luni, 26 decembrie 2022

  1. /27 DECEMBRIE 2022 - ISTOPRIE PE ZILE:  Evenimente, Nașteri


LA MULȚI ANI PENTRU ȘTEFAN, ȘTEFANIA ȘI TOȚI CEILALȚI CU NUME DERIVATE DIN ACELA AL SFÂNTULUI APOSTOL; ÎNTÂIUL MUCENIC ȘI ARHIDIACON ȘTEFAN!


Evenimente

·    537 - A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, devenită în 1453 moschee și în 1935 muzeu.

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare valoare artistică. Biserica era atât de frumos decorata încât se spune că imparatul Iustinian Iustinian ar fi exclamat: „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!).

Se mai spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe l-a determinat pe cneazul Vladimir I al Rusiei Kieviene să opteze pentru crestinarea rușilor de către Patriarhia de Constantinopol. Ultima ceremonie crestina in aceasta biserica a fost ținută la data de 29 august 1453, inainte de invadarea Constantinopolului de catre paganii turci.

Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. Legenda spune că pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului. Aghia Sofia („Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala a Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astazi este muzeu. Oficialități ale Patriarhiei Ecumenice si ale Sfantului Scaun întreprind in ultima vreme demersuri pe langa autoritatile turce pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxa.


·         1391:  Prima menţiune documentară a „logofătului” (şeful cancelariei domneşti) în Ţara Românească. Logofetii erau inalti dregatori in Tara Romaneasca si Moldova și redactau hotărârile luate de Domn și de sfatul domnesc, pe care le întăreau cu pecetea Domnului. Erau ajutati la cancelarie de grămătici sau dieci.  In imagine tabloul votiv al Bisericii  Sfantul Nicolae din Balinesti-Suceava al lui Ioan Tăutu (n. ? – d. 1511),  mare logofăt moldovean în timpul domnitorilor Ștefan cel Mare (1457-1504) și Bogdan al III-lea cel Orb (1504-1517). A avut misiuni diplomatice în Polonia, Veneția și Turcia. In sec.XIX-lea a luat nastere  institutia Logofeția Dreptății, un minister care se ocupa de supravegherea și îndrumarea activității judecătorești în țară, conducătorul departamentului, Marele logofăt, fiind mijlocitor între instanțele judecătorești și domn. Ministerul a fost înființat în 1831 în Țara Românească și în 1832 în Moldova, prin Regulamentul Organic. Din 1862 a primit numele de Ministerul de Justiție, cu sediu la București.
·         1512: Coroana spaniolă elaborează Legile de la Burgos, menite să regelementeze comportamentul coloniștilor față de băștinașii din Lumea Nouă.
·        1587 - Sigismund al III-lea de Vasa a fost încoronat rege al Poloniei. A domnit 45 de ani și a provocat o lungă serie de conflicte între Polonia , Suedia şi cnezatul Moscova.
Sigismund al III-lea Vasa (în poloneză Zygmunt III Waza) (20 iunie 1566 – 30 aprilie 1632), rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei din 1587 până în 1632 și monarh al Suediei din 1592 până în 1599. A fost fiul regelui Ioan al III-lea al Suediei și al primei soții a acestuia, Ecaterina Iagello - foto (Pictură de Marcin Kober, ca. 1590): ro.wikipedia.org

Sigismund al III-lea Vasa (Pictură de Marcin Kober, ca. 1590) – foto: ro.wikipedia.org

Sigismund al III-lea Vasa (în poloneză Zygmunt III Waza) (20 iunie 1566 – 30 aprilie 1632), rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei din 1587 până în 1632 și monarh al Suediei din 1592 până în 1599. A fost fiul regelui Ioan al III-lea al Suediei și al primei soții a acestuia, Ecaterina Iagello. A atras tara în Razboiul de treizeci de ani.

Conflictul cu Suedia, combinat cu războaiele împotriva otomanilor şi Moscovei, au culminat după moartea lui Sigismund, într-o serie de evenimente cunoscute sub numele de Potop, care au încheiat epoca de aur a Republicii. În timpul domniei sale, a permis dinastiei Brandenburg Hohenzollern să moştenească Ducatul Prusiei.

·   1784 - Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (1784) - Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia, Transilvania.
Execuţia lui Horea și Cloșca foto: ro.wikipedia.org

Execuţia lui Horea și Cloșca – foto: ro.wikipedia.org

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc.

Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

·      1806 - Constantin Ipsilanti revine la Bucureşti. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Ţara Românească şi Serbia.
Constantin Ipsilanti (n. 1760 - d. 1816),, domn în Moldova: 8 martie 1799 - 4 iulie 1801, octombrie 1806 - noiembrie 1806 și în Țara Românească: 1 septembrie 1802 - august 1806. A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească: 27 decembrie 1806 - 31 mai 1807 și 8-28 august 1807 - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti, (n. 1760 – d. 1816), a fost domn în Moldova : 8 martie 1799 – 4 iulie 1801, octombrie- noiembrie 1806 și în Muntenia : 1 septembrie 1802- august 1806.A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească: 27 decembrie 1806- 31 mai 1807 și 8-28 august 1807. A lucrat ca Principatele române să intre sub influența rusească.

După ce rușii au ocupat Țările Române și Bucureștiul a fost însărcinat cu administrarea Moldovei ( octombrie- noiembrie 1806). Pentru că țara era sărăcită, iar rușii cereau tot timpul bani, el se refugiază în 1809 la Sankt Petersburg, de unde nu se mai întoarce, murind în 1816.

·    1816 - A avut loc la Iași din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: “Mirtil și Hloe“, pastorala într-un act.
Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 - d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina),  portret de Constantin Daniel Stahi foto (Gheorghe Asachi pictat de Constantin Daniel Stahi): ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi, portret de Constantin Daniel Stahi – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina). Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba româna. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian.

Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Această „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzînd mîna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tîlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961).

În Procuvîntarea la editia din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epohă de străinomanie, la 1816, am fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.

La premiera din 1816 a piesei Mirtil si Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti. Anul 1816 se consideră anul înfiinţării teatrului de la Iaşi, care va purta ulterior numele lui.


·         1918 /9.I 1919: Adunarea naţională a saşilor de la Mediaş s-a declarat de acord cu hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România.
·     1831 - Charles Darwin se îmbarcă și pornește în ce de-a doua sa călătorie istorică, în America de Sud, la bordul navei regale britanice HMS Beagle.
Acuarelă desenată de desenatorul tehnic de pe HMS Beagle, Conrad Martens. Pictată în timpul explorărilor din Ţara Focului, ea reprezintă pe băştinaşi salutând vasul Beagle - foto: ro.wikipedia.org

Acuarelă desenată de desenatorul tehnic de pe HMS Beagle, Conrad Martens. Pictată în timpul explorărilor din Ţara Focului, ea reprezintă pe băştinaşi salutând vasul Beagle - foto: ro.wikipedia.org

A doua călătorie a vasului HMS Beagle, din 27 decembrie 1831 până în 2 octombrie 1836, a fost a doua expediție științifică efectuată de vasul HMS Beagle, sub comanda căpitanului Robert FitzRoy care preluase comanda și în prima călătorie după ce fostul căpitan s-a sinucis. FitzRoy se gândise deja la avantajele pe care le presupune prezența unui expert în geologie la bord, și a căutat un naturalist care l-ar putea însoți în timp ce vasul este pe mare.

Tânărul absolvent Charles Darwin spera să vadă tropicele înainte de a deveni diacon, și a acceptat ocazia oferită. Până la sfârșitul expediției, el deja își construise un nume de geolog și colecționar de fosile, iar publicarea lucrării sale științifice intitulată Călătoria lui Beagle l-a făcut celebru ca scriitor.

Călătoria lui Beagle – foto: ro.wikipedia.org

Beagle a traversat Oceanul Atlantic, și apoi a efectuat studii hidrografice în preajma coastelor părții sudice a Americii de Sud, revenind prin Tahiti și Australia după un ocol al Pământului. Deși expediția urma să dureze doi ani, ea s-a întins pe aproape cinci. Darwin a petrecut majoritatea timpului explorând pe uscat: trei ani și trei luni pe uscat, 18 luni pe mare.

La începutul călătoriei, el a hotărât că poate scrie o carte despre geologie și avea talent pentru teoretizare. La Punta Alta, a efectuat o descoperire majoră a unor fosile gigantice ale unor mamifere dispărute, pe atunci cunoscute doar după câteva specimene. A colecționat și a observat detaliat plante și animale, cu rezultate care i-au zguduit credința că speciile sunt fixe și a pus bazele ideilor cu care s-a întors în Anglia și care au dus la elaborarea teoriei sale privind evoluția prin selecție naturală.


·      1892 - S-a pus piatra de temelie a Catedralei Sfântul Ioan Evanghelistul din New York, considerată a patra cea mai mare catedrală crestina din lume.
·         1909 - D.A. Sturdza, pe motive de boală, se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului; I.I.C. Brătianu este numit în funcţia de prim-ministru

·         1917: Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevizate, care săvîrşeau jafuri şi asasinate.
·  1918 – 28 iunie 1919 - Marea Revoltă Poloneză – Discursul pianistului Ignacy Paderewski a declanșat Insurecția din Polonia Mare.
Soldaţi ai Armatei din Wielkopolska (Polonia Mare) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Soldaţi ai Armatei din Wielkopolska (Polonia Mare) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Insurecţia din Polonia Mare din 1918 – 1919, cunoscută şi ca Marea Revoltă Poloneză sau Războiul Poznańian, a fost o insurecţie militară a polonezilor din Polonia Mare (Wielkopolska), (cunoscută şi ca Marele Ducat al Poznańului ori Provinz Posen) împotriva Germaniei şi Prusiei.

(…) Nu se poate spune cu siguranță care a fost scânteia care a declanșat insurecția, dar mulți polonezi atribuie acest rol discursului ținut de pianistul polonez Ignacy Paderewski pe 27 decembrie 1918 și contramăsurilor germanilor. Este încă o problemă disputată care parte – cea germană sau cea poloneză – poate fi făcută vinovată de deschiderea ostilităților.

Polonezii începuseră pregătiri serioase în vederea declanșării unei insurecții imediat după abdicarea Kaiserului Wilhelm al II-lea de pe 9 noiembrie 1918 și proclamarea Republicii de la Weimar. După numai câteva ore de la discursul lui Paderewski, locuitorii polonezi ai Poznańululi și ai altor orașe inițiaseră insurecția împotriva Germaniei.

·     1945 - A fost infiintata Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si a fost creat Fondul Monetar International (FMI), institutii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, ca urmare a conferintei de la Bretton Woods (1–12.07.1945), din Statele Unite ale Americii (Articles of Agreement). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 dec 1972.
The U.S. Secretary of the Treasury, Henry Morgenthau, Jr., addresses the delegates to the Bretton Woods Monetary Conference, July 8, 1944 - foto preluat de pe worldbank.org

The U.S. Secretary of the Treasury, Henry Morgenthau, Jr., addresses the delegates to the Bretton Woods Monetary Conference, July 8, 1944 – foto preluat de pe worldbank.org

BIRD si-a inceput operatiunile la un an dupa infiintare, iar in 1947 a devenit institutie specializata a ONU. Scopul pentru care a fost creat BIRD era de sustinere a investitiilor pentru reconstructia tarilor afectate de razboi. Structura organsimului cuprinde Adunarea Guvernatorilor, Consiliul de Administratie, care numara 20 de membri si din randul carora este ales presedintele. BIRD acorda imprumuturi doar statelor considerate “sanatose” din punct de vedere economic. Romania a devenit membru al institutiei in 1972.
cititi mai mult pe en.wikipedia.orgwww.worldbank.org

Harry Dexter White (left) and John Maynard Keynes, the "founding fathers" of both the World Bank and the International Monetary Fund (IMF) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Harry Dexter White (left) and John Maynard Keynes, the “founding fathers” of both the World Bank and the International Monetary Fund (IMF) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație internațională cu 188 de state membre. A fost constituită prin Tratatul de la Bretton Woods din iulie 1944, având ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase.

Pe 22 iulie 1944 a avut loc Conferința de la Bretton Woods pentru restructurarea relațiilor internaționale monetare și financiare. Peste 40 de țări au participat la semnarea Acordului de la Bretton Woods care prevedea proceduri și reguli care să guverneze economia mondială. Acest acord a condus la înființarea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, cunoscută și sub numele de Banca Mondială) și Fondului Monetar Internațional. Aceste instituții sunt cunoscute drept gemenii Bretton Woods. Sistemul Bretton Woods prevedea o rată de schimb valutar stabilă, având ca referință standard aurul, dolarul fiind singura monedă convertibilă în aur.

FMI are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaționale, garantarea stabilității financiare, facilitarea comerțului internațional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forței de muncă, la stabilitate economică și combaterea sărăciei.

·         1945 - Coreea a fost divizata.
27 decembrie 1945: Coreea a fost divizata - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

27 decembrie 1945: Coreea a fost divizata – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

In urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Razboi Mondial, armatele URSS și ale SUA au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Puterile invingatoaree au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile lor ideologii, ajungându-se la împărțirea actuală a Coreei în două state despartite de Paralela 38: Coreea de Nord și Coreea de Sud.

·         1978: În Spania se instaurează democrația după 40 de ani de regim dictatorial.
·         1985: Gherilele palestiniene au ucis 20 de persoane în aeroporturile din Roma și Viena.
·         1989 - În cadrul primei plenare a CFSN a fost adoptat Decretul-Lege nr. 2 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea CFSN şi a consiliilor teritoriale ale FSN; totodată a fost ales Biroul Executiv al CFSN: preşedinte -Ion Iliescu; prim-vicepreşedinte - Dumitru Mazilu; vicepreşedinţi - Cazimir Ionescu, Kiraly Karoly; secretar - Dan Marţian; membri - Bogdan Teodoriu, Vasile Neacşa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru, Nicolae Radu
·         1989: URSS şi SUA (prin ambasadori) şi Marea Britanie (printr-o telegramă a primului ministru), transmiteau sprijinul pentru schimbările şi noile autorităţi din România. Declaraţii de recunoaştere a Frontului Salvării Naţionale au mai făcut guvernele din Canada, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Argentina, Columbia, Vietnam ş.a.
·     1991 - A fost deschis, pentru public, Muzeului Naţional Cotroceni (înfiinţat la 10 iulie 1991).

Muzeul Național Cotroceni este o instituție culturală de prim rang, amenajată în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni. Între 1679 – 1681, pe dealul Cotroceni, pe malul drept al Dâmboviței, domnitorul Șerban Cantacuzino întemeiază o mănăstire, defrișând o zonă dens împădurită ce făcea parte din faimoșii codrii ai Vlăsiei.

Legenda spune că Șerban Cantacuzino, urmărit fiind de rivalul Grigore Ghica care voia să il asasineze, se adăposteste in codrii Vlăsiei si aici isi promite ca daca va scapa cu viata va construi in acel loc o biserică. Șerban Cantacuzino a scăpat cu viată si in scurt timp a ajuns pe tronul Țării Românești, astfel că a poruncit construirea mănăstirii Cotroceni, cea care a devenit cea mai importantă ctitorie a sa.

În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Șerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeș, precum și grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizației occidentale europene a acelor vremuri.

Sub aspect arhitectonic, ansamblul de la Cotroceni cunoaște câteva momente de referință: primul este legat de numele ctitorului Șerban Cantacuzino (1678-1688); al doilea datează din perioada domniei lui Barbu Dimitrie Știrbei (1849-1853,1854-1856) care, în 1852, îl reface și modernizează redecorând palatul domnesc, care a devenit reședința sa de vară.

Totodată, pentru a înlesni legătura cu Capitala, domnitorul Știrbei a tăiat un drum nou, care a secționat marele domeniu al mănăstirii, despărțind astfel zona domnească de cea a viitoarei Grădini Botanice, ale cărei începuturi datează din 1860; urmează edificarea palatului princiar (1893-1895), de către arhitectul francez Paul Gottereau, dar, din nefericire, datorita rezistenței scăzute a palatului, după cutremurul din 1977 va urma o nouă etapa, când palatul a fost reconsolidat, etajul al doilea si al treilea fiind grav avariate.

Tot atunci s-a ridicat și o aripă nouă, care adăpostește astazi sediul Președinției României. Prin Legea nr. 1/30 iunie 1990, care stipulează utilizarea corpului istoric ca instituție muzeală, la 27 decembrie 1991, a fost deschis pentru marele public Muzeul Național Cotroceni.


·         1995: Armata guvernamentală bosniacă și forțele sârbilor bosniaci evacuează pozițiile–cheie de pe linia frontului din jurul orașului Sarajevo.
·         1998 - Comisia Europeană a aprobat crearea unei bănci comune, cu sediul la Viena, de către cea de-a treia bancă privată germană, Dresdner Bank şi Banca Naţională din Paris (BNP), care are ca scop administrarea activităţilor celor două instituţii în Europa de Est
·         2000: Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism și a sfârșitului de mileniuBanca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.

·         2004: S-a produs o explozie cosmică puternică când o erupție a unei stele neutronice, a afectat ionosfera Pământului.
* 2020: Israel: Arestări şi răniţi după mai multe proteste şi confruntări cu poliţia

Mai multe persoane au fost arestate sâmbătă seara şi alte câteva au fost rănite după proteste împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu care au avut loc la Ierusalim şi în alte oraşe israeliene, transmite dpa. Mii de manifestanţi s-au adunat în faţa reşedinţei oficiale a prim-ministrului Benjamin Netanyahu din Ierusalim, în timp ce proteste împotriva sa au fost raportate şi în alte oraşe.



Nașteri

·         1459Ioan I Albert, în poloneză Jan I Olbracht, (n. 27 decembrie 1459Cracovia – d. 17 iunie 1501Toruń) a fost rege al Poloniei (1492–1501) și duce de Głogów (1491–1498). Ioan a fost al treilea fiu al lui Cazimir al IV-lea, regele Poloniei, și al Elisabetei a Austriei, fiica lui Albert al II-lea al Germaniei. Ca prinț moștenitor s-a distins prin strălucita victorie repurtată împotriva tătarilorla Kopersztyn (1487). În 1490 nobilimea maghiară l-a proclamat pe Ioan rege al Ungariei la dieta de la Rákos. El a fost însă învins de fratele său, regele Ladislau al II-lea al Boemiei și al Ungariei. În 1492 Ioan i-a urmat tatălui său pe tronul Poloniei.
Pierderile de venituri cauzate de secesiunea Marelui Ducat al Lituaniei a făcut ca Ioan să ajungă să depindă de sejmikurile poloneze (diete locale), în care șleahta (nobilii locali), îi puneau la dispoziție venituri în funcție de felul în care regele le apăra interesele.
Ioan râvnea să pozeze într-un apărător al creștinătății împotriva turcilor otomani, iar circumstanțele i-au fost favorabile. A găsit în fratele său Ladislau, rege al Ungariei și Boemiei, un aliat cu influență dominantă în Europa Centrală, contrapondere pentru mașinațiunile lui Maximilian I, care în 1492 încheiase o alianță împotriva sa cu Ivan al III-lea al Moscovei. Ca suzeran al Moldovei, Ioan era într-o poziție favorabilă pentru a-i ataca pe turci. La conferința de la Leutschau (1494), s-au pus la cale detalii ale expediției de către regii Poloniei și Ungariei și de către prințul elector Ioan Cicero al Brandenburgului, cu cooperarea lui Ștefan al III-lea, voievodul Moldovei, care îi ceruse ajutorul lui Ioan.
În 1496, Ioan a strâns o armată de 80.000 de oameni în Polonia cu mari dificultăți, dar cruciada sa a fost deviată de la scopul ei de invazia subită a Galiției de către voievodul moldovean, care se pare că ar fi fost convins că Ioan încearcă să-l pună pe fratele lui mai mic, Sigismund pe tronul Moldovei. Astfel, polonii au pătruns în Moldova nu ca aliați, ci ca inamici și, după ce au asediat fără succes Suceava, au fost obligați să se retragă după ce au fost învinși în bătălia de la Codrii Cosminului. Una din cauzele acestui eșec răsunător pare a fi fost nesupunerea șleahtei, întrucât la revenirea în țară, Ioan a confiscat sute de moșii nobiliare. În pofida acestor acțiuni, el a păstrat o popularitate deosebită până la sfârșitul vieții.
Cum noul mare maestru al Cavalerilor TeutoniFriedrich Wettin von Sachsen, a refuzat să depună jurământ de credință coroanei Poloniei, Ioan l-a obligat cu forța armată. El intenționa să supună și mai mult pe teutoni, dar a murit în 1501.
Ioan I Albert
Jan I Olbracht by Bacciarelli.jpg
Portret de Bacciarelli
Date personale
Născut27 decembrie 1459
CracoviaPolonia
Decedat (41 de ani)
Toruń, Polonia
ÎnmormântatCatedrala Wawel, Cracovia
PărințiCazimir IV Iagello
Elisabeta de Habsburg[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnna Jagiellon[*]
Barbara Jagiellon[*]
Sophia Jagiellon, Margravine of Brandenburg-Ansbach[*]
Jadwiga Jagiellonka[*]
Elisabeta Jagiellonka[*]
Ladislau al II-lea al Boemiei și Ungariei
Sfântul Cazimir
Alexandru al Poloniei
Sigismund I al Poloniei
Q9253150[*]
Elisabeth Jagiellon[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăJagiellon
Rege al Poloniei
Domnie1492 - 1501
PredecesorCazimir al IV-lea
SuccesorAlexandr Jagiellon
·         1571 - S-a născut Johannes Kepler, astronom şi astrolog, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice; (m. 15 noiembrie 1630).
Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt - †15 noiembrie 1630, Regensburg), matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral - foto: en.wikipedia.org

Johannes Kepler - foto: en.wikipedia.org

Johannes Kepler, (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt – †15 noiembrie 1630, Regensburg), matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

·         1572: S-a nascut compozitorul, poetul si pedagogul  umanist ceh Jan Campanus Vodňanský (Johannes Vodnianus Campanus). Din 1603 a predat greaca si latina la Universitatea din Praga, dar si poezia latina  si istoria romana; (d. 13 decembrie 1622).
·         1654: S-a nascut  la Basel in Elvetia, matematicianul elvetian Jakob Bernoulli. In urma cercetarilor sale asupra sirurilor de numere, a ajuns la celebra inegalitate care ii poarta numele – “Inegalitatea lui Bernoulli”; (d.16.08.1705). Contemporan cu Newton si Leibnitz, a dezvoltat calculul diferential si integral introdus de aceștia.Unul din frații săi a fost Johann Bernoulli,  un alt mare matematician.
·         1715András Adányi, scriitor, poet și călugăr iezuit maghiar (d. 1795)
·         1717: Papa Pius al VI-lea (d. 1799)
* 1755: Anton (Anton Clemens Theodor Maria Joseph Johann Evangelista Johann Nepomuk Franz Xavier Aloys Januar[1]27 decembrie 1755 – 6 iunie 1836), a fost rege al Saxoniei (1827–1836) din Casa de Wettin. A fost supranumit Anton der Gütige,[2] (ro: Anton cel Bun).[3]
Anton i-a succedat fratelui său Frederick August I ca rege al Saxoniei după decesul acestuia, la 5 mai 1827. Noul rege în vârstă de 71 de ani era complet neexperimentat în guvernare, așa că el nu a avut nici o intenție de a modifica profund politica internă și externă.
După Revoluția din Iulie din 1830 din Franța, în toamnă au început tulburări în Saxonia. Pentru că oamenii doreau un regent tânăr, Anton a fost de acord să-l numească pe nepotul său Frederick Augustus Prinț Co-Regent (Prinz-Mitregenten). O altă consecință a tulburărilor a fost acceptarea unei noi constituții în 1831, care a intrat în vigoare la 4 septembrie 1831.[5]Odată cu noua constituție, Saxonia a devenit monarhie constituțională și a obținut o legislatură bicamerală.
Constituția a fost mai conservatoare decât alte constituții existente la acest moment în Uniunea germană. Totuși constituția servit Saxonia până în 1918.[6] Regele și-a păstrat suveranitatea sa exclusivă, dar a fost obligat să coopereze cu miniștrii și cu deciziile celor două Camere reunite.
Fără moștenitori masculini în viață, Anton a fost succedat ca rege de nepotul său, Frederic Augustus al II-lea.
Anton
Anton-sachsen.jpg
Date personale
Nume la naștereAnton Clemens Theodor Maria Joseph Johann Evangelista Johann Nepomuk Franz Xavier Aloys Januar
Născut27 decembrie 1755
Dresda
Decedat (80 de ani)
Dresda
ÎnmormântatKatholische Hofkirche
PărințiFrederic Christian, Elector de Saxonia
Maria Antonia de Bavaria Modificați la Wikidata
Frați și suroriMaria Amalia de Saxonia
Prințul Maximilian de Saxonia
Frederic Augustus I de Saxonia
Karl Maximilian von Sachsen[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Carolina de Savoia
Maria Theresia de Austria
CopiiPrințesa Maria Ludovika
Prințul Frederick Augustus
Prințesa Maria Johanna
Prințesa Maria Theresia
CetățenieFlag of Electoral Saxony.svg Principatul Saxoniei
Flagge Königreich Sachsen (1815-1918).svg Regatul Saxoniei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecolecționar de artă[*]
monarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Wettin
Rege al Saxoniei
Domnie5 mai 1827 – 6 iunie 1836
PredecesorFrederick Augustus I
SuccesorFrederick Augustus II
* 1771: Marc Dax (n. 27 decembrie 1771Tarascon-sur-Ariège – 3 iunie 1837Sommières) a fost un neurolog francez, creditat câteodată cu descoperirea legăturii dintre afectarea neurologică a emisferei stângi a creierului uman, hemipareza părții drepte a corpului uman, respectiv pierderea abilităţii de a vorbi, cunoscută sub numele de afazie. Descoperirea sa esențială a fost publicată în 1836, cu 25 de ani înaintea publicării (mult mai celebre) a lui Paul Broca.
Descoperirea lui Marc Dax, bazată pe observațiile sale ca medic neurolog a trei pacienți de-ai săi pe care îi avusese în Montpellier, a fost înaintată Academiei franceze, cu un sfert de secol înaintea celeia a mult-creditatului Paul Broca.

Sari la navigareSari la căutare
Zilot Românul
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BucureștiȚara Românească Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiȚara Românească Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Wallachia.svg Țara Românească Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric Modificați la Wikidata

Zilot Românul (pseudonimul lui Ștefan Ioan Fănuță) (n. ~ 27 decembrie 1787București - d. 12 noiembrie 1853, București) a fost un istoric, jurist, poet și cronicar român. A scris istorii în versuri și în proză ale Țării Românești din timpul lui Constantin Hangerli (1796) până la Răscoala lui Tudor din 1821. Prima parte, intitulată „Domnia lui Constandin Vodă Hangerliul” a terminat-o în 1800, la o „copilărească vârstă”. Alte lucrări mai de seamă ale sale au fost o cronică în versuri despre „Anul 1848” și un poem alegoric numit „Dăslușire”.
Oraşul Bucureşti în vremea lui Zilot Românul

* 1787: Zilot Românul (pseudonimul lui Ștefan Ioan Fănuță) (n. ~ 27 decembrie 1787București - d. 12 noiembrie 1853, București)

Crezul său ca istoric și l-a exprimat într-o poezie celebră, intitulată chiar „Definiția istoricului”:

Cronicile sale au fost publicate întâi de B. P. Hasdeu (1884), apoi de Gr. Tocilescu (1885 - 1891) și de G. T. Kirileanu (1942). O ediție mai recentă a apărut în 1996 cu studiu introductiv, note, comentarii și indici de Marcel Dumitru Ciucă, cel căruia îi revine meritul de a arunca, prin cercetările sale, o nouă lumină asupra personalității lui Zilot Românul.

IDENTITATEA REALĂ A LUI ZILOT ROMÂNUL

Multă vreme identitatea adevărată a lui Zilot Românul a rămas necunoscută, fapt care a lăsat să se întrevadă prea puține despre viața acestui scriitor. B. P. Hasdeu remarca: „Cine au fost autorul, nu se știe, căci «Zilot Românul» este învederat un pseudonim, care înseamnă «Românul Zelos»”[1]. Motivul cel mai plauzibil al anonimatului lui Zilot este evitarea represaliilor din partea mai marilor înfierați în scrierile sale.

Primele încercări de identificare i-au aparținut lui Gr. Tocilescu. Inițial acesta a crezut că „sub pseudonimul de Zilot Românul se ascunde Ștefan Moru” și a adăugat „că cercetările ce vom face mai departe poate că vor arăta că ne-am înșelat”[2]. Într-adevăr, după alte investigații, ce vor fi detaliate mai jos, va comunica noile rezultate Academiei Române, în martie 1890. El considera acum că adevăratul nume a lui Zilot Românul a fost Ștefan Fănuță. Însă nu a mai apucat să-și publice rezultatele, fapt care i-a făcut pe Nicolae Iorga[3]Ovid Densusianu[4]Gh. Adamescu[5] și George Călinescu[6] să privească cu rezerve noua identificare, neștiind care au fost motivele pentru care a fost făcută aceasta.

Dintre cei care au încercat mai recent să identifice adevăratul nume al lui Zilot sunt de amintit Valentin Al. Georgescu: Ștefan Ioan Moru[7], N. A. Ursu: tot Ștefan Moru (sau Mora)[8] și Al. Alexianu: T. Gh. Peșacov, însă identificarea din urmă nu ține seama nici de biografia cunoscută a lui Peșacov, nici de datele personale presărate de Zilot prin scrierile sale[9].

Cercetările lui Gr. Tocilescu

Ipoteza Moru

După ce a schițat toate datele ce se puteau extrage din opera lui Zilot, Tocilescu a reușit să afle doar prenumele scriitorului, Ștefan. Pornind pe firul manuscriselor de la Academie, prin 1884 a purtat o discuție cu Al. Odobescu, cel care le-a depus în arhivă. De la el a aflat că manuscrisele provin de la Iancu Văcărescu, ce la rândul lui le avea de la un anume Ștefan Moru, ca la 60 de ani, care pretindea că-s ale lui. Moru nu voia să le lase pe mâna fiului său neștiutor de carte, spre a nu se risipi. Odobescu l-a chemat pe acest Ștefan Moru vrând să discute personal cu el. Pus în fața manuscriselor, Moru le-a recunoscut ca fiind ale lui. Tocilescu a aflat însă că Moru se numea de fapt Costache, nu Ștefan; în plus, la 1861 Zilot ar fi trebuit să fi fost octogenar nu hexagenar. Totuși, Tocilescu a formulat o ipoteză îndrăzneață dar destul de șubredă: este posibil ca Odobescu să se fi înșelat atunci când și-a adus aminte de creatorul manuscriselor, acestea aparținând probabil tatălui lui Moru. Cum numele acestui tată nu este cunoscut, Tocilescu a presupus că el era acel Ștefan pomenit prin poeziile lui Zilot și și-a sintetizat concluziile în „Revista pentru istorie, arheologie și filologie”, vol. V din 1885. Totuși, dându-și seama că ar putea greși, și-a lăsat o portiță pentru alte ipoteze, menționând că „cercetările ce vom face mai departe poate că vor arăta că ne-am înșelat”.

Ipoteza (Ion) Fănuță

În 1889 Tocilescu a reluat problema, mergând la Ștefan D. Grecianu – un tânăr preot ce slujea la biserica Sărindar, specialist în genealogii. Acesta a precizat că într-o zi a auzit-o pe mama lui George Cantacuzino vorbind despre un anume serdar Fănuță sau Ștefănică, ce locuia în mahalaua Negustori. Cu aceste informații, Tocilescu a plecat la preotul Dimitrie, care slujise o bună vreme în mahalaua serdarului. La rândul său, preotul i-a îndreptat către Natalia Fănuță, mama maiorului Athanasie Fănuță și soția lui Ștefan Fănuță. Ajungând la ea, a întrebat-o dacă deține vechi documente de familie, iar Natalia i-a adus un ghiozdan de mătase pe care se afla scris „La cei cu știință și nezavisnici” și care conținea mai multe hârtii rămase de la soțul ei. „Deschizând, mare mi-a fost surprinderea când am recunoscut în manuscrisele și hârtiile din el aceeași mână a lui Zilot și cu semnătura: Ștefan Fănuță serdarul. Descoperirea era făcută”[10]. Printre hârtii se aflau și un număr de 38 de poezii scrise în perioada 1828 - 1847, pe care Tocilescu le-a copiat spre publicare. Ele au apărut abia în 1996.

Cercetările lui Ion Ionașcu

În 1938, cercetătorul de arhive Ion Ionașcu s-a ocupat cu studiul documentelor legate de mitropolitul Grigorie Dascălul, exilat la începutul secolului al XIX-lea din Țara Românească (întâi la Chișinău după care i s-a permis să stea la Buzău). Astfel a aflat că mitropolitul ținea corespondență regulată cu frații Bâțcoveni, aflați în țară. Preocuparea de căpătâi a mitropolitului era adunarea manuscriselor istorice și a cronicilor, pentru a le publica. La 20 decembrie 1832, pitarul Ioniță Bâțcoveanul îi trimitea alături de o scrisoare de răspuns „niște izvoade făcute de dumnealui medelnicer Ștefan, care măcar că sunt și cu stihuri și cu unele cuvinte drepte, dar atingătoare, și poate să fie neprimite cugetului preasfinției voastre, eu însă le trimisei spre oareșicare idee sau poate dintr-însele să se facă oareșicare adunare de istorie.”. Ionașcu a concluzionat „în chip neîndoios” că „acel medelnicer Ștefan, scriitor de proză și versuri, este aceeași persoană cu anonimul cronicar Zilot Românul”. Căutând prin catagrafiile anilor 1829, 1830 și 1831, Ionașcu găsește doi medelniceri cu acest nume dar nu reușește să tragă o concluzie hotărâtoare asupra familiei lui Zilot Românul. Oricum, după cum se va vedea, din 1827 medelnicerul Ștefan devenise serdar; în plus a fost omis în catagrafiile din 1829 și 1831.

Indiciile din scrierile lui Zilot

Acrostihul cu numele „Ştefan”

În poezia „Altele asupra nenorocirei mele cu grabnică văduvie”, rămasă inedită multă vreme, Zilot spune: „De aceea, ticăloase Ștefane, ajung atât, / Ajungă atâtea lacrămi, nu mai plânge amărât.”, iar în „Cum pre cer și pre pământ. Regulament vecinic” scrie: „Se depărtează serdaru Fănuță din slujbă, căci nu au primit să jure după Regulamentul Organic. Prenumele „Ștefan” se mai regăsește și într-un acrostih, precum și în semnătura dedicației din fruntea „Manualului de legi” (copiat pentru Ștefan Conduratu). Un alt element hotărâtor în stabilirea identității lui Zilot se află în cronica despre „Domnia a treia a lui Alexandru vodă Suțul ce i se zicea și Dracache”. Cronicarul scrie la un moment dat: „Atunci, aflându-mă pus și eu de un cumnat al mieu, Fota(che) Prisiceanul, om cinstit și cu fire bună, ca...” însă, nedorind să se desconspire prin acest amănunt, înegrește textul îngroșat mai sus și scrie deasupra „o rudă a mea”. Tocilescu a reușit să descifreze doar „un cumnat al mieu”, nefiind bine șters, însă numele cumnatului a fost imposibil de citit. În urma unor analize moderne, prin fotografierea manuscrisului în infraroșu, s-a reușit „recuperarea” numelui. Atât din mărturisirile Nataliei Fănuță, cât și dintr-un document scris de Ștefan Fănuță, rezultă că acesta din urmă avea o soră, Smaranda, căsătorită cu Fotache Prisiceanul: „viind soru-mea, dumneaei Zmaranda Prisiceanca, soțiia răposatului Fotache Prisiceanul biv căpitan za lefecii...”.

Una dintre poeziile lui Zilot, datată 5 mai 1840, precizează: „Dar de patruzeciuri, / Cu din cincizeci civerturi / Acum împlinind”, ceea ce înseamnă că la acea dată Zilot avea 52 de ani și 6 luni, lucru care corespunde întrutotul cu datele cunoscute despre Ștefan Fănuță.

Nu în ultimul rând, cercetările au arătat că scrisul lui Zilot Românul și cel al lui Ștefan Fănuță sunt identice.

VIAȚA

Potrivit cercetărilor lui Marcel Dumitru Ciucă, Ștefan (Ioan) Fănuță se naște în jurul datei de 27 decembrie 1787 la București.

Despre înaintașii săi, Zilot scrie: „moșii miei, și de n-au fost în vederea cea proastă atâta slăviți, dar în tainica vedere au fost prea slăviți, pentru că toți au stătut, unii, parte bisericească – preoți, duhovnici vestiți, clirici la scaunul Mitropoliei țării aleși – alții, dascăli slovani și rumâni, și mai toți adăpați oareșice și de latinească și de elinească.” Tatăl său a fost Ioan starostea, acesta slujind țara timp de peste 40 de ani în diferite slujbe politice și ajungând chiar, de patru ori, să îmbrace caftanul marilor boieri. Între 1790 (înainte de 2 iunie) și 13 august 1796, Ioan îndeplinește funcția de mare staroste de negustori, foarte bine plătită. Este pomenit în acte fie ca Ioan Dobrian, fie ca Ioan Popovici. Într-o epocă în care prezența numelui de familie nu era obligatoriu, această fluctuație, în opinia cercetătorilor, nu e neobișnuită. Primul nume ar fi cel al locului de baștină al tatălui Ioan, iar cel de-al doilea ar desemna meseria bunicului. Bunicul lui Ștefan a fost Fănuță, de la care își va trage și numele de familie. De altfel, Ștefan se semnează fie „Ștefan sin Ioan starostea”, fie „Fănuță sin Ioan starostea”.

În anii copilăriei va trăi cumpătat și va învăța elina de la dascăli greci. Pe la 1800 scrie prima sa cronică, intitulată „Domnia lui Constantin vodă Hangerliul”.

După vârsta de 15 ani Ștefan va pleca de la casa părintească încercată de greutăți și lipsuri, intrând în slujba clucerului jurist Ștefan Conduratul, de la care învață „ale patriei trebi și obiceiuri”. În mai 1802 se va refugia la Brașov, existând zvonuri cu privire la o incursiune a pasvangiilor. Se întoarce la București după trei luni (în jurul datei de 10 iulie) și își continuă slujba. În această perioadă copiază pentru stăpânul său „Manualul de legi” al lui Mihai Fotino, operațiune terminată înainte de 1811. La această dată, Ștefan Fănuță ajunge să ocupe funcția de logofăt de-al treilea.

În 1814, proaspăt ieșit de la stăpân, Ștefănică logofătul, cum este cunoscut acum, împrumută pe un anume Gheorghe Săvescu cu 1.000 de lei, stabilind o dobândă de 5 la pungă pe lună. Presupusa sa bunăstare (relativă) l-a făcut pe cercetătorul Marcel Dumitru Ciucă să bănuiască faptul că Ștefan avea o anume funcție aducătoare de venit. În anii 1837 - 1838 Ștefan Fănuță se va judeca cu Săvescu la Tribunalul Polițienesc din București pentru a-și recupera suma împrumutată, ceea ce va și reuși în final. Cu alți bani cumpără o brutărie scoasă la mezat, actul încheindu-se la 4 aprilie 1815. La această dată, Ștefan ocupa funcția de pitar, iar din 1817 devine medelnicer. Din această funcție va scrie un memoriu către Poarta Otomană din partea boierilor patrioți, nemulțumiți de politica domnitorlui Ioan Gheorghe Caragea În jurul anilor 1818 - 1819 Ștefan se mai afla încă în funcție, moment în care cumnatul său Fotache Prisiceanul, fost căpitan de lefegii, l-a rugat să îi cumpere și lui o slujbă. Din pricină că alții „l-au întrecut cu darea”, încercarea nu i-a reușit. În preajma datei de 15 mai 1821 pleacă împreună cu fiul său Constantin și nevasta în satul Turcheș din Transilvania (astăzi în municipiul Săcele), unde se stabilește o vreme. Revine la București în toamna anului următor.

La 18 aprilie 1825 Ștefan Fănuță este numit epitrop la Departamentul Obștirilor (sau Cutia Milei), împreună cu serdarul Răducanu Trestianu, însă amândoi demisionează în scurtă vreme. La 6 iulie 1827, domnitorul Grigore al IV-lea Ghica numește alți doi boieri în funcție. Pe 23 septembrie același an, domnitorul îl ridică la rangul de serdar. Înainte de mai 1828 se însoară cu a doua soție, Hrisi din neamul Arion. Ea va pieri trei ani mai târziu, prin mai 1831, acest fapt pricinuindu-i soțului o mare durere, după cum reiese din poeziile sale. Catagrafia din 1831 îl prezintă ca fiind singur, fără nevastă sau copii (Constantin murise în timpul ciumei din iunie 1828, la o vârstă școlărească), însă ținea la el un nepot mai mic, Iancu Borănescu (n. 1813 - d. 1843). În aceeași catagrafie este menționată și funcția sa: biv vel serdar (fost mare serdar) ceea ce înseamnă că a fost trecut în categoria marilor boieri (primul din a treia clasă). Între 25 noiembrie 1831 și 24 aprilie 1832 va face parte din primul Sfat orășenesc ales al Bucureștiului, în urma demisiei vornicului Constantin Câmpineanu, și va îndeplini funcția de președinte al Tribunalului Polițienesc din București (din 15 august 1831). În 1834 se angajează la strângerea de fonduri pentru zugrăvirea și repararea bisericii din Valea Largă, el însuși contribuind cu 300 de lei. Fiindcă refuză să jure pe Evanghelie, ca slujbaș al statului, este dat afară de la Tribunal pe 29 august 1836. În octombrie același an este ales iar în Sfatul orașului București, funcție în care stă până prin martie 1838, ea nefiind plătită pe atunci. După 1838 se va retrage în viața privată, ocupându-se cu studiul și afacerile casei. În această perioadă, din căsătoria sa cu Natalia (făcută în 1832) i se nasc copii Safta și Iancu. Catagrafia din 1838 menționează vârsta sa (50 de ani), a soției (24 de ani) și a copiilor (5 și respectiv 2 ani). În 1843 i se va naște și cel de-al treilea copil din această căsătorie: Athanasie.

În timpul domniei lui Gheorghe Bibescu (1843 - 1848) nu a îndeplinit nici o funcție deși i-a trimis o plângere în acest sens domnitorului, cu care se cunoștea de dinainte, de pe vremea când făcuseră amândoi parte din sfatul orășenesc.

Incendiul bucureştean din 23 martie 1847

Ștefan Ioan Fănuță a trăit într-o casă de zid, cu două caturi, aflată pe ulița cea mare din mahalaua Vergului, însă până la 23 martie 1847, când incendiul din București i-a distrus casele și o bună parte din documente și scrieri. Atunci a ars și portretul scriitorului. A avut case și pe strada Radu Vodă, precum și în mahalaua Alexe, unde s-a retras după incendiu. Ștefan Fănuță a deținut și alte bunuri imobile, atât în București (două hanuri, mai multe prăvălii) precum și în Valea Largă, lângă Ploiești, unde avea niște vii. O altă vie a sa se afla pe dealul Văcăreștilor.

În timpul revoluției de la 1848 a adoptat o poziție socotită de el ca potrivită întereselor patriei, deși nu era de acord cu mișcarea ce se iscase. A participat în două rânduri la întâlnirea dintre boierii țării și Soliman Pașa care intrase cu trupele sale în București. Prima oară i-a cerut pașei să respecte Regulamentul Organic și drepturile vechi ale românilor față de turci. Nu este încântat de intrarea armatei otomane în țară, dimpotrivă: „Ce caută turcu-n țara noastră? / E românească, nu e turcească”. Aceste idei ale relațiilor țării cu Poarta le va relua iarăși în poezia „Către unii din români fără mai adânci științe” (1851).

În ultimii 20 de ani de viață sănătatea serdarului a fost destul de șubredă, după cum reiese din actele rămase de la el. Boala s-a accentuat după incendiul din 1847, Ștefan Fănuță fiind prea mâhnit de pierderile suferite. Se stinge din viață la 12 noiembrie 1853, în urma unor arsuri serioase pe care le-a suferit într-un incendiu, și este înmormântat la cimitirul bisericii Negustori din mahalaua Vergului.

Urmași

Din prima căsătorie:

  • Constantin (d. iunie 1828)

Din a doua căsătorie, cu Hrisi (d. 1831):

Din a treia căsătorie, cu Natalia (n. 1814 - d. ? (după 1890)):

  • Safta (n. 1833 - d. ?), căsătorită cu col. Teodor Coadă în februarie 1853 din care a rezultat o fiică, Alexandrina, căsătorită Marinescu
  • Iancu (sau Ioan) (n. 1836 - d. ~1864), cu aplecare către carte și limbi străine, a preluat talentul tatălui său scriind și el poezii („La o copilă”, „La un cadaver”, puse pe muzică) și efectuând chiar traduceri din franceză („Cavalerul d'Harmental” a lui Al. Dumas, împreună cu I. A. geanoglu, traducere publicată în 1857). Între 1852 și 1857 a studiat la Școala elevilor conductori de poduri și șosele.
  • Athanasie (n. 3 septembrie 1843 - d. 7 martie 1899), maior, comandant al Divizionului de Jandarmi din București.

OPERA

Foaie din „Manualul de legi” al lui Mihail Fotino, varianta „prefăcută” de către Ştefan Fănuţă

Zilot Românul și-a scris opera între cca. 1798 și 1851, cu scurte întreruperi în vremea domniei lui Moruzi (1799 - 1801) și pe timpul copierii „Manualului de legi” al lui Fotino (cca. 1805 - 1811). Creația sa se desfășoară pe trei coordonate: juridică, istorică și literară.

În domeniul juridic, a „prefăcut” la începutul secolului al XIX-lea „Manualul de legi” al lui Mihail Fotino, prin aceasta înțelegându-se faptul că l-a actualizat și completat, deoarece cunoștea istoria și obiceiurile țării, după cum însuși spune. Și-a dăruit acest „giuvaier” stăpânului său printr-o dedicație în versuri.

Din punct de vedere istoric, în opera sa Zilot a abordat în special perioada 1796 - 1823, cu referiri la vremuri anterioare, chiar până la daci și romani. Către sfârșitul vieții a reluat în discuție problemele istorice prin poezii relative la revoluția pașoptistă și la relațiile dintre Imperiul Otoman și Țara Românească, stabilite prin tratate. Izvoarele sale de informare au fost diverse: cronologii, cărți populare, cronografe, cărți teologice, istorii universale și locale, cronici. Cercetătorul Marcel Dumitru Ciucă presupune că Zilot a apelat la bogata bibliotecă a banului Grigore Brâncoveanu, cu care se afla în relații foarte strânse.

Relatările istorice ale cronicarului român încep cu ce-a de-a doua domnie a lui Alexandru Ipsilanti (1796 - 1797) abordând totodată și începuturile revoltei lui Pasvantoglu, peste Dunăre. Continuă cu domnia lui Hangerli (1797 - 1799) în vremea căruia au sporit și s-au înăsprit dările impuse populației. Urmează întâmplările din timpul domniilor lui Alexandru Moruzi (1799 - 1801) și Mihail Șuțu (a treia oară, 1801 - 1802), neuitând să menționeze de pustiirea Bucureștiului de teama pasvangiilor și de cutremurui din același an, 1802. Continuă cu domnia lui Constantin Ipsilanti (1802 - 1806) al cărei început a fost marcată de amintitul seism. Războiul ruso-turc ditre 1806 și 1812 ocupă noi pagini în cronica zilotiană. Fănuță serdarul vorbește despre situația de nesiguranță din principate și schimbările politice survenite, despre rolul lui Napoleon Bonaparte în această confruntare și despre deznodământul ei cu rezultatele pentru părțile implicate și țările române, cărora li se răpește Basarabia. Domnia lui Caragea era tratată într-o lucrare considerată azi pierdută. Sunt reliefate, într-o altă lucrare, vremurile din timpul celei de-a treia domnii a lui Alexandru Șuțu, caracterizate prin frământări sociale ce au culminat cu răscoala lui Iordache Olimpiotul. Revoluția de la 1821 este relatată în „Jalnica cântare a lui Zilot”, unde conducătorul Eteriei grecești este descris cu ură, în timp ce Tudor Vladimirescu are parte de unul dintre cele mai frumoase portrete memorialistice. Evenimentele ulterioare mai importante sunt consemnate fie prin scurte însemnări, fie prin poezii ocazionale.

O a treia latură a creației lui Zilot o reprezintă cea literară, ilustrată în poeziile sale cu caracter personal. Multe dintre ele au fost descoperite de către Gr. Tocilescu în 1890 și publicate abia în 1996.

Încercări de editare

După 1828, Ștefan serdarul a încercat să-și publice manuscrisele în repetate rânduri, manuscrisele sale circulând însă în cercuri restrânse. Din păcate, în timpul vieții sale a apucat să-și vadă publicată o singură poezie („La o carte de câteva leacuri, alcătuită pre limba românească de un bun prieten dohtor”), în 1825.

O primă șansă i s-a ivit serdarului în 1832, când mitropolitul Grigore Dascălul, aflat în exil la Buzău, a dorit să adune toate cronicile țării și să le publice. Astfel, prin corespondența cu frații Bâțcoveni (pitarul Ioniță și logofătul Mitropoliei, Nicolae) a reușit să intre în posesia unor „izvoade făcute de dumnealui medelnicer Ștefan”. Curând după reinstalarea sa în scaun (22 august 1833), mitropolitul Grigore Dascălul a înființat o tipografie, vrând să-și ducă la bun sfârșit intenția sa, dar nu a mai apucat, murind la 22 iunie 1834.

În 1837, Simion Marcovici a scris în „Muzeul Național” despre necesitatea publicării unei istorii naționale. Din nou, Ștefan Fănuță a considerat că operele sale ar putea fi de folos, astfel că îi scrie domnitorului George Bibescu, pe la 1847 - 1848: „... pentru ale căriia întâmplări, în curs de ani patruzeci trecuți, am însemnări în casa mea (câte însă mi-au scăpat de la arderea casii, că multe s-au și ars), puse într-un ghiozdan de mătase, scris deasupra așa «La cei cu știință și nezavistnici», pe care le afierosesc Înălțimei Voastre, ca să porunciți clucerului Marcovici și altora ce veți socoti, să le ia îndeaproape băgare de seamă și să le treacă în Istoria țării, spre pomenire, căci le am toate, și din încredințări de la oameni mari ai vremii și de la chear vederea ochilor miei. Și spre aceasta îndemnat am fost și de aceia, dar și firească pornire am avut, fiindu-mi foarte dragă patriia, căci văzând-o în nevoi mai totdeauna. De aceea, să nu rămână netrecute, ca să le afle și fiii miei, viindu-și în dăstoinica vârstă, și să mă pomenească. Ștefan serdar”. Ca și în cazul altor epistole către domnitor, nu a primit nici un răspuns. Curând după aceea moare, manuscrisele sale împrăștiindu-se pe la diverși amatori, de unde sunt recuperate și publicate 20 de ani mai târziu de către istorici, unul câte unul.

Ultima încercare de publicare, nereușită, a fost aceea a lui Mihail Kogălniceanu. Primind manuscrisele cronicii Zilotiene de la Pandrav, ar fi dorit să le includă în ce-a de-a doua ediție a colecției sale de cronici ale României. De la Mihail Kogălniceanu, manuscrisele au ajuns la Petru Grădișteanu, care citează câteva fragmente în articolul „O cronică inedită” din „Revista contimporană”, nr. 5/1873. Începând cu acestea, opera cronicarului Zilot iese treptat la suprafață.

Editări ale operei

După ce în 1873 Petru Grădișteanu publică fragmente din cronica lui Zilot, între 1882 și 1883 B. P. Hasdeu tipărește tot manuscrisul în revista sa „Columna lui Traian”, iar în 1884 separat, cu titlul „Înainte de Tudor Vladimirescu 1800 - 1821, Ultima cronică română din epoca fanarioțiloru, reprodusă după manuscriptulu din Archivulu Statului din București”. Această carte cuprindea două lucrări, anume

1. „Domnia lui Constantin Hangerliul”, care conține și celebra poezie „Definiția istoricului”
2. O cronică alcătuită din câteva capitole separate, unele în proză, altele în versuri. Sunt evocate întâmplări din vremurile domnitorilor Alexandru SuțuAlexandru MoruziConstantin Ipsilanti, la care se adaugă și un poem istoric în care îi atacă pe greci.

Grigore Tocilescu descoperă și publică la rândul său alte manuscrise inedite, în 1885 și din nou în 1891:

3. „Domnia a treia a lui Alexandru Vodă Șuțu ce i se zice și Dracache”.
4. Revoluția lui Tudor, pe care o amestecă cu mișcarea eteriștilor
5. „Adunare de stihuri”. Cele din 1829 se referă la diferite personaje istorice (Negru VodăMircea cel Bătrân) sau la mai marii zilei. Cele scrise în 1850, vorbesc despre revoluția pașoptistă

În 1942 G. T. Kirileanu va reedita aceste opere, împreună cu alte elemente inedite din opera lui Zilot.

Deși Grigore Tocilescu a copiat poeziile inedite găsite în ghiozdanul de mătase (în număr de 38, scrise între 1828 și 1847), nu a apucat să le publice. Acestea vor apărea abia în 1996, o dată cu editarea operelor complete ale lui Zilot Românul.

Lucrarea „Visul lui Poliopt”, care se ocupa de istoria Țării Românești după fuga lui Caragea, nu a fost publicată niciodată și este socotită astăzi pierdută.

VALOAREA OPEREI

„Adunare de stihuri” - foaie de titlu

Valoarea operei lui Zilot Românul trebuie judecată din două perspective: cea literară și cea istorică. Opera sa deține un caracter moralizator, întâmplările istoriei fiind socotite drept răsplate ori pedepse divine.

Din punct de vedere literar, analize consistente au fost făcute de către B. P. Hasdeu și Mihai Gaiță. Perioada de creație a lui Zilot se împarte în două: o etapă de luptă între curentul grecesc și cel românesc, în care scriitorul își exprimă năzuințele către independență națională folosind un limbaj curat românesc, și o etapă secundară, constând în creații poetice de factură strict literară. Acestea fac parte din curentul parentic apărut după anul 1821.

Gh. Adamescu a remarcat că dacă Zilot „ar fi scris numai în primele decenii ale secolului nostru, ar fi fost printre cronicarii «din epoca fanarioților», un lucrător de mare merit – cum l-a judecat Hasdeu: însă ca scriitor pe la 1850, când avem pe un AlecsandriAlexandrescu, pierde mai toată însemnătatea și devine, întrucât privește ultimele sale opere, un om al vremii vechi care trăiește într-o epocă nouă și cu totul străină de sine”[11].

Paul Cornea îi acordă însă mult mai mult credit, considerându-l unul dintre cei mai interesanți creatori ai epocii sale și comparându-l chiar cu Bălcescu. Criticul literar subliniază în acest sens expresivitățile obținute prin procedee diverse și rafinate[12].

În ceea ce privește poeziile lui Zilot Românul, fie ele de factură istorică ori strict literară, scriitorul a mărturisit că „poeziia foarte mi-au fost lesne și mi-au fost dragă din firească pricină (sau pornire); și cu toate că la românie (precum să află acuma limba patriei) prea cu greu cade a poezi, dar pă mine această greutate nu m-au putut depărta de dânsa”. Creația poetică a serdarului Fănuță se remarcă în special prin narațiunea versificată, gen specific timpului în care a trăit scriitorul. Din acest punct de vedere, relatarea sa despre uciderea lui Constantin Hangerli este socotită ca „cea mai importantă din punct de vedere literar”[13] dintre cele trei povestiri existente în legătură cu acest subiect. În poeziile sale, Fănuță utilizează procedee precum efectul specific paralelismului ritmic și sintactic,[14] larg răspândit în Orientul Antic.

Din perspectivă istorică opera lui Zilot Românul acoperă perioada 1796 - 1823, însă referiri sunt făcute până în epoca dacilor.

În ceea ce privește problema neamului românesc, Zilot enunță fără echivoc că în vremurile vechi Dacia însemna TransilvaniaȚara Românească și Moldova, iar daco-romanii din vechime sau românii de acum locuiesc pe teritoriul acestor trei țări. Totodată, menționează că numele țării a evoluat din „Dacia” în „Romania” și apoi în „România”. În scrieri se regăsesc și aspirațiile sale către unitatea principatelor române. Nu în ultimul rând, sunt pomenite relațiile dintre Imperiul Otoman și Țările Române ce se bazează pe tratatele încheiate în timpul lui Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș.

În primul rând, valoarea operei istorice a lui Zilot stă însăși în consemnarea faptelor. Unele dintre evenimentele relatate se regăsesc detaliate doar aici (de exemplu răscoala lui Iordache Olimpiotul). Pe de altă parte, din aceste cronici se pot extrage date și informații bogate cu caracter social, economic, bisericesc, politic sau militar.

Importanța operei lui Zilot Românul se poate înțelege urmărind interesul și lucrările istoricilor care s-au folosit de datele furnizate de către acesta despre sfârșitul epocii fanariote. Sunt de menționat istoricii B. P. HasdeuGr. TocilescuV. A. UrechiaIonescu-GionA. D. XenopolAndrei OțeteaMircea T. Radu etc.

* 1796: Karl Friedrich von Steinmetz (n. 27 decembrie 1796 - d. 2 august1877) a fost un feldmareșal prusac, mai târziu german (după 1871). 
În campaniile de 1813 și 1814, Steinmetz ca locotenent în 1 corp de infanterie al lui Wartenburg, a luat parte la mai multe bătălii împotriva francezilor, pentru curajul în luptă fiind distins cu Crucea de Fier.
În 1819, a fost transferat la Regimentul al 2-a de Gardă, la care a servit pentru o perioadă scurtă de timp, în anul următor a fost repartizat la școala militară Belinsky, iar în 1824 a fost admis la Departamentul topografic al Statului Major General prusac. În 1828 a fost ridicat la rang de căpitan. După ce în 1839 a fost promovat maior, Steinmetz a fost numit comandant al batalionului Düsseldorf Landwehr, iar în 1841comandant al batalionului-gardă de rezervă Spandau.
În campania din 1848 împotriva danezilor Steinmetz a comandat al 2-lea batalion și apoi regimentul al 32-lea, fiind decorat cu ordinul "Pour le Mérite". Până la sfârșitul ostilităților Steinmetz a fost promovat colonel și în 1851 a fost numit director al Corpului de Cadeți din Berlin. În 1854, a fost promovat la gradul de colonel și desemnat comandant militar la Magdeburg, după care a devenit general-maior, iar șase luni mai târziu a fost ridicat până la general-locotenent și comandând divizia 1 la Königsberg. În 1862 a fost numint comandant al corpulului al 2-lea de armată, iar din 1864, al celui de-al 5-lea.
În fruntea Corpului al 5-lea Steinmetz a luat parte la războiul contra Austriei, și a învins la NachodSkalitz și Schweinschädel. El de asemenea a avut o contribuție însemnată la victoria decisivă în bătălia de la Königgrätz. De atunci, Steimetz împreună cu Moltke a fost considerat unul dintre generalii prusac cei mai străluciți.
De la începutul războiului franco-prusac Steinmetz a preluat comanda Armatei 1 și a luptat la bătăliile de la Spicheren și Borny-Colombey. În timpul bătăliei de la Gravelotte o acțiuni neglijentă a lui Steimetz a dus pierderi masive în rândul trupelor prusace și armata sa a fost plasată sub supravegherea directă a prințului Friedrich Karl În timpul asediului Metz-ului discordanțele dintre Steimentz și prinț au dus în final la eliminare de pe teatrul de luptă a celui dintâi, fiind numit guvernator general în Poznan.
Imediat după război, a fost ridicat în rang de feldmareșal și sa retras din treburile armatei, a trăit în Görlitz. Steinmetz, a murit la 4 august 1877 în Bad Landeck, unde primea un tratament.
Karl Friedrich von Steinmetz
Karl Friedrich von Steinmetz.jpg
Karl Friedrich von Steinmetz
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
EisenachSaxa-Eisenach[1] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Lądek-ZdrójPolonia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
om politic Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraArmata Prusacă  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboaiele napoleoniene
Primul Război Germano-Danez
Războiul Austro-Prusac
Războiul franco-prusac  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiPour le Mérite
Ordinul Vulturului Negru[*]
Order of St. George, 3rd class[*]
Order of the Red Eagle 1st Class[*]  Modificați la Wikidata
* 1821: Jane Wilde, cunoscută și ca Jane Francesca Agnes (n. 27 decembrie1821Dublin - d. 3 februarie 1896) a fost o poetă irlandeză cunoscută sub pseudonimul "Speranza", susținătoare a mișcării naționaliste. A avut o interes special pentru basmele irlandeze, ajutând la clasificarea acestora. S-a căsătorit cu William Wilde la 12 noiembrie 1851, și au avut trei copii: „Willie” William Charles Kingsbury Wilde (1852-1899), Oscar Wilde (1854-1900) și Isola Francesca Wilde Emily (1857-1867).
·   1822 - S-a născut Louis Pasteur, chimist și biolog, membru al Academiei Franceze; (d. 1895)
Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette), om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei - foto: ro.wikipedia.org

Louis Pasteur  - foto: ro.wikipedia.org

Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette), om de știință francez, chimist şi biolog, pionier în domeniul microbiologiei, membru al Academiei Franceze. A descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele imunologiei; a stabilit metoda conservării berii prin pasteurizare.

·    1832 - S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus, fondatorul Galeriei de artă plastică care îi poartă numele.
Pavel Mihailovici Tretiakov (n. 27 decembrie, 1832 – d. 16 decembrie, 1898), om de afaceri, critic, umorist și colecționar de artă rus, fondatorul Galeriei de artă plastică, din Moscova, care îi poartă numele - foto (Pavel Mihailovici Tretiakov, portret de Repin): ro.wikipedia.org

Pavel Mihailovici Tretiakov, portret de Repin – foto: ro.wikipedia.org

Pavel Mihailovici Tretiakov (n. 27 decembrie, 1832 – d. 16 decembrie, 1898), om de afaceri, critic, umorist și colecționar de artă rus, fondatorul Galeriei de artă plastică, din Moscova, care îi poartă numele.

* 1843: János Török (n. 27 decembrie 1843Vinga, – d. 4 septembrie 1892Tatranská KotlinaSlovacia) a fost un avocatprimar al Timișoarei și comandant al poliției din BudapestaÎn urma a câțiva ani de secetă situația economică din Timișoara s-a deteriorat, iar în 1876 primarul Steiner a demisionat. În locul lui a fost ales primar Török János.[1][2]
În calitate de primar a achiziționat în interesul orașului o serie de proprietăți. Una a fost vechea primărie sârbească, în care funcționa și teatrul, iar în locul ei s-a construit Școala Superioară Regală de Stat. După ce în 1880 noua clădire a teatrului arsese, a cumpărat-o, inclusiv hotelul din clădire, și a organizat o societate pe acțiuni care să-l sprijine, ceea ce a permis reluarea activității teatrului (în limba maghiară) în numai doi ani. De asemenea, a organizat o cantină publică, și un fond de pensii. A continuat pavarea străzilor și a lărgit porțile de acces, care, din considerente militare, erau foarte mici și stânjeneau circulația. A ajutat sinistrații din Seghedin după inundațiile catastrofale din 1872.[2]
În timpul său a fost finalizată construcția unui orfelinat,[2] care ulterior va fi cunoscut ca „Orfelinatul Gisela”. Acesta a fost construit în Fabric, pe locul unde acum este Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie a Universității de Vest.[4] Construcția a început în 1872 și finalizată în 1878, dar și-a deschis porțile încă din 1877.
Cea mai mare realizare a sa a fost introducerea iluminatului public electric, făcând din Timișoara la 12 noiembrie 1884primul oraș din Europa care avea străzile iluminate electric. În 1882 a renunțat să prelungească contractul unei firme de iluminare a străzilor cu gaz de iluminat și a preferat oferta firmei Anglo-Austrian Bruch Electrical Company Ltd. S-au instalat 731 de lămpi, rețeaua stradală având o lungime de 59 km.[5][6]
Török János
Török János 1892 bw.jpg
János Török
Date personale
Născut27 decembrie 1843
Vinga
Imperiul Austriac Imperiul Austriac, (astăzi România)
Decedat (48 de ani)
Tatranská Kotlina
Austro-Ungaria Austro-Ungaria, (astăzi Slovacia)
PărințiJános și Mária (n. Thodorovits)
Căsătorit cuLeona (n. Rieger)[2]
NaționalitateUngaria maghiară
Cetățenie Imperiul Austriac
 Austro-Ungaria
EtnieUngaria maghiară
Ocupațiejurist
notar
avocat Modificați la Wikidata
Primar al Timișoarei
În funcție
1876[1] – 1885[1]
Comandant al poliției din Budapesta,
Consilier ministerial
În funcție
1885 – 1892

RezidențăTimișoaraBudapesta
Alma materUniversitatea din Budapesta
Cunoscut pentruintroducerea iluminatului public electric în Timișoara
Profesieavocat
* 1849: Prințesa Alice de Bourbon-Parma (italiană Alicia Maria Carolina Ferdinanda Rachael Giovanna Filomena27 decembrie 1849 - 16 ianuarie 1935) a fost fiica cea mică a lui Carol al III-lea, Duce de Parmași a soției lui, Prințesa Louise Marie Thérèse a Franței care era fiica cea mare a lui Charles Ferdinand, Duce de Berry și a Prințesei Caroline Ferdinande Louise a celor Două Sicilii. Alice a fost deci strănepoata regelui Carol al X-lea al Franței. Alice a fost nepoata lui Henri, conte de Chambord, regele disputat al Franței din 2-9 august 1830 și pretendentul legitimist la tronul Franței din 1844 până în 1883. La castelul Frohsdorf din Austria, la 11 ianuarie 1868, s-a căsătorit cu Ferdinand al IV-lea, Mare Duce de Toscana (1835–1908). Alice și Ferdinand au avut zece copii:
Alice
Alice di Borbone Parma 1849 1935.jpg
Prințesa Alice de Bourbon-Parma
Date personale
Nume la naștereAlicia Maria Carolina Ferdinanda Rachael Giovanna Filomena
Născută27 decembrie 1849
Parma, Ducatul de Parma
Decedată (85 de ani)
SchwertbergAustria
ÎnmormântatăCripta Capucinilor din Viena Modificați la Wikidata
PărințiCarol al III-lea, Duce de Parma
Luisa Maria Tereza de Bourbon-Artois Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Henry, Count of Bardi[*]
Robert I, Duce de Parma
Prințesa Margherita de Bourbon-Parma Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFerdinand al IV-lea, Mare Duce de Toscana
CopiiArhiducele Leopold Ferdinand
Louise, Prințesă de Saxonia
Arhiducele Iosif Ferdinand
Arhiducele Peter Ferdinand
CetățenieFlag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Prințesă
Familie nobiliarăCasa de Bourbon-Parma
Casa de Habsburg-Lorena
Mare Ducesă de Toscana
* 1863: Mihail Andreas Barclay de Tolly (rusă Михаил Богданович Барклай-де-Толли n. 27 decembrie 1863 — d. 26 mai 1919) a fost un feldmareșalși ministru al apărării din Imperiul Rus, care a luptat în timpul Invaziei franceze a Imperiului Rus și în Războiul celei de-a Șasea Coaliții.

Mihail Andreas Barclay de Tolly
Barclay1829.jpg
Fragment din portretul lui M. A. Barclay de Tolly
efectuat de[1] George Dawe
Date personale
Născut27 decembrie 1761
Pamūšis[*]Lituania Modificați la Wikidata
Decedat26 mai 1818
CerniahovskPrusia RăsăriteanăRegatul Prusiei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatEstonia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHelene Barclay de Tolly[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Imperiul Rus
CetățenieFlag of Finland.svg Finlanda Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
om politic Modificați la Wikidata
Activitate
Activitate
RamuraArmata Imperială Rusă  Modificați la Wikidata
GradulFeldmareșal
* 1868: Ferdinand Karl de Austria (27 decembrie 1868  12 martie 1915) a fost al treilea fiu al Arhiducelui Karl Ludwig de Austria și a Prințeseia Maria Annunciata de Bourbon-Două Sicilii. A fost fratele mai mic al Arhiducelui Franz Ferdinand de Austria care a fost omorât la Sarajevo la 28 iunie 1914, eveniment care a dus la declanșarea Primului Război Mondial.
Ferdinand Karl și soția sa Bertha Czuber, 1910.
Ca și fratele său, s-a căsătorit morganatic în 1909 cu Bertha Czuber (1879–1979). Nu au avut copii.
În 1911 a fost expulzat din casa de Habsburg de către împăratului Franz Joseph. Și-a luat numele de Ferdinand Burg și a trăit la Tirol. A fost afectat de tuberculoză din cauza căreia a murit în 1915.
Arhiducele Ferdinand Karl
Ferdinand Karl Austria 1868 1915 photo1901.jpg
Date personale
Născut27 decembrie 1868
Viena
Decedat (46 de ani)
Munchen
ÎnmormântatMerano Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculozăModificați la Wikidata
PărințiArhiducele Carol Ludovic al Austriei
Prințesa Maria Annunciata de Bourbon-Două Sicilii Modificați la Wikidata
Frați și suroriArchduchess Maria Annunciata of Austria[*]
Arhiducesa Margarete Sophie a Austriei
Arhiducesa Elisabeta Amalia a Austriei
Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei
Arhiducele Otto Franz al Austriei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBertha Czuber
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
OcupațiePrimat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăHabsburg-Lorena
* 1879: Sydney Greenstreet (27 decembrie 1879 - 18 ianuarie 1954) a fost un actor englez de teatru și film.[1] Este cel mai notabil pentru filmele Warner Bros. în care a apărut alături de Humphrey Bogart și Peter Lorre, filme precum The Maltese Falcon (1941) sau Casablanca (1942).

* 1894: Tana Qvil este pseudonimul lui Maria Ana Oardă (n. 27 decembrie 1894București — d. 1976) care a fost o poetă română, cunoscută ca soția lui Ion Vinea.

NOTE BIOGRAFICE, PSEUDONIM

Tatăl poetei a fost medic de profesie, în timp ce mama a fost profesoară secundară. A studiat la facultatea de litere din București. Pentru câțiva ani ea a predat română și istorie, înainte ca să se reprofileze, tot temporar, pe traduceri.

Ineditul pseudonim provine de la numele soției regelui roman Tarquiniu Bătrânul, Tanaquil (nume găsit la întâmplare de poetă într-un Larousse).

BIOGRAFIE LITERARĂ

Colaborează prima dată în 1917 la Deșteptarea politică și socială, zis și Chemarea, publicație de stânga condusă de Ion Vinea. A publicat doar în Clopotul lui Henri Gad și mai ales în Contimporanul. Își strânge versurile în volum abia în 1968, după modelul soțului ei.

OPERE

·         1896 - S-a născut romancierul american Louis Bromfield (m. 18 martie 1956)
·         1897: S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician și filozof român, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naționale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Național din București (d. 1964). Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu – d. 21 mai 1964, București) a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român. Fratele mai mare al publicistului Alexandru Vianu. Căsătorit cu Elena Vianu (1911 – 1965). Fiul său, Ion Vianu, este un cunoscut medic psihiatru și scriitor. Fiica sa, Maria Alexandrescu Vianu, este un istoric al artei antice și arheolog. A scris studii de estetică şi stilistică, memorialistică, a analizat din punct de vedere estetic fenomenul literar românesc şi universal (“Arta şi frumosul”, “Arta prozatorilor români”); (m. 21 mai 1964).

·         1901 - S-a născut Marlene Dietrich, actriță și cântăreață germană (d. 1992)

Marlene Dietrich (n. 27 decembrie 1901 Schöneberg (astăzi în Berlin) – d. 6 mai 1992, Paris) a fost o actriță și cântăreață germană. Este prima actriță germană care a ajuns celebră în Hollywood. De-a lungul carierei, Dietrich s-a reinventat constant, începând a fi cântăreață de cabaret, fată din cor și actriță în filme germane în Berlinul anilor ’20, stea de la Hollywood de-a lungul anilor ’30, și în final, o interpretă internațională, devenind una din idolii secolului al XX-lea. Dietrich a fost bisexuală. În 1939 Dietri

·         1906 - S-a născut poetul Emil Giurgiuca (m.03.03.1992).

·         1916 - S–a născut, la Braşov, pictorul Friedrich Bőmches.

·         1917 - S-a născut, la Bolgrad, în Basarabia, Alexandru Cişmigiu, arhitect recunoscut pe plan internaţional.
* 1925: Moshe Arens (în ebraică משה ארנס, n. ,[1][2][3]Kaunas, Lituania) este un inginer, diplomat și om politic de centru-dreapta din Israel, de origine lituaniano-americană, unul din fruntașii mișcării Herut și ai partidului Likud, a fost ambasador al țării sale la Washington, apoi a fost ministru al apărării (1983-1984, 1990-1992, 1999) și ministru de externe al Israelului (1988-1990).
Fost conferențiar la Politehnica (Technion) din Haifa, a devenit în ultimii ani publicist, scriind articole de opinie în ziarul Haaretz, exprimând în general critici la adresa politicii guvernelor succesive ce au urmat guvernelor din care a făcut parte, mai ales în domeniul apărării și al încălcării drepturilor omului.
1925 - S-a nascut Michel Piccoli, actor francez de film (“Le Mepris”, “La voie lactée”).
·         1931 - S-a născut Scotty (Winfield) Moore, chitarist american, acompaniator al lui Elvis Presley.
* 1931: William John Charles, CBE (27 decembrie 1931 – 21 februarie 2004), cunoscut ca John Charles, a fost un fotbalist galez. Considerat de mulți cel mai mare fotbalist galez din toate timpurile[1], putea să joace și atacant și fundaș. De atunci a fost inclus în Football League 100 Legends și în Football Hall of Fame.
Charles cu Sivori și Boniperti la Juve.
Nu a fost niciodată atenționat sau eliminat de pe teren în toată cariera lui[necesită citare], datorită filozofiei sale de a nu răni sau lovi intenționat un jucător advers. Având 1,88 m, a fost poreclit Il Gigante Buono – Gigantul Blând.
·         1934Larisa Latînina, gimnastă sovietică
·         1935 - S-a născut Vasile Grigore, pictor şi colecţionar de artă.

·         1941 - S-a născut Mike Pinder, clăpar britanic (Moody Blues).
·         1941 - S-a născut Leslie Maguire, clăpar britanic (Gerry & The Pacemakers).
·         1941 - S-a născut Eddie Taylor, saxofonist american.
·         1943Joan Manuel Serrat, cantautor catalan
·         1944 - S-a născut Tracy Nelson, cântăreaţă, pianistă şi compozitoare americană (Mother Earth).
·         1944 - S-a născut Mick Jones, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Spooky Tooth, Foreigner).

* 1944: Ștefania Mincu (n. 27 decembrie 1944Plopenijudețul Constanța) este o scriitoare română, care publică și sub pseudonimul de poetă Ștefania Plopeanu.

Părinții săi au fost Cojocaru Ilie și Cojocaru Elena, țărani săraci.

După ce a absolvit școala generală în Plopeni (1951-1958), a continuat studiile la Liceul „Mihai Eminescu”, din orașul Constanța (1958-1962) continuând apoi cu Facultatea de Filologie, la Universitatea din București, secția limba și literatura română (1962-1967).

Și-a luat licența în 1967 cu o lucrare despre Filosofie și poezie la Lucian Blaga. A urmat apoi, la studii fără frecvență, Facultatea de limba franceză (1970-1974), fără a o termina printr-o lucrare de licență. A luat doctoratul în Litere la Universitatea din București, cu magna cum laude, în 2001, cu lucrarea Miorița. O hermeneutică ontologică.

Activitatea profesională

A început să lucreze ca profesoară de limba română și franceză la Liceul agricol Poarta Albă (1967-1974), apoi, prin concurs, ca profesoară la Liceul de Construcții nr. 18 (devenit după 1989 Liceul Teoretic „Decebal”) din București (1974-2001) și la Liceul „Gheorghe Lazăr” (1988-1989) din București.

După Revoluția Română din 1989 a lucrat ca redactor și apoi administrator unic la Editura Pontica, din Constanța (1992-2012).

A lucrat și ca redactor la revista „Paradigma”, din Constanța, și coordonator al revistei după moartea soțului ei, scriitorul Marin Mincu. A fost membru fondator și apoi coordonator, după moartea soțului, al Cenaclului literar „Euridice” (devenit, după 2009, Cenaclul „Marin Mincu”). Membră a juriului și apoi coordonator, după 2009, al Premiului literar „Euridice” (devenit, după 2009, Premiul „Marin Mincu”).

A ținut conferințe și comunicări pe teme literare la Universitățile din București, ChișinăuBălțiCernăuțiSuceavaTârgovișteClujSibiuAlba Iulia, precum și la Accademia di Romania din Roma.

Opera

A debutat, în 1961, cu versuri, în revista „Luceafărul.

A colaborat, în timpul vieții, la mai multe reviste literare: „Luceafărul”, „Gazeta literară”, „Contemporanul”, „Tomis”, „Poesis”, „Cultura”, „Ziua literară”, „Orizont”, „Cafeneaua literară”, „Caiete critice”, „Paradigma”.

Poezie

în volume:

  • Cum eu..., Ed. Cartea Românească, 1974;
  • Vorbindu-vă prin semne, Ed. Cartea Românească, 1979;
  • Elegii vorbite, 1982, Ed. C.R.;
  • Scrisoarea femeii urâte, Ed. Eminescu, 1984;
  • Cartea seducției, Ed. Cartea Românească, 1986;
  • Cavalerul din drezină, Ed. Pontica, 1992;
  • Starea de juxtapunere, Ed. Pontica, 1997;
  • Cum stau eu aici pe terasă și contabilizez obscenitatea istoriei, Ed. Vinea, 2001;
  • Vorbindu-vă prin semne, antologie, Cartea Românească, 2002;
  • Dincolo dincoace de poezie, Ed. Vinea, 2010.

Critică literară și eseu

volume:

  • Nichita Stănescu – Poezii, antologie, tabel cronologic, studiu introductiv și comentarii, Ed. Albatros, 1987; Ed. a II-a, revăzută și adăugită, Ed. Pontica,1997.
  • Nichita Stănescu. Între poesis și poiein (eseu monografic), Ed. Eminescu, 1991;
  • Miorița. O hermeneutică ontologică, Ed. Pontica, 2002;
  • Despre starea poeziei (I), Ed. Pontica, 2003;
  • Douămiismul poetic românesc. Starea poeziei II, Ed. Pontica, 2007;
  • Starea poeziei III, Ed. Palimpsest, 2011;

Traduceri în volume

  • D’Arco Silvio Avalle, Modele semiologice în Commedia lui Dante (în colaborare cu Marin Mincu), Ed. Univers, 1979;
  • Maria Corti, Principiile comunicării literare, Ed. Univers, 1981;
  • Cesare Segre, Istorie-cultură-critică, Ed. Univers, 1986;
  • Maria Corti, Cântecul sirenelor, roman, Ed. Pontica, 1991;
  • Umberto EcoPendulul lui Focault, Ed. Pontica, 1991;
  • Gianni Vattimo, Sfârșitul modernității, Ed. Pontica, 1993;
  • Marin Mincu, Semiotica literară italiană, Ed. Pontica, 1993;
  • Gianni Vattimo, Dincolo de subiect, Ed. Pontica, 1994;
  • Gianni Vattimo, Societatea transparentă, Ed. Pontica, 1995.
  • Umberto Eco, Insula din ziua de ieri, Ed. Pontica, 1995;
  • Alberto Moravia, Disprețul, Ed. Pontica, 1996;
  • Gianni Vattimo, Aventurile diferenței, Ed. Pontica, 1996;
  • Umberto Eco, Limitele interpretării (în colaborare cu Daniela Bucșă), Ed. Pontica, 1996; Ed. a II-a revăzută, Ed. Polirom;
  • Gianni Vattimo, Pier Aldo Rovatti, Gândirea slabă, Ed. Pontica, 1998;
  • Lucio Klobas, Gândirea extremă, Ed. Pontica, 1998;
  • Pier Paolo Pasolini, Petrol (roman), Ed. Pontica, 1999;
  • Umberto Eco, Baudolino, roman, Ed. Pontica, 2000;
  • Gianni Vattimo, Subiectul și masca, Ed. Pontica, 2001;
  • M. Luzi, Poezii, antologie tradusă de – , Ed. Pontica, 2002;
  • Umberto Eco, Kant și ornitorincul, Ed. Pontica, 2002. Ediția a II-a, revăzută, Ed. Polirom, 2010;
  • Gianni Vattimo, Dincolo de interpretare, Ed. Pontica, 2003;
  • Marin Mincu, Interviu cu poeți italieni, Ed. Pontica, 2003;
  • Gianni Vattimo, Filosofia la timpul prezent, Ed. Pontica, 2003;
  • Umberto Eco, Interpretare și suprainterpretare, 2004;
  • Umberto Eco, Misterioasa flacără a reginei Loana, Ed. Polirom, 2005;
  • Umberto Eco, Apocaliptici și integrați, Ed. Polirom;
  • Gianni Vattimo, Etica interpretării, Ed. Pontica, 2005;
  • Luigi Pareyson, Ontologia libertății, Ed. Pontica, 2005;
  • Gianni Vattimo, A crede că mai credem, Ed. Pontica, 2005;
  • Marin Mincu, Jurnalul lui Dracula, roman (versiunea românească dată de – );
  • Marin Mincu, Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidiu, roman, Ed. Polirom, 2005.(versiunea românească realizată de...;
  • Silvia Ronchey, Enigma lui Piero, Ed. RAO, 2006;
  • Umberto Eco, De la arbore către labirint, Ed. Polirom, 2008;
  • Umberto Eco, Cimitirul din Praga, roman, Ed. Polirom, 2010;
  • Umberto Eco, Cum ne construim dușmanul, Ed. Polirom, 2010;
  • Gianni Vattimo, După creștinism, Ed.?, 2013?
  • Gianni Vattimo, Nihilism și emancipare, Ed.?, 2013?

Traduceri în volumele altora

  • Textele avangardiștilor români traduse din limba franceză în edițiile la Avangarda literară românească, antologiile realizate de Marin Mincu;
  • Maria Corti, Pentru o enciclopedie a comunicării literare, Pontica, 2000 (în colaborare cu George Popescu).

În prezent scriitoarea, care este membră a Uniunii Scriitorilor din 1981, continuă să publice cronici de poezie și eseuri critice, locuind alternativ în București și Constanța.

Premii literare

  • Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traduceri (1999), pentru traducerea romanului Petrol de Pier Paolo Pasolini;
  • Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu (2003) pentru lucrarea Miorița. O hermeneutică ontologică. Pentru aceeași lucrare a mai obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2002);
  • Premiul Emia, Deva, 2004;
  • Premiul Poesis, Satu-Mare la Festivalul „Frontiera Poesis”, pentru volumul de critică Douămiismul poetic românesc.

·         1945 - S–a născut Ştefan Macovei, sculptor, membru al UAPR.

·      1948 - S-a născut actorul francez Gerard Depardieu

Gérard Xavier Marcel Depardieu (n. 27 decembrie 1948 este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi. El a câștigat mai multe premii, incluzând câte o nominalizare pentru cel mai bun actor la Academy Award și la premiile BAFTA 1992 pentru rolul său din Cyrano de Bergerac, și o alta la Oscar în 1991.

Pentru aceeași prestație de înalt nivel artistic a fost onorat cu Frunza de Palmier la Cannes în 1990. Tot datorită cunoscutului personaj al lui Edmond Rostand a primit premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Actor din Green Card. Depardieu și-a manifestat intenția de a renunța la cetățenia franceză, iar președinția rusă a anunțat că i-a acordat-o pe cea rusă.

·    1956 - S-a născut Doina Melinte, atleta romana, alergatoare pe curse de semifond.

Doina Melinte (n. 27 decembrie 1956, Hudești, Botoșani), fostă atletă română, laureată cu aur și cu argint la Los Angeles 1984. S-a nascut in localitatea Hudesti, judetul Botosani si a inceput sa practice sportul din copilarie, activand intr-o echipa de handbal. S-a mutat apoi la Bistrita si s-a apucat de atletism la clubul din localitate.

Prima performanta sportiva a obtinut-o prin calificarea pana in semifinala in cursa olimpica de 800 de metru de la Moscova, pentru ca in urmatorii ani sa se impuna printre cele mai bune semifondiste din lume. Este medaliata cu aur pe distanta de 800 m si cu argint pe 1.500 m la Olimpiada din 1984, laureata cu bronz la Campioanatul european din 1986, respectiv la cel mondial din 1987 pe distanta de 1.500 m. S-a retras din competitiile sportive in 1993. Intre 1990-1992, a fost deputat de Bacau, aleasa pe listele Frontului Salvarii Nationale.

* 1966: Masahiro Fukuda (n. 27 decembrie 1966) este un fost fotbalist japonez.
* 1966: William Scott "BillGoldberg[1] (TulsaOklahoma27 decembrie din 1966) este un luptător profesionistactor, fost jucător de fotbal americanși fost comentator de arte marțiale mixte american,[2] care în prezent lucrează în WWE în brandul Raw. Acesta este mai bine cunoscut pentru timpul său în World Championship Wrestling (WCW).
·         1967Attila Kovacs, politician român
* 1967: Aurelian Roșca (n. 27 decembrie 1967, Craiova) este un antrenor de handbal din România. În vara anului 2014, din poziția de antrenor principal, Roșca a câștigat cu echipa României medalia de aur la Campionatul Mondial pentru Junioare din Republica Macedonia.[1]
În sezonul 2015-2016, Roșca a fost antrenor principal al HCM Baia Mare.[2]Începând din 7 noiembrie 2016, Aurelian Roșca a fost antrenorul principal al CSM București,[3] până în 30 martie 2017, când a fost înlocuit cu Per Johansson.[4] În sezonul 2017-2018 (7 iunie 2017 - 28 februarie 2018), a fost antrenor principal al HCM Râmnicu Vâlcea.[5][6]
* 1971: Duncan Cowan Ferguson (n. 27 decembrie 1971, Stirling, Scoția) este un fost fotbalist scoțian.[2]
Ferguson și-a început educația fotbalistică la Carse Thistle, înainte de a semna pentru Dundee United în 1990 primul său contract de profesionist. De atunci a jucat la RangersEverton FC și Newcastle United; cariera sa a oscilat deseori datorită controverselor și accidentărilor.
* 1977: Florin Popete (n. 27 decembrie 1977Târgu JiuRomânia) este un fotbalistromân care a evouluat ultima dată la echipa Pandurii Târgu Jiu pe postul de fundaș. A debutat pentru Farul Constanța în Liga I pe 11 august 2001 într-un meci pierdut împotriva echipei Ceahlăul Piatra Neamț.
* 1980: Claudio Castagnoli[1][2][3] (27 decembrie din 1980) este un wrestler profesionis elvețian care lucrează pentru WWE, în marca sa Raw, sub numele de Cesaro. Este cunoscut pentru activitatea sa in promotiile independente americane, cum ar fi CHIKARA, Inelul de Onoare sau Pro Wrestling Guerrilla. De asemenea, a luptat în Japonia in Pro Wrestling Noah.
A fost o dată Campion Mondial după ce a câștigat o dată Campionatul Mondial din PWG. A mai fost de asemenea Campion Mondial în Perechi ROH, Campion Mondial în Perechi de CZW și Campion de Perechi de CHIKARA.
În WWE, el a devenit Campion al Statelor unite ale WWE si campion în perechi lângă Tyson Kidd. De asemenea, este primul câștigător al André The Giant Memorial Battle Royal.
* 1981: Emilie de Ravin (n. 27 decembrie 1981)[1] este o actriță australiană. Ea a jucat rolul lui Tess Harding în serialul Roswell și rolul lui Claire Littletonîn drama ABC Lost.
De Ravin la MuchMusic Video Awards2007
De Ravin a fost inclusă de trei ori în lista „Hot 100” a revistei Maxim: în 2005, pe poziția #47,[2] în 2006 pe #65,[3] și în 2008 pe #68.[4]
Emilie de Ravin
Emilie de Ravin cropped.jpg
Emilie de Ravin la San Diego Comic Con 2014
Date personale
Născută (37 de ani)
Mount Eliza, VictoriaAustralia
Căsătorită cuJosh Janowicz (c. 2003) (separați din 2013)
CetățenieFlag of Australia (converted).svg Australia Modificați la Wikidata
OcupațieActriță
Activitate
Alma materNational Institute of Dramatic Art[*]
Australian Ballet School[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1999–prezent
* 1982: Ovidiu Ștefan Hoban (n. ,[1] Baia MareRomânia) este un fotbalist român care joacă la clubul CFR Cluj și la echipa națională de fotbal a României. Hoban a debutat la echipa națională într-o victorie cu 4-0 în fața selecționatei din Trinidad-Tobago, intrând în a doua repriză a amicalului jucat pe 4 iunie 2013.[2]
* 1983: Marco Zoro (n. 27 decembrie 1983AbidjanCoasta de Fildeș) este un fotbalist ivorian liber de contract. De asemenea este și component al echipei naționale de fotbal a Coastei de Fildeș. A debutat pentru Universitatea Craiova în Liga I pe 27 februarie 2011într-un meci pierdut împotriva echipei Steaua București.
* 1985: Adil Rami (Pronunție în franceză/a.dil ʁa.mi/ ; arabă عادل رامي; n. 27 decembrie 1985) este un fotbalist francez care evoluează pe poziția de fundaș la clubul francez Olympique Marseille.
* 1986: Jasmin Trtovac (n. 27 decembrie 1986Novi PazarIugoslavia) este un fotbalist sârb care evoluează în prezent pentru Gaz Metan Mediaș. Un alt club din România la care a evoluat este Gloria Bistrița.
Radu Marian
Radu Marian - dec 2019.jpg
Radu Marian
Date personale
Născut (29 de ani) Modificați la Wikidata
ChișinăuURSS Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Etnieromâni Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
politician Modificați la Wikidata
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a
Deținător actual
Funcție asumată
9 martie 2019

Alma materAcademia de Studii Economice a Moldovei
Universitatea din Edinburgh

* 1990: Radu Marian (n. ChișinăuURSS) este un economist și politician moldovean, deputat în legislatura a XXI-a a Parlamentului Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate.

A absolvit în 2010 Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, actualmente Centrul de Excelență în Economie și Finanțe. Este licențiat în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova (2013). În 2012 a studiat în SUA, în baza bursei „UGRAD” oferite de Departamentul de Stat al Statelor Unite, iar în 2016 a câștigat bursa de masterat „Chevening” a Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit.[1] Este inclus în lista a 100 absolvenți ai Școlii de business a Universității din Edinburgh cu reușite remarcante în viața post-universitară.[2]

Este co-autorul proiectului „TwentyTu”, o inițiativă de educație creată cu scopul de a oferi cursuri în domenii asociate IT. A participat la numeroase inițiative civice locale.[1]

În Parlament, a înaintat mai multe proiecte legislative, printre care propunerea (co-autor Dan Perciun) de a dezbate în plen inițiativele care adună cel puțin 10.000 de semnături.

* 1990: Miloš Raonić (în muntenegrean Милош Раонић; PodgoricaMuntenegru27 decembrie, de 1990) este un jucător profesionist de tenis canadian de origine muntenegreană. Este în prezent numărul 3 în Clasamentul ATP.
Este profesionist din anul 2008 și face parte din echipa de Cupa Davisdin Canada, fiind jucătorul canadian cu cel mai bun clasament individual.[3]
* 1995: Timothée Hal Chalamet (/ˈtɪməθi ˈʃæləm/ tim-ə-thee-_-shal-ə-may;[1]n. Hell's Kitchen[*]SUA)[2] este un actor american născut în New York, dintr-un tată francez și o mamă americană.[3] 
Cariera lui de actor s-a cristalizat în scurt-metraje, înainte de a apărea în serialul de televiziune Homeland. Timothée și-a făcut debutul în film în drama lui Jason ReitmanBărbați, Femei și Copii și a apărut în filmul Interstellar, regizat de Christopher Nolan.
În 2017 a devenit mult mai cunoscut datorită rolurilor din Lady Bird,debutul regizoral al Gretei Gerwig, și westernul lui Scott Cooper, Inamici, și, în special, pentru rolul principal din Spune-mi Cum Vreiîn regia lui Luca Guadagnino. Acesta din urmă i-a adus nominalizări pentru un Oscar, un Glob de Aur, un premiu SAG și un premiu BAFTA la categoria Cel Mai Bun Actor.
El este al treilea cel mai tânăr actor nominalizat pentru premiul Oscar la această categorie.[4]
* 1988: Hayley Nichole Williams[2][3] (n. 27 decembrie 1988)[4] este o cântăreață și compozitoare americană care este cel mai bine cunoscută ca solista principală, pianista ocazională și compozitoarea principală a formației de rock americane, Paramore.[2][5] Williams este de religie Creștină și își discută credința regulat în relație cu muzica ei, dar a criticat natura de judecată a unor Creștini. Frații Farro au declarat că diferențele lor în credință au contribuit la plecarea lor din Paramore.[25][26]
Din 2008, ea a fost într-o relație cu chitaristul formației New Found GloryChad Gilbert. Pe data de 31 decembrie 2014, Williams a confirmat că ea și Gilbert sunt logodiți, după ce a fost cerută în ziua de Crăciun.[27][28]
* 1988: Hiroki Yamada (n. 27 decembrie 1988) este un fotbalist japonez.
* 1997: Manaka Inaba este o membră al trupei Juice=Juice, fostă membră al trupei „Country Musume”. Înainte de a veni membru în trupa Country Musume, a făcut parte din „Hello! Pro Kenshuusei” din 2013 până în 2014.
* 1997: Alina Ștefania Stănilă (n. 27 decembrie 1997Aninoasa) este o gimnastă artistică română, campioană europeană în concursul pe echipe în 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...