4. /21 MAI 2023 - TEATRU/FILM
În perioada următoare este elev la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc. Este coleg de clasă cu Traian Stănescu, Candid Stoica, Ioana Manolescu, Violeta Andrei, Dorina Lazăr, Ioana Măgură Bernard, Ion Arcudeanu, regretații Jorj Voicu și Marian Hudac, Nicolae Scarlat, Alexandru Lazăr, Melania Ursu, Mitică Popescu până în anul 3 (când a fost arestat), Constantin Drăgănescu.
A jucat pe scena Teatrului din Pitești și a Teatrului de Comedie din Capitală. De la primele apariții scenice s-a afirmat ca o prezență interpretativă dotată cu reale calități comice și dramatice. De-a lungul anilor, a dat viață unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole, dintre care menționăm: Zăpăcitul de Molière, Rinocerii de Eugen Ionescu, Fizicienii de Dürrenmatt, Livada cu vișini de Cehov, Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, Troilus și Cressida de Shakespeare, Mătrăguna de Machiavelli și altele. A debutat pe marele ecran în filmul Alo? Ați greșit numărul (1958).
Consacrarea în cinematografie i-au adus-o Nu vreau sa mă însor (1960) și Pași spre Lună (1963). Din șirul realizărilor pe marele ecran, mai cităm: Brigada diverse în alertă (1971), Dimitrie Cantemir (1974), Cercul magic (1975) etc. Ștefan Tapalagă a fost o prezență de prestigiu la radio și televiziune, în special în spectacolele de comedie și divertisment.
Scurt timp, a îndrumat o serie de tineri învățăcei în tainele artei scenice. A participat împreună cu Sorin Poenaru și Iosif Silahy în 1954 pentru prima dată la concursurile internaționale de floretă. A fost maestru al sportului activând în domeniul scrimei și fiind campion al acestei frumoase arme. A fost căsătorit cu fosta sa profesoară de actorie d-na Sanda Manu; împreună au realizat o singură piesă de teatru, Frumoasa duminică de septembrie. A fost fratele actriței Rodica Tapalagă.
Cunoscutul actor Ștefan Tapalagă a plecat dintre noi la 21 mai 1994, în București, așa cum a fost tot timpul vieții: cu zâmbetul pe buze, sclipiri jucăușe în ochi și sufletul cald și generos.
Anda Onesa | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (60 de ani) Pucioasa, Dâmbovița, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță actriță de film |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Anda Onesa (n. , Pucioasa, Dâmbovița, România) este o actriță română de film.
A debutat la 17 ani în „Septembrie” (1977, r. Timotei Ursu), când încă nu terminase liceul. Actriță fără studii de specialitate (a terminat Facultatea de Filosofie din București în 1983), apare într-o serie de filme românești din anii'70-'80, aducând un stil de joc proaspăt și devenind „un fel de Dan Nuțu feminin”[1]. Un singur film important în care mai joacă după 1990, „Balanța” (1992, r. Lucian Pintilie). A fost căsătorită cu profesorul Adrian Firică, cu graficianul Daniel Ionescu-Dion și în prezent este căsătorită cu Arnold Lieberman.
VIAȚA PERSONALĂ
După Liceul din Pucioasa, urmează cursurile Facultății de Filosofie - absolventă 1983, fiind repartizată în Țigănești, Județul Teleorman. Rămâne 5 ani aici ca profesoară (predă desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștințe social-politice și cunoștințe economice[2]), făcând naveta din Alexandria, unde locuia.
Din 1988 revine în București, predând la un liceu filosofia la clasa a XII-a până în 1990[2].
Renunță la cariera didactică pentru a se dedica între 1990-1991 muncii în Televiziune, unde eșuează datorită unei dispute cu Mihai Tatulici[3].
În 1991 emigrează în Statele Unite ale Americii, căsătorindu-se cu graficianul Daniel Ionescu-Dion, de care divorțează după 5 ani. În America a învățat mai întâi engleza, pe care nu o știa. După divorțul de Daniel Ionescu în 1996, s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul soț, proprietarul unui magazin de mobilă la mâna a doua, Arnold Lieberman[2]. Au împreună doi copii: o fetiță, Clio India (*1998) și un băiat, Theo (*1988) din prima căsnicie a soțului[4].
A fost profesoară suplinitoare de istorie americană pentru 2 ani între 1993-1995, după care a renunțat și a urmat cursuri de vânzări imobiliare (este din 2006 agent imobiliar autorizat) și de Feng Shui (din 2007 consultant calificat)[5].
Locuiește din 1997 cu familia într-o periferie a New Yorkului, Croton On Hudson, la 14 minute de închisoarea Sing Sing.
FILMOGRAFIE
- Septembrie (1977), r. Timotei Ursu
- Vacanță tragică (1979)
- Duios Anastasia trecea (1980) - Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary 1980
- Pas în doi (1985), r. Dan Pița
- Noi, cei din linia întâi (1986)
- Primăvara bobocilor (1987)
- Flori de gheață (1988), r. Anghel Mora
- Balanța (1992), r. Lucian Pintilie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu