MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 16 DECEMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Decese, Sărbători, RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - DEZLEGARE LA PEȘTE, GÂNDURI PESTE TIMP, POEZIE, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, SFATURI UTILE
ISTORIE PE ZILE
Numele său era Octavian de Spoleto, dar a luat numele de Ioan al XII-lea, inaugurand astfel tradiţia medievală a schimbării numelui. Desfrânat, acesta a avut poate cea mai scandaloasa viata. Cronicarii vremii au denunţat în termeni foarte aspri domnia sa, unii numindu-l “Anticristul din templul lui Dumnezeu.”
De fapt, îşi petrecea o mare parte din viata la vânătoare, sau in ospeţe şi orgii cu femei. El a fost cel care a stabilit că alegerea Papei trebuie să fie aprobată de către împărat. S-a nascut in anul 937 sau 939 si a decedat la 14 mai 964 la Roma. A fost papă al Romei din 16 decembrie 955 până la demisia lui pe 4 decembrie 963 cand un sinod l-a demis pentru motivul de “nedemnitate”.
Ioan este considerat singurul papă care a obținut această funcție ca adolescent si a fost primul pontif care a uns un rege german împărat. Episcopul si istoricul contemporan Liutprand de Cremona scrie despre un șir de crime comise de el: omucidere, mutilări, adulter, incest (cu cele două surori ale sale), simonie, pasiunea vânătorii și a jocurilor, sperjur și blasfemie. A murit la Roma, în anul 964. Potrivit legendei, ar fi fost bătut până la moarte de către un soţ gelos.
Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 – 21 mai 1471), rege al Angliei 1422 – 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței. La 31 august 1422, la vârsta de nouă luni, a mostenit tronul Angliei, când tatăl său a murit.
Mama sa, Caterina de Valois, era fiica regelui Carol al VI-lea al Franței. A fost încoronat ca rege al Angliei la Westminster Abbey din Londra la 6 noiembrie 1429, cu o lună înainte să împlinească opt ani, el fiind singurul copil și moștenitor al regelui Henric al V-lea al Angliei.
Commonwealthul Angliei (engleză Commonwealth of England) a fost guvernul republican ce a condus Regatul Angliei (ce cuprindea și Țara Galilor) și mai apoi Regatul Irlandei și al Scoției între 1649 și 1660. În urma Războiului civil și a executării regelui Carol I al Angliei forțele parlamentare au declarat înființarea Commonwealthului la data de 19 mai 1649. Între 1653 și 1659 guvernul este numit Protectorat și a fost o dictatură personală a lui Oliver Cromwell iar, la moartea acestuia, a fiului său Richard. Termenul Commonwealthul Angliei este totuși folosit pentru a descrie întreaga perioadă dintre 1649 și 1660, dar nu trebuie confundat cu Commonwealthul Națiunilor.
Înlăturarea și executarea regelui a avut ca efect transformarea Angliei dintr-o monarhie absolutistă în republică. Parlamentul și Consiliul de Stat au elaborat o serie de măsuri care vizau cucerirea unor teritorii (Scoția și Irlanda); apar așezăminte care vizau comerțul și navigația. În plan politic, Cromwell a dizolvat “Parlamentul cel Lung” (1653) și a promulgat instrumente de guvernare prin care se instituia în Anglia o dictatură militară numită protectorat.
* 1740 – 18 octombrie 1748 – Războiul de Succesiune Austriacă.
Războiul de Succesiune Austriacă (1740-1748) a izbucnit odată cu moartea împăratului romano-german Carol al VI-lea, care instituise în timpul vieții sale Pragmatica Sancțiune, recunoscută inițial de toate puterile europene.
Împotriva Mariei Terezia, fiica împăratului defunct, s-au ridicat următorii principi, care au emis pretenții asupra Țărilor Ereditare Austriece : Carol Albert de Bavaria, căsătorit cu Maria Amalia, fiica cea mică a împăratului Iosif I, fratele mai mare al defunctului Carol al VI-lea; Filip al V-lea al Spaniei, din dinastia de Bourbon, care succedase liniei spaniole a Casei de Habsburg, respectiv Frederick Augustus al Saxoniei, căsătorit cu Maria Josepha, fiica cea mare a împăratului Iosif I.
Regele Frederic al II-lea al Prusiei s-a folosit de ocazie pentru a condiționa recunoașterea Mariei Terezia ca succesoare, cu anexarea Sileziei de către Prusia.
Gabriel Narutowicz (n. 17 martie 1865, Telšiai, Imperiul Rus – d. 16 decembrie 1922, Varșovia, Polonia), profesor polono-lituanian de inginerie hidroelectrică la Universitatea din Zurich, Elveția, Ministrul Lucrărilor Publice din Polonia (1920–21), Ministrul Afacerilor Externe (1922) și primul președinte din A Doua Republică Poloneză.
Frontul Renașterii Naționale a fost un partid înființat de regele Carol al II-lea la data de 16 decembrie 1938, fiind primul partid de masă din România. Decretul-lege pentru înființarea Frontului Renașterii Naționale specifica în Art. 1 că Frontul Renașterii Naționale este „unică organizație politică în stat“, pentru ca Art. 7 să specifice că „orice altă activitate politică decât acea a F.R.N. fiind socotită clandestină, iar autorii pedepsiți“.
Scopul declarat al F.R.N., enunțat în Art. 2, „mobilizarea conștiinței naționale în vederea întreprinderii unei acțiuni solidare și unitare românești de apărare și propășire a patriei și de consolidare a statului“. Art. 6 prevedea că numai F.R.N. avea dreptul de a depune candidaturi în alegeri.
În Monitorul Oficial din 22 iunie 1940 a apărut Decretul-lege pentru transformarea Frontului Renașterii Naționale în Partidul Națiunii, al cărui prim articol specifica faptul că: Frontul Renașterii Naționale devine partid unic și totalitar, sub denumirea de Partidul Națiunii. El va funcționa sub conducerea supremă a Majestății Sale Regelui.
Ofensiva din Ardeni (cunoscută și ca Ofensiva Von Rundstedt) (16 decembrie 1944 – 25 ianuarie 1945), a fost o puternică ofensivă inițiată de Germania (die Ardennenoffensive) împotriva Aliaților, la data de 16 decembrie 1944. Aceasta se poate spune că a fost printre ultimele ofensive importante al Germaniei înainte de capitulare.
Ea a fost o contraofensivă prin care Germania a căutat să împiedice înaintarea trupelor aliate ale SUA și Marii Britanii. Ofensiva a avut loc în zona dens împădurită a regiunii Munților Ardeni din provincia belgiană Valonia, în jurul orașelor Bastogne, St. Vith, Rochefort, La Roche, Houffalize, Stavelot, Clerf, Diekirch, Vianden și a cantoanelor din estul Belgiei.
Trupele aliate erau constituite din 83.000 de soldați, 400 de blindate și 400 de tunuri, fiind comandate de Dwight D. Eisenhower, Bernard Montgomery și Omar N. Bradley. La comanda trupelor germane se aflau Gerd von Rundstedt și Walter Model, efectivul trupelor germane fiind de 200.000 de soldați, 600 de blindate și 1.900 de tunuri.
Operațiunea a fost numită „Unternehmen Christrose” (Trandafirii lui Isus). Frontul avea lățimea de 60 km, trupele germane reușind să străpungă liniile inamice și să pătrundă pe o adâncime de circa 100 km. Țelul acțiunii era ocuparea orașului Antwerpen, prin portul căruia soseau întăririle trupelor americane.
După o luptă crâncenă de șase săptămâni, trupele germane au fost respinse până la linia inițială a frontului. Trupele americane și-au refăcut pierderile în circa 2 săptămâni, pe când Germania a epuizat ultimele sale rezerve militare, ceea ce a accelerat sfârșitul războiului. Bilanțul ofensivei a fost sever de partea aliaților, 19.276 de morți, 47.139 de răniți, 21.144 prizonieri și dispăruți. Pierderile trupelor germane s-au soldat la 17.236 de morți, 16.000 prizonieri și dispăruți, precum și 34.439 de răniți.
La Timişoara, încă de dimineaţă, câteva sute de simpatizanti ai pastorului reformat maghiar Tokes Laszlo au aprins lumanari si s-au rugat in preajma bisericii reformate. Oamenii au protestat astfel impotriva hotararii judecatoresti, in baza careia pastorul urma sa fie evacuat din Timisoara. Curând li se alătură tot mai mulţi locuitori ai Timişoarei. Demonstraţia capătă accente împotriva regimului totalitar.
Se scandează lozinci precum „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!”, „Dreptate!”, „Democraţie!”; se cântă „Deşteaptă-te române”. Mulţimea se întoarce într-un număr şi mai mare în Piaţa Maria, unde au loc ciocniri violente cu forţele de miliţie şi securitate şi numeroşi manifestanţi sunt arestaţi. Protestatarii, în număr de câteva mii, se retrag în faţa Catedralei Mitropolitane din Piaţa Operei. Protestul s-a extins, scandându-se „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”
Ei au cerut primarului un document scris de anulare a ordinului de evacuare din oraş a pastorului. În jurul orei 15, s-a format o delegaţie care să meargă la primărie, să vadă ordinul scris. În loc să rezolve cererea, autorităţile i-au ameninţat pe oameni că, dacă nu vor elibera Piaţa Mare în două ore, vor fi împrăştiaţi cu tunuri cu apă. Chiar şi Laszlo Tokes i-a sfătuit pe oameni să plece acasă. Timişorenii au început să scandeze lozinci, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat „Mă numesc Daniel Zăgănescu şi nu mi-e frică de Securitate. Jos Ceauşescu!”
Circulaţia a fost întreruptă de cele câteva mii de persoane care se strânseseră în centrul oraşului. Se striga „Libertate, dreptate”, se cânta „Deşteaptă-te, române” şi s-a jucat Hora Unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanşării Revoluţiei Române. Coloanele s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean al PCR, bine păzit de trupele Ministerului de Interne. Oficialităţile locale hotărâseră, în şedinţă, să mobilizeze toate forţele, pentru a-i îndepărta pe manifestanţi, şi chiar să ceară ajutor la Bucureşti. Oamenii au fost întâmpinaţi cu jeturi de apă, cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. S-au făcut primele arestări, iar timişorenii s-au regrupat în faţa Catedralei, unde se simţeau mai protejaţi.
Forţele de ordine şterg imediat urmele atacului asupra Comitetului Judeţean şi apoi atacă manifestanţii, de mai multe ori, în diferite locuri din oraş. Protestatarilor li se alătură studenţii şi sindicatele. A fost momentul în care protestul a devenit unul social. Oamenii au spart vitrinele magazinelor şi au dat foc cărţilor lui Ceauşescu, au distrus lozincile „Epocii de aur” de pe stradă.
Seara de 16 decembrie 1989 a fost seara Revoluţiei de la Timişoara. Mulţimea a reuşit să pună stăpânire pe centrul oraşului. Peste tot se auzeau strigăte şi îndemnuri. 16 decembrie 1989 a fost, pentru timişoreni, un fel de miracol, cel al trecerii de la o măruntă nemulţumire locală, a evacuării unui pastor, la frenezia colectivă a rezolvărilor radicale. Până după miezul nopţii, au loc adevărate lupte de stradă.
Pastorul Laszlo Tokes a fost arestat şi bătut, dar combatanţii şi-au părăsit poziţiile spre dimineaţă. Cu promisiunea, însă, că vor continua protestul şi a doua zi, pe 17 decembrie. În acea noapte, timişorenii au primit un mesaj de împăcare de la autorităţi – caloriferele erau fierbinţi, iar la robinete curgea apă caldă. În zilele care au venit, au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si manifestanti si mai multe persoane au fost ucise. Protestele de la Timisoara au dat startul revolutiei anticomuniste din Romania.
La Bucureşti, generalul Iulian Vlad, şeful DSS, îi convoacă pe toţi şefii de direcţii din subordine şi decide trimiterea unei grupe informativ-operative la Timişoara. Din echipă fac parte generalul Emil Macri – şeful Direcţiei a II-a (Contrainformaţii Economice), col. Filip Teodorescu – adj. al Direcţiei a III-a (Contraspionaj), lt.-col Dan Nicolici – şeful CID (Centrul de Informaţii şi Documentare), lt. col. Glăvan Gheorghe – şef serviciu informativ în USLA etc.
* 2017: Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României a avut loc la Catedrala Patriarhală din București și a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Apoi cortegiul s-a deplasat cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana. La funeralii au participat Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Prințul Charles de Wales, Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Regina Anne-Marie a Greciei și reprezentanți ai mai multor casele regale și imperiale.
Catherine de Aragon (n. 15 decembrie 1485, Aragon, Spania – d. 7 ianuarie 1536, Kimbolton, Cambridgeshire, Anglia) a fost fiica regelui Ferdinand de Aragon și a reginei Isabella de Castilla. A fost căsătorită succesiv cu 2 fii ai regelui Henric al VII-lea al Angliei: mai întâi cu Arthur, prinț de Wales, decedat la foarte scurt timp după căsătorie, apoi cu Henric, care îi va succede la tron tatălui său. A fost mama reginei Maria I a Angliei, cunoscută ca Mary cea sângeroasă
- 9 simfonii ( a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene)
- 5 concerte pentru pian și orchestră (remarcabile al 4-lea și al 5-lea Imperialul)
- Un concert pentru vioară și orchestră
- Missa solemnis
- 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica, a 14-a Sonata Lunii, a 23-a Appassionata)
- Sonate pentru vioară și pian (mai cunoscută Sonata Kreutzer)
- 16 cvartete pentru coarde
- Opera Fidelio
- Rațiune și simtire (1811)
- Mândrie și prejudecată (1813)
- Parcul Mansfield (1814)
- Emma (1815)
- Mânăstirea Northanger (1818) (postmortem)
- Persuasiune (1818) (postmortem)
- Lady Susan (1794, 1805)
- The Watsons (1804)
- Sanditon (1817)
- Sir Charles Grandison (1793, 1800
- Plan al unui Roman (1815)
- Poeme
- Jucători
- Scrisori
- Frederic & Elfrida
- Jack & Alice
- Edgar & Emma
- Henry și Eliza
- Aventurile lui Mr. Harley
- Sir William Mountague
- Memorile lui Mr. Clifford
- Frumoasa Cassandra
- Amelia Webster
- Vizita
- Misterul
- Cele trei surori
- O frumoasă descriere
- Generosul Preot
- Oda lui Pity
- Dragoste și Prietenie
- Lesley Castle
- Istoria Angliei
- O Colecție de Scrisori
- Femeia filozof
- Primul Act de Comedie
- O Scrisoare de la o tânără Lady
- O Călătorie prin Wales
- O Poveste
- Evelyn
- Catharine, sau Bower
Jane Austen | |||||
|
- Louis-Philippe de Belgia (24 iulie 1833 – 16 mai 1834), a murit până la vârsta de un an
- Leopold al II-lea al Belgiei (9 aprilie 1835 – 17 decembrie 1909), viitorul rege al Belgiei
- Prințul Filip, Conte de Flandra (24 martie 1837 – 17 noiembrie 1905)
- Charlotte a Belgiei (7 iunie 1840 – 19 ianuarie 1927), numită după prima lui soție; mai târziu va deveni prin căsătorie împărăteasă a Mexicului.
* 1854: Nicolae Lugojanu cavaler de Caransebeș (în germană: Nikolaus Logoschan von Karánsebes, n. 16 decembrie 1854, Caransebeș – d. 27 martie 1927, Sibiu) a fost un militar și inventator român. A fost inițial general în Armata Comună a Austro-Ungariei, în care a avansat până la gradul de general de brigadă, ulterior a trecut în Armata Română, în care a fost înălțat la rangul de general de divizie.
Ofițerul
Inventatorul
* 1884:
- Die Kriminalitätsbewegung in Rumänien in den letzten 35 Jahren: Ursachen und Bekämpfung der Kriminalität, 168 p., Bukarest, Graphische Anstalt "Albert Baer", 1912,
- Asigurările sociale în statele moderne. 320 p., București, Tip. St. B. de Arte Grafice George Ionescu , 1913 (lucrare premiată de Academia Română în sesiunea din 1914),
- Cunoașterea și conducerea pieței economice: studiu istorico-statistic asupra evoluției naționale a popoarelor (1915),
- Începuturile capitalismului modern, 71 p., București, Tipografia Profesională "Dim. C. Ionescu", 1915,
- Istoria luptelor pentru expansiunea economică (sec. 16-sec. 20), 83 p., București : Tipografia Profesională "Dim. C. Ionescu", 1915,
- Le commerce exterieur et l'industrie nationale de la Roumanie, 36 p., Bucharest, Imprimeries "Independenta", 1916,
- Actualități financiare, Problema financiară (apărute la Iași în 1918, unde-și desfășura activitatea AISCI ca urmare a ocupației străine din România);
- Histoire Economique des Roumains, Geneva, Paris, (1919),
- Politica economică a României Mari (1919),
- Știința și legislația financiară (2 vol.),
- Politica economică a României față de politica imperialistă (1923),
- Tehnica stabilizării leului, 25 p., București, Curierul Judiciar, 1928,
- Finanțele publice ale României în ultimii 20 de ani (lucrare scrisă în ultimele luni de viață - 1929).
* 1894: Ștefan Manciulea (n. 16 decembrie 1894, Straja, comuna Berghin, județul Alba – d. 12 iulie 1985, Blaj) a fost un profesor, geograf, istoric, istoric literar și preot greco-catolic român.
- Granița de vest, Blaj, Tipografia Seminarului Teologic, 1936; ediție de Valeriu Achim, Baia Mare, Editura Gutinul, 1994;
- Frontiera politică și etnică româno-maghiară, București, Editura „Universul”, 1938;
- Câmpia Tisei, București, Tipografiile Române Unite, 1939;
- Biblioteca Centrală din Blaj, Blaj, Tipografia Seminarului, 1939;
- Granița de Apus a românilor din Vechea Ungarie, Vălenii de Munte, Datina Românească, 1939 (extras din „Revista istorică”);
- La frontière Ouest de la Roumanie, București, Așezământul tipografic „Datina Românească”, 1940;
- Muzeul Blajului, Blaj, Tipografia Seminarului, 1940 (extras din „Cultura creștină”);
- Așezările românești din Ungaria și Transilvania în sec. XIV-XV, Blaj, 1941; ediție, studiu introductiv și note de Nicolae Edroiu, Cluj-Napoca, Editura Sarmis, 2001;
- Timotei Cipariu și Academia Română, Blaj, Tipografia Seminarului, 1941;
- Contribuții noi la viața și activitatea lui Timotei Cipariu, Blaj, Tipografia Seminarului, 1942;
- Timotei Cipariu. Început de autobiografie, Blaj, Tipografia Seminarului, [f.a.];
- Timotei Cipariu și Astra, Blaj, Tipografia Seminarului, 1943; ediție și prefață de Ion Buzași, Blaj, 2001;
- Activitatea politică a lui Timotei Cipariu, Blaj, Tipografia Seminarului, 1944;
- Elemente etnice streine așezate în Banat între anii 1000-1870, în Banatul de altădată. Studiu istoric, vol. I, Timișoara, Ed. Institutului Social Banat-Crișana, 1944;
- Câmpia Transilvaniei, București, Colecția „Țară și Neam”, 1944;
- Timotei Cipariu, Discursuri, ed. îngrijită, antologie și glosar, Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 1984 (în colaborare cu Ion Buzași);
- Povestea unei vieți, ediție îngrijită de Ștefania Manciulea și Ion Buzași, Cluj-Napoca, Editura Clusium, 1995;
- Avram Iancu și Blajul, ediție de Nicolae Mocanu, Cluj-Napoca, Editura Clusium, 2000;
- Aici e pământul sfânt al Blajului, ediție și prefață de Ion Buzași, Blaj, Editura Buna Vestire, 2003;
- Timotei Cipariu, Contribuții monografice, Blaj, Centrul Cultural „Jacques Maritain”, 2005;
- Istoria Blajului – monografie istorică și culturală, Blaj, Editura Astra, 2001;
- Oamenii Blajului: Augustin Bunea, text îngrijit de Ion Buzași și Ion Moldovan, Blaj, Editura Buna Vestire, 2010.
* 1923: Ion Cosma (n. 16 decembrie 1923 - ?) a fost un comunist român.
- Ciulinii Bărăganului (1958) - Boierul
- Serbarile galante (Les fêtes galantes) (1966)
- Calea Victoriei sau cheia visurilor (1966) - Judecatorul Giculescu
- Golgota (1966) - Capitanul Maerus
- Amprenta (1967)
- Răpirea fecioarelor (1968)
- Răzbunarea haiducilor (1968)
- The Adventures of Tom Sawyer / Aventurile lui Tom Sawyer (1968)
- Doi ani de vacantă / Deux ans de vacances (1974)
- Comedie fantastică (1975)
- Insula comorilor (1975)
- Piratii din Pacific (1975)
- Trandafirul galben (1981)
Dan Cristea | |||||||||||||||||||||||||
|
- Prințul Amedeo Marie Joseph Carl Pierre Philippe Paola Marcus d'Aviano, Arhiduce de Austria (n. 21 februarie 1986); s-a căsătorit cu Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein (n. 1987) la 5 iulie 2014. Cuplul are o fiică:
- Arhiducesa Anna Astrid de Austria-Este (n. 17 mai 2016)
- Prințesa Maria Laura Zita Beatrix Gerhard, Arhiducesă de Austria (n. 26 august 1988)
- Prințul Joachim Karl-Maria Nikolaus Isabelle Marcus d'Aviano, Arhiduce de Austria (n. 9 decembrie 1991)
- Prințesa Luisa Maria Anna Martine Pilar, Arhiducesă de Austria (n. 11 octombrie 1995)
- Prințesa Laetitia Maria Nora Anna Joachim Zita, Arhiducesă de Austria (n. 23 aprilie 2003)
Prințul Lorenz | |
Prințul Lorenz al Belgiei | |
Prințul Lorenz în 2010 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Lorenz Otto Carl Amadeus Thadeus Maria Pius Andreas Marcus d'Aviano |
Născut | (63 de ani) Clinica Belvédère, Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Franța |
Părinți | Robert, Arhiduce de Austria-Este Margherita di Savoia-Aosta[*] |
Frați și surori | Maria Beatrice, Archduchess of Austria-Este[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Astrid a Belgiei |
Copii | Prințul Amedeo Prințesa Maria Laura Prințul Joachim Prințesa Luisa Maria Prințesa Laetitia Maria |
Cetățenie | Belgia |
Ocupație | bancher[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Austria-Este |
Șeful Casei de Austria-Este | |
Domnie | 7 februarie 1996 – prezent |
Predecesor | Robert |
Succesor | Amedeo |
Vasilica-Viorica Dăncilă | |
Vasilica-Viorica Dăncilă |
* 1975: Valentin Bădoi (n. 16 decembrie 1975, Turnu Măgurele, România) este un antrenor și fost jucător de fotbal din România, care a evoluat ultima oară la echipa FC Brașov pe postul de fundaș, dar care a jucat de-a lungul carierei și la Rapid București, FC Steaua București, FC Timișoara și FC Universitatea Craiova.[1] Din 2018 el antrenează la FC Carmen București echipa care evoluează in liga a 4-a de fotbal a României.
În Parlamentul European, Claudia Țapardel este membră în Comisia pentru Transport și Turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud, precum și membră supleantă în Comisia pentru Bugete, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană. De asemenea, este Copreședintă a Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European și a Patrimoniului Cultural din Parlamentul European.
Ana-Claudia Țapardel | |
Aylin Cadîr | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (34 de ani) Constanța, România |
Cetățenie | România |
Religie | islam |
Ocupație | Cântăreață, actriță, activist social |
Activitate | |
Alte nume | Aylin |
Origine | Turcia |
Gen muzical | Pop, dance, jazz |
Ani de activitate | 2002—prezent |
Interpretare cu | Pops[1], Vicky Red, Vunk |
Prezență online | |
Site web Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
* 1985: Aylin Cadîr (n. 16 decembrie 1985, Constanța) este o cântăreață și actriță română de origine turcă.
S-a remarcat pe scenă în anul 2002 în cadrul concursului „Alege Asia” în urma căruia a înființat formația Pops alături de Diana Bișinicu, Minola Anthea Szikszay și Tina Geru.
Începând cu 5 martie 2007 a apărut pe Pro TV, în serialul Cu un pas înainte, unde a interpretat rolul pozitiv al unei studente la Academia de Arte a Spectacolului, „pe care lumea din jur nu are cum să nu o iubească”. Personajul întruchipat de ea se numește Elena Crăciun, o adolescentă săracă, dar talentată și extrem de ambițioasă.
În anul 2010 a apărut în telenovela „Iubire și Onoare” sub numele de Aysha, a patra soție a Emirului. A fost luată în căsătorie pentru a-i dărui Emirului mai mulți moștenitori băieți. Este însărcinată și plină de speranța că ea va fi cea care îi va da Emirului moștenitorul dorit.
Aylin Cadîr joacă și în piese de teatru.[2]
VIAȚA PERSONALĂ
În 2011 s-a căsătorit cu Traian Paicu,[3] cu care până la acel moment era împreună de opt ani.[4] Ei au avut două nunți, o cununie musulmană și alta creștină.[5]
Pe 5 septembrie 2015 a dat naștere unui băiețel.[6][7]
DISCOGRAFIE
- Single-uri
- 2012: Cloud
- 2013: Chemistry
FILMOGRAFIE
Dublaje
- Clopoțica și comoara pierdută (2009) .... Clopoțica/Tinker Bell
Scurtmetraje
- Outrageously Disco (2010)
Seriale
- Cu un pas înainte (2007-2008) .... Elena Crăciun
- Vine poliția! (2008) .... Ana Popovici
- Iubire și onoare (2010-2011) .... Aysha
- Life on Top (2011) 1 episoade .... Veronica
- Deschide ochii (2015) .... Emilia Sterian
TEATRU
- Forma lucrurilor (The Shape of Things), de Neil Bute[9]
- Maitreyi (2012)- personajul Maitreyi la vârsta de 16 ani, iar Maitreyi la 60 de ani este jucat de Maia Morgenstern[10], dramatizare și regie de Chris Simion după romanul omonim al lui Mircea Eliade și romanul Dragostea nu moare de Maitreyi Devi.
- Lecția de Eugen Ionescu, în regia lui Horațiu Mălăele[
Încă fiind tânăr a venit din Babilon la Ierusalim și a prorocit cu Sfântul Proroc Zaharia, treizeci și șase de ani, mai înainte de întruparea Domnului Hristos cu patru sute șaptezeci de ani; și a prorocit Sfântul Proroc Agheu despre întoarcerea poporului din robie și a văzut în parte zidirea bisericii cea înnoită de Zorobabel, după întoarcerea din robia Babilonului.
Carol de Valois (franceză Charles de Valois; 12 martie 1270 – 16 decembrie 1325). Carol de Valois a fost al patrulea fiu al regelui Filip al III-lea al Franței și al reginei Isabela de Aragon.[1] A fost membru al Casei de Capet și a fondat Casa de Valois. În 1284, a fost creat Conte de Valois (sub numele de Charles I) de către tatăl său și în 1290 a primit titlul de Conte de Anjou din căsătoria cu Margareta de Anjou.
* 1672: Ioan Cazimir al II-lea (poloneză Jan II Kazimierz Waza; germană Johann II. Kasimir Wasa; lituaniană Jonas Kazimieras Vaza (22 martie 1609 – 16 decembrie 1672) a fost rege al Poloniei, Mare Duce de Lituania[1] și rege al Suediei 1648–1660. În Polonia el este de obicei cunoscut și menționat ca Jan Kazimierz. Părinții lui au fost Sigismund al III-lea Vasa (1566-1632) și Constance de Austria (1588-1631). Fratele său mai mare și moștenitorul tronului a fost Władysław IV Vasa. A fost al treilea și ultimul monarh pe tronul polonez din Casa de Vasa. A fost ultimul conducător al uniunii polono-lituaniene care a avut o legătură de sânge cu dinastia Jagiellon, prin linia feminină.Ioan Cazimir al II-lea | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 22 martie 1609 Kraków, Polonia |
Decedat | (63 de ani) Nevers, Franța |
Înmormântat | 31 ianuarie 1676 Catedrala Wawel |
Părinți | Sigismund al III-lea Vasa Constance de Austria |
Frați și surori | Anna Katarzyna Konstancja[*] John Albert Vasa[*] Alexander Charles Vasa[*] Karol Ferdynand Vasa[*] Vladislav al IV-lea Vasa |
Căsătorit cu | Ludwika Maria Gonzaga Claudine Françoise Mignot |
Copii | Maria Anna Teresa Wazówna[*] John Sigismund, Crown Prince of Poland[*] |
Cetățenie | Marele Ducat al Lituaniei |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | preot catolic[*] monarh |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | mare duce al Lituaniei[*] |
Familie nobiliară | Casa de Vasa |
Rege al Poloniei | |
Domnie | noiembrie 1648-16 septembrie 1668 |
Încoronare | 19 ianuarie 1649 |
Predecesor | Władysław IV Vasa |
Succesor | Michael Korybut |
Arhiducesa Maria Anna | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 18 septembrie 1718 Palatul Hofburg, Viena, Austria |
Decedată | (26 de ani) Bruxelles, Țările de Jos austriece (acum Belgia) |
Înmormântată | Cripta Capucinilor din Viena |
Cauza decesului | puerperal disorder[*] |
Părinți | Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel |
Frați și surori | Maria Terezia a Austriei Maria Amalia de Austria |
Căsătorită cu | Prințul Charles Alexander de Lorena |
Cetățenie | Austria |
Religie | catolicism |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Habsburg Casa de Lorena |
- Leopold III Frederick Franz (n. 10 august 1740, Dessau – d. 9 august 1817, Luisium bei Dessau), următorul Prinț de Anhalt-Dessau.
- Louise Agnes Margarete (n. 15 august 1742, Dessau – d. 11 iulie 1743, Dessau).
- Henrietta Katharina Agnes (n. 5 iunie 1744, Dessau – d. 15 decembrie 1799, Dessau), căsătorită la 26 octombrie 1779 cu Johann Justus, Freiherr von Loën.
- Marie Leopoldine (n. 18 noiembrie 1746, Dessau – d. 15 aprilie 1769, Detmold), căsătorită la 4 august 1765 cu Simon August, Conte de Lippe-Detmold.
- Johann Georg (n. 28 ianuarie 1748, Dessau – d. 1 aprilie 1811, Vienna).
- Casimire (n. 19 ianuarie 1749, Dessau – d. 8 noiembrie 1778, Detmold), căsătorită la 9 noiembrie 1769 cu Simon August, Conte de Lippe-Detmold, văduvul surorii sale.
- Albert Frederick (n. 22 aprilie 1750, Dessau – d. 31 octombrie 1811, Dessau), căsătorit la 25 octombrie 1774 cu Henriette de Lippe-Weissenfeld.
Leopold al II-lea | |
Prinț de Anhalt-Dessau | |
Leopold al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Leopold Maximilian |
Născut | 25 decembrie 1700 Dessau |
Decedat | (50 de ani) Dessau |
Părinți | Leopold I Anna Louise Föhse[*] |
Frați și surori | Georg Heinrich von Berenhorst[*] William Gustav of Anhalt-Dessau[*] Prince Frederick Henry Eugen of Anhalt-Dessau[*] Prince Moritz of Anhalt-Dessau[*] Dietrich of Anhalt-Dessau[*] Leopoldine Marie of Anhalt-Dessau[*] Louise of Anhalt-Dessau[*] Henriette Amalie of Anhalt-Dessau[*] Anna Wilhelmine de Anhalt-Dessau |
Căsătorit cu | Gisela Agnes de Anhalt-Köthen |
Copii | Leopold al III-lea, Prinț de Anhalt-Dessau Louise Agnes, Freifrau von Loën Marie Leopoldine, Contesă de Lippe-Detmold Johann Georg Casimire, Contesă de Lippe-Detmold Albert |
Cetățenie | Germania |
Religie | luteranism |
Ocupație | personal militar[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Ascania |
Prinț de Anhalt-Dessau | |
Domnie | 1747–1751 |
Predecesor | Leopold I |
Succesor | Leopold III |
Alphonse Daudet (n. 13 mai 1840 – d. 16 decembrie 1897) a fost un prozator francez. A fost tatăl jurnalistului Léon Daudet și al scriitorului Lucien Daudet. În nuvelele sale, realizează o evocare lirică a mediului provensal. Romanele sale, de inspirație socială, au o tentă satirică, dar și sentimentală, uneori naturalistă. (proză: “Scrisori din moara mea”; trilogia umoristică având în centru simpaticul personaj “Tartarin”)
* 1909: Protopopul greco-catolic al Năsăudului si memorandistul Gherasim Domide (n. 19 ianuarie 1856 - d. 16 decembrie1909, Bistrița), fiul țăranilor Grigore Domide și Matroana Gușăembrie, a fost un participant activ la redactarea și susținerea Memorandumului. S-a născut în comuna Rodna, județul Bistrița-Năsăud. În fața Căminului Cultural din Rodna îsi are locul de cinste, lângă bustul lui Florian Porcius, o statuie în memoria celui ce a fost un cetățean de seamă, preotul greco-catolic Gherasim Domide.
Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Sophie Amalie Adelheid Luise Johanne Leopoldine von Löwenstein-Wertheim-Rosenberg |
Născută | 3 aprilie 1831 Kleinheubach |
Decedată | (78 de ani) Ryde, Isle of Wight |
Înmormântată | Monastery of São Vicente de Fora[*] |
Părinți | Constantin, Prinț Ereditar de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg Agnes de Hohenlohe-Langenburg |
Frați și surori | Charles, 6th Prince of Löwenstein-Wertheim-Rosenberg[*] |
Căsătorită cu | Miguel I al Portugaliei |
Copii | Infanta Maria das Neves Infantele Miguel, Duce de Braganza Infanta Maria Theresa Infanta Maria Josepha Infanta Adelgundes, Ducesă de Guimarães Infanta Maria Anne Infanta Maria Antonia |
Cetățenie | Germania |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | maică |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg Casa de Braganza |
Luigi Illica | |
100 de ani de la moarte | |
* 2002: Vladimir Stângaciu (n. 21 iunie 1907, Bulăiești, raionul Orhei - d. 16 decembrie 2002, București) a fost un pilot, mecanic inginer de aviație, pionierul hidroaviației românești, primul director al TAROM, cadru universitar la Institutul Politehnic București, General aviator.
Anca Pop | |
Anca Pop în timpul unui serviciu fotografic pentru albumul său de debut. |
Viața Sfintei Împărătese Teofana
Viețuind în lume, Sfânta Teofana s-a lepădat de toate cele lumești și a luat jugul cel bun al lui Hristos, iubindu-l; și Crucea luând-o a purtat-o pe umeri și desăvârșit a plăcut lui Dumnezeu.
Fericită Teofana era cu nașterea și cu creșterea din Constantinopol, din seminție împărătească, rudenie a trei împărați și soție de împărat. Tatăl ei avea numele Constantin, fiind și cu dregătoria ilustrie, iar pe mama ei o chema Ana. Aceștia, viețuind în cinstită însoțire, erau sterpi, pentru care lucru pururea se mâhneau, căci nu aveau fii. Și doreau foarte mult rod însoțirii lor, deci se rugau Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare și, mergând de-a pururea întru cinstita ei biserică, cea din Forachia, își vărsau înaintea ei focul inimii lor, în rugăciunile cele cu osârdie: „Să se dezlege, o, Stăpâna lumii, nerodirea noastră, prin milostivirea ta și să primim naștere de fii de la Ziditorul, prin mijlocirea ta!”.
Ceea ce cereau cu credință au și dobândit. Cu darul aceleia către care se rugau cu osârdie au primit dezlegarea nerodirii lor. Deci au născut prunc, parte femeiască, și i-au pus numele de Teofana, care, de la al șaselea an al vârstei sale, a fost dusă la învățătură de carte și povățuită spre toată fapta cea bună. Și se vedeau, chiar din vârsta ei cea copilărească, semnele faptelor bune celor mari ce aveau să fie, precum și ale sfințeniei. De aceasta se bucurau foarte mult părinții, văzând obiceiurile ei cele bune și nădăjduiau că se vor mângâia cu a ei naștere de fii. Deci, luau seama la un tânăr asemenea ei, de neam bun și cu obiceiuri bune, cu care să o însoțească după lege, căci acum era în vârstă (n.r., la vârsta potrivită pentru căsătorie) și înflorea cu toate darurile, mai mult decât cele de vârsta ei.
În acea vreme s-a făcut cercetare de către împăratul Vasile Macedon ca să afle o fecioară bine împodobită cu fapte bune, pentru însoțirea fiului său, Leon, cel preaînțelept. Și, aflând pe Teofana mai frumoasă decât altele, a însoțit-o cu fiul său, care era acum și el împărat, săvârșind nunta cu multă bucurie și veselie. Trecând câtăva vreme, a semănat vrăjmașul viclean neghină între împărat și fiu, căci s-a ridicat cu mare mânie tatăl asupra fiului și luându-l pe el împreună cu soția sa Teofana i-a închis într-un loc întunecos, punând străji mari. Aceasta s-a făcut după răutatea cea ascunsă a vicleanului Teodor Santavarin, episcopul Evhaitei, care era vrăjitor și pe care nu-l iubea împăratul Leon.
Aceasta s-a început așa: murind feciorul cel mai întâi născut, cu numele de Constantin, împăratul Vasile se mâhni mult și plângea nemângâiat după el. Văzând vrăjitorul pe împărat în mare supărare, vrând să-l mângâie, a arătat cu vrăjile sale pe Constantin după moarte, venind spre el călare pe cal. Iar împăratul a cuprins pe fiul său în brațele sale și deodată nu l-a mai văzut. Se stinsese vrăjitoria. Atunci împăratul se sperie, crezând că ce văzuse era adevărat și foarte mult cinstea pe Santavarin, avându-l prieten apropiat și asculta de dânsul. Iar împăratul cel tânăr, Leon, fiind înțelept și temător de Dumnezeu, se scârbea de acel vrăjitor și, urându-l ca pe un vrăjmaș al lui Dumnezeu, nu-l băga în seamă.
Cugetând însă cum să aibă izbânda asupra împăratului Leon, deoarece îl trecea cu vederea, vrăjitorul a meșteșugit astfel: având prilej, s-a apropiat de împăratul Leon și, ca și cum i-ar dori binele și i-ar fi prieten, a zis: „Iată, tu ești împărat tânăr și ieși întotdeauna cu tatăl tău la vânătoare. Deci, ar trebui să porți la tine o săbioară, pentru vreo întâmplare, că uneori îți va trebui împotriva fiarelor, alteori o vei da tatălui tău la vreme de trebuință, iar altă dată, dacă niște vrăjmași – de care nu puțini are – ar năvăli asupra tatălui tău fără de veste, atunci, îndată scoțând săbioara cea purtată pe ascuns, vei răni pe vrăjmaș și vei salva pe tatăl tău”.
Aceste cuvinte înșelătoare ale acelui vrăjmaș ascultându-le tânărul împărat și nepricepând vicleșugul lui, a început a purta o sabie mică, când mergea la vânat sau oriunde ar fi mers cu tatăl său. După aceasta, vicleanul Santavarin a grăit în taină bătrânului împărat Vasile: „Iată, fiul tău Leon vrea să te omoare fără veste, pentru ca să împărățească el singur. Și acesta să-ți fie semnul gândului lui cel rău: când ieși la vânat și este și el, poartă în cizmă ascunsă o săbioară pregătită, ca să găsească vreme prielnică să te lovească fără veste și să te omoare. Dacă voiești să știi, încearcă a merge la vânat și, ieșind la câmp, poruncește să se caute ce are în cizmă și vei vedea de nu va fi așa, precum auzi de la mine”.
Deci, împăratul Vasile a luat pe fiul său cel tânăr și a ieșit la vânat. Fiind la câmp a poruncit să fie căutat în cizmă și a aflat o săbioară ascuțită la amândouă părțile și îndată s-a aprins de mânie asupra fiului său, socotind adevărate cele spuse lui; și nu asculta spusele împăratului Leon, că nu spre moartea părintelui său are săbioara, ci pentru oarecare primejdii și pentru păzirea vieții lui. Dar tatăl, fiind supărat, nu-l asculta și-l închise pe fiul său într-o casă întunecoasă din palat, împreună cu Fericita Teofana, soția lui, punând strajă puternică. Astfel a izbutit vrăjmașul vrăjitor, și chiar mai rău, căci împăratul voia să-i scoată ochii fiului său, dar s-au opus patriarhul și toată suita sa.
Și au stat nevinovatul împărat Leon și cu Fericita Teofana în acea închisoare întunecoasă mai mult de trei ani, nefăcând nici un rău. Acolo nu se îndeletniceau decât cu posturi și cu rugăciuni, tânguindu-se în închisoarea lor și punând înainte pe Dumnezeu – ca pe cel a toate văzător – martor pentru a lor nevinovăție. De multe ori încercă suita să roage pe împărat pentru ei, dar nu găsea prilejul.
Odată, însă, s-a ivit și acest prilej. În palat era un papagal, învățat să grăiască câteva cuvinte omenești, cu care învesela pe împărat și pe ceilalți. Papagalul avea colivia aproape de camera împărătesei, mama lui Leon, care tot timpul își jelea fiul: „Vai! vai! Fiul meu Leon!”. Pasărea a deprins și ea aceste cuvinte și odată, săvârșind împăratul praznicul Sfântului Ilie Prorocul, a chemat pe toți boierii la masă, poruncind tuturor să se bucure cu el de acel ospăț. Iar pasărea, grăind omenește, repeta întruna: „Vai! vai! Fiul meu Leon!”. Auzind acestea, toți boierii au lăsat masa, mâhnindu-se. Văzându-i împăratul mâhniți și negustând nimic și nebând nimic, îi întrebă care e pricina. Iar ei s-au sculat toți și, cu ochii plini de lacrimi, au zis: „Dacă o pasăre, care nu are înțelegere, se mâhnește pentru domnul său, care fără vină pătimește, și aceasta veșnic se tânguiește «Vai! vai! Fiule Leon!», dar noi care suntem făptură înțelegătoare și cuvântătoare, știind că fiul tău pătimește fără vină și numai din răutate omenească și clevetire rabdă mânia ta, cum să ne veselim, să mâncăm și să bem? Au nu noi trebuie să ne mâhnim? De a greșit fiul tău ceva, împărate, și ar fi vrut să ridice mâna asupra ta, apoi dă-ni-l nouă și-l vom face bucăți, iar dacă nu este vinovat întru nimic, precum știm, pentru ce-ți muncești sângele tău?”.
De aceste cuvinte umilindu-se împăratul, zdrobindu-și inima și fiindu-i jale, a poruncit îndată să scoată pe fiul său din închisoarea cea întunecoasă și să-i radă părul ce-i crescuse în întuneric, apoi, îmbrăcându-l în haine împărătești, să-l aducă la sine cu cinste. Și aducându-l, s-a sculat împăratul cu lacrimi și și-a îmbrățișat fiul său, l-a sărutat și l-a așezat iarăși la rânduiala cea dintâi. După aceasta a mai viețuit puțin și a căzut la boală și a murit, lăsând toată stăpânirea împărătească fiului său. Iar Leon, după moartea tatălui său, prinzând pe vrăjitorul Santavarin, a poruncit să-l bată și să-i scoată ochii și l-a surghiunit la Atena. Astfel s-a întors răutatea la capul său, care era cu credință maniheu, cu învățătura vrăjitor și cu fățărnicia creștin, iar cu dregătoria episcop, pe care împăratul Vasile îl socotea sfânt pentru minunile cele făcute cu vrăjile.
Iar Fericita Teofana, după închisoarea aceea, deși era împărăteasă se sârguia pentru mântuirea sufletească, nesocotind întru nimic slava cea împărătească și trecând cu vederea deșertăciunea vieții. Neîncetat, ziua și noaptea, avea pe buzele sale psalmi, cântări și rugăciuni și toată viața sa o petrecea întru plăcere de Dumnezeu și cu milostenii cântându-L. Iar cu trupul său niciodată nu se sârguia spre împodobire împărătească. Deși era pe dinafară împărăteasă, îmbrăcată cu podoabe scumpe, pe dedesubt era îmbrăcată cu haine aspre de păr, cu care-și chinuia trupul și-l omora. Viața ei era pustnicească, pentru că se hrănea numai cu pâine proastă și cu verdețuri uscate, iar mesele cele cu bucate multe cu totul erau urâte de dânsa. Bogăția cea agonisită și cinstită care intra în mâna ei o împărțea săracilor, scăpătaților, sărmanilor și văduvelor, iar hainele de mare preț și podoabele le dăruia în mâna acelora. Apoi, locașurile cele proaste în care locuiau cei ce petreceau viața monahicească erau înnoite de dânsa cu averi și cu toate cele de trebuință.
Astfel de sârguință și purtare de grijă avea pentru toți această împărăteasă iubitoare de Hristos. Iar pe slugile sale și pe robi îi avea ca pe niște frați și surori și nu striga pe nimeni cu nume prost, ci pe toți îi slăvea întru Domnul cu chemarea, cinstind numele fiecăruia, în oricare dregătorie și slujbă ar fi fost. Apoi, din gura sa n-a ieșit niciodată nici blestem, nici cuvânt mincinos, nici defăimare, nici clevetire, nimic rău. Teofana era către toți cu bunătate, căci plângea cu cei ce plângeau și se bucura cu cei ce se bucurau. Iar patul ei, deși era așternut cu vison și cu străluciri de aur împodobit, pe pământ avea așternută o rogojină proastă, ori pe oase ascuțite se pleca spre somn. Acel așternut în toate nopțile, ca David, îl uda cu lacrimi și foarte puțin somn având, îndată se scula spre lauda lui Dumnezeu. Ducea o viață atât de aspră, încât repede s-a îmbolnăvit de o mare boală trupească, însă cu sufletul n-a slăbit cu rugăciunile către Domnul și n-a încetat a învăța legile lui Dumnezeu, citind sfintele cărți, ori ascultându-le. Apoi, toată osârdia sa era să ajute întru totul pe cei năpăstuiți, să apere pe văduve și să îngrijească de cei săraci, să mângâie pe cei mâhniți și să șteargă lacrimile celor ce plângeau; și astfel s-a făcut maică a tuturor celor ce nu aveau scăpare și ajutor.
Viețuind în lume, Teofana s-a lepădat de toate cele lumești și a luat jugul cel bun al lui Hristos, iubindu-L; și Crucea luând-o a purtat-o pe umeri și desăvârșit a plăcut lui Dumnezeu. Simțind singură ieșirea sa din trup, a poruncit să vină toți la dânsa pentru despărțire. Apoi, dând tuturor sărutarea cea de pe urmă, a trecut de la împărăția cea pământească către cea cerească și a stat înaintea Împăratului Slavei, cu multe fapte bune fiind înfrumusețată și a fost rânduită în ceata sfinților celor ce bine au plăcut lui Dumnezeu, iar cinstitul ei trup a fost îngropat cu mare cinste.
Bărbatul ei, împăratul Leon preaînțeleptul, văzând viața soției sale, sfințenia ei cea mare și cinstind-o pe dânsa nu ca pe o soție, ci ca pe o doamnă a sa și mijlocitoare către Dumnezeu, a gândit ca mai înainte de vreme să zidească o biserică în numele ei. Iar sfânta înștiințându-se de aceasta, nu numai că n-a voit, ci l-a oprit cu totul pe el. De aceea biserica începută în numele ei a devenit biserica Tuturor Sfinților, iar cu sfatul întregii Biserici a așezat acest împărat ca să se serbeze praznicul tuturor sfinților în duminica cea dintâi după pogorârea Duhului Sfânt. Căci, zicea împăratul, că de va fi Teofana sfântă, apoi să se prăznuiască împreună cu toți sfinții, căreia și de la noi să-i fie cinste în veci. Amin.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
File de cod pescăresc
· 2 kg
cod
· 175
g ulei
· 500
g roşii
· 100
ml vin
· 30 g
usturoi
· 100
g bulion
· Cimbru
· Piper
· Sare
Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se
scot fileurile şi se aşază într-o tavă cu ulei, se condimentează cu usturoi tocat,
piper, sare şi cimbru.
Se toarnă restul de ulei
peste peşte şi se dă tava la cuptor timp de 25 minute.
Se scoate din cuptor şi
se toarnă peste peşte bulion diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu de cod
câte o jumătate de roşie şi se dă tava din nou la cuptor timp de 15 minute.
Se serveşte rece sau
cald, după preferinţă.
B.
SALATE
Salată de ton
* o cutie ton în ulei,
* o cutie porumb medie,
* un borcănel ceapă mică murată,
* orez bob lung (2 punguliţe Uncle Ben's 75 g.),
* zeama de la 1 lămâie,
* piper
Se fierbe orezul, de preferat
cel cu bob lung, să nu se lipească. Se amestecă orezul fiert cu tonul (cu tot cu
ulei - există şi ton în ulei cu lămâie şi piper), zeama de la 1 lămâie, ceapa
murată, porumbul şi piperul.
C. SOSURI
Sos de peşte
· 1 kg
peşte;
· 1
pahar vin;
· Sos
alb obţinut din:
-
1 lingură margarină;
-
1 lingură făină;
-
Apă;
-
Sare;
-
Piper;
· Zarzavat
de supă
Sosul
alb:
Se pune ½ lingură margarină într-o cratiţă pe foc, se
adaugă făină, se amestecă.
Se adaugă puţin câte puţin un pahar apă rece,
amestecând mereu să nu se formeze cocoloaşe.
Dacă sosul este prea gros se diluează cu apă
fierbinte.
Se pune sare şi piper, iar când se serveşte se adaugă
restul de ½ lingură margarină, amestecând până se topeşte.
Acest sos este baza multor sosuri calde.
Sosul
de peşte:
Se pune peştele curăţat, spălat şi tăiat bucăţi într-o
oală cu 2 cepe, 2 morcovi, sare, piper măcinat, rădăcină şi frunză de
pătrunjel, o foaie dafin.
Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă încet, la foc
domol.
Se adaugă ¼ l vin alb şi se mai lasă să fiarbă
împreună până ce carnea este fiartă bine.
Se strecoară apoi printr-o sită deasă.
Cu acest lichid se stinge un rântaş de făină preparat
cu ½ lingură margarină şi o ligură făină.
Se amestecă totul bine şi se mai lasă să fiarbă
împreună la foc foarte mic, amestecând mereu.
Se poate adăuga zeamă de lămâie şi piper măcinat.
Se serveşte la rasol de peşte
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de peşte
· 750
g peşte
· 150
g morcovi
· 100
g ţelină
· 100
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 1.5
l borş de putină
· 1
legătură leuştean verde
· 1
legătură pătrunjel verde
· Sare
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă
morcovii şi ţelina tăiate rondele şi se călesc împreună încă 15 minute, se
sting cu apă şi se pun la fiert.
Peştele se curăţă de
solzi, se spintecă, se scot intestinele, branhiile şi osul amar şi se spală în
mai multe ape.
Când zarzavatul este
aproape fiert se pune peştele tăiat în bucăţi şi borşul fiert separat şi se
lasă să mai fiarbă 15 minute.
Se adaugă apoi roşiile,
curăţate de coji şi seminţe şi tăiate cuburi şi se potriveşte gustul de sare.
În final se adaugă
leuşteanul şi pătrunjelul tăiate mărunt.
E. Piftie de crap (3 reţete)
I
· 1 kg
crap sau 2 capete şi 2 cozi crap;
· 2
cepe;
· Sare;
· Piper
Când s-a împărţit un peşte mai mare sau doi crapi mai
mici, capetele şi cozile se pot prepara în modul următor (fără cap gelatina nu
se prinde): se taie capetele felii şi se rumenesc uşor în ulei.
Se pun bucăţile de peşte într-o cratiţă, împreună cu
ceapa rumenită şi se dă cu apă.
Se pune sare şi se lasă să fiarbă până ce apa a scăzut
mult.
Se pun bucăţile într-o farfurie adâncă şi se toarnă
deasupra zeama strecurată, apoi se lasă la rece.
Peste câteva ore, sau cel mai bine a doua zi, zeama
s-a transformat în piftie şi se poate servi.
II
Fără ceapă prăjită.
Se fierb bucăţile de peşte în apă cu sare cât le
cuprinde, lăsând să scadă până când zeama devine cleioasă.
Se scot bucăţile de peşte pe o farfurie sau două, iar
deasupra se strecoară zeama, în care s-au pus 1 – 2 căţei usturoi striviţi.
Se lasă la rece să se închege.
III
Se curăţă crapul, se taie în bucăţi, se pune într-o
cratiţă împreună cu apă cât să-l cuprindă sare, usturoi, piper, o ceapă,
pătrunjel, câteva ciuperci, 2 linguri ulei.
Lichidul trebuie să acopere peştele.
Se lasă să fiarbă fără capac 30 minute.
Se scot bucăţile, se aşază pe farfurii, se pun
ciuperci împrejur, iar deasupra se strecoară zeama.
Se lasă la rece până se încheagă zeama.
F. DULCIURI
Chec cu cacao
• ¾ ceaşcă ulei;
• 2 ceşti zahăr;
• 2 ceşti apă rece;
• 3 linguri oţet;
• 6 linguri cacao;
• 1 linguriţă sare;
• 2 vanilii;
• 3 ceşti făină;
• 2 linguriţe bicarbonat;
• 1 linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se
amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor,
la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr
GÂNDURI PESTE TIMP
Alphonse Daudet | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Louis Marie Alphonse Daudet |
Născut | [2][3][4][5] Nîmes, Franța |
Decedat | (57 de ani)[6][4][7][8] Paris, Franța |
Înmormântat | Cimitirul Père-Lachaise |
Cauza decesului | cauze naturale (sifilis) |
Părinți | Vincent Daudet[*] Adeline Daudet[*] |
Frați și surori | Anna Daudet[*] Ernest Daudet[*] Henri Daudet[*] |
Căsătorit cu | Julia Daudet[*] |
Copii | Léon Daudet[*] Lucien Daudet[*] Edmée Daudet[*] |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | scriitor dramaturg poet romancier[*] autobiograf[*] scenarist |
Pseudonim | Piccolo |
Limbi | limba franceză[1] |
Specie literară | roman, poezie, tale[*], dramă, povestire |
Opere semnificative | Tartarin Les lettres de mon moulin[*] Piciul Monsieur Seguin's Last Kid Goat[*] L'Arlésienne[*] |
Note | |
Premii | Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] Jouy Prize[*] |
Semnătură | |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Alphonse Daudet (n. ,[2][3][4][5] Nîmes, Franța – d. ,[6][4][7][8] Paris, Franța) a fost un prozator francez. A fost tatăl jurnalistului Léon Daudet și al scriitorului Lucien Daudet.
În nuvelele sale, realizează o evocare lirică a mediului provensal. Romanele sale, de inspirație socială, au o tentă satirică, dar și sentimentală, uneori naturalistă.
OPERA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 1858: Îndrăgostiții ("Les Amoureusel");
- 1868: Piciul ("Le petit chose")
- 1869: Scrisori din moara mea ("Les lettres de mon moulin");
- 1872: Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon ("Les aventures prodigieuses de Tartarin de Tarascon")/Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon
- 1872: Arleziana ("L'Arlésienne");
- 1874: Fromont cel tânăr și Risler cel bătrân ("Fromont jeune et Risler aîné");
- 1874: Robert Helmont;
- 1877: Nababul ("Le nabab");
- 1880: Numa Roumestan;
- 1883: Evanghelista ("L'Evangéliste ");
- 1884: Sapho;
- 1885: Tartarin în Alpi ("Tartarin sur les Alpes");
- 1886: Le Belle Nivernaise;
- 1888: Nemuritorul ("L'Immortel");
- 1888: Amintirile unui om de litere ("Souvenirs d'un homme de lettres");
- 1889: Treizeci de ani la Paris ("Trente ans de Paris");
- 1890: Port Tarascon;
- 1892: Rose și Ninette ("Rose et Ninette").
NOTE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- ^ Autoritatea BnF, accesat în
- ^ a b EB-11 / Daudet, Alphonse[*] Verificați valoarea
|titlelink=
(ajutor) - ^ a b Kratkaia literaturnaia iențiklopedia
- ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în
- ^ a b Louis Marie Alphonse Daudet, Baza de date Léonore, accesat în
- ^ a b IeSBE / Dodie, Alfons[*] Verificați valoarea
|titlelink=
(ajutor) - ^ a b Alphonse Daudet, Encyclopædia Britannica Online, accesat în
- ^ a b Alphonse Daudet, SNAC, accesat în
POEZIE
Ion Maxim | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1] Tihău, Surduc, Sălaj, România |
Decedat | (55 de ani)[1] Timișoara, România |
Cetățenie | Regatul României Republica Populară Română Republica Socialistă România |
Religie | Biserica Română Unită cu Roma Biserica Romano-Catolică din România |
Ocupație | poet romancier[*] critic literar[*] |
Activitate | |
Limbi | limba română |
Studii | Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj |
Modifică date / text |
Ion Maxim (n. 1 iulie 1925, Tihău, jud. Sălaj – d. 16 decembrie 1980, Timișoara) a fost un poet, prozator și critic literar român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut în satul Tihău (azi în județul Sălaj), în familia învățătorilor Augustin Maxim și Maria (n. Vaida).[2][3] A absolvit Liceul „Sf. Vasile” din Blaj (1943) și apoi Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj (1948). A obținut în 1971 titlul de doctor în filosofie al Universității din Cluj cu teza De la existență la adevăr (condusă de către D.D. Rosea) despre formarea problemei cunoașterii în filosofia presocratică.[2]
După absolvirea facultății a lucrat ca profesor la Zalău (1948-1949).[2] A fost arestat și condamnat la ani grei de închisoare, trecând prin penitenciarul Aiud (1956) și lagărul Periprava.[4] Era credincios greco-catolic și a protestat împotriva desființării Bisericii Greco-Catolice și trecerii bunurilor acesteia în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, convertindu-se la romano-catolicism.[3] A făcut 15 ani de închisoare, fiind eliberat în 1964, odată cu grațierea deținuților politici, și s-a stabilit la Timișoara.[3] După eliberare a lucrat pe post de contabil la o întreprindere din Timișoara (1964-1966) și apoi psiholog în același oraș.[2]
A trăit retras, participând rar la ședințele Asociației Scriitorilor. Avea o sănătate precară datorată atât anilor grei de temniță, cât și unui sindrom hemoragipar rar, și era nevoit să stea internat perioade lungi prin spitale. Lucra după un program de lucru drămuit cu strictețe și avea puțini oameni apropiați.[3] Unul dintre apropiați, scriitorul Radu Ciobanu, îl descria astfel: „un solitar, un introvertit, poate un mare timid, traumatizat de anii de detenție, inadaptat la mizeria și meschinăria epocii pe care o străbăteam; totodată un intelectual de vastă cultură, cu mari disponibilități afective, hipersensibil, un critic exigent și de o profundă onestitate”,[3] iar criticul și istoricul literar Constantin Călin îl prezenta în volumul Scrisori către un redactor (2014) drept „un solitar distins, cu masca amărăciunii definitiv imprimată pe față”.[5][6]
ACTIVITATE PUBLICISTICĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-ar remarcat ca scriitor încă din perioada școlii, fiind unul dintre tinerii scriitori care s-au afirmat în anii războiului, grupați în Cercul Literar de la Sibiu.[7] A debutat în 1941 în revista școlară Mlădițe și a publicat un an mai târziu vol. de povestiri fantastice Simfonia neterminată (1942), pe care l-a semnat cu pseudonimul Doctor Coppelius,[2][3] urmat de poemul dramatic Cântecul stelelor (1945); primele scrieri i-au demonstrat o vocație lirică.[3] A participat în 1944 la luptele pentru eliberarea Transilvaniei și apoi pe frontul din Ungaria, pe care le-a evocat ulterior în volumul de versuri Însemnări pe scut (1968) și în jurnalul Oameni în alb (1970).[2] A fost redactor la ziarele România viitoare și Tribuna din Sibiu (1944-1946) și Lupta Ardealului din Cluj (1946-1948),[7] publicând poezii, eseuri, cronici literară și de artă vizuală.[3]
După o lungă perioadă de detenție a revenit în lumea literară în anul 1968, când a publicat volumele de versuri Interferențe și Însemnări pe scut. Poemele publicate acolo îl evidențiază ca un poet matur, cu înclinații clasiciste.[3] A publicat articole și cronici literare în ziarele și revistele Orizont, Familia, Neue Literatur, Lumina, Tribuna ș.a., semnând cu pseudonimul Iosif Mirescu.[2] În anii 1970 a început să se afirme în critica literară, publicând prefețe, studii introductive și cartea Atitudini critice (1973), în care conturează un tablou al criticii literare contemporane.[2] A publicat două romane: Pe malul Styxului (1980), ce conține o proză autobiografică reflexivă care evocă într-un ton amar primele două decenii postbelice, și Umbra de la Cozia (1980), ce încearcă să reconstituie spiritualitatea medievală .românească de pe la 1400, eseul istoric dedicat filosofiei grecești Orfeu, bucuria cunoașterii (1976) și .eseul filosofic Popas în Afrodisia (1978).[2] Activitatea sa literară a fost puțin comentată în epocă din cauza trecutului scriitorului,[3] fiind astfel puțin cunoscută.[5]
Maxim a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara. De asemenea, a fost unul
[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Simfonia neterminată, povestiri, Blaj, 1942;
- Cântecul stelelor, poem dramatic, Blaj, 1945;
- Interferențe, versuri, București, 1968;
- Însemnări pe scut, versuri, București, 1968;
- Frumusețe amară, nuvele, București, 1969;
- Oameni în alb, București, 1970;
- Atitudini critice, Timișoara, 1973;
- Orfeu, bucuria cunoașterii, București, 1976;
- Popas în Afrodisia, București, 1978;
- Pe malul Styxului, roman, București, 1980;
- Umbra de la Cozia, roman, Timișoara, 1980.
MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Ludwig van Beethoven | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [2][3][4][5] Bonn, Sfântul Imperiu Roman |
Decedat | (56 de ani)[6][7][2][8] Viena, Imperiul Austriac |
Înmormântat | Cimitirul Central din Viena |
Cauza decesului | cauze naturale[9] (ciroză[10]) |
Părinți | Johann van Beethoven Maria Magdalena van Beethoven |
Frați și surori | Kaspar Anton Karl van Beethoven[*] Nikolaus Johann van Beethoven[*] |
Număr de copii | 0 |
Cetățenie | Electoratul de Köln[*] |
Etnie | germană Flamanzi |
Religie | catolicism[11] |
Ocupație | compozitor |
Locul desfășurării activității | Bonn[12] Viena[12] Mödling Baden[13] |
Activitate | |
Gen muzical | muzică clasică simfonie string quartet[*] muzică de cameră cântec popular[*] string trio[*] operă |
Instrument(e) | pian vioară |
Premii | Bröckemännche Award[*][1] |
Semnătură | |
Prezență online | |
Internet Movie Database VGMdb canal YouTube | |
Modifică date / text |
Ludwig van Beethoven (pronunție germană: audio; n. ,[2][3][4][5] Bonn, Sfântul Imperiu Roman – d. ,[6][7][2][8] Viena, Imperiul Austriac) a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii. El a lăsat posterității opere nemuritoare, printre care:
- 9 simfonii ( a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene)
- 5 concerte pentru pian și orchestră (remarcabile al 4-lea și al 5-lea Imperialul)
- Un concert pentru vioară și orchestră
- Missa solemnis
- 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica, a 14-a Sonata Lunii, a 23-a Appassionata)
- Sonate pentru vioară și pian (mai cunoscută Sonata Kreutzer)
- 16 cvartete pentru coarde
- Opera Fidelio
BIOGRAFIE
Ludwig van Beethoven s-a născut în 1770 la Bonn, Germania, ca fiu al lui Johann van Beethoven (1740-1792), de origine flamandă și al Magdalenei Keverich van Beethoven (1744-1787). Până relativ recent ziua de 16 decembrie este considerată, în multe lucrări de referință, ca fiind data de naștere a lui Beethoven deoarece se știe că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezați la o zi după naștere. Oricum această presupunere este încă privită cu rezerve la ora actuală.
Mediul familial nu îi era tocmai favorabil, sub autoritatea capricioasă a tatălui, un cântăreț de curte mediocru, alcoolic notoriu. Observând însă talentul muzical precoce al fiului său, acesta a încercat să facă, fără succes, din micul Ludwig un copil-minune, asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Beethoven a început să ia lecții de muzică, în jurul vârstei de 10 ani, cu organistul, compozitorul și dirijorul Christian Gottlob Neefe, sub tutela căruia în 1783 a fost publicată pentru prima dată o lucrare a sa, un set de variațiuni pentru pian. Acesta recunoaște dotarea muzicală excepțională a tânărului Beethoven și, cu sprijinul arhiepiscopului Maximilian Franz, îi facilitează în 1787 o călătorie la Viena. Aici ia câteva lecții cu Mozart, dar trebuie să se întoarcă după scurt timp la Bonn, datorită înrăutățirii stării de sănătate a mamei sale, care suferea de tuberculoză și care moare pe 17 iulie 1787. În următorii patru ani lucrează cu capela curții arhiepiscopale și cu orchestra teatrului din Bonn, având astfel prilejul să-și îmbogățească cunoștințele muzicale cu operele aflate în circulație în acel timp. În 1990 compune o cantată cu ocazia morții împăratului Iosif al II-lea, fratele arhiepiscopului Maximilian Franz, binefăcătorul său și o cantată cu ocazia încoronării lui Leopold al II-lea (foarte probabil ambele având texte scrise de Severin Anton Averdonk).
Când în iulie 1792 Joseph Haydn, pe drumul său de întoarcere din Anglia la Viena se oprește la Bonn, este stabilită o nouă călătorie de studii la Viena. Astfel în noiembrie 1792 Beethoven pleacă pentru a doua oară la Viena, unde devine elevul lui Joseph Haydn, iar din 1794 studiază cu Johann Georg Albrechtsberger și cu Antonio Salieri. În capitala imperiului habsburgic, Beethoven reușește să câștige favorurile aristocrației vieneze prin concerte private, cu această ocazie căpătând faima de virtuoz pianist și de compozitor. Grație acestor relații și a contactelor cu casele de editură, care îi publică unele compoziții, Beethoven reușește să dobândească o independență, pe care și-a dorit-o cândva și Mozart.
În martie 1795 apare pentru prima dată în fața publicului vienez executând primul său concert pentru pian și orchestră. Urmează o serie de concerte la Praga, Dresda, Berlin și Preßburg (Bratislava). După primele sonate pentru pian - printre care sonata op. 13 "Patetica" - , Beethoven deschide, începând cu anul 1798, seria cvartetelor de coarde, compune și prima lui simfonie, în Do-major. În același timp apar primele semne ale scăderii auzului, ceea ce îl face să se izoleze tot mai mult de societate. În celebrul "Testament de la Heiligenstadt" (1802) Beethoven se adresează fratelui său, înspăimântat de surzenia sa tot mai accentuată. Totuși, tocmai în acești ani, Beethoven compune o serie de opere desăvârșite ale stilului clasic de maturitate, cum sunt cele trei sonate pentru pian op. 31, simfonia III-a "Eroica", apoi sonata pentru pian op. 57 "Appassionata", concertul pentru vioară și orchestră, simfoniile a V-a (a "Destinului") și a VI-a ("Pastorala"). În aceste compoziții se observă deosebirile față de operele compuse în primii săi ani în Viena: orchestra devine principalul "instrument" al lui Beethoven, chiar și operele compuse pentru instrumente soliste au un caracter orchestral.
Prin anul 1818, Beethoven devine complet surd, singura modalitate de a comunica cu interlocutorii erau "caietele de conversații", în care aceștia scriau în loc să vorbească. Surditatea nu i-a întrerupt însă creația artistică, în 1819 compune "Variațiile-Diabelli" pentru pian, în 1820 se execută prima versiune a "Missei Solemnis", realizează ultimele sale sonate pentru pian și cvartetele de coarde, în sfârșit, Simfonia a IX-a. În ziua de 7 mai 1824 a avut loc la Viena prima audiție a Simfoniei a IX-a. Succesul a fost triumfal, s-ar putea spune revoluționar. Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze, când, potrivit etichetei, însăși familia imperială era salutată la intrarea în sală doar cu trei salve. Simfonia a dezlănțuit un entuziasm delirant, multă lume plângea. Beethoven, care se găsea pe scenă cu fața la orchestră, nu percepea nimic din cele ce se petreceau în sală, unde lumea ridicată în picioare striga și își agita pălăriile. Una din soliste l-a întors pe Beethoven cu fața la public, putând astfel să-și trăiască triumful.
Tot mai bolnav, fiind țintuit la pat încă din decembrie 1826, Beethoven moare la 26 martie 1827, în urma unei boli de ficat. La înmormântarea în cimintirul Währinger au luat parte mii de locuitori ai Vienei, cuvântul de adio l-a rostit poetul Franz Grillparzer. A fost ulterior de două ori exhumat și reîngropat în Cimitirul Central (Zentralfriedhof) din Viena.
EVOLUȚIA STILULUI MUZICAL
Producția muzicală a lui Beethoven este considerată în mod tradițional ca o punte între Clasicism și Romantism și se poate împărți în trei perioade:
- Prima perioadă (1790-1802), cuprinzând compozițiile din tinerețe de la Bonn și primii ani în Viena, reprezintă continuarea stilului lui Haydn și Mozart, și desăvârșesc clasicismul vienez ajuns la maturitate. Un exemplu îl constitue cvartetul de coarde în La-major op. 18, foarte apropiat de compozițiile similare ale lui Mozart.
- A doua perioadă (1807-1812), așa zisul "ciclu eroic", cuprinde compoziții ca simfonia III-a (Eroica), concertele pentru pian și orchestră nr. 4 și 5 (Imperialul), Egmont, sonata pentru pian Appassionata. În toate aceste opere se remarcă profunzimea temelor, contrastele dramatice și noutățile armonice, neîntâlnite încă la predecesorii săi, Beethoven fiind supranumit din aceste motive „Titanul din Bonn”.
- A treia perioadă se profilează din anul 1813. Compozițiile din această perioadă nu mai pot fi grupate pe cicluri, fiecare din ele se prezintă cu o proprie și puternică individualitate, eliberate de convențiile tradiționale. În muzica instrumentală introduce recitative și arii, în fugi, variațiuni și elemente lirice, mereu în căutare de noi moduri de expresie. Cele două opere importante din această ultimă perioadă, a 9-a și Missa solemnis, se depărtează complet de genul tradițional: astfel în finalul simfoniei se introduce o partitură pentru soliști vocali și cor, în timp ce Missa solemnis iese din tiparele messelor liturgice, devenind o confruntare subiectivă cu divinitatea.
MOȘTENIREA ARTISTICĂ
Importanța lui Beethoven în muzică este semnificativă și din perspectiva transformării rolului compozitorului în societate. De la compozitorul medieval, artizan dependent (și de cele mai multe ori umil) aflat în serviciul Bisericii sau al aristocrației, compozitorul devine, odată cu prezența lui Beethoven, un artist care creează dintr-o necesitate interioară și nu la comandă. Influența sa asupra compozitorilor care l-au urmat a fost enormă. Admirat deschis, de la Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Johannes Brahms, până la Richard Wagner și Arnold Schoenberg, ca întemeietor al unei ere noi în muzică, marele compozitor german este considerat până astăzi ca o figură cardinală în evoluția muzicii tuturor timpurilor, recunoscut și în limbajul și tehnica muzicii contemporane. Beethoven este revoluționarul întemeietor al unei noi generații de muzicieni și al unei alte atitudini față de creațiile compozitorilor.
SIMFONIILE COMPUSE DE BEETHOVEN
SIMFONIA A 10-A
Din fragmente de partituri rămase de la Beethoven, muzicologul englez Barry Cooper a reconstituit prima parte de 15 minute, în tempo Andante – Allegro – Andante, a Simfoniei a 10-a în Mi bemol major (E flat major), pe care compozitorul nu a mai apucat să o finalizeze. Nu se poate dovedi că toate aceste partituri au fost scrise în acest scop de Beethoven, dar există un consens între specialiști că el intenționa să mai compună o simfonie.
- Beethoven Symphony No. 10, 1st mov (Part 1)
- Beethoven Symphony No. 10, 1st mov (Part 2)
- Beethoven symphony no. 10 in E flat major "Unfinished" (Part 1 of 2)
- Beethoven symphony no. 10 in E flat major "Unfinished" (Part 2 of 2)
- Beethoven 10th Symphony II.Andante
The Best of Beethoven
NELU PLOIEȘTEANU
Nelu Ploieșteanu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Ion Dumitrache |
Născut | Ciorani, Prahova, România |
Decedat | (70 de ani)[1][2] București, România |
Cauza decesului | cauze naturale (COVID-19) |
Căsătorit cu | Elena Dumitrache |
Copii | Mihai Dumitrache |
Cetățenie | România |
Ocupație | acordeonist[*] pianist |
Activitate | |
Gen muzical | muzică lăutărească[*] |
Modifică date / text |
Nelu Ploieșteanu (numele de scenă al lui Ion Dumitrache; n. , Ciorani, Prahova, România – d. ,[1][2] București, România) a fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A muncit chiar de la 18 ani, când a început să cânte în satul natal și când i-a murit tatăl. Cu timpul a învățat să cânte la pian și la acordeon.
A făcut armata un an și patru luni la Brașov, și la Timișoara. După armată, în 1970 s-a mutat în București la o rudă. A cântat 6 luni la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu avându-l ca dirijor pe Ion Albeșteanu.
A cântat apoi la restaurantele Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească, Caru' cu Bere.
În 1979 pleacă pentru prima oară într-un turneu în afara țării, cu Ansamblul Mugurelul (Franța, Italia, Belgia și Olanda).
Au urmat după aceea alte turnee în Italia, Spania și Germania. Pleacă câte 6 luni, după care alte șase luni rămânea în țară. Ultima plecare a fost în 1996 în Germania.
După 1990 a reușit să lanseze 18 albume. Nici nu-și mai amintea câte spectacole și turnee a avut.
A cântat între 1990 și 1998 la "Șarpele Roșu" și la “Perla”, iar între 2018 si 2021 a cântat la restaurantul Cascada din stațiunea Slănic Moldova.
A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate dar a refuzat pentru că a dorit „să readucă în actualitate muzica veche românească”. Îi lipsea mult de tot familia dar trebuia să plece pentru că, tot de dragul familiei pleaca de fiecare dată - să o poată întreține.
A avut cinci copii (patru fiice, un fiu) și doi nepoți. Fiul său, Mihai, a decedat în luna aprilie a anului 2018.
Cele mai importante colaborări pe care le-a avut au fost acelea cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Pentru el a însemnat atât o satisfacție profesională cât și una sentimentală.
Nelu Ploieșteanu a decedat în dimineața zilei de 2 aprilie 2021, la Spitalul Floreasca, unde era internat în stare gravă ca urmare a complicațiilor provocate de virusul SARS-CoV-2.[3] A fost înmormântat pe 7 aprilie 2021 la Cimitirul Străulești 2, lângă fiul său, Mihai, care a murit în 2018.[4]
Nelu Ploieșteanu, colaj cu muzică lăutărească veche de petrecere
DANI CONSTANTIN
DANI CONSTANTIN - 16 decembrie 1956, București.
ACTIVITATE MUZICALĂ:
- a urmat cursurile liceului „George Enescu";
- între 1977-1981 urmează cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din București - secția pedagogie;
- debutează în anul 1985 în cadrul Festivalului „Melodii '84" cu piesa NICI NU, NICI DA
- din anul 1979 colaborează și apoi este angajat la Radiotelevizinea română, ca maestru de sunet.
PREMII OBȚINUTE
- în anul 1985 participă la Concursul de muzică de dans de la Costinești unde pentru melodia DINTR-UN VIS AM STRÎNS ALBASTRU primește Premiul C.C.E.S.;
- în anul 1986 participă la Festivalul „Melodii'85" unde pentru melodia UN PORTRET DE FATĂ obține Premiul C.C. la U.T.C.;
- în anul 1987 participă la Festivalul „Melodii'86" unde este laureat;
- în anul 1988 participă la:
● Festivalul „Melodii'87" unde este laureat;
● Concursul de creație și interpretare a muzicii ușoare românești unde primește premiul A.T.M.
Autograf muzical - Dani Constantin
MIHAI TRĂISTARIU
Mihai Trăistariu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (44 de ani)[1] Piatra Neamț, Neamț, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | cântăreț |
Activitate | |
Studii | Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași |
Gen muzical | muzică pop, dance |
Ani de activitate | 1998—prezent |
Case de discuri | Sony Music, Warner Brothers, Era Business, Roton, Planet Works, Jupiter Records, EPIC, EMI, Template Records, Vale Music |
Prezență online | |
Site web Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Mihai Trăistariu (n. ,[1] Piatra Neamț, Neamț, România) este un cântăreț din România, fost component al formației Valahia. Provine dintr-o familie de artiști. Tatăl său, Gheorghe Trăistariu, a fost pictor, iar mama sa, Natalia Trăistariu, (născută Natalia Antohi) a studiat medicina și a cântat în tinerețe.
Mihai are 3 frați: Geanina, Constantin și Vasile. Toți cei 4 frați au studiat câte un instrument: Mihai - pianul, Geanina - vioara, Vasile - tot pianul, iar Constantin - trompeta, muzicuța și chitara. Fiind născut într-o familie de artiști, Mihai a dovedit interes muzical din tinerețe, studiind pianul de la vârsta de 7 ani și având încă de pe atunci rezultate notabile în domeniu. Petrecându-și copilăria ca olimpic la matematică și cu dorințe inițiale de a deveni om de știință sau matematician, Mihai Trăistariu își schimbă treptat interesul și aspiră să devină un cântăreț celebru, după ce a auzit la radio vocea celebrei cântărețe Mariah Carey, fiind fascinat de performanțele vocale excepționale ale acesteia și de întinderea sa vocală ieșită din comun: 5 octave. Mihai se apucă astfel de cântat, mai mult din dorința de atinge 5 octave, decât de a urma o carieră din asta. Între anii 1996-1998 el reușește să participe la 18 concursuri naționale de interpretare muzicală, obținând de fiecare dată premii, șapte din acestea fiind trofee. În 1998 este remarcat de producătorul Casei de discuri Sony Music - Romania, cu care semnează un contract pentru 5 ani.
CARIERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Mihai Trăistariu este cântărețul român cu cele mai multe performanțe la nivel internațional[necesită citare].
- A vândut până acum peste 2.000.000 albume în țară și în străinătate.
- Între anii 1996-1998 participă la 18 concursuri naționale de interpretare, obținând de fiecare dată un premiu câștigând de 7 ori marele premiu ( trofeul ).
- Din 1998 a cântat în trupa de succes Valahia, după care a început o carieră de solist.
- A obținut la concursul Eurovision cel mai mare punctaj din istoria României : 172 de puncte.
- A câștigat titlul de "Cea mai bună voce din România" de trei ori in primii ani ai carierei sale: în 1999, 2000 și 2006.[necesită citare]
- A câștigat de 5 ori titlul de " Cea mai bună voce masculină din România " : în 2000, 2001, 2003, 2007 și 2011 și a fost nominalizat de alte 5 ori.
- După concursul Eurovision 2006, piesa sa "Tornero" compusă de compozitorul Eduard Cârcotă, a fost difuzată în peste 30 de țări din Europa.
- Are în acest moment semnate contracte cu case de discuri din 15 țări: pentru Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca cu Warner Brothers; pentru Grecia și Cipru cu Planet Works; pentru Germania, Austria, Elveția cu Jupiter Records; pentru Malta cu Template Records; pentru Spania și Portugalia cu Vale Music; pentru Anglia cu Garden Records; iar pentru România și Republica Moldova cu ROTON. Albumele sale se vând în toate aceste 15 țări, iar videoclipurile și melodiile sale se difuzează pe TV și radio în toate aceste 15 țări.
- Mihai este singurul artist român care are 2 stele pe bulevardul celebrităților. Artistul a primit o stea în Malta, pe Bay Street, în 2007 și una în România, în 2009 , pe Bulevardul Celebrităților din Mangalia, stea pe care a primit-o în cadrul festivalului Callatis. Mihai devine astfel singurul român care are stea pe bulevardul celebrităților din altă țară.
- Mihai este singurul artist român dublu-cetățean de onoare. În 2006 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, orașul său natal; iar în 2009 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Mangalia.
- Pe 6 ianuarie 2010, primarul municipiului Călărași i-a decernat "Cheia Municipiului Călărași".
- A fost desemnat de 2 ori până acum - "Artistul anului" în România : în 2000 și 2006.
- Este în TOP 100 - Cei mai mari români din toate timpurile ![2]
- După Eurovision, străinii i-au acordat lui Mihai premii de toate felurile: cea mai bună voce masculină (Grecia , Cipru, Malta, Suedia), hitul anului - "Tornero" (Grecia, Malta, Cipru, Suedia, Islanda, Bielorusia, Turcia, Croația, Serbia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova) .
- Este primul și singurul român din istorie nominalizat la Los Angeles Music Awards.
- Are 14 albume la activ (6 cu trupa Valahia și 8 solo). Albumele lansate până acum sunt: "Valahia", "Why", "Pisicuța", "Te iubesc atât de mult", "2002", "Sha-la-la", "Altceva", "Tornero", "De Crăciun" (Christmas), "Love", "Best Of", "Lie, ciocârlie", "Balade" și "Change".
- Are 22 de videoclipuri, care au fost difuzate pe toate posturile TV din România și din 2006 și pe canale TV europene: "Banii și fetele", "La mare, la soare", "Vrem fetițe dotate", "Why", "Banana", "Singur", "Mama", "Scufița", "Nu plânge, iubito", "Sha-la-la", "Baby " feat. Tiger One & Alin, "Cât de frumoasă ești" (2 videoclipuri diferite), "Îți dau", "Tornero", "Dimmi și o no", "Puerto Rico", "Je t'aime", "Lie, ciocârlie", "Moș Crăciun ... ești nebun!", "E iarnă între noi", "Zombie love" și "Paradisio".
- Mihai Trăistariu are în palmares, până în acest moment, nu mai puțin de 123 de premii. Fie a câștigat concursuri naționale și internaționale de interpretare , fie a avut vânzări record de albume sau a obținut premii ca : cea mai bună voce, cea mai bună voce masculină, hitul anului , artistul anului, albumul anului, cel mai iubit artist, videoclipul anului, premii de excelență, diplome de onoare, premii de recunoștință etc .
- Pentru întinderea sa vocală excepțională (5 octave și o terță), Mihai a fost invitat, testat și atestat de specialiști în celebra emisiune Guinness Book din Germania. Concluzia lor a fost una singură : Mihai Trăistariu este singurul bărbat din lume care poate cuprinde cu vocea sa 5 octave și o terță. Deocamdată singurul record omologat aparține cântăreței Mariah Carey : 5 octave și jumătate.
- A concertat până acum în 29 de țări :
- Grecia (33 concerte - Athena, Thessaloniki, Creta etc)
- Canada (4 concerte - Toronto, Montreal, Ottawa, Kitchener)
- Rep. Moldova (28 concerte)
- SUA (10 concerte - Houston, New York, Atlanta, Chicago, Los Angeles)
- Malta (10 concerte)
- Cipru (9 concerte)
- Bulgaria (8 concerte - Varna, Veliko și în Tarnovo)
- Belarus (3 concerte)
- Japonia (3 concerte - Tokyo, Kyoto)
- Germania (74 concerte)
- Austria (3 concerte - Vienna, Linz, Graz)
- Elveția (3 concerte)
- Italia (5 concerte - Padova, Roma, Milano, Torino, Veneția)
- Norvegia(2 concerte - Oslo)
- Suedia (14 concerte - turneu)
- Islanda (1 concert)
- Portugalia (3 concerte - 2 în Setúbal, un concert în Lisabona)
- Finlanda (1 concert)
- Belgia (4 concerte - Bruxelles)
- Franța (4 concerte - Paris)
- Slovenia (1 concert)
- Letonia(1 concert)
- Estonia (1 concert)
- Rusia (1 concert)
- Albania (1 concert)
- Macedonia (1 concert)
- Serbia (1 concert)
- Spania (3 concerte - 1 Madrid, 1 Barcelona, 1 Riudoms)
- Georgia (1 concert)
- A fost premiat de 6 ori consecutiv la Festivalul " Mamaia " - două premii I, două premii II și două premii III.
- A participat de 6 ori consecutiv la selecția națională pentru Eurovision, clasându-se de fiecare dată pe locurile fruntașe : 2, 3, 4, 3, 3, 1.
- A câștigat de 5 ori " Hitul anului " cu melodiile - "Banii și fetele", "La mare, la soare", "Banana", "Cât de frumoasă ești" și "Tornero".
- A câștigat de 3 ori premiul - Albumul anului - "Why", "Altceva" și "Tornero" .
- A obținut Dublul Disc de Aur - pentru vânzările albumelor "Tornero", "De Crăciun", "Lie, ciocârlie" și "Best Of"..
- A obținut până acum 2 discuri de platină ( pentru albumele " Valahia " și " Why ") și 13 discuri de aur ("Valahia", "Why", "Pisicuța", "Te iubesc atât de mult", "2002", "Sha-la-la", "Altceva", "Tornero", "De Crăciun", "LOVE", "Lie, ciocârlie", " Best Of" și " Balade").
- Are în acest moment 43 de fancluburi în România și 11 fancluburi internaționale (Rusia, Suedia, Olanda, Danemarca, Belgia, Grecia, Malta, Croația, Polonia, Cipru, Republica Moldova ). Peste 70.000 de fani sunt înscriși în fancluburile din România și peste 5.000 în cele internaționale.
- A câștigat 7 trofee la festivaluri internaționale în : Macedonia , Bielorusia , Letonia , Bosnia , Bulgaria , Serbia ,Georgia .
- La Concursul Internațional EURODANCE , a câștigat locul 1 din partea publicului european care i-a dat 11.000 de voturi.
- A cântat în România în deschiderea concertelor unor vedete internaționale ca : C.C. Catch, Tom Jones, Michael Bolton, Ruslana, Elena Paparizou
- A cântat în străinătate în deschidere la : Dj Bobo (în Grecia), Anna Vissi (în Grecia), Dana International (în Bielorusia), Elena Paparizou (în Grecia), Michael Bolton și Stevie Wonder (în Letonia).
- A fost votat de cei 400.000 de fani Eurovision de pretutindeni drept Cea mai bună voce din istoria Eurovision-ului din cele 54 de ediții și până acum !
- A susținut până acum în România peste 6.000 de concerte (din 1998 și până în prezent) și peste 220 de concerte internaționale.
- În iunie 2009 - este nominalizat la categoria " Celebritatea anului " în cadrul " Galei celebrităților ", organizată de Assisteo International Celebrity;
- La sfârșitul anului 2009 este nominalizat la categoria " Omul anului " în cadrul " Premiilor Radio România Internațional " ;
- Este nominalizat din nou la categoria - " Artistul anului 2009 " în cadrul " Premiilor Anuale - Radar De Media ";
- În luna martie 2010 este nominalizat la Premiile Radio România Actualități la două categorii : cel mai bun interpret (cu melodia "Je t'aime") și cel mai bun album ("Love");
PERSONALE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- S-a născut la Piatra Neamț iar actualmente locuiește în Constanța.
- A urmat clasele I - VIII la Școala generală nr. 4 ( " Elena Cuza " ) din Piatra Neamț.
- A absolvit Colegiul Național "Petru Rareș" din Piatra Neamț, secția matematică-fizică.
- A absolvit Facultatea de matematică în cadrul Universității " Al. I. Cuza " din Iași, având specializarea matematică-informatică și Facultatea de Actorie, în cadrul Universității " OVIDIUS " din Constanța.
- De la vârsta de 12 ani a participat, timp de 6 ani la rând, la olimpiada de matematică, unde a ajuns, de fiecare dată, la faza națională. Ulterior a fost cooptat în lotul olimpic de matematică.
- La 16 ani începe să ia cursuri de actorie-regie cu directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, actorul și regizorul Corneliu Dan Borcia.
- A studiat pianul timp de 10 ani cu profesor particular.
- A urmat în perioada facultății - cursurile de jazz ale Casei Studenților din Iași , conduse de compozitorul și profesorul de jazz - Romeo Cozma.
- Are șase afaceri personale: un studio de înregistrări ( eMenTi Studio ) și o Școală de Muzică - eMenTi STAR ACADEMY ( eMenTi ).
- Mai are 3 frați : Geanina, Constantin și Vasile.
- Vasile Trăistariu , unul din cei 3 frați, este un pictor cunoscut atât pe plan național, cât și pe plan internațional.
- Are acasă, la Constanța, 7 pisici : Ambiță, Negruțu, Gândăcel, Prichi, Pufi, Rina și Pufuleț.
- Are o asociație de protecție a animalelor ( eMenTi ZOO ), ce are în grijă peste 100 de câini maidanezi.
- Este pasionat de știință, drept pentru care are deja în derulare un proiect cu fonduri europene pentru înființarea unui Centru de cercetare.
- Este îndrăgostit de mașinile sport. A avut până acum : un Peugeot 206 CC, un Porsche Boxster și un Volkswagen EOS, toate 3 decapotabile.
ALTE ACTIVITĂȚI ÎN DOMENIUL MUZICAL[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Începând cu anul 2006, a fost invitat să facă parte din peste 400 de jurii la tot felul de festivaluri-concurs de muzică ușoară, naționale și internaționale : Bielorusia, Bulgaria, Cipru, Republica Moldova.
- A fost membru al juriului în emisiunea " Vreau să fiu vedetă " de la Antena 1.
- A fost profesor de canto la Academia de Staruri - Starscool din București.
- A fost, în fiecare an, profesor de canto pentru finaliștii festivalului de la Mamaia.
- A fost președintele juriului emisiunii tv " Academia Speranțelor " de la Tv Neptun .
- Este directorul, organizatorul si prezentatorul Concursului Internațional de Muzică Pop "Liga Campionilor".
- În anul 2014 a prezentat cele 12 ediții ale emisiunii-concurs " Campionii Muzicii " de pe Neptun TV.
- Este proprietarul site-ului internațional de karaoke : KARAOKE GLOBAL
- Conduce site-ul dedicat tuturor festivalurilor din lume.
- E profesor de canto la Școala de muzică pe care a înființat-o în ianuarie 2014 : eMenTi STAR ACADEMY, din Constanța.
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Albume[modificare | modificare sursă]
1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Valahia | Why | Pisicuța | Te iubesc atât de mult | Curcubeu | - | Altceva | Tornero | - | - | Love | Best Of | - | Balade | - | - | - | Change |
- | - | - | " 2002 " | - | - | - | De Crăciun | - | - | - | Lie, ciocârlie | - | - | - | - | - | - |
Single-uri[modificare | modificare sursă]
1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mă iubește | La mare, la soare | Banana | Singur | Iubito, nu plânge | Sha la la | Când sunt singur | Cât de frumoasă ești | Tornero | Dimmi si o no | Your love is high | Puerto Rico | Je t'aime | Lie, ciocârlie | Nu mai vreau iubire | It's another day feat. Drei Ros | I'm sorry | I will always love you | Zombie love | I won't surrender |
Nu mă părăsi | Femei și bărbați feat. Exotic | Vrem fetițe dotate | Cățeluș cu părul creț | Mama | Ți-am adus un curcubeu | Believe me | Îți dau | All the time feat. Nico | The First Noel | Love is hard to understand feat. Alexandra Toader | If you wanna dance tonight | Fly | Hai Catrină | Moș Crăciun ... ești nebun ! | Aqui estoy yo feat. Lucian Colareza | Colaj etno | Knockin' on Heaven's door | Paradisio | Inima nu vrea |
Banii și fetele | Băutură și femei | Why | Niciodată feat. L.A. | Scufița | Friends are friends | Baby feat. Tiger One & Alin | Goodbye | O lacrimă | Ave Maria | Ni kuai le ma | Hai în lumea mea | Everybody loves tomorrow day | Mărie și Mărioară | For love feat. Costi Ioniță | E iarnă între noi | Luai cârliglu | Billie Jean | - | Chop chop ( feat. En3rgy Mc ) |
- | Aș da zile de la mine | M-am îndrăgostit | - | - | - | - | Only you | - | O, Holy Night | I love your way | - | - | - | - | - | - | - | - |
Videoclipuri[modificare | modificare sursă]
1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Banii și fetele | Banana | Singur | Iubito, nu plânge | Mama | Baby feat. Tiger One & Alin | Cât de frumoasă ești | Tornero | Dimmi si o no | - | Puerto Rico | Je t'aime | - | Moș Crăciun ... ești nebun ! | E iarnă între noi | - | - | Zombie love |
La mare, la soare | Why | - | Scufița | Sha la la ( Mai stai ) | - | Îți dau | - | - | - | - | Lie, ciocârlie | - | - | - | - | - | Paradisio |
- | Vrem fetițe dotate | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mihai Trăistariu - Cât de frumoasă ești ( Tv show, 2021 )
Mihai Trăistariu - Lună albă ( Tv show, 2021 )
Mihai Trăistariu - Tornero ( Tv show, 2021 )
ANCA POP
Anca Pop | |
Anca Pop în timpul unui serviciu fotografic pentru albumul său de debut. | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Anca Pop |
Născută | 22 octombrie 1984 Moldova Nouă, România |
Decedată | (34 de ani) Svinița, Mehedinți, România |
Cauza decesului | accident rutier[*] |
Cetățenie | Canada România |
Ocupație | |
Activitate | |
Instrument(e) | |
Ani de activitate | 2008 — 2018 |
Case de discuri |
|
Colaborare cu | |
Semnătură | |
Prezență online | |
site web oficial pagină Facebook cont Twitter | |
Modifică date / text |
Anca Pop (n. 22 octombrie 1984, Moldova Nouă – d. 16 decembrie 2018, Svinița) a fost o cântăreață română-canadiană.[1] Aceasta a lansat albumul său de debut omonim la data de 12 iulie 2017 în Japonia, care include discurile single: „Free Love”, „Super Cool”, „Ring Around”, „Loco Poco” și „Ederlezi”.[2][3][4]
În 2008, a făcut cunoștință cu muzicianul iugoslav Goran Bregović, compunând două dintre piesele celui de-al treisprezecelea său album de studio, Champagne for Gypsies.[5] La data de 27 iulie 2015, a lansat o altă versiune pentru videoclipul piesei „Free Love”, exclusiv pentru revista Playboy. De asemenea, a apărut pe coperta revistei respective în numărul lunilor iulie-august.[6][7]
COPILĂRIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Anca Pop s-a născut la data de 22 octombrie 1984. La vârsta de doar trei ani, părintii săi au decis să fugă din România, trecând Dunărea, în Serbia. Acolo au stat într-o tabără de refugiați politic timp de 7 luni, înainte de a emigra în Canada. Odată cu ajungerea sa în Ontario, Canada, a început să fie atrasă de muzică, iar la vârsta de 7 ani a început să ia lecții de mandolină și canto. În paralel a făcut și sport, a luat lecții de desen și literatură. Mai târziu, ea și părinții săi au revenit în România pe la sfârșitul comunismului.[8][9]
CARIERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
2004-12: Începutul carierei și colaborarea cu Goran Bregović[modificare | modificare sursă]
În anul 2004, un demo de-al său a fost auzit de către președintele casei de discuri 604 Records Jonathan Simkin, care a încurajat-o să scrie melodii pentru materialul său discografic de debut. Anca Pop a declarat că s-a întors în România pentru inspirație.[10][11] În anul 2008, Anca Pop l-a cunoscut pe muzicianul iugoslav Goran Bregović cu care a început să compună diverse cântece pentru cel de-al treisprezecelea său album de studio, Champagne for Gypsies. În anul 2012 a fost lansată piesa „Jealous Monster” în mod independent, împreună cu un videoclip muzical care acompaniază piesa.[12]
2013-16: Semnarea la Roton Music și „Free Love”[modificare | modificare sursă]
După semnarea sa la casa de discuri Roton, Anca a lansat discul single de debut „Free Love” la data de 28 aprilie 2015, videoclipul muzical a fost lansat în aceeași zi.[13][3] Discul single s-a bucurat de succes în mare parte în Regatul Unit, fiind votat de un număr de peste 100.000 de persoane drept cea mai bună piesa pop a lunii iulie în cadrul unui sondaj realizat de site-ul OurStage.[14] În luna iulie a aceluiași an au fost lansate două versiuni pentru videoclipul piesei „Free Love”, unul pentru revista Playboy, iar cel de-al doilea pe o plajă.[6][7] La data de 24 martie 2016 a fost lansat „Super Cool”, cel de-al doilea extras pe single al albumului său omonim.[4] În luna mai din același an a fost invitată împreună cu Emil Rengle de către Warner Music Group la festivalul de film din Cannes, Franța cu posibilitatea de a obține o colaborare pe termen lung cu această casă de discuri.[15] Anca face o apariție cameo în videoclipul lui RENGLE „Click Click” care a fost publicat la data de 23 mai 2016.[16]
2017-2018: „Ring Around” și „Loco Poco”[modificare | modificare sursă]
La data de 25 ianuarie 2017 „Ring Around” a fost lansat ca cel de-al treilea extras pe single. Videoclipul piesei regizat de către Bogdan Păun și filmat în Macau, China a fost lansat în aceeași zi pe canalul de YouTube al casei sale de discuri Roton.[17][18][19] Anca a susținut mai multe concerte în diferite orașe din Japonia.[20] A fost invitată pentru a doua oară de către Warner Music Group la festivalul de film din Cannes, Franța, care a avut loc la data de 17 mai. Cel de-al patrulea disc single „Loco Poco” a fost lansat la data de 26 mai 2017 la nivel internațional.[21] Cântecul „Split the Bill” a fost lansat la data de 18 ianuarie 2019 ca al șaselea single extras de pe albumul său de debut, fiind, de asemenea, primul single care a fost lansat după moartea artistei.[22] La data de 8 februarie, a fost lansat piesa „Bank Machine” ca al doilea single care a fost lansat în urma decesului.[23] „Maria Magdalena” a fost lansat la data de 22 februarie, și conclude, de asemena, ultimul single care să fie lansat din seria de discuri single post-mortem.[24]
VIAȚA PRIVATĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A locuit într-un apartament din București. A fost pasionată de spiritualitate și a căutat inspirație în Peru, India și Thailanda.[25] A avut o relație cu Fraga dar, într-un episod din Totul pentru dragoste, și-a declarat intenția de a nu se căsători.[26] La începutul anului 2019, sora ei a explicat că relația dintre Anca și Fraga era mai mult o prietenie, spunândː „Dacă se asculta atent, ele nu spun că sunt împreună ca și cuplu. Vorbesc despre o energie între ele [...] Anca nu s-ar fi justificat niciodată. Anca arunca «pastila», apoi lăsa lumea să interpreteze ce vrea. Eu nu sunt Anca. Eu mă justific și simt nevoia să o justific.”[27]
DECESUL[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Artista a decedat la data de 16 decembrie 2018 după ce a pierdut controlul volanului din motive necunoscute, iar mașina a plonjat în Dunăre, lângă comuna Svinița, în timp ce artista se îndreptase spre casă pentru a petrece sărbătorile care se apropriau împreună cu familia.[28] Poliția Județeană Mehedinți a confirmat decesul ei în următoarea zi.[29] Deși strada nu dispunea de parapeți, nu a fost considerată una cu punct de risc de accidente.[30] Trei scafandri, ajutați de către militari de la inspectoratul pentru situații de urgență au fost implicați pentru recuperarea cadavrului.[31] La scurt timp după deces, au apărut speculații în legătură cu faptul că ar fi vorba despre o sinucidere, lucru care a fost exclus de către sora ei, Tina Pop, care a declarat că: „nu s-a sinucis, dacă voia să se sinucidă, o făcea altfel.”[32] Înmormântarea a avut loc la data de 20 decembrie 2018, pe malul Dunării, în comuna Svinița, fiind dorința artistei de a fi îngropată cât mai aproape de locul decesului.[33][34]
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Albume de studio[modificare | modificare sursă]
Titlu | Detalii |
---|---|
Anca Pop |
|
Albume remixate[modificare | modificare sursă]
Titlu | Detalii |
---|---|
Super Cool (Remixes) |
|
Loco Poco (Remixes) |
|
DISCURI SINGLE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Ca artist principal[modificare | modificare sursă]
Titlu | An | Album |
---|---|---|
„Free Love”[3] | 2015 | Anca Pop |
„Super Cool”[4] | 2016 | |
„Ring Around”[17] | 2017 | |
„Loco Poco”[37] | ||
„Ederlezi”[38] (în colaborare cu Goran Bregović) | ||
„Split the Bill”[39] | 2019 | |
„Bank Machine”[40] | ||
„Maria Magdalena”[41] |
Ca artist secundar[modificare | modificare sursă]
Titlu | An | Album |
---|---|---|
„Love Is”[42] (FUMI★YEAH! în colaborare cu Anca Pop) | 2017 | Anca Pop |
CÂNTECE COMPUSE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Cântec | An | Artist | Album |
---|---|---|---|
„Champagne for Gypsies” | 2012 | Goran Bregović în colaborare cu Selina O'Leary | Champagne for Gypsies |
„On a Leash” | |||
„Go to Her” | Anca Pop | N/A | |
„Soul Cancer” | N/A | ||
„Jealous Monster” | Anca Pop în colaborare cu Goran Bregović | N/A | |
„When the World Is Mine” | Anca Pop | N/A | |
„Free Love” | 2015 | Anca Pop | |
„I Can't Help It” | 2016 | ||
„I Wanna See You Dance” | |||
„My Time” | |||
„Loco Poco” | |||
„Ring Around” | |||
„The Trouble's in My Head” | |||
„Slow” | |||
„Split the Bill” | |||
„Super Cool” |
VIDEOCLIPURI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Titlu | An | Regizor(i) | Ref. |
---|---|---|---|
Ca artist principal | |||
„Jealous Monster” (în colaborare cu Goran Bregovic) | 2012 | Millo Simulov | [43] |
„When the World Is Mine” | [44] | ||
„Free Love” | 2015 | Bogdan Păun | [45] |
„Want to Want Me” | [46] | ||
„Free Love” (Playboy Edition) | [6] | ||
„Help Me Lose My Mind” | [47] | ||
„Sugar” | [48] | ||
„Super Cool” | 2016 | [49] | |
„Ring Around” | 2017 | [50] | |
„Loco Poco” | [51] | ||
„Loco Poco (Check Point Remix)” | Emil Rengle | [52] | |
„Loco Poco (DJ Nana Remix)” | Yusuke Okawa, Shotrok și Ryouhei Kurokawa | [53] | |
„Loco Poco (Shaft, Soka Remix)” (în colaborare cu Buggy) | Emil Rengle | [54] | |
„Ederlezi” (în colaborare cu Goran Bregovic) | Bogdan Păun | [55] | |
„Loco Poco (Probaker & Mikke Foo Remix)” | Emil Rengle | [56] | |
„More Than You Know” | Bogdan Păun | [57] | |
„Split the Bill” | 2019 | [58] | |
Ca artist secundar | |||
„Love Is” (FUMI★YEAH! în colaborare cu Anca Pop) | 2017 | Akari | [59] |
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- The Match (2006)
- Ivana cea Groaznică (2019)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu