vineri, 4 iunie 2021

6 IUNIE 2021

 7. /6 IUNIE 2021 - TEATRU/FILM


A. MARȚIAN POP

A. POP MARTIAN (1897-1969)
Actor si scriitor
Pe numele sau Atanasie V. Popescu,s-a nascut in 8 iunie 1897 in satul Serbanesti,comuna Nenciulesti si a murit in 14 ianuarie 1969 la Bucuresti.
Scolala primara o face in satul natal,Balcesti,Dragasani,continuand la liceul ,,Carol i'''din Craiova.
Intre anii 1912-1916,urmeaza Scoala superioara de comert din Banie.
In timpul satisfacerii serviciului miilitar,urmeaza cursurille scolii militare de ofiteri in rezerva de la Dorohoi si in 1918 fiind avansat subloctenent se angajaza la Scoala de ofiteri din Craiova,urmand in paralel Conservatorul Cornetti, clasa Al. Dem-Dan.
In anul 1922 demisioneaza din armata si se angajaza la Teatrul National din Craiova.
A mai jucat la Teatrul Maria Ventura,Teatrul National si Teatrul tineretului din Bucuresti
A fost secretar literar si actor la teatru din Craiova.profesor la Institutul de arta teatrala si cinematografie si chiar decan al acestei institutii.
Dintre elevii sai, amintim pe: Stela Popescu,Rodica Popescu -Bitanescu,Marin Moraru, Gheorghe Dinica si altii.
A fost distins cu titlul de Artist emerit
A jucat si filme: Brigada lui Ionut,Tudor, etc
Membru al Uniunii Scriitorilor a publicat in 1929 voliumul de poezie Serile catunului.
A mai scris volume de amintiri si nenumarate traduceri

POP-MARŢIAN, A. Actor, scriitor N. 8 iun. 1897, Şerbăneşti, Nenciuleşti, Vâlcea – 14 ian. 1969, Bucureşti. Numele de stare civilă: Atanasie V. Popescu. Clasele primare le urmează în satul natal, Bălceşti şi în Drăgăşani (1904-1908), cursul inferior la Liceul Carol I din Craiova (1908- 1912), continuând la Şcoala Superioră de Comerţ (1912-1916). În timpul satisfacerii serviciului militar urmează Şcoala de Ofiţeri de Rezervă din Dorohoi. Din 1918, când este avansat sublocotenent, se angajează în armată, la Şcoala de Ofiţeri din Craiova. În paralel, urmeazã Conservatorul Cornetti din Craiova, clasa lui Al. Dem-Dan. Demisionează din armată (1922) şi este angajat actor la Teatrul Naţional din Craiova. A fost secretar literar la Teatrul Naţional din Craiova, profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (a fost şi decan, o perioadă). A fost membru al Societăţii Scriitorilor Români. Debutează în revista Flamura din Craiova, iar primul său volum de versuri Serile cătunului, îi apare în 1929. A jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Maria Ventura, Teatrul Naţional şi Teatrul Tineretului din Bucureşti. A debutat la Teatrului Naţional din Craiova, în stagiunea 1922- 1923 (rolul lui Mihai Viteazul din piesa Săracul Popă de Mihail Sorbul). A cunoscut adevărata afirmare sub directoratul lui Grigore Drăgoescu. A fost distribuit în: Legenda funigeilor de Şt. O. Iosif şi D. Anghel, Asasinul, Mândrie şi amor de G. Olmet, Fata din dafin de A. Maniu şi S. Froda, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Răzvan şi Vidra de B.P. Hasdeu, Glauco de Marselli, Dama cu camelii ş.a. A primit titlul de Artist emerit. Colaborări: Flamura, Gândul nostru, Năzuinţa, Universul literar, Ramuri, Gândirea, Viaţa literară, Revista ilustrată, Convorbiri literare, Rampa ş.a. Opera: Serile cătunului (versuri originale, 1929); An de teatru. Amintiri şi portrete (1965, în manuscris). Traduceri: Miresme de 2 departe (după Elena Văcărescu şi Contesa de Noailles); Pescuitorii de umbre de Jean Sermant (trad. în colab. cu Stela Poenaru); Împricinaţii (după Racine). A realizat dramatizarea romanului David Golder de I. Nemirowschi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...