joi, 12 septembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU VINERI 13 SEPTEMBRIE 2019 - PARTEA A TREIA ȘI ULTIMA

URMARE


RELIGIE ORTODOXĂ 13 Septembrie

Înainte-prăzuirea Înălțării Sfintei Cruci; + Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf Sfințiți Mc Corneliu Sutașul și Ciprian, episcopul Cartaginei; +) Sf Cuv Ioan de la Prislop, Sf Mc din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian

Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci – Sărbătorile mari din timpul unui an bisericesc sunt precedate de o zi de preserbare pentru pregătirea sufletească a credincioșilor. Între aceste sărbători se înscrie și cea închinată Sfintei Cruci. Ziua de astăzi a Înainteserbării Înălțării Sfntei Cruci înseamnă începutul acestei sărbători. La slujbele din această zi se adaugă cântări, rugăciuni și lecturi biblice în legătură cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Este un moment de pregustare a bucuriei sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.

Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul 

– Corneliu Sutașul a fost unul din centurionii împăratului Tiberiu (14-37) din cohorta „Italica” din orașul Cezareea Palestinei. Deși era păgân, Corneliu era un om bun și milostiv așa cum vedem în Faptele Apostolilor, capitolul X. Aflând despre învățăturile și patimile Domnului nostru Iisus Hristos începuse să creadă și se ruga lui Dumnezeu ca să-l învrednicească a primit Sfântul Botez. Acest lucru nu era tocmai ușor de împlinit, deoarece creștinii veniți din Iudeea în frunte cu Sfântul Apostol Petru susțineau că păgânii trebuie să fie mai întâi tăiați împrejur, să primească legea mozaică și pe urmă să fie botezați. În Faptele Apostolilor capitolul X, versetele 10-16 se arată descoperirea lui Dumnezeu către Sfântul Apostol Petru prin care i se arată că și păgânii pot fi primiți la creștinism numai prin sfântul botez. Corneliu Sutașul a fost cel dintâi păgân primit în creștinism, în felul acesta el a deschis calea păgânilor către Hristos. După ce a primit sfântul botez, Corneliu a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în misiunea de propovăduire, iar mai pe urmă a fost hirotonit Episcop. În timp ce se afla în Efes cu Petru și Timotei, sunt înștiințați că în orașul Schepsia există păgâni. Au tras la sorți și aceștia au căzut asupra lui Corneliu. Ajungând în oraș, senatorul Dimitrie îl prinde pe Corneliu și îl obligă să jertfească idolilor. Atunci Corneliu s-a rugat lui Dumnezeu și s-a cutremurat pământul, prinzând sub dărâmături pe soția și fiul senatorului. Dumnezeu ascultă rugăciunea lui Corneliu și Evdochia împreună cu Dimitrie sunt scoși teferi de sub dărâmături. În urma acestei minuni, senatorul Dimitrie se botează împreună cu familia sa și alți 277 de păgâni. Episcopul Cornelie a construit pe locul vechiului templu păgân, o frumoasă biserică. Despre moartea sa unii spun că a rămăs până la sfârșit în orașul Schepsia, iar alții spun că Sfântul Apostol Pavel l-a trimis ca Episcop în Troada (Troia – Ilion) și că acolo a murit.

 Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei

 – Sfântul Ciprian s-a născut pe la anul 210 în Cartagina, într-o familie păgână nobiliară, foarte bogată, primind numele de Caecilius Ciprianus, poreclit și Thascius. Nu avem informații despre anii tinereții sale, nici despre școlile urmate, dar luând în considerare reputația sa de la vârsta de 35 de ani, când s-a convertit la creștinism, deducem că și-a însușit o cultură profană vastă și profundă. Convertirea la creștinism în anul 245 a fost pregătită timp îndelungat de preotul Caecilianus, pe care Sfântul Ciprian îl repspecta și îl iubea ca pe un părinte. Convertirea a produs o schimbare radicală a concepției Sfântului Ciprian despre viață, schimbare de care este uimit el însuși. A fost înzestrat cu două mari virtuți: castitatea și dragostea. În anul 247 este hirotonit preot, iar după moartea Episcopului Donatus este ales în anul 249 Episcop al Cartaginei. Ca Episcop s-a preocupat de disciplina în Biserică punând mare accent pe ascultare. În anul 250 în timpul persecuției împăratului Deciu a crescut numărul creștinilor din Africa care au apostaziat. Pentru a curma tulburarea în Biserică, Sfântul Cirpian s-a retras într-un loc ascuns. După aproximativ 15 luni de absență, Sfântul Ciprian a a avut mult de luptat cu cei care au apostaziat de la creștinism și a introdus ca regulă generală, pentru reintegrarea acestora, penitența. Sfântul Ciprian, cu Biserica Romei și cu Episcopii africani, a reprimit pe apostați, însă treptat, după un timp de penitență, excepție făcând cei bolnav pe moarte. O contribuție deosebită a avut Sfântul Ciprian pe tărâm social, o dată cu izbucnirea ciumei, între anii 252-254 și a unui nou val de persecuții, implincâdu-se în numeroase acte de milostenie și întrajutorare creștină. În anul 256 izbucnind persecuția lui Valerian, Sfântul Ciprian a fost exilat la Curubis în luna august. În anul 257 este chemat din exil de Galeriu Maximus și după unele încercări de atragere a sa la păgânism, nereușite, este condamnat la moarte și executat la data de 14 septembrie 258. Executarea sa s-a făcut prin sabie în localitatea Ager Sexti, lângă Cartagina. Sfântul Ciprian al Cartaginei este părintele ecclesiologiei creștine.

În această lună, în ziua a treisprezecea, pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru, de la Sfântul Mormânt de la Ierusalim.
Ca să dea slavă lui Dumnezeu pentru fericitul sfârşit al Sinodului de la Niceea (întâiul sinod ecumenic), Constantin cel Mare a vrut sa zidească o biserică pe Golgota, locul Învierii lumii. Atunci episcopul Macarie i-a arătat împăratului locul Mormântului, acolo unde l-a păstrat memoria Tradiţiei, căci locul fusese acoperit cu pământ în timpul domniei lui Adrian (135) cu scopul de a lărgi orasul. După ce au săpat şi au descoperit Mormântul şi instrumentele Patimii, au zidit peste ele o mare biserică, a cărei sfinţire s-a făcut în ziua de 13 septembrie 335 pentru a înlocui sărbătoarea păgână a lui Jupiter Capitolin. Această sfântă biserică era atât de frumoasă şi de grandioasă, încat ea a devenit un simbol al victoriei creştinismului şi chiar un model pentru multe biserici.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sfinţitului mucenic Cornelie sutaşul.
Acest sfânt a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli şi este cel dintâi dintre păgâni, care a crezut. Petrecând o viaţă fără prihană, a văzut un înger care-l îndemna să cheme la sine pe Apostolul Petru, să audă de la el cele ce se cădea. şi mergând Petru către dânsul, şi spunându-i cuvântul Domnului lui şi celor ce veniseră cu dânsul, şi învăţându-l şi botezându-l i-a dat rînduială şi ocârmuirea cetăţii Schepsia. Pe care aflând-o cufundată în idoli, a botezat pe toti cu harul lui Hristos; şi chiar şi pe Dimitrie ighemonul, care a crezut cu toată casa lui. Deci sfârsindu-şi sfântul viata apostoleşte, către Domnul s-a dus.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Ioan de la Prislop.

Se spune ca un tânăr pe numele Ioan, din satul Silvasul de sus – în hotarul căruia se afla şi Sf. Locas – a părăsit casa părintească, s-a închinoviat în obştea călugărilor de le Prislop, ducând o viaţă aleasă de rugăciune, împletită cu munca şi săvârşirea de fapte bune. După un număr de ani, dorind să ducă o viată şi mai liniştită, retrasă cu totul de lume, a găsit un loc, ca la 500 metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Slivut (Silvut), unde şi-a săpat singur cu mari nevoinţe, o chilie de piatră, cunoscută până azi sub numele de „chilia” sau iarăşi „casa sfântului”. Aici şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori întru cele duhovniceşti din primele veacuri creştine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viata lui îmbunătăţită să se sfârşească prea devreme. Spune tradiţia populară că pe când îsi facea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celalat al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sfântul Ioan de la Prislop.
Nu ştim cu siguranţă când a trăit Cuviosul Ioan de la Prislop. Presupunem că în veacul al XV-lea sau în prima jumătate a celui următor… El a fost este şi va fi – pentru credincioşii din părţile Hategului şi Hunedoarei – o pildă vie de sfinţenie, iar „chilia” sau „casa” lui rămâne mereu un loc de pelerinaj şi de reculegere sufletească pentru toţi cei ce caută cuvânt de mângâiere şi de întărire în locurile de mare frumuseţe naturală ale Prislopului, în care au trăit atâţia cuvioşi călugări cu viaţa aleasă şi bineplacută lui Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian.

Aceşti sfinţi au suferit chinuri pe vremea lui Liciniu. Gordian era din Capadocia, iar Macrovie era din Paflagonia, tineri de vârsta, şi desăvârşiţi în credinţa întru Hristos. Iar Zotic, Ili şi Lucian, s-au săvârşit prin sabie la Roma, după multe chinuri, din porunca lui Maxim ighemonul; însă Valerian s-a săvârşit plângând deasupra mormântului sfinţilor.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Sf Cuv Ioan de la Prislop, Sf Mc din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian
Sf Cuv Ioan de la Prislop
Sfantul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trait la inceputul secolului al XVI-lea, nevoindu-se intr-o pestera din apropierea Manastirii Prislop. Aceasta mica pestera a fost sapata de catre sfant, in malul stancos si adanc al paraului Silvut, fiind cunoscuta cu numele de “chilia” sau “casa sfantului”. In aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan multi ani, luptandu-se cu barbatie cu ispitele diavolilor. Cuviosul Ioan a fost ucis in timp ce isi sapa cu dalta o fereastra in peretele chiliei, cand un vanator l-a impuscat crezand ca este un animal salbatic. Sfintele sale moaste s-au pastrat multa vreme in pestera de la Prislop, unde veneau credinciosii din imprejurimi si se inchinau. In prezent nu se cunoaste unde se afla moastele sale. Parintele Ioanichie Balan in “Patericul romanesc”, sustine ca este probabil ca moastele sfantului sa fi fost duse la Tismana, la Bistrita Olteana, la Curtea de Arges sau Cozia, care au fost dintotdeauna atat de legate de credinciosii si manastirile Transilvaniei. Sfantul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.


Sf Mc din Dobrogea
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian.
Aceşti sfinţi au suferit chinuri pe vremea lui Liciniu. Gordian era din Capadocia, iar Macrovie era din Paflagonia, tineri de vârstă, şi desăvârşiţi în credinţa întru Hristos. Iar Zotic, Ili şi Lucian, s-au săvârşit prin sabie la Roma, după multe chinuri, din porunca lui Maxim ighemonul; însă Valerian s-a săvârşit plângând deasupra mormântului sfinţilor.




ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 13 Septembrie

A.   PLĂCINTE
Plăcintă cu morcov
·       foi de plăcintă;
·       2 pachete margarină;
·       500 g zahăr;
·       500 g morcov ras pe răzătoarea mică;
·       7 linguri ulei;
·       1 vanilie;
·       ½ linguriţă bicarbonat stins în oţet sau lămâie
Se amestecă bine toate ingredientele şi se toarnă în tavă.
Se poate garnisi cu un strat obţinut din 100 g nuci măcinate şi 3 linguri gem.
Se dă la cuptor 20 – 25 minute.

B.   SALATE
Salată de castraveţi
·       10 castraveciori;
·       2 legături ceapă verde;
·       3 fire usturoi verde;
·       1 legătură mărar;
·       Ulei;
·       Oţet;
·       Sare
Castraveciorii tăiaţi rondele se amestecă într-un castron cu ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, mărarul, sarea, uleiul şi oţetul.

C.   SOSURI
Sos piperat
·       3 cepe potrivite fin tocate;
·       1 kg ardei roşii şi verzi;
·       500 g roşii bine coapte;
·       5 linguri ulei;
·       Sare;
·       Piper;
·       ¼ litru apă;
·       1 lingură oţet;
·       4 căţei usturoi pisaţi
Se căleşte ceapa în ulei 5 minute.
Se adaugă şi se lasă să se călească ardeii tăiaţi în solzi lungi.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea, piperul, oţetul, apa şi usturoiul.
Se lasă sosul să fiarbă 20 minute.

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de zarzavaturi
·       2 cartofi;
·       2 morcovi;
·       1 ţelină mică;
·       1 praz;
·       2 roşii (sau suc de roşii);
·       2 cepe;
·       1 legătură pătrunjel;
·       ½ ceaşcă ulei;
·       Sare;
·       Piper
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile mărunt.
Se fierb în apă cu ulei până se sfarmă.
Se pasează astfel încât să se obţină o cremă.
Dacă este prea consistentă crema se poate subţia cu puţină apă.
Dacă este prea subţire se poate îngroşa cu 2 linguri fulgi de porumb care se dizolvă în puţină apă rece.

E.   MÂNCĂRURI
Musaca de vinete cu cartofi
·       8 – 10 cartofi mari;
·       4 – 5 vinete curăţate de coajă;
·       5 cepe;
·       1 ½ ceaşcă ulei;
·       1 ½ ceaşcă pesmet;
·       1 legătură mărar;
·       1 pahar vin;
·       Sare;
·       Piper;
·       5 – 6 roşii
Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase, apoi se prăjesc.
Se căleşte ceapa în ulei şi se adaugă vinetele date pe răzătoarea mare. Se amestecă în mod continuu compoziţia.
Când vinetele devin maronii se adaugă roşiile date pe răzătoare, sarea, piperul, vinul şi mărarul.
Se lasă să scadă bine pe foc, având grijă să nu se lipească.
Se adaugă o ceaşcă de pesmet care trebuie să înghită tot lichidul. Dacă mai este lichid se mai pune pesmet, iar dacă amestecul s-a învârtoşat prea mult se mai diluează cu puţină apă.
În tava tapetată cu ulei se aşază alternativ: un strat de cartofi prăjiţi, apoi un strat de vinete.
Se pun atâtea straturi cât cuprinde tava.
Se acoperă totul cu sos beşamel.
Iată cum se face sosul beşamel:
Se dizolvă în 7 linguri de margarină, 7 linguri de făină amestecând cu mare grijă.
Când făina capătă culoarea gălbuie se adaugă treptat 3 ceşti de apă, sare şi piper.
Se răstoarnă sosul deasupra musacalei şi se presară ½ ceaşcă pesmet.
Se pune tava la cuptor la foc potrivit aproximativ o jumătate de oră.
Când se rumeneşte frumos se scoate din cuptor.
Se taie şi se aşază pe platou după ce se răceşte.

F.    DULCIURI
Chec cu mere
·       6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
·       1 ½ ceaşcă zahăr;
·       1 ceaşcă ulei;
·       3 ceşti făină;
·       1 linguriţă praf de copt;
·       1 linguriţă bicarbonat;
·       1 linguriţă sare;
·       1 linguriţă scorţişoară;
·       ½ ceaşcă nucă pisată;
·       ½ ceaşcă stafide;
·       1 vanilie;
·       Zahăr pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr.





ARTE 13 Septembrie


MUZICĂ 13 Septembrie

Clara Schumann




Arnold Schonberg



Bill Monroe, cântăreţ şi compozitor country american



Maurice Jarre





Mel Torme (Melvin Howard), cântăreţ, muzician şi compozitor american
Mel Tormé - Sings Fred Astaire - Full Album: https://youtu.be/21gTaL763fc.


James Johnson, vocalist american (Jayhawks, Vibrations).
Vibrations - So Blue 1960- BET 001 / CHECKER 954: https://youtu.be/KKRpTaM2R94.


Dave Quincy, clăpar şi saxofonist britanic (If, Q, Zzebra).
If - Forgotten Roads: https://youtu.be/JFTX4cwxJLI.

David Clayton-Thomas, vocalist şi compozitor britanic (Blood, Sweat & Tears).
David Clayton-Thomas 8-11-13: Go Down Gamblin: https://youtu.be/nxObgJOkY6Y.


Peter Cetera, vocalist, basist şi compozitor american (Chicago).
♥♫YOU'RE THE INSPIRATION - PETER CETERA ( CHICAGO)♥♫: https://youtu.be/8ljpO7yWdRc?list=PL57F884149B343786.


Randy Jones, vocalist american (Village People).
Village People - Medley Dance (Randy Jones): https://youtu.be/w2YU7S6dMOE.


Don Was (Donald Fagenson), basist, clăpar, compozitor şi producător american
Was (Not Was) - Spy In The House Of Love (Original 1988 Extended Remix): https://youtu.be/ltvUoG8Y82w.


Den Hegarty, vocalist britanic (Darts).
Darts - The Amazing Darts (LP): https://youtu.be/xM5C5cQ_rTo.


Joni Sledge, cântăreaţă americană (Sister Sledge).
The Spinners & Joni Sledge - Then Came You (1975): https://youtu.be/4364qEsqBHM.


Dave Mustaine, chitarist, vocalist şi compozitor american (Megadeth).
Dave Mustaine Closes Megadeth With Tribute to Nick Menza 5/22/16: https://youtu.be/xwn1utyxBvU.


Zak Starkey, baterist britanic, fiul lui Ringo Starr.
ZAK STARKEY ROUTE 66: https://youtu.be/FJMZ0KZkagg.


Steve Perkins, baterist american (Porno For Pyros, Jane's Addiction).
Stephen Perkins - drum solo: https://youtu.be/UvunJP77FEA.



Abbath Doom Occulta, muzician norvegian
Abbath on ABBATH music and lyrics | Aggressive Tendencies: https://youtu.be/JWRKFD4SZsQ.


Fiona Apple, cântăreaţă şi pianistă americană
Fiona Apple - The Idler Wheel... https://youtu.be/sZrtIjfFlKw.


Niall Horan, cântăreț britanic, membru al trupei One Direction
Niall Horan, Justin Timberlake and Justin Rose surprising the Drive, Chip & Putt finalists: https://youtu.be/ugWTVXN47gU.



Emmanuel Alexis Chabrier
E. CHABRIER - Bourrée fantasque. Grant Johannesen, piano:http://youtu.be/JV3WpGhtVEo;

Emmanuel Chabrier - Fête Polonaise: http://youtu.be/TU7DFYo2wHM.



Leopold Stokowski
Leopold Stokowski "Symphony No 11" Shostakovich:http://youtu.be/fML3OXHudcw;
LEOPOLD STOKOWSKI - BEETHOVEN - PIANO CONCERTO NO. 5 OPUS 73 - GLENN GOULD: http://youtu.be/pXRpSu5oRjM;
Leopold Stokowski, Berlioz - Symphonie fantastique, Op.54: http://youtu.be/DLg-j6JbaqM.



Tupac Shakur, interpret american
2PAC BEST SONG (Hold On Be Strong): https://youtu.be/i7kEBHFkmJA.


Anton Şuteu

AMBIENT - Anton Suteu – Venus: http://youtu.be/qVbKNCMU63k;
Anton Suteu - Numele trandafirului: http://youtu.be/c6MfFv1Q_KM.



ÎNREGISTRĂRI NOI:

Ray Conniff Mega Video Music H.D. Album With Actual Young Lovers Shown!



1 horas maior saxofone amor canções instrumental 🎷Música relaxante SAX romântica bonita








POEZIE 13 Septembrie


Friedrich Nietzsche - Hotărâre


Adrian Păunescu - Femeia



TEATRU/FILM 13 Septembrie

Interzis pentru public (1993) - Jean-Claude Marsan



Ion Luca Caragiale - Kir Ianulea



Departe de lumea dezlantuita - Thomas Hardy





GÂNDURI PESTE TIMP 13 Septembrie

Ludwig Feuerbach - Citate 















GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 13 Septembrie

1. Eşti inteligent, dacă nu crezi decât jumătate din ce ţi se spune; eşti înţelept, dacă ştii care jumătate! 
În viaţă nu primeşti ceea ce meriţi, ci doar ce negociezi!

2. La şcoală, profesorul explică copiilor semnificaţia culorii albe, spunând ca albul reprezintă bucuria: 
-De aceea miresa se îmbracă în alb. Ziua nunţii este cea mai fericită zi din viaţa ei. 
-Atunci de ce, întreabă un băieţel, mirele se îmbracă în negru?

3. Alo! 
- Da. 
- Vino pâna la noi! 
- De ce? 
- Nu mai merge imprimanta! 
- Ce nu face? 
- Nu mai are curent! 
- Cum?! 
- Da, nu mai are curent!! 
- Cum aţi observat ca nu are curent? 
- Îmi apare pe calculator… 
- Ce??!! 
- Îmi apare pe calculator mesajul: “current printer is unavailable!!!!!!!!!!!”

4. Un francez vrea să testeze dacă scoţienii sunt chiar aşa de zgârciţi precum se spune. Aşa că se decide să plece în Scoţia. 
Trece graniţa Scoţiei şi printr-un sătuc i se face sete. Îşi ia inima în dinţi şi bate la uşa unei case. Îi iese în întâmpinare un moş. Francezul îi cere apă. După jumătate de minut moşul vine cu un bol plin cu lapte. 
Francezul savurează jumătate din castron după care spune: 
-Dar voi nu sunteţi zgârciţi deloc! Ce se vorbeşte nu este adevăerat! Am cerut apă şi am primit un bol cu lapte. Mulţumesc! 
-Ei, băiete. Cu plăcere! Nimeni nu mai vroia să bea laptele ăla că acolo s-a înecat un şobolan. 
Francezul scăpă bolul din mâini la auzul acestor vorbe. Moşneagul îl dojeni: 
- După ce că eu ţi-am dat lapte tu îmi şi spargi oala de noapte a bunicii?

5. Trei tipi mor şi ajung la poarta Raiului. Sf. Petru îi întreabă: 
- De câte ori v-aţi înşelat nevestele? 
- Eu niciodată în 30 de ani de căsnicie, răspunde primul. 
- Foarte bine, uite ai aici un Mercedes, să te plimbi prin Rai. 
- Eu o singură dată în 40 de ani de căsnicie, spune al doilea. 
- Nu e chiar atât de grav, se iartă. Uite un Opel, să mergi cu el prin Rai. 
- Eu de vreo 10 ori în 20 ani de căsnicie, răspunde ultimul. 
- Aoleu, ce rău ai fost. Însă, pentru că ai fost cinstit, uite un Logan. 
După ceva timp, se întâlnesc cel cu Loganul şi cel cu Mercedesul la un stop. Cel cu Mercedesul plângea. 
- De ce plângi, omule? Ce s-a întâmplat? 
- Uite... a murit nevastă-mea ieri... 
- Aşa, şi? 
- şi am văzut-o azi prin Rai... pe role! 
- Bine că ai văzut-o aici în Rai şi nu este dincolo, în Iad!

6. Unui bărbat i s-a furat cardul de credit. Nu a depus plângere deoarece hoţul cheltuia mai puţin decât nevastă-sa.

7. Secretul căsniciei perfecte rămâne un secret.

8. Nu am mai vorbit cu soţia mea de 18 luni - nu îmi place să o întrerup!!!!!!!!

9. La o masă într-un bar, o mare gaşcă de bărbaţi. La un moment dat sună un telefon pe masă şi unul din tipi răspunde: 
- Alo...da iubita...cum?..eşti la cumpărături..aha!....ai găsit o pereche de cizme??...cÂt?!1000 E?!!..nu e cam scumpă?..aaaa, ai cardul meu...ok plăteşte cu cardul meu...Închide. 
Peste cateva secunde, sună iar: 
- Da iubita...cum..şi o geacă de 1500 E..moaaa...da ştii că te iubesc, bine plăteşte tot cu cardul meu...!Închide iar. 
Nu închide bine că iarăşi sună telefonul: 
- Da dragă...ceeeee!!??? o geantă de 2500 E!!!!??? dar ce are mamă, e de aur...aaa, se asortează şi e de firmă, înţeleg...eh hai ia-o şi pe asta acu, na. Te pup..... 
După care tipul aruncă telefonul pe masă şi strigă: 
- BĂ, AL CUI NAIBA E TELEFONUL ĂSTA FRAŢILOR!?!!!!

10. Bărbatul nu este complet până nu se căsătoreşte. Pe urmă este terminat!!!!!!!!!!!!!!!

11. Un agent de poliţie rus, proaspăt angajat nu-şi primise salariul timp de patru luni, din cauza unei erori de contabilitate. După ce a aflat de greşală, superiorul lui l-a chemat la el. 
- Ivan, nu ţi-ai primit salariul de patru luni. De ce nu ai spus nimic? 
- Credeam că după ce mi s-a dat arma din dotare, trebuie să mă descurc cum pot...

12. În scrierea de tipar, cifra şapte arată astfel: 7. Când o scriem însă de mână, o tăiem cu o linie orizontală. V-aţi întrebat vreodată de ce? Se spune că după ce Dumnezeu l-a chemat pe Moise pe munte să-i dicteze cele zece porunci, acesta i-a adunat pe oameni să le vorbească despre ele. Când a ajuns la a şaptea poruncă, "Să nu râvneşti la nevasta aproapelui tău", cei mai mulţi dintre bărbaţi au început să strige: - Tăiaţi şaptele, tăiaţi şaptele, tăiaţi şaptele!!!

13. Instituţia căsniciei este foarte asemănătoare cu mersul la restaurant în grup. Comanzi ce vrei, pe urmă vezi ce au luat alţii şi brusc nu îţi mai place ce ai tu.

14. Stăteam alături de nevastă-mea la întâlnirea de 45 de ani de la terminarea liceului şi mă tot uitam la o tipă bine, dar complet turtă, ce-şi legăna nostalgic între două degete paharul, singură la o masă de alături Nevastă-mea m-a întrebat: "O cunoşti?" 
"Sigur", am oftat, "e prima mea prietenă din liceu. Am înţeles că s-a apucat de băut imediat după ce ne-am despărţit şi de-atunci n-a mai fost trează." 
"Dumnezeule!" a spus nevastă-mea. "Cine s-ar fi gândit că o persoană poate sărbători atâta timp?"... 
...şi atunci a început cearta!

15. La un seminar cu participarea Papei: Este binecunoscut că banii adunaţi în cutia milei trebuie să aibă o destinaţie precisă. Papa îi întreabă pe seminarişti ce vor face când vor deschide cutia milei.
Primul seminarist: o parte din bani sunt destinaţi lui Dumnezeu, adică din ei voi ajuta săracii, iar o parte îi opresc pentru folos propriu.
Papa: şi cum faci împărţirea? Seminaristul s-a încurcat şi nu a ştiut să răspundă.
Papa: ştie cineva?
Da! A răspuns un seminarist din ultimul rând.
Cum?
Păi, simplu! Deschid cutia milei şi arunc banii în sus: astfel Dumnezeu va opri cât îi va trebui, iar restul înseamnă că este de drept al meu!!!!!!!!!!!!!!

16. Alinuta era la spovedanie. Preotul o intreaba cu ce a pacatuit.
Alinuta spune:
- Eram singura acasa.
Preotul:
- Si?
- Si a venit prietenul meu.
- Si?
- Ne-am dus in camera de sus.
- Si?
- M-a dezbracat.
- Si?
- A venit mama.
Preotul:
- Ah, fir-ar sa fie

17. Doi prieteni care nu s-au vazut de multa vreme se intalnesc intr-un bar. Unul dintre ei este tare suparat, si incearca sa isi ascunda lacrimile ce i se scurg pe obraz.
- Ce ti s-a intamplat? il intreaba amicul sau.
- Nimic, nu pot sa-ti povestesc!
- Te feresti tocmai de mine, cel mai bun prieten al tau? Poate te pot ajuta...
- Nu, acum nimeni nu ma mai poate ajuta!
- Dar ce s-a intamplat?
- Tocmai m-am intors de la o vanatoare in Africa.
- Si?
- Am fost violat de o gorila, masculul cel mai puternic din grup...
- Si?
- Cinci zile am facut s-x fara pauza, stii cum... pur si simplu fara sa se opreasca!
Si incepe sa planga in hohote.
- Hai incearca sa te linistesti, il consoleaza prietenul, bine c-ai scapat cu viata. Esti intreg, asta conteaza. Eu n-o sa spun nimic nimanui, iar gorila aia nu vorbeste!
- Pai, tocmai asta este problema, ca nu vorbeste, nu scrie, nu telefoneaza, nu mail, nu SMS, nu nimic...

18. Adunaţi într-o seară la o bere, trei bărbaţi discutau despre cele mai interesante poziţii pe care le-au experimentat. Unul dintre ei zice:

- Mie îmi place cel mai mult 69!

Altul:

- Este beton atunci când femeia acceptă să fie legată de pat!

Ultimul zice:

- Nu e nimic mai provocator decât rodeo sălbatic!

Unul dintre cei doi prieteni îl priveşte surprins:

- Rodeo sălbatic?! Ce mai este şi asta? N-am auzit niciodată despre aşa ceva!

- Imaginează-ţi: eşti în pat cu soţia, te afli deasupra ei, o săruţi pe spate când lucrurile se încălzesc, îţi lipeşti pieptul de spatele ei şi îi şopteşti delicat la ureche: ?Poziţia asta o înnebuneşte pe secretara mea!?. Iar după aceea, tot ce ai de făcut este să încerci să te menţii deasupra mai mult de opt secunde.

19. Soţia lui Luis Felipe Scolari încearcă să îl trezească, a doua zi după Germania-Brazilia 7-1: - Luis, trezeşte-te, e 8!
- Ce, au mai dat unul?!

20. Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete:
- Domnişoară, două belete.
- Da, sigur, până unde?
- Gheorghe, îi spuniem?
- Nu.
- Domnişoară, două belete, va rog.
- Sigur, dar dacă nu-mi spuneţi unde mergeţi, nu ştiu cât să vă cer.
- Gheorghe, îi spuniem?
- Apăi, spune-i.
- Noi merem la nuntă.

21. Doi betivi intr-un bar, unul dintre ei zice:
- De două saptamani nevasta ma tot da afara din casa cind vin beat. Ce sa fac?
- Cand ajungi in fata usii te dezbraci, si ea nu poate sa te lase afara ca doar vecinii ce or sa zica?
- OK
Zis si facut. Dupa cateva zile se reintalnesc la bar:
- Ba, am facut cum ai zis tu…
- Da, si?
- Stai sa-ti zic, am ajuns in fata usii, m-am dezbracat, s-a deschis usa ,
am intrat si am auzit ‘Urmeaza statia Piata Sudului, cu peronul pe partea
dreapta’.

22. O femeie pleaca, fara sotul ei, in vacanta in Caraibe. Abia ce ajunge si face cunostinta cu un negru aratos. Dupa o noapte de amor inflacarat ea il intreaba:
- Cum te cheama?
- Nu pot sa-ti spun, ii raspunde el. In fiecare seara ei se intalnesc, fac dragoste, ea il intreaba acelasi lucru iar el ii raspunde la fel.
Intr-o seara ea ii spune: 
- Este ultima mea seara aici, maine plec acasa. O sa-mi spui totusi cum te cheama?
- Nu pot sa-ti spun, ca o sa razi de mine, zice negrul.
- Hai zi, ca nu rad, nu am de ce!
- Binee... Pe mine ma cheama Zapada.
Tipa incepe sa rada mai sa se sparga, la care negrul furios: 
- Eram sigur ca o sa razi de mine, mai bine nu-ti ziceam...!
- Nuuu, ma gandeam ca sotul meu nu o sa creada cand o sa-i spun ca am avut 30 cm de zapada in fiecare zi in Caraibe!

23. O tipa ii scrie iubitului aflat in armata:
“Draga John”
“Nu mai pot continua aceasta relatie. Distanta dintre noi este prea mare.
Trebuie sa recunosc ca deja te-am inselat de 2 ori de cand ai plecat si nu cred ca este corect pentru nici unul dintre noi. Imi pare rau. Te rog sa imi trimiti inapoi poza cu mine pe care ti-am trimis-o acum ceva vreme. Cu dragoste, Becky.”
Soldatul cu sentimentele ranite si ochii inlacrimati le-a cerut tuturor camarazilor sai orice fel de poze pe care le au cu iubite, surori sau foste iubite si amante. Pe langa poza cu Becky, John i-a trimis toate
celelalte fotografii cu femei frumoase pe care le-a strans de la prietenii lui. In total erau 53 de fotografii alaturi de scrisoarea care spunea:
“Draga Becky, imi pare rau dar nu-mi pot aminti cine dracu esti. Te rog sa iti cauti poza in teancul de fotografii si sa ti-o iei.”

24. Un ardelean în călătorie în Japonia îşi cumpără nişte ochelari revoluţionari care permit să vezi complet goale persoanele îmbrăcate. Iese în stradă, şi-şi pune ochelarii. Vede pe toată lumea în pielea goală. E în extaz! Îşi scoate ochelarii: îmbrăcate!
Îşi pune ochelarii: dezbrăcate! Incredibil! La întoarcere, în avion, îl apucă nebunia văzându-le pe toate stewardesele în pielea goală! Ajuns acasă, înainte de a intra, îşi pune ochelarii ca să-şi vadă soţia goală.
Deschide uşa, şi o vede pe nevastă-sa cu cel mai bun prieten al lui întinşi pe canapea şi complet goi. Îşi scoate ochelarii: tot goi. Îşi pune iar ochelarii: goi! Îşi scoate ochelarii: tot goi! Furios, aruncă ochelarii şi urlă: NO, n-am pic de noroc! Abia mi-am cumpărat ochelarii ăştia şi deja nu mai funcţionează!

25. Dupa 25 de ani de casatorie, intr-o zi mi-am privit sotia si i-am spus:
- Iubito, acum 25 de ani stateam cu chirie, aveam o masina ieftina, dormeam pe o canapea si ne uitam la un televizor cu ecran de 14` alb-negru, dar in fiecare noapte adormeam alaturi de o blonda sexy de 25 de ani. Acum avem o casa mare, o masina buna, un pat mare, un TV color cu plasma. Dar dorm acum cu o femeie de 50 de ani. Draga mea, cred ca avem o problema!
Sotia mea fiind o femeie inteleapta, mi-a spus:
- Tu du-te si cauta-ti o blonda sexy de 25 de ani, ca eu ma voi ocupa ca tu sa stai din nou cu chirie, sa conduci o masina ieftina si sa dormi pe o canapea…

26. Doi nebuni mergeau prin pustiu. Un nebun il intreaba pe celalalt:
- Tu de ce duci butoiul ala in spate?
- Pai mai beau cate un gat de apa cand imi este sete. Dar tu de ce tarai usa aia de masina in spate? 
- Pai cand imi este cald, mai deschid fereastra

27. O tipă superbă se prezintă la doctor.
-Domnule doctor am o problemă, am arsuri la stomac.
-Bine doamnă, vă rog să vă dezbrăcaţi, spuse doctorul.
Tipa se dezbracă până la brâu şi-l aşteaptă pe doctor pentru consultaţie.
Văzând că tipa s-a dezbrăcat doar până la brâu doctorul îi spune:
-Vă rog să vă dezbrăcaţi complet.
La care tipa contrariată întreabă:
-Dar este necesar să mă dezbrac complet?
-Sigur că da, zise doctorul.
S-a dezbrăcat complet şi aştepta pentru a fi consultată.
Doctorul îi spune:
-Acum doamnă vă rog să mergeţi până la calorifer, apucaţi de calorifer cu mâinile şi aplecaţi-vă uşor ca să vă pot vedea fundul.
Tipa a urmat întocmai indicaţiile medicului. După câtva timp doctorul îi spune.
-Gata doamnă puteţi reveni nu aveţi nici o problemă la stomac.
La care tipa, enervată:
-Dar cum va-ţi dat seama domnule doctor?
Doctorul îi răspunde cu calm:
-Doamnă, dacă aveaţi arsuri la stomac atunci trebuia să vă iasă fum pe fund.

28. Doua blonde, dupa noaptea de Revelion, se intorceau acasa. Afara, un frig de inghetau pietrele, ele imbracate subtirel, ca de la petrecere…ce sa mai, erau deja blocuri de gheata. Taxiuri, nici gand, toti taximetristii acasa, cu familia, transportul in comun era inexistent, pana acasa cale lunga…
In drumul lor, un depou RATB. Una din ele e lovita din senin de o idee geniala… Nu sta mult pe ganduri si ii spune celeilalte:
- Fata, pe buna dreptate se spune ca suntem proaste. Hai sa furam un autobuz sa mergem pana acasa!
- Ca bine zici, fata! Hai! Eu intru in depou sa fur unul, tu tine de sase!
Zis si facut, prima ramane afara sa supravegheze zona, cealalta intra sa fure autobuzul. Si sta cea de-afara un sfert de ora…o jumatate de ora…o ora… Rebegita de frig, intra sa vada ce s-a intamplat, de ce dureaza in halul asta?! Intra si o vede pe a doua blonda stand in fund pe jos intre autobuze si plangand…
- Ce s-a intamplat, fata, de ce plangi?
- Uite, nu gasesc nici un 135 sa ne duca acasa
Sta pe ganduri prima blonda si zice:
- Draga, dar tu esti chiar proasta rau. Nu puteai sa furi un 226 si mai mergeam 2 statii pe jos?

29. Trei ingineri, un japonez, un american si un român la o licitatie pentru construirea unui pod.
Japonezul:
- Domnule, noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul GPS-ului, cu eroare de centimetri.
Americanul:
- Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul LASER-ului, cu eroare de cativa milimetri.
Romanul:
- Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp.
- Pai si? Spune comisia. Cum va intalniti la mijloc?
- Pai daca ne intalnim bine. Daca nu, o sa aveti doua poduri.



SFATURI UTILE 13 Septembrie

10 beneficii miraculoase ale usturoiului
Usturoiul este un condiment traditional romanesc mereu la indemanail stim dintotdeauna si il folosim pentru gustul bun pe care il poate da  anumitor mancaruri.
Uneori ne ferim de el inainte de intalnirile la care vrem sa lasam o impresie buna, din pricina mirosului neplacut al respiratiei ce dainuie cateva ore dupa ce il consumam. Alteori il evitam din pricina sensibilitatii pe care o putem avea la stomac din pricina lui; arsenicul, care se gaseste in cantitati infime in miezul sau, este cel ce poate da arsurile bine cunoscute. Chiar si asa, usturoiul poate fi consumat cu incredere, daca eliminam miezul, caci o mare parte din proprietatile sale curative se mentin.

Multi dintre noi au auzit ca usturoiul face bine la sanatate. Dar cat de bine?
Stiati ca usturoiul are asa de multe proprietati terapeutice si nutritive incat pe drept cuvant poate fi numit un aliment miraculos?

1. Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut sub forma de aliment pur
In prezenta sucului sau, germenii de raceli, gripe si viroze au sanse minime de supravietuire. Combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamanii. Un miligram de usturoi are aceeasi putere ca douazeci si cinci de unitati de penicilina.


2.  Este eficient impotriva streptococilor
Streptococii care cauzeaza scarlatina, difteria, inflamarea invelisului inimii (febra reumatica) sunt distrusi de usturoi. In usturoi s-au gasit multe substante importante. Germaniul nutritiv, cu efect anticancerigen dovedit, face parte dintre ele. De fapt, usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu si seleniu organic (vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer). Usturoiul contine substanta ajoena  care „dilueaza” sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase.  Usturoiul are peste o suta de compusi ai sulfului cunoscuti. Acesti compusi ajuta la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, alunga astmul si bronsita, imbunatatesc circulatia si functiile inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele periculoase.


3. Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale
Testele medicale au aratat ca radacina cu aroma intepatoare are „o actiune protectoare foarte semnificativa” in limitarea efectelor coagularii sangelui cu nivel mare de colesterol.
4. Coboara tensiunea arteriala crescuta
Se spune ca sute de medici au gasit usturoiul ca fiind cel mai sigur si mai de nadejde mod de a combate hipertensiunea. Nimeni nu stie exact din ce cauza. Unii doctori cred ca usturoiul dilata (deschide) arterele, scazand presiunea. Altii citeaza puterea sa de a inlatura infectiile de diverse feluri si, prin urmare, de a reduce tensiunea crescuta. Totusi, e clar ca tensiunea scade.
De fapt, usturoiul pare sa satisfaca toate cerintele unui agent terapeutic perfect pentru reducerea tensiunii sanguine:
– Este absolut sigur.
– Nu are efecte secundare negative; nu s-a gasit nici o limitare a dozajului.
– Tensiunea sanguina se reduce treptat – intr-o perioada de timp – fara nici o cadere neasteptata care ar putea soca organismul!
– Nu intreractioneaza cu efectul medicamentelor pe care le ia pacientul la recomandarea medicului.
– In aproape toate cazurile testate, a alungat starile de slabiciune, ametelile, durerile de cap, tiuiturile din urechi, durerile din piept.
– Se pot obtine rezultate bune, indiferent de varsta persoanei sau de starea sa fizica.
– Este usor de luat si sub forma de tablete fara miros.


5. Usturoiul este un aliment adjuvant in diabet
Usturoiul nu vindeca diabetul si nu trebuie folosit fara permisiunea medicului. Dar dovezile arata ca poate fi un mod util de a scadea glicemia si, astfel, de a controla boala.


6. Usturoiul reintinereste ficatul
Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine si, astfel, de a ajuta ficatul sa se odihneasca. Este un stimulent dovedit al sucurilor  gastrice si ajuta la stimularea si intensificarea fluxului sanguin prin ficat. Daca usturoiul nu e tolerat, cauza e o deficienta a organelor digestive – mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat in stare buna nu se va revolta niciodata impotriva unui element atat de natural si benefic ca usturoiul.


7.  Un leac alimentar biblic pentru bolile de stomac
Luat cu regularitate, usturoiul poate vindeca bolile de stomac si intestine, afirma un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi. Se stie ca allicina din usturoi stimuleaza peretii stomacului si ai intestinelor, pentru a secreta enzime digestive. Dar usturoiul luat de persoanele suferinde de asemenea afectiuni trebuie sa fie diluat sau amestecat cu alte mancaruri, precizeaza acelasi expert. Un mod excelent de a atenua efectele usturoiului este acela de a-l gati, sau a-l combina cu ou si lapte. Totusi, usturoiul nici macar nu e nevoie sa fie mancat. Se poate folosi in cataplasme sau bai pentru picioare si maini, spre a calma stomacul. Puterile sale de penetrare sunt atat de mari, incat e absorbit direct prin piele. Folosit in acest mod, are o eficacitate demonstrata de nouazeci si cinci la suta. Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, usturoiul a fost laudat in intreaga lume pentru eliminarea gazelor, a crampelor si a simptomelor de inflamare.

8. Usturoiul este un puternic ajutor in constipatie
Un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi declara ca persoanele care sufera de constipatie isi pot gasi rezolvarea mancand cu regularitate cantitati moderate de usturoi, amestecate cu ceapa, lapte sau iaurt. Allicina din usturoi, afirma el, stimuleaza
miscarile peristaltice ale peretilor intestinali, rezultand in mobilitatea scaunului.


9. Un leac alimentar exceptional de eficient in problemele nasului si gatului
Usturoiul e cunoscut de mult timp ca antiseptic miraculos in cazurile care implica infectii la ochi, urechi, nas si gat. Daca se ia un catel de usturoi in gura, la inceputul unei raceli, si e tinut pe partea dintre dinti si obraz, raceala va disparea in cateva ore sau cel mult o zi. Nu va ustura deloc, daca nu il mestecati. Doar razuiti-l cu dintii, din cand in cand, pentru a elibera cate putin suc.
De asemenea, usturoiul are efect curativ asupra bolilor cronice ale organelor respiratorii superioare, absorbind toxinele – ceea ce e valabil si pentru inflamatiile cronice ale amigdalelor, glandelor salivare si glandelor limfatice invecinate, empiemele sinusurilor maxilare, faringitele si laringitele grave si alte boli.



10. Usturoiul ajuta mult in problemele aparatului genital feminin
Bufeuri? Incercati usturoiul. Depresie? Puneti putin usturoi in salata. Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele, oboseala sau agitatia, balonarea, umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii, umflarea si sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele, anemia, problemele tiroidiene – toate au fost rezolvate de usturoi sau de substantele pe care le contine usturoiul. Emenagog dovedit, stimuleaza fluxul menstrual. Este un remediu milenar pentru problemele femeilor. Astazi, stim ca abilitatea    usturoiului de a mari absorbtia de vitamina B1 in organism poate fi de o valoare extrema pentru alungarea greturilor matinale, a sindromului premenstrual si a multor altor probleme.

La ce mai este bun usturoiul? Numeroase utilizari ale usturoiului si studii efectuate in acest sens arata ca cei ce sufera de artrita, reumatism, nevralgie, cistita sau au dureri de urechi, isi gasesc alinarea sau chiar vindecarea folosind usturoi, consumat in stare pura sau sub forma de ulei / tinctura sau chiar praf.
In concluzie: sa nu ne lipseasca usturoiul din casa! Este cu atat mai bine cu cat il cumparam direct din piata, de la tarani, il vedem ca arata cat se poate de natural, asa cum il stim de cand eram mici, de la bunicii nostri, are mustati (semn ca e 100% natural) si nu il procuram din hipermarketuri unde el este mare, perfect si fara mustati. Tineti minte: cand arata prea frumos sa fie adevarat… chiar asa si este.


8 SEMNE ca ai lipsa de CALCIU! | Arborele vietii





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...