joi, 6 februarie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
VINERI 7 FEBRUARIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ- REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI

Bună dimineața, prieteni!


RELIGIE ORTODOXĂ 7 Februarie

Sf Ier Partenie, episcopul Lampsacului; Sf Cuv Luca din Elada

Sfântul Partenie, Episcopul Lampsacului – A fost fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole din Misia (Asia Mică). Se ocupa încă de când era tânăr cu pescuitul, iar pentru viața sa curată, Dumnezeu l-a învrednicit chiar de la vârsta de 18 ani cu darul săvârșirii minunilor. Fericitul Partenie a fost hirotonit preot de episcopul Filip din Melitopole, iar Ahile, mitropolitul Cizicului, încredințându-se de curăția vieții sale și de darul facerii de minuni, la sfințit episcop al orașului Lampsac (vechea Pitiusa din Misia, Asia Mică). A săvârșit multe minuni și vindecări, a înviat din morți pe Eutihian care fusese omorât, prin uneltirea diavolului, de carul său cu boi și a adus pe mulți păgâni la credința în Iisus Hristos. Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318 și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el.

Strălucind asemenea cu îngerii prin viaţă plăcută lui Dumnezeu, marele făcător de minuni, Sfântul Partenie, şi pe mulţi întorcându-i de la idoli la adevăratul Dumnezeu, tămăduind nenumărate boli, aproape de sfârşitul vieţii sale, s-a îmbolnăvit şi chemându-se de Domnul, s-a dus la El în şapte zile ale lunii februarie, odihnindu-se cu pace în bătrâneţe fericite.

Acest preacuvios a trăit pe vremea împărăţiei marelui Constantin, şi era fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole. Cu toate că nu ştia la început carte, totuşi se nevoia îndeletnicindu-se cu orice lucrare de fapte bune. Astfel, ocupându-se uneori cu pescuitul, împărţea peşte în dar celor ce cereau de la el. Şi atât de mare era evlavia şi virtutea lui ascunsă, încât şi dar de la Dumnezeu primise de a alunga demonii şi a tămăduit tot felul de boli. Punând apoi stăruinţă la învăţătura de carte, a fost hirotonit preot de Filip episcopul Melitopolei; iar după aceea, episcop al Lampsacului, de Ahile mitropolitul Cizicului. A săvârşit multe minuni şi a proorocit cele viitoare. Şi aşa vieţuind, s-a mutat către Domnul.

Sfântul Cuvios Luca – S-a născut în satul Castoria din Focida – Grecia. Părinții săi, Ștefan și Eufrosina, veniseră aici din insula Egina (golful Saronic), Cuviosul Luca stând o perioadă într-una din mănăstirile Tesaliei. Mai târziu s-a călugărit și s-a retras într-o sihăstrie din muntele Ioaniptra, unde se afla o biserică închinată Sfinților Cosma și Damian. Sporind în viața duhovnicească, Luca a fost învrednicit cu darul tămăduirii, al proorocirii și al înainte-vederii. Din cauza năvălirii agarenilor, Cuviosul Luca s-a retras în insula Ampia și apoi într-un loc numit Sotirie, unde împreună cu alți călugări a înființat o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit, de asemenea, pe Cuviosul Luca să-și cunoască mai dinainte sfârșitul. Cu opt zile înainte de a muri, a chemat pe Cuviosul Grigorie preotul și a poruncit să-l îngroape chiar în chilie, zicând: „Să mă îngropi chiar în locul acesta în care mă aflu, că Dumnezeu vrea să-l preamărească întru slava numelui Său!„.

Şi astfel, înconjurând pe toţi, s-a închis în chilia sa şi se pregătea mai înainte de moarte.
Părinţii cuviosului acestuia erau din insula Eginei, dar neputând să mai îndure năvălirile agarenilor, s-au sculat de acolo şi au mers în Elada, unde s-a născut fericitul Luca. Acesta de mic copil s-a înfrânat nu numai de la carne, ci şi de la ouă şi brânză. Şi era mâncarea şi băutura lui, pâine de orz, legume şi apă. Astfel supunându-şi trupul la tot felul de suferinţe şi înfrânându-şi-l, socotea o deosebitã desfătare să hrănească pe cei flămânzi, şi să dăruiască haine celor goi. Pentru aceea de multe ori dându-şi chiar haina proprie, se întorcea acasă gol. Când se ruga lui Dumnezeu, picioarele lui se ridicau de la pământ, încât se părea că pluteşte în aer. După ce a îmbrăţişat viaţa călugărească, nici nu se poate spune câtă răbdare şi câte chinuri a îndurat. Umbla prin toate locaşurile cele de pe lângă mare, şi deveni-se din pricina minunilor pe care le săvârşea, pricină de mântuire pentru mulţi. Mai târziu încetând de a mai merge din loc în loc, a venit la muntele ce se numeşte Stir, şi petrecând acolo şapte ani, a înştiinţat pe toţi despre moartea lui, şi aşa s-a săvârşit din viaţă.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU 7 Februarie

A.  PLĂCINTE, ANTREURI
Cupe din mere umplute cu ţelină
·       4 – 5 mere
·       1 ţelină rădăcină
·       Ulei
·       Zeamă de lămâie
·       Sare
·       1 salată verde
Se aleg mere rotunde, se taie în două şi se scobesc cu un cuţitaş.
        Ţelina se fierbe şi apoi se taie în cuburi mici, la fel şi miezul de mere care a fost curăţat de sâmburi.
        Se amestecă toate cu uleiul şi zeama de lămâie şi se potrivesc de sare.
        Se umplu merele scobite în formă de cupă cu acest amestec.
        Se aşază fiecare cupă pe câte o foaie de salată, iar acestea, pe un platou.

B.  SALATE
Salată de ridichi negre
·       1 ridiche neagră mare
·       Sare
·       Ulei
·       Măsline
Se curăţă ridichea, se spală şi se dă pe răzătoare; se pune într-o salatieră, se amestecă cu sare după gust şi ceva ulei şi se garniseşte cu măsline.

C.  SOSURI
Sos beşamel
·       7 linguri margarină sau ulei
·       10 linguri făină
·       7 ceşti apă
·       Sare
În margarina topită se pune făina, se amestecă continuu până devine aurie.
Se adaugă cu mare grijă apa (câte puţină) şi se amestecă cu telul.
Când este gata se adaugă sarea.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urzici
·       ½ kg urzici
·       2 linguri zarzavat de ciorbă
·       1 l borş de putină
·       1 ceapă
·       ½ ceaşcă orez
·       Sare
·       Verdeaţă
Se curăţă, se spală, sa toacă şi se fierb urzicile cu ceapa, zarzavatul de ciorbă şi orezul.
        Se adaugă borşul, sarea şi verdeaţa şi se mai dă în câteva clocote.

E.  MÂNCĂRURI
Musaca de vinete
·       ½ kg vinete
·       5 roşii coapte
·       1 ceapă tăiată mărunt
·       5 căţei usturoi tăiaţi mărunt
·       ½ ceaşcă ulei
·       Sare
·       Piper
·       1 linguriţă zahăr
·       1 legătură pătrunjel
·       ½ kg macaroane groase
·       Sos beşamel conform reţetei date
Se spală şi se taie vinetele în bucăţi lungi şi groase.
        Se sărează şi se lasă 30 minute în strecurătoare pentru a se scurge sucul dăunător.
        Se decojesc şi se taie mărunt roşiile.
        Se călesc ceapa cu usturoiul şi pătrunjelul în ulei şi se adaugă roşiile.
Se spală din nou vinetele şi se lasă să se scurgă bine, după care se prăjesc uşor în ulei încins.
        Se fierb macaroanele în apă sărată şi se strecoară bine.
Se pun jumătate din macaroane într-o formă tapetată cu ulei, peste ele o parte din sosul sosul beşamel, vinetele prăjite, restul de macaroane şi se acoperă cu restul de sos beşamel.
Se dă la cuptor potrivit 30 – 40 minute.

F.  DULCIURI
Mere cu portocale şi prune
·       1 kg mere
·       1 portocală
·       Coajă de lămâie
·       200 g zahăr
·       10 – 11 prune uscate
·       Câteva bucăţele de coajă de portocală zaharată,
·       Puţin rom esenţă
·       10 – 11 nuci
Se prepară un compot din merele curăţate şi tăiate sferturi şi din zahăr.
        Se adaugă coaja de lămâie rasă şi cojile de portocale zaharate.
        Se aranjează pe un platou sferturile de mere din compot, se garnisesc cu felii de portocale, fără sâmburi, iar în mijlocul fiecărei felii de portocală se pune câte o prună fără sâmbure, umplută în locul sâmburelui cu nucă prăjită.


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...