joi, 5 octombrie 2023

 4. /7 OCTOMBRIE 2023 - MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT


SERGIU CIOIU

Sergiu Cioiu
Date personale
Născut (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieartist Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București  Modificați la Wikidata

Sergiu Cioiu (n. [1]) este actor, artist scenic, cântăreț și compozitor român, interpret a diferite cântece, aparținând a multiple stiluri muzicale, așa cum sunt jazzswingfolk și chanson, pe care le-a fuzionat într-un mod cu totul personal și unic, adăugând adesea elemente de muzică populară veche și/sau lăutărească. Sergiu Cioiu este unul dintre foarte puținii interpreți români care au adus un farmec muzical aparte scenei interpretative românești amintind, printre alții, și de șansonetiștii francezi Edith Piaf și Yves Montand.

În România, Sergiu Cioiu s-a făcut cunoscut în anii timpurii 1960 ca un interpret unic al compozițiilor unor autori totali, așa cum au fost Alexandru Mandy, sau ale unor cântece scrise pe versurile glumeț-ironice ale unor poeți precum cele compuse pe versurile lui Marin Sorescu.[2]

CARIERĂ MUZICALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

De-a lungul anilor 1960 și timpurii 1970, Sergiu Cioiu a interpretat, înregistrat și itinerat în diferite concerte, spectacole sau recitaluri atât în România cât și în străinătate cântecele scrise și compuse de Alexandru Mandy. Printre acestea se numără și Tripticul Brâncuși, compus din cântece având nume omonime sculpturilor monumentale ale lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, "Coloana Infinitului", "Masa tăcerii", "Poarta sărutului", respectiv ulterior "Măiastra".

Alte cântece dintre cele compuse de Alexandru Mandy și interpretate de Sergiu Cioiu sunt "Glasul tău", "Cântecul vântului" și "Locul meu de pe pământ", care au obținut premii în interpretarea artistului la diferite ediții ale Festivalului de Creație și Interpretare de la Mamaia.

Sergiu Cioiu a fost, de asemenea, protagonistul unui film muzical care se referea la Ansamblul Monumental al lui BrâncușiTripticul, realizat de Paul Urmuzescu. Pelicula, realizată de redacția muzicală a Radio Televiziunii Române (RTV) la Târgu Jiu, a fost filmată în întregime în parcul care adăpostește cele trei lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuși.


Sergiu Cioiu - Vântule!


Sergiu Cioiu - Venise vremea I



Sergiu Cioiu - Poarta sărutului




LUMINIȚA ANGHEL

Luminița Anghel
Date personale
Nume la naștereLuminița Anghel
Născută (52 de ani)
BucureștiRomânia
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață, personalitate TV
Activitate
Gen muzicalPop
Instrument(e)Vocal
Ani de activitate1976 — prezent
Prezență online
Site web
Internet Movie Database

Luminița Anghel (n. 7 octombrie 1968București) este o cântăreață română de muzică pop și vedetă de televiziune. A ocupat locul al treilea la Concursul Muzical Eurovision 2005 cu piesa Let me try.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

A absolvit în anul 1986 Școala Populară de Artă, secția Canto după ce inițial a încercat de două ori să fie admisă la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică. Ulterior, devine absolventă a Facultății de Sociologie–Psihologie în cadrul Universității «Spiru Haret». Solista debutează la vârsta de 8 ani, în anul 1976, când începe să cânte pe scenele din toată țara. Se face remarcată mai bine în anul 1987 la Festivalul Național de Muzică Mamaia, iar un an mai târziu începe colaborarea cu Ansamblul «Doina» al Armatei. Alături de acest ansamblu începe o serie de turnee în țară și străinătate. Tot în acea perioadă este inclusă în echipa solistică a programelor barului Melody din București și începe o colaborare cu firma de impresariat Romagram.

PREMII ȘI DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

În 1993 a participat la Festivalul Național Mamaia cu piesa «Din tot ce a fost» și cucerește trofeul și premiul I. Piesa aparține lui Lucian Blaga, coleg în echipa de la Melody. În 1995 a obținut locul al III-lea cu piesa «Fereastra» la festivalul «Mamaia» iar un an mai târziu a obținut același premiu cu piesa «Șansa e de partea mea». Ambele piese sunt compuse de Ionel Tudor.

În anul 1999 a lansat alături de Marcel Iureș piesa «Nu pot uita» compusă de Petru și Andreea Mărgineanu. Melodia este coloana sonoră pentru videoclipul promoțional produs de Dakino pentru premiera filmului «Faimosul Paparazzo», în regia lui Nicolae Mărgineanu.

În anul 2001 a câștigat locul I la festivalul internațional «Cerbul de aur», secțiunea POP dar și un premiu de popularitate. În anul 2002 a obținut premiul I și trofeul pentru cea mai bună voce internațională la festivalul «Discovery» din Bulgaria. În același an obține premiul al III- lea la festivalul «Universe talent» din Praga.

În 2003 a câștigat premiul I și trofeul pentru cea mai bună voce internațională la «Song for Europe festival» din Malta și același loc la festivalul internațional «Cairo 2003», interpretând «I ask you why». Pe data de 21 mai 2005, a câștigat locul al III-lea la Eurovision alături de formația Sistem cu piesa «Let me try», compusă de Cristian Faur.

APARIȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

  • 1996- a jucat în filmul «Captain Conan», în regia lui Bertrand Tavernieri care este prezentat și la Cannes
  • 1998- a fost VJ la Prima TV unde prezintă emisiunea «Music charts»
  • 1999- a prezentat emisiunea «Care pe care», difuzată pe TVR
  • 2002- a fost moderatoarea emisiunii «Prețul succesului» difuzată pe TVR2
  • 2002- a fost prezentatoarea emisiunii «Oferta specială» difuzată pe TVR1
  • 2003- a prezentat emisiunea «Start în viață» pe TVRI
  • 2005, 5 martie a câștigat selecția națională pentru Eurovision împreună cu trupa Sistem
  • 2010- dublaj la desenul animat Tangled (O poveste încâlcită)- Mama Gothel

A susținut concerte la Praga, Viena, Budapesta, München.

DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Albume de studio
  • 1998- «Șansa e de partea mea»
  • 2001- «Promisiuni»
Single-uri
  • 2005 — Let Me Try (feat. Sistem)


Luminita Anghel - Se Lasa Noaptea | Lyric Video



Luminiţa Anghel - „A Million Stars” (Finala Eurovision România 2015)




MARIO LANZA
Mario Lanza

Mario Lanza în rolul lui Pinkerton (Madame Butterfly), din filmul Pescarul din Louisiana
Date personale
Nume la naștereAlfred Arnold Cocozza
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
PhiladelphiaPennsylvaniaSUA[5] Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
RomaItalia[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHoly Cross Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardicModificați la Wikidata
CetățenieStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Ocupațieactor de film
cântăreț de operă
Limbi vorbitelimba engleză[7]
limba italiană[7] Modificați la Wikidata
Alma materSouth Philadelphia High School[*]
Ani de activitate1949 – 1959
Roluri importanteEnrico Caruso
Alte premii
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] Modificați la Wikidata
Prezență online
Lanza în opera Otello de Giuseppe Verdi

Mario Lanza pseudonimul lui Alfred Arnold Cocozza (n. PhiladelphiaPennsylvaniaSUA – d. RomaItalia) a fost un actor și tenor, american de origine italiană, dotat cu o voce excepțională, capabilă să interpreteze diferite genuri muzicale. Cu interpretările sale, în special în filmul Marele Caruso (1951), a avut meritul de a face muzica de operă cunoscută și iubită de tineri și a devenit cel mai cunoscut cântăreț de operă din lume din anii 1950.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Pescarul din Louisiana (1950), Marele Caruso (1951) și Serenada (1956).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut Alfredo Arnoldo Cocozza, în Philadelphia, în cartierul italian din „South Philadelphia”, familia lui l-a poreclit Freddie, dar ulterior a luat numele de fată al mamei sale, Lanza, precum și prenumele ei, Maria care prin masculinizarea acestuia devine Mario Lanza.

Mario Lanza a fost descoperit de dirijorul Serge Koussevitsky în 1942. A optat mai mult pentru o carieră cinematografică decât lirică și a urmat să filmeze la studioul MGM. Și-a început cariera la Hollywood în 1944 cu Victoria înaripată a lui George Cukor. Turnând Pescarul din Louisiana cu Katryn Grayson regia Norman Taurog, Grayson și Lanza au devenit populari cu melodia de succes a vremii „Be my love”, urmând filmul regizat de Richard ThorpeMarele Caruso (1951) sau Serenada a lui Anthony Mann (1956), cu care tenorul a devenit superstar [8]. Titlul cântecului Be My Love, s-a clasat pe primul loc în topurile americane în martie 1951 [9].

În plină glorie, pregătind turnee, înregistrări pentru RCA Victor și cinci filme contractate cu MGM, a murit în 1959 de un atac de cord, rezultatul dietelor excesive, al alcoolismului și al sănătății precare (flebită, pneumonie și hipertensiune) la Roma în vârsta de 38 de ani, unde locuise la filmarea lui Arrivederci Roma în 1957.

Lanza a cântat rolul lui Pinkerton în opera lui PucciniMadame Butterfly la vârsta de doar 22 de ani, la Opera din New Orleans unde a fost remarcat pentru calitatea interpretării sale, critica fiind foarte pozitivă pentru tânărul tenor. După concertul său în aer liber de la Hollywood Bowl, în fața a câteva mii de spectatori, un concert cu adevărat istoric a cărui înregistrare este disponibilă comercial, Hollywoodul prin MGM, l-a făcut imediat să semneze un contract pentru mai multe filme. El a cerut să aibă toate opțiunile: discul, radioul, filmul și concertul.

Filmografie[modificare | modificare sursă]







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...