marți, 14 noiembrie 2023

 14 NOIEMBRIE 2023 - RELIGIE ORTODOXĂ, TEATRU/FILM, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, GÂNDURI PESTE TIMP, SFATURI UTILE


Astăzi este Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului! Este un post foarte ușor pentru că are multe zile cu dezlegare la pește situate sâmbăta și duminica, dar, uneori și în alte zile din săptămână; de aceea recomand tuturor prietenilor mei ortodocși să-l țină!

Sf Ap Filip, unul dintre cei 12 Apostoli; Sf Ier Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului; Începutul Postului Nașterii Domnului

Sfântul Apostol Filip – 

S-a născut în Betsaida Galileei, de unde erau și Sfinții Petru și Andrei. A fost chemat la apostolat chiar a doua zi după chemarea acestora și a celor doi frați Iacob și Ioan, fiii lui Zevedei. Filip era căsătorit. Avea patru fete care prin propovăduirea lor au ilustrat apostolatul și chipul femeii creștine. Sfântul Apostol Filip și-a păstrat în tot timpul propovăduirii înflăcărarea din clipa chemării sale la apostolat și a împodobit-o cu mucenicia. El însuși a primit darul Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.
El însuși a săvârșit minuni în numele Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, în Galileea a înviat copilul unei femei. De aici, a trecut în Grecia vindecând multe neputințe, apoi a plecat spre Parți, în orașele reginei Candace din Etiopia, apoi în Arabia și la Azot. Mai departe, Sfântul Apostol Filip a ajuns în orașul Ierapoli din Siria unde a săvârșit alte minuni precum învierea tânărului Teofil, spre încredințarea lui Aristarh, conducătorul orașului.
După ce a zidit aici o biserică și l-a așezat episcop pe Ir, a plecat mai departe în Lida și Misia. Acolo s-a întâlnit cu Sfântul Apostol Bartolomeu sau Natanail, prietenul său și cu Mariam sora lui Filip și propovăduind împreună pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-au întors din nou la Ierapolis. În acest oraș eu tămăduit și pe Nicanora, soția guvernatorului orașului, care fusese mușcată de un șarpe și era pe moarte. Au omorât prin rugăciune o viperă pe care păgânii din oraș o considerau drept zeiță a lor și i se închinau.
În urma acestei întâmplări păgânii i-au prins pe sfinți și i-au osândit la moarte prin răstignire. Apostolul Filip a fost spânzurat cu capul în jos chiar deasupra ușii templului unde fusese vipera, iar Bartolomeu lângă peretele templului. În timp ce mulțimea de păgâni arunca cu pietre a avut loc un cutremur. Păgânii s-au speriat și i-au dezlegat, însă Filip trecuse la Domnul așa cum îi fusese rânduit să își pecetluiască apostolia cu mucenicia.
Sfântul Bartolomeu a botezat pe toți cei care au crezut în Hristos și le-a pus episcop pe Stahie, a îngropat trupul Sfântului Apostol Filip și s-a dus în orașul Albana din Armenia Mare, unde a sfârșit și el răstignit. Sfânta Mariam, sora lui Filip s-a dus în Licaonia, unde a botezat mulți păgâni, după care s-a mutat cu pace la Domnul.
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului – 

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 în Constantinopol. Tatăl Sfântului Grigorie a devenit un important demnitar la curtea lui Andronicus al II-lea Paleologul (1282-1328), dar a murit la scurt timp, Andronicus devenind tutorele copilului Grigorie rămas orfan. Înzestrat cu abilități intelectuale și ambiție, Grigorie a stăpânit toate subiectele de studiu care făceau parte la vremea aceea din cursul complet de educație superioară medievală. Împlinind 20 de ani, Grigorie s-a retras în Muntele Athos în anul 1316 (după unele surse 1318) devenind novice la Mănăstirea Vatoped, sub îndrumarea monahicească a Părintelui Nicodim de la Vatoped (prăznuit în 11 iulie). Acolo a fost tuns și a pornit pe calea sfințeniei. Mama și surorile lui Grigorie au devenit și ele călugărițe. După săvârșirea Părintelui Nicodim, Sfântul Grigorie a stat opt ani sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Nichifor, iar după moartea Părintelui Nichifor, Grigorie s-a transferat la Lavra Sfântul Atanasie Athonitul (prăznuit în 5 iulie).
Aici a slujit la trapeză și apoi a devenit cântăreț în biserică. După trei ani s-a mutat la schitul Glossia. În timpul șederii sale aici, viitorul ierarh Grigorie a fost complet absorbit de spiritul isihast (de la grecescul ‘hesychia’ care înseamnă calm și liniște și reprezintă practicarea rugăciunii minții sau a inimii pentru care este nevoie de solitudine și liniște) acesta devenind noul său mod de viață. În anul 1326, datorită amenințării invaziei turce, el împreună cu ceilalți frați ai schitului s-au retras în Tesalonic, unde a fost hirotonit ca preot.
Sfântul Grigorie a combinat îndatoririle sale preoțești cu viața de pustnic. Cinci zile pe săptămână le petrecea în liniște și rugăciune, iar sâmbăta și duminica venea în mijlocul oamenilor, slujind sfintele slujbe și predicând. După reîntoarcerea din Constantinopol, Sfântul Grigorie a găsit un loc potrivit în care să viețuiască în solitudine, lângă Tesalonic, la Bereia. Aici a adunat în jurul lui în timp scurt mai mulți călugări, pe care i-a îndrumat timp de cinci ani.
Prin 1330 învățatul călugăr Varlaam sosea în Constantinopol din Calabria, Italia. La scurt timp, Varlaam a călătorit la Muntele Athos, unde s-a familiarizat cu viața spirituală a isihaștilor, însă susținea că rugăciunea minții era o eroare eretică. În călătoriile sale la Constantinopol și Tesalonic, călugărul Varlaam a intrat în dispute cu călugării, încercând să demonstreze natura materială creată a luminii din timpul Schimbării la față a Mântuitorului de pe Muntele Tabor.
Sfântul Grigorie, la rugămintea călugărilor athoniți, a răspuns prin admonestări verbale la început, dar văzând că nu au nici un rezultat, a început să aștearnă pe hârtie argumentele sale teologice. Astfel, s-a pus început „luptei isihaste”, în care Sfântul Grigorie Palama a apărat cu mult curaj Ortodoxia în fața ereticilor și a dat dovadă de o teologie profundă și originală. În 1347 Sfântul Grigorie este numit Arhiepiscop al Tesalonicului. În cei trei ani dinaintea morții sale Sfântul Grigorie a făcut multe minuni, vindecând mulți bolnavi.
În ajunul morții sale, Sfântul Ioan Hrisostom i-a apărut într-o viziune, adresându-i cuvintele: „Spre înălțimi! Spre înălțimi!”. Sfântul Grigorie Palama a adormit întru Domnul în 14 noiembrie 1359. În 1368 Sfântul Grigorie Palama a fost canonizat la Sinodul din Constantinopol. La câțiva ani după moartea lui, în anul 1386, a fost proclamat sfânt de către un sinod în Constantinopol sub Patriarhul Filotei (1354-1355, 1364-1376), care a scris viața sfântului și slujbele adresate acestuia, iar pomenirea lui se face în chip aparte în a doua Duminică din Postul Mare.


GEO SAIZESCU

În regia Geo Saizescu:
Biografie
Regizorul, scenaristul si actorul Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, in comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi.

A invatat la Liceul Traian din Drobeta Turnu Severin si s-a înscris la Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii Bucureşti. A fost exmatriculat pentru implicarea in activitatea politice a fraţilor sai. A studiat apoi muzica la Conservatorul bucureştean si in 1957 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la secţia Regie Film. Din acelaşi an a început sa lucreze la studioul cinematografic din Bucureşti.

Geo Saizescu a jucat teatru, in 1950 interpreta rolul lui Lopahin din Livada cu vişini de Cehov la Severin, in 1953 juca in Baia de Vladimir Maiakovski, apoi in 1954 a regizat si jucat rolul principal in Aventurile bravului so 
ldat Svejk, in1955 era Rajikov din Steaguri pe turnuri de V. Makarenko, a fost Profesorul din Musafirul de la miezul noptii de Horia Lovinescu, a jucat la Teatrul National in Tragedia optimista de Vasnevski, spectacol regizat de Ion Cojar, in 1957 a jucat in Peer Gynt de H. Ibsen, in regia lui Dinu Cernescu la Studioul Cassandra.

Primul film regizat de el a fost Aventurile Bravului Soldat Sveik (1956), in 1958 a scris scenariul si a regizat filmul Doi vecini. Au urmat: Un surâs in plina vara (1963), Dragoste la zero grade (1964), La porţile pamantului (1965), Balul de sâmbăta seara (1968), Asta seara dansam in familie (1972), Păcală (1973), Eu, Tu si Ovidiu (1977), Şantaj (1980), Grăbeşte-te încet (1981), Secretul lui Bachus (1983), Sosesc pasările calatoare (1984), Secretul lui Nemesis (1986), Harababura (1990), Calatorie de neuitat (1994), Păcală se întoarce (2006), la care a scris si scenariul.

A jucat ca actor in filme ca S-a furat o bomba (1961), Celebrul 702 (1961), Pacala (1973), Lumina palida a durerii (1979), Grabeste-te incet (1981), Fram (1983), Casatorie cu repetitie (1985), A doua cadere a Constantinopolului (1993), O secunda de viata (2008) etc.

S-a specializat in regie la studiourile Cinecittá din Roma si la Hollywood, a regizat spectacole de teatru pentru televiziune, spectacole muzicale.
Regizorul a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti la vârsta de 80 ani.

Un surâs în plină vară
Un suras in plina vara HD : http://youtu.be/3J10EBeMoBA.




VASILE MURARU

Vasile Muraru
Vasile Muraru.JPG
Vasile Muraru (decembrie 2011)
Date personale
Născut (65 de ani) Modificați la Wikidata
DoinaNeamț
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Prezență online

Vasile Muraru (n. 14 noiembrie 1956[1]DoinaNeamț) este un actor român de comedie. A format un cuplu comic alături de Nae Lăzărescu timp de 30 de ani. A fost director al teatrului „Constantin Tănase”.[2]

STUDII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

A absolvit Facultatea de Teatru la clasa profesorului Dem Rădulescu.

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...