Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
miercuri, 1 noiembrie 2023
2 NOIEMBRIE 2023 - MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET, ISTORIE PE ZILE - Evenimente, Nașteri, Decese, Sărbători
Începe să cânte la 14 ani ca toboșar în trupa liceului "Ioan Slavici". Până în 1985 colaborează cu grupul "Pacific". În 1988 activează ca vocalist în formația Cargo lansând hiturile "Brigadierii", "Povestiri din gară" și "Erata". Din toamna anului 1988 până în 1996 e vocalistul formației Compact în componența: Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, formație catalogată de Florian Pittiș și de mulți alții drept "formula de aur a Compactului".
Cu Leo Iorga ca vocalist, trupa Compact cântă la festivalul "Mitt Ein Ander" de la Berlin în anul 1989. Au trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990 participă la turneul "British Rock for Romania" alături de trupele Crazy Head , Jesus Jones și Skin Games. În 1992 participă la festivalul "Rock '92", alături de două nume celebrități ale rock-ului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan Band, iar în 1993 susține două concerte (în Brașov și Sofia) alături de legendara trupă Nazareth. În 1994, cântă la "Skip Rock Festival" alături de celebrul grup Jethro Tull. În 1993, 1994 și 1995 iau parte la turneul Marlboro Music alături de Holograf, Iris și Direcția 5.
Din 1997 până în 2001 a cântat alături de Adrian Ordean, George Patranoiu, Mario Ticlea, Bobi Stoica, Anca Neacșu, Irina Nicolae, Paul Pampon Neacșu, Cătălin "Bibanu" Dalvarea și Andi Savastre în formația Schimbul 3.
Din 2003 până în 2019, a activat alături de formația Pacifica.
PACT a fost un proiect muzical format de Leo Iorga și Adi Ordean. Acesta s-a bucurat de o componență de legendă în istoria pop-rock-ului românesc: Leo Iorga – vocal, Adrian Ordean – chitară, Marian Mihăilescu – chitară bass, Răzvan Gorcinsky – tobe și Alex Ardelean – chitară.
Începând cu anul 2017, după 22 de ani, se alătură ca invitat al legendarei trupe COMPACT B, într-o componență de excepție: Costi Cămărășan (fondatorul formației Compact) - chitară, Leluț Vasilescu - tobe, Adrian Ordean - chitară, Adrian ''Coco'' Tincă - chitară bass și Adrian Kiseleff - clape.
La începutul anului 2011, Leo Iorga a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, după ce și-a agravat starea de sănătate, fumând uneori chiar și patru pachete de țigări pe zi. El s-a operat în februarie2011 pentru extirparea tumorii de la plămâni.[3]
Pe 9 mai2014, artistul a suferit o operație pe creier, în urma depistării unei metastaze
LEO IORGA - 1964 - 2019, Ultimul concert la Arenele Romane (20 septembrie 2019) - "DUPA ANI SI ANI"
In memoriam Leo Iorga (@Arhiva TVR)
MUZICĂ PENTRU SUFLET:
1.
Cea mai bună muzică clasică | Capodopere clasice, playlist de muzică pentru concentrare
2.
MELODIAS TOP DEL RECUERDO, Canal Cecil González
3.
Про Осень 🍁 Красивая Мелодия До Слез! Три месяца я слушала только эту музыку! Музыка Для Души
Paul Abraham și-a făcut studiile la Academia de Muzică din Budapesta. După examenul de absolvire, din 1916, a încercat să se impună în calitate de compozitor. Compozițiile sale au fost prezentate la principalele festivaluri de muzică din Europa, el câștigânduș-i o serioasă reputație și ca dirijor de cor, cu muzică liturgică maghiară.
Întâmplător, în 1927 a primit postul de dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta.
O dată cu apariția filmului cu sonor, a început să producă filme muzicale în limbile germană și maghiară. Primul său film, realizat în 1929, se numea Melodie des Herzens (Melodia inimii) și avea ca primă interpretă pe Dita Parlo.
În 1930 a urmat succesul operetei Viktoria und ihr Husar (Victoria și-al ei husar), în 1931 Die Blume von Hawaii (Floarea din Hawaii) iar în 1932 opereta Ball im Savoy (Bal la Savoy), care a fost tradusă în engleză și prezentată în 1936 și în Marea Britanie.
Toate aceste operete populare ale lui Paul Abraham au fost apoi ecranizate, având-o în rolul principal pe Marta Eggerth, care a repurtat ulterior succese și la Hollywood.
Cel mai mare triumf personal al lui Abraham în industria filmului germen a fost Die Privatsekretärin (Secretara privată), din 1931, în rolul principal apărând Renate Müller.
Deoarece Abraham era de origine evreiască, venirea la putere a naziștilor în 1933, a fost imediat avut în vedere să fie expulzat, deoarece "Floarea din Hawaii" era considerată de aceștia ca artă degenerată.
Abraham condusese și o orchestră de muzică de dans germană, cu care făcuse o serie de înregistrări pe discuri. La venirea la putere a lui Hitler, întregul catalog de înregistrări a fost șters și a fost interzisă prezentarea muzicii pe care o publicase. Abraham s-a refugiat în Ungaria, dar a lăsat majordomului său cheia de la un dulap în care păstra manuscrisele a circa 300 de melodii încă nepublicate, cu rugămintea de a le feri de autorități. Majordomul a făcut bani vânzând aceste manuscrise unor compozitori naziști mai puțin talentați.
La Viena și în Ungaria, Abraham împreună cu libretistul Alfred Grünwald au continuat să producă operete, ultima fiind Roxy und ihr Wunderteam (Roxy și echipa ei minunată), în 1937, dar niciuna nu a mai avut succesul primelor sale producții. După Anschluss, Abraham a fugit în Franța și, de acolo, în Cuba.
Nu există prea multe date despre anii petrecuți în Cuba, dar există unele dovezi că ar fi lucrat în industria filmului cubanez. Se știe că a lucrat la filmul muzical Holiday in Mexico (Vacanță în Mexic) produs de studiourile din Hollywood în 1946, dar ale cărui filmări s-au făcut în special în Cuba.
După război, în Germania s-a bucurat din nou de popularitate. Când în Germania s-a auzit vestea că fostul compozitor era acum internat într-un spital de boli mentale, la Hamburg s-a înființat Societatea Paul Abraham care a adunat fonduri, astfel că în 1956 l-a putut aduce din New York în Germania. Starea sănătății nu i-a mai permis să compună. S-a încercat o operație chirurgicală pentru a-l vindeca, dar Paul Abraham a murit pe masa de operație.[5]
Partitura originală a operetei Die Blume von Hawaii, considerată pierdută în anul 1933, a fost regăsită de curând într-o colecție particulară.[6]
Victoria şi al ei hussar de Paul Abraham
Victoria și-al ei husar (titlul în limba germanăViktoria und ihr Husar) este o operetă în trei acte de Paul Abraham pe un libret de Alfred Grünwald și Fritz Löhner-Beda, după o piesă de teatru de Imre Földes.
„Victoria și-al ei husar”, operetă în trei acte de Paul Abraham, pe un libret de Alfred Grünwald și Fritz Löhner-Beda, redă povestea de dragoste dintre frumoasa Victoria și husarul Koltay.
Subiectul operetei și idila celor doi ne poartă, rând pe rând, din peisajul însorit al Japoniei, în pitorescul St. Petersburg, ajungând apoi într-un orășel din Ungaria.
Primul război mondial și anii ce i-au urmat pun dragostea lor la mari încercări.
Victoria, crezându-și iubitul mort în război, se căsătorește cu un distins diplomat american, pe numele său Cunlight. Însă viața o readuce pe Victoria față în față cu Koltay, prima sa iubire. Deznodământul? Vă invităm să îl aflați!
PAUL ABRAHAM: VICTORIA AND HER HUSAR / VIKTORIA UND IHR HUSAR:
ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri
Evenimente
·655 In Spania s-a tinut al IX-lea Conciliu din Toledo, in timpul caruia au fost promulgate o serie de reguli privitoare la disciplina ecleziastica. S-a hotarat ca toti convertitii la crestinism si nu doar evreii, vor trebui sa petreaca sarbatorile crestine in prezenta episcopului locului, pentru a-si dovedi credinta, iar nerespectarea acestei reguli urma sa fie pedepsita cu flagelarea.
· 676 - Donus devine Papă; este cel de-al 77-lea papă, succesor al Papei Adeodat al II-lea. Pontificatul sau a durat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale.
Donusa fost ales papă pe 2 noiembrie 676 și a pontificat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale. Era fiul unui cetățean roman numit Maurițiu. A fost conciliant in relatiile sale cu Imperiul Bizantinsi a ajuns la o înțelegere cu arhiepiscopul de Ravenna, pe care l-a convins să renunțe la pretențiile de autocefalie.
·998: Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaților ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică data la care sunt comemorați toți credincioșii răposați.
· 1327 - În Spania, Alfonso al IV-lea numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon la moartea tatălui său Iacob al II-lea.
Afonso al IV-lea al Portugaliei (8 februarie 1291 – 28 mai 1357), supranumit Viteazul (portugheză o Bravo), al șaptelea rege al Portugaliei, din 1325 până la moartea sa în 1357. A fost singurul fiu legitim al lui Denis al Portugaliei, cu soția acestuia Elisabeta de Aragon.
Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, (aragoneză Chaime lo Chusto, catalană Jaume el Just, spaniolă Jaime el Justo), rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia.
·1439: Statele generale, reunite deja din octombrie, la Orléans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța. Această decizie a declanșat revolta nobililor francezi: Praguerie(1440). Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez. Delegația i-a acordat regelui Carol al VII-lea permisiunea de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât odată cu Revoluție. Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul, a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa.
·1570: Încendiu care s-a întins din Olanda până în Jütland, în care au fost transformate în cenușă peste 100 000 de locuințe.
·1639 - Domnul Munteniei, Matei Basarab, a fost mazilit de sultan in urma intrigilor domnului moldovean Vasile Lupu, sprijinit si de marele vizir otoman.
Matei Basarab (uneori şi Matei Brâncoveanu), (n. 1580, Brâncoveni, Brâncoveni, Olt, România – d. 25 aprilie 1654, Târgovişte, Ţara Românească) a fost domnul Ţării Româneşti între 1632 şi 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit şi a refăcut o seamă de lăcaşuri de cult. Sfârşitul domniei a fost caracterizat de o slăbire a autorităţii domneşti în raport cu mercenarii seimeni, care avea să ducă la Răscoala seimenilor din timpul lui Constantin Şerban – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Vasile Lupu a uneltit împotriva lui Matei Basarab încă de la începutul domniei acestuia. În 1639, Lupu a obținut de la sultan un act de domnie în Muntenia pentru fiul său mai mare Ioan si a intrat pentru a doua oară în Muntenia cu ajutor tătăresc, dar nu s-a ales decât cu titlul de „Domn al Moldovei și Țării Românești”, deoarece a fost înfrânt decisiv la Ojogeni. Avem de la Vasile Lupu și un document emis la 1 noiembrie 1639 care are ca sigiliu stema unită a Moldovei și Țării Românești, care ulterior, a devenit stema oficială a Principatelor Române Unite la 24 ianuarie 1859. Oastea lui Vasile Lupu a intrat în Muntenia în 1637, arzand și jefuind până la Ramnic. Matei Basarab, ajutat și de oștile voievodului transilvanean Gheorghe Racoczi, aflate sub comanda lui Ioan Kemeny, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.
Vasile Lupu (n. 1595, Razgrad, Imperiul Otoman – d. 1661, Istanbul, Imperiul Otoman) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 şi 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
·1659: S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Tara Moldovei. Gheorghe Ghica (n. 1600- d. 1664), a fost domnitor al Moldovei (3.03.1658 – 2.11.1659) si al Munteniei 20 noiembrie 1659- 1 septembrie 1660. Era de origine albaneza modesta, de prin părțile grecești, și este strămoșul diverselor ramuri ale familiei care va juca un rol important în istoria Moldovei si Munteniei.
·1721: Ţarul Petru I al Rusiei, s-a proclamat împărat (n.1672). La vârsta de 10 ani a fost ales ţar, însă nu singur, ci împreună cu fratele său Ivan, în vârstă de 16 ani, un tânăr bolnav, cu mintea rătăcită. Această situaţie neobişnuită a fost forţată de ambiţiile surorii vitrege a lui Petru, Sofia – soră bună cu Ivan. Sofia a fost numită regentă şi rămâne cu Ivan la Moscova, iar Petru a fost trimis la o reşedinţă din apropierea capitalei. La vârsta de 17 ani s-a căsătorit, a plecat la Moscova, iar în anul 1695 a început război cu turcii. A creat prima flotă a Rusiei, cu care a învins navele turceşti staţionate în dreptul Azovului, pe care apoi l-a cucerit. Împreună cu 250 de oameni a plecat într-o călătorie prin Europa, într-o aşa-numită “Mare Ambasadă”, pentru a vedea noile realizări ale Occidentului dezvoltat şi a se întoarce în ţara sa îmbogăţit de cunoaştere. Petru I a făcut importante reforme în diferite domenii, de la schimbarea veşmintelor slujitorilor la interzicerea bărbilor pentru cei care nu erau clerici. A dus un război cu suedezii, pe care i-a învins. La 2 noiembrie 1721 s-a proclamat împărat. Senatul, prin cancelarul Golovkin rosteşte o cuvântare mişcătoare la adresa lui Petru:“Senatul găseşte de cuviinţă s-o roage pe Majestatea Voastră, cu cea mai adâncă umilinţă, să primească numele de Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile…Trăiasca Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile ! “. Petru se preface uimit, apoi stânjenit, dar sfârşeşte prin a primi. Senatul i-a conferit lui Petru titlul de “Împărat și Autocrat al întregii Rusii”. Formula finală este ușor diferită de predecesorii lui Petru și anume “al tuturor Rusiilor”, descriere care reflectă pretențiile țarilor de a domni peste toate teritoriile fostei Rusii Kievene. Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721: “Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.” Succesorii lui Petru au modificat titlurile incluzându-l și pe cel de Mare Duce al Finlandei (1809) și Țar al Poloniei (1815). A murit la data de 28 ianuarie 1725. Petru suferea de dureri de coloană, abcese și o infecție a căilor urinare. În ianuarie 1725 a suferit o operație de extragere a pietrelor urinare. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie 1725, se plânge de dureri cumplite, pricinuite de retenția urinei. Medicii nu au nici o îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare. Sosise clipa să numească urmașul la tron, dar totuși, țarul tace. La 28 ianuarie, la ora șase dimineața, la 53 de ani și după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare își dă sufletul. Clanul din jurul Ecaterinei citeste o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile. A avut cinci copii, însă moştenirea sa cea mai importantă pe care a lăsat-o a fost o Rusie pornită spre modernizare şi întărită economic şi militar.
·1769 - Exploratorul spaniolGaspar de Portoláa descoperit Golful San Francisco în California.
San Francisco, Oakland, and the Bay Bridge, 2014 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Golful San Francisco (în engleză: San Francisco Bay sau The Bay) este unul dintre cele mai mari golfuri de pe Coasta de Vest, de la Pacific, a Statelor Unite. Golful are o lungime de 70 de km și o lățime de 20 km, fiind situat în statul California. La intrarea în golf se află podul Golden Gate (Poarta de aur). Înspre nord, în dreptul orașelor San Pablo și San Rafael, începe golful San Pablo.
·1789: Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.
·1814 - Anglia: Periodicul londonez,The Times, este primul care folosește tiparnița în editarea sa.
Front page of The Times from 4 December 1788 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
The Times este cel mai vechi ziar din Marea Britanie, înființat în anul 1785 sub numele de The Daily Universal Register. Ziarul este tipărit zilnic (mai puțin duminica) începând cu anul 1788. Cotidianul este completat de The Sunday Times, care este tipărit doar duminica. The Times este deținut de compania News Corporation. În luna mai 2008, tirajul ziarului era de 626.401 exemplare pe zi.
·1830 - Chopin dirijează în premieră la Varșovia.
Frédéric François Chopin (Tablou din anul 1835 – foto: ro.wikipedia.org
Frédéric François Chopin (născut Fryderyk Franciszek Chopin; n. 22 februarie sau 1 martie 1810, Żelazowa Wola — d. 17 octombrie 1849, Paris), compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian. (…)
Pe 2 noiembrie 1830, Chopin părăsește Varșovia pentru concerte în Europa de Vest, neavând să se mai întoarcă pe meleagurile țării natale. La finele lunii izbucnește Răscoala din Noiembrie și partenerul său de drum, Titus Woyciechowski, se reîntoarce acasă pentru a participa la manifestații.
Chopin rămâne la Viena, nerăbdător să afle vești din partea apropiaților săi; vizitează apoi orașele München și Stuttgart (unde află de instaurarea ocupației armatei rusești în Polonia), ajungând până în octombrie 1831 la Paris. Compusese deja o bună parte de lucrări importante, inclusiv două dintre concertele pentru pian și unele dintre etude Op. 10.
·1864: Prin decret se decide inaugurarea Şcolii de bele-arte din Bucureşti, România. Şcoala propriu zis va fi inaugurată la 26 decembrie 1864. Şcoala de Belle Arte din Bucureşt a fost înfiintata din initiativa artistilor Gheorghe Tattarascu si Teodor Aman si a functionat în cladirea Monetariei Statului pâna în 1912, când acea cladire a fost demolata.
·1877 - Se încheiere la Berlin a Convenţia de comerţ româno-germana, care intră în vigoare la 1881. Convenţia a fost modificată la 17 februarie / 1 martie 1887.
·1881: A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste culturale românesti.
·1886 - Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile.
Carl Friedrich Benz
foto: ro.wikipedia.org
Carl Friedrich Benz (Karl Friedrich Michael Benz) (* 25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe); † 4 aprilie 1929, Ladenburg), inginer german și un pionier al automobilismului.
Benz Patent-Motorwagen – Manufacturer Rheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie. (known today as Mercedes-Benz) Production 1886–1893 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit în 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888, soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 km pentru a-și vizita rudele.
·1889: Dakota de Nord și Dakota de Sud au devenit statele americane cu numerele 39 și 40, în ordinea formării lor.
·1894 - Incoronarea ultimului tar rus (1894–1917), Nikolai al II–lea Romanov (1868–1918). A sfarsit tragic, fiind executat, impreuna cu familia sa, la 17 iulie 1918.
·1895: În SUA s-a desfășurat prima cursă de automobile care foloseau gazolina drept combustibil.
·1906 - Revolutionarul marxist Lev Davidovici Troțki, născut Leiba Davidovici Bronștein (n.1879 – d. 21 august 1940, asasinat la ordinul lui Stalin), a fost condamnat la deportare pe viață în Siberia de justitia tarista.
Fotografie de pe paşaportul lui Lev Troțki, 1915 – foto: ro.wikipedia.org
Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie 1879 (S.N. 7 noiembrie) – d. 21 august 1940), născut Léiba sau Leib Bronștéin, revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare.
A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.
În 1905 el s-a reîntors în Rusia împreună cu Parvus. A fost ales președinte al Sovietului deputaților muncitorilor din Sankt Peterburg. Implicarea sa în greva generală din octombrie și sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea sa la exil pe viață. În ianuarie 1907, el a evadat din exil și s-a refugiat la Londra, unde a participal la Congresul al cincilea al PSDMR.
În octombrie, s-a mutat la Viena, unde a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevărul), care era introdus prin contrabandă în Rusia. A fost unul dintre numeroasele ziare revoluționare ruse care au purtat același nume și nu a avut nici o legătură cu ziarul oficial de mai târziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.
·1917: Guvernul britanic a emis declarația Balfour, prin care se angaja în eforturile de a crea în Palestina un stat național al poporului evreu. Declarația Balfour din 2 noiembrie 1917 a fost o declarație oficială de politică extenă a guvernului Regatului Unit prin care se afirma că: „Guvernul Majestății Sale privește favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin național pentru poporul evreu și își va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv; este de înțeles că nu se va face nimic ce ar putea prejudicia drepturile civile și religioase ale comunităților neevreiești existente în Palestina, sau drepturile și statutul politic obținut de evrei în alte țări.” Declarația a fost făcută într-o scrisoare a secretarului pentru afacerile externe Arthur James Balfour către baronul Lionel Walter Rothschild, unul dintre liderii comunității evreiești britanice, declarație care urma să fie transmisă „Federației Sioniste a Marii Britanii și Irlandei”, o organizație sionistă britanică. Declarația reflecta poziția cabinetului britanic, stabilită în ședința guvernului din 31 octombrie 1917. În declarație se mai afirma că este vorba de un act de „… simpatie pentru aspirațiile evreiești sioniste”. Declarația a fost și rezultatul eforturilor politice ale liderilor sioniștilor londonezi Chaim Weizmann și Nahum Sokolow. Ei ceruseră reconstituirea Palestinei ca singurul cămin național evreiesc. Declarația Balfour s-a situat din punctul lor de vedere mult sub așteptările sioniștilor Declarația Balfour a fost mai târziu incorporată printre prevederile Tratatului de la Sèvres dintre puterile aliate învingătoare și Imperiul Otoman și în Mandatului britanic pentru Palestina. Originalul documentului este păstrat la British Library. Ziua de 2 noiembrie este comemorată cu fast în Israel și în diaspora evreiască ca „Ziua Balfour”. Aceeași zi este amintită cu tristețe în toate statele arabe moderne,
·1919 - In zilele de 2-4 noiembrie 1919 au avut localegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilorşi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României.
Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite – foto preluat de pe agero-stuttgart.de
La 2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României, un parlament de tip democratic. În iulie 1917, Constituţia României a fost modificată, introducîndu-se votul universal, egal, direct, secret şi obligatoriu pentru toţi cetăţenii (bărbaţi) de la 21 de ani în sus.
Județele Regatului României (1919 – 1925) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Decretul-lege din noiembrie 1918 detalia prevederile constituţionale, aducînd precizări importante. Pentru a fi ales în Adunarea Deputaţilor se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 25 de ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Pentru a fi ales în Senat se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 40 ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Cetăţenii primeau certificat de alegător; cei care nu-şi exercitau „fără temei legitim” dreptul de vot erau amendaţi cu sume variind între 20 şi 50 de lei. Modificările au însemnat, printre altele, renunţarea la censul de avere.
·1919: Statele Unite: Greva minerilor susținută de peste o jumătate de milion de muncitori.
·1920: Statele Unite: Realizează, în Philadelphia (Pennsylvania) prima probă de radiodifuziune folosind stația comercială „KDKA”: în acea primă emisiune radiofonică au fost prezentate știri, muzică și întrețineri (discuții la masa rotundă).
·1920 - Infiintarea Uniunii Compozitorilor Romani.
·1930 - Cel mai mare avion din lume,Dornier DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.
Dornier Do X – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Dornier Do X, a fost cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume, la data introducerii sale în Germania de către companiaDornier Flugzeugwerke(1929).
·1936: British Broadcasting Corporation (BBC) a infiintat Serviciul de televiziune, ulterior redenumit BBC1.
·1938 - A fost semnatPrimul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia s-au angajat sa “arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.
Primul Arbitraj de la Viena și alte achiziții teritoriale (2 noiembrie 1938) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Primul Arbitraj de la Viena a avut loc în 2 noiembrie 1938, la Viena, în Palatul Belvedere. Prin acest arbitraj internațional, zone din Slovacia de sud și partea sud-vestică a Ruteniei Carpatice, au fost desprinse din teritoriul Cehoslovaciei și atribuite Ungariei, conduse de regentul Miklós Horthy. În acest fel Ungaria revizionistă, sprijinită fățiș de cei doi „arbitri”, Germania nazistă și Italia fascistă, recâștiga controlul acestor zone (care aparțin în prezent Slovaciei și Ucrainei).
Aceste zone, locuite compact de etnici maghiari, fuseseră pierdute de Ungaria prin Tratatul de la Trianon, din 1920, în urma Primului Război Mondial, când s-a dizolvat Austro-Ungaria și de atunci încercase, prin toate mijloacele, să le recupereze. Primul arbitraj de la Viena a fost un rezultat direct al Înțelegerii de la München din 30 septembrie 1938. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tratatele de la Paris din 1947 au declarat arbitrajul nul ab initio și l-au anulat de facto.
·1945: Tribunalul militar international de la Nurnberg isi incepe lucrarile.
·1947 - Excentricul miliardar american Howard Hughes a facut zborul de probă si a ridicat de la sol giganticul aparat “H-4 Hercules“, cel mai mare hidroavion din lume, proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.
Howard Hughes in February 1938 – oto preluat de pe en.wikipedia.org
Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industriaș, producător/regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Acesta a câștigat faimă la sfârșitul anilor 1920 ca producător de film independent, realizând filme cu buget ridicat și de cele mai multe ori controversate, precum Hell’s Angels, The Outlaw.
Hughes a fost unul dintre cei mai influenți aviatori din istorie. El a doborât numeroase recorduri de viteză în aer (pentru care a câștigat numeroase premii), a construit avionulHughes H-1 Racer și H-4 “Hercules” aircraft, a cumpărat și dezvoltatTrans World Airlines. Hughes este amintit pentru stilul de viață excentric și izolat, datorat tulburării sale obsesiv-compulsive. Moștenirea lăsată de Hughes esteInstitutul de medicină Howard Hughes.
Hughes H-4 Hercules - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
“H-4 Hercules” putea sa transporte peste 700 de militari ori o incarcatura de aproximativ 60 de tone, nu a mai zburat niciodata de atunci fiind depozitat intr-un imens hangar. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Hughes a obtinut un contract din partea guvernului american care presupunea construirea unui hidroavion de mari dimensiuni care sa poata transporta cantitati mari de marfa.
Proiectul a primit diferite nume, H-4 Hercules, Barca Zburatoare a lui Hughes, insa a devenit cunoscut sub numele de “Spruce Goose” De la un capat la altul al aripilor, avionul masura cat un teren de fotbal. Inginerii au reusit sa finalizeze aparatul abia dupa ce Razboiul s-a incheiat, iar pe 2 noiembrie 1947 a fost testat. “Spruce Goose” nu a zburat decat cateva minute dupa care a fost garat intr-un hangar amenajat special.
De la acel prim si ultim zbor, uriasul avion nu a mai fost prezentat public niciodata. Pana la sfarsitul vietii, Hughes a cheltuit milioane de dolari ca sa isi intretina creatia in conditii bune. Dupa moartea milionarului, avionul a fost expus in Long Beach Harbor, California, iar mai apoi in muzeul aeronautic din Oregon.
·1954: Anglia: Se încheie greva portuarilor, grevă care a cauzat grave prejudicii comerțului exterior britanic.
David Ben Gurion (numele la naștere: David Josef Grün sau Gryn, n.16 octombrie 1886 – d. 1 decembrie 1973), politician și om de stat social democrat israelian, evreu originar din Polonia, unul din principalii conducători și ideologi ai mișcării sioniste, de autodeterminare a poporului evreu, și ctitor al Statului Israel. A fost cel dintâi prim ministru al Israelului.
·1956 - Armata roșie sovietică reprimă sângeros protestul budapestanilor început în octombrie. Imre Nagy a fost desemnat prim-ministru de partidul comunist maghiar pe 23 octombrie 1956. Foarte repede a devenit evidentcă el era împotriva intervenției trupelor Armatei Roșii, mai ales că primise asigurări (care s-au dovedit, în final, mincinoase) de la sovietici ca acestia nu vor utiliza violența pentru stopa revoluția maghiară.
Intervenția sovietică a avut loc pe data 23 octombrie 1956 , în aceeași zi când la Budapesta avea loc un mare miting studențesc – desfășurat la Universitatea Tehnică. Timp de 5 zile s-au duc lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă comunista maghiară), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apăra țara de invazia NATO ). În această etapă, trupele sovietice au luptat numai în Budapesta, neintervenind în restul țării.
La 30 octombrie 1956, sovieticii mimează intenția de negociere, iar la 3 noiembrie își schimbă radical poziția, procedând la ocuparea prin forță miltară a Budapestei. Insurecția maghiarilor s-a soldat cu mii de morți, 13.000 de răniți, cu deportarea a 16.000 de persoane și exilarea a peste 100.000. În dimineața de 4 noiembrie Imre Nagy a ținut un discurs dramatic la radio, anunțând invazia trupelor sovietice, mai târziu cerând azil la ambasada Iugoslaviei . A fost înlaturat și va fi pus în fruntea guvernului comunistul János Kádár, obedient fata de URSS. Pe 21 este răpit în drum spre casa lui – nefiind respectată înțelegerea cu iugoslavii – și este deportat în Romania, la Snagov, împreună cu mai mulți lideri comunisti reformiști.
Nu a fost dispus să demisioneze și nici să recunoască guvernul lui janos Kadar, în ciuda presiunilor politice puternice și a somațiilor repetate. A fost dus in Ungaria în aprilie 1957. Între 9 iunie și 15 iunie 1958 a fost judecat într-un proces cu ușile închise, fiind în cele din urmă condamnat la moarte. Sentința a fost executată chiar în ziua următoare (de menționat că sentința a fost aprobată în prealabil de Comitetul Executiv al Partidului Comunist Maghiar). Între anii 1961-1989 cadavrul lui a fost ascuns în parcela 301 din Cimitirul Nou din Budapesta. Imre Nagy a fost reabilitat în 1989, și a fost reînmormântat solemn în același an la data de 16 iunie.
Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală.
·1959: Pentru prima data in istoria hocheiului profesionist, un portar, Jacques Plante, a purtat o masca de protectie in timpul meciului dupa ce a fost lovit cu pucul in fata.
·1962 - Președintele Kennedy anunță sfârșitul crizei nuclearelor din Cuba.
John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 – d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.
·1963 - Presedintele Vietnamului de Sud, Ngo Dinh Diem, a fost asasinat in urma unei lovituri de stat militare.
Saud bin Abdulaziz Al Saud (n. 15 ianuarie 1902 – d. 23 februarie 1969) a fost rege al Arabiei Saudite în perioada 1953 – 1964.
Faisal bin Abdulaziz Al Saud
foto: ro.wikipedia.org
Faisal bin Abdulaziz Al Saud (n. aprilie 1906 – d. 25 martie 1975), regele Arabiei Saudite. A fost fiul regelui Ibn Saud. A mai deținut și funcțiile de guvernator al provinciei Hidjaz (începând cu 1926) și de ministru de externe (din 1930).
·1965: La ora 5:15 P.M., Norman Morrison, Quaker în vârstă de 31 de ani, iese din front și pătrunde în Pentagon protestând în felul acesta împotriva „invaziei” în Vietnam.
·1966: Intră în vigoare Cuban Adjustment Act oferind unui număr de 123.000 de cubanezi posibilitatea de a face cerere de stabilire permanentă în State.
·1967 - Președintele american Lyndon B. Johnson ține o reuniune secretă cu cei mai de seamă lideri naționali (Bărbații Înțelepți) cărora le cere sfatul în privința atitudinii de adoptat față de refuzul tinerilor de a se mai înrola, protestând astfel împotriva războiului din Vietnam. Cei prezenți au ajuns la concluzia că opinia publică trebuie să primească rapoarte optimiste despre desfășurarea războiului.
Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 – d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).
·1976: Jimmy Carter, primul candidat originar dintr-un stat din Sud la presedentia americana după foarte mulți ani (din timpul războiului american de secesiune), îl învinge în alegerile pentru functia de presedinte al Statelor Unite, pe contracandidatul sau Gerald Ford. James Earl Carter Jr. (cunoscut ca Jimmy Carter; n. 1 octombrie 1924), politician american și un autor de cărți american, care a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (1977–1981) și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002.
·1976 - În India, primul ministru, Indira Gandhi, obține depline puteri dictatoriale.
Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.
·1983 - Președintele american Ronald Reagan semnează legea care instituie o sărbătoare federală, celebrată an de an în a treia luni din ianuarie, pentru comemorarea pastorului Martin Luther King, militant pentru drepturile populatiei de culoare.
Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia), din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.
·1993: La Casa Alba, Bill Clinton a semnat textul Rezolutiei comune a Camerei Reprezentantilor si Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial intre Romania si SUA si acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate.
·1993: Senatorul Constantin Ticu Dumitrescu a hotarat sa propuna o "motiune morala" prin care sa determine Parlamentul sa adopte o hotarare privind publicarea de catre Serviciul Roman de Informatii a listei fostilor informatori ai Securitatii, carora sa li se interzica accesul la functii importante.
·1996: A avut loc primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare si prezidentiale.
·1997: Acord între Rusia şi Japonia în privinţa contenciosului Insulelor Kurile. „Declaratia de la Tokyo”, din octombrie 1993, data publicitatii ca urmare a intalnirii dintre presedintele rus Boris Eltin si premierul nipon Morihiro Hosokawa, prevedea angajarea de negocieri menite sa rezolve, in cel mai scurt timp, problema unui tratat de pace intre cele doua tari, prin solutionarea divergentelor teritoriale pe baza argumentelor istorice si juridice, a documentelor puse la dispozitie de catre cele doua parti si a legislatiei internationale. In ciuda faptului ca presedintele Boris Eltin si premierul Ryutaro Hashimoto s-au angajat, in 1997, la Krasnoiarsk, sa faca „toate eforturile posibile in vederea semnarii unui Tratat de Pace inainte de anul 2000”, premierul nipon Yoshiro Mori s-a izbit de un curtenitor refuz din partea presedintelui Vladimir Putin, in toamna lui 2000, in abordarea chestiunii privind statutul Kurilelor de Sud. Intalnirea de la Irkutk, din mai 2001, a intarit convingerea ca problema restituirii insulelor nu se mai afla pe ordinea de zi a liderilor de la Kremlin. „Ce presedinte rus si-ar permite luxul sa ia o masura atat de nepopulara in randul unei populatii careia i s-a repetat, decenii la rand, ca anexarea Kurilelor este una dintre marile fapte de arme ale Armatei Rosii si ca pastrarea lor este aproape o chestiune de onoare?”, scria jurnalistul Guy-Pierre Chomette in revista „Le Monde diplomatique”.
·1997: Taifunul „Linda” devastează Golful Tailanda deplasându-se cu o viteză de 130 km/h.
·1999: Mighty Servant 2 nava de mare tonaj, cu o încărcătură de 9000 de tone, se scufundă și 5 persoane își pierd viața.
·2004: Presedintele George W. Bush a castigat alegerile prezidentiale din SUA, invingandu-l pe senatorul John Kerry.
Nașteri
·1082: S-a nascut imparatul chinez Huizong din dinastia Song, un mare pictor și caligraf; (d. 1135). In 1125 manciurienii au invadat China de Nord si au ocupat capitala Beijing, cu toata rezistenta eroica a aparatorilor sai. Imparatul a fost facut prizonier si dus in captivitate in Manciuria unde a murit.
Conform legendei moderne s-a născut la Sighișoara în Voievodatul Transilvaniei, fiind fiul lui Vlad Dracul și al unei nobile transilvănene. De fapt locul exact al nașterii nu se cunoaște.
A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și apoi cu Ilona Nelipic[1], verișoară a lui Matei Corvin.
A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie.[1]. Se pare că Radu, un descendent din Vlad Țepeș, s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor [3].
În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitatea sa și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Din cauza conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.
În 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obțineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) și amenințau Europa. Imperiul Otoman ajunge să stăpânească mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, parțial Ungaria, parțial România, Bulgaria, Albania și Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la porțile Vienei, al cărei asediu eșuează. În acest context istoric, Vlad Țepeș a luptat pentru a-și apăra domnia și țara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte și execuțiile și supliciile cu caracter exemplar și de intimidare.
Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apărarea creștinismului și cruciada contra turcilorotomani. Datorită apartenenței sale la Ordinul Dragonului[4], tatăl lui Vlad Țepeș era supranumit Dracul. La rândul său, Vlad va fi înnobilat în numărul membrilor Ordinului Dragonului în 1431 la Nürnberg de către Sigismund de Luxemburg. La scurt timp însă, în 1436, numele lui va fi șters de pe lista cavalerilor deoarece în anul 1432, la numai un an de la înnobilare, contrar statutului creștin al Ordinului care avea ca scop protejarea creștinătății de păgâni, în speță de amenințarea otomană, Vlad al II-lea Dracul i-a condus personal pe turcii care au asediat și incendiat Cetatea Severinului, fiind uciși toți cavalerii teutoni din cetate, care luptau împotriva pericolului otoman. Tot în 1432 în fruntea acelorași turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad al II-lea Dracul ordonă deschiderea porților Cetății Caransebeșului care, ascultând porunca, va fi incendiată și jefuită de aceiași turci conduși de Vlad al II-lea Dracul, jaf și pustiire care se va întinde în întregul sud al Transilvaniei, turcii retrăgându-se cu prăzi și robi nenumărați la sud de Dunăre.
Porecla Țepeș i s-a atribuit de pe urma execuțiilor frecvente prin tragere în țeapă pe care le ordona. Chiar turcii îl denumeau Kazıklı Bey, (Prințul Țepeș). Acest nume a fost menționat pentru prima oară într-o cronică valahă din 1550 și s-a păstrat în istoria românilor.
Gravură
În iarna anului 1436, Vlad Dracul a devenit domn al Țării Românești și s-a stabilit la Curtea domnească din Târgoviște. Vlad Drăculea și-a urmat tatăl și a trăit acolo șase ani. În 1442, din motive politice, el și fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, au fost ceruți ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea; Vlad al III-lea a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Această perioadă de captivitate a jucat un rol important în formarea și ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Țării Românești. Tot atunci, Vlad a aflat și de moartea fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște.
La vârsta de 17 ani, susținut de un corp de cavalerie turcească și de un contingent de trupe împrumutate lui de pașa Mustafa Hassan, Vlad Drăculea a luat pentru prima dată domnia Țării Românești. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care și-a recăpătat tronul. Pentru a-și asigura a doua și cea mai lungă domnie, Vlad al III-lea a trebuit să aștepte până în 20 august1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte.
Primul act important de răzbunare a fost indreptat împotriva boierilor din Târgoviște, vinovați de moartea tatălui și a fratelui său. În duminica de Paști a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participaseră la petrecerea princiară. Cei mai bătrâni au fost trași în țeapă, iar ceilalți au fost forțați să străbată pe jos drumul de o sută de kilometri din capitală până la Poenari, unde au fost puși să construiască o fortăreață pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la râul Argeș.
Vlad Țepeș a ajuns curând faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform detractorilor sași din Transilvania, el ordona deseori ca osândiții să fie jupuiți de piele, fierți, decapitați, orbiți, strangulați, spânzurați, arși, fripți, ciopârțiți, bătuți în cuie, îngropați de vii etc. De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale și limba. Însă supliciul favorit era trasul în țeapă, de la care provine porecla Țepeș, cel care trage în țeapă. Această formă de execuție a folosit-o în anii 1457, 1459 și 1460 contra negustorilor transilvăneni care nu respectaseră legile sale comerciale. Incursiunile pe care le făcea împotriva sașilor din Transilvania erau în același timp și acte de protecționism menite să promoveze activitățile comerciale din Țara Românească. În plus, în acea perioadă era ceva obișnuit ca pretendenții la tronul Țării Românești să găsească sprijin în Transilvania, unde așteptau momentul potrivit pentru a acționa.
Vlad Țepeș într-un tablou reprezentând patimile lui Isus (detaliu, 1460), biserica Maria am Gestade, Viena, Austria.
În Enciclopedia Britanică[5] se menționează că Vlad Țepeș nu a inventat această metodă de tortură și execuție, fiind prescrisă ca pedeapsă pentru uciderea soției în Codul lui Hammurabi.
În 1459 Țepeș refuză să mai plătească tribut turcilor (10.000 galbeni anual). Se pare că această răzvrătire s-a datorat existenței unui proiect de cruciadă impotriva otomanilor, cruciadă susținută de Papă și în care regele Ungariei, Matia Corvin, ar fi urmat să joace rolul principal (acesta chiar primește de la Papă suma de 40.000 galbeni, suficientă pentru a echipa 12.000 de oameni și 10 nave de război).
În acest context politic, Vlad Țepeș încheie o alianță cu Matei Corvin, probabil la începutul lui 1460, pe care otomanii ar fi vrut să o împiedice. Mai mult, aceștia vor încerca prin intermediul lui Hamza pașa, beiul de Nicopole, și al diacului sultanului, Catavolinos, să-l prindă pe Vlad prin vicleșug, fără succes însă. Odată dejucate planurile otomanilor și pedepsiți cei doi (au fost trași în țeapă împreună cu toți soldații turci care-i însoțeau), Vlad Țepeș organizează o campanie surpriză la sud de Dunăre în iarna 1461-1462.
O întinsă regiune, de la Oblucița la Novoe Selo și de la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la Rahova, a fost devastată. Mai mult, cetatea Nicopole fiind ocupată prin vicleșug, peste 20.000 de turci au pierit sub armele valahilor, numărul celor uciși fiind indicat de însuși Vlad Țepeș într-o scrisoare adresată lui Matei Corvin. Tot în această scrisoare, expediată din Giurgiu la 11 februarie 1462, Vlad îi solicita în mod insistent sprijin regelui ungar. Deși l-a asigurat la 4 martie 1462 că îi va veni în ajutor, Matei Corvin a părăsit Buda abia la sfârșitul lui august, când campania otomană era deja încheiată.
În ceea ce-l privește pe Mahomed al II-lea, acesta, surprins de sfidarea lui Țepeș, îi va pregăti un răspuns pe măsură. În primăvara lui 1462, sultanul, în fruntea unei armate uriașe, circa 100-120.000 de oameni (a doua ca mărime după aceea care cucerise Constantinopolul) plus 175 de nave de război al căror scop era acela de a cuceri Chilia, se va îndrepta spre Dunăre. Efectivele domnului valah nu depășeau, după estimările cele mai generoase, 30.000 de oșteni. Deși Vlad încearcă să-i oprească pe turci la Dunăre, în dreptul cetății Turnu, aceștia, la adăpostul nopții, reușesc să treacă fluviul îndreptându-se direct spre Târgoviște (4 iunie 1462).
În aceste condiții Țepeș va aplica tactica hărțuirii: pustiirea pământului - mai ales drumul spre Târgoviște -, otrăvirea fântânilor, atacarea detașamentelor turcești plecate după hrană. În această atmosferă apasătoare în care oștile turcești, flămânde și înfricoșate, înaintau prin țara pustiită, a avut loc marea lovitură a lui Vlad Țepeș, atacul de noapte din 16-17 iunie 1462, menit să demoralizeze și mai mult oastea otomană, atac despre care pomenesc toate izvoarele relative la campania din 1462. Ținta atacului a fost însuși sultanul, însă acesta a scăpat, cortul său fiind confundat cu al unui vizir. Totuși efectul psihologic al atacului a fost important. Mulți turci au fost uciși, iar sultanul, conform relatărilor, "a părăsit în ascuns tabăra în chip rușinos"; văzând "marea pierdere suferită de ai săi" a dat ordin de retragere. În apropierea Târgoviștei îl aștepta un spectacol care a băgat groaza în oștile sale: o pădure de țepi în care atârnau o mulțime de turci uciși în înainte sau în timpul bătăliei; în fața acestei priveliști turcii "s-au înspăimântat foarte tare", iar sultanul a recunoscut că "nu poate să ia țara unui bărbat care face lucruri așa de mari" și care "ar fi vrednic de mai mult".
Cu excepția cronicilor turcești, toate celelalte izvoare mărturisesc înfrângerea sultanului, care a fost silit "să se întoarcă în fugă spre Dunăre cu mari pierderi printre ai săi și cu rușinea de a fi dat dosul". Oastea turcă s-a îndreptat spre Dunăre, așa de repede încât la 11 iulie 1462 sultanul ajunsese la Adrianopol. Conform cronicarului bizantin Chalcocondil, sultanul l-a lăsat la plecare, la Târgoviște, ca domn pe fratele lui Țepeș, Radu cel Frumos, în ideea ca acesta să atragă de partea sa pe toți cei ce i se împotriveau lui Țepeș. Pașa de Nicopole urma să asigure sprijin armat lui Radu.
Perioada care a urmat a fost foarte tulbure pentru istoria Țării Românești, cei doi frați căutând fiecare să-și întărească forțele pentru a-și elimina adversarul. Spre deosebire de Vlad Țepeș care dorea continuarea luptei antiotomane, Radu cel Frumos oferea boierilor pacea și prietenia cu sultanul. Aceștia trec până la urmă de partea lui. În aceste condiții, părăsit de cea mai mare parte a boierilor, dar având încă o oaste destul de numeroasă cu care se pare că în jurul datei de 8 septembrie ar fi dobândit chiar o ultimă victorie asupra adversarilor săi, în octombrie 1462 Țepeș trece în Transilvania pentru a se întâlni cu aliatul său Matei Corvin.
Cum acesta nu venise nici pregătit, nici prea hotărât de luptă, a decis destul de repede să-și schimbe planul inițial, recunoscând situația existentă în Țara Românească și renunțând să-l sprijine pe Tepeș. Mai mult, la decizia regelui ar fi contribuit și o presupusă scrisoare a lui Vlad către sultan în care domnul muntean ar fi cerut iertare și, mai mult decât atât, s-ar fi obligat să-l ajute împotriva oștilor maghiare. Drept urmare, în noiembrie 1462 Vlad Țepeș, în loc să primească ajutorul aliatului său, este arestat sub acuzația de trădare și încarcerat la Vișegrad vreme de 12 ani. După Vișegrad, e silit să locuiască aproape 2 ani la Buda, cu domiciliu forțat. Va fi eliberat în 1475, la cererea lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, în contextul presiunilor turcești tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunăre.
Vlad a fost recunoscut ca domn al Țării Românești pentru a treia oară în 1475, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie1476. Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-a emis ipoteza ca „Drăculea” ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat că „mormântul” lui Țepeș de la mănăstire conține doar câteva oase de cal datate din neolitic și nu rămășițele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locul mănăstirii Comana, ctitorie a voievodului
Eleonora a devenit văduvă în 1587; a murit la vârsta de 59 de ani, la 5 august 1594. A fost unul dintre ultimii copii ai lui Ferdinand și ai Annei în viață la acea vreme, singurul frate al ei în viață fiind Ferdinand al II-lea, Arhiduce de Austria care a murit la un an după Eleonora.
După decesul tatălui său, la 4 iunie 1680, și pierderea arhiepiscopiei de Magdeburg (care a fost secularizat de Brandenburg și inclus în ducatul de Magdeburg), Johann Adolf și-a dedicat eforturile pentru a finaliza neterminatul castel Neu-Augustusburg, care a fost început de tatăl său în 1660; construcția castelului a fost reluată la 18 august 1680. Sfințirea capelei castelului a avut loc la 1 noiembrie anul 1682, iar castelul a fost în cele din urmă finalizat în anul 1694. Un teatru mare a fost construit mai înainte de această dată și a susținut Opera germană fondată în 1685.[4]
La moșia sa Johann Adolf a creat cea mai importantă grădină a vremii sale din centrul Germaniei. În 1690 au fost construite țevi pentru a furniza apă castelului din zona Selauer. Orașul Weissenfels a prosperat până la punctul în care a devenit nu numai un centru administrativ, dar, de asemenea, un centru economic.
Johann Adolf a fost patron al artelor urmând modelul tatălui și a altor mermbri ai familiei sale; capelmaiestru al curții a fost numit Johann Philipp Krieger. De asemenea, Johann Adolf a descoperit talentul muzical al fiului doctorului curții sale și l-a încurajat pe tânărul Georg Friedrich Händel să caute să facă o carieră în muzică.
Ca și tatăl său (care a fost președintele ei), Johann Adolf a fost acceptat în Societatea Fruitbearing.
După decesul Electorului Johann Georg al II-lea de Saxonia în 1680, voința tatălui său Johann Georg I a fost contestată de către noul elector Johann Georg al III-lea cu privire la apanajul fiilor săi mai mici; el a refuzat să recunoască principatele și liniile colaterale ale verilor săi. Acest lucru a adus unele dificultăți lui Johann Adolf, după ce a recunoscut ca o amenințare electoraul de Saxonia asupra propriilor sale teritorii. Conflictul a putut fi soluționat doar de Contractul de la Torgau (12 mai 1681), precum și alte două contracte semnate la Dresda în 1682 și 1688; cu aceste pacte, Johann Adolf și-a asigurat domnia peste Querfurt și locul său în Consiliul Superior-Saxon (Kreistag).
După moartea sa, cei trei fii n viață, Johann Georg, Christian și Johann Adolf al II-lea, și-au asumat succesiv domnia asupra ducatului de Saxa-Weissenfels.
Anna Marie (n. 17 iunie 1683, Weissenfels – d. 16 martie 1731, Sorau); s-a căsătorit la 16 iunie 1705 cu contele Erdmann II de Promnitz.
Sofia (n. 2 august 1684, Weissenfels – d. 6 mai 1752, Rosswald, Silezia); s-a căsătorit prima dată la 16 octombrie 1699 cu Georg Wilhelm, Margraf de Brandenburg-Bayreuth, și a doua oară la 14 iulie 1734 cu Joseph Albert, Conte de Hoditz și Wolframitz.
După decesul soției sale în 1686, Johann Adolf s-a recăsătorit la Querfurt, la 3 februarie 1692 cu Christiane Wilhelmine de Bünau. Căsătoria a fost una morganatică. El și-a sfătuit fiii săi să-i arate respectul cuvenit, și, să împartă domeniile familiei cu copiii care ar rezulta din a doua căsătorie. După cinci ani de căsnicie, Christiane Wilhelmine a fost creată contesă imperială (Reichgräfin) în 1697, la cererea soțului ei. Ei nu au avut copii
·1667: S-a nascut Jan Sobieski, comandant de osti, rege al Poloniei sub numele Jan al III-lea. A intretinut relatii cu domnitorii romani Serban Cantacuzino si Stefan Petriceicu. In timpul domniei lui Constantin Cantemir a intreprins campanii in Moldova in 1686 si 1691.
* 1694: Joseph Karl, Prinț Ereditar de Sulzbach (2 noiembrie 1694 – Oggersheim, 18 iulie 1729) a fost fiul cel mare al lui Theodore Eustace, Conte Palatin de Sulzbach. El a fost moștenitorul ducatului de Palatinat-Soulzbach de la naștere până la moartea sa.
La 2 mai 1717 Joseph Kael s-a căsătorit cu Elizabeth Augusta Sophie de Neuburg (1693–1728), fiica lui Karl al III-lea Philipp, o căsătorie menită să unească cele două linii și să prevină un alt război de succesiune. Toții fiii cuplului au murit în copilărie și au supraviețuit doar trei fiice. În 1728 Elizabeth Augusta a murit la naștere și Joseph Karl a murit anul următor la Oggersheim. Moștenire ducatului a trecut fratelui lui Joseph Karl, Johann Christian Joseph și a familiei acestuia.
Copii:
Karl Philipp August von der Pfalz (1718–1724)
Innocenza Maria, Pfalzgräfin von der Pfalz (1719–1719)
·1699 - S-a nascut pictorul francez Jean Baptiste Siméon Chardin; ( d, 12 iunie 1779).
Chardin: Autoportret, pastel 1771 – Muzeul Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org
Jean (Baptiste) Siméon Chardin (n. 2 noiembrie 1699, Paris – d. 6 decembrie 1779, Paris), a fost un pictor francez, considerat ca unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea. Este în special cunoscut ca maestru al naturilor moarte, al scenelor de viață și al portretelor, domenii în care talentul artistului s-a desfășurat în toată splendoarea lui. Stilul lui Chardin este atât de personal, încât nu poate fi asociat unei anumite perioade strict delimitate. Artistul activează în Franța în epoca rococo-ului, în același timp cu Watteau, Boucher și Fragonard, opera lui însă se caracterizează prin simplitate și realism subtil, care va iniția un curent burghez în pictura franceză.
Prințesa Anne a fost a doua fiică a unui suveran britanic care a purtat titlul de Prințesă Regală. A fost regentă a Țărilor de Jos din 1751 până la moartea sa în 1759, în timpul minoratului fiului ei, Willem al V-lea, Prinț de Orania.
·1755: Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena (germanăMaria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen; francezăMarie Antoinette Josèphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine; n. 2 noiembrie1755 - d. 16 octombrie1793), cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta (pronunție în IPA, /maʁi ɑ̃twanɛt/), s-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Franței, devenind apoi mama „delfinului pierdut” Ludovic al XVII-lea. Maria Antoaneta este cunoscută mai degrabă pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici moderni), precum și pentru moartea sa: a murit executată prin ghilotinare, în toiul Revoluției Franceze, în 1793, pentru un așa-zis incest cu fiul ei, precum și pentru înaltă trădare, nedovedită, însă. S-a pretins pe durata vieții sale că ar fi fost lesbiană, că ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens, toate acestea fiind acuze care au ajutat la declanșarea Revoluției Franceze.
Născută la Palatul Hofburg din Viena în 1755, Arhiducesa Maria Antonia a fost fiica cea mică a lui Francisc I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și a Mariei Theresa, regină a Ungariei și Boemiei. Maria Antonia era descrisă [1] ca „micuță, dar o Arhiducesă complet sănătoasă”. Arhiducesa a fost botezată Maria Antonia Josepha Johanna. La curtea austriacă era cunoscută drept Madame Antoine.[2]
Maria Antonia și sora ei mai mare, Maria Carolina, au fost crescute împreună și au împărțit aceeași guvernantă până în 1767; au devenit foarte apropiate. Mariei Antonia îi plăcea muzica și a învățat să cânte la clavecin. De asemenea, a excelat la dans.[3] La 10 ani se lupta să citească și să scrie în germană, vorbea puțin și cu dificultate franceza și foarte puțin italiana – trei limbi care erau vorbite frecvent în familia imperială. A învățat, de asemenea, unele elementele de bază ale limbii latine. În acel moment, eticheta de la curtea austriacă era mult mai puțin strictă decât cea de la Versailles, iar dansurile erau mai puțin complexe.
Mama sa, Maria Tereza, ca toți suveranii epocii, au pus căsătoriile copiilor în slujba politicii de alianță între Casa de Habsburg și Casa de Bourbon pentru a face față ambițiilor Prusiei și a Marii Britanii. Astfel, printre surorile mai mari ale Mariei Antoaneta, Maria Cristina, copilul preferat al împărătesei, s-a căsătorit în 1766 cu Albert de Saxonia, numit duce de Teschen și regent al Țărilor de Jos, iar Maria Amalia s-a căsătorit cu Ferdinand I, Duce de Parma iar Maria Carolina s-a căsătorit în 1768 cu Ferdinand I, regele celor Două Sicilii. Căsătoria dintre Delfinul Franței, viitorul Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta trebuia să fie apoteoza acestei politici. Arhiducesa de Austria era strănepoata de frate a lui Ludovic al XIV-lea[4] prin bunica paternă, Élisabeth Charlotte d'Orléans.
Ludovic, Delfin al Franței.
Maria Antoaneta a părăsit Viena în aprilie 1770, la vârsta de paisprezece ani. La 17 aprilie 1770 a renunțat oficial la drepturile sale asupra coroanei Austriei, și la 7 mai a trecut granița cu Franța. L-a întâlnit pe Delfinul Ludovic-August și, o săptămână mai târziu, pe mătușile acestuia (fiicele lui Ludovic al XV-lea, cunoscute drept Mesdames). Înainte de a ajunge la Versailles, și-a cunoscut cumnații [5], Ludovic Stanislav Xavier, conte de Provence și Carol Filip, conte d'Artois. Mai târziu, a întâlnit restul familiei inclusiv pe sora mai mică a soțului ei, Madame Élisabeth, care a devenit cea mai bună prietenă a Mariei Antoaneta.
Căsătoria Delfinului și a Delfinei a avut loc la 16 mai1770 la Palatul Versailles.[6] Populația Parisului a reacționat ambiguu la căsătoria dintre Maria Antoaneta și Ludovic-August. Pe de o parte, Delfina era populară, oamenii erau ușor fermecați de personalitatea și frumusețea ei. Totuși, la curte, căsătoria n-a fost atât de populară ca urmare a tensiunilor de lungă durată dintre Austria și Franța. Mulți curteni au susținut o căsătorie între Delfin și diferite prințese saxone. Pe la spatele ei, Mesdames au numit-o „l'Autrichienne” (austriaca). (Mai târziu, în ajunul Revoluției, când nepopularitatea reginei era din ce în ce mai mare, l'Autrichienne s-a transformat în l'Autruchienne, un joc de cuvinte care folosea „struț” (franceză: autruche) și „cățea” (franceză: chienne)).[7]
Portret al Mariei Antoaneta realizat de Joseph Ducreux în 1769 și trimis Delfinului, pentru a-și vedea viitoarea soție înainte de a se întâlni.
Tânăra Delfină are dificultăți în adaptarea la noua sa viață, spiritul ei s-a pliat greu la complexitatea și la viclenia „vieții de la curte”, la libertinajul regelui Ludovic al XV-lea și a metresei sale, contesa du Barry.
Contesa a avut un rol esențial în înlăturarea de la putere a ducelui de Choiseul care ajutase la orchestrarea alianței franco-austriece și la căsătoria Mariei Antoaneta. Mesdames, care o urau pe madame du Barry din cauza relației ei dezgustătoare cu tatăl lor, au manipulat-o pe Delfină să refuze să recunoască favorita, lucru considerat de unii a fi o gafă politică. După luni de continuă presiune din partea mamei sale și a lui Florimond Claude, conte de Mercy-Argenteau și ambasadorul Austriei la Paris, Maria Antoaneta a fost silită să vorbească cu contesa du Barry în ziua Anului Nou 1772. Deși conversația s-a limitat la un banal comentariu al Delfinei către metresa regală „este multă lume astăzi la Versailles”, contesa a fost mulțumită iar criza depășită. Mai târziu, Maria Antoaneta a devenit mai politicoasă cu contesa [8], mulțumindu-l pe Ludovic al XV-lea.
Încă de la început Delfina a primit scrisori de la mama sa. Maria Theresa îi scria regulat fiicei ei și primea rapoarte secrete de la Mercy d'Argenteau în legătură cu comportamentul ei. Această corespondență voluminoasă este o sursă importantă de informații cu privire la toate detaliile vieții Mariei Antoinette de la căsătorie în 1770 până la decesul Mariei Tereza în 1780. Delfina era criticată constant de mama sa pentru inabilitatea de a „inspira pasiune” soțului ei, care rareori dormea cu ea și care era mai interesat de hobby-urile lui cum ar fi vânătoarea sau ceasornicăria. Împărăteasa a mers atât de departe încât i-a spus direct fiicei ei că nu mai este frumoasă și că și-a pierdut grația.
Pentru a compensa lipsa de afecțiune a soțului ei și criticile nesfârșite ale mamei ei, Maria Antoaneta a început să cheltuiască mai mult pe jocurile de noroc, îmbrăcăminte și cosmetice.[9] Era de așteptat să cheltuiască bani pe haine și să le pună în umbră pe celelalte femei de la curte (regina Maria Leszczyńska murise în 1768, cu doi ani înainte de sosirea Mariei Antoaneta).
Delfina a început să se împrietenească cu diferite doamne din suita ei. Cel mai mult s-au remarcat sensibila și „pura” văduvă prințesa de Lamballe pe care a numit-o superintendent al casei sale și iubitoarea de distracții ducesă de Polignac care în cele din urmă a format piatra de temelie a cercului intim de prieteni ai reginei (Société Particulière de la Reine).[10] Mai târziu, ducesa de Polignac a devenit guvernanta copiilor regali și a fost prietenă atât cu Maria Antoaneta cât și cu Ludovic. Prietenia Delfinei cu aceste doamne, influențată de diverse publicații populare care au promovat astfel de prietenii, a cauzat mai târziu acuzația de lesbianism.[11]
La 27 aprilie 1774, la o săptămână după premiera operei lui GluckIphigénie en Aulide, care a asigurat poziția Delfinei de patroană a artelor, Ludovic al XV-lea s-a simțit rău. La 4 mai regele a fost insistent sfătuit să o trimită pe contesa du Barry departe de Versailles; la 10 mai, la trei după-amiază, regele a murit de variolă la vârsta de șaizeci și patru de ani.[12] Ludovic-August a fost încoronat ca regele Ludovic al XVI-lea al Franței la 11 iunie 1775 la catedrala din Rheims. Maria Antoaneta n-a fost încoronată alături de el [13], doar l-a însoțit la ceremonia de încoronare.
Maria Antoneta, regină a Franței, 1775.
Maria Antoaneta devine regină a Franței și a Navarei la vârsta de optsprezece ani. Situația Mariei Antoaneta devine mai precară când, la 6 august 1775, cumnata ei, contesa d'Artois dă naștere unui fiu, ducele d'Angoulême - moștenitorul prezumtiv al tronului Franței când tatăl lui, contele d'Artois devine regele Carol al X-lea al Franței în 1824. Urmează [14] o serie de pamflete grafice satirice care se concentrează în special pe impotența regelui și pe aventurile sexuale ale reginei cu bărbați și femei.
Încă fără să fi oferit Franței moștenitori și încă considerată străină, regina devine în 1777 ținta primului cântec ostil care circulă de la Paris până la Versailles. Regina cheltuia necontenit prin cumpărarea rochii de la Rose Bertin și cu jocuri de noroc. A început să atragă diferiți admiratori masculini pe care i-a acceptat în cercul ei intim de prieteni, inclusiv pe baronul de Besenval, ducele de Coigny și contele Esterházy.[15]
I s-a îngăduit renovarea Micului Trian (Petit Trianon), un castel mic din Versailles oferit în dar de Ludovic al XVI-lea la 15 august 1774, cu deplina libertate bugetară. S-a concentrat în special pe horticultură, reproiectând în stil englezesc grădina. Deși Petit Trianon fusese construit pentru Madame de Pompadour, metresa lui Ludovic al XV-lea, el a devenit asociat cu extravaganța Mariei Antoaneta. Zvonurile care circulau spuneau că pereții sunt tencuiți cu aur și diamante.[16] O problemă și mai mare totuși era datoria suportată de Franța în timpul Războiului de Șapte Ani, care nu fusese încă achitată.
În micul ei teatru, a jucat în piese ca Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais în rolul unei servitoare, spre amuzamentul lui Ludovic al XVI-lea. Prin dorința sa către plăcerile simple și prieteniile exclusiviste, Maria Antoaneta își face din ce în ce mai mulți inamici chiar și la curtea de la Versailles.
A fost tentată să influențeze politica regelui, de a face și desface miniștrii, întotdeauna la sfatul prietenilor. Totuși, contrar zvonurilor, rolul ei politic a fost extrem de limitat. A existat o întreagă campanie împotiva ei, au circulat pamflete, a fost acuzată că are amanți (cumnatul ei contele d’Artois, contele suedez Hans Axel de Fersen) sau chiar amante (ducesa de Polignac), că face risipă de bani publici pentru frivolitate și pentru favoriți, că face jocurile Austriei acum condusă de fratele ei Iosif al II-lea.
Acest lucru nu servește în mod necesar Mariei Antoaneta, deoarece apar calomnii care spun că copiii săi, inclusiv fiul său nu sunt ai regelui Ludovic al XVI-lea.
Regina a devenit un cititor pasionat de romane istorice și interesul său științific a determinat-o să asiste la lansarea de baloane cu aer cald. Ea a fost fascinată de filosofia lui Rousseau precum și de cultura incașilor din Peru, de cultul lor pentru soare. A vrut să învețe limba engleză și deși n-a vorbit niciodată fluent, știa să scrie în engleză prietenei ei, ducesa de Devonshire, a cărei viață era foarte similară cu a ei.
Acest portret de Élisabeth Vigée Le Brun (1787) al Mariei Antoaneta și a copiilor ei Marie Thérèse, Louis Charles (în brațe), și Louis Joseph, a fost menit să ajute reputației ei, descriind-o ca o mamă, în haine simple dar impunătoare.
În august 1784, când regina era însărcinată, a cumpărat Castelul de la Saint-Cloud, un loc pe care l-a iubit dintotdeauna, de la ducele d'Orléans, tatăl ducelui de Chartres, căzut în dizgrație. Aceasta a fost o achiziție extrem de nepopulară, în special în rândul unelor facțiuni ale nobilimii, care deja o displăceau, dar, de asemenea, și a unui procent în creștere a populației care s-a simțit șocată de faptul că o regină franceză ar putea avea o reședință proprie, independent de rege. Prețul mare a castelului, de aproape 6 milioane de livre, la care s-a adăugat costul suplimentar substanțial pentru redecorarea acestuia, a asigurat mai puțini bani pentru rambursarea datoriei substanțiale a Franței.[17]
Deteriorarea continuă a situației financiare în Franța, deși s-au făcut reduceri în suita regală, a forțat în cele din urmă pe rege să colaboreze cu ministrul său de finanțe, Charles Alexandre de Calonne, pentru a apela la Adunarea notabililor, după o pauză de 160 de ani. Adunarea a fost convocată pentru a încerca să se adopte unele dintre reformele necesare pentru a ușura situația financiară, atunci când Parlamentul a refuzat să coopereze. Prima reuniune a Adunării a avut loc la 22 februarie 1787, la care Maria Antoaneta nu a fost prezentă. Mai târziu, absența sa a dus la acuzația de încercarea de a submina scopul Adunării.[18]
Adunarea ar fi fost eșuat, cu sau fără prezența reginei, deoarece nu a adoptat nici o reformă și a sfidat regele, cerând alte reforme și consimțământul Parlamentului. Ca urmare, regele l-a demis pe Calonne la 8 aprilie 1787; ministrul de externe Vergennes a murit la 13 februarie. Regele, ignorând încă o dată candidatul pro-austriac al reginei, a numit [19] un prieten din copilărie, contele de Montmorin, pentru a-l înlocui pe Vergennes ca ministru de externe.
În acest timp, deși candidatul ei a fost respins, regina a început să abandoneze activitățile ei și să se implice în politică mai mult decât oricând înainte, și mai ales împotriva intereselor Austriei. Acest lucru a avut mai multe motive. În primul rând, copiii ei erau Enfants de France, copii ai Franței, și deci viitorul lor ca lideri ai Franței trebuia asigurat.
Un portret foarte realist al Mariei Antoaneta,
pictat în jurul anului 1791 de Alexandre Kucharsky.
În al doilea rând, prin concentrarea asupra copiilor ei, regina a încercat să îmbunătățească imaginea negativă pe care a dobândit-o prin „afacerea colierul de diamant” (implicarea la o infracțiune de fraudare a bijuteriilor coroanei). În al treilea rând, regele a început să se retragă dintr-un rol de luare a deciziilor în guvern ca urmare a unei depresii acute din cauza presiunilor făcute asupra lui.
Ca rezultat, Maria Antoaneta a apărut ca o entitate politică viabilă, deși nu a fost niciodată intenția sa reală. În noua sa calitate de politician bucurându-se de o oarecare putere, regina a încercat cât a putut să ajute la reglementarea situației dintre rege și Adunare.[19]
Această schimbare în rolul ei politic a semnalat începutul sfârșitului influenței ducesei de Polignac. Mariei Antoaneta a început să-i displacă cheltuielile mari ale ducesei și impactul acestora asupra finanțelor Coroanei. Ducesa a plecat în Anglia în mai, lăsându-și copiii la Versailles. De asemenea, în luna mai, Étienne Charles de Loménie de Brienne, arhiepiscop de Toulouse și unul dintre aliații politici ai reginei, a fost numit de rege pentru a-l înlocui pe Calonne ca ministru de finanțe. El a început să reducă cheltuielile curții.[20] Brienne, totuși, nu a reușit să îmbunătățească situația financiară. Din moment ce el a fost aliatul ei, acest eșec a afectat poziția politică a reginei. La 25 mai Adunarea notabililor a fost dizolvată, din cauza incapacității sale de a duce lucrurile la capăt. De această lipsă de soluții a fost acuzată regina. În realitate, vina era o combinație de mai mulți alți factori. Au fost prea multe războaie costisitoare, o familie regală prea mare, cu cheltuieli mari și o lipsă a dorinței din partea multora dintre aristocrații responsabili de a ajuta la acoperirea costurilor de guvern din propriile lor buzunare cu impozite mai mari. Maria Antoaneta a obținut porecla de „Madame Déficit”, „doamna Datorie” (sic) în vara anului 1787, ca urmare a percepției publice că ea singură a ruinat finanțele națiunii.[21]
Situația politică din 1787 s-a înrăutățit când Parlamentul a fost exilat și a culminat la 11 noiembrie când regele a încercat să utilizeze lit de justice. El a fost provocat în mod neașteptat de către vărul său căzut în dizgrație, ducele de Chartres, care a moștenit titlul de Duce d'Orléans la moartea recentă a tatălui său. Noul duce de Orléans a protestat public la acțiunile regelui, iar ulterior a fost exilat. În cele din urmă, la 8 iulie și 8 august, regele a anunțat intenția sa de a convoca Adunarea Stărilor Generale, legiuitorul tradițional ales al țării, care nu fusese consultat din 1614.
Preocuparea principală a reginei la sfârșitul anului 1787 și în 1788 a fost îmbunătățirea stării de sănătate a Delfinului. Suferea de tuberculoză și avea coloana răsucită și curbată sever. A fost dus la castelul Meudon în speranța că aerul de la țară îl va ajuta pe copil să se refacă. Din păcate, mutarea a făcut prea puțin pentru a atenua starea Delfinului, care a continuat să se deterioreze.[22] Băiatul, în vârstă de șapte ani, a murit la Meudon la 4 iunie 1789 de tuberculoză, lăsând titlul de Delfin fratelui său mai mic, Louis Charles.
Moartea sa, care în mod normal ar fi fost jelită la nivel național, a fost ignorată de poporul francez care se pregătea pentru următoarea reuniune a Adunării Stărilor Generale.
Maria Antoaneta împreună cu copiii ei și Madame Élisabeth, când mulțimea a intrat în Palatul Tuileries la 20 iunie 1792.
La sfârșitul lui august a fost adoptată Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului (La Déclaration des Droits de l'Homme et du Citoyen) , ceea ce a dus la începutul monarhiei constituționale în Franța.[23] La 5 octombrie familia regală este obligată să se mute la Paris, la Palatul Tuileries sub supraveghere. În ciuda încercărilor ei de a rămâne în afara interesului publicului, regina a fost acuzată de a avea o aventură cu comandantul Gărzii Naționale, marchizul de La Fayette. În realitate ea îl detesta [24] pe marchiz pentru tendințele sale liberale și pentru că era parțial răspunzător pentru plecarea forțată de la Versailles a familiei regale.
În acest timp au fost proiectate mai multe comploturi pentru a ajuta membrii familiei regale să evadeze. Regina a respins mai multe, deoarece n-a vrut să plece fără rege. Alte ocazii pentru a salva familia au fost în cele din urmă anulate de regele nehotărât. Când în cele din urmă regele s-a angajat într-un plan de scăpare, indecizia lui a jucat un rol important în eșecul planului. Într-o încercare de a scăpa din Paris spre cetatea regalistă Montmédy, planificată de contele Axel von Fersen și baronul de Breteuil, unii membri ai familiei regale au trebuit să joace rolul unor slujitori ai unei baronese ruse bogate.
Maria Antoaneta în 1793
Ulei pe pânză de Kucharski.
Inițial, regina a respins planul întrucât acesta prevedea ca ea să plece doar cu fiul ei. Ea dorea ca și restul familiei regale să-i însoțească. Regele a pierdut timp pentru a decide pe care membri de familie ar trebui să-i expună riscului, care ar trebui să fie data de plecare și calea exactă a traseului care urmează să fie utilizat. După multe amânări, în cele din urmă evadarea a avut loc la 21 iunie1791, și a fost un eșec. Întreaga familie a fost capturată [25] douăzeci și patru de ore mai târziu, la Varennes, azi Varennes-en-Argonne, și adusă înapoi la Paris, într-o săptămână.
Deși noua constituție [26] a fost adoptată la 3 septembrie 1791, Maria Antoaneta a sperat până la sfârșitul anului 1791 că noul drum politic ar putea fi oprit. A sperat că noua constituție se va dovedi imposibilă și că fratele ei, noul împărat al Austriei, Leopold al II-lea, va găsi o cale pentru a înfrânge revoluționarii. Ea a ignorat faptul că Leopold era mai interesat să profite de starea de haos din Franța în beneficiul Austriei decât de a-și ajuta sora și familia ei.[27]
Maria Antoaneta în drum spre ghilotină
(Cerneală de Jacques-Louis David, 16 octombrie 1793)
Rezultatul tendințelor agresive ale lui Leopold și cele ale fiului său, Francisc al II-lea, care l-a succedat în luna martie 1792, a fost faptul că Franța a declarat război Austriei la 20 aprilie1792. Regina a fost privită ca un dușman, chiar dacă ea personal a fost împotriva pretențiilor austriece asupra teritoriilor franceze. Situația s-a complicat în vară, când armatele franceze erau în permanență învinse de austrieci și regele a exercitat dreptul de veto la mai multe măsuri care ar fi limitat puterea lui pe viitor. În acest timp, din cauza activităților politice ale soțului ei, Maria-Antoaneta a primit [28] porecla de „Madame Veto”.
La 13 august familia regală a fost închisă în turnul Templului din Marais în condiții considerabil mai aspre decât cele de la Palatul Tuileries.[29] O săptămână mai târziu, mulți dintre apropiații familiei regale, printre care și Prințesa de Lamballe, au fost interogați de către Comuna din Paris. Transferată la închisoarea La Force, ea a fost una dintre victimele Masacrului din Septembrie, fiind ucisă la 3 septembrie. Capul ei a fost aplicat pe o știucă și plimbat prin tot orașul. Deși Maria Antoaneta n-a văzut capul prietenei ei de la ferestra închisorii, ea a leșinat [30] la auzul sfârșitului înspăimântător care s-a abătut asupra prietenei ei credincioase.
La 21 septembrie abolirea monarhiei a fost declarată oficial iar Convenția Națională a devenit autoritatea supremă a Franței. Familia regală a fost redenumită „Capet” și au început pregătirile pentru procesul regelui.[31] La 26 decembrie Convenția a votat condamnarea la moarte a regelui iar Ludovic al XVI-lea a fost executat la 21 ianuarie1793, la vârsta de 38 de ani. La 27 martie Robespierre evocă soarta reginei pentru prima dată în fața Convenției. La 13 iulie Delfinul este luat de lângă mama lui și încredințat cizmarului Simon. La 2 august Maria Antoaneta este separată de prințese (fiica sa Madame Royale și cumnata sa madame Élisabeth) și este condusă la Conciergerie. În timpul șederii sale în închisoare, Maria Antoaneta a suferit de tuberculoză și posibil de cancer la uter, ceea ce îi cauza hemoragii frecvente.[32]
La 14 octombrie la Tribunalul Revoluționarilor a avut loc procesul reginei. Spre deosebire de rege, căruia i s-a acordat timp pentru apărare, procesul reginei a fost mai mult o înscenare, luându-se în considerare timpul acordat (mai puțin de o zi) și punctul de vedere misogin iacobin. Acuzația cea mai infamă a fost că a abuzat sexual de fiul ei. După două zile, a fost declarată vinovată de trădare în dimineața zilei de 16 octombrie1793. Întoarsă în celulă a scris o scrisoare cumnatei sale afirmând conștiința ei clară, credința catolică și sentimentele pentru copiii ei. Scrisoarea nu a ajuns la Élisabeth.[33]
În aceeași zi, părul ei a fost tăiat și a fost plimbată prin Paris într-un coș deschis purtând o rochie albă simplă. La 12:15 pm, cu două săptămâni jumătate înainte de a împlini 38 de ani, a fost executată [34][35] în Piața Revoluției (în prezent Place de la Concorde). Ultimele sale cuvinte au fost „Iertați-mă, domnule, n-am vrut” adresate călăului Sanson, pe care îl călcase pe picior. Corpul ei a fost aruncat într-un mormânt nemarcat în cimitirul Madeleine (care a fost închis anul următor).
Cumnata sa Élisabeth a fost executată în 1794 iar fiul ei a murit în închisoare în 1795. Fiica ei s-a întors în Austria printr-un schimb de prizonieri, s-a căsătorit și a murit fără a avea copii în 1851. Atât corpul ei cât cel și al regelui Ludovic al XVI-lea au fost exhumate la 18 ianuarie 1815 în timpul Restaurației, când contele de Provence a devenit regele Ludovic al XVIII-lea. Înmormântarea rămășițelor regale a avut loc trei zile mai târziu, la 21 ianuarie1815, după 22 de ani de la executarea regelui Ludovic al XVI-lea, la biserica St Denis.
Prințul Eduard a fost numit Duce de Kent și Strathearn și Conte de Dublin în 23 aprilie 1799 și, câteva săptămâni mai târziu, numit General și comandant-șef al forțelor Britanice în America de Nord; în 23 martie a fost numit Guvernator al Gibraltarului, funcție pe care a deținut-o nominal până la moarte. Ducele de Kent a fost numit Mareșal al Forțelor 3 septembrie 1805.
El a fost primul membru al familiei regale care a trăit în America de Nord pentru o perioadă mai lungă decât o vizită scurtă și primul prinț ce a intrat în Statele Unite după independență, în 1794.
Ca fiu al monarhului Britanic, el a primit de la naștere titlul de Înălțimea SaPrințul Edward, și era al patrulea în linia de succesiune la tron. El a primit numele după unchiul său patern Ducele de York și Albany, care murise cu câteva săptămâni mai devreme și care fusese înmormântat la Westminster Abbey cu o zi înainte de nașterea sa.
Prințul și-a început pregătirea militară în Germania în 1785. Regele George al III-lea a intenționat să îl trimită la Universitatea din Göttingen, dar s-a răzgândit în urma sfatului Ducelui de York. În schimb, Prințul Edward a mers la Lüneburg și mai târziu la Hanovra, acompaniat de către tutorele sau, Baronul Wangenheim. Între 1788 și 1789 și-a completat educația la Geneva.
În 1790 s-a întors acasă fără permisiune, și în dizgrație, a fost trimis în Gibraltar ca simplu ofițer și a adus-o cu el din Marsilia pe Doamna de Saint-Laurent.
A fost trimis în Canada în 1791. În cea mai mare parte a carierei sale în Canada a locuit în Halifax, Noua Scoție și a fost activ în formarea apărării militare a portului pentru a proteja baza Navală Regală, și influențarea instituțiilor socio-politice și economice ale coloniei și orașului. Prințul a fost avansat la gradul de general-maior în octombrie 1793 iar în anul următor a servit cu succes în campanile din Indiile de Vest, primind mulțumiri de la parlament. Tatăl său i-a refuzat atunci întoarcerea acasă, și a fost avansat ca locotenent-general în ianuarie 1796.
I s-a permis să se întoarcă în Anglia doar după ce a suferit o cădere de pe cal, în 1798. Pe 24 aprilie 1799, a fost numit Duce de Kent și Strathearn și Conte de Dublin, a primit mulțumirile parlamentului și un venit de 12,000 £ și a fost mai târziu, în mai, avansat la gradul de general și numit Comandant-șef al Forțelor Britanice în America de Nord. A primit permisiunea parinților săi pe 22 iulie 1799 și a plecat cu vaporul la Halifax. A părăsit Halifax doar 12 luni mai târziu și a ajuns în Anglia pe 31 august 1800 unde îl aștepta numirea ca Lord locotenent al Irlandei.
Portretul Prințului Eduard de George Dawe, 1818
Numit Guvernatorul Gibraltarului de către Biroul de Război, publicat pe 23 martie 1802, Ducele și-a luat postul în primire pe 24 mai 1802 cu ordin expres de la guvern de a restaura disciplina printre trupele bete, dar disciplina sa aspră a provocat dezastru iscând o răscoală printre soldați în regimentul său și al 25-lea Regiment, în Ajunul Crăciunului 1802. Ducele de York, pe atunci Comandant șef al Forțelor, l-a chemat înapoi în mai 1803 după primirea rapoartelor privind răscoala, dar în ciuda ordinului său direct a refuzat să se întoarcă în Anglia până la sosirea noului succesor. I s-a refuzat permisiunea de a se întoarce în Gibraltar pentru o anchetă și deși i s-a permis să continue gurvernarea Gibraltarului până la moarte, nu i s-a permis să se întoarcă.
Ca o consolare pentru sfârșitul carierei sale militare active la vârsta de 35 ani, a fost avansat la gradul de mareșal și numit Ranger al Hampton Court Park pe 5 septembrie 1805 ceea ce i-a oferit rezidența în ceea ce acum se numește Pavilionul. Fratele său marinar, William, ce avea copii pe care trebuia să îl întrețină a fost numit Ranger al Bushy Park în 1797. El a continuat să servească ca si colonel onorific al 1st Regiment of Foot (the Royal Scots) până la moarte.
Deși s-a dovedit a fi un dezastru ca soldat și deși comportamentul său a fost până la un punct, ca al colegilor săi, s-a sugerat că excesele sale ca disciplină militară nu erau trăsături ale caracterului său natural, ci erau învățate de la tutorele său Baronul Wangenheim. Desigur, Wangenheim, acordându-i o alocație foarte mică, l-a obișnuit cu împrumuturile la o vârstă foarte fragedă. Ducele a aplicat aceeași disciplină militară îndatoririlor sale personale ca cea pe care o cerea celorlalți, probabil separând comportamentul militar corespunzător de cel civil. El a introdus prima școală regimentală. Ducele de Wellington l-a considerat un orator de prima mână. El a fost interesat tot timpul de experimentele sociale ale lui Robert Owen, a votat pentru emancipare catolică și a susținut literatura, Biblia și societățile anti-sclavie.
Fiica sa Victoria, după ce a auzit ideile Lordului Melbourne, a adăugat în jurnalul său privat din data de 1 august 1838 “din ceea ce am auzit, era cel mai bun dintre toți ».
Ca urmare a morții în noiembrie 1817 a unicului nepot al Regelui Goerge al III-lea, Prințesa Charlotte Augusta de Wales, succesiunea a început să pară nesigură. Prințul regent și fratele său mai mic, Ducele de York, deși căsătoriți, erau înstrăinați de soțiile lor și nu aveau nici un moștenitor legitim. Fiicele moștenitoare ale regelui George III erau toate trecute de vârsta la care puteau fi fertile. Ceilalți fii necăsătoriți ai Regelui George al III-lea, Ducele de Clarence (mai târziu Regele William al IV-lea), Ducele de Kent, și Ducele de Cambridge, toți s-au grăbit să contracteze căsătorii legale și să asigure un urmaș la tron. (Cel de-al cincilea fiu al Regelui George al III-lea, Ducele de Cumberland, era deja căsătorit dar nu avea nici un copil în viață în acel moment, în timp ce căsătoria celui de-al șaselea fiu, Ducele de Sussex, era nulă deoarece s-a căsătorit în contravenție cu Actul de Căsătorie Regal din 1772).
Din partea sa, Ducele de Kent, în vârstă de 50 ani, deja luând în considerare căsătoria și încurajat în această partidă cu cumnata nepoatei sale decedate Prințesa Charlotte, s-a logodit cu Prințesa Victoria de Saxe-Coburg-Saalfeld (17 august 1786 – 16 martie 1861) cuplul căsătorindu-se pe 29 mai 1818 la Schloss Ehrenburg, Coburg (în religia Luterană) și din nou pe 11 iulie 1818 la Kew Palace, Kew, Surrey.
Ei au avut un singur copil, Prințesa Alexandrina Victoria de Kent (24 mai 1819 – 22 ianuarie 1901), care a devenit Regina Victoria pe 20 iunie 1837. Ducele era foarte mândru de fiica sa spunându-le prietenilor săi să se uite bine la ea deoarece ea va fi Regina Angliei.
Ducele de Kent a cumpărat o casă proprie de la Doamna Fitzherbert în 1801. Castelul Hill Lodge din Castlebar Hill Ealing a fost atunci plasat arhitectului James Wyatt și s-au cheltuit mai mult de £100,000. Un vecin apropiat al Little Boston House între 1815 și 1817 a fost US Envoy cu soția sa englezoaică. “Ne-am dus toți la biserică și am auzit o predică de caritate susținută de Dr. Crane în fața Ducelui de Kent”. În 1829 fostul ajutor de tabără al Ducelui a cumpărat casa de la Ducesa într-o tentativă de a-i reduce datoriile.
Ca urmare a nașterii Prințesei Victoria în mai 1819, Ducele și Ducesa au încercat să găsească un loc unde să trăiască fără prea multe cheltuieli, luând în considerare datoria foarte mare a Ducelui (ce nu a fost plătită până ce fiica sa a ajuns pe tron și plătită apoi în timp, din venitul ei). După ce le-a fost recomandată coasta Devonului, ei au închiriat de la General Baynes, în încercarea de a rămâne incognito, Cabana Woolbrook pe plaja Sidmouth.
Ducele de Kent a murit de pneumonie pe 23 ianuarie 1820 la Cabana Woolbrook, Sidmouth, Devon și a fost înmormântat în Capela Sf. George, la Castelul Windsor. El a murit cu doar 6 zile înaintea tatălui sau, George al III-lea, și la mai puțin de un an de la nașterea fiicei sale.
El i-a precedat pe tatăl și pe cei trei frați mai mari ai săi, dar din moment ce nici unul dintre frații săi mai mari nu a avut nici un moștenitor legitim, fiica sa, Victoria, a succedat la tron la moartea unchiului său Regele William al IV-lea în 1837.
Ducele de Kent a avut numeroase amante. În Geneva: Adelaide Dubus, care a murit la nașterea fiicei lor Adelaide Victoria Auguste Dubus (1789- în sau după 1832) și Anne Gabrielle Alexandrine More’ mama lui Edward Schenker Scheener (1789-1853). Scheener s-a căsătorit dar nu a avut copii și s-a întors la Geneva, probabil semnificativ în 1837, unde a și murit mai târziu.
Ducele a fost acompaniat din 1790 până la căsătoria sa în 1818, timp de 28 de ani, de Doamna de Saint-Laurent sau Julie de St. Laurent (1760-1830) născută Therese-Bernardine Montgenet. Portretul Ducelui semnat de către Beechey a fost al ei.
Nu există nici o dovadă că ar fi rezultat copii dar multe familii din Canada au pretins a fi descendenți ai cuplului.
Ca majoritatea surorilor sale, Prințesa Sofia a fost forțată să-și trăiască viața drept companioană a mamei sale, regina Charlotte. Prințeselor nu le era permis să interacționeze cu nimeni din afara curții regale. În timpul vieții ei au existat zvonuri legate de o relție incestioasă cu fratele ei, Ernest Augustus, Duce de Cumberland care mai târziu a devenit rege al Hanovrei. Nu este clar dacă a existat vreun adevăr în aceste zvonuri sau dacă acestea au fost difuzate de liberal-conservatori în dauna Ducelui, care a fost conservator și extrem de influent în Camera Lorzilor.
Unii istorici consideră că, în 1800, ea a născut un copil nelegitim al cărui tată este posibil să fi fost generalul Thomas Garth. Anthony Camp contestă convingerea că ea ar fi avut un copil și oferă un rezumat detaliat al dovezilor disponibile.[3]
Ultimii ani ai vieții i-a trăit la Palatul Kensington alături de nepoata sa, Prințesa Victoria. Ca rezultat, Prințesa Sofia a fost una dintre puținele rude paterne pe care Victoria le-a văzut des. Ca și cumnata ei (mama Prințesei Victoria), Sofia a căzut sub vraja lui Sir John Conroy și l-a lăsat să-i gestioneze banii.
La zece ani după ce a orbit, Prințesa Sofia a murit la 27 mai 1848 la Kensington în Londra. A fost înmormântată la cimitirul Kensal Green din Londra deși ea a vrut la Castelul Windsor alături de fratele ei, Prințul Augustus Frederick, Duce de Sussex. După ce a murit, s-a descoperit că John Conroy a irosit mare parte din banii ei.
Geschichte der Ästhetik als philosophische Wissenschaft, 1858
Allgemeine Ästhetik als Formwissenschaft, 1865
Studien und Kritiken zur Philosophie und Ästhetik, 2 volume, 1870
Anthroposophie, 1882
Robert von Zimmermann
·1844 - S-a nascut Mehmed V, al 35-lea sultan al Imperiului Otoman; (d. 1918).
Official portrait of Mehmed V, 22 July 1913 – foto: en.wikipedia.org
Mehmed V Reshad (2 November 1844 – 3 July 1918) was the 35th Ottoman Sultan. He was the son of Sultan Abdülmecid I. He was succeeded by his half-brother Mehmed VI.
* 1844: John Jacob Loud(n.2 noiembrie1844– d.10 august,1916) a fost un inventator american cunoscut pentru primul design alpixului(sau stiloul cu bilă)[1].
A studiat să devină avocat la Colegiu Harvard și a lucrat pe post de casier la Banca Națională Union din Weymouth, Massachusetts, a fost, de asemenea, activ în comunitatea sa ca membru al bisericii, administrator al mai multor organizații locale, și membru al societăților istorice locale. Loud a inventat și a obținut un brevet pentru ceea ce este considerat a fi primul pix în 1888, dar invenția sa nu a fost comercializată și brevetul a expirat în cele din urmă.
Pixul modern a fost brevetat ulterior în 1938, la 22 ani după moartea lui Loud, de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro, iar ulterior mulți alți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările și ameliorările aduse acestuia
·1869 - S–a nascut poeta Iulia Hasdeu, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu (“Lacrimile copilariei”,“Printesa Papillon”, “Domnisoara Maussade”) (m.17.09.1888).
·1873: S-a nascut Dimitrie Paciurea, sculptor român (d. 1932).Dimitrie Paciurea (n. 2 noiembrie 1873, București – d. 14 iulie 1932, București), sculptor român. Stilul său simbolic și reprezentațional contrastează puternic cu stilul simplificat până la esența pură al contemporanului și conaționalului său Constantin Brâncuși. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române
Debutează în 1894 la Expoziția artiștilor în viață, fiind apoi prezent la Saloanele Oficiale, la manifestările "Cercului artistic" și ale "Tinerimii artistice". În 1919 se află printre membrii fondatori ai Societății "Arta română". Operele îi sunt prezentate în expoziții personale în București, în 1907, 1922 (împreună cu Cornel Medrea), 1930. A participat de asemenea la expoziții de artă românească deschise la München (1913), Bruxelles (1930) și la Bienala de la Veneția (1924). Începând din 1909 a fost profesor de sculptură la Școala Națională de Arte Frumoase din București.
Încă de la primele sale lucrări a apărut foarte clar desprinderea de formulele academizante - destul de respectate de colegii din institutele de artă bucureștene - orientarea decisă spre o creație, în care tradiții îndepărtate și experiențe apropiate coexistă, aducând originalitate și distincție în sculptura românească. Aluziile la patrimoniul bizantin sau al Renașterii (Gigantul, 1905; Christ încoronat cu spini, 1907) se produc în desfășurarea unui discurs plastic ce vizează realitățile epocii. Cu o forță imaginativă alimentată de viziuni mitice, Paciurea începe să amplifice sensurile realului prin montaje neașteptate, cu program simbolic sau prin inventarea unor ființe fantastice. De la Omul primitiv (1906) și Sfinxul (1913), trece la seria de "Himere": Himera văzduhului, Himera pământului, Himera apei, Himera nopții. Paciurea a realizat și un mare număr de portrete, compoziții (Fata cu ulciorul, 1920) și un proiect nerealizat pentru un monument al Unirii Principatelor Române.
Primii patru ani de școală i-a urmat la școala confesională română unită din Chereluș.[1] Din lipsa mijloacelor materiale, părinții l-au dat ucenic la un meșter din Pâncota. În anul 1901 a absolvit examenul de calfă, fapt care i-a dat dreptul de a se angaja ca lucrător calificat.
Între 1918 - 1920 a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului, în care a deținut portofoliul sănătății. A redactat ziarul Tribuna Socialistă. Neînțelegându-se cu socialiștii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Național Țărănesc, fiind ales deputat din partea acestei formațiuni. A fost președinte al Confederației Generale a Muncii începând cu 1926 și până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România.
A fost arestat de autoritățile comuniste în iunie 1948 și condamnat la 15 ani temniță grea pentru „crimă de înaltă trădare”. A fost omorât în închisoarea din Gherla în 1953 de către deținuții Constantin Juberian și Ștefan Rek. Primul a fost condamnat la moarte și executat în 1954, iar al doilea a fost condamnat la 12 ani de închisoare.
A contribuit și la determinarea poziției excentrice a Soarelui în Calea Lactee. A fost unul din principalii participanți la Marea Dezbatere care a animat astronomia și cosmologia la începutul anilor 1920, privitoare la controversa relativă la natura galactică sau extragalactică a unor obiecte, denumite în acea epocă nebuloase, care corespund însă unor galaxii.
Harlow Shapley s-a căsătorit cu Martha Betz (1891-1981) în aprilie 1914, ea l-a asistat la lucrările sale de la Observatorul Mount Wilson și la Harvard. Ea a decedat în 1981, la vârsta de 90 de ani.[2]
Mafalda s-a născut la Roma. În copilărie a fost apropiată de mama ei, de la care a moștenit dragostea de muzică și arte. În timpul Primului Război Mondial ea și-a însoțit mama în vizitele acesteia în spitalele militare italiene.
Căsătoria Prințului Filip cu Prințesa Mafalda l-a pus în poziția de a acționa ca intermediar între guvernul Național-Socialist din Germania și guvernul fascist din Italia. Cu toate acestea, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler (șeful Partidului Național-Socialist și cancelar al Germaniei), credea că Prințesa Mafalda lucra împotriva eforturilor de război; el a numit-o "hoitul negru al casei regale italiene".
La începutul lui septembrie 1943, Prințesa Mafalda a călătorit în Bulgaria pentru a participa la funeraliile cumnatului ei, regele Boris al III-lea al Bulgariei. În timp ce era acolo, a fost informată de capitularea Italiei în fața Puterilor Aliate, de faptul că soțul ei era ținut sub arest la domiciliu în Bavaria iar copiii erau într-un sanctuar din Vatican. Gestapoul a ordonat arestarea ei iar la 23 septembrie ea a primit un telefon de la Hauptsturmführer Karl Hass care i-a spus că are un mesaj important de la soțul ei.
La sosirea ei la ambasada Germaniei, Mafalda a fost arestată, aparent pentru activități subversive, dar (se presupune, în general), mai mult ca un ostatic de a-l convinge pe tatăl ei, regele Italiei, să nu se opună intereselor germane în război. Prințesa Mafalda a fost transportată la München pentru interogatoriu, apoi la Berlin și în cele din urmă în lagărul de concentrare Buchenwald.
La 24 august 1944 aliații au bombardat o fabrică de muniție din interiorul lagărului Buchenwald. Unii dintre cei 400 de prizonieri au fost uciși iar Prințesa Mafalda a fost grav rănită; ea era adăpostită într-o unitate adiacentă fabricii bombardate și atunci când a avut loc atacul a fost îngropată până la gât în moloz și a suferit arsuri grave la braț. Condițiile din lagărul de muncă a făcut ca rănile să se infecteze iar personalul medical i-a amputat brațul; ea a sângerat abundent și nu și-a mai recăpătat cunoștința.
Familia regală hessiană nu a fost anunțată de decesul ei deși au existat zvonuri care au circulat până la sfârșitul anului 1944. Moartea ei nu a fost confirmată până când Germania nu s-a predat în 1945.
În timpul Revoluției Ruse, Prințul Rostislav a fost ținut prizonier împreună cu părinții și bunica sa, împărăteasa mamă, la Dulber, în Crimeea.[1] A scăpat de soarta pe care au avut-o unii veri de-ai săi, care au fost uciși de către bolșevici, deoarece a fost eliberat de trupele germane în 1918. A părăsit Rusia în decembrie 1918 la bordul navei britanice HMS Marlborough, care l-a dus în Malta, unde a petrecut nouă luni. După aceea s-a mutat în Anglia, iar mai târziu la Cannes, în Franța.
Rostislav a fost căsătorit de trei ori. Prima dată s-a căsătorit la Chicago la 1 septembrie 1928 cu Prințesa Alexandra Pavlovna Galitzine (7 mai 1905 – 5 decembrie 2006). Au avut un fiu:
Rostislav a divorțat în 1944, apoi s-a recăsătorit la 24 noiembrie 1944 cu Alice Eilken (n. 30 mai 1923). Au avut un fiu:
Prințul Nicolae Rostislavovici (9 septembrie 1945 – 9 noiembrie 2000).
Au divorțat la 11 aprilie 1951, iar Rostislav s-a căsătorit a treia oară la 19 noiembrie 1954 cu Hedwig Maria Gertrud Eva von Chappuis (6 decembrie 1905 – 9 ianuarie 1997). Nu au avut copii.
A decedat la Roma din cauza unei atac cerebral la vârsta de 69 de ani. În localitatea Ischia, există un muzeu dedicat operei complete a lui Luchino Visconti.
A devenit în anii '30 cel mai promițător tânăr artist plastic al României și s-a remarcat ulterior ca portretist. În această calitate a devenit pictor oficial al vedetelor de la Hollywood și a fost căutat de capete încoronate și de alte oficialități, de oameni politici la modă sau de scriitori de succes
·1912 - S-a nascut poetul si prozatorul Vasile Dobrian („Steaua inimii”, „Umbra unei melancolii”) (m.1998).
* 1912: Karl Haffer (n. 2 octombrie 1912, data și locul decesului necunoscute)[1] a fost un handbalistde etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Haffer a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al cincilea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în toate cele trei meciuri disputate de România.
·1913: S-a născut actorul american Burt Lancaster: “Omul care aduce ploaia”, “Elmer Gantry”, “Aeroportul”, “Ghepardul”. Burt Lancaster (n. 2 noiembrie 1913 – d. 20 octombrie 1994), unul din marii actori americani, laureat al Premiului Oscar. A primit Premiul Oscar în 1960;
Numele său întreg este Burton Stephen "Burt" Lancaster. S-a născut pe 2 noiembrie 1913 și a decedat pe 20 octombrie 1994. Este binecunoscut publicului pentru fizicul său atletic și zâmbetul cuceritor care l-au transformat într-un adevărat Don Juan al marelui ecran. I se spunea "Domnul mușchi și dinți", într-un sens ironic, pentru frumusețea corporală și a zâmbetului. Pe parcursul carierei sale însă a acceptat roluri care au contrazis imaginea sa de băiat frumos. În anii '50 și-a abandonat imaginea sa de cuceritor și a fost privit drept cel mai bun actor al generației sale.
A fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar și a câștigat unul dintre trofee pentru pelicula Elmer Gantry din 1960. A mai câștigat un Golden Globe pentru acest rol dar și două trofee BAFTA pentru peliculele The Birdman of Alcatraz (1962) and Atlantic City (1980). Casa sa de producție Hecht-Hill-Lancaster a fost cea mai de succes și inovatoare companie de gen din anii 50 de la Hollywood, producând filme precum Marty (1955), Trapeze (1956) sau Sweet Smell of Success (1957). A regizat chiar două filme, The Kentuckian (1955) și The Midnight Man (1974). În 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Lancaster al 19-lea cel mai bun actor al tuturor timpurilor.
S-a născut la New York. Atât mama sa, Elizabeth, cât și tatăl, James Henry Lancaster, au fost poștași. De origine irlandezi, cei doi au fost împătimiți protestanți. Și bunicii săi au fost emigranți în Statele Unite. Rudele sale credeau că au legături genealogice cu Frederick Roberts. Pentru că a crescut într-un cartier faimos al New York-ului, și-a petrecut aproape tot timpul său liber pe stradă, cu prieteni din acel mediu. De aici și-a dezvoltat un adevărat talent artistic, de gimnast, de dansator. La liceu era un adevărat star al baschetului. După ce a absolvit liceul, și-a pierdut mama în urma unei boli necruțătoare. A fost acceptat după aceea la Universitatea din NY, având și o bursă de sportiv.
·1936: S-a nascut Jack Starrett, actor si regizor american.
·1937 - S-a nascut Earl Carroll, vocalist american (Cadillacs, Coasters).
·1938:Sofía a Greciei (Sofía Margarita Victoria Federica; n. 2 noiembrie1938) este fiica regelui Paul I al Greciei și soția regelui Juan Carlos I al Spaniei. A fost regina Spaniei pe durata domniei soțului ei (22 noiembrie 1975 - 19 iunie 2014).
Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei s-a născut la Psychiko, Atena, Grecia la 2 noiembrie 1938, fiind primul copil al regelui Paul I al Greciei și al reginei Frederika. Sofia aparține Casei de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Atât din partea tatălui, cât și din partea mamei, este strănepoată a reginei Victoria a Marii Britanii. Fratele ei este regele Constantin al II-lea al Greciei, care a fost deposedat de tron. După abolirea monarhiei, titlurile regale nu au mai fost recunoscute de Constituția Greciei.
Prințesa Sofia și-a petrecut copilăria în Egipt și Africa de Sud, unde familia și-a petrecut exilul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. S-au întors în Grecia în 1946. Sofia a absolvit prestigioasa școală „Schule Schloss Salem” din sudul Germaniei, apoi a studiat puericultură, arte și arheologie la Atena și la Cambridge.
Prințesa Sofia a reprezentat Grecia la navigație la Jocurile Olimpice din 1960. Pe lângă greacă și spaniolă, Sofia mai vorbește franceza, engleza și germana.
La 14 mai1962 Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei s-a căsătorit la Atena cu Infantele Juan Carlos al Spaniei, pe care l-a întâlnit într-o croazieră în insulele grecești în 1954. Prin această căsătorie a renunțat la pretențiile la tronul Greciei și s-a convertit de la ortodoxism la religia romano-catolică. Transliterarea latină a numelui ei grecesc (Σοφία), „Sofia”, a fost atunci modificată în varianta spaniolă „Sofía”.
Sofía și Juan Carlos au trei copii și opt nepoți:
Elena (Ducesă de Lugo), n. 1963, a fost căsătorită cu Jaime de Marichalar și au doi copii: Felipe Juan Froilán și Victoria Federica
Cristina, n. 1965, este căsătorită cu Iñaki Undangarín și au patru copii: Juan, Pablo, Miguel și Irene
La 19 iulie 1969, Francisco Franco l-a desemnat ca succesor al său pe Juan Carlos. Acesta a fost proclamat rege al Spaniei la 22 noiembrie 1975, după moartea lui Franco.
De-a lungul domniei soțului ei, regina Sofía l-a însoțit în vizite oficiale și la diferite evenimente, însă a avut de asemenea activități pe cont propriu. Este președinte executiv al Fundației Regina Sofía, înființare în 1977, și care activează în domenii precum imigrația, educația, asistența socială și protecția mediului. De asemenea este președinte de onoare al Consiliului Regal pentru îngrijirea și educația persoanelor cu handicap din Spania, precum și al Fundației spaniole pentru ajutorarea dependenților de droguri. S-a implicat în mod deosebit în programele împotriva dependenței de droguri, participând la numeroase conferințe pe această temă, atât în Spania, cât și în străinătate. De asemenea, s-a implicat în programe de dezvoltare a zonelor rurale, fiind în special interesată de situația femeilor și a copiilor.
Pasionată de sport, regina a participat la finala masculină de tenis de câmp de la Wimbledon din 2010, câștigată de spaniolul Rafael Nadal; de asemenea, a participat la Cupa Mondială FIFA 2010 unde echipa Spaniei a primit trofeul de campioană mondială.
La 19 iunie 2014, regele Juan Carlos a abdicat, pe tronul Spaniei urcând fiul lui și al Sofíei, regele Felipe al VI-lea și soția acestuia, regina Letizia. Cu toate acestea, după abdicare, Juan Carlos și Sofía și-au păstrat titlul onorific de rege, respectiv regină, potrivit unui decret regal în acest sens, emis la 13 iunie 2014
·1938 - S-a nascut David (“Jay”) Black, vocalist american (Jay & The Americans).
* 1939: Titi Cioacă (n. , Turnu Măgurele, România – d. , București, România) a fost un medic veterinar și senatorromân în legislatura 1990-1992, ales în județul Teleorman pe listele partidului FSN. În cadrul activității sale parlamentare, senatorul Titi Cioacă a fost membru în grupurile de prietenie cu Statul Israel, Republica Argentina, Republica Elenă, Republica Italiană și Australia.
Gruia a fost unul dintre handbaliștii care nu au trecut prin filiera clasică de selecție, juniori – tineret – seniori. A fost selecționat după ce a fost văzut întâmplător jucând volei la echipa Steaua București. După trei luni de instruire intensivă a debutat în Divizia A și, după un tur de campionat, a fost cooptat direct în lotul național de seniori. În 1978, el a plecat în Mexic, contribuind semnificativ la dezvoltarea handbalului din această țară. În anul 1992, a fost numit de către IHF drept „cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”.[1]
A decedat la 9 decembrie 2015, în Ciudad de México, în urma unui atac de cord.[2]Federația Română de Handbal a decis ca, printr-o ceremonie specială din ianuarie 2016, să retragă definitiv din naționala României tricoul cu numărul 10 purtat de handbalist
Gheorghe Gruia
·1941 - S-a nascut Bruce Welch, chitarist, vocalist si compozitor britanic (The Shadows).
De când a fost tânăr licean, Petre Lupu a cochetat cu arta. În paralel cu liceul a urmat și cursurile Școlii Populare de Arte din Iași la secțiile Pictură și Regie de teatru.[2] În anii 1964 și 1965 a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din Iași. În toamna anului 1965 ajunge în București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.[3] Este admis la examen și după patru ani de studii absolvă secția Actorie, promoția 1969. A fost student la clasa profesorului universitar Ion Finteșteanu, asistent universitar fiind Sanda Manu.
Între anii 1969 și 1972 a fost angajat ca actor la Teatrul Dramatic din Constanța.[2] Următoarea etapă ca actor l-a dus pe Petre Lupu între anii 1972 și 1975 la Sibiu, în cadrul Teatrului de Stat. Din 1975 și până în prezent este actor la Teatrul Bulandra din București.[1] A mai avut colaborări cu Teatrul Țăndărică (teatru pentru copii) și cu Teatrul de Televiziune la TVR.[2]
* 1946: Alan Jones[1] (născut pe 2 noiembrie1946) a fost un pilot australian de Formula 1. El a fost primul pilot care a câștigat Campionatul Mondial de Formula 1 cu echipa Williams, devenind campion mondial în 1980 și al doilea australian care a făcut acest lucru după triplul campion mondial Jack Brabham.
Bujold este fiica lui Robert Charles McMaster[2][3] și atribuie stârnirea interesului pentru science fiction, precum și unele aspecte ale Sagăi Vorkosigan, influenței lui. El a fost editor[4] la Nondestructive Testing Handbook,[5] cunoscută mai mult sub numele McMaster on Materials.
Bujold scrie că experiența creșterii alături de un tată faimos este reflectată în experiențele personajelor sale Miles și Fiametta, care cresc în umbra unui "om celebru". Observând că tendința apare la ambele genuri, ea se întreabă de ce se folosește mereu titulatura "sindromul fiului omului celebru" și niciodată aceea de "sindromul fiicei omului celebru".[6]
Fratele ei este, la fel ca tatăl lor, inginer, ajutând-o cu detalii tehnice la scrierea cărții Falling Free. În prezent, Bujold trăiește în Minnesota,[7] are doi copii și este divorțată
A absolvit în 1974 Colegiul Național ,,Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte și în 1982 Facultatea de Limba și Literatura Română (română-franceză) a Universității București. A debutat în 1969 în revista ecoul a Colegiul Național ,,Nicolae Iorga" editată de scriitorii Valeriu Sârbu și Miron Radu Paraschivescu. A participat între 1970-1973 la taberele naționale de creație literară și de artă plastică de la Gâlma ,Păușa și Costinești coordonate deTudor Opriș fiind inclus în antologiile Excelsior. A publicat în Preludiu,Amfiteatru,Luceafărul,Limba și literatura română,Orizont,Cronica,Litere,Caiete critice,Flacăra,Tribuna învățământului,Gazeta de Transilvania,al cincilea anotimp,Revista nouă,Adevărul literar și artistic,Ararat ș.a.
A fost membru al Cenaclului ,,Junimea" al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București și al Cenaclului de Luni condus de Nicolae Manolescu. Destinul cultural i-a fost marcat de colaborarea cu profesorii și scriitorii Valeriu Sârbu , Ovid S.Crohmălniceanu , Mircea Martin ,Silviu Angelescu , Petre Nicolau ,Mircea Nedelciu ,Viorel Știrbu,Dumitru Radu Popescu.
Redactor-șef al revistei literare accent apărută la Vălenii de Munte din inițiativa scriitorului Valeriu Sârbu sub egida Uniunii Scriitorilor din România (1998).
A fost laureat al primei ediții a Festivalului de poezie și muzică folk ,,Miron Radu Paraschivescu" (1976) și a obținut premii literare la Festivalul ,, Moștenirea Văcăreștilor" de la Târgoviște (1970-1974)
Din 1982 este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte. I s-a acordat Diploma ,,Gheorghe Lazăr" și Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer .
Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România .
În 2015 susține teza de doctorat Imaginile mito-poetice și funcția lor ordonatoare în cultura orală tradițională română coordonată de prof.univ.dr.Silviu Angelescu în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor ,,Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
Opera
Poezii
1. poet de formula unu, Editura „Viitorul Românesc”,București,1998,postfață de Mircea Martin
2. în căutarea titlului pierdut, Editura „Viitorul Românesc” ,București,2004,prefață de Dumitru Radu Popescu
3. anatomia singurătății, Editura „Premier”,Ploiești,2007
4. taxe , impozite,vămi, Editura Verus ,București , 2010
Studii de etnologie și folclor
1. Lumea de dincolo, Editura Total Publishing, București, 2018, prefață de Silviu Angelescu
Colaborări, volume colective
1. Parodie/negation et/ou continuite´: Tristan Tzara et…Gustave Flaubert,în EURESIS,1-2, L´ Avant-garde roumaine et son contexte europeen ,Edition UNIVERS,Bucarest ,1994
2. Une styloscopie de la prose de Mircea Nedelciu, în EURESIS,1-2,Le postmodernisme dans la culture roumaine,Edition UNIVERS ,Bucarest ,1995 „ 3. Sexualitatea în literatură, în Sexualitatea umană și sănătatea ,Editura Tehnică,2000, București ` 4. C.Negruzzi,Mateiu I. Caragiale , în Prozatori români, Editura Novelnet,Ploiești,2004
5. Eugen Simion 80 ,Editura Tracus Arte ,București,2013
6.Monografia Colegiului Național,, Nicolae Iorga"Vălenii de Munte,Editura Verus,București,2010
7.Doctus cum libro ,în Petre Gheorghe Bârlea,Liber Amicorum,Editura Bibliotheca,Târgoviște,2018,p.101 și Ecartul imaginal în același volum,p.227
Studii și articole(selectiv)
1.Aspecte ale geneticii textuale în comediile lui I.L.Caragiale,în al cincilea anotimp , Oradea,1998
2.Drumul și oglinda.Motive lirice în poezia lui Blaga , în Adevărul literar și artistic, 23mai 2000
3.Palimpsestul identității, în Adevărul literar și artistic ,9 ianuarie 2001
4.Un debut liric cu implicații epice , în Gazeta de Transilvania , 8 ianuarie 2006
5.Un poet pentru al nouălea cer, în Cronica , februarie 2006
6.O antologie a literaturii vălenare, în Vălenii (numerele din 2007-2008)
7.Fiziologia editorului , în accent ,nr.III,1999
8. Cauza oricărui ecou , în Caiete critice ,nr.9/2011
9.O carte ce trebuie continuată: Lucian Avramescu -,,Despre singuratate" ,A.M.Press ,23 iunie 2018 și în Ziarul Prahova, 25 iunie 2018
* 1959: Panagiotis (Notis) Sfakianakis (Greacă: Νότης Σφακιανάκης; născut pe 2 noiembrie 1959) este un cântăreț grec ale cărui cântece aparțin genului Laïkó[A] (românămuzică folk urbană), fiind unul dintre cei mai de succes cântăreți – din Grecia și Cipru – din toate timpurile[1]. Melodia sa de referință - "Vulturul" (greacăO αετος)[B] - este unul dintre cele mai populare cântece din istoria muzicii grecești
S-a născut în orașul Heraklion din insula Creta, dintr-un tată cretan și o mamă din Asia Mică. A avut doi frați: George și Pollyanna (primul decedat de cancer). La vârsta de șapte ani, s-a mutat împreună cu mama lui în insula Kos.[3] Pasionat de muzică, în jurul vârstei de 20 de ani a devenit disk jokey, practicând pentru a se întreține diverse alte meserii: electrician, instalator, chelner, muncitor necalificat.[2]
În 1985 a avut prima tentativă de a cânta sub forma unei trupe care prelua hiturile în limba engleză ale momentului, proiect pe care pe fondul insuccesului l-a abandonat. Un an mai târziu − revenit în Creta ca și cântăreț solo – a avut ocazia de a lua contact și de a-și asuma dezideratele profesiei de muzician.[2] Între 1986 și 1990 a încearcat diverse expediente, ajungând să cânte un timp în deschiderea altor concerte.[3] În 1991 l-a întâlnit pe Costas Bourmas, manager al filialei grecești a Sony Music Entertainment, cel care avea să-l lanseze în carieră. Cu Sony a înregistrat primul său album [Prima dată]„Πρώτη φορά”[3] , care a și ajuns între primele 10 locuri
·1965: Shah Rukh Khan (n. 2 noiembrie 1965) este un actor, producător de film, prezentator de televiziune și cântăreț din India. A primit numeroase premii: Filmfare Award for Best Actor, Screen Awards, IIFA Award for Best Actor, Zee Cine Award for Best Actor – Male, Zee Cine Award – Critics' Choice Best Actor, Bollywood Movie Award – Best Actor, Bollywood Movie Award – Most Sensational Actor, GIFA Best Actor Award, GIFA Most Searched Male Actor on Internet, Apsara Award for Best Actor in a Leading Role, The Global Indian Film and TV Honours, Indian Telly Awards, Airtel Super Star Awards, MTV Youth Icon of the Year, Officier des Arts et des Lettres, Padma Shri, Legiunea de Onoare în grad de cavaler, Filmfare Awards.
* 1967: Viorel Ion(n.2 noiembrie1967,Mărăcineni,județul Buzău,România) este un fost fotbalist român, cunoscut în special pentru perioada petrecută laFC Steaua București,Oțelul GalațișiVfL Bochumși devenit antrenor încă din timpul finalului carierei sale de jucător. Ca antrenor, s-a remarcat la clubul său de origine,FC Gloria Buzău, pe care l-a dus între 2005 și 2008 din liga a III-a până în primul eșalon. A fost ultimul antrenor al acestei echipe înaintea desființării, ei, cu această ocazie el fiind suspendat doi ani pentru participarea la aranjarea de meciuri pentru mafia pariurilor.[1]
Activează și în viața politică locală, fiind ales consilier local al municipiului Buzău din partea Partidului Social Românesc (PSRo).
* 1968: Sabin Gherman (n. 2 noiembrie1968, Zau de Câmpie, județul Mureș) este un jurnalist și publicist român, autorul cunoscutului și controversatului manifest "M-am săturat de România".
Sabin Gherman s-a născut la data de 22 noiembrie1968, în satul Zau de Câmpie, județul Mureș. A absolvit cursurile Facultății de Litere, secția română-franceză a Universității din Craiova. În perioada 1992-1999 a lucrat ca redactor, apoi realizator la TVR Cluj.
A publicat două volume de versuri, Phaluscriptum (1991) și Bă Ghermane (1993). În anul 1998 a publicat articolul M-am săturat de România în cotidianul "Monitorul de Cluj", eseu asimilat mai apoi ca manifest al Fundației ProTransilvania. Între anii 1999-2000 conferențiază la diferite universități din Viena și Budapesta.
În mai 2000, devine fondator și președinte al Ligii Transilvania-Banat. În prezent, este jurnalist liber profesionist și este mandatat din partea Alianței Libere Europene ca raportor pentru România.
A candidat la alegerile din 6 iunie 2004 pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, ca reprezentant al Partidului Creștin Democrat, obținând un număr de 652 voturi, adică 0,43% din voturile exprimate.
Cărți publicate
Phalus scriptum (București, 1991);
Bă Ghermane (Cluj, 1993);
M-am săturat de România (Monitorul de Cluj, 1998).
* 1973: Hubert Petru Ștefan Thuma (n. 2 noembrie 1973) este un politician român, deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 din partea USL Ilfov.
Pe 14 octombrie 2014, Hubert Petru Ștefan Thuma și fostul șef al Parchetului Sectorului 4 București, Mihai Betelie, au fost condamnați de instanța supremă la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție, decizia fiind definitivă
* 1973: Daniel Usvat (n. 2 noiembrie 1973, Oradea) este un fost jucător român de fotbal a activat pe postul de mijlocaș.
·1974: Cornell Iral Haynes, Jr. (2 noiembrie 1974, Austin SUA) cunoscut sub numele de scenă Nelly, este un rapper din St. Louis, Missouri, care a avut succes începând cu anul 2000, când a semnat cu Universal Records. A apărut alături de grupul St. Lunatics încă din 1996. Este unul dintre cei mai bine vânduți rapperi din toate timpurile, având peste patruzeci de milioane de discuri vândute.A fost de trei ori pe locul I în topurile din Marea Britanie (patru incluzând contribuția sa pe piesa lui Notorious B.I.G. , Nasty Girl), a avut 3 single-uri pe locul I în topul U.S. Billboard Hot 100 și a câștigat trei premii Grammy. În trecut obișnuia să poarte un plasture lipit pe obraz în semn de protest față de faptul că fratele său era în închisoare.
Nelly
* 1975: Stéphane Sarrazin, (născut la data de 2 noimebrie 1975, în Barjac, Gard, Franța) este un pilot de curse care a concurat în Campionatul Mondial de Formula 1 în sezonul 1999.
* 1980: Diego Alfredo Lugano Moreno (n. 2 noiembrie1980 în Canelones) este un fotbalisturuguayan care joacă în Spania pentru echipa São Paulo și este căpitanul Echipei naționale de fotbal din Uruguay.A mai jucat pentru Plaza Colonia,São Paulo și Fenerbahçe.El este,de asemenea, căpitanul echipei naționale de fotbal uruguayene,și a fost selectat cel mai bun căpitan al Cupei Mondiale FIFA 2O10.
* 1986: Hannah Maud Hart (n. 2 noiembrie 1986), câteodată poreclită Harto, este o personalitate pe internet, comediană, autoare și actriță americană. Este cunoscută pentru apariția ei în My Drunk Kitchen, un serial săptămânal pe YouTube în care gătește ceva în timp ce este beată. Pe lângă canalul ei principal, ea mai deține un al doilea canal, în care vorbește despre viață în general și își spune opinia în legătură cu diferite subiecte. Ea a coregizat și a jucat în filmul de comedie independent Camp Takota, apărut în 2014. A scris o parodie a unei cărți de bucate care a fost un New York Times bestseller pentru 5 săptămâni în 2014.
Hannah Hart
Hannah Hart la VidCon în 2014, în Anaheim, California
* 1990: Abeiku Quansah (n. 2 noiembrie1990, Kumasi, Ghana) este un fotbalist aflat sub contract cu OGC Nice.* 1991: Dina Eduardovna Galiakbarova (în rusăДина Эдуардовна Галиакбарова; n. 2 noiembrie1991, Bișkek, Kârgâzstan) este o scrimeră rusă specializată pe sabie, triplă campioană mondială pe echipe (în 2010, 2011 și 2012) și dublă campioană pe echipe (în 2012 și 2014).
Decese
· 934: Emma a Franței(n.894– d.2 noiembrie934) a fost fiica luiRobert I al Franțeiși a soției sale, Aelis. În 921 ea s-a căsătorit cu DuceleRaoul de Burgundiacare a fost încoronat rege la 13 iulie 923, la Saint-Médard de Soissons. A fost activă din punct de vedere politic și un lider militar. A avut un fiu care a murit de mic.
Emma a murit în 934, după ce și-a ajutat soțul să oprească revoltele a câtorva vasali.
Potrivit legendei, când Ducele William al II-lea al Normandiei (mai târziu cunoscut drept William Cuceritorul) l-a trimis pe reprezentatul său să ceară mâna Matildei ea a spus acestuia că nu i-a în considerare căsătoria cu un bastard. După ce a auzit acest răspuns, William a mers din Normandia la Bruges, a găsit-o pe Matilda în drumul acesteia spre biserică, a dat-o jos de pe cal, a târât-o de cosițe și-a aruncat-o în stradă în fața însoțitorilor ei uluiți. O altă versiune a acestei povești spune că William a mers la casa tatălui Matildei în Lille, a aruncat-o pe jos în camera ei, a târât-o de cosițe și a lovit-o înainte de a pleca. Firește, Baudouin a fost ofensat de acest lucru însă înainte de a se duela, Matilda a rezolvat problema[2] refuzând să se căsătorească cu altcineva în afară de William.[3]
În anul 1050[4], Matilda s-a căsătorit, la Rouen, cu William, duce al Normandiei și viitor rege al Angliei. Papa Leon al IX-lea[5] avea reticențe în privința acestei căsătorii, cunoscut fiind faptul că între William și Matilda exista o înrudire apropiată de sânge (de gradul 5).
Au existat zvonuri potrivi cărora Matilda a fost îndrăgostită de ambasadorul englez în Flandra, un saxon pe nume Brihtric, care i-a refuzat avansurile. Oricare ar fi adevărul, mai târziu, când ea a servit în calitate de regent pentru William în Anglia, și-a folosit autoritatea pentru a confisca domeniile lui Brihtric și pentru a-l arunca în închisoare, unde a și murit.
DUCESĂ DE NORMANDIA
Fragment din Tapiseria reginei Mathilde.
Când William se pregătea să invadeze Anglia, Matilda a echipat o navă, Mora, din banii ei și i-a dat-o. Acest lucru a indicat faptul că ea trebuie să fi deținut terenuri bogate în Normandia pentru a putea să facă acest lucru. În plus, William i-a încredințat Normandia soției sale în timpul absenței. Matilda a condus cu succes ducatul în această perioadă, în numele fiului său în vârstă de paisprezece ani; nu au avut loc revoltele majore sau tulburări.[6]
Chiar și după ce a fost încoronată regină, ea și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Normandia, guvernând ducatul, sprijinind interesele fratelui ei în Flandra, și sponsorizând casele ecleziastice de acolo. A născut doar unul dintre copiii ei în Anglia; Henroc s-a născut la Yorkshire când Matilda și-a însoțit soțul în Harrying de Nord.[7]
Tapiseria din Bayeux
Mathildei i se atribuie cunoscuta tapiserie păstrată la muzeul din Bayeux (Franța), în care este povestită, în imagini, expediția soțului său, William, de cucerire a Angliei, din anul 1066. Tapiseria este foarte importantă, atât din punct de vedere artistic, cât, mai ales din punct de vedere documentar, întrucât oferă cercetătorilor (și nu numai lor) date deosebit de prețioase privitoare la îmbrăcămintea, accesoriile și armele folosite în secolul al XI-lea, în acea parte a Europei.
REGINĂ
Matilda a fost încoronată ca regină la 11 mai 1068 la Westminster într-o ceremonie prezidată de arhiepiscopul de York. Trei fraze noi au fost incluse pentru a cimenta importanța reginelor consort, afirmând că regina a fost divin plasată de Dumnezeu, să împartă puterea regală și să binecuvintează poporul ei prin putere și virtute.[8][9]
Matilda și William au avut nouă sau zece copii. Se crede că William i-a fost credincios și nu a avut copii în afara căsătoriei. În ciuda îndatoririlor regale, Matilda a investit puternic în copiii ei; toți au fost cunoscuți pentru remarcabila lor educație. Fiicele ei au fost educate și au învățat să citească în latină la Sainte-Trinité în Caen fondat de Matilda și William ca răspuns la recunoașterea căsătoriei lor.[10]
Ea a fost ca nașa Matildei a Scoției, care va deveni regină a Angliei după ce s-a căsătorit cu fiului Matildei, Henric I. La botez, copilul a dat jos pălăria reginei Matilda, lucru văzut ca un semn că tânăra Matilda va deveni regină într-o zi.[11]
Matilda s-a simțit rău în vara anului 1083 și a murit în noiembrie 1083. Soțul ei a fost prezent la confesiunea ei finală.[12] A fost înmormântată la biserica Sainte-Trinité[13] de la Caen. Fără prezența ei, William a devenit din ce în ce ma tiranic până la moartea sa, patru ani mai târziu, în 1087.
Înălțime
Cu reputația de a fi avut o înălțime de 127 de cm, Matilda a fost cea mai scundă regină a Angliei, potrivit Guinness Book of Records. Totuși, în 1819 și 1959, scheletul incomplet al Matildei a fost examinat în Franța și oasele ei au fost măsurate pentru a se determina înălțimea. În 1819 estimarea a fost de 152 de cm. După anul 1959, în literatura non-științifică a apărut din nou înălțimea de 127 de cm denaturând măsurarea din 1959.[14]
FAMILIE ȘI COPII
Matilda și William au avut cel puțin nouă copii.[15] Ordinea nașterii băieților este clară dar nici o sursă nu oferă ordinea de naștere a fiicelor.[16]
Robert Născut între 1051–1054, a murit la 10 februarie 1134.[15] Duce de Normandia, s-a căsătorit cu Sibil de Conversano, fiica lui Geoffrey de Conversano.[17]
Richard Născut c.1054, a murit în jurul anului 1075.[15]
William Născut între 1056 și 1060, a murit la 2 august 1100.[15] Rege al Angliei.
Adeliza (sau Adelida,[19] Adelaide[20]) A murit înainte de anul 1113, a fost logodită cu Harold al II-lea al Angliei, a fost probabil călugăriță la St Léger, Préaux.[19]
Cecilia Născută c.1056, a murit în 1127. Stareță la Holy Trinity, Caen.[15]
Matilda[16][19] Născută în jurul anului 1061, a murit probabil în jurul anului 1086.[18]
Constance a murit în 1090, s-a căsătorit cu Alan al IV-lea, Duce de Bretania.[15]
Adela a murit în 1137, s-a căsătorit cu Stephen, Conte de Blois.[15]
O altă fiică, Agatha, care a fost logodită cu Alfonso al VI-lea al Castiliei, a fost adesea atribuită lui William și a Matildei însă existența ei este incertă, [19] și poate fi o confuzie cu Adeliza.[15] Nu există dovezi cu privire la vreun copii nelegitimi al lui William.[21]
Charlotte Christine a crescut la curtea regelui polonez August al II-lea, a cărui soție Christiane Eberhardine de Brandenburg-Bayreuth era ruda ei îndepărtată și totodată nașa ei. Ea a primit o bună educație pentru acele timpuri. La sfârșitul anului 1709, Țarul Petru cel Mare al Rusiei și-a trimis fiul Alexei la Dresda pentru a-și finaliza educația. Acolo el a întâlnit-o pe Charlotte pentru prima dată. Țarul o considera o partidă bună pentru fiul său deoarece sora ei mai mare, Eliaabeta Christine era măritată cu împăratul Carol al VI-lea, și ajutorul Austriei în viitoarele lupte contra turcilor era apreciat de către diplomații ruși.
Charlotte Christine de Brunswick-Lüneburg, portret aflat la Ermitaj
La 25 octombrie 1711 la Torgau, Charlotte Christine s-a căsătorit cu Țareviciul Alexei, fiul cel mare și moștenitorul Țarului Petru I al Rusiei cu prima lui soție Eudoxia Lopukhina. I s-a permis să-ți păstreze credința luterană însă copiii urmau să crească în religia ortodoxă. Această căsătorie a fost prima care a rupt vechea tradiție a familiei imperiale ruse de a se căsători numai cu femei din nobilimea rusă. Astfel, Charlotte a fost primul membru al familiei imperiale rus care a venit dintr-o dinastie europeană străină de la Zoe Palaiologina. În 1713 a sosit în Rusia.
Charlotte s-a bucurat de favoarea Țarului Petru cel Mare, dar a trăit o viață izolată, cu propria curte care era alcătuită aproape în întregime din străini și condusă de Juliana Luise von Ostfriesland. La început, căsătoria ei cu Alexei a fost fericită, dar curând bețiile lui Alexei au început să tulbure relația lor. El a avut, de asemenea, o relație deschisă cu Efrosinia Feodorov, care a început în timpul vieții Charlottei și a continuat după moartea ei. Charlotte a găsit o consolare în nașterea unei fiice, Natalia, și a unui fiu, viitorul Petru al II-lea al Rusiei. Charlotte a murit la câteva zile după nașterea fiului ei. Atât fiica cât și fiul ei au murit fără moștenitori.
Charlotte Christine de Brunswick-Lüneburg
Charlotte Christine de Brunswick-Lüneburg
Date personale
Nume la naștere
Charlotte Christine Sophie von Braunschweig-Wolfenbüttel
Are reputația de a fi fost preferata tatălui ei, pe care a numit-o "Emily," și a fost singura dintre cei 15 frați ai ei care s-a născut la Windsor. S-a născut după moartea timpurie a doi frați mai mari: Prințul Octavius și Prințul Alfred; era cu 21 de ani mai mică decât fratele cel mare, George.
Amelia a fost botezată la Palatul St James de John Moore, arhipiscop de Canterbury, la 18 septembrie 1783. Nașii ei au fost: Prințul de Wales (fratele ei cel mare), Prințesa Regală (sora ei cea mare) și Prințesa Augusta Sophia (a doua soră).[1] Când Amelia avea o lună, sora sa cea mare îi scria fratelui ei William: "Mica noastră soră este, fără excepție, unul dintre cei mai frumoși copii pe care i-am văzut vreodată."
De la o vârstă fragedă, Amelia a fost conștientă de rangul ei. Când actrița Sarah Siddons și-a exprimat dorința să sărute frumosul copil, Amelia "a întins micuța mână pentru a fi sărutată, atât de devreme a învățat lecția despre regalitate." Amelia și-a petrecut timpul împreună cu surorile sale mai mari Prințesa Mary și Prințesa Sofia locuind în diferite reședințe regale. De la început, cele trei mici prințese nu au primit tot atâta atenție cât au primit surorile mai mari și au petrecut mult timp departe de rege și regină, comunicând cu ei în special prin scrisori.
Amelia avea numai cinci ani când tatăl ei a suferit primul său atac de nebunie și niciodată nu a experimentat atmosfera apropiată de familie cum s-a întâmplat cu surorile mai mari în primii ani.[2]
În 1803 Amelia s-a îndrăgostit de Charles FitzRoy, un ofițer britanic cu 21 de ani mai mare decât ea și fiu al lui Charles FitzRoy, Baron Southampton. Regina a aflat de aventură de la servitori însă a închis ochii. A sperat că această discreție va preveni ca regele să descopere legătura iar șocul să-i aducă un nou acces de boală psihică la care era din ce în ce mai predispus.
Amelia știa că nu se putea căsători legal cu FitzRoy ca urmare a prevederilor din Actul Regal de Căsătorie din 1772 adoptat de Parlament (cel puțin până la vârsta de 25 de ani avea nevoie de permisiunea Consiliului de Coroană).
Ca director al învățământului greco-catolic din Transilvania a adus o contribuție fundamentală în acțiunea de răspândire a culturii în mediul rural. A elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tipărită a limbii române: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae (Viena, 1780).
A depus o muncă asiduă de luminare a maselor, dedicându-se carierei didactice și contribuind la întemeierea unui număr impresionant de școli confesionale greco-catolice (în număr de peste 300). În anul 1784 a fost numit director general al școlilor românești unite din întreaga Transilvanie, propus de episcopul Grigore Maior.
În scopuri didactice, a tradus și a elaborat manualele fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, adaptând sau creând terminologia necesară înțelegerii acestora de către elevi.
Cartea Volksnaturlehre zur Dämpfung des Aberglaubens scrisă în spirit iluminist de superintendentul Johann Heinrich Helmuth (1732-1813) a fost sursa de inspirație a lui Șincai (1754-1816) pentru lucrarea Învățătură firească spre surparea superstiției norodului.
Conflictul cu episcopul Ioan Bob
Numirea episcopului Ioan Bob în anul 1782 a fost primită cu ostilitate de obștea monahală basiliană de la Blaj, din care făcea parte și Gheorghe Șincai. În anul 1784 Șincai și-a dat demisia din Mănăstirea Buna Vestire de la Blaj și s-a mutat într-o locuință particulară. În septembrie 1790 protestul față de episcopul Bob s-a concretizat într-un memoriu adresat guvernului Transilvaniei, prin care episcopului i-a fost reproșat nepotismul și corupția. Principalul autor al plângerii a fost Ioan Para, vicarul Năsăudului, iar Gheorghe Șincai a contribuit la întreținerea unei atmosfere potrivnice episcopului la Blaj. Șincai căzuse în patima alcoolului, motiv pentru care acțiunile sale erau lipsite de tact. În anul 1794 episcopul Bob s-a plâns guvernatorului Gheorghe Bánffy că Șincai se bate cu oamenii, nu efectuează inspecțiile școlare, iar dacă le efectuează, atunci se face de rîsul elevilor sub influența alcoolului. Guvernatorul a trimis la Blaj o comisie de anchetă.[3]
În data de 19 august1794 episcopul Bob a cerut arestarea lui Șincai și destituirea sa din funcția de director școlar, după ce acesta declarase că „ori pier eu, ori piere episcopul”, iar la o lecție spusese elevilor că omul are dreptul să ucidă în legitimă apărare. În data de 24 august Gheorghe Șincai a fost arestat la Blaj împreună cu menajera sa și întemnițat la Aiud.[4] Pe 13 septembrie1794 guvernul Transilvaniei l-a destituit din funcția de director, din cauza exceselor dovedite cu prilejul anchetei din 15 iulie, când Șincai a spus în stare de ebrietate că el este capul conjurației.[5]
Sfârșitul vieții
În 1811 a publicat lucrarea istorică, scrisă sub forma analelor, intitulată amplu: Hronica românilor și a mai multor neamuri în cât au fost ele amestecate cu românii, cât lucrurile, întâmplările și faptele unora față de ale altora nu se pot scrie pre înțeles, din mai multe mii de autori, în cursul a treizeci și patru de ani culese.
Școala din satul Șinca Veche, din județul Brașov, îi poartă numele: Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”;
În noiembrie 2013, în fața școlii din Șinca Veche, a fost dezvelit un bust de bronz al lui Gheorghe Șincai.
Multe colegii și licee din România îi poartă numele.
Satului Șamșond i-a fost atribuit în perioada interbelică numele Șincai
Filatelie
În 1966, la 150 de ani de la moartea lui Gheorghe Șincai, seviciile poștale românești au pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 10 bani, care reprezintă portretul acestuia, în seria Aniversări culturale.
·1854: A incetat din viata Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; (data nașterii incertă, între 1793-1797 la Sliven, Imperiul Otoman). Anton Pann (născut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) (data nașterii incertă, între 1796-1798, Sliven, Imperiul Otoman, azi Bulgaria – d. 2 noiembrie 1854, București, Țara Românească), poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist,[1] compozitor al muzicii imnului național al României.[2] A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.
* 1895: Carl Frederik Peder Aagaard (n. ,[2][3]Odense, Danemarca[4] – d. ,[2][5][3]Copenhaga, Danemarca[4]) a fost un pictor peisagist danez și artist decorativ. Multe dintre picturile lui s-au concentrat asupra locurilor frecventate de turiști.
BIOGRAFIE
A fost fiul unui pantofar. A luat primele lecții de pictură la Odense, dar, pentru a-și îmbunătăți abilitățile, s-a mutat la Copenhaga în 1852 și s-a alăturat fratelui său Johan, care era xilogravor.[6] A studiat desenul pe lemn și gravura, împreună cu lecțiile de pictură decorativă de la Georg Hilker. De asemenea, a urmat câteva cursuri la Academia Regală de Arte Frumoase din Danemarca. Curând, a decis să se concentreze pe pictura peisajului și a studiat cu P.C. Skovgaard.[6]
În 1858, s-a căsătorit cu Anna Pio (1836-1929); fiica violonistului, Pierre Theodore Pio (1810-1836), născută după moartea acestuia.[8] În 1874 a fost ales membru al Academiei Regale. Cinci ani mai târziu, a fost numit Cavaler al Ordinului Dannebrogului și, în 1892, a devenit profesor.[7]
Casa lui a fost proiectată de arhitectul Vilhelm Dahlerup, folosind pietre din originalul Teatru Danez Regal, care fusese recent demolat pentru a face loc unuia nou. Casa a fost declarată monument cultural în 1977.
·1916: A decedat printul Mircea, ultimul fiu al reginei Maria a Romaniei. Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 13 ianuarie 1913 ) a fost cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al Reginei Maria si al Regelui Ferdinand. Prințul Mircea a murit de febră tifoidă.
* 1918: N. I. Apostolescu(nume întreg:Nicolae I. Apostolescu, n.4 mai1876,Alexandria— d.2 noiembrie1918,Pitești) a fost un istoric literar comparatist român, doctor laSorbonaîn 1909 cu două teze, publicate în același an laParis, prefațate deÉmile Faguet:L’Influence des romantiques français sur la poésie roumaineșiL’Ancienne versification roumaine.[1]
Născut la Alexandria, a ajuns în 1891, odată cu mutarea întregii familii, la București, unde își va continua studiile liceale și va urma Facultatea de Litere și Filozofie, obținând, în 1899, licența în științe filologice (cu mențiunea magna cum laude). La universitatea bucureșteană i-a avut ca profesori pe B.P. Hasdeu, Titu Maiorescu, Gr. Tocilescu, Ion Bianu și alții. La 9 februarie 1899, este numit profesor secundar la Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești, unde va rămâne până la sfârșitul vieții. În 1905, luând parte la un concurs inițiat de Ministerul Instrucțiunii Publice, câștigă o bursă de studii la Paris, pentru a urma cursuri de semantică și literatură comparată.[1]
Este unul dintre primii comparatiști ai literaturii române și este recunoscut drept unul dintre cei mai buni specialiști ai noștri în problemele versificației. Deși era îndreptățit, prin activitatea și competența sa multilaterală, să primească o catedră universitară (în domeniul istoriei literaturii române și al esteticii literare), aceasta nu i-a fost încredințată decât în 1918, la Universitatea din Iași, cu puțină vreme înainte de a muri, pe neașteptate, din cauza unei pleurezii.
A scris o Istorie a literaturii române moderne cu volumele I (perioada dintre 1821-1866) și II (perioada dintre 1866-1900[2]), publicată între 1913-1916.
·1929: A încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud.Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.
George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic. Celebrul dramaturg a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1925 . (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”);
·1960 - Dimitri Mitropoulos, regizor, pianist, compozitor și dirijor grec (n. 1896)
Pier Paolo Pasolini (n. 5 martie 1922 – d. 2 noiembrie 1975), intelectual italian de stânga, considerat a fi printre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea. A fost ucis pe hidroscala din Ostia.
* 1984 - Pedeapsa capitală: Velma Barfield, din 1962, este prima femeie din Statele Unite condamnată la moarte.
Absolvent al Escuela Libre de Ingenieros în 1923, Barragán a fost un arhitect autodidact. După absolvire, a călătorit în Spania, Franța și Maroc, unde a asistat la lecturi ale cunoscutului arhitect elvețian Le Corbusier. În Franța cunoaște operele lui Ferdinand Bac, un scriitor german-francez, designer și artist care a avut o influență majoră în viitoarea sa carieră. Barragán a practicat arhitectura în Guadalajara între 1927 și 1936 și apoi în Mexico City. O trăsătură specifică, așa cum poate fi observată în multe dintre interioarele sale rezidențiale, este reprezentată de pereții colorați, înalți de 3,5 m sau mai mult, pe care a împrumutat-o și modificat-o după clădirile tradiționale din Mexic. Capacitatea sa de a înțelege esteticul i-a permis să proiecteze repere urbane, cât și mobilă și grădini. Deși numărul proiectelor sale nu este mare, acestea iau permis să devină o figură importantă în lumea peisagisticii și design-ului arhitectural, ca și în designarea de obiecte.
Munca lui Barragan nu a fost recunoscută sau lăudată până în 1975, când a fost onorat cu o retrospectivă la Muzeul de Artă Modernă din New York (cunoscut afecționat ca MoMA). În 1980, a devenit al doilea câștigător al Premiului Pritzker, echivalentul premiului Nobel pentru arhitecți. Atât casa cât și studio-ul său, construite în 1948 în Mexico City, a devenit Patrimoniu Mondial al UNESCO în 2004.
PROIECTE IMPORTANTE
În 1945 a creat planul de urbanizare a Grădinilor de Piatră, în 1947 și-a construit casă și atelier în Tacubaya (care se află acum pe lista UNESCO a Patrimoniilor Mondiale) și în 1955 a reconstruit în Tlalpan, Convento de las Capuchinas Sacramentari, toate localizate în partea sudică a orașului Mexico City. În același an, a desenat planul pentru colonia Jardines del Bosque îm Guadalajara. În 1957, a început proiectarea a ceea ce ar fi devenit Torres de Satélite în colaborare cu sculptorul Mathias Goeritz și, în același an, a proiectat zona rezidențială Las Arboledas, la câțiva kilometri de Ciudad Satélite. În 1964, a făcut, alături de arhitectul Sordo Madaleno, planul pentru zona rezidențială Lomas Verdes, de asemenea în apropierea zonei Satélite, în Naucalpan, Estado de Mexico. În 1967, a început ceea ce este, probabil, cea mai cunoscută operă a sa, dezvoltarea ecvestră San Cristobal Estates în Mexico City.
BARRAGÁN ȘI MIȘCAREA MODERNISTĂ
Barragán a asistat la lecții de Le Corbusier în calătoria sa în Europa și a devenit influențat de modernismul european din acea perioadă. Liniile curate atât de evidente în lucrările sale din anii de după întoarcerea sa în Mexic sunt dovezi ale influenței mișcării moderniste. Conform lui Andres Casillas, care a lucrat cu Barragán, acesta devenise ferm convins că o casă nu trebuie să fie „un aparat pentru locuit”. Contrar funcționalismului, Barragán pleda pentru o arhitectură „emoțională” susținând că „fiecare lucrare de arhitectură care nu exprimă liniște este o greșeală”.
INFLUENȚE
Lucrările lui Louis Barragán sunt deseori citate legate de arhitectura minimalistă. John Pawson, în cartea sa Minimum, include imagini cu unele dintre proiectele lui Barragán. Majoritatea arhitecților care fac arhitectură minimalistă nu folosesc culori, dar ideile formelor și spațiilor în care Barragán a deschis drumuri rămâne acolo. Au fost mai multe eseuri scrise de câștigătorul premiului Pritzker Alvaro Siza în prefațele cărților care fac referire și la ideile lui Barragán.
Influența lui Barragán poate fi de asemenea observată în lucrările multor arhitecți contemporani din Mexic, cum ar fi Ricardo Legorreta.
MOȘTENIRE
După moartea sa, în 1988, două organizații non-profit au fost create pentru a ajuta la administrarea moștenirii lui Barragán.
Casa Louis Barragán a fost fosta reședință privată a acestuia. Este acum muzeu dedicat artistului și este de asemenea un canal între școlari și arhitecți interesați în vizitarea altor clădiri proiectate de acesta în Mexic, inclusiv Capilla de las Capuchinas și Casa Prieto López.
Fundația Barragán este o organizație non-profit aflată în Elveția. Ea deține drepturi complete asupra „numelui și operei” ale lui Louis Barragán, ca și asupra fotografiilor lui Armando Salas Porugal care îl includ pe arhitect, cât și lucrările sale.
* 1991: Irwin Allen (12 iunie 1916 – 2 noiembrie 1991)[1] a fost un regizor american de filme, documentare și emisiuni de televiziune și producător de film care a devenit cel mai notabil ca „Maestru al Dezastrului” datorită lucrărilor sale din genul film cu dezastre.[1] Este de asemenea notabil pentru crearea unor seriale științifico-fantastice de televiziune ca Tunelul Timpului sau Planeta giganților.
Laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică de la Vatican (1940-1942)
Doctoratul în istorie și filosofie (1942)
FUNCȚII OCUPATE
Profesor (1960), decan și rector (1968-1976) al Universității Babeș-Bolyai din Cluj
Director al Institutului de Istorie din Cluj (1973-1990)
Academician (1974)
Președinte al Filialei Academiei Române din Cluj-Napoca (1980-1995)
Președinte al secției de Știinte istorice a Academiei Române (1974-1990)
Director al Bibliotecii Academiei din Cluj
Președinte al Comisiei internațional de demografie istorică (1975-1985)
Om de știință emerit (1970)
Personalitate marcantă a culturii românești din a doua jumătate a secolului XX – specialist în istoria evului mediu și modern.
Activitate științifică bogată în variate domenii istoriografice, elaborând opere fundamentale cu privire la evul mediu românesc și la mișcarea pentru libertate și unitate națională
PUBLICAȚII
Autor a numeroase cărți, studii, articole, comunicări, prelegeri, manuale privitoare la diverse aspecte ale istoriei medii și moderne a României:
Istoria Transilvaniei (1944)
Petru Cercel și Țara Românească (1944)
Răscoale țărănești în Transilvania (1947)
Meșteșugurile din Transilvania până în sec.XVI (1954)
Bobâlna (1957)
Războiul țăranilor din 1784 sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan (1957)
Rolul cnezilor din Transilvania în lupta antiotomană a lui Iancu de Hunedoara (1957)
Războiul țărănesc din anul 1514 de sub conducerea lui Gheorghe Doja (1959)
Formarea Națiunii Române (1967)
Pietre de temelie din trecut pentru vremurile de astăzi (1967)
Marea Adunare de la Alba-Iulia (1968)
Histoire de la Roumanie des origines a nos jours (1970 Lyon) - coautor
Voievodatul Transilvaniei - 4 vol. (1971-1989)
Avram Iancu. Erou și martir (1972)
Mihai Viteazul. Unirea și centralizarea Țărilor Române (1973)
Gândirea istorică în Academia Română 1866-1918 (1978)
A History of Transylvania, Detroit, Wayne University State Press (1982)
Ce este Transilvania? (1983)
Făurirea statului național unitar român, vol 1-2 (1983-1984)
Izvoarele răscoalei lui Horea, vol.1-4 (1982-1984)
Revoluția lui Horea (1984)
The making of the Romanian unitary national state (1988)
Istoricul Academiei Române. 125 de ani de la înființare (1992).
Coautor al unor lucrări de sinteză:
Documente privind istoria României sec. XI-XIV, 6 vol. (1951-1955)
Din Istoria Transilvaniei (1961)
Istoria României. Compendiu (1969)
Bibliografia istorică a României - 6 vol. (1979-1984)
Populație și societate - 3 vol. (1972-1980)
George Barit și contemporanii săi - 8 vol. (1973-1989)
Monumente istorice de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1982)
Atlas istoric (1971)
Atlas pentru istoria României (1983)
Istoria gândirii și creației științifice românești (1982)
A acordat atenție editării unor volume de corespondență: Timotei Cipariu “Corespondența primită” și unor ediții critice: Alexandru Papiu- Ilarian “Istoria românilor din Dacia Superioară”, George Barit “Părți alese din istoria Transilvaniei”.
RECUNOAȘTERE INTERNAȚIONALĂ
Membru
Academia Portugheză de Științe Istorice (1978)
Membru Honoris Causa al Academiei Internaționale de arte moderne din Roma (1989)
Academia Internațională Mediceea din Florența (1989)
Membru de onoare
Universitatea din Strasbourg (Franța)
Universitatea Columbus (Ohio, USA)
Wayne University din Detroit (Michigan, USA)
Premii și distincții primite
Premiul I al Ministerului Instrucțiunii Publice (1947)
Premiul Academiei Române (1947)
Premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române (1956)
„Astăzi, când pare să cadă cortina peste ultimul act al celei mai mari tragedii îndurate de om, ridicăm chipul către soarele țării noastre .... să ne pregătim să ducem dincolo de liniile de luptă, încă arzând, crezul priorităților noastre revoluționare”
—Domenico Leccisi la 25 aprilie 1945 în "Repubblica fascista"[5]
Partidul Democrat Fascist
În perioada imediat postbelică, el a fondat împreună cu Mauro Rana și Antonio ParozziPartidul Democrat Fascist(d) și deja la 5 noiembrie 1945, la cinematograful Odeon din Milano,[6] a declanșat prima acțiune a noului grup, dând foc afișelor filmului Roma, oraș deschis[7]. În ianuarie 1946, împreună cu Rana, a ocupat o tipografie de pe corso Garibaldi, obligându-i pe angajați să tipărească copii ale Luptei fasciste, publicație ce a fost difuzată discret prin oraș,[8] și de care s-a ocupat în principal Brunhilda Tanzi(d)[9] care mai târziu avea să cadă victimă grupării Volante Rossa „Martiri Partigiani”(d) în ianuarie 1947.[10][11][12]
La 11 aprilie 1946, Leccisi a trimis o scrisoare adresată prefectului din Milano, Ettore Troilo(d) , propunând un compromis politic care să realizeze „o punte de legătură între fascism și anti-fascism”, dar cu condiția eliberării tuturor fasciștilor încă închiși la San Vittore, și permisiunea de a celebra o liturghie în memoria celor căzuți în Republica Socială Italiană, în caz de refuz rezervându-și dreptul de a începe lupta în numele propriilor lor martiri[13]. Scrisoarea trimisă de Leccisi a fost transmisă ministrului de interne,(d)Giuseppe Romita(d) , care, după descoperirea unor exemplare din Lupta fascistă a ordonat să se procedeze la identificarea coordonatorilor grupului.[14]
Furtul cadavrului lui Mussolini
Aflând de locul în care a fost înmormântat Benito Mussolini, în noaptea dintre 22 și 23 aprilie 1946, a devenit protagonistul răsunătorului gest de furt al cadavrului Ducelui împreună cu Rana și Parozzi.[15] Profitând de o revoltă care se desfășura la închisoare milaneză san Vittore(d), care a distras atenția forțelor de ordine, a intrat în cimitirul Musocco,(d) unde a dezgropat cadavrul, și a plecat ducându-l cu roaba.[15] Leccisi a spus, după mai mulți ani, că a aflat locul înmormântării, care era ținut secret, de la un fost prizonier german, în timp ce, potrivit poliției, locul de înmormântare a Ducelui era doar oficial secret, dar era cunoscut de toată lumea.[15] Odată furat, cadavrul a fost ascuns. Acțiunea finalizată de către echipa lui Leccisi a avut o rezonanță enormă la nivel național și ministrul Giuseppe Romita(d) i-a desemnat pe cei mai buni anchetatori să rezolve cazul. Deja pe 29 aprilie, a fost arestat Rana. Pe 7 mai, Leccisi a predat cadavrul a două călugări de la mănăstirea Sant' Angelo din Milano(d)[15] Cei doi frați erau părintele Enrico Zucca și părintele Alberto Parini, acesta din urmă fiind fratele fostului șef al provinciei(d) Milano, Piero Parini(d).
La 17 mai, poliția a arestat alți șaisprezece membri ai Partidului Democrat Fascist(d), dar Leccisi a reușit să dispară între timp și la 30 mai, în piazza del Duomo(d), i-a obligat pe niște operatori să scrie cu semne luminoase de neon o frază care îl lăuda pe Duce, și invita la citirea „Luptei fasciste”[16]. Între timp, se strângea cercul în jurul lui Leccisi. Pe 22 iulie, ceilalți trei membri ai PDF au fost arestați, iar la 31 iulie 1946, și Leccisi[17], pe urmele căruia se pusese și Volante Rosso(d). Chestorul din MilanoVincenzo Agnesina a spus după arestare:
La 12 august rămășițele lui Mussolini au fost recuperate de către autorități[17] și transportate la mănăstirea capucină din Cerro Maggiore, de lângă Legnano, unde au rămas până în 1957, când guvernul Zoli le-a returnat familiei lui Mussolini, și a permis reînhumarea lor la Predappio.
Deputat
Devenit un personaj celebru în mediile neofasciste italiene, Leccisi a fost deputat național pentru Mișcarea Socială Italiană(d) între 1953 și 1963: în Camera Deputaților a făcut parte din Comisia X (Industrie și Comerț) în timpul celei de a II-a Legislaturi(d) și din Comisia VII (de Apărare) în cea de a III-a(d). Fervent susținător al fascismului de stânga, a avut continue ciocniri cu majoritatea MSI, care îl mustra de trădarea idealurilor fascismului. În 1958, împreună cu Palmiro Togliatti și Giorgio Almirante, a fost unul din principalii susținători ai așa-numitei „operațiuni Milazzo” care, în Sicilia, a făcut posibilă alianța la guvernarea Regiunii între MSI și PCI.[nici o sursă]
La sfârșitul celei de a III-a Legislaturi, în 1963, MSI l-a exclus pe Leccisi, și l-a eliminat de pe listele electorale. Reintrat mai târziu în partid, a devenit consilier local în Milano. Ulterior s-a retras în viața privată la Milano, unde, în ultimii ani ai vieții sale, a declarat că s-a opus transformării MSI-DN în Alianța Națională(d). El a murit la 88 de ani, din cauza unor probleme respiratorii și cardiace, în timp ce era internat la Pio Albergo Trivulzio(d).
·2009 - A murit José Luis López Vázquez, considerat unul dintre cei mai mari actori ai Spaniei
* 2017: Ioan Moisin(n.8 septembrie1947,Câmpina- d.2 noiembrie2017,București)[1]a fost un inginer și om politic român,senatordeSibiudin parteaPNȚCDîn legislatura1996-2000, ales pe listaCDR. A fost fiul canoniculuiOctavian Moisin. În cadrul activității sale parlamentare, Ioan Moisin a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Mongolia, Macedonia, Republica Italiană și Australia. Ioan Moisin a fost membru în comisia economică, industrii și servicii (din dec. 1996) și comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.
INIȚIATIVE LEGISLATIVE
În anul 1998 a inițiat prima propunere legislativă privind declararea calității de agent sau colaborator al Securității, propunere tergiversată și în cele din urmă clasată în anul 2000, după revenirea la putere a PSD.[2]
În anul 1999 a propus un proiect de lege de interzicere a contracepției și avortului mult mai draconic decât cel din perioada comunistă, al lui Ceaușescu.[3]
Tot la 20 decembrie2000 a fost retrasă inițiativa sa legislativă privind accesul la dosarele de securitate ale șefilor de culte, ierarhilor și șefilor comunităților locale ale cultelor religioase din România.[5]
* 2018: Constantin „Pilică” Popescu(n. 3 septembrie 1928, înBucurești, d. 2 noiembrie 2018, în București)[1]a fost un handbalist și antrenorromândehandbal. Este cel mai titrat antrenor de handbal feminin dinRomânia, câștigând trei titluri decampion mondialcuechipa națională feminină,[2]dintre care două la handbal în 11 jucătoare (1956 și 1960) și unul la handbal în 7 jucătoare (1962), și un titlu de vicecampion (1973), plus alte titluri cu echipe de club.[3]Tot de numele lui se leagă și cea mai bună performanță până în prezent a echipei feminine la Jocurile Olimpice de vară, locul 4 laOlimpiada din 1976.[4]
Până la decesul său, Constantin Popescu a fost președintele Comisiei de Istorie și Statistică a Federației Române de Handbal.
Începe să cânte la 14 ani ca toboșar în trupa liceului "Ioan Slavici". Până în 1985 colaborează cu grupul "Pacific". În 1988 activează ca vocalist în formația Cargo lansând hiturile "Brigadierii", "Povestiri din gară" și "Erata". Din toamna anului 1988 până în 1996 e vocalistul formației Compact în componența: Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, formație catalogată de Florian Pittiș și de mulți alții drept "formula de aur a Compactului".
Cu Leo Iorga ca vocalist, trupa Compact cântă la festivalul "Mitt Ein Ander" de la Berlin în anul 1989. Au trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990 participă la turneul "British Rock for Romania" alături de trupele Crazy Head , Jesus Jones și Skin Games. În 1992 participă la festivalul "Rock '92", alături de două nume celebrități ale rock-ului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan Band, iar în 1993 susține două concerte (în Brașov și Sofia) alături de legendara trupă Nazareth. În 1994, cântă la "Skip Rock Festival" alături de celebrul grup Jethro Tull. În 1993, 1994 și 1995 iau parte la turneul Marlboro Music alături de Holograf, Iris și Direcția 5.
Din 1997 până în 2001 a cântat alături de Adrian Ordean, George Patranoiu, Mario Ticlea, Bobi Stoica, Anca Neacșu, Irina Nicolae, Paul Pampon Neacșu, Cătălin "Bibanu" Dalvarea și Andi Savastre în formația Schimbul 3.
Din 2003 până în 2019, a activat alături de formația Pacifica.
FORMAȚII ÎN CARE A ACTIVAT
PACIFIC - cca 1982
CARGO - 1988
COMPACT - 1988 - 1996
SCHIMBUL 3 - 1997-2001
PACIFICA - 2003-2019
PACT - by Leo Iorga & Adi Ordean - 2013-2016
COMPACT B - 2017-2019
PACT a fost un proiect muzical format de Leo Iorga și Adi Ordean. Acesta s-a bucurat de o componență de legendă în istoria pop-rock-ului românesc: Leo Iorga – vocal, Adrian Ordean – chitară, Marian Mihăilescu – chitară bass, Răzvan Gorcinsky – tobe și Alex Ardelean – chitară.
Începând cu anul 2017, după 22 de ani, se alătură ca invitat al legendarei trupe COMPACT B, într-o componență de excepție: Costi Cămărășan (fondatorul formației Compact) - chitară, Leluț Vasilescu - tobe, Adrian Ordean - chitară, Adrian ''Coco'' Tincă - chitară bass și Adrian Kiseleff - clape.
LUPTA CU BOALA
La începutul anului 2011, Leo Iorga a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, după ce și-a agravat starea de sănătate, fumând uneori chiar și patru pachete de țigări pe zi. El s-a operat în februarie2011 pentru extirparea tumorii de la plămâni.[6]
Pe 9 mai2014, artistul a suferit o operație pe creier, în urma depistării unei metastaze.
2019 - Leo Iorga, muzician român, fostul solist sl trupei Compact, a încetat din viață (n. 1964)
Leo Iorga (n. 2 decembrie 1964, Arad, Arad, RS România – d. 2 noiembrie 2019, București, România) a fost un muzician român, vocalist al formațiilor Pacific, Cargo, Compact, Schimbul 3, Pacifica PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Compact B.
2019 - Cel puţin 15 morţi şi peste 30 de răniţi în explozia unei maşini-capcană în Siria, la frontieră cu Turcia. Cel puţin 15 oameni au fost ucişi, dintre care majoritatea copii, într-un atac cu maşină-capcană care a avut loc sâmbătă în oraşul sirian de frontieră Tal Abyad, care se află sub controlul forţelor turce, informează dpa.
Explozia, care a avut loc în exteriorul unei benzinării, s-a soldat şi cu rănirea a 30 de persoane, majoritatea grav, a precizat o sursă medicală pentru dpa. Potrivit aceleiaşi surse, maşina avea cantităţi mari de explozivi, iar explozia a provocat pagube însemnate magazinelor şi maşinilor parcate în vecinătate.
Sărbători
Calendar religios 2 noiembrie - Calendar crestin ortodox:Sf Mc Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist
Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie - Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro
* Ziua Morților (Dia de los Muertos) în Mexic
Day of the Dead (Representations of Catrina, one of the most popular figures of the Day of the Dead celebrations in Mexico) – foto: en.wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu