sâmbătă, 21 octombrie 2023

 8. /22 OCTOMBRIE 2023 - SFATURI UTILE


DESPRE CATARACTĂ

Ce reprezinta cataracta?
Cristalinul reprezinta o lentila transparenta. Insa se poate intampla ca acesta sa devina opac. Afectiunea care provoaca opacifierea cristalinului se numeste cataracta.
Modificarea transparentei cristalinului impiedica patrunderea razelor de lumina in interiorul ochiului si vederea omului se inrautateste. Cataracta poate afecta cristalinul in intregime sau doar o parte din acesta.
Exista o parere larg raspandita, si anume: cataracta reprezinta un val, care se extinde incontinuu si impaienjeneste ochiul. Aceasta parere nu corespunde realitatii. Aparitia cataractei contribuie la aparitia modificarilor ireversibile in insasi cristalin. Afectiunea poate aparea la unul sau la ambii ochi, insa nu trece de la un ochi la altul. Aparitia cataractei nu este legata de efortul vizual excesiv. Aparitia acesteia nu semnifica faptul, ca pe dumneavoastra va ameninta orbirea completa.
Se disting doua tipuri de cataracta: cataracta congenitala si cea dobindita. Cataracta dobindita (primitiva) poate aparea la un ochi sanatos – care nu a suferit nici o afectiune- sau in urma unui traumatism (cataracta traumatica).
Cauze
Cauzele aparitiei cataractei pot fi diferite: poate fi o trauma, o dereglare a alimentatiei tesutului ochiului, legata de varsta, actiunea radiatiei, diabet, unele afectiuni ale ochiului (de exemplu, glaucomul) sau particularitatile ereditare ale organismului dumneavoastra.
Simptomele cataractei
In functie de dimensiunile si amplasarea zonei de opacifiere in cristalin, puteti observa sau, din contra, puteti sa nu banuiti – ca la dumneavoastra se dezvolta cataracta.
In cazul, cand cataracta se afla la periferia cristalinului, in mod subiectiv Dumneavoastra nu simtiti nici un fel de modificari ale vederii. Cu cat mai aproape de centrul cristalinului se afla opacifierea cu atat mai serioase devin problemele vederii.
Puteti remarca faptul, ca obiectele din jur nu se vad clar, au conturi sterse, indeosebi la lumina orbitoare. Imaginea incepe sa se dubleze. Frecvent apare fotofobia. Un ochi poate sa vada mai bine decat altul. Pupila, care de obicei este neagra, se poate deveni alba sau poate capata o nuanta galbuie.
Amplificandu-se, aceste fenomene va obliga sa schimbati mai frecvent ochelarii cu altii mai puternici.
Diagnosticarea
Adresati-va neaparat medicului! Numai specialistul poate stabili, daca suferiti de cataracta.
Investigatia are loc absolut fara dureri. In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului”, cu ajutorul aparaturii speciale, medicul va examina ochii dumneavoastra si va determina tipul, forma si locul modificarilor in cristalin.
La efectuarea diagnosticului, se determina acuitatea vederii, se masoara presiunea intraoculara, se examineaza campul vizual, se efectueaza investigatii cu ultrasunet si electrofiziologice ale retinei.
Tratamentul cataractei
Unica metoda de tratament al cataractei este inlaturarea cristalinului opacifiat pe cale chirurgicala. Nu sperati ca diferite picaturi, ochelari speciali, dieta sau exercitiile Va vor ajuta sa scapati de aceasta afectiune.
In prezent, in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” metoda operatiei este elaborata detaliat, medicii dispun de cea mai desavarsita tehnica si in majoritatea covarsitoare a cazurilor operatia da rezultate pozitive.
Nu va ingrijorati, aveti incredere in medicul dumneavoastra. Dupa operatie va veti putea intoarce la viata normala: sa lucrati, sa cititi, sa priviti televizorul, samd. Daca suferiti de afectiuni asociate ale nervului optic sau ale retinei, efectul operatiei poate fi diminuat.
Operatia de cataracta In timpul operatiei, chirurgii din cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” vor inlocui cristalinul dumneavoastra opacifiat cu un cristalin, calitativ diferit, sigur si perfect, nu mai rau decat cel natural.
In perioada de pregatire catre operatie, cu cateva zile inainte de aceasta, se efectueaza analizele obisnuite ale sangelui si urinei, electrocardiograma, radiografia cutiei toracice, se efectueaza consultului unui medic stomatolog, otorinolaringolog si terapeut.
Absenta in organismul dumneavoastra a proceselor inflamatoare acute si a exacerbarilor bolilor cronice reprezinta chezasia succesului operatiei iminente.
Operatia se efectueaza, de obicei, in ziua internarii bolnavului in stationar. Dimineata, in ziua operatiei, in ochi se picura colire, care dilata pupila. Puteti, de asemenea, primi un sedativ usor, pentru a va ajuta sa va relaxati si sa nu aveti emotii. In sala de operatii, langa dumneavoastra se vor afla chirurgul, asistentul acestuia, asistenta de operatie, anestezistul si asistenta anestezistului.
Metodele actuale de anestezie, utilizate in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului”, permit excluderea completa a senzatiilor dureroase. Inlaturarea cataractei se va efectua, utilizand microscopului de operatie.
Operatia se efectueaza in modul urmator: dupa efectuarea anesteziei locale si asigurarii imobilitatii ochiului se realizeaza o incizie cu instrumente microchirurgicale cu lame din diamant (safir, rubin, etc.)
Dupa aceasta, se deschide capsula (membrana) cristalinului si se inlatura. cristalinul opacifiat. Preparate speciale viscoelastice asigura protectia tesuturilor ochiului in procesul operatiei.
In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” se utilizeaza cele mai moderne metode de inlaturare a cataractei: facoemulsificarea (fragmentarea cristalinului opacifiat cu ajutorul aparatului cu ultrasunet – facoemulsificatorului) sau fragmentarea cataractei cu laser si aspirarea ulterioara a fragmentelor cristalinului. In cadrul acestor operatii incizia este atat de mica, incat aceasta nu trebuie suturata.
Intr-o serie de cazuri, cand facoemulsificarea sau inlaturarea cataractei cu laser nu sunt posibile, chirurgul utilizeaza alte metode de inlaturare a cristalinului opacifiat, in cadrul carora incizia de operatie este suturata cu fire ultrafine.
Metode de restabilire a vederii dupa inlaturarea cataractei
Dupa inlaturarea cataractei, pentru restabilirea vederii dumneavoastra, in locul cristalinului inlaturat se pot utiliza: ochelari, lentila de contact sau cristalin artificial.
Dupa inlaturarea cataractei ochiul devine afac, adica lipsit de cristalin. Aceasta nu inseamna ca dumneavoastra nu veti vedea de loc. Ati deschis candva ochii sub apa? Aproximativ asa arata pentru pacient lumea dupa eliminarea cataractei.
Va veti putea orienta in spatiu si indeplini actiuni simple. Pentru restabilirea vederii dumneavoastra, dupa eliminarea cataractei, se pot utiliza: ochelari, lentila de contact sau cristalini artificiali (lentile intraoculare, prescurtat LIO), care se introduc (implanteaza) in interiorul ochiului in locul cristalinului opacifiat inlaturat.
Implantarea lentilei intraoculare este cel mai eficient procedeu de corectare a vederii dupa eliminarea cataractei. Aceasta permite nu numai de a obtine o acuitate inalta a vederii, dar si izbaveste de sentimentul disconfortului, incercat la purtarea ochelarilor cu lentile groase. In afara de aceasta, introducerea in ochi a cristalinului artificial va scuteste de necesitatea de a cumpara lentile de contact si mijloace de ingrijire a acestora sau ochelari scumpi.
Insa chiar si dupa implantarea lentilei intraoculare la unii pacienti acuitatea vederii poate fi slaba, ceea ce este legat de prezenta bolilor asociate ale ochilor.
Cristalini artificiali pentru ochii dumneavoastra
Lentila intraoculara consta din partea optica si elemente de sprijin, care mentin lentila in ochi. In ce priveste proprietatile sale optice, lentila intraoculara se aseamana cu un cristalin natural. Aceasta este foarte sigura si se poate mentine in ochiul d-voastra toata viata.
Exista multe tipuri de lentile intraoculare. Principalele dintre acestea sunt cele pentru camera posterioara, amplasate dupa iris, si cele pupilare, fixate pe pupila. Ce tip de lentila se potriveste mai bine pentru ochiul dumneavoastra, decide chirurgul.
Puterea optica a cristalinului artificial se alege in mod individual pentru fiecare bolnav si depinde de particularitatile anatomice si optice ale ochiului.
In afara de aceasta, medicul va lua in considerare specificul profesiei dumneavoastra si a conditiilor sociale. Daca conduceti masina, sunteti pasionati de vanatoare sau sport, va vor alege o astfel de lentila, incat sa va puteti lipsi de ochelari, atunci cand apare necesitatea de a privi in departare.
Daca aveti nevoie sa cititi si sa scrieti mult, cristalinul artificial va va scuti de necesitatea de a purta ochelari si pentru o astfel de activitate.
In cazuri extrem de rare, in prezenta unei patologii grave insotitoare a ochiului, medicul poate lua decizia despre inoportunitatea implantarii lentilei intraoculare.
Lentile intraoculare, elaborate si utilizate in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului”. Specialistii complexului au creat mai mult de 30 de modele de cristaline artificiale, cu structuri originale.
Perioada postoperatorie
Dupa operatie, toti pacientii se afla internati in stationar, sub supravegherea medicului curant. In ziua externarii, ar fi rezonabil sa rugati rudele sau apropiatii sa va ajute sa ajungeti pana acasa.
In primele zile dupa operatie, obiectele inconjuratoare pot parea intrucatva denaturate. Aceasta se intampla din cauza faptului, ca pupila este dilatata si in unele cazuri in ochi raman suturi. Atunci, cand pupila se va contracta, veti simti o ameliorare a vederii, iar peste cateva saptamani dupa operatie vederea dumneavoastra se va restabili complet.
In cazuri rare, peste cateva luni dupa operatie, capsula posterioara a cristalinului inlaturat poate deveni opaca. Bolnavul poate simti o anumita inrautatire a vederii cu ochiul operat. Un astfel de fenomen se numeste cataracta secundara. Cauze pentru neliniste exagerata nu exista: dupa efectuarea unei proceduri corespunzatoare, cu utilizarea laserului, vederea se va restabili peste cateva ore.
Mod corect de administrare a colirelor
In prima luna si jumatate dupa operatie va fi necesar sa va picurati picaturi de ochi antiinflamatoare in ochiul operat. Invatati sa faceti aceasta corect!
La administrarea colirelor, dati putin capul peste spate. Totodata, trebuie sa priviti in sus. Trageti putin pleoapa inferioara in jos si picurati picaturile. Sunt suficiente 1-2 picaturi. Straduiti-va sa nu atingeti cu capatul pipetei pielea pleoapelor si a sprancenelor.
Daca medicul va prescris cateva medicamente, acestea vor trebui administrate cu un interval de 20-30 secunde. Pentru fiecare preparat trebuie sa aveti pipeta sa. In cazul cand utilizati pipete este necesar sa le fierbeti o data pe zi in decurs de 15-20 de minute.
In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” puteti cumpara picaturi de ochi in complet cu pipete sterile, care se imbraca pe flacon. Aceasta este foarte comod si va va economisi timpul.
Sfaturi pentru insanatosire grabnica
Pentru ca perioada de dupa operatie sa treaca repede si fara complicatii, urmati sfaturile specialistilor nostri:
·         Primele doua-trei saptamani dupa operatie, incercati sa nu dormiti pe partea ochiului operat;
·         Nu frecati ochiul operat cu maniile si nu apasati asupra lui;
·         Cand faceti dus sau baie, aveti grija, ca apa sau spuma de sapun sa nu patrunda in ochi. Pentru aceasta, ochiul poate fi acoperit cu o compresa de sterila de tifon si cu leucoplast. Dupa dus, este de dorit sa picurati colire dezinfectante;
·         Pe strada purtati ochelari de soare;
·         Straduiti-va sa nu supuneti ochiul operat oscilatiilor bruste de temperatura: primele trei luni dupa operatie abtineti-va de la frecventarea bailor fierbinti, bazinului si baii cu abur;
·         Nu ridicati greutati;
·         In decurs de trei luni dupa operatie, abtineti-va de la efectuarea muncii fizice, indeosebi legate de aplecarea capului;

SE INTERZIC URMATOARELE!
Pentru a ridica ceva de jos nu va aplecati, ci folositi genuflexiunea;
Cosmetica pentru ochi poate fi folosita nu mai devreme, decat peste o luna dupa operatie;
In decursul primelor trei luni dupa operatie se va exclude cu desavarsire practicarea sportului. Cu timpul, puteti incepe sa faceti gimnastica de dimineata, sa practicati inotul, alergatul in trap marunt si alte exercitii fizice, care nu sunt legate cu zguduirea brusca si incordarea corpului (se va exclude cu desavarsire alergatul pe distante mici, sarituri in apa, hipismul, ridicarea greutatilor, boxul)
Nu conduceti masina pana cand ochiul nu se va vindeca complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...