marți, 7 ianuarie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MIERCURI 8 IANUARIE 2020
PARTEA A TREIA ȘI ULTIMA - ARTE, SFATURI UTILE

Bună dimineața, prieteni!
Am terminat cu sărbătorile de iarnă, dar nu am terminat cu brazii: mereu, după ce se face curățenie la blocuri se găsește câte unul care duce bradul deja uscat și căruia îi cad acele, pe scări și îl aruncă în parcare, printre mașini! Bineînțeles că nu mătură după aceea!


ARTE 8 Ianuarie

INVITAȚIE LA BALET 8 Ianuarie

Cu Galina Ulanova

Giselle
Галина Уланова Жизель балет 1956 Galina Ulanova Giselle:












În Lacul lebedelor




INVITAȚIE LA OPERĂ 8 Ianuarie

Haydn - L’Infedeltà Delusa Opera (Mathis, Barbara Hendricks - Century’s recording : Antal Dorati)






MUZICĂ 8 Ianuarie




Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog şi dirijor italian







3 horas maior saxofone amor canções instrumental 🎷Música relaxante SAX romântica bonita


Oldies but Goodies 70's 80's 90's 🌹 Beautiful Love Songs Nonstop Love Songs 70s 80s 90s Playlist


Baladas Romanticas En Español ♥️♥️ Las mejores Canciones Romanticas en Español de Todos Los Tiempos





POEZIE 8 Ianuarie

Paul Verlaine
Biografie Paul Verlaine
Poet francez si lider al simbolismului in evolutia poeziei.
Stilul de viata a lui Verlaine a oscilat intre criminalitate si inocenta; s-a casatorit cu o tinerica in 1870 dar dupa un an s-a indragostit de tanarul poet Arthur Rimbaud, care avea 17 ani. Impreuna cu Stéphane Mallarmé si Charles Baudelaire au format asa numitul "Decandents".
In opera lui Verlaine predomina doua impresii: doar "eu" este important si ca rolul poeziei este de a pastra momentele celor mai intense si unice trairi. A folosit atat forma clasica dar si versul liber si un limbaj simplu, muzical.

Paul Verlaine s-a nascut in Metz, nord-estul Frantei, unde tatal sau, capitan de infanterie, s-a intamplat sa stationeze. Verlaine a fost singurul copil, dar alaturi de familia sa a trait si Elisa Déhee, o verisoara orfana, de care poetul s-a indragostit nebuneste mai tarziu.
In 1851 familia se muta la Paris, unde a fost trimis la liceu. 
La varsta de 14 ani citeste Baudelaire "Les Fleurs du mal" ce il va influenta puternic in aspiratiile sale de scriitor.
A studiat dreptul,dar a renuntat dupa doi ani si s-a angajat la Civil Hall.In 1862, Verlaine a primit licenta studiilor.

Majoritatea prietenilor lui erau din randul poetilor parizieni:Leconte de Lisle, Théodore de Banville, Louis Xavier de Ricard, Catulle Mendčs, si François Cippée.In fiecare casa, el gasea companie pentru lungi discutii si bautura de pelin. Tatal sau a refuzat sa-i finanteze un astfel de stil de viata-bautura si scris. 
Prima sa carte "POČMES SATURNIENS" a aparut in 1866.
"FĘTES GALANTES" (1869) a fost publicat dupa moartea iubitei sale verisoare. Deasemenea Verlaine a avut tendinte homosexuale, s-a casatorit in 1870 cu Mathilde Mauté de Fleurville si a impartit aceeasi locuinta uneori cu sotia sa, ruda prin alianta, si cu tanarul poet Arthur Rimbaud.Pentru Mathilde Verlaine a scris "LA BONNE CHANSON "(1870), relevand anxietatea si sperantele sale pentru fericire, dar deasemnea a aratat o atitudine rea, si-a atacat sotia si o data a urlat micul sau fiu George. Cand Verlaine a inceput o afacere cu Rimbaud, casatoria a fost distrusa.In aceasta imposibila situatie, Verlaine si-a parasit familia pentru a duce o viata boema alaturi de prietenul sau poet in Londra si Brussel.Relatia lor s-a sfarsit in 12 iulie 1873 cand Verlaine, baut si dezolat, a incercat sa-l impuste pe Rimbaud in incheietura mainii dupa o cearta. A fost inchis pentru 18 luni. In timpul inchisorii Verlaine a studiat Shakespeare si Don Quiote si a scris "ROMANCES SANS PAROLES" (1874). Colectia este considerata capodopera sa in care si-a gasit in sfarsit vocatia poetica autentica.

In 1873 Verlaine a trecut la catolicism. Dupa eliberare, Verlaine se intalneste iar cu Rimbaud, care a alfat repede ca prietenul sau a devenit catolic. Rimbaud la inceput a incercvat sa-l imbete pe Verlaine si astfel sa-si blasfeme credinta. In concordanta cu o poveste el l-a batut cu un bat. Verlaine s-a mutat in Anglia unde a predat franceza inainte de a se intoarce in Franta in 1877 unde a predat la colegiul Rethel. Din aceasta perioada dateaza cele mai mult epoeme din "SAGESSE". Acesta contine versuri ce reflecta sentimentul sau religios -catolic. In 1879 renunta la predare, a adoptat un discipol, Lucien Létinois si ei au condus impreuna o ferma.Ferma a dat faliment iar Verlaine s-a intors la Paris. A doua sa incercare de a trai in tara, de data asta la Couloumnes, se termina de asemenea in faliment. 

Discipolul favorit al lui Verlaine moare in 1883 si mama sa in 1886. 
Desi cazut prada bauturii,Verlaine era sarbatorit in acelsi timp ca poetul de frunte al Frantei.A publicat cateva lucrari critice ca" LES POČTES MAUDITS" (1884), scurte studii biografice ale poetilor,scurte povestiri si versuri profane si sacre. Poemul sau "Amour" (1888) aminteste de moartea lui Lucien. A fost in lungi perioade prin spitale, a continuat sa bea si a petrecut o luna in inchisoare. A suferit deasemnea de reumatism, ciroza, gastrita,icter ,diabet si a fost hipercardiac. La spitalul Broussais a fost vizitat de catre André Gide si i-a spus ca era la momentul scrierii despre "seriile poemelor masturbate".

In ultimul sau an, Verlaine a trait cu doua femei prostituate mai in varsta, dar carora le-a laudat frumsetea.A frecventat deasemnea un barbat homosexual Bibi-la-Purée, care ocazional era hot.
"Pentru mine,Rimbaud este realitatea nemuritoare", Verlaine spunea odata prietenului sau, "un soare care arde inauntrul meu si pe care nu vreau sa il scot..." . Oricum, in autobiografia sa declina relatia sexuala cu Rimbaud.Stilul de viata al lui Verlaine incepuse sa atraga 
o admiratie sovaitoare.

Verlaine a murit in Paris, la varsta de 52 ani, in 08 ianuarie 1896. Funerariile sale au fost un eveniment public, mii de parizieni insotind sicriul sau la cimitirul Batignolles.
In ciuda faimei sale, Verlaine a murit in saracie.
In 1911 un monument in cinstea lui Verlaine a fost ridicat in Paris, in gradinile Luxembourg. Oscar Wilde a glumit spunand ca acesta trebuia amplasat in cafeneaua Françoise Premier, deoarece "statuia eroului trebuie sa fie pe campul lui de batalie" .
Despite his fame, Verlaine died in poverty. In 1911 a monument to Verlaine was raised in Paris's Luxembourg gardens. Oscar Wilde joked that it should have been placed in the Café , since "the hero's statie must be on his life's battlefield." 


~~~~~~~~~~~

POČMES SATURNIENS, 1866 
FĘTES GALANTES, 1869 
LA BONNE CHANSON, 1870 
ROMANCES SANS PAROLES, 1874 - Songs Without Words 
SAGESSE, 1881 -Wisdom 
JADIS ET MAGUČRE, 1884 - Yesteryear and Yesterday 
LES POČTES MAUDITS, 1884 - The Accursed Poets 
AMOUR, 1888 
PARALLČMENT, 1889 
FEMMES, 1890 
DÉDICACES, 1890 
BONHEUR, 1891 
LES UNS ET LES AUTRES, 1891 
MES HÔPITAUX, 1891 
CHANSONS POUR ELLE, 1892 
LITURGIES INTIMES, 1892 
MES PRISONS, 1893 
QUINZE JOURS EN HOLLANDE, 1893 
CONFESSIONS, 1894 - Confessions of a Poet 
CHAIR, 1896 
INVECTIVES, 1896 
VOYAGE EN FRANCE, 1907 
CORRESPONDANCE, 1926-41 
ŒUVRES COMPLČTES, 1943 
LETTRES INÉDITES DE VERLAINE Ŕ CAZALS, 1957 (ed. by Georges Zayed) 
Poems, 1961 
LETTRES INÉDITES Ŕ CHARLES MORICE, 1969 (ed. by Georges Zayed) 
ŒUVRES POLITIQUES, 1969 
LETTRES INÉDITES Ŕ DIVERS CORRESPONDANTS, 1976 (ed. by Georges Zayed) 
DOCUMENTS RELATIFS A PAUL VERLAINE: LETTRES, DESSINS, PAGES IDEDITES RECUEILLIS ED DECRITS, 1977 
Women, Men: The Secret Poems of Paul Verlaine, 1984 
One Hundred and One Poems by Paul Verlaine: A Bilingual Edition, 1999 
Paul Verlaine Revisited, 1999 
Melancolie
Somn negru s-a întins
Pe-ntreaga-mi fiinţă,
Orice vis s-a stins.
Dormi, orice dorinţă!
Nimic nu mai vreau
Nu mai ştiu ce este
Nici bine, nici rău.
Ce tristă poveste!
Ca un leagăn sunt
Mişcat fără vrere
Pe-un gol de mormânt
Tăcere! Tăcere!

Visul meu obişnuit
Un vis adânc şi straniu adeseori revine:
E o necunoscută, i-s drag, mi-e dragă toată,
Şi nu-i de tot aceeaşi de fiecare dată,
Şi nu-i de tot nici alta, şi mă-nţelege bine.
Căci ea mă înţelege şi străveziu: în fine
Mi-e sufletul enigmă de ea doar dezlegată
Şi fruntea mea înaltă şi-adesea brobonată
Doar ea mi-o răcoreşte, când plânge lângă mine.
Nu ştiu, e oare brună, bălaie sau roşcată?
Şi numele-i? Sonor e şi dulce totodată,
Cum poartă-ndrăgostiţii cei surghiuniţi de Lume.
Privirea-i, o privire de statuie îmi pare,
Şi-n glasu-i grav şi calm e-o inflexiune-anume
A vocilor iubite, tăcute-n depărtare.

Vis
Las baltă toată poezia,
Că mâine o să fiu bogat.
Să vină alţii la-ncercat.
Zău, care îmi va fi Sosia?
E-o treabă bună! Martori sunt
Hoinarele lungi escapade
Când mâzgăleam şontâc balade
Prin nopţi târzii, dus craina-n vânt.
A lunii limpezi străluciri
Loveau în punţi înşelătoare
Şi undele scăldau uşoare
Parisul – vesel cimitir.
Las baltă fericirea toată
Şi tinerilor lira-n dar!
Să-mi moşteniţi delirul-har,
Eu voi doar punga ce desfată.




TEATRU/FILM 8 Ianuarie

Regizorul Manole Marcus (“Zodia Fecioarei”, “Mitică Popescu”, “Marea sfidare”)

Manole Marcus
Biografie
Manole Marcus a fost un regizor român de etnie evreiască. El a trăit din 8.01.1928 până în 12.10.1994. S-a născut la București, a absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1955. Primele sale filme au fost: "La Mere", "Viața nu iartă", "Într-o Dimineață", în colaborare cu Iulian Mihu. În 1969 regizează "Canarul și Viscolul", adaptare a nuvelei scriitorului Ioan Grigorescu despre pretul libertatii unui ilegalist urmărit de autoritatile burghezo-mosieresti. Filmul este interzis la începutul anilor 1970 întrucât în prima secvență trupa Phoenix interpreteaza cântecul "Canarul". În 1974, realizează un film de excepție, "Actorul și Sălbaticii", cu o distribuție strălucită: Toma Caragiu în rolul titular (Constantin Caratase), inspirat de actorul Constantin Tanase, Mircea Albulescu (Ionel Friedman), Ion Besoiu, Margareta Pogonat, Marin Moraru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu. Își continuă activitatea cu pelicula "Operațiunea Monstrul", în 1976, o comedie, tot cu Toma Caragiu si ceilalti, ca protagonisti. Până în anul morții, mai regizează nouă filme.







În regia Sorana Coroamă – Stanca

Sorana Coroamă – Stanca
Biografie
Pe numele adevărat Sorana Iosefina Caterina Plăcinţeanu, a fost fiica medicului şi profesorului universitar Gheorghe Plăcinţeanu şi a muzicienei Mansi Barberis.
A absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Universităţii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi în 1946 şi Facultatea de Regie Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1949, având ca profesori pe Marietta Sadova, Alice Voinescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Sică Alexandrescu ş.a.
Între 1948 şi 1958 a fost asistent, lector şi conferenţiar la I.A.T.C. Între 1959 şi 1965 este exclusă din viaţa teatrală (membri ai familiei sale erau persecutaţi politic), fiind nevoită să lucreze la Cooperativa „Arta Aplicată”.
În calitate de regizor, prim-regizor sau director a pregătit spectacole la Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul Mic, Teatrul Lucia Sturdza-Bulandra, Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, Teatrul Alexandru Davilla din Piteşti sau Studioul Casandra. Printre cele mai importante piese puse în scenă au fost Petru Rareş de Horia Lovinescu, ViforulLuceafărulHagi-Tudose de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, D’ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, Comedia erorilor de William Shakespeare, Soţul ideal de Oscar Wilde, Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill, Noaptea iguanei de Tennessee Williams, Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw ş.a.
Sorana Coroamă-Stanca a fost şi dramaturg (Seară cu dansPloaia pe acoperişPodulUn anotimp fără numeVeghea tânărului războinic ş.a.), scenaristă (MuşatiniiAfacerea Protar), eseistă, critic de teatru şi literar.
„Aristocrata teatrului românesc”, cum a numit-o actriţa Ilinca Tomoroveanu, a fost distinsă, între altele, cu Premiul de Stat (1953), Premiul de regie al Festivalului tinerilor artişti (1957), Ordinul „Meritul cultural” (1967), Premiul de regie al Festivalului Naţional al Teatrelor Dramatice (1969), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (1999), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler (2000); doctor honoris causa al Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi (2006).


Musatinii Partea 1 Cantecul fetelor: http://youtu.be/WZDTJOu6hyk;
Musatinii Partea 2 Topirea zapezilor: http://youtu.be/0x1WA6pBxEc;
Musatinii Partea 3 Stefan a trait, Bogdan incepe: http://youtu.be/_tpuoOLxEXg;
Musatinii Partea 4 Apus de Soare: http://youtu.be/4lHbSx7xj5E;



Charles Langelaan - Negutatorul De Minuni







GÂNDURI PESTE TIMP 8 Ianuarie

Citate Paul Verlaine














Tudor Vianu - Citate:















SFATURI UTILE 8 Ianuarie

REMEDIU NATURIST CONTRA PARAZIȚILOR DIN STOMAC ȘI INTESTINE

Exista foarte multi oameni care se confrunta cu prezenta parazitilor si bacteriilor in stomac si intestine, ce pot duce la aparitia unor boli destul de periculoase. Daca si dumneavoastra va numarati printre ei, azi va vom prezenta un remediu natural, cu ajutorul caruia veti elimina parazitii si bacteriile la timp!

Acest remediu contine ulei de masline, otet de mere, miere de Manuka si smochine - aceste ingrediente, conform spuselor expertilor, se utilizeaza si in tratarea problemelor digestive, anemiei, bronsitei si infertilitatii.


Smochinele sunt bogate in nutrienti, cum ar fi calciu si fibre, ajutand la scaderea in greutate, fiind un foarte bun laxativ, in acelasi timp. Fructul contine si potasiu, ce regularizeaza presiunea sanguina, dar si omega 3.
Vitamina C din smochine poate curata pielea, iar vitamina B6 si antioxidantii trateaza mahmureala.

Otetul de mere este un excelent remediu natural pentru tratarea multor boli. Acest elixir este benefic pentru combaterea bolilor gatului, scaune neregulate si slaba circulatie. Mai este recomandat consumul de otet de mere si atunci cand vine vorba de boli ale inimii, boli legate de vasele de sange si boli ale rinichilor. S-a dovedit ca otetul de mere scade tensiunea arteriala si este foarte eficace in cresterea fertilitatii.

Un aspect demn de luat in seama este ca bacteriile si parazitii au imunitate 0 in fata mierii de Manuka. Asta inseamna ca bacteriile care isi consolideaza puterea in fata antibioticelor repetate, pot fi ucise de aceasta miere speciala de Manuka.

Hipocrate a spus odata faptul ca hrana noastra ar trebui sa fie medicamentul nostru si ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face, ar fi sa consumam zilnic cate o lingurita deulei de masline. Pe langa faptul ca uleiul de masline este una dintre cele mai bune surse de grasimi mononesaturate, acest ulei este medicamentul absolut. A fost intotdeauna recunoscut ca un ulei sanatos, insa acum, numeroase studii i-au consolidat acest titlu: Uleiul de masline este medicamentul natural absolut, cu uimitoare beneficii asupra sanatatii!

Iata cum preparati remediul:

Ingrediente

20 de smochine uscate

50 de grame de miere de Manuka

Ulei de masline cat sa acopere smochinele

2-3 linguri de otet de mere

Preparare

Puneti smochinele intr-un borcan si turnati restul ingredientelor peste, amestecand pana la omogenizare. Ulterior inchideti borcanul si lasati preparatul sa se aseze, timp de 20 de zile. Agitati continutul din cand in cand.

Iata cum sa-l folositi:

- pentru Helicobacter pylori - se consuma cate o smochina dimineata pe stomacul gol pana cand se termina toate cele 20 de smochine.

- pentru Escherichia coli (E-coli)- se consuma cate o smochina inainte de fiecare masa, timp de 7 zile

- pentru oxiuri, giardia, ascarizi, limbrici, parazitul Leishmania (raspunzator de declansarea eruptiilor acnneice si a rozaceei), trematodul pancreatic al bovinelor – Eurytrema ( raspunzator de declansarea diabetului), nematodul Strongyloides (raspunzator cu declansarea durerilor de cap si a migrenelor), parazitul Fasciolopsis buskii (un vierme plat care declanseaza cancerul), se consuma cate 5-6 smochine pe tot parcursul zilei pana la eliminarea completa a problemelor

Cum prevenim durerile de spate date de activitățile zilnice?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...