Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
sâmbătă, 7 octombrie 2023
1. /8 OCTOMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri
Evenimente
·314 - Împăratul roman Licinius este înfrânt de către Constantin cel Mare inBătălia de la Cibalaeşi pierde teritoriile sale europene.
The Danubian Provinces of Rome. Cibalae is shown, located in the SE part of Pannonia – foto: en.wikipedia.org
·451 - A început la Calcedon, un oraş din Asia Mică, prima sesiune aSinodului de la Calcedon care a marcat schisma ortodoxiei orientale față de restul bisericilor creștine. S-a terminat la 1 noiembrie
Demetrius Zvonimir ( died 20 April 1089) was King of Croatia from 1075 until his death in 1089 – foto (Romantic portrait by Kristian Krekovi): en.wikipedia.org
In timpul domniei sale (1075–1089) si a inaintasului sau, Petar Kresimir al IV-lea (1058–1074), Regatul Croat medieval a ajuns la maxima sa expansiune în secolul al XI-lea.
·1408: Privilegiul comercial acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor in Liov, le asigura acestora legatura libera cu bazinul pontic prin Moldova, conferindu-le un adevarat monopol pentru comertul cu zona Marii Negre; actul mentioneaza dreptul de depozit limitat al orasului Suceava.
·1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun. Cercetarile arheologice au demonstrat insa ca asezarea exista inainte de vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Dat fiind faptul ca existau clădiri mai vechi (de exemplu presupusa Biserică armeană construită în 1395), se crede că oraşul este mult mai vechi, cel puţin cu câteva decenii înainte de această dată.Curtea domneasca din Iasi era construita pe un promontoriu care îi asigura vizibilitatea de la distanta, îi punea în valoare tinuta maiestoasa. Imaginea ei domina intrarea principala în oras, la acele vremuri, care se facea dinspre sud, pe podul de peste Bahlui.Aceasta ocupa spaţiul pe care se află astăzi Palatul Culturii şi s-a extins în timpul lui Ştefan cel Mare ea facand parte din sistemul de resedinte domnesti locuite ocazional de catre voievozii Moldovei si suita lor.Abia dupa ce resedinta principala a Domniei s-a stabilit mai cu temei la Iasi, curtea de aici a dobândit mai multa importanta, acordându-i-se un statut privilegiat.Potrivit cronicii lui Ioan Neculce, acest fapt s-a petrecut în a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, pe la anul 1564, dar istoricii considera ca este vorba de un proces mult mai îndelungat.Curtea Domnească a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor.Totusi, înfatisarea Curtii domnesti înainte de jumatatea secolului XVII, când a fost reamenajata de domnitorul Vasile Lupu, este greu de reconstituit. Numeroase incendii au afectat edificiile de piatra si caramida din incinta Curtii, de-a lungul secolelor.Acestea au fost refacute cam dupa aceleasi forme traditionale (vernaculare), modelul fiind foarte asemanator cu palatul construit de Gheorghe Duca Voda la manastirea Cetatuia, de lânga Iasi.
·1480 - A început de-a lungul râului Ugra un conflict între armatele ruse ale luiIvan al III-leași cele tatarasti aleHoardei de Aur, care a durat până în 11 noiembrie.
Ivan al III-lea cel Mare (n. 22 ianuarie 1440; d. 27 octombrie 1505), din 1462 până în 1503 suveran a întregii Rusii – foto: ro.wikipedia.org
Hoarda de Aur, anul 1300 – foto: ro.wikipedia.org
·1600 In San Marino este adoptată Constituţia scrisă.
* 1827 -Bătălia de la Navarino– parte aRăzboiului de Independență al Greciei (1821–1830)
Bătălia de la Navarino (20 octombrie 1827) – parte a Războiului de Independență al Greciei (1821–1830) – tablou de Ambroise Louis Garneray – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Bătălia navală de la Navarino a avut loc pe 8 octombrie 1827, în timpul Războiului de Independenţă al Greciei (1821 – 1832), în golful Navarino (Pylosul zilelor noastre), pe ţărmul de vest la Peninsulei Peloponez, în Marea Ionică.
O flotă combinată otomano-egipteană a fost distrusă de forţa navală aliată a Imperiului Britanic, Regatului Franei şi Imperiului Rus. Este ultima mare bătălie navală în care au participat în mod exclusiv vase cu pânze. Corăbiile alianţei antiotomane erau mai bine înarmate şi antrenate decât cele turco-egipteano-algeriene, ceea ce a avut ca rezultat o victorie zdrobitoare a Marilor Puteri europene.
Factorul decisiv care a precipitat intervenţia acestor puteri europene în conflictul din Grecia a for ambiţia Rusiei de a-şi extinde teritoriile din regiunea Mării Negre în dauna Imperiului Otoman. De asemenea, un rol important l-a avut starea de spirit a ruşilor favorabilă sprijinirii coreligionarilor ortodocşi greci, care erau într-o neîntreruptă luptă împotriva ocupanţior otomani din 1821.
Intenţiile de extindere a influenţei ruseşti în regiune erau privite ca nişte ameninţări geostrategice majore de către diplomaţia britanică şi austriacă, care a încercat pe toate căile să împiedice intervenţia ţaristă, în speranţa că otomanii erau capabili să pună capăt rebeliunii elene. La sfârşitul anului 1824, pe tronul de la Sankt Petersburg a venit împăratl Nicolae I, care a iniţiat o politică externă mult mai agresivă, ceea ce a forţat Regatul Unit să intervină. Britanicii s-au temut ca ruşii să nu fie capabili să distrugă complet Imperiul Otoman şi să câştige o poziţie hegemonică în Balcani şi Orientul Apropiat.
Regatul Franţei a intrat în coflict dorind să-şi recâştiger rolul conducător în politica europeană, după înfrângerile suferite în timpul războaielor napoleoniene.
Guvernele celor trei puteri se aflau de asemenea sub presiunea opiniei publice favorabile intervenţiei în favoarea grecilor, în special după învazia Peloponezului de către Ibrahim Paşa şi trupele sale egiptene, responsabile de comiterea a numeroase atrocităţi împotriva populaţiei elene.
Cele trei puteri europene au semnat Tratatul de la Londra în 1827, prin care se urmărea să oblige guvernul otoman să acorde autonomie grecilor. Pentru aceasta, puterile europene urmau să-şi deplaseze forţele navale în Mediterana răsăriteană. Bătălia navală a fost mai degrabă rezultatul unui accident. Comandatul flotei aliate, amiralul Edward Codrington a încercat să îl oblige pe Ibrahim să se supună somaţiilor sale.
Distrugerea flotei otomane din Mediterana a salvat Prima Republică Elenă de la pieire. Pentru că se asigure supravieţuirea statului elen a mai fost nevoie de două intervenţii militare: a Rusiei în războiul din 1828 – 1829 şi a Franţei prin campania din Moreea. Prin aceste două intervenţii militare, otomanii au fost obligaţi să se retragă din sudul Greciei, şi a fost asigurată independenţa acesteia.
·1856 - Autoritățile Chinei in timpulDinastiei Quingau arestat și au încarcerat douăsprezece persoane de pe nava Arrow, aflata sub pavilionul Hong Kongului, sub acuzația de piraterie, contrabandă și comerț cu opiu, eveniment ce a declanșatAl Doilea Razboi al Opiului, un conflict în care Imperiul Britanic si al Doilea Imperiu Francez z au luptat împotriva Chinei, între 1856 și 1860.
Al Doilea Război al Opiului, denumit și Al Doilea Război Anglo-Chinez, Al Doilea Război din China, Războiul lui Arrow, sau Expediția anglo-franceză în China, conflict în care Imperiul Britanic și al Doilea Imperiu Francez au luptat împotriva Dinastiei Qing din China, între 1856 și 1860 – foto (Podul lui Pa-Li-Kiao, în seara bătăliei, de Émile Bayard): ro.wikipedia.org
Fiind infranti, chinezii au fost obligați să plătească despagubiri Regatului Unit și Franței. In plus, Regatul Unit anexa Kowloonul (de lângă Hong Kong) iar comerțul cu opiu a fost legalizat și creștinii au primit drepturi depline, inclusiv cel de a deține proprietăți și de a-și predica credința pe teritoriul Chinei.
Solemnitatea deschiderii Adunării ad-hoc din Ţara Românească (Bucureşti, 8 octombrie 1857) litografie de Carol Popp de Szathmáry – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Constantin A. Kretzulescu prezintă o rezoluţie care cuprindea “doleanţele fundamentale” ale românilor, Adunării ad-hoc din Valahia. Aceasta continea cereri asemănătoare Rezoluţiei moldovene votate in 7 octombrie 1857 si exprima “doleanţele fundamentale” ale românilor munteni, arătînd că
”dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit“. Pe 9 octombrie 1857, a doua zi după citire, rezoluţia lui C.A.Kretzulescu este adoptată în unanimitate.
·1860 - Potrivit prevederilor ‘’Diplomei din Octombrie’’ – act organic promulgat de imparatul Franz Joseph I – Transilvania a redevenit stat autonom in cadrul Imperiului habsburgic.
·1862 -Otto von Bismark a fost numit ministru al Afacerilor Externe al Prusiei.
Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898), om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale – foto: ro.wikipedia.org
·1871 -A izbucnitMarele Incendiu din Chicago care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.Marele Incendiu din Chicagoa avut loc începând cu ziua de duminică, 8 octombrie şi până marţi, 10 octombrie 1871 şi s-a soldat cu moartea a sute de persoane şi cu distrugerea a circa 10 km² de zonă construită în oraşul Chicago, Illinois. Cauzele incendiului nu sunt cunoscute.
Deşi a fost una dintre cele mai mari catastrofe din Statele Unite în secolul al XIX-lea, reconstrucţia ce a demarat aproape imediat a făcut din Chicago unul dintre cele mai populate şi mai dezvoltate economic oraşe americane. Pe drapelul oraşului Chicago, a doua stea comemorează incendiul.
·1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.
·1878: prin decret-lege se înfiinţează organizaţia paramilitară pentru tineret "Străjerii ţării". Aceasta a fost desfiinţată în septembrie 1940.
·1907 – incepe editia a cincea a World Series Baseball, finala Campionatului nord-american de baseball, intre Detroit Tigers si Chicago Cubs. Primul meci din cele cinci se incheie la egalitate, 3-3.Cubs avea sa le castige pe urmatoarele 4 fara mari probleme.
·1909 – incepe editia a saptea a World Series Baseball, care le pune fata in fata pe Detroit Tigers si Pittsburg Pirates. Piratii aveau sa castige primul meci, din seria de 5, cu scorul de 4-1
·1912 - A inceputPrimul Război Balcanic (8 octombrie 1912 – 18 mai 1913)
Political boundaries in the Balkans before the First Balkan War (8 October 1912 – 30 May 1913) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Muntenegru a pornit primul război balcanic, declarând război împotriva otomanilor la 8 octombrie 1912. Grecii au ocupat Salonicul, apoi Albania, Epirul, Macedonia și Tracia au căzut în mâinile aliaților, în timp ce otomanii au fost obligați să apere Constantinopolul. Un armistițiu a fost semnat între Bulgaria (care reprezenta și Serbia și Muntenegru) și Imperiul Otoman la 3 decembrie.
Grecia continuat singură războiul, încercând să cucerească Ioannina, participând totuși la conferințele de pace de la Londra. Tratatul de la Londra a adus sfârșitul primului război balcanic, însă disputele teritoriale au rămas nerezolvate. Ca rezultat, cel de-al doilea război balcanic a urmat repede.
·1912 – incepe finala Campionatului nord-american de baseball, iar in primul meci, Boston Red Sox trece cu 4-3 de New York Giants
·1915 – incepe finala Campionatului nord-american de baseball, iar in primul meci, Boston Red Sox pierde cu 3-1 in fata lui Philadelphia Phillies. Avea sa ramana singura victorie a trupei din Philadelphia, care urma sa piarda cu 4-1
·1919 - Prima întrecere aeriana continentala a avut loc in SUA. In competitie au intrat 63 de avioane, acestea avand de parcurs ruta San Francisco – New York. Intrecerea a fost castigata de locotenentulBelvin Maynard, care a zburat la bordul unui aparat Havilland-4 botezat “Hello Frisco”, el parcurgand distanta dus-intors in 24 de ore, 59 de minute, 49 de secunde.
Belvin W. Maynard
1892-1922 – foto: earlyaviators.com
Cursa acestuia a durat insa aproape o saptamana, pilotul american avand nevoie de trei zile sa ajunga din New York pana pe coasta californiana si de alte patru sa se intoarca. Belvin Maynard i-a avut ca insotitori de bord pe mecanicul William Klein si pe ciine Trixie. Pe drum a intampinat numeroase probleme tehnice, insa a reusit sa aduca avionul cu bine la destinatie. Cursa s-a sfarsit tragic pentru 12 piloti, armata americana fiind criticata la acea vreme pentru organizarea evenimentului. Dupa izbanda, Belvin Maynard a fost supranumit “cel mai mare pilot de pe pamant”.
·1922 – New York Giants castiga Campionatul de baseball al Statelor Unite ale Americii, dupa ce castiga 4 meciuri in fata concitadinei New York Yankees, iar un meci se termina egal
·1927 - În SUA a avut loc premiera primului film cu sunet "Interpretul de Jazz", în care rolul principal a fost jucat de interpretul de estradă Al Johnson
·1927 – New York Yankees castiga titlul national de baseball in Statele Unite, dupa ce trece cu 4-0 de Pittsburgh Pirates
·1928 – ia nastere liga de est la fotbal in Statele Unite ale Americii
·1929 – incepe finala Campionatului de baseball din Statele Unite ale Americii. In primul meci, Philadelphia Athletics se impune cu 3-1 in fata lui Chicago Cubs. Trupa din Philadelphia avea sa si castige finala cu 4-1 la general
·1930 – se incheie finala Campionatului de baseball din Statele Unite. Philadelphia Athletics se impune cu 4-2 in fata lui Saint Louis Cardinals
·1939: Inaugurarea oficială a postului „Radio Basarabia” de la Chişinău (azi în R. Moldova) prin transmiterea Sf. Liturghii de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi. Radio Basarabia a fost primul studio regional al Societăţii Române de Radiodifuziune si a emis până în iunie 1940, când a venit ocupaţia sovietică. Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică,în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer. NOTĂ: Societatea Română de Radiodifuziune a relansat oficial Radio Chişinău în Republica Moldova pe 1 decembrie 2011, de Ziua Naţională a României. SRR a preluat pachetul majoritar de acţiuni al postului Arena FM din Republica Moldova.
·1939 – se incheie finala Campionatului de baseball din Statele Unite ale Americii. Nrew York Yankees invinge cu 4-0 la general pe Cincinatti Reds
·1940 – Cincinatti Reds castiga finala din Campionatul nord-american de baseball, dupa 4-3 cu Detroit Tigers
·1944 : Armata Română a început operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei; (8.10.1944 – 19.01.1945).
·1950 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 6-0 selectionata Albaniei intr-un meci amical
·1957 – echipa de baseball Brooklyn Dodgers se muta la Los Angeles
·1959 – Los Angeles Dodgers se impune in finala Campionatului nord-american de baseball, dupa 4-2 cu Chicago White Sox
·1961 – Innes Ireland obtine prima si singura sa victorie intr-o cursa in cadrul Campionatului Mondial de formula 1, in Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii. Pe podium incheie de asemenea Dan Gurney si Tony Brooks.Victoria lui Ireland avea sa fie si prima in formula 1 pentru echipa Lotus.
·1962 - Algeria este acceptată ca cel de-al 109-lea stat membru al Naţiunilor Unite
·1967 - Revoluţionarul comunist Ernesto Che Guevara şi cativa dintre apropiaţii lui, sunt capturaţi în Bolivia.
Guevara in rural Bolivia, shortly before his death (1967) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
La 8 octombrie sunt încercuiți în zona râpei Quebrada del Yuro și Guevara ordonă ca grupul să se despartă în două, unul cu bolnavi fiind trimis mai în spate, iar Che, cu ceilalți rămași, rămâne să țină piept trupelor boliviene. După trei ore de lupte Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia.S-a predat după ce a fost rănit la picior, iar pușca i-a fost deteriorată de un glonț. La 9 octombrie guvernul bolivian anunță moartea lui Che Guevara în luptă. În același timp sosește în La Higuera colonelul Joaquín Zenteno Anaya și agentul C.I.A. Félix Rodríguez.
La ora 13 președintele Barrientos dă ordinul de execuție al luptătorilor. Chiar dacă nu și-au justificat niciodată decizia, colaboratorii lui Barrientos cred că îi era teamă de un proces public ce ar fi atras atenția internațională asupra Boliviei, cum s-a întâmplat în cazul lui Régis Debray; el nu voia, de asemenea, ca Che să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, apoi eliberat, ca în cazul lui Fidel Castro.
·1969 – se joaca meciul tur din cadrul Cupei Intercontinentale:AC Milan 3-0 Estudiantes, cu golurile lui Sormani, de doua ori si Combin
·1970 - Scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură.
Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă – d. 3 august 2008, Moscova, Rusia) a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică.
Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Arhipelagul Gulag“, “O zi din viața lui Ivan Denisovici” sau “Pavilionul canceroșilor“. “Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești”, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.
·1972 – se incheie sezonul de formula 1, cu Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii, care este castigat de Jackie Stewart, urmat de Francois Cevert si Denny Hulme
·1973 - În urma unei lovituri de stat, a fost răsturnat de la putere preşedintele Greciei, Ghiorghios Papadopoulos.
Ghiorghios Papadopoulos (n. 5 mai 1919 – d. 27 iunie 1999) a fost liderul unei lovituri de stat militare, care a avut loc în Grecia la 21 aprilie 1967, și a fost conducător al guvernului militar care a condus țara între anii 1967-1973.
·1978: Australianul Ken Warby a doborat recordul mondial la viteza pe apa, ambarcatiunea sa atingand o viteza de 317 km/h.
·1978 – Marele Premiu al Canadei, ultimul din sezonul de formula 1, este castigat de Gilles Villeneuve. Pe locul al doilea in ierarhia cursei incheie Jody Schekter, iar pe pozitia a treiaCarlos Reutermann
·1982 - Polonia interzice activitatea mişcarii Solidaritatea şi a tuturor mişcarilor muncitoreşti
·1986 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 4-2, in deplasare, selectionata Israelului intr-un meci amical
·1991 - Parlamentul din Croaţia întrerupe toate legăturile cu Iugoslavia
·1992: S-a deschis Centrul Cultural Român din Budapesta.
·1992 - Premiul Nobel pentru literatură este caştigat de poetul Derek Walcott (n. 23 ian. 1930)
·1993 -Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud, dupa ce aceasta tara a abolit legislatia segregationista impotriva populatiei majoritare de culoare.
·1993: Au inceput, la Viena, lucrarile primei reuniuni la nivel inalt organizate de Consiliul Europei de la crearea sa, dedicata drepturilor omului, in special protectiei minoritatilor.“Declaratia de la Viena”, documentul acestei reuniuni, a inscris intentia Consiliului Europei de cooperare cu toate tarile europene fidele principiilor democratiei, mai ales cu tarile europene din fostul bloc comunist.
·1997 - Aproape 90 de revolutionari, condusi de Dan Iosif, au intrat in greva foamei, in Piata Revolutiei din Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de modificare a Legii 42/1990, inaintat de Guvern Parlamentului, pe 22 septembrie si care prevedea restrangerea drepturilor acordate luptatorilor din decembrie 1989.
·1997 – este infiintat clubul american de fotbal Chicago Fire
·2000 - Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care condamnă "folosirea excesivă a forţei" împotriva palestinienilor de către Israel
·2000 – Michael Schumacher se impune in Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei, si isi asigura cel de-al treilea titlu mondial al carierei. In spatele sau, pe circuitul de la Suzuka, incheie pilotii de la McLaren Mercedes, Mika Hakkinen si David Coulthard
·2001 - România îşi reiterează sprijinul faţă de SUA şi NATO în lupta impotriva terorismului
·2001 - Siria a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU.
·2003 - Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit americanilor Peter Agre şi Roderick MacKinnon pentru "descoperiri privind canalele din membranele celulelor"
·2004 - Wangari Maathai, luptătoare pentru protecţia mediului inconjurător şi drepturile femeilor din Kenya, a primit premiul Nobel pentru Pace
·2004 – Jamal Lewis pledeaza vinovat pentru ca a incercat sa intermedieze o tranzactie cu cocaina in anul 2000, este condamnat de Liga Profesionista nord-americana de fotbal la suspendare pentru doua jocuri, fara sa primeasca salariu, si in plus, ii va fi retinut si recompensa financiara pentru doua saptamani. Jamal Lewis ajunge sa plateasca in jur de 760.000 de dolari
·2005 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 1-0 Finlanda in preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2006
·2006 – Constantina Tomescu incheie pe locul al doilea cursa feminina de 20 de kilometri, dupa ce a fost depasita doar de Lornah Kiplagat, reprezentanta Olandei
·2006 – Fernando Alonso castiga Marele Premiu de formula 1 al Japoniei, urmat de Felipe Massa si Giancarlo Fisichella
·2009 – Romania castiga medalia de aur la Campionatele Mondiale de scrima din Antalya, la sabie, dupa ce depaseste echipele Italiei si Ungariei. Echipa tarii noastre a participat in concurs in componenta: Rares Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu si Cosmin Hancianu
·2010 – echipele timisene de liga a treia joaca in etapa a saptea a campionatului: FC Scolar Resita 1-1 Millenium Giarmata, Luceafarul Oradea 0-2 FC Timisoara II, ACS Recas 0-1 Unirea Sannicolau Mare
·2011 – se disputa derby-ul Banatului in Liga Nationala de handbal masculin, in care CS Caras-Severin invinge cu 23-21 acasa pe CSU Poli Timisoara
·2011 – RCM Universitatea Timisoara invinge cu 61-13, pe CSM Bucuresti, in Superliga de rugby
·2011 – Universitatea Timisoara pierde cu 3-0 in fata Stelei primul meci din deplasare in sezonul 2011-2012 din Divizia A1 de volei masculin
·2011 – FC Timisoara invinge cu 3-2 pe FCM Universitar Maramures Baia Mare, in etapa a opta a ligii secunde de fotbal
·2012 - John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
* 2019 -Premiul Nobel pentru Fizicăa fost decernat „pentru contribuții la înțelegerea evoluției Universului și a locului Pământului în Cosmos” cercetătorilor: James Peebles „pentru descoperiri teoretice în cosmologia fizică”, și Michel Mayor și Didier Queloz „pentru descoperirea unei exoplanete pe orbită în jurul unei stele asemănătoare Soarelui”.
Premiul Nobel pentru Fizică2019 a fost câștigat de cercetătorii James Peebles, Michel Mayor și Didier Queloz, pentru “noi perspective privind locul nostru în univers”, a anunțat marți, 8 octombrie, Comitetul Nobel reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.
James Peebles – cercetător la Princeton University, USA – este premiat pentru descoperirile teoretice în cosmologia fizică.
Oamenii de știință Michel Mayor – University of Geneva, Elveția, și Didier Queloz – University of Geneva, Elveția, și University of Cambridge, Marea Britanie primesc distincția pentru descoperirea unei exoplanete ce orbitează în jurul unei stele similare soarelui, a explicat Comitetul Nobel.
* 2020 -Premiul Nobel pentru Literaturăa fost decernat poetei și eseistei Louise Glück (foto) „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu frumusețe austeră, face ca existența individuală să devină universală”.
Poeta americană Louise Glück a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm. Laureata din acest an a fost recompensată pentru “vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală“, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze. Poeta şi eseista Louise Glück s-a născut pe 22 aprilie 1943 şi a câştigat numeroase premii literare majore din Statele Unite, precum National Humanities Medal, Pulitzer Prize, National Book Award, National Book Critics Circle Award şi Bollingen Prize.
* 2020: COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 8 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
113.112 pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.130 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 584 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 5.247 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 07.10.2020 (10:00) – 08.10.2020 (10:00) au fost raportate 44 de decese (28 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.491. Dintre acestea, 607 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.598.262 de teste. Dintre acestea, 30.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.626 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.565 la cerere.
Nașteri
·319 i.Hr. - S-a născut regele Pyrrhus al Epirului, unul dintre cei mai puternici adversari ai Romei.
Pyrrhus din Epir (scris și Pyrrhos sau Pirus). Rege al moloșilor, populație greacă din regiunea Epir (306 – 302 și 297 – 272 î.Hr.) și al Macedoniei (288 – 284, 273 – 272 î.Hr.). S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de oraşul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obţinut două victorii în luptele cu aceştia, la Heracleia şi Ausculum.
Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: „Încă o victorie ca aceasta şi suntem pierduţi!” De aici vine expresia „victorie a la Pyrrhus”. Regele epirot este înfrânt de romanii conduşi de Manius Curius Dentatus în lupta de la Beneventum din 275 î.Hr. şi se retrage în patrie. A murit în anul 272 î.Hr. în luptele de stradă din oraşul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei şi Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.
* 1777: Prințesa Anna Petrovna Lopukhina (rusăАнна Петровна Лопухина) (8 noiembrie 1777 – 25 aprilie 1805) a fost metresa împăratului Pavel I al Rusiei. În 1798, ea a înlocuit-o pe Caterina Nelidova ca maîtresse-en-titre
Anna Petrovna Lopukhina a fost fiica lui Piotr Vasilievici Lopukhin, care aparținea uneia dintre cele mai vechi familii nobile ruse. Eudoxia Lopukhina, membră a familiei Lopukhin, fusese soția țarului Petru cel Mare.
Viața ei s-a schimbat în ziua în care Pavel a pus ochii pe ea în timpul balului din 1796.[3] Atenția lui față de fată a fost observată de facțiunea de la curte care spera s-o folosească ca remediu împotriva influenței împărătesei Maria Feodorovna. Împăratului i s-a spus că fata s-a îndrăgostit fără speranță de el și era pe punctul de a se ucide. Când Pavel a ordonat familiei ei s-a aducă la Sankt Petersburg, împărăteasa a încercat să intervină și a trimis o scrisoare furiosă la Lopukhina spunindu-i să stea acasă. Scrisoarea a fost interceptată și prezentată împăratului în lumina cea mai nefavorabilă, creându-se astfel o ceartă între soți și asigurând ascendență Lopukhinei la curte.
După ce Anna a fost adusă în capitală, împăratul l-a numit pe tatăl ei procuror general[4] și i-a acordat titlul de prinț. Anna însăși a primit ordinul Sfântului Ioan.
La insistențele lui Pavel, traducerea numelui ei ebraic - "har" - a fost dat navelor de război și înscris pe standardele poliției imperiale. Influența Lopukhinei asupra caracterului irascibil al țarului a fost considerată benefică deși atenția constantă a împăratului părea inoportună într-o asemenea măsură încât în 1799 ea i-a cerut permisiunea să se căsătorească cu un prieten din copilărie, prințul Pavel Gagarin. După acceptul împăratului, Gagarin a fost rechemat din armata lui Alexander Suvorov acre pe atunci se lupta în Italia și nunta a avut loc la 11 ianuarie 1800. Mariajul a fost numai pentru a o proteja pe Anna de răutățile publice.[5]
Un an mai târziu, împăratul a fost ucis și familia Gagarin a plecat la Torino, Prințul Gagarin fiind numit ambasador. Mariajul lor a rămas unul de conveniență și se pare că el a avut puține motive de durere atunci când ea a murit de tuberculoză în 1805, la numai 28 de ani. Trupul Annei a fost adus înapoi în capitala rusă, unde mormântul ei poate fi văzut la biserica Sf Lazăr.
Anna Petrovna Lopukhina
Anna Lopukhina-Gagarina, portret de Jean-Louis Voille
·1856 - S–a nascut Dimitrie Dan, istoric si folclorist (“Obiceiuri si credinte armene la nastere, nunta si inmormantare”, “Rutenii din Bucovina”, “Poezii populare adunate in comuna Balca”) (m.25.05.1927).
·1856: S-a născut la Roman, Petru Th.Missir, jurist, critic literar şi publicist, membru al „Junimii”. Era descendentul unei cunoscute familii armenesti; (m. 10 ianuarie 1929, Bucuresti). A făcut parte din „comisiunile pentru negocierea unei convenții de comerț cu Turcia” și a fost reprezentantul României la conferințele de drept internațional privat ținute la Haga în anii 1893, 1894, 1900 și 1904. Datorită activității sale la aceste conferințe a fost ales membru asociat al Institutului de Drept Internațional. În 1910, a fost vice-președinte al Senatului. A fondat, alături de Nicolae Volenti și de Alexandru C. Cuza, săptămânalul junimist Era nouă (1889-1900), devenit din 1891 publicație apropiată de Partidul Constituțional, care grupa o dizidență conservator-junimistă condusă de Petre P. Carp și din care făceau parte Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, grupare care s-a întors în 1900 la Partidului Conservator. Missir a colaborat la Revista de drept și sociologie și a fost autorul a 17 cărți și broșuri, unele scrise în colaborare cu Constantin G. Dissescu sau Take Ionescu. În 1926, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Deși în principal autoare de beletristică, Tinayre mărturisește în scrierile sale mult interes pentru studiul cu valoare documentară a istoriei iubirii, a curtezanelor și amanților celebri. Între cărțile cele mai cunoscute ale sale se numără Istoria amorului (fr. „Histoire de l'amour”, 1935), lucrare de mici dimensiuni care a impresionat prin viziunea originală.
Cu toate că succesul scriitoarei nu a fost niciodată echivalat în afara granițelor franceze, Tinayre a atras atenția ca scriitoare feministă de orientare moderată.
Născută Chasteau, Marcelle Tinayre a fost soțiapictorului Jean Tinayre.
István Bethlen a provenit dintr-o familie nobilă din Transilvania. În 1901 a fost ales în parlamentul ungar ca liberal, mai târziu în 1919 a reprezentat noul parlament ungar la tratativele de pace în Paris, care s-au încheiat prin Tratatul de la Trianon. În același an guvernul Mihály Károlyi a demisionat, iar puterea a fost preluată de Kun Béla. Îndată Bethlen s-a întors în Ungaria și a devenit liderul mișcării anti-comuniste din Ungaria bolșevică; mișcarea era numită guvernul „Alb” și avea sediul la Szeged împreună cu Miklós Horthy, după întoarcerea lui Carol al IV-lea în Ungaria în octombrie 1921 (în bătălia de la Budaörs regele a fost învins), Horthy l-a rugat pe Bethlen să formeze un guvern puternic ca să-l elimine pe Carol al IV-lea pe cât posibil până la formarea noului stat; a fost ales (?) / numit (?) prim ministru în 14 aprilie1921, a dizolvat guvernul, a schimbat (?) electoratul (?), a reușit să formeze o mașină politică imposibil de oprit, iar în politica maghiară internă Bethlen a reușit să unească cele mai mari forțe politice din societatea ungară, evreii bogați din industrie și foștii nobili maghiari, într-o coaliție. Aceasta coaliție a creat în Ungaria condițiile de crestere a fascismului. Bethlen a condus Ungaria în Liga Națională și a inițiat o alianță strânsă cu Italia fascistă, cu aceasta a sperat să schimbe decizia de la Tratatul de la Trianon (teritorii pe care le-au pierdut după Primul Război Mondial), din cauza căreia s-a creat o atmosferă depresivă în Ungaria, și care a condus la o politică aflată la extrema dreaptă. Horthy l-a desemnat pe Gyula Károlyi după ce Bethlen a demisionat la 24 august 1934, următorul a fost pus rapid Gömbös Gyula, Bethlen era printre puținii politicieni unguri care erau împotriva alianței cu Germania nazistă și împotriva legilor anti-evreiești. A devenit evident că Germania va pierde războiul.
Bethlen a înființat Banca Națională Maghiară și noua monedă pengő (care a înlocuit coroana ungară).
Bethlen a încercat fără succes să negocieze o pace separată cu Aliații. Când trupele sovietice au intrat în Ungaria în aprilie 1945 a fost capturat și trimis la Moscova, iar în 5 octombrie1946 a fost executat împreună cu alți oameni politici maghiari prizonieri.
Prințul Oluf Christian Carl Axel al Danemarcei (10 martie 1923 – 19 decembrie 1990). Și-a pierdut titlu și a devenit contele Christian de Rosenborg după căsătoria cu Annie Helene Dorrit Puggard-Müller și cu Lis Wulff-Juergensen. A avut copii.
·1883 - S-a născutOtto Heinrich Warburg, biochimist, medic si fiziolog, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina în anul 1931; (d. 1.08.1970).
Otto Heinrich Warburg (n. 8 octombrie 1883, Freiburg im Breisgau, Baden-Württemberg, Germania – d. 1 august 1970, Berlin), medic, biochimist și fiziolog german laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 1931 – foto (Otto Heinrich Warburg în 1931): ro.wikipedia.org
·1889: S-a nascut C. E. Woolman, pionier al aviatiei americane.
·1890 - S-a născutHeinrich Focke, constructor german de avioane, realizator al primul elicopter functional; (d. 1979).
Henrich Focke (8 October 1890 – 25 February 1979) was a German aviation pioneer from Bremen and also a co-founder of the Focke-Wulf company – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
·1895 - S-a născutJuan Domingo Perón, preşedinte în două rânduri al Argentinei (1946–1955; 1973–1976). A fost unul dintre politicienii cei mai influenţi ai Americii Latine, în secolul XX.
Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974 – foto: ro.wikipedia.org
Mişcarea politică iniţiată de el, cu accente sociale populiste,care se dorea o posibilă a treia cale, alături de capitalism şi socialism (aşa–numitul peronism), a constituit un model urmat de numeroase ţări aflate în curs de dezvoltare ;(d.01.07 1974) .
·1900: S-a născut Zeno Octavian Vancea, compozitor, muzicolog, critic muzical, dirijor de cor, pianist și profesor; (m. 1990).
Radu Mânzat a rămas orfan în urma sinuciderii tatălui său. Mama sa s-a recăsătorit cu inspectorul de la căile ferate din zona Zarandului, Moga, care i-a fost lui Radu un al doilea tată. În liceu a arătat talent la desen, astfel că după absolvirea liceului s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, secția sculptură, unde i-a avut profesori pe Ion Jalea și Oscar Han.[1][2]
După absolvire, în 1929, a fost profesor de desen la Arad,[2] iar din 1931 profesor de desen și caligrafie la Liceul „Avram Iancu” din Brad. Simultan s-a ocupat de sculptură, realizând în special sculpturi în bronz.
Din 10 noiembrie1943 a făcut parte din corpul artiștilor plastici.[1] Din cauza bolii, după 1942 n-a mai putut sculpta, iar în curând nici să mai predea la liceu. S-a stins la doar 44 de ani
Bustul lui Crișan din Brad, în două exemplare, unul în incinta societății Mica (dispărut?), celălalt în fața Liceului „Avram Iancu” (1934),[1][2][3][4][5] cod LMI HD-III-m-B-03481
A realizat și trei lucrări, Idilă, Maimuța cu mâna [pe creangă] și Nud, două din ele aflate la Muzeul Brukenthal.[2]
În magazia Liceului „Avram Iancu” s-a găsit un mulaj în ipsos pentru alt bust al lui Avram Iancu, atribuit lui Moga.[1] De asemenea, în 1943–1944 a mai realizat un mulaj pentru o statuie a lui Decebal, care a fost trimis la turnat, fără a se ști soarta lui.
·1910 - S-a născut atletul canadian Ray Lewis (d. 15 noiembrie 2003); a fost primul canadian de culoare care a câştigat o medalie în cadrul Jocurilor Olimpice (Los Angeles, 1932)
·1916: S-a născut compozitorul Gheorghe Bazavan; (m. 1990).
·1917: S-a nascut in localitatea Jorăști, jud. Galați, Aurel Savin, teolog, jurist și activist al societății civile român, președintele YMCA România. A decedat 11 noiembrie 2007. Din 1936 devine membru activ al Asociației Creștine a Tinerilor (ATC)– (Young Men’s Christian Association YMCA) din România si ulterior Secretar General al acestei asociații pană la venirea comuniștilor. După desființarea ATC de către comuniști și confiscarea bunurilor de patrimoniu precum și a actelor organizației, Aurel Savin a fost sistematic hăituit și marginalizat fiind dat afară din orice loc de muncă. Abia în 1964 a reușit să se angajeze corist la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” de unde s-a pensionat în 1974. După revolutie, Aurel Savin a reînregistrat ATC ca persoană juridică și timp de 7 ani s-a luptat să recupereze bunurile confiscate și să refacă activitatea asociației. În 1995, președintele Poloniei i-a acordat lui Aurel Savin “Crucea de cavaler al legiunii Polonia” pentru activitatea de la Timișul de Sus în tabăra ACT (YMCA) cînd în 1939, 600 de tineri polonezi au fost adăpostiți și salvați. Aurel Savin a fost înhumat în cimitirul Mănăstirii Cernica.
·1917: S-a nascut Billy Conn, boxer.
·1918 - S–a nascut Jens C. Skou, biofizician danez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1997.
Urmează după două turnee la Festivalurile Internaționale ale Tineretului de la Varșovia (1955)[6] și Moscova (1957)[7] , unde a repurtat succese excepționale (care i-au adus titlul de „Artist emerit”). Budișteanu a preluat conducerea unor formații de muzică populară (alcătuită din cele mai bune elemente din București).[8] A început turneele în Grecia, Statele Unite (aici a condus Ansamblul denumit „Rapsodia română” în 1962), Franța, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Israel (formația s-a numit „Miorița”), Algeria și Maroc.[9]
·1920: S-a nascut Frank Herbert, scriitor american.
·1923: Ion Voicu, violonist român (d. 1997). Artist de reputaţie mondiala, Ion Voicu a fost în perioada 1972-1982 director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti ; (d.24.02.1997).
·1927: S-a născut regizorul Harry Eliad, fost director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti ; (m. 2012).
* 1928: Valdir Pereira (8 octombrie 1928 – 12 mai 2001), poreclit Didi (pronounție în portugheză: /dʒiˈdʒi/), a fost un fotbalist și antrenor de fotbal brazilian. Ca fotbalist, Valdir Pereira activa pe poziția de mijlocaș. El a jucat la 3 Campionate Mondiale: 1954, 1958, și 1962, câștigându-le pe ultimele două și devenind cel mai bun jucător al turneului din 1958. El este considerat unul din cei mai buni mijlocași din istoria fotbalului renumit pentru pasele sale lungi, rezistența și tehnica ireproșabilă. El a devenit celebru pentru inventarea tehnicii "folha seca".
·1929: S-a născut Alexandru Andriţoiu, poet, traducător, publicist şi scenarist; (m. 1996).
·1932: S-a nascut Ray Reardon, jucator irlandez de snooker, retras din activitate, fost de șase ori campion mondial, detinator a numeroase titluri internationale, iar actualmente antrenor al celebrului Ronnie O'Sullivan.
* 1938: Constantin Abăluță (n. 8 octombrie1938, București) este un arhitect, poet, prozator, antologator și traducător român, căruia i s-a retras premiul național de poezie, Premiul national de poezie Mihai Eminescu, ediția 2019, acordat la Botosani, întrucât poetul nu a putut fi prezent fizic la decernare din cauza unei probleme de sănătate din familie
Este diplomat în arhitectură (1961), pe care a practicat-o pâna în 1969. A debutat editorial ca poet în 1964. A mai scris și proză, teatru și dramatizări pentru radio. Într-o antologie publicată în anul 2000, Abăluță se descrie ca un poet al banalului. Adesea, poeziile sale încep cu un fapt banal, după care virează spre absurd. Totuși, în spatele exteriorului banal și absurd, se ascunde o realitate dură.
În antologia Poezia română după proletcultism (ed. Ex Ponto, Constanța, 2000), alcătuită de Constantin Abăluță, prezența unor poeți fără prea mare cotă la box-office-ul literar este explicată de antologator prin aceea că atunci cînd își acordrează liric sensibilitatea cu expresia, poeții mărunți pot produce poeme antologabile.
·1940 - S-a nascut George Bellamy, chitarist american (Tornados).
·1941 - S-a nascut Dave Arbus, violonist britanic (East Of Eden).
·1942 - S-a nascut Buzz (Reese Francis) Clifford, cantaret american.
·1943: Cornelius Crane"Chevy"Chase(n.8 octombrie1943) este un actor american de comedie, scriitor șicomedian.
Născut într-o familie proeminentă din New York, Chase a avut o mulțime de locuri de muncă ciudate înainte de a se hotărî să interpreteze roluri de comedie cu National Lampoon. A devenit rapid un membru cheie în distribuția sezonului inaugural al Saturday Night Live.
Chase este, de asemenea, bine cunoscut pentru portretizarea personajului Clark Griswold în seria de filme de vacanță National Lampoon, dar și pentru rolurile sale din alte comedii de succes, cum ar fi Caddyshack (1980), Fletch (1985) și ¡Three Amigos! (1986). El a fost gazda Premiilor Oscar de două ori (în 1987 și 1988) și a avut un scurt talk-show propriu, Chevy Chase Show, care era transmis noaptea târziu. Între 2009-2012, a interpretat un rol principal (Pierce Hawthorne) în serialul de comedie NBCCommunity (părăsind serialul după ce a filmat deja cele mai multe episoade din sezonul 4).
Chevy Chase
Chevy Chase în martie 2010
·1944 - S-a nascut Susan Raye, cantareata country americana.
·1945 - S-a nascut Butch Rillera, baterist american (Redbone).
·1945 - S-a nascut Ray Royer, chitarist britanic (Procol Harum).
* 1946: Hanan Daud Khalil Mikhail (Awwad)–Ashrawi[1](înarabăحنان داوود مخايل عشراوي; n. 8 octombrie 1946) este o activistă, lider, legiuitor și cărturarpalestiniancare a ocupat funcția de membru al Comitetului de Conducere și pe cea de purtător oficial de cuvânt al delegației palestiniene pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, începând cuConferința de pace de la Madrid din 1991. În 1996, Ashrawi a fost numită ministrul învățământului superior și al cercetării dinAutoritatea Națională Palestiniană. Anterior numirii ea a fost decanul Facultății de Arte aUniversității Birzeitși șef al Comitetului pentru Asistență Juridică al acesteia, funcții ocupate începând de la jumătatea anilor 1970.
În 1996, Ashrawi a fost aleasă în Consiliul Legislativ Palestinian din partea circumscripției Ierusalimului și a fost realeasă pe listele partidului A Treia Cale în 2006. Intrând în istorie ca prima femeie care a ocupat un post în cel mai înalt organism executiv din Palestina, ea a fost aleasă membru al Comitetului Executiv al OEP[2] în 2009 și în 2018.
În calitate de activist pentru societatea civilă, Ashrawi a fondat Comisia Independentă pentru Drepturile Omului în 1994 și a îndeplinit până în 1995 funcția de comisar-general a acesteia. În 1998 a fondat MIFTAH, Inițiativa Palestiniană pentru Promovarea Dialogului Global și Democrației, și continuă și în prezent să servească în calitate de șef al consiliului de administrație al acesteia.[3] În anul 2000, Ashrawi a înființat Coaliția Națională pentru Responsabilitate și Integritate (AMAN).[4]
Ashrawi este membru în consiliile consultative și internaționale ale mai multor organizații globale, regionale și locale care se ocupă de o serie de aspecte precum drepturile omului, drepturile femeilor, formarea de politici, pacificare și construirea națiunilor.
Hanan Ashrawi a fost recompensată cu numeroase premii la nivel mondial, inclusiv valoroasa decorație franceză „Legiunea de onoare” în 2016 [5]; Premiul Mahatma Gandhi pentru Pace și Reconciliere în 2005[6]; Premiul Sydney pentru pace în 2003; Premiul Olof Palme în 2002; premiul „Pâine și trandafiri”, acordat în 1999 de organizația International Women of H.O.P.E.; premiul „Apărător al Democrației”, acordat de organizația Parlamentari pentru Acțiune Globală; premiul „50 de femei ale secolului”; Premiul Internațional Jane Addams pentru Leadership Feminin, acordat în 1996; premiul Fundației Pearl S. Buck; medalia de aur a Premiului Pio Manzu pentru Pace, acordată în 1994; Premiul Internațional pentru Pace Marissa Bellisario, acordat în 1992.
Ashrawi este autoarea mai multor cărți, articole, poezii și nuvele despre cultura, literatura și politica palestiniană. Cartea ei This Side of Peace, publicată în 1995 la editura Simon & Schuster, a dobândit recunoaștere globală.[7][8][9] Ashrawi a obținut o diplomă de licență și a absolvit un masterat în domeniul artelor la Universitatea Americană din Beirut și un doctorat în literatura medievală și comparativă la Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. În plus, ea este beneficiarul a unsprezece doctorate onorifice primite de la universități din Statele Unite, Canada, Europa și din lumea arabă.
Hanan Ashrawi este căsătorită cu Emile Ashrawi și au împreună două fete, Amal și Zeina.
Hanan Ashrawi
Ashrawi în sala Audimax din Campus Duisburg, 29 noiembrie 2007
Susan Alexandra Weaver s-a născut pe 8 octombrie1949, în Manhattan, New York, fiind fiica actriței Elizabeth Inglis și a lui Sylvester "Pat" Laflin Weaver (1908–2002), un pionier al televiziunii.[6][7][8][9] Unchiul său Doodles Weaver a fost și el actor. Abia în 1963 a început să folosească numele de Sigourney Weaver, după ce a interpretat un rol secundar, al lui Sigourney Howard, în The Great Gatsby..[10][11] A urmat cursurile Ethel Walker School și a fost foarte complexată în perioada adolescenței sale din cauza înălțimii. La numai 14 ani, actrița avea 1,79 înălțime. A urmat de asemenea cursurile Școlii Chapin. A absolvit cursurile de actorie la Universitatea Stanford în 1972, dar încă din timpul facultății a jucat în mai multe proiecte. În 1974 a câștigat o bursă la Yale University School of Drama [12] și a apărut în musicalul The Frogs regizat de Stephen Sondheim, dar și în alt spectacol alături de Meryl Streep, făcându-și astfel debutul
* 1966: Kerstin Gier (n. 8 octombrie1966, Bergisch Gladbach) este o scriitoare germană, care scrie cel mai des în genul literaturii moderne feminine. De asemenea este cunoscută și sub pseudonimele: Sophie Berard și Jule Brand.
Ionuț Săvoiu are experiență profesională și managerială în domeniul cadastrului și înregistrării propietății dar și în preluarea, producția și gestiunea datelor geospațiale
·1970: Matthew Paige "Matt" Damon (n. 8 octombrie1970)[1] este un actor, scenarist și producător de film american, care a devenit cunoscut pentru rolul din filmul Good Will Hunting (1997), al cărui scenariu l-a scris împreună cu prietenul său Ben Affleck. Pentru această colaborare cei doi au câștigat Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original și premiul Globul de Aur. Tot pentru rolul din acest film, Damon a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun actor. După acest rol au urmat altele având același succes. Este vorba de Saving Private Ryan (1998), trilogia Ocean, seria Bourne, Syriana (2005), The Good Shepherd (2006) sau The Departed (2006). Și pentru rolul din Invictus (2009) a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal. Este unul dintre cei mai bine-plătiți 40 de actori din toate timpurile. În anul 2007 a primit o stea pe faimosul Walk of Fame de la Hollywood. Revista People l-a numit chiar cel mai sexy bărbat din toate timpurile. Este implicat în mai multe campanii caritabile, împreună cu Fundația H2O Africa sau Water.org.
Matthew Paige “Matt” Damon (n. 8 octombrie 1970), actor, scenarist și producător de film american, care a devenit cunoscut pentru rolul din filmul Good Will Hunting (1997), al cărui scenariu l-a scris împreună cu prietenul său Ben Affleck. Are un frate mai mare care este sculptor.
Damon si-a facut debutul in 1988 in filmul “Mystic Pizza”, regizorii si producatorii l-au remarcat insa doar dupa cinci ani. Rolul jucat in “Courage Under Fire” (1996) a fost cel cu care a reusit sa convinga cu talentul sau. Este castigatorul unui premiu Oscar pentru scenariu original la filmul “Good Will Hunting” (1997) pe care l-a realizat impreuna cu prietenul sau din copilarie, actorul Ben Affleck.
* 1971: Victor Osipov(n.8 octombrie1971,Popeasca,raionul Ștefan Vodă) este un politician dinRepublica Moldova, care din 18 februarie 2015 îndeplinește funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, fiind a doua oară în acest post după mandatul din perioada 2009-2011 înGuvernul Filat (1).
* 1973: Igor Cașu (n. 8 octombrie1973, Borogani, fostul raion Comrat, actualmente Leova, Republica Moldova) este un istoric, educator și realizator de manuale român din Republica Moldova.* 1973: Alexei Viktorovici Șciusev (n. 26 septembrie1873, Chișinău – d. 24 mai1949, Moscova; în rusăАлексей Викторович Щусев) a fost un arhitect, istoric și teoretician al artei, arhitect–academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Științe a URSS.* 1973: Arsen Avetisian (armeanăԱրսեն Ավետիսյան, n, 8 octombrie 1973 în Erevan) este un fost jucător armean de fotbal.* 1973: Alberto Undiano Mallenco (n. 8 octombrie 1973, Pamplona) este un arbitru spaniol de fotbal. Este arbitru FIFA din anul 2004. Înafară de cariera de arbitru, Alberto Undiano Mallenco este sociolog part-time.
Ca recunoaștere a valorii contribuțiilor sale, în 2002 a obținut două premii: Whitehead Prize (din partea London Mathematical Society) și Royal Society Wolfson Research Merit Award (din partea Royal Society).
* 1983: Paul Șomodean (n 10 octombrie1983 în Bistrița) este un jucător român de fotbal, care evoluează pentru CS Balotești în Liga a II-a.* 1883: Elpidifor Chirilov- (n. 8 octombrie1883 - d. 27 noiembrie1964) a fost un fizician și doctor în științe fizico-matematice. Născut la Șipca, a absolvit Universitatea Novorossisk din Odesa în anul 1907. A lucrat la aceeași universitate întreaga viață, fiind din 1921 șeful catedrei de fizică experimentală, iar din 1926 directorul Institutului de fizică. Fost membru PCUS.* 1985: Peter Gene Hernandez(n.,[3][4]Honolulu,SUA[2]), cunoscut subnumele de scenăBruno Mars, este uncântăreț,compozitorșiproducător muzicalamerican. Crescut înHonolulu,Hawaiiîntr-o familie de muzicieni, Mars a început să creeze muzică de la o vârstă fragedă. După ce a cântat pe diverse scene din orașul său natal pe perioada copilăriei, a decis să urmeze o carieră in muzică, mutându-se în Los Angeles după absolvirea liceului. Mars a început să compună cântece pentru alți interpreți, alăturându-se echipei de producțieThe Smeezingtons.
Mars este cunoscut pentru că abordează o diversitate de stiluri și influențe, iar muzica sa conține elemente din diferite genuri. A lucrat cu o mulțime de artiști din genuri muzicale diferite; Mars recunoaște că aceste colaborări i-au influențat cariera de solist. În copilărie, a fost inspirat de artiști precum Elvis Presley și Michael Jackson, imitându-i încă de mic. Mars declară, de asemenea, că muzica reggae și casa de discuri Motown i-au influențat stilul muzical. Jon Caramanica de la The New York Times s-a referit la Mars ca la „unul dintre cei mai adaptabili și accesibili interpreți de muzică pop”.[6] La nivel mondial, Mars a devenit cel mai bine vândut artist digital din 2011. A avut trei discuri single printre primele zece clasate, inclusiv prima poziție cu 12,5 milioane de exemplare vândute pentru „Just The Way You Are”.[7] La premiile BRIT din 2012, Bruno Mars a fost desemnat Cel mai bun solist internațional.[8] Unele dintre melodiile sale au intrat în Lista celor mai vizualizate melodii din anii 2010-2018.
La începutul carierei a avut o deosebit de mediatizată poveste de dragoste cu primul partener, actorul Dan Bordeianu.[3]
În timp ce filma pentru serialul Lacrimi de iubire, și-a înregistrat și primul său album de muzică, la fel intitulat „Lacrimi de iubire”. Stilul abordat de Adela pe acest album este pop slow cu influențe dance și latino. Începând cu anul 2005 Adela este protagonista producțiilor românești Acasă, printre care cele mai importante, Lacrimi de iubire în 2005, Iubire ca în filme în 2006, Îngerașii în 2008 sau Aniela în 2009. În 2010 joacă primul rol antagonic în telenovela Iubire și Onoare iar din 2011 interpretează rolul unei profesoare în serialul muzical Pariu cu viața.
Adela și Dan Bordeianu s-au cunoscut pe platourile de filmare ale serialului Numai Iubirea de la Acasă TV în 2004. Ea avea 18 ani, el 30, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat deloc. Între ea și Dan, iubitul din telenovelă, s-a înfiripat o poveste de dragoste și în realitate. Logodna personajelor Dan – Adela, de exemplu, a fost reală, pentru că era dublată de logodna actorilor”, a dezvăluit scenaristul. Așadar, scena cu preoții și cu jurămintele făcute de personajele din „Numai iubirea” nu a fost altceva decât înregistrarea unui moment care s-a desfășurat în realitate. Logodna Adelei cu Dan a rămas, însă, cunoscută doar amicilor foarte apropiați. [4] Au avut o relație timp de 4 ani, s-au despărțit în primăvara anului 2007.
Adela și Radu Vâlcan s-au cunoscut pe platourile de filmare Iubire și Onoare în 2010 și Adela Popescu și Radu Vâlcan se căsătoresc după cinci ani de relație.[5]
În 2015, Adela s-a căsătorit cu actorul Radu Vâlcan.[6] Odată căsătorită cu actorul Radu Vâlcan, Adela și-a schimbat numele în Adela Elena Vâlcan.[7] În 2016 li s-a născut primul copil, un băiat pe care l-au numit Alexandru.[8] Iar în decembrie 2018 li s-a născut cel de-al doilea copil al lor, Andrei.
* 1993: Garbiñe Muguruza Blanco (pronunție în spaniolă:/ɡarˈβiɲe muɣuˈɾuθa/, Pronunție în bască: /ɡarˈβiɲe muɣuˈɾus̻a/; n. 8 octombrie 1993) este o jucătoare profesionistă de tenis din Spania.
* 1993: Barbara Palvin (n. 8 octombrie 1993 în Budapesta[1]) este un model din Ungaria, lucrând pentru Victorias Secret.
Barbara Palvin
Barbara Palvin la Festivalul de Film de la Cannes 2012
* 2001: Bogdan-Daniel Deac (n. 8 octombrie2001, Râmnicu Vâlcea) este un mare maestru la șah român. La data obținerii titlului de mare maestru, în iunie 2016, la vârsta de 14 ani, 7 luni și 27 de zile, a devenit cel mai tânăr mare maestru din Romania în acel moment. De asemenea, la obținerea titlului de maestru internațional, în 2014, la vârsta de 12 ani, 10 luni și 15 zile, a fost cel mai tânăr maestru internațional din Romania
Bogdan-Daniel Deac
Bogdan-Daniel Deac în 2014 la turneul Tradewise Gibraltar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu