MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 FEBRUARIE 2024 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri, Decese, Sărbători, INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET,
TEATRU/FILM, POEZIE, MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT,
GÂNDURI PESTE TIMP.
ISTORIE PE ZILE
Leon al IX-lea s-a nascut la 21 iunie 1002 in Eguisheim in Alsacia si a decedat pe 19 aprilie 1054 la Roma , numele sau laic fiind Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg. A fost Papă al Bisericii Universale între 12 februarie 1049 și 19 aprilie 1054. In timpul pontificatului sau, a provocat Marea Schisma dintre Roma şi Biserica Ortodoxă, care s-a produs in urma unui litigiu doctrinar indelungat intre bisericile din părţile de est şi de vest a vechiului Imperiu Roman.
Ca urmare a Marii Schisme din anul 1054, se ajunge la excomunicarea de către Biserica Apuseană a Patriarhului Constantinopolului şi a tuturor urmaşilor sai, Papa fiind anatemizat la randul sau de catre Patriarhul Constantinopolului. Leon al IX-lea a fost inmormantat in Bazilica Sf.Petru la Vatican si a fost canonizat în anul 1087, de către Papa Victor al III-lea. Sărbătoarea sa este în mod tradițional celebrată la 19 aprilie, ziua morții sale, care este considerată de credincioșii catolici „Nașterea în Cer” a sfântului.
Santiago a fost înființat de Pedro de Valdivia la 12 februarie 1541 sub numele Santiago de Nueva Extremadura. Ceremonia de înființare a fost ținută pe Dealul Huelén (redenumit apoi Cerro Santa Lucia. Valdivia a ales locația orașului datorită climatului moderat și ușurinței cu care putea fi apărat.
Primele clădiri au fost construite cu ajutorul indienilor Picunche. Orașul a fost ușor afectat în timpul “Războiului Chilian De Independență” (1810–18) în Bătălia de la Maipú, care a avut loc la sud-vest de oraș. Santiago a fost numit capitală în 1818. În timpul primelor decenii ale secolului al XIX-lea, Santiago a rămas un oraș mic având puține clădiri cu excepția Palacio de La Moneda și a câtorva biserici. În 1880 extracția de fertilizator din nordul țării a adus prosperitate și a dus la dezvoltarea capitalei. Au fost construite puncte de referință importante în 1910, precum Biblioteca Natională și Muzeul de Arte. În 1985 un cutremur a distrus anumite clădiri istorice din centrul orașului.
Alexander Selkirk (n. 1676 – d. 13 decembrie 1721) a fost un marinar scoţian care a trăit patru ani pe o insulă de lângă Chile şi a servit drept inspiraţie pentru romanul Robinson Crusoe a lui Daniel Defoe. S-a născut în satul Lower Largo din regiunea Fife. În 1703 a plecat într-o expediţie pe vasul exploratorului englez William Dampier (1651 – 1715), care a fost primul om ce a efectuat circumnavigaţia Pământului de trei ori. Ulterior, perioada în care a stat singur pe insulă a fost între 1704 – 1708.
Maria Terezia a Austriei (la naştere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută şi ca Maria Theresia, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717, Viena – d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Ţărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soţia împăratului Francisc Ştefan şi mama împăraţilor Iosif al II-lea şi Leopold al II-lea.
A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Deşi nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ştefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan. De atunci încolo Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.
(…) Alte proteste aveau loc în contra încălcării drepturilor populaţiei autohtone. Astfel, la 12 februarie 1814, nobilimea basarabeană se adresa ţarului în acest mod: „Dă-ne buna vieţuire, dăruieşte-ne nestricare obiceiurilor şi a pravililor, miluieşte-ne cu mărime sufletului şi a iubirei tale de oameni şi dacă din oareşcare rîvnire a soartei noastre au agiuns la Împărătescul Vostru auz arătările ce s-au făcut de aici către ministerul, că moldovenii nu ar ave pravili şi că ar fi din fire porniţi întru urmări nepriincioasă, şi că ar trebui zaconuri pentru pedeapsa greşalilor lor, fii milostiv a vede că moldovenii sunt plini de credinţă.”
În continuarea memoriului, nobilii cereau ca mitropolitul Basarabiei să fie primul membru al Divanului provinciei, „pentru că aceasta este fire şi lege Moldaviei”, şi „să să rînduiască şi ocîrmuitor politicesc a oblastii pămîntean din moldoveni credincios Împărăteştii Voastre Măriri, care să poată cunoaşte persoanile, pronomiile, pravilele noastre, şi împregiurările de aici, fiindcă lipsind aceste acum, înstreinîndu-se din zi în zi, izvodindu-să cele neobicinuite, ne înspăimîntează şi pe noi şi pe fraţii noştri.”
(…) La 18 septembrie 1810, un grup de creoli, profitând de invaziile napoleoniene în Spania borbonica, a constituit o juntă, pentru a iniția un proces de autodeterminare. Astfel, a început o perioadă istorică cunoscută sub denumirea Vechea Patrie, care a durat până la dezastrul de la Rancagua, în 1814, când regaliștii au preluat controlul teritoriului. Soldații independentiști s-au refugiat, în număr de 6514, la Mendoza, și, acolo, unindu-se cu trupele provinciei Argentina, în număr de 2600 soldați, au format armata Anzilor. Aceasta din urmă a eliberat Chile în bătălia de la Chacabuco (12 februarie 1817).
În anul următor, independența e declarată, și țara e plasată sub autoritatea lui Bernardo O’Higgins, care preia titlul de Comandant Suprem. [6]. Reformele sale, însă, nemulțumesc aristocrația și, în 1823, este nevoit să abdice. În următorii 10 ani, Chile e supusă unei serii de reforme menite să organizeze țara. După o serie de victorii ale conservatorilor, în 1829, începe o perioadă de stabilitate. Datorită constituției din 1833, ministrul Diego Portales devine principalul arhitect al organizării teritoriale.
Vasile Boerescu (n. 1 ianuarie 1830, București; d. 18 noiembrie 1883, Paris), ziarist, jurist și un om politic român, susținător al ideilor liberale moderate. În perioada Revoluției de la 1848, Vasile Boerescu era elev la Colegiul Sfântul Sava din București și colabora la ziarul “Pruncul român“. A terminat colegiul în anul 1850, iar după o perioadă de pregătire la Școala de Drept din București, a plecat la Paris, unde obține licența în anul 1855 și doctoratul în științe juridice în 1857.
În perioada petrecută în Franța, Vasile Boerescu a militat pentru drepturile politice ale Țărilor Române și pentru unirea acestora sub un principe străin. În 1857, după reîntoarcerea în țară, este numit profesor de drept comercial la Colegiul Sfântul Sava, iar din 1859 este profesor la Facultatea de Drept din București. În martie 1871 devine rector al Universității din București, iar în octombrie 1873 este numit decan al Facultății de Drept.
Pu Yi, (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967) a fost al doisprezecelea și ultimul împărat al Dinastiei chineze Qing. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912. A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong, între 1908 și 1911, și ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 și 1924, iar între anii 1932 și 1945 a domnit în statul marionetă cunoscut sub numele de Manciukuo.
Alexandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, URSS, d. 3 august 2008, Moscova) a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică.
Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Arhipelagul Gulag“, “O zi din viața lui Ivan Denisovici” sau “Pavilionul canceroșilor“.
“Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești”, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.
Yasser Arafat (pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, zis și Abu Amar (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris) a fost un lider palestinian.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
William Jefferson “Bill” Clinton, cunoscut mai ales ca Bill Clinton, (născut William Jefferson Blythe III pe 19 august 1946), cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani între 1993 și 2001.
Slobodan Milošević (20 august 1941 – 11 martie 2006) președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb. În procesul, care a început la 12 februarie 2002, Slobodan Milosevic a fost chemat în faţa Tribunalului Penal Internaţional TPII pentru crime împotriva umanităţii, încălcări grave ale Convenţiilor de la Geneva şi încălcări ale legilor războiului. Milosevici a murit în centrul de detenţie în Scheveningen ONU, la 11 martie 2006, înainte de sfârşitul procesului său.
Olimpiada de iarnă din 2010 se desfășoară în perioada 12–28 februarie 2010 în Vancouver, Columbia Britanică, Canada, cu câteva competiții și în Whistler, Columbia Britanică. Cele două jocuri (Olimpice și Paralimpice) sunt organizate de Comitetul de Organizare Olimpic Vancouver (VANOC).
În ziua de 12 februarie 2016 papa Francisc a avut o întâlnire cu patriarhul Chiril I al Moscovei, în Havana, capitala Cubei,[33] în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.
Pope Francis, left, reaches to embrace Russian Orthodox Patriarch Kirill after signing a joint declaration at the Jose Marti International airport in Havana, Cuba, Feb. 12, 2016
foto preluat de pe themoscowtimes.com
Conrad al II-lea (n. 12 februarie 1074, abația Hersfeld – d. 27 iulie 1101, Florența) a fost rege al Germaniei între 1087 și 1098 și rege al Italiei de la 1093 la 1098. Conrad a fost cel de al doilea fiu al împăratului Henric al IV-lea, iar mama sa a fost Berta de Savoia. Fratele său mai mare Henric se născuse și murise în august 1071.
Ca moștenitor al tatălui său, Conrad a fost numit duce de Lotharingia Inferioară și markgraf de Torino în 1076, de la vârsta de doi ani. În același an, l-a însoțit pe tatăl său în drum spre Canossa. Conrad a fost dat spre grijă arhiepiscopului Tedald de Milano și a rămas în Italia.
În 1087, el a fost ales Imperiul romano-german|rege al Germaniei, fiind încoronat la 30 mai în Aachen, fapt care l-a consacrat oficial ca moștenitor al tatălui său. În 1093, Conrad a fost încoronat și rege al Italiei la Milano, de către arhiepiscopul Anselm al III-lea. Potrivit istoricului milanez Landulf Iuniore, Conrad ar fi fost încoronat și la Monza, unde era păstrată Coroana de fier a regilor longobarzi.
Sub influența marchizei (markgrafei) Matilda de Toscana și a mamei sale vitrege (fiind cea de a doua soție a lui Henric al IV-lea) Eupraxia, care l-a părăsit pe Henric și a fugit la Canossa, Conrad s-a raliat în 1093 taberei papale, acționând astfel împotriva tatălui său.
În 1095, el a fost prezent la conciliul de la Piacenza și a confirmat acuzațiile Eupraxiei potrivit cărora Henric ar fi fost membru al sectei nicolaite, că ar fi participat la orgii și ar fi oferit-o pe Eupraxia lui Conrad, considerând că acesta era motivul pentru care s-a întors împotriva tatălui său, împăratul.
La puțină vreme după acest conciliu, Conrad a jurat credință papei Urban al II-lea în Cremona și a servit ca strator al suveranului pontif, conducând calul papei ca gest simbolic de umilință. În schimb, Urban i-a promis lui Conrad coroana imperială. În același an, papa a aranjat căsătoria lui Conrad cu Constanța, fiică a contelui normand din dinastia Hauteville Roger I de Sicilia.
Tatăl său a reacționat în cadrul Reichstag-ului de la Mainz din aprilie 1098 prin depunerea lui Conrad și desemnarea fiului său mai mic, Henric drept succesor. Din acel moment, Conrad putea doar cu mare greutate să influențeze evenimentele politice din Italia, iar în 1101 el a murit la vârsta de 27 de ani la Florența. El a fost înmormântat în Santa Reparata, astăzi înlocuită cu Santa Maria del Fiore.
- Maria Louisa
- Ferdinand I, urmașul său pe tronul Austriei.
- Maria Leopoldina, căsătorită cu Pedro I al Braziliei.
- Maria Clementina (1798-1881), căsătorită cu unchiul său, prințul Leopold al Regatului celor Două Sicilii (fiul regelui Ferdinand I al celor Două Sicilii).
- Maria Carolina (1801-1832), căsătorită cu Prințul Moștenitor Friedrich August al Saxoniei.
- Franz Karl, al cărui fiu a fost viitorul împărat Francisc Iosif I al Austriei.
- Maria Anna (1804-1858).
- Aconitum czekanovskyi,
- Oxytropis czekanowskii [2],
- Saxifraga czekanowskii [3],
- Myosotis czekanowskii,
- Papaver czekanowskii,
- Larix czekanowskii ,
- Phoxinus czekanowskii [4] (sinonim Rhynchocypris czekanowskii [5]) ,
- Dendryphantes czekanowskii,
- Hyperborea czekanowskii,
- Tropodiaptomus czekanowskii [6],
- Scoliocentra czekanowskii.
Emanoil Protopopescu-Pake | |
175 de ani de la naștere | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1] București, Țara Românească |
Decedat | (48 de ani)[2] București, România |
Înmormântat | Cimitirul Bellu |
Cauza decesului | boală de ficat[*] |
Părinți | Iancu |
Ocupație | primar politician profesor Prefect |
Activitate | |
Cauza decesului | boală de ficat[*] |
Alma mater | Universități din Paris, Bruxelles și Geneva |
Partid politic | Partidul Conservator |
Alexandru Davila | |
Alexandru Davila | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 12 februarie 1862 Golești, Regatul Vechi al României |
Decedat | (67 de ani) București, Regatul Nou al României |
Părinți | Carol Davila, Ana Davila |
Căsătorit cu | Ortansa Keminger de Lippa |
Naționalitate | român |
Cetățenie | România |
Ocupație | scriitor, traducător |
Activitatea literară | |
Opere semnificative | Vlaicu Voda |
Gheorghe Văleanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 12 februarie 1864 Slatina, România |
Părinți | Costică și Maria Văleanu (născută Niculescu) |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Ocupație | ofițer |
Comandant al Corpului 4 Armată | |
În funcție | |
1917 - 1917 | |
Monarh | Ferdinand I |
Prim-ministru | Ion I. C. Brătianu |
Studii | Școala Militară de Infanterie și Cavalerie, din București (1882 - 1884) Universitatea tehnică din Paris (1884 - 1888) Școala de Aplicație pentru Artilerie și Geniu, din Fontainebleau (1888 - 1889) Școala Superioară de Război |
Activitate | |
Ramura | Geniu |
Gradul | Sublocotenent (1884) Locotenent (1887) Căpitan (1890) Maior (1895) Locotenent-colonel (1901) Colonel (1907) General de brigadă (1912) General de divizie[1] |
A comandat | 1914 - comandant al Diviziei 2 Infanterie 1916 - comandant al Cetății București |
Bătălii / Războaie | Al Doilea Război Balcanic (1913) Primul război mondial (1916) |
Infanta Eulalia a Spaniei | |
Ducesă de Galliera | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Maria Eulalia Francisca de Asis Margarita Roberta Isabel Francisca de Paula Cristina Maria de la Piedad |
Născută | 12 februarie 1864 Madrid, Spania |
Decedată | 8 martie 1958 (94 ani, 24 zile) Irun, Spania |
Înmormântată | Panteón de Infantes[*] |
Părinți | Francisc, Duce de Cádiz Isabela a II–a a Spaniei |
Frați și surori | Alfonso al XII-lea al Spaniei Fernando, Prince of Asturias (1850-1850)[*] Isabella, Prințesă de Asturia Infanta María de la Paz a Spaniei Infanta María del Pilar of Spain[*] María de la Concepción de Borbón y Borbón[*] Infante Francis of Assisi Leopold of Spain[*] |
Căsătorită cu | Infantele Antonio, Duce de Galliera |
Copii | Alfonso de Orleans y Borbón Luís Fernando de Orleans y Borbón |
Cetățenie | Spania |
Ocupație | scriitoare |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Bourbon |
Anna Pavlova | |
Anna Pavlova | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1][2][3] Sankt Petersburg, Imperiul Rus[4][5] |
Decedată | (49 de ani)[1][5][2][6][3][7] Haga, Țările de Jos[8][5] |
Înmormântată | Londra |
Cauza decesului | Pleurezie |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Religie | Biserica Ortodoxă |
Ocupație | balerină coregrafă[*] The Dancer[*] |
Activitate | |
Cauza decesului | Pleurezie |
Alma mater | Academia de balet Vaganova[*] |
Julius Streicher (n. 12 februarie 1885, Fleinhausen lângă Augsburg — d. 16 octombrie 1946, Nürnberg) a fost un criminal de război nazist, politician național-socialist, fondatorul, proprietarul și editorul săptămânalului Der Stürmer, care a devenit principalul organ de propagandă antisemită nazistă din Al treilea Reich.
După cel de al doilea război mondial, Julius Streicher a fost acuzat, judecat și condamnat la moarte în primul proces de la Nürnberg, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanității și executat prin spînzurare, în 1946. Julius Streicher s-a născut la Fleinhausen, Bavaria, fiind unul din cei 9 copii ai lui Friedrich și Anna (n.Weiss) Streicher.
Julius Streicher a fost de profesie învățător, fiul unui învățător și locotenent rezervist (decorat în Primul Război Mondial). Julius Streicher a fost obsedat de antisemitism din fragedă copilărie. În 1940 a fost exclus din posturile de partid în urma comportamentelor sale inaccetabile pe plan economic și personal.
* 1889: Enrico Bompiani (n. 12 februarie 1889 la Roma – d. 22 septembrie 1975 la Roma) a fost un matematician italian. A fost membru de onoare al Academiei Române și a altor foruri științifice din Liège, Viena, Bruxelles și unul dintre fondatorii Uniunii Internaționale de Matematică.- Lumini și umbre, Editura Viața Românească, Iași, 1923;
- Fluturi de noapte, Editura Cartea Românească, București, 1926;
- Cântec de comoară, Editura "Nationala" S. Ciornei, București, 1931;
- Jucării, București, 1938;
- Poezii, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1939;
- Catinca și Catiușa, două fete din vecini (în colaborare cu Th. Kiriacoff-Suruceanu), Editura Cartea Rusă, București, 1947;
- Stăpânul lumii, Editura Cartea Rusă, București, 1947;
- Alb și negru (în colaborare cu Th. Kiriacoff-Suruceanu), Editura Cartea Rusă, București, 1949;
- Baba Iarna intră-n sat, Editura Tineretului, București, 1954;
- Poezii, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1956;
- Versuri, prefață de Const. Ciopraga, Editura de Stat pentru Literatură si Artă, București, 1957;
- Poezii, București, 1959;
- Partidului de ziua lui, București, 1961;
- Poezii (1928-1963), prefață de Const. Ciopraga, București, Editura Tineretului, 1964;
- Cele mai frumoase poezii, prefață de Const. Ciopraga, București, Editura Tineretului, 1965;
- Poezii, Editura Ion Creangă, București, 1975;
- Ariciul împărat, Editura Ion Creangă, 1985
- Din întuneric. Fapte și întâmplări adevărate. (Din carnetul unei doctorese), Editura Cartea Românească, București, 1928;
- Grădina cu amintiri. Și alte schițe, Editura Cartea Românească, București, 1929;
- Licurici. Cronici fantastice și umoristice, Editura Cartea Românească, București, 1930;
- În târgușorul dintre vii, Editura Librăriei Universala Alcalay, București, 1939;
- A murit Luchi..., Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, București, 1942;
- Prietenii mei, scriitori..., E.S.P.L.A., București, 1960;
- Albumul cu poze, I-II, București, 1957-1967;
- Scrieri în proză, Editura Junimea, Iași, 1971-1972, 2 volume;
- Unchiul din America (vodevil), Iași, 1924;
- Carte de citire pentru clasa IV-a primară, Craiova, 1937
- Inscripții pe marginea anilor, articole, ed. îngrijită și prefață de George Sanda, Iași, 1973;
- Scrieri despre teatru, îngrijită și prefață de George Sanda, Editura Junimea, Iași, 1978.
- M. Bulatov - Gâște călătoare, București, 1948;
- K.D. Ușinski - Baba iarna face pozne, București, 1948 (în colaborare cu Eugen Vinea);
- A.I. Kuprin - Sulamita, București, 1948;
- Maxim Gorki - Întreprinderile Artamonov, București, 1949 (în colaborare cu Mihail Baras);
- Lev Kassil - Sub semnul lui Marte, București, 1949 (în colaborare cu Xenia Stroe);
- S. Marșak - Puișorii în cușcă, Oradea, 1949 (în colaborare cu Andrei Ivanovski);
- Vera Panova - Tovarăși de drum, București, 1949;
- Mihail Bubennov - „Mesteacăn alb”, I-II, București, 1949-1954 (în colaborare cu Eugen Vinea);
- M. Auezov - Abai: roman-epopee, București, 1950 (în colaborare cu Andrei Ivanovski);
- K.A. Fedin - O vară neobișnuită, București, 1950 (în colaborare cu Tatiana Berindei); Primele bucurii, București, 1951 (în colaborare cu Tatiana Berindei); Sanatoriul Arktur, București, 1964;
- Galina Nikolaeva - Secerișul, București, 1951 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Povestea Nastei Kovșova, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Mihail Slonimski - Inginerii, București, 1951 (în colaborare cu St. Siclodi);
- Valentin Kataev - Pentru puterea sovietelor, București, 1954 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Livada din stepă, București, 1959 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- A.N. Tolstoi - Calvarul, București, 1954 (în colaborare cu Gh. C. Stere);
- A.P. Gaidar - Opere, I-III, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Timur și băieții lui, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Poveste despre secretul militar : Despre Malciș-Kabalciș și cuvîntul său de onoare, București, 1956 (în colaborare cu N. Gumă); Ceașca albastră, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Ciuk și Ghek, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Școala, București, 1960 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Piatra cea fierbinte, București, 1961; (în colaborare cu Nicolae Gumă); Comandantul cetății de zăpadă (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Leonid Leonov - Lăcustele, București, 1957 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Serghei Mihalkov - Unchiul Stiopa, București, 1956;
- M. Postupalskaia - Aur curat, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Arthur Conan Doyle - O lume dispărută, București, 1958 (în colaborare cu Rodica Nenciulescu);
- A.P. Cehov - Opere, VI, VII, XII, București, 1957-1963 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- V.G. Korolenko - Povestea unui contemporan, București, 1958 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- E. Voynich - Tăunul, Bucuresti, Editura Tineretului, 1961;
- Guy de Maupassant - O viață, București, 1961; Opere, București, 1966 (în colaborare cu R. Malcoci și Lucia Demetrius);
- Božena Němcová - Vârtelnița de aur - București, 1967 (în colaborare cu Livia Storescu și Ionescu-Nișcov).
Otilia Cazimir | |
Otilia Cazimir | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Alexandrina Gavrilescu |
Născută | 12 februarie 1894 Cotu Vameș, județul Neamț |
Decedată | (73 de ani) Iași, județul Iași |
Înmormântată | Cimitirul „Eternitatea” din Iași |
Părinți | Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu |
Naționalitate | română |
Cetățenie | România |
Ocupație | scriitor, publicist |
Pseudonim | Otilia Cazimir |
Limbi | limba română |
Studii | Facultatea de Litere și Filosofie din Iași |
Activitatea literară | |
Activă ca scriitoare | 1912 - 1967 |
Subiecte | natură, viața personală |
Specie literară | liric |
Operă de debut | Lumini și umbre, 1923 |
- februarie 1948 - toate instituțiile de credit au fost radiate din registrul societăților bancare, ele putând fi reînscrise doar pe baza unei noi autorizații de funcționare emise de Curtea Superioară Bancară cu avizul B.N.R.;
- 11 iunie 1948 - au fost naționalizate Societatea Națională de Credit Industrial, Casa de Economii și Cecuri Postale și Casa de Depuneri și Consemnațiuni;
- Întreprinderile naționalizate puteau primi credite doar de la B.N.R.;
- 13 august 1948 - Legea pentru dizolvarea și lichidarea întreprinderilor bancare și instituțiilor de credit;
- 13 noiembrie 1948 - Banca Națională a României a devenit prin lege Banca de Stat a Republicii Populare Române, guvernatorul a devenit președinte fiind în același timp și adjunct al ministrului Finanțelor;
- Banca de Stat a R.P.R. putea acorda doar credite pe termen scurt în baza planului de credite;
- septembrie 1949 - a fost introdus planul de casă, prima etapă în „realizarea controlului prin leu”;
- 27 ianuarie 1952 - s-a publicat Hotărârea Consiliului de Miniștri privind realizarea unei noi reforme monetare; conducerile Ministerului de Finanțe și Băncii de Stat au fost acuzate de sabotarea reformei monetare, printre vinovați se număra și Aurel Vijoli, demis din funcție și ulterior arestat sub acuzația de „sabotare a economiei naționale”.
- Maria căsătorită cu generalul Dumitru Antonescu;
- Alexandru, funcționar de bancă;
- Constantin de profesie inginer care s-a căsătorit cu Paulina Elisa Negulescu.
Theodor Burghele | |||
Profesorul Theodor Burghele | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | 12 februarie 1905 Iași, România | ||
Decedat | 3 iunie 1977, (72 de ani) București, Republica Socialistă România | ||
Frați și surori | Maria, Constantin, Alexandru | ||
Căsătorit cu | Valentina Evghenia | ||
Naționalitate | română | ||
Etnie | România | ||
Ocupație | medic | ||
Rector al Institutului de Medicină și Farmacie din București | |||
În funcție 1957 – 1972 | |||
Președinte al Academiei Române | |||
În funcție 1976 – 1977 | |||
Precedat de | Miron Nicolescu | ||
Succedat de | Gheorghe Mihoc | ||
Ministrul Sănătății | |||
În funcție 24 aprilie 1972 – 18 martie 1975 | |||
Membru supleant al CC al PCR | |||
Medic personal al lui Nicolae Ceaușescu | |||
Premii | Om de știință emerit | ||
Partid politic | Partidul Comunist din România | ||
Alma mater | Facultatea de Medicină din Iași | ||
Președinte al Academiei Române | |||
|
„Pe neașteptate, într-o zi de la începutul lunii iunie 1989, strunele inimii generoase ale maestrului, s-au rupt, iar glasul mandolinei și a celorlalte instrumente fermecate a tăcut. Atunci, sufletele ni s-au umplut de durere și plumb. Pleca dintre noi un mare artist.”— Aurel Băbeanu, în revista Doina, 1992
Grigore Kiazim | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 12 februarie 1913, Măcin, județul Tulcea |
Decedat | 2 iunie 1989, București |
Activitate | |
Gen muzical | muzică tradițională și populară românească și turcească din Dobrogea |
Instrument(e) | mandolină, cobză, banjo |
Case de discuri | Electrecord |
- 1957 : Camping
- 1964 : Maria Callas la Covent Garden (Maria Callas at Covent Garden) (TV)
- 1967 : Îmblânzirea Scorpiei - The Taming of the Shrew
- 1968 : Romeo și Julieta (Titlul original: Romeo e Giulietta) (Romeo and Juliet)[14]
- 1972 : Fratele Soare, sora Lună (Titlul original: Fratello sole, sorella luna)
- 1977 : Isus din Nazareth (Titlul original: Gesù di Nazareth) (miniserial TV)
- 1979 : Campionul (Titlul original: Il campione) (The Champ)
- 1981 : O dragoste fără sfârșit (Titlul original: Amore senza fine ) (Titlul în engleză: Endless Love)
- 1982 : La Traviata[15]
- 1982 : Paiațe (Titlul original: I Pagliacci)[16]
- 1982 : Cavaleria rusticană[17]
- 1986 : Otello[18]
- 1988 : Tânărul Toscanini (Titlul original: Il Giovane Toscanini)
- 1989 : 12 regizori pentru 12 orașe (Titlul original, în italiană: 12 registi per 12 città)
- 1990 : Hamlet[19] (Titlul în italiană: Amleto)
- 1991 : Turandot[20]
- 1991 : Șase personaje în căutarea unui autor (Titlul original, în italiană: Sei personaggi in cerca d'autore)[21]
- 1992 : Don Carlos[22] (TV)
- 1993 : Povestea unei pitulice (Titlul original: Storia di una capinera)[23]
- 1996 : Jane Eyre[24]
- 1999 : Un ceai cu Mussolini (Titlul original, în italiană: Un tè con Mussolini) (Tea with Mussolini)
- 2002 : Callas Forever[25]
- 2005 : Trei frați (Titlul original, în italiană: Tre fratelli)
- 1957 : Camping
- 1967 : Îmblânzirea scorpiei (Titlul în italiană: La bisbetica domata) (Titlul în engleză: The Taming of the Shrew)[19]
- 1968 : Romeo și Julieta (Romeo and Juliet)[19]
- 1972 : Frate Soare, soră Lună (Titlul original, în italiană: Fratello sole, sorella luna)
- 1977 : Isus din Nazareth (Titlul original în italiană: Gesù di Nazareth) (miniserial TV)
- 1982 : La Traviata[26]
- 1986 : Otello[19]
- 1990 : Hamlet[19](Titlul original în italiană: Amleto)
- 1996 : Jane Eyre
- 2005 : Trei frați (Titlul original: Tre fratelli)
- 1967 Femeia îndărătnică - The Taming of the Shrew
- 1967 : Îmblânzirea scorpiei (Titlul în italiană: La bisbetica domata) (Titlul în engleză: The Taming of the Shrew)
- 2002 David di Donatello Awards - Special David
- 1991 David di Donatello Awards - David, pentru Hamlet (1990) (Pentru cel mai bun film străin)
- 1979 David di Donatello Awards - European David
- 1972 David di Donatello Awards - David, pentru Frate Soare, soră Lună (1972) (Pentru cea mai bună regie)
- 1986 Emmy Awards - Emmy, pentru Cavalleria Rusticana (1972)
- 1985 Emmy Awards - Emmy, pentru Paiațe(1982)
- 1969 Sindicatul Național Italian al Jurnaliștilor de Film - Panglica de argint, pentru cel mai bun regizor de film: Romeo și Julieta, (1968)
- 1999 Festivalul internațional de film de la Karlovy Vary, Premiuil special pentru contribuția în lumea filmului
- 1973 Festivalul Internațional al Filmului de la San Sebastián - OCIC Award, pentru filmul Frate Soare, soră Lună (1972)
- 1983 Oscar, pentru Traviata (1983)
- 1969 Oscar, pentru Romeo și Julieta (1968)
- 1987 BAFTA, pentru Otello (1986)
- 1984 BAFTA film Award, pentru cel mai bun film străin, pentru Traviata (1983)
- 1978 BAFTA TV Award, pentru Isus din Nazareth (1977)
- 1969 BAFTA Film Award, pentru cea mai bună regie, pentru filmul Romeo și Julieta (1968)
- 1986 Festivalul de Film de la Cannes - Palme d'Or, pentru Otello (1986)
- 1969 Directors Guil of America, USA - DGA Awards, pentru filmul Romeo și Julieta (1968)
- 1969 Golden Globes, USA - Golden Globe, pentru Romeo și Julieta (1968)
- 1995 Gramado Film Festival - Golden Kikito, pentru cel mai bun film latin, pentru filmul Povestea unei pitulice (1993)
- 1971 Laurel Awards - Golden Laurel, Best Director, locul 5
- 1982 Razzie Awards - Razzie Award, pentru filmul Dragoste fără sfârșit (1981)
Gianfranco Corsi Zeffirelli | |
Regizorul Franco Zeffurelli | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Gian Franco Corsi Zeffirelli |
Născut | 12 februarie 1923 Florența, Italia. |
Decedat | (96 de ani)[4][5][6][7] Roma, Italia[8] |
Înmormântat | Cimitero delle Porte Sante[*] |
Cauza decesului | boală |
Naționalitate | italiană |
Cetățenie | Italia |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | Realizator, scenarist, actor, producător |
Pseudonim | Franco Zeffirelli |
Partid politic | Forza Italia[*], Creștin-Democrația[*] |
Limbi | limba italiană[1] |
Activitatea literară | |
Operă de debut | Camping, 1957 |
Opere semnificative | Fratello sole, sorella luna; Romeo e Giulietta; Gesù di Nazareth; |
- Dincolo de așteptare, Editura Pentru Literatură, București, 1967
- Lumina si piatra, București, 1972
- Păsările mari nu cântă, București, 1976; reeditare Editura Institutul Cultural Român, 2005. ISBN 973-577-471-2
- Nimic despre fericire, Editura Militară, București, 1984
- În iarbă cu fața la soare, Editura Cartea românească, București, 1989
Victor Axinciuc | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | (91 de ani) Vlăsinești, Județul Dorohoi | ||
Părinți | Aneta (n. Hrițcu) și Gheorghe Axinciuc | ||
Naționalitate | România | ||
Ocupație | economist | ||
Activitate | |||
Alma mater | Academia de Studii Economice (1951) Universitatea „Lomonosov” (1956) | ||
Premii | Ordinul Meritul Științific (1970), Premiile Academiei Române, P.S. Aurelian (1980) și Victor Slăvescu (2002); Diploma meritul Academic (2008) | ||
|
- n anii 2010, dispozitive speciale vor proiecta imagini direct în ochiul uman, creând efectul de realitate virtuală (ochelari cu efecte 3D). Telefoanele mobile, încorporate în haine, vor trimite un sunet direct în ureche (bluetooth). „Asistentul virtual” îi va ajuta pe oameni în multe activități de zi cu zi. În special, acesta va fi în măsură să producă traduceri instantanee a unei limbi străine. Computere mici conectate la internet, totul va fi strâns integrat cu viața zilnică.
- Potrivit lui Kurzweil, deja în 2014 capacitatea supercomputer-ului va fi egală cu capacitatea creierului uman. Calculatoarele vor înceta să existe ca obiecte separate și vor lua o formă neconvențională, fiind fi incorporate în haine și obiecte banale/casnice. Realitatea virtuală va implica nu numai vederea și auzul, dar și toate simțurile.
- Până în 2020, computerele personale vor ajunge la o puterea de calcul egală creierului uman. În anii 2020, în scopuri medicale va începe utilizarea nanomașinilor medicale. În special, nanoboții vor fi capabili să asigure cu hrană celuleleumane, precum și elimina deșeurile. Ele vor produce, de asemenea, o scanare detaliată a creierului uman, care va permite să înțelegem detaliile funcționării sale. Până la sfârșitul acestui deceniu în industrie vor fi utilizat la scară largă nanatehnologiile care vor duce la o reducere semnificativă a prețului de producție al tuturor produselor. Prin 2029computerul va fi capabil să treacă testul Turing, dovedind prezența minții, în sensul uman al cuvântului. Acest lucru va fi realizat prin intermediul unei simulări pe calculator a creierului uman.
- În anii 2030 nanomașinile vor fi introduse direct în creier, punând în aplicare „primirea” și „emanarea” semnalelor arbitrare din celulele creierului. Acest lucru va duce la realitate virtuală a „imersiunii totale”, care nu va avea nevoie de nici un echipament suplimentar.
- În anii 2040 organismul uman poate lua orice formă, fiind format dintr-un număr mare de nanoroboți. Organele interne sunt înlocuite cu dispozitive cibernetice mult mai performante.
- Kurzweil prezice „debutul” singularității tehnologice în 2045. În acel moment întregul pământ va începe să apară ca un computer gigant, și posibil acest proces să poate răspândi treptat în întregul univers. Natura singularității este că previziunile mai specifice pentru perioada de după 2045 sunt dificil de făcut.
- Prințul Georg Philipp de Saxa-Gessaphe (n. Mexico City 24 mai 1988)
- Prințul Mauricio Gabriel Robert de Saxa-Gessaphe (n. Mexico City 14 septembrie 1989)
- Prințul Paul Clemens de Saxa-Gessaphe (n. Mexico City 23 martie 1993)
- Prințesa Maria Teresita de Saxa-Gessaphe (n. Dresda 7 iulie 1999
Prințul Alexandru | |
Margraf de Meissen | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (65 de ani) Munchen, Bavaria, Germania |
Părinți | Princess Anna of Saxony[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Gisela de Bavaria |
Copii | Prințul Georg Philipp Prințul Moritz Gabriel Prințul Paul Clemens Prințesa Maria Teresita |
Cetățenie | Germania |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | pretender[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Saxa-Gessaphe |
Șeful Casei Regale de Saxonia (disputat) | |
Domnie | 23 iulie 2012 - prezent |
Predecesor | Maria Emanuel |
- 1978 - bacalaureat al Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București
- 1985 - absolvent al Institutului de Arta Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București, clasa Prof. Univ. Dr. Dem Rădulescu
- 1985-1988 - actor, teatrul „Mihai Eminescu”, Botoșani
- 1988 - prezent - actor, Teatrul Național „I. L. Caragiale”, București
- Sosesc păsările călătoare, regia Geo Saizescu, 1984
- Vară sentimentală (1986) - studentul Mircea Abrudan
- Primăvara bobocilor (1987) - Ermolai, președintele organizației de tineret din comună
- Pădurea de fagi (1987) - Mircea, iubitul Anei
- O vară cu Mara, regia George Cornea, 1988
- Tinerețe frântă (Broken Youth) - rol principal: Cola, regia Marija Marić, coproducție româno-sârbă, 1991
- Orient Express (2004) - contele rus Orlovski
Dan Puric | |
Dan Puric (apr 2012) | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Liviu Dan Puric |
Născut | (60 de ani) Buzău, România |
Copii | un băiat[1] |
Cetățenie | Român |
Ocupație | Actor, Regizor, Eseist |
Activitate | |
Alma mater | Univesitatea „Ion Luca Caragiale” (1985) |
Vasile Luțac | |
Vasile Luțac | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Vasile Luțac |
Născut | (59 de ani), Sighetu Marmației, România |
Cetățenie | România |
Etnie | ucraineană |
Ocupație | cântăreț, cantautor, compozitor, profesor |
Activitate | |
Origine | român de origine ucraineană |
Gen muzical | folk, muzică tradițională ucraineană |
Instrument(e) | acordeon, clape, chitară |
Ani de activitate | 1971 — prezent |
Decese
* 1659: Magdalene Sibylle a Prusiei (31 decembrie 1586 – 12 februarie 1659) a fost soția Electorului Johann Georg I de Saxonia.
- Sophie Eleonore (n. 23 noiembrie 1609, Dresda – d. 2 iunie 1671, Darmstadt), s-a căsătorit la 1 aprilie 1627 cu Georg al II-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt.
- Marie Elisabeth (n. 22 noiembrie 1610, Dresda – d. 24 octombrie 1684, Husum), s-a căsătorit la 21 februarie 1630 cu Frederic al III-lea, Duce de Holstein-Gottorp.
- Christian Albert (n. 4 martie 1612, Dresda – d. 9 august 1612, Dresda).
- Johan Georg al II-lea (n. 31 mai 1613, Dresda – d. 22 august 1680, Freiberg), succesor al tatălui său ca Elector de Saxonia.
- Augustus (n. 13 august 1614, Dresda – d. 4 august 1680, Halle), a moștenit Weissenfels ca Duce.
- Christian I (n. 27 octombrie 1615, Dresd – d. 18 octombrie 1691, Merseburg), a moștenit Merseburg ca Duce.
- Magdalene Sibylle (n. 23 decembrie 1617 – d. 6 ianuarie 1668, Schloss Altenburg), s-a căsătorit la 5 octombrie 1634 cu Prințul Moștenitor Christian, fiul cel mare al regelui Christian al IV-lea al Danemarcei; a doua oară la 11 octombrie 1652 cu Frederic Wilhelm al II-lea, Duce de Saxa-Altenburg.
- Maurice (n. 28 martie 1619 – d. 4 decembrie 1681, Moritzburg), a moștenit Zeitz ca Duce.
- Henric (n. 27 iunie 1622, Dresda – d. 15 august 1622, Dresda).
Ducesa Magdalene Sibylle a Prusiei | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 31 decembrie 1586 Königsberg |
Decedată | (72 de ani) Dresda |
Înmormântată | Freiberg Cathedral[*] |
Părinți | Albert Frederick[*] Marie Eleonore of Cleves[*] |
Frați și surori | Marie of Prussia, Margravine of Brandenburg-Bayreuth[*] Duchess Anna of Prussia[*] Eleanor of Prussia[*] Duchess Sophie of Prussia[*] |
Căsătorită cu | Johann Georg I, Elector de Saxonia |
Copii | Sofia Eleonore de Saxonia Marie Elisabeth, Ducesă de Saxonia Johann Georg al II-lea, Elector de Saxonia Augustus, Duce de Saxa-Weissenfels Christian I, Duke of Saxe-Merseburg[*] Magdalene Sibylle of Saxony[*] Maurice, Duke of Saxe-Zeitz[*] Christian Albert von Sachsen[*][1] Heinrich von Sachsen[*][1] |
Cetățenie | Germania |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce ducesă[*] |
Familie nobiliară | Casa de Hohenzollern |
* 1711: Adolf Frederick sau Adolph Frederick (suedeză Adolf Fredrik, germană Adolph Friedrich) (14 mai 1710 – 12 februarie 1771) a fost rege al Suediei din 1751 până la moartea sa. A fost fiul lui Christian August de Holstein-Gottorp, Prinț de Eutin și al Albertinei Frederica de Baden-Durlach.
- făt mort (Stockholm, 18 februarie 1745 – Stockholm, 18 februarie 1745)
- Gustav III (1746–1792)
- Carol XIII (1748–1818)
- Frederick Adolf (1750–1803)
- Sofia Albertina a Suediei (1753–1829)
* 1771: Adolf Frederick sau Adolph Frederick (suedeză Adolf Fredrik, germană Adolph Friedrich) (14 mai 1710 – 12 februarie 1771) a fost rege al Suediei din 1751 până la moartea sa. A fost fiul lui Christian August de Holstein-Gottorp, Prinț de Eutin și al Albertinei Frederica de Baden-Durlach.
- făt mort (Stockholm, 18 februarie 1745 – Stockholm, 18 februarie 1745)
- Gustav III (1746–1792)
- Carol XIII (1748–1818)
- Frederick Adolf (1750–1803)
- Sofia Albertina a Suediei (1753–1829)
Adolf Frederick | |
Rege al Suediei | |
Adolf Frederick al Suediei, pictură de Gustaf Lundberg | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 14 mai 1710 Gottorp, Schleswig |
Decedat | (60 de ani) Palatul Stockholm, Suedia |
Înmormântat | 26 februarie 1719 Biserica Riddarholmen, Stockholm |
Părinți | Christian August de Holstein-Gottorp Albertina Frederica de Baden-Durlach |
Frați și surori | Johanna Elisabeth de Holstein-Gottorp Charles Augustus of Holstein-Gottorp[*] Frederick August I Prince Georg Ludwig of Holstein-Gottorp[*] Ana de Holstein-Gottorp[*] Hedwig Sophie af Slesvig-Holsten-Gottorp[*] Frédérique-Amélie de Holstein-Gottorp[*] |
Căsătorit cu | Louisa Ulrika a Prusiei |
Copii | Gustav III Carol XIII Frederick Adolf Sofia Albertina a Suediei |
Cetățenie | Suedia |
Religie | luteranism |
Ocupație | monarh principe-episcop |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | principe-episcop |
Familie nobiliară | Casa de Holstein-Gottorp |
Domnie | |
Domnie | 26 martie 1751 – 12 februarie 1771 |
Încoronare | 26 noiembrie 1751 |
Predecesor | Frederick I |
Succesor | Gustav III |
* 1839: Ducesa Therese Mathilde Amalie de Mecklenburg-Strelitz[1](germană Herzogin Therese Mathilde Amalie zu Mecklenburg-Strelitz; 5 aprilie 1773 – 12 februarie 1839)[1] a fost membră a Casei de Mecklenburg-Strelitz și Ducesă de Mecklenburg. Prin căsătoria cu Karl Alexander, Prinț de Thurn și Taxis, Therese a devenit și membră a Casei de Thurn și Taxis.
- Prințesa Charlotte Luise (24 martie 1790 – 22 octombrie 1790)
- Prințul Georg Karl (26 martie 1792 – 20 ianuarie 1795)
- Maria Theresia, Prințesă Esterházy de Galántha (6 iulie 1794 – 18 august 1874)
- Prințesa Luise Friederike (29 august 1798 – 1 decembrie 1798)
- Maria Sophia, Ducesă Paul Wilhelm de Württemberg (4 martie 1800 – 20 decembrie 1870)
- Maximilian Karl, Prinț de Thurn și Taxis (3 noiembrie 1802 – 10 noiembrie 1871)
- Prințul Friedrich Wilhelm (29 ianuarie 1805 – 7 septembrie 1825)
- Georg Adolf, Graf von Stockau (1806 - 1865) căsătorit la 25 noiembrie 1830 cu Franziska de Paula Maria Elisabeth, Gräfin von Fünfkirchen; au avut copii
- Amalie Adlerberg (1808 - 1888) căsătorită la Köfering, la 31 august 1825 cu Georg-Alexander, Freiherr von Krüdener; au avut copii
* 1839: Ducesa Therese Mathilde Amalie de Mecklenburg-Strelitz[1] (germană Herzogin Therese Mathilde Amalie zu Mecklenburg-Strelitz; 5 aprilie 1773 – 12 februarie 1839)[1] a fost membră a Casei de Mecklenburg-Strelitz și Ducesă de Mecklenburg. Prin căsătoria cu Karl Alexander, Prinț de Thurn și Taxis, Therese a devenit și membră a Casei de Thurn și Taxis.
- Prințesa Charlotte Luise (24 martie 1790 – 22 octombrie 1790)
- Prințul Georg Karl (26 martie 1792 – 20 ianuarie 1795)
- Maria Theresia, Prințesă Esterházy de Galántha (6 iulie 1794 – 18 august 1874)
- Prințesa Luise Friederike (29 august 1798 – 1 decembrie 1798)
- Maria Sophia, Ducesă Paul Wilhelm de Württemberg (4 martie 1800 – 20 decembrie 1870)
- Maximilian Karl, Prinț de Thurn și Taxis (3 noiembrie 1802 – 10 noiembrie 1871)
- Prințul Friedrich Wilhelm (29 ianuarie 1805 – 7 septembrie 1825)
- Georg Adolf, Graf von Stockau (1806 - 1865) căsătorit la 25 noiembrie 1830 cu Franziska de Paula Maria Elisabeth, Gräfin von Fünfkirchen; au avut copii
- Amalie Adlerberg (1808 - 1888) căsătorită la Köfering, la 31 august 1825 cu Georg-Alexander, Freiherr von Krüdener; au avut copii
* 1926: Radu Rosetti (franțuzit Rodolphe Rosetti;[1] 14 septembrie 1853 – 12 februarie 1926) a fost politician, istoric, genealogist, scriitor român, tatăl generalului Radu R. Rosetti și un membru proeminent al familiei Rosetti.
Lucrări literare:
- „Cu paloșul: poveste vitejească”, Ed. primă, București, 1905
- „Povești moldovenești”, Iași: Editura Viața Românească, 1920
- „Alte povești moldovenești”, Iași: Editura Viața Românească, 1921
- „Amintiri”, Ediție princeps, vol. 1-3, Iași: Editura Viața Românească; București: Editura Cultura românescă, 1925-1927; Reeditare Editura Humanitas, 2011, 292 pagini, ISBN 978-973-50-2925-8; 2013, 672 pagini, Colecția Humanitas Clasic, ISBN 9789735039677
Radu Rosetti | |
Radu Rosetti | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1] Iași, Moldova |
Decedat | (72 de ani)[1] București, România |
Înmormântat | Cimitirul Bellu |
Copii | Radu R. Rosetti |
Cetățenie | România |
Ocupație | istoric politician Genealogist scriitor sociolog[*] arhivist[*] |
Activitate | |
Alte nume | Rodolphe Rosetti, Verax |
Lucrări remarcabile | Pământul, sătenii și stăpânii în Moldova (1906) Pentru ce s-au răsculat țăranii? (1907) |
Stil | Conservatorism tradițional, Poporanism |
A influențat pe | Constantin Dobrogeanu-Gherea, Radu R. Rosetti |
Partid politic | Partidul Conservator |
* 1942: Grant DeVolson Wood (n. 13 februarie 1891 – d. 12 februarie 1942) a fost un pictor american născut la patru mile est de localitatea Anamosa, statul Iowa. Wood este cel mai bine cunoscut pentru picturile sale care descriu America rurală a regiunii cunoscute sub numele de Vestul Mijlociu (sau Midwest), dar mai ales datorită picturii devenită faimoasă, American Gothic, una din imaginile emblematice ale secolului 20.
- Adolescence (1933)
- American Gothic (1930)
- Appraisal (1931)
- Arbor Day (1932)
- Arnold Comes of Age (1930)
- ' (1931)
- Boy Milking Cow (1932)
- Daughters of Revolution (1932)
- Death on Ridge Road (1935)
- Dinner for Threshers (1934)
- Fall Plowing (1931)
- Haying (1939)
- Iowa Cornfield (1941)
- January (1940)
- The Little Chapel Chancelade (1926)
- The Midnight Ride of Paul Revere (1931)
- Near Sundown (1933)
- New Road (1939)
- Parson Weems' Fable (1939)
- Plaid Sweater (1931)
- Portrait of Nan (1933)
- Return from Bohemia (1935)
- Seedtime and Harvest (1937)
- Self-Portrait (1932)
- Spotted Man (1924)
- Stone City, Iowa (1930)
- Sultry Night (1937)
- Woman with Plants (1929)
- Young Corn (1931)
Grant Wood | |
Autoportret (1932, Grant Wood) | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Grant DeVolson Wood |
Născut | 13 februarie 1891 Anamosa, Iowa |
Decedat | (50 de ani) Iowa City, statul Iowa |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (cancer pancreatic) |
Naționalitate | Statele Unite ale Americii |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | pictor profesor universitar gravor[*] |
Activitate | |
Domeniu artistic | pictor |
Studii | School of the Art Institute of Chicago[*], Academia Julian |
Pregătire | School of the Art Institute of Chicago |
Mișcare artistică | Regionalism |
Influențat de | Jan van Eyck |
Poetul și traducătorul Dumitru Nanu s-a născut la 26 octombrie 1873, în ziua de Sfântul Dumitru, de unde numele, fiind unul dintre cei cinci copii ai lui Gheorghe Nanu și ai Zoiei Hristudos. După învățătura primară la Câmpulung-Muscel, a urmat liceul Matei Basarab și liceul Sf. Sava din București. Licențiat al Facultății de Drept din București, urmează cursurile școlii veterinare. În 1891 debutează în literatură cu volumul de poezii „Nocturne“. Începuturile lui literare se anunță promițătoare, revista „Foaie interesantă“, la conducerea căreia ajunge, începând cu numărul 21, și George Coșbuc, îl publică în două rânduri, la un interval relativ mic, în numerele 31 și 37 din 1897. Răsfoind paginile revistei „Carmen“, tribună a cenaclului macedonskian, Mihail Sadoveanu va mărturisi într-o epistolă din 1898, către Enric Furtună, că revista îi produse „o impresie bună.“ Dintre colaboratori, alături de Gheorghe Silvan și Panait Cerna, îl remarcă și pe Dumitru Nanu, de care vorbește și în 1901 al săptămânalului literar „Revista Modernă“ : „Este o poezie de D. Nanu, bună.“ Între 1903 și 1906 poetul va funcționa ca profesor suplinitor de limba franceză în Bacău și Bârlad. Mai târziu, el va funcționa la revista „Făt-Frumos“, avându-i ca fondatori pe Gheorghe Tutoveanu, Emil Gârleanu, D. Nanu, C. Moldoveanu, Ioan Adam și Alexandru Mândru. Revista își propune să promoveze o literatură cu înalte virtuți educative, bucurându-se, prin exclusivismul inspirației, de întreaga aprobare a lui Nicolae Iorga. Aici, Dumitru Nanu publică, chiar din primul număr al revistei, unele din poeziile sale, de acum cuprizând „acorduri memorabile“, după aprecierea lui George Călinescu. În viață va îndeplini funcții diverse, unele fără legătură cu literatura. În 1904 avea o însărcinare la Galați,inspecta băncile sătești din Județul Covurlui și împărțea în gara Ghibărțeni hrana pentru trei luni la țăranii sinistrați de secetă și inundații. În primăvara lui 1905 era secretarul lui Hurmuzescu în Ministerul Instrucțiunii. În iulie lăsase postul și era secretarul fratelui său, celebrul doctor Ion Nanu-Muscel. Împreună cu Păstorel Teodoreanu,Mihail Dragomirescu și Otilia Cazimir primesc în 1937 Premiul național de literatură. Fără să fie un scriitor prea disputat, D. Nanu s-a bucurat însă de o oarecare apreciere din partea multor oameni de litere ai vremii, fiind prețuit pentru modestia și sinceritatea relațiilor cu aceștia. Poetul a trăit discret și modest, lasând contemporanilor de care s-a despărțit la vârsta de 70 ani.
Opera:
- Nocturne, 1891;
- La focul rampei, 1906;
- Ispitirea de pe munte, 1914;
- Isus vă cheamă, 1923;
- Mișcarea de la Biserica Sf. Ștefan, 1924;
- La mielul alb, 1925;
Dumitru Nanu | |
Dumitru Nanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 26 octombrie 1873 Câmpulung-Muscel, România |
Decedat | 12 februarie 1943, (68 de ani) București, România |
Părinți | Gheorghe Nanu Zoia Hristudos |
Naționalitate | România |
Cetățenie | România |
Ocupație | poet, traducător |
Studii | Facultatea de Drept |
Activitatea literară | |
Activ ca scriitor | 1891 - 1943 |
Specie literară | poezie |
Operă de debut | "Nocturne", 1891 |
Opere semnificative | "Nocturne", 1891 |
Note | |
Premii | Premiul național de literatură (1937) |
Maria Tereza | |
Arhiducesă de Austria | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Maria Teresa da Imaculada Conceição Fernanda Eulália Leopoldina Adelaide Isabel Carolina Micaela Rafaela Gabriela Francisca de Assis de Paula Gonzaga Inês Sofia Bartolomeu dos Anjos de Bragança e Löwenstein-Wertheim-Rosenberg |
Născută | 24 august 1855 Kleinheubach, Regatul Bavariei |
Decedată | (88 de ani) Viena, Austria |
Înmormântată | Cripta Capucinilor din Viena |
Părinți | Miguel I al Portugaliei Prințesa Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg |
Frați și surori | Miguel al II-lea, Duce de Braganza Marie Anne a Portugaliei Maria Antónia a Portugaliei Maria Josepha a Portugaliei Infanta Maria das Neves a Portugaliei Infanta Adelgundes, Ducesă de Guimarães |
Căsătorită cu | Arhiducele Carol Ludovic al Austriei |
Copii | Arhiducesa Maria Annunziata Arhiducesa Elisabeta Amalia |
Cetățenie | Germania |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Bragança |
* 1977: Ion (Ioan) Negrescu (n. 8 ianuarie 1893 în Holboca - d. 1977, Budeasa) a fost un politician român, primar al Chișinăului între 1928–1931.
Ion Negrescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 8 ianuarie 1893 Holboca, județul Iași |
Decedat | (84 de ani) Budeasa, județul Argeș |
Religie | Ortodox |
Ocupație | politician |
Primar de Chișinău | |
În funcție 1928 – 1931 | |
Precedat de | Gherman Pântea |
Succedat de | Constantin Ionescu |
Alma mater | Universitatea din Iași |
* 2010: Luis Molowny Arbelo (12 mai 1925 – 12 februarie 2010) a fost un fotbalist și antrenor spaniol.
* 2011: Sofia Cosma (n. 1 noiembrie 1914, Smorgon, Letonia – 12 februarie2011, Oxnard, California) a fost un muzician și profesor.
Sofia Cosma | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 1 noiembrie 1914 Smorgon, Letonia |
Decedată | (96 de ani) Oxnard, California |
Copii | Ilona Scott, Mihail |
Ocupație | Muzician |
Activitate | |
Profesie | Muzician |
- Sf Ier Meletie arhiepiscopul Antiohiei; Sf Mc Hristea – Calendar creștin ortodox
INVITAȚIE LA OPERĂ, OPERETĂ, BALET
Anna Pavlova | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1][2][3][4] Sankt Petersburg, Imperiul Rus[5][6] |
Decedată | (49 de ani)[1][6][2][7] Haga, Olanda de Sud, Țările de Jos[8][6] |
Înmormântată | Golders Green Crematorium[*][9] |
Cauza decesului | pneumonie |
Căsătorită cu | Dandre, Viktor Iemilievici[*] |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Religie | creștinism ortodox[*] |
Ocupație | balerină coregrafă[*] redactor[*] silent film actor[*] |
Limbi vorbite | limba rusă[10] |
Activitate | |
Alma mater | Academia de balet Vaganova[*] |
Premii | Ordinul Palmelor Academice |
Semnătură | |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
ANNA PAVLOVA
Anna Pavlova (în rusă Анна Павловна (Матвеевна) Павлова; n. ,[1][2][3][4] Sankt Petersburg, Imperiul Rus[5][6] – d. ,[1][6][2][7] Haga, Olanda de Sud, Țările de Jos[8][6]) a fost balerina principală din Baletul Imperial Rus și din Ballets Russes al lui Sergei Diaghilev. Este cunoscută pentru baletul Moartea lebedei.[11]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 1916 Fata mută din Portici (The Dumb Girl of Portici), regia Phillips Smalley și Lois Weber
- 1925 Moartea lebedei (The Dying Swan), regia Mihail Fokin
FILME DESPRE ANNA PAVLOVA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 1983 Ana Pavlova (film TV)
Când vine vorba de stelele baletului nu ai cum să nu vorbeşti despre Anna Pavlova, cea supranumită balerina absolută, care a modificat regulile dansului când puţini păreau deschişi la nou şi shimbare. Cine este Anna Pavlova? Este balerina considerată prea fragilă ca să poată face vreun rol mare. Este prima balerină care şi-a făcut propria companie şi a plecat cu ea în turnee în toate colţurile lumii. Este artista care a dus un dans considerat prea greu pentru oamenii needucaţi pe toate scenele şi unui public cât mai variat. Este cea care le-a arătat oamenilor că baletul se simte şi se trăieşte.
Cine este Anna Pavlova – Copila firavă care a schimbat regulile baletului
Anna Matveyevna Pavlova s-a născut pe 12 februarie 1881, la Sankt Petersburg, acolo unde era înregimentat tatăl ei, soldat. Mama ei, Lyubova, provenea dintr-o familie de ţărani şi lucra ca spălătoreasă în casa unui bancher rus. Despre acesta s-a spus că ar fi fost tatăl natural al Annei, însă totul a rămas la nivel de zvonuri.
Născută prematur, Anna a fost încă de la început extrem de firavă, îmbolnăvindu-se des. Lyubova a decis că fata are nevoie de un alt stil de viaţă, aşa că i-a făcut bagajele şi a trimis-o în satul natal, unde ani de zile va rămâne în grija bunicii materne. Întoarsă la şcoală în Sankt Petersburg, Anna a fost în public la una dintre reprezentaţiile maestrului Marius Petipa, Frumoasa adormită. S-a îndrăgostit iremediabil de balet şi i-a spus mamei că asta vrea să facă în viaţă.
La 9 ani a mers la audiţie la Imperial Ballet School, însă a fost respinsă. Era prea mică de vârstă şi prea slabă. Un an mai târziu a mers din nou la audiţie, iar de data asta a fost acceptată. Prima ei apariţie pe scenă a fost într-un spectacol realizat special pentru elevii şcolii chiar de cel care îi stârnise pasiunea pentru balet, Marius Petipa.
Şi totuşi, a durat ceva vreme până când geniul ei a putut să iasă la suprafaţă. Corpul ei era, într-adevăr, fragil. Într-o vreme în care baletul însemna corp robust şi muşchi puternici, gleznele şi picioarele îi erau atât de subţiri încât colegii o porecliseră „mătura”. Anna avea însă un ţel – să ajungă balerină principală. Aşa că se antrena cât era ziua de lungă, lua lecţii suplimentare de la cei mai mari profesori ai vremii, iar la 17 ani a fost primită în clasa Ekaterinei Vazem, fostă prim-balerină a Teatrelor Imperiale din Sankt Petersburg. A absolvit Şcoala Imperială de Balet un an mai târziu, iar imediat după şi-a făcut intrarea în Baletul Imperial.
„Dumnezeu îţi dă talentul, dar munca este cea care-l transformă în geniu.” – Anna Pavlova
Apariţia ei pe scenă era total neobişnuită. Din cauza aceleiaşi constituţii firave care i-a dat bătăi de cap toată viaţa, stilul ei de a dansa nu avea nicio legătură cu regulile baletului de la acel moment. Avea mai mereu genunchii încovoiaţi, nu reuşea să păstreze ceea ce era considerată o ţinută corectă a corpului, salturile în poante erau realizate total diferit faţă de norma academică, iar gleznele nu o ajutau deloc când venea vorba să-şi păstreze echilibrul. În ciuda tuturor acestor lucruri care păreau că nu o vor ajuta să-şi realizeze visul, Anna a devenit nu doar favorita lui Petipa, dar şi a publicului care o adora. Tocmai aspectul fragil care îi pusese atâtea piedici îi fascina acum pe cei care deja vânau biletele la reprezentaţiile ei, mai ales după ce ea a înţeles că nu trebuie să facă precum ceilalţi, ci să fie ea, unică. În 1906, acelaşi Petipa a numit-o prim-balerină după ce apariţia în Giselle a înregistrat un succes fantastic.
Moartea lebedei, un solo realizat special pentru ea de Mihail Fokin, este considerat a fi rolul vieţii ei, un rol emblematic la care visează de atunci orice balerină şi a devenit simbolul noului balet rus. A fost şi rolul pe care Anna l-a iubit mai mult ca pe oricare altul, interpretându-l de aproximativ 4.000 de ori de-a lungul carierei. Rochia din spectacol a fost făcută chiar de ea, iar mai târziu, iazul de lângă casa ei a fost umplut cu lebede, păsări pe care artista le-a adorat. A iubit însă toate animalele, crescând de-a lungul anilor mai multe tipuri de păsări, pisici şi câini.
Cine este Anna Pavlova – Dansatoare fantastică, vizionară, mereu dornică să ajute
Dar Anna Pavlova a fost mai mult decât o dansatoare pasionată. A fost o vizionară plină de curaj. Imediat după încheierea primului turneu la Paris, balerina a părăsit compania Ballet Russes şi a pus bazele propriei companii de balet. A mers cu spectacole în întreaga lume şi a făcut baletul accesibil pentru milioane de oameni, unii care nici nu îl cunoşteau până la acel moment.
În 1912, la vârsta de 31 de ani, Anna Pavlova a decis să lase în urmă Rusia şi s-a mutat la Londra. Trei ani mai târziu apărea filmul Fata mută, în care Anna a jucat rolul unei fete sărace, trădată de un aristocrat. În acest fel a ajuns cunoscută nu doar celor pasionaţi de balet, ci şi celor pasionaţi de cinematografie.
Tot după mutarea la Londra balerina s-a căsătorit cu managerul său, Victor Dandre, dar acest lucru a fost făcut public de el abia după moartea Annei, în biografia dedicată ei.
Sufletul sensibil al Annei Pavlova a influenţat vieţile oamenilor mai mult decât prin intermediul artei. Balerina a susţinut multe spectacole în scop caritabil, banii adunaţi astfel mergând în ajutorul orfanilor ruşi aflaţi la Paris după Primul Război Mondial. 15 fete au primit adăpost într-o casă cumpărată de ea în apropiere de capitala franceză şi au fost sprijinite financiar de Anna până au crescut şi şi-au putut câştiga singure traiul.
Avea 49 de ani când, în timpul unei călătorii de la Paris la Haga, Anna s-a îmbolnăvit grav. Starea ei s-a deteriorat tot mai mult de la o zi la alta, iar medicul ei personal, chemat tocmai de la Paris, a anunţat-o că are pneumonie şi că doar o operaţie îi poate salva viaţa. Intervenţia chirurgicală urma să o lase însă pe Anna fără posibilitatea de a mai dansa vreodată.
“Dacă nu pot dansa, atunci prefer să fiu moartă.” – Anna Pavlova
În câteva zile de la acest moment balerina a pierdut în faţa bolii. A murit la Haga, de pleurezie, cu câteva zile înainte să împlinească 50 de ani. Ultimele ei cuvinte au fost: “Pregătiţi-mi costumul de lebădă!” Ceea ce s-a şi întâmplat. A fost pusă în sicriu în rochia ei preferată, iar conform tradiţiei vechiului balet, în ziua în care ar fi avut următorul spectacol acesta s-a ţinut, dar cu un reflector îndreptat mereu către partea de scenă goală, acolo unde ar fi trebuit să apară ea.
Cine este Anna Pavlova – Povestea prăjiturii cu nume de balerină
Iar dacă numele ei vă duce cu gândul la prăjitura Pavlova, aflaţi că nu este nimic întâmplător. În anii `20, când Anna era în turneu mondial, cofetari şi patiseri din toată lumea căutau să facă o prăjitură care să surprindă lumea la fel cum o făcea balerina ori de câte ori urca pe scenă. Prăjitura din bezea, acoperită cu frişcă şi ornată cu fructe, care îi poartă numele, este revendicată atât de australieni, cât şi de neo-zeelandezi. Dacă asupra acestui aspect nu s-a putut ajunge la o concluzie comună, un lucru este cert: prăjitura Pavlova este, ca şi celebra balerină, o vedetă.
Ballet Evolved - Anna Pavlova 1881-1931
TEATRU/FILM
Alexandru Davila | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, Principatele Unite Române |
Decedat | (67 de ani) București, România |
Părinți | Carol Davila, Ana Davila |
Căsătorit cu | Ortansa Keminger de Lippa |
Naționalitate | român |
Cetățenie | Regatul României |
Ocupație | scriitor, traducător |
Limbi | limba română |
Activitatea literară | |
Opere semnificative | „Vlaicu-Vodă” |
Modifică date / text |
Alexandru Davila (n. , București, Principatele Unite Române – d. , București, România) a fost dramaturg, director de teatru, poet, prozator și lingvist român.
COPILĂRIE ȘI STUDII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Alexandru Davila s-a născut în conacul Goleștilor, la 12 februarie 1862, fiind fiul cel mai mare al doctorului Carol Davila și Anicăi Racoviță, descendentă din familia Goleștilor. Anica Davila a fost fiica Zincăi Golescu și nepoata directă a lui Dinicu Golescu, autorul lucrării Însemnări a călătoriei mele, boier, unul dintre susținătorii școlii și teatrului românesc în anii lor de început[1].
Alexandru Davila și-a petrecut o bună parte a copilăriei în conacul familiei de la Golești.
Vacanțele școlare și le petrecea la Conacul Goleștilor, dar și la Băile Bughea, din vecinătatea orașului Câmpulung-Muscel, de unde corespondează cu familia: „fac nebunii toate ziua: sar, mă cațăr și ciupesc”[3].
În anul 1874, a fost trimis de tatăl său la Paris, la Liceul St. Louis, unde a studiat până în 1881. A frecventat în această perioadă cercurile literare și artistice din capitala Franței, cunoscând personalități din elita culturală pariziană precum Jean Richepin, Paul Ponchon, Paul Verlaine, André Gill, Mallot de Basillon, Edmond Haraucourt[4].
CARIERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Diplomat și funcționar public[modificare | modificare sursă]
Reîntors de la Paris în 1881, a fost numit atașat supranumerar la minister de către Eugeniu Stătescu, ministru al afacerilor externe. În această calitate, Alexandru Davila fost trimis la Roma și Bruxelles.
Activitatea lui Alexandru Davila a înregistrat numeroase etape: „Am părăsit diplomația, căutând să-mi îndrum viața pe alte căi. În unire cu N. Filipescu, A. Balș, C. Costa-Foru, I. Ghica, C. Hiotu, I. Grădișteanu, I. Iancovescu etc. am colaborat la Epoca fondată în 1885 și Independența română fondată de Al. Ciurcu și cumpărată mai târziu de Lahovary”[5].
A fost numit, de către guvernul conservator, inspector de poliție însărcinat cu Prefectura Poliției Capitalei, funcție din care a demisionat un an mai târziu, cu gândul de a se dedica e studiului literelor și istoriei românești.
În noiembrie 1888, Alexandru Davila a fost desemnat subprefect de Tulcea, administrator al arondismentului Măcin în Dobrogea.
Poet și prozator[modificare | modificare sursă]
În adolescență, prima preocupare literară a lui Davila a reprezentat-o poezia, acesta abordând, în perioada studiilor gimnaziale de la Paris, poezia de evocare, în care închină un poem în limba franceză plopului din fața casei părintești din București, de pe dealul Cotrocenilor. Ulterior, a publicat, sporadic, versuri în diferite reviste ale vremii cu tematică predominant erotică. Poezia tânărului Davila se remarcă prin absența unei intensități pasionale specifice liricii adolescentine[6].
A publicat poemul „Reînviere” în revista „Semănătorul la 24 februarie 1902 și poezia „Maiul” în revista „Literatura și arta română”, în același an. În poemul „Himere”, Alexandru Davila pune accent pe forța spiritualității umane.
Scrierile în proză formate din minischițe, unele cu caracter anecdotic, dar și autobiografic, au fost reunite în trei volume, sub titlul „Din torsul zilelor”, publicat în ultima perioadă a vieții sale la Editura „Oltenia”. Camil Petrescu a considerat că aceasta este o culegere de articole de o mare valoare documentară și literară[7]. Printre personalitățile evocate în această publicație se numără Paul Verlaine, Paolo Tosti, Dimitrie Bolintineanu, Pompiliu Eliade, Șt. O. Iosif (care a tradus, în perioada directoratului său la Teatrul Național, drame semnate de Corneille, Sándor Petőfi, Goethe), precum și dramaturgul Ion Luca Caragiale.
Lingvist și traducător[modificare | modificare sursă]
Interesul dramaturgului pentru lingvistică se manifestă în articolul „Alfabetul român”, publicat în volumul „Din torsul zilelor”, unde a consemnat că alfabetul trebuie adaptat limbii, nu limba alfabetului. Alexandru Davila a propus câteva semne noi, menite să corespundă realității fonetice specifice limbii române, întrucât cele 22 de litere ale alfabetului latin sunt, în opinia sa, insuficiente pentru redarea exactă a sunetelor[8]. Astfel, aplicând principiul fonetic în ortografie, Davila a afirmat necesitatea introducerii unui alfabet format din 26 de litere: 7 vocale și 19 consoane[9].
La 8 mai 1923, Alexandru Davila i-a trimis directorului Teatrului Național din București, avocatului Jean Vasilescu, traducerea pe care a realizat-o după comedia lui Heinrich von Kleist „Ulciorul sfărâmat”. Aceasta a fost realizată prin contopirea versiunii germane a lui Karl Friedrich Witmann cu cea franceză.
Om de teatru[modificare | modificare sursă]
La 29 ianuarie 1905, ministrul Take Ionescu a semnat decretul de numire a lui Alexandru Davila în funcția de director al Teatrului Național din București. Stabilirea repertoriului Teatrului Național a implicat, în optica regizorală a lui Alexandru Davila, orientarea spre piese din dramaturgia națională clasică. Astfel, stagiunea 1906-1907 a fost deschisă cu drama „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri și „Răzvan și Vidra” de Bogdan-Petriceicu Hasdeu. Promovarea pe prima scenă teatrală a țării a unor piese de teatru românești, dar și a unora din dramaturgia clasică universală, a fost subliniată prin numărul pieselor reprezentate, între 1905 și 1908, sub direcția sa: din cele 87 de piese, 39 aparțineau unor scriitori români, iar 49 unor autori străini, jumătate dintre aceștia fiind clasici[10].
Alexandru Davila s-a văzut nevoit să demisioneze la 4 ianuarie 1914. În toamna aceluiași an, împreună cu câțiva prieteni, a înființat Cercul bibliofil, care intenționa să publice în ediții comentate toate capodoperele literaturii românești. Această inițiativă a rămas la stadiu de proiect[11], deoarece la 5 aprilie 1915 Davila a fost victima unui atentat, în urma căruia a rămas paralizat locomotor, fiind obligat să-și petreacă restul vieții sale într-un scaun cu rotile.
S-a remarcat ca teoretician al teatrului. În perioada 1918-1919, Alexandru Davila a publicat o serie de articole în periodice, sub titlul generic „Scrisori către actorul X” și reunite în cel de-al doilea volum de amintiri „Din torsul zilelor”, reprezentând sinteze ale ideilor inovatoare pe care le-a lansat și aplicat în teatrul românesc[12]. Cele 33 de „Scrisori către actorul X” subliniază orientarea autorului lor spre o artă realistă și preocuparea pentru modernizarea teatrului românesc. Davila a considerat textul dramatic ca fiind elementul primordial în spectacol, întrucât acesta individualizează, prin modalitatea diferită de reflectare a realității, genurile dramatice comedia și tragedia. Abordând modalitatea de reprezentare a realității în piesele de teatru, Davila a fost împotriva „fotografierii” realității, considerând că teatrul nu dă realitatea, ci iluzia realității[13].
În calitate de regizor, Davila a reunit pe scena teatrală românească actori care lucrau pe scene comerciale sau în provincie. Dramaturgul Alexandru Davila era convins că valoarea unui spectacol depinde de omogenitatea și înalta artă a întregii distribuții[14].
A contribuit la ascensiunea în teatrul românesc a unor actori precum Marioara Voiculescu, Lucia Sturdza, Maria Giurgea, Ana Luca, N. Soreanu, Tony Bulandra, Ion Manolescu, Ioan Livescu, R. Bulfinski și alții[15].
Dramaturg[modificare | modificare sursă]
Trilogia „Mirciada” a fost concepută, potrivit unei confesiuni consemnate în Scrisoarea a XXXII, „Trilogia”, din 1 septembrie 1919, să includă piesele de teatru „Vlaicu Vodă”, „Dan Vodă” și „Mircea cel Bătrân”, reunite sub numele generic „Român Grue” („neamul românesc”). Epoca evocată în trilogie este concentrată în evenimente istorice petrecute în timpul domniei lui Vlaicu și a urmașilor săi la tronul Țării Românești.
Prima parte a trilogiei este opera dramatică fundamentală[16] „Vlaicu-Vodă”. Această dramă în versuri a fost precedată de unele eseuri scenice, care l-au format ca autor dramatic, dar nu au avut succes.
Piesa este scrisă în cinci, în versuri, și înfățișează drama unuia dintre primii domnitori din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Vladislav I (1364-1374)[17], ctitor al Bisericii Domnești din Argeș și înmormântat acolo.
Alexandru Davila a fost acuzat că a plagiat drama „Doamna Clara”. Profesorul Petrescu a constatat că în proiectele teatrale ale lui Alexandru Davila nu exista nicio referire la acea lucrare[17].
A doua piesă, „Dan Vodă”, are acțiunea plasată în anul 1386, când s-a declanșat lupta pentru supremația domniei între Dan și Mircea, fiii lui Radu, fratele lui Vlaicu Vodă[18].
Piesa „Mircea cel Bătrân”, ultima din trilogie, relevă încercarea disperată a lui Mircea de a o înlătura pe soția sa, Slava, care îi dăruise un fiu, pe Vlad Dracul, și de a se căsători cu văduva fratelui său, Ruxandra.
Piesele „Dan Vodă” și „Mircea cel Bătrân” s-au păstrat exclusiv ca proiecte, nefiind definitivate. Trilogia urma să releve, în esență, o viziune shakesperiană despre legitimitate și uzurpare.
VIAȚĂ PERSONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La 5 decembrie 1885 s-a căsătorit cu Ortansa Keminger de Lippa, fosta lui elevă de la Azilul Elena Doamna, de care s-a despărțit în 1888, copiii lor, Carol (Citta) și Theodor, rămânând în grija sa.
La un an de la plecarea din funcția de director general al Teatrului Național din București, în ziua de 5 aprilie 1915, omul de serviciu Jean Dumitriu – din motive necunoscute – l-a lovit pe Davila cu un pumnal în tâmplă, în timpul somnului. Acesta a reușit să supraviețuiască și a mai trăit paisprezece ani paralizat. A decedat la 19 octombrie 1929 la Spitalul Militar din București[19].
Vlaicu Voda (1967) - Alexandru Davila
Jean Georgescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, România[1] |
Decedat | (90 de ani)[2] București, România[1] |
Cetățenie | România |
Ocupație | actor regizor de film scenarist |
Limbi vorbite | limba română |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Jean Georgescu (n. 12 februarie 1904, București - d. 8 aprilie 1994, București) a fost un regizor, scenarist și actor român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Cu sprijinul operatorului Nicolae Barbelian realizează primul său film, Milionar pentru o zi.[3]
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[4]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Regizor[modificare | modificare sursă]
- Milionar pentru o zi (1924)
- Poveste de iubire (1929) - scurtmetraj de reclamă
- Război fără arme (1929) - film de propagandă antialcoolică
- Le miniature (1933) - Franța
- L'Heureuse aventure (1935) - Franța
- Les amis de St. Hubert (1937) - Franța
- Ziua cumpătării (1942) - scurtmetraj
- O noapte furtunoasă (1943)
- Visul unei nopți de iarnă (1946)
- Petrolul (1949)
- Pădurile (1950)
- În sat la noi (1951) - în colaborare cu Victor Iliu
- Lanțul slăbiciunilor (scurtmetraj, 1952)
- Vizita (scurtmetraj, 1952)
- Arendașul român (scurtmetraj, 1952)
- Directorul nostru (1955)
- Lanterna cu amintiri (1962)
- Mofturi 1900 (1965)
- Pantoful Cenușăresei (1969)
- Amiciție (1976) - scurtmetraj TV
Scenarist[modificare | modificare sursă]
- Milionar pentru o zi (1924)
- Maiorul Mura (1928) (r. Ion Timuș)
- Așa e viața (1928) (r. Marin Iorda)
- O noapte furtunoasă (1943)
- Visul unei nopți de iarnă (1946)
- Furtul de la Arizona (1946) (r. Mircea Botez)
- Lanțul slăbiciunilor (scurtmetraj, 1952)
- Vizita (scurtmetraj, 1952)
- Arendașul român (scurtmetraj, 1952)
- Două lozuri (1957) - în colaborare cu Aurel Miheleș și Gheorghe Naghi
- Mofturi 1900 (1965)
- Pantoful Cenușăresei (1969) - în colaborare cu Alexandru Culescu
- Amiciție (1976) - film TV
Actor[modificare | modificare sursă]
- Țigăncușa de la iatac (1923) (r. Alfred Halm)
- Năbădăile Cleopatrei (1925) (r. Ion Șahighian)
- Milionar pentru o zi (1924)
- Maiorul Mura (1927) (r. Ion Timuș)
- Așa e viața (1928) (r. Marin Iorda)
- Televiziune (Ce va fi mâine) (1931) (r. Jack Salvadori)
- Nu filmăm să ne-amuzăm (1975)
Un secol de cinema. Maestrii. Jean Georgescu
In 1978 a absolvit Liceul de arte "Nicolae Tonitza" din Bucuresti. Este absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din orasul natal si a activat la Teatrul din Botosani (1983 - 1988), pentru ca apoi sa fie angajat al Teatrului National din Bucuresti.
De-a lungul timpului a interpretat roluri prime in piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Blaga, Urmuz, Eftimiu, C. Th. Popescu, in regia semnata de Laurian Oniga, Andrei Serban, Niky Wolcz, Catalina Buzoianu, Tudor Marascu, Radu Beligan, Traian Ailenei, Horea Popescu, Mihai Manolescu, Alexandru Tocilescu, Vlad Mugur, Grigore Gonta, Felix Alexa, Serghei Cerkaski.
Totodata, a regizat filme si secvente publicitare pentru televiziune la Lausanne - Elvetia, atractia sa catre pantomima concretizandu-se in spectacole prezentate in regie proprie pe scenele teatrelor din Botosani si Bucuresti, dar si la Centrul Cultural European, fiind aplaudat deopotriva la Viena, Novi Sad, Venetia, Budapesta, Sofia, Lisabona, Phenian, New York, Chicago, Toronto, Montreal. De asemenea, a sustinut rolul principal intr-un film co-productie romano - sarba in regia Mariei Marek.
Din 2001 este societar al Teatrului National Bucuresti, activitatea sa fiind incununata cu Premiul I la Festivalul de Film - Costinesti (1987) "pentru one-man-show de pantomima", Premiul Golden Arena la Festivalul International de film de la Pola, Premiul special la Festivalul Pantomimei - St. Croix, Premiul pe 1996 la Chicago Artists International Program, Premiul "Constantin Tanase" la Festivalul Umorului, Premiul "pentru Teatru si Pantomima" acordat de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru - Fundatia Teatru XXI (1997), Premiul UNITER conferit de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru (1999) si Premiul "pentru performanta in teatrul non - verbal", Marele Premiu al Fundatiei Anastasia (2002), Premiul National Roman UNESCO pentru Dezvoltarea Culturii (2003).
Dan Puric, despre spionarea omenirii prin inteligenţa artificială: „România este între monştri”
Dan Puric, cu inima deschisa: “Dragostea de om se va reface tocmai din impostura asta!”
Cei sase ani petrecuti alaturi de tatal sau in camera obscura l-au invatat pe Emanuel ca imaginea trebuie sa spuna ceva intr-o secunda si decizia de a urma sectia imagine la UNATC a venit natural. In anul trei insa a renuntat. A intrat la Hyperion si-a inceput joace in filme inca din primul an. Dupa un an a dat examen de transfer la UNATC; a fost printre cei trei alesi, dar singurul pe care Gelu Colceag l-a creditat cu aprobare de transfer in acelasi an universitar. Ca mentor si indrumator, tot Gelu Colceag l-a sustinut si incurajat, cand, in doar cateva luni, a inceput sa lucreze cu Liviu Ciulei, ca urmare a unui concurs pe care l-a castigat la Teatrul Bulandra.
In februarie 2006 era nominalizat la premiile UNITER pentru Debut cu piesa pe care o scrisese si o regizase, cateva luni mai tirziu monta aceeasi piesa la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov, apoi a fost invitat sa monteze la Teatru Foarte Mic si iata-l dramaturg -actor-regizor. Apoi a inceput sa lucreze cu Mihai Bendeac – care-i fusese coleg – ca scenarist la “Mondenii”, iar cind Bendeac a plecat de la Prima Tv, din prietenie si solidaritate, Parvu a mers cu el mai departe. A fost pentru un sezon scenarist la “In puii mei” si din sezonul 2 a facut si regia. A continuat insa sa faca teatru, sa scrie si sa regizeze piese si s-a mutat usor si catre cinematografia noastra, nu doar cea in care Van Damme sau Steven Segall erau eroi. A jucat intr-unul din episoadele omnibusului lui Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de aur, l-ati putut vedea in Portretul luptatorului la tinerete (regia Constantin Popescu), in Eminescu vs Eminem si Fix alert (regia Florin Piersic jr.) sau in serialul de la TVR – La urgenta.
A absolvit U.N.A.T.C, Facultatea de Teatru, sectia actorie, promotia 2005, la clasa profesorului dr. univ. Gelu Colceag, iar in prezent este masterand la UNATC, la Arta Actorului.
Experienta sa teatrala numara roluri precum: Anthony Neilson in The Night before Xmas, regizat de Patrick Hoell, la Teatrul din Soho, Londra, Billy in American Buffalo, in regia lui Patrick Hoell, la Teatrul din Soho, Londra, Georges in Ingerul sau cele doua orfeline, regizat de Valeria Sitaru, la Theatre Moliere din Paris.
A fost Jupan Dumitrache, in O noapte furtunoasa, in regia lui Gelu Colceag, a jucat in Sase personaje in cautarea unui autor, regizat de Liviu Ciulei, in Henric al IV-lea, regizat de Liviu Ciulei, in Sectorul S. Pentru Sectorul S a realizat regia, iar spectacolul a fost nominalizat la Premiile UNITER 2006 si a castigat FestCo 2006. Emanuel Parvu a regizat si Si noi si ea, pentru Teatrul Foarte Mic.
Emanuel Pârvu, despre noul său film, Mikado
POEZIE
Otilia Cazimir | |
Otilia Cazimir | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Alexandrina Gavrilescu |
Poreclă | Alexa |
Născută | 12 februarie 1894 Cotu Vameș, județul Neamț |
Decedată | (73 de ani) Iași, județul Iași |
Înmormântată | Cimitirul „Eternitatea” din Iași |
Părinți | Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu |
Naționalitate | română |
Cetățenie | România |
Ocupație | scriitor, publicist |
Limbi vorbite | limba română |
Pseudonim | Otilia Cazimir |
Studii | Facultatea de Litere și Filosofie din Iași |
Activitatea literară | |
Activă ca scriitoare | 1912 - 1967 |
Subiecte | natură, viața personală |
Specie literară | liric |
Operă de debut | Lumini și umbre, 1923 |
Note | |
de natură | |
Modifică date / text |
Literatura română | ||
Istoria literaturii române | ||
Evul mediu | ||
Curente în literatura română | ||
Umanism - Clasicism | ||
Scriitori români | ||
Listă de autori de limbă română | ||
Portal România | ||
Portal Literatură | ||
Proiectul literatură | ||
Otilia Cazimir (născută Alexandrina Gavrilescu, 12 februarie 1894, Cotu Vameș, județul Neamț – d. 8 iunie 1967, Iași) a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.
Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu[1]. Pseudonimul, „dezagreat de ea”[2], i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut deci noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă ...”[3].
A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Alexandrina Gavrilescu a fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina (n. Petrovici) și Gheorghe Gavrilescu. Și-a petrecut copilăria în satul natal, iar în anul 1898 familia sa se mută la Iași, „oraș în care va trăi întreaga viață”[2] și unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie, dar fără a susține examenul de licență[4].
A debutat în anul 1912 în revista Viața românească, cu poezie[4], iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația Însemnări ieșene. Cel dintâi volum de poezii, Lumini și umbre, i-a fost publicat în anul 1923, la Editura "Viața Românească", urmează volumul de versuri "Fluturi de noapte" , Editura "Cartea Românească", 1927, carte premiată de Academia Română și de comitetul "Femina Vie- Heureuse" de la Paris, cu premiul Femina.
A colaborat cu publicațiile Însemnări ieșene, Adevărul literar și artistic, Lumea-bazar săptămânal , Bilete de papagal, Iașul nou, Iașul literar, Orizont, Gazeta literară, Cronica și altele[4].
Între anii 1937 - 1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică.
A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ș.a.).[4]
A decedat în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30, la Iași.[5]
PREMII ȘI DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942), Ordinul Muncii cl. ? (1954), cl. I (1964) [6].
GALERIE IMAGINI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
IN MEMORIAM[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În Iași se află Casa Memorială „Otilia Cazimir”, vizitată de cititori de toate vârstele. Casa Memorială este parte a rețelei muzeelor literare gestionată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
OPERA LITERARĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”[7]. George Călinescu afirmă[8]: „Remarcabilă este Otilia Cazimir și în schițele în proză, mici instantanee, drame în miniatură [...] în același spirit evocator și discret umanitar ce străbate toată proza moldovenească între Sadoveanu, Hogaș și Ionel Teodoreanu.” Același critic literar scrie[9]: „Simboliste sunt gările în care „nimeni nu coboară”. Marian Popa este cel care reține „versificarea sensibilității feminine [...] abandonată pentru versificarea realist socialistă rudimentară”.
Poezii[modificare | modificare sursă]
- Lumini și umbre, Editura Viața Românească, Iași, 1923;
- Fluturi de noapte, Editura Cartea Românească, București, 1926;
- Cântec de comoară, Editura "Nationala" S. Ciornei, București, 1931;
- Jucării, București, 1938;
- Poezii, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1939;
- Catinca și Catiușa, două fete din vecini (în colaborare cu Th. Kiriacoff-Suruceanu), Editura Cartea Rusă, București, 1947;
- Stăpânul lumii, Editura Cartea Rusă, București, 1947;
- Alb și negru (în colaborare cu Th. Kiriacoff-Suruceanu), Editura Cartea Rusă, București, 1949;
- Baba Iarna intră-n sat, Editura Tineretului, București, 1954;
- Poezii, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1956;
- Versuri, prefață de Const. Ciopraga, Editura de Stat pentru Literatură si Artă, București, 1957;
- Poezii, București, 1959;
- Partidului de ziua lui, București, 1961;
- Poezii (1928-1963), prefață de Const. Ciopraga, București, Editura Tineretului, 1964;
- Cele mai frumoase poezii, prefață de Const. Ciopraga, București, Editura Tineretului, 1965;
- Poezii, Editura Ion Creangă, București, 1975;
- Ariciul împărat, Editura Ion Creangă, 1985
Proză[modificare | modificare sursă]
- Din întuneric. Fapte și întâmplări adevărate. (Din carnetul unei doctorese), Editura Cartea Românească, București, 1928;
- Grădina cu amintiri. Și alte schițe, Editura Cartea Românească, București, 1929;
- Licurici. Cronici fantastice și umoristice, Editura Cartea Românească, București, 1930;
- În târgușorul dintre vii, Editura Librăriei Universala Alcalay, București, 1939;
- A murit Luchi..., Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, București, 1942;
- Prietenii mei, scriitori..., E.S.P.L.A., București, 1960;
- Albumul cu poze, I-II, București, 1957-1967;
- Scrieri în proză, Editura Junimea, Iași, 1971-1972, 2 volume;
Varia[modificare | modificare sursă]
- Unchiul din America (vodevil), Iași, 1924;
- Carte de citire pentru clasa IV-a primară, Craiova, 1937
- Inscripții pe marginea anilor, articole, ed. îngrijită și prefață de George Sanda, Iași, 1973;
- Scrieri despre teatru, îngrijită și prefață de George Sanda, Editura Junimea, Iași, 1978.
ÎN ALTE LIMBI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Megérkezett Télapó (Baba Iarna intră-n sat), traducere în limba maghiară de Fényi István, Ifjúsági Könyvkiadó, Bukarest, 1964.[10]
Traduceri[modificare | modificare sursă]
- M. Bulatov - Gâște călătoare, București, 1948;
- K.D. Ușinski - Baba iarna face pozne, București, 1948 (în colaborare cu Eugen Vinea);
- A.I. Kuprin - Sulamita, București, 1948;
- Maxim Gorki - Întreprinderile Artamonov, București, 1949 (în colaborare cu Mihail Baras);
- Lev Kassil - Sub semnul lui Marte, București, 1949 (în colaborare cu Xenia Stroe);
- S. Marșak - Puișorii în cușcă, Oradea, 1949 (în colaborare cu Andrei Ivanovski);
- Vera Panova - Tovarăși de drum, București, 1949;
- Mihail Bubennov - „Mesteacăn alb”, I-II, București, 1949-1954 (în colaborare cu Eugen Vinea);
- M. Auezov - Abai: roman-epopee, București, 1950 (în colaborare cu Andrei Ivanovski);
- K.A. Fedin - O vară neobișnuită, București, 1950 (în colaborare cu Tatiana Berindei); Primele bucurii, București, 1951 (în colaborare cu Tatiana Berindei); Sanatoriul Arktur, București, 1964;
- Galina Nikolaeva - Secerișul, București, 1951 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Povestea Nastei Kovșova, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Mihail Slonimski - Inginerii, București, 1951 (în colaborare cu St. Siclodi);
- Valentin Kataev - Pentru puterea sovietelor, București, 1954 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Livada din stepă, București, 1959 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- A.N. Tolstoi - Calvarul, București, 1954 (în colaborare cu Gh. C. Stere);
- A.P. Gaidar - Opere, I-III, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Timur și băieții lui, București, 1955 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Poveste despre secretul militar : Despre Malciș-Kabalciș și cuvîntul său de onoare, București, 1956 (în colaborare cu N. Gumă); Ceașca albastră, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Ciuk și Ghek, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Școala, București, 1960 (în colaborare cu Nicolae Gumă); Piatra cea fierbinte, București, 1961; (în colaborare cu Nicolae Gumă); Comandantul cetății de zăpadă (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Leonid Leonov - Lăcustele, București, 1957 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Serghei Mihalkov - Unchiul Stiopa, București, 1956;
- M. Postupalskaia - Aur curat, București, 1956 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- Arthur Conan Doyle - O lume dispărută, București, 1958 (în colaborare cu Rodica Nenciulescu);
- A.P. Cehov - Opere, VI, VII, XII, București, 1957-1963 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- V.G. Korolenko - Povestea unui contemporan, București, 1958 (în colaborare cu Nicolae Gumă);
- E. Voynich - Tăunul, Bucuresti, Editura Tineretului, 1961;
- Guy de Maupassant - O viață, București, 1961; Opere, București, 1966 (în colaborare cu R. Malcoci și Lucia Demetrius);
- Božena Němcová - Vârtelnița de aur - București, 1967 (în colaborare cu Livia Storescu și Ionescu-Nișcov).
Confesiune
Dar, oricum, asta nu-i o scuza
Sa-mi sperii astfel biata muza
Timida
Am stat la foc s-am chibzuit:
Ce pot sa fac daca ma las
De ascapadele-n Parnas?
Sa ma marit?
Dar incotro ma-ntorc pribeaga,
Eu ma lovesc de-acelasi prag:
Cui ii sint draga nu mi-e drag,
Si cui mi-e drag eu nu-i sint draga...
Intreaba-te si dumneata,
Pastrand masura:
Ce perspective-mi poate da
Literatura?
Desi-i atat de pesimista
Amenintarea dumitale,
Eu pot, urmand aceasta cale,
S-ajung... redactor de revista!
Sa fac si critica-as putea,
Sa stamb din nas
La orice vers,
Sa nu-mi mai placa-n univers
Decat ce scriu cu mana mea...
Pe urma, - cate ipoteze!
Cand mi-oi sfarsi ucenicia,
Se poate sa me premieze
Academia
(Ca anul asta-mbelsugat
Parc-ar fi fost un semn al vremii:
In loc de ploaie , a plouat
Cu premii...)
Degeaba dar imi stai in cale,
Posac,
Jongland cu ironia dumitale,
Ca Cyrano de Bergerac.
Eu si pe viitor voi scrie -
Imi risc norocu-ntr-un noroc.
Atata am, atata joc:
Ce-o fi sa fie!
Pentru tine, primăvară
Ploi călduţe şi uşoare,
Fir de ghiocel plăpând,
Cântec îngânat în gând,
Sătbătoare…
Zumzet viu prin zarzări. Oare
Cântă florile la soare?
Că pe crengi de floare pline
Nu ştii: flori sunt, ori albine?
Pentru cine?...
Pentru tine, primăvară,
Care-aduci belşug în ţară,
Care vii,
Peste câmpii,
Cu bănuţi de păpădii
Şi cu cântec de copii!
Sub iarba câmpului
Pe care-o ştiu cuvânt după cuvânt,
Petale vii şi tinere de flori, -
Să-mi mai aduc aminte uneori
De cei plecaţi departe,
De cei ce nu mai sunt.
Şi răsfoind cu mâini şovăitoare,
Într-un târziu, de dorul nimănui,
Din cartea veche-mi cade-o floare :
Suntem mereu tot mai puţini sub soare,
Şi tot mai mulţi sub iarba câmpului...
Dumitru Nanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1] Câmpulung-Muscel, România |
Decedat | (69 de ani)[1] București, România |
Părinți | Gheorghe Nanu Zoia Hristudos |
Frați și surori | Ion Nanu-Muscel |
Cetățenie | România |
Ocupație | poet, traducător |
Limbi vorbite | limba română |
Studii | Facultatea de Drept |
Activitatea literară | |
Activ ca scriitor | 1891 - 1943 |
Specie literară | poezie |
Operă de debut | "Nocturne", 1891 |
Opere semnificative | "Nocturne", 1891 |
Note | |
Premii | Premiul național de literatură (1937) |
Modifică date / text |
Dumitru Nanu (n. 26 octombrie 1873, Câmpulung-Muscel – d. 12 februarie 1943, București) a fost un poet și un traducător român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Literatura română | ||
Istoria literaturii române | ||
Evul mediu | ||
Curente în literatura română | ||
Umanism - Clasicism | ||
Scriitori români | ||
Listă de autori de limbă română | ||
Portal România | ||
Portal Literatură | ||
Proiectul literatură | ||
Poetul și traducătorul Dumitru Nanu s-a născut la 26 octombrie 1873, în ziua de Sfântul Dumitru, de unde numele, fiind unul dintre cei cinci copii ai lui Gheorghe Nanu și ai Zoiei Hristudos.
După învățătura primară la Câmpulung-Muscel, a urmat liceul Matei Basarab și liceul Sf. Sava din București. Licențiat al Facultății de Drept din București, urmează cursurile școlii veterinare. În 1891 debutează în literatură cu volumul de poezii „Nocturne“. Începuturile lui literare se anunță promițătoare, revista „Foaie interesantă“, la conducerea căreia ajunge, începând cu numărul 21, și George Coșbuc, îl publică în două rânduri, la un interval relativ mic, în numerele 31 și 37 din 1897.
Răsfoind paginile revistei „Carmen“, tribună a cenaclului macedonskian, Mihail Sadoveanu va mărturisi într-o epistolă din 1898, către Enric Furtună, că revista îi produse „o impresie bună.“ Dintre colaboratori, alături de Gheorghe Silvan și Panait Cerna, îl remarcă și pe Dumitru Nanu, de care vorbește și în 1901 al săptămânalului literar „Revista Modernă“ : „Este o poezie de D. Nanu, bună.“ Între 1903 și 1906 poetul va funcționa ca profesor suplinitor de limba franceză în Bacău și Bârlad. Mai târziu, el va funcționa la revista „Făt-Frumos“, avându-i ca fondatori pe Gheorghe Tutoveanu, Emil Gârleanu, D. Nanu, C. Moldoveanu, Ioan Adam și Alexandru Mândru. Revista își propune să promoveze o literatură cu înalte virtuți educative, bucurându-se, prin exclusivismul inspirației, de întreaga aprobare a lui Nicolae Iorga.
Aici, Dumitru Nanu publică, chiar din primul număr al revistei, unele din poeziile sale, de acum cuprizând „acorduri memorabile“, după aprecierea lui George Călinescu. În viață va îndeplini funcții diverse, unele fără legătură cu literatura. În 1904 avea o însărcinare la Galați,inspecta băncile sătești din Județul Covurlui și împărțea în gara Ghibărțeni hrana pentru trei luni la țăranii sinistrați de secetă și inundații. În primăvara lui 1905 era secretarul lui Hurmuzescu în Ministerul Instrucțiunii. În iulie lăsase postul și era secretarul fratelui său, celebrul doctor Ion Nanu-Muscel.
Împreună cu Păstorel Teodoreanu, Mihail Dragomirescu și Otilia Cazimir primesc în 1937 Premiul național de literatură. Fără să fie un scriitor prea disputat, Dumitru Nanu s-a bucurat însă de o oarecare apreciere din partea multor oameni de litere ai vremii, fiind prețuit pentru modestia și sinceritatea relațiilor cu aceștia. Poetul a trăit discret și modest, lasând contemporanilor de care s-a despărțit la vârsta de 70 ani.
OPERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Nocturne, 1891;
- La focul rampei, 1906;
- Ispitirea de pe munte, 1914;
- Isus vă cheamă, 1923;
- Mișcarea de la Biserica Sf. Ștefan, 1924;
- La mielul alb, 1925;
...Iar când în scânteierea întâiei dimineți,
Porunca lui Iehova trezi vârtej de vieți,
Puzderia de gâze și păsări, mii de neamuri,
Se legănau la soare - pe ierburi și pe ramuri.
Pășeau, profunzi pe gânduri, măreț, monarhii lei,
Cu liniștea ce forța o lasă'n preajma ei.
Iar leoparzi, urși, tigri, jaguari și căprioare,
O curte'mpărătească păreau - în sărbătoare.
Din firul crud și până sub scoarța de stejar,
Urcau biruitoare fluiduri de nectar:
Fântânele de sevă, sbucnind în fierberi mute,
Stârneau unduiri de lanuri și dau sclipiri tăcute
Și stelei din văzduhuri și ochilor sub gene,
Dospind misterioase puteri ascunse'n lene.
Ci'n freamătul acela de zumzet, ciripiri,
Nici o ființă încă n'aflase nicăiri
Ce fel se făurește un cuib, un stup-unealta,
Inelul care leagă, în șir, o viață de-alta.
Căci cei dintâi pe lume, născând fără părinți,
Au tresărit de-odată de tinere dorinți
Obscure, nențelese, de-o aprigă beție,
Dar făr'o licărire de grija ce-o să vie.
Și-a zis divinul Tată: "de-acum voesc să dărui
Alegerea de a-și face culcușul, fiecărui
Așa cum s'o pricepe, dureze-și pe pământ
Un leagăn ce odraslei va fi coperământ".
Și spasmul desmierdărei sfârșit - pe'ntinsul firei,
Trecu întâiul fulger: cutremurul gândirei,
O vagă dibuire de calcul - sfânt îndemn -
Ce puse cugetărei în mugur, primul semn
Subtil al întrebărei! Inelele ființei
Mișcau de începutul greoi al stăruinței
Și'ntr'un elan: șerpi, păsări și fiare - tot ce-i viu
Simțiră-al cercetărei ne-astâmpăr către "știu".
Și fie în mătasea de puf, în chrisalidă,
- Adesea lângă moartea ce surâdea
În piatra biciuită de vânt, în mușchi de stânci
În ramuri clătinate pe văile adânci,
În buturugi cu scorbori, în ape, pe nisipuri,
Durau culcuș vieței în mii și mii de chipuri,
Svârlind, peste prăpăstii de ani, o punte'n arc,
Pe care să pășească amorul lor - monarc.
Doar cârtița rămase 'napoi cu iscusința.
Îi lâncezia în locuri sălbatice șiința.
Când iată că aude un viers, pe-un ram în flori:
Părea, topiri de stele ce picură'n ninsori,
Lumini de rai resfrânse pe pajiște largi de nouri,
Cântări de harpe sfinte, filtrate prin ecouri.
Era privighetoarea, ce cuibul isprăvind
Cântă slăvirea muncei, odihna ei slăvind...
Ca insul ce se simte bogat, fără hotare,
Doar numai când împarte și altora ce are,
Tot astfel din prisosul nemărginirei ei
Făcea din aer cântec, să-l tot respiri, să-l bei
Cu ghiara'nfiptă'n țărnă și cârtița ascultă.
De ce numai pe dânsa părea că o insultă?
Atâta armonie în aer risipită,
Pe inima ei numai pica venin! - jicnită
În furia sa stearpă orbi-și prin noroi,
Scurmând să se ascundă, sapă... un mușuroi!
Din prima zi, luminei jurând război himeric,
Locașu-i de-apărare e'n șanțuri de'ntuneric...
Și-astfel, pe când în aer, în leagănul de ape,
Profundul cânt al vieței, vibra din mii de clape,
Ei, după chip și suflet, așa i-a fost ursit:
Culcuș să-i fie groapa ce ura i-a zidit.
Acolo, în subsolu-i strâmt, umed, se frământă...
Pe când privighetoarea cârtită - veșnic cântă!
"Viața Nouă" 1914.
Spre pace
Te uită seara cum își lasă
Pe nuditatea-i purpurie
Să cadă vălu-i de mătasă
Și-adoarme-n apa-i viorie
E câmpul năpădit de greieri:
Un lung suspin, un țârâit,
Să crezi că toamna-și trage duhul
Și-acum în somn a ațipit...
Amurgul fumegă miresme:
Polog de nouri și-a lăsat,
Sub uriașele lui falduri
Să moară Soarele-mpărat.
Deodată-n vârf de brazi, un freamăt,
Un frig pe culmi... vin repezi unde,
În hăul morții firea-ntreagă
Alunecă să se scufunde...
Oprește-ți, inimă speriată,
Nestăpânitele bătăi:
Privește răsăritul lunii
Ce pașnic umple deal și văi!
Un sul de fum se tot deșiră
Spre cer, dintr-un cămin de stuh:
Năframa-i albă și-o resfiră
Și piere-n limpede văzduh...
Ca tot ce vine în tăcere
Și suie-n liniște, discret,
S-o risipi și-a ta durere
Încet, încet...
MUZICĂ, PE O ARIPĂ DE CÂNT
GRIGORE KIAZIM
Grigore Kiazim | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 12 februarie 1913, Măcin, județul Tulcea Măcin, Tulcea, România |
Decedat | 2 iunie 1989, București București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | muzician artist de înregistrare[*] |
Activitate | |
Gen muzical | muzică tradițională și populară românească și turcească din Dobrogea |
Instrument(e) | mandolină, cobză, banjo |
Case de discuri | Electrecord |
Modifică date / text |
Grigore Kiazim (n. 12 februarie 1913, Măcin, județul Tulcea — d. 2 iunie 1989, București) a fost un mare rapsod al cântecului dobrogean și solist instrumentist consacrat pe plan național la mandolină, cobză și banjo. Pentru cobză, marele merit al artistului constă în curajul de a aborda și realiza o creație solistică deosebită cu acest instrument.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut la data de 12 februarie 1913, în localitatea Măcin, județul Tulcea, într-o familie mixtă din punct de vedere etnic: mama de naționalitate română, tatăl de naționalitate turcă.
A fost printre primii cobzari din România care, încă din anii 1930, alături de jocuri dobrogene și piese din folclorul turc, s-a remarcat în interpretarea pieselor concertante.
În 1934 și-a început colaborarea cu redacția de folclor a Societății de Radiodifuziune.
Este primul cobzar angajat la formarea Ansamblului „Ciocârlia” în 1950 și la formarea Ansamblului „Rapsodia Română” în 1971. Colaborează pentru perioade scurte și cu Ansamblul „Perinița” și „Doina” al Armatei.
În perioada 1973-1975 își formează propriul taraf specializat pe muzica tradițională a comunităților etnice din Dobrogea: români, turci, tătari.
Timp de 50 de ani a colaborat cu redacția de folclor a Radiodifuziunii, cu casa de discuri Electrecord și cu renumitele ansambluri „Rapsodia Română”, „Perinița”, „Doina” al Armatei și „Ciocârlia” al Ministerului Apărării, având pentru o scurtă perioadă și o formație ce îi purta numele.
DECESUL[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Moare la 2 iunie 1989 la București, în locuința sa de pe Calea Moșilor loc unde și-a petrecut ultimii ani ai vieții cântând în barurile și localurile din zonă.
„Pe neașteptate, într-o zi de la începutul lunii iunie 1989, strunele inimii generoase ale maestrului, s-au rupt, iar glasul mandolinei și a celorlalte instrumente fermecate a tăcut. Atunci, sufletele ni s-au umplut de durere și plumb. Pleca dintre noi un mare artist.”— Aurel Băbeanu, în revista Doina, 1992
Grigore Kiazim - Sârba îndrăcită
Grigore Kiazim - Leliţă flloare
Grigore Kiazim (cobză) - Hora de la Clejani (1958)
VASILE LUȚAC
Vasile Luțac | |
Vasile Luțac | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Vasile Luțac |
Născut | (61 de ani), Sighetu Marmației, România |
Cetățenie | România |
Etnie | ucraineană |
Ocupație | cântăreț, cantautor, compozitor, profesor |
Activitate | |
Origine | român de origine ucraineană |
Gen muzical | folk, muzică tradițională ucraineană |
Instrument(e) | acordeon, clape, chitară |
Ani de activitate | 1971 — prezent |
Prezență online | |
Site web | |
Modifică date / text |
Vasile Luțac (n. 12 februarie 1960 la Sighetu Marmației, județul Maramureș) este un muzician și profesor de muzică român de etnie ucraineană.[1] Instrumentul care l-a consacrat este acordeonul[2], însă el poate cânta și la pian, orgă sau chitară.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Vasile Luțac s-a născut la Sighetu Marmației, însă a copilărit la casa părintească din Valea Vișeului, județul Maramureș. A cochetat cu muzica încă din fragedă pruncie, debutul muzical realizându-l la 11 ani. Cântând la acordeon, a început prin a participa la nunți tradiționale ucrainene din Maramureș.
A cântat alături de nume importante ale folclorului maramureșean, precum Frații Petreuș, Titiana Mihali, Gheorghe Florea sau Gheorghe Covaci "Cioată". A urmat cursurile Colegiului Național "Dragoș Vodă" din Sighetu Marmației, fiind apoi admis la Școala Populară de Arte din localitate. Studiile superioare le-a absolvit la Universitatea "Vasili Stefanyk" din Ivano-Frankivsk, Ucraina.
Fondator al ansamblului muzical "Tinerii Huțuli", a participat alături de acesta la o serie de festivaluri și concursuri, precum "Festivalul Național de Jocuri și Obiceiuri Populare" din Idicel, județul Mureș, „Festivalul Folcloric Prietenia" din Szejke – Odorheiu Secuiesc, județul Harghita (2003) sau "Festivalul Interetnic al Regiunilor Etnografice ale Ucrainei" din Ivano-Frankivsk, Ucraina (2001).
Din 2001, locuiește la București, unde, în anul 2003, a început o colaborare cu Ansamblul "Zorea", din cadrul Uniunii Ucrainenilor din România. Ca acordeonist al grupului, a participat, printre altele, la Festivalul "Serbările Deltei" din Sulina, "Festivalul Internațional al Dunării" din Tulcea, Festivalul Folcloric de la Luțk (Ucraina), „Festivalul ProEtnica” din Sighișoara, „Festivalul Sinaia Forever" din Sinaia, Festivalul "Lemkivska Vatra" din Zdynia, Polonia, dar și emisiuni de televiziune, cum ar fi „Folclorul Contraatacă” (Antena 1), "Atenție, se cântă !" (TVR 2), "Împreună în Europa" (TVR 2).
DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Colinde (2005)
- Kolomyika (alături de Formația Iurcuț) (2008)
- Kolyadke i schedrivke (alături de Ansamblul Zorea) (2011)
Corul copiilor Valea Vişeului - 2000
Ansamblul Zorea - Raz Nad'ihav / Зоря - Раз надїхав
"Tinerii Huțuli" din loc. Valea Viseului, jud.Maramures (dansuri)
A Platinum Collection Of The Best Instrumentals 1956-1986 - High Quality guitar by Vladan
DAN PURIC
Dan Puric | |
Dan Puric (apr 2012) | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Liviu Dan Puric |
Născut | (64 de ani) Buzău, România |
Copii | un băiat[1] din prima căsătorie și doi copii din a doua căsătorie, o fată și un băiat. |
Cetățenie | Român |
Religie | creștinism ortodox[*] |
Ocupație | Actor, Regizor, Eseist |
Limbi vorbite | limba română[2] |
Activitate | |
Alma mater | Univesitatea „Ion Luca Caragiale” (1985) |
Modifică date / text |
Dan Puric (n. , Buzău, România) este un actor, eseist, autor și regizor de teatru român și militant politic de extrema dreaptă.[3][4][5] Spectacolele sale - Toujours l'amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote - au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile: BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveția.
Biografie[modificare | modificare sursă]
Studii[modificare | modificare sursă]
- 1978 - bacalaureat al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București
- 1985 - absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, clasa Prof. Univ. Dr. Dem Rădulescu
- 1985-1988 - actor, Teatrul „Mihai Eminescu”, Botoșani
- 1988 - 1 decembrie 2019 [6]- actor, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București
Teatru[modificare | modificare sursă]
Roluri principale[modificare | modificare sursă]
Regie[modificare | modificare sursă]
- Înșir'te mărgărite după Victor Eftimiu, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (2015)
- Suflet românesc, Teatrul de pe Lipscani - Sala "Rapsodia", (2013)
- Vis, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (2005)
- Don Quijote, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (2005)
- Cei 150, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (2003)
- Hic sunt leones, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (2002)
- Made în România la Centrul Cultural European din București, (2001)
- Costumele la Teatrul Constantin "Nottara", București, (1999)
- Toujours l'amour, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, (1997)
- Pantomimia, Teatrul Național „I. L. Caragiale”, București (1993)
- Secvențe - spectacol de pantomimă și dans la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani
Turnee internaționale[modificare | modificare sursă]
- Cu trupa Teatrului Național din București: Paris, Milano, Edinburgh, Hallein (Austria), São Paulo;
- cu Pantomimia: Lille, Győr, Skopje, Cairo;
- cu Toujours l'amour - Viena, Leipzig, Budapesta, Sofia, Lisabona (Ultima expoziție mondială a secolului), Veneția, St. Croix (Insulele Virgine Americane), Montreal, Toronto, Chicago, New York, Paris, Nisa, Marsilia, Madrid, El Escurial, Varșovia, Republica Coreea (Suwon Hwasung Fortress International Festival), Londra (The Gate Festival)
- Turnee cu „Costumele": Polonia - Torun, Ungaria - Budapesta, Croația - Zagreb, Elveția - Zürich (Festival european de teatru), Bulgaria, Bosnia, Grecia, Franța - Marsilia, Germania - Hanovra, Slovacia - Bratislava.
- Turnee cu „Made în România": Franța - Festivalul de teatru de la Grenoble, Germania - Ulm, Butrinti, Albania - Festivalul Internațional de Teatru
- Turnee cu „Hic sunt leones": China - Beijing și Qingdao, 2004, Hanovra - Expo 2000
- Turnee cu „Vis": Germania - Oldenburg, Frankfurt, Freiburg, Koln, Berlin, Irlanda - Festivalul de Teatru de la Belfast, S.U.A. - Chicago, Franta - Marsilia, Paris (Sala UNESCO), Sete, Norvegia: Oslo, Israel - Tel Aviv (Teatrul Cameri), Slovenia - Ljubljana, Muntenegru - Podgorica, Egipt - Cairo - 100 de ani de relații diplomatice româno - egiptene, Budapesta - Teatrul Katona Jozeph, Republica Moldova - Chișinău, Festivalul „One man show"
- Turnee cu „Don Quijote", 2006: Berlin - Russisches Haus, Londra - Cadogan Hall, Paris - Espace Pierre Cardin, Bruxelles - Bozar, Madrid - Teatro Alcazar, Alcala de Henares - Teatro Cervantes, Viena - Akzent Theater [7]
Nominalizări și premii[modificare | modificare sursă]
- Crucea Casei Regale a României înmânată de Majestatea Sa, Regele Mihai al României, 2009
- Marele Premiu la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Monodramă din Bitola, Macedonia, 2006
- Premiul de excelență pentru „Maestru al teatrului românesc, ambasador al spiritului poporului român, folosind tăcerea ca limbaj universal”, acordat de firma olandeză Den Braven, 2006
- Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române pentru realizările din cinema și teatru (2003)[8]
- Premiul UNITER pentru teatru non-verbal, 2003
- Marele Premiu UNESCO pentru dezvoltare culturală - pentru promovarea artei scenice românești în străinătate (modalități de exprimare scenică), 2002
- Marele Premiu al Fundației „Anastasia”, 2002
- Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler - pentru servicii excepționale în cultură, 2000
- Premiul UNITER acordat de Secția Română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul Toujours l'amour, 1999
- Premiul pentru Teatru de Pantomimă acordat de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - Fundația Teatrul XXI, 1997
- Premiul „Constantin Tănase” la Festivalul Umorului pentru rolul principal din Omul care a văzut moartea, 1997
- Premiul I la Festivalul de Film de la Costinești pentru spectacolul de pantomimă Jocul, 1987
Poetica teatrului său[modificare | modificare sursă]
Dan Puric a promovat în calitatea sa de regizor un spectacol de teatru total, o sinteză a artelor dansului, costumului și mimicii, care amintește experimentele din perioada interbelică a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault și teoria supramarionetei, formulată de regizorul și teoreticianul teatrului E. G. Craig, care s-a bucurat de notorietate în România și a corespuns cu activitatea regizorului român Haig Acterian.[9]
Filmografie[modificare | modificare sursă]
- Prea cald pentru luna mai (1984) - Ștefan
- Imposibila iubire (1984)
- Salutări de la Agigea (1984) - Sile
- Sosesc păsările călătoare (1985)
- Vară sentimentală (1986) - studentul Mircea Abrudan, fotbalist amator, fratele lui Vasile
- Primăvara bobocilor (1987) - Ermolai, președintele organizației de tineret din comună
- Pădurea de fagi (1987) - Mircea, iubitul Anei
- O vară cu Mara (1989) - Dinu Fericeanu
- Un studio în căutarea unei vedete (1989) - asistentul regizorului
- Tinerețe frântă (Broken Youth, 1991) - Cola, coproducție româno-sârbă
- Orient Express (2004) - contele rus Orlovski
Televiziune[modificare | modificare sursă]
- Spectacole de pantomimă, transmise de: BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt, RTL Film
- Producție (regie) pentru televiziunea din Lausanne, Elveția
- 10 august 2007, prezent în emisiunea 100% moderatǎ de Robert Turcescu, având titlul România vǎzutǎ de Dan Puric.
Publicistică[modificare | modificare sursă]
Cine suntem[modificare | modificare sursă]
În 2008 a publicat, la editura Platytera din București, cartea Cine suntem, sau despre taina identității personale și comunitare trăită și exprimată în și prin persoana autorului [10][11][12] Cartea începe cu îndemnul părintelui Iustin Pârvu Urmați-l, citiți-l și-l veți înțelege; are o prefață, Dan Puric, un apologet ortodox, semnată de Dan Ciachir, o postfață, Dan Puric, un foc nestins, semnată de Gheorghe Ceaușu, și conține zece capitole: Mătur poteca spre Biserică; Dragostea, mai presus de artă; Sensul vieții, al morții și al suferinței; Zodia supraviețuirii; Demnitate creștină; Cauză și efect; Cele trei priviri; Zece leproși; Cine suntem; Lumină de om și de neam românesc.
Omul Frumos[modificare | modificare sursă]
În 2009 se lansează la editura "Lumina Tipo" din București o carte nouă: Omul Frumos.[13]
Fii demn ![modificare | modificare sursă]
Actorul si regizorul Dan Puric a lansat pe 15 noiembrie 2011 la Teatrul de pe Lipscani cel mai nou volum al sau, "Fii demn!".[14][15] După "Omul frumos" și "Cine suntem", Dan Puric parcurge "o noua călătorie" în perimetrul demnității. Potrivit Radio Romania[16], cartea lui Dan Puric, structurată în șase capitole, scrisă la persoana întâi, este confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare și care, cu sensibilitate dar și cu luciditate, redescoperă, pentru sine și pentru oameni, reperele necesare oricărui român: mama, pământul și martirii neamului. Cartea are pe copertă fotografia mamei autorului.
Cu o scriitură simplă, dublată de umor și ironie, autorul cărții "Fii demn!" reconstruiește prin prisma unui demers personal o lume ce se caută pe sine, dar care, în esența ei, nu și-a pierdut simțul valorii și credința.
Suflet românesc[modificare | modificare sursă]
Lansată pe 17 decembrie la Ateneul Român[17] și pe 18 decembrie 2013 la Sala Dalles.[18] Colecțiile de interviuri și de conferințe, în care autorul ne prezintă fața curată a românului, marchează un moment important pentru cititor, acela de a-și pune întrebări firești despre rostul propriu, dar și despre calea acestui neam.[18]
Dulci. Jurnalul unui câine scris de un puric Dan[modificare | modificare sursă]
Lansată pe 15 mai 2015 la librăria "Diverta"[19], cartea prezintă cu umor poveștile de viață ale oamenilor și câinilor, spuse de cățelușa labrador Dulci și de prietenul ei maidanez Astor.
Să fii român![modificare | modificare sursă]
Lansată pe 7 decembrie 2016, la Palatul Național al Copiilor [20].
Alte activități[modificare | modificare sursă]
A participat în 1996 la Chicago la al patrulea Congres Internațional de Educație al orașelor de limba franceză și engleză The Arts and Humanities as Agents for Social Change, unde a primit Premiul "Chicago Artists International Program".[21]
Dan Puric a fost unul dintre semnatarii memoriului adresat Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române în 2006 în care se cerea BOR „să ia poziție oficială față de agenda tot mai agresivă pe care activiștii homosexuali o promovează în țara noastră [n.n. România] și, în special, față de manifestările publice ale acestora”. Semnatarii memoriului, printre care și Noua Dreaptă, încercau prin acesta să împiedice organizarea paradei LGBT, din cadrul festivalului GayFest din anul 2006. Mai mult, a fost depusă o acțiune în justiție pentru a suspenda autorizatia de organizare a marșului obținută de ACCEPT, însă fără succes, Curtea dând câștig de cauză activiștilor pentru drepturile comunității lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transexualilor.[22]
În data de 24 septembrie 2021, a susținut o conferință cu titlul „Biblioteca vie, povești de viață”, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Târgului de Carte organizat de Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu.[23]
Critici[modificare | modificare sursă]
„La cât e de inteligent și de angajat spiritual, aș fi așteptat să-l văd mai smerit, mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator. Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă. Când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata. Dacă vrei ca cineva să învețe ceva, nu-i spui mereu că n-are nimic de învățat. Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a națiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârșirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscălești? Suntem unici, persecutați de tot mapamondul, singurii creștini adevărați, speranța lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii.”
Colaborarea cu Securitatea[modificare | modificare sursă]
În anul 2010, în baza unei note de constatare întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității s-a stabilit că Dan Puric a fost un colaborator al Securității. El a fost recrutat de către aceștia în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani și era elev al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, „în scopul supravegherii informative a elevilor”. Numele său de cod era „Cristian”.[25][26]
Distincții[modificare | modificare sursă]
- Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”[27]
Immanuel Kant | |||||
Immanuel Kant | |||||
Date personale | |||||
---|---|---|---|---|---|
Născut | [1][2][3][4] Königsberg, Regatul Prusiei[5] | ||||
Decedat | (79 de ani)[1][2][6][4] Königsberg, Regatul Prusiei[7] | ||||
Înmormântat | catedrala din Königsberg[*] | ||||
Părinți | Johann Georg Kant[*] | ||||
Cetățenie | Regatul Prusiei (–) Regatul Prusiei (–) Imperiul Rus | ||||
Religie | luteranism | ||||
Ocupație | filozof antropolog fizician bibliotecar scriitor pedagog[*] cadru didactic universitar[*] matematician philosopher of law[*] | ||||
Limbi vorbite | limba germană[8][9] | ||||
Filozof german Filozofia secolului XVIII, Iluminism | |||||
Școală/tradiție | Iluminism | ||||
Interese principale | |||||
epistemologie, metafizică, etică | |||||
Idei importante | |||||
Imperativ categoric, Idealism transcendental, a priori sintetic, Noumenon | |||||
| |||||
Semnătură | |||||
Modifică date / text |
Immanuel Kant (n. , Königsberg, Regatul Prusiei – d. , Königsberg, Regatul Prusiei) a fost un filosof german, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania. Kant este socotit unul din cei mai influenți filosofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filosofiei în timpurile moderne. În special Fichte, Schelling și Hegel și-au dezvoltat sistemele filosofice pornind de la moștenirea lui Kant. Cei mai mulți scriitori și artiști din vremea lui au fost influențați de ideile sale în domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputând fi înțelese fără referința la concepțiile filosofice dezvoltate de Kant.
Într-una din lucrările majore ale lui Kant, Critica rațiunii pure (1781),[10] el a încercat să explice relația dintre rațiune și experiența umană și să meargă dincolo de eșecurile filozofiei și metafizicii tradiționale. Kant a vrut să pună capăt unei epoci a teoriilor inutile și speculative ale experienței umane, rezistând în același timp scepticismului gânditorilor precum David Hume.
Biografie[modificare | modificare sursă]
Familie și mediu[modificare | modificare sursă]
Immanuel Kant se naște la 22 aprilie 1724 la Königsberg, în Prusia orientală, unul dintre cei cinci copii, care vor atinge maturitatea, din cei nouă născuți ai părinților săi; avea o soră mai mare, două surori mai mici și un frate mezin, Johann-Henrich.[11] Botezat "Emanuel", el și-a schimbat numele în "Immanuel"[12] după ce a învățat ebraica. Educația lui a fost strictă, punitivă și disciplinară și s-a axat pe instruirea latină și religioasă asupra matematicii și științei.[13] Kant a menținut idealurile creștine de ceva timp, dar s-a luptat să reconcilieze religia cu credința sa în știință.[14] În lucrarea sa Întemeierea metafizicii moravurilor, el dezvăluie o credință în nemurire ca o condiție necesară a abordării omenirii la cea mai înaltă morală posibilă.[15][16] Cu toate acestea, deoarece Kant era sceptic cu privire la unele dintre argumentele care i-au fost folosite anterior de el în apărarea teismului, și a susținut că înțelegerea umană este limitată și nu pot obține niciodată cunoștințe despre Dumnezeu sau despre suflet, diverși comentatori l-au numit un agnostic filozofic.[17][18][19][20][21][22] Nietzsche îl vedea pe Kant drept „teolog sub acoperire”.[23]
Orașul său natal era prosper, avea o universitate și era deschis comerțului maritim și deci ținuturilor cu limbi și obiceiuri diferite. Kant va spune despre Königsberg că este un oraș "adaptat dezvoltării cunoașterii oamenilor și a lumii, și în care, fără a călători, această cunoaștere poate fi însușită". Kant va ieși rareori din orașul său. Kant provine din mediul social sărac. Tatăl său era meșter șelar. Mama sa i-a dat o educație riguroasă, pioasă și deschisă cunoașterii.
Învață să scrie și să citească în Hospitalschule, o suburbie a orașului. Contrar celor invocate de Kant, strămoșii săi nu erau originari din Scoția, străbunicul său, Richard Kant, fiind de fapt de origine baltică, născut la Prökuls, oraș situat astăzi în Lituania. Fiul lui Richard se stabilise ca meșter șelar în Mamel, unde îl învață meseria pe fiul său, Johann-Georg, care se va instala la Königsberg. Cele două fiice ale lui Richard Kant se vor căsători cu scoțieni și aceasta e probabil originea credinței lui într-o ascendență scoțiană. Mama lui Immanuel Kant, Anna-Regina,[24] născută Reuter, originară din Nürnberg, era la rândul ei fiica unui șelar. Grație sprijinului unui pastor, prieten al familiei, Albert Schultz, Kant poate intra la colegiul Frederic (Fridericianum). Elev strălucit, își însușește o bună cunoaștere a autorilor latini. Învățământul la colegiu este preponderent religios, în spirit pietist; regulile erau stricte și nu existau vacanțe. Fiecare gest al existenței era impregnat de acest spirit, lucru redat de Kant în Religia în limitele rațiunii simple (1793). Fiecare elev trebuia să se trezească la 6 dimineața, iar cursurile începeau la 7. Miercurea și sâmbăta se făceau cursuri facultative de matematici, franceză și poloneză. Studiul limbilor elină și ebraică era obligatoriu, alcătuind baza învățământului teologic. În schimb, nu se predau științele naturii și istoria. Profesorul său, Heydenreich, îi va deschide gustul pentru literatura latină clasică.
Tinerețe[modificare | modificare sursă]
În toamna anului 1740, în vârstă de 17 ani, intră la Universitatea din Königsberg la Facultatea de Teologie, la care urmează și cursuri de filozofie, fizică, matematică. Mentorul său a fost Martin Knutzen care l-a îndrumat spre studiul filosofiei lui Wolff și al fizicii lui Newton. Kant se orientează spre secțiunea clasică, Lateinschule. Disciplinele principale erau latina (până la 20 de ore săptămânal) și teologia (în sens de studiu al catehismului); se familiarizează cu filozofia lui Leibniz. De aici dragostea lui Kant pentru poezia latină și aversiunea față de formalismul cultului religios. Kant va lucra trei ani la Reflecții asupra unei veritabile evaluări a forțelor vii, lucrare care va fi imprimată în 1746 dar a cărei versiune definitivă datează din 1749. În 1747 părăsește universitatea înainte de a obține toate gradele, din pricina morții tatălui său. Devine astfel preceptor în familii nobile și burgheze din împrejurimile Königsbergului. În perioada 1747-1750 lucrează în satul Judtschen, foarte aproape de Gumbinnen, unde se ocupă de educația fiului pastorului Andersch. În 1750, în timpul verii, merge în cealaltă extremitate a provinciei, la Osterode, unde își găsește un post de preceptor în familia unui proprietar de pământuri, Major von Hülsen, care îi încredințează educația a trei tineri. Apoi devine preceptor la contele de Keyserling, pe lângă contesa de Keyserling, care va schița și primul portret cunoscut al lui Kant. Întors la Königsberg, scrie Cosmogonie, sau eseu asupra deducției originii Universului, a formării corpurilor cerești și a cauzelor mișcării pornind de la legile mișcării universale a materiei și ale lui Newton. În 1754, Putem ști dacă Terra îmbătrânește din punct de vedere fizic? și, în 1755, Istoria universală și teoria cerului sau eseu asupra concepției și originii mecanice a ansamblului Universului după principiile lui Newton. Lucrarea din urmă a apărut anonim în primăvara lui 1755 și conținea o dedicație pentru regele Frederic II, dar editorul dă faliment și lucrarea nu apare la data prevăzută.
Profesorat[modificare | modificare sursă]
În 1755, se întoarce la Königsberg; pe baza scrierilor sale, se pregătește pentru Magisterexamen (echivalentul actual al doctoratului) și obține din partea universității autorizația de a preda acolo cursuri în calitate de Privatdozent. La 17 aprilie 1755 își susține "disertația magistrală" intitulată "Schiță sumară a câtorva meditații despre foc", un manuscris de douăzeci de foi în limba latină. Ceremonia oficială de învestitură și de promovare solemnă în gradul de "Magister" are loc pe 12 iunie. Decanul ține un discurs privitor la o problemă de limbă ebraică iar noul Magister face un expozeu în latină la capătul căruia mulțumește comunității științifice pentru bunăvoința de a-i fi deschis porțile cunoașterii. În urma disertației "Principiorum primorum cognitionis metaphysicae nova dilucidatio" i se acordă, la 27 septembrie 1755, "venia legendi". Kant devine așadar Privatdozent, adică un profesor plătit de studenții săi și nu de către stat. Schultz îl va întâmpina, în momentul primirii, cu întrebarea: "În inima dumneavoastră, vă temeți de Dumnezeu?". Va rămâne acolo vreme de 15 ani (până în 1770). În aprilie 1756, Kant îi cere lui Frederic al II-lea să-i acorde postul de profesor extraordinar (adică fără remunerație), rămas vacant de cinci ani, și redactează astfel a treia disertație latină regulamentară (Monadologia fizică), însă cererea sa este respinsă și statul suprimă postul vacant; Kant avea să aștepte încă paisprezece ani înainte de a deveni profesor. Universitatea îl numește în 1765 sub-bibliotecar la Biblioteca Regală, post foarte prost plătit (va renunța la el în 1772), pentru a spori firavele sale venituri și a răscumpăra într-un fel eșecul candidaturii pentru catedră.
În 1770, Kant este în fine numit profesor titular ("professor ordinarius") la catedra de logică și metafizică cu a sa Disertație asupra formei și principiilor lumii sensibile și ale lumii inteligibile. Este prima schiță a unei filozofii propriu-zis kantiene. În timpul primelor cursuri de iarnă va preda logică, metafizică, științele naturii și matematici, iar mai apoi cursuri de geografie fizică, de etică și de mecanică. Cursurile sale atrag rapid un numeros auditoriu. Până atunci, Kant publicase intens. Va înceta să publice vreme de zece ani, timp în care își va elabora opera cu caracter enciclopedic; Kant se interesează de tot: frumosul, știința, politica, Revoluția franceză, dreptul, cutremurul de la Lisabona și maladiile cerebrale. Va preda, de altfel, în aproape toate disciplinele.
Idei și consacrare[modificare | modificare sursă]
Așa cum o va spune în Prolegomene, a fost deșteptat din "somnul dogmatic" de lectura cărții lui David Hume, Cercetare asupra intelectului omenesc. Va analiza operele lui Newton, Hume și mai ales Rousseau, care, după propriile-i cuvinte, îl aduc pe "drumul drept" și îi provoacă o "revoluție în reflecție". Kant crezuse până atunci că sursele cunoașterii nu se află în experiență ci în spirit, în rațiune. Aceasta era teoria intelectualistă sau dogmatismul. Pentru Hume, dimpotrivă, toate cunoștințele noastre sunt ivite din experiență. Originalitatea filozofiei kantiene, sprijinită pe progresul fizicii de la Galilei la Newton, va consta în încercarea unei sinteze a amândurora, ideea că experiența și judecata permit deopotrivă cunoașterea. Așa cum va scrie mai târziu, intuiția fără concept e oarbă iar conceptul fără intuiție este vid. Ceea ce caută Kant e înainte de toate un fundament pentru uzul rațiunii, ceea ce implică recunoașterea limitelor puterii sale. Acestea vor fi temele celei dintâi mari opere kantiene (scrisă în patru luni), Critica rațiunii pure, a cărei primă ediție datează din 1781. Kant avea 57 de ani și era deja celebru prin ceea ce publicase anterior, dar adevărata sa operă abia începe.
Rațiunea nu poate cunoaște totul. Ea este deci limitată în domeniul cunoașterii. În schimb, are o valoare în domeniul practic, așadar moral. Aceasta este tema Criticii rațiunii practice, publicată în 1787.
Rămân prin urmare de reconciliat sferele naturii, în care condițiile de posibilitate ale cunoașterii au fost determinate în Critica rațiunii pure, și ale libertății, al cărei fundament a fost stabilit în Critica rațiunii practice. Aceasta e tema Criticii puterii de judecare care a apărut în 1790 și marchează desăvârșirea esențialului filozofiei kantiene.
În 1780 devine membru în Senatul universității, iar în 1787 membru al Academiei de științe din Berlin. În semestrul de vară din 1786, este numit pentru prima oară rector, titlu conferit de Frederic II.
Kant va rămâne profesor până în 1797. De la 7 la 10 dimineața cursurile de filozofie alternează cu antropologia, geografia fizică și uneori fizica și matematicile. Nu-și citea cursurile ci vorbea liber, deși urma întotdeauna un manual de bază pentru a satisface prescripțiile academice prusace. În 1794, guvernul prusac îi interzice să se ocupe de materiile religioase în cursurile și publicațiile sale, lucru pe care Kant îl acceptă.
Viața personală[modificare | modificare sursă]
Pentru echitatea sa, marea știință și schimburile agreabile de idei, Kant câștigă stima concetățenilor săi, a Universității, a auditorilor și a foștilor săi elevi. Reputația sa e atât de mare, încât se va constitui către 1790 o adevărată industrie a copiștilor pentru a satisface, contra cost, numeroasele cereri de a deține cursurile sale procurate prin intermediul copiilor realizate de studenți.
Viața lui Kant se confundă cu viața profesională și cu doctrina sa. Nu a fost căsătorit și nu a părăsit niciodată granițele țării. Traiul său este unul tihnit, sănătos și regulat: trezit la 5, își începe ziua fumându-și pipa și luând ceaiul; lucrează apoi până la 7, ora primului curs. La întoarcere, lucrează până la orele 13. E timpul prânzului, singurul său moment de repaus din zi. Nu mănâncă niciodată singur. Invitații săi, în număr de trei până la nouă, pentru ca ansamblul convivilor să nu fie inferior numărului Grațiilor nici superior celui al Muzelor, nu sunt preveniți decât în dimineața respectivă, pentru a nu trebui să renunțe la o altă invitație: nu vin astfel decât aceia care sunt liberi. Este foarte îngrijit asupra aparențelor persoanei sale, motiv pentru care va inventa pentru folosul propriu o centură mecanică (cf. portretul ironic al lui Thomas de Quincey, Ultimele zile ale lui Immanuel Kant). Conviv apreciat, amator de vinuri bune, Kant nu încurajează niciodată discuțiile privitoare la opera sa. Prânzul se prelungește după orele după-amiezii, moment în care Kant se va duce să-și facă plimbarea zilnică (totdeauna la aceeași oră, cu excepția, se pare, a zilei în care avea să sosească curierul anunțând Revoluția Franceză; după unii, excepțiile care i-au tulburat faimoasa plimbare rituală au fost două: publicarea Contractului social al lui Rousseau, în 1762, pe care-l citește complet absorbit și pierde șirul timpului, și anunțul victoriei franceze de la Valmy, în 1792). Întors acasă, Kant lucrează până la orele 22.
În 1797, slăbit de vârstă, renunță la învățământ și își petrece ultimii ani din viață într-o retragere studioasă dar solitară. Moare la 12 februarie 1804, după o lungă perioadă de slăbiciune fizică și intelectuală, în vârstă de 79 de ani. Ultimele sale cuvinte au fost "Es ist gut" ("[Totul] e bine").
Oameni veniți din întreaga regiune au dorit să participe la funeralii. Chipul nu îi era alterat, dar corpul apărea a fi diminuat dincolo de orice descriere. Depuse în cripta Profesorilor, rămășițele sale pământești nu vor rămâne multă vreme acolo. Încă din 1809, până la criptă s-a format o alee care purta numele grecesc Stoa Kantiana. La 21 noiembrie 1880, rămășițele pământești sunt transferate într-o capelă gotică din preajma catedralei din Königsberg (astăzi, Kaliningrad), iar mormântul său, ornat cu un bust sculptat de Schadow și o copie a Școlii de la Atena a lui Rafael, poartă inscripționată fraza celebră din Critica rațiunii practice: "Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescândă și nouă, în măsura în care reflecția și le întipărește și se atașează de ele: cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine".
Ideile reflectate în operă[modificare | modificare sursă]
Teoria cunoașterii[modificare | modificare sursă]
Una din lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie "Critica rațiunii pure" (Kritik der reinen Vernuft, 1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaștere. Kant încearcă să integreze într-o concepție unitară cele două poziții contrare ale teoriei cunoașterii din vremea sa, pe de o parte raționalismul lui René Descartes, pe de alta empirismul filozofilor englezi John Locke și David Hume. În acest scop, Kant face deosebirea între judecata analitică și cea sintetică. În cazul judecății analitice, valoarea de adevăr derivă din analiza însăși a conceptului, fără a mai fi nevoie de un experiment, respectiv de o percepție senzorială. În situația în care un raționament nu este suficient pentru a determina adevărul și este nevoie de o observație senzorială sau experiment, atunci avem de a face cu o judecată sintetică. Evident, toate cunoștințele valabile la un moment dat derivate din experiență au prin urmare un caracter sintetic. În continuare, Kant împarte judecățile în empirice sau a posteriori și judecăți a priori. Judecățile empirice sunt în întregime dependente de percepția senzorială, de ex.: afirmația: "acest măr este roșu". Dimpotrivă, judecățile a priori posedă principial o valabilitate independentă de cazul individual și nu sunt bazate pe observație senzorială, de ex.: "doi și cu doi fac patru" reprezintă o afirmație apriorică.
Kant susține că noțiunile de timp, spațiu și cauzalitate, care fundamentează legile ce guvernează relațiile lucrurilor dintre ele, nu sunt legate de obiectele din natură ci, dimpotrivă, sunt pure forme apriorice și stau la baza capacității de cunoaștere a subiectului, fiind astfel transferate realității obiective. Spațiul, timpul și cauzalitatea sunt prin urmare forme care funcționează în procesul de percepție ca tipare, cu scopul de a ordona și structura toate impresiile senzoriale. "Lucrul în sine" (das Ding an sich), adică așa cum este în esența sa, nu poate fi cunoscut, pentru că subiectul intră doar în posesia impresiei asupra lucrului, a "fenomenului", a apariției senzoriale a "lucrului în sine", care singură poate fi percepută, spre deosebire de ceea ce Kant denumește noumen, care se sustrage capacității de cunoaștere. Această cercetare critică a condițiilor percepției și cunoașterii este denumită de Kant "filosofie transcendentală", filosofie care investighează premisele și limitele necesare la care este supusă cunoașterea subiectului.
Probleme de etică[modificare | modificare sursă]
În alte două lucrări, "Întemeierea metafizicii moravurilor" (Grundlegung zur Metaphysik der Sitten, 1785) și "Critica rațiunii practice" (Kritik der praktischen Vernunft, 1788), Kant prezintă sistemul său etic, care se bazează pe convingerea că rațiunea este cea mai înaltă instanță a moralei. Din acest punct de vedere, există două moduri în luarea unei decizii dictate de voință: un imperativ condiționat sau ipotetic, care decurge dintr-o înclinare subiectivă și urmează un anumit scop individual, și un "imperativ categoric", care se supune unei legi obiective, universal valabilă și necesară. Kant formulează astfel principiul "imperativului categoric", considerat ca fundament al moralei: "Acționează în așa fel încât maxima acțiunilor tale să poată fi impusă ca lege universală".
Etica sexualității[modificare | modificare sursă]
Kant vedea sexualitatea ca fiind degradantă deoarece „face persoana iubită obiect al dorinței”.[25]
Kant s-a opus categoric masturbării, dar argumentele sale au fost respinse drept eronate de eticienii din secolele XX și XXI.[26][27][28][29][30]
Concepția politică[modificare | modificare sursă]
Kant a fost figura proeminentă a perioadei de iluminism în Germania și în această calitate a dezvoltat ideea de "libertate", pornind de la concepțiile sale asupra moralei. Prin libertate el nu înțelege un liber arbitru lipsit de legi, ci libertatea de autodeterminare, de respectare conștientă a legilor, care derivă din rațiune. Deviza lui Kant, "Sapere aude !" ("Îndrăznește să știi !"), să ai curajul de a te servi de rațiune, a devenit deviza mișcării iluministe împotriva absolutismului. O societate liberă trebuie să fie alcătuită din cetățeni capabili de a înțelege democrația și de a gândi liber. În lucrarea sa elaborată către sfârșitul vieții, "Spre pacea eternă" (Zum ewigen Frieden, 1795), Kant preconizează o comunitate a popoarelor, o federație universală alcătuită din state reprezentativ republicane, în care să fie eliminate conflictele de interese ce duc la război. Premizele unei ordini pașnice ar trebui să fie: 1. Constituție republicană a statelor; 2. O uniune pacifică de state libere; 3. Libera circulație a cetățenilor bazată pe un drept de ospitalitate. În aceste condiții ar fi posibil un tratat de pace universală, al cărui miez l-ar constitui legea morală derivată din concepția etică a lui Kant. Relațiile dintre state ar trebui să aibă același caracter ca și relațiile între indivizi.
Estetica[modificare | modificare sursă]
În a treia lucrare de critică, "Critica puterii de judecare" (Kritik der Urteilskraft, 1790), Kant abordează problemele de estetică. Frumosul artistic este strâns legat de alcătuirea naturii, în special când aceasta dă prilejul senzației de sublim. "Frumos" în sens estetic este ceea ce se contemplă cu o satisfacție dezinteresată, lipsită de intenție sau scop personal, în forma sa cea mai pură. Această concepție a influențat în mod hotărâtor mișcarea literară denumită "Sturm und Drang" ("Furtună și Avânt"). Estetica lui Kant pornește de la o problemă fundamentală, pe care el a formulat-o în mai multe feluri, dându-i uneori structura unei „antinomii„. Conform „antinomiei gustului”, judecata estetică pare să se afle în conflict cu ea însăși : ea nu poate să fie estetică (o expresie a unei experiențe subiective) și în același timp o judecată (pretinzând acord universal). Și totuși oamenii, numai în virtutea raționalității lor, sunt dispuși sa emită astfel de judecăți. Pe de o parte, un anumit obiect le produce o senzație de plăcere, o plăcere imediată, care nu se bazează pe o conceptualizare a obiectului sau pe o cercetare a cauzei, scopului sau alcătuirii acestuia. Pe de altă parte ei își exprimă plăcerea sub forma unei judecăți, vorbind despre „frumusețe ca și cum ar fi o proprietate a obiectului”, reprezentând astfel plăcerea pe care o resimt ca fiind valabilă în mod obiectiv. Atitudinile, sentimentele și judecățile noastre sunt numite estetice tocmai pentru motivul că au o legătură directă cu experiența. Prin urmare nimeni nu poate să judece asupra frumuseții unui obiect pe care nu l-a văzut sau auzit niciodată. Numai experiența este aceea care face posibilă întotdeauna o judecată estetică, ci nu gândirea conceptuală, astfel că orice factor care alterează experiența unui obiect alterează și semnificația sa estetică (de aceea poezia nu poate fi tradusă fără a pierde ceva din frumusețea originală).
Concepția cosmogonică[modificare | modificare sursă]
Pe lângă preocupările sale filozofice, Kant a publicat și o serie de lucrări în domeniul științelor naturii. Una din cele mai importante este "Istoria generală a naturii și teoria universului" (Allgemeine Naturgeschichte und Theorie des Himmels, 1755), în care expune ipoteza genezei universului dintr-o nebuloasă, ipoteză care a fost dezvoltată mai târziu, independent de Kant, de către Pierre de Laplace.
Concepția religioasă[modificare | modificare sursă]
În ceea ce privește concepția religioasă a lui Kant, câțiva critici au subliniat deismul, de exemplu Peter Byrne, care a scris despre relația precisă a lui Kant cu deismul.[31] Alți critici au remarcat în concepția morală a lui Kant o trecere de la deism la teism, de exemplu Allen W. Wood[32] și Merold Westphal.[33] În ceea ce privește cartea lui Kant intitulată Religia în limitele rațiunii, a fost evidentiat că filosoful Kant reduce religiosul la rațional, religia la morală și creștinismul la etică.[34]
Kant dorea eutanasia tuturor religiilor revelate.[35] Pentru el credințele religioase sunt prin definiție subiective: ele pot fi rațional valabile, dar sunt subiective.[36]
Urmările filozofiei lui Kant[modificare | modificare sursă]
Kant se înscrie în rândul celor mai mari filozofi ai istoriei timpurilor moderne. Dezvoltarea ulterioară a filozofiei europene, în special a idealismului german (Schelling, Hegel) și a așa-numitului neo-kantianism, reprezentat printre alții de Wilhelm Windelband, dar și a unor curente contemporane, cum ar fi filozofia Hannei Arendt sau a lui John Rawls, nu pot fi concepute în afara cunoașterii filozofiei lui Kant. Un studiu aprofundat al filozofiei presupune în mod necesar cunoașterea filozofiei kantiene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu