sâmbătă, 23 mai 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU DUMINICĂ 24 MAI 2020

ISTORIE PE ZILE 24 Mai


Evenimente

* 1276 - Magnus Ludulas este incoronat rege al Suediei in Catedrala din Upsala.
Magnus al III-lea – în suedeză: Magnus Birgersson/Magnus Ladulås – (1240 – 18 decembrie 1290) a fost regele Suediei din 1275 până la moartea sa în 1290. Este posibil să fi fost al doilea fiu al contelui Birger și a soției sale Ingeborg. Tatăl său l-a desemnat ca succesor al titlului de Conte.
În 1275, Ducele Magnus a început rebeliunea împotriva fratelui său cu ajutorul danezilor, alungându-l pe acesta de pe tron iar Magnus a fost ales rege. În 1276, el s-a căsătorit cu a doua soție, Hedviga, fiica lui Gerard I de Holstein. A fost emisă o anulare papală și o dispensă pentru a doua căsătorie zece ani mai târziu, în 1286. Hedviga a acționat în calitate de regent, probabil între 1290 – 1302 și 1320 – 1327.
Valdemar, regele detronat, a reușit cu ajutorul danezilor să-și recâștige provinciile din Gothenland, din partea de sud a regatului iar Magnus a trebuit să recunoască acest lucru în 1277. Cu toate acestea, Magnus le-a recăpătat în 1278 și și-a asumat titlul de rex Gothorum, Regele Goților, începând tradiția regilor Suediei și Gotilor.
Fratele mai mic al lui Magnus, Benedict, a acționat ca Mare Cancelar al Suediei iar în 1284 Magnus l-a recompensat cu Ducatul Finlandei.
Magnus a murit când fii săi erau încă minori. El a ordonat ca regatul să aparțină lui Thurchetel, Mare Lord al Suediei în calitate de gardian al moștenitorului său, viitorul rege Birger, care avea aproximativ zece ani la moartea tatălui său.
1621 - Se dizolva Uniunea Protestanta (sau Uniunea Evanghelica), o coalitie de state germane protestante conduse de Frederic al V-lea de Palatinat, care s-a format in timpul tensiunilor dintre protestanti si catolici din vremea Razboiului de treizeci de ani.
* 1798:  Se declanseaza Rebeliunea irlandeza impotriva dominatiei Marii Britanii. Revolta a fost condusa de Irlandezii Uniti,un grup revolutionar republican influentaqt de ideile revolutiei americane si ale celei franceze.
1819: SS Savannah începe călătoria istorică plecând din GeorgiaStatele Unite spre LiverpoolAnglia și devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul. A ajuns la destinație la 30 iunie fiind salutată de sute de bărci și un vas de război.
* 1844:  Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost:  „What Hath God Wrought!” („Ce lucruri marete a facut Dumnezeu!”, citat biblic, numerele 23:23). Imediat Morse a devenit omul zilei, fiind considerat un adevarat erou al Americii.
Samuel Finley Morse - foto - en.wikipedia.org
Samuel Finley Morse – foto – en.wikipedia.org
Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent. Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi – în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru “e”, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu “q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, “Save Our Souls“( “salvați sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.
Original Samuel Morse telegraph - foto - en.wikipedia.org
Original Samuel Morse telegraph – foto – en.wikipedia.org
*  1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a intreprins o vizita la Constantinopol pentru a obtine recunoasterea noii Constitutii a Principatelor Unite.
1875: A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
Ion C. Brătianu şi fiii lui, Vintilă şi Ionel Brătianu, în 1891. Toţi trei au ocupat funcţia de prim-ministru al României din partea Partidului Naţional Liberal - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ion C. Brătianu şi fiii lui, Vintilă şi Ionel Brătianu, în 1891. Toţi trei au ocupat funcţia de prim-ministru al României din partea Partidului Naţional Liberal - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Partidul Naţional Liberal (PNL) este unul din principalele partide din România şi totodată cea mai veche formaţiune politică din ţară. A fost înfiinţat sub acest nume la 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. De numele şi istoria Partidului Naţional Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituţionale (1866), obţinerea independenţei de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului şi crearea României Mari (1918), adoptarea Constituţiei din 1923, şi relansarea economică după criza din 1929–1933. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.
6 ianuarie 1990: A fost reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal din Romania - foto: ro.wikipedia.org
6 ianuarie 1990: A fost reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal din Romania – foto: ro.wikipedia.org
Un moment decisiv în cadrul acţiunii liberale l-a constituit campania pentru alegerile parlamentare din aprilie 1875. Hotărâţi să acţioneze pe aceeaşi platformă împotriva guvernului conservator, încă de la 4 ianuarie liberalii alcătuiau un comitet central electoral, care îşi propunea coordonarea activităţii politice la scara întregii Românii.[10] În aceeaşi conjunctură, la 23 ianuarie începe editarea unui periodic semnificativ intitulat „Alegătorul liber”, iar două zile mai târziu întemeiau o ligă menită a combate guvernul conservator, liberalii coalizaţi tipăreau manifeste şi broşuri, difuzau programe de acţiune şi profesiuni de credinţă, organizau reuniuni politice în capitală, în diverse alte oraşe şi chiar la sate, adresându-se direct maselor populare. Această activitate propagandistică crease o stare de spirit de exaltare împotriva „tiraniei boierilor”, reuniunile ţinute în săli, în grădini publice şi chiar pe străzi răsunând de nemulţumiri exprimate la adresa guvernului conservator, care devenea cu atât mai criticabil cu cât recurgea la forţă spre a asigura liniştea publică.
În ciuda unei intense activităţi politice, a unei acţiuni combative, deschisă direct nu numai spre electorii din colegii ci şi spre masele populare, liberalii coalizaţi nu reuşeau să-şi asigure o preponderenţă în corpurile legiuitoare, rămânând în opoziţie. Deveniţi mai preocupaţi de necesitatea închegării unei puternice formaţiuni politice, de desăvârşire a procesului de raliere, la 24 mai 1875, fruntaşi ai diferitelor formaţiuni, cărora li se adaugă şi disidentul conservator Manolache Costache Epureanu, făceau legământ să acţioneze pentru triumful deplin al principiilor liberale în viaţa politică românească. Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, George D. Vernescu, Alexandru G. Golescu, pecetluiau alianţa parlamentară printr-o reuniune ţinută în casa din stradă Enei, proprietate a maiorului englez Sir Stephen Bartlett Lakeman, stabilit definitiv în România şi cunoscut sub numele de Mazar Paşa, prin care puneau bazele Partidului Naţional Liberal. La 4 iunie 1875, „Alegătorul liber” publica programul acestei puternice formaţiuni politice, iar o zi mai târziu, „Românul” insera lista cu numele celor 25 de membrii constituiţi în Comitet coordonator: V. Arvanezu, Dimitrie I. Berindei, Pană Buescu, Ion C. Brătianu, Dumitru Brătianu, dr. Nae Calinderu, Dimitrie Cariagdi, Ion Câmpineanu, Manolache Costache Epureanu, Nicolae Fleva, Mihail Ferechide, Ion Ghica, Dimitrie Gianni, Alexandru G. Golescu, Constantin Grădişteanu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Lupescu, Constantin Nacu, Remus Opreanu, Pache Protopopescu, C. A. Rosetti, Eugeniu Stătescu, Dimitrie A. Sturdza, George Văcărescu.
1883: A fost deschis pentru circulatie Brooklyn Bridge din New York, dupa 14 ani de la inceperea constructiei. Podul uneste cartierul Brooklyn de Manhattan.
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel - in imagine, Podul Brooklyn în 1896 - foto: ro.wikipedia.org
Podul Brooklyn în 1896 – foto: ro.wikipedia.org
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel - Podul Brooklyn noaptea - foto: ro.wikipedia.org
Podul Brooklyn noaptea – foto: ro.wikipedia.org
*  1900: Al doilea razboi anglo-bur. Regatul Unit al Marii Britanii anexeaza Statul Liber Orange al burilor.
1903: Este inaugurat Castelul Pelișor
Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în valea Prahovei). Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria - foto: ro.wikipedia.org
Castelul Pelișor – foto: ro.wikipedia.org
Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în valea Prahovei). Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi.
1906: La Chişinău apare ziarul Basarabia, cea de-a doua publicație periodică în limba română din gubernia tarista Basarabia.
Celebrarea a 25 ani de la lansarea ziarului Basarabia, mai 1931 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Celebrarea a 25 ani de la lansarea ziarului Basarabia, mai 1931 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Celebrarea a 25 ani de la lansarea ziarului Basarabia, mai 1931 Ziarul Basarabia aparea de două ori pe săptămînă cu alfabet chirilic. Considerîndu-se ziar de orientare naţional-democrată este editat sub redacţia lui Emanoil Gavriliţă. Articolele ziarului îndemnau la reforma agrară, autonomia guvernării în Basarabia şi administrare provinciei şi şcolii de către băştinaşii moldoveni. Ziarul publica articole de Constantin Stere, Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Alexei Mateevici, Pantelimon Halippa, etc. La 1 martie 1907, ziarul a publicat cîntecul patriotic “Deşteptă-te române!“, fapt care a făcut ca guvernatorul Basarabiei Alexei Kharuzin să închidă ziarul la 11 marite 1907. A urmat o perioadă de purificare etnică şi lingvistică în instituţiile culturale şi ecleziastice din gubernia Basarabia. Mulţi susţinători ai ziarului Basarabia, au fost forţaţi să fugă la Iaşi in România, unde Constantin Stere i-a ajutat să devină studenţi ai Universităţii din Iaşi.
1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.
24 mai 1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate - foto: ro.wikipedia.org
24 mai 1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate – foto: ro.wikipedia.org
1908: A fost inaugurata noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din Bucureşti, amplasat în Şoseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecţii zoologice, paleontologice, de minerale şi roci şi etnografice - in imagine, Muzeul Naţional de Istorie Naturală în 1910 - foto: ro.wikipedia.org
Muzeul Naţional de Istorie Naturală în 1910 – foto: ro.wikipedia.org
Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din Bucureşti, amplasat în Şoseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecţii zoologice, paleontologice, de minerale şi roci şi etnografice.
1910: Romanul basarabean Vasile Stroescu este ales membru de onoare al Academiei Române.
Vasile Stroiescu - cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Vasile Stroiescu – cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București), a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura naționala. S-a născut în familia comisului Vasile Stroiescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682. A studiat dreptul la Universitățile din Moscova, Sankt Petersburg și Berlin. A moștenit de la părinți o avere uriasa, pe care a pus-o in slujba poporului sau. Pământurile le-a dat în arendă țăranilor și a făcut donație cooperativelor agricole și forestiere. Marea sumă de bani, obținută din vânzarea imobilelor pe care le avea, a fost transferată fondurilor caritabile pentru construcția de școli, biserici și spitale în toate provinciile românești – dar mai ales în Ardeal, unde școlile confesionale românești erau amenințate de maghiarizare – pentru sprijinirea instituțiilor culturale, pentru tipărirea cărților, pentru asigurarea cu burse a tineretului studios.
Ctitor al bisericilor din Șofrîncani, Zăicani, Trinca, Pociumbăuți, fondator al spitalelor din Trinca și Brătușeni, donator în sprijinul bisericilor, spitalelor și școlilor din Trinca, Stolniceni, Brînzeni ș.a. Drept recompensă pentru actele de binefacere și contribuția la trezirea conștiinței naționale, este ales ca membru onorific al Academiei Române pe 24 mai 1910. De asemenea, a fost și președinte de onoare al Partidului Național Moldovenesc (1917), primul președinte al Parlamentului României Mari (1919), senator al Transilvaniei ș.a. S-a stins din viață la București. I-au fost organizate funeralii naționale. A fost înmormântat în Cimitirul Sf. Vineri din Bucuresti .
Vasile Stroiescu - foto: eurotv.md
Vasile Stroiescu – foto: eurotv.md
1915: Italia declara declară război Austro-Ungariei.
1915 Italia declara declară război Austro-Ungariei - foto - dynamite-trails.de
1915 Italia declara declară război Austro-Ungariei – foto – dynamite-trails.de
1917: Intre 20-24 mai la Chișinău, gubernia Basarabia, a avut loc Congresul I al Țăranilor din Basarabia.
1938: A fost brevetat primul aparat de taxat pentru parcare auto, „Coin Controlled Parking Meter”, construit de catre Carl C. Magee la Dual Parking Meter Company, din Oklahoma.
Carl C. Magee -  foto - en.wikipedia.org
Carl C. Magee – foto – en.wikipedia.org
C. Magee a fost insarcinat de catre Camera de Comert cu rezolvarea problemelor de parcare din centrul orasului Oklahoma, create persoanele care lucrau in zona respectiva si parcau pe strazile din jur toata ziua, lasand foarte putin spatiu pentru comert si pentru cei care vizitau centrul orasului.(Istoric auto.ro).
1943: Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.
Josef Mengele (n. 16 martie 1911, Günzburg, Bavaria - d. 7 februarie 1979, Bertioga Brazilia) supranumit „Îngerul morții”, medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea lor de la Auschwitz-Birkenau - foto - listal.com
Josef Mengele – foto – listal.com
Josef Mengele (n. 16 martie 1911, Günzburg, Bavaria – d. 7 februarie 1979, Bertioga Brazilia) supranumit „Îngerul morții”, medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea lor de la Auschwitz-Birkenau.
1948: Mitropolitul Moldovei si Sucevei, Justinian Marina, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Marele Colegiu Electoral Bisericesc, întrunit în capitala țării, la 24 mai 1948,l- a ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al României pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina, „care s-a arătat vrednic prin statornicia sa în dreapta credință, prin lucrarea fără preget în slujirile sale de până acum, printr-o muncă rodnică în folosul poporului și al Bisericii, printr-o blândețe părintească îndeajuns de cunoscută, dând întru îndeplinirea tuturor însărcinărilor și vredniciilor la care a fost chemat dovezi de neclintită ascultare față de Sfântul Sinod și de supunere față de legile țării” (din Gramata Sinodală de instalare).
Patriarhul Justinian - foto - ro.wikipedia.org
Patriarhul Justinian – foto – ro.wikipedia.org
Justinian Marina, pe numele de mirean Ioan Marina, (n. 2 februaria 1901, Suesti, jud.Valcea – d.26 martie 1977-Bucuresti), a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane , între anii 1948 şi 1977. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă şi autorităţile comuniste. A avansat rapid in ierarhia bisericeasca dupa 1945, in special datorita ajutorului pe care i l-a dat conducatorului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să se ascundă în casa parohială din Rm. Vâlcea, dupa evadarea acestuia din lagărul de la Târgu-Jiu în anul 1944. A actionat pentru desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma şi integrarea credincioşilor acestei biserici în Biserica Ortodoxă Română.
Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, il citează pe patriarhul Justinian în cartea sa Gandirea captiva: “Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acţionează aşa cum doreşte Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creştin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. “Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.”
1956: A inceput la Lugano, in Elvetia, primul concurs Eurovision de muzica usoara.
1958: A fost creata Agentia de Presa United Press International ( UPI), prin fuziunea agentiilor United Press si International News Service.
1961: Ciprul este admis in Consiliul Europei.
Statele membre ale Consiliului Europei - foto: coe.mae.ro
Statele membre ale Consiliului Europei – foto: coe.mae.ro
1962: Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.
Malcolm Scott Carpenter (n. 1 mai 1925, Boulder, Colorado - d. 10 octombrie 2013, Denver, Colorado) a fost un astronaut american și acvanaut. Carpenter este cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital[1] și al patrulea american care a ajuns în spațiul cosmic (misiunea Mercury-Atlas 7) după Alan Shepard, Gus Grissom și John Glenn. Carpenter a colaborat și cu celebrul explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Scott Carpenter s-a scufundat în toate oceanele, inclusiv sub gheața Oceanului Arctic - foto: ro.wikipedia.org
Malcolm Scott Carpenter (1925 – 2013) – foto: ro.wikipedia.org
Malcolm Scott Carpenter (n. 1 mai 1925, Boulder, Colorado – d. 10 octombrie 2013, Denver, Colorado) a fost un astronaut american și acvanaut. Carpenter este cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital[1] și al patrulea american care a ajuns în spațiul cosmic (misiunea Mercury-Atlas 7) după Alan Shepard, Gus Grissom și John Glenn. Carpenter a colaborat și cu celebrul explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Scott Carpenter s-a scufundat în toate oceanele, inclusiv sub gheața Oceanului Arctic.
1976: Avioanele Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.
Concorde - foto - en.wikipedia.org
Concorde – foto – en.wikipedia.org
1990: A luat fiinţă la Bucureşti, sub conducerea actorului şi regizorului Mihai Malaimare, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România.
Teatrul Masca - foto -libertatea.ro
Teatrul Masca – foto -libertatea.ro
 * 1991: Israelul incepe “Operatiunea Solomon” pentru evacuarea evreilor etiopieni ( falasii) în Israel.
1995: Presedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, i-a conferit presedintelui PNTCD, Corneliu Coposu, distinctia de Ofiter al Ordinului National al Legiunii Franceze. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti ceremonia inmanarii inaltei distinctii.
Corneliu Coposu la primirea Legiunii de Onoare - foto - cotidianul.ro
Corneliu Coposu la primirea Legiunii de Onoare – foto – cotidianul.ro
Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București) a fost un politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național-țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România. După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost. A fost ales senator în Parlamentul României în 1992.
1998: Alianta Nord-Atlantica si Rusia au aniversat un an de colaborare, pe baza Cartei NATO-Rusia care a inaugurat un nou tip de relatii bilaterale.
2000: Trupele israeliene se retrag din Libanul de sud după 22 de ani de ocupaţie.
2002: Rusia si şi Statele Unite semneaza Tratatul de la Moscova, cunoscut și ca „Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice”, dintre Federația Rusă și SUA.
2004: A avut loc explozia de la Mihailesti, in urma careia si-au pierdut viata 18 oameni, printre care si doi jurnalisti, iar alte 13 persoane au fost ranite. Explozia s-a produs dupa ce un camion incarcat cu azotat a luat foc.
Explozia de la Mihailestifoto - adevarul.ro
Explozia de la Mihailestifoto – adevarul.ro
Tragicul incident a avut loc pe drumul european din comuna Mihailesti, judetul Buzau. Tirul s-a rasturnat, iar cativa martori au alertat pompierii si politia. In timp ce echipele de interventie incercau sa stinga flacarile, autovehiculul a explodat. Un crater imens s-a creat in asflat, iar soseaua a fost distrusa pe o portiune insemnata. Printre cei morti s-au numarat si jurnalistii Elena Popescu, de 26 de ani, si Ionut Barbu, 25 de ani, care filmau incidentul.
De asemenea, in cumplita tragedie si-au mai pierdut viata: Marcu Florin, 36 de ani, din Craiova, soferul TIR-ului, Doru Mihai Mihalache, capitan, 33 de ani, Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, toti din Buzau – membri ai echipei de interventie, Ion Tudose, 34 de ani, Daniel Pelmus, 37 de ani, Rica Ionescu, 34 de ani, toti din comuna Mihailesti, Emil Serbu, comuna Valea Ramnicului, Camelia Simion, 50 de ani, Ramnicu Sarat, Alin Magearu, 37 de ani, din Buzau, Valentin Magearu, 23 de ani, din Buzau (fratele lui Mihai), Marian Ailincai, 26 de ani, din Roman.
2004: In Coreea de Nord comunista sunt interzise telefoanele mobile.
2004Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

Nașteri
* 1544: William Gilbert (sau Gilberd) (n. 24 mai 1544 - d. 30 noiembrie 1603) a fost un fizicianmedic și filozof englez, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale de pionierat în domeniile electricității și magnetismului.
William Gilbert.jpg

William Gilbert

* 1648: Albrecht al V-lea (24 mai 1648  6 august 1699), a fost Duce de Saxa-Coburg.
El a fost al cincilea fiu, însă doar al doilea care a atins vârsta adultă, al lui Ernst I, Duce de Saxa-Coburg-Altenburg (1601-1675) și a soției acestuia, Elisabeta Sofia de Saxa-Altenburg (1619-1680). S-a născut la Gotha. Împreună cu fratele său mai mic Bernhard a urmat Universitatea din Tübingen din 1666 și mai târziu și-a continuat studiile la Geneva. A mers într-un tur al țărilor cu fratele său Heinrich vizitând Danemarca, Suedia și Olanda.
Când tatăl său a murit în 1675, Albrecht a devenit conducător al ducatului de Saxa-Gotha-Altenburg împreună cu toții frații săi, și și-a stabilit reședința la Saalfeld. În 1680, după încheierea unui tratat de partiție cu frații săi, el a primit Coburg, unde și-a mutat reședința.
A murit fără să lase moștenitori în viață iar Coburg a fost disputat între frații săi; în cele din urmă a fost moștenit de cel mai mic frate, Johann Ernest.
Albrecht s-a căsătorit prima dată la Gorha, la 18 iulie 1676 cu Marie Elisabeth de Brunswick-Wolfenbüttel, Ei au avut un fiu:
  1. Ernest August (n. 1 septembrie 1677, Saalfeld – d. 17 august 1678, Saalfeld).
A doua oară Albrecht s-a căsătorit la Coburg, la 24 mai 1688 cu Susanne Elisabeth Kempinsky; în 1689 ea a fost numită contesă Kempinsky de Schwisitz și Altenhofen. Nu au avut copii.
Albrecht al V-lea
Duce de Saxa-Coburg
Albert V, Duke of Saxe-Coburg.jpg
1671Gian Gastone de' Medici, Mare Duce de Toscana (d. 1737)
* 1684: Karl Alexander de Württemberg (24 mai 1684 – 12 martie 1737) a fost nobil din Casa de Württemberg care a guvernat Regatul Serbiei ca regent din 1720 până în 1733, când și-a asumat poziția de Duce de Württemberg, pe care a deținut-o până la moarte.
Și-a succedat tatăl ca Duce de Württemberg-Winnental în 1698. Ca un comandant de succes de armată în serviciul împăratului Sfântului Imperiu Roman, el s-a convertit la romano catolicism în 1712. A avut succes militar sub conducerea Prințului Eugen de Savoia în Războiul spaniol de succesiune ca și în războiul împotriva turcilor. În 1719 a fost numit guvernator general de Belgrad.
În 1720 împăratul Carol al VI-lea l-a numit guvernator al regatului Serbiei. După 13 ani de domnie autocratică asupra Serbiei, în 1733 Karl Alexander a moștenit ducatul de Württemberg de la vărul său, Eberhard Louis. Ca Duce de Württemberg el și-a mutat curtea de la Ludwigsburg la Stuttgart. În timpul domniei sale, el l-a angajat ca finanțator pe Joseph Süss Oppenheimer, care a fost executat în 1738 pentru abuz în serviciu.
A domnit asupra ducatului până la moartea sa în 1737, și a fost succedat de fiul său în vârstă de nouă ani, Karl Eugen.
La 1 mai 1727 la Frankfurt am Main Karl Alexander s-a căsătorit cu Prințesa Maria Augusta de Thurn și Taxis, fiica lui Anselm Franz, Prinț de Thurn și Taxis. Cuplul a avut următorii copii:
Mariajul lor de 10 ani a fost turbulent deși în general erau considerați a fi făcuți unul pentru altul, ambii fiind maeștri ai intrigii și ai diplomației secrete.[2] Adesea el și-a folosit un servitor de încredere pentru a-și spiona soția pentru a se asigura că ea nu va interveni în guvernare ori va critica miniștrii ducelui. După o dispută deosebit de gravă în 1736, Karl Alexander a obținut promisiunea ei în scris că va sta departe de afacerile guvernamentale
Karl Alexander, Duce de Württemberg
900-231 Herzog Carl Alexander.jpg
1702Joseph Friedrich Ernst, Prinț de Hohenzollern-Sigmaringen, strămoșul regelui Carol I al României (d. 1769)
* 1743: Jean-Paul Marat (n. ,[1][2][3][4] Boudry[*], Elveția[5] – d. ,[1][2][3][4] Paris, Prima Republică Franceză[6]), a fost un medic, filosofși om de știință francez de origine elvețiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician.
Născut în Principatul Neuchâtel, a fost un medic, teoretician politic și om de știință, cel mai bine cunoscut pentru cariera sa în Franța ca un jurnalist radical și politician în timpul Revoluției Franceze. A devenit jurnalist renumit pentru tonul său feroce, atitudinea intransigentă față de noii lideri și instituții ale revoluției, și adocații drepturilor fundamentale ale omului pentru cei mai săraci membri ai societății. Marat a fost una dintre vocile cele mai radicale ale Revoluției Franceze. El a devenit un apărător puternic al ,,sans - culottes", publicarea vederilor sale în pliante, pancarte și ziare, în special lui "L' Ami du peuple", care l-a ajutat să-i facă legătura lor neoficial cu grupul radical iacobin republican, care a venit la putere după iunie 1793. Marat a fost asasinat de către Charlotte Corday, o simpatizantă girondistă, în timp ce lua o baie ca medicament pentru boala lui de piele. Moartea lui Marat a devenit un simbol pentru iacobini, un fel de martiriu revoluționar, după cum reiese din celebra pictură a lui Jacques-Louis David pe tema morții sale.
Jean-Paul Marat
Jean-Paul Marat portre.jpg
* 1748: Christian Ehrenfried von Weigel (n. 24 mai 1748Stralsund - d. 8 august1831Greifswald) a fost un om de știință german, pentru mulți ani de cetățenie suedezărector și profesor universitar pentru botanicăchimiefarmaciemedicină și mineralogie la Universitatea Ernst-Moritz-Arndt din Greifswald precum traducător de lucrări științifice. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Weigel.
Familia este originară din Hildesheim, unde, în secolul al XVI-lea, străbunul lui Christian, Johannes Bartholdus, a fost avocat și căsătorit cu Eva Gyllemans. Strănepotul acestui Johannes, Johan Theophilus, bunicul lui Christian, a devenit pastor în Voigdehagen un oraș în sud de Stralsund. S-a căsătorit (1720) cu Sophia Benedicta Alberti (n. 1699), fiica unui pastor.
Tatăl lui Christian, Bernhard Nicolaus Weigel (1721–1801), a fost un medic responsabil pentru sănătatea publică (Stadtphysikus) în Greifswald, mama sa, Maria Ilsabe, fiica secretarului comunal al municipiului Carl Christian Charisius (înnobilat „von Carisien”).[3]
Christian Ehrenfried s-a căsătorit în 1775 cu Dorothea Elisabeth von Bohnstedt (n. 3 octombrie 1752, Stralsund – d. 1803). Soții au avut un singur fiu, tot cu prenumele Christian Ehrenfried (n. 5 august 1776, Greifswald – d. 24 aprilie 1848, Stockholm) care s-a decis pentru naționalitatea suedeză. El a fost medic, chirurg, medic al Curții Suedeze și medic personal al regelui (Archiatros, [limba greacă|greacă]]: ἀρχιατρός) numit baron (Freiherr) de către regele Carol al XIV-lea Ioan al Suediei la [Stockholm pe 28 ianuarie 1837. A murit necăsătorit și fără copii, astfel neamul celor „von Weigel” s-a stins.
Christian nu a vizitat niciodată o scoală publică, ci orele de curs au fost predate de părinții săi și de învățători privați. La 8 iunie 1764 a început studiile la Universitatea din Greifswald. În plus, s-a ocupat privat cu studii științifice și medicinale și a însoțit pe tatăl său la vizitările pacienților, operații, autopsii în spitale precum la vizitele de control ale farmaciilor. În 1769 a schimbat universitatea. La cea din Göttingen a primit doctoratul în medicină în 1771 sub tutela conducătorului său de doctorat, renumitului om de știință Johann Christian Polycarp Erxleben (1744-1777).
În anul 1772, Weigel s-a înapoiat la Greifswald, unde a devenit conferențiar universitar pentru botanică și mineralogie, iar în cel următor a fost numit adjunct al Facultății de Medicină și supraveghetor ai Grădinii Botanice și colecției academice de naturalii. La 11 mai 1775, Weigel a devenit profesor titular de medicină, chimie și farmacie la Universitatea din Greifswald. În 1776 a mai primit și doctoratul în filosofie precum titlul de maestru al Artelor Libere de la Facultatea de Arte. Datorită nivelului său înalt de expertiză, experiență și de cunoștințe profunde ale materii, savantul a fost ales între anii 1778 și 1804 de mai multe ori decan al Facultății de Medicină. Din 1787 până în 1802 a fost de asemenea rectorul universității. În această perioadă a fost ales membru al Academiei Leopoldine, unde a purtat porecla Zosimus al IV-lea (1790) și al Academiei Regale Suedeze de Științe (2 mai 1792). Mai departe a fost Director al Colegiului de Sănătate din Pomerania (1794) și din ziua de 13 noiembrie 1795 Archiatros suedez, ca și ani mai târziu fiul lui.[5][6]
Weigel a fost înnobilat de către împăratul Francisc I al Austriei la Viena, pe 18 iulie 1806.[3]
Savantul nu a fost numai autor de lucrări științifice ci, de asemenea, traducător. Astfel a tradus multe cărți din domeniul chimiei din limba suedeză și franceză în cea germană
Christian Ehrenfried von Weigel
VonWeigel.jpg
* 1751: Charles Emmanuel al IV-lea (Carlo Emanuele Ferdinando Maria24 mai1751 – 6 octombrie 1819) a fost rege al Sardiniei din 1796 până în 1802. A abdicat în favoarea fratelui său Victor Emmanuel I.
CharlesEmmanuel IV by Panealbo 2.jpg

Charles Emmanuel IV, portret de Giovanni Panealbo
* 1770: Prințesa Frederica Dorothea Louise Philippine a Prusiei (24 mai 1770 - 7 decembrie 1836) a fost membru al Casei de Hohenzollern. A fost a doua fiică și al treilea copil al Prințului Augustus Ferdinand al Prusiei (fratele mai mic al lui Frederic cel Mare) și al soției sale, Elisabeta Louise de Brandenburg-Schwedt.
Prințesa Louise s-a născut la 24 mai 1770, la Ordenspalais din Berlin ca fiică a Prințului Augustus Ferdinand al Prusiei și a soției acestuia, Elisabeta Louise de Brandenburg-Schwedt.[1] E posibil ca tatăl ei biologic să fie contele Friedrich Wilhelm Carl von Schmettau.[2]
Nașterea ei a fost o dezamăgire pentru familia ei, deoarece fratele ei mai mare, Prințul Friedrich Heinrich, era singurul moștenitor al tronului Hohenzollern al unchiului ei, Frederic cel Mare. În ciuda acestui lucru, tatăl ei i-a fost devotat, i-a acordat atenție, în timp ce mama ei a arătat puțină afecțiune față de ea.[1][3] În cele din urmă, familia a avut șapte copii, două fete și cinci băieți. Ei au trăit la moșia Friedrichsfelde din Berlin.
A primit o guvernantă luterană, Frau von Bielfeld; fiica ei Lisette care era cu trei ani mai mare i-a servit drept companion Louisei. Lisette a inluențat-o să devină interesată de romane romantice cu mult înaintea altor fete de vârsta ei. Bielfeld i-a dat o educație înaltă însă aceasta a murit după numai cinci ani, în octombrie 1782.[4] Prințesa Louise a primit o nouă guvernantă de 30 de ani, de la țară, Fraulein von Keller; curând Louise și Keller au dezvoltat un puternic atașament
Prințesa Louise.
Ca nepoată a lui Frederic cel Mare, existau multe posibilități pentru căsătoria Louisei. Un astfel de candidat a fost Prințul Max al Bavariei, moștenitorul prezumptiv al lui Karl Theodor, Elector de Bavariei. Electorul și-a trimis ambasadorul la Friedrichsfelde în 1785 mai mult pentru a testa aspectul general al Louisei și caracterul ei.[5] În final, Louise a fost considerată prea tânără, Prințul Max dorind să se căsătorească anul acela iar tatăl ei refuzând până ce fiica sa nu va împlini 18 ani.[6] Curând Max s-a căsătorit cu Augusta Wilhelmine de Hesse-Darmstadt.
Un alt posibil candidat a fost Prințul Frederic, Duce de York și Albany, al doilea fiu al regelui George al III-lea al Regatului Unit, care a călătorit la Berlin în 1786 pentru a participa la manevre militare; au existat zvonuri că el ar fi fost de fapt interesat de verișoara Louisei, Prințesa Frederica Wilhelmina.[7] Mai târziu Frederic s-a căsătorit cu o altă rudă a Louisei, Prințesa Frederica Charlotte, care era fiica vărului ei Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei.
Soțul Prințesei Louise, Prințul Antoni Radziwiłł, c. 1800.
În aprilie 1795, Prințul Michał Hieronim Radziwiłł și soția sa călătoreau la Berlin împreună cu fiica lor Cristina și fiul lor Antoni; la 1 mai ei au fost prezentați la curtea regală de la palatul Bellevue.[8] Familia Radziwiłł era o familie poloneză catolică care aparținea celei mai vechi și mai renumite dinastii din Polonia și care era foarte bogată. Au devenit mari favoriți ai părinților Louisei și au cinat frecvent în casa lor. Pe măsură ce timpul a trecut, Louise și Antoni au început să dorească să se căsătorească. În timp ce mulți dintre membrii familiei ei erau în favoarea unei astfel de căsătorii, mama ei a dezaprobat-o.[9] În cele din urmă părinții și-au dat acordul bazându-se pe asigurarea că ea ar trăi aproape de ei în timpul căsătoriei sale.
Vigée-Lebrun-Luise von Preußen.jpg

Portret al Louisei a Prusiei de Elisabeth Vigée-Lebrun, c. 1801.

* 1819: Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819Londra - d. 22 ianuarie 1901Isle of Wight) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.
Victoria a fost fiica Prințului Eduard, Duce de Kent și Strathearn, al patrulea fiu al regelui George al III-lea. Atât Ducele de Kent cât și regele au murit în 1820 și Victoria a fost crescută sub supravegherea atentă a mamei ei de origine germană, Prințesa Victoria de Saxe-Coburg-Saalfeld. Ea a moștenit tronul la vârsta de 18 ani, după ce cei trei frați mai mari ai tatălui ei au murit fără să lase moștenitori legitimi în viață. Regatul Unit era deja o monarhie constituțională, în care suveranul deținea relativ puține competențe directe politice. Privat, Victoria a încercat să influențeze politica guvernului și numirile ministeriale. Public, ea a devenit un simbol național, și a fost identificată cu standardele stricte de moralitate personală.
S-a căsătorit în 1840 cu vărul ei primar, Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Cei nouă copii ai lor și cei 26 din cei 34 de nepoți care au atins vârsta maturității, s-au căsătorit în interiorul altor case regale sau familii nobile de-a lungul continentului, ea câștigându-și astfel renumele de "bunica Europei". După decesul lui Albert în 1861, Victoria s-a aruncat într-un doliu profund și a evitat aparițiile publice. Ca urmare a izolării ei, republicanismul a câștigat temporar puterea, dar în a doua jumătate a domniei sale, popularitatea ei a recuperat. Jubileele ei de Aur și de Diamant au fost momente de sărbătoare publică.
Domnia ei de 63 de ani și 7 luni, a doua ca lungime dintre domniile tuturor monarhilor britanici, este cunoscută sub numele de Era Victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic. Ea a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra. După decesul ei, numele casei regale a devenit Saxa-Coburg și Gotha (numele britanic al Casei de Wettin), fiul ei cel mare, Eduard al VII-lea, moștenind numele casei din care făcea parte tatăl său, Prințul Albert. Nepotul reginei Victoria, George al V-lea, sub presiunea opiniei publice, a schimbat din nou numele Casei (care suna prea nemțesc în timpul Primului Război Mondial) în Casa de Windsor (1917). Din Casa de Windsor au făcut parte strănepoții reginei Victoria, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea, precum și stră-strănepoata ei, actuala regină, Elisabeta a II-a.
Prințesa Victoria împreună cu mama ei, Ducesa de Kent, 1821.
Tatăl Victoriei a fost Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn, al patrulea fiu al regelui George al III-lea.
Până în 1817, nepoata lui Eduard, Prințesa Charlotte de Wales, era singurul nepot legitim al regelui George al III-lea. Decesul ei în 1817 a precipitat o criză de succesiune în Regatul Unit care a pus presiune pe Ducele de Kent (și frații lui necăsătoriți) să se căsătorească și să aibă copii. În 1818, el s-a căsătorit cu Prințesa Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld, o prințesă germană al cărei frate Leopold era văduvul Prințesei Charlotte. Ducele și Ducesa de Kent au avut un singur copil, Victoria, care s-a născut la 4.15 am la 24 mai 1819 la Palatul Kensington din Londra.[1]
Victoria a fost botezată de Arhiepiscopul de Canterbury, Charles Manners-Sutton, la 24 iunie 1819 la Palatul Kensington. Nașii ei au fost: împăratul Alexandru I al Rusiei(reprezentat de unchiul Victoriei Prințul Frederick, Duce de York și Albany), unchiul ei, Prințul regent (mai târziu George al IV-lea), mătușa ei regina Charlotte de Württemberg (reprezentată de sora sa, Prințesa Augusta Sophia), bunica maternă, Ducesa de Saxa-Coburg-Saalfeld (reprezentată de Prințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh). A fost numită Alexandrina, după împăratul Alexandru I, și Victoria după mama ei.[2]
La naștere, Victoria era a cincea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl ei și cei trei frați mai mari ai lui: Prințul RegentDucele de York și Ducele de Clarence (care avea să devină regele William al IV-lea).[3] Prințul Regent și Ducele de York erau în relații proaste cu soțiile lor, iar acestea erau trecute de 50 de ani, astfel încât era puțin probabil să mai aibă moștenitori. Ducele de Kent și celălalt frate al său, ducele de Clarence, s-au căsătorit în aceeași zi, la un an înainte de nașterea Victoriei, dar ambele fiice ale Ducelui de Clarence (născute în 1819 și respectiv 1820), au murit de mici.
Bunicul și tatăl Victoriei au murit în 1820 la o săptămână distanță, iar Ducele de York a murit în 1827. La moartea unchiului ei, George al IV-lea, în 1830, Victoria a devenit moștenitoare prezumptivă a celuilalt unchi al ei, William al IV-lea. Parlamentul a adoptat Actul de regență din 1830 prin care a prevăzut dispoziții speciale pentru un monarh copil în cazul în care William murea cât timp Victoria era minoră. Mama Victoriei, Ducesa de Kent, ar fi urmat să devină regentă, fără vreun consiliu care să-i limiteze puterile.[4] Regele William nu avea încredere în capacitatea ducesei de a fi regentă și a declarat în prezența ei că ar dori să trăiască până Victoria împlinește 18 ani, astfel ca regența să fie evitată.

Portret la încoronare de George Hayter.
La 24 mai 1837 Victoria a împlinit 18 ani, regența fiind astfel evitată. La 20 iunie 1837, regele William al IV-lea a murit de insuficiență cardiacă la vârsta de 71 de ani,[27] iar Victoria a devenit regină a Regatului Unit la vârsta de 18 ani, succedând unor suverani mediocri, care discreditaseră instituția monarhică. În jurnal ea notează: "Am fost trezită la ora 6 de mama, care mi-a spus că arhiepiscopul de Canterbury și lordul Conyngham erau aici și voiau să mă vadă. M-am dat jos din pat și m-am dus în sală (numai în rochia de noapte) și m-am întâlnit cu ei singură. Lordul Conyngham mi-a făcut cunoscut faptul că bietul meu unchi, regele, nu mai era de la 12 minute după ora 2 din această dimineață, și în consecință, Eu sunt regină."[28] Documentele oficiale întocmite în prima zi a domniei ei au descris-o ca fiind Alexandrina Victoria, însă primul ei nume a fost retras la dorința ei și nu a mai fost utilizat.[29]
Ascensiunea sa la tron pune capăt "uniunii" dintre Marea Britanie și Hanovra, deoarece acolo, sub Legea Salică, femeile nu puteau guverna. Hanovra a trecut unchiului ei, nepopularul Duce de Cumberland și Teviotdale, care a devenit regele Ernest Augustus I. (Era al cincilea fiu și al optulea copil al regelui George al III-lea). El era moștenitorul ei prezumptiv până când ea urma să se mărite și să aibă copii.[30]
Încoronarea a avut loc la 28 iunie 1838 și a devenit primul monarh care a avut reședința la Palatul Buckingham.[31][32] Ea a moștenit veniturile ducatele de Lancaster și Cornwall și i-a fost acordată o listă civilă de 385.000 £ pe an. Prudentă din punct de vedere financiar, ea a plătit datoriile tatălui ei.[33]
Înainte ca viitoarea regină să se maturizeze, Victoria a făcut câteva gesturi care au pus la îndoială capacitatea ei de a conduce întregul imperiu. Unul dintre acesta a fost cauzarea morții unei doamne de la curtea regală, Lady Fiony Hastings. Ea a murit ca urmare a unei infecții acute, apărută după o intervenție ginecologică, impusă de către regină, pentru a confirma bârfele privind o presupusă sarcină. A doua acțiune, mai puțin macabră, dar fatală prin consecințele ei, a fost obligarea lui Sir Robert Peel, noul prim-ministru ales, să demisioneze.
Peel a câștigat alegerile pentru postul de prim-ministru în dauna Lordului Melbourne, favoritul și mentorul reginei. Pentru a-l împiedica pe Peel să își exercite puterea, Victoria a organizat în 1839 așa numita "conspirație a dormitorului regal".
Tradiția engleză cerea ca doamnele de onoare să provină din familii reprezentând partidul de la putere din acel moment. Deci, fiecare schimbare de guvern determina automat "înlocuirea" tuturor doamnelor nobile care se bucurau de privilegiul însoțirii reginei la toate întâlnirile oficiale. De asemenea, doamnele de onoare locuiau în apartamentele regale (dovadă a maximei încrederi).
Nemulțumită de rezultatul alegerilor și neacceptând concedierea doamnelor de onoare din neamul Vight, regina Victoria nu a aprobat guvernul Wellington-Peel. Datorită gestului său neelegant, Victoria și-a demonstrat în mod clar poziția sa față de noul prim-ministru, împiedicând completarea noului cabinet. Toate personalitățile politice ale momentului au acceptat voința reginei, nevrând să intre în dizgrațiile acesteia. Astfel, lordul Melbourne a fost numit în funcția de prim ministru, iar Peel a devenit doar colaborator al cabinetului nou format.
Lordul Melbourne, care deține funcția de prim-ministru, o "instruiește" în tot ce înseamnă educația politică și sarcinile ei. Coroana trebuie să aibă moștenitori, deci trebuie să se mărite. Energică și destul de autoritară, Victoria își dovedește mereu independența. Ca soț, îl alege pe vărul ei primar Albert de Saxa-Coburg-Gotha, în ciuda sfaturilor mamei.
Căsătoria Victoriei și a Prințului Albert, de Sir George Hayter.
Deși regină, ca femeie tânără necăsătorită, convenția socială cerea Victoriei să locuiască cu mama ei, în ciuda diferențelor lor asupra sistemului Kensington și dependența mamei ei de Conroy.[34] Mama ei a fost expediată într-un apartament la distanță aflat în Palatul Buckingham și Victoria a refuzat de multe ori să o întâlnească.[35] Atunci când Victoria s-a plâns lui Melbourne că proximitatea mamei ei a fost "un chin pentru mulți ani", Melbourne a simpatizat cu ea și i-a spus că acest lucru ar putea fi evitat prin căsătorie, lucru pe care Victoria l-a numit "o altrernativă șocantă".[36] Ea și-a arătat interesul în educația lui Albert pentru viitorul rol pe care l-ar juca ca soț al ei însă a rezistat încercărilor de a o grăbi într-o căsătorie.[37]
Victoria a continuat să-l laude pe Albert în urma celei de-a doua vizite din octombrie 1839. Albert și Victoria au simțit o afecțiune reciprocă și regina i-a propus căsătoria la 15 octombrie 1839, la doar cinci zile după ce el a ajuns la Windsor.[38] Căsătoria a avut loc la 10 februarie 1840 la Palatul St. James din Londra.
Albert a devenit un consilier politic important, precum și însoțitorul reginei, înlocuindu-l pe lordul Melbourne ca figură dominantă și influentă în prima jumătate a vieții ei.[39] Mama Victoriei a fost evacuată din palat, la Casa Ingestre din Belgrave Square. După decesul Prințesei Augusta în 1840, mama Victoriei a primit atât Casa Clarence cât și Casa Frogmore.[40] Prin medierea lui Albert, relațiile dintre mamă și fiică încet-încet s-au îmbunătățit.[41]
Regina formează un cuplu ideal împreună cu acest bărbat frumos, tandru și discret. Patru băieți și cinci fete sunt rodul marii lor iubiri. Îi oferă titlul de prinț consort, în anul 1857, și îi permite să se implice în problemele țării. Prințul Albert a jucat un rol important în formarea comportamentului reginei; el a înțeles mai bine importanța menținerii unor bune relații ale monarhiei cu guvernul. Primii ani de domnie ai Victoriei se scurg într-o calmă fericire, cu toate că nu este încă foarte populară. Își îndeplinește cu conștiinciozitate toate îndatoririle. Respectă regimul parlamentar, a ameliorat relația sa cu Peel, în așa măsură încât, cu timpul, cunoscutul politician a devenit unul dintre favoriții reginei. Pentru alegerea noului prim-ministru - după lordul Melbourne - nu face uz de prerogativele sale. Își asumă rolul de moderator și dreptul de a decide în caz că majoritatea nu este clară. Servește de arbitru întru obținerea consensului, în cazul mizelor importante. Acordă prioritate problemelor economice și comerciale.
Guvernanta Victoriei, baroneasa Lehzen din Hanovra, a avut influență asupra formării ei și a continuat să locuiască cu Victoria și după ascensiunea ei la tron. Relația apropiată a Victoriei cu baroneasa Lehzen a luat sfârșit după căsătoria reginei cu Prințul Albert, care a găsit-o pe Lehzen incompetentă pentru autoritatea ei în gospodărie, până la punctul la care era amenințată siguranța și sănătatea primului lor copil.

Victoria și Brown la Balmoral, 1863. Fotografie de G. W. Wilson
În martie 1861 a murit mama Victoriei având-o pe fiica ei alături de ea. Prin citirea documentelor mamei ei, Victoria a descoperit că mama ei a iubit-o profund[72]; Victoria a avut inima zdrobită și a dat vina pe Conroy și Lehzen care au îndepărtat-o de mama ei.[73] Pentru a-și ajuta soția în acele momente grele, Albert a preluat cele mai multe dintre atribuții, în ciuda faptului că el însuși era bolnav cu probleme de stomac cronice.[74] În august, Victoria și Albert l-au vizitat pe fiul lor, Prințul de Wales, care participa la manevrele militare de lângă Dublin și au petrecut câteva zile de concediu în Killarney. În noiembrie, lui Albert i s-a adus la cunoștință bârfa că fiul lui avea o aventură cu o actriță în Irlanda.[75] Îngrozit, Albert a călătorit la Cambridge, unde studia fiul lui, să-l confrunte.[76]
Până la începutul lunii decembrie, Albert s-a simțit foarte rău.[77] El a fost diagnosticat cu febră tifoidă de Sir William Jenner și a murit la 14 decembrie 1861. Victoria a fost devastată.[78] Ea a pus vina morții soțului ei pe grijile în legătură cu Prințul de Wales. A intrat în doliu și a purtat negru pentru tot restul vieții ei. A părăsit Buckingham-ul - situat în centrul Londrei - și s-a refugiat la castelul Windsor. A evitat aparițiile publice și rareori a pus piciorul în Londra în următorii ani.[79] Izolarea ei i-a adus numele de "văduva din Windsor".[80]
Victoria și fiica ei cea mică, Beatrice.
Masele nu înțeleg această retragere îndoliată și reclamă în mai multe rânduri abolirea unei monarhii devenite inutile. Timp de câțiva ani, suverana cade pradă disperării, dar refuză ca fiul ei, prințul de Wales - viitorul Eduard al VII-lea - să capete rol activ.
Prin 1860, Victoria începe să se bazeze din ce în ce mai mult pe servitorul ei din Scoția, John Brown.[81] În presă au apărut zvonuri calomnioase în legătură cu o conexiune de romantică și chiar despre o căsătorie secretă între cei doi, regina fiind menționată ca "Mrs Brown".[82] Povestea relației lor a fost subiectul filmului din 1997, Mrs. Brown. O pictura de Sir Edwin Landseer care o descrie pe regină cu Brown a fost expusă la Academia Regală și Victoria a publicat o carte, Leaves from the Journal of Our Life in the Highlands, în care figurează proeminent și Brown, pe care regina îl aprecia foarte mult.[83]
Palmerston a murit în 1865 și după o scurtă administrație condusă de Russell, Derby s-a întors la putere. În 1866, Victoria a participat la deschiderea parlamentului pentru prima dată de la moartea lui Albert.[84] În anul următor, ea a sprijinit trecerea Actului de reformă din 1867, care a permis unui milion de muncitori să voteze deși ea nu a fost în favorea dreptului de vot pentru femei.[85] Derby a demisionat în 1868 și a fost înlocuit de Benjamin Disraeli, care a fermecat-o pe Victoria. Guvernul lui a durat doar câteva luni iar la sfârșitul anului, rivalul său liberal, William Ewart Gladstone, a fost numit prim-ministru. Victoria a constatat că atitudinea lui Gladstone este mult mai puțin atrăgătoare.
În ultima zi din february 1872, tânărul de 17 ani Arthur O'Connor a fluturat un pistol neâncărcat spre trăsura deschisă a Victoriei imediat ce ea a ajuns la Palatul Buckingham. Brown, care era prezent, l-a imobilizat pe O'Connor care mai târziu a fost condamnat la 12 luni de închisoare.[86] Ca rezultat al acestui incident, popularitatea Victoriei a crescut
Portret al reginei Victoria, 1899.
La 2 martie 1882, Roderick Maclean, un poet nemulțumit și aparent jignit de faptul că Victoria a refuzat să accepte una din poeziile sale,[96] a tras asupra reginei când transportul ei a părăsit stația Windsor. Doi elevi de la Colegiul Eton l-au lovit cu umbrelele lor până când au fost îndepărtați de un polițist.[97] Victoria a fost revoltată când a fost găsit nevinovat pe motiv de nebunie însă a fost încântată de expresia loialității după atac declarând "merită să fii împușcat - pentru a vedea cât de mult ești iubit."[98]
La 17 martie 1883, a căzut pe scări la Windsor; nu s-a recuperat niciodată complet și a rămas cu reumatism.[99] Brown a murit la 10 zile după accidentul ei și spre consternarea secretarului ei particular, Sir Henry Ponsonby, Victoria a început să lucreze la o biografie elogioasă a lui Brown.[100] Ponsonby și Randall Davidson, care au văzut proiectul de la început, au sfătuit-o pe Victoria să nu-l publice pe motiv că ar alimenta zvonurile despre o poveste de dragoste.[101]Manuscrisul a fost distrus.[102] La începutul anului 1884, Victoria a publicat More Leaves from a Journal of a Life in the Highlands, o continuare a cărții ei pe care a dedicat-o "însoțitorului ei personal devotat și credincios prieten John Brown".[103]
La o zi după comemorarea primului an al morții lui Brown, Victoria a fost informată printr-o telegramă că fiul ei cel mic, Leopold, a murit la Cannes. El a fost "cel mai drag dintre dragii mei fii", s-a plâns ea.[104] Luna următoare, cel mai mic copil al Victoriei, Beatrice, l-a întâlnit și s-a îndrăgostit de Prințul Henric de Battenberg la nunta nepoatei Victoria, Prințesa Victoria de Hesse, cu fratele lui Henric, Prințul Louis de Battenberg. Beatrice și Henric au plănuit să se căsătorească însă Victoria s-a opus la început, dorind s-o păstreze pe Beatrice acasă, drept însoțitoarea ei. După un an, consimte asupra căsătoriei cu condiția ca prințul Henric să renunțe la angajamentele sale germane și să trăiască permanent cu Beatrice și regina.[105]
Ziar care anunță decesul reginei Victoria
În 1887, Imperiul Britanic a celebrat Jubileul de Aur al Victoriei. Victoria a marcat cei 50 de ani de domnie cu un banchet la care au fost invitați 50 de regi și prinți. Fiica cea mare a reginei a devenit împărăteasă consort a Germaniei în 1888 dar în mai puțin de un an a devenit văduvă și nepotul Victoriei, Wilhelm, a devenit împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Sub Wilhelm, speranțele Victoriei și ale lui Albert de a liberaliza Germania nu s-au împlinit; el credea în autocrație.
La 23 septembrie 1896, Victoria și-a depășit bunicul George al III-lea ca monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istorie. Regina a solicitat ca orice celebrare specială să fie amânată până în 1897, care coincidea cu Jubileul de Diamant. Prim-miniștri din toate ținuturile dominioanelor au fost invitați și procesiunea Jubieului de Diamant a reginei din Londra a inclus trupe din toate colțurile imperiului. Celebrarea a fost marcată de mari revărsări de afecțiune pentru regina septuagenară.[106]
În vacanțe, Victoria vizita cu regularitate Europa. În 1889, în timpul unei vizite la Biarritz, ea a devenit primul monarh britanic în funcție care a pus piciorul în Spania.[107] În aprilie 1900 războiul burilor era atât de nepopular în Europa continentală încât călătoria ei anuală în Franța părea inoportună. În schimb, regina a mers în Irlanda pentru prima dată după 1861, în parte să recunoască contribuția regimentelor de irlandezi la războiul din Africa de Sud.[108] În iulie, al doilea fiu al ei, Alfred ("Affie") (tatăl reginei Maria a României), a murit; "Oh, Dumnezeu! Dragul meu Affie s-a dus și el! ", a scris în jurnalul ei. "Este un an oribil, nimic în afară de tristețe & orori de un fel sau altul."[109]
După un obicei pe care l-a menținut pe toată durata văduviei sale, Victoria a petrecut Crăciunul din 1900, la Casa Osborne din Isle of Wight. Reumatismul a făcut-o să șchioapete iar vederea îi era umbrită de cataractă.[110] La începutul lunii ianuarie s-a simțit "rău și slăbită" iar la mijlocul lunii era "somnoroasă...amețită, [și] confuză". A murit marți 22 ianuarie 1901 la ora șase după amiaza la vârsta de 81 de ani.[111] Fiul și succesorul ei, regele Eduard al VII-lea și nepotul ei, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei au stat lângă patul ei de moarte.[112] A fost înmormântată într-o rochie albă și cu verigheta pe deget.[113]Funeraliile au avut loc pe 2 februarie la capela St George a Castelului Windsor.
Victoria a fost multă vreme monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică; a domnit 63 de ani, 7 luni și 2 zile, fiind depășită doar de stră-strănepoata ei, regina Elisabeta a II-a. A fost ultimul monarh al Casei de Hanovra. Ulterior casa regală a preluat numele de Saxa-Coburg și Gotha, după soțul Victoriei.
"Era victoriană" rămâne înscrisă cu majuscule în istoria Marii Britanii, epocă înfloritoare atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Au rămas și astăzi clădiri istorice construite în stil victorian.
Victoria
Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, Împărăteasă a Indiei etc
Queen Victoria by Bassano.jpg
Fotografie de Alexander Bassano, 1882
*1840: Prințesa Margaretha Karoline Friederike Cecilie Auguste Amalie Josephine Elisabeth Maria Johanna de Saxonia, Ducesă de Saxonia(24 mai 1840 - 15 septembrie 1858) a fost al optulea copil și a cincea fiică a regelui Ioan al Saxoniei și a soției lui, Prințesa Amalie Auguste de Bavaria. A fost sora mai mică a regilor Albert al Saxoniei și George al Saxoniei.[1][2]Prin căsătoria cu Arhiducele Charles Louis al Austriei, Margareta a devenit membră a Casei de Habsburg-Lorena, arhiducesă de Austria, prințesă a Ungariei, Croației, Boemiei și Toscanei.
Prințesa Margareta de Saxonia
Arhiducesă și Prințesă de Austria; Prințesă a Ungariei, Boemiei și Toscanei
MargareteSaxe.jpg
* 1872: Arhiducele Iosif Ferdinand de Austria și Toscana (Erzherzog Joseph Ferdinand Salvator Maria Franz Leopold Anton Albert Johann Baptist Karl Ludwig Rupert Maria Auxiliatrix von Österreich-Toskana) (n.24 mai 1872Salzburg – d.28 august 1942Viena) a fost un arhiduce de Austria și mare duce de Toscana și un comandant militar. Mai târziu a fost închis pentru scurt timp la Dachau în timpul erei naziste.
Joseph Ferdinand s-a născut la Salzburg ca fiu al lui Ferdinand al IV-lea, Mare Duce de Toscana și a soției acestuia, Alice de Bourbon-Parma. Fiind al patrulea copil și al doilea fiu, el și-a asumat rolul de moștenitor după ce fratele său mai mare a renunțat la drepturile sale în urma a numeroase scandaluri. El i-a succedat tatălui său ca șef al Casei de Toscana la 17 ianuarie 1908.
În 1921, s-a căsătorit morganaticcu Rose Kaltenbrunner (1878-1928), apoi în 1929 cu Gertrude Tomanek von Beyerfels-Mondsee (1902-1997). Din a doua căsătorie a avut doi copii:
  • Claudia Maria de Habsbourg-Toscana (1930) ;
  • Maximilien de Habsbourg-Toscana (1932), care s-a căsătorit în 1961 cu Doris Williams (n. 1929)
Arhiducele Iosif Ferdinand
Joseph Ferdinand Salvator Austria 1872 1942 photo1916.jpg
* 1895: Marcel Iancu (cunoscut și ca Marcel Janco, în ebraicăמרסל ינקו, n. 24 mai 1895București - d. 21 aprilie 1984Ein HodIsrael) a fost un pictorarhitect și eseist român-israelian, de origine evreiască . A absolvit în 1917 Academia de Arhitectură din Zurich. A studiat pictura cu Iosif Iser.
Încă din anii liceului scoate împreună cu Tristan Tzara și Ion Vinea revista "Simbol" (1912). Sosit la Zürich în 1915, pentru a studia arhitectura la Institutul Politehnic, frecventează reuniunile artistice de la Cabaretul "Voltaire", unde îl cunoaște pe Hans Arp și se reîntâlnește cu Tristan Tzara, participând la inițierea mișcării dadaiste. În această perioadă prezintă afișe, măști, ilustrații, realizează scenarii și ține conferințe pe temele avangardei artistice. Celebre sunt afișul conceput pentru prima expoziție DADA în galeria lui Han Corray din Zürich și cel care anunța expoziția dedicată cubismului și artei negre. În 1919, la Basel, înființează împreună cu Hans Arp și Alberto Giacometti grupul "Artiștii radicali". După ce trece prin Paris(1921), se desparte de mișcarea dadaistă și de tendințele suprarealiste.
În 1922 revine în România, devenind unul dintre promotorii artei de avangardă. Face parte din cercul condus de poetul Ion Vinea, care edita revista "Contimporanul" (1924-1936) și participă cu tablouri la expoziții organizate împreună cu sculptorița Milița Petrașcu și pictorița Margareta Sterian. În spiritul efervescent al vremii, Marcel Iancu se afiliază unor grupări avangardiste cu o componentă eterogenă, ca "Art Nouveau" (1929-1932), "Grupul de artă" și "Criterion" (1933-1937), în care îi regăsim pe M.H. MaxyVictor BraunerHans Mattis-TeutschCorneliu Michăilescu. Publică împreună cu Horia Creangă și Octav Doicescu un manifest: „Către o arhitectură a Bucureștilor” (Ed. Tribuna edilitară), o adevărată pledoarie pentru o capitală modernă.
În 1941 se stabilește în Palestina. După înființarea statului Israel, se afirmă ca profesor și animator al vieții culturale. Organizează grupul "Orizonturi noi" și o societate de creație artistică la Ein Hod, în 1953. Participă în 1952 la Bienala din Veneția.
În lucrările de început (în jurul anului 1920), se preocupă de relațiile dintre formă și culoare, cu aplicații la ambianță. În România și apoi la Ein Hod, continuă seria sa de reliefuri policrome și de picturi în ulei, în care sunt dominante problemele de construcție, rezolvate prin perspectiva unui spirit raționalist. Este și autor al unor lucrări de arhitectură, de exemplu Casa "Juster" (București, 1929).
Marcel Janco.jpg

Marcel Iancu

* 1901: José Nasazzi Yarza (n. 24 mai 1901 – d. 17 iunie 1968) a fost căpitanul naționalei uruguayene, câștigătoare a Campionatului Mondial de Fotbal 1930.
* 1904: Prințesa Elisabeta a Greciei și Danemarcei (greacă Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ελλάδας και Δανίας24 mai 1904 – 11 ianuarie 1955) a fost a doua fiică a Prințului Nicolae al Greciei și Danemarcei și a Marii Ducese Elena Vladimirovna a Rusiei.
Prințesele Olga, Elisabeta și Marina a Greciei.
Prințesa Elisabeta s-a născut la Atena, Grecia, la 24 mai 1904. Tatăl ei era Prințul Nicolae al Greciei și Danemarcei, al treilea fiu al regelui George I al Greciei. Mama ei era Marea Ducesă Elena Vladimirovna a Rusiei, o nepoată a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Ca și surorile ei Olga și Marina, Elisabeta a fost considerată o mare frumusețe. Familia a poreclit-o 'Woolly' din cauza părului ei închis care era mai gros și mai greu de gestionat decât al surorilor ei.
În general familia era săracă și forțată să trăiască în exil de când ea avea 10 ani, în urma răsturnării monarhiei grecești. Mai târziu familia s-a mutat la Paris.
Elisabeta s-a căsătorit cu Contele Carl Theodor de Toerring-Jettenbach, care era cunoscut ca "Toto". Mama lui Carl Theodor era soră cu regina Elisabeta a Belgiei și cu Prințesa Maria Gabriela de Bavaria. Contele Toerring-Jettenbach a fost numit după bunicul său, Karl Theodor, Duce de Bavaria. Elisabeta și Carl Theodor au avut doi copii:
  • Contele Hans Veit Kaspar Nikolaus de Toerring-Jettenbach, născut la 11 ianuarie 1935
  • Contesa Helene Marina Elisabeth de Toerring-Jettenbach, născută la 20 mai 1937
Elisabeta a murit de cancer la 11 ianuarie 1955 la Munchen la vârsta de 50 de ani.
Prințesa Elisabeta
Contesă de Toerring-Jettenbach
Princess Elizabeth of Greece.jpg
1905Mihail Șolohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1965)
*  1908: Cristofor Etterle, cunoscut și sub numele de Fory Etterle (n. 24 mai 1908, Ploiești - d. 16 septembrie 1983, București) a fost un actor român de origine elvețiană.
A fost absolvent al Conservatorului de artă dramatică din București, fiind elevul Luciei Sturdza-Bulandra. A avut o remarcabilă și îndelungată activitate teatrală (Teatrul Municipal/Bulandra). Pe ecran a interpretat numeroase roluri de compoziție.
A fost căsătorit cu Marie-Jeanne Livezeanu.
Filmografie:
* 1910: August Landmesser (n. 24 mai 1910;[1] dispărut și presupus decedat la 17 octombrie 1944; declarat mort în 1949) a fost un muncitor la șantierul naval Blohm und Voss din HamburgGermania, cel mai bine cunoscut pentru apariția sa într-o fotografie[2] și implicit actul său prin care a refuzat să execute salutul nazist la lansarea navei de formare Horst Wessel a marinei naziste la 13 iunie 1936
August Landmesser a fost unicul copil al lui August Franz Landmesser și Wilhelmine Magdalene (născută Schmidtpott). În 1931, în speranța că-l va ajuta să se angajeze, a aderat la Partidul Nazist. În 1935, după ce s-a logodit cu Irma Eckler (o evreică), a fost exclus din partid.[4] S-au înregistrat pentru căsătorie la Hamburg, dar au fost împiedicați de Legile de la Nürnberg adoptate cu o lună mai târziu. La 29 octombrie 1935, s-a născut prima lor fiică, Ingrid.[4]
O fotografie devenită celebră, în care un bărbat identificat ca Landmesser refuză să execute salutul nazist, a fost făcută la 13 iunie 1936.[5]
În 1937, Landmesser și Eckler a încercat să se refugieze în Danemarca, dar au fost arestați. Ea era din nou însărcinată, iar el a fost acuzat și condamnat, în iulie 1937 de Rassenschande⁠(en) (lit. de. „rușine rasială”) în conformitate cu legile rasiale naziste. El a susținut că nici el, nici Eckler nu știau că ea era pe deplin evreică, și a fost achitat la 27 mai 1938 pentru lipsă de probe, cu avertismentul că o recidivă ar duce la o sentință de mai mulți ani de închisoare. Cuplul a continuat public relația lor, și pe 15 iulie 1938 a fost arestat din nou si condamnat la doi ani și jumătate în lagărul de concentrare din Börgermoor.
Eckler a fost arestată de Gestapo și ținută la închisoarea Fuhlsbüttel, unde a născut a doua fiică, Irene.[5] De acolo, a fost mutată în lagărul de concentrare de la Oranienburg; apoi în lagărul de concentrare Lichtenburg pentru femei, și apoi în lagărul de concentrare de la Ravensbrück pentru femei. Copiii lor au fost inițial duși la orfelinatul din oraș. Ingrid a fost mai târziu lăsată să locuiască cu bunica ei maternă; ​​Irene a fost plasată în grija unor părinți adoptivi în 1941. După moartea bunicii ei, în 1953, Ingrid a fost de asemenea plasată într-o familie adoptivă. A primit câteva scrisori de la Irma Eckler până în ianuarie 1942. Se crede că ea a fost dusă la așa-numitul Centru de Eutanasie din Bernburg în februarie 1942, unde s-a numărat printre cele 14.000 persoane ucise. După război, decesul său a fost documentat în 1949, , cu data înscrisă 28 aprilie 1942.
Între timp, Landmesser a fost eliberat din închisoare la 19 ianuarie 1941[4] A lucrat ca maistru pentru firma Püst, o companie de transport. Compania a avut o ramură la fabirca Heinkel-Werke în Warnemünde.[6] În februarie 1944 a fost detașat într-un batalion penalStrafdivision 999. A fost declarat dispărut în misiune, și presupus mort la 17 octombrie 1944, în timpul campaniei din Croația. Ca în cazul Irmei, decesul său a fost constat legal în 1949.
Mariajul lui August Landmesser și Irma Eckler a fost recunoscut retroactiv de Senatul din Hamburg în vara anului 1951, iar în toamna aceluiași an Ingrid a preluat numele Landmesser. Irene a continuat să poarte numele Eckler.
* 1913: Anghel Rugină (n. 24 mai 1913Vizureștijudețul Galați - d. 15 decembrie 2008BostonStatele Unite ale Americii) a fost un economist american de origine română, ales membru de onoare al Academiei Române (în 1990).
Anghel Rugină este autorul mai multor lucrări economice, dintre care menționăm următoarele:
  • Geldtypen und Geldordnungen. Fundamente für eine echte allgemeine Geld- und Wirtschaftstheorie (Stuttgart, Germania, 1949);
  • Capitalisme, Socialisme ou Liberalisme Social? Observations critique a Voccasion de la Conference Internationale des Sciences Economiques à Rome (1956);
  • Programme de Stabilisation Economique, Financiare et Sociale pour la France (1959);
  • An End to the Agony of the American Dollar? A Plan for Stable Equilibrium Conditions of the American Monetary System(1970);
  • A Reorganization Plan of the International Monetary Fund (1973);
  • A Plan for Monetary, Financial, Economic and Social Stabilization for Greece (1975);
  • A Plan for Monetary, Financial and Economic Stabilization of Italy (1977);
  • Principia Oeconomica: New and Old Foundations of Economic Analysis (1986);
  • Principia Metodologica 1: A Bridge from Economics to all other Natural Sciences. Toward a Methodological Unification of all Sciences (1989).
  • Un "Miracol economic" în România este încă posibil! (Ed. Porto Franco, Galați, 1992)
  • Teoria și practica economică în epoca de tranziție și după (Ed. Fundației "România de Mâine", București, 1994)
  • Memoriale 1, De ce nu s-au rezolvat cum trebuie problemele de stabilizare social-economică și financiară cu realizarea unui "Miracol Românesc" de la 1990 încoace? (Editura Performantica, Iași, 2007)
*  1922: Alexandru Cosmescu (n. 24 mai 1922Vorniceni, județul LăpușnaRomânia – d. 29 septembrie 1989Chișinău) a fost un antologist, dramaturgpoetprozator, redactor de carte, scriitor, traducător și ziarist român basarabean, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Alexandru-Cosmescu medium (1).jpg

Alexandru Cosmescu fumând
* 1923: Radu P. Voinea (n. 24 mai 1923CraiovaDolj – d. 11 mai 2010București[1]) a fost un inginer român, profesor universitar, membru și fost președinte al Academiei Române. Între alte funcții politice, a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.[2] Radu Voinea a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1975 - 1989.[3] În cadrul activității sale în Marea Adunare Națională în sesiunea 1985 - 1989, Radu Voinea a fost membru în comisia pentru probleme de apărare și în comisia pentru politică externă și cooperare economică internațională.
În 1949 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Contribuții la studiul stabilității elastice a sistemelor static nedeterminate. A obținut titlul științific de doctor inginer cu distincție magna cum laude, care i-a fost echivalat în 1963 de Ministerul Învățământului cu titlul de doctor docent.
  • În anul 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1974 membru titular.
  • În 1972 a obținut titlul de profesor emerit, iar în 1974 titlul de om de știință emerit.
  • În anul 1987 a fost ales membru titular al Academiei Europene de Arte, Științe și Litere.
  • În anul 1996 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Timișoara și al Universității din Craiova.
  • În anul 1998 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași și al Universității Tehnice de Construcții din București, iar doi ani mai târziu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităților din Pitești și Petroșani.
  • În anul 2000 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos” din Galați și în 2001 al Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava.
  • În 2002 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea "Transilvania" din Brașov și de către Universitatea „Ovidius” din Constanța.
  • Este Președinte al Academiei de Științe Tehnice din România.
Radu Voinea.jpg

Radu Voinea.
*  1936: Harold Budd (n. 24 mai 1936) este un compozitor american de ambientavant-garde și poet. Născut în Los Angeles, dar crescut în Deșertul Mojave, el a fost inspirat de la o vârstă fragedă de tonul tânguitor cauzat de vântului ce sufla peste firele de telefon.
Harold Budd.jpg

Harold Budd în Japonia Foto: Masao Nakagami
* 1936: Samy Molcho (n. 24 mai 1936Tel Aviv) este unul dintre cei mai cunoscuți pantomimi din secolul 20 și totodată regizor, îndeosebi de muzicaluri.
Samy Molcho
Samy Molcho 10 jpg.jpg
* 1937: Roger Arthur Peterson (24 mai 1937 – 3 februarie 1959) a fost pilotul avionului Beechcraft Bonanza, al cărui impact a luat viața superstarurilor rock and roll Buddy HollyRitchie Valens și JP "The Big Bopper", Richardson, precum și pe a lui pe însuși, în data de 3 februarie 1959. Evenimentul a ajuns să fie cunoscut sub numele de "The Day the music died" (Ziua în care a murit muzica).
În seara zilei de 2 februarie 1959, directorul Surf Ballroom-ului din Clear Lake l-a contactat pe Roger Peterson pentru a aranja un zbor tip charter de la Mason City la Fargo, în Dakota de Nord. Sala de bal (Surf Ballroom) a găzduit în acea seară "The Winter Party Dance Tour" și unul dintre artiștii interpreți, anume Buddy Holly, a vrut să zboare înainte de restul membrilor formație sale, care au călătorit cu autobuzul. Acesta întâmpinase serioase probleme la sistemul de încălzire, astfel că Buddy se săturase să meargă în acel ger năpraznic de februarie. De altfel, The Big Bopper avea și el simptome de gripă și îl rugase pe unul dintre membri formației lui Buddy Holly să îi cedeze locul în avion. Ritchie Valens câștigase locul în avion, prin intermediul unui coin toss (aruncare cu moneda), în defavoarea chitaristului Tommy Allsup și el membru în formația lui Holly.
Peterson a fost de acceptat zborul, iar atunci când artiștii au ajuns la aeroport, a aflat că, în plus față de Holly, alți doi pasageri ar fi cei menționați mai sus, anume Ritchie Valens și JP "The Big Bopper" Richardson.
Monument dedicat pilotului Roger Peterson de lângă locul prăbușirii (Clear Lake, Iowa). Monumentul s-a construit în anul 2009, la împlinirea a 50 de ani de la catastrofa aviatică care a curmat vieţile celor 4.
Avionul, un Beechcraft Bonanza 1947 (numărul de înregistrare N3794N), a decolat în condiții de ninsoare ușoară de la Aeroportul Mason City în jurul orei 1:00, în dimineața zilei de 3 februarie 1959. Avionul s-a întors la 180 de grade la stânga spre nord-vest de aeroport, la o altitudine de aproximativ 2000 de picioare MSL, și a dispărut din câmpul vizual, cinci minute mai târziu, câteva persoane observând luminile avionului cum se îndreaptă spre sol. Beechcraft-ul Bonanza s-a prăbușit într-un lan de porumb, la cinci mile de aerodrom, ducând la uciderea lui Peterson și a celor trei pasageri.
Imagine de la locul prăbușirii avionului Beechcraft Bonanza din 3 februarie 1959
* 1937: Benone Sinulescu (n. 24 mai 1937SiriuBuzăuRomânia) este un interpret român de muzică populară din comuna Siriujudețul Buzău. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară printre care Irina Loghin. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania.
Albume
  • 1967 - Benone Sinulescu, EPD 1119, Vinil, Electrecord
  • 1970 - Pe Drumul Căruțelor (cu Irina Loghin), EPD 1247, Vinil, Electrecord
  • 1972 - Benone Sinulescu, STM-EPE 0800, Vinil, Electrecord
  • 1974 - Rămâi, Mândruțo, Cu Bine" (cu Irina Loghin), Vinil, STM-EPE 01004, Electrecord
  • 1975 - Cînd Eram În Satul Meu, STM-EPE 01021, Vinil, Electrecord
  • 1977 - Aleargă Dorule, Aleargă , ST-EPE 01206, Vinil, Electrecord
  • 1976 - La Căsuța Cu Pridvor (Cîntece De Petrecere), Vinil, STM-EPE 01566, Electrecord
  • 1977 - Romanțe Și Cîntece De Petrecere, 1977, Vinil, ST-EPE 02082, Electrecord
  • 1981 - Cîntece Populare Și De Voie Bună, (cu orchestra Gheorghe Zamfir), Vinil, ST-EPE 01904, Electrecord
  • 1982 - Colo-n Vale La Buzău, Vinil, ST-EPE 02520, Electrecord
  • 1992 - Domnul Nostru-i Dumnezeu (Cîntări Creștine Și Colinde De Crăciun), Vinil, CDS 032, Eurostar
  • 1994 - Văzui Tinerețea Mea, ST-EPE 03563, Vinil, Electrecord
  • 1996 - Irina Loghin, Benone Sinulescu, (cu Irina Loghin), Casetă, E 308, Eurostar
  • 1998 - Cine-mi Face Mie Patul, Casetă, MC AL 096, Alpha Sound
  • 1998 - Benone Sinulescu, E 0049, CD, Eurostar
  • 2000 - La Căsuța Cu Pridvor, Casetă, RO 3010, Roton
  • 2001 - La Un Pahar De ..Pietroasă Cu Săndel, CD, RBA 1216, RBA
  • 2002 - Doamne, Ascultă Glasul Meu, CD, Eurostar
  • 2002 - Roata Vieții, CD, Cat Music
  • 2003 - Bennymania, CD, Cat Music
  • 2003 - Tinerețe Trecătoare, CD, Eurostar
  • 2004 - Se Duc Anii Mei, CD, Cat Music
  • 2005 - Fiul Risipitor, CD, Casetă, Cat Music
  • 2009 - Hai Nu Mă Lăsa, Tinerețea Mea, (cu Millenium), CD, Roton
  • 2011 - Tinerețe Trecătoare, CD, E 654, Eurostar
  • 2011 - Noi vă Colindăm (cu Millenium), CD, E 655, Eurostar


Discuri single 7 inch

  • 1963 - Benone Sinulescu, Vinil, EPC 413, Electrecord
  • 1963 - Mi-a Scris Mîndra Din Siriu, Vinil, EPC 438, Electrecord
  • 1964 - Am Să-i Spun Codrului Mîine, Vinil, EPC 484, Electrecord
  • 1965 - Benone Sinulescu, Vinil, EPC 563, Electrecord
  • 1965 - Benone Sinulescu, Vinil, EPC 621, Electrecord
  • 1967 - Benone Sinulescu, Vinil, EPC 870, Electrecord
  • 1968 - Radu Mamii, Radule, Vinil, EPC 10.044, Electrecord
Compilații
  • 1974 - Radu Mamii, Radule, STM-EPE 01006, Vinil, Electrecord
  • 1975 - Benone Sinulescu, Casetă, STC 0043, Electrecord
  • Cîntece de Voie Bună, ST-EPE 01566/01904/02082, 3 Vinil, Box Set, Electrecord
  • 1998 - Radu Mamii, Radule, CD, Electrecord
  • 2005 - La Lenuța Sub Cerdac, CD, Electrecord
  • 2005 - Străina Mamei, Străină, CD, Electrecord
  • 2007 - Mioara Velicu și Benone Sinulescu - Anii S-or Călători, CD, EDC 784, Electrecord
  • 2007 - Cît E Siriul De Mare, CD, Electrecord
  • 2008 - Muzică de Colecție, CD, Intercont Music
  • 2008 - Colinde de Crăciun, CD, Eurostar
  • 2010 - Cine bate seara la fereastra mea, (cu Irina Loghin), CD, EuroMusic, Taifasuri
  • 2013 - Noi Vă Colindăm, CD, Eurostar
  • 2013 - Colinde de Crăciun, CD, Eurostar
* 1939: Simion Ghimpu (n. 24 mai 1939Colonița - d. 27 iulie 2010) a fost un scriitor și poet liric din Republica Moldova, profesor universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A compus texte pentru peste 100 de cântece, o parte dintre ele devenind șlagăre.
Simion Ghimpu
Simion Ghimpu.jpg
*  1940: Petre Bokor (n. 24 mai 1940Cluj - d. 25 aprilie 2014MontrealCanada) a fost un regizor de teatru și scriitor român.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa de regie film. Cariera și-a început-o lucrând alături de Mircea Veroiu și Dan Pița ca co-scenarist și co-regizor la filmul Apa ca un bivol negru.[1]
În anul 1977 emigrează în Canada unde devine directorul Teatrului Francezdin Edmonton și profesor de artă teatrală la Universitatea Alberta.[1]
A fost profesor la Universitatea Națională Australiană și regizor la Canberra, în Australia, timp de doi ani.[1]
După căderea regimului comunist Petre Bokor a revenit în Româniapunând în scenă multe spectacole pe scenele teatrelor din București, cum ar fi: Leul în iarnă de James Goldman (2001Teatrul Național Ion Luca Caragiale), Cumetrele de Michel Tremblay (1994Teatrul Odeon), A fi sau ce va fi... de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), Nebunia regelui Georgede Alan Bennett (Teatrul Bulandra), Vrăjitorul din Oz, după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior), Scandal la operă! de Ken Ludwig, Ultimul Don Juan de Neil Simon39 de trepte, după filmul lui Alfred HitchcockBlues de Arthur Miller (2008), Război și pace, adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), Miresele căpitanului de Larry Gelbart (2002) sau Operele complet prescurtate ale lui WLM ȘXPR de J. Borgeson, A. Long și D. Singer (2001) la Teatrul Nottara.[2]
În țară a pus în scenă spectacolele Liniște în culise! de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), Ați auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum? de Plaut (2006, Teatrul Național din Târgu Mureș), Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Național „Marin Sorescu”Craiova), Jack și femeile lui de Neil Simon, (Teatrul „Sică Alexandrescu”Brașov), Cyrano de Buffalo de Ken Ludwig și Suntem happy! de Alan Bennett, (Teatrul Național din Timișoara).[2]
A semnat și regia filmului Tufă de Veneția.[1]
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
Opera literară:
  • Tumbe în plină stradă (schițe, 1971)
  • Opriți secolul, cobor! (umoristice, 1974)
  • Micii mei toreadori (schițe, 1979)
  • Toma Caragiu (1982)
  • Carte despre Toma Caragiu (1996)
  • Pe cuvânt de cineast (schițe, 1995)
  • Planeta Silvestru (1998)
  • Basca lui Șexpir (roman teatral), Editura Cartea Românească, 1998; Editura: Limes, 2011;
  • Ieșirea la pagina 2681 (2000)

Petre Bokor
Petre Bokor.jpg
Montreal, Canada
1940Iosif Brodski, poet rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1987) (d. 1996)
 * 1941: Bob Dylan (pronunție: /bɒb 'di.lən/, v. AFI; născut ca Robert Allen Zimmerman, n. ,[6][7][8][9][10][3] Duluth[*], Minnesota, SUA[1][2][3]) la Duluth, Minnesota, SUA este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.
O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum "Blowin' in the Wind" și "The Times They Are a-Changin'" au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul Together Through Life a intrat în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și din SUA în 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.[11][12]
Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuțăchitarăchitară baspian și orgă electronică.
În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.[13]
Din ianuarie 2011 creația sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea OsloNorvegia.[14]
În anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”.[15][16][17] Bob Dylan nu a fost prezent la banchetul din 10 decembrie 2016 dat în cinstea câștigătorilor premiului Nobel. Cuvântarea sa de mulțumire a fost citită de Azita Raji, ambasadorul SUA în Suedia
Bob Dylan
Joan Baez Bob Dylan crop.jpg
*  1946: Manuel Jesualdo Ferreira (n. 24 mai 1946) este un antrenor de fotbalportughez, care în prezent antrenează clubul egiptean Zamalek SC.
* 1947: Adrian Popescu (n. 24 mai 1947Cluj) este un poet, prozator și eseist român contemporan.
Este licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1971). Echinoxist din prima generație. A fost redactor al revistei literare „Steaua”, revistă lunară editată de Uniunea Scriitorilor din România, în prezent fiind redactor-șef. Debut absolut cu poezie în „Steaua“ (1964). I-au apărut volume traduse în limbile germană, maghiară, macedoneană și franceză
A publicat:

Poeme]

  • Umbria , 1971
  • Focul și sărbătoarea1975
  • Câmpiile magnetice1976
  • Curtea medicilor1979
  • Suburbiile cerului1982
  • O milă sălbatică , 1983
  • Proba cu polen1984
  • Vocea interioară1987
  • Călătoria continuă1989
  • Pisicile din Torcello1997
  • Poezii1998
  • Fără vârstă1998
  • Umbria2000
  • Drumul strâmt2001
  • O dimineață în forul roman 2007

Eseuri - Publicistică

  • Spuma și stânca, eseu, 1991
  • Lancea frântă. Poezia lui Radu Gyr, eseu, 1995
  • Italia subiectivă, note de călătorie, 1996
  • Italia subiectivă, eseuri, 1997
  • Revelații. Cuvinte despre poezie, eseuri, 2001
  • Aur, argint, plumb2005 [1]

Proză

  • Tânărul Francisc, roman, 19921996
  • Cortegiul magilor, roman, 1996

Traduceri

  • Alessandro Baricco, Ocean mare, roman, 2003
  • Alessandro Baricco, Mătase, roman, 2003
  • Alessandro Baricco, Fără sânge, roman, 2004
  • G. Caproni, Sămânța plânsului, 2005

* 1949: Jim Broadbent (n. 24 mai 1949) este un actor britanic. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2002. În anul 2004 a jucat în filmul Vanity Fair, o ecranizare a romanului Bâlciul deșertăciunilor scris de William Makepeace Thackeray.
Jim Broadbent
JimBroadbent07TIFF cropped.jpg
*  1954: Florin Iaru (pseudonimul lui Florin Râpă, n. 24 mai 1954București) este un poet român.
Florin Râpă s-a născut la 24 mai 1954 (în București), fiind fiul lui Ilie Râpăși al Luciei (n. Iaru). A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Este căsătorit cu prozatoarea și publicista Cecilia Ștefănescu. A fost membru al Cenaclului de luni.
După absolvirea facultății, a fost profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982. A devenit redactor al editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația Cotidianul.
Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista Luminița. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu.
În anul 1981, volumul sau Cântece de trecut strada se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului Aer cu diamante.
Un membru extrem de important al Cenaclului de luni, personaj emblematic al generației anilor '80 bucureștene, scenarist, Florin Iaru rămâne, conform spuselor marelui critic Nicolae Manolescu, „făptura închipuită de Modigliani, întrupare a ingenuității ce îi maschează puternica inteligență
  • Cîntece de trecut strada, 1981
  • Aer cu diamante, 1982
  • La cea mai înaltă ficțiune, 1984
  • Înnebunesc și-mi pare rău, 1990
  • Poeme alese, 2002
  • Fraier de București, 2011
  • Povestiri cu final schimbat, 2013
  • Sînii verzi, 2017
Florin Iaru.png

Florin Iaru
* 1955: Alexandru Mihail Morega (n. BucureștiRepublica Populară Română[1]) este un inginer electrotehnist român, membru corespondent al Academiei Române din 2012
* 1960: Doug Jones (n. ,[1] IndianapolisSUA) este un actor american.[2] Este cel mai cunoscut pentru rolurile sale din producții science fictionfantasy și horror în care, folosind mult machiaj, joacă rolurile unor personaje non-umane.[3] Probabil este cel mai cunoscut pentru colaborările sale cu Guillermo del Toro, pentru rolul său din Mimic, ca Abe Sapien în Hellboy și Hellboy și Armata de Aur, ca Faun și omul palid în Labirintul lui Pan, pentru rolul din Crimson Peak și ca The Asset în The Shape of Water. A mai apărut în filme ca Tank GirlHocus Pocus sau The Bye Bye Man. A mai interpretat rolul titular Silver Surfer din filmul cu supereroi Cei patru fantastici: Ascensiunea lui Silver Surfer, a jucat în seriale TV ca Falling SkiesBuffy the Vampire Slayer sau în The Strain. Interpretează rolul Lt. Saru în serialul TV Star Trek: Discovery.
Doug Jones
Doug Jones by Gage Skidmore.jpg
* 1961: Štefan Füle (n. 24 mai 1961, în SokolovCehoslovacia)[1] este un politicianceh, comisar european pentru extindere din 9 februarie 2010 până în 2014.
1962Dan-Bogdan Hanu, scriitor român
* 1963: Michael Chabon (n. 24 mai 1963) este un scriitor american.
Chabonsigning.jpg

Michael Chabon la WonderCon în 2006.
* 1964: Raed Arafat (n. DamascSiria) este un medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în NablusCisiordania, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina.[1] În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă
La 23 august 2007, premierul de atunci al RomânieiCălin Popescu Tăriceanu, l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice.[4]Din cauza unor conflicte politice cauzate de criticile pe care Arafat le-a adresat privind reforma din sistemul sanitar, acesta a fost nevoit să demisioneze din funcție pe 10 ianuarie 2012.[5] Pentru o perioadă de o săptămână, postul de subsecretar a fost ocupat de medicul Andrei Georgescu[6], iar în urma mai multor proteste care au izbucnit în Bucureștiși în alte orașe din România, Raed Arafat a fost repus în funcție de către premierul Emil Boc pe 17 ianuarie 2012.[7]
La 1 octombrie 2012 a fost numit ministrul interimar al Sănătății, funcție la care a renunțat a doua zi. Pe 7 noiembrie 2012, Raed Arafat a acceptat să devină ministru al Sănătății, preluând funcția de la premierul Victor Ponta, care asigurase interimatul.[8][9] La ceremonia de numire în funcție, având la dispoziție și Biblia și Coranul, a ales să depună jurământului doar pe Constituția României.[10]
În ianuarie 2014 a fost numit șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) creat în cadrul Ministerului pentru Afaceri Interne
Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964 în Damasc, capitala Siriei, dar a copilărit în orașul Nablus, aflat în nordul Cisiordaniei.[13] Acolo, împreună cu alți colegi de clasă, a înființat o echipă de prim ajutor, fapt care a evidențiat pasiunea sa pentru medicina de urgență.[13] În anul 1981, la vârsta de 16 ani, a emigrat în România pentru a studia medicina
Raed Arafat
Raed Arafat.png
*  1960: Kristin A. Scott Thomas,[8] OBE (n. ,[1][2][3][4] RedruthRegatul Unit[5]) este o actriță engleză cu dublă cetățenie franceză. A devenit faimoasă la nivel internațional pentru rolurile sale din anii 1990 din producțiile Bitter MoonFour Weddings and a Funeral și Pacientul englez. Pentru rolul din Te iubesc de mult (2008), a fost distinsă de Academia Europeană de Film cu Premiul pentru Cea mai bună prestație feminină.
Scott Thomas s-a născut în Redruth, Cornwall. Mama sa, Deborah (născută Hurlbatt), a fost crescută în Hong Kong și Africa și a studiat dramaturgia înainte de a se căsători cu tatăl Kristinei.[9] Tatăl, Locotenent-comandor Simon Scott Thomas, a fost un pilot al marinei britanice care a murit într-un accident aviatic în 1964.[10][11][12] Kristin este sora mai mare a actriței Serena Scott Thomas, nepoată a amiralului Sir Richard Thomas (care avea un Baston Negru (era un oficial) în Camera Lorzilor). Ea mai este o stră-stră-nepoată mai îndepărtată a Căpitanului Scott, exploratorul ghinionist care a pierdut cursa spre Polul Sud.
Kristin Scott Thomas Press Conference The Party Berlinale 2017 02 cropped.jpg

Kristin Scott Thomas
*  1965: John Christopher Reilly (n. 24 mai 1965) este un actor, producător, scenarist, cântăreț și comediant american. Și-a făcut debutul în filmul Ororile războiului. Reilly este unul dintre actorii lansați de Brian De Palma. A jucat în mai mult de cincizeci de filme, printre care și trei filme din 2002, toate nominalizate la Premiul Oscar pentru cel mai bun film. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundarpentru rolul său din Chicago și la Premiile Grammy pentru cântecul „Walk Hard” din Walk Hard: The Dewey Cox Story.
JohnCReillyJune09.jpg

Reilly la premiera filmului Ponyo în 2009
* 1966: Éric Daniel Pierre Cantona (n. 24 mai 1966 în Paris, crescut în Marseille) este un fotbalist francez, retras din activitate. Și-a încheiat cariera de profesionist la Manchester United, unde a câștigat patru titluri de campion în cinci ani, inclusiv două duble.
* 1969: Mircea Dolha (n. 24 mai 1969) este un politician român, deputat de Maramureș din partea PNL. Vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal [1] și totodată Vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării [2].Este presedintele PNL Baia Mare.
1969Nicoleta Luca-Meițoiu, pianistă română de muzică clasică
* 1970: Anatol Durbală (n. 24 mai 1970GhidighiciChișinău) este un actor, regizor, profesor universitar și prezentator TV din Republica Moldova
Crossing Europe 2015 - award ceremony (17293220111).jpg

Anatol Durbală, 2015
* 1972: Maia Sandu (n. RisipeniRSS MoldoveneascăURSS) este o economistă din Republica Moldova, care a exercitat funcția de ministru al educației al Republicii Moldova între 24 iulie 2012[1] și 30 iulie 2015.
Maia Sandu
Maia Sandu at a meeting with Ovidiu Raețchi, delegate of Romanian diaspora in the Romanian Parliament, discussing political situation in Moldova.jpg
* 1973: Nathacha Devi Pathareddy Appanah (n. 24 mai 1973) este o scriitoare francezo-mauritiană. Ea se trage dintr-o familie tradițională de indieni.
* 1973: Ruslana Stepanivna Lijiciko (în ucraineană Руслана Лижичко; n. 24 mai1973,[1] Liov, RSS Ucraineană, URSS, astăzi în Ucraina), cunoscută mai ales ca Ruslana, este o artistă ucraineană, laureată a World Music Awardsși câștigătoare a Concursului Muzical Eurovision 2004, deținând titlul de Artist Național al Ucrainei. Este de asemenea și o figură politică activând în Parlamentul Ucrainei ca deputat pentru partidul Nașa Ukraina (Ucraina noastră). În perioada 2004-2005, Ruslana a fost ambasador al bunăvoinței din partea organizației UNICEF în Ucraina. Este recunoscută drept cea mai de succes artistă din Ucraina pe plan internațional. În anul 2013 a fost inclusă în clasamentul realizat de revista Forbes pentru cele mai influente femei din lume, ocupând un loc în primele zece clasate.[2] Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite, a premiat-o cu titlul de "femeie a curajului" în anul 2014.[3] A fost numită cetățean de onoare al orașului său natal - Liov și a fost propusă pentru titlul de Erou al Ucrainei de Parlament.
Este o cântăreață, compozitoare, producătoare, dirijoare de orchestră simfonică, pianistă, dansatoare, actriță, și activist social. Își scrie, compune și produce propriile cântece și videoclipuri. Din data de 28 decembrie 1995 este căsătorită cu Oleksandr Ksenofontov, un important producător din Ucraina. Împreună au înființat studioul Luxen în anul 1993 unde au produs reclame pentru radio și televiziune.
Ruslana a fost prima artistă provenită dintr-o țară aparținând fostei Uniuni Sovietice care a primit un disc de platină în mod oficial, albumul său "Dyki tantsi" (Dansuri sălbatice) înregistrând 170,000 de copii vândute în primele 100 de zile după lansare, chiar și fără un turneu de promovare. Acest album este în continuare cel mai bine vândut album ucrainean, împreună cu versiunea în limba engleză înregistrând peste un milion de copii vândute doar în Ucraina.
A câștigat Concursul Muzical Eurovision în anul 2004 cu piesa "Wild Dances" (Dansuri sălbatice) cu un total de 280 de puncte, ceea ce la vremea respectivă a reprezentat un record de puncte, câștigătoarea anterioară adunând un total de 167 de puncte. În urma victoriei sale, Ruslana a cunoscut faima în Europa, devenind una dintre cele mai mari celebrități din Europa de Est. Piesa sa "Wild Dances" a dominat clasamentele muzicale europene timp de 97 de săptămâni, staționând pe prima poziție în Belgia timp de zece săptămâni consecutive.
Tot în anul 2004, a fost inclusă într-un clasament al celor mai populari artiști în Belgia cu cele două extrase de pe albumul său internațional, "Wild Dances" și "Dance with the Wolves" (Dansez cu lupii). Ruslana a fost numită cea mai populară persoană în Belgia, cea mai provocatoare fată în Grecia, cea mai influentă persoană publică în Ucraina și a fost prima artistă internațională care a primit premiul Federației de Jurnaliști din Turcia.
Ruslana interpretând Wild dancesla finala Concursului Muzical Eurovision 2004
* 1975: William "WillSasso (n. 24 mai 1975) este un actor canadian de origine italiană.
Will Sasso by Gage Skidmore.jpg

Will Sasso la San Diego Comic-Con International în iulie 2010.
* 1976: George Kobaladze (n. 24 mai 1976ȚhinvaliGeorgia) este un halterofil canadian de origine georgiană, specializat pe categoria peste 105 kg.
* 1976: Adrian Mihalcea (n. ,[1] SloboziaRomânia) este un fotbalist român restras din activitate și devenit antrenor, cunoscut în special pentru activitatea din perioada 1996–2001, când a jucat pentru FC Dinamo București.
* 1982: DaMarcus Lamont Beasley (n. 24 mai 1982) este un fotbalist american[1]care joacă pentru Puebla din Liga MX. Joacă pe postul de extremă.
* 1982: Paul Joseph Watson (n. 24 mai 1982; de asemenea, cunoscut și sub abrevierea PJW) este o personalitate de media alternativă pe YouTube, gazdă radio, scriitor și teoretician englez.[1][2][3] Acesta este „Editor-at-Large” al Infowars.com, o publicație online de dreapta, care de asemenea promovează teorii de conspirație despre politica americană și cea internațională. PJW este, de asemenea, și un colaborator la talk-show de radio The Alex Jones Show, unde ocazional fie găzduiește sau co-găzduiește cu gazda radio și teoreticianul american Alex Jones.
Watson este de asemenea un YouTuber popular, canalul său cu un conținut preponderent conservator și libertarian, numărând peste 1,6 milioane de abonați (aprilie 2019)
Paul Joseph Watson.jpg

Paul în 2018

* 1983: Flavius Lucian Băd (n. ,[1] Arad, România) este un jucător de fotbal român care a evoluat la echipe precum: FC Politehnica Timișoara, Național București, UTA Arad, Gloria Bistrița sau FC Universitatea Cluj.
În prezent, acesta evoluează în Liga a IV-a la clubul Victoria Zăbrani.
* 1984: Tudor Aaron Istodor (n. 24 mai 1984, București) este un actor român de film, voce și de teatru.
Este fiul actorului Claudiu Istodor și al actriței Maia Morgenstern.
Filmografie:
* 1985: Juan Carlos Toja Vega (n. 24 mai 1985) este un fotbalist columbian liber de contract. În perioada 2008-2010 a jucat în Liga I, pentru echipa Steaua București. Pe 21 iulie 2010 s-a transferat de la Steaua Bucureștila Aris Salonic
* 1987: Alexandru Daniel Cristescu (n. 24 mai 1987)[1] este un fotbalist român care evoluează la clubul Viitorul Liteni
* 1987: Déborah François (n. 24 mai 1987) este o actriță din Belgia
Déborah François
Déborah François at the 2009 Deauville American Film Festival-01.jpg
* 1988: Everton Luiz Guimarães Bilher (n. 24 mai 1988) este un fotbalist braziliancare joacă pentru Partizan.
* 1989: Cauê Cecilio da Silva (n. 24 mai 1989São Paulo), cunoscut simplu ca Cauê, este un fotbalist brazilian care în prezent evoluează la clubul azer Neftchi Baku.[1][2] De-a lungul carierei a mai evoluat la FC VasluiLeixões S.C. și S.C. Olhanense
* 1991: Erika Umeda Umeda Erika (梅田 えりか?); n. YokohamaJaponia) este o cântăreață și model japoneză. A fost membră a trupelor ZYX și Cute, după care a ales să urmeze o carieră solo în modeling. În 2014, a revenit la cariera ei muzicală cu debutul ei solo Crush On You.
Umeda are o soră mai mare. Este prietenă cu Kanna AriharaAiri Suzuki, Maimi Yajima și Tomomi Itano.
* 1994: Dan Spătaru (n. ,[2] ChișinăuMoldova) este un fotbalistdin Republica Moldova care evoluează la clubul FK Olimpieț Nijni Novgorod[*] în Campionatul Național de Fotbal al Rusiei (liga 3)[*], pe postul de mijlocaș ofensiv.
* 1995: Kiara Saulters[1] (n. 24 mai 1995), cunoscută sub numele de scenă Kiiara, este o cântăreață și textieră americană originară din Wilmington, Illinois. Single-ul ei de debut, „Gold”, a fost lansat în iunie 2015 și a ajuns în top 20 în multe țări din Europa și America de Nord.
Kiiara.jpg

Kiiara

* 1997: Theodor Botă (n. ,[1] Râmnicu VâlceaRomânia) este un jucător al clubului FC Steaua II București care joacă pe postul de atacant.


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...