MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 28 IANUARIE 2024 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Istoria Crimeei, Decese, Sărbători, TEATRU/FILM, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT, POEZIE, GÂNDURI PESTE TIMP, RELIGIE ORTODOXĂ, SFATURI UTILE, GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR
ÎSTORIE PE ZILE
Dieta de la Worms din 1521 a fost o dietă a Sfântului Imperiu Roman, ce a avut loc în orașul Worms din Germania de astăzi, rămas în istorie pentru edictul de la Worms (Wormser Edikt), referitor la Martin Luther și la efectele Reformei Protestante. El s-a ținut între 28 ianuarie și 25 mai 1521, sub conducerea împăratului Carol al V-lea.
Jane Austen (n. 16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia, d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire, Anglia) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice și burlești, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieții, nu a avut prea mult succes Mândrie și prejudecată este unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen. Publicat la 28 ianuarie 1813, este al doilea roman al autoarei. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.
Încă de la începutul activităţii sale, Societatea şi-a propus să construiască un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, ştiinţei şi culturii românesti. C.Esarhu afirma că: “Edificiul va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii “.
Locul unde s-a ridicat Ateneul Român aparţinea familiei Văcăreştilor. Conform concepţei Societăţii Culturale “Ateneul Român” s-a iniţiat o listă de subscripţie naţională pentru strîngere de fonduri (“Daţi 1 leu pentru Ateneu“), iar în anul 1886 arhitectul francez Albert Galeron va elabora un proiect avîndu-i alături pe marii arhitecţi ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu, Ion Gr.Cantacuzino.
Proiectul edificiului a fost astfel elaborat încît să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”. În 1888 a fost dat în folosinţă parţial, noul local, lucrările continuînd pînă în 1897 datorită lipsei de fonduri.
Beneficiind de această sala Societatea “Ateneul Român” şi-a diversificat activitatea, în sălile Ateneului avînd loc conferinţe, concerte simfonice ale Societăţii Filarmonice Române înfiinţate din 1868 de către Eduard Wachmann, precum şi expoziţii de pictură (începînd din 1894 saloanele oficiale de belle-arte din Bucureşti s-au desfăşurat în această sală). De altfel Ochestra Filarmonicii va concerta permanent imediat după darea în folosinţî a salii în 1888 până în ziua de azi.
Birkenau era cel mai mare dintre lagărele care compuneau complexul de la Auschwitz. A operat timp de trei ani, având mai multe funcţii. Construcţia sa a început în octombrie 1941 şi s-a dorit a fi un lagăr pentru 125.000 de prizonieri de război. S-a deschis în martie 1942, ca o aripă a lagărului de la Auschwitz, dar a funcţionat, concomitent, şi ca un centru de exterminare a evreilor. În faza finală, din 1944, a devenit şi locul unde prizonerii erau concentraţi înainte de a fi trimişi la muncă în industria germană.
Aproximativ 90% dintre victimele Lagărului de Concentrare de la Auschwitz au murit la Birkenau. Iar nouă din zece erau evrei. De asemenea, şi peste 70.000 de polonezi şi-au găsit sfârşitul la Birkenau. (…) Conform planurilor originale, prizonierii de război care ar fi fost închişi la Birkenau, erau nevoiţi să construiască singuri lagărul. În acest scop, 10.000 de prizonieri de război sovietici au fost aduşi de la Neuhammer am Quais şi probabil şi de la Lamsdorf în octombrie 1941.
În încercarea de a şterge toate dovezile crimelor comise în lagăr, germanii au incendiat documentele pe străzile lagărului, pe 20 ianuarie au detonat crematoriile II şi III, care fuseseră oricum parţial demantelate, iar pe 26 ianuarie au distrus crematoriul V care era încă perfect operaţional. Pe 23 ianuarie a fost incendiat şi complexul de magazii „Kanada II”.
Cei 9.000 de deţinuţi lăsaţi în urmă la Auschwitz I, Birkenau şi alte sub-lagăre aveau o soartă incertă. Majoritatea erau foarte bolnavi şi slăbiţi. Ofiţerii SS doreau să îi elimine, dar soarta a fost potrivnică intenţiilor germanilor. Au reuşit să ucidă numai 700 de prizonieri din Birkenau şi alte câteva sub-tabere până la sosirea Armatei Roşii.
Carta 77 a fost o inițiativă civică, de disidență, din Cehoslovacia între 1977 și 1992. Numele a fost omonim cu documentul Carta 77, redactat în ianuarie 1977. Membrii fondatori au fost: Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek și Pavel Kohout. După Revoluția de catifea din 1989, mulți dintre membrii grupului au avut roluri importante în politica cehă și slovacă.
Manifestul omonim publicat în ianuarie 1977 într-un ziar vest-german fusese semnat de 243 de cetățeni cehoslovaci, care reprezentau diferite ocupații, poziții politice și religioase, dar până la mijlocul anilor 1980 ca. 1200 de oameni îl semnaseră.
Motivat în parte de arestarea membrilor grupului rock Plastic People of the Universe, Carta 77 critica regimul cehoslovac pentru nerespectarea drepturilor omului și nepunerea în aplicare a unui număr de documente și tratate internaționale pe care le semnase, inclusiv Constituția Cehoslovaciei din 1960, Actul Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki din 1975 și statute ale Națiunilor Unite referitoare la drepturi politice, civile, economice și culturale.
Naveta Spațială Challenger, construită pentru zborul pe orbită OV-099, a fost a doua navetă spațială construită de NASA, prima fiind Columbia. Prima misiune a început pe 4 aprilie 1983. Naveta a reușit să efectueze 9 misiuni complete, cea de-a zecea lansare fiind și ultima lansare pe care a efectuat-o naveta Challenger.
Pe data de 28 ianuarie 1986, naveta a explodat la doar 73 de secunde de la lansare, din explozie rezultând și decesul celor șapte membri ai echipajului. Din cauza acestui accident, timp de doi ani și jumătate nici o navetă americană nu a mai realizat vreo misiune spațială, până la lansarea lui Discovery în anul 1988, în cadrul misiunii STS-26. Challenger a fost înlocuită de Endeavour, lansată pentru prima dată în 1992.
Naveta a fost distrusă în al doilea minut de la lansare în misiunea STS-51-L, a zecea misiune orbitală, pe 28 ianuarie 1986 la ora 11:38 când un inel de pe partea dreaptă s-a rupt. Inelul s-a rupt și datorită temperaturilor neobișnuit de reci. Datorită ruperii inelului a izbucnit o flacără din propulsor, flacără care a ajuns la rezervorul cu combustibil, ducând astfel distrugerea navetei.
Sub numele de Mineriada din ianuarie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 28-29 ianuarie 1990, în București. După manifestația din 28 ianuarie organizată de partidele istorice (PNL și PNȚ-CD) și alte organizații civice, autoritățile au făcut apel la mineri să vină în București pentru „restabilirea ordinii”. Au fost semnalate incidente violente între mineri și locuitori ai Capitalei, iar ortacii, sub coordonarea forțelor de ordine și a liderilor FSN au organizat raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile unor partide istorice și organizații care militau pentru democrație.
Djibouti este o republică semiprezidențială, cu puterea executivă exercitată de guvernul central, iar puterea legislativă exercitată atât de parlament cât și de guvern. Președintele țării este Ismail Omar Guelleh iar sistemul de partide parlamentare este dominat de Adunarea Populară pentru Progres (partid condus de actualul președintele al țării – Ismail Omar Guelleh). Actuala constituție a țării a fost aprobată în septembrie 1992. Djibouti este un stat cu partid unic dominant la putere, acesta fiind Adunarea Populară pentru Progres. Partidele din opoziție sunt tolerate, dar nu au o șansă reală să câștige puterea.
A fost un călugăr dominican, teolog, filosof si doctor al Bisericii. Doctor al Bisericii, denumit și Învățător al Bisericii (în latina Doctor Ecclesiae), este denumirea dată celor mai de seamă teologi creștini catolici. În Răsărit, titlul a fost conferit de Conciliile Ecumenice (“Părinte al Bisericii” sau “Sfânt Părinte”).
Primii doctori ai Bisericii sunt recunoscuți atât de Biserica Ortodoxă (nu ca doctori ci ca Sfinți Părinți), cât și de catolici. Biserica Ortodoxă, chiar dacă nu-i denumesc astfel (“Doctores Ecclesiae”), îi cinstesc, avându-i trecuți în calendar. În lista celor 33 de doctori ai Bisericii, numai o parte sunt recunoscuți ca Sfinți Părinți și de Biserica Ortodoxă.
În 1252 la varsta de 27 de ani, Magistrul General al dominicanilor l-a trimis pe Toma la Paris, spre a obține bacalaureatul canonic și pentru a începe să țină cursuri teologice apte de a-l califica pentru titlul de licențiat canonic.
În 1256 a căpătat titlul de Magistru și a preluat catedra de teologie iar în 1259 pleacă pentru șase ani în Italia, unde a dus la bun sfârșit o lucrare începuta la Paris: “Summa contra Gentiles”, care este în primul rând o expunere sistematică, concisă și globală a tuturor problemelor teologice, în acord cu nivelul de înțelegere al studenților vremii.
Toma reușește să pună alături, într-o expunere enciclopedică, toate întrebările și răspunsurile care puteau fi luate în seamă la vremea sa. Ceea ce obține este nu numai un grad mare de sinteză dar mai ales un nivel de completitudine niciodată atins de la Aristotel. A fost luat în serviciul papei Urban al IV-lea ca scriitor de rugăciuni și imnuri.
În 1265, după moartea papei Urban, d’Aquino a fost trimis la Roma pentru a deschide o școală dominicană. În 1268 a fost trimis înapoi la catedra pe care o deținuse la Paris. În timp ce ținea liturghia la 6 decembrie 1273 a avut o experiență misterioasă, pe care unii au interpretat-o drept viziune, iar alții ca o prăbușire mentală, care a pus capăt întregii sale activități de savant.
Nu a mai scris sau dictat niciodată nimic, iar când secretarul său l-a îndemnat să-și continue lucrul la Summa, a răspuns: Nu pot, pentru că tot ceea ce am scris mi se pare că este de paie. În 1274 a fost convocat să participe la o întrunire, solicitată de papa Grigore al X-lea privind reconcilierea bisericilor greacă și latină; deși cu sănătatea șubredă a pornit în călătorie, însă o rană căpătată accidental la cap l-a forțat să se oprească la castelul nepoatei sale, aproape de Fossanova.
După câteva săptămâni a fost transportat la o mănăstire cisterciană din vecinătate, unde a murit la 7 martie 1274. Procesul canonizării lui Toma d’Aquino a fost început de Papa Ioan al XXII-lea în 1316 , el fiind sanctificat la data de 21 iulie 1323.
Henric al VII-lea | |
Portretul lui Henric VII ținând trandafirul roșu de Lancastrian, de Michael Sittow | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 28 ianuarie 1457 Castelul Pembroke, Wales |
Decedat | 21 aprilie 1509 (52 ani, 83 zile) Palatul Richmond, Anglia |
Înmormântat | Westminster Abbey, Londra |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (tuberculoză) |
Părinți | Edmund Tudor, 1st Earl of Richmond[*] Margaret Beaufort[*] |
Căsătorit cu | Elisabeta de York |
Copii | Arthur, Prinț de Wales Margareta, regină a Scoției Henric al VIII-lea al Angliei Maria Tudor, regină a Franței Edmund Tudor, Duce de Somerset Edward Tudor Katherine Tudor |
Cetățenie | Regatul Angliei Țara Galilor |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | monarh |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | rege[*] |
Familie nobiliară | Casa Tudor |
Rege al Angliei | |
Domnie | 22 august 1485 – 21 aprilie 1509 (23 ani, 242 zile) |
Încoronare | 30 octombrie 1485 |
Predecesor | Richard al III-lea |
Succesor | Henric al VIII-lea |
Ales la 26 iunie 1667, a mediat în războaiele de succesiune între Franța, Spania, Anglia și Olanda prin Pacea de la Aix-la-Chapelle numita si “Pacea Clementina”.
A fost un monarh energic care a căutat să modernizeze armata otomană si imperiul aflate in declin, insa incercările sale de modernizare nu au fost suficiente pentru a opri această evoluție. Reformele si planurile sale de schimbare a status quo-ului administrativ s-au lovit de opoziția acerbă a fortelor conservatoare, in primul rand a ienicerilor și imamilor.
Mustafa al III a a angajat specialisti occidentali in incercarea de a moderniza a infanteria și artileria. În plus, sultanul a ordonat infiintarea unei Academii de matematică, navigație și științe naturale. Constient de slabiciunea imperiului a cautat sa evite războaiele, insă după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, a declarat război Rusiei, urmarea fiind razboiul ruso-turc din 1768 1774, incheiat prin semnarea la 21 iulie 1774 a Tratatului de pace de la Kuciuk Kainargi.
În urma acestui acord de pace hanatul Crimeii devine independent, nemaifiind vasal porții otomane, iar Rusiaprimește o despăgubire de război de 4,5 milioane de ruble, și două porturi importante la Marea Neagra.
Frederic al VI-lea | |
Frederic al VI-lea, pictură de F.C. Grøger c. 1808. | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 28 ianuarie 1768 Palatul Christiansborg, Copenhaga |
Decedat | (71 de ani) Palatul Amalienborg, Copenhaga |
Înmormântat | Catedrala Roskilde |
Părinți | Christian al VII-lea al Danemarcei Caroline Matilda de Wales |
Frați și surori | Prințesa Louise Auguste a Danemarcei |
Căsătorit cu | Marie Sophie de Hesse-Kassel |
Copii | Caroline, Prințesă a Danemarcei Vilhelmine, Ducesă de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg |
Cetățenie | Danemarca |
Religie | luteranism |
Ocupație | monarh |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | rege[*] duce |
Familie nobiliară | Casa de Oldenburg |
Rege al Danemarcei | |
Domnie | 1808–1839 |
Predecesor | Christian al VII-lea |
Succesor | Christian al VIII-lea |
Rege al Norvegiei | |
Domnie | 1808–1814 |
Predecesor | Christian al VII-lea |
Succesor | Christian al VIII-lea |
George Hamilton-Gordon (n. 28 ianuarie 1784, Edinburgh – d. 14 decembrie 1860, Londra) a fost un politician britanic, prim ministru al Marii Britanii în perioada 1852-1855. În 1813, ca ambasador special în Austria, a contribuit la formarea coaliției care l-a învins pe Napoleon I în Războiul celei de-a Șasea Coaliții.
Ca ministru de externe (1828-1830, 1841-1846), a rezolvat disputele asupra graniței dintre Canada și SUA prin Tratatul Webster-Ashburton și Tratatul Oregonului. Ca prim-ministru, a format o coaliție guvernamentală, dar indecizia sa a zădărnicit eforturile de menținere a păcii, ducând la implicarea Marii Britanii în Războiul Crimeii. Fiind responsabil, din punct de vedere constituțional, pentru greșelile generalilor britanici în război, a demisionat în 1855.
* 1794: Prințesa Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine de Saxa-Hildburghausen,[1] (germană Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine, Prinzessin von Sachsen-Hildburghausen; 28 ianuarie 1794– 6 aprilie 1825) a fost membră a Casei de Saxa-Hildburghausen și prințesă de Saxa-Hildburghausen (mai târziu de Saxa-Altenburg) prin naștere. Prin căsătoria cu Wilhelm, Duce de Nassau, Louise a devenit membră a Casei de Nassau-Weilburg și ducesă consort de Nassau.- Auguste Luise Friederike Maximiliane Wilhelmine de Nassau (12 aprilie 1814 - 3 octombrie 1814).
- Therese Wilhelmine Friederike Isabelle Charlotte de Nassau (17 aprilie 1815 - 8 decembrie 1871). S-a căsătorit la 23 aprilie 1837 cu Ducele Peter de Oldenburg. Nepotul lor a fost generalul țarist Marele Duce Nicolai Nicolaevici Cel Tânăr.
- Adolphe, Mare Duce de Luxemburg (24 iulie 1817 – 17 noiembrie 1905). Actuala Mare Ducală famile de Luxemburg provine din descendenții lui.
- Wilhelm Karl Heinrich Friedrich de Nassau (8 septembrie 1819 - 22 aprilie 1823).
- Moritz Wilhelm August Karl Heinrich de Nassau (21 noiembrie 1820 - 23 martie 1850), necăsătorit, fără copii.
- Marie Wilhelmine Luise Friederike Henriette de Nassau (5 aprilie 1822 - 3 aprilie 1824).
- Wilhelm Karl August Friedrich de Nassau (12 august 1823 - 28 decembrie 1828).
- Marie Wilhelmine Friederike Elisabeth de Nassau (29 ianuarie 1825 - 24 martie 1902), căsătorită la 20 iunie 1842 cu Hermann, Prinț de Wied (1814-1864).[2] Fiica lor, Elisabeta, s-a căsătorit cu regele Carol I al României.
Prințesa Louise de Saxa-Hildburghausen | |
Ducesă de Nassau Prințesă de Nassau-Weilburg | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Charlotte Luise Friederike Amalie Alexandrine |
Născută | 28 ianuarie 1794 Hildburghausen, Saxa-Hildburghausen |
Decedată | (31 de ani) Biebrich, Ducatul de Nassau |
Înmormântată | Schloss Weilburg[*] |
Părinți | Frederic, Duce de Saxa-Altenburg Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz |
Frați și surori | Friedrich von Sachsen-Altenburg[*] Georg, Duce de Saxa-Altenburg Joseph, Duce de Saxa-Altenburg Prințul Eduard de Saxa-Altenburg Theresa de Saxa-Hildburghausen Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen |
Căsătorită cu | Wilhelm, Duce de Nassau |
Copii | Prințesa Auguste Ducesa Therese de Oldenburg Adolphe, Mare Duce de Luxemburg Prințul Wilhelm Karl Heinrich Prințul Moritz Prințesa Marie Wilhelmine Luise Prințul Wilhelm Karl August Marie, Prințesă de Wied |
Cetățenie | Germania |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Saxa-Hildburghausen Casa de Nassau-Weilburg |
José Julián Martí Pérez (n. 28 ianuarie 1853 – d. 19 mai 1895) a fost un om politic, militant și scriitor cubanez. A fost considerat un erou național și a jucat un rol important în literatura Americii Latine. Ca om politic, a fost unul dintre fondatorii Partidului revoluționar cubanez și unul dintre organizatorii și conducătorii revoluției antispaniole. Ca scriitor, a fost precursor al modernismului.
A reînviorat poezia și proza, înlăturând rigiditățile neoclasice și artificiile romantice, pe care le-a înlocuit prin simțirea vie spontană, cu o mai mare libertate ritmică și expresie metaforică novatoare. Lirica sa este subsumată glorificării personalității umane și a frumuseții universului, străbătută de accente fraterne și simbolice. A mai scris și eseuri, discursuri, scrisori. A condus publicațiile: El diablo, Cojuelo și Patria libre.
* 1865: Kaarlo Juho Ståhlberg (n. 28 ianuarie 1865 – d. 22 septembrie 1952) a fost jurist și academician, care a avut o contribuție crucială la crearea Constituției Finlandei în 1919. A fost primul președinte al Finlandei(1919-1925) și Liberal Nationalist.Sidonie-Gabrielle Colette (n. 28 ianuarie 1873 – d. 3 august 1954) a fost o scriitoare franceză. A fost membru al Academiei Regale din Belgia (1935), președinte al Academiei Goncourt (1949) (și prima femeie să fie admis în ea, în 1945), și ofiter al Legiunii de Onoare. Este cel mai bine cunoscuta pentru romanul sau Gigi.
Camil Ressu (n. 28 ianuarie 1880, Galaţi, România – d. 1 aprilie 1962, București, Republica Populară Română) a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.
Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941, între elevii săi numărându-se Abodi Nagy Béla și Virgil Moise. Din 1950 a fost președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului iar un an mai târziu este numit membru al Academiei Române.
- Muzeul Etnografic al Ardealului, București, 1928;
- Problema continuității românilor în Dacia. Patru conferințe la Universitatea Radio (în colaborare cu Constantin Daicoviciu), Sibiu, 1943;
- Satul românesc din Transilvania și Banat. Studiu antropogeografic și etnografic - Le Village roumain de Transilvanie et du Banat, Cluj, 1945;
- Portul popular din Țara Hațegului. Bazinul de la Hațeg, București, 1962;
- Tipuri de păstorit la români (sec. XIX - începutul sec. XX), prefață de Tiberiu Morariu, București, 1964;
- Studii de etnografie și folclor, vol. I, ediție îngrijită de Mihai Pop și Ioan Șerb, prefață de Mihai Pop, București, 1975, vol. II, ediție îngrijită de Florica Șerb, București, 1980 [4].
Romulus Vuia | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1887 Comloșu Mare, județul Timiș |
Decedat | 1963 București |
Cetățenie | România |
Ocupație | profesor, etnolog |
Arthur (Artur) Rubinstein (n. 28 ianuarie 1887, Łódź, Polonia – d. 20 decembrie 1982, Geneva, Elveția) a fost un pianist polonez de origine evreiască, considerat unul din cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea.
Ecaterina Olimpia Caradja | |
Ecaterina Olimpia Caradja | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Ecaterina Olimpia Crețulescu |
Născută | București, România |
Decedată | (100 de ani) București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | aristocrat[*] filantroapă[*] |
- iunie-august 1913 : repartizat la Regimentul de infanterie nr.3 Olt, mobilizat pentru a participa la al doilea război balcanic; demobilizat la 31 august 1913.
- 31 august 1913 – 1 iulie 1916 : detașat la Liceul Militar “D.A. Sturdza” din Craiova.
- 15.08.1916 : mobilizat, (Î.D.nr.2784/916) pentru participarea la operațiile militare desfășurate de Armata Română concomitent cu angajarea acesteia în Primul Război Mondial, la comanda unei secții a unei companii de mitraliere. (Compania a II-a din Batalionul I)
- 4 septembrie 1916 : “contuzionat din cauza unui obuz ce căzuse în apropierea sa și evacuat la spital”; decorat cu ordinul Coroana României cu spade în gradul de cavaler și propus la aceeași decorație în partea a doua a campaniei.
- 19 decembrie 1918 : trecut în cadrele Jandarmeriei. (prin ordinul M.C.G. nr.1690 și O.Z. nr.1578)
- 15 septembrie 1919 : numit comandant al Companiei de Jandarmi Romanați.
- 25 ianuarie – 25 februarie 1920 : urmează cursurile Școlii de Jandarmi din București.
- 1 septembrie 1920 : confirmat definitiv în Jandarmerie. (Î.D.nr.3789/920)
- 1 aprilie 1921 : mutat la comanda Companiei (de jandarmi) Dolj.
- 15 mai – 1 octombrie 1922 : curs de informații la Sf.Gheorghe.
- 19 august 1923 : numit ajutorul comandantului Regimentului 1 Jandarmi. (O.Z. nr.138)
- 15 decembrie 1923 : comandant al Batalionului de Instrucție al Regimentului 1 Jandarmi. (O.Z. nr.1393)
- 1 iulie 1927 : detașat la Compania de Jandarmi Argeș, pentru menținerea ordinii în județ. (O.Z. nr.900)
- 1 decembrie 1927 : comandant al Detașamentului Special Orșova.(O.Z. nr.1504)
- 9 – 29 ianuarie 1929 : detașat lector la Școala de Gaze din București. (O.Z. nr.4/928)
- 5 octombrie 1929 : mutat în interesul serviciului la Inspectoratul de Jandarmi București. (Î.D.nr.3182/929 și O.Z. nr.2469)
- 16 ianuarie 1930 : numit ofițer superior de control, ajutorul șefului de Corp (Inspectorat) și președintele Comisiei disciplinare.( O.Z. nr.165/930)
- 8 iunie 1930 : depune jurământul de credință noului rege Carol al II-lea.
- 27 septembrie 1930 : numit în fruntea Comisiei de disciplină. ( O.Z. nr.101/930)
- 1 octombrie 1931 : mutat în interesul serviciului la Inspectoratul General al Jandarmeriei, numit șef al Serviciului Jandarmeriei. ( O.Z. nr.195/931)
- 1 aprilie 1934 : șef al serviciului de Poliție și Comandament la Inspectoratul de Jandarmi Focșani. ( O.Z. nr.39 și 1019/934)
- 15 iunie 1934 – 5 iulie 1934 : șef al serviciului Administrativ la Inspectoratul de Jandarmi Focșani. ( O.Z. nr.22)
- 15 iunie – 8 octombrie 1934 : președinte al Comisiei de disciplină la Inspectoratul de Jandarmi Focșani. ( O.Z. nr.24/934)
- 8 octombrie 1934 – 14 ianuarie 1935 : Comandant provizoriu al Inspectoratul de Jandarmi Focșani. (O.Z. nr.57/934)
- 1 septembrie 1935 : mutat în interesul serviciului la comanda Centrului de Instrucție nr.2 Jandarmi din Găești, ( O.Z. nr.440/935), ulterior rechemat la Inspectoratul București.
- 1 octombrie 1935 : comandant al Sectorului Informativ Ploiești.(O.Z. nr.447/935)
- 1 noiembrie 1937 : comandant (provizoriu) al Inspectoratului (de Jandarmi) Chișinău. (O.Z. nr. 649/937)
- 1 octombrie 1938 : comandant al Inspectoratului (de Jandarmi) Iași. (? 1488/938)
- 25 0ctombrie 1939 : mutat în interesul serviciului la comanda Regimentului de Jandarmi Pedeștri. (ord. c.c.j.n. 51607/939 și O.Z. nr.587/939)
- 19 septembrie 1940 : comandant al Serviciului Jandarmeriei din I.G.J.
- 31 decembrie 1940 : demisionat și trecut în rezervă, demisia înaintată în 26 noiembrie 1940. (ord. nr. 97 ? 16/1941)
- 24 ianuarie 1941 : repus în funcție - comandant al Serviciului Jandarmeriei din I.G.J.
- 1 iunie 1943 – 25 august 1944 : director al Direcției Siguranței și Ordinii Publice.
- 25 august 1944 : demisia din funcție.[1](date extrase din Foaia matricolă a gen. Constantin Tobescu, Dosarul Nr. 147463, Arhiva operativă a Ministerului Afacerilor Interne al R.S.R., 5 octombrie 1966)
Constantin Tobescu | |
Gral. Constantin Tobescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 28 ianuarie 1893 |
Decedat | (58 de ani) |
Căsătorit cu | Julieta Tobescu (născută Pomponiu) |
Copii | Corina Tobescu (căsătorită Mahalinschi) |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Ocupație | personal militar[*] |
Director al Direcției Siguranței și Ordinii Publice (1943-44) | |
Studii | Școala Militară de Infanterie (1911-1913), Școala de Jandarmi București (1920) |
Activitate | |
A luptat pentru | Jandarmeria Română |
Ani de serviciu | 1913-1944 |
Gradul | General de brigadă |
Bătălii / Războaie | Al doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial |
Decorații și distincții | |
Decorații | Ordinul “Coroana României”, grad cavaler, ofițer și comandor, Ordinul “Steaua României”, grad cavaler și ofițer, “Crucea Comemorativă”, Medalia Victoria Marelui Război pentru Civilizație 1916-1921, Medalia Bărbăție și Credință cl.I, Semnul onorific 25 de ani în serviciu, Crucea „Meritul Sanitar”, cl.I, Medalia Centenarul Regelui Carol I, Ordinul Meritul Agricol în grad de cavaler, Ordinul Meritul Militar cu cruce, în grad de comandor (bulgar)[1] |
- Absolvent al liceului "Sfântul Sava" din București unde i-a avut colegi de clasă pe Ion Dumitriu-Snagov și Virgil Cândea.
- Absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti (1953); medic specialist in microbiologie (1959), doctor in stiinte medicale (1960), medic primar (1962). In perioada 1968-1970, a urmat studii post-doctorale la Institutul Pasteur din Tunis, beneficiind de bursa Charles Nicolle acordata de statul tunisian.
- Arie de concert (1973), pentru bariton și orchestră
- Măiastra (1973), pentru soprană, cor și orchestră de coarde
- Picolicomando (1984) pentru tenor, copii, cor, orgă, vioară și percuție
- Yolanda (1993), pentru soprană și orchestră
- Rugăciunea Domnească (1992), pentru voce, orchestră de coarde și percuție
- Rugăciunea Domnească (1998), pentru cor masculin, orchestră de coarde și percuție
- Invocatio (1999), cu texte biblice și fragmente de versuri de Ovidiu, marcat pentru soprană, pian, vioară și orchestră de cameră
- Clopote la soroc (1999), o cantată pentru cor SATB și orchestră
- Retro-Tango, pentru ansamblu fagot
- Inscripția de pe un catarg, pentru harpă
- Odinioară, cântec-ciclu pentru mezzo-soprană și pian
- Mărgele (1962), patru cântece pe versuri de Tudor Arghezi
- Trei Cântece pentru Til (1964), pe versuri de George Călinescu
- Dor I pentru contralto
- Dor II pentru contralto
- Imagini pe versuri de Eminescu (1963-1965), pentru soprană
- Cu Penetul
- Mărturisiri, ciclu de cinci cântece pentru bas-bariton cu poezii de Alexandru Voitin, din septembrie 1975-septembrie 1978 și 1986
- Cântece de fată frumoasă
- Cântând cu Ienăchiță Văcărescu
- Sincron
- Ponti Euxini Clepsydra (1971), pentru soprană, clarinet, oboi, percuție, harpă
- Mai sunt încă roze (1972), cu texte de Macedonski, este un cântec de cinci munca pentru soprană și ansamblu instrumental
- Două Serenade (1973), pentru bariton, flaut, harpă, versuri de Baconski
- Cântece de fată frumoasă (1976), trei-mișcari pentru mezzo-soprană, corn englez și marimba
- Cântând cu Ienăchiță Văcărescu (1983), pentru soprană, flaut, viola da gamba, flaut, clavecin și percuție, text de Ienăchiță Văcărescu
- Abțibilder după Tristan Tzara (1996), pentru soprană, clavecin, și două viole da gamba
- Cutia cu surpriză ... și pentru oameni încrutați (1998), pentru soprană, două viole da gamba, clavecin, pian, și marionete
- Tablouri vivante (1999), pentru voce și instrumente
- Polhymnia – Sacrée et Profane
Lucrările lui Kadare au fost publicate în peste 40 de țări. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura și în 2005 a primit premiul inaugural Man Booker International Prize. În iunie 2009 a primit premiul Prince of Asturias pentru literatură.
- Fratii (1970)
- Prin cenușa imperiului (1976) - grecoaica
- Premiera (1976) - ziarista la "Faclia"
- Roșcovanul (1976) - activista P.C.R., Elena Duma
- Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - ep. 8
- Marele singuratic (1977) - Ilinca
- Dincolo de pod (1976) - Marta
- Iarna bobocilor (1977) - Despina
- Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
- Brațele Afroditei (1978)
- Ecaterina Teodoroiu (1978) - Gazda
- Iancu Jianu, zapciul / Iancu Jianul, zapciul (1980)
- Dumbrava minunată (1980) - Mia Vasilian
- Burebista (1980)
- Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Ioana "indolenta"
- Femeia din Ursa Mare (1982) - Maria
- Caruta cu mere (1983)
- Bocet vesel (1984)
- Vară sentimentală (1986)
- Din prea multa dragoste (1986)
- Trenul din zori nu mai opreste aici (TV) / (1994) - Nebuna din Capri
- Crucea de piatră / Crucea de piatră - ultimul bordel (1994) - Matroana bordelului
- Ultima halta in Paradis (TV) / (2002) - Doctorita
- Les percutés / Țăcăniții (2002)
- Ambasadori, căutam Patrie (2003) - Mariana
- The Half Life of Timofey Berezin / Viața lui Timofei Berezin (2006) - Valentina Trailer
- O soacra de cosmar (2006) - Mama lui Nicu
- Niciodata nu e prea tarziu (2006) - Mioara
- Inima de tigan (2007) - Spania Fieraru
- Regina (2008) - Spania
- Aniela (2009) - Aretia Belciugesco
- Poveste imorală
- Dona Diana, regia Victor Moldovan, 1973 [2]
- Arde soarele deasupra lui Seneca de Kincses Elemér
- Bacantele de Euripide, regia (1997)
- Moartea unui comis voiajor, autor Arthur Miller, regia Horea Popescu (2000)
- Revizorul, autor Nikolai Vasilievici Gogol, regia Serghei Cerkasski (2002)
- Jurământul, autor Dan Tărchilă, regia Vasile Manta (2004)
- Lucrezia Borgia, autor Victor Hugo, regia Cristian Ioan (2004)
- Micii burghezi, autor Maxim Gorki, regia Sorana Coroamă Stanca (2004)
- Inimă de câine, autor Mihail Afanasievici Bulgakov, regia Yuri Kordonsky (2005)
- Monodrame europene, autor Dumitru Radu Popescu, Helmut Peschina, regia Dan Stoica (2007)
- Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintal, autor Matei Vișniec, regia Florin Fătulescu (2007)
- Camerista de Hermann Broch, regia Dan Stoica (2008)
- Graciosa și Percinet, autor Madame d'Aulnoy, regia Răzvan Popa (2008)
- De vorbă cu Eminescu
- Gaițele, autor Alexandru Kirițescu, regia Dan Tudor (2012)
- Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, regia Ion Caramitru (2014)
- Noapte bună, mamă!, regia Mircea Cornișteanu (2014)
- Omul de zăpadă, autor Lia Bugnar, regia Leonard Popovici (2014)
- Oreste, regele sunetelor, regia Constantin Dinischiotu (2014)
- Pe strada Mântuleasa, autor Mircea Eliade, regia Titel Constantinescu (2014)
- Quartet, autor Ronald Harwood, regia Dan Tudor (2014)
- Regele moare, autor Eugene Ionesco, regia Victor Ioan Frunză (2014)
- Rusoaica, autor Gib Mihăescu, regia Manuela Popescu (2014)
- Săptămâna luminată, regia Cristian Munteanu (2014)
- Ultima haltă în paradis, autor Valentin Nicolau, regia Alexandru Tocilescu (2014)
- Vassa Jeleznova, autor Maxim Gorki, regia Ion Cojar (2014)
Florina Cercel | |
Florina Cercel primind o stea pe Aleea Celebrităților | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1] Piatra Neamț, România |
Decedată | (76 de ani)[2] București, România |
Înmormântată | Cimitirul Bellu |
Cauza decesului | cancer pulmonar |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București |
Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, în franceză de Nagy Bócsa, cunoscut ca Nicolas Sarkozy, (n. 28 ianuarie 1955, Paris) este un politician francez, fost președinte al Franței și coprinț al Andorei din 16 mai 2007 până la 15 mai 2012. Sarkozy a fost anterior de două ori ministru de interne al Franței, din 2002 până în 2004 în cabinetul Raffarin, și din 2005 până la 27 martie 2007 în cabinetul de Villepin. Din 28 noiembrie 2004 este președintele partidului neogaullist (de orientare conservatoare) UMP, formațiunea succesoare a partidului RPR, înființat în 1974 de Jacques Chirac.
* 1956: Helmut Britz (n. 28 ianuarie, 1956, Timișoara [1]) este un publicist, traducător, poet și scriitor de limba germană din România, cu cetățenie română și germană.- 1963–1971 — Școala generală nr. 8 Timișoara
- 1971–1975 — Liceul „Nikolaus Lenau” Timișoara
- 1976–1980 — Studii de filologie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, secția engleză germană; Examen de stat. În aceeași perioadă a fost și redactor responsabil al paginilor germane a revistei universitare Echinox [4]
- 1980–1985 — Stagiatura în învățământ la Liceul Miner Rovinari și Școala generală Banloc. Definitivat
- 1990 — Practicant la ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Frankfurt pe Main
- 2000–2001— Cursuri Postuniversitare de Relații Publice și jurnalism online la Institutul WBS-(Klett-Cota) la Frankfurt pe Main
- 2001–2002 — Studii serale de drept civil și management comunal pe lângă primăria orașului Köln
Iustinian Ovcinicov | |
Iustinian Ovcinicov | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (58 de ani) Kosteryovo[*], Rusia |
Cetățenie | Rusia |
Religie | creștinism ortodox[*] |
Ocupație | preot |
Funcția episcopală |
- 1996 - Războiul pasiunilor.... Bruno Berdinazzi
- 1996 - Salsa e Merengue.... Eugênio
- 1998 - Você Decide, Profissão: Viúva
- 1998 - Torre de Babel.... Guilherme Toledo
- 1998 - Você Decide, Minhas Caras Amigas
- 1999 - Terra Nostra.... Marco Antonio Maliano
- 2001 - Um Anjo Caiu do Céu.... Maurício
- 2002 - Coração de Estudante.... Leandro Junqueira
- 2003 - Femei îndrăgostite.... Sérgio Vasconcelos
- 2004 - Um Só Coração.... Rodolfo Sousa Borba
- 2004 - Stăpâna destinului.... Viriato Ferreira da Silva
- 2005 - Belíssima.... André Santana
- 2006 - Lu.... Carlos
- 2006 - Casseta & Planeta, Urgente!.... Creysson Jr.
- 2007 - Paraíso Tropical.... Cássio
- 2008 - Ciranda de Pedra.... Dr. Daniel Freitas
- 2010 - Passione.... Gerson Gouveia
- 2012 - As Brasileiras.... Edson
- 2012 - Fina Estampa.... Médico
- 2013 - Amor à Vida.... Eron
- Absolvent, în 1992, al Liceului Militar „Stefan cel Mare” (Câmpulung Moldovenesc), al Facultății de filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași (1997) și al modulului de Studii aprofundate de Teoria interpretării (1999);
- 2002-2003 Studii postuniversitare în Managementul Activitătilor Culturale (Licență a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural Național din România);
- Alegorii sub papirus (poeme), editura JUNIMEA Iași, 2000
- Geometria deșertului (poeme), editura JUNIMEA, Iași, 2002
- Oglinda sumară (poeme), Editura OPERA MAGNA, Iași, 2009
- Sadoveanu și Iașii (1904-2004), album foto-documentar, editura OPERA MAGNA, Iași, 2004
- Minutul de prelungire (publicistică), editura FEED BACK, Iasi, 2008
- Prezent în antologii de poezie din țară;
- Peste 150 de articole și cronici de întâmpinare publicate în diverse reviste literare și culturale din România și străinătate.
Crimeea & soarta Ucrainei
Carol cel Mare a devenit rege al francilor in anul 768 si împărat din anul 800. A stapanit un vast imperiu, care cuprindea teritorii din Franţa, Spania, Italia si Germania de astazi.
Henric al VIII-lea | |
Rege al Angliei | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 28 iunie 1491 Palatul Placentia, Greenwich |
Decedat | 28 ianuarie 1547 (55 ani, 214 zile) Palatul Whitehall, Londra |
Înmormântat | Castelul Windsor |
Cauza decesului | scorbut[1][2] |
Părinți | Henric al VII-lea al Angliei Elisabeta de York |
Frați și surori | Elizabeth Tudor[*] Margareta Tudor Maria Tudor, regină a Franței Katherine Tudor[*] Edward Tudor[*] Arthur, Prinț de Wales Edmund Tudor, Duke of Somerset[*] |
Căsătorit cu | Caterina de Aragon Anne Boleyn Jane Seymour Anne de Cleves Catherine Howard Catherine Parr |
Copii | Maria I a Angliei Henry FitzRoy, Duce de Richmond și Somerset Elisabeta I a Angliei Eduard al VI-lea al Angliei |
Cetățenie | Regatul Angliei |
Religie | anglicanism[*] Lapsed Catholic[*] |
Ocupație | monarh compozitor |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Prinț de Wales |
Familie nobiliară | Casa Tudor |
Domnie | |
Domnie | 21 aprilie 1509 – 28 ianuarie 1547 (37 ani, 282 zile) |
Încoronare | 24 iunie 1509 (17 ani) |
Predecesor | Henric al VII-lea |
Succesor | Eduard al VI-lea |
La 28 ianuarie, la ora şase dimineaţa, la 53 de ani şi după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare îşi dă sufletul. Clanul puternic din jurul Ecaterinei citeşte o proclamaţie prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile. La 4 martie, după 5 săptămâni de la moartea ţarului, timp în care trupul nu fusese acoperit de giulgiu şi capacul nu fusese pus pe sicriu, Nataşa, mezina sa, moare de vărsat. Împărăteasa hotărăşte ca tatăl şi fiica să fie îngropaţi în aceeaşi zi.
Marea Ducesă Elisabeta Mihailovna | |
Ducesă de Nassau | |
Portret al Elisabetei Mihailovna | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 26 mai 1826 Moscova |
Decedată | (18 ani) Wiesbaden |
Înmormântată | St. Elizabeth's Church Wiesbaden[*] |
Cauza decesului | sindrom puerperal[*] |
Părinți | Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei Elena Pavlovna de Württemberg |
Frați și surori | Marea Ducesă Maria Mihailovna a Rusiei Marea Ducesă Ecaterina Mihailovna a Rusiei Nadezhda Mikhaylovna Polovtsova[*] Grand Duchess Alexandra Mikhailovna of Russia[*] |
Căsătorită cu | Adolphe, Mare Duce de Luxemburg |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce ducesă[*] |
Familie nobiliară | Casa de Nassau-Weilburg Casa de Holstein-Gottorp-Romanov |
- Baba Hârca, operetă-vodevil în două acte (1848, Iași)
- Doi țărani și cinci cârlani, vodevil, după Constantin Negruzzi, (1848, Iași)
- Barbu Lăutarul, după Vasile Alecsandri, (1850, Iași)
- Scara mâței, vodevil, (1850, Iași)
- Coana Chirița sau două fete și-o neneacă, vodevil, după Vasile Alecsandri (1850)
- Întoarcerea Coanei Chirița sau Coana Chirița în provincie, vodevil, după Vasile Alecsandri (1850, Iași)
- Banii, Gloria și Amorul, vodevil, (1861, București)
- Răzvan și Vidra, dramă istorică în cinci acte, după Bogdan Petriceicu Hasdeu, (1867, București)
- Fata de la Cozia, operă în trei acte după Dimitrie Bolintineanu (1870, neterminată)
Alexandru Flechtenmacher | |
Imaginea lui Alexandru Flechtenmacher pe un timbru românesc | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 23 decembrie 1823 Iași, Principatul Moldovei |
Decedat | 28 ianuarie 1898 (75 de ani) București, Regatul României |
Părinți | Christian Flechtenmacher |
Căsătorit cu | Maria Flechtenmacher |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Religie | Luteran |
Ocupație | compozitor, violonist, dirijor și pedagog |
Activitate | |
Cunoscut pentru | Autorul primei operete românești, „Baba Hârca“ - 26 decembrie 1848, Iași |
Marele Duce Nicolai Mihailovici | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 26 aprilie 1859 Tsarskoye Selo, Imperiul Rus |
Decedat | (59 de ani) Petrograd, R.S.F.S.R |
Cauza decesului | execuție de către un pluton de execuție |
Părinți | Marele Duce Mihail Nicolaievici al Rusiei Olga Feodorovna de Baden |
Frați și surori | Marea Ducesă Anastasia Mihailovna a Rusiei Marele Duce Serghei Mihailovici al Rusiei Marele Duce Alexandru Mihailovici al Rusiei Marele Duce George Mihailovici al Rusiei Marele Duce Alexei Mihailovici al Rusiei Marele Duce Mihail Mihailovici al Rusiei |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Ocupație | istoric lepidopterist[*] personal militar[*] entomolog[*] istorie |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa Holstein-Gottorp-Romanov |
Marele Duce George Mihailovici | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 23 august 1863 Bely Klyuch, Georgia |
Decedat | (55 de ani) Petrograd, R.S.F.S.R |
Cauza decesului | omor (execuție de către un pluton de execuție) |
Părinți | Marele Duce Mihail Nicolaievici al Rusiei Olga Feodorovna de Baden |
Frați și surori | Marea Ducesă Anastasia Mihailovna a Rusiei Marele Duce Serghei Mihailovici al Rusiei Marele Duce Alexandru Mihailovici al Rusiei Marele Duce Nicolai Mihailovici al Rusiei Marele Duce Alexei Mihailovici al Rusiei Marele Duce Mihail Mihailovici al Rusiei |
Căsătorit cu | Prințesa Maria a Greciei și Danemarcei |
Copii | Prințesa Nina Georgievna Prințesa Xenia Georgievna |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Ocupație | om politic numismat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa Holstein-Gottorp-Romanov |
Marele Duce Dmitri Constantinovici | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 13 iunie 1860 Strelna, Imperiul Rus |
Decedat | (58 de ani) Petrograd, R.S.F.S.R |
Înmormântat | Sankt Petersburg |
Cauza decesului | omor (execuție de către un pluton de execuție) |
Părinți | Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei Alexandra de Saxa-Altenburg |
Frați și surori | Olga Constantinovna a Rusiei Marea Ducesă Vera Constantinovna a Rusiei Grand Duke Vyacheslav Constantinovich of Russia[*] Marele Duce Constantin Constantinovici al Rusiei Marele Duce Nicolae Constantinovici al Rusiei |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Ocupație | om politic personal militar[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa Holstein-Gottorp-Romanov |
Baronul Carl Gustaf Emil Mannerheim, (n. 4 iunie 1867 Askainen, Finlanda – d. 27 ianuarie 1951 Lausanne, Elveția), a fost un militar și politician finlandez. A fost cel de al șaselea președinte al Finlandei (1944–1946). Și-a început cariera militară în Armata Imperială Rusă, devenind conducător al armatei în timpul războiului civil finlandez din 1918 și apoi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Este primul și singurul care a primit titlul de Mareșal al Finlandei.
„Comuniștii nu au țară, ei au teritorii. În 71 s-a lovit în „Luceafărul”. Mie mi-a fost interzisă Steaua fără nume - spectacol pe care-l montasem cu studenții, ca lucrare de licență. A avut noroc numai de trei reprezentații. Nu vă închipuiți ce se petrecea la Chișinău cu ocazia prezentării acestui spectacol… Și faptul că se pomenea de trenul București-Sinaia i-a deranjat pe mulți… La un moment dat, chiar și cei care simpatizau teatrul îmi ziceau: „Ei, Ungurene, dar nici așa nu se poate… la fiecare pas rostiți pe scenă București…” Eu le zic că e un orar de tren, iar ei: „Las’ că știm noi.” Vă închipuiți în ce situație ne aflam noi acolo? Astăzi parcă nici mie nu-mi vine a crede că am trecut prin această grozăvie… Și uite așa a fost interzis acest spectacol, a fost interzis și alt spectacol al meu chiar în ziua premierei, cu 30 de minute înainte de ridicarea cortinei, spectacolul Minodora. Mi s-au imputat greșeli ideologice, grave greșeli în formarea repertoriului, grave greșeli în educarea tineretului, în conducerea teatrului și am fost nevoit să părăsesc teatrul „Luceafărul”, să încep bejeniile… [2]”—Ion Ungureanu
FILMOGRAFIE
Actor
Filme de ficțiune
- Când omul nu-i la locul lui (1958) - Boris Grădinaru
- Armaghedon (1962) - mirele
- Călătorie în april (1962) - președinte
- Leacuri amare (s/m, 1963) - Somnilă
- Bariera (s/m, episod, 1963)
- Serghei Lazo (1967) - Komarovski
- Se caută un paznic (1968) - Sfântul Petru
- Ofițer în rezervă (1971) - instructor
- Viforul roșu (1971) - Gheorghe Ghiță
- Acest dulce cuvânt - libertatea ("Mosfilm", 1972) - senatorul Ramires
- Podurile (1973) - Ștefanache
- Bărbații încărunțesc de tineri (1974) - Chiril Armașu
- Calul, pușca și nevasta (1975) - Novac
- Favoritul (1976) - inspectorul Lodge;
- Povestea lui Făt-Frumos (1977) - Laur-Balaur
- Când ai alături un bărbat (episod, 1977)
- Centaurii ("Mosfilm", 1978) - senator
- Pregătire de examen (episod, 1979)
- Taina vilei Greta ("Mosfilm", 1984) - procurorul
- Cum să devii fericit ("Mosfilm", 1985) - savantul
- Povestea unui om necunoscut ("Mosfilm", 1986) - avocatul Pekarski
- Nikolai Vavilov ("Mosfilm", 1987) - președintele Academiei de Științe
- Dansul efemer al dragostei (1988) - conducătorul ansamblului
- Codrii (serial televizat, 1991) - președinte ș.a.
Teatru de televiziune
- Păsările tinereții noastre (după Ion Druță, 1974)
- Lika (după A.Zubarev, 1980)
- Nora (după piesa "Casa cu păpuși" de Henrik Ibsen, 1982)
- Ultima întâlnire (după A.Galin, 1986)
- Trandafiri albi, elefanți de culoare roză (după W.Gibson, 1987)
- Sfânta sfintelor (după Ion Druță, 1988).
Scenarist
- Monolog (film documentar, 1967) - coautor
Ion Ungureanu | |
Ion Ungureanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Opaci, raionul Căușeni, Moldova |
Decedat | (81 de ani)[1] București, România |
Înmormântat | Cimitirul Central din Chișinău |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | om politic actor |
Primul Ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova | |
În funcție 6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994 | |
Președinte | Mircea Snegur |
Prim-ministru | Mircea Druc Valeriu Muravschi Andrei Sangheli |
Succedat de | Mihail Cibotaru |
Premii | Ordinul Republicii () Medalia „Meritul Civic” () Ordinul de Onoare |
Partid politic | Frontul Popular din Moldova |
TEATRU/FILM
FLORIN MIRCEA
Câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolurile Kaloșin și Anciughin în spectacolul „Anecdote provinciale”, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, anul 1996
FLORINA CERCEL
Florina Cercel | |
Florina Cercel primind o stea pe Aleea Celebrităților | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1] Piatra Neamț, Neamț, România |
Decedată | (76 de ani)[2] București, România |
Înmormântată | Cimitirul Bellu |
Cauza decesului | cancer pulmonar |
Cetățenie | România |
Ocupație | actriță |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Florina Cercel (alternativ: Florina Cercel Perian; n. ,[1] Piatra Neamț, Neamț, România – d. ,[2] București, România) a fost o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce.
CARIERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. A jucat ca actriță pe scenele următoarelor instituții: Teatrul Dramatic de Stat din Galați (1964-1965), Teatrul Național din Timișoara (1965-1973) și Teatrul Național din București (din 1972). A fost căsătorită timp de 7 ani cu medicul Ioan Perian Liviu
PREMII ȘI DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1990
- Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (13 decembrie 2002), alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. [3]
- Premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru cea mai bună actriță a anului 2002 în rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul” de Nikolai Gogol, 2002
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Fratii (1970)
- Filip cel bun (1975)
- Dincolo de pod (1976) - Marta, soția meșterului Bocioacă
- Prin cenușa imperiului (1976) - grecoaica
- Premiera (1976) - ziarista de la Făclia
- Roșcovanul (1976) - Elena Duma, activista P.C.R.
- Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - ep. 8
- Marele singuratic (1977) - Ilinca
- Iarna bobocilor (1977) - Despina
- Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
- Ecaterina Teodoroiu (1978) - gazda
- Brațele Afroditei (1979)
- Vacanță tragică (1979)
- Burebista (1980)
- Dumbrava minunată (1980) - Mia Vasilian
- Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Ioana "indolenta"
- Iancu Jianu zapciul (1981)
- Femeia din Ursa Mare (1982) - Maria
- Caruta cu mere (1983)
- Bocet vesel (1984)
- Vară sentimentală (1986) - felcerița Paraschiva Dârzu
- Din prea multa dragoste (1986)
- Trenul din zori nu mai opreste aici (TV) / (1994) - Nebuna din Capri
- Crucea de piatră / Crucea de piatră - ultimul bordel (1994) - Matroana bordelului
- Ultima halta in Paradis (TV) / (2002) - Doctorita
- Les percutés / Țăcăniții (2002)
- Ambasadori, căutam Patrie (2003) - Mariana
- The Half Life of Timofey Berezin / Viața lui Timofei Berezin (2006) - Valentina Trailer
- O soacra de cosmar (2006) - Mama lui Nicu
- Niciodata nu e prea tarziu (2006) - Mioara
- Inima de tigan (2007) - Spania Fieraru
- Regina (2008) - Spania
- Aniela (2009) - Aretia Belciugesco
- Moștenirea (2011) - Spania
- Narcisa: iubiri nelegiuite (2011) - Bunica Narcisei (sezonul 3)
- Poveste imorală
TEATRU[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Dona Diana, regia Victor Moldovan, 1973 [4]
- Arde soarele deasupra lui Seneca de Kincses Elemér
- Bacantele de Euripide, regia (1997)
- Moartea unui comis voiajor, autor Arthur Miller, regia Horea Popescu (2000)
- Revizorul, autor Nikolai Vasilievici Gogol, regia Serghei Cerkasski (2002)
- Jurământul, autor Dan Tărchilă, regia Vasile Manta (2004)
- Lucrezia Borgia, autor Victor Hugo, regia Cristian Ioan (2004)
- Micii burghezi, autor Maxim Gorki, regia Sorana Coroamă Stanca (2004)
- Inimă de câine, autor Mihail Afanasievici Bulgakov, regia Yuri Kordonsky (2005)
- Monodrame europene, autor Dumitru Radu Popescu, Helmut Peschina, regia Dan Stoica (2007)
- Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintal, autor Matei Vișniec, regia Florin Fătulescu (2007)
- Camerista de Hermann Broch, regia Dan Stoica (2008)
- Graciosa și Percinet, autor Madame d'Aulnoy, regia Răzvan Popa (2008)
- De vorbă cu Eminescu
- Gaițele, autor Alexandru Kirițescu, regia Dan Tudor (2012)
- Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, regia Ion Caramitru (2014)
- Noapte bună, mamă!, regia Mircea Cornișteanu (2014)
- Omul de zăpadă, autor Lia Bugnar, regia Leonard Popovici (2014)
- Oreste, regele sunetelor, regia Constantin Dinischiotu (2014)
- Pe strada Mântuleasa, autor Mircea Eliade, regia Titel Constantinescu (2014)
- Quartet, autor Ronald Harwood, regia Dan Tudor (2014)
- Regele moare, autor Eugene Ionesco, regia Victor Ioan Frunză (2014)
- Rusoaica, autor Gib Mihăescu, regia Manuela Popescu (2014)
- Săptămâna luminată, regia Cristian Munteanu (2014)
- Ultima haltă în paradis, autor Valentin Nicolau, regia Alexandru Tocilescu (2014)
- Vassa Jeleznova, autor Maxim Gorki, regia Ion Cojar (2014)
Florina Cercel, o viață pe scenă: ”Am emoții din ce în ce mai mari în fața publicului”
Florina Cercel, o viață într-un interviu
Ion Ungureanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Opaci, România |
Decedat | (81 de ani)[1] București, România |
Înmormântat | Cimitirul Central din Chișinău |
Cetățenie | Moldova România |
Etnie | români |
Religie | Mitropolia Basarabiei[2] |
Ocupație | politician actor regizor[*] |
Primul Ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova | |
În funcție 6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994 | |
Președinte | Mircea Snegur |
Prim-ministru | Mircea Druc Valeriu Muravschi Andrei Sangheli |
Succedat de | Mihail Cibotaru |
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura I | |
În funcție 17 martie – 6 iunie 1990 | |
Premii | Ordinul Republicii () Medalia „Meritul Civic” () Ordinul de Onoare Maestru emerit al artelor al RSFSR[*] Artist al poporului din RSS Moldovenească |
Partid politic | Frontul Popular din Moldova |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Ion Ungureanu (n. , Opaci, România – d. ,[1] București, România) a fost un actor,regizor și luptător pentru identitate națională din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994.
Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din comuna Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova). Membru ULCT. A făcut studii de filologie la Institutul Pedagogic din Chișinău (1954-1955), apoi a studiat actoria la cunoscuta Școală teatrală “Boris Șciukin” din Moscova (1955-1960). Între anii 1963-1964 a mai urmat cursurile superioare de regie din capitala URSS.
După absolvirea studiilor actoricești, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău, îndeplinind în perioada 1964-1971 și funcția de director artistic al teatrului. Este acuzat de naționalism și nevoit să părăsească RSS Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă (1978-1989).
„Comuniștii nu au țară, ei au teritorii. În 71 s-a lovit în „Luceafărul”. Mie mi-a fost interzisă Steaua fără nume - spectacol pe care-l montasem cu studenții, ca lucrare de licență. A avut noroc numai de trei reprezentații. Nu vă închipuiți ce se petrecea la Chișinău cu ocazia prezentării acestui spectacol… Și faptul că se pomenea de trenul București-Sinaia i-a deranjat pe mulți… La un moment dat, chiar și cei care simpatizau teatrul îmi ziceau: „Ei, Ungurene, dar nici așa nu se poate… la fiecare pas rostiți pe scenă București…” Eu le zic că e un orar de tren, iar ei: „Las’ că știm noi.” Vă închipuiți în ce situație ne aflam noi acolo? Astăzi parcă nici mie nu-mi vine a crede că am trecut prin această grozăvie… Și uite așa a fost interzis acest spectacol, a fost interzis și alt spectacol al meu chiar în ziua premierei, cu 30 de minute înainte de ridicarea cortinei, spectacolul Minodora. Mi s-au imputat greșeli ideologice, grave greșeli în formarea repertoriului, grave greșeli în educarea tineretului, în conducerea teatrului și am fost nevoit să părăsesc teatrul „Luceafărul”, să încep bejeniile… [3]”—Ion Ungureanu
Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul Când omul nu-i la locul lui, primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film". În decursul timpului, s-a impus ca un interpret care știe să îmbine firescul cu expresivitatea artistică. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din Când omul nu-i la locul lui (1958), Sfântul Petru din Se caută un paznic (1967) și cel din filmul Favoritul (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.
În anul 1989 revine în Republica Moldova. Îndeplinește funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005).
În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a desființat în anul 1992 Teatrul Național "A. Pușkin" din Chișinău, înființând în locul lui Teatrul Național "Mihai Eminescu" [4].
A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.De asemenea a avut mare impact asupra readucerii statuii lupoaicei.
Ion Ungureanu a decedat sâmbătă, 28 ianuarie 2017, la Spitalul Colțea din București.[5] A fost înmormântat marți, 31 Ianuarie, în Cimitirul Central din Chișinău, cu onoruri militare.[6]
DISTINCȚII ȘI DECORAȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Ordinul Republicii (2012)[7]
- Medalia „Meritul Civic” (1996)[8]
Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice (1981), Artist al poporului din RSS Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul "Intervidenie" pentru filmul televizat "Lika" (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990).
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Actor[modificare | modificare sursă]
Filme de ficțiune[modificare | modificare sursă]
- Când omul nu-i la locul lui (1958) - Boris Grădinaru
- Armaghedon (1962) - mirele
- Călătorie în april (1962) - președinte
- Leacuri amare (s/m, 1963) - Somnilă
- Bariera (s/m, episod, 1963)
- Serghei Lazo (1967) - Komarovski
- Se caută un paznic (1968) - Sfântul Petru
- Ofițer în rezervă (1971) - instructor
- Viforul roșu (1971) - Gheorghe Ghiță
- Acest dulce cuvânt - libertatea ("Mosfilm", 1972) - senatorul Ramires
- Podurile (1973) - Ștefanache
- Bărbații încărunțesc de tineri (1974) - Chiril Armașu
- Calul, pușca și nevasta (1975) - Novac
- Favoritul (1976) - inspectorul Lodge;
- Povestea lui Făt-Frumos (1977) - Laur-Balaur
- Când ai alături un bărbat (episod, 1977)
- Centaurii ("Mosfilm", 1978) - senator
- Pregătire de examen (episod, 1979)
- Taina vilei Greta ("Mosfilm", 1984) - procurorul
- Cum să devii fericit ("Mosfilm", 1985) - savantul
- Povestea unui om necunoscut ("Mosfilm", 1986) - avocatul Pekarski
- Nikolai Vavilov ("Mosfilm", 1987) - președintele Academiei de Științe
- Dansul efemer al dragostei (1988) - conducătorul ansamblului
- Codrii (serial televizat, 1991) - președinte ș.a.
Teatru de televiziune[modificare | modificare sursă]
- Păsările tinereții noastre (după Ion Druță, 1974)
- Lika (după A.Zubarev, 1980)
- Nora (după piesa "Casa cu păpuși" de Henrik Ibsen, 1982)
- Ultima întâlnire (după A.Galin, 1986)
- Trandafiri albi, elefanți de culoare roză (după W.Gibson, 1987)
- Sfânta sfintelor (după Ion Druță, 1988).
Scenarist[modificare | modificare sursă]
- Monolog (film documentar, 1967) - coautor
Ion Ungureanu (interviu integral)
ION UNGUREANU - ACTOR, REGIZOR, ARTIST AL POPORULUI
MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT
ARTHUR RUBINSTEIN
Arthur (Artur) Rubinstein (n. 28 ianuarie 1887, Łódź, Polonia - d. 20 decembrie 1982, Geneva, Elveția) a fost un pianist polonez de origine evreiască, considerat unul din cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut la Łódź, în Polonia dintr-o familie de evrei, fiind al șaptelea copil, mezinul familiei. Și-a început studiile în Varșovia, unde a avut primul concert la vârsta de șapte ani. A continuat studiile la Berlin îndrumat atent de către Joseph Joachim sub a cărui baghetă a debutat în 1899 interpretând Concertul în La major, KV 488 de Wolfgang Amadeus Mozart. În 1904 merge la Paris, unde îi întâlnește pe compozitorii Maurice Ravel, Paul Dukas, George Enescu și pe violonistul Jacques Thibaud. Debutează pe celebra scenă Carnegie Hall din New York în 1906 interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Camille Saint-Saëns, concert pe care îl va cânta și în ultima sa apariție televizată în anul 1979. Au urmat apoi turnee în Statele Unite, Austria, Italia și Rusia. În 1912 a debutat la Londra, unde va frecventa până în 1914 salonul muzical al lui Paul și Muriel Draper, salon frecventat printre alții de către Igor Stravinski, Jacques Thibaud, Pablo Casals sau Pierre Monteux.
Între 1916 și 1917 Rubinstein a efectuat turnee în Spania și America de Sud iar în 1921 două turnee în SUA. Între 1932-1937 își întrerupe cariera concertistică pentru a-și perfecționa tehnica relansându-se apoi ca un gigant al pianisticii secolului al XX-lea. Pe parcursul celui de al doilea război mondial cariera lui s-a desfășurat doar în Statele Unite unde primește cetățenia în 1946. Pe lângă activitatea solistică s-a ocupat și de muzica de cameră, printre partenerii săi numărându-se Eugène Ysaye (1858–1931), Gregor Piatigorsky (1903–1976), Jascha Heifetz (1901-1987) și Henryk Szeryng (1918-1988). A refuzat să cânte în Germania postbelică pentru că membrii familiei sale au fost exterminați de către naziști. S-a retras de pe scenă la vârsta de 89 de ani în 1976, recitalul de adio susținându-l la Londra.
A trăit 95 de ani; interesanta poveste a vieții lui fiind cuprinsă în două volume autobiografice intitulate My Young Years (1973) și My Many Years (1980). Era un poliglot vorbind fluent opt limbi. La 45 de ani s-a căsătorit cu Aniela (Nela) Mlynarska, cu care a avut patru copii.
A murit la Geneva în anul 1982. Conform dorinței sale, corpul său a fost incinerat, iar cenușa sa a fost adusă în Israel. Ea a fost îngropată în Pădurea Ierusalimului, într-o pădurice care îi poartă numele, lângă moshavul Aminadav. Locul mormântului său este un punct de observație preferat al peisajului creat de pădurile din împrejurime, și în apropierea sa a fost așezat un monument sub forma unor valuri de clape de pian.
ÎNREGISTRĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Arthur Rubinstein a fost un pionier în domeniul înregistrărilor efectuând înregistrări între anii 1927 - 1976. Întreaga carieră de pianist este foarte bine reflectată de imensa colecție de 94 de cd-uri intitulată "The Rubinstein Collection" și editată de BMG în anul 1999 ce conține peste 700 de înregistrări, însumând peste 100 de ore de muzică; de departe cel mai înregistrat și reînregistrat compozitor fiind Chopin (nocturnele, concertele, scherzouri-le, polonezele, baladele și mazurcile). Integrala concertelor pentru pian de Beethoven poate fi găsită de asemenea în trei ediții.
Arthur Rubinstein performs Chopin: Piano Concerto No.2 in 1961 (AUDIO)
Arthur Rubinstein (Part 1) / Historic Piano Masterclass / Jerusalem Music Centre
FELICIA DONCEANU
Felicia Donceanu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1] Bacău, România |
Decedată | (90 de ani)[2] |
Cetățenie | România |
Ocupație | compozitoare pictoriță |
Activitate | |
Studii | Universitatea Națională de Muzică București |
Premii | Ordinul Meritul Cultural |
Modifică date / text |
Felicia Donceanu (n. ,[1] Bacău, România – d. [2]) a fost o pictoriță, sculptoriță și compozitoare română.
VIAȚA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Felicia Donceanu s-a născut la Bacău, în 1931 și a studiat compoziția la clasa profesorului Mihail Jora (cu care a studiat compoziția) la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Printre maeștrii săi se numără și George Breazul și Ioan D. Chirescu (cu care a studiat teorie și solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (countrapunct), Theodor Rogalski și Mircea Basarab (orchestrație), Paul Jelescu (citire de partituri), Eugenia Ionescu (pian), Zeno Vancea, Constantin Bugeanu, Andrei Tudor (istoria muzicii), Tiberiu Alexandru, Nicolae Parocescu, Emilia Comișel (folclor), Ion Vicol și Ion Marian (dirijat coral), Jean Bănescu (canto). După finalizarea studiilor în 1956, ea a lucrat ca redactor la Editura pentru Literatură și Artă (ESPLA) din București, secția muzicală, până în 1958, și apoi la Editura Muzicală a U.C.M.R, până în anul 1966.[3]
A scris articole și cronici în Muzica, Contemporanul, Munca, Azi. A susținut conferințe, prelegeri, concerte-lecții, emisiuni radiofonice. A scris texte pentru muzică proprie și pentru diverse lucrări corale aparținând diferiților compozitori români. A scris scenarii pentru radio și pentru spectacole muzical-coregrafice. A realizat ilustrații de cărți pentru copii.
Referitor la compoziție, aceasta s-a axat mai mult pe lucrările pentru voce și diferite ansambluri (cicluri de lieduri, cicluri corale, vocal-instrumentale, teatru instrumental) îndreptându-și atenția și asupra muzicii pentru copii. A obținut numeroase distincții, precum Premiul Academiei Române și Premii de creație ale U.C.M.R., dar și o Mențiune la Concursul Internațional de compoziție din Mannheim, în 1961.
După plecarea de la edituri, ea s-a dedicat în întregime compoziției, producând lucrări care au fost interpretate la nivel internațional.
S-a căsătorit cu poetul Alexandru Voitin.[4]
DISTINCȚII ȘI PREMII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Mențiune specială la Concursul Internațional de Compoziție de la Mannheim, 1961
- Premiul Uniunii Compozitorilor în 1984, 1984, 1986, 1988, 1993, 1996, și 1997
- Ordinul Meritul Cultural clasa I, 1981
- Premiul „George Enescu” al Academiei Române, 1984[5]
- Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), 2010[6]
LUCRĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Felicia Donceanu a compus pentru piese de teatru („Tartuffe” de Molière, 1965; „Măsură pentru măsură” de William Shakespeare, 1965) și ansamblu instrumental, dar s-a concentrat în mare parte pe lucrări camerale. Muzica ei este influențată de muzica populară românească, uneori folosind instrumente populare tradiționale. Lucrările selectate includ:
- Arie de concert (1973), pentru bariton și orchestră
- Măiastra (1973), pentru soprană, cor și orchestră de coarde
- Picolicomando (1984) pentru tenor, copii, cor, orgă, vioară și percuție
- Yolanda (1993), pentru soprană și orchestră
- Rugăciunea Domnească (1992), pentru voce, orchestră de coarde și percuție
- Rugăciunea Domnească (1998), pentru cor masculin, orchestră de coarde și percuție
- Invocatio (1999), cu texte biblice și fragmente de versuri de Ovidiu, marcat pentru soprană, pian, vioară și orchestră de cameră
- Clopote la soroc (1999), o cantată pentru cor SATB și orchestră
- Retro-Tango, pentru ansamblu fagot
- Inscripția de pe un catarg, pentru harpă
- Odinioară, cântec-ciclu pentru mezzo-soprană și pian
- Mărgele (1962), patru cântece pe versuri de Tudor Arghezi
- Trei Cântece pentru Til (1964), pe versuri de George Călinescu
- Dor I pentru contralto
- Dor II pentru contralto
- Imagini pe versuri de Eminescu (1963-1965), pentru soprană
- Cu Penetul
- Mărturisiri, ciclu de cinci cântece pentru bas-bariton cu poezii de Alexandru Voitin, din septembrie 1975-septembrie 1978 și 1986
- Cântece de fată frumoasă
- Cântând cu Ienăchiță Văcărescu
- Sincron
- Ponti Euxini Clepsydra (1971), pentru soprană, clarinet, oboi, percuție, harpă
- Mai sunt încă roze (1972), cu texte de Macedonski, este un cântec de cinci munca pentru soprană și ansamblu instrumental
- Două Serenade (1973), pentru bariton, flaut, harpă, versuri de Baconski
- Cântece de fată frumoasă (1976), trei-mișcari pentru mezzo-soprană, corn englez și marimba
- Cântând cu Ienăchiță Văcărescu (1983), pentru soprană, flaut, viola da gamba, flaut, clavecin și percuție, text de Ienăchiță Văcărescu
- Abțibilder după Tristan Tzara (1996), pentru soprană, clavecin, și două viole da gamba
- Cutia cu surpriză ... și pentru oameni încrutați (1998), pentru soprană, două viole da gamba, clavecin, pian, și marionete
- Tablouri vivante (1999), pentru voce și instrumente
Lucrări înregistrate pe CD:
- Polhymnia – Sacrée et Profane
Felicia Donceanu 90
Alexandru Flechtenmacher | |
Imaginea lui Alexandru Flechtenmacher pe un timbru românesc | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2] Iași, Principatul Moldovei |
Decedat | (74 de ani)[1][2] București, Regatul României |
Părinți | Christian Flechtenmacher |
Căsătorit cu | Maria Flechtenmacher |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Religie | Luteran |
Ocupație | compozitor, violonist, dirijor și pedagog |
Activitate | |
Cunoscut pentru | Autorul primei operete românești, Baba Hârca - 26 decembrie 1848, Iași |
Modifică date / text |
Alexandru Adolf Flechtenmacher (n. ,[1][2] Iași, Moldova – d. ,[1][2] București, România) a fost un compozitor, violonist, dirijor și pedagog din România, autorul muzicii pentru Hora Unirii.[3]
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Alexandru Flechtenmacher[4] a fost fiul juristului Christian Flechtenmacher (1785–1843), un jurist sas stabilit în Principatul Moldovei.
Director muzical[modificare | modificare sursă]
În perioada 1 noiembrie 1864-1869 Alexandru Flechtenmacher a fost director la Conservatorul de Muzică și Declamațiune din București, instituție care a devenit ulterior Universitatea Națională de Muzică din București.[5]
Compozitor[modificare | modificare sursă]
Este autorul primei operete românești, Baba Hârca, pe text de Matei Millo.[6][7] Premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Național din Iași,[8] ca operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri.[9] Matei Millo a interpretat rolul principal fiind și primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.[10]
A compus, de asemenea, muzica pentru Hora Unirii, pe versurile scrise în 1855 de poetul Vasile Alecsandri, precum și primele vodeviluri și cuplete pentru piesele lui Vasile Alecsandri și cântece patriotice.[11]
În perioada 1853-1858 Alexandru Flechtenmacher s-a stabilit la Craiova, unde a dirijat cu prioritate muzica compusă de el însuși. Dintre compozițiile sale se pot enumera: „opereta-vrăjitorie” Baba Hârca, melodrama națională cu cântece Cetatea Neamțului, operetele Crai Nou și Sacagiu, vodevilurile Fermecătorița (după George Sand), Cimpoiul dracului și Banii, gloria și amorul, drama cu muzică Zavera lui Tudor, opera în trei acte Fata de la Cozia, spectacolele cu muzică Banul Mărăcine și Iancu Jianu, căpitan de haiduci, feeria muzicală Fata aerului, compusă în colaborare cu Eduard Wachmann.[12]
COMPOZIȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Baba Hârca, operetă-vodevil în două acte (1848, Iași)
- Doi țărani și cinci cârlani, vodevil, după Constantin Negruzzi (1848, Iași)
- Barbu Lăutarul, după Vasile Alecsandri (1850, Iași)
- Scara mâței, vodevil (1850, Iași)
- Coana Chirița sau două fete și-o neneacă, vodevil, după Vasile Alecsandri (1850)
- Întoarcerea Coanei Chirița sau Coana Chirița în provincie, vodevil, după Vasile Alecsandri (1850, Iași)
- Banii, Gloria și Amorul, vodevil (1861, București)
- Răzvan și Vidra, dramă istorică în cinci acte, după Bogdan Petriceicu Hasdeu (1867, București)
- Fata de la Cozia, operă în trei acte după Dimitrie Bolintineanu (1870, neterminată)
Hora Unirii (Alex Flechtenmacher, Vasile Alecsandrii)
Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române - Alexandru Flechtenmacher: Moldavian National Overt
Salta romane! Alex Flechtenmacher)
Mambo / Cha Cha Cha / Rumba / Tango 2023 | Non Stop Beautiful Romantic Instrumental Latin Love Songs
POEZIE, GÂNDURI PESTE TIMP
MARTHA BIBESCU
Martha Bibescu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [2][3][4] București, România |
Decedată | (87 de ani)[2][3][4] Paris, Île-de-France, Franța |
Părinți | Ion N. Lahovari |
Căsătorită cu | George-Valentin Bibescu |
Copii | Valentine Bibesco[*] |
Cetățenie | Franța România |
Ocupație | poetă eseistă romancieră[*] scriitoare biografă[*] |
Partid politic | Frontul Renașterii Naționale |
Limbi | limba franceză[1] |
Note | |
Premii | Marcelin Guérin Prize[*] Prix Gustave Le Métais-Larivière[*] |
Modifică date / text |
Martha Bibescu (alias Marthe Bibesco; n. 28 ianuarie 1886, București – d. 28 noiembrie 1973, Paris) a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat. A fost soția prințului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles și care avea să devină președintele Federației Aeronautice Internaționale. De asemenea, a fost una din primele femei-mason ale României și una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce ale începutului de secol XX.
„Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură ființă sunt un păcat de neiertat”
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Privind data exactă a nașterii scriitoarei, din mărturisirile ei se cunosc cu precizie ziua și luna (28 ianuarie, București), anul 1886 stabilit doar dintr-o întreagă serie de ipoteze ce mai cuprinde și anii 1888, 1889, 1890, 1891. Martha Lahovary făcea parte din cele mai vechi și mai ilustre familii românești de tradiție politică, diplomatică și culturală. Mama sa, Smaranda ( Emma ) Mavrocordat, descinde din ramura moldoveană a domnitorului Constantin Mavrocordat, iar tatăl scriitoarei, Ion N. Lahovari avea să fie de-a lungul anilor ministru al României la Paris, ministru de externe și președinte al Senatului.
Crescută și formată sub semnul acestui impunător arbore genealogic, Martha Bibescu își va completa educația primită într-o mănăstire din Belgia cu studii specifice culturii românești. Prin căsătoria în 1902, cu prințul George Valentin Bibescu, nepot de frate al lui George Bibescu, domnitorul abdicat la 1848, scriitoarea devine astfel prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară, din care mai fac parte Ana-Elisabeta Brâncoveanu, contesa Ana de Noailles și Elena Văcărescu, dar și cu rude franceze în genealogie directă cu familia împăratului Napoleon Bonaparte. Singurul copil al Marthei cu George Valentin Bibescu a fost Valentina care se va căsători în 1925 cu prințul Dimitrie Ghika-Comănești (1904-1989).
După călătorii prin mai multe țări ale lumii, printre care și Persia, unde prințul George Valentin Bibescu primește o însărcinare diplomatică, Martha Bibescu își publică, la întoarcerea în Franța, prima sa carte: Les Huit Paradis (1908).
Premiat în scurt timp de Academia Franceză, acest volum va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.
Începând din 1916 Martha Bibescu a condus un spital pentru răniți la București, unde a rămas sub ocupație germană, a servit drept prețioasă sursă de informații pentru Guvernul român refugiat la Iași. Zoe Bengescu, fiică a uneia dintre doamnele de onoare ale reginei Elisabeta și nepoată a lui Titu Maiorescu, nota la 1 noiembrie 1918: "La spital am fost foarte îngrijorate în ultimele zile din cauza arestării Marthei Bibescu, directoarea noastră. Pare o afacere misterioasă […]. Este o mare comediantă. Două lucruri sunt certe – e foarte frumoasă și foarte inteligentă, restul depinde de timp, de împrejurări […]." Ea nu a fost numai martora acestor evenimente cruciale (primul război mondial și actul reîntregirii – "ziua cea mai plăcută din calendarul personal", cum avea să noteze peste ani), ci și o participantă activă la desfășurarea lor. După trei decenii, maturizată și luându-și rolul în serios, iat-o pe Martha Bibescu în ipostaza personificată de regina Elisabeta și regina Maria, și anume de mamă a ostașului român, de data aceasta în campania contra bolșevismului, când nu putea rămâne insensibilă la mărturisirile nepotului său, Matei Basarab Brâncoveanu, despre realitățile dramatice trăite alături de camarazii săi din Regimentul 3 Artilerie Grea. În 1945, fiind alertată de ambasada Franței că s-ar putea să fie arestată, Martha Bibescu părăsește România la bordul unui avion englez cu destinația Napoli, de unde pleacă la Paris și apoi în Anglia.
Aici se întâlnește cu nepotul și moștenitorul ei, prințul John Nicolas Ghika-Comănești (fiul Valentinei cu Dimitrie Ghika-Comănești) pe care l-a ajutat să părăsească țara în anii tulburi care au urmat după instaurarea comunismului.
Din 1955 devine membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. În 1962 primește în Franța Crucea Legiunii de Onoare.
Cumnatul său, prințul Antoine Bibescu a fost prietenul din copilărie al prozatorului Marcel Proust, drept pentru care Martha Bibescu l-a întâlnit de foarte multe ori pe Proust. Aceste întâlniri sunt evocate în volumul * Au bal avec M. Proust <=> La bal cu M. Proust (1928).
Este de asemenea autoarea unui jurnal, din care câteva fragmente au fost publicate la fosta Editură Politică sub titlul Jurnal politic (1979).
Se stinge din viață la 28 noiembrie 1973, la Paris. Este înmormântată la Castelul Ménars de pe Valea Loarei, fosta proprietate a soacrei ei. În porțiunea de nord-est a cimitirului Père-Lachaise din Paris se găsește cavoul familiei Bibescu (no. 6), în care este înmormântată Ana, contesa de Noailles.[5]
OPERA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Les Huit Paradis <=> Cele opt raiuri (1908)
- Alexandre Asiatique, ou l'histoire du plus grand bonheur possible <=> Alexandru Asiaticul, sau istoria celei mai mari fericiri posibile, 1912
- Isvor, Le Pays de Saules <=> Izvor, țara sălciilor (1923) [Este un tablou idilic al vieții din România]
- Le Perroquet Vert <=> Papagalul verde (1923) [6]
- Le destin du lord Thomson of Cardington <=> Destinul lordului Thomson (1927)
- Au bal avec M. Proust <=> La bal cu M. Proust (1928) [7]
- La Vie d'une amitié. Ma correspondance avec l'abbé Mugnier <=> Viața unei prietenii. Corespondența mea cu abatele Mugnier, Ed. Plon, Paris, (1951 - 1957)
- Une fille inconnue de Napoleon, Paris, Flammarion, 1935; O fiică necunoscută a lui Napoleon, trad. de Andreea Gheorghițoiu, București, 1993
- Egalité, Paris, Grasset, 1935
- Pages de Bukovine et des Transylvanie, Paris, 1936, Cahiers, Livres
- Le Confesseur et les poètes <=> Confesorul și poeții (1970)
- Échanges avec Paul Claudel <=> Corespondența cu Paul Claudel (1972)
- Le perroquet vert <=> Papagalul verde , Paris, 1924 Traducere: Constantin Popescu, ed. Minerva, București, 1998
- Catherine-Paris , 1927 [8]
- Une victime royale, Ferdinand de Roumanie , <=> O victimă regală, Ferdinand de România 1927,
- Noblesse de robe , <=> Noblețea robei 1928
- Royal portraits , New York, f.a., ( Portrete regale )
- Croisade pour l’anémone , <=> ( Cruciadă pentru anemonă ), 1931
- Le rire de la Naïade <=> Rîsul naiadei , 1935 etc.
- La Nymphe Europe <=> Nimfa Europa, Paris, 1960
APRECIERI CRITICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
„Admirația mea pentru prințesa Bibescu era definitivă de când îl cunoscusem pe al ei Alexandru Asiatique; dar în intuiția ei de mare poet a reușit să stabilească una dintre cele mai profunde continuități umane.“
„Sunteți un mare scriitor.“
„Cine sunteți dumneavoastră? Cea mai admirabilă inteligență de femeie pe care o cunosc. Ați scris cărți mai importante decât acest «Bal»; dar nu este vreuna care să mă miște mai mult.“
„Întreaga ei operă, ajunsă astăzi la dimensiuni considerabile (peste 30 de volume), se subordonează dorinței de a retrăi, de a imobiliza în cuvinte, în aceste «capcane ale ideilor», cum le numește Sartre, clipa nestatornică, ființa umană asemenea clipei. La cumpăna vârstelor, afirmase că scrie de teamă să nu uite viața. Este expresia unui altruism mișcător și totodată aceea a unui egoism înverșunat, a unei avariții sentimentale.
Maestră necontestată a portretului literar, dată fiind precizia notației sale psihologice, spiritul de observație și suplețea condeiului, Martha Bibescu a fost aleasă pentru a ilustra în manualele franceze această specie literară.“
„Cunoscută și sub numele de Lucile Decaux, cu care a semnat o serie de biografii istorice, Martha Bibescu a scris aproape patruzeci de cărți, a colaborat la un număr mare de reviste, a răspuns la o serie de 17 emisiuni la Ora Culturii Franceze, a fost membră a Academiei Regale din Bruxelles, în fotoliul pe care-l ocupase contesa de Noailles, a dus o intensă viață literară și mondenă, cucerind prin frumusețea, inteligența și talentul ei numeroase admirații. A păstrat până la urmă nostalgia după «țara sălciilor» și amintirea prieteniilor lăsate în țară.“
Citate.
1. Geniul este o lungă adolescenţă.
2. A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca şi când ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe.
3. Când se războieşte cu noroiul, zăpada este cea care se topeşte.
4. E un sentiment frumos să iubeşti pe acela care ţi-a făcut atâta bine ţie şi familiei tale! Pe acela de care te leagă toate obligaţiile recunoştinţei! Şi apoi, nu trebuie să-l iubeşti pe el, suveranul tău?
5. Soţul meu a crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb.
6. Toate emoţiile care mă scutură cu o violenţă adorabilă, ce n-aş da să te fac să le simţi? Aş fi şi mai bogată la gândul ecoului pe care l-aş găsi în tine.
7. Amantele lui George mi-au redat două lucruri nepreţuite: singurătatea şi libertatea. Soţul meu suferă din cauza superiorităţii mele intelectuale, furios că nu este el pe primul plan.
8. Va veni o vreme când acest popor, care n-a fost cunoscut până acum, va fi luat în seamă.
9. E mult prea puţină dragoste pe lume!
10. Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi.
11. Suferinţa este un loc geografic în care ne regăsim cu toţii.
12. Artele sunt, din acest punct de vedere, o binecuvântare: imită dragostea şi dau voie inimii să creadă că iubeşte fără să ceară nimic în schimb, ceea ce e singurul mod de a iubi pentru totdeauna.
13. Mă întorc la Paris, adică la mine însămi.
14. Emanuel Bibescu m-a învăţat să am sentimente. Nu avusesem decât idei.
15. Toate femeile nefericite fac poezie, chiar şi cele care nu scriu versuri.
16. În România, nimic nu are importanţă.
17. Splendorile dragostei mele vor rămâne întodeauna în minte. Într-o scenă de dragoste, când bărbatul şi femeia se acuplează, se mai aude o scurtă comandă din timp în timp, ca în mijlocul unei furtuni pe un vas de primejdie. Şi totuşi, dragostea trebuie făcută ca să nu ne mai gândim la ea.
18. N-am încetat niciodată să-l iubesc pe George. Viaţa ne-a învăţat că adevărata dragoste nu urmează decât după multe mistere, după o ucenicie răbdătoare, tandră şi dureroasă. "Un bărbat ştie când îl iubeşte o femeie", mi-a spus el într-o zi aproape să ne sfâşiem. Şi mi-a spus-o în legătură cu alta, iar eu n-am protestat şi n-am spus: "Ştii că şi eu te iubesc, încă?".
LIVIU APETROAIE
Liviu Apetroaie | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (47 de ani) |
Modifică date / text |
Liviu Apetroaie s-a născut la 28 ianuarie 1974, în Vadu-Moldovei, județul Suceava. Este un poet și scriitor român, membru în Uniunea Scriitorilor din România.
A copilărit la Tg. Neamț, iar din 1988 a fost elev al Liceului Militar "Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc. Renunță la cariera militară și se înscrie la Facultatea de Filosofie din București, de unde se transferă la Iași, în 1993. Din 1994, începe colaborarea cu Radio Iași, realizând emisiuni în mai multe domenii: publicistică, sport, cultural. În 1995, înființează, împreună cu chilianul Mario Castro Navarrete (atașat cultural al statului Chile), Centrul Cultural Chilian (actualmente Centrul Cultural al Alericii Latine și al Caraibelor, din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași).
Între 1999 și 2002, este redactor pe probleme de economie la revista Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Din 2002, este muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iași și redactor la revista "Dacia literară".
A călătorit în SUA, Mexic, Costa Rica (1994); Turcia, Siria, Iordania și Iraq (1997); Egipt (1998); Franța, Germani, Italia, Belgia, Olanda etc.
Biografie[modificare | modificare sursă]
- Absolvent, în 1992, al Liceului Militar „Stefan cel Mare” (Câmpulung Moldovenesc), al Facultății de filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași (1997) și al modulului de Studii aprofundate de Teoria interpretării (1999);
- 2002-2003 Studii postuniversitare în Managementul Activitătilor Culturale (Licență a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural Național din România);
DEBUT[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 1991, revista „Ateneu” (proză scurtă)
VOLUME PUBLICATE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Alegorii sub papirus (poeme), editura JUNIMEA Iași, 2000
- Geometria deșertului (poeme), editura JUNIMEA, Iași, 2002
- Oglinda sumară (poeme), Editura OPERA MAGNA, Iași, 2009
- Sadoveanu și Iașii (1904-2004), album foto-documentar, editura OPERA MAGNA, Iași, 2004
- Minutul de prelungire (publicistică), editura FEED BACK, Iasi, 2008
- Prezent în antologii de poezie din țară;
- Peste 150 de articole și cronici de întâmpinare publicate în diverse reviste literare și culturale din România și străinătate.
PREMII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Premiul „Vasile Pogor” al Primăriei Municipiului Iași pentru literatură (2008);
- Premiul editurii JUNIMEA și al Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Iași la Concursul Național de Poezie „Porni luceafărul…”, Botoșani-Ipotești, 15 iunie 2000;
- Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2001);
- Premiul Festivalului româno-canadian de poezie „Ronald Gasparic” (2001).
ACTIVITATE LITERARĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Membru al USR – filiala Iași (din 2004);
- Muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iași;
- redactor la revista „Dacia literară” (din 2002);
- Directorul „Festivalului Național „Mihail Sadoveanu” și al Concursului Național de Proză „Mihail Sadoveanu” - Iași;
- Membru COPYRO - Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor din România;
- Membru în juriul Concursului Național de Poezie „Porni luceafărul…” Botosani-Ipotești;
- Membru în juriul Concursului Național de Poezie „Grigore Hagiu” de la Galați;
- 1994-2000 Redactor cultural la Radio Iași;
- 1995-1998 Referent cultural al Centrului Cultural al Americii Latine și Caraibelor;
- 1999-2002 Consilier de presă al Camerei de Comert și Industrie Iași;
- 1999-2002 Redactor cultural la cotidianul Ziua de Iași;
- Turnee culturale în Europa, America de Nord (SUA, Mexic, Costa Rica), Asia (Turcia, Irak, Siria, Iordania, Israel), Egipt etc.
APRECIERI CRITICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Constantin Ciopraga, Marin Mincu, Radu Voinescu, Gellu Dorian, Daniel Corbu, Liviu Antonesei, Nicolae Panaite, Dan Bogdan Hanu, Ștefania Plopeanu, Sterian Vicol, Liviu Antonesei, Horia Zilieu, Marius Chelaru, Octavian Soviany, Emanuela Ilie etc.
Ev. Matei 22, 2-14
Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția cerurilor asemănatu-s-a omului împărat care a făcut nuntă fiului său. Și a trimis pe slugile sale ca să cheme pe cei poftiți la nuntă, dar ei n-au voit să vină. Iarăși a trimis alte slugi, zicând: Spuneți celor chemați: Iată, am pregătit ospățul meu; juncii mei și cele îngrășate s-au junghiat și toate sunt gata. Veniți la nuntă! Dar ei, fără să țină seama, s-au dus, unul la țarina sa, altul la neguțătoria lui; iar ceilalți, punând mâna pe slugile lui, le-au batjocorit și le-au ucis. Auzind împăratul de acestea, s-a umplut de mânie și, trimițând oștile sale, a nimicit pe ucigașii aceia și cetății lor i-au dat foc. Apoi a zis către slugile sale: Nunta este gata, dar cei poftiți n-au fost vrednici. Mergeți, deci, la răspântiile drumurilor și, pe câți veți găsi, chemați-i la nuntă. Atunci, ieșind slugile acelea la drumuri, au adunat pe toți câți i-au găsit, și răi și buni, și s-a umplut casa nunții cu oaspeți. Iar Împăratul, intrând ca să privească pe oaspeți, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Căci mulți sunt chemați, dar puțini aleși.
Ap. II Corinteni 1, 21-24; 2, 1-4
Fraților, Cel ce ne întărește pe noi împreună cu voi, în Hristos, și ne-a uns pe noi este Dumnezeu, Care ne-a și pecetluit pe noi și a dat arvuna Duhului în inimele noastre. Și eu chem pe Dumnezeu mărturie asupra sufletului meu, că, din cruțare pentru voi, n-am venit încă la Corint. Nu că doar avem stăpânire peste credința voastră, dar suntem împreună-lucrători ai bucuriei voastre, de vreme ce stați tari în credință. Și am judecat în mine aceasta, să nu vin iarași la voi cu întristare. Căci, dacă eu vă întristez, cine este cel care să mă înveselească, dacă nu cel întristat de mine? Și v-am scris vouă aceasta, ca nu cumva la venirea mea să am întristare de la aceia care trebuie să mă bucure, fiind încredințat despre voi toți că bucuria mea este și a voastră a tuturor. Pentru că, din multă supărare și cu inima strânsă de durere, v-am scris cu multe lacrimi, nu ca să vă întristați, ci ca să cunoașteți dragostea pe care o am cu prisosință către voi.
Predica Părintelui Ilie Cleopa la Duminica a XIV -a după Rusalii
Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? (Matei 22, 12)
Iubiţi credincioşi,
Pilda din Sfînta Evanghelie de azi, pe lîngă alte învăţături tainice ce le ascunde în ea, ne aduce aminte şi de haina de nuntă, cu care ne-am îmbrăcat la sfîntul şi dumnezeiescul Botez. De această haină ni se va cere răspuns în ziua cea mare a judecăţii lui Dumnezeu de la sfîrşitul veacurilor.
Trebuie să înţelegem că această haină este Însuşi Iisus Hristos, Domnul şi Mîntuitorul nostru, după mărturia marelui Apostol Pavel care zice: Cîţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat! (Galateni 3, 27). Ne punem întrebarea: ce datorie avem noi, cei care ne-am îmbrăcat în Sfîntul Botez cu Hristos? Ca răspuns vom spune că toţi cei ce ne-am îmbrăcat cu Hristos, avem datoria mare de a lepăda lucrurile întunericului şi de a ne îmbrăca în hainele luminii (Romani 13, 12).
Care sînt lucrurile întunericului şi de ce se numesc aşa? Lucrurile întunericul sînt toate faptele rele fără de rod, adică păcatele pe care le facem cu voia noastră, despre care ne spune dumnezeiescul Apostol Pavel (Efeseni 5, 11).
Faptele rele se numesc aşa din două motive şi anume: întîi, pentru că ele vin de la diavolul, care se zice stăpînul întunericului (Ioan 14, 30; Efeseni 6, 12; Coloseni 1, 13) şi, în al doilea rînd, se numesc fapte fără de rod ale întunericului, fiindcă întunecă mintea şi sufletul omului şi-l despart pe om de Dumnezeu, Care este lumină: Dumnezeu este lumină şi lumina luminează tuturor şi întunericul nu a cuprins-o (Ioan 1, 5), căci Dumnezeu locuieşte în lumina cea neapropiată (I Timotei 6, 16).
Care sînt hainele luminii pe care trebuie să le îmbrăcăm, după învăţătura Sfîntului Apostol Pavel? Acestea sînt toate faptele bune, care mai sînt numite şi arme ale luminii (Romani 13, 12). Cu aceste fapte bune şi arme duhovniceşti ale luminii se cade a ne îmbrăca noi creştinii, după cum ne îndeamnă acelaşi apostol, zicînd: Staţi deci tari, avînd mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcaţi-vă în platoşa dreptăţii şi vă încălţaţi picioarele voastre întru gătirea Evangheliei păcii. Întru toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile vicleanului cele aprinse, şi coiful mîntuirii luaţi, şi sabia Duhului care este cuvîntul lui Dumnezeu (Efeseni 6, 14-17). Aşadar, vedeţi ce fel de haine se cuvin nouă creştinilor a îmbrăca, şi care sînt faptele cele fără de rod ale întunericului de care trebuie a ne dezbrăca?
Noi, fraţilor, ne-am îmbrăcat în dumnezeiescul Botez cu Hristos şi prin El avem putere a lucra toată fapta bună, după cum ne învaţă Sfîntul Apostol Pavel, zicînd: Toate le pot în Hristos, Cel ce mă întăreşte (Filipeni 4, 13). Încă şi Domnul ne-a arătat că, prin unirea cu El, toate faptele bune le putem lucra, iar fără de El, nimic bun nu putem face, după cum Însuşi spune: Rămîneţi întru Mine şi Eu întru voi, căci fără de Mine nu puteţi face nimic (Ioan 15, 4-5). Căci trebuie să avem în toată vremea unire cu Hristos, prin credinţa cea lucrătoare care se lucrează prin dragoste (Galateni 5, 6; II Tesaloniceni 3, 5), şi prin această credinţă, să lucrăm cu multă sîrguinţă toată fapta bună.
La dumnezeiescul Botez ne-am lepădat de satana şi de toate lucrurile lui. Dacă după Sfîntul Botez ne vom întoarce iarăşi la păcate şi nu ne vom pocăi de ele prin mărturisire la duhovnic şi prin facerea canonului dat, atunci ne asemănăm cu cîinele care se întoarce la vărsătura sa şi cu porcul ce se scaldă din nou în mocirla lui (II Petru 2, 22; Pilde 26, 11). Căci, într-adevăr mare datorie avem noi creştinii care ne-am îmbrăcat cu Hristos la Sfîntul Botez, să-I urmăm Lui prin toate faptele bune, aşa cum ne îndeamnă Sfîntul Apostol Pavel, zicînd: Următori făceţi-vă mie, fraţilor, precum şi eu lui Hristos (I Corinteni 11, 1). Dar să întrebăm pe marele Pavel, cum urma el lui Hristos, ca să ştim şi noi în ce fel să urmăm Lui. Să ascultăm ce ne spune el: Trei ani noaptea şi ziua n-am încetat cu lacrimi a învăţa sfătuind pe fiecare. în osteneli multe, în bătăi, în temniţe, în primejdii de multe ori (Fapte 20,31). De la iudei de cinci ori am luat cîte patruzeci lovituri de bici fără una am luat, de trei ori cu toiege am fost bătut, odată cu pietre am fost împroşcat, de trei ori cu mine corabia s-a sfărîmat; o noapte şi o zi în largul mării am petrecut; în călătorii de multe ori, în primejdii pe rîuri şi de la neamuri şi de la tîlhari, în primejdii în pustie şi pe mare, în osteneală şi trudă, în privegheri, de multe ori, în frig şi în lipsă de haine, pînă în ziua şi ceasul de acum şi flămînzim şi însetăm şi sîntem goi şi sîntem bătuţi, sîntem pribegi, ne ostenim lucrînd cu mîinile; noastre, ocărîţi fiind, binecuvîntăm; prigoniţi fiind, răbdăm; huliţi fiind, mîngîiem. Am ajuns ca nişte gunoi lumii, tuturor lepădătura pînă azi (II Corinteni 11, 25-27).
Iubiţi credincioşi,
Iată în ce fel şi prin cîte necazuri şi prigoane urma lui Hristos dumnezeiescul şi marele Apostol Pavel. Să ne punem întrebarea: oare noi creştinii de azi, care ne-am îmbrăcat cu Hristos prin Sfîntul Botez, mergem noi pe urma Sfîntului Apostol Pavel, precum mergea şi el pe urma suferinţelor lui Hristos? Dacă am lua noi aminte la Sfînta Evanghelie cîte a suferit Mîntuitorul pentru noi, cîte au suferit Apostolii şi toţi sfinţii pentru dragostea lui Hristos, am cunoaşte cît de păcătoşi şi neputincioşi sîntem şi cu cîtă lenevire şi nepăsare lucrăm pentru mîntuirea sufletelor noastre, am cunoaşte cît de puţin ne îngrijim să ne împodobim haina de nuntă a sufletelor noastre, pe care am luat-o la Botez mai curată decît soarele şi care ni se va cere în ziua morţii noastre şi în vremea înfricoşatei judecăţi a lui Dumnezeu.
Sfîntul Apostol Petru, arătîndu-ne care este haina şi podoaba cea adevărată a creştinului, ne învaţă, zicînd: Podoaba voastră, să nu fie din afară, împletirea părului şi a podoabelor de aur şi îmbrăcămintea hainelor scumpe. Ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a Duhului, blînd şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Că aşa se împodobeau odinioară sfintele femei care nădăjduiau în Dumnezeu (I Petru 3, 3-5). Acelaşi lucru învaţă şi Sfîntul Pavel pe femeile creştine, zicînd: Asemenea şi femeile în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcîndu-şi lor podoabă din sfială şi din cuminţenie, nu din păr împletit şi din aur sau din mărgăritare sau din veşminte de mult preţ; ci din fapte bune precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu (I Timotei 2, 9-10).
Iată cum se cuvine a se împodobi femeile creştine. Adică a nu iubi numai podoaba cea din afară, ci a se împodobi mai ales cu haina cea duhovnicească a sufletului lor, prin lucrarea faptelor bune şi să-şi aducă aminte de ameninţarea lui Dumnezeu care zice: Pentru că fiicele Sionului sînt atît de mîndre şi umblă cu capul pe sus şi cu priviri obraznice, cu paşi domoli, cu zăngănit de inele la picioarele lor, Domnul va pleşuvi creştetul capului fiicelor Sionului, Domnul va descoperi goliciunea lor. În ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, luniţe, cercei, brăţări, văluri, cununi, lănţişoare, cingătoare, miresme, talismane, inele, verigi de nas, veşminte de sărbătoare, mantii, şaluri, pungi, oglinzi, pînzeturi subţiri, turbane şi tunici. Atunci va fi în loc de miresme, putreziciune; în loc de cingători, frînghie; în loc de cîrlionţi făcuţi cu fierul, pleşuvie; în loc de veşmînt preţios, zdrenţe şi în loc de frumuseţe, pecete de robie (Isaia 3, 16-24).
Dar nu numai femeile, ci şi bărbaţii trebuie să fugă de lux şi de podoabe şi să se silească fiecare a-şi împodobi cu fapte bune aurul cel dinăuntru, adică sufletul său. Fiecare creştin trebuie să-şi aducă aminte că la judecata viitoare, nu va judeca Dumnezeu hainele, ci faptele noastre. Cel ce se va sili a-şi împodobi haina sufletului său cu toată fapta cea bună, unul ca acesta nu se va ruşina cînd va fi chemat la nunta marelui Împărat (Apocalipsa 19, 7-9).
Dacă cineva dintre noi ar fi chemat să meargă înaintea unui împărat pămîntesc sau a unui mare conducător de ţară, cîtă grijă ar avea să-şi împodobească hainele sale ca să nu fie batjocorit pentru a sa neglijenţă. Dar noi cînd vom fi chemaţi la nunta mirelui Hristos înaintea Celui ce este Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor (Apocalipsa 19, 16), ce fel de ruşine, cîtă groază şi muncă vom lua, dacă nu ne vom îngriji a ne împodobi haina sufletelor noastre? Oare nu vom auzi şi noi ca omul din pilda Evangheliei de azi: Prietene, cum ai intrat aici, neavînd haină de nuntă? Oare nu vom auzi noi atunci pe dreptul Judecător şi Preaveşnicul Împărat, zicînd: Legaţi-i mîinile şi picioarele şi aruncaţi-l în întunericul cel mai dinafară, unde este plîngerea şi scrîşnirea dinţilor (Matei 22, 13).
Vai de noi, fraţilor, cît de puţin ne îngrijim a ne împodobi haina cea de nuntă a sufletelor noastre şi cîtă pedeapsă de la Dumnezeu ne aşteaptă pentru această lenevire şi negrijă! Noi, păcătoşii, uităm că vine moartea şi după moarte este judecată şi muncă veşnică pentru cel ce moare nepocăit şi nepregătit.
Dumnezeiescul părinte Efrem Sirul, arătînd chinurile care îi aşteaptă acolo pe cei păcătoşi, zice: "Acolo se vor topi ochii beţivilor, acolo se vor veşteji cărnurile judecătorilor, acolo se vor chinui cu foame cumplită şi groaznic vor pătimi cei ce în alăute şi fluiere beau vinul; acolo cu mare durere se vor tîngui şi cu dinţii lor vor scrîşni şi cu amar îşi vor bate feţele lor desfrînaţii şi preadesfrînaţii, furii, ucigaşii de oameni, vrăjitorii, fermecătorii, descîntătorii, scriitorii de mincinoase scrisori, stricătorii de copii, vrăjitorii, mîncătorii de sînge. Aceştia toţi, şi cei asemenea lor, care fără pocăinţă au păcătuit pînă la sfîrşitul lor şi pe calea cea lată şi desfătată au umblat, care duce la pierzare, acolo în chinurile iadului îşi vor afla negreşit sălăşluirea" (Sf. Efrem Sirul, Tomul III, Bucureşti, 1910, p. 39).
Dumnezeiescul şi sfîntul Apostol Pavel gura lui Hristos ne arată că trebuie a ne dezbrăca de hainele răutăţilor noastre şi a ne îmbrăca cu omul cel nou, zicînd: V-aţi dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte, spre deplină cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a zidit. Şi iarăşi zice: Îmbrăcaţi-vă, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi iubiţi cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blîndeţe şi cu îndelungă răbdare... Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvîrşirii (Coloseni 3, 12-15).
Aţi auzit, fraţi creştini, ce îmbrăcăminte trebuie să avem noi creştinii şi care sînt podoabele duhovniceşti ale hainelor de nuntă ale sufletelor noastre? O, de nu am uita noi păcătoşii, învăţătura şi sfătuirea marelui Apostol şi de ne-am îngriji în toată vremea a ne îmbrăca cu aceste sfinte virtuţi, care împodobesc haina cea de nuntă a sufletelor noastre, ca, în ziua cea mare a judecăţii lui Dumnezeu, să nu ne ruşinăm şi să nu fim aruncaţi în munca cea veşnică! În ziua aceea drepţii vor străluci ca soarele. Atunci se va vedea podoaba şi frumuseţea hainelor de nuntă ale fiecăruia şi se va cunoaşte după haina cea din afară dragostea şi silinţa fiecăruia, cu care am lucrat în această viaţă la mîntuirea cea veşnică a sufletului nostru.
Iubiţi credincioşi,
Pînă aici am vorbit despre podoaba hainei de nuntă a sufletului nostru. În încheiere voi arăta cîteva istorioare sfinte, prin care veţi înţelege că oamenii sfinţi şi aleşi ai lui Dumnezeu au strălucit în viaţa lor cu lumină duhovnicească, nu numai înăuntrul lor, ci chiar în afară s-au arătat cu podoabă şi slavă dumnezeiască, prin care se arată sfinţenia şi lumina cea duhovnicească a sufletelor lor.
De exemplu, citim în istorisirile sfinte că Set patriarhul, fiul lui Adam, cînd era de patruzeci de ani, a fost răpit de îngerul Domnului la înălţime şi a învăţat ştiinţa multor taine ale lui Dumnezeu şi vestita ştiinţă a astronomiei; iar cînd s-a pogorît pe pămînt, faţa lui s-a luminat foarte mult din cereştile vederi de acolo. Această strălucire şi slavă a feţei lui, care era ca o faţă de înger, a rămas la el toată viaţa sa (Hronograf, Mînăstirea Neamţ, 1837, p. 86-87).
La fel a strălucit faţa lui Moise, robul lui Dumnezeu, cînd s-a pogorît din muntele Sinai cu Tablele legii: Atît strălucea faţa lui Moise, încît toţi fiii lui Israel se spăimîntau la vederea feţei lui şi nu puteau să sufere strălucirea feţei lui, încît proorocul Moise îşi acoperea faţa sa, pînă cînd intrau ei să grăiască cu dînsul (Ieşire 34, 29-35). Aşa strălucea şi faţa sfîntului apostol, întîiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, ca o faţă de înger, cînd vorbea către evrei (Fapte 6, 15).
Faţa Sfîntului Sisoe cel Mare a strălucit ca soarele în vremea sfîrşitului său, după cum se scrie despre aceasta în Pateric: "Cînd vrea să se sfîrşească acest mare cuvios părinte, şezînd părinţii pustiului lîngă dînsul, a strălucit faţa lui ca soarele şi le zicea lor: "Iată, Avva Antonie a venit!" După puţin timp a zis: "Iată ceata Apostolilor a venit!" Şi s-a luminat faţa lui iarăşi şi iată era ca şi cum ar fi vorbit cu oarecare, şi s-au rugat lui bătrînii, zicînd: "Cu cine vorbeşti, părinte?" El a zis: "Iată, îngerii au venit să mă ia şi mă rog să fiu lăsat să mă pocăiesc puţin!" Îi zic lui bătrînii: "Nu ai trebuinţă să te pocăieşti, părinte!" Şi le-a spus bătrînul: "Cu adevărat nu mă ştiu că am pus început bun", şi au cunoscut toţi că este desăvîrşit. Şi iată că de năpraznă s-a făcut faţa lui ca soarele. El le zicea lor: "Vedeţi, Domnul a venit şi zice: Aduceţi-Mi pe vasul pustiului!" Şi îndată şi-a dat duhul şi s-a făcut cu un fel de fulger, şi s-a umplut toată casa de bună mireasmă" (Pateric, Bucureşti, 1828, p. 70).
Iată, fraţi creştini, cum slăveşte Dumnezeu încă din acest veac pe oamenii Lui cei aleşi şi sfinţi, care cu adevărat în toată viaţa lor le-a plăcut binele şi care s-au ostenit cu mari nevoinţe, cu post, cu priveghere, cu rugăciunea, cu fecioria şi cu multe alte fapte bune, şi mai ales cu smerenia şi-au împodobit haina cea de nuntă a sufletului lor.
Zice Domnul în Sfînta Scriptură: Pe cel ce Mă slăveşte pe Mine, îl voi slăvi (Filipeni 4, 19; Romani 9, 23) şi iată cum a slăvit El pe cei ce L-au iubit chiar din veacul de acum. Vedeţi cît de mare şi adîncă smerenie avea acest sfînt şi bine plăcut al lui Dumnezeu. La moartea lui au venit marele Antonie, ceata proorocilor, a îngerilor şi, mai presus de toţi, Însuşi Domnul şi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, iar el se ruga să-l mai lase puţin să se pocăiască, că nu socotea în mintea lui că a pus început de faptă bună. Bine a zis sfîntul Isaac Sirul că: "Smerenia este haina lui Hristos". Cu această haină a lui Hristos era îmbrăcat sufletul acestui mare sfînt Sisoe. De aceea, smerenia, zice Sfînta Scriptură, merge înaintea slavei. (Pilde 15, 33; 29, 23). Însuşi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos atît l-a slăvit şi l-a înălţat de a strălucit faţa lui ca soarele, asemenea cu a Sa în Muntele Taborului. Aceasta ca să se adeverească cuvîntul Său Care a zis: Pe cel ce Mă slăveşte pe Mine, îl voi slăvi (Psalm 83, 12; I Regi 2, 8) şi Cel ce se smereşte pe sine se va înălţa (Matei 23, 12; Luca 9, 48; Iov 5, 11).
Aşadar, iubiţi fraţi creştini, să nu uităm şi noi nevrednicii, de slava acestor oameni sfinţi de care am amintit mai sus, şi să ne silim cu toată sîrguinţa a ne împodobi haina cea de nuntă a sufletelor noastre, cu toată podoaba faptelor bune, dar mai presus de toate, cu dragostea de Dumnezeu, de aproapele şi cu desăvîrşita smerenie. Amin.
Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.
ţesutului osos; consecinţele directe sunt creşterea fragilităţii osului şi, implicit, riscul sporit de a sueri fracturi
• din cauza scăderii rezistenţei, oasele osteoporotice sunt predispuse la fracturi mult mai uşor decât se întâmplă în cazul unui os sănătos. Astfel apar rupturi ale oaselor în urma unor traumatisme relativ uşoare care, în mod normal, nu ar provoca asemenea efecte. Cel mai des afectate sunt coloana vertebrală, şoldul, antebraţul, articulaţia mâinii şi coastele
• fracturile sunt, în mod obişnuit, de două feluri: fracturi produse prin tasare (cele de la nivelul coloanei vertebrale) şi fracturi sub formă de crăpătura (la nivelul şoldului).
• deşi osteoporoza este cunoscută de multă lume drept o boală a femeilor, bărbaţii pot fi, şi ei, afectaţi. În urma diferitelor studii, circa 1000 de femeie la menopauza din patru suferă de osteoporoză, la bărbaţi procentul fiind mai mic, de aproximativ 1 la 8 , la vârste de peste 50 de ani.
• toată viaţa osul suferă un proces de regenerare, datorită celor două tipuri de celule: osteoclaste şi osteoblaste, ce înlocuiesc osul vechi cu ţesut nou, la “comanda” dată de organism, în funcţie de necesităţile sale de moment (îşi schimbă forma, rezistenţa etc.)
• când apar dereglări în acest proces şi celulele ce produc ţesut nou nu mai pot face faţă, apar osteoporoza sau osteopenia (densitatea osoasă este scăzută, dar nu atât de mult încât să se ajungă la osteoporoză)
• în urma scăderii densităţii osoase, se reduce şi rezistenţa acestora, de aici fragilitatea lor crescută, specifică acestei afecţiuni.
• cu cât osul conţine mai mult calciu, fosfor şi alte minerale, cu atât are o densitate mai mare
• în mod normal, cu cât densitatea osoasă este mai mare, cu atât este mai crescută rezistenţa osului
• factorii genetici, de mediu şi medicamentoşi, toţi influenţează în mod direct densitatea oaselor
• bărbaţii au o densitate osoasă mai crescută decât femeile – aşa se explică de sunt ei mai puţin afectaţi de osteoporoză
• masa osoasă se acumulează în timpul copilăriei şi adolescenţei, atingând vârful în jurul vârstei de 25 de ani. Ea se menţine constantă aproximativ 10 de ani. După vârsta de 35 de ani, ambele sexe suferă o pierdere a densităţii osoase cu 0,3%-0,5% pe an, ca urmare a procesului de îmbătrânire
• la femei, estrogenul are un rol important în menţinerea masei osoase, de aceea, după instalarea menopauzei, când nivelul acestui hormon scade, se accelerează scăderea densităţii oaselor (pierderea este de aproximativ 25-30 % în primii 10 ani!)
• la bărbaţi, un nivel scăzut de testosteron, cum apare în hipogonadism, poate accelera instalarea osteoporozei.
• osteoporoză primară
• apare în urma modificărilor suferite de organism o dată cu vârsta (aşa cum sunt modificările antrenate de menopauză)
• osteroporoză secundară
• cauzată de o afecţiune ce interferă cu procesul normal de remodelare osoasă.
• primul simptom este, de obicei, durerea apărută în urma unei fracturi; deşi există şi fracturi osteoporotice nedureroase – practic, cele mai periculoase, pentru că rămân nediagnosticate (nu te doare – nu te duci la doctor!)
• fracturile coloanei vertebrale pot da dureri severe „în banda” ce radiază din spate spre părţile laterale; fracturile prin tasare repetate de la acest nivel vor cauza, în timp, dureri cronice de spate, cu scădere în înălţime şi curbări ale coloanei (aspect de cocoaşă) din cauza colapsului vertebrelor (colaps â fractură)
• fracturile de şold apar, cel mai des, în urma căzăturilor.
• DXA măsoară densitatea osoasă în şold şi coloană, durează între 5 şi 15 minute, este precisă şi expune pacientul la mai puţin de o zecime din cantitate de raze care se foloseşte într-o radiografie normală de torace
• prin această metodă se compară densitatea osoasă a pacientului cu media densităţii osoase a persoanelor de acelaşi sex şi aceeaşi rasă. Astfel se calculează scorul „T”, care reprezintă densitatea osoasă în funcţie de deviaţia standard (DS) faţă de maximul densităţii osoase la tineri
• osteporoza este definită ca T â -2,5 DS sau mai mic
• osteopenia este considerată când T se găseşte intre -1DS şi -2,5 DS
• femeile de peste 65 de ani, cele sub 65 de ani, dar aflate la menopauză şi cu factori de risc, bărbaţii peste 50 de ani cu factori de risc prezenţi, toţi aceştia ar trebui să se supună screening-ului prin metoda DXA pentru osteoporoză
• diagnosticul se poate pune şi prin radiografii simple, dar abia când osul a pierdut deja cel puţin 30% din masa iniţială.
• rasa caucaziană şi asiatică
• conformaţie mignonă
• antecedente familiale de osteoporoză
• fracturi la vârsta adultă
• fumatul
• consumul crescut de alcool
• lipsa exerciţiului fizic
• dieta cu deficit de calciu
• nivele de estrogen scăzute la femei
• malabsorbţia intestinală a diferitelor minerale
• niveluri scăzute de testosteron
• chimioterapie (prin afectarea toxică a ovarelor)
• amenoreea (lipsa menstruaţiei)
• inflamaţii cronice, cum sunt cele din artrita reumatoidă sau bolile de ficat • imobilizarea prelungită • hipertiroidism • hiperparatiroidism
• deficit de vitamina D (care ajută la absorbţia vitaminei C din alimentaţie)
• tratament cronic cu heparină (anticoagulant), fenitoină şi fenobarbital (anticonvulsivante), glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, metotrexat, antiacide ce conţin aluminiu etc. • sedentarism.
Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentaţie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.
• scopul tratamentului clasic este de a preveni fracturile, prin reducerea pierderii osoase sau chiar prin creşterea densităţii şi rezistenţei oaselor.
• tratamentul are două părţi
• prima parte se referă la schimbarea stilului de viaţă, cu eliminarea factorilor de risc
• a doua parte vizează substanţele medicamentoase ce se pot administra
• schimbarea stilului de viaţă
• renunţarea la fumat şi alcool, efectuarea de exerciţii fizice zilnice (gimnastică, mers pe jos etc.), o dietă slabă în grăsimi şi bogată în calciu şi D
• suplimentele alimentare
• calciu: pentru a avea oase sănătoase, este nevoie de o alimentaţie ce conţine necesarul de calciu, încă din copilărie. Care este aportul corect?
– 800 mg/zi pentru copii, între 1-10 ani
– 1000 mg/zi pentru bărbaţi şi femei în premenopauză
– 1.200 mg/zi pentru persoane între 11-24 de ani
– 1.500 mg/zi pentru femei la menopauză
– 1.200-1.500 mg/zi pentru femei însărcinate sau care alăptează
Aceste cantităţi sunt suficiente pentru necesităţile organismului, şi pentru a evita osteoporoza, şi în cazul în care boala deja s-a instalat. În cazul unei alimentaţii sărace în calciu, se pot administra suplimente alimentare ce conţin calciu în diferite concentraţii.
• vitamina D: este necesară organismului pentru că ajută la absorbţia calciului din alimentaţie în intestine. Lipsa acestei vitamine din organism poate provoca osteomalacia (oase moi din cauza aportului insuficient de calciu). Vitamian D ajută, la fel ca şi calciul, la creşterea rezistenţei osoase. Această vitamină este furnizată de alimentaţie şi de piele. Pielea produce vitamina D în funcţie de expunerea sa la lumina soarelui (persoanele ce locuiesc în zone însorite, cum ar fi California, Miami etc. “acumulează” mare parte din necesarul de vitamina D prin piele). Ce înseamnă un aport adecvat de vitamina D?
– 200 UI (unităţi internaţionale) pentru vârste între 19 şi 50 de ani
– 400 UI între 51 şi 70 de ani
– 600 UI pentru persoane peste 71 de ani.
• adminstrarea de hormoni
• din tratamentul osteoporozei face parte şi terapia hormonală (administrarea de estrogen, după instalarea menopauzei); estrogelul se găseşte sub forma orală sau de patch-uri; este combinat şi cu progesteron, pentru a evita apariţia cancerului uterin.
• atenţie la supradozajul de vitamina D – este toxic şi poate duce la niveluri crescute de calciu în urină şi sânge, cu formarea de pietre la rinichi!
• trebuie evitat tratamentul hormonal de lungă durată, din cauza numeroaselor sale efecte adverse (tromboză venoasă, infarct, accident vascular, cancer de sân etc.).
• alegerea unui tratament corect în osteoporoză se face numai cu ajutorul unuia sau mai multor medici specialişti în domeniu şi niciodată acţionând pe cont propriu, eventual şi pe baza sfaturilor unor prieteni, rude, cunoştinţe sau în urma citirii anumitor informaţii postate în ziare, pe internet etc.
• reflexoterapie
• masaj terapeutic al spatelui
• tratament homeopat
• Actea racemosa • Kalium iodatum
• tratament fitoterapeutic
baie de trunchi (baie făcută în totalitate, în cadă)
• într-un săculeţ se pun în părţi egale: frunze de ferigă, arnică, flori de soc, frunze de mentă, ventrilică; se pune săculeţul în apă de baie; baia durează 20 de minute şi se face zilnic, timp de 10 zile; în timpul băii se bea sucul de la o lămâie (50 ml), amestecat cu apă plată şi neîndulcit
amestec de plante
• muşeţel 30 g, verbină de câmp – 30 g, ciuboţica-cucului 20g, salvie• 20 g, coada-calului – 20 g, cimbrişor – 20 g, urzică – 20 g, lumânărică • 10 g, sulfină • 10 g; 1 linguriţă cu vârf din acest amestec se infuzează 3 minute, în 250 ml de apă clocotită; se beau 3 căni pe zi, în care se adaugă câte 10 picături de tinctură de coada-calului.
- Lui îi merge foarte bine, dar mă tem că mama are de gând să-l vândă.
- Cum aşa?
- Păi în fiecare zi îl cântăreşte.
2. - Nu crezi, scumpule, ca masca din ulei de citrice ma ajuta sa arat mai bine?
- Desigur, scumpo, dar nu inteleg, de ce o mai scoti?
3. Analizeaza propozitia: "Tu nu trebuia sa te fi nascut "?
Raspuns: Prezervativ imperfect.
4. - Taticule, de ce Mos Craciun e barbat si nu femeie?
- Unde ai vazut tu femeie sa poarte aceleasi haine in fiecare an?
5. Un pitic intră într-o librărie si întreabă: - aveţi vreo carte despre ironie?
Bibliotecarul: - avem, e pe raftul de sus!
6. Se intalneste baciul Ion cu baciul Gheorghe:
- Ma, am 20 de ani de cand m-am insurat si tot cu prima muiere am ramas.
- Ei as!... raspunse Gheorghe. Eu le schimb ca pe ciorapi ma!
- Chiar asa?! se holba Ion.
- Da ma. Cum trece anu‘, cum alta!
7. Englezii beau berea cu peste sarat.
Americanii beau berea cu chipsuri sarate.
Nemtii beau berea cu covrigei sarati.
Noi o bem ca rusii: cu vodca!
8. La circ: - Iar acum urmează un număr pentru bărbaţi adevăraţi.
Notaţi: 0769069069, Senzual!
9. Doi canibali:
- Stii care-i diferenta între un bebelus si un baton Mars?
- Nu.
- Cam 500 kcalorii.
10. Vine copilul acasă, elev de liceu, iar tatăl său îi zice:
- Ascultă, am vorbit azi cu diriginta ta, dar foarte putin, si mi-a spus că esti corijent, dar nu mi-a spus la ce, asa că te întreb eu: la ce anume esti corijent? La matematică, limba română, la fizică?
- Şi chimie...
11. Un tip se prezinta cu un buchet de flori la prima intalnire:
Ea: Vai iti multumesc, frumos pentru gest, sunt muscate?
El: Nu , doar smulse !
12. La Radio Erevan se întreabă:
- Poate un cetătean sovietic să îsi spună liber părerea?
- În principiu da, atâta timp cât rămâne în străinătate.
13. La examen studentul ia un bilet, se uită o secundă şi cu o faţa speriată repede îl pune înapoi, profesorul mirat:
- De ce ai pus biletul înapoi?
- Profesore, era biletul nr. 13, iar eu sunt superstiţios.
- Lasă mă, tâmpeniile astea– spune profesorul şi începe să caute biletul nr. 13. Studentul a răspuns de 10 şi mulţumit iese din auditoriu.
Pe coridor este întrebat de colegi:
- Toate subiectele le-ai învăţat de ai luat 10??
- Nu, numai cele de pe biletul nr. 13.
14. - Tinere domn, nu am auzit cumva ceasul batand ora 3 cand mi-ai adus fata acasa?
- Ba da! Trebuia sa bata 10, dar am tinut gongul ca sa nu va deranjeze!
- La dracu, eu de ce nu m-oi fi gandit la asta cand eram de varsta ta?
15. Proprietarul unei firme de construcţii vorbeşte cu primarul oraşului:
- Am la firmă un Mercedes nou, de care nimeni nu se foloseşte, mă gândeam să vi-l fac cadou.
- Nu, nici într-un caz!!!... Eu nu pot primi aşa cadouri scumpe.
- În cazul acesta, aş putea să vi-l vând cu 100 de euro.
- Eeee.. atunci aş vrea să cumpăr două.
16. Sună soneria. Un copil, deschide uşa şi vede un poliţist:
- Tata e acasă?
- Nu.
- Dar mama?
- Nu, şi ea s-a ascuns.
17. Stă o blondă în birou, lângă aparatul de tocat foi, cu o mapă de documente în mâină si nu stie ce să facă.
Pe alături trece un tip si o întreabă:
- Să vă ajut cu ceva?
- Chiar vă rog. Nu stiu cum functionează chestia asta.
Ia el mapa, pune documentele in aparat si apasă pe buton.
Blonda întreabă:
- Dar copiile de unde le iau?
18. - Domnule doctor, am avut un coşmar toată noaptea: se făcea că trăgeam de o uşa pe care scria ceva.
- Împinge!
19. - Doctore, nu i-ati putea admininstra sotului meu un medicament pentru a visa noaptea peste?
- De ce? E cumva pescar?
- Nu, dar de vreo doua luni viseaza noapte de noapte vrabii.
- Şi ce va deranjeaza, pesti sau vrabii, nu e totuna?
- Nu, ca daca ar visa pesti, nu ar mai ciripi.
20. - Domnule, domnule, stati, nu plecati, striga farmacistul, ajungandu-l din urma pe clientul care tocmai intentiona sa demareze.
- Ce s-a intamplat? intreaba acesta, scotand capul pe geamul masinii.
- Am facut o mare greseala. In loc de aspirina, v-am dat cianura.
- Aoleu! Era s-o patesc.
- Dumneavoastra ca dumneavoastra, dar ce pateam eu de la patron: cianura e de 50 de ori mai scumpa!
21. Stomatologul intreaba o pacienta:
- De cand au inceput sa va cada dintii?
- Imediat dupa nunta!
22. Ieri soacra-mea a venit pe la noi si mi-a zis ca ii plac foarte mult muscatele.
Asa ca i-am dat un pic drumu' la Rottweiler.
23. Un incepator isi rupe piciorul pe partia de ski.
- Am progresat ceva totusi, spune el brancardierului; anul trecut mi-am rupt piciorul in timp ce coboram din tren.
24. Sotul se cearta cu sotia:
- Vorbesti ca o idioata!
- Vorbesc ca sa fie pe intelesul tau!
25. Un apel telefonic la ora 1 de noapte de la inspectoratu fiscal:
- Nu vă faceţi griji, nu s-a întâmplat nimic rău, pur şi simplu verificăm dacă dormiţi liniştit.
26. Soţul îi scrie soţiei, blonde, din ”ţările calde”:
- Iubito, la mine totul e perfect, m-am îndrăgostit complet de Ping - Pong.
Soţia în criză de isterie:
- Eu tot timpul bănuiam că eşti prost, dar să mă schimbi tu pe mine cu un chinez….
27. - Cer divort! Astazi dimineata sotul m-a lovit, - ii spune judecatorului o doamna.
- Si pana acum nu si-a cerut scuze? - intreaba judecatorul.
- Nu, "Salvarea" l-a dus la spital inainte ca el sa-si revina.
28. Stau pe internet, simt miros de cartofi prăjiţi. Problema e că eu am pus cartofii la fiert.
29. Unele fete se îndrăgostesc de un chip frumos, altele sunt vrăjite de cuvinte dulci iar altele nu pot rezista unei purtări tandre… Pentru celelalte, există MasterCard!
30. Un slab catre un gras:
- Domnule, ce gras sunteti !!
- Da, stiu, mama vroia gemeni, apoi sa razgandit.
31. Cele mai frumoase femei sunt acolo unde se bea cel mai mult!
32. În tren:
- V-a căzut un geamantan în cap. Aţi păţit ceva?
- Nimic. Era gol.
- Dar în geamantan ce era?
33. Eram in tramvai, aglomeratie mare cand din greseala am calcat usor pe picior un calator cu mutra mai acra decat lamaia cruda. Desi nu ii produsesem vreo mare durere, a racnit la mine cat il tineau plamanii:
- Zi pardon, boule!
Atunci, cu un calm desavarsit, i-am ascultat sfatul si am zis:
- Pardon, boule.
34. Doar romanii, la intrebarea "Ce faci?", raspund "Nimic. Muncesc."
b. Oare de ce se holbează boul ăsta la mine ?
Pasagerul:
55. - Lumea nu-ti datoreaza nimic. Exista inaintea ta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu