sâmbătă, 3 decembrie 2022

 7. /4 DECEMBRIE 2022 - SFATURI UTILE


PLASTICUL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII
Alege cu grija produsele din material plastic
Caminele noastre sunt pline de produse din material plastic, iar majoritatea dintre noi nu stim cu adevarat din ce sunt fabricate – sau daca nu cumva sunt nocive sanatatii noastre.
EWG a alcatuit aceste sfaturi pentru a va ajuta sa alegeti mai bine produsele din material plastic sau alternativele acestora:
DE CE TREBUIE SA ALEGEM CU ATENTIE PRODUSELE DIN MATERIAL PLASTIC
Toxicitatea materialelor plastice nu este inteleasa pe deplin si nici testata adecvat. Ceea ce cunoastem este ca majoritatea produselor din material plastic contin aditivi chimici care schimba calitatea plasticului in functie de scopul utilizarii acestuia (de exemplu plasticul poate fi mai moale, mai tare sau rezistent la razele UV).
Unii dintre acesti compusi sau aditivi pe care ii cunoastem deja sunt nocivi, precum compusul chimic bisfenol-A (BPA) si compusii care inmoaie duritatea plasticului, numiti ftalati. Despre alti compusi sau aditivi nu prea se stie mare lucru.
Mai stim deasemenea ca agentii chimici continuti de materialele plastice migreaza, se scurg in mancarea si apa pe care o ambaleaza. Desi cantitatea poate fi relativ mica, nu este dovedita ca fiind sigura, dupa cum relata recent in WebMD Dr Anila Jacob, cercetator stiintific senior la EWG.
Desi majoritatea compusilor chimici care se scurg in produsele culinare sunt considerati a fi “siguri”, Jacob spune in WebMD ca acest lucru nu se intampla ca urmare a faptului ca au fost testati si dovediti a fi siguri, ci mai degraba datorita faptului ca nu au fost dovediti a fi daunatori.
“Exista foarte putine studii publicate despre potentialele efecte daunatoare sanatatii ale compusilor chimici care se scurg din ambalajele de plastic, astfel incat este dificil de spus ca aceste produse sunt “sigure” cu certitudine, mai ales in cazul utilizarii lor pe termen lung, spune Jacob.
Totusi, despre BPA si ftalati se cunosc mult mai multe lucruri. Ambii compusi sunt potentiali daunatori ai hormonilor exista o conexiune din ce in ce mai evidenta intre ei si efecte nocive asupra sanatatii precum modificari ale creierului, de comportament, cancer si chiar perturbatii ale sistemului reproducator.
Materialele plastice se schimba continuu si exista multe necunoscute in privinta lor. Folositi-le cu precautie, in special pe cele pe care le gasim in mod frecvent in caminele noastre si care au contact frecvent cu trupul si mancarea noastra.
ALEGETI SI FOLOSITI MATERIALE PLASTICE MAI SIGURE – ACOLO UNDE CONTEAZA MAI MULT.
Pentru ca plasticul este omniprezent in zilele noastre, alegeti cu grija produsele astfel incat sa minimizati contactul cu ele. Evitarea acestora cu desavarsire nu este practica, de aceea va sugeram sa va concentrati pe cele care vor avea contact cu gura dumneavoastra – aceasta fiind modalitatea cea mai frecventa prin care chimicalele din plastic patrund in organismul uman. Chimicalele din plastic pot avea contact cu gura dumneavoastra in nenumarate feluri: prin maini, prin mancare si prin bautura. Acest lucru este foarte important in special pentru copii mici care adesea isi introduc obiecte sau mainile in gura.
Materiale plastice de evitat:
Nu va apropiati de jucarii marcate cu “3” sau “PVC” (PVC inseamna policlorura de vinil, mai cunoscut ca si “vinil”). PVC este adesea combinat cu ftalati, aditivi toxici care fac plasticul mai flexibil. Desi ftalatii au fost recent interzisi in compozitia noilor jucarii pentru copii, se pot gasi inca in compozitia jucariilor fabricate inainte de februarie 2009, pe cand inca nu erau interzise. Deasemenea se mai gasesc in componenta draperiilor pentru dus, a jucariilor gonflabile pentru plaja, a pelerinelor de ploaie si a jucariilor pentru copii mai mari de 12 ani.
Evitati recipientele din policarbonati (uneori marcate cu #7 sau “PC”), folosite in special pentru stocarea alimentelor si a bauturilor. Aceste materiale plastice sunt rigide si transparente (recipientele pentru depozitarea alimentelor si sticlele de apa, printre altele). Cantitati de BPA pot migra din aceste recipiente, in special daca sunt folosite pentru stocarea alimentelor sau bauturilor fierbinti. Recipientele din plastic usor colorat sau opac nu contin BPA.
Un studiu recent al Universitatii Harvard a demonstrat ca studentii care au consumat bauturi reci din sticlele de policarbonati au avut cu 93% mai mult BPA in organism decat in saptamanile in care au consumat lichidele respective din alte recipiente.
Recomandam folosirea sticlei in defavoarea plasticului. Atunci cand nu aveti incotro, materialele plastice marcate cu #1, 2, 4 sau 5 nu contin BPA si pot fi alternative mai bune.
Cum sa utilizam plasticul:
Atunci cand folositi materiale plastice, utilizati-le cu grija. Va sugeram urmatoarele:
Nu incalziti in cuptorul cu microunde bauturi sau alimente in recipiente de plastic – chiar daca acestea pretind a fi potrivite pentru aceasta utilizare. Caldura poate descompune plasticul si poate elibera aditivi chimici in mancarea sau bautura respectiva. Microundele incalzesc intr-un mod inegal, creaind puncte fierbinti in care plasticul se poate descompune foarte usor.
Folositi recipiente de plastic pentru stocarea lichidelor reci – nu fierbinti
Nu refolositi materiale plastice de unica folosinta. Se pot descompune si elibera compusi chimici atunci cand sunt folosite in mod repetat.
Evitati sticlele de plastic vechi, zgariate. Riscul de expunerea la chemicalele din plastic poate fi mai mare atunci cand suprafata este uzata.
Spalati recipientele din material plastic pe raftul de sus al masinii de spalat vase, cat mai departe de punctul de incalzire al acesteia sau spalati-le de mana. Acest lucru va reduce uzura si deteriorarea plasticului.
Nu permiteti copiilor dumneavoastra sa manuiasca sau sa mestece dispozitive de plastic (telecomanda, celularul) pentru ca acestea pot fi tratate cu solutii de ignifugat (aflati mai mult despre solutiile ingnifuge si despre cum sa reduceti expunerea familiei dumneavoastra intr-un alt articol Sfaturi Casnice Sanatoase).
Copiii trebuie sa se spele pe maini inainte sa manance.
CATEVA ALTERNATIVE MAI SIGURE:
Atunci cand contactul cu gura este inevitabil, evitati utilizarea plasticului. Exista o paleta larga de alternative pe care le puteti utiliza in functie de nevoile familiei dumneavoastra. Unele dintre acestea sunt:
Pentru copii:
* Cand hranitii nou-nascutii cu biberon/formula, alegeti biberoane de sticla sau care nu contin BPA si au tetina din silicon transparent . 
Vezi prima pagina Ghidul de alaptare sigura cu biberonul pentru mai multe informatii despre cum sa alaptezi cu biberonul fara riscuri.
* Ajutati copilul dumneavoastra in perioada de dentitie dandu-i sa muste o tesatura congelata sau lemn natural, netratat. Inelele pentru dentitie din plastic au aditivi nocivi care se pot infiltra in organismul copilului dumneavoastra atunci cand sunt mestecate.
* Cautati jucarii facute din materiale naturale, precum lana, bumbacul si lemnul netratat.
In bucatarie:
* Recipientele din ceramica sau sticla (precum Pyrex) sunt mai bune pentru depozitat si incalzit alimente si bauturi.
* Atunci cand folositi un mixer electric, alegeti recipiente de sticla sau Pyrex in locul plasticului, pentru a evita amestecarea accidentala a eventualelor cioburi de plastic in alimente
* Folositi o sticla de apa din sticla sau din inox si evitati-le pe cele de plastic.
* Evitati linoleum-ul.
* Folositi funduri de bucatarie din lemn, insa curatati-le temeinic pentru a evita bacteriile
* Acoperiti mancarea din cuptorul cu microunde cu un prosop de hartie in loc de un capac de plastic.
In baie:
* Alegeti o draperie de dus din bumbac in locul celei de plastic
* In cada, jucati-va cu jucarii textile sau de aluminiu si barcute de lemn pentru a le evita pe cele din plastic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...