vineri, 3 aprilie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU SÂMBĂTĂ 4 APRILIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


RELIGIE ORTODOXĂ 4 Aprilie

Sf Cuv Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; Pomenirea morților



Sfântul Cuvios Iosif Imnograful s-a născut în insula Sicilia, Italia din părinţi creştini: Plotin şi Agatia. Din cauza invaziei turcilor în Sicilia, acesta a plecat împreună cu familia sa în Peloponez, Sudul Greciei, şi apoi în Tesalonic.
A intrat în monahism în Mănăstirea Latomas, fiind hirotonit apoi preot. A călătorit cu Sfântul Grigorie Decapolitul la Constantinopol rămânând la Mănăstirea Sfinților Serghie şi Vah. În perioada iconoclastă, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) Sfântul Iosif a fost trimis la Roma de Sfântul Grigorie Decapolitul, dar pe drum a fost prins de către soldaţi, fiind întemniţat în insula Creta.
După restabilirea cultului icoanelor, Sfântul Iosif a fost eliberat din închisoare şi a plecat la Constantinopol, unde a primit în dar o parte din moaştele Sfântului Apostol Bartolomeu şi a zidit, în Tesalia, o biserică în cinstea acestuia.
Sfântul Iosif s-a rugat lui Dumnezeu să-i ofere darul de a alcătui cântări religioase şi a văzut un om cu chip de apostol, care a i-a pus Evanghelia pe piept şi l-a binecuvântat. De atunci a alcătuit numeroase cântări şi canoane religioase aflate în uzul Bisericii Ortodoxe.
Fiind un apărător al Sfintelor Icoane a fost exilat în Chersonez, localitate în partea de Sud-Vest a peninsulei Crimeea, de unde s-a întors abia după moartea împăratului Teofil. În timpul Patriarhului Ignatie (+ 877) a fost numit schevofilax – eclesiarh însărcinat cu păstrarea obiectelor de cult – al Patriarhiei Constantinopolului, ascultare pe care a îndeplinit-o până în anul 833, când, în luna aprilie, a trecut la cele veşnice.
Tot astăzi Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinții Cuvioși Gheorghe de la Maleon şi Zosima.
Sfântul Cuvios Zosima și Sfântul Cuvios Gheorghe de la Maleon. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 4 aprilie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - basilica.ro
Sfântul Cuvios Zosima și Sfântul Cuvios Gheorghe de la Maleon – Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași)
Sf. Gheorghe a trăit în sec. al IX-lea. Părinţii au vrut să-l însoare dar el a refuzat şi s-a dus la mănăstirea din Muntele Malea, în Peloponez, adunînd în jurul său mulţi ucenici. Avea darul vederii celor ce aveau să fie în viitor şi şi-a proorocit moartea cu trei ani înainte de a se întâmpla. Sf. Gheorghe s-a dus la Domnul în sec. al VI-lea.
În slujba de pomenire Sf. Gheorghe este numit înger pământesc şi făcător de minuni.
Sf. Zosima impartasind pe Maria Egipteanca - foto: calendar-ortodox.ro
Sf. Zosima impartasind pe Maria Egipteanca – foto: calendar-ortodox.ro
Sf. Zosima s-a născut la sf. sec. al V-lea, trăind într-o mănăstire pe malul Iordanului. Acesta a întâlnit-o pe Sf. Maria Egipteanca (1 aprilie), a împărtăşit-o şi după ce s-a dus la Domnul a îngropat-o.
Sf. Zosima s-a săvârşit în anul 560 la vârsta de 100 de ani.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 4 Aprilie
ZIUA 34
A.   PLĂCINTE
Plăcintă cu măsline

·       foi de plăcintă;
·       1 ceaşcă măsline, fără sâmburi, tocate mărunt;
·       1 ceşcuţă ulei;
·       1 ceapă tocată mărunt;
·       mărar sau mentă verde

Din îngrediente se prepară o umplutură, care se aşază în foile de plăcintă, pliate fie rotund, fie longitudinal.
Se aşază plăcintele în forma tapetată cu ulei, iar pe deasupra se pun, din loc în loc, mici cubuleţe de margarină (cui îi place, mie nu) cu vârful cuţitului, sau se presară ulei.
Cuptorul se încinge înainte de a se introduce tava cu plăcinta şi se micşorează focul după 10 – 15 minute.
Se lasă până se rumeneşte frumos.

B.   SALATE

Salată de legume proaspete

Se iau toate soiurile de legume disponibile, fără a se respecta anumite cantităţi: cartofi, morcovi, ţelină, mazăre verde (congelată), fasole păstăi (congelată), sfeclă.
Se fierb, se taie cuburi şi se pun într-un castron. Se adaugă un ardei gras, 1-2 cepe tăiate solzişori şi puţin usturoi.
Se amestecă şi se toarnă peste ele: ulei, oţet, sare, piper măcinat, o lingură de muştar, mărar şi pătrunjel fin tocate.

C.   SOSURI

Sos pentru salatele fierte

·       1 şi ½ ceaşcă cu apă;
·       ½ ceaşcă fulgi de porumb;
·       3 linguri oţet;
·       Puţin zahăr;
·       Sare;
·       Piper măcinat;
·       2 linguri mărar şi pătrunjel fin tocate

Se fierbe apa în care se pun fulgii de porumb dizolvaţi, în prealabil, în puţină apă rece.
Se adaugă celelalte ingrediente amestecând continuu până se obţine o cremă omogenă.
Acest sos se poate folosi fie cald, fie rece pentru salatele din zarzavaturi fierte: păpădie, susai, conopidă etc.

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de ştevie
* 1 ceapă,
* 2 morcovi,
* 1 ţelină,
* 3-5 cartofi,
* 3-4 linguri orez,
* 2 legături de ştevie,
* 2 legături leuştean,
* borş sau suc de roşii

Ceapa se toacă fin, ţelina se rade, iar cartofii se taie cubuleţe şi toate se călesc în puţin ulei.
Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă, apoi se adaugă orezul, ştevia tocată fin, leuştean şi spre sfârşit se pune sucul de roşii sau borşul
.

D.   MÂNCĂRURI
Spanac cu diverse garnituri
·       1 kg spanac
·       Sos vinegret
·       1 sfeclă roşie coaptă
·       1 ţelină fiartă
·       1 lămâie
·       sare
Se spală şi se fierbe spanacul cu puţină sare.
          Se răceşte într-un curent de apă şi apoi se presează în strecurătoare.
          Se aşază cu boltă în legumieră şi se stropeşte cu sos vinegret; se înconjoară cu buchete din sfeclă roşie coaptă şi ţelină fiartă, tăiate cubuleţe şi stropite cu sos vinegret.
          În mijloc se pun felii subţiri de lămâie.


F.   DULCIURI

Cornuleţe

·       250 g margarină;
·       150 g zahăr;
·       250 g făină;
·       3 linguri rom;
·       Coajă de lămâie

Se freacă margarina cu zahărul până se face spumă.
Se adaugă pe rând celelalte ingrediente, se frământă bine, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de moale.
Se întind foi, se taie triunghiuri, se umple cu rahat sau gem şi se împăturesc.
Se coc la foc potrivit şi se pudrează cu mult zahăr imediat ce se scot din cuptor.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...