MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 20 MAI 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
RELIGIE ORTODOXĂ 20 Mai
Odovania Înjumătățirii Cincizecimii
Astazi este odovania Injumatatirii Praznicului Cincizecimii sarbatorit la mijlocul perioadei dintre Invierea Domnului si Pogorarea Duhului Sfant. Aceasta sarbatoare se praznuieste intru cinstirea celor doua mari praznice, al Pastilor si al Rusaliilor, „ca pe una ce le uneste si le leaga pe amandoua”.
Sf Mc Talaleu; Sf Cuv Talasie; Sf Lidia din Filipi; Dezlegare la pește
Sfântul Mucenic Talaleu – A trăit în secolul al III-lea și era originar din localitatea Libanon Dasos (Fenicia – Libanul de astăzi), părinții săi Varuhie și Romilia fiind creștini, tatăl său a fost chiar episcopul acelei localități. Învățase medicina și ajunsese un doctor priceput, încât era căutat de mulți oameni pentru vindecare, mai ales că Dumnezeu îl învrednicise cu darul facerii de minuni. Vindeca bolile prin rugăciune fără să aștepte răsplată în schimb, cerând un singur lucru în schimb, și anume să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos cu toată tăria inimii lor. După ceva timp, Talaleu a ajuns în orașul Edesa din Siria la începutul domniei împăratului Numerian (283-284), când acest oraș era condus de dregătorul Tiberian, un păgân aspru care dorea să înlăture numele Mântuitorului Iisus Hristos din sufletele credincioșilor. Sfântul Talaleu a fost prins și bătut. Dobândind libertatea, s-a dus în Cilicia. Aici a fost prins din nou și supus chinurilor din porunca conducătorului Teodor, însă Sfântul Talaleu nu a renunțat la credința creștină, răbdând chinurile cu mult curaj.
Fiind întrebat cu puterea cui săvârșește acele vindecări, Talaleu a răspuns că numai cu puterea Mântuitorului Iisus Hristos și a semnului sfintei cruci a vindecat pe cei bolnavi și acest lucru îl pot dovedi chiar cei vindecați. În urma acestei mărturisiri, sfântul a fost supus mai multor suplicii și urcat într-o barcă fără vâsle și lăsat în largul Mării Egee, în voia valurilor. Întorcându-se sănătos la țărm, îmbrăcat în haină albă, Teodor a poruncit soldaților să îl prindă din nou și să-l arunce la lei. Însă nici de data aceasta masurile de pedeapsă ale lui Teodor nu au avut succes deoarece Dumnezeu nu l-a părăsit pe Sfântul Talaleu, care a îmblânzit leii. Simțindu-se rușinat în fața mulțimii de faptul că pedepsele sale nu reușeau să îl schimbe pe Sfântul Talaleu, conducătorul Teodor a poruncit în cele din urmă ca sfântul mucenic să fie trecut prin sabie, primind în felul acesta moarte mucenicească.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Cuvios Talasie și pe Sfânta Lidia din Filipi.
„Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare). Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau: Timotei, Sila și Luca.
A debarcat în Neapoli (astăzi Kavala) și de acolo a plecat spre Filipi. În afara orașului Filipi și în apropiere de malurile râului Zygaktis era locul de rugăciune evreiesc și acolo Sfântul Pavel a întâlnit un grup de femei muncitoare. Între aceste femei, adunate la râu, Apostolul Pavel a propovăduit pentru prima dată în Europa Cuvântul Evangheliei Domnului.
Femeile temătoare de Dumnezeu au ascultat cu atenție și cu evlavie cuvintele necunoscutului iudeu. Dar dintre acestea cea mai entuziasmată s-a arătat Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu. „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14).
În interiorul Lidiei s-a produs un cutremur. Inima ei era mereu neliniștită căci nu putea să se jertfească zeilor și zeițelor care se dedau orgiilor. Cunoscuse legea lui Israel care aprinsese în sufletul ei setea de al căuta pe Mesia și auzea acum pentru prima dată pe Apostolul Pavel vorbind despre Răscumpărătorul lumii. Lidia a îmbrățișat fără nicio obiecție noua învățătură, a crezut în Hristos și a mărturisit categoric că și ea vrea să devină creștină. Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi. Şi ne-a făcut să rămânem.(Faptele Apostolilor 16, 15).
Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
Stavrid prăjit
· 1 kg stavrid;
· 125 g ulei;
· 100 g lămâie;
· 75 g făină;
· Piper;
· Sare
Peştele se decongelează, se curăţă, se decapitează şi se spală în mai multe ape.
Se lasă într-un castron cu apă 30 minute.
Se lasă să se scurgă, se porţionează şi se condimentează, se trece prin zeamă de lămâie, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei.
Se serveşte cald cu zeamă de lămâie sau rece cu salată de cartofi cu maioneză de post.
Stavrizi marinaţi
· 2 kg stavrid;
· 75 g făină;
· 175 g ulei;
· 100 g bulion;
· 50 ml oţet;
· 3 foi dafin;
· Piper;
· Sare
Peştele se decongelează, se scot intestinele, se taie capetele, aripile şi cozile, se spală în mai multe ape, se scurge, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se căleşte restul de făină, se stinge cu bulion amestecat cu oţet şi apă, se adaugă boabele de piper, foile de dafin şi se lasă să fiarbă la foc domol timp de 15 – 20 minute.
Se pun în acest sos bucăţile de peşte şi se mai fierb 10 minute.
Se servesc reci.
Scrumbii cu sos a la grec
· 1,5 kg scrumbii;
· 100 g ulei;
· 175 g lămâie;
· 250 ml sifon;
· 1 ½ legătură verdeaţă;
· Piper;
· sare
Scrumbiile se curăţă, se sărează, se aşază într-o tavă cu ulei, se adaugă puţină apă şi se dă tava la cuptor pe timp de 20 minute.
Din sifon, pătrunjel verde tocat, ulei, sare, piper măcinat şi zeamă de lămâie se prepară un sos a la grec ce se toarnă peste scrumbii după ce acestea s-au răcit.
Praz umplut cu peşte
· 1 kg peşte;
· 750 g praz;
· 100 g ulei;
· 100 g bulion de tomate;
· 400 g roşii;
· 100 g ceapă;
· 150 g ardei gras;
· 1 legătură verdeaţă;
· Cimbru;
· 20 boabe piper;
· Sare
Se curăţă prazul, se spală şi se taie în bucăţi cu lungimea de circa 10 cm, se scot miezurile, se toacă şi se prăjesc în ulei.
Peştele se fierbe în apă cu sare, se scot fileurile şi se adaugă la ceapa care a fost călită separat în ulei.
Se lasă să se răcească apoi se trec prin maşina de tocat împreună cu miezurile de praz şi se adaugă piper măcinat, verdeaţă şi cimbru.
Cu această compoziţie se umplu bucăţile de praz, se toarnă pe deasupra restul de ulei şi bulionul şi se dă la cuptor.
Înainte de a fi gata se aşază pe deasupra felii de ardei gras, peste care se pun roşii tăiate în două şi se dă vasul din nou la cuptor pe timp de circa 25 minute, iar la sfârşit se presară cu verdeaţă.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu