miercuri, 2 iunie 2021

3 IUNIE 2021

 5. /3 IUNIE 2021 - TEATRU/FILM


ADA SOLOMON

Ada Solomon
Crossing Europe 2018 - Ada Solomon -2215.jpg
Date personale
Născută (52 de ani)
București
Căsătorită cuAlexandru Solomon Modificați la Wikidata
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieproducătoare de film
Activitate
PremiiEuropean Film Award for Best European Co-Producer[*] ()[1]
Prezență online
Identificator titlu IMDb

Ada Solomon (n. 3 iunie 1968București) este o producătoare de film română.[2]

Biografie

  • Producător
  • Născut(ă): 03.06.1968 la Bucureşti
Absolventă a Institutului de Construcţii Bucureşti (promoţia 1991). "În 1995, când numele ei a apărut pentru prima dată pe un generic în calitate de director de producţie la Asphalt tango de Nae Caranfil, chiar şi colegii de la Domino Film, unde pe atunci era production manager, nu cred că puteau prognostica evoluţia extrem de spectaculoasă şi de rapidă a carierei în cinema a acelei tinere cu experienţă în publicitate.
Şi iată că după 15 ani, realizările producătoarei Ada Solomon, acum membră a Academiei Europene de Film, sunt atât de multe şi consistente încât nu pot încăpea toate în spaţiul unui scurt portret. Au ajutat-o calităţile ei native: inteligenţă, energie, consecvenţă, ambiţie. A ajutat-o şansa de a avea alături un regizor de elită precum Alexandru Solomon. A ajutat-o flerul de a descoperi talente şi voinţa de a contribui la clădirea carierei lor. Ea crede în Radu Jude fiindu-i alături la Lampa cu căciulă (2006), la Alexandra (2007), la Cea mai fericită fată din lume (2009) şi la viitorul lui film Toată lumea din familia noastră, aflat în preproducţie. Mai crede în Adrian Sitaru (Lord – 2010, Din dragoste cu cele mai bune intenţii – 2011), în Paul Negoescu (Acasă – 2007, Renovare – 2009) şi în alţi tineri talentaţi cu care a lucrat sau e pe cale să lucreze precum Constatin Popescu (Principii de viaţă – 2010), Răzvan Săvescu (Icre negre – 2009) sau Valentin Hotea (Roxanne – în preproducţie). Pentru fiecare se bate ca o leoaică, aleargă prin lume după finanţare, pledează pentru proiectele lor în pitch-urile internaţionale, se solidarizează cu ei chiar şi atunci când nu se ridică la nivelul aşteptărilor. La HiFi, casa de producţie pe care o conduce, cu toţii tind să formeze o familie, care adesea înglobează şi familia ei adevărată: ea este şi producătoarea filmelor lui Alexandru Solomon (Război pe calea undelor – 2007, Apocalipsa după şoferi – 2008, Kapitalism – reţeta noastră secretă – 2010), după cum ea îşi încurajează fiul cel mare care deja dă semne de viitor cineast. În 2006, Ada Solomon a avut iniţiativa înfiinţării Societăţii Culturale NEXT şi a Festivalului internaţional de scurtmetraje cu acelaşi nume în memoria a doi tineri cineaşti, regizorul Cristian Nemescu şi sunetistul Andrei Toncu, dispăruţi într-un stupid şi nedrept accident. Încă de la prima ediţie, Festivalul NEXT s-a impus prin profesionalism, dar şi prin entuziasmul pe care întreaga echipă a reuşit să-l insufle numeroşilor spectatori tineri care au umplut sala până la refuz. Şi toate astea pentru că Ada Solomon nu lasă nimic la voia întîmplării, ceea ce se vede în tot ceea ce întreprinde." (Cristina Corciovescu, Aperitiff 2011)

Trivia





Producătoare de film

Scurt metraje

Metraje medii

Lung metraje

Premii, recunoaștere

Pentru scurt metrajele Lampa cu căciulă (lansat în 2006, premiat la Galele Gopo 2007) și O umbră de nor (lansat în 2014, premiat la Galele Gopo 2015), ambele în scenariul și regia semnate de Radu Jude, producătoarea a fost recompensată cu premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurt metraj.

Pentru lung metrajele Toată lumea din familia noastră (lansat în 2012, regia Radu Jude, premiat la Galele Gopo 2013), Poziția copilului (lansat în 2013, regia Călin Peter Netzer, premiat la Galele Gopo 2014) și Aferim! (lansat în 2015, regia Radu Jude, premiat la Galele Gopo 2016), producătoarea română a fost triplu recompensată cu premiul Gopo pentru cel mai bun film de lung metraj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...