miercuri, 2 septembrie 2020

REVISTA MEA DIN 3 SEPTEMBRIE/ 3

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 3 SEPTEMBRIE 2020

PARTEA A TREIA - ARTE; GÂNDURI PESTE TIMP; GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR; SFATURI UTILE


ARTE 3 Septembrie

INVITAȚIE LA OPERETĂ 3 Septembrie

Gherase Dendrino

Lăsați-mă să cânt - Gherase Dendrino 





MUZICĂ 3 Septembrie

Beautiful Romantic Saxophone Love Songs Collection - Best Romantic Of Sax, Piano, Guitar Love Songs



Top 100 Beautiful Love Songs - Soft Relaxing Romantic Sax, Guitar, Violin, Piano Instrumental Music


LAS MEJORES 40 CUECAS CHILENAS Para bailar en cuarentena Cecil González


3 Hours Baroque Adagios - Vivaldi Complete Oboe Concertos


ЛУЧШИХ ПЕСЕН 2020 ГОДА - Лучшая музыка сентября 2020 - Знаменитая русская песня 2020 года









POIEZIE 3 Septembrie

Mihai Eminescu - colaj







TEATRU/FILM 3 Septembrie

Cu Elvira Godeanu

Biografie Elvira Godeanu

Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București - d. 3 septembrie 1991) a fost ocunoscută actriță română de teatru și film formată la generația de aur a marilor artiști interbelici. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fostcăsătorită cu Emil Prager.
Generatiile tinere n-au mai avut ocazia sa o descopere, sa o cunoasca pe aceasta minunata "Doamna" a teatrului romanesc.
Cei de varsta a treia poate au vazut-o in "Moartea unui artist" de Horia Lovinescu, in "Vizita batrinei doamne" de Fr. Durrenmatt sau in "Apus de soare" unde interpreta rolul Doamnei Maria alaturi de regretatul actor George Calboreanu. A fost "ZOE" din "O scrisoare pierduta". A dat "viata" nenumaratelor personaje din piesele scrise de Lucian Blaga, G.M.Zamfirescu, Mihail Sorbul, B.P.Hasdeu, etc. Primul mare rol in cariera ei a fost Ducesa Tatiana Petrovna din "Tovarasi", comedie de J.Deval, minunata "Aime", Marianne din "Avarul" si Lotte din "Suferintele tanarului Werther", Cressida din "Troilus si Cressida", "Dama cu camelii" etc.
Spectacolele in care a jucat de-a lungul carierei sale au fost puse in scena de Ion Sahighian, Soare Z. Soare, Vasile Enescu. Joaca alaturi de Aura Buzescu, Cella Dima, Nicolae Brancomir, Al.Critico, Ion Manu, Marioara Voiculescu, R. Bulfinski, Sonia Cluceru, Aglae Metaxa, Silvia Dumitrescu-Timica s.a.
Iata ce spune in Adevarul Literar si artistic din 16-22 decembrie 1990 (articol pe care cu mandrie matusa mea mi l-a trimis la Teatrul National Timisoara) minunatul critic Natalia Stancu: "As numi "Elena" din "Atrizii" lui Victor Eftimiu, rolul vietii ei. Si nu pentru ca ar fi fost realizat mai stralucit ca altele. Ci dintr-un alt motiv. Plina de viata si capabila sa observe, sa recreeze, sa stilizeze viata, sensibila, inteligenta, dotata nu numai cu talent, ci si cu intuitie scenica, cu o mare putere de munca, Elvira Godeanu nu a trebuit sa deprinda niciodata "virtuozitatea trucajelor si alchimia iluziei". Ea a fost si a ramas , infruntind uimitor timpul, mitul Frumusetii insesi. A acelei frumuseti care confera rang si blazon. A acelei frumuseti "nascute, nu facute" in care omul simplu si omul cel mai rafinat identificau spontan perfectiunea Naturii, presimteau reflexele Binelui si Adevarului. Ale acelui Frumos incarcat de caratele distinctiei si nobletei spirituale. Aceasta e "aura" care a intovarasit-o pe Elvira Godeanu de la prima sa aparitie scenica pina azi cind, la 86 de ani (n.n. in urmatorul an, 1991, septembrie se stingea din viata) confratii de breasla i-au omagiat -sub egida UNITER -activitatea".
Elvira Godeanu a jucat in filme de referinta ale epocii sale precum "Maiorul Mura" si "Ciuleandra".
Intodeauna a spus ca cel mai placut moment din viata sa a fost casatoria cu Emil Prager.
Doua momente neplacute au marcat viata matusii mele. Moartea mamei sale in dimineata zilei in care avea spectacol cu "Dama cu camelii". "Cand am murit pe scena, in spectacol, am trait moartea mamei".
Al doilea moment a fost moartea sotului Emil Prager la virsta de 96 de ani. A suferit si atunci cind a fost pensionata: "Directorul ne-a chemat pe scena pe mine, pe Aura Buzescu, Fintesteanu, Antoniu, Tanti Cocea, Maria Botta, Marietta Anca si ne-a inmanat plicurile cu pensionarea fara sa ne priveasca in ochi, spunindu-ne: "Imi pare rau, ne vom desparti. In plicuri aveti instiintarile de pensionare". Aceasta femeie n-a avut niciodata sentimentul invidiei. N-a invidiat nici pentru frumusete, nici pentru succese, nici pentru bogatie. A ferit-o Dumnezeu si prin asta i-a dat fericire.

·         O scrisoare pierduta (1953) - Zoe Trahanache
·         Ciuleandra (1930) - Anita
·         Maiorul Mura (1928) - Mariana Patrascu
·         Povara (1928) - Mimi Predeleanu



 Cu actorul Dinu Manolache



Biografie Dinu Manolache

Dinu Manolache a fost un renumit actor român de teatru și film. S-a născut în comuna Rogova din județul Mehedinți la 13 mai 1955. În 1980 tânărul își încheia studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Octavian Cotescu, fiind absovent, în urma examenelor finale.Cu doar un an înainte, în 1979, tânărul actor își făcuse debutul pe marele ecran, în rolul lui Vasile din filmul "Cine mă strigă?", regizat de Letiția Popa. Anul următor, 1981, îi aduce distribuția în alte două roluri memorabile: Simion Handrabur din "Semnul Șarpelui", în regia lui Mircea Veroiu și respectiv, rolul lui Virgil din "Fata Morgana", film regizat de Elefterie Voiculescu.În anul 1982 Dinu Manolache aparea în documentarul de scurt metraj "Mitul lui Mitică" de Mihnea Columbeanu și în pelicula lui George Cornea, "Rămân cu tine", în care îl vedem alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea și de fostul său profesor, Octavian Cotescu.
Tot în 1982, are un rol splendid, alături de Leopoldina Bălănuță și de viitoarea sa soție, actrița Rodica Negrea, în filmul "Mult mai de preț e iubirea" , în regia lui Dan Marcoci. Același an îi aduce un rol în seria a doua a celebrului film "Lumini și umbre", alături de nume mari ale cinematografiei românești, precum Gina Patrichi, Ilarion Ciobanu, Adrian Pintea sau Gheorghe Dinică.
În televiziune și-a făcut debutul în 1983, cu rolul servitorului Fabrizio din filmul "Hangița", o adaptare pentru TV după piesa omonimă a lui Carlo Goldoni, în regia lui Constantin Dicu. Și în acest film, Dinu Manolache apare alături de câțiva actori din generația de aur, ca Mitică Popescu, Dana Dogaru, Coca Andronescu sau Ovidiu Schumacher.
Între 1983 și 1989 actorul se dedică mai mult scenei teatrale, nefiind prezent în nici o distribuție cinematografică. Dar în cariera teatrală, s-a remarcat la fel de puternic, jucând pe scena Teatrului Mic din București roluri spumoase, ca Ligurio din "Mătrăguna" de Niccolo Machiavelli, Jean din "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, Pătru cel Scurt din "Niște țărani" de Dinu Săraru sau Azazelo din "Maestrul și Margareta" de Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu. A jucat de asemenea și în producții de teatru radiofonic și chiar a semnat regia câtorva spectacole notabile ca "Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirecu, "Desculț în parc" de Neil Simon sau "Trei nopți cu Madox" de Matei Vișniec.
A fost asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa d-lui profesor Mircea Albulescu, unde a regizat și a scris scenarii pentru piese interpretate de studenți ca "Pădurea" de W. Shakespeare.După revoluție, în 1990, Dinu Manolache revine în atenția iubitorilor de film, cu un rol în producția "Campioana" de Elisabeta Bostan, alături de Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, George Mihăiță și Ileana Stana Ionescu. În 1994 actorul apare în splendida ecranizare a lui Dinu Cernescu, după comedia "Titanic vals" de Tudor Mușatescu, în rolul lui Dinu Petre, alături de Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Dorina Lazăr, Mihai Constantin și Cesonia Postelnicu.
S-a stins din viață la 3 septembrie 1998 la București, lăsând în urmă la doar 43 de ani, o carieră frumoasă, cu multe roluri de neuitat pentru iubitorii teatrului și filmului românesc. A murit după o lungă suferință (cancer) și a fost îngropat la Cimitirul Bellu ortodox, pe Aleea Artiștilor.

·         Matraguna (2002)
·         Fii cu ochii pe fericire (1999)
·         Titanic vals (1994) - Dinu Petre
·         Campioana (1990)
·         Desene pe asfalt (1989)
·         Amurgul fantanilor (1983)
·         Caruta cu mere (1983)
·         Hangita (1983) - servitorul Fabrizio

·         Lumini și umbre: Partea II (1982)
·         Mult mai de pret e iubirea (1982)
·         Ramân cu tine (1982)
·         Ana și "hoțul" (1981)
·         Fata morgana / Fata Morgana (1981) - Virgil Alexiu
·         Semnul Șarpelui (1981) - Simion Handrabur
·         Urcusul / (1980)
·         Cine mă strigă? (1979) - Vasile

Filmografie - el însuşi / ea însăşi
·         Mitul lui Mitica (1982) - Azazello - Patru cel Scurt







GÂNDURI PESTE TIMP 3 Septembrie

Ivan Sergheievici Turgheniev - Citate:













SFATURI UTILE 3 Septembrie

DESPRE CASTRAVEȚI

Cele mai indicate legume pe vreme de canicula sunt castravetii. Au in compozitie cam 95% apa, dar nu orice fel de apa, ci una speciala, pentru ca e plina de vitamine si saruri minerale. 
Astfel, in castraveti se gasesc vitaminele B3, B9 si B6 si vitaminele A si E, saruri minerale, cum ar fi potasiul, magneziul si calciul, dar si enzime benefice pentru digestie.

Castravetii au in compozitia lor acid cafeic, un antioxidant care nu are legatura cu cafeaua, desi exista si in compozitia ei. Acidul cafeic combate radicalii liberi si previne formarea celulelor canceroase.

Nu decoji castravetii inainte de a-i consuma. Spala-i bine si mananca-i cu tot cu coaja, deoarece contine fibre alimentare care ajuta digestia si contribuie la scaderea nivelului colesterolului "rau".

Castravetii pot fi mancati fara probleme si de persoanele care vor sa-si pastreze silueta. Nu contin grasimi si o suta de grame de castraveti au doar zece calorii.

In diabet, coaja castravetilor stimuleaza pancreasul sa produca insulina si echilibreaza glicemia. Castravetii spala rinichii de sarurile depuse prevenind astfel formarea calculilor.

Castravetii contin cea mai pura apa, fibre alimentare si un numar foarte mic de calorii, ceea ce ii recomanda ca unul dintre cele mai bune alimente pentru slabit. Consumul regulat de castraveti cu tot cu coaja ajuta la slabit prin eliminarea apei suplimentare din tesuturi.

Combinatia fericita de potasiu, magneziu si fibre alimentare care se gaseste in castraveti s-a dovedit a fi foarte eficienta in scaderea tensiunii arteriale. Persoanele care au un regim alimentar bogat in potasiu, magneziu si fibre si evita alimentele grase reusesc adesea sa-si echilibreze tensiunea.

Durerile de cap provocate de caldura si insolatie pot fi stopate cu suc de castraveti si putina lamaie. Amestecul este un foarte bun rehidratant, racoreste si diminueaza intensitatea durerilor de cap. Extern, se aplica felii reci de castravete pe frunte, pe ceafa si pe tample. Lumea de la sate, mai ales, stie ca feliile de castravete aplicate pe piele "trag durerea de cap".

Fiind bogat in vitamine, castravetele este un aliat de nadejde in afectiunile anotimpului rece. Decoctul preparat din seminte de castravete, care se gasesc la plafar sau magazinele de produse naturiste, calmeaza tusea si ajuta la expectoratie.

Castravetele trateaza constipatia si ajuta la o buna digestie. Siliconul si sulful din compozitia castravetilor ajuta la cresterea parului.

Si daca esti cumva in piata, cu sacosele greu atarnandu-ti in maini si simti cum caldura te doboara, indreapta-te spre taraba unde vezi borcane cu castraveti murati, ia-ti un castravete murat si mananca-l acolo, langa taraba, fara sa privesti in jur. Te racoreste pe data si-ti reface puterile, de nu mai simti nici greutatea sacoselor nici a caldurii.

O jumatate de cana de castraveti feliati contine doar 10 calorii, asta pe langa vitaminele A si C, care sunt niste antioxidanti extrem de importanti. Leguma mai are si minerale precum potasiu, magneziu, acid folic si magneziu, dar si fibre si triptofan, conform Live strong.

Fitonutrienti

Fitonutrientii sunt unii dintre compusii cei mai sanatosi pentru organismul uman. Castravetii au flavonoizi, care au efecte antioxidante, dar si alti compusi care ajuta la echilibrarea hormonala a organismului.

Proprietati antioxidante

Pe langa vitaminele A si C si mineralele mentionate mai sus, castravetii mai au si quercitina, apigenina si luteolina, toate acestea luptand cu inflamatiile si protejand celulele de stresul oxidativ produs de toxinele din atmosfera si radicalii liberi.

Proprietati anticancerigene

Cucurbitacina se gaseste doar in castraveti, fiind o substanta excelenta pentru stoparea formarii celulelor tumorale. In plus, aceasta apara organismul si de pancreatita, atat prevenind boala cat si ajutand la tratarea ei, in cazul in care a aparut deja.

Datorita calitatilor sale terapeutice, castravetele poate fi folosit ca remediu natural in tratarea intestinelor iritate, reumatismului, gutei, constipatiei, arsurilor solare. 
Fiind un bun laxativ, castravetele contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Semintele de castravete trateaza afectiuni variate precum tusea, probleme cu expectoratia, probleme ale tenului. Ridurile pot fi combatute prin aplicarea unor creme ori masti pe baza de castravete.

Castravetii se consuma cruzi, in salate sau murati. Procedeul de murare, cu saramura ori otet, reduce continutul de vitamine din compozitia castravetelui, dar pastreaza intact continutul de minerale. In plus, sub aceasta forma castravetii contin substante care ajuta la imbunatatirea digestiei. De aceea, iarna, castravetii murati sunt nelipsiti de la mesele cu mancaruri grele, multa carne, cel mai adesea grasa.

Castravetele de muraturi este mic, are coaja aspra, buburoasa, de un verde inchis. Castravetele de salata, numit si bulgaresc, este lung, pana in 40 de cm, are coaja neteda, lucioasa si creste, de obicei, in sera. Soiul acesta se gaseste in magazine pe tot parcursul anului.

Se recomanda ca in salata castravetele sa fie folosit cu tot cu coaja, aceasta, in stare cruda, fiind un adevarat depozit de vitamine din grupul B, vitamina A si C, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Sucul de castraveti, macar 200 de ml pe zi, regleaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea apei din tesuturi. Se obtine din castraveti bine spalati si cu tot cu coaja, folosind storcatorul de fructe electric. Sucul de castraveti se bea imediat dupa preparare.

Cataplasmele cu castraveti proaspeti se recomanda persoanelor care sufera de guta si dureri reumatismale. Leguma se taie in felii subtiri si se aplica direct pe locul dureros, timp de 15-20 de minute.

In industria cosmeticelor, castravetele este folosit in diverse creme si lotiuni pentru ten, datorita efectelor sale calmante, astringente si de restabilire a pH-ului pielii. Despre aroma de castravete proaspat se spune ca ar fi afrodiziaca.

Castravetele proaspat sau sucul sau calmeaza pielea, indeparteaza impuritatile depuse peste zi, combate ridurile, vindeca iritatiile. Cine are ochii umflati poate pune cate o felie de castravete pe fiecare ochi si scapa indata de acest inconvenient.

Iubiţi prieteni, e bine ca în perioada de vară să consumaţi zilnic 2-3 castraveţi proaspeţi şi sănătatea va fi cu voi!


SUPLIMENT SFATURI UTILE 3 Septembrie

DESPRE DOVLECEI

Astăzi vom vorbi despre dovlecei şi importanţa lor în alimentaţia sănătoasă a noastră.
Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de potasiu și mangan, dovleceii conține din plin vitamine din complexul B (B1 și B6), cât și vitaminele A, C și K. Consumul regulat de dovlecei are o serie de beneficii asupra organismului. Iată câteva dintre acestea:

1. Stimulează digestia
Dovleceii au rolul de a stimula digestia, întrucât sunt bogați în fibre de calitate. De asemenea, ei sunt ușor de digerat și nu pun în pericol silueta: 100 de grame de dovlecei conțin doar 21 de calorii.
De aceea, dovleceii sunt un aliment recomandat persoanelor care suferă de tulburări alimentare și alte afecțiuni digestive, precum ulcer sau gastrită.
2. Îmbunătățesc memoria
Conținutul ridicat de antioxidanți și carotenoizi fac din dovlecei un adevărat remediu natural.
Pe lângă faptul că ajută la reconstrucția celulelor nervoase, dovleceii îmbunătățesc memoria, previn îmbătrânirea prematură, reduc procesele infecțioase și protejează vederea.
3. Sucul de dovlecei, recomandat în reumatism
Persoanele care suferă de reumatism sau poliartridă reumatoidă pot consuma suc de dovlecei, deoarece acesta stopează procesele degenerative, reduce inflamațiile și contribuie la recuperarea mobilității arteriale.
De asemenea, sucul de dovlecei este recomandat și persoanele care au lipsă de calciu.
Magneziul din compoziția dovleceilor contribuie la o mai bună asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat să se consume suc de dovlecei în combinație cu alimente care conțin calciu.
Hipocalcemia (lipsa de calciu) este adesea asociată cu o deficiență a magneziului din organism.
Nu în ultimul rând, sucul de dovlecei este un remediu natural care combate în mod eficient constipația.
Pentru tratarea acestei afecțiuni se recomandă consumul unui pahar de suc de dovlecei, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Dieta cu dovlecei

Dieta cu dovlecei este de departe cea mai simplă şi mai eficientă soluţie pentru a slabi armonios pe tot parcursul verii. Dovleceii se găsesc de cumpărat pe tot parcursul anului, însă vara îi poţi culege direct din gradina bunicii sau îi poţi cumpara din pieţe fără să te temi că sunt aduşi din cine ştie ce ţară străină. Fraţi cu castraveţii, dovleceii au o aromă delicată, iar marele lor avantaj este acela că pot fi preparaţi în zeci de moduri sănătoase şi prietenoase cu silueta.
Iată câteva motive suficient de puternice încât să fii convins că a venit momentul să ţii o dietă cu dovlecei.

Aportul nutriţional al dovleceilor

Cunoscuţi şi sub denumirea de zucchini, dovleceii tineri reprezintă alegerea alimentară cea mai bună pe timpul verii. Ei conţin cantităţi considerabile de apă, despre care ştii deja că are un efect detoxifiant, suprimă pofta de mâncare şi îmbunătăţeşte digestia. Dar substanţele extraordinare din dovlecei nu se opresc aici.

Ei conţin şi fibre alimentare care îţi potolesc rapid foamea, te ajută să ai energie, susţin metabolismul şi previn sau tratează tulburările digestive, cum ar fi constipaţia.

Dacă te gândeşti cumva că trebuie să fii foarte atent cu porţia de mâncare atunci când consumi dovlecei, poţi să uiţi de această "traumă". Dovleceii au un aport caloric foarte mic, mai exact 15 calorii la 100 de grame. Dincolo de calorii, dovleceii furnizează organismului multe alte substante fantastice: vitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, acid folic), vitamina C, potasiu, magneziu, calciu şi fosfor.

Cum consumi dovleceii ca să slăbeşti

Dieta cu dovlecei este foarte simplu de ţinut şi asta pentru că delicioasele legume pot fi consumate în foarte multe feluri. Poţi consuma dovleceii în stare crudă, în salate proaspete şi revigorante. Trebuie doar să adaugi roşii, castraveţi şi ardei gras sau orice alte legume preferi.

În acelaşi timp, poţi consuma dovlecei la grătar sau fripţi uşor în tigaie cu puţin ulei de măsline, sare, piper şi usturoi. Supa de dovlecei este şi ea un preparat delicios, săţios şi benefic pentru silueta ta, iar dacă faci un sos simplu din dovlecei, roşii şi busuioc, poţi servi chiar şi o porţie de paste integrale în cadrul dietei.

În principiu, cu cât găteşti mai puţin şi mai simplu dovleceii, cu atât obţii mai multe vitamine, minerale şi substanţe nutritive.

Nu este indicat să consumi dovlecei pane, trecuţi prin făină şi ou. Chiar dacă sunt foarte buni la gust, îşi pierd proprietăţile nutriţionale şi îţi furnizează mai multe calorii.

De ce să ţii cont în dieta cu dovlecei

Dovleceii nu pot fi consumaţi singuri în dietă decât pe o perioadă scurtă de timp: 3-7 zile. Motivul este foarte simplu: ai nevoie şi de alte minerale şi substanţe nutritive, altfel poţi avea carenţe în organism. Dacă vrei să ţii dieta cu dovlecei pe o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi pe parcursul verii, ai grijă să îi combini cu alte alimente sănătoase.

Redu cât poţi de mult consumul de carbohidraţi rafinaţi, adică pâine albă, orez alb, paste obişnuite, sucuri carbogazose şi dulciuri, printre altele. În schimb, consumă cât mai multe legume şi fructe şi respectă cele 3 mese principale ale zilei, precum şi cei 2 litri de apă.
Încerci? Nu ai ce pierde, decât kilograme de grăsime!

Painea: Ce se intampla in corpul tau daca mananci multa paine | Eu stiu TV




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...