MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 16 IANUARIE 2024 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Decese, Sărbători, RELIGIE ORTODOXĂ, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET, TEATRU/FILM, GÂNDURI PESTE TIMP, SFATURI UTILE
ISTORIE PE ZILE
Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola), cunoscut anterior drept Octavian, a fost primul Împărat Roman. Deși a păstrat in aparenta republica, a condus ca un dictator mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. În 23 î.Hr. Augustus și-a asumat funcția de Împărat al Romei. Totuși, el folosea adesea ca titlu, Princeps, sau “Primul Cetățean.”
Abd ar-Rahman III a fost un emir (n. 7 ianuarie 891, Cordoba – d. 15 octombrie 961, Medina Azahara) și primul calif (929-961) al Cordobei, în Spania. Califatul Córdoba (Khilāfat Qurṭuba) a fost un stat din peninsula Iberică (Al-Andalus) și Africa de Nord, cu capitala în orașul Córdoba, stat existent între 929 și 1031.
Această perioadă s-a caracterizat printr-o remarcabilă înflorire a comerțului și a culturii; multe dintre capodoperele artistice ale Iberiei musulmane s-au construit în această perioadă, inclusiv celebra Mare Moschee din Córdoba. Abd-ar-Rahman al III-lea făcea parte din dinastia Umayyad; aceeași dinastie deținea titlul de Emir de Córdoba încă din 756. În ianuarie 929, s-a proclamat calif de Córdoba, în locul titlului de Emir de Córdoba. Perioada califatului a fost apogeul prezenței musulmane în peninsula Iberică.
Califatul s-a dezintegrat din cauza războiului civil (fitna) dintre descendenții ultimului calif Hisham al II-lea și succesorii primului său ministru (hayib) Al-Mansur. O rămășiță a califatului a continuat să existe până în 1031 când, după ani de lupte intestine, s-a dezmembrat în mai multe regate Taifa independente.
Acesta a fost convocat la Nablus de catre Warmund, patriarhul Ierusalimului si de regele Baldwin al II-lea a l Ierusalimului. Acesta a stabilit douăzeci și cinci de canoane atât religioase și laice si poate fi considerat atât un un Sinod ecleziastic cat si un Parlament . Acordului rezultat între patriarh și rege a fost un concordat, similar celui de la Worms, doi ani mai târziu.
La 23 februarie 1551 Ivan convoacă cel de-al treilea sinod bisericesc unde înmânează prelaților un document numit Stoglav cu privire la reformele pe care intenționează să le facă pentru a însănătoși funcționarea Bisericii; stareții și mănăstirile nu vor mai putea face nici o achiziție fără încuviințarea suveranului, se va interzice mănăstirilor să dea împrumut bani cu camătă. Fiecare oraș va avea școala lui, deservită de preoți și de dieci; se va preda scrierea, cititul, aritmetica, cântul, religia, bunele maniere.
Ivan reorganizează nobilimea țării, țăranii rămân legați de glie, dacă nu de jure, cel puțin de facto. Țarul guvernează cu ajutorul Dumei boierilor. În cazurile grave el convoacă chiar Zemski Sobor. Totuși, aceste adunări nu au decât un vot consultativ.
În 1565 împarte țara în opricinina și zemșcina. Opricinina constituie domeniul privat al țarului, pe care acesta îl va administra cum vrea și asupra căruia va avea putere deplină. Zemșcina cuprinde restul teritoriului. Prin decizia unilaterală a Țarului, în opricinina vor intra câteva cartiere din Moscova, 27 de orașe, 18 districte și principalele căi de comunicație.
Douăsprezece mii de familii aristocrate sunt strămutate și-și pierd averea și influența. Se va naște o nouă clasă, opricininici, care datorează lui Ivan ascensiunea lor. Funcția lor este deasupra legii iar terenul lor de manevră este zemșcina. Violența lor este încurajată de țar care îi răsplătește cu bunurile luate de la trădători. Curând aceștia devin de temut și detestați.
Filip al II-lea (spaniolă Felipe II de Habsburgo; portugheză Filipe I; n. 21 mai 1527 – d. 13 septembrie 1598) a fost rege al Spaniei în perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui și al Siciliei în perioada 1554 – 1598, rege al Angliei și Irlandei (co-regent cu Maria I) în perioada 1554 – 1558, rege al Portugaliei și al Algarvelor (ca Filip I) în perioada 1580 – 1598 și rege al Capitanatului general Chile (Regatul Chile) în perioada 1554 – 1556.
A fost prinț suveran al Celor Șaptesprezece Provincii din 1556 până în 1581 și a deținut numeroase titluri de duce și conte pentru anumite teritori – in imagine, Filip al II-lea, portret de Sofonisba Anguissola Cunoscut sub numele Filip cel Prudent, a domnit asupra unuia dintre cele mai mari imperii, care deținea teritorii pe toate continentele cunoscute atunci de europeni.
Don Quijote de la Mancha este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Prima parte a apărut în 1605 sub numele de El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale. A doua parte a apărut în 1615 sub numele de El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha. Romanul este în prezent una dintre operele cele mai traduse din lume.
Deși fusese concepută ca o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influențat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri, devine o frescă a societății spaniole și o reflexie asupra comportamentului uman.
Tiparul din El licenciado Vidriera se repetă, astfel că Don Quijote, deși considerat de ceilalți nebun, se dovedește a fi mai aproape de adevăr, datorită nobleții gândirii și a acțiunilor sale, decât persoanele considerate „normale”.
Scoția este o țară ce face parte din Regatul Unit și acoperă treimea de nord a insulei Marea Britanie. Se învecinează cu Anglia la sud, și este înconjurată de Oceanul Atlantic, cu Marea Nordului la est și cu Canalul de Nord și Marea Irlandei la sud-vest. În plus față de partea de pe insula Marea Britanie, țara este formată din peste 790 de insule, între care Northern Isles și Hebride.
Regatul Scoției a apărut ca stat suveran independent în Evul Mediu Timpuriu și a continuat să existe până la 1707. Prin moștenire, în 1603, Iacob al VI-lea, regele Scoției, a devenit rege al Angliei și al Irlandei, formând astfel o uniune personală a celor trei regate. Ulterior, Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei la 1 mai 1707 pentru a crea noul Regat Unit al Marii Britanii.
Tratatul de Uniune a fost convenit în 1706 și adoptat de către Legile de Uniune din 1707, adoptate de Parlamentele celor două regate, în ciuda opoziției și revoltelor anti-uniune din Edinburgh, Glasgow, și din alte părți. Uniunea a creat și noul Parlament al Marii Britanii, care a înlocuit atât Parlamentul Scoției cât și Parlamentul Angliei.
În 1801, Marea Britanie în sine a intrat într-o uniune politică cu Regatul Irlandei pentru a crea Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei; Parlamentul Irlandei a fuzionat cu cel al Marii Britanii pentru a forma Parlamentul Regatului Unit. De la crearea Statului Liber Irlandez în 1922, Regatul Unit cuprinde Marea Britanie și Irlanda de Nord.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
Polul Sud magnetic este punctul cel mai sudic al câmpului magnetic terestru, care este indicat de către acul magnetic al busolei. Fiind antipodul Polului Nord magnetic, ambii poli se deplasează în decursul secolelor, dar tot timpul stau opuși. Cordonatele sale actuale sunt 65°09′ Sud și 135° Est. Acest pol a fost atins pentru prima oară de Sir Tannatt William Edgeworth David (1858-1934), conducătorul unui grup de cercetători din expediția lui Ernest Henry Shackleton, la data de 16 ianuarie 1909. Alături de Sir T. W. Edgeworth David au participat la expediție și Sir Douglas Mawson și Dr. Alistair Mackay.
Sir Ernest Henry Shackleton (n. 15 februarie 1874, Kilkea, Comitatul Kildare, Irlanda – d. 5 ianuarie 1922, Insula Georgia de Sud) a fost un explorator anglo-irlandez, una dintre principalele figuri ale perioadei cunoscute ca epoca eroică de explorări antarctice. Prima experiență a sa în regiunile polare a venit când a participat, în calitate de al treilea ofițer, la expediția Discovery, condusă de căpitanul Scott, în perioada 1901–04, din care a fost trimis acasă mai devreme pe motive de sănătate.
Hotărât să se revanșeze pentru ceea ce el percepea ca pe un eșec personal, s-a întors în Antarctica în 1907 la conducerea expediției Nimrod. În ianuarie 1909, împreună cu trei tovarăși, a efectuat un marș spre sud prin care a stabilit un record la acel moment pentru cea mai mare apropiere de polul sud, la latitudinea de 88°23′S, apropiindu-se la 190 km de Polul Sud, de departe cea mai mare apropiere de pol până la acea vreme. Pentru această realizare, Shackleton a fost înnobilat de regele Edward VII-lea la întoarcerea acasă.
Eleftherios Venizelos (numele complet Elefthérios Kyriákou Venizélos, * 23 august 1864 – † 18 martie 1936) a fost un remarcabil revoluționar elen, om de stat remarcabil și lider carismatic de la începutul secolului al XX-lea. Venizelos a ocupat funcția de premier al Greciei în perioadele 1910 – 1920 și 1928 – 1932. Venizelos a avut o asemenea influență asupra afacerilor interne și externe ale Greciei, încât este considerat „făuritorul Greciei moderne”[4] și a fost supranumit “Ethnarchul”.
Mohammad Reza Șah Pahlavi (n. 26 octombrie 1919 în Teheran; d. 27 iulie 1980 în Cairo), fiul Șahului Reza Pahlavi al Persiei (Iran) și ultimul monarh al Iranului.
* 1990 - A fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER) La 16 ianuarie 1990, a fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER), sub conducerea lui Adrian Manolache, potrivit lucrării ”România, date şi fapte. 1989-2009” (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).
În ziua de 20 aprilie 1990, Conferinţa Naţională a partidului l-a ales ca preşedinte pe Otto Ernest Weber, după ce Adrian Manolache a renunţat la şefia formaţiunii. PER a participat la alegerile legislative din luna mai 1990, obţinând 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaţilor (opt mandate) şi 1,38% din voturile pentru Senat (un singur mandat). Cele mai multe voturi au fost obţinute în marile oraşe cu un grad de poluare mai ridicat: Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, Bucureşti, notează site-ul formaţiuni, www.per.ro.
Partidul Ecologist din România a participat la fondarea Convenţiei Democrate Române, la 26 noiembrie 1991, împreună cu PNŢCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR şi formaţiunile civice din Forumul Democratic Antitotalitar din România (FDAR). Participând pe liste comune cu ceilalţi membri ai Convenţiei Democrate, PER a obţinut, la alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, patru mandate în Camera Deputaţilor.
* 1735: Karl Christian, Prinț de Nassau-Weilburg (16 ianuarie 1735 – 28 noiembrie 1788), a fost conte de Nassau-Weilburg până în 1753, apoi primul conducător al principatului de Nassau-Weilburg între 1753 și 1788.
A fost fiul contelui Karl August, Prinț de Nassau-Weilburg și a Augusta Frederika Wilhelmina de Nassau-Idstein. Și-a succedat tatăl în 1753 și a unit teritoriile sale în 1783 cu Nassau-Saarbrücken, Nassau-Usingen și Nassau-Dietz.
- Georg Wilhelm Belgicus de Nassau-Weilburg (18 decembrie 1760 - 27 mai 1762)
- Wilhelm Ludwig Karl Flamand de Nassau-Weilburg (12 decembrie 1761 - 16 aprilie/26 aprilie 1770)
- Augusta Carolina Maria de Nassau-Weilburg (5 februarie 1764 - 25 ianuarie 1802). Călugăriță la Quedlinburg și Herford.
- Wilhelmine Luise de Nassau-Weilburg (28 septembrie 1765 - 10 octombrie 1837), căsătorită la Kirchheim la 9 ianuarie 1786 cu Heinrich al XIII-lea, Prinț Reuss de Greiz (16 februarie 1747 - 29 ianuarie 1817), a avut copii
- Frederic Wilhelm, Duce de Nassau (25 octombrie 1768 - 9 ianuarie 1816).
- Karoline Luise Friederike de Nassau-Weilburg (14 februarie 1770 - 8 iulie 1828), căsătorită la Kirchheim la 4 septembrie 1787 cu Karl Ludwig Fürst zu Wied (1763-1824), fără copii
- Karl Ludwig of Nassau-Weilburg (19 iulie 1772 - 27 iulie 1772)
- Karl Wilhelm Friedrich de Nassau-Weilburg (1 mai 1775 - 11 mai 1807), necăsătorită și fără copii
- Amalie Charlotte Wilhelmine Louise de Nassau-Weilburg (7 august 1776 - 19 februarie 1841), căsătorită prima dată la Weilburg la 29 octombrie 1793 cu Victor al II-lea, Prinț de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym; au avut copii. S-a căsătorit a doua oară la Schaumburg la 15 februarie 1813 cu Friedrich Freiherr von Stein-Liebenstein zu Barchfeld (1777-1849); au avut copii
- Henriette de Nassau-Weilburg (22 aprilie 1780 - 2 ianuarie 1857). Căsătorită cu Ducele Louis de Württemberg, al doilea fiu al lui Friedrich al II-lea Eugen, Duce de Württemberg.
- Karl de Nassau-Weilburg (1784 - la scură vreme după)
- Patru copii care nu au apucat să fie botezați (1767, 1778, 1779, 1785)
Karl Christian | |
Prinț de Nassau-Weilburg | |
Portretul lui Karl Christian de Wilhelm Böttner, ca.1780 | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 16 ianuarie 1735 Weilburg |
Decedat | (53 de ani) Münster-Dreissen, în apropiere de Kirchheim |
Înmormântat | Renania-Palatinat |
Părinți | Karl August Augusta Frederica Wilhelmine of Nassau-Idstein[*] |
Frați și surori | Louise Polyxena of Nassau-Weilburg[*] |
Căsătorit cu | Wilhelmine Carolina de Orania-Nassau |
Copii | Prințul George Wilhelm Prințul Wilhelm Ludwig Prințesa Maria Luise, Prințesă Heinrich XIII Reuss de Greiz Frederic Wilhelm, Duce de Nassau Karoline, Prințesă de Wied Prințul Karl Ludwig Amalie, Prințesă de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym Henriette, Ducesă Louis de Württemberg Prințul Karl |
Cetățenie | Germania |
Ocupație | prinț guvernator |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Nassau-Weilburg |
- Louis Philippe Marie Léopold de Orléans, Prinț de Condé (1845–1866); născut la Saint-Cloud.
- François Louis de Orléans, Duce de Guise (1854–1872); născut la Twickenham.
Prințul Henri | |
Duce de Aumale | |
Prințul Henri, cca. 1880 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Henri Eugène Philippe Louis |
Născut | 16 ianuarie 1822 Palais-Royal, Paris |
Decedat | (75 de ani) Zucco, Sicilia |
Înmormântat | Chapelle royale de Dreux[*] |
Părinți | Ludovic-Filip al Franței Maria Amalia a celor Două Sicilii |
Frați și surori | Louise-Marie a Franței Clementine de Orléans Marie de Orléans Louis, Duce de Nemours François d'Orléans, prinț de Joinville Prințul Ferdinand-Filip al Franței Charles d'Orléans, Duke of Penthièvre[*] Antoine, Duce de Montpensier |
Căsătorit cu | Prințesa Maria Carolina de Bourbon-Două Sicilii |
Copii | Louis Philippe, Prinț de Condé François Louis, Duce de Guise |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | om politic colecționar de artă[*] istoric personal militar[*] |
Activitate | |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Orléans |
Deputat al Franței[*] | |
Membru al Consiliului General[*] | |
Member of the Chamber of Peers[*] | |
Seat 21 of the Académie française[*] |
Jules de Seynes | |
Jules de Seynes | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 16 ianuarie 1833 Lyon |
Decedat | 18 octombrie 1912 (79 de ani) Paris |
Părinți | Jean-Philippe Werther de Seynes și Julie Benézet |
Frați și surori | Q68020567[*] |
Copii | Étienne de Seynes[*] Louis de Seynes[*] |
Naționalitate | franceză |
Cetățenie | franceză |
Ocupație | profesor universitar medic botanist micolog naturalist |
Activitate | |
Instituție | Universitatea din Paris |
Organizații | Q26963689[*] Mycological Society of France[*] |
Premii | Cavaler al Legiunii de onoare Premiul Desmazières al Academiei de Științe Franceze |
Francisc II | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Francesco d'Assisi Maria Leopoldo |
Născut | 16 ianuarie 1836 Neapole |
Decedat | (58 de ani) Arco |
Înmormântat | Santa Chiara[*] |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (diabet zaharat) |
Părinți | Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii Maria Christina de Savoia |
Frați și surori | Prințesa Maria Annunciata de Bourbon-Două Sicilii Prințesa Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii Prințesa Maria Pia de Bourbon-Două Sicilii Maria Luisa Immaculata de Bourbon-Două Sicilii Prince Louis, Count of Trani[*] Prințul Gaetan, Conte de Girgenti Prince Januarius, Count of Caltagirone[*] Pasquale Prințul Alfonso, Conte de Caserta |
Căsătorit cu | Maria Sophie a Bavariei |
Copii | Prințesa Maria Cristina Pia |
Cetățenie | Regatul Italiei |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | om politic |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon-Două Sicilii |
Rege al Celor Două Sicilii | |
Domnie | 22 mai 1859 - 20 martie 1861 |
Predecesor | Ferdinand al II-lea |
Succesor | - |
· 1838 - S-a nascut Franz Brentano, filosof german (d. 1917)
Franz Clemens Brentano (n. 16 ianuarie 1838 în localitatea Marienberg de lângă Boppard de la Rin, Germania – d. 17 martie 1917, Zürich) a fost un filozof și psiholog de limbă germană, profesor la Universitatea din Viena. Totodată, prin a sa „Școală Brentano” (die Brentano-Schule) și prin numeroșii săi elevi marcanți, printre care Edmund Husserl și Sigmund Freud, Brentano este considerat a fi precursorul psihologiei moderne precum și al fenomenologiei.
* 1846: Iacob N. Lahovari (n. 16 ianuarie 1846, București – d. 7 februarie 1907, Paris) a fost un general și politician român. A fost ministru al afacerilor străine, ministru de război și șef al Marelui Stat Major. A fost fratele lui Alexandru N. Lahovari și Ion N. Lahovari.
Iacob N. Lahovari | |
Iacob N. Lahovari | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, Țara Românească |
Decedat | (61 de ani) Paris, Franța |
Părinți | Q18538430[*] |
Frați și surori | Ion N. Lahovari Constantin Lahovary[*] Alexandru N. Lahovari |
Cetățenie | România |
Ocupație | om politic diplomat |
Activitate | |
Studii | ParisTech[*] |
Gradul | general |
- "Transporturile pe apă în diferite ipoteze"
- Studiu complet asupra organizării Flotei Ruse din Marea Neagră, bazele și misiunea"
- Apărarea gurilor Dunării și a coastei maritime"
- Studiu asupra cooperării Flotei de Dunăre cu armata de uscat"
- Studiu asupra oportunității neutralizării Mării Negre din punctul de vedere al cerințelor operative"
- "Studiu asupra posibilităților noastre de transport pe Marea Neagră în caz de război. Alianțele necesare României pentru a-și asigura libertatea mării"
- "Studiul transporturilor pe mare la Odessa a marilor unități ruse de pe costa Mării Negre în caz de mobilizare"
- Studiul viitoarei noastre baze navale din punctul de vedere al strategiei terestre"
- "Istoricul Marinei Comerciale"
- "Serviciul la bordul vaselor S.M.R."
- "Enciclopedia Marinei Comerciale".
- Viața tatălui meu, Generalul Ioan Dragalina, București, Editura militară, 2009; pref.: colonel Dumitru Roman, Opritsa Dragalina-Popa.
- Escadrila de Nistru, București, Editura militară, 2011; pref.: Ion Bulei. Lucrare distinsă cu Premiul Fundației Culturale "Magazin istoric" pe anul 2011.
- Comentarii la articolul Insula lui Achile; în Noi, Tracii, Anul II, nr. 1 – septembrie 1975.
- La Pașa din Sinope, în "România Maritimă și Fluvială-Magazin" nr. 22, 2010;
Virgil Dragalina | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 16 ianuarie 1890 |
Decedat | (90 de ani) |
Părinți | Ioan Dragalina Elena Giurginca |
Frați și surori | Corneliu Dragalina, Aurora, Elena, Cornelia și Viorica |
Căsătorit cu | Virginia Theodorescu |
Copii | Ioana, Opritsa |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Activitate | |
A luptat pentru | Armata Română |
Gradul | Comandor Marina |
Unitatea | Flota de Operațiuni |
A comandat | comandant de navă |
Bătălii / Războaie | Primul Război Mondial, -Frontiera de Est, Nistru, lupte contra bolșevicilor |
Decorații și distincții | |
Decorații | Legiunea de Onoare franceză în grad de cavaler (1919); Ordinul regal britanic "Victoria" în grad de Comandor(1921); Ordinul "Coroana României" cu spade în grad de ofițer cu panglică de "Virtutea Militară" (1919) |
* 1920: Ioan M. Bota (n. 16 ianuarie 1920, Rona de Jos, Maramureș) este un preot greco-catolic român, istoric, profesor universitar, prelat papal, veteran de război, colonel în rezervă, deținut politic.
Filmografie:
- 1952 -- Daruri smulse naturii;
- 1954 -- Aurul alb;
- 1957 -- Pe urmele lui 1907;
- 1957 -- Însemnări din Portul Roșu;
- 1958 -- Ultima generație de săraci;
- 1960 -- Reconstituirea, scenariul Gheorghe Enoiu, imaginea Pantelie Țuțuleasa; [1]
- 1961 -- Negru pe alb;
- 1962 -- Scoicile nu au vorbit niciodată;
- 1963 -- Ochii orașului meu;
- 1963 -- Mărturiile unei mese de restaurant;
- 1963 -- Afacerea Splaiul;
- 1964 -- România orizont '64;
- 1964 -- Diferite imagini;
- 1964 -- Camera albă;
- 1966 -- Ritmuri și imagini;
- 1966 -- Insula sclavilor;
- 1967 -- Românii și Marele Octombrie;
- Subteranul (1967)
- Sâmbătă morților (1968)
- Colegialitate (1968)
- Roadele pământului (1969)
- Războiul domnițelor (1969)
- Eroii nu mor niciodată (1970)
- Evocări (1971)
- O sută de gloanțe (1972)
- Necazurile Sfintei Fecioare (1972)
- Dragostea începe vineri (1973)
- Trei scrisori secrete (1974)
- Doftana (1974)
- Transfăgărășanul (1975)
- Mastodontul (1975)
- Ultima noapte a singurătății (1976)
- Pagini de istorie (1976)
- Cetăți și biserici fortificate în Transilvania (1976)
- O viață închinată fericirii poporului (1978)
- Drumuri în cumpănă (1978)
- Acțiunea „Autobuzul” (1978)
- Ultima frontieră a morții (1979)
- Rețeaua “S” (1980)
- Portretul unei generații (1980)
- Partidul, inima țării (1981)
- Ana și "hoțul" (1981)
- Buletin de București (1983)
- Amurgul fântânilor (1983)
- Al patriei erou între eroi (1983)
- Căsătorie cu repetiție (1985)
- Partidul, patria, poporul (1986)
- Păstrează-mă doar pentru tine (1987)
- Misiunea serial tv (1989)
Susan Sontag născută Susan Rosenblatt (n. 16 ianuarie 1933, New York – d. 29 decembrie 2004, New York) a fost un critic literar, scenarist și un gânditor american. Cartea care a consacrat-o este Împotriva interpretării, o pledoarie pentru relativismul filosofic din epoca postmodernismului. A decedat la 28.12.2004, la varsta de 71 de ani, într-un spital din New York.
* 1833: Jules Seigneur Saussine de Seynes (n. 16 ianuarie 1833, Lyon – d. 18 octombrie 1912, Paris, înmormântat la Nîmes) a fost un profesor universitarla Universitatea din Paris, medic, botanist, micolog și naturalist francez. Abrevierea numelui său în cărți științifice este De Seynes.* 1935: Udo Lattek (n. 16 ianuarie 1935) este un fost fotbalist și antrenor german, și actual comentator sportiv.
* 1938: Infantele Carlos al Spaniei, Prinț al celor Două Sicilii, Duce de Calabria(Carlos Maria Alfonso Marcel de Borbón-Dos Sicilias y de Borbón-Parma; 16 ianuarie 1938 - 5 octombrie 2015) a fost fiul lui Don Alfonso de Bourbon-Două Sicilii, Duce de Calabria (1901–1964) și al Prințesei Alicia de Bourbon-Parma (n. 1917).
- Prințesa Cristina de Bourbon-Două Sicilii (n. 1966 la Madrid), căsătorită în 1994 cu Pedro López-Quesada y Fernández Urrutia (n. 1964). Au doi copii.
- Prințesa María de Bourbon-Două Sicilii (n. 1967 la Madrid), căsătorită în 1996 cu Arhiducele Simeon de Austria (n. 1958), un nepot al împăratului Carol I al Austriei. Au cinci copii.
- Prințul Pedro de Bourbon-Două Sicilii, Duce de Noto (n. 1968 la Madrid), căsătorit morganatic cu Sofia Landaluce y Melgarejo (n. 1973) în 2001. S-a căsătorit fără consimțământul dinastic al tatălui și copii săi nu se bucură de drepturile sau titlurile dinastice. Au șase copii.
- Prințesa Inés María de Bourbon-Două Sicilii (n. 1971 la Madrid), căsătorită în 2001 cu aristocratul napolitan Michele Carrelli Palombi dei Marchesi di Raiano (n. 1965). Au doi copii.
- Prințesa Victoria de Bourbon-Două Sicilii (n. 1976 la Madrid), căsătorită cu armatorul grec Markos Nomikos (n. 1965) în 2003. Au trei copii.
Infantele Carlos | |
Duce de Calabria | |
Stema de arme a regatului celor Două Sicilii | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Carlos Maria Alfonso Marcel |
Născut | 16 ianuarie 1938 Lausanne, Elveția |
Decedat | (77 de ani) Retuerta del Bullaque, Spania |
Înmormântat | Mănăstirea El Escorial |
Părinți | Infantele Alfonso Infanta Alicia, Ducesă de Calabria |
Căsătorit cu | Prințesa Anne, Ducesă de Calabria (1965-2015) |
Copii | Prințesa Cristina Arhiducesa María Prințul Pedro Prințesa Inés Prințesa Victoria |
Cetățenie | Spania |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon-Două Sicilii |
Șeful Casei de Bourbon-Două Sicilii (disputat) | |
Domnie | 3 februarie 1964 – 5 octombrie 2015 (51 ani, 244 zile) |
Predecesor | Infantele Alfonso |
Radu Homescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (78 de ani) Arad, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | diplomat fizician |
Ambasador al României în Filipine | |
În funcție – | |
Ambasador al României în Israel | |
În funcție – | |
Senator al României | |
În funcție – | |
Succedat de | Spiridon Groza |
Rector în Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad | |
În funcție – | |
Alma mater | Universitatea din București |
Giorgio Demetrio Gallaro | |
Giorgio Demetrio Gallaro | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (71 de ani) Pozzallo, Italia |
Cetățenie | Italia Imperiul Roman de Răsărit |
Etnie | Arbëreshë people[*] |
Religie | Biserica Catolică Italo-Albanian Greek Catholic Church[*] Melkite Greek Catholic Church[*] Biserica Romano-Catolică |
Ocupație | preot catolic[*] cleric[*] |
Funcția episcopală | |
Sediul | Piana degli Albanesi |
Titlul | Episcop de Piana degli Albanesi |
Perioada | 2015 — prezent |
Cariera religioasă |
* 1961: Roy Jones, Jr. (n. 16 ianuarie 1969) este un boxer profesionist, rapper și actor american. Ca boxer el a câștigat numeroase titluri mondiale, fiind unicul boxer din istorie care și-a început cariera în categoria semi-mijlocie, ajungând până în categoria grea și câștigând tiluri mondiale în 4 categorii diferite.
* 1963: James Daniel May (n. 16 ianuarie 1963, în Bristol), este cunoscut în calitate de prezentator al emisiunii Top Gear, Grand Tour și a site-ului Drive Tribe împreună cu Richard Hammond și Jeremy Clarkson. De asemenea are în fiecare săptămână un articol în secțiunea auto a The Daily Telegraph.
* 1969: Roy Jones, Jr. (n. 16 ianuarie 1969) este un boxer profesionist, rapper și actor american. Ca boxer el a câștigat numeroase titluri mondiale, fiind unicul boxer din istorie care și-a început cariera în categoria semi-mijlocie, ajungând până în categoria grea și câștigând tiluri mondiale în 4 categorii diferite.
Katherine Ann “Kate” Moss (n. 16 ianuarie 1974, Croydon, Londra) este un fotomodel britanic.
* 1979: Aaliyah Dana Haughton (n. 16 ianuarie 1979 - d. 25 august 2001), cunoscută mult mai bine sub numele Aaliyah, a fost o cântăreață și actriță americană. Deși cariera sa muzicală a durat doar șapte ani, materialele sale discografice au fost comercializate în peste 32 de milioane de exemplare.- Herman (d. 13 septembrie 1190)
- Gertruda (d. înainte de 1225), căsătorită în 1180 cu Graf Albrecht von Dagsburg (d. 1211)
Herman al III-lea de Baden | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1105[1] |
Decedat | (55 de ani)[1] |
Înmormântat | Backnang Abbey[*] |
Părinți | Herman al II-lea de Baden Judith of Backnang[*] |
Frați și surori | Judith of Baden[*] |
Căsătorit cu | Bertha of Lorraine[*] Maria of Bohemia[*] |
Copii | Gertruda de Baden Herman IV, Margrave of Baden[*] |
Cetățenie | Germania |
Ocupație | conducător[*] |
Roxandra Edling | |
Roxandra Edling | |
Date personale | |
---|---|
Născută | Constantinopol, Imperiul Otoman |
Decedată | (57 de ani) Odesa, Imperiul Rus |
Înmormântată | Odesa |
Părinți | Scarlat Sturdza |
Frați și surori | Alexandru Sturdza |
Căsătorită cu | Albert Kaetan von Edling[*] |
Cetățenie | Imperiul Rus Grecia |
Ocupație | doamnă de onoare scriitoare |
Arhiducele Rainer Joseph | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Rainer Joseph Johann Michael Franz Hieronymus |
Născut | 30 septembrie 1783 Pisa |
Decedat | (69 de ani) Bolzano |
Înmormântat | Bolzano |
Părinți | Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman Maria Louisa a Spaniei |
Frați și surori | Maria Anna Ferdinanda Arhiducesa Maria Clementina a Austriei Maria Theresa de Austria Arhiducele Louis de Austria Francisc I al Austriei Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana Arhiducele Joseph, Palatin al Ungariei Anton Victor de Austria Alexandru Leopold de Austria Arhiducele Carol, duce de Teschen Rudolf von Habsburg-Lothringen Arhiducele Ioan de Austria Archduchess Maria Amalia of Austria (1780-1798)[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Elisabeta de Savoia |
Copii | Adelaide, regină a Sardiniei Leopold Ludwig Rainer Ferdinand |
Religie | catolicism |
Ocupație | om politic |
Activitate | |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Arhiduce |
Familie nobiliară | Casa de Habsburg-Lorena |
Viceroy[*] | |
Domnie | – |
Predecesor | Anton Victor de Austria |
Succesor | Josef Radetzky |
- 1851 - Il sindaco babbeo, proiect studențesc
- 1856 - I promessi sposi, Cremona, ignorată de presa muzicală
- 1858 - Bertrando del Bornio, programată la Torino, dar ne-jucată
- 1861 - La Savoiarda, revizuită ca Lina, în 1877
- 1863 - Roderico, re dei Goti
- 1872 - I promessi sposi, Milano, Teatro Dal Verme, succes avut ulterior cu versiunea revizuită
- 1873 - Il parlatore eterno, monolog pentru bariton
- 1874 - I Lituani, revizuită în 1875
- 1876 - La Gioconda, Milano, punerea în scenă, Julian Gayarre; versiuni revizuite în 1876 și 1880
- 1880 - Il figliuol prodigo, Milano, punerea în scenă, Francesco Tamagno
- 1885 - Marion Delorme, Milano, punerea în scenă, Francesco Tamagno; revizuită, prezentată la Brescia, 1885
- I Mori di Valenza (neterminată) - terminată de Arturo Cadore și prezentată în premieră la Monte Carlo, 17 martie 1914, punerea în scenă de Giovanni Martinelli
Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franța). Prima sa compoziție de balet “La source” (“Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cunoaște un triumf copleșitor în 1881 cu capodopera sa Lakmé (prezentată în premieră la Opéra-Comique) . În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.
- Prințesa Feodora Victoria Auguste Marie Marianne (12 mai 1879 - 26 august 1945); s-a căsătorit la 24 septembrie 1898 cu Heinrich XXX de Reuss-Köstritz.
Bernhard al III-lea | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Bernhard III Frederick Wilhelm Albrecht Georg |
Născut | 1 aprilie 1851 Meiningen |
Decedat | (76 de ani) Meiningen |
Înmormântat | Bad Liebenstein |
Părinți | Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen Charlotte Frederica a Prusiei |
Frați și surori | Prințul Friedrich Johann de Saxa-Meiningen Ernst, Prinț de Saxa-Meiningen Princess Marie Elisabeth of Saxe-Meiningen[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Charlotte a Prusiei |
Copii | Prințesa Feodora |
Cetățenie | Germania |
Religie | luteranism |
Ocupație | personal militar[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Saxa-Meiningen |
Duce de Saxa-Meiningen | |
Domnie | 25 iunie 1914 – 10 noiembrie 1918 |
Predecesor | Georg al II-lea |
Succesor | monarhie abolită |
Vasile Osvadă | |
Vasile Osvadă | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 9 septembrie 1875 Măhaciu (azi Măhăceni), Comitatul Turda-Arieș, Austro-Ungaria |
Decedat | 16 ianuarie 1931 Municipiul Cluj |
Naționalitate | Română |
Cetățenie | Austro-Ungaria România |
Ocupație | Economist |
Activitate | |
Alma mater | Academia Comercială din Viena |
Cunoscut pentru |
|
Carole Lombard (n. 6 octombrie 1908; d. 16 ianuarie 1942), născută Jane Alice Peters în Foer Wayne, Indiana, actriță de origine americană.
Arturo Toscanini (n. 25 martie 1867; d. 16 ianuarie 1957) a fost un renumit dirijor italian. Sub bagheta sa au cântat, printre alții, celebrele Maria Callas și Renata Tebaldi.
Alexander Cambridge | |
Conte de Athlone Guvernator General al Canadei | |
Prințul Alexander of Teck, 28 iunie 1910 purtând însemnele Ordinului Victoria și stele și canatul Ordinului Rautenkrone al regatului german de Saxonia. | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Alexander Augustus Frederick William Alfred George |
Născut | 14 aprilie 1874 Londra, UK |
Decedat | (82 de ani) Londra, UK |
Înmormântat | Royal Burial Ground[*] |
Părinți | Francisc, Duce de Teck Prințesa Mary Adelaide de Cambridge |
Frați și surori | Mary de Teck Adolphus Cambridge Prince Francis of Teck[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Alice de Albany |
Copii | Lady May Abel Smith Rupert Cambridge, Viconte Trematon Prințul Maurice de Teck |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | om politic |
Activitate | |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Conte |
Familie nobiliară | Duke of Teck[*] |
Governor-General of the Union of South Africa[*] | |
Domnie | |
Predecesor | Prințul Arthur de Connaught |
Succesor | George Villiers, 6th Earl of Clarendon[*] |
Guvernatorul General al Canadei | |
Domnie | – |
Predecesor | John Buchan[*] |
Succesor | Harold Alexander |
Membru al Camerei Lorzilor[*] | |
Membru al Consiliului de Coroană al Regatului Unit[*] |
Ivan Meštrović (n. 1882 – d. 1962) a fost un sculptor croat. Este autor printre altele al statuii ecvestre ce-l reprezenta pe regele Carol I al românilor ridicat în 1939 la București și a statuii lui Brătianu din aceeași capitală.
Jan Palach (n. 11 august 1948, Mělník; d. 19 ianuarie 1969, Praga) a fost un student (la Universitatea Carolină) din Cehoslovacia, care şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest faţă de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varşovia. Invazia militară a trupelor conduse de URSS din august 1968 a avut intenţia de a opri liberalizarea pe care începuse să o introducă guvernul lui Alexander Dubček, prin aşa-numita Primăvară de la Praga. Palach a fost primul dintr-un grup de studenţi care făcuseră un pact de a se autoimola, dar majoritatea studenţilor din grup s-au răzgândit când Jan Palach le-a spus de pe patul de moarte ce dureri vor suferi.
Ceilalţi doi studenţi care totuşi au respectat pactul şi s-au autoimolat au fost Jan Zajíc (pe 25 februarie, 1969, tot în Piaţa Wenceslas) şi Evžen Plocek (pe 4 aprile, 1969 în oraşul Jihlava). Jan Palach a fost un martir şi, în timpul regimului comunist, era un simbol pentru o Cehoslovacie liberă. Astronomul Luboš Kohoutek a numit un asteroid în cinstea lui (1834 Palach). Actualmente o piaţă din centrul Pragăi îi poartă numele.
Chris Mead | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1 mai 1940 |
Decedat | (62 de ani) |
Naționalitate | Regatul Unit |
Ocupație | ornitolog[*] |
Activitate | |
Domeniu | Ornitolog, matematician (studii incomplete) |
Instituție | British Trust for Ornithology |
Alma Mater | Peterhouse[*] |
Cunoscut pentru | Marcarea păsărilor, migrarea păsărilor, ornitologie |
Societăți | British Trust for Ornithology |
Premii | British Ornithologists' Union Union Medal (1996) BTO Bernard Tucker Medal (1997) RSPB Medal (1999) |
- 1961: Limba latină în inscripțiile din Dacia și Sciția Minor.
- 1962: Dicționar latin - romîn (cu Rodica Ocheșanu, Liliana Macarie, N. Ștefănescu)
- 1963: Dicționar ceh-român (cu Felix, J. et al.).
- 1964: Cuvinte românești. O poveste a vorbelor.
- 1966: Introducere în lingvistica matematică (cu Marcus, S./Nicolau, E.).
- 1967: Teorie și metodă în sintaxă.
- 1967: Călătorie lingvistică în țara muzelor.
- 1968: Limbaj, logică, filozofie (cu Solomon Marcus, Cornel Popa, Gheorghe Enescu, Alexandru Boboc).
- 1970: Analize sintactice și stilistice (cu Bulgăr, G.).
- 1971: Interferențe lingvistice.
- 1971: Introduzione alla linguistica matematica. (Traducere în limba italiană a lucrării din 1966).
- 1971: Tratat de lingvistică generală (cu Graur, A./Wald, L.).
- 1972: Teoria e metodo nella sintassi. (Traducere în italiană a lucrării din 1967).
- 1972: Elemente de analiză sintactică.
- 1972: Educație și limbaj.
- 1973: Douăzeci de scrisori despre limbaj.
- 1974: Il significato della parole.
- 1974: Dizionario italiano-romeno e romeno-italiano (cu Stati, Y.).
- 1976: La sintassi.
- 1977: Teorie sintattiche del Novecento.
- 1978: Manuale di semantica descrittiva.
- 1978: Introducción en la lingüística matematica. (Traducere în limba spaniolă a lucrării din 1966)
- 1979: La sémantique des adjectifs en langues romanes.
- 1979: La sintaxis. (Traducere în spaniolă a lucrării din 1976)
- 1982: Il dialogo, Considerazioni di linguistica pragmatica.
- 1985: Editor (cu Ducos, G.) al: Actes du XI Colloque de linguistique fonctionnelle, Bologne 1984.
- 1985: Cinque miti della parola. Lezioni di lessicologia testuale.
- 1990: Le transphrastique.
- 1992: Editor (cu Hundsnurscher, F/Weigand, E.) al: Dialoganalyse III. Referate der 3. Arbeitstagung Bologna 1990, 2 vol.
- 1993: Editor (cu Weigand, E.) al: Methodologie der Dialoganalyse.
- 2002: Principi di analisi argomentativa, Pàtron.
Sorin Stati | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, România[1] |
Decedat | (75 de ani) Paris, Franța |
Cetățenie | Italia Regatul Italiei |
Ocupație | lingvist[*] profesor universitar romanist |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea din București |
Organizație | Universitatea din București Universitatea din Bologna |
* 2014: Hiroo Onoda (小野田 寛郎 Onoda Hirō?, 19 martie 1922 – 16 ianuarie 2014) a fost un japonez devenit celebru datorită neobișnuitei sale povești de viață: a continuat să lupte în cel de-al II-lea Război Mondial încă 29 de ani, pentru că nu a știut că acesta se terminase. Când avea 20 de ani, a fost chemat să se alăture armatei japoneze. A renunțat la slujba de o avea și s-a reîntors în Japonia, pentru antrenamente militare. La un moment dat, Onoda a fost ales pentru a-și continua antrenamentele în cadrul academiei militare Nakano, pentru formarea sa ca ofițer de spionaj. În cadrul acestor antrenamente specifice, a deprins tehnici de colectare a informațiilor și a învățat cum să poarte lupte de gherila. A fost format pentru a se infiltra în spatele liniilor inamice cu un numar foarte mic de soldați și să fie eficient în hărțuirea inamicilor Japoniei, adunând informații în paralel.
Eugene Cernan | |
Eugene Cernan | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3][4][5][6][7][8] Bellwood, Illinois[*], Proviso Township[*], SUA |
Decedat | (82 de ani)[9][10][4][5][7][8] Houston, SUA[10] |
Înmormântat | Texas State Cemetery[*][11] |
Cetățenie | SUA |
Etnie | Czech American[*] Slovak American[*] |
Ocupație | ofițer aviator astronaut pilot de vânătoare[*] autobiograf[*] om de afaceri inginer aerospațial[*] |
Activitate | |
Alma mater | Purdue University[*] Naval Postgraduate School[*] |
Organizație | NASA |
Decorații | Crucea pentru Distincție în Zbor National Aviation Hall of Fame[*] United States Astronaut Hall of Fame[*] Grand Officer of the Order of the White Double Cross[*] () |
Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru
Lanțurile acestea au luat putere tămăduitoare de la trupul apostolului. Și precum erau maramele și basmalele Sfântului Pavel, așa și lanțurile Sfântului Petru, care au ros trupul lui, tămăduiau neputințele și goneau duhurile cele viclene.
Când Sfântul Apostol Petru a fost dus în temniță de împăratul Irod și era legat cu două lanțuri de fier, dormind el noaptea între doi ostași, a venit îngerul Domnului și lovindu-l în coastă, l-a deșteptat și l-a scos afară, căzând de pe dânsul lanțurile cele de fier; despre aceasta se scrie în Faptele Apostolilor: Și s-a auzit acea prea slăvită izbăvire din legături și din temniță a lui Petru, prin toată cetatea Ierusalimului. Atunci niște credincioși, în taină luând lanțurile acelea, le-au păstrat la ei, avându-le înaintea ochilor, ca pe însuși Sfântul Apostol Petru; care nezăbovind după acea ieșire din temniță, s-a dus în alte țări, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, și nu s-a arătat în Ierusalim.
Deci, lanțurile acelea au luat putere tămăduitoare de la trupul apostolului. și precum erau maramele și basmalele lui Pavel, așa și lanțurile lui Petru, care au ros trupul lui, tămăduiau neputințele și goneau duhurile cele viclene. Drept aceea, se cinsteau cu cucernicie de cei credincioși acele cinstite lanțuri, cărora li se închinau și cu dinadinsul le păstrau, din neam, ca moștenire; pentru că părinții le lăsau copiilor lor, iar copiii venind în locul tatălui, le încredințau moștenitorilor lor. Și astfel unul după altul primindu-le și unul altuia spunând de cine s-au atins lanțurile acelea și de care trup s-au sfințit.
Cu o moștenire ca aceasta au ajuns lanțurile în mâinile lui Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului (422-458); și pe când dreptcredincioasa împărăteasă Evdochia, soția împăratului Teodosie cel Mic (408-450), se afla în Ierusalim, a zidit multe biserici; Sfintele Locuri cu cheltuială împărătească le-a împodobit, și iarăși s-a întors la Constantinopol; atunci patriarhul Iuvenalie, văzându-i dreapta credință și iubirea ei de Dumnezeu, i-a dăruit multe din duhovniceștile vistierii; iar între alte lucruri sfinte, i-a dat și aceste cinstite și de minuni făcătoare lanțuri ale Sfântului Apostol Petru, pe care, luându-le împărăteasa, le-a adus în Constantinopol; deci, un sfânt lanț l-a dus înăuntrul bisericii celei mari a Sfântului Apostol Petru, unde săvârșea soborul lui, iar altul l-a trimis la Roma, fiicei sale Eudoxia, care era măritată după împăratul Romei, Valentinian al treilea (424-455), și aceea fiind următoare maicii sale în credința cea dreaptă, cu dragoste a primit acel neprețuit dar și zidind o biserică în numle Sfântului Apostol Petru, în muntele Escuilinului, a pus într-însa acel lanț.
S-a aflat în Roma și un alt lanț al Sfântului Petru, cu care l-a legat Nero tiranul, și acela, împreună cu lanțul cel adus de la Constantinopol, a fost pus în biserică. Și s-a așezat praznicul închinării cinstitelor lanțuri în șaisprezece zile ale lunii ianuarie, întru cinstirea și pomenirea Sfântului Apostol Petru și întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. Amin.
Sf. Mc. Danact citețul
Viața Sfântului Mucenic Danact, citețul
Odată, când au năvălit păgânii în biserică, Sfântul a luat vasele și veșmintele bisericii pentru a le salva și pentru a nu cădea în mâinile profane ale necredincioșilor.
Sfântul Mucenic Danact a viețuit în secolul al II-lea, în Avlona Iliricului (Albania de astăzi) și era citeț în biserica de acolo.
Odată, când au năvălit păgânii în biserică, Sfântul a luat vasele și veșmintele bisericii pentru a le salva și pentru a nu cădea în mâinile profane ale necredincioșilor, și le-a păstrat într-un loc fortificat, la cinci mile de oraș, spre mare.
Dar necredincioșii prinzându-l și arestându-l, îl sileau prin orice mijloace să aducă sacrificii zeului Dionis. Însă Sfântul Danact a rezistat în fața presiunilor și a rămas statornic și ferm în credința lui în Hristos. Atunci, au poruncit păgânii să i se taie capul, iar trupul lui a fost aruncate în mare.
Așa a primit smeritul citeț Danact cununa muceniciei.
MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT
ARTURO TOSCANINI
Arturo Toscanini | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3][4] Parma, Italia |
Decedat | (89 de ani)[1][5][2][3] Manhattan, New York City, New York, SUA |
Înmormântat | cimitirul monumental din Milano[*] |
Cauza decesului | cauze naturale (accident vascular cerebral) |
Părinți | Claudio Toscanini[*] |
Copii | Wally Toscanini Castelbarco[*] |
Cetățenie | Italia Regatul Italiei |
Ocupație | muzician dirijor director muzical[*] compozitor politician |
Locul desfășurării activității | Roma Milano New York City Lierna |
Activitate | |
Studii | Conservatorio Arrigo Boito[*] |
Gen muzical | muzică clasică |
Instrument(e) | violoncel |
Case de discuri | RCA Records |
Premii | Premiul Grammy pentru întreaga carieră[*] Royal Philharmonic Society Gold Medal[*] Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] |
Prezență online | |
site web oficial Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Arturo Toscanini (n. ,[1][2][3][4] Parma, Italia – d. ,[1][5][2][3] Manhattan, New York City, New York, SUA) a fost un renumit dirijor italian. Sub bagheta sa au cântat, printre alții, celebrele Maria Callas și Renata Tebaldi.
Arturo Toscanini , (născut la 25 martie 1867, Parma , Italia - decedat la 16 ianuarie 1957, New York, NY, SUA), dirijor italian, considerat unul dintre marii dirijori virtuosi din prima jumătate a secolului XX.
Toscanini a studiat la conservatoarele din Parma și Milano , intenționând să devină violoncelist. La vârsta de 19 ani, când cânta la opera din Rio de Janeiro , a fost chemat să ocupe rolul dirijorului și a interpretat din memorie Aida lui Giuseppe Verdi . A devenit proeminent ca dirijor în Italia și în alte părți și a fost numit director muzical la La Scala , Milano, în 1898 și al Metropolitan Opera , New York City, în 1908. El a dirijatNew York Philharmonic -Symphony Orchestra din 1928 până în 1936 și a apărut cu orchestre din întreaga lume, cu excepția celor din Italia și Germania în timpul regimurilor fasciste. Din 1937 până în 1954 a regizat NBC Symphony , o orchestră sponsorizată de rețeaua de radio americană.
Toscanini a devenit cunoscut în principal pentru lecturile sale din operele lui Verdi și simfoniile din Beethoven și a susținut spectacole remarcabile ale muzicii lui Wagner. Interpretările sale s-au remarcat prin detaliile formulării, intensitatea dinamică și o concepție esențial clasică a formei. Amintirea sa fenomenală îl stătea în locul lui când, suferind de o vedere slabă, era obligat să conducă mereu din memorie. El a comandat de la artiștii care lucrau sub el o devotament care adesea îi făcea să ajungă la ceva asemănător cu propria lui fervoare.
Arturo Toscanini - Verdi, Overture to La forza del destino (Sinfonia)
Debussy: La Mer (Arturo Toscanini & NBC Symphony Orchestra - 1950)
Arturo Toscanini - Beethoven : Symphony No. 4 in B-flat major, Op. 60
MORNING CAFE MUSIC - [Playlist] Relaxing Spanish Guitar Music To Start Your Day - Best Guitar Music
Album nr. 428 - Caravelli – Caravelli Joue Charles Dumont
Top 100 Beautiful Classical Piano Pieces - Most Romantic Love Songs - Piano Music for Relax & Study
INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET
AMILCARE PONCHIELLI
Amilcare Ponchielli | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3][4] Paderno Ponchielli, Regatul Lombardia-Veneția, Imperiul Austriac[5] |
Decedat | (51 de ani)[1][6][4][7] Milano, Regatul Italiei[8][9][5] |
Înmormântat | cimitirul monumental din Milano[*] |
Cauza decesului | cauze naturale (pneumonie) |
Căsătorit cu | Teresina Brambilla[*] |
Cetățenie | Regatul Italiei (–) Regatul Lombardia-Veneția |
Ocupație | compozitor dirijor muzicolog[*] profesor de muzică[*] profesor universitar[*] organist[*] |
Activitate | |
Studii | Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi[*] |
Gen muzical | Operă |
Instrument(e) | orgă[*] |
Prezență online | |
Internet Movie Database VGMdb | |
Modifică date / text |
Amilcare Ponchielli (n. ,[1][2][3][4] Paderno Ponchielli, Regatul Lombardia-Veneția, Imperiul Austriac[5] – d. ,[1][6][4][7] Milano, Regatul Italiei[8][9][5]), cunoscut mai ales în calitate de compozitor de operă, a rămas în programele spectacolelor din secolele XX - XXI doar cu opera La Gioconda (foarte cunoscut este baletul „Dansul Orelor” din actul III), după o tragedie de Victor Hugo. Cu toate acestea, el este autorul a unsprezece opere, dintre care una neterminată și a unui monolog pentru un bariton.
Ca pedagog la Conservatorul din Milano i-a avut ca elevi pe Giacomo Puccini și Pietro Mascagni, viitori reprezentanți ai curentului „verist”.
LISTA OPERELOR[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 1851 - Il sindaco babbeo, proiect studențesc
- 1856 - I promessi sposi, Cremona, ignorată de presa muzicală
- 1858 - Bertrando del Bornio, programată la Torino, dar ne-jucată
- 1861 - La Savoiarda, revizuită ca Lina, în 1877
- 1863 - Roderico, re dei Goti
- 1872 - I promessi sposi, Milano, Teatro Dal Verme, succes avut ulterior cu versiunea revizuită
- 1873 - Il parlatore eterno, monolog pentru bariton
- 1874 - I Lituani, revizuită în 1875
- 1876 - La Gioconda, Milano, punerea în scenă, Julian Gayarre; versiuni revizuite în 1876 și 1880
- 1880 - Il figliuol prodigo, Milano, punerea în scenă, Francesco Tamagno
- 1885 - Marion Delorme, Milano, punerea în scenă, Francesco Tamagno; revizuită, prezentată la Brescia, 1885
- I Mori di Valenza (neterminată) - terminată de Arturo Cadore și prezentată în premieră la Monte Carlo, 17 martie 1914, punerea în scenă de Giovanni Martinelli
La Gioconda este o operă în patru acte, de Amilcare Ponchielli, pe un libret al italianului Arrigo Boito, bazată pe piesa de teatru în proză a lui Victor Hugo "Angelo, Tiranul din Padova", datând din 1835. (Aceasta este aceeași sursă ca cea pe care Gaetano Rossi a folosit-o pentru libretul lui la Il giuramento Mercadante, din 1837). Premiera operei a avut loc la 8 aprilie 1876 la Teatrul Scala din Milano și a fost un real succes pentru Ponchielli.
Ponchielli și-a revizuit opera de mai multe ori, iar versiunea care se joacă astăzi a fost oferită publicului pentru prima dată în 1880. Există mai multe înregistrări complete ale operei, iar ea se joacă în mod regulat, mai ales în Italia. Aceasta este una din puținele opere care dispune de un rol principal pentru fiecare din cele șase tipuri de voce majore.
Durata operei: cca 2 ore și 45 de minute.
PERSONAJELE PRINCIPALE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Gioconda, o cântăreață (soprano)
- Laura Adorno, o doamnă genoveză (mezzo-soprano)
- La Cieca, mama Giocondei (contralto)
- Enzo Grimaldo, un prinț genovez, deghizat în marinar Dalmațian (tenor)
- Barnaba, spion al Inchiziției (bariton)
- Alvise Badoero, unul din liderii Inchiziției, soțul Laurei (bas)
- Zuàne, un barcagiu concurent în regată (bas)
- Isèpo, un scrib (tenor)
- Un cântăreț (bas)
- O călăuză (bas)
ACȚIUNEA:[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Acțiunea are loc la Veneția în secolul XVII
Povestea se învârte în jurul unei femei, Gioconda. Ea își iubește atât de mult mama, încât, atunci când Laura, rivala ei în dragoste pentru inima lui Enzo, salvează viața mamei ei, drept răsplată, Gioconda renunță la propria ei dragoste în favoarea Laurei. Ticălosul Barnaba încearcă să o seducă pe Gioconda, dar ea preferă moartea.
ACTUL I[modificare | modificare sursă]
(Gura Leului)
Curtea Palatului Dogilor
În timpul sărbătorilor de carnaval înainte de Postul Mare, în timp ce toată lumea este preocupată de cursa gondolelor, Barnaba, un spion de stat, o urmărește cu jind pe Gioconda, în timp ce aceasta o conduce pe mama ei oarbă, La Cieca, în Piață. El încearcă să-i facă curte, dar când avansurile sale amoroase sunt respinse cu fermitate, acesta se răzbună prin denunțarea bătrânei drept o vrăjitoare ale cărui puteri malefice au influențat rezultatul cursei de gondole. Doar intervenția unui tânăr căpitan reușește să țină furia mulțimii deoparte. Calmul este restabilit la sosirea lui Alvise Badoero, un membru al Inchiziției venețiene, și soția sa, Laura. Laura o ia pe La Cieca sub protecția ei personală, și în semn de recunoștință bătrâna îi dă bunul ei cel mai de preț, și anume, mătăniile. Ager, Barnaba observă privirile pe furiș dintre Laura și căpitanul de mare, care-i indică o relație secretă. Reamintindu-și că Laura a fost logodită cu nobilul, dar acum exilatul Enzo Grimaldo, înainte de căsătoria ei forțată cu Alvise, Barnaba își dă seama că acel căpitan de mare, nu poate fi decât Enzo deghizat. Barnaba se confruntă cu Enzo, care admite că scopul revenirii lui la Veneția este de a o lua pe Laura pentru a începe o nouă viață în altă parte. Barnaba știe că Gioconda este, de asemenea, îndrăgostită nebunește de Enzo și el vede o oportunitate de a-și îmbunătăți șansele sale spre inima Giocondei, prin sprijinirea planului de fugă a lui Enzo. După despărțirea de Enzo, Barnaba dictează o scrisoare pentru Alvise, dezvăluindu-i infidelitatea soției sale și planul de evadare al celor doi iubiți. El este conștient că a fost auzit de către Gioconda, dictând scrisoarea. Actul se încheie cu Barnaba aruncând scrisoarea în Gura Leului, acolo unde toate informațiile secrete sunt lăsate pentru Inchiziției, în timp ce Gioconda se plânge lui Enzo despre trădare lui Barnaba. În acest timp mulțimea se întoarce la festivitățile sale.
ACTUL II[modificare | modificare sursă]
(Mătăniile)
Pe puntea vasului lui Enzo
Enzo așteaptă ca Barnaba s-o scoată pe Laura din oraș și s-o aducă pe nava lui. Reuniunea lor plină de bucurie este umbrită de temerile Laurei care nu are încredere în Barnaba. Treptat, Enzo reușește să o liniștească, și o lasă pe punte, în timp ce el se duce să pregătească nava, pentru plecarea lor. Gioconda a urmărit-o pe Laura cu intenția de-a se răzbuna pe rivala ei. Alvise și oamenii lui înarmați sunt, de asemenea, în căutarea fugarilor. Ajungând pe vas, Gioconda este pe cale de a o înjunghia pe Laura, dar vede la gâtul ei mătăniile mamei ei și își schimbă brusc intenția. Ea o grăbește pe Laura în barca ei, astfel încât să se poată sustrage urmăritorilor ei. Revenind pe punte, Enzo constată că Laura a fugit lăsând-o pe Gioconda triumfătoare. Mai mult decât atât oamenii lui Alvise se apropie rapid. El e pregătit să dea foc la navă, decât să cadă în mâinile dușmanilor săi.
ACTUL III[modificare | modificare sursă]
(Casa de Aur)
Palatul lui Alvise
Laura a fost capturată, iar soțul ei răzbunător, insistă că ea trebuie să moară otrăvindu-se (comițând astfel suicidul și condamnând-se să ajungă în iad). Încă o dată, Gioconda a urmărit-o pe Laura, găsind modul de a se strecura în palat, de data aceasta cu intenția de a o salva pe rivala ei. Găsind-o pe Laura singură, Gioconda înlocuiește eprubeta de otravă, cu un drog puternic, care creează o moarte aparentă. A doua scenă începe cu Alvise primind pe colegii săi, membri ai nobilimii, la palat; Barnaba și Enzo sunt printre cei prezenți. Distracția este oferită generos, iar actul se termină cu numărul de balet de renume mondial "Dansul orelor".
ACTUL IV[modificare | modificare sursă]
Canalul Orfano
Starea de spirit a petrecerii este spulberată cu un clopot care începe să bată, iar corpul Laurei este descoperit așteaptând înmormântarea. Enzo înnebunit de durere, își aruncă masca și este imediat capturat de către oamenii lui Alvise. În schimbul eliberării lui Enzo de la închisoare, Gioconda a fost de acord să se ofere lui Barnaba. Când Enzo ajunge în prezența Giocondei, el este inițial furios atunci când ea îi relevă faptul că a adus trupul Laurei de la mormânt. El este pe cale să o înjunghie când aude vocea Laurei și astfel devine clar că Gioconda a făcut posibilă reunirea iubirii lor. Enzo și Laura evadează, lăsând-o pe Gioconda să facă față ororilor care o așteaptă cu Barnaba. Vocile gondolierilor se aud îndepărtare spunând că există cadavre plutind în oraș. Când Gioconda încearcă să plece, ea este prinsă de Barnaba. Atunci ea pretinde că e bucuroasă de sosirea sa, dar apucă un pumnal și se înjunghie mortal. De furie și frustrat, Barnaba încearcă să comită un ultim act draconic, țipă la corpul neînsuflețit "Ultima noapte când mama ta ma ofensat. Am înecat-o !"
Amilcare Ponchielli - La Gioconda
Léo Delibes | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [2][3][4][5] La Flèche, Pays de la Loire, Franța[6] |
Decedat | (54 de ani)[2][3][4][5] Paris, Franța[7][6] |
Înmormântat | cimitirul Montmartre[*] |
Părinți | Philibert Delibes[*][8] Clémence Batiste[*][8] |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | compozitor cadru didactic universitar[*] muzician organist[*] |
Studii | Conservatorul din Paris |
Gen muzical | Operă |
Instrument(e) | orgă[*] |
Premii | Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*][1] |
Discografie | |
Înregistrări notabile | Lakmé Sylvia[*] Le roi l'a dit[*] Coppélia |
Semnătură | |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Léo Delibes n. ,[2][3][4][5] La Flèche, Pays de la Loire, Franța[6] – d. ,[2][3][4][5] Paris, Franța[7][6] a fost un compozitor francez.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Léo Delibes era fiu al unei familii cu înclinații spre artă și cu o veche tradiție muzicală. Beneficiază în copilărie de o educație muzicală din partea mamei și al unui unchi (organist). După moartea tatălui în 1847 se stabilește la Paris unde studiază la Conservator. A intrat de timpuriu în contact cu scena muzicală franceză, căreia îi va dedica întreaga viață. Prima sa compoziție de balet "La source" ("Izvorul"), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia - baletul său cel mai popular - apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l'a dit” (1873) cunoaște succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique) va înregistra un triumf copleșitor.
În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.
Acțiunea capodoperei sale, opera Lakmé, este plasată într-o lume cu totul deosebită față de cele obișnuite în lumea operei de până atunci, anume în lumea hindusă.
Lakmé este o operă în 3 acte de Léo Delibes, după un libret de Edmond Gondinet și Philippe Gille, bazat pe romanul "Rarahu ou Le Mariage de Loti" de Pierre Loti.
Premiera operei a avut loc la “Opéra-Comique” din Paris în ziua de 14 aprilie 1883.
Durata operei: cca 2 ¼ ore.
Locul și perioada de desfășurare a acțiunii: India, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Personajele principale:
- Gérald, ofițer englez (tenor)
- Frédéric, alt ofițer englez (bariton)
- Nilakantha, preot brahman (bas)
- Lakmé, fiica lui Nilakantha (soprană)
- Mallika, însoțitoarea ei (alto)
- Hadji, servitorul lui Nilakantha (tenor)
- Ellen, logodnica lui Gérald (soprană)
- Rose, verișoara ei (mezzo-soprană)
- Locul: India
- Timp: Sfârșitul secolului al XIX-lea, în timpul Raj britanic.
Actul 1
Hindușii merg să-și îndeplinească riturile într-un templu sacru brahman sub marele preot, Nilakantha. Fiica lui Nilakantha Lakmé (care derivă din sanscrită Lakshmi ), și sluga ei Mallika, sunt lăsați în urmă și coboară la râu pentru a aduna flori unde cântă împreună „Duet de flori În timp ce se apropie de apa de la malul râului, Lakmé își scoate bijuteriile și le așează pe o bancă. Doi ofițeri britanici, Frederic și Gérald (Delibes folosește versiuni francezate ale numelor englezești obișnuite de atunci Frederick și Gerald), ajung în apropiere pe un picnic cu două fete britanice și guvernanta lor. Fetele britanice văd bijuteriile și, impresionate de aceasta, cer schițe; Gérald se oferă voluntar să rămână și să facă schițe de bijuterii. El îi vede pe Lakmé și Mallika întorcându-se și se ascunde. Mallika părăsește Lakmé pentru o vreme; în timp ce singur, Lakmé îl vede pe Gérald și, speriat de incursiunea străinului, strigă după ajutor. Totuși, simultan, este și ea intrigată de el, așa că îi trimite pe cei care au răspuns la apelul ei de ajutor când vin la ea Lakmé și Gérald încep să se îndrăgostească unul de celălalt. Nilakantha se întoarce și află despre pătrunderea ofițerului britanic, jurându-i răzbunare pentru ceea ce presupune că este un afront pentru onoarea lui Lakmé.
Actul 2
La un ocupat bazar, Nilakantha îl forțează pe Lakmé să cânte (Cântecul clopotului) pentru a-l atrage pe cel care păcălește să se identifice. Când Gérald pășește înainte, Lakmé leșină, oferindu-l astfel. Nilakantha îl înjunghie pe Gérald, rănindu-l. Lakmé îl duce pe Gérald într-o ascunzătoare secretă din pădure, unde îl îngrijește cu dragoste înapoi la sănătate.
Actul 3
În timp ce Lakmé aduce apă sacră care va confirma jurămintele iubitorilor, Fréderic, colegul ofițer britanic al lui Gérald, apare în fața lui Gérald și îi amintește de datoria sa militară față de regimentul său. Gérald acceptă cu tristețe că colegul său are dreptate. După ce Lakmé se întoarce, ea simte schimbarea în Gérald și își dă seama că l-a pierdut. Moare cu onoare, mai degrabă decât să trăiască cu dezonoare, omorându-se mâncând otrăvul datura frunze.
Lakmé, Léo Délibes Elena Mosuc
ACȚIUNEA
Actul I
Actul II
Nume real: Ecaterina Paraschivescu · Locul naşterii: Bucureşti · Data naşterii: 16.01.1948 (68 ani) · Zodia: Capricorn
Desi cu un numar impresionant de aparitii cinematografice, el a stralucit mai mult in teatru si radio/televiziune fiind un as al improvizației, unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România, cu modalități de exprimare artistică ce imbina actoria, pantomima, interpretarea muzicală . vocală și instrumentală (pian, vioară, chitară și flaut), el absolvind o scoala de muzica (inclinația spre artă era evidentă din copilărie, deoarece a urmat școala de muzică din clasa întâi. A studiat 12 ani la vioară și pian tehnic, iar celelalte au venit firesc).
In liceu, a avut primele experiente scenice sub regia profesoarei de limba romana, apoi a urmat primul rol adevarat, cu o trupa de actori amatori, pe scena Teatrului Popular din Tulcea.
A absolvit Institutul de artă teatrală și cinematografică I. L. Caragiale din București, în 1975, la clasa prof. Sanda Manu și Octavian Cotescu. Diplomat în Arte, cu specializarea actorie teatru și film. Suplimentar, a absolvit cursurile de pantomimă și music-hall, ale aceluiași institut. Cunoștințele muzicale căpătate în 12 ani de studiu al viorii, precum și ușurința de a cânta la alte instrumente, cum sunt chitara și flautul, l-au situat pe Radu Gheorghe, de la începutul carierei actoricești, într-o poziție unică.
Aparițiile artistice ulterioare sunt grăitoare în acest sens și impresionează prin diversitate și originalitate. Debutează încă înainte de a termina facultatea, în spectacole la modă în vremea aceea, de muzică și poezie.
Din 1975, Radu Gheorghe juca la unul dintre cele mai bune teatre din tara, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, avandu-i colegi pe Marin Moraru, Mariana Mihut, Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc etc. Activitatea teatrală a fost și este completată din plin cu numeroase apariții pe micul și marele ecran. Au rămas memorabile rolurile din filme ca: Mireasa din tren, Căsătorie cu repetiție, Grăbește-te încet, Alegerea, Căruța cu mere, și ultimul din filmul lui Ion Cărmăzan, Lotus.
Sau, în televiziune, piesele, Nunta lui Figaro, Institutorii și Actorul care l-a jucat pe Hamlet, filmul Trenul de noapte, serialul Un trio formidabil și numeroase emisiuni de varietați.
Radu Gheorghe consideră că pentru a face meseria de actor este necesar să fii înzestrat cu simțul umorului, cu atât mai mult dacă te axezi pe roluri comice, după cum și spectatorii trebuie să aibă simțul umorului : „Felul cum mă privea publicul la începutul carierei mele se datora noutății, dar recunosc că era o noutate convingătoare. O abordare nouă pe care personalitatea mea a impus-o spectatorilor. Am confirmat și am rezistat, iar cel mai valoros lucru în afara educației și a talentului înnăscut este dorința și ușurința mea de a rămâne veșnic proaspăt, precum și dorința de a păstra lucrul ăsta cât mai mult. Capacitatea de a improviza cere o anumită relaxare și curajul de a te arunca în valurile genului, cu riscul de a te îneca. Nu e ușor, e o responsabilitate pe care ți-o asumi, pentru că nu știi cum va reacționa publicul. Asta cere siguranță și încredere. Puterea de a răspunde la orice provocare venită din partea spectatorilor și credința că poți să treci peste posibilele probleme. Secretul este că niciodată nu aștept din partea publicului o reacție anume, tocmai ca să nu fiu surprins. Totuși te aștepți, îți dorești ca publicul să reacționeze civilizat. Cea mai neplăcută surpriză este să nu fie așa. În cariera mea de actor improvizator s-a întâmplat să întâlnesc reacții dintre cele mai ciudate, cu toate astea, am supraviețuit și totdeauna spectatorii au plecat mulțumiți. Un lucru care ține, cred, de talentul meu de actor și de improvizator este că pot să transform un moment delicat într-unul comic, fără să jignesc pe nimeni.”
Emigrant in America - In 1991, cand Radu Gheorghe a fost invitat, alaturi de alti colegi, sa mearga intr-un turneu pe coasta de est a Americii, pentru doua-trei saptamani, nimeni nu se astepta ca spectacolul sa se bucure de un succes atat de mare. Placut surprins de gradul de civilizatie al "Lumii noi", dar si de caldura cu care a fost primit, Radu s-a hotarat sa isi prelungeasca sederea, constient ca in viata nu se intalneste de doua ori cu o astfel de sansa. Spectacolele au continuat, iar actorul roman a luat decizia sa ramana si sa cunoasca "Tara tuturor posibilitatilor", stabilindu-se in Chicago. Aici, din actor si profesor, Radu Gheorghe a trebuit sa se reprofileze catre o alta meserie. Asa a ajuns sa se angajeze intr-un studio de procesare foto si video, unde s-a bucurat de o mai mare libertate. Aceasta noua ocupatie, mai aproape de formarea sa profesionala, i-a adus mari satisfactii, amintindu-i de una dintre pasiunile sale mai vechi: arta plastica.
Parintii lui Radu Gheorghe, veniti in Bucuresti chiar inainte de plecarea fiului in "Marea Aventura", si fiica acestuia, Stanca, (astazi detinatoarea a două premii importante, CineMaIubit și Next-ul (Festivalul Next Film, n.r.) ceeace pentru un tânăr absolvent de UNATC, este un lucru extraordinar, iar mai nou, la radio a fost prezentată ca bărbat, în felul acesta: "Regizorul de talent Radu Stanca"...) din casatoria sa, cu fiica adoptiva a Stelei Popescu, au avut un rol important in revenirea lui pe pamant romanesc.
Iata ce declara actorul revenit dupa sase ani in tara "A fost o experiență extraordinară. Am învățat limba engleză, pe care nu o știam din țară și încă multe alte lucruri care îmi vor folosi mai mult ca sigur în viață. Printre care și acela de a fi LIBER. Poate nu știți că și asta se învață... Să muncești și să trăiești acolo este altceva decât să fii turist. Mie unuia mi-a plăcut America și sunt sigur că i-ar plăcea oricui dorește să o cunoască. Dacă într-o țară mică, cum este România, găsești o mulțime de lucruri care să-ți placă, ce să mai spui despre un continent cum e America?! La noi găsești munte, mare, deltă, câmpie, Dunăre, unguri, nemți, Ardealul, Dobrogea, o mare diversitate într-un singur stat. America are 51 de state și cu asta am spus tot.”
In prezent, om de afaceri, producator, scenarist si actor joaca pe cele mai mari scene ale teatrelor din Bucuresti.
George Călinescu | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Nume la naștere | Gheorghe Vișan | ||
Născut | [1][2] București, România | ||
Decedat | (65 de ani)[3][4][2] Otopeni, Ilfov, România | ||
Înmormântat | Cimitirul Bellu | ||
Căsătorit cu | Alice Vera | ||
Cetățenie | România | ||
Religie | Biserica Ortodoxă Română | ||
Ocupație | istoric scriitor jurnalist istoric literar[*] critic literar[*] biograf[*] dramaturg | ||
Limbi vorbite | limba română[5] | ||
Partid politic | Liderul Partidului Național Popular | ||
Studii | Facultatea de Litere a Universității din București Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București | ||
Activitatea literară | |||
Activ ca scriitor | 1932 - 1965 | ||
Limbi | limba română limba italiană | ||
Mișcare/curent literar | Modernism | ||
Patronaj | Universitatea din București | ||
Subiecte | Studii de estetică literară | ||
Specie literară | roman, poezie, piese de teatru, eseu, biografie, monografie | ||
Operă de debut | 1932 - „Viața lui Mihai Eminescu" | ||
Opere semnificative | „Istoria literaturii române", „Enigma Otiliei" | ||
| |||
Modifică date / text |
Literatura română | ||
Istoria literaturii române | ||
Evul mediu | ||
Curente în literatura română | ||
Umanism - Clasicism | ||
Scriitori români | ||
Listă de autori de limbă română | ||
Portal România | ||
Portal Literatură | ||
Proiectul literatură | ||
George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București – d. 12 martie 1965, Otopeni) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu. Și-a semnat întotdeauna articolele ca G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică. Prenumele lui adevărat, în actele de stare civilă, era Gheorghe; în ultimele decenii, se folosește preponderent denumirea „George Călinescu”, apocrifă și eronată, dar consacrată de uz.
Biografie[modificare | modificare sursă]
Primii ani[modificare | modificare sursă]
Se naște la București ca Gheorghe Vișan, fiul Mariei Vișan.[6] Copilul e crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu și de soția sa, Maria, în casa cărora mama băiatului lucra ca menajeră. Familia Călinescu, împreună cu „femeia din casă” și copilul, se mută la Botoșani, apoi impiegatul Călinescu este transferat la Iași. Aici în 1906, Gheorghe Vișan (viitorul scriitor) e înscris la Școala „Carol I”, de pe lângă Liceul Internat. În 1907, Maria Vișan (mama sa naturală) acceptă ca soții Călinescu, care nu aveau copii, să-l înfieze. De acum, se va numi Gheorghe Călinescu (și trebuie menționat că acesta a rămas, pe tot parcursul vieții, numele său oficial, utilizarea – evitată consecvent de scriitorul însuși –, atât în exprimarea orală, cât și în scris, a prenumelui „George“, de fapt incorectă, dar tot mai frecventă în ultima vreme, este o ispravă a posterității: tolerată și în cele din urmă acceptată, ea se explică foarte probabil prin interpretarea, bine intenționată, însă eronată, a pseudonimului „G. Călinescu“). Se mută la București în 1908, an în care se înscrie la gimnaziul Gheorghe Șincai. În copilărie nu a excelat cu nimic, s-a lăsat învăluit în aura mediocrității.
Anii de formare[modificare | modificare sursă]
După parcurgerea primelor două clase primare la Iași, la Colegiul Carol I, a celorlalte două la București, la Școala Cuibul cu barză, apoi gimnaziul Dimitrie Cantemir la București, își încheie studiile medii la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București și pe cele universitare la Facultatea de Litere și Filozofie din București, la care intră în 1919. Își ia licența în Litere în 1923. Teza de licență purta titlul Umanismul lui Carducci. Devine profesor de limba italiană pe la diverse licee bucureștene și timișorene, apoi pleacă la Roma, pentru doi ani cu o bursă pentru Școala română din Roma, instituție de propagandă culturală românească, fondată de profesorul și istoricul Vasile Pârvan.
Modele. Ramiro Ortiz[modificare | modificare sursă]
Profesorii care i-au marcat studenția sunt Ramiro Ortiz, care preda limba și literatura italiană la Facultatea de Litere și Filozofie din București, și Vasile Pârvan, un alt spirit enciclopedic interbelic, de la Universitatea din București.[7]
Între profesorul de italiană Ramiro Ortiz și student s-a născut o strânsă amiciție. Peste ani, studentul de odinioară a mărturisit, adesea, că datorită acestui fin intelectual și-a însușit o „educație literară” de excepție: „Cu el m-am deprins a scrie cărți, cu el am deprins meșteșugul informației literare și al construcției critice pe substrat istoric, de la el știu tot ce știu”. Sub îndrumarea lui Ramiro Ortiz a început să traducă din limba italiană. În timpul studenției a tradus romanul lui Giovanni Papini, Un om sfârșit, și o nuvelă din romanul lui Giovanni Boccacio, Decameronul (1921). Tot la îndemnul profesorului Ortiz își începe colaborarea la revista Roma, primul număr al cărei a apărut în ianuarie 1921, și călătorește cu colegii de facultate în Italia în 1921. Prima lui carte va fi scrisă în limba italiană, Alcuni missionari catolici italiani nella Moldavia nei secoli XVII e XVIII a apărut în 1925 și tratează propaganda Vaticanului în Moldova ca un soi de modalitate de a contracara Reforma luterană. Studentul a publicat 68 de documente diferite descoperite în urma documentării în Arhiva Vaticanului.[8]
Evident o influență indirectă au avut-o studiile critice ale lui Titu Maiorescu și, de ce nu, cele ale lui Garabet Ibrăileanu, de care se va apropia mai apoi în deceniul următor.
Modele. Vasile Pârvan[modificare | modificare sursă]
Dacă în București, alături de profesorul Ortiz, a avut revelația vocației sale creatoare, în capitala Italiei, atenția lui G. Călinescu s-a focalizat asupra lui Vasile Pârvan, directorul Școlii Române, actualmente Accademia di Romania. Pârvan a reprezentat cel de-al treilea pilon în formarea adevăratei personalități a lui Călinescu, după Titu Maiorescu și Ramiro Ortiz. Tînărul a fost deopotrivă captivat de erudiția și puterea de muncă, dar și de concepția despre existență a savantului.
Spre acest „părinte” spiritual Călinescu s-a întors întotdeauna, ori de câte ori greutățile vieții păreau să-l îngenuncheze. El a observat că Pârvan avea o înzestrare intelectuală obișnuită, dar în ciuda „normalității” ei, mintea îi era „exercitată în toate potențele” sale, munca pentru el semnifica „asceza”, iar truda constantă pentru atingerea unui ideal se transformă într-o filozofie existențială. Viața este pieritoare, dar omul poate înfrânge moartea și uitarea prin creație, iar cel ce urmărește atingerea unui anume țel în vremelnica-i existență pământeană trebuie luat ca îndemn și simbol de suflet ardent: „... dacă nu fiecare este în stare să devină un Pârvan, fiecare vede în el o pildă, adică o formă la care ar putea ajunge dacă ar voi să facă aceleași renunțări”.[9]
Redescoperirea literaturii române[modificare | modificare sursă]
În 1926 se mută cu chirie într-o casă din București, obține o detașare la Liceul Gh. Șincai și citește pentru prima oară la cenaclul lui Eugen Lovinescu, Sburătorul. În 1929, se căsătorește cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucureșteni. Episodul foarte amuzant al primei întâlniri a celor doi viitori soți este descris cu lux de amănunte în romanul Cartea nunții.
Editează, de asemenea, revistele Sinteza în 1927, în colaborare cu alți scriitori, și două numere din revista sa personală Capricorn în 1930. Aventura de a avea propria sa revistă se încheie cu un eșec financiar, dar în paginile acestor reviste descoperă rețeta criticii aplicate literaturii române. Cele două reviste constituie astfel un soi de poligon de încercări. Dar poate cea mai fertilă experiență e cea de cronicar la revista Viața românească, începând cu 1931, revista fiind coordonată de criticul Garabet Ibrăileanu. Din 1931 devine profesor definitiv de literatură română. În 1933 va inaugura în Adevărul literar și artistic rubrica celebră Cronica mizantropului, care va da titlul unei cărți de eseuri.
Doctoratul în literatură[modificare | modificare sursă]
Devine în 1936 doctor în filozofie și litere la Universitatea din Iași cu o teză intitulată Analiza literară a unui manuscris eminescian (Avatarii faraonului Tlà), o nuvelă postumă a lui Mihai Eminescu, descoperită și pusă în valoare pentru prima dată de el. De fapt își extrăsese un capitol de 100 de pagini din propriul său volum, Opera lui Mihai Eminescu, pe care îl dactilografiase în cinci exemplare și îl trimisese membrilor comisiei de examinare, formată din Orest Tafrali, decanul Facultății de litere și filozofie, Octav Botez, referent, Iorgu Iordan, coreferent, Mihai Ralea și I. M. Marinescu.[10] Își susține teza de doctorat în 23 noiembrie 1936. Apoi va fi numit conferențiar de Estetică și critică literară la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității din Iași, după ce trece cu nota maximă, 20, concursul pentru postul respectiv. Din 1945 se transferă la Universitatea din București.
Colaborări la revistele literare[modificare | modificare sursă]
În 1926 debutează cu versuri în Universul literar, din 1927 colaborează la Viața literară și Gândirea, cu care va ajunge să polemizeze în paginile revistei proprii, Capricorn. În perioada 1933 și 1934 a făcut parte din comitetul de conducere al revistei Viața românească, revista înființată, la Iași, in 1906. La București colaborează cu prestigioasa Revistă a Fundațiilor Regale, condusă de Alexandru Rosetti și de Camil Petrescu, până în 1947, anul abdicării regelui și al desființării revistei. Fondează la Iași Jurnalul literar în 1939. A condus revistele Jurnalul literar și Lumea și ziarele Tribuna poporului și Națiunea. După 1947 publică în revistele Gazeta literară (devenită mai apoi România literară) și Contemporanul. A mai colaborat la revistele Roma și Sburătorul.[7]
Activitatea de cercetare academică. Criticul literar. Scriitorul[modificare | modificare sursă]
A fost profesor universitar la Facultatea de Litere din Iași și la Facultatea de Litere și Filozofie din București, în două etape. Devine conferențiar al Facultății de Litere al Universității din Iași în 1937, la un an după moartea predecesorului său, Garabet Ibrăileanu, unde predă cursuri de literatură și de estetică. În 1944 devine profesor titular la Universitatea din Iași și un an mai târziu, din 1945, devine profesor titular și la Facultatea de Litere a Universității din București. După 1947 aceasta din urmă și-a schimbat numele în Facultatea de Filologie. Va fi totuși scos de la catedră în ciuda faptului că în perioada interbelică s-a manifestat drept un intelectual democrat, cu idei de stânga, iar în anii '50 devine director al Institutului de Teorie literară și Folclor, care după moarte îi va purta de altfel numele. Va coordona revista Institutului, Studii și cercetări de istorie literară și folclor (1952-1965). Va fi rechemat ca profesor la Facultatea de Litere din București abia în 1961.[7] Din epocă datează mai multe studii ale sale, preocupările sale vizează teme foarte diverse, estetica basmului, literatura spaniolă etc.
Activitatea de critic literar[modificare | modificare sursă]
Este autorul unor studii fundamentale despre scriitori români (Viața lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Viața lui Ion Creangă ș.a.). Publică, după 1945, studii și eseuri privind literatura universală (Impresii asupra literaturii spaniole, Scriitori străini). Studiul Estetica basmului completează spectrul de preocupări ale criticului și istoricului literar, fiind interesat de folclorul românesc și de poetica basmului.[11] A publicat monografii, în volume separate, consacrate lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Filimon, Grigore Alexandrescu (1932-1962), biografii romanțate, numeroase alte studii, eseuri, a ținut numeroase conferințe, academice sau radiofonice, a scris mii de cronici literare în zeci de reviste din perioada antebelică, interbelică și după aceea, până în anul morții, în 1965.
Romancierul, poetul și dramaturgul[modificare | modificare sursă]
Scrie romane de tip balzacian (cu intenție polemică evidentă), obiective, la persoana a treia, denumite dorice, în terminologia lui Nicolae Manolescu din studiul asupra romanului românesc, Arca lui Noe, începând de obicei cu descrierea decorului caselor, unde are loc acțiunea romanului. Enigma Otiliei, narează povestea de dragoste nefericită dintre Felix și Otilia, Cartea nunții este un roman despre căsătorie, Bietul Ioanide și Scrinul negru au în centru figura unor intelectuali (arhitectul Ioanide în Bietul Ioanide și apoi și în Scrinul negru), iar acțiunea lor are loc în perioada interbelică și imediat după aceasta, în epoca Republicii Populare Române. Ca fapt divers, titlul romanului Scrinul negru provine de la un obiect de mobilier real, un scrin de culoare neagră, pe care l-a cumpărat dintr-un talcioc și în care a descoperit arhiva unei familii. A mai scris versuri, Lauda lucrurilor; teatru, Șun, mit mongol; note de călătorie; publicistică, iar Cronicile mizantropului au devenit brusc, după 1947, Cronicile optimistului.
Activitatea civică și politică după 1947[modificare | modificare sursă]
Intelectual cu idei mai curând de stânga, dar care în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea publica în Revista Fundațiilor Regale ode ditirambice la adresa monarhului, George Călinescu a aderat, încă de la sfârșitul lui 1944, la noua ideologie. El a fost directorul a trei dintre cele mai incisive publicații procomuniste din primii ani postbelici- "Tribuna Poporului", "Națiunea" și "Lumea".
George Călinescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în legislaturile din perioada 1946-1965.[12]
A făcut mai multe călătorii de documentare în Uniunea Sovietică, (la Kiev, Moscova, Leningrad 1949) și în China comunistă (Am fost în China nouă, 1953), publicându-și impresiile de călătorie în aceste două volume.
Perioada aceasta poate fi subdivizată în trei etape:
1. Perioada anilor 1948-1953, când criticul, deși raliat noului regim, este îndepărtat de la catedră, dar numit director la Institutul de Teorie Literară și Folclor, creat special pentru el, devenit după 1965 Institutul de Istorie și teorie literară-George Călinescu. Devine membru al Academiei Republicii Populare Române în 1949.
2. Perioada 1953-1956, anii destalinizării hrușcioviene, în care însă România lui Gheorghiu-Dej nu se grăbește să urmeze exemplul Moscovei.
Aceste evenimente politice îl găsesc pe Călinescu în faza încercării de creație a unor opere în stilul epocii, dar limbajul trădează imposibilitatea unei adaptări totale la stereotipiile din limba de lemn.
În anul 1953 îi apare romanul Bietul Ioanide iar începând cu 1956 revine în publicistică printr-o rubrică permanentă (Cronica optimistului) ținută în săptămânalul cultural Contemporanul.
3. Începând cu anii 1955-1956 și până la moarte (12 martie 1965) se va bucura de aprecieri exclusiv pozitive pentru angajarea sa civică și activitatea de intelectual democrat din perioada interbelică. Își poate retipări aproape întreaga operă, cu excepția Istoriei sale monumentale, care este republicată în anii 80 de asistentul său, devenit între timp profesor, Alexandru Piru. Este înconjurat de onoruri, e premiat și omagiat.
Ultimii ani de viață[modificare | modificare sursă]
În noiembrie 1964, este internat cu diagnosticul ciroză hepatică la Sanatoriul Otopeni. La 12 martie 1965, la adăpostul nopții, pleacă în lumea umbrelor, lăsând „o operă fundamentală pentru cultura poporului român” (potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza).
Posteritatea lui Călinescu după 1990[modificare | modificare sursă]
După 1989 activitatea sa publicistică postbelică este pusă sub semnul întrebării, Călinescu fiind acuzat de colaboraționism de către anumiți autori, inclusiv unul dintre foștii săi asistenți, Adrian Marino (fost colaborator al Securității comuniste).[13] Aceștia încep un veritabil proces de presă despre George Călinescu, o controversată reevaluare a operei și vieții sale.
Afilieri[modificare | modificare sursă]
A fost liderul unui partid de buzunar, Partidul Național Popular, care prin fuziuni succesive a intrat în Partidul Comunist.[14]. Inițial această funcție i-a fost propusă lui Lucian Blaga de Ana Pauker și Gheorghe Gheorghiu Dej, dar pentru că acesta a refuzat a fost îndepărtat de la catedra de filosofie a Universității din Cluj și numit bibliotecar la B.C.U. filiala Cluj.
În 1946 a fost ales deputat în Parlamentul României, în circumscripția Botoșani, și a fost reales în toate legislaturile, până la moartea sa. Aflat în spital, la sfârșitul lunii ianuarie 1965 a primit delegația circumscripției electorale Răcari. Alegătorii îl propuneau candidat în Marea Adunare Națională.[15]
Opera lui George Călinescu[modificare | modificare sursă]
Studii scrise în alte limbi[modificare | modificare sursă]
- Alcuni missionari cattolici italiani nella Moldavia nei secoli XVII e XVIII (1925)
Studii de estetică și literatură universală[modificare | modificare sursă]
- Principii de estetică (1939)
- Impresii asupra literaturii spaniole (1946)
- Sensul clasicismului (1946)
- Studii și conferințe (1956)
- Scriitori străini (1967)
- Ulysse (1967)
Poezie[modificare | modificare sursă]
- Poezii (1937)
- Lauda lucrurilor (1963)
- Lauda zăpezii (1965)
Teatru[modificare | modificare sursă]
- Șun, mit mongol sau Calea netulburată (1943)[16]
- Ludovic al XIX-lea (1964)
- Teatru (1965)
Proză[modificare | modificare sursă]
- Cartea nunții (1933)
- Enigma Otiliei (1938) (inițial Părinții Otiliei)
- Trei nuvele (1949)
- Bietul Ioanide (1953)
- Scrinul negru (1965)
Istorie și critică literară[modificare | modificare sursă]
- Viața lui Mihai Eminescu (1932)
- Opera lui Mihai Eminescu (1934)
- Viața lui Ion Creangă (1938)
- Istoria literaturii române de la origini până în prezent (1941)
- Istoria literaturii române. Compendiu (1945)
- Universul poeziei (1947)
- Nicolae Filimon (1955)
- Gr. M. Alecsandrescu (1955)
- Ion Creangă (Viața și opera) (1964)
- Vasile Alecsandri (1965)
Publicistică[modificare | modificare sursă]
- Cronicile optimistului (1964)
- Ulysse (1967)
Impresii de călătorie[modificare | modificare sursă]
- Kiev, Moscova, Leningrad, 1949
- Am fost în China nouă, 1953
În alte limbi[modificare | modificare sursă]
- A fekete komód (Scrinul negru), traducere în limba maghiară de Réz Pál, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963.[17]
- Ottilia titka (Enigma Otiliei), traducere în limba maghiară de Lőrinczi László, Irodalmi Könyvkiadó, Bukarest, 1964.[18]
- Ottilia titka (Enigma Otiliei), traducere în limba maghiară de Lőrinczi László, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1964.[19]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu