vineri, 3 decembrie 2021

4. /4 DECEMBRIE 2021 - ARTĂCULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


 

A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Pastă de heringi săraţi cu mere

·       400 g heringi săraţi

·       300 g ceapă

·       600 g mere

·       200 g franzelă

·       200 g margarină

·       100 g ulei

·       150 g lămâie

Se scot fileurile heringilor, se lasă câteva ore în apă pentru a se desăra, se trec de 2-3 ori prin maşina de tocat, împreună cu ceapa curăţată, spălată şi tăiată în sferturi, merele curăţate de coajă şi seminţe şi franzela tăiată felii.

          La această compoziţie se adaugă margarina, uleiul şi zeama de lămâie şi se amestecă până când se obţine o pastă de consistenţa unei alifii.

          Se serveşte pe pâine, fiecare felie fiind ornată cu o frunză de pătrunjel.

          Feliile se aranjează pe platoul decorat cu frunze de salată verde. În mijlocul platoului se plasează câteva felii de lămâie.

 

B.   SALATE

Salată din legume

·       1 kg cartofi

·       200 g morcovi

·       4 legături ceapă verde

·       300 g fasole verde (poate fi din conservă)

·       250 g castraveţi verzi

·       100 g ardei gras

·       1 legătură usturoi verde

·       300 g roşii

·       150 g ulei

·       60 ml oţet

·       1 legătură verdeaţă

·       Sare

·       Piper

Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie felii.

          Morcovii se fierb în apă cu sare, iar apoi se taie rondele.

          Fasolea verde proaspătă se curăţă de capete şi aţe, se taie în bucăţi de 2 – 3 cm şi se fierbe în apă cu sare. Fasolea conservă se scoate din cutie, se scurge de zeamă, se taie şi nu se mai fierbe.

          Castraveţii se curăţă şi se taie cubuleţe, iar ardeii graşi se taie julien.

          Usturoiul verde se taie bucăţele mici, iar roşiile cubuleţe.

          Se amestecă toate legumele, se adaugă ulei, sare şi oţet şi se aranjează într-o salatieră unde se va orna după inspiraţie!

 

C.   SOSURI

Pentru reţetele de azi nu trebuie să pregătim separat un sos.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de peşte

·       750 g peşte

·       150 g morcovi

·       100 g ţelină

·       100 g ceapă

·       100 g ulei

·       250 g roşii

·       1.5 l borş de putină

·       1 legătură leuştean verde

·       1 legătură pătrunjel verde

·       Sare

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă morcovii şi ţelina tăiate rondele şi se călesc împreună încă 15 minute, se sting cu apă şi se pun la fiert.

          Peştele se curăţă de solzi, se spintecă, se scot intestinele, branhiile şi osul amar şi se spală în mai multe ape.

          Când zarzavatul este aproape fiert se pune peştele tăiat în bucăţi şi borşul fiert separat şi se lasă să mai fiarbă 15 minute.

          Se adaugă apoi roşiile, curăţate de coji şi seminţe şi tăiate cuburi şi se potriveşte gustul de sare.

          În final se adaugă leuşteanul şi pătrunjelul tăiate mărunt.

 

E.   MÂNCĂRURI

Peşte sârbesc

·       1 kg crap

·       200 g ulei

·       500 g ceapă

·       1 kg cartofi

·       700 g ardei gras

·       100 g bulion

·       150 ml vin

·       1 legătură verdeaţă

·       Cimbru

·       Piper

·       Sare

Se curăţă peştele, se porţionează, se sărează şi se prăjeşte pe jumătate în ulei.

În uleiul rămas se trag cartofii tăiaţi cuburi, apoi ardeii tăiaţi cubuleţe.

La sfârşit se căleşte ceapa tocată mărunt şi se stinge cu bulion desfăcut în apă.

În alt vas se aşază cartofii, se pun deasupra ardeii graşi şi ceapa călită.

Peste legume se aşază bucăţile de peşte, se condimentează cu sare, piper şi cimbru, se adaugă vinul, se dă vasul la cuptor şi se lasă să scadă sosul.

La servit se presară cu verdeaţă tocată mărunt.

 

F.   DULCIURI

Baclava

·       500 g foi de plăcintă (din comerţ sau preparate după reţeta postată de mine anterior)

·       500 g zahăr

·       100 g miere

·       500 g nuci

·       250 g margarină

·       50 g pesmet alb

·       2 plicuri zahăr vanilat

Foile de plăcintă se taie în bucăţi de mărimea tăvii pentru baclava (tavă cu pereţi drepţi şi mânere).

Umplutura: se prepară din 250 g zahăr care se amestecă cu 400 g nuci tocate cu cuţitul, 100 g nuci tocate prin maşină, 1 plic zahăr vanilat şi 50 g pesmet alb.

Siropul se prepară din restul de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat şi 350 ml apă.

Se unge tava cu margarină, se aşază în tavă 3 foi stropite cu margarină topită, se presară deasupra o lingură de umplutură, se pune o altă foaie, se stropeşte cu margarină topită şi se presară din nou cu nuci şi se continuă aceste operaţii până se termină nucile.

Deasupra se aşază 3 foi de plăcintă stropite cu margarină topită.

Se porţionează cu un cuţit foarte bine ascuţit şi uns cu ulei fierbinte, tăindu-ser pătrare sau dreptunghiuri.

Se stropeşte cu margarină topită, iar restul de margarină se toarnă pe marginile tăvii şi de-a lungul tăieturilor de porţionare.

Se dă tava la cuptor la foc domol.

Când este gata se toarnă siropul şi se dă tava la cuptor din nou ca să fiarbă câteva minute cu siropul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...