4. /4 DECEMBRIE 2021 - ARTĂCULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Pastă de heringi săraţi cu mere
· 400
g heringi săraţi
· 300
g ceapă
· 600
g mere
· 200
g franzelă
· 200
g margarină
· 100
g ulei
· 150
g lămâie
Se scot fileurile heringilor, se lasă câteva ore în
apă pentru a se desăra, se trec de 2-3 ori prin maşina de tocat, împreună cu
ceapa curăţată, spălată şi tăiată în sferturi, merele curăţate de coajă şi
seminţe şi franzela tăiată felii.
La această compoziţie se
adaugă margarina, uleiul şi zeama de lămâie şi se amestecă până când se obţine
o pastă de consistenţa unei alifii.
Se serveşte pe pâine,
fiecare felie fiind ornată cu o frunză de pătrunjel.
Feliile se aranjează pe
platoul decorat cu frunze de salată verde. În mijlocul platoului se plasează
câteva felii de lămâie.
B.
SALATE
Salată din legume
· 1 kg
cartofi
· 200
g morcovi
· 4
legături ceapă verde
· 300
g fasole verde (poate fi din conservă)
· 250
g castraveţi verzi
· 100
g ardei gras
· 1
legătură usturoi verde
· 300
g roşii
· 150
g ulei
· 60
ml oţet
· 1
legătură verdeaţă
· Sare
· Piper
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie
felii.
Morcovii se fierb în apă
cu sare, iar apoi se taie rondele.
Fasolea verde proaspătă
se curăţă de capete şi aţe, se taie în bucăţi de 2 – 3 cm şi se fierbe în apă
cu sare. Fasolea conservă se scoate din cutie, se scurge de zeamă, se taie şi
nu se mai fierbe.
Castraveţii se curăţă şi
se taie cubuleţe, iar ardeii graşi se taie julien.
Usturoiul verde se taie
bucăţele mici, iar roşiile cubuleţe.
Se amestecă toate
legumele, se adaugă ulei, sare şi oţet şi se aranjează într-o salatieră unde se
va orna după inspiraţie!
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu trebuie să pregătim separat un sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de peşte
· 750
g peşte
· 150
g morcovi
· 100
g ţelină
· 100
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 1.5
l borş de putină
· 1
legătură leuştean verde
· 1
legătură pătrunjel verde
· Sare
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă
morcovii şi ţelina tăiate rondele şi se călesc împreună încă 15 minute, se
sting cu apă şi se pun la fiert.
Peştele se curăţă de
solzi, se spintecă, se scot intestinele, branhiile şi osul amar şi se spală în
mai multe ape.
Când zarzavatul este
aproape fiert se pune peştele tăiat în bucăţi şi borşul fiert separat şi se
lasă să mai fiarbă 15 minute.
Se adaugă apoi roşiile,
curăţate de coji şi seminţe şi tăiate cuburi şi se potriveşte gustul de sare.
În final se adaugă
leuşteanul şi pătrunjelul tăiate mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Peşte sârbesc
· 1 kg
crap
· 200
g ulei
· 500
g ceapă
· 1 kg
cartofi
· 700
g ardei gras
· 100 g
bulion
· 150
ml vin
· 1
legătură verdeaţă
· Cimbru
· Piper
· Sare
Se curăţă peştele, se porţionează, se sărează şi se
prăjeşte pe jumătate în ulei.
În uleiul rămas se trag cartofii tăiaţi cuburi, apoi
ardeii tăiaţi cubuleţe.
La sfârşit se căleşte ceapa tocată mărunt şi se stinge
cu bulion desfăcut în apă.
În alt vas se aşază cartofii, se pun deasupra ardeii
graşi şi ceapa călită.
Peste legume se aşază bucăţile de peşte, se
condimentează cu sare, piper şi cimbru, se adaugă vinul, se dă vasul la cuptor
şi se lasă să scadă sosul.
La servit se presară cu verdeaţă tocată mărunt.
F.
DULCIURI
Baclava
· 500
g foi de plăcintă (din comerţ sau preparate după reţeta postată de mine
anterior)
· 500
g zahăr
· 100
g miere
· 500
g nuci
· 250
g margarină
· 50 g
pesmet alb
· 2
plicuri zahăr vanilat
Foile de plăcintă se taie în bucăţi de mărimea tăvii
pentru baclava (tavă cu pereţi drepţi şi mânere).
Umplutura: se prepară din 250 g zahăr care se amestecă
cu 400 g nuci tocate cu cuţitul, 100 g nuci tocate prin maşină, 1 plic zahăr
vanilat şi 50 g pesmet alb.
Siropul se prepară din restul de zahăr, 1 plic de
zahăr vanilat şi 350 ml apă.
Se unge tava cu margarină, se aşază în tavă 3 foi
stropite cu margarină topită, se presară deasupra o lingură de umplutură, se
pune o altă foaie, se stropeşte cu margarină topită şi se presară din nou cu
nuci şi se continuă aceste operaţii până se termină nucile.
Deasupra se aşază 3 foi de plăcintă stropite cu
margarină topită.
Se porţionează cu un cuţit foarte bine ascuţit şi uns
cu ulei fierbinte, tăindu-ser pătrare sau dreptunghiuri.
Se stropeşte cu margarină topită, iar restul de
margarină se toarnă pe marginile tăvii şi de-a lungul tăieturilor de
porţionare.
Se dă tava la cuptor la foc domol.
Când este gata se toarnă siropul şi se dă tava la
cuptor din nou ca să fiarbă câteva minute cu siropul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu