joi, 19 decembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
SÂMBĂTĂ 21 DECEMBRIE 2019
PARTEA A DOUA

Bună dimineața, prieteni! 
Nu uitați, sunt tot blocat și nu pot posta decât în grupurile tematice pe care le administrez și, bineînțeles pe pagina mea de blogger. Spuneți și prietenilor Dumneavoastră să mă caute la adresa: dicuoctavian.blogspot.com. Mulțumesc pentru mesaje! Văd că și acolo sunt blocat!


RELIGIE ORTODOXĂ 21 Decembrie

Sf Mc Iuliana din Nicomidia; Sf Mc Temistocle


Sfânta Muceniță Iuliana s-a născut și a crescut în orașul Nicomidia din Bitinia (Asia Mică). Tatăl muceniței, bogatul păgân Africanus, unul dintre demnitarii Nicomidiei care avea legături la curtea împăratului Maximin (285-305), dorea înrudirea cu familia tânărului Elevsie, o altă familie bogată din același oraș. Pentru că la romani se obișnuia logodna timpurie a doi tineri, Iuliana, care nu avea decât 9 ani, s-a văzut logodită cu Elevsie. Însă nimeni nu știa că tot de la o vârstă așa fragedă Iuliana era creștină în ascuns. Toți cei din jurul ei îi admirau frumusețea, cumințenia și înțelepciunea. Iuliana citea, dar nu legendele zeilor păgâni, ci învățătura Sfintelor Scripturi, lucru pe care nu-l știau nici părinții și nici logodnicul. Trecând șapte ani de când se logodise și apropiindu-se ziua nunții, Iuliana s-a gândit să pună o condiție soțului ei, spunându-i: ‘Nu fac nuntă până nu vei fi eparh’.

Deși condiția era destul de grea, căci funcția de eparh (conducător al unei întregi provincii) era una foarte înaltă și greu de obținut, împăratul i-a acordat această funcție lui Elevsie, după multe străduințe. Tânărul s-a întors acasă pentru a o înștiința pe Iuliana de această mare bucurie, însă de data aceasta Iuliana i-a spus adevărul și i-a mărturisit că este creștină și că nu se poate căsători cu el. Iubirea logodnicului s-a transformat acum în ură și cum persecuțiile împotriva creștinilor erau în desfășurare, Iuliana a fost supusă supliciilor. Văzând cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au crezut în Hristos. Noii mărturisitori au fost martirizați împreună cu Sfânta Muceniță Iuliana, care nu a renunțat la credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sfântul Mucenic Temistocle S-a născut în orașul Mira-Lichiei din Asia Mică, unde a păstorit Sfântul Nicolae. A trăit pe la jumătatea secolului al III-lea. Era păstor de oi în Muntele Olimp din Asia Mică, departe de oraș, unde creștinii erau persecutați pentru credința în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Într-o zi, un creștin urmărit a urcat muntele, ajungând în locul unde Temistocle păștea turmele de oi. Acesta i-a arătat un ascunziș. La puțin timp au ajuns și persecutorii, care întrebându-l pe Temistocle de fugar, acesta a răspuns: ‘Nu știu unde este, dar și eu sunt creștin’. Temistocle a fost dus înaintea judecătorului Asclipie, unde, fiind supus chinurilor, a primit în cele din urmă cununa muceniciei pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos.
Fiind dus înaintea ighemonului Asclipie, a propovăduit pe Hristos. Grăind cu îndrăzneală, a fost atârnat de un lemn şi lovit pântece, până i s-a sfâşiat pântecele. Apoi a fost târât pe piroane ascuţite de fier şi aşa şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Temistocle a trăit pe vremea împăratului Deciu, în Mira Lichiei. Era pastor la oi. Ighemonul Asclipie pornind prigoana împotriva creştinilor îl căuta pe Sfântul Dioscorid, fugit în munţi. Cei ce-l căutau au dat de Temistocle, care păştea oile. L-au întrebat de Dioscorid. Temistocle, care-l ascunsese, a spus că nu ştie unde este, dar s-a dat pe sine mărturisind că e creştin. Dus înaintea ighemonului Asclipie, a propovăduit pe Hristos. Grăind cu îndrăznire a fost atârnat de un lemn şi lovit în pântece până ce i s-a sfâşiat pântecele. Apoi a fost târât pe piroane ascuţite de fier şi aşa şi-a dat lui Dumnezeu duhul.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.





ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 21 Decembrie

A.  GUSTĂRI
Roşii umplute cu legume crude
* 6 roşii mari;
* 1 morcov mare;
* 1 rădăcină ţelină;
* 1 rădăcină pătrunjel;
* puţină varză proaspătă tocată fin;
* 1 ardei gras;
* maioneză de post sau sos vinegret
Se pregătesc roşiile pentru umplut.
        Se prepară un amestec din morcov, ţelină, pătrunjel, varză, ardei gras date pe răzătoarea mică, cu excepţia ardeiului care se toacă mărunt şi puţină maioneză de post sau sos vinegret.
        Se umplu roşiile cu acest amestec şi se servesc ca gustare.

B. SALATE
Salată de varză murată
* 1 varză murată mică;
* ulei;
* chimen;
* piper măcinat
Se scurge varza murată după ce a fost ţinută ½ ore în apă rece şi se toacă fin.
Se pune într-un castron şi se presară chimen seminţe şi piper măcinat după gust, apoi se adaugă ulei şi se amestecă.

C. SOSURI
Sos vinegret
* 3 linguri ulei;
* 1 lingură oţet;
* sare;
* piper măcinat;
* pătrunjel verde
Într-un castron se amestecă ingredientele cu o furculiţă sau cu telul până ce uleiul se emulsionează devenind lăptos.
Se adaugă pătrunjel verde tocat fin.

D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de linte
* 1 ½ litri apă;
* 300 g linte;
* 1 ceapă mare;
* 2  linguri ulei;
* 1 linguriţă făină;
* 1 linguriţă cimbru;
* sare;
* 3 căţei usturoi
Se alege lintea, se spală şi se pune în apă caldă din ajun.
        A doua zi se aruncă apa şi se pune lintea la fiert cu 1 ½ litri apă proaspătă, ceapa tăiată mărunt şi usturoiul.
        Când lintea este aproape gata, se adaugă sare după gust şi se lasă să mai fiarbă până este gata.
Se prăjeşte făina în ulei şi se adaugă în supă împreună cu cimbrul pisat, lăsând să mai dea 2 – 3 clocote.

E. MÂNCĂRURI
Cartofi prăjiţi
* 500 g cartofi;
* ulei;
* sare
Se curăţă cartofii, se spală şi se taie în lung pai sau mai groşi.
        Se mai spală încă o dată şi se lasă ceva timp în strecurătoare să se scurgă bine de apă, apoi se pun în tigaie în uleiul încins bine.
        Se întorc pentru a se rumeni bine pe ambele feţe, apoi se scot într-un castron, se sărează şi, după gust, se adaugă câţiva căţei de usturoi tocaţi mărunt.
        Se acoperă castronul până ce vor fi serviţi.

F. DULCIURI
Cornuleţe fragede
·       1 pachet margarină;
·       5 linguri apă;
·       1 lingură oţet;
·       10 g sare;
·       Făină cât cuprinde
Se face un aluat de consistenţă potrivită.
Se împarte în 10 părţi egale şi fiecare parte, la rândul ei, în alte 8 părţi egale.
Se întind şi se umplu cu gem, rahat etc.
Se coc la foc potrivit 10 minute.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...