miercuri, 22 noiembrie 2017

23 NOIEMBRIE 2017

Bună dimineața, prieteni!

RELIGIE ORTODOXĂ 23 Noiembrie
Sf Cuv Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf Ier Amfilohie, episcopal Iconiei și Grigorie, episcopal Acragandelor – dezlegare la pește
VIAŢA ŞI NEVOINŢELE Sf Cuv Antonie de la Iezerul Vâlcii

Numeroşi au fost sihaştrii români cu viaţă sfântă, care s-au nevoit de-a lungul veacurilor prin pădurile seculare şi prin peşterile tăinuite în adâncul munţilor Carpaţi. Însă, cu voia lui Dumnezeu, cei mai mulţi dintre ei au rămas necunoscuţi, iubind mai mult liniştea şi străinătatea pe pământ pentru dragostea lui Hristos, care S-a jertfit pe cruce pentru mântuirea oamenilor.

Unul dintre marii sihaştri ai Carpaţilor a fost şi Cuviosul Antonie de la schitul Iezeru-Vâlcea, numit de credincioşii din partea locului „Sfântul Antonie Sihastrul”. Acest preacuvios părinte este cel mai renumit sihastru al Olteniei de la sfârşitul veacului al XVII-lea şi începutul celui următor. Numele şi nevoinţa lui ne amintesc de Sfântul Daniil Sihastrul de la Putna lui Ştefan cel Mare, din secolul al XV-lea.

Cuviosul Antonie Sihastrul a văzut lumina vieţii într-unul din satele subcarpatice ale judeţului Vâlcea. Având din copilărie o viaţă aleasă şi multă evlavie pentru nevoinţa călugărească, mergea mereu să se închine pe la numeroasele mănăstiri şi schituri din partea locului, ca şi pe la chiliile sihaştrilor care îşi căutau liniştea în munţi. Apoi, urmând sfatul egumenului de la schitul Iezeru-Vâlcea, a luat crucea lui Hristos, tunzându-se monah în acest schit cu totul retras de lume. Aici se nevoiau pe atunci câţiva schivnici iubitori de linişte, de rugăciune şi post, care i-au dat tânărului monah Antonie o creştere cu totul duhovnicească, deprinzându-l cu tăcerea, cu postul, cu privegherea de noapte, cu smerenia şi mai ales cu neîncetata rugăciune.

După câţiva ani râvnitorul sihastru, sporind în nevoinţă şi aprinzându-se cu mare dragoste pentru Hristos, dorea să urmeze cuvioşilor sihaştri de demult şi să se retragă în munţi la fericita linişte, pentru a se desăvârşi în rugăciune şi sfinţenie. De aceea, adeseori umbla pe la chiliile cuvioşilor care pustniceau în adâncul codrilor şi le cerea sfat şi binecuvântare. Apoi, rugându-se mult lui Dumnezeu, cu post şi privegheri de toată noaptea, şi alergând la ajutorul Maicii Domnului, ocrotitoarea schitului Iezeru, a primit încredinţare de sus să se retragă la nevoinţa pustnicească, spre care mulţi călugări alergau.

Astfel într-armându-se Cuviosul Antonie, prin anul 1690, a plecat câţiva kilometri mai sus de schitul Iezeru, în muntele cu acelaşi nume. Acolo umbla din loc în loc în căutarea unei peşteri de piatră pentru chilie şi paraclis. Deci mult căutând şi rugându-se lui Dumnezeu, a aflat o peşteră mică în stâncă si s-a sălăşluit în ea. Aceasta îi era chilie şi loc de rugăciune, casă de nevoinţa şi adăpost trupului ostenit de post şi metanii. Dar sufletul său nu avea deplină odihnă din cauza lipsei unei biserici în apropiere, în care să-şi înalţe inima şi mâinile la rugăciune ziua şi noaptea. Atunci s-a rugat din nou Maicii Domnului şi îndată a început să sape alături un mic paraclis în stâncă. Şi a lucrat la el singur, cu mâinile sale, trei ani de zile, cu dalta şi cu ciocanul. Apoi a pus o catapeteasmă, icoane şi cele de trebuinţă, iar când toate au fost gata, Cuviosul Antonie a chemat pe episcopul Râmnicului, Ilarion, să-l sfinţească. În această mică biserică săpată în stâncă, s-a rugat fericitul ziua şi noaptea lui Dumnezeu, împreună cu îngerii din cer, până la sfârşitul vieţii sale.

Dar nevoinţa acestuia, posturile cele îndelungate de câte trei zile şi chiar mai mult, privegherile de toată noaptea, luptele cu nevăzuţii vrăjmaşi care nu pot răbda smerenia şi ostenelile sfinţilor, rugăciunea cea de văpaie şi lacrimile cele neîncetate izvorâte din inimă, cine dintre noi le poate spune? Că niciodată nu dormea mai mult de două sau trei ore pe noapte, nici nu mânca altceva decât pesmeţi de pâine înmuiată în apă şi sare, cu puţine legume pe care singur le cultiva în mica lui grădină. Apoi neîncetat repeta „Rugăciunea lui Iisus” din inimă şi citea Psaltirea, cu multe lacrimi de umilinţă.

Pentru multele sale osteneli, Cuviosul Antonie a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Că oricine venea la peştera lui şi-i cerea cuvânt de folos şi rugăciune îndată i se împlinea cererea. Însă el avea şi câţiva ucenici în schitul Iezeru, care îl cercetau în zile de sărbători, şi-i aduceau cele de nevoie. Unul dintre aceştia a fost şi „Duhovnicul Nicolae Ierei”, care cunoştea cel mai bine nevoinţa Cuviosului Antonie. Acesta l-a înmormântat după săvârşirea sa din trup şi apoi i-a scris viaţa.

Prin anul 1700, schitul Iezeru, ctitoria voievodului Mircea Ciobanul (1553), era în parte ruinat, iar biserica de piatră se afla în paragină. Atunci episcopul Ilarion de la Râmnicu-Vâlcea, împreună cu credincioşii din satul Cheia, la îndemnul Cuviosului Antonie Sihastrul au refăcut atât biserica de piatră, cât şi chiliile, între anii 1700-1705. Citim în pisania ei: „Această sfântă biserică, unde se prăznuieşte Ovedenia (Intrarea Maicii Domnului în Biserică), făcutu-o-au dintru-întâi răposatul Mircea Voevod cu doamna Chiajna, la leat 7061 (1553) şi prin trecerea vremilor, din necăutare, s-au surpat. Iar mai pre urmă s-au prefăcut de iubitorul de Dumnezeu chir Ilarion, episcop, ajutând şi Antonie schimonahul...”.

Tradiţia spune că acest mare sihastru contribuia el însuşi la rezidirea bisericilor şi a chiliilor de la Iezeru, fiind cu metania, din acest schit şi foarte râvnitor pentru casa lui Dumnezeu, slăvit neîncetat de oameni şi de îngeri. Dar nu numai atunci, ci de multe ori cobora Cuviosul Antonie de la peştera sa la schitul Iezeru, mai ales la marile praznice, pentru a asculta Sfântă Liturghie şi a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Apoi, după ce lua masa împreună cu fraţii din mănăstire şi dădea sfaturi folositoare de suflet ucenicilor săi, se urca din nou la peştera sa tăinuită pe munte, în desişul codrilor, Însă nu numai prin mănăstiri avea ucenici, ci şi prin sate şi prin oraşe avea credincioşi care, auzind de sfinţenia vieţii lui, alergau la schitul Iezeru şi la peşteră, să primească sfat şi rugăciune de binecuvântare.

Numele Cuviosului Antonie se făcuse cunoscut şi peste Carpaţi, până în nordul Transilvaniei, de unde coborau credincioşii pe valea Jiului şi a Oltului, pentru a se învrednici de sfintele sale rugăciuni şi a se atinge măcar de hainele lui. Unul dintre aceşti ucenici a fost şi „smeritul între ieromonahi chir Nicolae sin Nicoli ot Teiuş” (= fiul lui Nicolae de la Teiuş), care mergea regulat cu cele de nevoie la peştera Cuviosului Antonie. Că auzind el de acest vestit sihastru, a părăsit Transilvania şi s-a făcut călugăr la schitul Iezeru, devenind cel mai apropiat fiu duhovnicesc al acestuia. Apoi, tot cu sfatul lui, Nicolae a fost făcut preot şi duhovnic în schit de către episcopul Ilarion de la Râmnicu-Vâlcea şi săvârşea uneori Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul Cuviosului Antonie din peşteră.

După 28 de ani de aspră nevoinţă şi sihăstrie, Cuviosul Antonie Sihastrul, bineplăcând lui Dumnezeu, şi-a dat sufletul în braţele Lui, înainte de anul 1714. Ucenicul său, „Duhovnicul Nicolae Ierei”, l-a îngrijit în peşteră în ultimele lui zile, împărtăşindu-l cu Preacuratele Taine. Apoi, mult plângându-l ucenicii - călugări sihaştri şi credincioşi de pretutindeni -, a fost prohodit şi înmormântat de egumenul schitului Iezeru cu toată obştea, lângă uşa paraclisului săpat cu mâinile sale în stâncă, alături de peşteră, unde se află şi astăzi. Multă vreme fiii săi duhovniceşti - chiar şi credincioşi de prin sate - urcau pe muntele Iezeru cu colivă, untdelemn şi lumânări în mâini şi, după ce se închinau în micul paraclis, făceau metanii şi plângeau la mormântul unde se odihnesc moaştele Cuviosului Antonie, pe care îl cinsteau ca sfânt. Apoi săvârşeau slujba parastasului, aprindeau sute de luminări şi candele, se închinau în „Peştera Sfântului Antonie” de alături, unde s-a nevoit bunul ostaş al lui Hristos 28 de ani, răbdând cumplite ispite de la diavoli, şi la urmă coborau de pe munte, fiecare la ale sale, cerând ajutorul şi rugăciunile părintelui lor sufletesc. Această tradiţie s-a păstrat până în veacul nostru în partea locului şi mai ales în schitul Iezeru, al cărui ctitor a fost.

La câţiva ani de la săvârşirea Cuviosului Antonie Sihastrul, ucenicul său, „Duhovnicul Nicolae Ierei” de la Iezeru, i-a scris scurt Viaţa sa, ca cel ce o ştia cel mai bine, în care spune printre altele: „...poftind (Schimonahul Antonie) să fie îndeletnicit singur, ca să se poată lupta împotriva celui măestru şi ieşind din mănăstire şi cercând prin locuri pustii şi căutând sălaş de îndeletnicit, cu voia lui Dumnezeu, au găsit această peşteră...”.

Astăzi se mai păstrează chilia cuviosului, denumită de toţi localnicii „Peştera Sfântului Antonie”, precum şi bisericuţa săpată în piatră, în stare de paragină. Lângă uşa acestei mici biserici se află mormântul Cuviosului Antonie Sihastrul cu moaştele uitate ale unui sfânt român care se roagă înaintea Preasfintei Treimi pentru noi toţi.

Ierom. Ioanichie Bălan

Sursa: Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţi români şi apărători ai Legii strămoşeşti, E.I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 1987, p. 496-499, Cuviosul Antonie Sihastrul de la Iezeru-Vâlcea.

Acatistul Sf Antonie de la Iezerul Valcea. - MARIAN MOISE: https://youtu.be/nsnwP0RX6dw.

Sf Ier Amfilohie, episcopal Iconiei și Grigorie, episcopal Acragandelor


Sfântul Ierarh Amfilohie, episcopul Iconiei – acest sfânt ierarh a fost un străjer şi priveghetor al dogmelor vieţii veşnice, adică al teologiei Sfintei Treimi şi a Întrupării din Fecioară a Fiului lui Dumnezeu. A fost hirotonit Episcop al Iconiei în timpul împăraţilor Valentinian şi Valent, ajungând şi până în timpul împăratului Teodosie şi al fiilor lui, în anii 374. Pentru apărarea credinţei a îndrăznit şi a intrat la împăratul Teodosie, salutându-l şi cinstindu-l ca pe un stăpânitor, iar pe fiul acestuia salutându-l în batjocură. Împăratul s-a mâniat, căci Sfântul i-a arătat că şi Tatăl Cel veşnic se mâhneşte şi se mânie atunci când Fiul Lui Cel Preaiubit este batjocorit de doctrina arienilor. Prin aceasta a arătat logica şi firescul dumnezeiesc al iubirii care nu înjoseşte, ci înalţă. Sfântul Ierarh Amfilohie a slujit adevărului credinţei creştine şi s-a sfârşit cu pace.
Sfântul Amfilohie a păscut turma lui Hristos ani îndelungaţi, căci a trăit până în vremea împăratului Teodosie cel Mare şi a fiilor lui. Şi fiind învăţător drept credincioşilor, se împotrivea eresului lui Arie.
Acest sfânt, după ce a trecut fiecare treaptă bisericească şi a strălucit cu nevoinţă şi dumnezeiască cunoştinţă, a fost hirotonit episcop al Iconiei, cu voinţa lui Dumnezeu şi alegerea a tot poporul, în vremea împăraţilor Valentinian şi Valent, ajungând încă şi până în vremea marelui Teodosie şi a fiilor lui, în anii 374, învăţător făcându-se al dreptei credinţe şi cu vitejie stând pururea pomenitul împotriva eresurilor lui Arie şi ale lui Macedonie şi ale lui Eunomie, din care pricină, multe prigoniri şi necazuri a răbdat de la cei necredincioşi. Acesta s-a arătat împreună-nevoitor al părinţilor celor 150 ce s-au adunat la Sfântul şi a toată lumea la doilea Sinod împotriva lui Macedonie Pnevmatomahul (adică luptătorul împotriva Sfântului Duh), fiind unul dintre ei, în anii 381.
Iar după ce marele Teodosie a dat stăpânirea părţilor apusului Europei lui Valentinian cel tânăr şi a biruit pe tiranul Maxim, s-a întors la Constantinopol. Atunci marele Amfilohie, intrând la împăratul, l-a rugat să alunge pe arieni. Şi fiindcă împăratul nu voia aceasta, a aflat acest minunat părinte o măiestrie prin care a putut să înduplece pe împărat.
Căci mergând la împărat, a salutat pe Teodosie ca pe un împărat, iar pe Arcadie, fiul lui, care atunci fusese uns nou împărat, l-a salutat în chip prea înjositor. Deci mâniindu-se pentru aceasta Teodosie, a socotit necinstea fiului său arătată necinste adusă lui. Atunci sfântul preaînţelepţeşte a arătat lucrul, zicând: „Vezi, o împărate, cum nu suferi necinstirea fiului tău şi te mânii? Aşa să crezi că şi Dumnezeu şi Tatăl, asemenea Se întoarce şi urăşte pe aceia care hulesc pe Fiul Său şi zic că Acesta este mai prejos decât Tatăl”. Atunci socotind lucrul împăratul, îndată a scris lege ca să fie izgoniţi ereticii departe de la cei drept-credincioşi. Iar pururea pomenitul acesta Amfilohie mulţi ani a păstorit turma lui Hristos şi a alcătuit învăţături drept-credincioase; şi ajungând la adânci bătrâneţi, s-a odihnit în pace.


Sfântul Ierarh Grigorie, episcopul Acragandelor – a trăit în timpul împăratului Iustinian al II-lea (685-711) şi era originar din oraşul Acraganta, care se afla în ostrovul Siciliei, fiind fiul lui Hariton şi al Teodotei. A fost sfinţit Episcop al Acragantei, oraşul natal. Din cauza uneltirilor unor preoţi ce considerau că episcopatul Sfântului Grigorie li se cuvenea, Sfântul a fost întemniţat timp de doi ani şi patru luni. După ce s-a aflat adevărul, Sfântul Ierarh Grigorie a păstorit până la adânci bătrâneţi, trecând cu pace la Domnul.
Acesta a fost pe vremea împăratului Iustinian al doilea, care şi Rinotmit se chema, în anii 685. Se trăgea din cetatea Acraganta care se afla în ostrovul Siciliei, fiind fiu din părinţi care se numeau Hariton şi Teodota, oameni evlavioşi şi împodobiţi cu toate faptele bune şi care trăiau cu îndestulare. Deci, când era sfântul de opt ani, a fost dat de părinţii săi să înveţe Sfintele Scripturi. Şi atât de silitor şi nelenevitor s-a arătat la acestea, încât pe toţi i-a făcut a se minuna.
Când a ajuns la optsprezece ani, a fost pecetluit cleric, adică făcut anagnost de către Sfântul Potamion, căci era îndemânatic la citire pentru buna glăsuire ce avea. Iar într-o noapte, în vremea când dormea sfântul acesta înaintea patului arhidiaconului Damian, a auzit glasul dumnezeiescului înger, de trei ori chemându-l pe el, ca şi pe proorocul Samuel şi zicându-i: „Grigorie, s-a auzit rugăciunea ta. Deci grăbeşte şi mergi„. Iar sfântul, fără a întârzia, a ieşit şi a mers la Cartagena, care acum se numeşte Tunis.
Şi aflând acolo pe Marco monahul purtătorul de Duh, care a fost trimis de Dumnezeu către el, a rămas lângă dânsul patru ani, iar de acolo a mers împreună cu acelaşi Marco la Antiohia. Apoi fiind îndemnat prin oarecare dumnezeiască descoperire, a mers la Ierusalim şi acolo a fost făcut diacon de către Macarie, episcopul Ierusalimului. După aceea, de acolo s-a dus la Constantinopol şi s-a arătat lui Gheorghe, cel ce era atunci patriarh.
Şi fiindcă atunci se adunase acolo sinod împotriva monoteliţilor, Serghie, Pir şi Pavel, s-a luptat cu dânşii Sfântul Grigorie şi atât de mult a mustrat nebunia lor, încât vestea despre el a ajuns până la urechile împăratului. De la Constantinopol s-a întors la Roma şi acolo a fost hirotonit episcop al patriei sale, cetatea Acragantiei, unde a strălucit foarte, săvârşind minuni şi împodobind-o cu vrednicia arhieriei.
Pentru aceasta Savin şi Crischentie şi cu prietenii lor, pizmuind pe sfântul, nenumărate ispite au ridicat asupra lui şi, vinovaţii plăsmuind împotriva lui, l-au prihănit pe el la papa al Romei, care, înşelat de cuvintele lor mincinoase, a închis pe sfântul în temniţă doi ani şi jumătate.
Apoi după porunca împăratului, a scos pe sfântul din temniţă, pentru ca să se judece cu cei ce-l bârfiseră. Atunci a făcut sfântul aceste minunate semne cu lemnele şi cărbunii, Dumnezeu mărind pe sluga sa: căci fetele necuraţilor şi necuvioşilor acelora bârfitori ai sfântului s-au acoperit cu negreaţă întunecată, şi s-au înnegrit, încât şi până astăzi feţele celor din neamul bârfitorilor acelora au rămas înnegrite. Iar tânăra care fusese amăgită de aceia (şi a năpăstuit pe sfântul), după ce a fost chinuită de un duh necurat, la urmă a fost vindecată de către sfântul înaintea poporului. Iar sfântul s-a întors iarăşi la patria şi eparhia sa cu mare cuviinţă, făcând semne şi minuni mai mari decât cele dintâi. Deci aşa vieţuind dumnezeiescul părinte şi ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat către Domnul.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 23 Noiembrie (dezlegare la pește)

A.    GUSTĂRI
Scrumbii în ulei
·       4 scrumbii
·       2 lămâi
·       8-10 boabe de piper
·       4-5 boabe de ienibahar
·       2 linguri sare
·       Ulei
Scrumbiile se curăţă, se taie capetele şi cozile şi se spală bine.
          Se taie în bucăţi potrivite şi se sărează.
          După două ore se aşază într-un vas rezistent la căldură – tip Jena.
          Peste bucăţile de peşte se toarnă zeama de lămâie.
          Printre bucăţi se aşază boabele de piper, ienibahar, foile de dafin, sarea şi se adaugă uleiul.
Se lasă să stea o oră, apoi se pune un capac şi se fierbe în baie de abur timp de 30-35 minute de la primul clocot.
          Se lasă să se răcească.
          Se serveşte rece.

B.    SALATE
Salată de scrumbie afumată
·       1 scrumbie afumată
·       2 cartofi potriviţi fierţi în coajă
·       2 linguri ulei
·       2 linguri muştar
·       2 linguri mărar tocat
·       Oţet sau zeamă de lămâie
·       10-12 măsline
Scrumbia curăţată de piele şi oase se taie în bucăţi potrivit de mari.
          Cartofii se fierb în apă cu sare, apoi se curăţă de coajă şi se taie în felii rotunde subţiri; se sărează puţin.
          Muştarul se amestecă cu ulei.
          Toate se amestecă uşor cu mărarul şi se aşază în salatieră.
          Se garniseşte cu măsline.
C.     SOSURI
Nu e necesar să preparăm un sos separat.

D.    BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă din cap şi coadă de crap
·       capul şi coada crapului utilizat pentru mâncare
·       1 morcov
·       1 pătrunjel
·       1 ceapă
·       2-3 roşii
·       1 lingură orez
·       1 lingură ulei
·       Mărar
·       Leuştean
·       Sare
·       borş
Zarzavatul împreună cu ceapa se pun la fiert în 2 l de apă clocotită cu sare.
          Când este pe jumătate fiert se adaugă capul şi coada, orezul şi roşiile bucăţi.
          Când este gata se adaugă borşul fiert separat şi apoi verdeaţa.
          Se serveşte fierbinte.


E. MÂNCĂRURI
Caras cu sos de ciuperci

 1 kg caras proaspăt,
 500g ciuperci,
 2 roşii,
 100 g făină,
 200 ml ulei,
 sare,
 piper.
Peştele se curăţă, se spală, se taie în bucăţi de mărime potrivită, apoi se tăvălesc bucăţile prin făină şi se pun la prăjit într-o tigaie cu grăsime încinsă; ciupercile se curăţă, se spală, se taie în cubuleţe şi se călesc în ulei, apoi se sting cu puţină apă şi se înăbuşă o jumatate de oră, împreună cu roşiile tocate mărunt. Se potriveşte sosul de sare şi piper. Într-o tavă se aşază câteva nuieluşe de-a latul, formând un fel de grătar pe care se aşază bucăţile de peşte (acestea nu trebuie să intre în contact direct cu tava) şi peste ele se toarnă sosul de ciuperci, după care se introduce tava la cuptor pentru 15 minute.

F. DULCIURI
Cartofi din cacao
 250 g biscuiţi simpli,
 100 g nuci măcinate,
 100 g zahăr,
 1 pahar de esenţă de cafea,
 2 linguri de cacao,
 esenţă de rom,
 coaja rasă de portocală.
Se fierbe esenţa de cafea cu zahăr şi cacao. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu nucile date prin maşină, cu romul şi biscuiţii sfărâmaţi cu mâna. Se amestecă totul bine şi se formează cu mâna cartofi, care se tăvălesc în cacao cu zahăr.




ISTORIE PE ZILE 23 Noiembrie
Evenimente
·         534 I. Hr.: Este consemnat in  istorie primul actor – Thespis din Icaria. El este primul castigator  consemnat de istorie  al  unui  premiu pentru tragedie, un festival de teatru care a avut loc  la Dionysia Mare. Aristotel  a spus că tragedia  ar  fostla inceputurile ei  în întregime corală până la prolog și ca dialogurile  au fost introduse prima dată prin Thespis. Potrivit oratorului  si filosofului  Themistius, care a rescris (in sec IV e.n.) multe din operele lui Aristotel intr-o limba accesibila, Thespis a devenit  primul actor,  atunci cand a dialogat cu  corul. Tot Thespis ar fi  inventat, de asemenea, turneele  teatrale  cu spectacole   in diverse orașe  si  transporta  costumele, măștile  și recuzita  într-un vagon tras de cai.
·         1248: Regele Ferdinand al III- lea de Castilia ii  izgonește pe mauri (arabi) din Sevilla. Ferdinand al III -lea supranumit și Ferdinand cel Sfânt (n. 30 iulie sau 5 august 1199 –  d. 30 mai 1252) a fost regele Castiliei si Leonului din anul 1230. In momentul morții sale din 1252, Ferdinand i-a oferit fiului său  Alfonso al X-lea, moștenire un regat pe care l-a extins masiv. A fost canonizat  de către Papa Clement al X-lea  în 1671.
·         1510: Are loc prima campanie  otomana  împotriva Regatului Imereti (din vestul Georgiei de azi).  Armatele otomane cuceresc  capitala  Kutaisi şi incendiaza Manastirea Gelati.
·         1644: Se publică Areopagitica de John Milton, un pamflet in care era criticata cenzura.
·         1710: Începe a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova (23 nov. 1710 - 11 iul. 1711). Dimitrie Cantemir  (n. 26 octombrie 1673 – d. 1723), domn al Principatului Moldovei (19 martie – 8 aprilie 1693 şi 23 noiembrie 1710 – 11 iulie 1711), a fost un mare cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor. La 23 noiembrie 1710, turcii l-au înscăunat  domn al Moldovei, insa noul domn – cărturar a încheiat la Luţk în Rusia, în 2 aprilie-13 aprilie 1711, un tratat secret de alianţă cu ţarul Petru cel Mare, în speranţa eliberării ţării de sub dominaţia turcă. În politica externă s-a orientat spre Rusia. S-a afirmat chiar faptul că ar fi încercat alipirea Moldovei la Imperiul Rus, aşa cum făcuse şi Ucraina. A fost un adept al domniei autoritare şi a fost împotriva transformării ţăranilor liberi în şerbi.
·         1843Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihăileană de la Iași, cu lecția "Despre importanța economiei politice". Ion Ghica (n. 12 august 1816 – d.  22 aprilie 1897),  a fost economist, matematician,scriitor,diplomat si om politic. În timpul revoluției de la 1848, a fost trimis de către guvernul provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc. După înfrângerea revoluției, a rămas în exil la Istanbul; ulterior a fost numit de autoritățile turce în funcția de Bei al Samosului (1853 – 1859), unde a reușit să stârpească pirateria, în floare în acea insulă, care afecta în mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiul Crimeii. La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul Abdul-Medjid titlul onorific de Prinț de Samos. In 1859 după unirea Moldovei și Țării Românești a fost chemat de Alexandru Ioan Cuza să se întoarcă și devine prim-ministru în timpul lui Cuza și apoi în timpul lui Carol I al României. A fost prim ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului Romaniei  (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care principatele romane  se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate. Din 1874 a devenit membru titular al Societății Academice Române și președinte al ei din 1876 până în 1879, când instituția a fost redenumită în Academia Română. În 1881, a fost numit ministru român la Londra; a deținut această funcție până în 1889. A decedat pe 7 mai 1897, la moșia lui de la Ghergani.
·         1864: Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române
·         1889: A fost instalat, în cazinoul Palais Royale Saloon din San Francisco, primul tonomat din lume.
·         1897: A fost înfiinţată o societate de ocrotire a copiilor orfani, de către Maria Cuţarida, care a fost prima femeie medic din România. Societatea s-a numit “Materna” şi a avut sub ocrotirea sa, chiar de la început, un număr de 100 opii orfani proveniţi din familii de muncitori săraci. Tot Maria Cuţarida a înfiinţat în 1897 şi prima creşă de copii din Bucureşti, România, pe care a numit-o “Leagănul“.
·         1916: In timpul Primului Război Mondial armatele germano-austro-ungare au ocupat Bucureştiul si Ploiestiul, dupa ce administratia si armata română s-au retras in Moldova. La Ploieşti, 26 de instalații de rafinare a petrolului, și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinăriile fuseseră distruse de români, la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline.


·         1940Ion Antonescu, șeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit.
·         1945: A luat sfârșit sistemul de raționalizare a alimentelor impus în SUA, pe durata celui de-al doilea război mondial.
·         1955: Insulele Cocos sunt transferate de Marea Britanie sub suzeranitatea Australiei.
·         1971China a devenit membru permanent al Consiliului de securitate al ONU.
·         1980: O serie de cutremure în sudul Italiei omoară aproximativ 4800 de oameni.
·         1991Freddie Mercury anunță public că are SIDA; a murit a doua zi.
·         1996Angola devine membră a WTO.
·         1996: Un avion etiopian de tip Boeing 767 cu 127 de pasageri la bord este deturnat. În lipsă de combustibil, se prăbușește în Oceanul Indian.
·         1997 - România şi Ungaria au fost admise în Consiliul Uniunii Europene ca membre cu drepturi şi obligaţii depline în domeniul educaţiei, instruirii şi tineretului.
·         1999: Premiul "Pana de aur pentru libertatea presei" a fost acordat de Asociația Mondiala a Ziarelor (AMJ) ziaristului sirian Nizar Nayyouf, deținut din 1991 într-o închisoare militară din Damasc.
·         2000: Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de comuniști (6 dec. 1944 - 28 feb. 1945); silit să demisioneze, părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.
·         2002: A avut loc vizita preşedintelui SUA, George W. Bush, la Bucureşti. Preşedintele Bush şi-a început discursul rostit în faţa mulţimii adunate, în Piaţa Revoluţiei, adresând României invitaţia de a adera la NATO şi urându-i bun venit în Alianţă. “Cu mândrie vă invităm să aderaţi la NATO, această măreaţă alianţă a libertăţii. (…) Urăm bun venit României în NATO”, a afirmat şeful administraţiei SUA, adăugând că alianţa dintre România şi SUA va fi una de durată.
·         2002: O revolta a extremistilor musulmani  impiedica  desfasurarea  Concursului  Miss World in Nigeria. Concursul Miss World se muta la Londra din Nigeria după revoltele  tinerilor  musulmani care s-au soldat cu mai mult de 100 de morţi şi 500 răniţi în oraşul Kaduna. Cel puţin 100 de persoane au fost ucise în violenţele  sectare din Nigeria  în numai  10 zile (BBC). Organizatorii concursului  au  declarat că spectacolul va avea loc la Londra la data de  7 decembrie, în locul  capitalei Nigeriei, Abuja.
·         2003: Revoluția Trandafirilor din Georgia: Președintele Georgiei, Eduard Șevarnadze, a demisionat. Decizia intervine după trei săptămâni de proteste ale opoziției, inițiate la 2 noiembrie. Revoluţia de catifea din Gerorgia a început în urma acuzaţiilor opoziţiei de falsificare a alegerilor legislative din 2 noiembrie 2003. După aflarea ştirii privitoare la demisia Preşedintelui Georgiei, Eduard Şevarnadze, susţinătorii opoziţiei strigau de bucurie, cântau şi dansau în faţa clădirii Parlamenului.
·         2011: Primavara araba. Dupa 11 luni de proteste de strada, presedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh semneaza o intelegere de transfer a puterii catre vicepresedintele tarii, in schimbul acordarii imunitatii.



Nașteri
·         912Otto I al Sfântului Imperiu Roman (d. 973).  Otto I (n. 23 noiembrie 912– d. 7 mai 973), a fost fiul regelui  Henric I al  germanilor și al Matildei von Ringelheim,  duce al saxonilor, rege al germanilor și împărat al Sfantului Imperiu Romano-German.
·         1221Alfonso al X-lea cel Înțelept, rege al Castiliei (d. 1284). Alfonso al X-lea al Castiliei (cel Înțelept) (n. 23 noiembrie 1221, Toledo – d. 4 aprilie 1284, Sevilia). A fost rege al Castiliei si al regatului Leon si Galiciei în perioada 1252- 1284. În 1257, a primit și tronul Sfantului Imperiu Romano- German, deși Papa nu i-a acordat confirmarea. A fondat universitățile de la Salamanca și Toledo și a promovat utilizarea dialectului castilian al limbii spaniole în învățământul superior. A fost supranumit și “el Sabio” (Înțeleptul) sau Astrologul pentru studiile și mai ales pentru scrierile sale.
·         1496: S-a nascut Clément Marot, poet francez  renascentist, traducător al Psalmilor lui David (“Adolescenţă indulgentă”); (d.12.09.1544). S-a numarat printre primii poeti francezi precursori ai Pleiadei si a fost poetul Curtii regelui Francisc I. Datorita simpatiilor sale pentru Reforma si Luther, a fost incarcerat si apoi exilat in Elvetia si italia, cu toata simpatia si protectia de care s-a bucurat  din partea surorii regelui, Nargueritte de  Navara.
·         1707Anna Karolina Orzelska, fiica nelegitimă a regelui August al II-lea al Poloniei (d. 1769)
·         1754Abraham Baldwin, politician american unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii (d. 1807). Originar din statul american Georgia, Baldwin a fost reprezentantul acestuia în Congresul Continental, servind atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senatul Statelor Unite ale Americii după adoptarea Constituției țării. Abraham Baldwin a fost unul din cei 39 de semnatari ai Constituției.
·         1760François Noël Babeuf, (Gracchus), om politic francez (d. 1797). A fost un  teoretician al comunismului utopic, fondator al ziarului Le Tribun du peuple și conducător al Conspiratiei egalilor împotriva guvernului  Directoratului. Doctrina sa poate fi considerată precursoare a comunismului , aceasta prpovaduind desființarea proprietatii  private și instaurarea unei societatati a egalilor  printr-o  insurecție populară. Republica urma să se transforme într-o mare “comună națională“, care să asigure obligativitatea muncii și împărțirea egalitară a bunurilor. Impreuna cu adepții săi, babuviștii, a fost arestat  în în urma unei trădări, iar în anul următor, Babeuf  a fost executat.
·         1772August de Saxa-Gotha-Altenburg, bunicul matern al lui Albert, Prinț Consort (d. 1822)
·         1804Franklin Pierce, al 14-lea președinte a Statelor Unite ale Americii (d. 1869)
·         1837Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez, Premiul Nobel pentru fizică 1910 (d. 1923)
·         1859: S-a născut in cartierul irlandez din New York faimosul pistolar american Billy the Kid (n. William Henry Bonney); (d. 15 iulie 1881). Legenda spune că, ar fi ucis prima dată la 12 ani şi ar fi împuşcat 27 de oameni înainte de a fi împlinit vârsta de 21 de ani. A murit impuscat de seriful Patrick Garrett, un vechi apropiat al sau care, într-o noapte întunecoasă, l-a așteptat pe Billy în camera în care acesta locuia în Fort Sumner și când acesta a apărut, pare-se neînarmat, l-a împușcat, ucigându-l instantaneu.
·         1860Hjalmar Branting, politician suedez, jurnalist, deținător al Premiului Nobel (d. 1925)
·         1869Valdemar Poulsen, fizician și inginer danez (d. 1942)
·         1875:  S-a nascut Anatoli Lunacearski, critic literar şi politician comunist rus; (d. 1933). După  Revolutia bolsevica din 1917, Lunacearski a fost numit Comisar al Poporului  pentru Instrucția Publică (Narkompros) în primul guvern sovietic și a rămas în acest post, având în sarcină, printre altele, și învățământul. A fost responsabil și de organizarea primul sistem de cenzura  în statul Sovietelor nou format. Lunacearski l-a ajutat pe Aleksandr Bogdanov să fondeze mișcarea politico-ideologică  Proletcult.
·         1876: S-a nascut  compozitorul spaniol Manuel de Falla; (d. 1946), autor de opere (“Viaţă scurtă”), balete (“Amorul vrăjitor”), lucrări orchestrale; (d.14.11.1946).
·         1882: S-a nascut John Heinrich Detlev Rabe. 
·         1883: S-a nascut  José Clemente Orozco, considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii murale mexicane; (d.07.09.1949).
·         1887: S-a născut actorul de teatru şi film Boris Karloff (Charles Edward Pratt), celebru datorita interpretărilor sale din filmele de groază: “Frankenstein”, “Mr. Wong”; (m. 2 februarie 1969).
·         1887Henry Moseley, fizician englez (d. 1915)
·         1888Harpo Marx (Adolph Arthur Marx), comic american și actor (d. 1964)
·         1890El Lissitzky, pictor rus, grafician, arhitect (d. 1941).
·         1893: S-a născut Arthur Marx (zis Harpo). A fost unul dintre cei trei fraţi Marx (Leonard, zis Chico, Iulius, zis Groucho), actori de film de origine germană care au excelat în genul burlesc (filmele: “Supă de raţă”, “O noapte la Casablanca”); (m. 28 septembrie 1964).
·         1896Klement Gottwald, politician și preșdinte al Cehoslovaciei (d. 1953)
·         1901Marieluise Fleißer, scriitoare germană (d. 1974)
·         1905 - S-a născut criticul literar Petru Comarnescu, memorialist, traducător; autorul unor valoroase monografii de artişti români şi străini şi iniţiatorul grupării "Criterion" din care făceau parte M. Eliade, M. Vulcănescu, C. Noica (m. 27 noiembrie 1970).
·         1905 - S-a născut actorul Nicolae Sireteanu: "Pasărea furtunii", "Răsună valea", "Pisica de mare" (m. 1963).
·         1906Sait Faik Abasıyanık, scriitor turc (d. 1954)
·         1920Paul Celan, poet de limbă germană, unul dintre reprezentanții cei mai tenaci ai modernismului (d. 1970)
·         1925Frederic Vester, biochimist german (d. 2003)
·         1925José Napoleón Duarte, președinte salvadorian (d. 1990)
·         1925Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot și dizident român (d. 2006). Părintele Calciu a fost unul dintre acei luptători anticomuniști care au mărturisit credința lor în Hristos și în ideea națională, cu însuși sângele lor. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comuniști (1948-1964, 1979-1984), trecând și prin furia iadului reeducării din pușcăria pentru studenți de la Pitești (1949-1951), unde a făcut anumite compromisuri. Cu multă pocăință, a reușit să depășească această greșeală, refuzând ulterior orice compromis cu sistemul comunist.Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, a continuat să lupte împotriva ateismului. În Postul Sfintelor Paști, din anul 1978, ține un șir de 7 prelegeri, intutulate “Șapte cuvinte către tineri”, predici care s-au bucurat de o largă audiență în rândul studenților de la multe facultăți din București. Ia atitudine public față de dărâmarea Bisericii Enei din București, pe locul căreia se planificase construirea unei crâșme. Pe tot parcursul acestei perioade primește zilnic telefoane de amenințare, menite să îl descumpănească și să-i terorizeze familia. Atât predicile ținute cât și protestul față de demolarea Bisericii Enei îl aduc din nou în vizorul Securității. A fost  arestat în anul 1979, judecat și condamnat abuziv la mai mult de 10 ani închisoare. I se confiscă și averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință. Prin executarea pedepsei s-a urmărit o nouă reeducare a sa. Acest fapt a determinat un val de proteste din partea exilului românesc. În ajutorul său se ridică intelectualii din exil: Mircea Eliade, Paul Goma, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca. A fost mai întâi internat la secția de psihiatrie a penitenciarului Jilava, alături de nebuni în toată regula. Ulterior a fost transferat la penitenciarul Aiud, unde a avut colegi de celulă condamnați pentru omor. Cea mai mare perioadă a detenției a petrecut-o totuși în izolare. În timpul detenției a fost bătut, umilit și ținut nemâncat. După 5 ani și jumătate, în 20 august 1984, este eliberat, ca urmare a presiunilor internaționale venite din partea liderilor lumii, cum ar fi  Papa Ioan Paul al II-lea, Margaret Teacher, Ronald Reagan . Contrar voinței sale, în anul 1985 este obligat să părăsească țara împreună cu familia. În anul 1985, se stabilește în Statele Unite, unde primește cetățenia de onoare. Între sfârșitul anului 1985 și 1988 a locuit cu familia la Cleveland. Pentru a-și asigura existența sa și a familiei, a lucrat și în construcții, ca muncitor necalificat, cărând saci de ciment. În anul 1989 se mută cu familia la Washington DC, unde preia parohia românească “Sfânta Cruce”. A continuat să muncească în construcții până când a reușit să-și cumpere o casă, la circa 20-30 kilometri de biserica parohială. De-a lungul păstoririi de către Sfinția Sa a parohiei Sfânta Cruce, numărul credincioșilor a crescut impresionant. Multe persoane de alte confesiuni s-au convertit la ortodoxie, pentru dragostea, harul și viața îmbunătățită pe care le avea părintele. În SUA și-a continuat lupta î și eforturile pentru apărarea intereselor românilor, fiind autorul ideii Romfest  și unul dintre fondatorii evenimentului bienal cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni , al cărui Comitet Internațional îl conducea. Este primit la Casa Albă de 2 președinți – Ronald Reagan și George Bush senior.
·         1926Sathya Sai Baba, guru controversat indian
·         1927Angelo Sodano, cardinal, Secretar de Stat al Vaticanului
·         1928Pierre Étaix actor comic francez
·         1932Renato Raffaele Martino, cardinal
·         1933Krzysztof Penderecki, compozitor polonez
·         1935Aurel Butnaru, publicist și poet român (d. 1979)
·         1939 - S-a nascut Betty Everett, cantareata si pianista americana.
·         1941Franco Nero, actor italian
·         1941 - S–a născut Constantin Ilea, pictor, membru al UAPR.
·         1942Gheorghe Rusnac, rectorul Universității de Stat din Moldova, membru corespendent al Academiei de Științe din Moldova
·         1948Grete Tartler, poetă, eseistă română
·         1948 - S-a nascut Anthony Bourge, chitarist si vocalist britanic (Budgie).
·         1949 - S-a nascut Sandra Stevens, cantareata britanica (Brotherhood Of Man).
·         1950 - S–a nascut Dona Tudor, poeta, realizatorare de emsiuni TVR.
·         1953:  S-a născut la Gâlgău, judeţul Sălaj, scriitorul Lucian Perţa care alaturi de Mircea Micu este unul din marii parodisti romani. S-a spus despre el că a realizat o “istorie paralelă a literaturii române în cheie satirică”. Lucian Perţa nu a scris însă numai literatură în cheie umoristică, ci şi literatură pentru copii. Este membru fondator al grupului Ars Amatoria din Cluj, membru al cenaclului literar “George Coşbuc”, membru fondator al cenaclului literar “Alexandru Ivasiuc” din Vişeu de Sus, precum şi directorul Casei de Cultură din acelaşi oraş. Este iniţiatorul Festivalului Naţional de Umor “Zâmbete în prier”, care se desfăşoară la Vişeu de Sus. Fiul său, Cosmin Perţa, este şi el scriitor.
·         1954 - S-a nascut Bruce Hornsby, vocalist, pianist si compozitor american (Range).
·         1966Vincent Cassel, actor francez, regizor, producător
·         1992Miley Ray Cyrus, fiica cantaretului de muzica country Billy Ray Cyrus


Decese
·         955Edred, rege al Angliei (n. 923)
·         1407Ludovic I, Duce de Orléans, al doilea fiu al regelui Carol al V-lea al Franței (n. 1372)
·         1457: A murit  Ladislau Posthumus de Habsburg, arhiduce de Austria, regele  Ungariei si Boemiei; (n.22 februarie  1440). A fost urmat de Matei Corvin. Ladislau a fost unicul fiu al imparatului Imperiului Romano-German Albert al II-lea si al Elisabetei si s-a nascut la patru luni de la moartea tatalui sau, de unde si numele de „Postumul” care i-a fost atribuit de istorici.
·         1503Margareta de York, Ducesă de Burgundia (n. 1446)
·         1572: A murit pictorul manierist  florentin Agnolo di Cosimo (supranumit „il  Bronzino”); (n. 17.11.1503). A fost fiul adoptiv si ucenicul  lui Pontormo si  elev al lui Girolamo Genga. Bronzino a pictat mai ales fresce, picturi de altar, sau alegorice și cu teme din mitologie  dar și portrete. Era un om învățat,  membru al Academiei din Florențasi a cunoscut autori ca Dante, Pietro Bembo sau Petrarca. Vasari îl descrie pe Bronzino ca pe un om blajin care era un prieten gata de ajutor și plăcut în societate.
·         1682Claude Lorrain, pictor francez (n. ca. 1600)
·         1788Infantele Gabriel al Spaniei (n. 1817)
·         1890: Regele William al III-lea al Olandei (n. 1817)
·         1897: S-a stins din viaţă Alexandru Roman (n.1826 Auşeu, jud.Bihor), ziarist şi om politic român. Alexandru Roman a fost academician din 1866 şi profesor universitar la Budapesta, unul dintre conducătorii luptei politice a românilor transilvăneni, deputat în Parlamentul maghiar. A.Roman a editat la Budapesta ziarele româneşti “Concordia” (1861-1866) şi “Federaţiunea” (1868-1876), unde a publicat “Pronunciamentul de la Blaj“.
·         1923 -A încetat din viaţă scriitorul Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), considerat precursor al suprarealismului (n.17 martie 1883).
·         1935Maria Cunțan, poetă română (n. 1862)
·         1949Carol Ardeleanu, prozator român (n. 1883)
·         1949Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei (n. 1859)
·         1956: A încetat din viaţă Jean Alexandru Steriadi, pictor şi grafician, membru titular onorific al Academiei Române; (n. 29 octombrie 1880).
·         1965Elisabeta de Bavaria, regină consort a Belgiei (n. 1876)
·         1976André Malraux, scriitor francez, teoretician de artă și politician (n. 1901)
·         1991: Freddie Mercury, solistul trupei pop  britanice Queen,  anunță public că are SIDA; a murit a doua zi.
·         2006Philippe Noiret, actor francez (n. 1930)
·         2006: Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko a decedat la Londra, in urma otravirii sale cu substante radioactive. A fost printre puţinii care au avut curajul să vorbească public despre mafia din Rusia, aflata  mână în mână cu autorităţile şi serviciile secrete. A plătit cu viaţa. Principalul suspect este fostul agent KGB şi omul de afaceri Andrei Lugovoi, care la ora actuală este bine protejat de administraţia de la Kremlin care îi susţine nevinovăţia. Pe 1 noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, fost membru al serviciilor secrete ruse, azilant politic în Marea Britanie, a fost otrăvit. Câteva ore mai târziu, fostul ofiţer KGB, critic vehement al Kremlinului, a început să se simtă rău şi a fost dus de urgenţă la spital. S-a descoperit că ceaiul îi fusese otrăvit cu poloniu, substanţă intens radioactivă, cu efect letal. Litvinenko a murit convins că însuşi Vladimir Putin ordonase asasinarea lui. La 23 noiembrie, cel care a reuşit să sfideze timp de aproape opt ani serviciile secrete ruse (fostul KGB, actualul FSB), acuzandu-le de abuz de putere şi legături strânse cu mafia, îşi dădea ultima suflare pe patul de spital. Totul a început în 1998, când Litvinenko şi câţiva colegi ai săi, membri ai FSB, au susţinut o conferinţă de presă în care au anunţat că au primit ordin să ucidă sau să răpească mai multe persoane cunoscute, printre care şi pe magnatul rus, susţinător al regimului Elţin, Boris Berezovski.
·         2011    - A încetat din viaţă soprana catalană Montserrat Figueras, a participat la înfiinţarea ansamblurilor Hesperion XX, La Capella Reial de Catalunia şi Le Concert des Nations; a primit marele premiu decernat de Nouvelle Académie du Disque şi de Académie Charles-Cros; a fost desemnată "Artist pentru Pace", alături de Jordi Savall (n. 15 martie 1942)
·         2012: A decedat actorul american Larry Hagman,cunoscut publicului roman din serialul de succes „Dallas”; (n. 1931). Larry Martin Hagman, (n. 21 septembrie 1931 – d. 23 noiembrie 2012) actor american, regizor și producător de film și televiziune.
* 2017: A fost găsită decedată în curtea casei sale marea actriță de revistă Stela Popescu. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace.

Sărbători
·         Sf Cuv Antonie de la Iezerul-Vâlcii; Sf. Ierarh Amfilohie, episcopul Iconiei și Grigorie, episcopul Acragandelor (calendar creștin-ortodox)
·         Sf. Clement I, papă, martir; Sf. Columban, abate; Sf. Lucreția, martiră. Papa Clement I, în general este cunoscut cu numele de Clement din Roma, sau Clement Romanul, a fost unul dintre Părinții Apostolici, al patrulea Papă și Episcopul Romei, din anul 88 până în 97. (calendar romano-catolic)
·         Sfântul Anfilohiu; Sfântul Grigore (calendar greco-catolic)
·         Ziua economiștilor



ARTE 23 Noiembrie

INVITAȚIE LA OPERĂ 23 Noiembrie
Manuel de Falla
Manuel de Falla: La vida breve: https://youtu.be/Cm7M_sCtTvc;

MANUEL DE FALLA.- ATLÁNTIDA: https://youtu.be/LbO0U3BMEfo.




MUZICĂ 23 Noiembrie

Manuel de Falla; (d. 1946), autor de opere (“Viaţă scurtă”), balete (“Amorul vrăjitor”), lucrări orchestrale; (d.14.11.1946).
Manuel de Falla, Fantasia Baetica - Harry Vooren: https://youtu.be/zjhc5hGagxY.



Krzysztof Penderecki, compozitor polonez
Penderecki: Symphony No. 3 (Wit, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia w Katowicach): https://youtu.be/lFDLjDeypDA.




Betty Everett, cantareata si pianista americana
Betty Everett - The very best of Betty Everett - Full Album: https://youtu.be/TnyFElTtGX0.




Anthony Bourge, chitarist si vocalist britanic (Budgie).
Budgie - 1971 - Budgie (FULL ALBUM) [Classic Rock/Hard Rock]: https://youtu.be/ugzwH0iMxmc;
Budgie - 1973 - Never Turn Your Back On A Friend (FULL ALBUM) [Classic Rock/Hard Rock]: https://youtu.be/hiE7ZwX9eh0.





Sandra Stevens, cantareata britanica (Brotherhood Of Man).
Brotherhood of Man - "Too Late the Hero": https://youtu.be/YRqk3AuXsks.




Bruce Hornsby, vocalist, pianist si compozitor american (Range).




Miley Ray Cyrus, fiica cantaretului de muzica country Billy Ray Cyrus




Soprana catalană Montserrat Figueras



Inregistrări noi:







POEZIE 23 Noiembrie

Grete Tartler, poetă, eseistă română

Biografie
n. 23 noiembrie 1948, Bucuresti

scriitoare contemporana, traducatoare, orientalista, diplomat roman cu descendenta germana.

Dupa casatorie, numele sau oficial, de stare civila, este Margareta Tabarasi

Grete Tartler este absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia araba-engleza, si a Conservatorului "Ciprian Porumbescu". Este Doctor in filosofie al Universitatii Bucuresti, 1995.

Din 1976 si pana in 1991 a fost profesoara, ulterior redactor la revista Neue Literatur. 
Din 1978 este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. 
Din 1992 pana in 2008 a lucrat in diplomatie, ca atasat cultural si secretar I la Viena (1992-1995), la Directia Cultura din Ministerul Afacerilor Externe in 1996, ca ambasador la Copenhaga si Reykjavík (1997-2001), ca ministru plenipotentiar la Atena (2002-2006). 
In prezent, este profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative SNSPA din Bucuresti si cercetatoare/colaboratoare la Centrul de Excelenta "Paul Celan" al Universitatii din Bucuresti. 

Grete Tartler este casatorita cu scriitorul Stelian Tabaras, are o fiica, Ana-Stanca Tabarasi.[2], [3].


A avut o rubrica saptamanala in revistele 
Luceafarul si Romania Literara[4].

Opera originala
A publicat 9 volume de poezie in limba romana, cel mai recent fiind "
Materia signata", Cartea Romaneasca, 2004. 

Cuneiforme(95 de poeme scrise intre 1970-1995), Timisoara, Ed. Helicon, 1997 
Rosiile sunt portocalii cand sunt verzi sunt galbene, Ed. Albatros, 1997 
De asemenea, scrie si publica poezie in limba germana. [2]

5 volume eseuri: 
"Melopoetica", Eminescu, 1984; 
"Proba Orientului", Eminescu, 1991; 
"Europa natiunilor, Europa ratiunilor", Cartea Romaneasca, 2001; 
"Intelepciunea araba (Secolele V-XIV)", Polirom, 2002; [3] 
"Identitate europeana", Cartea Romaneasca, 2006, [4] 
"Inteleptul singuratec", Humanitas, 2006, [5] 
5 volume de literatura pentru copii: 
cel mai recent: "Rasul ocrotit de lege", Cartea Romaneasca, 2000. 

Traduceri

Traduceri in limba romana:

din germana: 
Goethe, "Teatru" (Univers, 1987); 
"Poezie germana contemporana", Antologie (Dacia, 1991), 
Poezie de limba germana contemporana (Antologie de lirica scrisa in limba germana in perioada 1970-1990), Editura Dacia, Cluj 1992 [5] 
Patrick Süskind, "Parfumul" (cea mai recenta editie, Humanitas 2006); 
din araba clasica 
"Cele sapte mu'allaqat", 1978, Univers, 
Al-Ğahiz, "Tratatul despre zgarciti", 1985, 
Al-Hariri, "30 de maqamat", 1987 s.a. 
din daneza 
H. Chr. Andersen, "Bazarul unui poet. Memorii de calatorie in Grecia, Orient si tarile dunarene, (1842) ", Editura Univers, 2000). 
Cel mai recent volum de traduceri : antologia multilingva « Cele mai frumoase poeme de dragoste », Humanitas Educational, 2007 [6] 

Alte lucrari


A publicat studii de orientalistica si muzicologie in reviste de specialitate.

De la poezia araba clasica la trubaduri si la "primii nostri poeti" [From Classical Arabic Poetry to the Troubadours and "Our First Poets"], "Orien"t, 1990, no. 1, p. 9-13. 
"Motive" din poezia araba clasica in lirica trubaduresca ["Topics" from the Classical Arabic Poetryin the Troubadours Poems], "RITL", 34 (1986), no.1, p. 58-61. 
Poezia araba clasica, lirica trubaduresca si a minnesangului [Classical Arabic Poetry, Troubadours Poems and Minnesang], "RITL", 32 (1984), no. 4, p. 52-56. 
Proba Orientului [The Orient Challenge], Buc., Ed. Eminescu, 1991. 
Suggestions for an Oriental Aesthetics of Codification in 
Anton Pann s Work, "SAO", 
Un predecesor al lui Dante [A Predecessor ofDante s (the Arab poet Abu-l Alaal-Ma arri)], "Luceafarul", 23(1980), no. 50, p. 8. 
Versuch einer Interpretation der Qasida von Imru-l Qais [An Attempt to Interpret Imru-l Qais s Qasida], "RA",1974, I, p.69-76.[6] 

 Rîsul ocrotit de lege

La cabană, la Florei,
unde vara stăm toți trei,
ne-a vestit un pădurar
că-i un rîs pe la hotar:
"Aveți grijă de-l vedeți
cînd umblați după bureți!"

Într-o zi, la zmeură,
am zărit că tremură
frunzele de prin arțar,
căprioarele tresar.

Zice-un căprior din turmă:
"Ce-ați găsit de rîs?". "O urmă."
"Nu-i nimic, văd după umblet;
e doar puiul de rîs - zîmbet!"
 

 În pană

Un scriitor a rămas în pană;
scria cu o pană de coțofană.
"Îți dau eu o pană" zise-un pițigoi
"să scrii pițigăiat, ca noi."
"Cu pene de barză scriu barzii" i-a zis
bărzoiul lăsîndu-i un fulg pentru scris
"Ba de rîndunică, nu sta pe gînduri,
de-n versuri vei vrea să însemni rînduri-rînduri".
"Degeaba acum vă luați toți la harță.
Cu-un fulg de scorțar scrii din scoarță-n scoarță".
"Ba cu-cu-cu-cu pana mea" a strigat,
bîlbîindu-se, cucul cel îngîmfat.
Veniră ciori și se ciorovăiră,
venise de departe și pasărea-liră,
dar pînă la urmă, copiii de școală
i-au pus în penar un stilou cu cerneală.
"Uliuuu!" zise-un uliu întîrziat
văzînd că problema s-a rezolvat.
 

 Glumă

Caprele din Mehedinți
fac "me-he-he" printre dinți,
broaștele din Oradea
fac "orac-orac" sadea,
bibilica din Bihor
zice "bi-bi" pe răzor,
iar lupanii din Lupeni
strigă "hei-lup" prin poieni.
La Craiova, ciori - cra-cra,
gîște la Galați - ga-ga;
urlă toți de peste toturi
și din ciocuri, și din boturi.
Doar cățeii din Urlați
cîntă fin, armonizați.
 


Dona Tudor, poeta

PROVIZORIU, OCEANUL
Parca le-a dat cu prafuri
ierbicide
prietenii mei toti
se stacojesc si tac…
Mania mea-pumnal,
in cine sa izbeasca
cand tip zidita
sub apa unui lac?!
Pe cine sa rasucesc
In valuri de moluste,
Cand paznicii de frontiere
dau onorul
La desfranate muste ,
ametite
pe carnea limbii maicii lor
sa-si lase zorul ?
Mascarici,
balaciti,
in ligheanul
politicii lor de ocupatie,
mi-au arestat,
provizoriu
oceanul….
––––––––––––––––-
TE-AU PUS CALAII LUMII LA GRUMAZ
Traiesc din imprumuturi scurte.
Traiesc si pentru azi si pentru maine.
Chiar daca un patul de ganduri,
la targ mi-au fost vandute,
dintr-un pogon de vorbe
mai rumen inc-o paine ….
M-ati scos din licitatii!
De mine n-aveti loc !
Va joaca serpii incolaciti!
Prin gura voastra de canale
si printre dinti
va spumega veninul!
Pe unde v-ati umflat,naparce,
cu vorbeleharapnice si bice ?!
Ah, plezni-v-ar plinul, chinul !
Prietena mea draga,
nici tu nu-mi dai ragaz:
te-au calaii lumii
sa-mi latri la grumaz….
––––––––––––––
JOC DE SUNETE , AMINTIRI
Eu le-am purtat la gat.
Saltau margelele pe rand
cand respiram
si fiecare bobita alburie
contur de inima avea
si era vie…
Un hot de carciumar, zorit
sa-si unple punga cu arginti
ti-a pus in gura,
plin,colndirul,
borhotit,
si,tu, naiv,
viteaz de fericire,
m-ai pandit…
In saltul de jivina ametita,
albitele margele ti se pareau
macese
si-ai tabarat peste
cuvantul meu
rotit
si
l-ai tasnit,
l-ai rupt
si
pangarit…
Un curcubeu te-a spanzurat.
Crochiu de satra cu tingiri.
Pe numarate,bob cu bob,
joc de sunete,
amintiri….



Maria Cunțan, poetă

Biografie
Maria Cunțan s-a născut la 7 februarie 1862 în Sibiu și a decedat pe 23 noiembrie 1935 în București. Poeta a folosit uneori pseudonimele Liliac și Rim.
Debutează în 1891 în revista Tribuna. În același an publică proză în revista „Foaia ilustrată”.
Organizează acasă seri literare și muzicale la care participă și Ilarie Chendi, care era încă student pe atunci, dar care ulterior o va ajuta să colaboreze la ziarele și revistele vremii.
Între 1895-1900 publică în revistele „Vatra”, „Familia”, „Dochia”, „Revista ilustrată”, „Telegraful român”, „Tribuna”, „Tribuna poporului” etc.
În 1901 începe să colaboreze și la revistele „Convorbiri literare” și „Semănătorul”.
În 1905 obține premiul revistei „Luceafărul” pentru poezia „Asfințit”
Opera:
Poesii, Ed. Cartea Românească, București.
Obolul seracului la Monumentul Marelui Andreiu, Tiparul Tipografiei Arhidiecesane, 1898
Poesii, Ed. Minerva, Orăștie, 1901
Poezii, Ed. Minerva, București, 1905
Din caierul vremii (două volume), Ed. Minerva, București, 1916
Rugăciunea unui copil. Crăciun, Ed. Compania, București, 2006


Pe sub fereastra

Maria Cuntan / Vespasian Vasilescu


Pe sub fereastra-mi curge-un râu:
Sunt lacrimile mele.
Fetitele cu sortu-n brâu
Îsi spala fata-n ele.

Si râd cu râsul lor nebun
Când turmele-si adapa,
Si nu-nteleg daca le spun
Ca-s lacrimi si nu apa...

Vin si batrânele din sat
Cu limba lor subtire
Si tin în drum de mine sfat
Ca n-am nici o-nrudire.

Dar sunt satul de-atâta sfat
Si-atâtea vorbe rele;
Închid oblonul dinspre sat
Si-mi cânt doinele mele...
 





TEATRU/FILM 23 Noiembrie

Cu actorul Nicolae Sireteanu: "Pasărea furtunii", "Răsună valea", "Pisica de mare" (m. 1963).
Pisica de mare Film Romanesc: https://youtu.be/uKCqFH6xx5E.



SFATURI UTILE 23 Noiembrie

MEDICUL GUTUIE

Toamna, riscul de viroze este crescut şi, de aceea, specialiştii ne recomandă o cură cu gutui care să ne fortifice sistemul imunitar, datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitamine (B1, B2, B6, C, E, PP), precum şi minerale (potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg).

Gutuia are numeroase proprietăţi terapeutice incontestabile, iar printre acestea se remarcă și efectele antiinflamatoare, astringente, emoliente, digestive, tonice şi expectorante. În studiul ” Sănătatea de fiecare zi” , Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor pectice din fruct este remarcabilă: reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. Datorită concentrației semnificative de potasiu, gutuia scade presiunea vasculară. Vitamina C prezentă în sucul de gutui este un leac dovedit pentru infecțiile de sezon ( răceală și gripă), dar încetineşte și evoluţia microelementelor care favorizează hepatita. Numeroasele studii au scos la iveală faptul că pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii.
Nu aruncați semințele gutuilor!
Este un lucru dovedit că semințele gutuilor au efecte expectorante şi calmante în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita și tuberculoza (în stadiul incipient). De aceea, adunați semințele de la gutuile consumate și nu le aruncați! În cazul tusei, urmată de expectorația de sânge, adăugați semințele de gutui într-o salată de fructe sau într-o budincă de orez și veți constata efectul incontestabil al semințelor asupra stării voastre de sănătate.
Gutuia stimulează pofta de mâncare
De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Acestea se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.
Îmbunătăţeşte starea de spirit
Aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar de suc, înainte de masă, vreme de 30 de zile.
Gutuia este un tonic pentru ficat
Substanţele active conţinute de gutui sunt tonice pentru ficat. În acelaşi timp, dieta cu gutui stimulează activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor substanţe active antivirale care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip : A, B sau C.
Protejează colonul iritabil
Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoare. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere). Remediul acesta simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.


GÂNDURI PESTE TIMP 23 Noiembrie









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...