4. /2 DECEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A OPTSPREZECEA
A.
PLĂCINTE
Prăjitură din multe foi şi aluat franţuzesc de post
· 250
g făină;
· 250
g margarină;
· ½
pahar apă;
· 1
linguriţă oţet;
· Sare;
· Marmeladă
Se cerne făina pe planşetă.
Se adaugă apă, sare, oţet şi 1/10 din cantitatea de
margarină.
Se frământă bine până se obţine un aluat care nu se
mai lipeşte de mână şi de planşetă.
Se lasă să se odihnească o jumătate de oră.
Se întinde din acest aluat o foaie pe cât posibil
pătrată, cu latura de circa 40 cm.
În mijlocul foii se pune margarina, care mai înainte a
fost frământată repede cu puţină făină, apoi se împătureşte foaia în patru şi
se întinde din nou cu vergeaua.
Se împătureşte din nou în patru şi se lasă la rece o
jumătate de oră.
Se repetă de patru ori această operaţie, la intervale
de câte o jumătate de oră.
Se recomandă ca în timp ce se lucrează aluatul
franţuzesc să se folosească cât mai puţină făină pentru presărat planşeta şi
aluatul, iar la împăturit, să se îndepărteze cu o perie specială toată făina de
pe aluat.
Se întinde pe tava de copt câte o foaie subţire, care
se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri şi apoi se coace, la început la foc
iute, apoi la foc potrivit.
Se procedează la fel cu toate foile.
Când sunt gata coapte, aceste foi se taie în benzi de
8 – 10 cm lăţime, care se ung cu marmeladă.
Se suprapun apoi câte 5 benzi, se ung deasupra cu un
strat subţire de marmeladă fină şi se presară atât deasupra cât şi pe lături cu
foietaj tocat mărunt.
Se taie apoi în bucăţi.
B.
SALATE
Salată de fasole boabe
* 400 g fasole fiartă,
* 2-3 ridichi,
* 2 cepe verzi,
* 1 lingură de oţet pentru salate,
* 1 lingură de ulei de măsline,
* sare după gust.
Se pune fasolea într-un castron, se toacă ceapa şi ridichile şi se amestecă cu
fasolea, oţetul, uleiul şi sarea.
Se poate pune şi un căţel de usturoi şi salata este gata.
C.
SOSURI
Sos alb
·
1 lingură făină;
·
1 lingură margarină;
·
2 pahare vin alb;
·
1 pahar apă
Se topeşte margarina peste care se pune făina în
ploaie şi se lasă la foc mic, amestecând continuu până capătă culoare gălbuie.
Se stinge cu vin alb şi apă.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorba mea
· 1 –
2 morcovi
· 1
rădăcină pătrunjel
· 1
păstârnac
· 1
rădăcină ţelină
· 3
cartofi
· 1
ceapă
· 2 –
3 roşii
· Sare
· Ulei
· 1 l
borş de putină
· 1
legătură leuştean
Se taie în fileuri fine morcovii şi albiturile şi se
înăbuşe cu ulei până se înmoaie.
Se adaugă cartofii
tăiaţi cuburi şi ceapa tocată, apoi apă clocotită şi se lasă la foc potrivit.
Când legumele sunt
aproape fierte se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, sau suc
de roşii, apoi se potriveşte gustul de sare.
Se adaugă borşul fiert
separat şi se mai dă un clocot.
Se adaugă verdeaţa
tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Mâncare de morcovi
· 750
g morcovi;
· 1
ceaşcă ulei;
· 25 g
zahăr;
· 10 g
sare;
· 50 g
margarină
Se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare, apoi
se călesc în ulei.
Separat se arde zahărul şi se stinge cu o cană de apă,
se adaugă peste morcovi şi se lasă la foc mic până scade bine.
Se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor
15 minute.
Se serveşte fierbinte garnisit cu gogoşari în suc de
roşii.
F.
DULCIURI
Covrigei simpli
· 200
g zahăr pudră;
· 400
g margarină (la temperatura camerei);
· 600
g făină;
· 1
vanilie sau 1 linguriţă coajă de lămâie
Se amestecă toate ingredientele, se frământă bine şi
se modelează covrigei de forme diferite (rotunduri, opturi).
Se coc la foc potrivit.
După preferinţă se pot lipi doi covrigei cu marmeladă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu