MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 10 IANUARIE 2024 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Decese, Sărbători, RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI, TEATRU/FILM, POEZIE, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, SFATURI UTILE, GÂNDURI PESTE TIMP
ISTORIE PE ZILE
Este renumit pentru natura miraculoasă a alegerii sale. Se pune ca un porumbel a coborât pe capul lui, faptul fiind interpretat ca o alegere a Duhului Sfant pentru el, ca urmatorul Papa.
Robert Guiscard (n. cca. 1015 – d. 17 iulie 1085), a fost un aventurier normand,care s-a remarcat în contextul cuceririi de către normanzi a sudului Italiei. S-a născut în familia Hauteville din Normandia și a ajuns duce de Apulia și Calabria în 1057, titlu pe care l-a detinut până la moarte. Porecla sa, care apare în latina contemporană “Viscardus”, iar în franceza veche “Viscart’, este adeseori redată cu sensurile de “cel Descurcăreț”, “cel Viclean”, “cel Hotărât”, “Vulpea” sau “Nevăstuica”.
Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa.
: „foarte puţini turci şi-au putut găsi mîntuirea prin fugă, căci chiar şi aceia care au fugit şi au ajuns pînă la Dunăre, au fost ucişi acolo de moldoveni, care aveau cai mai iuţi, sau au fost înecaţi de valuri. Aproape pe toţi prizonierii turci, afară de cei mai de frunte, i-a tras în ţeapă. Cadavrele celor ucişi le-a ars, iar cîteva grămezi cu oasele lor se văd pînă astăzi şi sunt mărturia eternă a unei victorii atît de însemnate… Toată oastea lui s-a îmbogăţit foarte tare din prada luată de la turci: aur, argint, purpură, cai şi alte obiecte preţioase”. Papa Sixt al IV-lea, numindu-l principele creștinătății, i-a scris lui Ștefan: „faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta celebritate numeleui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat.”
Pe 10 ianuarie 1545, se tipareste, la Targoviste, „Molitvelnicul” lui Dimitrie Liubavici. Dupa numai 38 de ani de la inventarea tiparului de catre germanul Johannes Gensfleisch, cunoscut si sub numele de Gutenberg († 1468), calugarul Macarie tiparea primele carti de cult in Tara Romaneasca. Lui Macarie i-au urmat Dimitrie Liubavici si Filip Moldoveanul.
„Molitfelnicul” cuprinde toate rugaciunile (molitfele) cerute de nevoile vietii spirituale ale crestinului, incepand cu nasterea lui si pana la moarte. Astfel, gasim in aceasta carte: Sfintele Taine (Botezul, Mirungerea, Marturisirea, Impartasania, Maslul, Cununia, Preotia); ierurgiile (Sfestania, Inmormantarea etc.) precum si multiple rugaciuni necesare crestinilor: dezlegari de pacate, de blesteme, de invrajbiri, la inceperea temeliei casei, pentru sfintirea fantanii la inceputul semanatului, pentru epidemii, pentru ploaie, pentru cei care calatoresc, rugaciuni din timpul postului, rugaciuni de dimineata, peste zi si seara, pentru parinti, pentru copii etc.
„Carte cu multe întrebări foarte de folos pentru multe trebi ale credinței” noastre tălmăcită de Nicolae Spăt de pre limba grecească pre limba noastră proastă rumunească, întru trecutul anilor de la Hristos 1661, în luna lui ghen, 10 dni.
Întrebări pentru dumnezeire: Ce iaste Dumnezeu?
Răspuns: Dumnezeu iaste duh fără de trup, nevăzut și necunoscut; și iarăși, Dumnezeu iaste fire necunoscută, ochiu neadormit, gând neîncetat; și iarăși, Dumnezeu iaste pricina, adecă făcătoare a toată lumea văzută și nevăzută.
Un detașament austriac, cu susținerea unei părți din nobilimea moldovenească, a întreprins o tentativă de lovitură de stat, cu intenția de a lua în captivitate pe Mihai Racoviță. Domnul a chemat în ajutor tătarii, care l-au ajutat să reziste acestui atac (dar plecând înapoi, au devastat țara) i-a înfrânt, l-a decapitat pe căpitanul Ferentz și i-a ucis pe moldovenii trădători.
Femeia pe care Napoleon a iubit-o cel mai mult, după propria mărturisire, este prima lui soție, Josefina. Josefina fusese în trecut căsătorită cu Alexandre Beauharnais, dar acesta a murit în timpul Revoluției Franceze. Josefina era acum văduvă. Napoleon s-a îndrăgostit de ea și la scurt timp s-au căsătorit.
La început Josefina era infidelă soțului, printre cei mai cunoscuți amanți ai ei numărându-se și ofițerul Hippolite Charles. Napoleon a început și el sa aibă numeroase aventuri. În timpul campaniei din Polonia a cunoscut-o pe tânăra Maria Walewska, de care s-a îndrăgostit.
Maria i-a dăruit un copil, faimosul Alexandru Walevski de mai târziu. Din cauză că Josefina era sterilă în anul 1809, Napoleon a fost nevoit să se despartă de ea. S-a recăsătorit cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria. Au avut un singur copil, Napoleon Charles Joseph Francois, care a murit fără să domnească vreodată.
Istoria metroului londonez începe cu Metropolitan Railway, prima cale ferată subterană pentru transport de pasageri din lume. Metropolitan Railway a început să funcționeze la 10 ianuarie 1863 între stațiile Paddington și Farringdon. Linia s-a extins treptat, ajungând ca în 1880 să transporte peste 40 de milioane de călători anual. Metropolitan Railway a evoluat în ceea ce azi este cunoscută drept Metropolitan line.
Imediat după inaugurarea Metropolitan Railway s-a trecut la construcția altor linii, care azi formează District Line și Hammersmith & City Line. În 1884 s-a încheiat și construcția “cercului” care ocolește zona centrală a Londrei, astăzi Circle Line.
Tunelele acestei linii au fost construite prin săparea de șanțuri la suprafață și acoperirea acestora; ca urmare se află la mică adâncime. Datorită avansului tehnic, în anii 1880 s-a putut trece la săparea tunelelor de adâncime mare, așa numitele “tuburi”. Prima asemenea linie, City & South London railway, s-a deschis în 1890. Astăzi, aceasta este parte din Northern Line. Au mai urmat și alte linii în anii următori.
Cooptat, ca ministru de Interne, în primul dintre cabinetele conduse de I.C. Brătianu, Gheorghe Vernescu avea să intre, în scurtă vreme, în contradicție cu primul ministru, ieșind din guvern la începutul anului 1877. În anul următor a întemeiat ziarul Binele public, care a reprezentat interesele sale politice, pentru ca, la 10/22 ianuarie 1880 să formeze Partidul Liberalilor Sinceri.
Gruparea liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu, de orientare politică moderată, în care se mai aflau V. Boerescu, N. Ionescu (liderul fracționiștilor ieșeni), D. Gianni, a părăsit Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare. Noul partid s-a manifestat ca o formațiune politică de opoziție față de guvernul liberal în general și față de I.C. Brătianu, în special.
Cu timpul, Partidul Liberalilor Sinceri s-a apropiat din ce în ce mai mult de zona conservatoare (grație și relațiilor apropiate dintre Gheorghe Vernescu și Lascăr Catargiu), sfârșind prin a se contopi cu Partidul Conservator. Noua formațiune politică rezultată (în primăvara lui 1884) avea să poarte numele, mai mult decât bizar, de Partidul Liberal Conservator.
* 1893 - A avut loc căsătoria dintre Principele Ferdinand și Principesa Maria.
Principele moștenitor al tronului Regatului României, Ferdinand de Hohenzollern- Sigmaringen, s-a căsătorit cu Principesa Maria, fiica Ducelui Alfred de Edinburgh-Coburg și a Marii Ducese Maria a Rusiei, la castelul Sigmaringen în Germania (29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893). Ferdinand și Maria s-au cunoscut la castelul Wilhemshohe, unde fusese în prizonierat împăratul Napoleon al lll-lea dupa capitularea de la Sedan.
Ferdinand, ca ofițer prusac, participa aici la un banchetul dat de kaiser la încheierea manevrelor militare. Adolescenta Maria, invitată din Anglia, a stat alături de prințul Ferdinand. Logodna celor doi a avut loc la Postdam, organizată cu fast de Kaiserul Wilhem. Au avut loc trei ceremonii: o căsătorie civilă, una protestantă pentru Maria, alta catolică pentru Ferdinand.Mireasa avea 17 ani, mirele 27 de ani. Luna de miere au petrecut-o într-un castel din munții Bavariei, într-un peisaj romantic acoperit de zăpadă.
În 10 ianuarie 1920, lua ființă la Paris Liga Națiunilor, prima organizație cu vocație de universalitate, numărând 44 de state fondatoare, între care și România, care avea drept scop să promoveze dezarmarea și să prevină declanșarea unor noi războaie. Liga avea mai multe structuri, printre care Adunarea Generală, Consiliul și Secretariatul Permanent.
De asemenea, a coordonat mai multe organisme internaționale, printre care Comisia pentru Dezarmare sau Organizația Internațională a Muncii. Societatea a ținut prima întâlnire a consiliului la Paris, pe 16 ianuarie 1920, la șase zile după intrarea în vigoare a Tratatului de la Versailles.
În noiembrie, sediul central al Societății s-a mutat la Geneva, localitate în care s-a desfășurat, la 15 noiembrie 1920, prima Adunare Generală, cu reprezentanți din 41 de state. Liga Naţiunilor încetează să funcţioneze odată cu declanşarea celui de-al doilea război mondial, oficial, hotărîrea de autodizolvare fiind adoptată după intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite, la 18.04.1946.
Face parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratului General al Poliției Române. România a fost, în 1923, unul dintre cele 22 de state membre fondatoare ale Comisiei Internaționale de Poliție Criminală. După o perioadă de inactivitate în cadrul organizației, România a revenit în 1973 membru cu drepturi depline, cu ocazia celei de-a 50-a Sesiuni a Adunării Generale, de la Viena, fiind primul stat din regiunea noastră care a revenit în Interpol, după cel de-al II-lea Război Mondial. Printre scopurile OIPC–INTERPOL se numără asigurarea și dezvoltarea asistenței reciproce cât mai largi a tuturor autorităților de poliție criminală, în cadrul legilor existente în diferite țări și în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Parteneriatul pentru Pace (Partnership for Peace; PfP) este un program NATO care are menirea să creeze încredere reciprocă între NATO și alte state din Europa și ale fostei Uniuni Sovietice. În prezent 22 de state fac parte din acest parteneriat. A fost pentru prima oară pomenit de către Societatea Bulgară Novae, ulterior propus ca o inițiativă americană la întrunirea miniștrilor apărării NATO în Travemünde, Germania, pe 20–21 octombrie 1993, și lansat oficial la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de stat și de guvern din țările membre ale NATO de la Brussels, din 10–11 ianuarie, printr-o declarație care a lansat Parteneriatul pentru Pace, pe baza semnării unor acorduri individuale. România a fost prima țară care a semnat documentul-cadru, la 26 ianuarie 1994
În 10 ianuarie 1997 Miron Cozma a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991, fiind acuzat de subminarea puterii de stat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și de săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate. Lui Cozma i-a fost imputată coordonarea descinderii unor grupuri masive de mineri la București, în perioada 23–28 septembrie 1991.
* 2019 - La Ateneul Român a avut loc ceremonia oficială de lansare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, prin vizita președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului comisarilor. Discursul în limba română ținut de Donald Tusk a impresionat mai multă lume.
Nicolaus Olahus (n. 10 ianuarie 1493, Sibiu – d. 15 ianuarie 1568, Pojon) a fost un umanist, istoriograf și om politic de origine română care a activat în Regatul Ungariei, ocupând demnitatea de arhiepiscop de Esztergom (în latină Strigonium), regent al Ungariei și apoi guvernator al țării. Tatăl său, Ștefan, era originar din Orăștie. Mama sa, Barbara Huszár, era descendentă din familia lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei
În 1562, Nicolaus Olahus a fost creat cardinal al Bisericii Catolice de către papa Pius al IV-lea. De numele lui se leagă Academia Iezuită din Nagyszombat (1554), considerată de unii ca fiind prima universitate din Regatul Ungariei. În calitate de umanist și cărturar, Olahus a întreținut o vastă corespondență cu capetele luminate ale epocii, câștigând simpatia și recunoașterea lui Erasmus din Rotterdam.
Lucrările sale cele mai importante, “Hungaria și Attila”, redactate se pare în perioada șederii sale în Olanda, oferă prețioase informații cu privire la topografia și istoria Ungariei și în special a Transilvaniei.
Michel Ney (n. 10 ianuarie 1769 — d. 7 decembrie 1815), duce de Elchingen, prinț de Moscova, a fost un general, mareșal și pair al Franței, care s-a remarcat în mod deosebit timpul războaielor napoleoniene. Soldat deosebit de curajos, Ney a participat la majoritatea campaniilor napoleoniene, a luptat cu bravură la Bătălia de la Waterloo, sfârșind prin a fi condamnat și executat de represiunea regalistă franceză.
Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benești, județul Vâlcea – d. 2 octombrie 1875, București) a fost un pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru al Academiei Române. Petrache Poenaru, plecă la rugămințile lui Tudor Vladimirescu să studieze la Viena, iar apoi la Paris, unde studiază filologia și politehnica, devenind absolvent al Școlii Politehnice din Paris.
În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală (plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre).
Caroline Mariane de Mecklenburg | |
Prințesă Moștenitoare a Danemarcei | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Caroline Charlotte Marianne |
Născută | 10 ianuarie 1821 Neustrelitz |
Decedată | (55 de ani) Neustrelitz |
Înmormântată | Church in Mirow[*] |
Părinți | Georg, Mare Duce de Mecklenburg Prințesa Marie de Hesse-Cassel |
Frați și surori | Frederic Wilhelm, Mare Duce de Mecklenburg Duke George of Mecklenburg[*] |
Căsătorită cu | Frederic al VII-lea al Danemarcei |
Cetățenie | Danemarca |
Religie | Luteranism |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | prinț duchess[*] Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Mecklenburg-Strelitz Casa de Oldenburg |
Gheorghe Kernbach (Gheorghe din Moldova, n. 10 ianuarie 1863, Botoșani – d. 20 septembrie 1909) a fost un poet, publicist român. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1884 și a studiat Statistica la Roma. A fost magistrat, redactor-șef la Liberalul (Iași) și prefect al județelor Botoșani și Iași.
A debutat literar în Revista nouă a lui B.P. Hasdeu. A fost redactor la ziarul Albina din Botoșani, iar în 1884 a scos, împreună cu alți prieteni, revista Emanciparea. A colaborat la Contemporanul, Lumea ilustrată, Viața românească, etc. A fost căsătorit cu Ana Conta-Kernbach, sora poetului Vasile Conta. Din scrierile sale: Poezii, Expoziția jubiliară, Scântei. A semnat împreună cu G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu și C. Stere, cu pseudonimul colectiv P. Nicanor & Co.
- Prințesa Marina Petrovna (1892 – 1981)
- Prințul Roman Petrovici (1896 – 1978)
- Prințesa Nadejda Petrovna (1898 – 1988)
- Prințesa Sofia Petrovna (3 martie 1898 – 3 martie 1898)
Marele Duce Petru Nicolaevici | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Petru Nicolaevici Romanov |
Născut | 10 ianuarie 1864 Sankt Petersburg |
Decedat | (67 de ani) Antibes |
Înmormântat | Cannes |
Părinți | Marele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei Marea Ducesă Alexandra Petrovna |
Frați și surori | Marele duce Nicolai Nicolaevici (cel Tânăr) al Rusiei |
Căsătorit cu | Prințesa Milica de Muntenegru |
Copii | Prințesa Marina Petrovna Prințul Roman Petrovici Prințesa Nadejda Petrovna Prințesa Sofia Petrovna |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Ocupație | personal militar[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Cneaz |
Familie nobiliară | Casa Holstein-Gottorp-Romanov |
Valeriu Braniște (n. 10 ianuarie 1869, Cincu Mare – d. 1 ianuarie 1928, Lugoj, România) a fost un publicist și om politic român, membru de onoare al Academiei Române. A urmat Facultatea de litere și filozofie la Budapesta și Viena (1887–1891). A fost licențiat în limba și literatura maghiară și limba germană. A susținut doctoratul în Filosofie la Budapesta în 1891, cu o teză despre Andrei Mureșanu, în limba maghiară.
În prealabil, în iunie 1891 a obținut absolutorium (licența) cu teza în limba și literatură maghiară: Traducătorii maghiari ai lui Schiller. În primii ani a fost profesor la Gimnaziul Superior Ortodox Român din Brașov, apoi, redactor la publicații ale vremii: Tribuna din Sibiu, Dreptatea din Timișoara, Drapelul din Lugoj, Patria din Bucovina.
Într-o serie de articole a sfidat codul penal maghiar, pentru a susține cauza națională a românilor. Din aceste motive a fost târât prin numeroase procese de presă, a fost deținut în închisorile de la Seghedin (1893; 1918) și Vaț până în iunie 1896. A plecat în Bucovina, unde a realizat o intensă activitate în interesul luptei românilor pentru drepturi naționale.
A înființat la Cernăuți gazeta Patria, dar tactica sa s-a schimbat: nu a mai apărut în gazetă nici ca director, nici ca editor sau redactor, pentru a nu atrage suspiciunile autorităților. În realitate, el a fost cel care a condus-o, a redactat-o propriu-zis, dar sub pseudonim. A fost membru marcant al Partidului Național Radical Român (1897). Între 1918–1920 a făcut parte din Consiliul Dirigent al Transilvaniei, cu sediul la Sibiu.
- Prințesa Elisabeth de Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst (27 septembrie 1909 – 30 martie 1987)
- Prințesa Natalie de Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst (28 iulie 1911 – 11 martie 1989)
- Prințul Friedrich de Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst (18 februarie 1913 – decembrie 1945)
Arhiducesa Maria Henrietta de Austria | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | germană Maria Henrietta Caroline Gabriele |
Născută | 10 ianuarie 1883 Preßburg, Austro–Ungaria |
Decedată | (73 de ani) Mariazell, Austria |
Înmormântată | Stiria |
Părinți | Arhiducele Friedrich, Duce de Teschen Prințesa Isabella de Croÿ |
Frați și surori | Arhiducele Albrecht Franz Arhiducesa Maria Christina de Austria Arhiducesa Isabella de Austria Maria Anna de Austria (1882–1940) |
Căsătorită cu | Gottfried, Prinț de Hohenlohe-Schillingsfürst |
Copii | Elisabeth Prinzessin von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst, Ratibor und Corvey[*][1] Natalie Prinzessin von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst, Ratibor und Corvey[*][1] Friedrich Prinz von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst, Ratibor und Corvey[*][1] |
Cetățenie | Austria |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Arhiduce |
Familie nobiliară | Casa de Habsburg-Lorena |
Alexandru Busuioceanu (n. 1896 – d. 1961, Madrid) a fost un critic de artă, critic literar, diplomat, eseist, istoric, pedagog, poet, scriitor și traducător român, care a trăit în Spania începând cu anul 1942, apoi de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial și până la moartea sa. A fost bursier al Școlii române din Roma între anii 1923-1925. Opera lui este vastă și cuprinde domenii ale cunoașterii umane foarte diferite.
Începuturile sale literare sunt în poezie, la care a adăugat treptat eseuri, studii literare, studii critice de literatură și arte plastice, prezentări de programe muzicale pentru concertele filarmonicii, cronici literare și de arte plastice, prezentări de artiști plastici și scriitori români, respectiv, mai târziu, de artiști plastici și scriitori spanioli.
Ca traducător, a tradus în română și spaniolă din mari poeți ai literaturii universale. A dus o activitate neobosită de cercetare și promovare culturală a valorilor românești în Spania. A înființat o Catedră de limbă și literatură română la Universitatea Madrid, al cărui titular a fost până la moarte, a înființat Institutul Român de Cultură din Madrid, a obținut introducerea obligatorie a studierii limbii și literaturii române în șapte universități spaniole și publicarea traducerilor din mari scriitori români, așa cum ar fi Liviu Rebreanu, de pildă.
Serghei Mihailovici Eisenstein (n. 23 ianuarie 1898 — d. 11 februarie 1948) a fost un cineast rus care a revoluționat cinematografia de la începutul secolului al XX-lea prin teoria sa a montajului, pe care a concretizat-o în filme, dintre care Crucișătorul Potemkin este cel mai cunoscut.
Ion Moldoveanu (n. 10 ianuarie 1913, Lechința, Bistrița-Năsăud – d. 17 mai 1939, Săvădisla, Cluj) a fost un poet român. A absolvit Școala Normală de învățători din Cluj. A debutat în revista Hyperion cu poeziile Cărăruie, cărăruie și Lacrimi (1925). După absolvire a fost învățător în Așchileu Mare, Vișinelu, Sălcuța și Luna de Sus.
A colaborat frecvent, cu note, recenzii, articole și poeme la Hyperion, Freamătul școalei, Vatra, Eu și Europa, Lanuri, Gând românesc, Symposion, Națiunea română. Ă-au apărut poezii în Antologia învățătorilor în literatură, întocmită de B. Jordan (1938) și în antologia Poeți tineri ardeleni de E. Giurgiuca (1940). A fost autor al unui singur volum de versuri, Sbor peste ape (1939)
* 1920 - S-a născut Alexandru Cerna-Rădulescu, poet, eseist și traducător român. (d. 1990)
Alexandru Cerna-Rădulescu (n. 10 ianuarie 1920, Stănești, județul Vâlcea – d. 21 august 1990, București) a fost un poet, eseist și traducător român. A făcut studii universitare de drept, litere și filosofie, întrerupte din cauza războiului. A lucrat în presă, începând concomitent în Cuget clar și Azi (1930). A fost secretar de redacție și redactor al paginii culturale a ziarului Ordinea, secretar de redacție la Viața (director Liviu Rebreanu), șef de presă al Teatrului Cărăbuș.
A fost cofondator al revistei Albatros, alături de Sergiu Filerot, Geo Dumitrescu, Virgil Ierunca ș.a. (suspectată de filo-comunism de regimul antonescian și suprimată după 6–7 numere). A fondat și condus revistele România viitoare (desființată de cenzura militară), Arta liberă, Tribuna Transilvaniei, și Tribuna românească. A fost trimis pe front.
După război a fost secretar de redacție al revistelor Biserica Ortodoxă Română și Ortodoxia, colaborator apropiat al patriarhului Justinian Marina, consilier de presă patriarhal. A fost reținut în noiembrie 1949, acuzat că ar fi dușman al regimului comunist și eliberat la intervenția patriarhului. Ulterior a fost secretar general de redacție al revistei România literară, a făcut parte din colegiul redacțional al revistelor culturale Argeș și Oltul din Slatina, a publicat articole, cronici teatrale și poezii.
A debutat literar cu placheta de versuri Încrustări p-un strop de rouă (1934), urmată de Sunt țăran, Spionaj și trădare înumbra crucii, Legături politice și religioase româno-ruse, Arbori din țara promisă, Înainte de proverbe, Ultima invazie, etc. A tradus comediile lui Ariosto și poemele lui Baudelaire.
Eugen Agrigoroaiei (n. 10 ianuarie 1932, Bălți, Basarabia – d. 26 februarie 1992, Iași), a fost un prozator, poet, publicist, folclorist, muzeograf și etnolog român. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie din Iași (1957), fiind diplomat universitar în limba și literatura română. A fost profesor, bibliograf, muzeograf, lector la Direcția presei din Iași.
A debutat în Iașul nou (1954). A colaborat la Iașul literar, Cronica, Alma Mater, etc. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Iași (1954). Pornind de la etosul popular, a scris basmul în versuri Ultimul Făt Frumos (1969) și Fabule și întâmplări (1972). Principala sa contribuție ca folclorist, a fost volumul Țara uitatelor constelații. Folclorarhaic românesc (1981). A dramatizat basmul Moștenirea fermecată. I-au rămas încă nepublicate studii de literatură populară și etnografie, versuri, traduceri.
Maria Ioniță (n.10 ianuarie 1937, Cojocna, Cluj) este o poetă, prozatoare, autoare de literatură pentru copii, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A urmat Facultatea de Filologie-Istorie Cluj. Debutul absolut a avut loc în Făclia. Dintre volumele sale: Flori din Apuseni (folclor poetic din zona Someșului Mic), Podul de piatră s-a dărîmat, Cartea Vâlvelor (culegere de folclor), Legende din Țaramoților, Calea Domniței, Drumul Urieșilor, Zânele din Cetatea Ghiurbercului, Versuri, De unde se adapă curcubeul, Drumul Apei, Spinii de pe Dealul de Lut, Curg norii pe sus, Strada Fericirii, etc.
Roderick David “Rod” Stewart CBE (n. 10 ianuarie 1945) este un cântăreț și compozitor britanic de origine scoțiană și engleză și unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.
Născut și crescut în Londra, Stewart locuiește în California și Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu in Marea Britanie. El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întai in Billboard Hot 100.
* 1947: Tiit Vähi (născut la 10 ianuarie 1947, Valga, Estonia) este un politician estonian, fost prim ministru al țării între 1995 și 1997 și fost prim-ministru interimar pentru câteva luni în 1992.Dan Damaschin (n. 10 ianuarie 1951) este un poet și eseist român contemporan. Este absolvent al Facultății de Filologie a Universității din Cluj-Napoca (1974). În perioada studiilor a fost redactor al revista Echinox, a fost apoi librar la Centrul de Librării Cluj, apoi redactor la Editura Dacia A debutat în revista Familia (1968); debutul editorial a fost volumul Intermundi (1975), urmat de Reculegeri și alte poeme, Trandafirul și clepsidra, A cincea esență.
Zoia Alecu | |
Zoia Alecu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Zoia Alecu |
Născută | 10 ianuarie 1956, București București, Republica Populară Română |
Cetățenie | România |
Ocupație | muzician · cântăreață · compozitoare · textieră |
Activitate | |
Studii | Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București |
Gen muzical | folk · rock · folk rock · pop rock |
Instrument(e) | solist vocal · chitară · vioară |
Ani de activitate | 1973 - prezent |
Case de discuri | Electrecord · Roton · MediaPro Music · OVO Music |
Interpretare cu | Sfinx · Sfinx Experience · Adrian Sărmășan |
La Editura Humanitas, a coordonat colecția Cartea de pe noptieră și a realizat antologiile din Cartea-borcan. Din scrierile sale: Lenevind într-un ochi, Alfabetul doamnelor, În intimitatea secolului 19, În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale, Cartea întrebărilor, Cum continuă povestea, Inocenții. În 2013 a obținut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.
Irina Andone (n. 10 ianuarie 1968, Iași – d. 2 octombrie 1998, Iași) a fost o poetă și eseistă română. A absolvit, ca șefă de promoție, Facultatea de Litere a Universității „Al.I. Cuza” în 1990. A continuat studiile în Marea Britanie, la Universitatea Edinburgh. A depus o bogată activitate didactică la Universitatea „Al.I. Cuza”, la Academia de Arte „George Enescu” Iași, a fost cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași.
A debutat în anul 1984, ca poetă, la Cronica. A colaborat cu studii și articole, recenzii și cronici teatrale la Cronica, Dialog, Timpul, România literară ș.a. Editorial, a debutat cu volumul Mângâios (1996), pentru care a primit Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din Iași. A tradus în engleză poeme aparținând lui Mihai Eminescu, Matilda Cugler-Poni. A mai publicat: Farmec dureros. Poetica eminesciană a contrariilor.
Anna Lesko | |
Anna Lesko | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Anna Lesko[1] |
Născută | (40 de ani) [1] Chișinău, RSS Moldovenească (astăzi Republica Moldova) Chișinău, URSS |
Cetățenie | Rusia Moldova România |
Ocupație | Cântăreață, pictoriță |
Activitate | |
Gen muzical | Pop, dance, R&B, house |
Instrument(e) | Voce |
Ani de activitate | 2000 — prezent |
Case de discuri | Media Pro Music, Cat Music, Nova Music |
Interpretare cu | Alex, Animal X, Annes, Connect-R, Direcția 5, Distinto |
Decese
Louis César | |
Légitimé de France Conte de Vexin | |
Vexin , ca. 1675 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Louis César de Bourbon, Légitimé de France |
Născut | 20 iunie 1672 Castelul Génitoy, Franța |
Decedat | (10 ani) Paris, Franța |
Înmormântat | Mănăstirea Saint-Germain-des-Prés, Franța |
Părinți | Ludovic al XIV-lea al Franței Francoise Athénaïs, Marchiză de Montespan |
Frați și surori | Louis Antoine de Pardaillan de Gondrin[*] Louise-Françoise de Bourbon Marie Anne de Bourbon Prințesa Marie Anne a Franței Prințesa Anne Élisabeth a Franței Prințesa Marie-Thérèse a Franței Louise Marie Anne de Bourbon[*] Marie Christine de Pardaillan de Gondrin[*] Françoise-Marie de Bourbon Philippe-Charles al Franței Louis, Conte de Vermandois Louis-Auguste de Bourbon, duce du Maine Louis François, Duke of Anjou[*] Louis-Alexandre de Bourbon, conte de Toulouse Ludovic, Delfin al Franței |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | cleric[*] |
Apartenență nobiliară | |
Abate |
Bathilde | |
Ducesă de Bourbon Prințesă de Condé | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Louise Marie Thérèse Bathilde d'Orléans |
Născută | 9 iulie 1750 Castelul Saint-Cloud, Franța |
Decedată | (71 de ani) Paris, Franța |
Înmormântată | Chapelle royale de Dreux[*] |
Cauza decesului | boală |
Părinți | Louis Philippe I, Duce de Orléans Louise Henriette de Bourbon |
Frați și surori | Louis-Philippe de Saint-Albin[*] Louis Philippe al II-lea, Duce de Orléans |
Căsătorită cu | Louis Henri, Prinț de Condé |
Copii | Louis Antoine Henri de Bourbon |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon Casa de Orléans |
* 1824: Victor Emmanuel I (24 iulie 1759 – 10 ianuarie 1824) a fost Duce de Savoia și Rege al Sardiniei din 1802 până în 1821.
Prințesa Elisabeta a Regatului Unit | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 22 mai 1770 Palatul Buckingham, Westminster |
Decedată | (69 de ani) Frankfurt-am-Main, Hesse |
Înmormântată | Bad Homburg Castle[*] |
Părinți | George al III-lea al Regatului Unit Charlotte de Mecklenburg-Strelitz |
Frați și surori | Prințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh Prințesa Augusta Sofia a Regatului Unit Charlotte a Marii Britanii Prințesa Sofia a Regatului Unit Prințesa Amelia a Regatului Unit George al IV-lea al Regatului Unit William al IV-lea al Regatului Unit Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn Ernest Augustus I de Hanovra Prince Octavius of Great Britain[*] Frederick, Duce de York Prince Alfred of Great Britain[*] Adolphus, Duce de Cambridge Augustus Frederick, Duce de Sussex |
Căsătorită cu | Frederick VI |
Cetățenie | Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei |
Religie | anglicanism[*] |
Ocupație | pictoriță |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Hesse-Homburg Casa de Hanovra |
Petru Th. Missir (n. 8 octombrie 1856, Roman – d. 10 ianuarie 1929, Bucureşti) a fost un jurist, critic literar, publicist român, descendent al unei cunoscute şi ramificate familii armeneşti, membru de onoare al Academiei Române.
Harry Sinclair Lewis (n. 7 februarie , 1885, în Sauk Centre, Minnesota – d. 10 ianuarie, 1951, Roma, Italia) a fost prozator american. A fost primul american care a luat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1930. Opera sa, cronică satirică a vieții provinciale americane, se înscrie, prin precizia și obiectivitatea cvasidocumentară a descrierii mediilor și măiestria portretizării, reductibile la tipul individului mediocru, apăsat de grotescul și banalitatea vieții cotidiene, în descendența realismului dickensian.
Motivația Juriului Nobel “Pentru forța și plasticitatea artei lui descriptive, precum și pentru darul de a crea cu ascuțime și umor personaje reprezentând tipologii noi.”
* 1955 - A încetat din viață Elena Alistar Romanescu, medic și om politic român. (n.1873)
Elena Alistar (n. 1 iunie 1873, Vaisal, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 10 ianuarie 1955, Pucioasa, Dâmbovița, România) a fost un medic, profesoară, politiciană, luptătoare pentru cauza românismului în Basarabia; membră în Sfatul Țării; prima femeie din întreg teritoriul locuit de români, care a ajuns să facă politică la un asemenea nivel.
- Sonetos de la muerte (Sonetele morții, 1914)
- Desolación (Dezolare, 1922)
- Ternura (Duioșie, 1924)
- La lengua de Martí (Limba lui Martí, 1934)
- Recado sobre Pablo Neruda (Mesaj către Pablo Neruda, 1936)
- Tala (Așchie, 1938)
- Lagar (Cramă, 1954)
Gabriela Mistral | |
Gabriela Mistral în 1945 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga |
Născută | 7 aprilie 1889 Vicuña, Chile |
Decedată | (67 de ani) New York, SUA |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (cancer pancreatic) |
Naționalitate | chiliană |
Cetățenie | Chile |
Ocupație | poet, diplomat |
Limbi | limba spaniolă[1] |
Studii | Universidad de Chile |
Activitatea literară | |
Specie literară | poezie |
Note | |
Premii | Premiul Nobel pentru literatură[2][3] National Prize for Literature[*] |
Premiul Nobel pentru Literatură, 1945 |
Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (n. 19 august 1883 – d. 10 ianuarie 1971) este considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea, alături de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci sau Givenchy. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.
* 1976 - A încetat din viață Aurel Beleș, inginer constructor român, membru al Academiei Române. (n. 1891)
Aurel A. Beleș (n. 8/20 aprilie 1891, București – d. 10 ianuarie 1976) a fost un inginer constructor român, profesor universitar, membru titular al Academiei Române.
* 1977 - A încetat din viață Constantin Manolache, entomolog român. (n. 1906)
Constantin Manolache (n. 10 octombrie 1906, Bârlad – d. 10 ianuarie 1977, București) a fost un entomolog român, autor a peste 250 de lucrări și articole în domeniul sistematicii entomologice, biologiei, ecologiei și combaterii insectelor dăunătoare. A fost membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 2 mai 1938.
* 1980 - A încetat din viață Petru Caraman, savant, folclorist și filolog; membru post-mortem al Academiei Române (n. 1898)
Petru Caraman (n. 14 decembrie 1898, Vârlezi, Galaţi – d. 10 ianuarie 1980, Iaşi) a fost un savant român, folclorist şi filolog, exclus de la catedră de regimul comunist. În anul 1991 a devenit membru post mortem al Academiei Române.
Tudor George (n. Tudor Georgescu, 3 februarie 1926, Ulmeni, Ilfov – d. 10 ianuarie 1992, București) a fost un poet și traducător român, bun jucător de rugby, antrenor la Locomotiva Grivița Roșie.
Miltiade Filipescu (n. 14/27 februarie 1901, Burdusaci, Bacău – d. 10 ianuarie 1993, Bucureşti) a fost un geolog şi paleontolog român, membru titular al Academiei Române. A fost membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din România începând cu 21 decembrie 1935. A fost distins cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.
Joséphine-Charlotte a Belgiei | |
Joséphine Charlotte cu fii ei cei mari în 1963 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Joséphine-Charlotte Ingeborg Elisabeth Maria Josepha |
Născută | 11 octombrie 1927 Bruxelles, Belgia |
Decedată | (77 de ani) Castelul Fischbach |
Înmormântată | catedrala Notre-Dame din Luxemburg[*] |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (cancer pulmonar) |
Părinți | Leopold al III-lea al Belgiei Astrid a Suediei |
Frați și surori | Albert al II-lea al Belgiei Ingeborg Verdun[*] Princess Maria-Esméralda of Belgium[*] Princess Marie-Christine of Belgium[*] Prince Alexander of Belgium[*] Baudouin I al Belgiei |
Căsătorită cu | Jean, Mare Duce de Luxembourg |
Copii | Arhiducesa Marie Astrid a Austriei Henri, Mare Duce de Luxembourg Prințul Jean Prințesa Margaretha de Liechtenstein Prințul Guillaume |
Cetățenie | Belgia |
Ocupație | politiciană |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Prințesă duchess[*] |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon-Parma (prin căsătorie)Casa de Saxa-Coburg și Gotha |
Mare Ducesă de Luxembourg | |
Domnie | 12 noiembrie 1964 – 7 octombrie 2000 |
Carlo Ponti (n. 11 decembrie 1912, Magenta – d. 10 ianuarie 2007, Geneva) a fost producător de film italian. A fost căsătorit cu actrița Sophia Loren din 1966. (1954: La Strada (Coproducător Dino De Laurentiis); 1956: Război și Pace (Coproducător Dino De Laurentiis); 1960: La Ciociara; 1963: Ieri, oggi e domani; 1964: Matrimonio all’italiana (cu Marcello Mastroianni); 1966: Doctorul Jivago (cu Omar Sharif); 1990: Oscar)
* 2008: Allan McEachern (n. – d. [1]) a fost cancelarul Universității din Columbia Britanică.* 2013: Sakine Cansiz (în kurdă: Sakîne Cansiz, [sækiːnɛ dʒænsɪs]; în turcăSakine Cansız, [saˈkine ˈdʒɑnsɯz]; n. ,[1] Provincia Tunceli, Turcia – d. , Paris, Franța[2]) a fost o membră fondatoare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).- 1999 – „Melodii de neuitat"
- 2000 – „Cele mai frumoase melodii"
- 2003 – „Cântec drag”
- 2008 - "Nu mă uita, Lucky"
- 2008 - "Cuvinte de iubire"
Lucky Marinescu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Lucreția Marinescu |
Născută | 12 iulie 1934 Cahul, Regatul României |
Decedată | (83 de ani) |
Căsătorită cu | Constantin Barbu (c. New York, 1985) |
Copii | Laurențiu |
Ocupație | muziciană |
Sfântul Grigorie al Nissei s-a născut la Cezareea (Capadocia), în anul 335, din părinți creștini. Tatăl său, pe nume Vasile, era originar din provincia Pont, iar mama, Emilia, din Cezarea Capadociei.
RELIGIE ORTODOXĂ
Sf. Ier Grigorie, episcopul Nyssei;
Sf. Ier Dometian, episcopul Meletinei;
+) Sf Cuv. Antipa de la Calapodești
Sf. Ier Grigorie, episcopul Nyssei
Viața Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei
Sfântul Grigorie era frate după trup cu Sfântul Vasile cel Mare și a străbătut din tinerețe toată învățătura cărții desăvârșit; el a fost retor slăvit și filosof ales, ca și Vasile, fratele lui.
Acest Grigorie era frate după trup cu Sfântul Vasile cel Mare și a străbătut din tinerețe toată învățătura cărții desăvârșit; el a fost retor slăvit și filosof ales, ca și Vasile, fratele lui. Apoi s-a căsătorit cu fericită Teozva, pe care Sfântul Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), a cinstit-o mai pe urmă cu multe laude, numind-o podoaba Bisericii, înfrumusețarea lui Hristos, cu adevărat soție sfântă a celui sfințit și vrednică de tainele cele mari. Pentru că bărbatul ei fiind hirotonit prezbiter, soția sa viețuia cu sfințenie în curățenie și cu mintea întreagă, slujind bolnavilor, îngrijind de cei săraci și strălucind cu bunătățile.
Apoi s-a învrednicit de slujba diaconiei; pentru că a sfințit-o diaconiță și de aceea cuvântătorul de Dumnezeu zice că este vrednică de mari taine. Apoi, placând Domnului, a răposat și s-a numărat în cetele sfinților.
Bărbatul ei, Sfântul Grigorie, a fost ridicat la rânduiala episcopiei, în ostrovul Nissei și păstorea bine Biserica lui Hristos. Împărățind în acea vreme Valens (364-378), arienii se întăriseră, având ajutor pe împăratul cel orbit cu același eres, care a izgonit pe Sfântul Grigorie de Nissa de pe scaunul său; atunci a umblat sfântul din loc în loc, opt ani, până la moartea împăratului, străbătând cetățile și țările și întărind pe cei dreptcredincioși.
În vremea împărăției marelui Teodosie (379-395), fiind al doilea sobor a toată lumea în Constantinopol (381), contra lui Macedonie, luptătorul contra Sfântului Duh, se afla acolo și Sfântul Grigorie cu Sfinții Părinți, ca ajutător al dreptei credințe, înfruntând și rușinând pe potrivnici cu puterea adevărului celui arătat din dumnezeiasca Scriptură și, șezând pe scaunul său mulți ani, a ajuns la adânci bătrânețe, apoi a adormit întru Domnul, lăsând după sine multe scrieri folositoare Sfintei Biserici. El era cu chipul cel trupesc asemenea fratelui său Vasile, însă cărunt și puțin mai vesel.
Sf. Ier Dometian, episcopul Meletinei
Viața Sfântului Cuvios Dometian, Episcopul Melitenei
Sfântul Dometian, ajungând prieten al împăratului Mauriciu și al împărătesei lui și dobândind de la ei sume mari de bani, le cheltuia în zidiri de sfinte biserici și de aziluri pentru săraci.
Acest cuvios părinte a trăit pe timpul împăratului Justin cel mic. Părinții lui, care se numeau Teodor și Evdochia, erau oameni drept-credincioși și înstăriți. Desăvârșindu-se în știința înțelepciunii celei omenești cât și în aceea a Sfintei Scripturi, și însurându-se, după scurtă vreme soția lui a murit. Deci, dedându-se cu totul înțelepciunii celei dumnezeiești, a ajuns arhiereu al sfintei Biserici din Meletina, când era de treizeci de ani. Și, împreunând înțelepciunea vieții din lume cu viața sihăstrească, a ajuns pricină de mântuire nu numai păstoriților săi, ci și întregului neam al său. Căci împăratul l-a trimis de multe ori în solie la perși, atunci când Hosroe, împăratul perșilor, fusese alungat de Varam și ajunsese birnic al grecilor. Dometian, ajungând prieten al împaratului Mauriciu și al împărătesei lui și dobândind de la ei sume mari de bani, le cheltuia în zidiri de sfinte biserici și de aziluri pentru săraci. Mergând iarăși la Constantinopol, s-a mutat către Domnul. Pentru că fusese cinstit după cuviință de toată obștea împărătească și bisericească, a fost așezat într-un sicriu și apoi, petrecut cu făclii și cu cântări, a fost adus în patria sa Melitina. A făcut multe minuni și cât a trăit și după plecarea sa de pe pământ.
+) Sf Cuv. Antipa de la Calapodești
Viața Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești
Cea mai mare nevoință a Sfântului Cuvios Antipa era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești.
Pe Cuviosul Antipa, mare trăitor duhovnicesc și călugăr sfânt, l-a odrăslit pământul Moldovei în veacul al XIX-lea. Acest ostaș al lui Hristos, numit din botez Alexandru Luchian, s-a născut în anul 1816 într-o familie de țărani credincioși din satul Calapodești - Bacău. La vârsta de 20 de ani a fost călăuzit de Duhul Sfânt să intre în nevoința călugărească.
Mai întâi s-a ostenit doi ani de zile (1836-1837) în obștea Mănăstirii Căldărușani. Apoi s-a dus la Muntele Athos și s-a stabilit în schitul românesc Prodromu, unde se nevoiau peste 80 de sihaștri români. Aici a deprins meșteșugul nevoinței duhovnicești de la cei mai aleși călugări athoniți, ajungând vestit în schit pentru postul și osteneala lui. Tot aici a primit tunderea în monahism și s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor și al neîncetatei rugăciuni.
După aproape cinsprezece ani de sihăstrie în schitul Prodromu, bunul nevoitor a trăit încă patru ani de zile în Mănăstirea Esfigmenu. Aici primește marele și îngerescul chip al schimniciei sub numele de Antipa și este hirotonit diacon. Astfel, înmulțind ostenelile și privegherile de toată noaptea, Cuviosul Antipa era cinstit în tot muntele ca mare sihastru și lucrător al rugăciunii lui Iisus. Se învrednicise încă și de darurile vindecării bolilor și al înainte-vederii.
Iubind mai mult singurătatea și smerenia decât cinstea și lauda, în anul 1860 Cuviosul Antipa a părăsit Muntele Athos și s-a reîntors în Moldova, la mânăstirile din preajma Iașilor. Dar văzându-se împresurat de mulți credincioși, căci numele lui se vestise în toată țara, după trei ani a plecat să se închine la moaștele cuvioșilor părinți de la Pecersca. Apoi a ajuns la mânăstirile din nord, uimind pe toți cu sfințenia vieții lui. De aici, auzind de vestita Mănăstire ortodoxă Valaam, aflată pe o insulă din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei (Finlanda), Cuviosul Antipa, iubind fericită liniște și înstrăinare, în anul 1865 s-a așezat în această mănăstire. Aici trăiau călugări foarte sporiți, lucrători neîntrecuți și dascăli iscusiți ai rugăciunii lui Iisus.
În Mănăstirea Valaam s-a nevoit Cuviosul Antipa încă 17 ani de zile, învrednicindu-se de darul preoției și „arătând fapte minunate de trăire duhovnicească, în post, în rugăciune și în desăvârșita sărăcie”. Cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut.
Pentru o petrecere aleasă ca aceasta, Cuviosul ieroschimonah Antipa Luchian dobândise de la Dumnezeu darul facerii de minuni și al înaintevederii. Căci cunoștea gândurile cele ascunse ale oamenilor și pe mulți îi povățuia pe calea mântuirii. Era de asemenea și un mare părinte duhovnicesc și dascăl iscusit al rugăciunii inimii. Pentru aceea numele lui ajunsese cunoscut atât în Carelia cât și în Rusia de nord, încât mulți monahi și credincioși iubitori de Dumnezeu îl căutau și îi urmau învățăturile. Avea și în Mănăstirea Valaam câțiva ucenici aleși, dintre care cel mai sporit era ieroschimonahul Pimen, bărbat cuvios și foarte învățat.
După o nevoință binecuvântată ca aceasta, Cuviosul Antipa Athonitul și-a dat sufletul cu pace în brațele Mântuitorului Hristos, la 10 ianuarie 1882, și a fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. Este singurul călugăr român care s-a nevoit în această vestită mănăstire isihastă din nordul Europei.
În anul 1883, văzând părinții Mănăstirii Valaam că ieroschimonahul Antipa Luchian este venerat de ucenici și de credincioși ca sfânt, au rânduit să i se scrie viața pe scurt spre lauda lui Dumnezeu și folosul sufletesc. Astfel, ieroschimonahul Pimen, ucenicul său de chilie, scrie în același an nevoința părintelui său duhovnicesc, intitulată „Vrednicia de pomenire viață a ieroschimonahului Antipa”.
Viața Cuviosului Antipa a fost tipărită la Sankt Petersburg de două ori, în anii 1883 și 1893, răspândindu-se atât în Rusia și Finlanda, cât și în Muntele Athos. Iar canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906, după 24 de ani de la mutarea sa din viață. În Mineiul pe ianuarie, în zece zile, tipărit în limba rusă la Mânăstirea Pantelimon din Athos, la pagina 46 figurează și „Cuviosul ieroschimonah Antipa Athonitul”, cu viața sa pe scurt. Numele său este cinstit mai ales în mânăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Atonului (Pr. Prof. Liviu Stan, op. cit., p. 73-75).
Așa s-a nevoit și s-a săvârșit în chip plăcut lui Dumnezeu, departe de țară, un mare cuvios român, dascăl al liniștii și al neîncetatei rugăciuni, cu ale cărui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Foi de plăcintă
·
½ ceaşcă ulei;
·
2 ceşti apă;
·
1 linguriţă sare;
·
Făină cât cuprinde
În făina pusă într-un lighenaş, se face o scobitură în
care se pune apa caldă (nu fierbinte), uleiul şi sarea. Se frământă să se
obţină un aluat potrivit de moale. Ca să se frăgezească se bate aluatul de masă
timp de 10 minute. Se poate pregăti aluatul cu câteva ore mai devreme, sau în
momentul în care se prepară plăcinta, aşa cum doriţi dumneavoastră.
Este de preferat să se întindă foi mici, cât tava,
pentru a se putea întinde uşor şi cât mai subţiri. Se taie câte o grămăjoară de
aluat de mărimea unui măr, se tapetează masa cu făină ca să nu se lipească şi
se întinde cu plăcintarul în toate direcţiile. Se întoarce foaia, se tapetează
cu făină de câte ori este nevoie, până când este suficient de bine întinsă.
Când se întind foi mici, se evită înfăşurarea foii pe plăcintar. Foile se
întind pe măsură ce se aşază în tavă; nu se pregătesc toate odată.
Plăcintă cu dovleac
· foi
de plăcintă;
· 1 kg
dovleac de plăcintă;
· 1
ceaşcă ulei;
· 8
linguri griş;
· zahăr;
· 250
g nucă pisată;
· stafide
Se curăţă şi se dă pe răzătoare dovleacul, se sărează
puţin şi se lasă să se scurgă.
În câteva linguri de ulei se pune grişul pe foc şi se
amestecă până capătă o culoare gălbuie.
Se adaugă dovleacul, zahărul, nuca şi stafidele.
În tava tapetată cu ulei se pun 2-3 foi subţiri, apoi
jumătate din compoziţie, alte 2 foi care se ung cu ulei, restul compoziţiei,
iar deasupra alte 3-4 foi. Se presară ulei (sau margarină, dar nu vă recomand),
se taie şi se dă la cuptor până se rumeneşte frumos.
B.
SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică bine coaptă;
· 1
linguriţă sare;
· ¼
linguriţă piper;
· ½
linguriţă muştar;
· 2
linguri ţelină rasă;
· 1
lingură ardei verde tăiat solzişori;
· ½
lingură ceapă tăiată solzişori;
· 5
linguri ulei;
· 2
linguri oţet;
· mărar
Într-un castron suficient de mare se amestecă
zarzavaturile tocate, peste care se toarnă amestecul de ulei, oţet, sare şi
condimente.
C.
SOSURI
Sos picant
Într-o oală se pune: ½ ceaşcă oţet din vin, ½ lingură
piper măcinat şi 5 boabe de piper verde. Se lasă să fiarbă până rămâne numai
jumătate din cantitatea de oţet. Se adaugă o ceaşcă de apă şi o lingură de
bulion. Se lasă 10 minute să fiarbă. Se adaugă puţin câte puţin o lingură de
ulei (margarină) şi apoi o lingură de făină. Se amestecă în mod continuu şi nu
se lasă să fiarbă. Se obţine circa o ceaşcă de sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de cartofi
· 3-4
cartofi;
· 1
morcov;
· 1
pătrunjel;
· 1
ţelină;
· 1
ceapă;
· 1
litru borş;
· leuştean;
· pătrunjel
verde;
· 1
ceaşcă suc de roşii;
· sare
Se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe şi
se pun la fiert în 3 litri de apă.
Se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Când sunt fierte se adaugă borşul şi sucul de roşii şi
se mai lasă să dea câteva clocote.
La sfârşit se adaugă verdeaţa fin tocată şi, după
preferinţă, 2 linguri de ulei.
E.
MÂNCĂRURI
Orez cu ciuperci
· ½ kg
orez;
· ¼ kg
ciuperci;
· 1
ceaşcă ulei;
· 2
cepe;
· 1
căpăţână usturoi;
· 1
ardei verde;
· Cimbru;
· Sare;
· Piper;
· 2
foi dafin;
· 1
legătură mărar
Se călesc ceapa şi ardeiul tăiate solzi, în ulei.
Se adaugă orezul bine spălat şi se căleşte timp de 2
minute, după care se adaugă apa (la o ceaşcă de orez, 4 ceşti apă).
Se pun imediat şi ciupercile spălate şi tăiate felii,
usturoiul tăiat în feliuţe mici, sarea, piperul, foile de dafin. Se amestecă să
nu se lipească.
La sfârşit se adaugă mărarul.
F.
DULCIURI
Prăjitură rapidă
· 1 kg
mere;
· 200
g făină;
· 200
g griş;
· 200
g zahăr;
· 50 g
margarină
Se unge o tavă cu margarină.
Se amestecă făina, grişul şi zahărul fără apă şi se
toarnă în tavă.
Deasupra se întind în strat uniform merele curăţate în
prealabil şi rase pe răzătoarea mare.
Se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 30 minute.
TEATRU/FILM
CRISTEA AVRAM
Cristea Avram | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Cristea Auran[1] |
Născut | august 1931 București, România |
Decedat | 10 ianuarie 1989 Italia |
Cauza decesului | cauze naturale (cancer) |
Cetățenie | România |
Ocupație | actor de film actor |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Cristea Avram (n. ,[2] București, România – d. ,[2] Roma, Italia) a fost un actor român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Cristea Avram s-a născut la 28 sau 31 august 1931 la București. În 1958 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A jucat în mai multe filme românești în anii 1960. S-a mutat la sfârșitul anilor '60 în Franța unde a apărut în mai multe filme, după ce o echipa de cineaști francezi, cu regizorul Henri Colpi în frunte și având-o în componență pe actrița Marina Vlady, a sosit în România pentru a filma „Steaua fara nume” (Mona, l'étoile sans nom). Între Marina Vlady și Cristea Avram s-a înfiripat o poveste de dragoste, astfel că artista odată întoarsă în Franța a solicitat autorităților române permisiunea ca acesta să primească viza de Franța. A murit la 10 ianuarie 1989 în Italia, ca urmare a unui cancer.
Viața privată[modificare | modificare sursă]
A fost căsătorit cu actrița Olga Tudorache, cu care a avut un fiu, Alexandru Avram, stabilit în Statele Unite ale Americii.
ROLURI DE TEATRU[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Sursa: cimec.ro
- Antoniu și Cleopatra, Teatrul Nottara[4]
- Luna dezmoșteniților - James
TRIO AMOROS
A cunoscut faima şi succesul şi a fost adorată de bărbaţi, dar viaţa personală tumultuoasă i-a adus multă nefericire. Iar episodul care i-a provocat atâta durere marii noastre actriţe, Olga Tudorache, nici măcar nu a rămas consemnat în istoricul ei amoros... Marina Vlady le-a supravieţuit tuturor, dar asta cu preţul unei mari dureri
După divorţ, Marina a mers mai departe, bucurându-se de succes: filma alături de nume precum Jean-Paul Belmondo, Jean Mare şi Gerard Depardieu, era nominalizată la Globul de Aur şi se îndrăgostea din nou - de data aceasta, de pilotul Jean-Claude Bruillet, cu care s-a căsătorit în 1963, dăruindu-i şi lui un fiu, pe Vladimir. Al doilea ei mariaj a fost şi mai scurt, însă - doar trei ani. Iar în acest timp, s-a produs şi întâlnirea fatală de la studiourile Buftea... Se întâmpla în 1965, când regizorul Henri Copli filma la noi în ţară "Mona, l'etoile sans nom", după romanul "Steaua fără nume", al lui Mihail Sebastian. Cei aleşi pentru a fi vedetele peliculei au fost Marina Vlady şi frumosul actor român Cristea Avram, nimeni altul decât soţul Olgăi Tudorache, cu care avea un fiu. Între Marina şi Cristea s-a înfiripat o iubire nebună, care a ars, însă, ca un foc de paie. Pentru ea, actorul şi-a părăsit familia - lăsând-o în urmă pe Olga Tudorache devastată. Actriţa a albit peste noapte şi a trecut cu mare greutate peste această dramă. Unii spun că, de fapt, actriţa pe care am pierdut-o în 2017 nu a trecut niciodată peste abandonul suferit. Şi mai dureros este că familia ei s-a destrămat în numele unei iubiri care n-a durat. Îndrăgostit până peste cap, Cristea Avram a fugit la Paris cu Marina, unde povestea lor a mai durat foarte puţin. Dar acest puţin a destrămat şi căsnicia Marinei cu pilotul francez, deşi actorul nostru nici măcar nu e menţionat în relatările străine ale vieţii Marinei Vlady... Cristea Avram (foto jos) s-a stins din viaţă în 1989, la Roma.
Abia al treilea mariaj al Marinei Vlady a fost acea mare iubire a ei - cea cu artistul rus Vladimir Vysotsky (cântăreţ, compozitor, poet şi actor), cu care a avut o viaţă împărţită între Franţa şi o Uniune Sovietică ce nu i-a acordat mult timp lui libertatea de a-şi urma soţia peste hotare. Iubirea lor (foto jos) la distanţă a inspirat multe dintre cântecele lui. În America, povestea lui stârnea zvonuri neadevărate - presa scria că el petrecuse timp închis în gulagul sovietic. În 1977, Vysotsky cânta la Hollywood, în prezenţa Lizei Minelli şi a lui Robert De Niro - după şase ani de mariaj chinuitor, autorităţile sovietice îi dăduseră dreptul de a călători în Occident. Dar Vysotsky se întorcea mereu la Moscova. Dincolo de distanţă, marea problemă a relaţiei lor au fost, însă, alcoolismul lui şi consumul de droguri - Vladimir refuzând mereu să se interneze la reabilitare în Occident, aşa cum insista Marina. Dependenţele lui îi provocaseră şi o boală cardiovasculară - iar toate acestea se pare că au dus la moartea lui în vara anului 1980. Detaliile exacte nu se cunosc, întrucât părinţii lui au refuzat autopsia, de teamă să nu afle în Uniunea Sovietică despre dependenţa lui de droguri. Artistul a fost înmormântat pe pământ natal, iar după înmormânate, Marina s-a întors în Franţa complet distrusă.
Disperată pentru că îşi pierduse iubirea vieţii, Marina a mărturisit că a încercat să se sinucidă. Dar a fost salvată de un prieten de familie, medicul oncolog Leon Schwarzenberg, care o trata pe sora ei. Leon s-a îndrăgostit de ea - şi deşi Marina nu ar mai fi dat o şansă iubirii, paradoxal, ce a urmat a fost cea mai lungă relaţie a ei: pentru ea, Leon şi-a părăsit familia şi i-a fost alături vreme de 23 de ani. Dar viaţa a lovit-o din nou pe actriţă - ca o răzbunare a destinului pentru familiile pe care ea le destrămase în numele fericirii ei. În 2003, Leon, un oncolog remarcabil, a murit chiar de cancer. Aceea a fost perioada ei cea mai dureroasă. Marina Vlady spune că suferinţa de a supravieţui persoanelor iubite ajunsese aproape de nesuportat. Cei pe care îi iubise muriseră. Ea continua să trăiască şi pentru ce? Frumoasa marelui ecran care făcuse alte femei să sufere cumplit îşi primea, la 65 de ani, pedeapsa. Marina a mărturisit că ani de zile şi-a înecat suferinţa în alcool şi că a avut din nou gânduri suicidale, fiind pradă unei depresii îngrozitoare. Totuşi, a reuşit, în cele din urmă, să depăşească acea perioadă - iar asta cu ajutorul muncii, implicându-se în diverse proiecte ca actriţă. "Munca m-a salvat", spune Marina Vlady, ajunsă azi la 83 de ani (foto sus).
POEZIE
GHEORGHE KERNBACH
Gheorghe Kernbach (10 ianuarie 1863 – 20 septembrie 1909), pseudonim Gheorghe din Moldova , a fost un poet român .
Născut în Botoșani , a urmat școala primară și gimnazială în orașul natal, urmată de Facultatea de Drept a Universității București , pe care a absolvit-o în 1884. A studiat și statistica la Roma. A fost magistrat, redactor-șef la ziarul Liberalul din Iași și prefect al județelor Botoșani și Iași . Din 1907 a aparținut asociației de proprietari a revistei Viața Românească , unde a lucrat și ca redactor. Prima sa lucrare a apărut în revista Albina , care mai târziu a devenit Albina Botoșanilor . De asemenea, a contribuit la Emanciparea ,Contemporanul , Revista nouă și Viața Românească ; versurile sale din acesta din urmă erau uneori semnate Ignotus sau Victor C. Rareș. Poeziile sale, adunate în 1894 ca Poezii , sunt elegii delicate sau glume erotice. Ei manifestă o înclinație spre expresia gnomică și se bucură de stilizările folclorice. [1] Bine primită în vremea lui, și primită cu entuziasm de Bogdan Petriceicu Hasdeu , opera sa a fost culesă postum în 1912 de Garabet Ibrăileanu , ca Versuri și proză . Un critic ulterior a remarcat că, deși poeziile sale sunt influențate în primul rând de versul liric al lui Mihail Eminescu, sunt slabi în domeniul emoțional și lipsit de profunzime. [2]
Soția lui era Ana Conta-Kernbach , sora lui Vasile Conta și un renumit pedagog; cuplul s-a căsătorit în 1891. [3]
Referitor la colaborările la „Contemporanul”, Nicolae Iorga aprecia că poetul „a ştiut să-şi creeze un loc al lui aparte, a avut dibăcia de a deveni un tip original, fiind „unul dintre rarii scriitori ai noştri care se spun pe dânşii, în versuri ori în proză”. Poetul moldovean – nota tânărul critic literar – „şi-a creat o specialitate în poezie – poezia uşoară, madrigalul – precum Eminescu şi-a mărginit câmpul de zugrăvire la iubirile tainice în mijlocul lacurilor albastre, în cântec de izvoare, sub lumina lunii. Hotarele lui Gheorghe din Moldova, sunt, se înţelege, mai aproape decât ale autorului Satirelor, câmpul cuprins mult mai restrâns, dar în orice caz, partea lui, proprie a lui, e mai largă decât partea ce revine eminescienilor din moştenirea romantică a şefului lor. Şi în atmosfera artificială şi greoaie a liricii noastre romantico-pesimiste, poezia lui Gheorghe din Moldova e un curent răcoritor … un curent nou şi, în starea de astăzi a poeziei noastre, singurul fapt că un om aduce ceva nou – oricum ar fi –e un fenomen ceva cu desăvârşire rar.”
Apreciind că în poezia lui Gheorghe din Moldova „originalitatea e mai lămurită, (şi) curentul nou mai desluşit, Nicolae Iorga nota că datorită acestui fapt „din mulţimea de poete minores ai noştri l-am ales pe dânsul”.
În articolul dedicat volumului apărut în anul 1894, Nicolae Iorga aprecia evoluţia făcută de Gheorghe din Moldova pe plan literar, făcând referire specială la poezia „Puica Radului”, scriere sub forma baladei, despre care nota că „ e fără pată de frumoasă, singura care poate sta alături de cele mai frumoase din producţiile similare ale literaturii nescrise”. Despre volumul în sine, Nicolae Iorga considera că prin acesta, „luat în întregimea lui, autorul s-a impus ca poet”.
Prin această poezie transpusă muzical atât de inspirat, poetul botoşănean şi-a cucerit dreptul la neuitare şi un loc în sufletul fiecărui român. E mai mult, credem, decât o căruţă de cărţi.
ALEXANDRU BUSUIOCEANU
Alexandru Busuioceanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1896[1][2][3][4] |
Decedat | (65 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | diplomat critic literar[*] istoric poet |
Modifică date / text |
Alexandru Busuioceanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1896[1][2][3][4] |
Decedat | (65 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | diplomat critic literar[*] istoric poet |
Modifică date / text |
Alexandru Busuioceanu (n. 1896 – d. 1961, Madrid) a fost un critic de artă, critic literar, diplomat, eseist, istoric, pedagog, poet, scriitor și traducător român, care a trăit în Spania începând cu anul 1942, apoi de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial și până la moartea sa. A fost bursier al Școlii române din Roma între anii 1923-1925.
PREZENTARE GENERALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Opera lui Alexandru Busuioceanu este vastă și cuprinde domenii ale cunoașterii umane foarte diferite. Începuturile sale literare sunt în poezie, la care a adăugat treptat eseuri, studii literare, studii critice de literatură și arte plastice, prezentări de programe muzicale pentru concertele filarmonicii, cronici literare și de arte plastice, prezentări de artiști plastici și scriitori români, respectiv, mai târziu, de artiști plastici și scriitori spanioli. Ca traducător, a tradus în română și spaniolă din mari poeți ai literaturii universale.
În calitate de istoric, domeniu în care a "intrat din întâmplare", cum o declara în corespondența sa din anii 1950 cu Mircea Eliade, a scris studii despre Zamolxis [5], dintre care cele mai închegate se referă la percepția zeului suprem al panteonului dacic în miturile și legendele spaniole.
Simțindu-se toată viața român, după ce acceptase poziția de atașat cultural al României în Spania, a dus o activitate neobosită de cercetare și promovare culturală a valorilor românești în Spania. A înființat o Catedră de limbă și literatură română la Universitatea Madrid, al cărui titular a fost până la moarte, a înființat Institutul Român de Cultură din Madrid, a obținut introducerea obligatorie a studierii limbii și literaturii române în șapte universități spaniole și publicarea traducerilor din mari scriitori români, așa cum ar fi Liviu Rebreanu, de pildă [6].
Abandonând aproape total preocupările sale dedicate artiștilor plastici de pretutindeni, Alexandru Busuioceanu s-a dedicat integral promovării și receptării limbii și culturii române în arealul spaniol publicând numeroase articole, ținând conferințe, efectuând traduceri, lecturând la catedra sa de literatură română de Universitate, precum și cu orice ocazie ivită.
LISTĂ INCOMPLETĂ DE LUCRĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Antume[modificare | modificare sursă]
- Une miniature inédite du XIIIe siècle reproduisant une oeuvre de Pietro Cavallini, 1928
- Iser, 1930
- Daniel Da Volterra e la storia di un motivo pittorico, 1932
- Intorno a Franco-Bolognese, 1934
- Les Tableaux au Greco dans la collection royale de Roumanie, 1934
- Preziosi, 1935
- Domenico Theotocopuli El Greco. Exposition organisée par la Gazette des Beaux-arts, 1937
- Poemas pateticos, 1948
- La Peinture espagnole: 2. De Velasquez à Picasso. Texte de Jacques Lassaigne. Biographies et bibliographie, 1952
- Proporción de vivir - poemas, 1954
- Georges Cioranescu. Un poète roumain en Espagne, 1962
Postume[modificare | modificare sursă]
- Scrieri despre artă, Editura Meridiane, București, 1980, editori Theodor Enescu și Oana Busuioceanu, prefată Ion Frunzetti, comentarii Victor Ieronim Stoichiță, 444 p. cu ilustr. + 28 f. pl.
- Zamolxis sau mitul dacic în istoria și legendele spaniole, Editura Meridiane, București, 1985, editor, prefațator și îngrijitor Dan Slușanschi, cu o evocare de Eugenio Battisti; reeditare Editura Dacica, 2009
O țară unde mâinile aveau inimă bună
spicul ți se-nchina la drum spunându-și numele
și nimeni nu era grăbit să iasă dintr-o fabulă.
Multe scandaluri de ciocârlii e adevărat
peste culmile dealurilor și mai sus
doamnele înalte ciocârlii
toate de bună dimineața sculate
dar când era ceas potrivit pământul dormea leneș
cu noaptea ca o perlă atârnându-i în ureche
Acolo s-a inventat roua și carul mare și carul mic
un strămoș când trăgea cu săgeata de pe cer
în deltă lebăda
pelicanul sfâșiindu-și inima
din te miri ce și din nimic
Acolo-a fost țara
unde umbra cădea alături de om
unde omul căde-alături de umbră
1955
ION MOLDOVEANU
ALEXANDRU CERNA - RĂDULESCU
Alexandru Cerna-Rădulescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | |
Decedat | (70 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | poet |
Activitate | |
Limbi | limba română |
Modifică date / text |
Alexandru Cerna-Rădulescu (n. 10 ianuarie 1920, Stănești, județul Vâlcea – d. 21 august 1990, București) a fost un poet, eseist și traducător român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut în satul Stănești, în familia învățătorului Gheorghe P. Cerna și al soției sale, Elvira-Ecaterina (n. Rădulescu). A urmat studiile secundare la licee din Râmnicu Vâlcea și Craiova (absolvite în 1940), apoi studii universitare de drept, litere și filosofie, întrerupte din cauza războiului.[1]
A lucrat o lungă perioadă în presă, debutând concomitent în două publicații cu orientări estetice opuse: Cuget clar și Azi (1930).[1] A fost secretar de redacție și redactorul paginii culturale a ziarului Ordinea (1939-1944), secretar de redacție al cotidianului Viața (director: Liviu Rebreanu; 1942- ), șef de presă al Teatrului „Cărăbuș” și a făcut parte din grupul poeților care au fondat în 1941 revista Albatros (Sergiu Filerot, Geo Dumitrescu, Virgil Ierunca și alții), suspectată de filo-comunism în timpul regimului antonescian și suprimată după 6-7 numere.[2] Cerna-Rădulescu a fondat și condus revista România viitoare (1944), care a fost desființată de cenzura militară după numai cinci numere pe motiv că ar face propagandă comunistă și că l-ar fi insultat pe mareșalul Ion Antonescu,[2] iar prim-redactorul a fost trimis pe front, Arta liberă (1944), Tribuna Transilvaniei (1946) și Tribuna românească (1946-1947).[1]
După război a fost secretar de redacție al revistelor Biserica Ortodoxă Română și Ortodoxia (1949-1966). A fost un colaborator apropiat al patriarhului Justinian Marina, îndeplinind funcția de consilier de presă patriarhal; a fost reținut în ziua de 25 noiembrie 1949, acuzat că ar fi dușman al regimului comunist, iar patriarhul i-a sunat personal la telefon pe primul ministru, dr. Petru Groza, pe ministrul de interne Teohari Georgescu și pe ministrul adjunct de interne Marin Jianu cărora le-a comunicat că „repetata lovire a oamenilor mei cei mai apropiați dovedește și pentru un orb că ținta atacurilor sunt eu însumi, Patriarhul țării […] le-am arătat fără echivoc că Sandu este ca și copilul meu, pe care orfan fiind l-am crescut ca un părinte. Mai mult, le-am precizat că toate revistele mele, pe care ei le apreciază atât de mult, și-au primit linia politică de la Cerna Rădulescu, conducătorul lor. […] Acesta fiind adevărul, de unde îl scot ei dușman al regimului? Căci în acest caz eu ar trebui să fiu taxat drept adversar al regimului” (ACNSAS, Fond Informativ, dosar 1470, vol. 1, f. 283). În urma acestei convorbiri, ministrul Teohari Georgescu „și-a dat cuvântul de onoare” că Cerna Rădulescu va fi eliberat a doua zi; Al. Cerna-Rădulescu a fost eliberat în seara zilei de 17 decembrie 1949.[3]
Ulterior a îndeplinit funcția de secretar general de redacție al revistei România literară (1968-1970) și a făcut parte din colegiul redacțional al revistelor culturale Argeș (1966/67) și Oltul din Slatina (1968).[1] A publicat articole, cronici teatrale și poezii sub pseudonimele Candid, Alexandre d'Acré, Șbilț, Al. Olteanu, R. Alexandru, Ducu, ACR, -arc- etc.[4]
În prezent o stradă din municipiul Râmnicu Vâlcea îi poartă numele.
ACTIVITATEA LITERARĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A debutat în plan literar cu placheta de versuri Încrustări p-un strop de rouă (1934), urmată de Sunt țăran (1937), apoi a publicat culegerea de articole și pamflete Spionaj și trădare în umbra crucii (1948).[1] O lungă perioadă nu a mai publicat niciun volum, dar în 1978 i-a apărut volumul Înainte de proverbe, ce conținea o selecție din versurile sale. Cele două volume de memorialistică: Arbori din țara promisă (Ed. Cartea românească, 1972) și Ultima invazie (Ed. Eminescu, 1996) îl scot din anonimat.[1] Primul volum sus-menționat conține o combinație originală de memorialistică și istorie și critică literară; sunt conturate portretele unor personalități cu rol important în formarea sa precum Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi și Gala Galaction, precum și ale altor personalități culturale cunoscute de el: Petre Pandrea, Dumitru Tomescu, Constantin S. Nicolaescu-Plopșor. Cel de-al doilea volum, apărut postum, amestecă amănuntele autobiografice cu amintiri despre scriitorii cunoscuți (cu accent pe reconstituirea împrejurărilor întemeierii grupului Albatros) și cu considerații despre situația social-politică a României din anii celui de-al Doilea Război Mondial.
S-a remarcat ca traducător, publicând două volume de traduceri ale comediilor lui Ludovico Ariosto (în 1974 și 1982, în colaborare cu Ștefan Crudu) și volumul Florile răului de Charles Baudelaire (apărut postum, în 1991).
OPERA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Încrustări p-un strop de rouă, Râmnicu Vâlcea, 1934 (cu pseud. Al. Delacerna);
- Sunt țăran, Craiova, 1937 (cu pseud. Al. Delacerna);
- Spionaj și trădare în umbra crucii, București, 1948;
- Reîntregirea bisericii românești din Ardeal, București, 1948 (în colaborare);
- Legături politice și religioase româno-ruse, București, 1949;
- Arbori din țara promisă, București, 1972;
- Înainte de proverbe, București, 1978;
- Ultima invazie, București, 1996.
TRADUCERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Ludovico Ariosto, Comedii, în colab. cu Ștefan Crudu, București, 1974;
- Ludovico Ariosto, Lădița. Lena. Substituții. Vrăjitorul, în colab. cu Ștefan Crudu, București, 1982;
- Charles Baudelaire, Florile răului, București, 1991.
EUGEN AGRIGOROAIEI
Născut la 10 ianuarie 1932, la Bălți, în Basarabia, face școala primară și liceul la Chișinău (1939-1943), respectiv Iași (1944-1951), urmează cursurile Școlii de literatură și critică literară „Mihai Eminescu” din București (1951-1954), apoi Facultatea de Filologie-Istorie a Universității din Iași (1953-1957). Lucrează dupa absolvire ca bibliotecar și în cele din urma ca muzeograf în diverse instituții culturale ieșene. Preocupat de folclor, va folosi acest filon pentru a se adresa copiilor. Numeroase studii despre folclorul arhaic românesc. Decedează la 26 februarie 1992, la Iași.
Cărți publicate
Ultimul Făt-Frumos, 1969
Teatru de păpuși, 1971
Fabule și întâmplări, 1972
Legende și povestiri cu albine, 1987 (împreuna cu Elidia Agrigoroaiei și Sorin Bodolea)
MARIA IONIȚĂ
Volume: Flori din Apuseni (folclor poetic din zona Someşului Mic), 1978; Podul de piatră s-a dărîmat, 1980; Cartea Vâlvelor (culegere de folclor), 1982; Legende din Ţara moţilor, 1983; Calea Domniţei, roman, 1987; Drumul Urieşilor, 1986; Zânele din Cetatea Ghiurbercului, roman, 2001; Versuri, 2002; De unde se adapă curcubeul, 2002; Laviţa de piatră, povestiri, 2003; Drumul Apei, roman, 2003; Spinii de pe Dealul de Lut, roman, 2004; Zidul de ceaţă (povestiri), 2008; Curg norii pe sus (versuri), 2009; Strada Fericirii (roman), 2010
Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
* * *
„Maria Ioniţă s-a impus mai ales prin culegerile sale de folclor din zona Munţilor Apuseni. Poveştile culese de distinsa cercetătoare au fermecat câteva genereţii de tineri cititori, dar i-au cucerit şi pe specialiştii domeniului folclorului şi etnografiei. […] Autoarea este un povestitor autentic ce are harul observaţiei directe, dar şi pe cel al invenţiei. Printr-o magie proprie, stabileşte punţi de comunicare între lumea reală şi cea fantastică.” (Ion Cristofor)
Poezie - Maria Ionita
DAN DAMASCHIN
Dan Damaschin | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Damaschin Hărdăuț |
Născut | 10 ianuarie 1951 sat Prunișor, jud. Arad |
Cetățenie | română |
Religie | ortodoxă |
Ocupație | poet |
Limbi | limba română |
Activitatea literară | |
Specie literară | poezie |
Modifică date / text |
Dan Damaschin (n. 10 ianuarie 1951) este un poet și eseist român contemporan.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Dan Damaschin (pseudonimul literar al lui Damaschin Hărdăuț) născut la 10 ianuarie 1951, Prunișor, județul Arad) - poet și eseist.[1] Fiul lui Florian Hărdăuț și al Veturiei-Lucreția (născută Bătrâna), țărani. [2] Studii elementare în satul natal (1958-1962), apoi gimnaziul (1962-1966) și liceul teoretic din Sebiș (1966-1970), județul Arad. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția română-latină, 1974. [3] Liber profesionist (1974-1977), în urma refuzului de a se prezenta la post în învățământ; muncitor necalificat (1977-1978) și librar (1978-1988) la Centrul de Librării din Cluj. Redactor (1988-1994) și redactor-șef (1994-1998, 2002-2004) la Editura Dacia; Între 1998 și 2001, directorul filialei Cluj a Editurii Paralela 45[4]. Custode și bibliotecar al Centrului de Studii ”Cercul Literar de la Sibiu/Cluj” (2004-2016). Doctor în litere (2009) cu calificativul Summa cum laude.[5]
VOLUME[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Poezie[modificare | modificare sursă]
- Intermundii, Ed. Albatros, București, 1975[5]
- Reculegeri, Ed. Albatros, București, 1981[5]
- Trandafirul și clepsidra, Ed. Albatros, București, 1985[5]
- A cincea esență, Ed. Dacia, Cluj, 1989[5]
- Kaspar Hauser, Ed. Dacia, Cluj, 1991[5]
- Atotsfârșitul, Editura „Cogito”, Oradea, 1995[5]
- Cartea expierilor, Ed. Didactică și Pedagogică, colecția „Akademos”, București, 1996[5]
- Îndurările și alte poeme, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002[5]
- Rugăciunile pictorilor, Editura Palimpsest, București, 2005[5]
- Denecuprinsul, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007[5]
- Ziua Fiului Omului, Antologie de autor (1975-2015) ed. Eikon, București, 2016
Eseuri[modificare | modificare sursă]
- Cercul Literar de la Sibiu/Cluj. Deschidere spre europeism și universalitate, Ed. Zenit, Cluj-Napoca, 2009[5]
- Cercul Literar de la Sibiu/Cluj. Glosse/Restituiri/Corespondențe, Ed. Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2013[5]
Prezențe în antologii[modificare | modificare sursă]
- Hajónapló, fiatal róman hőltők antológiája, Németi Rudolf forditásai; Kriterion kőnyvkiadó, Bukarest, 1990
- Young Poets of a New Romania, an anthology, translated by Brenda Walker with Michaela Celea – Leach. Selected and edited by Ion Stoica. Introduced by Alan Brownjohn; FOREST BOOKS, LONDON & BOSTON, 1991
- Transylvanian voices/An anthology of contemporary poets from Cluj-Napoca, Edited and Translated by Adam J. Sorkin and Liviu Bleoca; The Romanian Cultural Foundation, Iași, 1994
- Streiflicht/Eine Auswahl zeitgenőssischer rumänischer Lyrik, Herausgegeben von Simone Reicherts-Schenk. Ins Deutsche übertragen von Christian W. Schenk; Dionysos Verlag, Kastellaun, [Germania], 1994
- Transylvanien voices/An anthology of contemporary poets of Cluj-Napoca/Second Edition, Revised and Enlarged, Edited and Translated by Adam J. Sorkin and Liviu Bleoca with the Assistance of Emese Egyed; The Center for Romanian Studies, The Foundation for Romanian Culture and Studies, Iași, 1997
- Gefährliche Serpentinen/Rumänische Lyrik der Gegenwart, Ausgewählt, herausgegeben und mit einem Nachwort versehen von Dieter Schlesak/ausgestattet mit Zeichnungen von Pomona Zipser; Edition Druckhaus, [Germania], 1999
- Poètes roumains contemporains, Choix et présentation: Irina Petraș. Traduction: Ioana Crăciunescu et Alexandru Ștefănescu, Révision: Donald Alarie, Michelle Fiset et Bernard Pazier; Écrits des Forges, Québec, Canada & Editura Didactică și Pedagogică, București, 2000
- xxx, Voices of Contemporary Romanian Poets, Selection and English version by Dan Brudașcu, Sedan Publishing House, 2007
Ediții critice[modificare | modificare sursă]
- I. Negoițescu, Scriitori contemporani, Ediție îngrijită de Dan Damaschin, Editura „Dacia”, Cluj, 1994
- I. Negoițescu, Ora oglinzilor/Pagini de jurnal, memorialistică, epistolar și alte texte cu caracter confesiv. Ediție îngrijită, prefață și note de Dan Damaschin, Ed. „Dacia”, Cluj, 1997
- I. Negoițescu, Despre E. Lovinescu, Ediție îngrijită și note de Dan Damaschin, colecția „Cercul literar de la Sibiu”, Ed. Paralela 45, Pitești, 1999
- I. Negoițescu, Însemnările unui cosmopolit, Ediție alcătuită și îngrijită de Dan Damaschin, colecția „Cercul Literar de la Sibiu”, Editura Paralela 45, Pitești, 1999
- xxx, Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul/Ediție alcătuită de Dan Damaschin. Volum în limbile română, greacă și latină. Cu ilustrații de Albrecht Dürer (ciclul Apocalipsis cum figuris), colecția „Cartea religioasă”, Editura Paralela 45, Pitești, 2001
- xxx, Revista Cercului Literar/Restituire integrală a publicației (Nr. 1-6, ianuarie-august 1945), Ediție îngrijită de Dan Damaschin, cu o prefață de Petru Poantă; colecția „Euphorion”, Editura „Dacia”, Cluj, 2002
- Wolf von Aichelburg, Criza sufletului modern în poezie și alte scrieri românești. Ediție îngrijită, note și tabel cronologic de Dan Damaschin și Ioan Milea. Prefață de Dan Damaschin. Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010[5]
- xxx, Magistrul tăcerii în cercul cuvântului. Memorial și exegeze blagiene de Wolf von Aichelburg, Nicolae Balotă, Ovidiu Cotruș, Ștefan Aug. Doinaș, Petre Hossu, Victor Iancu, Henri Jacquier, I. Negoițescu, Cornel Regman, I.D. Sîrbu, Dominic Stanca, Radu Stanca, Eugen Todoran. Ediție îngrijită, note și bibliografie de Dan Damaschin și Ioan Milea. Prefață de Dan Damaschin. Editura Remus, Cluj-Napoca, 2011[5]
PREMII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Premiul pentru poezie la Festivalul național de literatură al studenților (1974)
- Premiul pentru poezie (vol. Trandafirul și clepsidra) al Asociației Scriitorilor din Cluj (1977)
- Premiul pentru Poezie contemporană al Festivalului „Lucian Blaga” (ediția I), 1991, Cluj
- Premiul pentru poezie la Salonul Național de Carte Oradea (1995) pentru volumul Atotsfârșitul
- Premiul pentru poezie al revistei „Poesis” (Satu Mare, 1996), pentru vol. Cartea expierilor
- Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj (1997) pentru Cartea expierilor
- Premiul special pentru poezie al Festivalului „Lucian Blaga”, Cluj, 2003
- Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj (2003) pentru vol. Îndurările
- Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj (2005) pentru vol. Rugăciunile pictorilor
- Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj (2009) pentru vol. Cercul Literar de la Sibiu/Cluj. Deschidere spre europeism și universalitate
AFILIERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Membru al Uniunii Scriitorilor din România
TUDOR GEORGE
Tudor George | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Ulmeni, Călărași, România |
Decedat | (65 de ani) București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | poet traducător manager[*] |
Activitate | |
Pseudonim | Tudor Georgescu[1] |
Limbi | limba română |
Studii | Universitatea din București |
Modifică date / text |
Tudor George (n. Tudor Georgescu[2] 3 februarie 1926[3], Ulmeni, Ilfov - d. 10 ianuarie 1992,[4] București) a fost un poet și traducător român.
DATE BIOGRAFICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A absolvit liceul „Marele Voievod Mihai” (București) și Facultatea de Științe Juridico-Administrative din București (1949).[2]
Poreclit Ahoe, a fost unul din boemii generației sale, împreună cu Leonid Dimov, Virgil Mazilescu, Teodor Pîcă, Florin Pucă, Dumitru Țepeneag etc..[5]
Totodată a fost și un bun jucător de rugby, devenit ulterior antrenor la Locomotiva Grivița Roșie.
Ultimii ani ai vieții (1980-1992) a locuit într-un bloc de pe str.Polonă nr.115, la scara A, unde se află o placă memorială a scriitorului.
Premiul de literatură sportivă Tudor George este numit în cinstea lui.
SCRIERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Legenda cerbului - poem (1957)
- Bob auriu (1959), carte pentru copii
- Balade (1967)
- Veverița de foc (1967), carte pentru copii
- Copacul descătușat - Poem simfonic (1968)
- Balade (1969)
- Țara migrenelor (1970)
- Balade singaporene, Ed. Tritonic (1970)
- Țara migrenelor (1970)
- Sonetele aeriene - trilogia sonetelor vol. I (1972)
- Armura de sudoare - trilogia sonetelor vol. II (1972)
- Bazarul cu măști - trilogia sonetelor vol. III, Ed. Eminescu, 1973
- Parfumul timpului (1975)
- Imnuri olimpice (1975)
- Sub semnul lui Hercule. Sport și liră (1976)
- Catehismul iubirii (1977)
- Imaculatul panegiric (1978)
- Cupola Bărăganului (1979)
- Scarabeul sacru - legende, balade, sonete, poeme (1979)
- Dicționar de omonime și de familii de cuvinte, ușor de învățat, pe rime, la care să luați aminte (1980), carte pentru copii
- Ierbarul amorului. Blazoane, imnuri, elegii, sonete, Ed. Junimea, 1981
- Inventar celest sau Taraba marelui talcioc cu hârburi strânse la un loc sau Turnanta frescă picarescă (1982)
- Dacica (1984)
- Cetatea de sidef (1985), carte pentru copii
- Olympia (cu Virgil Ludu), Ed. Sport-Turism, 1985
- Turmele soarelui (1985)
- Cartea Sonetului 1 , Ed. Cartea Românească, 1987
- Patriarhale și exotice (1988)
- Povestea lui Bob-Auriu (1989)
- Cartea Sonetului 2 , Ed. Cartea Românească, 1990
- Jurnal singaporean (2003)
TRADUCERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Kiss Jenö, Poezii, ESPL, 1957, tr. împreună cu Teodor Pîcă, Alexandru Andrițoiu
- Giosue Carduc, Scrieri alese, (1964) (în colaborare cu Barbu Solacolu și Nina Fațon)
- Mark Gallai, Peste bariere nevăzute, (1965) (în colaborare cu Gleb Bocunescu)
- Ady Endre, Poezii, București, 1965;
- Aldo Palazzeschi, Surorile Materassi, (1969) (în colaborare cu Marilena Munteanu)
- Philip Sidney, Astrophel și Stella, (1980)
- Cecco Angiolieri, Cantonierul, (1982)
- Poeți letoni contemporani, (1987) (în colaborare cu Ioan Covaci)
- Domenico di Giovannini, Rime (1991)
PREMII ȘI DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979)
- Premiul Organizației de Pionieri (1980)[2]
MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT
ROD STEWART
Sir Rod Stewart | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Roderick David Stewart |
Născut | (77 de ani)[1][2][3][4] Londra, Anglia, Regatul Unit[5] |
Căsătorit cu | Alana Stewart[*] (–) Rachel Hunter[*] (–) Penny Lancaster[*] (din ) |
Copii | Kimberly Stewart[*] Sean Stewart[*] Renee Stewart[*] Liam Stewart[*] Ruby Stewart[*] |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | cantautor cântăreț chitarist artist de înregistrare[*] vocalist[*] |
Alte nume | Rod Stewart |
Gen muzical | rock Blues rock rhythm and blues pop Synthpop New Wave |
Tipul de voce | tenor |
Instrument(e) | chitară voce[*] muzicuță |
Case de discuri | Warner Bros. Records[*] Atlantic Records Capitol Records Mercury Records Warner Records[*] |
Premii | Comandor al Ordinului Imperiului Britanic[*] Knight Bachelor[*] Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] |
Discografie | |
Listă completă | Rod Stewart discography[*] |
Prezență online | |
site web oficial pagină Facebook cont Twitter Internet Movie Database Myspace canal YouTube | |
Modifică date / text |
Sir Roderick David "Rod" Stewart CBE (n. ,[1][2][3][4] Londra, Anglia, Regatul Unit[5]) este un cântăreț și compozitor britanic de origine scoțiană și engleză și unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.
Născut și crescut în Londra, Stewart locuiește în California și Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu în Marea Britanie. El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întâi în Billboard Hot 100.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Roderick Stewart s-a născut în Highgate, Londra, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai lui Robert Stewart și Gilbart Elsie. Tatăl său, Robert, care era de origine scoțiană, a lucrat în construcții în Leith, în apropiere de Edinburgh. Căsătoriți în 1928, cuplul Stewart a avut doi fii și două fiice în timp ce trăiau în Scoția. Ulterior s-au mutat în Highgate, unde Rod a venit pe lume în ianuarie 1945, în timpul celui de al doilea război mondial, la o jumătate de oră după ce o rachetă germana V-2 căzuse peste postul local de poliție din Highgate.
Familia sa nu a fost nici bogată, nici săracă, iar Stewart, fiind cel mai mic dintre frați a fost un copil răsfățat; Stewart și-a numit copilaria ca fiind fantastic de fericită. Nu a fost strălucit la școală, și a picat examenul dintr-a 11-a. A urmat apoi Școala secundară William Grimshaw în Hornsey. Tatăl său s-a retras din domeniul construcțiilor la vârsta de 65 de ani, apoi a deschis un magazin de ziare pe calea Archway, chiar peste drum de casa familiei.
Familia Stewart a fost pasionată de fotbal, astfel că Rod a jucat pentru o echipă locală, unde era căpitanul echipei. Era cel mai priceput din familie la fotbal, și de asemenea cel mai înfocat suporter al echipei Arsenal . Stimulat de către tatăl său, ambiția lui era să devină un fotbalist profesionist. Stewart a părăsit școala la vârsta de 15 și a lucrat pentru scurt timp la o fabrică, în timp ce era și distribuitor de ziare.
CARIERA MUZICALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În ceea ce privește muzica, Rod Stewart asculta artiști britanici și americani populari din acea vreme, cum ar fi Ewan MacColl, Alex Campbell, Woody Guthrie, Jack Ramblin Elliot, și în special Derroll Adams, artiști care de altfel l-au și inspirat. A început să cânte pentru prima dată în diverse cluburi din Londra, unde a făcut o impresie bună.
În 1968, se întâlnește cu chitaristul Jeff Beck, care îi propune o colaborare. Această colaborare l-a adus pe Stewart în prim-plan în momentul lansării celor 2 albume ale grupului, Truth și Beck-Ola. Însă adevărata carieră muzicală și-o începe atunci când își unește forțele cu cea mai mare trupă de rock din istorie, magnificii The Faces. Mulți ani de atunci, Rod Stewart a făcut înregistrări și a mers în turnee cu The Faces, lansând albume și demonstrând că de-a lungul timpului a progresat, devenind un compozitor de top. Timpul a trecut și Rod și-a dorit să se facă remarcat și ca artist solo în anul 1971. Succesul nu l-a părăsit nici acum.
Printre cele mai cunoscute piese ale lui Rod Stewart, devenite hituri încă din anii '60, se numără "Da Ya Think I'm Sexy?", "Sailing", "Maggy May", "All For Love", “Have you ever seen the rain”, "Baby Jane" și "All For Love", piesă înregistrată în 1993, alături de Bryan Adams și Sting pentru coloana sonoră a filmului "Cei trei mușchetari".
De la obraznicul rocker ce cânta prin cluburi, la artistul sofisticat al baladelor, de la trubadurul folk la gălăgiosul rock & roll , Rod Stewart a fost capabil de a-și schimba stilul iar și iar. Dar un lucru nu s-a schimbat niciodată , puterea lui de a cânta. După patru decenii, el este în continuare la fel. De-a lungul carierei, Rod a vândut aproximativ 200 de milioane de discuri în întreaga lume.
VIAȚA PERSONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În anul 2000, Stewart a fost diagnosticat cu cancer la tiroidă, fiind operat imediat. El mai suferise și înainte de un nodul benign la nivelul corzilor vocale, având nevoie de intervenție chirurgicală. Vocea lui a avut de suferit, nemaiputând cânta o vreme. După acea perioadă artistul a reînvățat cum să cânte. De atunci a donat o mare parte din banii săi unei fundații care se ocupă cu găsirea tratamentului pentru toate formele de cancer, în special cancerul ce afectează copiii.
Pe data de 11 octombrie 2005, Stewart a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, steaua numărul 2093. În 2006 Stewart a fost invitat ca și antrenor vocal la American Idol. El a fost numit ca fiind unul dintre cei mai bogați artiști din industria muzicii în Anglia, averea sa fiind estimată la 115 milioane de lire. În ceea ce privește viața sa personală, Stewart este cunoscut pentru legăturile sale cu femeile. El a avut opt copii cu cinci femei diferite.
Făcând referire la divorțurile sale, artistul a declarat că în loc să se mai căsătorească încă o dată, mai bine găsește o femeie ce nu-i place și îi dăruiește o casă.
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 2008: The Definitive Rod Stewart
- 2008: The Early Rod Stewart
- 2007: The Complete Great American Songbook
- 2007: The Day Will Come
- 2006: So Much To Say
- 2006: Still The Same… Great Rock Classics Of Our Time
- 2005: Thanks For The Memory — The Great American Songbook Vol. IV
- 2005: The Early Years
- 2005: Rhino Hi-Five: Rod Stewart
- 2005: Gold
- 2005: Chronicles
- 2005: Ain’t That Loving You Baby
- 2004: Stardust…The Great American Songbook III
- 2004: Stardust – The Great American Songbook Volume III
- 2004: Blue Moon
- 2003: As Time Goes By
- 2003: Encore: The Very Best Of Rod Stewart Vol. 2
- 2002: Reason To Believe: The Complete Mercury Recordings
Rod Stewart Greatest Hits Full Album -The Best Of Rod Stewart - Best Of Beautiful Rock Music Nonstop
ZOIA ALECU
Zoia Alecu | |
Zoia Alecu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Zoia Alecu |
Născută | (66 de ani) București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | muzician · cântăreață · compozitoare · textieră |
Activitate | |
Studii | Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București |
Gen muzical | folk · rock · folk rock · pop rock |
Instrument(e) | solist vocal · chitară · vioară |
Ani de activitate | 1973 - prezent |
Case de discuri | Electrecord · Roton · MediaPro Music · OVO Music |
Interpretare cu | Sfinx · Sfinx Experience · Adrian Sărmășan |
Prezență online | |
Site web pagină Facebook | |
Modifică date / text |
Zoia Alecu (uneori scris și Zoe Alecu, n. 10 ianuarie 1956, București) este o cântăreață, cantautoare, compozitoare și textieră română de muzică folk și rock. S-a lansat în anul 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele cantautoare din muzica folk autohtonă. Începând cu 1986 se alătură grupului Sfinx, continuându-și apoi activitatea alături de Sfinx Experience. Din anul 2006 a revenit pe scenă ca artistă solo, lansând până în prezent patru albume de autor.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Zoia Alecu s-a născut în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în zona centrală a Capitalei, pe Calea Victoriei. A urmat Liceul de Muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel. Aici a fost colegă cu viitoarea colaboratoare Crina Mardare.[1] A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, iar apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate. A început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.
În octombrie 1973 Zoia Alecu cântă la Club A, la invitația lui Doru Stănculescu.[2] Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974, tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cânte în Cenaclul Flacăra, chiar dacă nu rămâne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primăvara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la Cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”.
Vreme de trei ani compune muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara” din București. Devine o prezență obișnuită la Club A, Club Z și în alte locații de concert din Capitală, cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock cunoscute în epocă, precum Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief și Compact.
În 1986 Zoia Alecu este invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu în Danemarca. Adaptarea la noul repertoriu și stil muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu rămâne în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor '90. La puțin timp, se alătură noului proiect lansat de bateristul grupului Sfinx Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa continuă până în 1997, când formația revine în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri britanice EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut.[3] Participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience, Balkano (1999) și Sfinxstanbul (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție.[4] Zoia Alecu rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.
În 2006 se întoarce la „prima sa dragoste”, muzica folk, lansând primul album de autor intitulat Vino aici, editat la casa de producție OVO Music, aparținând cântărețului Ovidiu Komornyik.
În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat vreun material discografic în nume propriu mai devreme de februarie 2007. Albumul Vino aici reprezintă debutul discografic al artistei, după 34 de ani de la debutul scenic.[5] Vino aici conține zece piese, fiind realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente. Piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.
În februarie 2009 apare al doilea album semnat Zoia Alecu, intitulat Cărări de maci. Discul conține zece compoziții ale artistei. Piesa care dă numele albumului este inspirată din muzica țigănească rusească, ideea melodiei fiind inspirată de filmul Șatra (în regia lui Emil Loteanu), pe care Zoia l-a vizionat în 1975, la momentul apariției.[6]
În 2012 apare albumul Printre lupi, iar trei ani mai târziu, al patrulea disc, intitulat Să ierți. Ambele materiale discografice au fost lansate sub egida OVO Music.
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Solo[modificare | modificare sursă]
- Vino aici (CD, OVO Music, 2007)
- Cărări de maci (CD, OVO Music, 2009)
- Printre lupi (CD, OVO Music, 2012)
- Să ierți (CD, OVO Music, 2015)
Cu Sfinx Experience[modificare | modificare sursă]
- Balkano (CD, Sfinx Experience & Roton, 1999)
- Sfinxstanbul (CD, Media Pro Music, 2001)
Zoia Alecu - Vino aici
ANNA LESKO
Anna Lesko | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Anna Lesko[1] |
Născută | (43 de ani)[1] Chișinău, RSS Moldovenească (astăzi Republica Moldova) Chișinău, RSS Moldovenească, URSS |
Cetățenie | Rusia Republica Moldova România |
Ocupație | Cântăreață, pictoriță |
Gen muzical | Pop, dance, house |
Instrument(e) | Voce |
Ani de activitate | 2000 — prezent |
Case de discuri | Media Pro Music, Cat Music, Nova Music |
Interpretare cu | Alex, Animal X, Annes, Connect-R, Direcția 5, Distinto |
Discografie | |
Listă completă | Discografia Annei Lesko |
Prezență online | |
Site web pagină Facebook cont Twitter Internet Movie Database canal YouTube | |
Modifică date / text |
Anna Lesko (n. 10 ianuarie 1979 în Chișinău)[2] este o cântăreață, pictoriță, de origine etnică ucraineană din Republica Moldova, stabilită în România. La vârsta de șaptesprezece ani ea a efectuat o vizită în România, unde a hotărât ulterior să se stabilească.[2]
În anul 2000, artista a decis să se concentreze asupra unei cariere muzicale si a debutat cu piesa Cu tine eu la Festivalul de la Mamaia.[3] În 2002 a apărut și primul material discografic de studio al artistei, Flăcări,[4] ce conține și primul șlagăr al solistei — „Ard în flăcări” — care a rămas până astăzi unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale.[5] La scurt timp a fost lansat un al doilea album, Inseparabili, care a devenit un succes comercial, solista fiind recompensată și cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate.[6] Următoarele două discuri lansate — Pentru tine și Ispita — au marcat o schimbare a stilului muzical abordat de interpretă și au reprezentat o consolidare a carierei lui Lesko, lucru materializat prin șlagăre precum „Nu mai am timp”, „Lasă-mă să cred” sau „Anicyka Maya”.[7][8][9] În anul 2010, artista și-a lansat cel de-al cincilea material discografic, intitulat Jocul seducției, pentru care solista a lucrat cu o serie de compozitori diferiți, el fiind precedat de două extrase pe single, „Balalaika” și „In My Bedroom”.[10]
În paralel cu activitatea de muziciană, Lesko a făcut o pasiune pentru pictură, fiind consiliată în această artă de personalități notabile, precum Sabin Bălașa și Mircea Novac,[2] primul felicitând-o totodată pe interpretă pentru talentul său.[11] O serie de creații ale sale au fost expuse în Muzeul Național de Artă al României.[12] De asemenea, concomitent cu proiectele sale artistice, Lesko s-a implicat și în campania umanitară 1001 România sau a fost distribuită într-o serie de spoturi televizate pentru diferite produse.[13]
ANII COPILĂRIEI ȘI STUDIILE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Lesko s-a născut pe data de 10 ianuarie 1979 în orașul Chișinău din Republica Moldova — la acea dată parte a Uniunii Sovietice — având origini ruso-ucrainiene.[2][14] Tatăl interpretei, de profesie inginer constructor, este și el pasionat de muzică, cântând la o serie de instrumente, printre care acordeon sau chitară, în timp ce mama sa a moștenit o afacere de familie, numită Cooperativa.[15] Inițial condusă de bunicul din partea mamei, iar mai apoi de mama artistei, compania producea un ansamblu de articole vestimentare și de încălțăminte.[15] În primii ani de viață, interpreta a prezentat o serie de probleme la coloana vertebrală, ceea ce o obliga să practice exerciții constant.[15] Lesko a fost pasionată de dans, această activitate reprezentând „visul vieții sale”, ea fiind prezentă într-un ansamblu de dansuri populare.[15] Cu toate acestea, nu a rămas în cadrul grupului pentru o perioadă îndelungată, părăsindu-l deoarece această preocupare era prea obositoare.[15] Ea a continuat să se îndrepte spre această zonă artistică, migrând însă spre dansul clasic și cel modern, iar la vârsta de șaptesprezece ani a făcut o călătorie în România, în compania trupei de balet din care făcea parte, pe baza unui contract.[15]
Artista a fost impresionată de această țară și a început formalitățile pentru a fi repatriată aici.[15] Odată încheiată această procedură, Lesko a învățat limba română în compania unei persoane ce nu cunoștea limba rusă, aceasta influențând-o însă să se îndrepte spre o profesie de avocat, ce ar fi ajutat-o să se integreze mai ușor în societate.[15] Concomitent, interpreta a început să dezvolte o pasiune pentru pictură, prin intermediul acesteia reușind „să își transforme cea mai frumoasă parte a sufletului în imagini”.[15] Lesko a intrat la facultatea de Drept din București, unde a întâmpinat o serie de dificultăți, majoritatea fiind legate de limba română și de percepția celor din jur asupra sa, însă aceasta a reușit să își finalizeze studiile.[15][16]
CARIERA MUZICALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
2000 — 2003: Debutul discografic și «Inseparabili»[modificare | modificare sursă]
În anul 2000, Lesko a decis să se concentreze pe o serie de proiecte muzicale, în acest scop a început să participe la concerte cu formația Direcția 5, alături de care a susținut recitaluri timp de aproximativ un an.[3] Ulterior, în anul 2002 a luat startul promovarea primului său extras pe single, „Ard în flăcări”.[5] Acesta posedă un ritm dinamic, influențe slave și un grup de versuri în limba rusă.[17][18] Înregistrarea, compusă de producătorul muzical Marius Moga,[18] a beneficiat de un videoclip — filmat în prezența regizoarei Andreea Păduraru — și de o campanie de promovare adiacentă.[19] Păduraru s-a declarat mulțumită de colaborarea cu Lesko, afirmând totodată faptul că aceasta posedă „calități actoricești”.[19] Grație difuzărilor primite din partea posturilor de radio din România, compoziția a intrat în ierarhia națională Romanian Top 100 la finele aceluiași an, reușind să se poziționeze pe treapta cu numărul optzeci și doi.[20] Materialul ce marchează debutul discografic al solistei, Flăcări, a fost distribuit de lanțurile de magazine începând cu luna decembrie a anului 2002, el conținând unsprezece piese, dintre care două remixuri.[4] În ciuda prezenței slabe înregistrare în clasamentul românesc, „Ard în flăcări” a devenit unul dintre cele mai cunoscute cântece din întreaga sa carieră.[5]
- Probleme în ascultarea fișierului? Consultați pagina de ajutor.
„Ard în flăcări” | |
0:15 | |
„Ard în flăcări” — primul extras pe single din cariera muzicală a lui Lesko — a devenit unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale. |
La scurt timp, în prima parte a anului 2003, a avut premiera celui de-al doilea single al artistei, „Inseparabili”. Asemeni predecesorului său, acesta a beneficiat de un videoclip și de o campanie de promovare, anunțând totodată lansarea albumului omonim.[21] Distribuirea materialului a luat startul pe data de 28 octombrie 2003, la mai puțin de un an de la debutul său discografic.[21] Pentru a crește popularitatea materialului, artista a început promovarea unui nou extras pe single, alegând de această dată balada „Inocența” și a susținut o serie de concerte, cuprinse într-un turneu.[21] Compoziția s-a bucurat de succes în Romanian Top 100, unde s-a clasat pe locul patruzeci și nouă.[22] La aproximativ cinci luni de la debutul său, albumul a fost recompensat cu un disc de aur pentru cele peste 35.000 de exemplare comercializate, distincție ce i-a fost înmânată artistei de casa de discuri Nova Music în cadrul emisiunii de televiziune Teo Show, difuzată de postul Pro TV și moderată de Teo Trandafir.[6] „Inseparabili” a fost inclus pe albumul de compilație Sete de distracție, alături de șlagăre ale unor artiști precum Bere Gratis, Marius Moga sau Vank.[23]
2004 — 2005: Materialul «Pentru tine»[modificare | modificare sursă]
În prima parte a anului 2004, Lesko a reintrat în studioul de înregistrări pentru a concepe un nou album.[7] Spre deosebire de predecesorii săi, noul material a fost influențat de muzica rock, interpreta cooptându-l pe membrul formației Direcția 5 și producătorul Marian Ionescu, care s-a ocupat de realizarea întregului album.[7] Compunerea discului s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ trei luni, materialul, intitulat Pentru tine, fiind lansat la scurt timp de la completarea sa.[24] El a fost precedat de promovarea cântecului omonim, care a beneficiat de un videoclip regizat de Andreea Păduraru — cu care Lesko colaborase anterior la alte materiale.[24] Scurtmetrajul a fost inspirat din stilul vestimentar al lui Marilyn Monroe, artista abordând o înfățișare retro.[24] Asemeni celorlalte extrase pe single lansate anterior de solistă, „Pentru tine”, nu a reușit să se poziționeze în primele patruzeci de trepte ale ierarhiei naționale din România, câștigând doar locul cu numărul șaptezeci și nouă.[25]
La scurt timp, au fost date publicității informații conform cărora Lesko a început pregătirile unui nou videoclip, pentru piesa „Nu mai am timp”, aceasta nefiind însă prezentă pe lista cântecelor incluse pe albumul promovat în acea perioadă. Materialul a fost filmat în București, iar articolele de îmbrăcăminte folosite de solistă au fost realizate de ea însăși în colaborare cu Ramona Stanca.[26] Înregistrarea — o colaborare cu Alex — a beneficiat și de o campanie de promovare adiacentă, ce s-a dovedit un succes, lucru dovedit de clasările notabile obținute în listele oficiale.[27] Ulterior, s-a confirmat faptul că înregistrarea urma să fie inclusă pe o ediție specială a albumului Pentru tine.[28] Cântecul a devenit cel mai mare succes al interpretei de la debutul său,[29] clasându-se pe treapta cu numărul zece în Romanian Top 100, ajutând și la sporirea popularității materialului de proveniență.[30] Versiunea reeditată a discului, inclus o serie de înregistrări adiționale, printre care și un duet cu Cristian Enache, intitulat „Să-mi dai curaj să zbor”.[28] De pe album a mai fost extras un single, intitulat „Lasă-mă să cred”, ce a fost lansat în prima parte a anului 2005 și al cărui videoclip a avut premiera în luna mai a aceluiași an.[31] Scurtmetrajul a fost filmat fără ca artistei să îi fie adus la cunoștință acest fapt, ea fiind în acel moment într-o sedință foto pentru revista The One.[31] Conform website-ului Comunicate de Presă.ro, acest aspect este o premieră pe piața muzicală românească și cea mondială.[31] Un nou turneu național de promovare a fost susținut și pentru acest album, fiind intitulat Anna Lesko — Pentru tine, la care a luat parte și formația Karma, ce a cântat în deschiderea evenimentelor.[32]
2005 — 2007: «Ispita» și succesul în clasamente[modificare | modificare sursă]
La finele anului 2005 a început promovarea unui nou produs discografic de studio, Ispita, ce a fost precedat de lansarea unui extras pe single. Cântecul, intitulat „Anicyka Maya”, a fost compus de Laurențiu Duță și conține influențe rusești,[33] adăugate la cererea artistei.[34] Înregistrarea a beneficiat de un videoclip și de o campanie de promovare, aspecte ce au facilitat ascensiunea sa în clasamente. La scurt timp de la lansarea sa, piesa a urcat în top 10 în ierarhia Romanian Top 100, ocupând locul secund timp de o lună de zile și devenind cel mai mare succes al solistei în ierarhia oficială din România.[35][36] Compoziția a primit o nominalizare la gala premiilor MTV Romanian Music Awards 2006, la categoria „Cea mai bună piesă”,[37] însă trofeul a fost ridicat de formația Morandi, pentru șlagărul „Beijo (Uh la la)”.[38] De asemenea, solista a susținut și un recital pe scena evenimentului, alături de artiști precum Akcent, Direcția 5, Proconsul, Paraziții sau Sugababes.[39] Albumul de proveniență al șlagărului, Ispita, a fost lansat la scurt timp, Lesko declarând că acesta „s-a născut din dorința permanentă de explorare a fenomenului bărbat-femeie”,[40] adăugând faptul că își dorește să își învețe fanii „despre libertatea de a iubi și trăi”.[41] Albumul, ce marchează schimbarea stilului muzical abordat de Lesko, a fost recompensat cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate pe teritoriul României, mai precis, peste 10.000 de unități comercializate.[42][43]
- Probleme în ascultarea fișierului? Consultați pagina de ajutor.
„Anicyka Maya” | |
0:16 | |
„Anicyka Maya” a devenit cel mai mare succes al solistei în România, ocupând locul secund în ierarhia celor mai difuzate cântece din acest teritoriu. |
„Anicyka Maya” a fost singurul single promovat de pe album, însă în aceeași perioadă, artista a colaborat cu formația Animal X, imprimând cu aceștia înregistrarea „Ca la început”, ce a fost inclusă pe materialul Derbedei. În ciuda acestui fapt, în momentul în care interpreta a fost solicitată pentru a lua parte la filmările videoclipului adiacent, aceasta i-a informat pe componenții grupului muzical de faptul că se află în imposibilitatea de a realiza acest lucru.[44] Ulterior, Lesko a fost înlocuită de Corina, cu care piesa a fost re-înregistrată, solista luând parte și la filmările unui scurtmetraj în scop promoțional.[45] Formația a declarat într-un interviu acordat publicației bilunare Bravo faptul că au renunțat la proiectul cu Lesko deoarece imaginile lor nu se potriveau.[45] Conform presei din România, artista a renunțat la colaborarea cu Animal X întrucât ar fi fost constrânsă de producătorul său, Laurențiu Duță, pe fondul unui conflict mai vechi dintre acesta și formația antemenționată.[44] Șerban Copot, unul dintre membrii fondatori ai grupului, a declarat la finele anului 2006 faptul că Duță se folosește de faptul că este compozitor și că le impune cântăreților cu care lucrează să nu colaboreze cu Animal X, Lesko fiind descrisă de acesta ca fiind „unealta unei intrigi diabolice”.[44] Artista a continuat cu promovarea unui nou extras pe single, „24” — neinclus pe albumul Ispita. Lansată în format maxi single, înregistrarea a beneficiat de un videoclip, lucru ce a ajutat la creșterea popularității sale.[3] Compoziția a ocupat locul zece în ierarhia națională din România, devenind cea de-a treia reușită de top 10 a solistei în clasament.[46] În aceeași perioadă, artista a cântat în deschiderea evenimentului în care a fost lansat albumul de debut al formației Heaven și a lansat DVD-ul Anna Lesko Video Collection, material ce conține toate videoclipurile filmate de artistă până în acel moment.[47][48] Înregistrarea „24” i-a adus artistei și o a doua nominalizare la premiile MTV Romanian Music Awards, în 2007, la categoria „Cea mai bună interpretă solo”,[49] însă trofeul a fost adjudecat de Andreea Bănică.[50] De asemenea, la finele anului 2006 Lesko a început o colaborare de scurtă durată cu emisiunea de Divertis,[51] artista interpretând un rol secundar în serialul spectacolului.[52] Solista a apărut în trei episoade, pentru care a filmat timp de trei zile, declarându-se mulțumită de experiența trăită.[53]
2007 — prezent: Perioada de tranziție și «Jocul seducției»[modificare | modificare sursă]
În prima jumătate a anului 2007 Lesko a semnat un contract cu casa de discuri Cat Music, sub egida căreia urmau să fie lansate viitoarele sale produse discografice.[54] La scurt timp a început promovarea cântecului „1001 Dorințe”, pe care l-a interpretat și la gala premiilor MTV Romanian Music Awards, acesta fiind primul său single lansat de această companie sub noul angajament.[54] Piesa a debutat în Romanian Top 100 în scurt timp, devenind cel de-al cincilea șlagăr de top 40 al artistei în acest clasament.[55] Videoclipul a fost realizat într-un interval de trei luni și regizat de Bogdan Toader.[56][57] Un an mai târziu, în 2008, prezentă la emisiunea Răi da' Buni, moderată de Mihai Morar, solista și-a promovat o serie de proiecte adiacente carierei artistice și a interpretat următorul său single, „Ignoranța”, care nu a beneficiat de un videoclip și nu a obținut poziționări remarcabile în clasamentele de specialitate din România.[58] Cântecul a fost realizat în colaborare cu frecventul colaborator al lui Lesko, Laurențiu Duță, dar și în compania lui Gabriel Huiban.[59] În aceeași perioadă, au apărut informații conform cărora solista se afla în studioul de înregistrări pentru a lansa un nou album, colaborând cu producătorii Keo, Laurențiu Duță și Gabriel Huiban.[10]
Ulterior, a început promovarea compoziției „Balalaika” — scrisă de artistă în colaborare cu Claudiu Cota și produsă de Angelika Vasilicov și Dan Griober, cel din urmă ocupându-se și de orchestrație — care a fost lansată ca primul extras pe single al viitorului album.[12][59] Scurtmetrajul — regizat de același Bogdan Toader — se desfășoară într-o bază militară sovietică ascunsă într-o peșteră sub un oraș bombardat, un scenariu diferit de cele abordate anterior de artiștii din România.[60] În prima parte a anului 2010, Lesko a pornit într-un turneu de promovare, în compania formației Distinto și a solistei Annes, care are drept scop lupta împotriva drogurilor.[61] La scurt timp, în februarie 2010, a fost lansat și cel de-al cincilea material discografic de studio al interpretei, intitulat Jocul seducției.[62] Discul conține toate cele trei extrase pe single lansate în avans — „1001 Dorințe”, „Ignoranța” și „Balalaika” — alături de alte înregistrări noi.[62] Pe album se găsește și o colaborare cu Distinto, remixul compoziției „Russian Love (Katyusha, Ochichiorne, Kalinka)”,[62] ce constituie o compoziție culeasă din folclorul tradițional rusesc.[59] Pentru a crește popularitatea discului, cântăreața a început promovarea piesei „In My Bedroom”, compusă de Connect-R și Chris Mayer.[63] Înregistrarea marchează o schimbare a stilului, Lesko migrând spre zona muzicii dance-house, fiind și prima piesă a solistei în limba engleză ce beneficiază de promovare.[64] Percepția asupra colaborării a fost diferită,[64][65] însă cântecul a readus-o pe artistă în clasamentele de specialitate din România.[66][67] Albumul de provenință, Jocul seducției, reprezintă o combinație între o serie de stiluri muzicale,[68] incluzând compoziții interpretate în limbile română, rusă și engleză.[59] Videoclipul șlagărului „In My Bedroom” a fost regizat de Iulian Moga și filmat în clubul bucureștean Bamboo, scurtmetrajul fiind unul dintre cele mai anticipate ale verii anului 2010.[29] În 2011, lansează un nou single, intitulat “Get it”. Piesa a fost compusă de “vinovații” hitului “Anycika Maya”, Gabriel Huiban și Laurențiu Duță.
ACTIVITATEA CA ARTIST PLASTIC[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Pe lângă succesul înregistrat în cariera muzicală, Lesko și-a dedicat o parte din timp și picturii, artă de care aceasta este pasionată.[3] Solista a fost consiliată în acest domeniu de personalități notabile, printre care Sabin Bălașa și Mircea Novac.[2] Cea mai puternică încurajare de a continua pe acest drum a venit din partea pictorul Sabin Bălașa, care în urma vizionării unui grup de lucrări semnate de Lesko, a informat-o pe aceasta că este impresionat, declarându-i: „rusoaico, pentru mine ești o revelație”.[69] Primul tablou pictat de artistă a fost vândut contra unei sume de 3.000 de dolari.[69] De asemenea, o parte dintre operele interpretei sunt expuse într-o galerie a Muzeului Național de Artă al României.[12]
Lesko a postat pe website-ul său și o declarație referitoare la pasiunea sa, afirmând: „Am luat lecții de pictură de la Sabin Bălașa și Mircea Novac. Picturile mele reprezintă extremele stărilor sufletești prin care trec: fericirea și tristețea. Dacă ai multă ambiție, voință, muncești mult pe cont propriu și îți urmazi instinctele satisfacția va fi foarte mare. Mult mai mare decât dacă ar veni cineva cu o temă arhistudiată. Nu cred în critica de specialitate. Pictura ocupă un loc foarte important în viața mea încât nimeni nu m-ar putea despărții de șevalet și culori”.[70] De asemenea, fostul său mentor, Sabin Bălașa a calificat-o pe Anna Lesko drept „una dintre cele mai talentate ființe” pe care le-a întâlnit, fiind „o mare plăcere să-i dau câteva lecții”.[11][71][72]
IMAGINEA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Lesko este cunoscută pentru articolele vestimentare abordate în interpretările sale live,[73] acestea îmbinând o serie de elemente din portul popular rusesc.[74] Îmbrăcămintea afișată de ea și de dansatoarele care o însoțesc pe scenă și în emisiunile de televiziune este realizată de artistă însăși, fiind ajutată de designeri profesioniști Andreea și Matei Corvin.[73] Lucrările astfel produse sunt finalizate în atelierul celor doi.[73] În timpul unui interviu din mai 2007, solista a declarat faptul că privește vestimentația din punct de vedere artistic și plastic, percepția sa asupra combinației de culorilor și materiale corespunzând unui tablou.[75] De asemenea, interpreta a afirmat faptul că trecerea timpului i-a influențat stilul vestimentar, dar „nu simte nevoia să se inspire din stilul vreunei vedete internaționale”, fiind mulțumită de „aspectul” său.[76]
În anul 2008, Lesko a participat la o ședință foto, găzduită de revista FHM România, pentru realizarea unui calendar.[77] Pentru acest proiect au fost cooptate alte interprete din România, printre care Elena Gheorghe sau Oana Nistor (solista grupului muzical Activ).[77] De asemenea, în anul 2010 solista a fost desemnată de revista Story „cea mai frumoasă vedetă din România”.[78] De-a lungul carierei sale artistice cântăreața a apărut pe coperțile unor reviste precum Bolero,[79] FHM România,[80] Ideal Mariaj,[81] Story sau The One.[82][83] De asemenea, doar în anul 2004, solista a avut peste douăzeci de apariții pe coperțile publicațiilor din România.[84]
De asemenea, Lesko a fost criticată de presa din România pentru faptul că nu obișnuiește să susțină recitaluri live, fiind totodată blamată de moderatorul de televiziune Cătălin Măruță, care (conform 9am.ro) a făcut o serie de aluzii la adresa solistei în mod constant în cadrul emisiunilor sale.[85] Solista a răspuns acuzațiilor aduse, declarând următoarele: „nu am apărut peste noapte. Am câțiva ani de muncă în spate. Mai bine de un an, am cântat cu Direcția 5, 100% live, iar acum sunt invitată să fac tot felul de demonstrații, să arăt că într-adevăr am voce, dar eu nu simt nevoia să mă justific în fața nimănui. Din punct de vedere artistic, sunt foarte bine, chiar dacă mereu se găsește cineva să comenteze prestația mea artistică”.[3] Lesko a ținut să respingă și afirmațiile conform cărora un solist poate fi complet prelucrat în studioul de înregistrări, mărturisind că „nu e adevărat că din butoane faci orice într-un studio. Asta este o legendă!”.[3] Într-un interviu acordat publicației Evenimentul Zilei interpreta a declarat faptul că „în ceea ce privește cântatul live, și eu, și mulți alți artiști cântăm live de câte ori instalațiile de sunet sau chiar reglajele nu ne batjocoresc”.[56]
PROIECTE ADIȚIONALE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
1001 România
În anul 2007, Lesko s-a implicat în campania 1001 România, ce își propunea să ofere ajutor persoanelor cu posibilități materiale reduse.[13] Prezentă la emisiunea Divertis Mall, difuzată pe postul de televiziune Antena 1, pentru a realiza premiera videoclipului pentru piesa „1001 Dorințe”, cântăreața a ținut să menționeze faptul că similaritățile dintre titulatura campaniei și denumirea compoziție sunt o pură coincidență, șlagărul său nefiind realizat exclusiv pentru acest proiect.[86] În urma unei tombole, solista a extras primul câștigător, o tânără din Republica Moldova ce dorea să își încheie studiile postliceale.[87][88][89] Multiple surse citează faptul că interpreta s-a oferit să îi plătească acesteia taxele de studiu până la absolvirea Facultății de Economie a Serviciilor și Comerțului din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”.[87][88][89] La câteva luni după acest eveniment, câștigătoarea campaniei a acuzat-o pe artistă de faptul că nu și-a ținut promisiunea și singurul lucru pe care și l-a dorit a fost să își îmbunătățească imaginea.[90] În urma acestor declarații, cântăreața a susținut faptul că întreaga acțiune este una menită să îi pericliteze imaginea publică.[90] De asemenea, multiple surse susțin că Lesko a fost dispusă să apeleze la fondurile proprii pentru a-i ajuta pe câștigători.[90] Ulterior, atât Music Management, cât și artista au afirmat faptul că SC 1001 Net Romania, compania care se ocupa de câștigători, nu și-a respectat anumite clauze incluse în contract, urmând să o acționeze în justiție.[90]
Reclame și apariții promoționale
Tot în anul 2007, artista a fost distribuită într-o reclamă de promovare a brandului Dacia.[91] În timpul scurtmetrajului s-a făcut uz și de una dintre înregistrările interpretei, aceasta fiind șlagărul „Anicyka Maya”. La scurt timp după debutul reclamei pe posturile de televiziune, compania a filmat alte cinci spoturi publicitare, fiecare beneficiind de prezența unei alte soliste de muzică ușoară din România, respectiv, Anca Badiu, Andreea Bălan, Andreea Bănică, Delia Matache și Miki.[91]
În 2010, Lesko a fost prezentată și în cadrul unei reclame pentru compania de telecomunicații Vodafone, în care a fost afișată în compania jucătorului de basket Gheorghe „Ghiță” Mureșan.[92] Aceasta a fost una dintre cele două materiale promoționale lansate concomitent, cel de-al doilea prezentându-l pe același Mureșan și pe interpretul Dan Bălan.[92]
VIAȚA PERSONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Prima relație a solistei a fost cea cu omul de afaceri Irinel Columbeanu, alături de care a conviețuit timp de opt ani.[93] Cei doi s-au cunoscut în anul 1996, în urma unei vizite efectuate de Lesko în România alături de un ansamblu de dansuri.[93] Aceștia au pășit pe drumuri separate în anul 2004.[93] Referitor la relația pe care a avut-o, artista a declarat următoarele: „Lângă Irinel, am fost foarte fericită. L-am iubit, iar asta a făcut să dureze relația noastră mai bine de opt ani; plus că am fost alături de el în niște momente foarte grele. Relația cu el m-a făcut să completez multe lucruri la personalitatea mea, eu fiind în plin proces de maturizare”.[3] Conform presei din România, Lesko a mai avut relații amoroase cu Marian Ionescu, liderul grupului muzical Direcția 5,[94] Liviu Moreanu,[95] Codin Maticiuc sau Elan Schwartzenberg.[96][97] De asemenea, referitor la prezența constantă a vieții sale personale în publicațiile românești Lesko a declarat următoarele: „Chiar dacă presa mă cuplează toată ziua bună ziua cu câte cineva, pentru că e suficient să stau de vorbă cinci minute cu un personaj masculin ca să se iște bârfe, de fapt, au fost extrem de puțini bărbați pe care i-am lăsat să exploreze terenul”.[3]
A fost măritată 8 ani cu cîntărețul DJ Vinnie, în urma relației rezultând un fiu. A divorțat în 2020. [98] [99]
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Albume
| Albume video
Maxi single
|
PREMII ȘI NOMINALIZĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
An | Eveniment | Categorie | Lucrare | Rezultat | Note |
---|---|---|---|---|---|
2006 | MTV Romanian Music Awards 2006 | Nominalizare | |||
2007 | MTV Romanian Music Awards 2007 | Nominalizare |
Anna Lesko 🇺🇦 ❎ GIM 🇷🇴 - Guleala (Official Video)
MUZICĂ PENTRU SUFLET:
1.
Most Famous Beautiful Relaxing Classical Piano Music - Greatest Hits Romantic Love Songs Ever
oua fierte, ochiuri sau omleta in diferite combinatii cu diverse tipuri de nuci si branza, eventual si cu legume, | |
branza telemea - de preferat maturata, cascaval, iaurt simplu, smantana, unt 80-82%, | |
salam crud uscat - cu limitele de mai sus, | |
una - doua felii de paine integrala (de preferat facuta in casa, din grau intreg din comert, dar in cantitatea asta nu e o mare problema indiferent de tip), | |
legume (castravete, rosie, ardei - cele mai usor de folosit), | |
toate tipurile de nuci si seminte existente pe planeta asta | |
fructe cu continut redus de zaharuri (kiwi, grepfruit, portocala, mar, fructe de padure, ananas crud); | |
cateva felii de carne fiarta / la cuptor / prajita (eventual sub forma de sendvis - eu prefer pentru usurinta in utilizare branza / cascavalul cu mentiunea ca imi place sa fie de obicei mai groase ca felia de paine) |
NU “CEREALE CU LAPTE” care inseamna de fapt “cereale procesate, nu integrale, cu minim 25% zahar vandute la pret de carne - 35 ron pe kg” | |
NU IAURTURI CU FRUCTE din comert - sunt la fel de proaste, daca nu chiar mai proaste - cu un continut de zahar incredibil de mare, similar cu al inghetatei. Daca vrei iaurt cu fructe, iti pui singur fructe de padure in iaurt integral si este o combinatie decenta. | |
MEZELURILE TREBUIE EVITATE, desi uneori pot fi o solutie acceptabila - la limita avariei, dar de 1-2 ori pe luna, si atunci sa fie vorba de ceva salam crud-uscat de buna calitate si de preferat sa consumi pe langa el si alimente care sa contina vitamina C - nitratul de sodiu din mezeluri nu se mai transforma in nitriti si nitrozamine cancerigene. | |
CREMVUSTII pentru copii sunt o mare MIZERIE. La pret de carne ti se vinde o bataie de joc nutritionala, din carne de pe oase si resturi de oase (carne dezosata mecanic), gelatina, E-uri, proteina vegetala. | |
BRANZA TOPITA NU ESTE BUNA. Vei gasi multe E-uri pe eticheta - mult prea |
Sandvisuri gustoase cu branza telemea, felii de castraveti pe deasupra, decorate cu rosii si alune. |
De dimineata - cateva feliute de kiwi, branza, cascaval, caju, cateva migdale si alune de padure, 3 patratele de ciocolata neagra 80%, o cafea Dark Sumatra (asta e pasiunea mea vinovata). Nu cred ca exista om caruia sa nu-i placa asa ceva. Nu se poate compara cu un bol de cereale cu lapte. |
Dimineata asta. Mancatul asta nu e asa de simplu cum crede lumea - e mult mai simplu. Cascaval, caju, alune de padure, migdale. Perfecte pentru keto. Proteine de buna calitate, grasimi suficiente - gust, satietate, acizi grasi esentiali, carbo putini, fibre, antioxidanti, fitonutrienti. |
Din seria LIKE A BOSS. Omleta din 3 oua de tara, cascaval, caju, nuci, putin patrunjel. Cateva rosii cherry pentru "decor". Proteine de foarte buna calitate, grasimi suficiente pentru keto - satietate, gust, acizi grasi buni, fibre, fitonutrienti, antioxidanti, minim de carbo. A fost delicios. |
De azi dimineata: doua felii subtiri de paine, unt 82%, branza, pate de ficat de gasca, migdale, nuci. Branza e mai groasa decat painea. Combinatia de pate si migdale a fost excelenta, mai buna decat mi-as fi imaginat. Proteine bune, grasimi de calitate, fibre, vitamine, minerale. Pateul intra la categoria mezeluri si nu este recomandat, dar merge asa odata pe luna, ca tot a fost cu Pastele si cu cozonacul (deci oricum au fost cateva zile de trisat). |
2 felii de paine, unt 82 %, telemea maturata de vaca, niste nuci si migdale, cateva feliute de castravete si ridiche. Super fast food: dureaza 3 minute sa le aranjezi - proteine de calitate, grasimi destule, putini carbo, satietate si gust, fibre, antioxidanti, minerale, vitamine. |
Piept de pui, putina mazare, caju, nuci - maruntite, unt 82% - proteine de buna calitate, putini carbs, destule grasimi pentru keto, fibre, antioxidanti, fitonutrienti, vitamine, minerale. Mazarea poate fi una din sursele acceptabile de carbo pe keto - low carb, mai ales daca faci si efort (are cam 9% zaharuri, 100-150 de grame nu vor omori pe nimeni). Si fasolea verde este o sursa, dar mie nu-mi place deloc :). |
Un pranz pe cinste. Poza nu mi-a iesit prea bine, dar a fost foarte bun. Ficat de pui prajit in ulei, cu apa si usturoi, legume la cuptor gratinate cu unt 82%, cascaval, smantana si ou. Proteine de mare calitate, grasimi suficiente, fibre, fitonutrienti, vitamine, minerale. Ketogenic. Delicios. Satios. Unde mai pui ca nu ingrasa, ci slabeste, contrar a ceea ce ati mai auzit pe la TV de la tot felul de nutritionisti. |
Cea mai buna leguma e porcul. Muschiuletul de porc facut in unt. Cu nuci si caju. Cum altfel decat Like a Boss :) |
Din farfurie direct pe Facebook. Muschiulet de porc, migdale, avocado, sfecla rosie. Proteine, grasimi bune, foarte putini carbo, fibre, fitonutrienti, vitamine. |
In seara asta am mancat ceva super: 3 oua, mozzarella, nuci, caju, marar si patrunjel, putina sare - batute bine si aruncate cateva minute in tigaie unde pusesem niste unt. Si inca vreo cateva minute niste muschiulet de porc facut tot in unt. Am prajit si o felie de paine si am pus pe ea unt si deasupra untului muschiuletul. |
Sper sa nu uit nimic - cascaval cu somon pe deasupra, masline verzi cu migdale, alune de padure, migdale, caju, 2 patratele mici de ciocolata neagra, un kiwi mic, o cafea neagra. Am bifat la toate capitolele: proteine de mare calitate nutritionala, grasimi in cantitate suficienta pentru keto - satietate, gust, acizi grasi benefici, putini carbo, antioxidanti, fibre, fitonutrienti, vitamine, minerale . Combinatia asta merge la orice ora. |
Placinta de la bunica. Merita sa trisezi cu o bucatica din asta (chiar daca n-am sarit de 50 grame carbs :). A pus foarte putin zahar, putina faina, dar mai multa branzica. A fost delicioasa. |
Cel mai bun cozonac este ala facut de bunica. Cele din comert sunt sinistrosenii cu nume de cozonac doar pe hartie, in rest o paine dulce afanata cu putin continut, si ala de o calitate indoielnica. De ce este cel mai bun? Pentru ca a pus 10 oua (de tara) la kg de faina, pentru ca a pus unt 82 % (6 pachete), pentru ca a pus jumatate de kilogram de cacao din aia cu multa grasime (22%), pentru ca a pus multa nuca (1,5 kg) si pentru ca este muncit. |
Azi am avut pofta de ceva dulce. Am facut mascarpone cu fructe de padure: 3-4 linguri de mascarpone si 3-4 linguri de fructe de padure puse intr-o ceasca si amestecate bine. Mie mi-a placut. In total 5-10 grame de zaharuri. Fructele de padure sunt avantajoase intrucat au un raport foarte bun de nutrienti (fitonutrienti, antioxidanti, minerale, vitamine) raportat la dimensiunea lor si la cantitatea de zaharuri. Sunt considerate superfructe. |
Pentru cei care nu pot rezista fara ceva dulce exista o solutie delicioasa: ciocolata neagra. Eu am combinat un mar mic, un kiwi feliat, o mana de migdale si una de alune de padure cu 3 patratele de ciocolata 85% cacao. Proteine de calitate, grasimi bune - inclusiv faimoasele omega 3, fibre, minerale, vitamina C, antioxidanti si doar vreo 15 grame de zaharuri (acceptabil chiar si pe keto). |
Dupa o saptamana de dieta ketogenica, azi am facut o mica incarcare vinovata cu carbohidrati. Cheesecake facut in casa. O tava intreaga. Totusi, are o cantitate minima de carbohidrati si numai chestii bune: zahar brun bio, oua de tara bio, branza de vaci bio, unt bio, ce sa mai... chiar si biscuitii au fost bio, fara grasimi hidrogenate. Contine si alune de padure (non bio ca dadeam faliment). |
Cosmarul unui nutritionist conventional mai putin informat – o simfonie de nuci, migdale, caju, seminte si de pofta putina ciocolata neagra 85% cacao si 3 caise uscate. Unde mai pui ca nici nu ingrasa (pe keto). Am lins acum cateva secunde ultimele seminte. Delicios. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu