli să nu renege contractul lucrativ denumit Asiento ( permisiunea acordată altor țări de a vinde sclavi în America spaniolă). Scopul Angliei era acela de a se infiltra pe piețele spaniole comerciale din America.

După 1742 războiul a fost parte a unui conflict mai mare – Războiul de Succesiune Austriacă, în care s-au implicat majoritatea puterilor Europei. Războiul a fost încheiat prin Tratatul de la Aix-la-Chapelle (1748). Din punct de vedere al englezilor, războiul a fost notabil ca fiind prima oară când s-a format un regiment al trupelor coloniale americane – ca parte a armatei britanice regulate – și trimis să lupte în afara Americii de Nord.

1812 - Este dejucata o conspiraţie împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet ((n.1754 intr-o familie nobila), răspândeşte vestea falsa a morţii împăratului şi se declară comandant al Parisului.

Claude François de Malet (June 28, 1754 – October 29, 1812) was born in Dole to an aristocratic family. He was executed by firing squad, six days after staging a failed republican coup d'état as Napoleon I returned from the disastrous Russian campaign in 1812 - foto: commons.wikimedia.org

Claude François de Malet (June 28, 1754 – October 29, 1812) was born in Dole to an aristocratic family. He was executed by firing squad, six days after staging a failed republican coup d’état as Napoleon I returned from the disastrous Russian campaign in 1812 – foto: commons.wikimedia.org

A reusit sa convinga vreo cativa monarhisti sa i se alature. Planul sau era foarte simplu: trebuia sa convinga Franta ca Bonaparte murise pe campul de lupta din Rusia. Imbracat in uniforma de general, de Malet i-a ordonat unui colonel din Garda Nationala sa-i aresteze pe toti ofiterii de pe o lista prezentata de el. Culmea, a fost luat in serios si cu documente false l-au transformat pe colonel in general de brigada, iar acesta la randu-i, i-a pus la dispozitie lui de Malet cateva regimente.

Era cat pe ce sa preia controlul asupra trupelor din regiunea Parisului, cand un ochi de expert – ministrul politiei, Fouche, ducele de Otranto – i-a examinat documentele false. În plus, tocmai primise o depesa de la Bonaparte. Malet si colaboratorii sai, inclusiv colonelul avansat la gradul de general, au fost judecati sumar si executati pe 29 octombrie Se spune ca afland tarasenia, Bonaparte ar fi ras copios.

1861 - S-a înfiinţează la Sibiu, “Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român” (Astra), cu rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al Astrei a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu. Actualmente ASTRA are răspândite, atât în țară, cât și în afara granițelor peste 70 de despărțăminte (filiale), între care cele mai active sunt: Despărțământul ” Mihail Kogalniceanu” din Iasi , “Timotei Cipariu” Blaj, Orăștie, Nasăud, “Ioan Sârbu” Criuleni, “Valul lui Traian” Tighin etc.

ASTRA in Simleu Silvaniei, August 1908 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

ASTRA in Simleu Silvaniei, August 1908 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

·         1864Războiul Civil American - Bătălia de la Westport: forțele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forțele confederate conduse de generalul Sterling Price.
·     1870 - Războiul franco-prusian – asediul oraşului Metz se finalizeaza cu victoria decisivă a forţelor prusiene.
Războiul franco-german sau Războiul franco-prusac, de multe ori numit în Franța Războiul din 1870 (19 iulie 1870-10 mai 1871) a fost un conflict dintre Franța și Prusia, care a fost sprijinită de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria - foto (La ligne de feu (1886) de Pierre-Georges Jeanniot, prezentând Bătălia de la Mars-la-Tour) - ro.wikipedia.org

Războiul franco-german sau Războiul franco-prusac, de multe ori numit în Franța Războiul din 1870 (19 iulie 1870-10 mai 1871) a fost un conflict dintre Franța și Prusia, care a fost sprijinită de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria – foto (La ligne de feu (1886) de Pierre-Georges Jeanniot, prezentând Bătălia de la Mars-la-Tour) – ro.wikipedia.org

·     1873 - Alianța celor trei împărați – La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.
Harta Europei in 1873 - foto preluat de pe www.client-aviddesigngroup.com

Harta Europei in 1873 – foto preluat de pe www.client-aviddesigngroup.com

Alianța celor trei împărați a fost o alianță politică cu caracter defensiv între Alexandru II (Țarul Rusiei), Franz Joseph I (Împărat al Austriei și rege al Ungariei) și Wilhelm I (Împărat al Germaniei). S-a constituit în 6 iunie 1873, prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn) între Alexandru II și Franz Joseph I. În cazul unei amenințări de atac din partea unei terțe puteri, ambii monarhi se obligau să se înțeleagă pentru a adopta o „linie de conduită comună“.

La 23 octombrie 1873, Wilhelm I, împăratul Germaniei, aderă la Convenția de la Schönbrunn. Se constituie astfel Alianța celor trei împărați. Este un fel de „Sfânta Alianță“ între împărații Rusiei, Germaniei și Austriei. Guvernul rus urmărea prin această alianță excluderea unei eventuale înțelegeri germano-austriece în Balcani împotriva Rusiei și să asigure granițele de apus în cazul unei ciocniri cu Anglia în Asia Mică.

*     1911: Pentru prima oară un avion este folosit în război: un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniiele inamice în războiul turco-italian.
·    1912 - Primul război balcanic  Bătălia de la Kumanovo, prima bătălie între Imperiul Otoman şi Regatul Sârb.
The Battle of Kumanovo or the Battle of Kumanova (Macedonian and Serbian Cyrillic: Кумановска битка) on 23–24 October 1912 was a major battle of the First Balkan War - foto (First Balkan War. The Serbian Front (Serbia) The march of the armies before the battle of Kumanovo.): en.wikipedia.org

The Battle of Kumanovo or the Battle of Kumanova (Macedonian and Serbian Cyrillic: Кумановска битка) on 23–24 October 1912 was a major battle of the First Balkan War – foto (First Balkan War. The Serbian Front (Serbia) The march of the armies before the battle of Kumanovo.): en.wikipedia.org

·      1915 - 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota.
Annie Kenney and Christabel Pankhurst used violent tactics in Britain as members of the Women's Social and Political Union (WSPU) - foto: en.wikipedia.org

Annie Kenney and Christabel Pankhurst used violent tactics in Britain as members of the Women’s Social and Political Union (WSPU) – foto: en.wikipedia.org

Mișcarea sufragetelor a reprezentat o mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal dreptul de vot. una dintre persoanele marcante fiind Emmeline Pankhurst. În SUA, miscarea feminista s-a dezvoltat din miscarea anti-sclavagista (abolitionista), la care se raliase un numar neobisnuit de mare de femei.

Aceste femei trebuiau sa-si apere revendicarile mai ales in fata bisericii, dar si in cea a ideilor preconcepute formulate de abolitionistii barbati. Tipic pentru miscarea feminista din SUA este faptul ca aici femeile albe au luptat alaturi de cele de culoare. Miscarea feminista pentru dreptul la vot a fost reprezentata de doua structure associative, „National Woman Suffrage Association” (NWSA) si „American Woman Suffrage Association” (AWSA), organizatii care mai tarziu au fuzionat. In SUA, femeile au capatat drept de vot deplin in anul 1920.

 

·    1916 - Primul Razboi Mondial - Începe Prima bătălie de pe Valea Jiului.
Prima bătălie de pe Valea Jiului - Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (23 - 29 octombrie 1916) - Desfăşurarea acţiunilor miltare - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima bătălie de pe Valea Jiului – Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (23 – 29 octombrie 1916) – Desfăşurarea acţiunilor miltare – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima bătălie de pe Valea Jiului, s-a desfășurat între între 23 – 29 octombrie 1916 și a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați prin trecătorile Surduc și Vâlcan, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane.

·         1940Adolf Hitler se întâlnește cu Francisco Franco în Hendaye, Franța, să-l convingă pe acesta să intre în Al Doilea Război Mondial de partea Puterile Axei.
·         1941 - Al doilea război mondial - Masacrul de la Odesa
Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român - foto: ro.wikipedia.org

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român – foto: ro.wikipedia.org

Masacrul de la Odesa a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma aruncării în aer a Comandamentul militar român din Odessa de căre partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri germani de marină. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată: „Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”.

În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odessa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii. Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odessa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.

·         1942Al doilea război mondial: Începe Bătălia de la El AlameinEgipt care se sfârșește pe 3 noiembrie cu victoria Aliaților
·         1942Al doilea război mondial: Bătălia pentru Henderson Field începe în campania Guadalcanal.
·         1944 - Al doilea război mondial - Se desfasoara bătălia din golful Leyte , cea mai mare confruntare navală în Filipine.
23 octombrie 1944: Bătălia din Golful Leyte

23 octombrie 1944: Bătălia din Golful Leyte

·         1944Al doilea război mondial: Armata Roșie intră în Ungaria.
·    1956 - Revoluția Ungară din 1956 - O demonstrație studențească de pe străzile Budapestei a atras din ce în ce mai mulți aderenți și a dus la declanșarea revoluției anticomuniste maghiare din 1956. Revoluţia anticomunista din Ungaria.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10-11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.

· 1958 - Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 – m. 1960) pentru romanul “Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.
Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova - d. 30 mai 1960) poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 - foto - ro.wikipedia.org

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova – d. 30 mai 1960) poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 – foto – ro.wikipedia.org

 * 1963 - Este arestat Georges Paques, şef adjunct al serviciului de presă al NATO, pentru spionaj în favoarea URSS.

Georges Pâques, né le 29 janvier 1914 à Chalon-sur-Saône et mort le 19 décembre 1993 à Paris, est un haut fonctionnaire français condamné en 1963 pour espionnage au profit de l'URSS, ayant été accusé d'avoir transmis des informations vitales concernant la Défense depuis 1943 - foto: ladepeche.fr

Georges Pâques, né le 29 janvier 1914 à Chalon-sur-Saône et mort le 19 décembre 1993 à Paris, est un haut fonctionnaire français condamné en 1963 pour espionnage au profit de l’URSS, ayant été accusé d’avoir transmis des informations vitales concernant la Défense depuis 1943 – foto: ladepeche.fr

Actiunile sale de spionaj in favoarea URSS s-au intins pe parcursul a doua decenii.

·     1973 - Sfărşitul Războiului de Yom Kippur dintre Israel şi Siria.
Războiul de Iom Kipur (6 octombrie – 26 octombrie 1973) - Parte din Războiul Rece Conflictul arabo-israelian - Soldații egipteni după traversarea Canalului Suez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul de Iom Kipur (6 octombrie – 26 octombrie 1973) – Parte din Războiul Rece
Conflictul arabo-israelian – Soldații egipteni după traversarea Canalului Suez – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul de Iom KipurRăzboiul arabo-israelian din 1973, Războiul de Ramadan, sau Războiul din octombrie a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973. Războiul a izbucnit de ziua de Iom Kipur (Ziua Ispășirii, cea mai importantă zi de post evreiască), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).

Egiptenii și sirienii au avansat în primele 24 – 48 de ore, după care situația militară a început să se schimbe în favoarea israelienilor. După a doua săptămână de lupte, sirienii fuseseră scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, în peninsula Sinai, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, (Armata a II-a și Armata a III-a) traversând canalul Suez, (vechea linie de încetare a focului), încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția de încetarea a focului a ONU.

Războiul a avut numeroase implicații pentru multe națiuni. Lumea arabă, care fusese umilită de înfrângerea categorică a coaliției egipteano-siriano-iordaniene din timpul Războiului de șase zile, s-a simțit răzbunată de seria de victorii de la începutul războiului. Același sentiment a deschis calea către procesul de pace care avea să urmeze, ca și spre liberalizările care au urmat, precum așa-numita infitah, “politica egipteană a porților deschise”.

Acordurile de la Camp David, care au fost semnate la scurtă vreme după aceea, au dus la normalizarea relațiilor dintre Egipt și Israel și la recunoașterea, pentru prima oară de către un stat arab, a Israelului. Egiptul, care se distanțase deja de Uniunea Sovietică, a părăsit după acest moment definitiv sfera de influența sovietică.

·         1983: Războiul civil libanez: Cazărmile de la Beirut ale puscasilor marini americani, sunt  lovite de un  camion incarcat cu explozibili, in deflagratia care a urmat fiind  omorati 241 de militari.  In aceeaşi dimineaţă, este atacata si o cazarma franceza  inregistrandu-se  58 soldaţi ucisi.
·  1989 - Mátyás Szűrös declară Republica Ungară, care înlocuieşte Republica Populară Ungară.
Mátyás Szűrös (n. 11 septembrie 1933, la Püspökladány, Ungaria), politician maghiar, care a fost președinte provizoriu al Ungariei, din 8 octombrie 1989, până în 2 mai 1990. A fost primul președinte al celei de-a III-a Republici Ungare, în perioada de tranziție de la comunism la democrație - foto: hirekma.hu

Mátyás Szűrös (n. 11 septembrie 1933, la Püspökladány, Ungaria), politician maghiar, care a fost președinte provizoriu al Ungariei, din 8 octombrie 1989, până în 2 mai 1990. A fost primul președinte al celei de-a III-a Republici Ungare, în perioada de tranziție de la comunism la democrație – foto: hirekma.hu

La aceasta data a intrat în vigoare o noua Constitutie care o inlocuia pe cea comunista.Președintele este ales odată la 5 ani, funcția președintului este reprezentativă (simbolică) insa acesta desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei. Parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară, apoi președintele le aprobă. În caz că o lege nu corespunde cu Constituția, președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament, prin tribunalul constituțional.

1992 - Împăratul Akihito devine primul împărat al Japoniei care viziteaza China.

·         1998: A avut loc prima naționalizare a unei bănci din Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
·         2002: Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei luând aproximativ 700 de ostatici. Actiunea a fost condusa de Movsar Baraev, nepotul unuia dintre liderii militari ai separatistilor, Arbi Baraev, ucis în 2001 într-o ambuscada organizata de trupele ruse. Trupele speciale ruse au ripostat folosind gaze letale, ceea ce a condus la  moartea a 129 de persoane.
·         2002: In Belgia a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, aceasta tara  fiind a doua in  lume, dupa Olanda, care a legalizat euthanasia.
·         2006Armata nu mai este obligatorie în România (una din marile greșeli de după Revoluție și de-ar fi numai asta!)
2018 - China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume.

China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume, cu o lungime de 55 de kilometri, după o investiţie de 20 de miliarde dolari şi lucrări ce au durat nouă ani. Podul face legătura între oraşul chinez Zhuhai, Hong-Kong şi Macao.

* 2020: Covid 19: 

Situația din România - 23 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor este următorul: (conform grafic atașat)

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

* 2020: Cea mai mare fântână din lume se află în Dubai. Recordul a fost confirmat de reprezentanţii Cărţii Recordurilor Guinness joi, în contextul în care emiratul încearcă să îşi relanseze turismul, grav afectat de pandemia de coronavirus, informează AFP. Această construcţie, “Palm Fountain”, care ocupă o suprafaţă de 1.335 de metri pătraţi, se află în Palm Jumeirah, o insulă artificială construită în proximitatea ţărmului din Dubai.

* 2020: Alegeri SUA – Trump şi Biden au încheiat ultima dezbatere, diferită în ton şi atmosferă faţă de prima

Preşedintele american Donald Trump şi candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite, Joe Biden, şi-au încheiat joi a doua şi ultima dezbatere din campania electorală, despre care moderatoarea Kristen Welker a spus că a fost o discuţie “consistentă” şi o “dezbatere fantastică”, relatează dpa.

Dezbaterea a fost semnificativ diferită în ton şi atmosferă faţă de prima, cu mult mai puţine întreruperi şi cu discuţii mai profunde.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nașteri

·         1491Ignațiu de Loyola, născut Ignacio (Íñigo) López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491AzpeitiaȚara BascilorSpania - d. 31 iulie 1556Roma) a fost principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit). E faimos ca autor al exercițiilor spirituale.
A îmbrățișat inițial cariera militară, în slujba viceregelui Navarrei. La 20 mai 1521 a fost rănit în cursul apărării Pamplonei, aflată sub asediu francez. Convalescența i-a dat ocazia de a reflecta asupra vieții sale. În anul 1522 a depus armele și titlul nobiliar pe altarul Mănăstirii Montserrat și a pornit în lume ca pelerin și călător. A petrecut circa un an de pocăință la Manresa, după care s-a îndreptat spre Ierusalim.
A fost foarte activ în promovarea Reformei Catolice.
Este înmormântat în biserica Il Gesù din Roma.
A fost beatificat apoi canonizat în data de 12 martie 1622. Este sărbătorit în Biserica Catolică pe 31 iulie.
Este patronul provinciei Guipúzcoa.
Universitatea din New Orleans îi poartă numele.
Sfântul Ignațiu de Loyola
Ignatius Loyola.jpg

Peter Paul RubensIgnațiu de LoyolaMuzeul Brukenthal din Sibiu
·         1503Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul (d. 1539). Isabela a Portugaliei, a fost fiica lui Manuel I al Portugaliei  și a Mariei de Aragon. Prin căsătoria cu varul ei,  jmparatul Carol al V-lea (Quintul), la 10 martie 1526, Isabela a devenit împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman și regină a Castiliei și Aragonului.
·         1516Charlotte de Valois, prințesa Franței (d. 1524)
·         1636: Hedwig Eleonora de Holstein-Gottorp (23 octombrie 1636 – 24 noiembrie 1715) a fost soția regelui Carol al X-lea al Suediei și mama regelui Carol al XI-lea al Suediei. A fost regentă a Suediei de trei ori și de facto prima doamnă de la curte timp de 61 de ani, din 1654 până la moartea ei în 1715.
Hedwig Eleonora
Hedwig Eleonora s-a născut la 23 octombrie 1636 ca fiică a Ducelui Frederic al III-lea de Holstein-Gottorp și a Ducesei Marie Elisabeth de Saxonia. Ea a fost al șaselea copil din cei 16 ai cuplului. La o zi după ce a împlinit 18 ani, ea s-a căsătorit cu regele Carol al X-lea al Suediei.[3] Căsătoria a fost aranjată ca o alianță între Suedia și Holstein-Gottorp împotriva dușmanului lor Danemarca. Regina Cristina a Suediei a întâlnit-o pe Hedwig Eleonora în Holstein-Gottorp în drumul ei spre Roma după abdicarea ei.[4] Cristina era preocupată de faptul că regele Carol al X-lea nu era căsătorit așă că ea a sugerat uniunea lor.[5]
Sugestia a fost acceptată imediat de Holstein-Gottorp, care a fost de acord cu toate cererile Suediei, lucru care a grăbit negocierile. La acel moment, Hedwig Eleonora era logodită cu Gustav Adolph, Duce de Mecklenburg-Güstrow și regina Cristina a recomandat-o pe sora mai mare a lui Hedwig Eleonora, Magdalene Sibylle of Holstein-Gottorp. Totuși, după ce a văzut portretele celor două surori, Carol al X-lea a ales-o pe Hedwig Eleonora datorită frumuseții ei,[5] iar logodnicul acesteia s-a căsătorit cu Magdalena Sibylle.[4] Carol al X-lea era văr de gradul al doilea cu mama lui Hedwig Eleonora.
Hedwig Eleonora a fost întâmpinată de Carol al X-lea la Dalarö în Suedia la 5 octombrie 1654 și a stat la Palatul Karlberg înainte de a-și face intrarea oficială în Stockholm pentru nunta din 24 octombrie. A fost încoronată regină la Storkyrkan, la 27 octombrie. La scurtă vreme, Carol al X-lea a plecat în Polonia pentru a participa la Potopul (istorie). Hedwig Eleonora a rămas în Suedia pentru nașterea viitorului rege Carol al XI-lea la 24 noiembrie 1655. În primăvara anului 1656 ea a părăsit Suedia și l-a urmat pe Carol al X-lea în timpul campaniei lui. A fost prezentă la Bătălia de la Varșovia (1656), timpul în care a primit slava armatei suedeze, alături de soțul ei.[4]
S-a întors în Suedia în toamna anului 1656. A preluat controlul teritoriilor primite ca zestre, pe care le va controla strict de-a lungul vieții ei. După Războiul danezo-suedez (1657–1658) ea a fost chemată să se alăture soțului ei la Gothenburg, apoi l-a urmat la Gottorp și Wismar.
Hedwig Eleonora de Holstein-Gottorp
După decesul soțului ei la 13 februarie 1660, [3] Hedwig Eleonora a devenit regentă a Suediei și a prezidat Consiliul de Regență pe perioada minoratului fiului ei Carol al XI-lea.
Ea și-a folosit poziția de regentă în special pentru a proteja interesele fiului ei. S-a opus politicii externe anti-daneze și pro-franceze în timpul anilor de regență.[6] I-a displăcut războiul și a fost de partea partidei care a susținut pacea în Consiliu.
După decesul fiului ei la 5 aprilie 1697, Hedwig Eleonora a devenit din nou regentă a Suediei în timpul minoratului nepotului ei, Carol al XII-lea. De data asta, regența a durat până în decembrie același an, nepotul ei devenind major între timp. Ea a susținut o alianță între Suedia și Holstein-Gottorp prin căsătoria nepoatei ei Hedvig Sophia a Suediei cu Ducele de Holstein-Gottorp.[6]
A cheltuit sume semnificative pentru a restaura grandoarea Curții, deoarece regina Cristina a luat multe dintre comorile coroanei la abdicare. Ea a fost în măsură să acopere aceste costuri din veniturile semnificative de pe teritoriile ei personale.[7] A supravegheat construcția mai multor conace și palate, inclusiv Palatul Drottningholm.
Hedwig Eleonora s-a bucurat de mare respect ca "Riksänkedrottningen", care înseamnă "Regină văduvă a regatului". În timpul domniei ei, Hedwig Eleonora s-a concentrat pe administrarea teritoriilor ei pe care le-a primit ca zestre și pe educația fiului ei mai degrabă decât pe politică. În creșterea fiului ei ea s-a concentrat pe religie, pe pregătirea morală și fizică și pe sport mai degrabă decât pe studii academice; ea a fost criticată pentru că l-a răsfățat și nu l-a forțat să participe la studii.[4]
Deși ea însăși era interesată de cultură și știință, nu a pus presiune pe fiul ei și i-a permis să nu participe la lecții, el având o sănătate fragilă în timpul copilăriei, așa că ea a găsit mai important ca el să-și întărească trupul și să-și disciplineze morala prin studii religioase.
Hedvig Eleonora de Holstein-Gottorp
Hedwig Eleanor of Sweden c 1655 by David von Krafft.jpg
PărințiFrederic al III-lea, Duce de Holstein-Gottorp[1]
Marie Elisabeth, Ducesă de Saxonia Modificați la Wikidata
Frați și suroriAugusta Marie de Holstein-Gottorp
Maria Elisabeta de Holstein-Gottorp
Magdalene Sibylle de Holstein-Gottorp
August Frederick of Holstein-Gottorp[*]
Christian Albert de Holstein-Gottorp
Sophie Augusta de Holstein-Gottorp
Jean Georges de Holstein-Gottorp[*]
Anna Dorotea[*]
Friedrich av Slesvig-Holsten-Gottorp[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuCarol al X-lea al Suediei
CopiiCarol al XI-lea al Suediei
·         1698Ange-Jacques Gabriel, arhitect francez (d. 1782)
·         1705Maximilian Ulysses Browne, mareșal austriac (d. 1757)
·         1715Piotr (Petru) al II-lea Alekseievici (rusă Пётр II Алексеевич sau Pyotr II Alekseyevich) (23 octombrie/12 octombrie 1715 - 30 ianuarie/19 ianuarie 1730) a fost împărat al Rusiei din 1727 până la moartea sa. A fost singurul fiu al Țareviciului Alexei Petrovici (fiu al țarului Petru I al Rusiei și al primei lui soții, Eudoxia Lopukhina) și al Prințesei Charlotte (fiica Ducelui Louis Rudolph de Brunswick-Lüneburg și cumnată a lui Carol Quintul). De asemenea, a fost singurul nepot pe linie masculină a lui Petru cel Mare.
Petru s-a născut la Sankt Petersburg la 23 octombrie 1715 (calendarul iulian). Mama lui a murit la scurt timp după naștere iar tatăl lui în 1718. Educația copilului a fost supravegheată de Menșikov. Petru a căpătat pasiunea vânătoarei, biliardului și dansului.
A devenit țar la vârsta de 11 ani. Una dintre primele sale măsuri a fost s-o elibereze din închisoare pe bunica lui, Evdokia. Anunțul lui Menșikov legat de logodna fiicei lui Maria cu împăratul i-a încrâncenat pe oponenții acestuia. O facțiune aristocratică în frunte cu Dolgoruky l-a convins pe Petru care nu era nici el prea încântat de perspectiva căsătoriei cu maria, să-l exileze pe Menșikov și familia lui în Siberia în 1727. Acesta a murit acolo în 1729.
Curtea s-a mutat la Moscova, care a redevenit capitală. Facțiunea Dolgoruky l-a convins pe Petru al II-lea să se logodească cu Ecaterina, fiica lui Alexei Dolgoruky dar în ianuarie 1730, Petru a murit de variolă chiar în ziua în care urma să se căsătorească.
Petru al II-lea
Împărat și Autocrat al tuturor Rusiilor
Peter II by G.Molchanov (18 c., Tretyakov gallery).jpg
Împăratul Petru al II-lea, circa 1730

PărințiȚareviciul Alexei Petrovici al Rusiei
Charlotte Christine de Brunswick-Lüneburg Modificați la Wikidata
Frați și suroriGrand Duchess Natalya Alexeyevna of Russia[*] Modificați la Wikidata
·      1762  - S-a nascut inventatorul american Samuel Morey; in 1826 a înregistrat patentul unui motor cu combustie internă care functiona cu un amestec de etanol si terebentina.; (d. 17 aprilie 1843).
Samuel Morey (October 23, 1762 - April 17, 1843) was an American inventor, who worked on early internal combustion engines and was a pioneer in steamships who accumulated a total of 20 patents - foto: wikitree.com

Samuel Morey (October 23, 1762 – April 17, 1843) was an American inventor, who worked on early internal combustion engines and was a pioneer in steamships who accumulated a total of 20 patents – foto: wikitree.com

·         1766Emmanuel de Grouchymareșal al Franței (d. 1847)
·         1771Jean-Andoche Junot, general francez (d. 1813)
·         1801Albert Lortzing, compozitor german (d. 1851)
·         1805John Russell Bartlett, lingvist american (d. 1886)
* 1806: Infanta Dona Ana de Jesus Maria a Portugaliei (Ana de Jesus Maria Luís Gonzaga Joaquina Micaela Rafaela Francisca Xavier de Paula de Bragança e Bourbon23 octombrie 1806 – 22 iunie 1857) a fost infantă portugheză și fiica cea mică a regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei și a reginei Carlota Joaquina de Borbón.
Portret al Infantei Ana de Jesus Maria de Braganza; Nicolas Antoine Taunay.
La 5 decembrie 1827, ea s-a căsătorit cu Dom Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto, atunci marchiz de Loulé și Conte de Vale de Reis, viitor Duce de Loulé. Ulterior, el a fost de mai multe ori prim-ministru al Portugaliei. Nunta a fost sărbătorită printr-o ceremonie privată la capela reegală de la Palatul Ajuda și a fost un scandal al momentului. Deși Loulé era nobil și descendent îndepărtat al dinastiei regale a Portugaliei, Dona Ana de Isus a fost prima Infantă a Portugaliei încă din Evul Mediu care s-a căsătorit cu un bărbat care nu era de rang regal.
Motivele pentru căsătorie au fost, probabil, nu politice, având în vedere că primul copil al cuplului s-a născut la 27 decembrie 1827, la douăzeci și două de zile după ceremonie. Căsătoria nu a fost aprobată de către tatăl Donei Ana, regele Ioan al VI-lea, înainte de moartea lui (la acel moment legea portugheză prevedea ca doar la căsătoria moștenitorului prezumtiv era necesar consimțământul suveranului). Nici unul dintre frații ei nu au fost prezenți în țară la data nunții.
Căsătoria nu a fost o fugă, familia regală era conștientă de intenția cuplu de a se căsători și mama Donei Ana mai degraba a facilitat decât a căutat să împiedice căsătoria înainte ca fiica ei să nască.
Odată cu restaurarea absolutismului în Portugalia în 1831, cuplul a fost exilat și au început o călătorie extinsă prin Europa. Ei au avut mai mulți copii născuți în străinătate. Căsătoria s-a încheiat cu o separare de facto în 1835. Infanta a murit înainte ca soțul ei să fie numit duce.
Infanta Ana de Jesus
Marchiză de Loulé
Infanta D. Ana Jesus Maria.jpg

PărințiIoan al VI-lea al Portugaliei
Charlotte de Spania Modificați la Wikidata
Frați și suroriPedro I al Braziliei
Teresa, Prințesă de Beira
Infanta Maria da Assunção a Portugaliei
Maria Isabel a Portugaliei
Infanta Maria Francisca a Portugaliei
Infanta Isabel Maria a Portugaliei
Miguel I al Portugaliei
Francisco António, Prince of Beira[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuNuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto
CopiiAna Carlota, Contesă de Linhares
Maria, Contesă de Belmonte
Pedro, Duce de Loulé
Maria Amália
Augusto Pedro, Conte de Azambuja
·         1813Ludwig Leichhardt, explorator german (d. 1848)
* 1814: Friedrich de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg[1] (23 octombrie 1814 – 27 noiembrie 1885) a fost al treilea Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.[1] Friedrich a fost al doilea fiu[1] al lui Friedrich Wilhelm, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și a Prințesei Louise Caroline de Hesse-Kassel și fratele mai mare al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei.[1] Friedrich a moștenit titlul de Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg după moartea fratelui său Karl la 14 octombrie 1878
Friedrich s-a căsătorit cu Prințesa Adelheid de Schaumburg-Lippe, a doua fiică a lui George Wilhelm, Prinț de Schaumburg-Lippe și a soției acestuia, Prințesa Ida de Waldeck și Pyrmont,[1] la 16 octombrie 1841 la BückeburgSchaumburg-Lippe.[1] Friedrich și Adelheid au avut cinci copii[1]:
·         1817Pierre Athanase Larousse (n. 23 octombrie 1817 - d. 3 ianuarie 1875) a fost un gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez născut în Toucy. Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse[9]. A creat o casă de editură cunoscută sub denumirea de Librairie Larousse, specializată în editarea dicționarelor și a enciclopediilor.
Uneori prin „Larousse” se înțelege și doar o enciclopedie editată de aceasta. Foarte cunoscută este de exemplu enciclopedia Grand Larousse encyclopédique.
Pierre Larousse
Pierre Larousse.jpg
·         1824: S-a născut la Sohodolul Branului, Transilvania, in Imperiul Austriac,  Ioan Puşcariu, istoric şi scriitor participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania şi apoi din Ţara Românească, unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni, membru de onoare al Societăţii Academice Române şi membru titular al Academiei Române din 1900; (d. 24 decembrie 1911, Bran,Comitatul Făgăraș, Austro-Ungaria, azi în județul Brașov, România).
* 1848: Prințesa Marie Luise Franziska Amalie de Saxa-Coburg și Gotha,[1] (germană Marie Luise Franziska Amalie, Prinzessin von Sachsen-Coburg und Gotha, Herzogin zu Sachsen23 octombrie 1848 – 6 mai 1894) a fost prințesă a Casei de Saxa-Coburg și Gotha prin naștere și Ducesă de Bavaria prin căsătoria cu Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria. Amalie a fost al patrulea copil și a doua fiică a Prințului August de Saxa-Coburg și Gotha și a soției acestuia, Prințesa Clémentine de Orléans.[1] Fratele ei mai mic a fost Ferdinand I al Bulgariei.
Prințesa Amalie de Saxa-Coburg și Gotha
Ducesa Amalie de Bavaria
Portrait Amalie von Sachsen-Coburg-Gotha by Winterhalter 1855.jpg
Portret de Franz Xaver Winterhalter, 1855

PărințiPrințul August de Saxa-Coburg și Gotha
Clementine de Orléans Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha
Ferdinand I al Bulgariei
Ludwig August de Saxa-Coburg-Kohary
Prințul Philipp de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
Căsătorită cuDucele Maximilian Emanuel de Bavaria
CopiiDucele Siegfried
Ducele Christoph
Ducele Luitpold
  Din copilărie, Amalie trebuia să devină mireasa Prințului Leopold al Bavariei. Totuși, Ducele Maximilian Emanuel, copilul cel mic al Ducelui Maximilian Joseph și a Prințesei Ludovika de Bavaria, s-a îndrăgostit de ea și s-a confesat surorii sale, Elisabetei, împărăteasă a Austriei ("Sisi").
Împărăteasa a devenit hotărâtă să asigure fericirea fratelui ei favorit. Ea l-a invitat pe Leopold într-o o vizită extinsă cu familia imperială, printre care se găsea și fiica ei de cincisprezece ani, Arhiducesa Gisela. Leopold a înțeles că o căsătorie cu Gisela era privită cu simpatie de împăratul Franz Joseph. Tentația de a deveni ginerele împăratului a fost prea puternică pentru a rezista și Leopold s-a logodit cu Gisela după numai câteva zile. După o perioadă suficientă de timp care să-i permită Amaliei să-și revină, împărăteasa Elisabeta a înslenit întâlnirea dintre Max și Amelie.
La 20 septembrie 1875, la Ebenthal, Austro-Ungaria, Amalie s-a căsătorit cu Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria. Maximilian Emanuel și Amalie au avut trei fii:[1]
  • Siegfried August Maximilian Maria, Duce în Bavaria (10 iulie 1876 – 12 martie 1952)[1]
  • Christoph Joseph Clemens Maria, Duce în Bavaria (22 aprilie 1879 – 10 iulie 1963). S-a căsătorit cu Anna Sibig (18 iulie 1874 – 1 ianuarie 1958)[1]
  • Luitpold Emanuel Ludwig Maria, Duce în Bavaria (30 iunie 1890 – 16 ianuarie 1973)
* 1859: Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei (germană Prinz Ludwig Ferdinand Maria Karl Heinrich Adalbert Franz Philipp Andreas Konstantin von Bayern) (n. 22 octombrie 1859 – d. 23 noiembrie 1949), a fost membru al Casei regale bavareze de Wittelsbach și general de cavalerie. După căsătoria cu Infanta María de la Paz a Spaniei a devenit infante al Spaniei.
A fost fiul cel mare al Prințului Adalbert al Bavariei (1828–75) și al Infantei Amelia Filipina a Spaniei (1834–1905). Pe linie paternă a fost nepotul regelui Ludwig I al Bavariei și al primei soții a acestuia, Prințesa Therese de Saxa-Altenburg. Bunicii materni au fost Infantele Francisco de Paula al Spaniei și soția acestuia, Prințesa Luisa Carlotta de Bourbon-Două Sicilii.
Unchii paterni ai lui Ludwig Ferdinand au fost: regele Maximilian al II-lea al Bavariei, regele Otto I al Greciei și Prințul Regent Luitpold de Bavaria. Unchiul matern a fost regele consort Francis al Spaniei (1822–1902) iar verișor primar i-a fost regele Alfonso al XII-lea al Spaniei (1857–85). Ludwig Ferdinand s-a născut la Madrid însă frații lui mai mici în Bavaria unde s-au întors.
Verișori primari pe linie paternă erau: Ludwig IIOtto I și Ludwig III, regi ai Bavariei.
Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei s-a căsătorit în 1883 cu verișoara sa primară, Infanta Maria da Paz a Spaniei (1862–1946), a doua fiică a unchiului său regele Francis și a reginei Isabela a II-a a Spaniei. Nunta a avut loc la Madrid, în timpul domniei fratelui ei, regele Alfonso al XII-lea. În 1885 tânărul cuplu s-a întors în Bavaria unde au locuit la palatul Nymphenburg.
Ei au fondat așa numita ramură spaniolă a familiei regale bavareze, care a început cu căsătoria părinților lui Ludwig Ferdinand, dar a fost consolidată de căsătorii succesive spaniole.
Căsătoria prințului Ludwig Ferdinand cu infanta Paz a fost lungă și fericită. Împreună au avut trei copii. Cel mai mare, prințul Ferdinand, a urmat tradiția căsătoriilor spaniolo-bavareze și a trăit pentru restul vieții în Spania. Copiii cei mici ai lui Paz au moștenit pasiunile ei artistice și literare. Prințul Adalbert a fost scriitor și istoric; prințesa Pilar a fost pictor și a scris o carte despre domnia vărului ei Alphonso al XIII-lea. După ce fiul ei cel mare s-a stabilit în Spania, Paz a făcut călătorii frecvente în țara natală pentru a-și vizita nepoții spanioli.
Copiii prințului Ludwig Ferdinand și ai infantei Paz au fost:
  • Infantele Ferdinand al Spaniei, Prinț de Bavaria (1884–1958); născut la Madrid s-a stabilit permanent în Spania în 1905. S-a căsătorit cu verișoara sa, infanta Maria Teresa, fiica lui Alfonso al XII-lea.
  • Prințul Adalbert de Bavaria (1886–1970). A fost istoric și diplomat. S-a căsătorit cu contesa Augusta de Seefried și a avut doi fii; a trăit în Germania.
  • Prințesa Pilar de Bavaria (1891–1987), necăsătorită; a fost pictoriță.
* 1871: Gjergj Fishta (n. 23 octombrie 1871 - d. 30 decembrie 1940) a fost un poet și dramaturg albanez. Opera sa, cu caracter patriotic, are ca teme principale folclorul și istoria.
Gjergj Fishta
GjergjFishta.jpg
·         1873William David Coolidge, inginer american, care a contribuit la dezvoltarea filamentului din tungsten (d. 1975)
·         1875Gilbert N. Lewis, chimist american (d. 1946)
·         1880Una O'Connor, actriță irlandeză (d. 1959)
·         1885Lawren Harris, pictor canadian (d. 1970)
·         1893Milton „Gummo” Marx (21 sau 23 octombrie 1892 sau 1893 – 21 aprilie 1977) a fost un actor american de comedie.
Născuți în New York, Frații Marx au fost copii unei familii de evrei imigranți din Germania.
Gummo Marx
220 pixels

PărințiSam Marx[*]
Minnie Marx[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGroucho Marx
Zeppo Marx
Harpo Marx
Chico Marx Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHelen von Tilzer
(c. 1929–1976; moartea ei)
Număr de copiiModificați la Wikidata

Groucho, Gummo, Minnie (mama), Zeppo, Frenchie (tatăl), Chico şi Harpo. Circa 1913.
·         1896André Lévêque, inginer francez (d. 1930)
·         1901 - S-a născut Jaroslav Seifert, poet si publicist ceh; a militat pentru apararea scriitorilor persecutati politic si a fost unul dintre semnatarii Cartei 77; a primit Premiul Nobel pentru Literatura în anul 1984 (m.20.01.1986).
·         1905Felix Bloch, fizician elvețian (d. 1983)
·         1905: S-a nascut  Ionel Jianu, critic si istoric de arta român; a publicat albume si monografii despre Th. Pallady, N. Tonitza, Gh. Petrascu, Luchian.
·         1908Ilia Mihailovici Frankfizician rus, care a explicat teoretic, impreuna cu Igor Tammmecanismul Cerenkov. Laureat al Premiului Nobel (d. 1990)
·         1909Zellig Harris, lingvist american (d. 1992)
* 1912: Ioan Alexandrescu (n. 23 octombrie 1912Bacău — d. 5 iulie 1997, București) a fost un compozitor, profesor și dirijor de cor român.A absolvit Conservatorul din București, avându-i ca profesori pe Alfred Alessandrescu (teorie-solfegiu), Mihail Jora (armonie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (istoria muzicii, folclor), Ștefan Popescu (dirijat cor), Silvio Florescu (vioară), George Breazul (enciclopedia și pedagogia muzicii), perfecționându-se apoi cu Ionel Perlea (dirijat orchestră, 1942-1944) și Dimitrie Cuclin (compoziție, 1944-1946).
·         1916 - S-a născut Aldo Moro, om politic italian (preşedinte al Partidului Democrat Creştin); a fost rapit de un comando al grupului terorist “Brigăzile roşii”, la 16.03.1978 si asasinat la 09.05.1978.
·         1918James Daly, actor american (d. 1978)
·         1923Ned Rorem, compozitor american
·         1923Frank Sutton, actor american (d. 1974)
·      1925 - S-a nascut Radu Florescu, istoric american de origine romana, profesor de istorie la Boston College . El a fost director al Centrului de Studii Est Europene de la Colegiul Boston.
Radu Florescu (n. 23 octombrie 1925 – d. 18 mai 2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română - Florescu speaking at Clemson University in 1977 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Florescu speaking at Clemson University in 1977 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Radu Florescu (n. 23 octombrie 1925 – d. 18 mai 2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română. Radu Florescu este autorul a numeroase articole academice și cărți referitoare la România și istoria României. Radu Florescu a obținut diplomele de licență și master de la Christ Church, Universitatea Oxford în Marea Britanie, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde și-a completat studiile prin obținerea unui doctorat la Universitatea Indiana.

A deținut poziția de profesor emerit de istorie la Boston College. Radu Florescu a fost, de asemenea, directorul Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii, cunoscută sub numele de Noua Anglie (New England). În anul 1996 a fost numit consul onorific pentru regiunea New England de către Ministerul afacerilor externe a României.

·         1925Manos Hadjidakis, compozitor grec (d. 1994)
* 1925: Johnny Carson (n. 23 octombrie 1925 -d. 23 ianuarie 2005) a fost un prezentator, actor, scriitor, producător și muzician american, care a fost gazda The Tonight Show Starring Johnny Carson timp de 30 de ani, pentru care a primit șase Premii Emmy. În 1992 a fost decorat cu Medalia Prezidențială pentru Libertate, urmat în 1993 de Premiul Kennedy Center Honor
Johnny Carson
Johnny Carson 1965.jpg
·         1928Harold P. Warren, regizor american (d. 1985)
·         1927Leszek Kołakowski, filosof polonez (d. 2009)
·         1930 - S-a născut cântaretul si pianistul american Ray Charles, câstigator a 12 Premii Emmy, supranumit ”Geniul ”; a cântat, la Brasov, pe scena Festivalului “Cerbul de Aur” (m.10.06.2004).
1934 - S-a nascut Corneliu Vasilescu, pictor și grafician român.
Corneliu Vasilescu (n. 23 octombrie 1934, Bârlad) este un pictor și grafician român contemporan, reprezentant al expresionismului abstract - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Vasilescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Vasilescu (n. 23 octombrie 1934, Bârlad) este un pictor și grafician român contemporan, reprezentant al expresionismului abstract.

·         1936Philip Kaufman (n. 23 octombrie 1936) este un regizor și scenarist american.
Filmografie:
Philip Kaufman
Philip Kaufman 03.jpg
Kaufman la Festivalul de Film de la Veneția, 1991

Căsătorit cuRose Kaufman (1958–2009; decesul ei)
·         1939 - S-a născut Charles Foxx, cântăreţ şi compozitor american. 
·         1940:  S-a născut ziaristul Cornel Dumitrescu, stabilit din 1976 în SUA. După plecarea din România, în 1975, colaborează la “Europa Liberă” până 1988. Din 1988, împreună cu Dan Costescu editează săptămânalul independent “Lumea liberă”, devenit mai târziu “Lumea liberă românească”; (d. 24 Iunie 1990).
·         1940 - S-a născut Ellie Greenwich, compozitoare americană.
*1940 - S-a nascut Pelé, jucător brazilian de fotbal.
Edson Arantes do Nascimento (n. 23 octombrie 1940) este un fotbalist profesionist brazilian retras, care este considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile - in imagine, Pelé dribbling past a defender while playing for Brazil, May 1960. - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pelé dribbling past a defender while playing for Brazil, May 1960 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Edson Arantes do Nascimento (n. 23 octombrie 1940) este un fotbalist profesionist brazilian retras, care este considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile. În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului; ei l-au ales pe Pelé.

În 1999, Pelé a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX. În 2013 el a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și din tur, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În timpul când făcea parte din lumea sportului, Pelé fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

În Brazilia, Pelé este considerat a fi un erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pelé este „o comoară națională”. De-a lungul carierei sale, el a devenit cunoscut ca „Perla Neagră” (Pérola Negra), „Regele Fotbalului” (O Rei do Futebol), „Regele Pelé” (O Rei Pelé) sau pur și simplu „Regele” (O Rei).

Pelé și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru naționala de fotbal a Braziliei începând cu 16 ani. El are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță; el este cel mai bun golgheter al naționalei având 77 de goluri în 92 de jocuri. De asemenea, el este cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores 1962 și 1963.

 

·         1941Igor Smirnov, politician moldovean, liderul separatist rus al Transnistriei. 
Igor Nicolaevici Smirnov (n. 23 octombrie 1941, Petropavlovsk-Kamceatski), politician Transnistrian de origine rusă, care a îndeplinit funcția de președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene între anii 1991-2011 - foto: ro.wikipedia.org

Igor Nicolaevici Smirnov (n. 23 octombrie 1941, Petropavlovsk-Kamceatski), politician Transnistrian de origine rusă, care a îndeplinit funcția de președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene între anii 1991-2011 – foto: ro.wikipedia.org

 

·         1942John Michael Crichton, M.D. (pronunție, ˈkraɪtən) [2], (n. , Chicago, SUA[11] – d. , Los Angeles, SUA) a fost un autor, medic, producător de film, regizor de film și televiziune, romancier și scriitor de literatură science fiction și horror american. Cărțile sale s-au vândut în peste 150 milioane de exemplare în lumea întreagă. În lucrările sale, bazate în general pe acțiune, se fac referiri masive la tehnologie, medicină și știință. Multe din romanele sale alunecă din prezent spre un viitor apropiat având numeroase conotații medicale și științifice, imaginând situații foarte probabile, generate de posibilitățile reale tehnologice și științifice ale momentului, respectiv avertizând de posibilele consecințe ale alunecării necontrolate într-o direcție sau alta.
Michael Crichton este autorul următoarelor romane, toate devenite best-seller-uri, The Andromeda StrainCongoDisclosureRising SunTimelineState of FearPrey, and Next. În calitate de realizator de televiziune, Crichton a fost creatorul seriilor dedicate medicinei, devenite foarte populare în Statele Unite, ER, dar faima și-a dobândit-o ca autor al romanelor Jurassic Park și al continuării acestuia The Lost World, ambele ecranizate în filme, care au creat venituri substanțiale, respectiv au dus la realizarea unei intreprinderi de tip franchise. Ultima sa carte publicată a fost romanul Next (Următorul). Următorul proiect, pregătit pentru 2009, a rămas neterminat - Michael Crichton a fost învins de cancer în noiembrie 2008, la vârsta de 66 de ani.
Crichton s-a născut în Chicago [15] Illinois, fiul lui John Henderson Crichton și al Zula Miller Crichton, fiind crescut în Long Island și în Roslyn, ambele localități din statul New York.[16] Michael Crichton era unul din cei patru copii, ceilalți fiind două surori, Kimberly și Catherine, respectiv un frate mai tânăr, Douglas.
Michael Crichton
MichaelCrichton 2.jpg
Date
Căsătorit cuAnne-Marie Martin[*] (Modificați la Wikidata
·         1944Ștefan Buciuta, politician român
·         1947 - S-a născut Greg Ridley, basist britanic (Art, Spooky Tooth, Humble Pie).
* 1947: Kazimierz Deyna (23 ocotombrie 1947 – 1 septembrie 1989) a fost un fotbalist polonez.* 1948: Andrei Sever Mureșan (n. 23 octombrie 1948Câmpia Turzii) a fost în tinerețe un tenisman și ulterior un om de afaceri român.

Sever Mureșan
Sever Muresan.jpg














·         1948 - S-a născut Richie Bull, basist britanic (Kursaal Flyers).
·         1949 - S-a născut Wurzel (Michael Burston), chitarist britanic (Motorhead).
·         1951Fatmir Sejdiu, politician kosovar
* 1954: Ang Lee ( chineză李安pinyinLǐ Ān) (n. 23 octombrie1954) este un regizor, scenarist și producător de film american de origine taiwaneză
Ang Lee s-a născut pe 23 octombrie în 1954, în Chaochou, o regiune agricolă a Taiwanului. A crescut într-o familie în care educația era cea mai importantă, patriotismul și conservatorismul. Tatăl său a fost directorul Liceului în care a studiat, tocmai de aceea, când a picat de două ori examenul la o Universitate taiwaneyă celebră, deyamagirea acestuia a fost profundă.
S-a înscris într-un colegiu - Școala Națională de Artă (devenită în prezent Universitatea Națională de Artă din Taiwan) - și chiar dacă tatăl său dorea ca el să devină profesor, Lee și-a urmat drumul și înclinația sa regizorală. Filmul The Virgin Spring (1960) a lui Ingmar Bergman l-a marcat și a reprezentat punctul său de plecare pentru întreaga carieră.
Este un regizor multipremiat. Filmul Ultima dorință a câștigat la Festivalul de film de la Veneția (2007) trofeul Leul de Aur și a fost nominalizat la Premiul BAFTA (2008) pentru Cel mai bun film străin.
Brokeback Mountain, un film foarte apreciat, i-a adus lui Lee Oscarul în 2006 pentru Cel mai bun regizor, Golden Globe (2006) tot pentru Cel mai bun regizor și Premiul BAFTA (2006) pentru Cel mai bun regizor.
Pentru pelicula Ospățul de nuntă, la care a fost regizor, scenarist, producător, a câștigat la Festivalul internațional de film din Berlin (1993) trofeul Ursul de Aur.
Ang Lee
Ang Lee - 66ème Festival de Venise (Mostra).jpg
Ang Lee, 2009

PărințiLee Sheng[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGang Lee[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJane Lin (林惠嘉, 1983–)
CopiiHaan Lee (n. 1984)
Mason Lee (n. 1990)
·         1956 - S-a născut Dwight Yoakam, cântăreţ şi compozitor country american.
* 1956: Robert Evans (n. 23 octombrie 1956) este un om politic britanic, membru al Parlamentului European în perioadele 1994-19991999-2004 si 2004-2009 din partea Regatului Unit.
Robert Evans
RobertEvans Pakistan5999.JPG
* 1956: Joaquin Jimenez (n. 23 octombrie 1956Saumur, (Maine-et-Loire) este artist gravor, creator al multor monede.
Joaquin Jimenez
Joaquin Jimenez.jpg
Joaquin Jimenez în atelierul său
* 1957: Paul Kagame (n. 23 octombrie 1957) este cel de-al 6-lea și actualul președinte al Rwandei, întrând în anul 2000, când predecesorul său, Pasteur Bizimungu, a demisionat.
Paul Kagame
Paul Kagame, 2009 World Economic Forum on Africa-3 cropped.jpg
·       1958: Lucian Vasilescu (n. 23 octombrie1958Ploiești) este un poet român.  Lucian Vasilescu s-a născut la 23 oct. 1958 la Ploiești, jud. Prahova. Din 2004 este redactor șef al revistei de știință și tehnologie, călătorii Descoperă, din cadrul trustului de presă MediaPro. Membru al cenaclului Universitas.

VOLUME PUBLICATE

  • Evenimentul zilei - un poem văzut de Lucian Vasilescu, Ed. Nemira, 1995;
  • Ingineria poemului de dragoste, Ed. Albatros, 1996;
  • Sanatoriul de boli discrete, Ed. Cartea Românească, 1997.
*  1958Abdel Rahman el Bacha, pianist francez de origine libaneză
* 1958: Fiodor Gagauz (în rusă Фёдор Никодимович Гагауз; n. 23 octombrie 1958, Gaidar, Găgăuzia) este un jurist și politician găgăuz, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a, ales pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Face parte din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice.[1]
Gagauz este liderul Mișcării „Edinaia Găgăuzia” („Găgăuzia Unită”) și deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.[2] În 2012 a candidat la funcția de președinte al Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri.
·         1959"Weird Al" Yankovic, comedian american
* 1964: Petru Efros (n. 23 octombrie 1964Drăslicenir. Criuleni) este un fost fotbalist, antrenor, manager sportiv și agent FIFA din Republica Moldova.
·   1964 - S-a născut Robert Trujillo, bassist al trupei Metallica
Robert Trujillo (n. 23 octombrie 1964), mexican american, actualul bassist al formației Metallica - foto: ro.wikipedia.org

Robert Trujillo (n. 23 octombrie 1964), mexican american, actualul bassist al formației Metallica – foto: ro.wikipedia.org

·         1965Augusten Burroughs, scriitor american
* 1967: Dale Crover (născut pe 23 octombrie 1967) este un muzician american de muzică rock. Crover este cel mai cunoscut ca bateristul trupelor MelvinsMen of PornShrinebuilder și, pentru un scurt timp, al formației Nirvana. Este de asemenea chitarist și vocalist pentru grupul Altamont. Mai cântă și pentru trupa Fantomas în concertele acestora.
Dale Crover
Dale crover.jpg
* 1969: Răzvan Rădulescu (n. 23 octombrie 1969București) este un romancier și scenarist român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Răzvan Rădulescu s-a născut la 23 octombrie 1969, la București. Este absolvent al Facultății de Litere, și al secției de Regie de operă a Academiei de Muzică. A fost membru al cenaclului Universitas, condus de Mircea Martin. În perioada 1991-1994, a fost lider de opinie al cenaclului Central și apoi al cenaclului Litere condus de poetul și prozatorul Mircea Cărtărescu.
A debutat în volumul colectiv Tablou de familie, alături de Mihai IgnatSorin GherguțT. O. BobeSvetlana Cârstean și Cezar Paul-Badescu.
A publicat:
·         1969Trudi Canavan, scriitor australian
* 1970: Grant Masaru Imahara (n. 23 octombrie 1970 în Los AngelesCalifornia) este un expert în electronică și control radio american, cunoscut, în special, pentru rolul de prezentator, membru al Echipei Juniorilor din MythBusters.
Grant Imahara
Grant Imahara.jpg
* 1972: Dominika Paleta Paciorek de Ibarra (n. 23 octombrie 1972, Cracovia, Polonia) este o actriță polono-mexicană.

·         1974Sander Westerveld, fotbalist olandez
·         1975Luminița Gliga, pictor, membru UAP din Romania, membru AIAP

* 1975: Dan Virgil Bordeianu (n. 23 octombrie 1975, București, România) este un actor și cântăreț, ocazional român. Este absolvent (promoția 1999) al UNATC, Facultatea de teatru, secția actorie, la clasa profesorului universitar Mircea Albulescu, fiind coleg și prieten, printre alții, cu cunoscuții Dragoș Bucur și Bogdan Dumitrache.
S-a făcut cunoscut în special prin rolul său din telenovela Numai iubirea,[1](Victor Bratu) difuzată de postul de televiziune Acasă. A fost unul din principalii protagoniști și în telenovelele Lacrimi de iubire (Andrei Popa) și Iubire ca în filme (Bogdan/Ștefan Varga).
Adela Popescu și Dan s-au cunoscut pe platourile de filmare ale serialului „Numai iubirea”, de la Acasă TV. Ea avea 18 ani, el 30, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat deloc. Între ea și Dan, iubitul din telenovelă, s-a înfiripat o poveste de dragoste și în realitate. Au avut o relație timp de patru ani dar s-au despărțit în primăvara anului 2007.[2] Tânărul actor s-a logodit în secret cu Adela Popescu la sfârșitul filmărilor din Numai iubirea în 2004.[3]
Îndrăgitul actor Dan Bordeianu (40 de ani) s-a însurat în mare secret cu aleasa inimii lui, Teodora  Bordeianu, fostă Ploșcaru în 2015
Și-a făcut debutul ca actor la doar 11 ani, atunci când a jucat alături de Maria PloaeMircea Diaconu și Ion Caramitru în filmul "Promisiuni", regizat de Elisabeta Bostan. După ce a terminat liceul s-a înscris la Facultatea de Drept. A renunțat însă după doar un semestru și s-a hotărât atunci să încerce la Teatru, pentru că poate fi un mai bun actor decât avocat. În primul an de facultate s-a înscris în echipa de actori a Teatrului Podul unde, sub îndrumarea lui Cătălin Naum și-a exersat talentul actoricesc. Dan îl consideră și acum pe Cătălin Naum mentorul său, cel datorită căruia a putut să își consolideze cariera artistică. A câștigat după facultate un concurs de angajare la Teatrul Nottara, unde a jucat în mai multe spectacole, în regia lui Petre Bokor și a altora. A mai evoluat, alături de Constantin Codrescu și în premieră Inimă de boxer, regizată de Mihai Manolescu, o producție a Teatrului George Ciprian[5] din Buzău.
Filmografie
  • 2013 București NonStop - Bărbatul în restaurant
  • 2010 Năpasta Gheorghe
  • 2010 Portretul luptătorului la tinerețe  Victor Metea
  • 2009 High Plains Invaders (TV Movie)  Deputy
  • 2006 Iubire ca în filme (TV Series)  Ștefan Varga / Bogdan / Bobo (2006)
  • 2006 Răzbunarea (TV Movie)  Vladimir
  • 2006 Lacrimi de iubire (filmul) Andrei Popa
  • 2005 Lacrimi de iubire (TV Series)  Andrei Popa (
  • 2005 Return of the Living Dead: Rave to the Grave  Frat Boy #1 2004
  • 2004 Modigliani  Androgynous Man
  • 2004 Numai iubirea (TV Series)  Victor Bratu
  • 2004 Gunpowder, Treason & Plot (TV Movie)  Ward
  • 2002 17 minute întârziere (Short) 
  • 2000 Prințul nopții (TV Movie)  Vlad III - Age 18
  • 1985 Promisiuni  
    Dan Bordeianu
    Date personale
    Nume la naștereDan Virgil Bordeianu
    Născut (44 de ani)
    București
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiecântăreț
·         1975Odalys García, actriță cubaneză
* 1976: Dana Nălbaru (n. 23 octombrie 1976BrașovRomânia) este o cântăreață română. Este componentă a trupei Hi-Q și artist solo.
Dana Nălbaru
Dana Nălbaru (2).JPG
Dana Nălbaru (sept 2012)
Date personale
Nume la naștereDaniela-Alina Nălbaru
Născută (43 de ani)
România BrașovRomania
BrașovRomânia[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuDragoș Bucur Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiemuziciancompozitor
Activitate
Gen muzicalpopdance
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Interpretare cuHi-Q

Căsătorită cuDragoș Bucur Modificați la Wikidata
·         1976Ryan Reynolds, actor canadian
* 1978: Iurie Priganiuc (n. 23 octombrie 1978) este un fost fotbalist din Republica Moldova, care juca pe postul de fundaș sau mijlocaș. În anii 2000–2005 Iurie Priganiuc a jucat 26 de meciuri pentru echipa națională de fotbal a Moldovei.
·         1978Jimmy Bullard, fotbalist englez
·         1979Jorge Solís, pugilist mexican
·         1982Valentin Badea (n. ,[1] AlexandriaRomânia) este un fost jucător român de fotbal.
·         1983Filipos Darlas, fotbalist grec
·         1983: Ianis Zicu (n. 23 octombrie 1983Constanța) este un jucător român de fotbal. A debutat în Divizia A la data de 14 aprilie 2001, pentru Dinamo București, în meciul împotriva echipei Gaz Metan Mediaș. A fost golgheterul sezonului 2010-2011 al Ligii I cu 18 goluri, când juca la Poli Timișoara.
* 1983: Sayaka Isoyama (磯山 さやか Isoyama Sayaka?) (nascută la 23 octombrie 1983, în Mito, Ibaraki, Japonia)[1] este un fotomodel, actriță și o animatoare care este reprezentată de agenția de talente, Hori Agency. Ea este poreclită Isotchi (いそっち?) (いそっち?). A crescut în Hokota, Kashima District, Ibaraki.* 1984: Maria Izabel Goulart Dourado (n. 23 octombrie 1984São Carlos, São Paulo, Brasilia) este un fotomodel brazilian. Ea a făcut descoperită pe când făcea cumpărături în orașul natal împreună cu mama ei. A avut o ascensiune rapidă ajungâng pe lista agenției de modă Victoria's Secret.

Cannes 2017 36.jpg
·         1985Masiela Lusha (n 23 octombrie 1985) este autoare, actriță și producătoare albaneză-americană cel mai bine cunoscută pentru interpretarea personajului Carmen Lopez din sitcomul George Lopez (2001-2006).
Filmografie:
  • 2000: Father's Love, Lisa
  • 2001: Summoning, Grace
  • 2001: Lizzie McGuire, Model
  • 2002: George Lopez, Carmen Lopez (101 episodes)
  • 2003: Clifford's Puppy Days, Nina (46 episodes)
  • 2004: Cherry Bomb, Kim
  • 2005: Unscripted
  • 2006: Law and Order: Criminal Intent, Mira
  • 2007: Time of the Comet, Agnes
  • 2008: Blood: The Last Vampire, Sharon
  • 2009: Ballad of Broken Angels: Harmony, Harmony
  • 2009: Lopez Tonight
  • 2010: Kill Katie Malone, Ginger
  • 2010: Of Silence, Annabelle
  • 2010: Signed in Blood, Nina
  • 2011: Under the Boardwalk: The Monopoly Story
  • 2011: Tough Business, Grace
  • 2011: Science of Cool
Masiela Lusha
Masiela Lusha at a PAL event.jpg
·         1986Briana Evigan, actriță americană
* 1986: Jovanka Radičević (n. 23 octombrie 1986, în Titograd, RS Muntenegru, RSF Iugoslavia)[2] este o handbalistă care joacă pentru echipa națională a Muntenegrului. Alături de aceasta, Radičević a obținut medalia de argint la Olimpiada de vară din 2012, de la Londra, și medalia de aur la Campionatul European din 2012,[3] desfășurat în Serbia.
Pe data de 17 februarie 2018, handbalista a semnat un contract pentru doi ani cu clubul românesc CSM București, pentru care evolueză începând din vara anului 2018.
·         1986Jake Robinson, fotbalist englez
·         1986Jessica Stroup, actriță americană
·         1988Nicolaj Agger, fotbalist danez
* 1989: DASQ (n. 23 octombrie 1989) pe numele său real Davidescu Andrei, este un artist de muzică underground electronică și DJ din RomâniaRâmnicu Vâlcea. Davidescu a început producția de muzică în 2006 iar un an mai târziu s-a apucat de mixat (DJ). Din 2008 până în prezent, mixează la mai multe evenimente și festivale de muzică electronică internaționale. Mixurile și producțiile sale au apărut în Top 100 pe platforme precum Beatport și Mixcloud. În decembrie 2018 a înființat casa de discuri Marl Music alături de Coll Selini, dupa care au început să lanseze tineri producători de techno, majoritatea bine cunoscuți în scenele de muzică underground. Ca artist, DASQ a lansat 3 albume, multe single-uri și o serie de EP-uri, în timp ce lucrează și ca producător muzical și DJ.

* 1989: Andrii Mikolaiovici Yarmolenko (pronunțat: Iarmólenko; în ucraineană: Андрій Миколайович Ярмоленко; n. 23 octombrie 1989LeningradUniunea Sovietică) este un fotbalist ucrainean care evoluează la West Ham în Premier League și la echipa națională de fotbal a Ucrainei.
·         1990Stevie Brock, cântăreț american
·         1991Prințesa Mako a Japoniei
* 1993: Fábio Henrique Tavares (n. 23 octombrie 1993), cunoscut ca Fabinho, este un fotbalist brazilian care evoluează la clubul englez Liverpool și la echipa națională de fotbal a Braziliei pe postul de mijlocaș sau fundaș.
·         2002: Ticu Vlad, fotbalist roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...