MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 10 DECEMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Decese, Săebători, RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - DEZLEGARE LA PEȘTE, TEATRU/FILM, INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, SFATURI UTILE,
ISTORIE PE ZILE
Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie).
Biserica Curtea Veche este cea mai veche biserică din București, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, în timpul primei sale domnii, între anii 1545-1554. Edificiul amplasat în centrul vechi al Bucureștiului, Lipscani, fosta Curte Veche, a servit timp de două secole drept loc de încoronare a domnilor Țării Românești. Biserica poartă hramurile Buna Vestire și Sfântul Anton. Edificiul de plan treflat de tip sârbesc a fost influențat de biserica mănăstirii Cozia. Pronaosul are formă aproape pătrată, cu ferestre mari pe fațadele de N și S, fiind acoperit cu o boltă cilindrică. Naosul susține prin arce turla așezată pe un tambur circular în interior și cu 12 laturi în exterior. Turla e boltită cu o calotă sferică. Trecerea dintre pronaos și naos se face pe sub un arc dublu. Altarul are două absidiole care îl flanchează, proscomidia și diaconiconul. Biserica nu mai are pridvor. La construcția bisericii a fost folosit contrafortul cu rol constructiv pentru prima dată în Țara Românească, de influență moldovenească. Fațada este realizată din cărămidă aparentă în câte 3 rânduri orizontale și două cărămizi așezate vertical pe benzile tencuite. La partea superioară, sub cornișă un rând de ocnițe din cărămidă aparentă. Cornișa este din cărămizi în formă de dinți de fierăstrău. Soclul este din cărămizi cu profil concav așezate pe muchie. Ancadramentul intrării datează din 1715. În cadrul ansamblului bisericii este inclusă și casa parohială
Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948, prin Rezoluția 217 A în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, care, ulterior, să fie „distribuit, expus, citit și comentat în școli și alte instituții de învățământ, fără deosebiri ținând de condiția politică a țărilor sau teritoriilor„. Documentul are un preambul și 30 de articole care definesc principalele drepturi ale ființei umane.
Șoimii Patriei a fost o organizație comunistă din România a copiilor preșcolari și școlari, în vârstă de 4-7 ani, înființată în anul 1976 (având ca model organizația „Octombriștilor” din Uniunea Sovietică). Avea menirea de a contribui la „educarea moral-civică a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei și respectului față de patrie și popor, față de Partidul Comunist Român”. Organizația își desfășura întreaga activitate sub conducerea PCR, iar sarcina de îndrumare a activității ei revenea Organizației Pionierilor. A fost singura organizație de acest tip din țările blocului socialist.
La 10 decembrie 1976 s-a constituit, la nivel central, Comisia pentru îndrumarea activității Organizației Șoimii Patriei, din care făceau parte adulți și pionieri-membri ai Consiliului Național al Organizației Pionierilor (CNOP) – precum și reprezentanți ai Ministerului Educației și Învățământului, CC al UTC, UASCR și ai altor ministere, mame eroine etc.
Mihail Sergheevici Gorbaciov (născut pe 2 martie 1931), conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
- 2020: Autoritățile anunță că Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene, prima structură a Uniunii Europene de pe teritoriul României. Obiectivul acestui Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC), care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre. Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și Leon.[1]
- Friedrich Ludwig (13 iunie 1778 – 29 noiembrie 1819). S-a căsătorit cu Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei, fiică a Țarului Pavel I al Rusiei și a Țarinei Sophie Dorothea de Württemberg. Ei au fost părinții lui Paul Friedrich, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin. Fiul cel mare al lui Paul Friedrich a fost Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg (1823–1883), care a devenit Mare Duce în 1842. Fiul cel mic al lui Frederic Francisc a fost Heinrich (1876–1934), care s-a căsătorit în 1901 cu regina Wilhelmina a Țărilor de Jos. Nepoata lui cea mare, Beatrix, este actualul monarh al Țărilor de Jos.
- Louise Charlotte (19 noiembrie 1779 – 4 ianuarie 1801). Căsătorită cu Emil Leopold August, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg. Ei au fost părinții lui Louise de Saxa-Gotha-Altenburg, mama Prințului Consort Albert, și deci strămoașa familiei regale britanice.
- Gustav Wilhelm (31 ianuarie 1781 – 10 ianuarie 1851).
- Karl (2 iulie 1782 – 22 mai 1833).
- Charlotte Frederica (4 decembrie 1784 – 13 iulie 1840). Căsătorită cu Christian al VIII-lea al Danemarcei. Ei au fost părinții regelui Frederic al VII-lea al Danemarcei.
- Adolf (18 decembrie 1785 – 8 mai 1821).
Friedrich Franz I | |||||||||
|
Carl Gustav Jacob Jacobi (n. 10 decembrie 1804 în Potsdam; d. 18 februarie 1851 în Berlin) a fost un matematician german. A fost fratele lui Hermann Jacobi.
Augusta Ada King, Contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 – 27 noiembrie 1852), născută Augusta Ada Byron, iar acum cunoscută sub numele de Ada Lovelace, a fost o matematiciană engleză şi o scriitoare cunoscută în principal pentru munca ei la calculatorul mecanic al lui Charles Babbage, motorul analitic.
Consemnările ei privind motorul includ ceea ce este recunoscut ca fiind primul algoritm care urmează să fie procesat de către o maşină. Din acest motiv, ea este adesea considerată primul programator de calculator din lume.
Emily Elizabeth Dickinson (n. 10 decembrie 1830 – d. 15 mai 1886) a fost o poetă americană. Tematica liricii sale curpinde: dragostea, singurătatea, moartea. Prin forța novatoare a operei, concentrarea expresiei poetice în forme epigramatice și densitate metaforică, este o precursoare a imagismului secolului al XX-lea.
Poeziile sale au fost publicate postum sub titlul Poems (“Poezii”).Intreaga viata a trait doar in orasul natal si a inceput sa scrie inspirata fiind de o intalnire cu reverendul Charles Wadsworth. Mentorul ei a fost insa scriitorul Thomas Wentworth Higginson, cu care a purtat o corespondenta indelungata; (d. 15.05.1886).
Emily Dickinson s-a stins din viata la numai 56 de ani. In timpul vietii, doar doua dintre poemele ei au fost publicate, restul operei sale aparand postum. Sora ei, Lavinia Dickinson, a descoperit sute de poeme in biroul de lucru al acesteia si le-a publicat in mai multe volume.
Opera sa a avut o mare influenţă asupra liricii americane, fiind precursoare a imagismului din primele două decenii ale secolului al XX-lea din literatura americană şi engleză.
Ioan Grigore Ghica | |
Daisy Greville, Contesă de Warwick | |||||||
Daisy Greville, 1899
|
Studiile muzicale le-a urmat la Galați cu Theodor Fucs (pian) și la Conservatorul „Lyra” din Brăila (1929-1930), iar din 1933 a început să lucreze în București. După debutul la Radio (1936) cu pianistul Theodor Sibiceanu, a desfășurat activitate de pianist în diverse formații de muzică ușoară din capitala. Între 1941 și 1943 a fost cooptat de Constantin Tănase în orchestra teatrului Cărăbuș iar din 1943 până în 1947 a condus orchestra Teatrului „Gioconda”, ca secund al lui Ion Vasilescu. În aceeași perioadă a condus programul locantelor „Cina” și „Zissu”, celebre în epocă.
Ca dirijor de estrada a realizat numeroase turnee în Israel, Franța, Germania și în țările socialiste de la acea data. A condus formații de muzică ușoară din Portugalia (Lisabona) și Cehoslovacia (Bratislava). A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale (R.D. Germană). A participat ca dirijor la Concursurile și Festivalurile de muzică ușoară de la Mamaia (1963-1984) și „Cerbul de aur” de la Brașov (1968, 1969, 1970).
A compus peste 100 de melodii de muzică ușoară, printre care: București, București, Întotdeauna marea, Nu mă certa, Porți de aur, porți de vis, Seri la malul mării - Margareta Pâslaru - Mențiune pentru creație la Festivalul Mamaia 1965, Tu m-ai fermecat - Doina Moroșanu, Cine ți-a spus, Noapte bună București - Dan Spătaru, Sus paharul, la mulți ani - Gică Petrescu.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, dirijorului Sile Dinicu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[2]
A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III (1956), cu premii de interpretare (1964, 1965) și mențiune de creație (1965) la Festivalurile de muzică ușoară de la Mamaia, cu Ordinele „Meritul cultural” clasa V (1968) și clasa II (1974) și cu Premiul Uniunii Compozitorilor.
* 1923: Nicolae Itul (n. 10 decembrie 1923, comuna Sălașul de Sus - d. + decembrie 2009, Călan), fost detinut politic, fondator al parohiei greco-catolice din Călan, după redobândirea libertății în 1989.
* 1932: Ioana Cristache Panait (n. 10 decembrie 1932, Valea Voievozilor – d. 29 aprilie 2014, București) a fost un cercetător și istoric de artă, personalitate de seamă a culturii românești. A activat în cadrul Direcției Monumentelor Istorice și la Institutul „G. Oprescu” al Academiei Române. Este autorul unor importante lucrări științifice de artă și istorie românească.
LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE
- „Biserici de lemn de pe Valea Almașului” (1969)
- „Biserici de lemn din Sălaj” (1971)
- „Monumente de lemn din județul Bistrița-Năsăud în lumina istoriei” (1975)
- „Noi rezultate ale cercetării arhitecturii de lemn din Sălaj” (1976)
- „Monumente istorice bisericești din Eparhia Oradei” (1978)
- „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj”, propus pe lista monumentelor (1980)
- „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj” (1980)
- „Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei. Mărturii de continuitate și creație românească” (1987)
- „Arhitectura de lemn din Țara Zarandului” (1992)
- „Arhitectura de lemn în Transilvania, județele Alba, Mureș, Harghita”, Ed. Museim (1993)
- „Obștea transilvană, ctitor de cultură și artă (sec. al XVIII-lea)” (1995)
- „Circulația cărții vechi bucureștene în Transilvania” (1998)
- „Les Roumains et les Sicules” (1998)
- „Arhitectura de lemn din județul Hunedoara” (2000)
- „Arhitectura de lemn din județul Gorj” (2001)
- „Bisericile de lemn din Vâlcea” (2003)
- Numeroase comunicări științifice publicate în reviste de specialitate precum: „Angustia” („Realități istorice din sud-estul Transilvaniei” (1997), „Toader Zugravul - secolul al XVIII-lea” (1999), „Plângerea lui Constantin Vodă Brâncoveanul în Transilvania” (2001) ș. a.), „Buletinul monumentelor istorice” sau „Monumente istorice și de artă”
Ioana Cristache Panait | |
- efigia lui Nichita Stănescu de pe casa memorială;
- Eufrosin Poteca, bust din piatră de calcar amplasat în satul Nucșoara (1971);
- Grigore Ion, bust din piatră aflat în localitatea satul Dumbrăvești, județul Prahova (1971);
- Mihai Viteazul în piatră de calcar la Școala generală nr. 21 din Ploiești;
- Constantin Dobrogeanu-Gherea, bust din marmură de Rușchița amplasat în fața „Halelor Centrale” din Ploiești (1981);
- Ion Negulici, bust din piatră de calcar, Ploiești;
- Flacăra - Pasăre, în piatră de Tioc, Cimitirul eroilor din Sinaia;
- Monumentul eroilor neamului din localitatea Cornu.
FILMOGRAFIE
- Ultima gară (1998)
- Gaițele (1993) - TV
- Chira Chiralina (1993)
- Balanța (1992)
- Rămânerea (1991)
- Trandafirul și coroana (TV) / (1991)
- Punct și de la capăt (1987)
- Umbrele soarelui (1986)
- Conu Leonida față cu reacțiunea (TV) / (1985) - Efimița
- Scopul și mijloacele (1983)
- Mult mai de preț e iubirea (1982)
- Năpasta (1982)
- Înghițitorii de săbii (1981)
- Semnul Șarpelui (1981)
- Bietul Ioanide (1980) - Elvira, soția lui Ioanide
- Blestemul pământului, blestemul iubirii / Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1980) - Zenobia
- Clipa (1979)
- Pe firul apei (1978)
- Moartea unui comis-voiajor (TV) / (1977) - Linda Loman
- Dincolo de pod (1976) - Negustoreasa Mara
- Duhul aurului (1974)
- Tatăl risipitor (1974) - țăranca Constanța Oaie
- Nunta de piatră 1 - Fefeleaga (1973) - Fefeleaga
- Oameni sărmani (1969) - Varvara Alekseyevna
- Dacii (1967) - dublaj de voce Meda
- Subteranul (1967) - Irina
- Tristan (TV) / (1966) - Gabriela Kloterjanh
- Pisica de mare (1963)
Teatru
- Acești nebuni fățarnici, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Anatema actor, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Anna Karenina, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Cuibul de piatră, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Deliana, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Idolul și Ion Anapoda, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Mama, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Martin Eden, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Matca, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Medeea, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Miorița, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Noaptea iguanei, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- O zi mai lungă decât veacul, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Oameni sărmani, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Oamenii cavernelor, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Pană Lesnea Rusalim, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Povestea brățării de gleznă, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Săptămâna luminată, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Sechestrații din Altona, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Straniul interludiu, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Trandafirul și coroana, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Trei mistere, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Tristan și Isolda, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Vassa Jeleznova, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Viforul, premieră la Teatrul Național Radiofonic.
* 1939: Andrei Igorov (n. 10 decembrie 1939, Brăila – d. 10 noiembrie 2011) a fost un canoist român, laureat cu argint la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo în proba de canoe simplu 1.000 m.
Andrei Igorov | |
Andrei Igorov (stânga) |
* 1952: Alexandra Can (n. 10 decembrie 1952, satul Sireți, raionul Strășeni) este un om politic din Republica Moldova, care a deținut funcția de ministru industriei și comerțului (martie-decembrie 1999).
* 1953: Casia Csehi (n. 10 decembrie 1953, București) este o artistă plastică și ilustratoare din România.
EXPOZIȚII PERSONALE
- 2013 – Amethyst, Galeria de Artă, București
- 2012 – Geometria Viului, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Palatul Mogoșoaia
- 2010 – Muzeul Național de Artă Contemporană, Galeria Etj. 3/4, București
- 2009 – Galeria Simeza, București
- 2001 - Art Jaz Club, București
- 2000 – Galeria Colței 42, București; Galeria Arthis, Bruxeles; Rene Magritte Cultural Centre, Bruxeles
- 1998 – Palais of Justice, Kaiserslautern
- 1997 – Galeria Orizont, București
- 1984 – Galeria Căminul Artei, București
- 2014 - Galeria IRECSON Bucuresti
EXPOZIȚII INTERNAȚIONALE
- 1982 – Itinerant Trienniale International Design Exhibition – Young Artists Nurnberg Geermanysches Nationalmuseum, Germania
- 1982, 1983 The (Triennial) International Design Exhibition – Young Artists Musee Cantonal des Beaux Arts, Lausanne, Elveția
- 1982 – Engraving Exhibition Lyngby, Danemarca
- 1984 – Contemporary Romanian Art Exhibition Detroit, USA
- 1984 – Contemporary Romanian Art Exhibition Prague, Cehoslovacia – Warsaw, Polonia
- 1984 – International Design Exhibition “PECSI GALERIA” Pecsi, Ungaria
- 1984 – International Water-Colors-Exhibition, Bulgaria
- 1990 – Arte Contemporaneo Rumena RHO, Milano
- 1992 – Contemporary Romanian Art Exhibition Mol, Moils, Pierement ,Oude Post, Belgia
- 1993 – Contemporary Romanian Art Exhibition Vorst, Galeria Ten Weyngaert, Belgia
- 1993 – The Contemporary Romanian Art Exhibition Gent, Belgia
* 1956: Daniela Vlădescu (n. 10 decembrie 1956, București) este o soprană română, cântăreață de operă și operetă și interpretă de multiple genuri muzicale (precum muzică jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), ocazional actriță, actualmente având funcția de manager al Teatrului național de operă și balet "Oleg Danovski" din Constanța.
Ionuț Popescu | |
Ionuț Popescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (55 de ani) Brăila, Republica Populară Română |
Cetățenie | România |
Ocupație | jurnalist economist politician bancher[*] |
Ministru al finanțelor publice | |
În funcție – | |
Precedat de | Mihai Tănăsescu |
Succedat de | Sebastian Vlădescu |
Modifică date / text |
* 1964: Ionuț Popescu (10 decembrie 1964, Brăila) este economist, jurnalist economic și politician român, membru al Partidului Democrat Liberal. Din decembrie 2004 până în august 2005, a fost Ministrul Finanțelor Publice în Guvernul Tăriceanu. Anterior, fusese redactor-șef al revistei cu profil economic Capital.
BIOGRAFIE
Viață timpurie, educație
Ionuț Popescu s-a născut la 10 decembrie 1964 la Brăila, într-o familie săracă. A fost singurul copil al familiei iar tatăl său a decedat atunci când viitorul ministru nu împlinise încă 14 ani. Școala generală și liceul (Nicole Iorga) au fost absolvite în orașul natal. În 1984 a fost admis la Academia de Studii Economice, Facultatea Finanțe-Contabilitate, pe care a absolvit-o în 1988.
Prima sa slujbă, repartiția guvernamentală, a fost la AFDJ Sulina. După 1989, atunci când stagiatura (adică, obligația de a lucra cel puțin 3 ani acolo unde ai fost repartizat) nu a mai fost obligatorie, Ionuț Popescu a revenit în orașul natal, unde, pentru câteva luni, a fost angajat la Direcția Finanțelor Publice.
Jurnalist, Revista Capital
Apoi, din vara anului 1990, a început o carieră în presa scrisă, mai întâi la Brăila, apoi în București, la ziare ca Sportul Românesc, Meridian și, din 1992, la Capital, o revistă economică, unde, în 1996, este numit redactor-șef. Aici se face cunoscut ca un comentator lucid al realităților economice și devine un colaborator căutat al unor posturi de radio și televiziune (BBC, TVR, B1, PrimaTV etc).
Din această postură intră în contact direct cu lumea politică, pentru care avea o veche pasiune, fiind încă din adolescență ascultător fervent al posturilor Europa Liberă și Vocea Americii sau cititor pasionat al revistei Lumea, de politică externă. În 1997, în calitate de comentator economic, Ionuț Popescu explică entuziast la televiziuni măsurile salutare de liberalizare a cursului de schimb și decizia de a închide întreprinderile cu pierderi cronice, aflate în proprietatea statului.
Consilier economic
Aceste comentarii atrag atenția premierului din acea vreme, Victor Ciorbea, care îi face imediat o ofertă de a-i deveni consilier pe probleme economice. Viitorul ministru refuză oferta premierului Victor Ciorbea de a-i deveni consilier, preferând să rămână ziarist dar îi oferă acestuia sfaturile și opiniile sale, în particular, atunci când era solicitat. De asemnea refuză oferta lui Valeriu Stoica (atunci, președintele PNL) de a candida la alegerile parlamentare. Acceptă însă, în ianuarie 2000, propunerea premierului Mugur Isărescu, aceea de a fi purtător de cuvânt al guvernului. O poziție ocupată doar câteva luni, întreruptă din cauza unor probleme personale.
Partidul Național Liberal
În 2003, la propunerea Monei Muscă și a lui Teodor Stolojan, acceptă să devină pentru prima oară membru al unui partid, Partidul Național Liberal. Intră în partid susținând câteva idei, printre care introducerea cotei unice de impozitare. Este numit șeful Comisiei de Strategie și, în 2004, această Comisie a PNL, împreună cu reprezentanți ai Partidului Democrat (se formase Alianța DA), elaborează Programul de Guvernare al Alianței DA, care avea în centrul său tocmai reformarea sistemului fiscal, prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Tot în 2004, Ionuț Popescu devine purtătorul de cuvânt al Alianței DA.
În 2004 acceptă să candideze, la insistențele unor colegi din PNL, și este ales senator în circumscripția București.
Va candida și în 2008, în alegerile parlamentare uninominale, unde îi va învinge clar pe contracandidații săi, Crin Antonescu și Răzvan Theodorescu, va ieși pe primul loc dar nu va deveni parlamentar). Poziția sa este apreciată astfel în cablogramele Ambasadei SUA.
Ministrul finanțelor
Politica sa bugetară a fost orientată, cu precădere, spre menținerea unui deficit bugetar mic și prioritizarea clară a cheltuilelilor făcute de ceilalți ordonatori principali de credite. A încercat să stabilească reguli clare și în ce privește cheltuielile făcute la nivelul administrației locale, în acea perioadă existând o puternică tendință ca unitățile administrativ-teritoriale să se împrumute masiv, prin emiterea de obligațiuni municipale, mult peste capacitatea lor viitoare de rambursare a acestor împrumuturi. Tot în mandatul lui Ionuț Popescu au fost alocate primele sume pentru construcția viitorului stadion Național Arena.
Toate aceste măsuri de liberalizare au avut efecte imediate și spectaculoase pe piețele financiare. Investițiile străine, în perioada mandatului său și în perioada imediat următoare, au înregistrat creșteri semnificative. De asemenea, Bursa de valori de la București a crescut spectaculos în această perioadă. Toate acestea au făcut ca revista Emerging Markets, a Băncii Mondiale, să-l desemneze pe Ionuț Popescu cel mai bun ministru de finanțe în 2005 din țările cu o economie emergentă. Desemnarea a fost anunțată în numărul din luna septembrie 2005 al revistei Emerging Markets dar Ionuț Popescu fusese între timp remaniat, în timpul concediului său din luna august.
* 1966: Oleg Savva (n. 10 decembrie 1966, Chișinău) este un jurist și om politic din Republica Moldova, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018), în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova a candidat la funcția de deputat de pe locul 25 în lista candidaților PSRM.[1]
Este veteran al războiului din Afganistan, participant al conflictului armat din Transnistria și participant la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Căsătorit, are 2 copii.
* 1974: Lucia Macari (n. 10 decembrie 1974, Chișinău) este un artist plastic din Republica Moldova.
* 1979: Bogdan George Nicula (n. 10 decembrie 1979, București - d. 21 iunie 2015, Germania) a fost un balerin de origine română.
* 1984: Florin Surugiu (n. 10 decembrie 1984, București) este un jucător român de rugby în XV. Evoluează ca mijlocaș la grămadă (scrum-half).
* 1991: Rareș Takács (n. 10 decembrie 1991, Turda) este un fotbalistromân care evoluează la clubul Olimpia Satu Mare pe postul de fundaș dreapta sau mijlocaș dreapta. Acesta este un produs al Școlii de fotbal Ardealul. A fost component al echipei U Cluj din 2010. A debutat în Liga I în partida cu CFR Cluj (29.05.2013) din turul sezonului 2013-2014, de atunci mai reușind să adune peste 15 prezențe în teren.[1]
* 1991: Radu Gînsari (n. 10 decembrie 1991, Chișinău) este un fotbalist din Republica Moldova, care în prezent evoluează la clubul Krîlia Sovetov pe postul de mijlocaș.
La moartea sa, a fost succedat in ducatul Suabia de Liudolf, fiul lui Otto I cel Mare, dat fiind că acesta se căsătorise cu fiica acestuia, Ida. Suabia a fost unul dintre ducatele GErmaniei medievale iar ducii care au guvernat-o au fost printre cei mai puternici magnați care au condus Germania.
Ca zonă istorică Suabia acoperea toate regiunile unde se vorbesc dialecte alemanice, inclusiv partea de sud din Baden , partea Elvetiei vorbitoare de germană precum și Vorarlberg in Austria, dar fără Alsacia (Elsass), Franța.
Averroes (n. 1126 în Cordoba (Spania) – d. 10 decembrie 1198 în Marrakech, în Maroc, a fost unul din cei mai importanţi filosofi arabi ai Evului Mediu. A fost, de asemeni, medic, teolog şi expert în jurisprudenţa islamică. Cronologic, este ultimul mare filosof arab al Evului mediu.
Numele său original în arabă este Abū l-Walīd Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd; formele Averroes sau Averrhoes sunt latinizări ale numelui Ibn Rushd. A fost unul din cei mai importanți filosofi arabi ai Evului Mediu si de asemeni, medic, teolog si expert în jurisprudenta islamică.
Cronologic, este ultimul mare filosof arab al Evului mediu. Cea mai importantă operă filosofică a sa este Incoerența incoerenței (Tahāfut al-Tahāfut), scrisă în 1180. Sistemul filosofic al lui Averroes încearcă să reconcilieze filosofia lui Aristotel cu Islamul. Conform lui, nu se poate vorbi despre nici un conflict între religie si filosofie, existand două căi distincte de atingere a Adevărului: calea filosofiei si cea a religiei.
Léopold Georges Chrétien Frédéric de Saxa-Cobourg şi Gotha (născut Léopold de Saxa-Cobourg-Saalfeld), Duce de Saxa, Prinţ de Saxa-Cobourg-Gotha (n. 16 decembrie 1790, Coburg, Bavaria – d. 10 decembrie 1865, Laeken, Belgia), a fost ales ca primul rege al belgienilor, sub numele de Léopold I, pe 4 iunie 1831 și a depus jurământul pe constituție pe 21 iulie 1831.
La vârsta de 5 ani a fost numit colonel al regimentului Imperial Izmailovski din Rusia. Șapte ani mai târziu, a devenit general-maior. După ce, în 1806, trupele franceze au cucerit ducatul de Saxa-Coburg-Saalfeld, Leopold a plecat pentru scurt timp la curtea lui Napoleon.
Acolo refuză gradul de aghiotant oferit de împăratul Franței și se duce în Rusia unde calitate de colonel al unui regiment de cavalerie rusă participă la campania din 1813 și la bătăliile de la Lutzen, Bautzen si Leipzig, împotriva trupelor lui Napoleon.
În urma acestor bătălii, primește titlul de Mareșal al Rusiei. Congresul Național la Belgiei, țară ce câștigase independența pe 4 octombrie 1830 fata de Tarile de Jos, i-a propus lui Léopold să devină rege al belgienilor, apreciind trecutul său militar, în luptele duse împotriva lui Napoleon.
Nicolae Golescu | |||||||||||||||||||||||||||||||
|
Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm – d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia, chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
A inventat dinamita în 1866. Mai tîrziu, a fondat companii şi laboratoare în peste 20 de ţări din întreaga lume. Savantul a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la reşedinţa sa din San Remo, în Italia, nu înainte de a fi semnat cu un an în urmă un testament prin care înfiinţa Premiul Nobel.
“Întreaga mea avere va fi administrată în următorul mod: capitalul investit de executorii mei va constitui un fond a cărui dobîndă va fi distribuită anual, în forma unor premii, celor care în timpul anului precedent au adus cele mai mari bineficii umanităţii “.
Savantul cerea ca dobînda să fie împărţită în cinci părţi egale, ca să fie acordate persoanelor care au avut cele mai semnificative realizări în fizică, chimie, medicină, literatură şi “persoanei care a făcut cel mai mult pentru fraternitate între naţuni, pentru desfiinţarea sau reducerea armatelor şi pentru ţinerea sau promovarea congreselor pentru pace.“
Primul an în care s-a acordat Premiul Nobel a fost 1901. Din 1969, la cele cinci premii stabilite de Nobel prin testament s-a mai adăugat unul pentru economie. Premiul este oferit de Banca Suediei, în memoria lui Alfred Nobel.
* 1920: Dimitrie A. Grecianu (n. 10 august 1859, Iași — d. 10 decembrie 1920, București) a fost un politician și ministru român.
Dimitrie Greceanu | |||||||||||||
Politicianul Dimitrie Greceanu
|
* 1962: Constantin N. Maimuca (n. 9 ianuarie 1896, Bitola - d. 10 decembrie1962, Penitenciarul Gherla) a fost un jurist român care, în perioada interbelică, a îndeplinit funcții de conducere în cadrul Siguranței Statului. Ultimul post ocupat a fost de director-adjunct al Siguranței în perioada Statului Național-Legionar, (14 septembrie 1940 - 3 februarie 1941).
- august 1922 : agent special clasa I, este înaintat în funcția de subșef de serviciu special de siguranță la Serviciul Special Central de Siguranță (Transilvania) în Direcțiunea Poliției și Siguranței Generale . (M.O. Nr. 113 - Miercuri, 24 august 1922 [8])
- octombrie 1929 : șef de serviciu de siguranță cl. II, este înaintat la gradul de chestor de poliție cl. II la Chestura Poliției orașului Deva. (M.O. Nr. 223 din 6 octombrie 1929.[9])
- 1 decembrie 1931 : înaintat la gradul de inspector de poliție cl. II
- octombrie 1936 : inspector de poliție cl. II la Inspectoratul Regional de Poliție Timișoara, propus pentru a fi înaintat la gradul de inspector de poliție cl. I, începând cu data de 1 iunie 1936, la Inspectoratul Regional de Poliție Cluj, prin decretul regal nr. 2224/9 octombrie 1936. (M.O. Nr. 237 din 10 octombrie 1936 și Nr. 238 din 12 octombrie 1936.[10][11])
- În data de 12 decembrie 1930, odată cu trecerea în retragere din oficiu, prin decizie ministerială, a lui Zinovie Husărescu, inspector regional de poliție, fost șef al Siguranței Generale din Basarabia, presa centrală a început să avanseze diverse ipoteze privind posibilul succesor al acestuia, primul vizat fiind Constantin Maimuca, care putea ocupa acest post doar provizoriu, căci nu avea gradul de inspector general.[12] Cu toate acestea, a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului Regional al Siguranței din Basarabia, succedându-i lui Zinovie Husărescu, post pe care l-a ocupat cu intermitențe în perioada 1930 - 1940.
- După anexarea Basarabiei de către URSS, în urma ultimatumului din 28 iunie 1940, Constantin Maimuca a fost numit în iulie 1940 ca funcționar superior la Direcția Generală a Poliției.
- În noiembrie 1940, după abdicarea regelui Carol al II-lea(4 septembrie 1940) și instaurarea Statului Național-Legionar (14 septembrie 1940), Constantin Maimuca a fost numit director-adjunct al Siguranței. Director general al Siguranței Statului și Polițiilor era prințul Alexandru Ghica (Alexandru Ghyka, 19.. - 1982), comandant legionar. A fost ultima funcție ocupată de Constantin Maimuca în cadrul Poliției și Siguranței.[13] După evenimentele violente din 21-23 ianuarie 1940, cunoscute îndeobște sub numele de Rebeliunea legionară, a fost arestat și demis din funcție. (M.O. anul CIX, din 3 februarie 1941)
„Comandamentul francez a primit pe acea vreme o serie de informații care arătau că Moruzov ar fi fost spion în solda Consulatului țarist rus de la Galați și că, de asemenea, este spion bulgar. Că ar fi existat oarecari legături între el și consulul rus de la Galați reieșea și din unele rapoarte ale Brigăzii de siguranță din acel oraș către Direcția Generală a Poliției, pe care le-am găsit mai târziu în arhive și le-am copiat.”
„Faptul că Moruzov trecuse peste Direcția Generală a Poliției, avizase Palatul și Consiliul de Miniștri, această problemă cu caracter intern era de natură a pune într-o lumină proastă conducerea poliției din acea vreme... reieșea din toată procedura acestuia, că urmărea un dublu scop și anume: a-și consolida situația la Palat, arătându-și devotamentul față de rege, într-o formă excepțională, a pune în umbră D.G.P. și a o acapara încetul cu încetul.”
„ Pe la orele patru dimineața am plecat de la Presedinție, împreună cu cei doi prieteni colonei. Eram amărâți pentru că aveam impresia că demersul nostru rămăsese fără rezultat. Fostul mareșal nu se trădase cu vreun gest sau vorbă asupra celor ce gândea și intenționa să facă. Când am ajuns în dreptul Telefoanelor, apăreau primele ziare de dimineață. Am cumpărat Universul și mare nu ne-a fost surprinderea când am citit că Moruzov a fost arestat în cursul nopții; era o informație dată de președinție.”
„După Moruzov, la Serviciul Secret e numit fostul colonel Nicolaid, care însă neavând rezultate așteptate se retrage ori este înlocuit. (Nu știu precis, deoarece el a spus că s-a retras, iar din altă sursă am auzit că a fost înlocuit). Printre pretendenții la postul de șef al SSI., 3 sunt mai preciși, și anume: Tomescu Ștefan (conspirativ Tomșa), inspector și șef al contraspionajului de la Marele Stat Major – birourile statistice; Constantin Maimuca, inspector general la Siguranță și generalul Seinescu, fost șef al Secției a II-a Informații din Marele Stat Major. Dar este numit un al patrulea si anume Eugen Cristescu, fost șef al Siguranței. Tomșa prinde mare ură pe Eugen și sunt mereu fricțiuni între SSI și Tomșa.”
„Arestarea sa, după înăbușirea rebeliunii din ianuarie 1941, s-a datorat în exclusivitate manevrelor lui Eugen Cristescu, care vedea în Maimuca un potențial rival la postul de director general al SSI.”
„În astfel de situații, trebuie mers până la capăt. Trebuia sacrificat (Constantin Maimuca –n.a.) – și el a înțeles acest lucru – pentru ipoteza când Horia Sima ar fi fost adus din nou la conducerea Statului.”
„ (Constantin Maimuca) informează pe legionari despre toate actele de violență săvârșite de Moruzov și Niky Ștefănescu împotriva camarazilor lor și le procură material informativ și documentar în acest sens.”
„La Siguranța Generală, Ghica, secondat de Maimuca – macedonean având vechi legături cu legionarii – organizează sute de percheziții și ridicări din rândul așa-zișilor „masoni”.”
„ În timpul rebeliunii, Ghica și Maimuca au activat continuu în favoarea legionarilor și nu au părăsit localul Siguranței Generale decât atunci când au văzut situația pierdută și se temeau să nu intervină armata.”
- I. D. Ionescu din O noapte furtunoasă (1943)
- Moș Cristea din Vultur 101 (1957)
* 1998: Banu Rădulescu (n. 12 februarie 1924 [1] București - d. 10 decembrie1998, Berlin) a fost un doctor în medicină, deținut politic în două rânduri, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1967, fondatorul din 1990 și redactorul-șef al revistei Memoria, președinte al Fundației cu același nume, promotor al Memorialului "Fortul 13 Jilava".[2]
Scrieri:
- Dincolo de așteptare, Editura Pentru Literatură, București, 1967
- Lumina si piatra, București, 1972
- Păsările mari nu cântă, București, 1976; reeditare Editura Institutul Cultural Român, 2005. ISBN 973-577-471-2
- Nimic despre fericire, Editura Militară, București, 1984
- În iarbă cu fața la soare, Editura Cartea românească, București, 1989
* 2014: Gavril Creța (n. 26 octombrie 1923, Arad – d. 10 decembrie 2014, Timișoara) a fost un inginer român care a realizat proiectarea turbinelor cu abur fabricate la Uzina Constructoare de Mașini Reșița, devenind apoi profesor universitar la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara.
- Membru în Comisia de Stat pentru Sistemul Energetic Național (1971–1973);
- Membru în Consiliul Tehnico-Economic, ramura energiei electrice (1976–1977).
- Turbine cu abur și cu gaze, edițiile din 1973 (Litografia UPT), 1981 (Editura Didactică și Pedagogică), 1995 (Editura Tehnică ISBN: 973-31-0965-7);
- Etanșări, împreună cu Cristea, V., Dragne, I. D., Ardeleanu, P. Editura Tehnică, 1973
- Manualul inginerului termotehnician, sub coordonarea lui Popa B., vol. 2, capitolele de turbine cu abur și turbine cu gaze, Editura Tehnică, 1986
- Turbine cu abur - montare, protecția suprafețelor, exploatare, Editura Politehnica, 2004, ISBN: 973-625-174-8.
- Tratat de Turbine cu abur și cu gaze, Editura AGIR, 2011, ISBN: 978-973-720-367-0.
- Numeroase articole științifice.
Gavril Creța | |||||
Gavril Creța în 2008
|
Mia Barbu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Barbu Maria |
Născută | 21 aprilie 1925 Buda, județul Ilfov, Regatul României |
Decedată | (94 de ani) România |
Cetățenie | România |
Etnie | Română |
Ocupație | cântăreață |
Activitate | |
Gen muzical | populară, romanțe, lied |
Case de discuri | Electrecord |
Premii | Ordinul Meritul Cultural |
Modifică date / text |
* 2019: Mia Barbu (n. 21 aprilie 1925, Buda, județul Ilfov, Regatul României – d. 10 decembrie 2019, România) a fost o cunoscută solistă de muzică populară și romanțe și profesoară de canto popular din România.
BIOGRAFIE
S-a născut la data de 21 aprilie 1925 în localitatea Buda, județul Ilfov.[1]
Studiile muzicale le face la Conservatorul din București cu profesorii Ioan Chirescu (teorie-solfegiu), Ion Dumitrescu (armonie), Zeno Vancea (istoria muzicii), Harry Brauner și Sabin Drăgoi (folclor). Se perfecționează apoi cu Elena Firănescu și Victoria Costescu-Duca (canto).[1]
Pe 18 decembrie 1947 debutează la Radio București cu orchestra de muzică populară dirijată de Nicu Stănescu (va colabora cu Radiodifuziunea Română timp de 30 de ani).[1]
Între 1951-1953 devine solistă-vocală la Ansamblul de cântece și dansuri al Capitalei.
Între 1953-1954 cânta la Teatrul de Estradă „Constantin Tănase” din București.[2]
Între 1954-1956 ajunge solistă-vocală la Orchestra de muzică populară a Ansamblului „Ciocârlia” din București, activând sub bagheta dirijorului Victor Predescu.
Între 1955-1986 activează ca profesoară de canto popular la Școala de Muzică nr. 1 din București, actualul Liceu de muzică „Dinu Lipatti”.[3]
În 1972 publică volumul „150 de Romanțe” iar în 1974 „Îndrumări metodice pentru predarea cântecului popular”.[3]
A susținut numeroase concerte de muzică populară și romanțe, transmisii de radio și televiziune și a compus piese de muzică populară și romanțe pe versuri proprii sau ale altor textieri.[3]
A fost membră în juriul de creație a Festivalului de romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a XVI-a (1983), avându-i colegi pe: Nicolae Călinoiu, Nicolae Kirculescu, Gelu Solomonescu, Vasile Veselovski, George Sbârcea, Petre Codreanu, Viorel Cosma, Ioan Budoiu, Marcel Roșca, Sabin Păutza, Dan Verona.
DISTINCȚII
A fost distinsă în anul 1968 cu medalia „Ordinul Meritul Cultural” clasa a V-a pentru activitatea sa ca solistă de romanțe.[4]
DISCOGRAFIE
Înregistrările solistei Mia Barbu au fost realizate în perioada 1956-1968 la București, la casa de discuri Electrecord, dar și la Radio România.
An | Număr de catalog | Format | Piese | Acompaniament |
1956 | EPA 2003[5] | shellac, 25 cm, 78 RPM | Păsărică mută-ți cuibul | O.M.P.R., dirijor Radu Voinescu |
1956 | EPA 2282[6] | shellac, 25 cm, 78 RPM | Alunaș cu-aluni mărunte | Orchestra „Electrecord”, dirijor Ionel Budișteanu |
1956 | EPA 2286[7] | shellac, 25 cm, 78 RPM | Vino mamă să mă vezi | Orchestra „Electrecord”, dirijor Ionel Budișteanu |
1965 | EPC 582[8] | vinil, 17 cm, 33 ⅓ RPM | 1. Mai lin, dorule, mai lin 2. Cîntă cuce, limba-ți pice | orchestra Nicu Stănescu |
1968 | EPC 912 Romanțe | vinil, 17 cm, 33 ⅓ RPM | 1. Am iubit doi ochi albaștri 2. Te duci și tu 3. La fereastra casei mele 4. E prea tîrziu | orchestra Nicu Stănescu |
- 2020: Tom Lister, Jr., actor american de film, televiziune și voce (n. 1958)
Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Declaraţia stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile şi cu libertăţi fundamentale.
Ulterior, Declaraţia a fost completată cu: Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (1965), Convenţia internaţională asupra drepturilor politice şi civile (1966), Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (1979), Convenţia împotriva torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheidului (1985), Convenţia drepturilor copilului (1989) etc.
RELIGIE ORTODOXĂ
Sf. Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf - Dezlegare la pește;
Duminica a 27-a după Rusalii - Tămăduirea femeii gârbove
Sf. Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf - Dezlegare la pește
Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni.
Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam atenian, pe Mina, care era creştin în ascuns, să potolească aceste tulburări, lucru pe care l-a îndeplinit.
Aflându-se că este creştin, împăratul Maximin l-a trimis pe atenianul Ermoghen în Alexandria ca să îl convingă pe Mina să renunţe la credinţa creştină. Refuzând, Mina a fost întemniţat după prima zi de judecată în timpul căreia poporul auzise cum înţelepciunea creştină copleşea filosofia greacă păgână, fiind întărită de minunile săvârşite de Mina în toată Alexandria.
A doua zi, Mina a mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu vitejie, deşi avea multe răni pe corp. În cele din urmă, Ermoghen a poruncit să-i taie limba, să-i scoată şi ochii şi l-a trimis pentru a doua oară în temniţă. În timpul nopţii, temniţa s-a luminat şi Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat mucenicului Mina şi l-a tămăduit.
Tot în această noapte, Ermoghen s-a hotărât să îl îngroape pe fostul său prieten, pe atenianul Mina. Dimineaţa s-a dus la locul de judecată cu gândul de a înştiinţa poporul de hotărârea sa. Era sigur că Mina murise în timpul nopţii.
Când ostaşii l-au adus pe Mina din temniţă şi l-a văzut tămăduit şi strălucind de bucurie, Ermoghen a strigat: ‘Roagă-te pentru mine, adevăratule slujitor al lui Dumnezeu. Roagă-te ca şi eu nevrednicul să mă învrednicesc a fi sluga Dumnezeului tău’.
Din acel moment, cei doi creştini atenieni, Ermoghen şi Mina, nu s-au mai despărţit. Peste câteva zile s-au strâns în Alexandria 13 episcopi şi au botezat pe Ermoghen în faţa poporului şi l-au sfinţit şi episcop al Alexandriei.
Însă păgânul Rustic a înştiinţat pe împăratul Maximin de cele întâmplate. Ajungând în Alexandria, Maximin i-a adus în faţa judecăţii pe cei ce fuseseră oamenii lui de încredere, Mina şi Ermoghen.
Cei doi au mărturisit pe Domnul nostru Iisus Hristos chiar şi când au fost supuşi supliciilor, primind amândoi moarte martirică.
În faţa acestor nelegiuiri comise de împăratul Maximin, Evgraf, fostul grefier din timpul când Mina venise judecător în Alexandria, a strigat cu mult curaj împăratului: ‘Şi eu sunt creştin şi mă lepăd de poruncile tale.
Ai intrat ca un leu în cetatea noastră şi vrei să înghiţi turma lui Hristos prin închinarea la idoli şi să pierzi sfânta credinţă. Dar noi suntem gata de moarte pentru buna credinţă şi te privim ca pe o vulpe bătrână’.
Neaşteptându-se la o astfel de înfruntare, Maximin s-a ridicat furios şi, luând o sabie, a retezat capul Sfântului Evgraf.
Troparul, glas 8:
Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.
Duminica a 27-a după Rusalii - Tămăduirea femeii gârbove
Ev. Luca 13, 10-17
În vremea aceea Iisus învăța într-una din sinagogi sâmbăta. Și, iată, era acolo o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputință și care era gârbovă, încât nu putea să se ridice nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o și i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta! Și Și-a pus mâinile asupra ei, iar ea îndată s-a îndreptat și slăvea pe Dumnezeu. Atunci mai-marele sinagogii, mâniindu-se că Iisus a vindecat-o sâmbăta, răspunzând, zicea mulțimii: Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați, iar nu în ziua sâmbetei! Domnul însă i-a răspuns și a zis: Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și nu îl duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei? Și, zicând El acestea, s-au rușinat toți cei ce erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de toate faptele cele slăvite, săvârșite de Dânsul.
Ap. Efeseni 6, 10-17
Fraților, întăriți-vă în Domnul și întru puterea tăriei Lui. Îmbrăcați-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteți sta împotriva uneltirilor diavolului, pentru că lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduhuri. Pentru aceea, luați toate armele lui Dumnezeu, ca să puteți sta împotrivă în ziua cea rea și, pe toate biruindu-le, să rămâneți în picioare. Stați, deci, tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul și îmbrăcați fiind cu platoșa dreptății, și încălțați picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii. În toate luați pavăza credinței, cu care veți putea să stingeți toate săgețile cele arzătoare ale vicleanului. Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.
Predică la Duminica a XXVII-a după Rusalii - Despre zavistie și fățărnicie (Părintele Cleopa Ilie)
Niciodată Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu a mustrat pe păcătoși așa de aspru ca pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii fățarnici și plini de zavistie.
Ați auzit în Sfânta Evanghelie de azi, cum mai-marele sinagogii, din râvnă pentru cinstirea sâmbetei, și-a ascuns zavistia și fățărnicia sa, zicând: „Șase zile sunt în care se cade a lucra. Deci în acele zile venind, vindecați-vă, iar nu în ziua sâmbetei” (Luca 13, 14). Vedeți, frații mei, ce zavistie și fățărnicie acoperită? Vedeți ce viclenie ascunsă, sub râvna pentru lege? Oare credea el cele ce zicea? Oare erau în mintea și în inima lui cele ce avea pe buzele lui? Zavistia stăpânea pe acest om, nu râvna pentru cele sfinte. Oare nu știa el că Dumnezeu a rânduit sâmbăta ca încetare de lucrul mâinilor, iar nu încetarea lucrării faptelor bune și, mai ales, vindecarea unei femei bolnave?
Niciodată Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nu a mustrat pe păcătoși așa de aspru ca pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii fățarnici și plini de zavistie. Căci păcătoșii când se întorceau la pocăință din toată inima, cu mare milă și iubire îi primea Dumnezeu. Iar când era învinuit de cărturari și farisei că umblă cu păcătoșii și stă la masă cu ei, El le zicea: „N-am venit să chem pe drepți, ci pe păcătoși la pocăință” (Matei 9, 13). Și iarăși: „N-au trebuință cei sănătoși de doctori, ci cei bolnavi” (Matei 9, 12). Însă cărturarilor le zicea: „Vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră întru Împărăția Cerurilor” (Matei 21, 31), fiindcă în inima lor Fiul lui Dumnezeu a văzut cele mai cumplite patimi, ca: mândria, zavistia, ura, viclenia, slava deșartă, fățărnicia și altele multe de acest fel. Dar să revenim la cuvântul nostru și să vorbim despre zavistie și fățărnicie, de care v-am amintit.
Zavistia este patima cea mai cumplită, care, după învățătura Sfinților Părinți se zice „naștere a diavolului" și mai rea decât însuși diavolul.
Pentru a arăta că zavistia este mai rea și decât diavolul, să ne ducem cu mintea la împăratul Saul și la David. Saul zavistuia foarte mult pe David și căuta în tot chipul să-l omoare. Pentru ce? Pentru că David a ucis pe Goliat Filisteanul, vrăjmașul de temut al poporului lui Israel (I Regi 17, 24), iar când David se întorcea biruitor de la uciderea lui Goliat, au ieșit femeile în întâmpinarea lui David din toate cetățile lui Israel, cântând și jucând cu timpane, cu fluiere și alăute, și ziceau: „Bătut-au Saul cu miile și David cu zecile de mii. Și s-a mâniat Saul foarte tare și nu a plăcut în ochii lui Saul cuvântul acesta și a zis: Lui David i s-au dat zecile de mii și mie numai mii? Și ce mai lipsește fără numai împărăția? Și s-a uitat rău Saul din ziua aceea la David” (I Regi 18, 7-9). Și din ziua aceea, zavistuia Saul foarte pe David și căuta în tot chipul să-l piardă, iar a doua zi a căzut duh rău de la Dumnezeu peste Saul și a rămas uimit în mijlocul casei lui. Și David cânta din harfă cu mâna sa și gonea duhul rău de la Saul. Duhul rău auzind cântarea lui David, fugea de la Saul, dar zavistia din inima lui nu fugea, căci îndată ce se trezea din chinurile duhului rău, lua sulița ca să-l omoare pe David și David, ferindu-se din fața lui Saul, acesta a lovit cu sulița în peretele casei (I Regi 18, 10-11; 19, 9-10).
De aici oricine poate cunoaște că zavistia este mai rea decât diavolul, deoarece diavolul fugea de la Saul, când cânta David, dar nu și zavistia din inima lui.
Auzim și pe dumnezeiescul părinte Ioan Gură de Aur care zice așa: „Zavistia este maică a uciderii și mai rea decât preadesfrânarea. Căci aceasta stă la om cât timp este robit de ea, iar tirania zavistiei biserici întregi a răsturnat și toată lumea a vătămat-o. Aceasta, cum am zis, este maică uciderii, căci a făcut pe Cain să ucidă pe fratele său (Facere 4, 8). Aceasta a făcut pe Isav să urască și să prigonescă pe fratele său Iacov (Facere 27, 41). Aceasta a făcut pe diavol să înșele pe om în Rai" (Sfântul Ioan Gură de Aur, op. cit., p. 168) (Facere 3, 1-5). Apoi continuă: „Dar tu acum nu omori, ci mult mai multe și mai cumplite decât uciderea faci, căci te rogi ca fratele tău să pătimească cele de ocară și curse dinspre toate părțile îi întinzi ca să vatămi pe fratele tău.
Deci, ori de miluiești, ori de priveghezi, ori de postești, cu acest scop te-ai făcut mai necurat decât toți dacă zavistuiești pe fratele tău. Deci să știi că lucru rău este zavistia și lipsită de toată iertarea și mai cumplită și decât rădăcina tuturor răutăților, că iubitorul de argint atunci se bucură când ia, iar zavistnicul atunci se bucură când altul nu ia.
Diavolul zavistuiește numai pe om, iar dintre diavoli pe nici unul. Iar tu pe om zavistuiești și împotriva celui de un neam cu tine stai. Și ce iertare vei dobândi? Care cuvânt de îndreptare vei da tu, cel ce, când vezi pe fratele tău în îndestulare, tremuri și te îngălbenești în loc să te veselești? Deci aceasta să înțelegi, că cela ce este zavistuit, se va trezi și mai strălucit se va face; iar zavistuitorul mai multe rele va aduna asupra sa... Pentru care pricină, spune-mi, zavistuiești pe fratele tău? Că a luat mare dar duhovnicesc? Și de la cine a luat, spune-mi? Au nu de la Dumnezeu?
Deci către Acela primești gândul zavistiei în inima ta, care a dat Darul? Văzut-ai de unde se trage răul și ce vârf al păcatelor se face și cât îți sapă ție prăpastia muncii? Și ce poate fi mai ticălos decât sufletul acela, care ieri era prieten cu prietenul tău și se împărtășea cu el de cuvinte și de masă, apoi îndată, pentru că a văzut pe fratele său slăvindu-se, a aruncat de la sine masca prieteniei și a intrat sub fața vrăjmașului, mai bine zis a turbării!" (Sfântul Ioan Gură de Aur, op cit., p. 174).
Apoi zice: „Ce faci omule? Socotești că este de mare folos a surpa bunătățile aproapelui? Dar mai înainte de acelea, surpi pe ale tale". Și iar zice: „Măcar semne de va face cineva, măcar feciorie de ar avea, măcar post sau culcare pe jos, și pentru faptele sale cele bune de va ajunge la îngeri, dacă va avea această boală și meteahnă a zavistiei, va fi mai necurat decât toți" (Sf. Ioan Gură de Aur, op cit., Cuvânt pentru zavistie).
Aceste cuvinte și învățături pe care le-ați auzit până aici, despre zavistie, nu sunt ale mele, ci ale Sfântului și dumnezeiescului părinte Ioan Gură de Aur. De aceea ele sunt vrednice de ținut minte cu toată evlavia, spre folosul nostru.
Și acum să arătăm câteva lucruri despre cea de-a doua patimă, despre fățărnicie.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, descoperind această blestemată patimă în inima mai-marelui sinagogii, i-a zis: „Fățarnicilor, fiecare din voi nu-și dezleagă sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și îl duce de îl adapă? Dar pe această fiică a lui Avraam, pe care a legat-o satana de optsprezece ani, nu se cădea a o dezlega din legătura aceasta în ziua sâmbetei?” (Luca 13, 15-16). Iată, frații mei, cum știutorul de inimi Iisus Hristos vădește patima fățărniciei ce era încuibată în inima mai-marelui sinagogii și cu câtă înțelepciune îi arată lui și tuturor celor de față, datoria sfântă de a ajuta pe cei bolnavi și de a-i scoate din primejdiile care vor fi, fără a ține seama că este sărbătoare sau nu.
Că spune: „Dacă fiecare din voi dezleagă dobitocul său să-l ducă la apă în ziua sâmbetei, apoi cu cât mai cuviincios și de nevoie este a dezlega un suflet din legătura satanei în ziua sâmbetei?" Și în alt loc a arătat că nu omul s-a făcut pentru sâmbătă, ci sâmbăta pentru om (Marcu 2, 27), arătând cât de mare cinste are omul de la Dumnezeu, față de sărbătorile ce i s-au rânduit a le ține și că mai mare este fapta milostivirii față de om, decât însăși ținerea sărbătorii în care se cuvine bine a face.
Dar, frații mei, este bine să adâncim mai mult cele despre fățărnicie. Să știm că „fățărnicia este un greu și cumplit păcat, care are ca rădăcină vicleșugul, iar ca roade: minciuna, amăgirea, măiestria, agoniseala cea rea, necinstea și vătămarea aproapelui" (Cazania, București, 1857, p. 555). Dicționarul Noului Testament spune că „omul fățarnic este nesincer, prefăcut, mincinos și viclean" (Pr. Ioan Mircea, op. cit., p. 155). Iar în Sfânta Scriptură citim următoarele: oamenii fățarnici cinstesc pe Dumnezeu „numai cu buzele" (Isaia 29, 13; Ieremia 12, 2). Oamenii fățarnici nu fac cele ce zic (Iezechiel 33, 31). Oamenii fățarnici sunt cucernici numai la arătare (II Timotei 3, 5). Oamenii fățarnici se îngrijesc numai de curățenia cea din afară (Matei 15, 2-6). Oamenii fățarnici sunt observatori numai la lucrurile cele mici și neînsemnate (Matei 23, 23-24; Luca 11, 42). Iată pentru ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca un adevărat Dumnezeu și știutor al inimilor a mustrat cu asprime pe cărturari, pe farisei și pe legiuitorii poporului lui Israel, care erau bolnavi și orbiți foarte de această blestemată patimă și de atâtea ori cu vaiul i-a amenințat, zicându-le: „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că închideți Împărăția Cerurilor înaintea oamenilor că nici voi nu intrați, nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați” (Matei 23, 13). „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici, că mâncați casele văduvelor și cu fățărnicie îndelung vă rugați. Pentru aceasta mai multă osândă veți lua” (Matei 23, 14), și iarăși: „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor, că înconjurați marea și uscatul ca să faceți un ucenic, și dacă l-ați făcut, îl faceți fiu al gheenei îndoit decât voi” (Matei 23, 15). Iar văzând orbirea lor spirituală, le zicea: „Călăuze oarbe” (Matei 23, 16), „Nebuni și orbi” (Matei 23, 17), „Șerpi, pui de vipere” (Matei 23, 33) și alte nume de ocară, prin care făcea cunoscută răutatea, viclenia și fățărnicia lor.
Dacă luăm aminte la învățătura Domnului din Sfânta Evanghelie, putem cunoaște că nici un păcat nu a fost mustrat așa de aspru și amenințat cu vaiul și cu osândă veșnică, mai mult ca păcatul fățărniciei, pe care Mântuitorul l-a descoperit în inimile cărturarilor, ale fariseilor și ale legiuitorilor poporului Israel. Dar pentru care pricină acest lucru? Pentru că nici un păcat al firii omenești nu este mai complicat cu alte multe păcate, ca fățărnicia. De aceea, Mântuitorul, în alt loc, acest păcat cumplit l-a asemănat cu aluatul, zicând: „Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia” (Luca 12, 1), căci precum aluatul dospește toată frământătura, așa și păcatul fățărniciei strică și otrăvește toată așezarea sufletului celui ce se îmbolnăvește de acest păcat.
În continuare vă voi spune două istorioare, una despre zavistie și alta despre fățărnicie.
Împăratul Leon cel Înțelept, stând odată de vorbă cu niște filosofi creștini, aceia i-au spus că păcatul zavistiei și al iubirii de argint sunt egale în răutate. Iar împăratul a poruncit să-i caute doi oameni care ar fi vătămați la suflet de aceste două patimi. Cei trimiși de împărat au găsit ce căutau și le-au zis: „Vă cheamă împăratul să vă cunoască și să vă dea câte un dar mare". Aceia s-au bucurat mult de această chemare, neștiind la ce sunt chemați. Și îndată au venit. „Vreau să fac milă cu voi și să vă dau câte un dar". Și a chemat mai întâi pe iubitorul de argint și i-a zis: „Ție o să-ți dau daruri mari, iar celui ce vine după tine îi vor da îndoit decât ție. Ce vrei să-ți dau?" Iar iubitorul de argint, stând puțin pe gânduri, a zis: „Măria Ta, eu vreau să-mi iei jumătate din averea mea!" Împăratul a tăcut și i-a zis: „Du-te și să vină celălalt (zavisnicul)". Și i-a zis și acelui: „Cere de la mine orice dar, însă să știi că celuilalt îi voi da îndoit ca ție!" Iar omul cel zavistnic, gândin-du-se puțin, a zis: „Măria Ta, mie să-mi scoți un ochi!" Apoi chemându-i pe amândoi, le-a zis: „Vai de voi, oameni blestemați, am făcut cu voi o experiență și rău ați ieșit înaintea mea amândoi! Mergeți și vă îndreptați viața prin spovedanie curată și prin pocăință adevărată, ca să nu vă pierdeți sufletele voastre!"
Apoi chemând pe filosofi le-a spus din cercare, cum iubitorul de argint a cerut să i se ia jumătate din avere cu scopul ca celuilalt să i se ia toată averea și să nu aibă cumva mai mult decât el. Iar cel zavistnic, cum a cerut să i se scoată un ochi, spre a-i scoate celui de-al doilea pe amândoi. Și a zis către filosofi: „Acum am văzut că mare dreptate aveți voi, că zavistia și iubirea de argint, sunt egale în răutate".
Iată și a doua istorioară. Un călugăr se fățărnicea în toată vremea că este sfânt și, la arătare, postea mult și se înfrâna la toate, ca să-l laude oamenii și ceilalți călugări; iar pe ascuns mânca și bea mult și făcea și alte răutăți, ferindu-se de ochii oamenilor, ca să nu afle răutățile lui.
Dar venind fără de veste peste el o boală grea și, apropiindu-se de moarte, a chemat pe călugări și pe frați la el. Și venind mulți din soborul mănăstirii, a început a plânge cu amar și tremurând de frică, a zis către dânșii: „Frații mei, vai mie, căci eu împreună cu voi de atâția ani petrecând, mă arătam că sunt mare postitor, dar acest lucru îl făceam numai de fățărnicie, spre a fi lăudat de voi și de oameni. Iar eu mâncam pe ascuns și beam mult, și alte păcate grele am făcut. Și iată acum sunt dat spre mâncare balaurului, care a legat picioarele și genunchii mei cu coada sa, iar capul lui la gura mea stă și așteaptă să smulgă sufletul meu și să-l ducă la pierzare!" Și zicând acestea a murit.
Astfel, mare spaimă a cuprins pe toți cei de față, iar starețul acelor călugări, care venise și el acolo, a zis către toți: „Vedeți, fraților, cât de mare este prăpastia păcatului fățărniciei și al mâncării pe ascuns?" (din Everghetinos, al Sf. Grigorie Dialogul, p. 129-131).
„Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” (I Timotei 2, 4). El ne-a învățat în Sfânta și dumnezeiasca Evanghelie, cum trebuie să viețuim în această lume și cum să fie cuvântul nostru, față de alții, când a zis: „Fie cuvântul vostru: da, da și nu, nu, iar ce este mai mult decât aceasta, de la cel viclean este” (Matei 5, 37). Adică ce cugetă inima ta și simte inima ta aceea să grăiască și gura ta. Că dacă una gândim și avem în inimă și alta facem și vorbim suntem fățarnici și nu vom scăpa de osândă. Acestea sunt lucruri ale diavolului și ale fățărniciei, despre care zice Sfântul Apostol Iacob: „Să fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeți sub judecată” (Iacob 5, 12).
Să ne izbăvim cu ajutorul lui Hristos și de păcatul ucigaș de suflet al zavistiei care robește și omoară multe suflete. De amândouă aceste păcate putem scăpa numai prin multă rugăciune, prin deasă spovedanie, prin milostenie și cugetare la moarte. Să cerem harul lui Dumnezeu în toate, să ne rugăm mereu, să ne socotim mai păcătoși decât alții și să iubim din inimă pe toți.
Acestea înțelegându-le, frații mei, să ne rugăm din toată inima noastră către preamilostivul Dumnezeu, să ne păzească de toate păcatele, dar mai ales de aceste două patimi prea cumplite, adică zavistia și fățărnicia, ca să ne mântuim sufletele noastre. Amin.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Fileuri de cod în foietaj
· 1 kg
cod
· 500
g făină
· 400
g margarină
· 25 g
ulei
· 20
ml oţet
· Sare
Codul se spală în mai multe ape şi se scot fileurile.
Din făină, margarină, o
lingură de oţet şi sare se prepară un foietaj obişnuit, care se taie în fâşii
cu lăţimea de 4 cm ce se rulează în jurul fileurilor de cod. Acestea au fost
bine scurse înainte şi chiar şterse cu un ştergar curat de in.
Se aşază rulourile în
tăvi unse şi se coc la foc potrivit.
Se scot pe platou şi se
servesc reci sau calde.
B.
SALATE
Salată de peşte sărat
· 300
g peşte sărat
· 1 kg
cartofi
· 200
g ceapă
· 300
g fasole albă
· 150
g măsline
· 200
g castraveţi muraţi
· 80 g
ulei
· 40
ml oţet
· Piper
· Eventual
sare dacă mai e nevoie
Peştele se desărează, se curăţă, se îndepărtează capul
şi coada şi se taie felii late de 1 cm.
Cartofii se fierb în
coajă, se curăţă şi se taie felii subţiri.
Ceapa se taie peştişori
şi se fierbe 10 minute în apă cu oţet.
Fasolea se fierbe
separat schimbând 3-4 ape în timpul fierberii, apoi se scurge.
Castraveţii muraţi se
taie cuburi.
Se amestecă totul, se
adaugă măslinele, uleiul, oţetul şi se potriveşte gustul de piper şi sare.
Se aranjează pe un
platou şi se decorează după dorinţă şi inspiraţie.
C.
SOSURI
Nu este cazul să pregătim un sos separat pentru reţetele prezentate
azi.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă pescărească
· 1 kg
peşti mici (biban, caras, plătică);
· 1/2
kg crap;
· Zarzavaturi
pentru ciorbă;
· 3
ardei graşi;
· 5 –
6 roşii;
· Sare;
· Piper;
Se pun să fiarbă împreună cu zarzavaturile peştii mici
până se sfărâmă carnea de pe ei.
În această zeamă, strecurată se pun bucăţi de peşte
mare (crap, nisetru, morun), care se lasă să fiarbă împreună cu felii de roşii
şi ardei graşi tăiaţi, vreo 20 minute.
Se adaugă verdeţuri tocate.
Pentru ca această ciorbă să fie reuşită se cer două
condiţii:
-
să ai la
dispoziţie diferite specii de peşti;
-
peştele
să fie foarte proaspăt (viu).
E: MÂNCĂRURI
Plachie de crap
· 1,5
kg crap;
· 6
cepe;
· 6
roşii;
· 1
legătură pătrunjel verde;
· Foi
de dafin;
· ¼ l
vin;
· Făină;
· Ulei;
· Sare;
· Piper
Se taie peştele felii şi se dau prin făină, apoi se
prăjesc.
Se taie cepele felii subţiri şi se rumenesc uşor.
Se adaugă câteva roşii, sau zeamă de roşii fierte şi
strecurate, sau o lingură de bulion, paharul cu vin, sare, piper boabe, 2 – 3
foi de dafin şi pătrunjel verde tocat.
Se pun toate acestea într-o cratiţă, împreună cu
bucăţile de peşte prăjit.
Se lasă să dea în fiert, apoi se trece cratiţa la
cuptor şi se lasă să fiarbă încet şi să scadă cât trebuie, dar se ia în considerare
că răcindu-se, mâncarea mai scade.
Se aşază într-o farfurie rotundă şi se lasă la rece.
Se serveşte a doua zi când sosul e puţin închegat, mai
ales dacă s-a pus şi capul peştelui la plachie.
Se poate servi şi caldă, dar e mult mai bună rece.
Păstrăvi cu sos de vin
· 4
păstrăvi;
· 2
păhărele vin;
· 150
g ciuperci;
· 3
cepe;
· 30 g
margarină
Se curăţă peştii, se spală şi se pun să fiarbă 15
minute în vin roşu, cu sare, piper şi o bucăţică de margarină.
Se curăţă, se spală şi se toacă ciupercile şi ceapa
apoi se trag în margarină, se presară puţină făină, se amestecă totul pe foc şi
se stinge cu vinul în care au fiert peştii.
Se lasă să fiarbă 20 minute.
Se leagă cu margarină, se toarnă sosul în farfurie,
iar deasupra se aşază păstrăvii.
Se presară pătrunjel verde tocat.
E.
DULCIURI
Budincă de mere cu fulgi de
ovăz
* 1 cană fulgi de ovăz,
·
3 mere
rase pe răzătoarea mare,
·
1/2 cană
de stafide,
·
1/2 cană
de nuci pisate,
·
1 cană
suc de fructe
Fulgii de ovăz se amestecă cu sucul de fructe şi apoi cu restul ingredientelor.
Compoziţia obţinută se pune într-un vas de Jena pentru cuptor şi se dă
la cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.
Sfat: amestecul de ovăz cu suc de fructe şi mere se poate servi şi nepreparat
termic, în acest fel se vor păstra vitaminele şi elementele nutriţionale
intacte.
TEATRU/FILM
|
Ion Sava (n. , Focșani, Vrancea, România – d. , București, România) a fost un regizor român, director de scenă la Teatrul Național din București. În 1944 a fost regizorul și scenaristul coproducției româno-italiene Escadrila albă (Squadriglia bianca).
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Ion Sava s-a născut la Focșani, în anul 1900, într-o familie numeroasă de armeni.[1] Tatăl, Grigore Sava era funcționar iar mama, Ioana Sava, profesoară de lucru manual. Urmează scoala primară la Iași, Școala Normală „Vasile Lupu” și apoi Liceul Internat din Iasi. A absolvit în anul 1925 Facultatea de Drept de la Iași, fiind admis in barou. În 1924 are prima expoziție de caricaturi. Renuță la avocatură iar în 1930 se angajează la regizor la Teatrul Național din Iași. Din anul 1938 se stabilește a București, unde a lucrat la Teatrul Național.
A murit la 26 octombrie 1947, la Sanatoriul din Agigea.
Născut la 10 decembrie la Focșani, regizorul, scenograful, pictorul, caricaturistul, dramaturgul Ion Sava era cel de al 12-lea născut într-o familie cu trai modest.
Absolvent al școlii normale „Vasile Lupu”, elev bursier la liceul internat din Iași, descoperă din tinerețe pasiunea pentru teatru, urmărind spectacolele Teatrului Național din Iași.
Absolvă facultatea de drept din Iași în 1925, fiind primit în baroul din Iași, timp de 3 luni ocupând funcția de avocat al statului.
Va organiza prima sa expoziție în 1924. Între 1927 – 1928 se stabilește la București, colaborând la „Universul literar” al lui Camil Petrescu și la alte publicații, cu cronici de artă și caricaturi.
În 1929 revine la Iași, expunând alături de Th. Iliriacoff caricatură și pictură, în localul revistei „Viața românească”. Accentele sale de cubism, de stilizare a figurilor unor personalități cunoscute ale vremii au născut multe replici critice. De exemplu, pe Topârceanu l-au determinat să-i răspundă ironic într-un articol intitulat „Caricatura domnului Sava” unde l-a descris conform viziunii sale pe Sava: în formă de paralelipiped așezat pe doi cilindri, cu pantofi de lac la capete și cu un cap în formă sferică, de zero cu sprâncene sau un pătrat cu ochi.
Urmărind asiduu spectacolele regizate de Aurel Ion Maican, consecvent cu expozițiile sale de pictură și caricatură, este angajat între 1930 – 1931 ca asistent de regie la Teatrul Național din Iași. Va pune în scenă piese ca „Simunul” de H. Lenormand, „Paravanul” de Alfred de Musset, „Diavolul” de Franz Molnar.
Participă la „Salonul pictorilor moldoveni” între 1932 – 1933, dar pune în scenă şi alte piese din repertoriul internațional, pentru care realizează decorurile și costumele.
Între 1933 – 1934 este numit director de scenă, prezentând o sumedenie de piese ca „Baba Hârca” de Matei Millo, „Chirița în Iași” și „Scene de stradă” de Elmer Rice, „Nu te mai cunosc” de Aldo Benedetti, opereta „Gheișa” de Owen Hall. Realiza decoruri autentice, cu perspectivă personală.
Realizează în 1934 un inedit „Teatru de vedenii”, pe scena unui cinematograf, cu piese după Kipling, Edgar Allan Poe și Ernst Theodor Amadeus Hoffman.
Între 1934 – 1935 colaborează la revista „Manifest”, cu desene satirice și caricaturi, editând publicația „Caricatura” între 1937 -1938. Executând xilogravuri virulente, una dintre cele mai incisive lucrări ale sale înfățișează doi bărbați ce ar putea fi reprezentanți ai unor primitivi din caverne. Unul dintre ei ține o ghioacă în mână, celălalt o havană. Între ei și pe jos, silueta slăbănoagă a unui om abia căzut, ce pare a fi un șomer. Sub titlul „Sociala”, are un dialog descriptiv, în care cel cu ghioacă pretinde în fața omului cu havana în mână a-l fi salvat de foame pe cel căzut la pământ.
Pune în scenă alte piese ca: „Neamul șoimăreștilor”, „Androce și leul” de G. B. Shaw, „Ratații” de H. R. Lenormand, „Vânzătorul de păsări”, o operetă Karl Zeller etc.. Alte spectacole la care a realizat decorul sunt: „13 canțonete comice” ale lui Vasile Alecsandri, „Otrava” după Zola, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, operele lui Moliere: „Bolnavul închipuit” și „Școala Femeilor”; „Hamlet” de Shakespeare etc.
Ca scenarist a reconsiderat și vodevilurile lui Alecsandri, aducând și aici inovații; a proiectat vechile „Cântece” ale lui Alecsandri într-o viziune contemporană, folosind modalități de expresie curente în acei ani, sugerând prin viziuni contemporane psihologia și ocupațiile personajelor, situația lor în momentul respectiv. L-a adus într-un mod neobișnuit pe „Clevetici”, personaj ce îl prefigureză pe Caragiale într-un decor expresionist, tratat satiric, spre a face mai stridentă postura lui patriotică și ipocrită; pe „mama Anghelușa” specialistă în vrăji și descântece, a transpus-o într-un decor cu scaieți, buruiene, simbolizând dispariția ei în lume. „Barbu Lăutaru” își prezintă grijile într-un decor întunecat, a cărui lumânare se stinge treptat; pentru mai multă expresivitate introduce și statuile altor doi lăutari care se rotesc cadențat ca niște figurine din cutii muzicale. Coana Chirița (Miluță Gheorghiu) este prezentată ca fiind îmbrăcată cu crinolină, mâneci bufante, pălărie cât o corabie, într-un decor citadin, cu arhitectură și coline desenate într-un spirit naiv.În 1941 expune la București cea mai importantă serie de caricatură, portrete ale scriitorilor (precum Sadoveanu, Rebreanu, Ion Marin Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Codreanu, Tudor Mușatescu), actrițe și pictori cunoscuți în epocă. Ioan Sava se remarcă în acest stil prin noua sa viziune asupra personajelor, reprezentativă și reconoscibilă, cu toate acestea neobservată până atunci la „model”.
Ion Sava a conceput regia teatrală ca o știință și ca o artă; a fost promotor pe plan mondial al lumii spectacolului, pe o perioadă de 17 ani. El a revigorat viața teatrală și cea a învățământului artistic, fiind un adevărat promotor al regiei; a asigurat spectacolelor o nouă viziune artistică.
S-a stins din viață la 26 octombrie 1947, la Sanatoriul din Agigea, fiind înmormântat la cimitirul Bellu.
Lada (1967) - Ion Sava
Mitzura Arghezi | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1][2] București, România |
Decedată | (90 de ani)[1][2] București, România |
Părinți | Tudor Arghezi Paraschiva Burda |
Cetățenie | România |
Ocupație | politiciană actriță |
Activitate | |
Cariera politică | |
Deputată a României | |
În funcție – | |
Circumscripția | București |
Legislatură | legislatura 2000–2004[*] |
În funcție – | |
Circumscripția | Olt |
Legislatură | legislatura 1996–2000[*] |
Partid politic | PRM |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Mitzura Domnica Arghezi (pseudonim pentru Domnica Theodorescu; n. 10 decembrie 1924 – d. 27 octombrie 2015, București[3]) a fost fiica poetului Tudor Arghezi. A fost aleasă de două ori în funcția de deputat român, în legislaturile 1996-2000 și 2000-2004, pe listele partidului PRM. Între anii 2005-2010 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune din partea PRM. De asemenea, Mitzura Arghezi era cunoscută și ca actriță, jucând în peste 100 de piese de teatru și 18 filme. Mitzura Arghezi a fost director onorific al Casei Memoriale Tudor Arghezi din București și cetățean de onoare al municipiului Bacău (2010).[4]
A decedat la vârsta de 90 de ani în dimineața zilei de 27 octombrie 2015.[5]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Doi vecini (1959) - slujnica Marița
- Furtuna (1960)
- Celebrul 702 (1962)
- Anotimpuri (1963)
- Titanic vals (1964) - Gena
- Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)
- La porțile pământului (1966)
- Mihai Viteazul (1971) - nobilă din Transilvania
- Facerea lumii (1971)
- Ultimul cartuș (1973)
- Hyperion (1975)
- Eu, tu, și... Ovidiu (1978) - prezentatoare TV
- Audiența (1979)
- Drumul oaselor (1980)
- Șantaj (1981)
- Grăbește-te încet (1982)
- Secretul lui Bachus (1984)
- O clipă de răgaz (1986)
- Secretul lui Nemesis (1987) - vecină din blocul lui N.M. Siseanu
Mitzura Arghezi în „Amintiri din prezent"
Nicolae Girardi | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 10 decembrie 1931 comuna Mânăstirea, județul Ilfov |
Decedat | 25 decembrie 1999 |
Naționalitate | română |
Ocupație | operator și director de imagine de film |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Nicolae Girardi (n. 10 decembrie 1931, comuna Mânăstirea, județul Ilfov – d. 25 decembrie 1999) a fost un operator și director de imagine de film român. A semnat imaginea pentru filme de referință ale cinematografiei românești precum Cerul începe la etajul III (1967), Gioconda fără surâs (1968), Cantemir (1973), Mușchetarul român (1975), Zile fierbinți (1975), Roșcovanul (1976), Pentru patrie (1978), Revanșa (1978), Nea Mărin miliardar (1979), Ultima noapte de dragoste (1980), Capcana mercenarilor (1981), Ciuleandra (1985), Trenul de aur (1986), Noi, cei din linia întâi (1986), Mircea (1989), Coroana de foc (1990) și Începutul adevărului (Oglinda) (1994). El a colaborat în principal cu regizorul Sergiu Nicolaescu.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut la 10 decembrie 1931 în comuna Mânăstirea din județul Ilfov. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în 1955, debutând ca asistent de imagine la filmul Dincolo de brazi (1956) al regizorilor Mircea Drăgan și Mihai Iacob.[1] Începând din anul 1958 a lucrat ca operator-șef, debutând la filmul Circul de Mihai Bucur.
Între anii 1968-1970 a filmat mai multe filme documentare.[2] În anii '70-'80, Nicolae Girardi a realizat, singur sau în colaborare, imaginea mai multor filme regizate de Sergiu Nicolaescu, devenind unul dintre operatorii predilecți ai acestuia (alături de Alexandru David) [3]: Zile fierbinți (1975), Războiul Independenței (Eroi au fost, eroi sunt încă (1977), Pentru patrie (1978), Revanșa (1978), Nea Mărin miliardar (1979), Mihail, cîine de circ (1979), Ultima noapte de dragoste (1980), Capcana mercenarilor (1981), Întîlnirea (1982), Viraj periculos (1983), Ringul (1984), Ciuleandra (1985), Ziua Z (1985), Noi, cei din linia întâi (1986), François Villon - Poetul vagabond (1987), Mircea (1989), Coroana de foc (1990) și Oglinda (Începutul adevărului) (1993). Dicționarele cinematografice îl numesc pe Nicolae Girardi „colaborator consecvent al regizorului Sergiu Nicolaescu” („234 cineaști români” de Cristina Corciovescu și Bujor T. Râpeanu).[4]
Nicolae Girardi a realizat în cursul carierei sale o serie de scurt metraje documentare și de ficțiune, printre care: Nuntă în Țara Oașului, Transformatori electrici, Cargouri, Orașul care iubește, Raliul Castrol, Tânjeaua sau Monumente istorice. La începutul anilor '80 a filmat micromonografii ale orașelor Reșița și Târgoviște, iar în anii '80 a colaborat cu studiouri vest-germane la filmele Sașii din Transilvania și Poiana narciselor și cu studiouri franceze la filmul Zaharius.[5] A murit la 25 decembrie 1999, la vârsta de 68 ani.
Criticul de film Călin Căliman, care i-a dedicat un capitol în volumul „Cinci artiști ai imaginii cinematografice” (Ed. Reu Studio, București, 2009), îl considera „un interpret fidel al creației regizorale” [6], „un profesionist activ, harnic, funcțional și eficient, o adevărată „garanție” de încredere în echipele cinematografice din care a făcut parte”.[1]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Dincolo de brazi (1956) - asistent de imagine
- Ciulinii Bărăganului - asistent de imagine
- Citadela sfărâmată - asistent de imagine
- Circul (1958)
- Băieții noștri (1958)
- Post-restant (1961)
- Sub cupola albastră (1962)
- Mofturi 1900 (1965) - operator
- Gaudeamus igitur (1965)
- Fantomele se grăbesc (1966)
- Șeful sectorului suflete (1967)
- Cerul începe la etajul III (1967)
- Gioconda fără surâs (1968)
- Serata (1971)
- Facerea lumii (1971) - cameraman
- Drum în penumbră (1972)
- Sfînta Tereza și diavolii (1972)
- Dragostea începe vineri (1973)
- Cantemir (1973)
- Mușchetarul român (1975)
- Casa de la miezul nopții (1976)
- Zile fierbinți (1975)
- Roșcovanul (1976)
- Războiul Independenței (Eroi au fost, eroi sunt încă (1977) - ep. 1, 4, 7-8
- Pentru patrie (1978) - împreună cu Alexandru David și Mircea Mladin
- Revanșa (1978)
- Nea Mărin miliardar (1979)
- Mihail, cîine de circ (1979)
- Ultima noapte de dragoste (1980)
- Capcana mercenarilor (1981)
- Șantaj (1981)
- Saltimbancii (1981) - împreună cu Ion Marinescu
- Întîlnirea (1982) - împreună cu Alexandru Groza
- Un saltimbanc la Polul Nord (1982) - împreună cu Ion Marinescu
- Viraj periculos (1983)
- Ringul (1984) - împreună cu Marian Stanciu
- Ciuleandra (1985)
- Ziua Z (1985) - împreună cu Sorin Chivulescu
- Trenul de aur (1986) - împreună cu Marian Stanciu
- Noi, cei din linia întâi (1986)
- François Villon - Poetul vagabond (1987) - împreună cu Alexandru Groza
- În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) - împreună cu Sorin Chivulescu
- Mircea (1989) - împreună cu Alexandru Groza
- Coroana de foc (1990) - împreună cu Alexandru Groza
- De-aș fi Peter Pan (1992)
- Începutul adevărului (Oglinda) (1994) - împreună cu Sorin Chivulescu
PREMII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La 27 mai 1996 (Centenarul filmului românesc), Uniunea Cineaștilor din România i-a oferit Medalia Jubiliară pentru întreaga activitate cinematografică.
Leopoldina Bălănuță | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1] Păulești, Vrancea, România |
Decedată | (63 de ani)[1] București, România |
Căsătorită cu | Mitică Popescu |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță |
Activitate | |
Roluri importante | Efimița în Conu Leonida față cu reacțiunea Elvira în Bietul Ioanide Zenobia în Blestemul pământului, Blestemul iubirii |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Leopoldina Bălănuță (n. ,[1] Păulești, Vrancea, România – d. ,[1] București, România) a fost o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce. A fost căsătorită din 1977 cu actorul Mitică Popescu.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A absolvit în 1957 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu. A debutat la București, în regia lui Ion Cojar, jucând-o pe Velea din Prima întâlnire de Tatiana Sîtina. Ultimul ei rol a fost cel din O batistă în Dunăre, de D.R. Popescu, la Teatrul Național, montat de același regizor.
A avut roluri memorabile în Vassa Jeleznova și Mama de Maxim Gorki, Anna Karenina, de Lev Tolstoi, Medeea de Euripide, Martin Eden de Jack London, Noaptea Iguanei de Tennessee Williams, Oameni sărmani de Feodor Dostoievski, Livada cu vișini de Anton Pavlovici Cehov, Doi pe un balansoar de William Gibson și, în special, în piesele lui Dumitru Radu Popescu, Ca frunza dudului în rai și O batistă în Dunăre (alături de Mariana Mihuț și Ileana Stana Ionescu).
Cinematografie[modificare | modificare sursă]
A fost distribuită și în filme, mai ales în roluri cu încărcătură dramatică, Nunta de piatră (1972), Dincolo de pod (1975), Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii (1980), Clipa (1979), Bietul Ioanide (1979), Năpasta (1982), etc.
Televiziune[modificare | modificare sursă]
Leopoldina Bălănuță a avut și o colaborare de succes cu televiziunea. Gaițele (1993), Strigoii (1992), Trandafirul și coroana, Conu' Leonida față cu reacțiunea (1985), Moartea unui comis voiajor (1977), Idolul și Ion Anapoda (1991) sunt doar câteva din piesele în care a apărut la Televiziune.
Teatru[modificare | modificare sursă]
Deși a fost considerată o actriță dramatică, Leopoldina Bălănuță a avut și roluri memorabile de comedie. Sceneta TV Care de dame de G. H. Brăescu [1], realizată în 1980 (unde actrița joacă 4 personaje) este considerată unul din momentele de referință din istoria divertismentului TV românesc.
Leopoldina Bălănuță a fost una din cele mai importante actrițe care a practicat spectacolul de poezie și care s-a preocupat intens de acest lucru. Continuatoare a recitativului dramatic creat de școlile lui Constantin Nottara și Gheorghe Storin, Leopoldina Bălănuță a dat un regal de muzică și poezie, împreună cu Narcisa Suciu, în spectacolul O întâmplare a ființei din 27 ianuarie 1998, pe versuri de Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaș, Magda Isanos, Nicolae Labiș și Nichita Stănescu. „Eu plec cu viața mea în teatru; teatrul vine cu viața lui în viața mea. Mă gândeam câtă dreptate a avut sărmanul Tarkovski, care spunea, în ultimele zile ale existenței lui: «Doamne, am obosit așteptându-te!» […] totdeauna arta mi-a apărut ca o ștafetă a Dumnezeirii”.
VIAȚĂ ARTISTICĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A terminat studiile de arta actorului odată cu deschiderea sălii Casandra, acest studio al celui mai tânăr actor, unde au debutat cei mai mulți interpreți ai țării, toți cei care au studiat la prima școală de teatru și film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București de astăzi, fostul Institut de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. A jucat în spectacolul Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia lui Dinu Cernescu, pe Aase, mama eroului principal, alături de Florin Piersic, devenit și el o legendă în rolul ibsenian, din 1957. Au urmat câteva personaje pe scena celuilalt studio al experimentelor Teatrul din Piatra Neamț, după care marile succese din București, de la Teatrul Mic.
Rolurile sale au fost nenumărate și în toate a venit cu vocea ei caldă, melodioasă, cu adâncul ei cult pentru adevăr, fiecare replică constituindu-se într-o pledoarie pentru justiție și demnitatea omului. Poate de aceea se consideră absolut paradigmatic pentru talentul și personalitatea ei, Antigona, din tragedia omonimă a lui Sofocle. Antigona, sub bagheta regizorală a lui Ion Cojar era Bălănuță, dreaptă, mândră, neînfricată în fața dictatorului, gata să moară, dar să nu cedeze. A fost pur și simplu copleșitoare în acest rol, după cum a fost convingătoare, încărcată de nuanțe, cu o continuă autoironie și un emoționant tragicomic în eroina principală din Doi pe un balansoar, de William Gibson. Alături de Victor Rebengiuc, Bălănuță a transformat această melodramă într-un zguduitor simbol al condiției tânărului de azi, al singurătății, al lipsei de comunicare, al nevoii de compasiune, dragoste, înțelegere. Această tragediană înnăscută, distribuită de Andrei Șerban, firesc, în Medeea, din Trilogia antică de la Teatrul Național din 1990.
A fost și o excelentă interpretă de comedie. Printre creațiile comice trebuie menționate Femeia cu coșul cu ouă din muzicalul montat de Cătălina Buzoianu, la Teatrul Mic, după Nu sunt Turnul Eiffel, de Ecaterina Oproiu, dar, mai ales Elisabeta, din Elisabeta din întâmplare o femeie, de Dario Fo, tot la Teatrul Mic. Cele două dimensiuni ale acestui extraordinar talent care a fost Bălănuță s-au asociat, desăvârșit, în Liubov Andreevna, din Livada cu vișini, în regia lui Andrei Șerban, tot pe scena Naționalului bucureștean. La fel de sclipitoare și profundă este și atunci când interpretează diferite personaje din dramaturgia românească, mai ales din cea a lui D.R. Popescu. Astfel, la Teatrul Mic joacă în piesa Ca frunza dudului, iar la Teatrul Național în O batistă pe Dunăre.
Recitatoare[modificare | modificare sursă]
Bălănuță a fost și o remarcabilă recitatoare. În concepția ei, actorul este glasul dramaturgului, dar și al poetului. Mai ales al poetului care nu-l obligă să devină personaj, nu-l supune la metamorfoze, ci îl lasă să fie el însuși, cu sensibilitatea și sentimentele sale, punând în lumină sensurile ascunse ale creației poetice. Bălănuță a iubit poezia bună și a dat numeroase recitaluri. Nicicând, versurile lui Nichita Stănescu, de exemplu, nu au fost mai limpezi și mai bine descifrate decât în rostirea ei. L-a iubit la fel de mult pe Eminescu, dar a fost aproape, foarte aproape, îndeosebi de poeții contemporani care pledează pentru frumos și adevăr. Referințe artistice despre ea se găsesc în volumul lui Andrei Băleanu și Doina Dragnea, Actorul în cântarea personajului, București, Meridiane, 1981, precum și în medalionul Magdalenei Boiangiu, Leopoldina Bălănuță, din revista „Scena” nr. 6/1998.
Viață personală[modificare | modificare sursă]
Leopoldina Bălănuță a fost fată de preot. În 1977 s-a căsătorit cu actorul Mitică Popescu.
DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[2]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Dacii (1967) - dublaj de voce Meda
- Dincolo de pod (1976) - negustoreasa Mara
- Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii (1980) - Zenobia
- Semnul șarpelui (1982) - Ecaterina Handrabur
- Năpasta (1982) - femeie cu prunc
- Ultima gară (1998)
- Gaițele (1993) - TV
- Chira Chiralina (1993)
- Balanța (1992)
- Rămânerea (1991)
- Trandafirul și coroana (TV) / (1991)
- Punct și de la capăt (1987)
- Umbrele soarelui (1986)
- Conu Leonida față cu reacțiunea (TV) / (1985) - Efimița
- Scopul și mijloacele (1983)
- Mult mai de preț e iubirea (1982)
- Înghițitorii de săbii (1981)
- Bietul Ioanide (1980) - Elvira, soția lui Ioanide
- Clipa (1979)
- Pe firul apei (1978)
- Moartea unui comis-voiajor (TV) / (1977) - Linda Loman
- Duhul aurului (1974)
- Tatăl risipitor (1974) - țăranca Constanța Oaie
- Nunta de piatră 1 - Fefeleaga (1973) - Fefeleaga
- Oameni sărmani (1969) - Varvara Alekseyevna
- Subteranul (1967) - Irina
- Tristan (TV) / (1966) - Gabriela Kloterjanh
- Pisica de mare (1963)
TEATRU[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Acești nebuni fățarnici, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Anatema actor, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Anna Karenina, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Cuibul de piatră, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Deliana, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Idolul și Ion Anapoda, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Mama, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Martin Eden, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Matca, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Medeea, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Miorița, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Noaptea iguanei, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- O zi mai lungă decât veacul, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Oameni sărmani, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Oamenii cavernelor, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Pană Lesnea Rusalim, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Povestea brățării de gleznă, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Săptămâna luminată, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Sechestrații din Altona, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Straniul interludiu, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Trandafirul și coroana, premieră la Teatrul Național de Televiziune;
- Trei mistere, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Tristan și Isolda, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Vassa Jeleznova, premieră la Teatrul Național Radiofonic;
- Viforul, premieră la Teatrul Național Radiofonic.
Cariera:
A absolvit in 1990 Academia de Teatru si Film din Bucureşti si de atunci joacă pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra. S-a remarcat in roluri diverse, printre care se număra: Tom Snout din Visul Unei Nopti De Vara de William Shakespeare, Zungelschlag din Deşteptarea Primăverii de F. Wedekind, Sir Orilus din Merlin de Tankred Dorst, Araldo- in Antigona de Sofocle, Kulighin din Trei Surori de A.P. Cehov, Doctorul din Woyzeck de G. Buchner, Cherea din Caligula de Albert Camus, Petru din Petru de Vlad Zograffi, Oswald din Regele Lear de William Shakespeare, Guildenstern din Hamlet de William Shakespeare, Titus din Anatomie. Titus.Căderea Romei de Heiner Mull er, Fratele Bonaventura din Ce păcat că-i curvă de John Ford, Mihail Lvovici Astrov din unchiul Vanea, Belureau din Gloria Unui Comis Voiajor de Marcel Pagnol, etc.
In anul 1998 a fost nominalizat la premiul Cel mai bun actor la Gala UNITER pentru rolul principal din spectacolul Petru de Vlad Zograffi.
Pe marele ecran a debutat in 1989, cu filmul Noiembrie-ultimul bal, regizat de Dan Pizza. A mai fost distribuit in 1993- E pericoloso sporgersi, regia Nae Caranfil, 1994- Dark Angel: The Ascent, regia Linda Hassani, 1995- O vară de neuitat, regia Lucian Pintilie, 1995- Stare de fapt, regia Stere Gulea, 1997- Terminus paradis, regia Lucian Pintilie, 2006- Tertium non datur, regia Lucian Pintilie, 2007- Logodnicii din America, regia Nicolae Mărgineanu, 2009- Weekend cu mama, regia Stere Gulea. A apărut in anul 2010 in serialul de televiziune transmis la HBO, In deriva.
Pe scurt despre Cornel Scripcaru:
Nume: Cornel Scripcaru
Ocupatia: actor
Data nasterii: 10 decembrie 1961
Zodia: Fecioara
Locul nasterii: Bicazu Ardelean, judeţul Neamţ, România
Naţionalitate: româna
Culoarea parului: saten
Culoarea ochilor: caprui
Starea civila: necasatorit
De ce este faimos Cornel Scripcaru?
Este unul dintre actorii apreciaţi ai Teatrului Sturdza Bulandra din capitală, a jucat in filme.
De ce ne place Cornel Scripcaru?
A jucat in filmul horror Dark Angel: The Ascent regizat de Linda Hassani, alături de Constantin Cotimanis si Carmen Tănase.
Miluță Gheorghiu | |
Miluță Gheorghiu în rolul Coanei Chirița | |
Date personale | |
---|---|
Născut | |
Decedat | (74 de ani) |
Înmormântat | Cimitirul „Eternitatea” din Iași |
Ocupație | actor |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Mihail (Miluță) Gheorghiu (n. 2 octombrie 1897, Iași — d. 10 decembrie 1971, București) a fost un celebru actor român de teatru (scenă și vodevil), cunoscut, mai ales, prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri (Coana Chirița, Muza de la Burdujeni).
Este înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași. Pe placa sa funerară a cerut să i se graveze următorul catren:
DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, actorului Miluță Gheorghiu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[1]
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitatea îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”[2] și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[3]
TEATRU -- ROLURI (1923 – 1964)[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Albert din Cafeneaua cea mică de Tristan Bernard; Farfuridi din O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale; Figaro din Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais; Maxime din Ce vrea femeia de Alfred Savoir și Etienne Rey; Pyram din Visul unei nopți de vară de William Shakespeare; Lujin din Crimă și pedeapsă de Paul Ginisty și Hugues Le Lroux (după romanul lui Dostoievski); Tândală din Sânzâiana și Pepelea de Vasile Alecsandri; D’Artagnan din Cei trei muschetari de Alexandre Dumas; Hlestakov din Revizorul de Gogol; Nae Girimea din D’ale carnavalului de I. L. Caragiale; Galan din Plicul de Liviu Rebreanu; Pan Zubowsky din Neamul Șoimăreștilor de Mihail Sadoveanu și Mihai Sorbul (după romanul lui Mihail Sadoveanu); Cezar din Androcle și Leul de G. B. Shaw; Napoleon din Madame Sans-Gene de V. Sardou; Coana Chirița din Chirița în provincie de Vasile Alecsandri; Mitică Popescu din Mitică Popescu de Camil Petrescu; Păcală din Sânzâiana și Pepelea de Vasile Alecsandri; Niță din C.F.R. (în Momente și schițe de I.L.Caragiale); Ciupici din O noapte de vară de Aurel Baranga; Mircea Cavafu din Mielul turbat de Aurel Baranga; Clucerul Măturică din Ce naște din pisică dramatizare de Tudor Șoimaru după Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon; Baba Hârca din Baba Hârca de Matei Millo; Steriu Steriade din Anii Negri de Aurel Baranga; Miluță Petrescu din Surorile Boga de Horia Lovinescu; Avocatul din Anna Karenina de N.D.Volov (după romanul lui Tolstoi)
DIRECTOR DE SCENĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Ginerele domnului prefect; Bărbierul din Sevilla; Plicul; Cafeneaua cea mică Nepoftitul; Coana Chirița în provincie; Barbu Lăutarul; Balthazar; Rachierița; Topaze; Într-o noapte la moșie; Napoleon și femeile; Micul lord; Domnii de la poarta verde; [4]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- O noapte furtunoasă (1943) - I.D. Ionescu
- Vultur 101 (1957) - moș Cristea
Vasile Alecsandri - Chirita in Iasi (1960)
INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET
DANIELA VLĂDESCU
Daniela Vlădescu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (64 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | cântăreață |
Activitate | |
Tipul de voce | soprană |
Modifică date / text |
Daniela Vlădescu (n. 10 decembrie 1956, București) este o soprană română, cântăreață de operă și operetă și interpretă de multiple genuri muzicale (precum muzică jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), ocazional actriță, actualmente având funcția de manager al Teatrului național de operă și balet "Oleg Danovski" din Constanța.[1]
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Biografie timpurie[modificare | modificare sursă]
În perioada 1963-1975, Daniela Vlădescu a studiat ca elevă la Liceul de Muzică „George Enescu" din București, apoi și-a continuat studiile muzicale la secția de canto a Conservatorului „Ciprian Porumbescu" (astăzi cunoscut după redenumirea sa în Universitatea Națională de Muzică București), unde studiază la cu profesoarele soprane Arta Florescu și Eugenia Moldoveanu. În 1979, fiind încă studentă la Conservator, devine membră a Teatrului muzical din Brașov, unde va fi solistă până în 1985.
Opera Națională București și Teatrul Național de Operetă[modificare | modificare sursă]
Începând cu 1985, în urma unui concurs de admitere, Daniela Vlădescu va face parte din ansamblul de soliști ai Operei Naționale București, poziție deținută până în 1993, când face trecerea la genul operetei și devine angajata Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian", cu care va efectua numeroase turnee în țară și în străinătate.[2] L-a cunoscut pe Nicu Ceaușescu la festivalul Tineretului de la Moscova. [3]
Alte colaborări, poziții[modificare | modificare sursă]
În 2006 este numită Director General al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski", Constanța.
Colaborarea sa muzicală a fost cu numeroase posturi naționale de radio și de televiziune, dar și cu orchestre simfonice și teatre lirice din România (Arad, Bacău, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Târgoviște și Timișoara). De-a lungul timpului, soprana abordează un repertoriu amplu de genuri muzicale precum jazz, muzică vocal simfonică, pop și romanțe. A înregistrat coloana sonoră a filmului Gloria nu cântă, acesta nefiind însă singurul contact în domeniul cinematografiei întrucât în 1983 a interpretat în filmul Ochi de urs, în regia lui Stere Gulea.
REPERTORIU[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Muzică clasică[modificare | modificare sursă]
Repertoriul de operă și operetă (respectiv musical) al sopranei său cuprinde, printre altele, roluri de prestigiu, așa cum sunt: Adela (din Liliacul de J. Strauss), Adina și Gianetta (din Elixirul dragostei de Donizetti),Cio Cio San (din Madama Butterfly de Puccini), Franzi (din Sânge vienez de același J. Strauss fiul), Gilda (din Rigoletto de Verdi), Maria (din West Side Story de Bernstein), Mi Tsu Ti (din Marco Polo de Tán Dùn), Stasi (din Silvia de Kálmán), Susanna (din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart), Violeta (din Traviata, de Verdi) și multe altele.
Poezie și creație - Daniela Vlădescu
Să nu-mi iei niciodată dragostea - Daniela Vlădescu
Daniela Vladescu-Vrabiute indiscrete
Aria Viliei - Daniela Vlădescu
BOGDAN GEORGE NICULA
Bogdan Nicula | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, România |
Decedat | (35 de ani) Solingen, Renania de Nord-Westfalia, Germania |
Cetățenie | România |
Ocupație | balerin |
Modifică date / text |
Bogdan George Nicula (n. , București, România – d. , Solingen, Renania de Nord-Westfalia, Germania) a fost un balerin de origine română.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Bogdan Nicula a studiat baletul clasic de la vârsta de 12 ani, în cadrul Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București[1], sub îndrumarea profesorilor Eugenia Cotovelea, Mihaela Santo și Constantin Marinescu. La 16 ani câștigă medalia de argint în cadrul ediției a X-a a Concursului Internațional de Dans de la Caen, Franța, cu o variație din baletul „Silvia", muzica Leo Delibes. A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București - secția Coregrafie.
Între anii 1996-1998 participă și câștigă numeroase premii și titluri importante, in cadrul unor festivaluri, concursuri, gale și olimpiade naționale și internaționale de coregrafie. A participat la cursuri de vară în Edmonton, Canada (1995) și la stagii și cursuri de dans clasic, la Academie de Danse Classique „Princesse Grace” în Monte Carlo (1997, 1998).[1]
În 1999 se alătură Teatrului de Balet „Oleg Danovski” din Constanța, ca solist și interpretează roluri în producții clasice ca: „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Pinocchio” , „Crăiasa zăpezii”, dar și în producțiile de dans contemporan ale coregrafilor Gigi Căciuleanu și Sergiu Anghel în roluri create pentru el - „Requiem” și „Metropolis”.
CARIERĂ INTERNAȚIONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În 2001 pleacă din România și parcurge rapid drumul spre success, devenind solist principal în Balletmainz, apoi în Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer). Dansează în producții coregrafice contemporane celebre, create pentru companie sau producții din repertoriul internațional contemporan, respectiv George Balanchine, Merce Cunningham, Twyla Tharp, Jiri Kilyan, Hans van Manen, Regina van Berkel, Teresa Rotemberg , Nils Christe, Paul Lightfoot & Sol Leon, Christopher Bruce, Nicolo Fonte, Gisela Rocha.
Între anii 2004 – 2012, participă la nenumărate producții pentru televiziune ale companiei din Mainz, aparițiile la Arte, ZDF, 3sat ale „Partita”, „Frogs and Crows”, „Marsch, Walzer Polka”, „Kleines Requiem”, „Gota de Luz” , devenind o obișnuință. În 2009 dansează în cadrul evenimentului 1000 Years Dome Mainz, în domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană națională ZDF.[2]
În 2008 are ocazia extraordinară de a dansa pe celebra scenă a Teatrului Balșoi din Moscova, în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois”. A prezentat un solo din baletul „Streichquartett” coregrafiat de Martin Schläpfer, care a reușit performanța de a obține premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.[1]
LUCRĂRI COREGRAFICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În timpul celor doi ani petrecuți la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, își imaginează nenumărate producții coregrafice, preocuparea sa pentru creație prinde însă contur prima dată în anul 2011, când coregrafiază „Lupin Tango”, un pas de deux din „Finnischer Tango Abend” pentru Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.
Poate cea mai apropiată de sufletul său, este însă coregrafia imaginată pentru elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, care, în data de 30 mai 2013, au dansat la Opera Națională din București sub „bagheta” lui Bogdan Nicula, în „Flash.STOP”. O lucrare dinamică și emoționantă, realizată ca un tribut de admirație și recunoștință, în amintirea profesoarei Mihaela Santo. Cu această ocazie, Bogdan Nicula a reușit să transmită excelenta sa abilitate de a exprima idei și concepte într-un cadru motivațional și de echipă, relevând latura sa artistică și publicului din România.
În martie 2014, devine unul dintre membrii fondatori ai Asociației MBAS - Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului, este profesor și coregraf în proiectul primei Școli de Vară profesioniste de balet din București și concepe în mod special, în doar trei săptămâni, Spectacolul „Noi origini”, o fuziune între dansul clasic și contemporan, un concept al inovației și al schimbării, o coregrafie concepută pe măsura aptitudinilor și talentului fiecărui elev.[3]
În noiembrie 2014, află că este bolnav de ALS - scleroză laterală amiotrofică, o boală de tip neurologic, ce atacă celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară, ceea ce, în timp, face mișcarea mâinilor, a picioarelor și a mușchilor extrem de dificilă.[1][2]
În decembrie, gândește și dezvoltă prin limbaj și chiar mișcare, o ultimă lucrare coregrafică „Sonatele războiului” pe muzica lui Sergei Prokofiev. Opera este prezentată în Germania, în ianuarie 2015 și este primită cu emoție și entuziasm de public.
În scurt timp, starea lui se înrăutățește. Rămâne însă lucid și pozitiv, la tot ce i se întâmplă.
În data de 21 iunie 2015, se stinge din viață într-o clinică din Solingen, Germania.[2]
Balerinul Bogdan Nicula a decedat în ciuda eforturilor medicilor. Acesta era îngrijit de medicii germani de la clinica în care era internat. Bogdan suferea de o boală gravă, numită scleroză amiotrofică laterală (ALS), care afectează funcțiile vitale
Boala care a provocat decesul balerinului Bogdan Nicula era una de tip neurologic, incurabilă, iar în cazul lui, a evoluat de patru ori mai repede decât în mod normal. Afecțiunea i-a atacat celulele nervoase responsabile cu mișcarea voluntară, făcând mișcarea mușchilor dificilă, iar în unele cazuri, chiar imposibilă.
Înainte de nefericitul eveniment, Bogdan a publicat un mesaj pe o rețea socială, în care își lua rămas bun de la prietenii lui: „Dragi prieteni şi colegi, vă scriu acum, când încă abia mai pot... Am avut nenorocul de a mă îmbolnăvi de ASL. Pentru cei ce nu ştiu, ASL , este o boala degenerativă a sistemului nervos, care duce la paralizie totală a sistemului motric. Eu am avut neşansa de a avea o formă galopantă a bolii, sunt legat de pat şi de o maşină de respirat. Am avut parte de o viaţă bogată, plină de aventuri şi experienţe superbe personale şi profesionale. Nu am cuvinte să-mi exprim recunoştinţa, faţă de toţi oamenii care mi-au îmbogăţit existenţa. Şi mai puţine sunt cuvintele care să exprime mulţumirea faţă de toţi cei care mi-au fost alături în ultimele luni. În ciuda faptului că mă aflu într-o situaţie fără ieşire, sunt bucuros că pot să vă spun MULŢUMESC, înainte de a lăsa cortina pentru ultima oară. VĂ MULŢUMESC!”, a scris balerinul.
Bogdan Nicula a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale”, la secția coregrafie. Acesta a făcut primul pas în cariera lui internațională în anul 2001, ca solist principal al Ballet Mainz, iar apoi al Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania. Cu numai câteva luni înainte să fie diagnosticat cu boala care l-a răpus, în anul 2014, Bogdan realiza coregrafia și regia spectacolului „Noi Origini”, cu sprijinul Asociației „Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului”.
INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET
DANIELA VLĂDESCU
Daniela Vlădescu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (64 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | cântăreață |
Activitate | |
Tipul de voce | soprană |
Modifică date / text |
Daniela Vlădescu (n. 10 decembrie 1956, București) este o soprană română, cântăreață de operă și operetă și interpretă de multiple genuri muzicale (precum muzică jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), ocazional actriță, actualmente având funcția de manager al Teatrului național de operă și balet "Oleg Danovski" din Constanța.[1]
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Biografie timpurie[modificare | modificare sursă]
În perioada 1963-1975, Daniela Vlădescu a studiat ca elevă la Liceul de Muzică „George Enescu" din București, apoi și-a continuat studiile muzicale la secția de canto a Conservatorului „Ciprian Porumbescu" (astăzi cunoscut după redenumirea sa în Universitatea Națională de Muzică București), unde studiază la cu profesoarele soprane Arta Florescu și Eugenia Moldoveanu. În 1979, fiind încă studentă la Conservator, devine membră a Teatrului muzical din Brașov, unde va fi solistă până în 1985.
Opera Națională București și Teatrul Național de Operetă[modificare | modificare sursă]
Începând cu 1985, în urma unui concurs de admitere, Daniela Vlădescu va face parte din ansamblul de soliști ai Operei Naționale București, poziție deținută până în 1993, când face trecerea la genul operetei și devine angajata Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian", cu care va efectua numeroase turnee în țară și în străinătate.[2] L-a cunoscut pe Nicu Ceaușescu la festivalul Tineretului de la Moscova. [3]
Alte colaborări, poziții[modificare | modificare sursă]
În 2006 este numită Director General al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski", Constanța.
Colaborarea sa muzicală a fost cu numeroase posturi naționale de radio și de televiziune, dar și cu orchestre simfonice și teatre lirice din România (Arad, Bacău, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Târgoviște și Timișoara). De-a lungul timpului, soprana abordează un repertoriu amplu de genuri muzicale precum jazz, muzică vocal simfonică, pop și romanțe. A înregistrat coloana sonoră a filmului Gloria nu cântă, acesta nefiind însă singurul contact în domeniul cinematografiei întrucât în 1983 a interpretat în filmul Ochi de urs, în regia lui Stere Gulea.
REPERTORIU[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Muzică clasică[modificare | modificare sursă]
Repertoriul de operă și operetă (respectiv musical) al sopranei său cuprinde, printre altele, roluri de prestigiu, așa cum sunt: Adela (din Liliacul de J. Strauss), Adina și Gianetta (din Elixirul dragostei de Donizetti),Cio Cio San (din Madama Butterfly de Puccini), Franzi (din Sânge vienez de același J. Strauss fiul), Gilda (din Rigoletto de Verdi), Maria (din West Side Story de Bernstein), Mi Tsu Ti (din Marco Polo de Tán Dùn), Stasi (din Silvia de Kálmán), Susanna (din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart), Violeta (din Traviata, de Verdi) și multe altele.
Poezie și creație - Daniela Vlădescu
Soprana Daniela Vlădescu: "Dobrogea este speranţă"
Să nu-mi iei niciodată dragostea - Daniela Vlădescu
Daniela Vladescu-Vrabiute indiscrete
Aria Viliei - Daniela Vlădescu
BOGDAN GEORGE NICULA
Bogdan Nicula | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, România |
Decedat | (35 de ani) Solingen, Renania de Nord-Westfalia, Germania |
Cetățenie | România |
Ocupație | balerin |
Modifică date / text |
Bogdan George Nicula (n. , București, România – d. , Solingen, Renania de Nord-Westfalia, Germania) a fost un balerin de origine română.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Bogdan Nicula a studiat baletul clasic de la vârsta de 12 ani, în cadrul Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București[1], sub îndrumarea profesorilor Eugenia Cotovelea, Mihaela Santo și Constantin Marinescu. La 16 ani câștigă medalia de argint în cadrul ediției a X-a a Concursului Internațional de Dans de la Caen, Franța, cu o variație din baletul „Silvia", muzica Leo Delibes. A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București - secția Coregrafie.
Între anii 1996-1998 participă și câștigă numeroase premii și titluri importante, in cadrul unor festivaluri, concursuri, gale și olimpiade naționale și internaționale de coregrafie. A participat la cursuri de vară în Edmonton, Canada (1995) și la stagii și cursuri de dans clasic, la Academie de Danse Classique „Princesse Grace” în Monte Carlo (1997, 1998).[1]
În 1999 se alătură Teatrului de Balet „Oleg Danovski” din Constanța, ca solist și interpretează roluri în producții clasice ca: „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Pinocchio” , „Crăiasa zăpezii”, dar și în producțiile de dans contemporan ale coregrafilor Gigi Căciuleanu și Sergiu Anghel în roluri create pentru el - „Requiem” și „Metropolis”.
CARIERĂ INTERNAȚIONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În 2001 pleacă din România și parcurge rapid drumul spre success, devenind solist principal în Balletmainz, apoi în Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer). Dansează în producții coregrafice contemporane celebre, create pentru companie sau producții din repertoriul internațional contemporan, respectiv George Balanchine, Merce Cunningham, Twyla Tharp, Jiri Kilyan, Hans van Manen, Regina van Berkel, Teresa Rotemberg , Nils Christe, Paul Lightfoot & Sol Leon, Christopher Bruce, Nicolo Fonte, Gisela Rocha.
Între anii 2004 – 2012, participă la nenumărate producții pentru televiziune ale companiei din Mainz, aparițiile la Arte, ZDF, 3sat ale „Partita”, „Frogs and Crows”, „Marsch, Walzer Polka”, „Kleines Requiem”, „Gota de Luz” , devenind o obișnuință. În 2009 dansează în cadrul evenimentului 1000 Years Dome Mainz, în domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană națională ZDF.[2]
În 2008 are ocazia extraordinară de a dansa pe celebra scenă a Teatrului Balșoi din Moscova, în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois”. A prezentat un solo din baletul „Streichquartett” coregrafiat de Martin Schläpfer, care a reușit performanța de a obține premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.[1]
LUCRĂRI COREGRAFICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În timpul celor doi ani petrecuți la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, își imaginează nenumărate producții coregrafice, preocuparea sa pentru creație prinde însă contur prima dată în anul 2011, când coregrafiază „Lupin Tango”, un pas de deux din „Finnischer Tango Abend” pentru Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.
Poate cea mai apropiată de sufletul său, este însă coregrafia imaginată pentru elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, care, în data de 30 mai 2013, au dansat la Opera Națională din București sub „bagheta” lui Bogdan Nicula, în „Flash.STOP”. O lucrare dinamică și emoționantă, realizată ca un tribut de admirație și recunoștință, în amintirea profesoarei Mihaela Santo. Cu această ocazie, Bogdan Nicula a reușit să transmită excelenta sa abilitate de a exprima idei și concepte într-un cadru motivațional și de echipă, relevând latura sa artistică și publicului din România.
În martie 2014, devine unul dintre membrii fondatori ai Asociației MBAS - Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului, este profesor și coregraf în proiectul primei Școli de Vară profesioniste de balet din București și concepe în mod special, în doar trei săptămâni, Spectacolul „Noi origini”, o fuziune între dansul clasic și contemporan, un concept al inovației și al schimbării, o coregrafie concepută pe măsura aptitudinilor și talentului fiecărui elev.[3]
În noiembrie 2014, află că este bolnav de ALS - scleroză laterală amiotrofică, o boală de tip neurologic, ce atacă celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară, ceea ce, în timp, face mișcarea mâinilor, a picioarelor și a mușchilor extrem de dificilă.[1][2]
În decembrie, gândește și dezvoltă prin limbaj și chiar mișcare, o ultimă lucrare coregrafică „Sonatele războiului” pe muzica lui Sergei Prokofiev. Opera este prezentată în Germania, în ianuarie 2015 și este primită cu emoție și entuziasm de public.
În scurt timp, starea lui se înrăutățește. Rămâne însă lucid și pozitiv, la tot ce i se întâmplă.
În data de 21 iunie 2015, se stinge din viață într-o clinică din Solingen, Germania.[2]
Balerinul Bogdan Nicula a decedat în ciuda eforturilor medicilor. Acesta era îngrijit de medicii germani de la clinica în care era internat. Bogdan suferea de o boală gravă, numită scleroză amiotrofică laterală (ALS), care afectează funcțiile vitale
Boala care a provocat decesul balerinului Bogdan Nicula era una de tip neurologic, incurabilă, iar în cazul lui, a evoluat de patru ori mai repede decât în mod normal. Afecțiunea i-a atacat celulele nervoase responsabile cu mișcarea voluntară, făcând mișcarea mușchilor dificilă, iar în unele cazuri, chiar imposibilă.
Înainte de nefericitul eveniment, Bogdan a publicat un mesaj pe o rețea socială, în care își lua rămas bun de la prietenii lui: „Dragi prieteni şi colegi, vă scriu acum, când încă abia mai pot... Am avut nenorocul de a mă îmbolnăvi de ASL. Pentru cei ce nu ştiu, ASL , este o boala degenerativă a sistemului nervos, care duce la paralizie totală a sistemului motric. Eu am avut neşansa de a avea o formă galopantă a bolii, sunt legat de pat şi de o maşină de respirat. Am avut parte de o viaţă bogată, plină de aventuri şi experienţe superbe personale şi profesionale. Nu am cuvinte să-mi exprim recunoştinţa, faţă de toţi oamenii care mi-au îmbogăţit existenţa. Şi mai puţine sunt cuvintele care să exprime mulţumirea faţă de toţi cei care mi-au fost alături în ultimele luni. În ciuda faptului că mă aflu într-o situaţie fără ieşire, sunt bucuros că pot să vă spun MULŢUMESC, înainte de a lăsa cortina pentru ultima oară. VĂ MULŢUMESC!”, a scris balerinul.
Bogdan Nicula a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale”, la secția coregrafie. Acesta a făcut primul pas în cariera lui internațională în anul 2001, ca solist principal al Ballet Mainz, iar apoi al Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania. Cu numai câteva luni înainte să fie diagnosticat cu boala care l-a răpus, în anul 2014, Bogdan realiza coregrafia și regia spectacolului „Noi Origini”, cu sprijinul Asociației „Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului”.
SFATURI UTILE
1. Scapati de durere de dinti fara sa deschideti gura!
Este de ajuns sa frecati o bucatica de gheata intre degetul mare si aratator. Terminatiile nervoase care se afla in zona in forma de V a mainii stimuleaza o regiune din creier care blocheaza receptionarea semnalelor de durere provenite de la fata si de la maini. Un studiu canadian arata ca puteti incerca aceasta metoda si fara gheata, insa ar avea o eficienta cu 50% mai scazuta.
Cum nu puteti sa va scarpinati direct in gat, incercati sa rezolvati problema altfel - prin ureche. Medicii ORL-isti explica: atunci cand sunt stimulati nervii care se afla in ureche, se creeaza un act reflex in gat, care provoaca un spasm al muschiului. Acest spasm face ca gadilatura sa dispara.
Cercetatorii germani au descoperit ca daca tusiti in timpul unei injectii nu va mai doare atat de tare intepatura. De ce? Pentru ca acest truc produce o crestere brusca si temporara a tensiunii in piept si in canalul spinal, inhiband structurile care conduc durerea la cordul spinal.
Dormiti pe partea stanga, va sfatuiesc medicii gastroenterologi. Explicatia este simpla: cand dormiti pe dreapta, stomacul se afla mai sus decat esofagul, permitand mancarii si acidului sa alunece spre gat. Cand stati intinsi pe stanga, stomacul este mai jos decat esofagul si gravitatia lucreaza in favoarea dumneavoastra.
Cand eram mici si ne curgea sange din nas, eram pusi sa ne tinem cu 2 degete de nas si sa ne intindem pe spate pana se oprea sangerarea. Cum altfel se mai poate rezolva aceasta problema fara sa atrageti privirile indiscrete? Puneti o bucatica de bumbac pe gingia de sus, sub varful buzei, si apasati cu putere pe bucata de material.
"Sangele provine in special din partea anterioara a septului. Apasand aici, veti opri sangerarea", apreciaza medicii.
Ati baut cateva pahare si v-ati ametit? Tineti-va cu mana de ceva stabil. Mecanismul responsabil cu echilibrul se afla in urechea interna si pluteste intr-un fluid care are aceeasi densitate ca si sangele. Cum alcoolul dilueaza sangele, se modifica si structura lichidului, fapt care afecteaza echilibrul.
Asadar, creierul este dezorientat si are nevoie de o confirmare, care, in cazul de fata, este data de simtul tactil. In felul acesta, punand mana pe un obiect stabil, va veti recapata echilibrul.
Nu o lasati sa o ia la galop! Daca simtiti ca aveti palpitatii si nu va stiti suferind de inima, puteti incerca sa apasati usor carotida imediat sub mandibula. Veti stimula nervul vag si puteti scadea frecventa batailor.
Miopia are rareori o cauza genetica, sustin oftalmologii. De obicei, poate avea drept cauza prea mult timp petrecut in fata computerului. Asadar, ca sa nu aveti probleme, ar fi bine ca de cateva ori pe zi sa inchideti ochii, incordati muschii, inspirati adanc si, dupa cateva secunde, expirati si destindeti-va.
Intinzandu-va si relaxandu-va bicepsii si glutealii puteti pacali muschii involuntari, precum cei ai ochilor, sa se relaxeze.
Daca stati de vorba cu cineva la o petrecre, unde este foarte mult zgomot, este bine sa-l ascultati cu urechea dreapta. De ce nu cu stanga? Cercetatorii americani sunt de parere ca dreapta va ajuta sa descifrati mai rapid un discurs. Daca veti incerca sa va dati seama ce melodie se aude intr-o camera indepartata, folositi-o pe stanga. Este mai buna cand vine vorba sa capteze tonurile muzicale.
Daca sunteti asemeni majoritatii oamenilor, cand alergati, obisnuiti sa expirati atunci cand puneti in pamant piciorul drept. In felul acesta nu faceti decat sa exercitati presiune asupra ficatului (care se afla in partea dreapta), care apoi incepe sa va intepe. Cum sa scapati de aceasta neplacuta senzatie? Simplu. Expirati atunci cand puneti in pamant piciorul stang.
Va dezvaluim azi o taina tinuta cu mari eforturi si multi bani departe de urechile si ochii "prostimii".
Lipsa sarii din sange!! Interesant,dar LOGIC. Aceeasi problema cu tensiunea arteriala: inainte 130/80 era tensiune de aviator, acum este limita superioara a "normalului". Sa aiba aceeasi justificare? Excesul de sare, zahar si grasimi, dauneaza grav sanatatii !
Asta da avertisment medical! Ce înseamna exces nu ne explica însa nimeni!!!
La prima citire, exces înseamna prea mult, dar raportat la greutatea fiecaruia !!! Între copilul de 20 de kilograme si adultul de 80 sau 120 de kilograme... e o marja de eroare foarte mare, ca sa pronunti exces, sau sa recomanzi doar 2, 4 sau 6 g de sare pe zi. Între omul de la munte... care bea apa puternic magnetizata si aproape pura si cel de la ses sau de la oras care primesc apa cea mai infecta, cel de la munte va "dizolva" si elimina mult mai repede chimicalele! Nu uitati ca nu suntem la fel, ca nu avem aceeasi grupa sanguina, ca difera si RH-ul - purtatorul de oxigen din sange! Unii au în sânge predominant Cuprul (RH negativ) altii, cei mai multi, au Fierul (RH pozitiv)! Nu uitati ceea ce multi vor sa ascunda:
- orice reactie a apei cu sarea produce... caldura!!! Iar sarea formeaza pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de... 11000 de ori viteza transferului informational catre creier!!! Mai simplu spus, lipsa sarii din sânge...prosteste!!!Intuitia îmi spune ca asta este scopul lor real: sa devenim legume! La munca si înapoi acasa, la televisor unde ni se repeta zilnic prostiile astea: excesul de sare zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii! Dar excesul de alcool, tutun si medicamente? De ce nu se fac campanii la TV cu acest subiect? De ce nu se fac campanii contra etnobotanicelor ??? Nu este vorba de boala si moarte, mai ales în rândul tinerilor? Ba da! Dar este vorba si de bani, de multi bani, atât de multi încât viata copiilor si a tinerilor...nu mai conteaza!!! Este vorba de profituri imense, accize si taxe! Si în fond este bine sa ai multe "legume" în sistem! Pentru ca legumele îsi platesc taxele, la zi! Amintiti-va! Ce face medicul prima data când ajungi în spital? Îti schimba regimul alimentar: fara sare!!!! Adica taie legaturile informationale cu creierul, ca sa poata trimite medicamentele peste tot în corp. Amorteste creierul pentru ca altfel, acesta, ar reactiona imediat la chimicalele administrate! Ar declansa alergii!
Dar zaharul? Zaharul e purtator de un cu totul alt tip de informatii! Nu vorbim de "clasicul" zahar alb, tos, chimizat la maxim!!! Vorbim de zaharul natural din fructe sintetizat de natura cu ajutorul apei! Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine, naturala! Glucoza participa direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) adica a evolutiei. Vitalitatea dvs. si a copiilor dvs., atentia, concentratia, vin din zaharurile naturale! Si evolutia dv. Genetica!
Grasimile ?! Sa vedem ce spun studiile! Colesterolul ajuta la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale si în ovar!!! Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformarii de catre ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului, induse cu ajutorul medicamentelor, duc la aparitia depresiei, comportamentului violent, sinucidere, cresterea riscului de infarct miocardic si mai ales o slaba functionare a sistemului imunitar. În trecut, cineva cu un regim alimentar ce continea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta pâna când, cei de la OMS, au hotarât sa schimbe normele! Sa le coboare la 200! Imediat, au aparut 36 de milioane de "bolnavi", si 4,3 de miliarde de dolari pe an, câstig, dintr-un foc! Între vrajeala stiintifica a unora si intuitia lui stramoseasca, ciobanul român a ales intuitia!... tot cu slana, pita, ceapa si palinca traieste! Nu face exces si traieste mult si bine... cum ati vrea sa-si creasca altfel oile, sa lupte cu frigul, cu ploile, cu lupii? Si toate astea pâna pe la 60-70 de ani... cu un cojoc mitos de 40 de kilograme pe umeri si bâta în mâna?
Acum, trageti dvs concluziile.
APA.
*Ce face apa daca e bauta inainte de a manca si imediat dupa masa!*
Un articol foarte bun. Nu doar despre apa calda dupa mancare, dar si despre atacul de cord. Chinezii si japonezii beau ceai fierbinte in timpul mesei, nu apa rece. Poate e timpul sa adoptam *obiceiul lor* la masa.
Pentru cei carora le place sa bea apa rece, acest articol li se adreseaza direct. Este frumos sa bei un pahar cu apa rece dupa masa, dar apa rece solidifica hrana uleioasa pe care tocmai ai inghitit-o. Va incetini digestia. Cand aceasta reactioneaza cu acidul, se va rupe si va fi absorbita de*intestine* mai repede decat mancarea solida.Trece in intestine si foarte rapid se transforma in grasime si duce la *cancer*. Este cel mai bine sa se bea supa fierbinte sau apa calda dupa mancare.
Simptome comune de atac de cord.
Un punct serios referitor la atacul de cord.
Ar trebui sa stiti ca nu fiecare simptom de atac de cord este *durerea bratului stang*.
Atentie la dureri intense *in zona falcilor*. S-ar putea sa nu aveti niciodata prima *durere in piept* in timpul atacului de cord.*Nausea* (ameteala) si *transpiratia intensa*sunt tot simptome comune. 60% din cei care au atac de cord in timpul somnului nu se trezesc. Durerea la falci te poate trezi din somnul adanc. Sa fim atenti. Cu cat stim mai mult, cu atat avem mai multe sanse de supravietuire. Un *cardiolog* spune ca fiecare care citeste acest mesaj si-l trimite la 10 oameni poate salva cel putin o viata. Citeste si trimite unui prieten. Ar putea salva o viata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu