vineri, 15 martie 2024

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 15 MARTIE 2024: RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ, MICA ISTORIE PE ZILE, POEZIE, TEATRU/FILM, SFATURI UTILE



RELIGIE ORTODOXĂ

Sf Mc Agapie, Plisie și Timolau ( Zi Aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește).

Aceşti sfinţi mucenici au pătimit în vremea împăratului Diocleţian (284-305) în Cezareea Palestinei, din porunca guvernatorului Urban. Agapie era din cetatea Gaza, Timolau din Pont, Plisie (Puplie) era din Egipt.

Viața Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau

    • Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau
      Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau

      Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau

În această zi, Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau și-au pus capetele pentru Capul Bisericii, Hristos Domnul, în ale Cărui mâini și-au dat sfintele lor suflete; și au luat de la El cununile biruinței, în Biserica ce se bucură în Ceruri.

Acești sfinți mucenici, multpătimitori, au fost pe vremea împărăției lui Dioclețian (284-305); Agapie era din cetatea Gazei, Timolau din Pontul Euxinului, cei doi Dionisie din Tripoli - Fenicia, Romil din Diospole, unde era ipodiacon la biserică, iar Plisie și cei doi Alexandru erau din Egipt. Și au pătimit în Cezareea Palestinei, de la ighemonul Urban, întru al doilea an al prigonirii de atunci.

Dându-se păgâna poruncă împărătească prin toate țările și cetățile, ca toți creștinii să fie siliți la închinarea la idoli și la necuratele lor jertfe, atunci, săvârșindu-se un oarecare praznic de Dumnezeu urât în cetatea Cezareei și popor fără număr adunându-se din satele cele de prinprejur, s-a pregătit priveliștea la care creștinii cei ținuți în legături aveau să fie munciți. Tot poporul elinesc cel fără de număr s-a adunat la acea priveliște, unde mai întâi Sfântul Mucenic Timotei – care se prăznuiește în nouăsprezece zile ale lunii august –, a fost ars, după multe munci.

După aceea, Sfinții Mucenici Agapie și Tecla au fost dați spre mâncare fiarelor. Însă nu acest Agapie, care acum se cinstește, ci altul cu același nume, care a pătimit mai înainte de acesta, împreună cu Sfânta Tecla și cu cel mai sus amintit, cu Sfântul Mucenic Timotei, care se pomenește în august. O priveliște ca aceasta plină de sânge săvârșindu-se, acești șase tineri viteji, creștini cu credința, care acum se cinstesc, adică mucenicii: Plisie, Timolau, Romil, doi Alexandru și un Dionisie, aprinzându-se cu râvnă după Hristos și-au legat singuri mâinile înapoi, în semn că fără teamă doresc să pătimească pentru Hristos și sunt gata să se dea ori în foc, ori la mâncarea fiarelor pentru dragostea lui Hristos.

Apoi degrabă alergând în mijlocul priveliștei, înaintea ighemonului Urban cu mare glas au strigat: „Suntem creștini!”.

Ighemonul, văzându-i tineri cu trupul, nu voia să-i piardă îndată. Ci, mai întâi i-a sfătuit mult cu amăgiri ca să se închine idolilor și să nu se piardă singuri, fiind într-o frumusețe ca aceea a tinereții. După aceea, a poruncit să-i arunce în temniță. După câteva zile s-a scris în numărul legaților lui Hristos, Sfântul Agapie, bărbat cinstit între creștini și slăvit pentru nevoința sa cea purtătoare de chinuri. Căci mai înainte de multe ori arătase mare îndrăznire întru mărturisirea numelui lui Hristos și suferise multe munci. Într-acea vreme iarăși fiind prins, împreună cu sluga lui, Dionisie Egipteanul, s-a aruncat lângă cei șase tineri, făcându-se opt la număr. De multe ori ispitindu-i și în multe feluri muncindu-i, deoarece nu s-au lepădat de Hristos și toate muncile le-au răbdat cu vitejie, au fost osândiți la tăiere.

Și toți în această zi și-au pus capetele pentru Capul Bisericii, Hristos Domnul, în ale Cărui mâini și-au dat sfintele lor suflete; și au luat de la El cununile biruinței, în Biserica ce se bucură în Ceruri.

Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau au trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). Mucenicul Agapie era născut în cetatea Gaza. El era un bărbat cinstit şi demn între creştini şi admirat pentru nevoinţa sa cea purtătoare de chinuri, pentru că de multe ori arătase mare îndrăzneală în mărturisirea lui Hristos printre păgâni. Agapie mucenicul a făcut oarecând legământ cu alţi şapte tineri să nu înceteze a propovădui Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, gata fiind să îndure orice primejdie. Iar aceşti tineri erau Timolau, Plisie, doi bărbaţi ce se chemau Alexandru, Romil şi doi cu numele Dionisie, unul fiind din Tripolisul Feniciei, iar celălalt din Egipt şi slujitor al lui Agapie. În acea vreme, împăratul a poruncit ca toţi creştinii să fie siliţi să aducă jertfe idolilor. Astfel, în Cezareea Palestinei, unde era dregător Urban, s-a făcut mare praznic păgânesc, în cadrul căruia creştinii erau supuşi la groaznice chinuri. Văzând că se săvârşea o privelişte sângeroasă ca aceasta, cei opt tineri, aprinzându-se de râvna cea după Hristos Domnul, au alergat şi, în mijlocul mulţimii stând, au mărturisit cu glas mare că şi ei sunt creştini. Deci, auzind această neînfricată mărturisire, Urban nu voia ca să-i piardă, pentru că îi văzuse că erau tineri şi frumoşi cu trupul. Astfel, prin multe promisiuni şi amăgiri cu daruri scumpe, dregătorul a încercat să-i ademenească şi să-i facă să se lepede de Hristos. Pentru că nu a reuşit, la porunca lui Urban, sfinţii au fost întemniţaţi şi după o vreme au fost omorâţi prin decapitare, primind astfel cununa muceniciei. 


ARTĂ CULINARĂ - 

REŢETE PENTRU DEZLEGARE LA LAPTE, BRÂNZĂ, OUĂ ŞI PEŞTE ÎN SĂPTĂMÂNA ALBĂ – VINERI

 

A.   GUSTĂRI

File de peşte cu crustă

4 fileuri de peste
3 linguri pesmet graham
1 lingura ulei de masline
coaja rasa de la o portocala
2 linguri patrunjel proaspat tocat
sare si piper dupa gust

Se spala fileurile de peste, se zvanta si se aseaza intr-un vas termorezistent;

Se amesteca intr-un castronel pesmetul, uleiul, coaja de portocale, sarea si piperul, se toarna peste fileurile de peste;

Se coc la cuptor cca 20 minute, sa se rumeneasca frumos, se presara patrunjelul dupa ce se scot din cuptor.

Se servesc cu cartofi la cuptor si mujdei de usturoi

B.   SALATE

Salata de peste:
 * 1 kg peste,

* 200 g maioneza, preferabil Helmans,

* 1 castravecior acru,

* 1 ceapa mica sau verde;
Pestele fiert se curata de oase, se taie cubulete.

Se pune castravetele tocat marunt si ceapa rasa fin.

     Se amesteca cu maioneza, mustarul si zeama de lamaie.

 

C.  SOSURI

Sos pentru peşte pescăresc

Se pune intr-o cratita ceapa taiata marunt, se toarna apa si se lasa sa fiarba la foc mic 10-15 minute, apoi se adauga uleiul, zaharul, usturoiul bine strivit, cimbrul si bulionul.

 

 

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de legume cu zdrenţe

·       50 g unt

·       500 g cartofi

·       500 g mazăre

·       1 ceapă

·       1 lingură de făină

·       1 ou

·       1 ceaşcă lapte

·       Verdeaţă

·       Sare

Se pun într-o oală cu untul cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi ceapa tocată mărunt.

          Se lasă câteva minute pe foc.

          Se toarnă apoi 1 ½ litri apă; se adaugă mazărea şi sarea, se acoperă şi se lasă să fiarbă 1 ½ - 2 ore la foc mic.

          Se bate bine într-o crăticioară făina şi oul cu lapte sau cu apă.

          Când supa este fiartă, se toarnă cu linguriţa zdrenţe din acest amestec şi se lasă să fiarbă în clocot 5 – 6 minute.

          La sfârşit se presară verdeaţa tocată.

 

 

E.   MÂNCĂRURI

Peşte pescăresc

750 g. crap, 3 linguri ulei, 2 cepe, 4-5 catei usturoi, 1/4 lingurita cimbru pisat, 2-3 linguri bulion, 1 ½ pahar apa, un virf cutit zahar, sare

Pestele proaspat sau dezghetat se taie in bucati nu prea mari, se sareaza si se lasa sa stea intr-un vas acoperit pina se prepara urmatorul sos: se pune intr-o cratita ceapa taiata marunt, se toarna apa si se lasa sa fiarba la foc mic 10-15 minute, apoi se adauga uleiul, zaharul, usturoiul bine strivit, cimbrul si bulionul. Dupa ce da un clocot-doua, se pun bucatile de peste, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba acoperit, la foc foarte mic sau in cuptor pina cind scade bine sosul.

 

 

F. DULCIURI

Chec cu mac si lamaie

 

Un chec incredibil de pufos si aromat , numai bun pentru diminetile racoroase, alaturi de o ceasca fierbinte de ceai .

 

Ingrediente (pentru doua checuri) 8 oua, 250 gr zahar vanilat , 250 gr margarina, 250 gr faina, 100 gr mac, 2 lamai mari, 1 praf copt

 

Mod de preparare Se bat albusurile spuma tare si adaugam treptat zaharul pudra pana mixand in continuare pana ce compozitia devine lucioasa si tare ca la bezea.

Mixam galbenusurile impreuna cu margarina la temperatura camerei si incorporam treptat in compozitia de albusuri. Adaugam coaja rasa si zeama de la cele doua lamai , macul, faina si praful de copt. Incorporam si turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.

Dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste. Probam cu scobitoarea sa vedem daca s-a copt. Lasam sa se raceasca de tot apoi taiem felii.



MICA ISTORIE PE ZILE - 15 MARTIE

Anul 44 î.Hr.: Împăratul roman Caius Iulius Caesar este asasinat în incinta Senatului roman, printr-o conspirație a vreo 60 de senatori, inclusiv persoane apropiate și chiar fiul său adoptiv, Brutus.

Legenda spune despre Caesar că a rămas șocat, văzându-l pe Brutus printre conspiratori, gata să scoată pumnalul de sub togă. Liderul suprem n-a putut decât să exclame câteva cuvinte, care au făcut legendă peste veacuri: „E tu quoque, Brute, fili mi!”, adică „Chiar și tu, Brutus, fiul meu!”

Sunt cuvinte care șochează emoțional. Dar totul este legendă, niciun martor ocular n-a relatat așa ceva, niciun istoric al vremii nu citează aceste cuvinte. Ele au ajuns celebre abia când le-a scris... Shakespeare, ca replică în drama istorică Iulius Caesar, actul III, scena I, rostită, firește în engleză, nu în latină: "And you too, Brutus, my son!". Cineva a tradus-o în latină și așa a ajuns în istorie.

Istoricii nu spun despre victimă că ar fi rostit ceva în momentul asasinatului. Dimpotrivă, Plutarh, într-o relatare făcută la câteva decenii după eveniment, spune despre Caesar că n-a scos nicio vorbă când s-a văzut atacat, ci doar s-a apărat. Dar cum să-l contrazici pe marele Will, când a creat o replică atât de percutantă? Și de ce să infirmăm legenda, atât de frumoasă, chiar și în fața unor evenimente atât de tragice?

Anul 351: Împăratul romanilor Constanțiu al II-lea îl ridică pe vărul său Gallus la rangul de caesar și îl numește la conducerea părții de est a Imperiului Roman. În aceeași zi, Gallus se căsătorește cu sora lui Constanțiu, Constantina. S-a aranjat, în familie!

Anul 493Odoacru, primul rege instalat în peninsula Italică după căderea Imperiului Roman de Apus, este ucis la o petrecere, de Theodoric cel Mare, regele ostrogoților. Ambii petrecuseră la un ospăț. După unii, intervenise între ei o mică sfadă, la care s-au adăugat și aburii alcoolului, iar Theodoric, care băuse mai mult, a scos o armă ascuțită, cu care l-a înjunghiat.

După alții, armata lui Odoacru fusese decimată de oastea lui Theodoric, iar comandantul suprem rămăsese fără nicio apărare. I-a fost ușor rivalului să-l prindă, dar nu l-a ucis pe loc. L-a judecat împreună cu familia și cu apropiații lui. Soția lui Odoacru, Sunigilda, a fost și ea condamnată la moarte, iar fratele Pnoulphus, care se ascunsese într-o biserică, a fost depistat și ucis de niște arcași. Fiul lui Odoacru, Thela, a încercat și el să fugă în Galia, dar și pe el l-au descoperit oamenii lui Theodoric și l-au ucis. În scurt timp, nicio rudă a lui Odoacru n-a mai rămas în viață.

Anul 856Mihail al III-lea, zis „cel Bețiv”, împărat al Imperiului Bizantin, în vârstă de numai 16 ani, răstoarnă regența mamei sale, împărăteasa Teodora a II-a, cu sprijinul nobilimii bizantine și preia frâiele împărăției.

Mihail al III-lea e deseori arătat ca vicios având obiceiul de a nu se stăpâni la alcool, dar și obsesia pentru cursele de vehicule trase de cai. În plus, lua în derâdere procesiunile și ritualurile bisericești, ceea ce nu făcea cinste unui cap încoronat.

Cu toate acestea, a fost norocos, menținându-se 25 de ani pe tron. În plus, deși se spune despre el că ar fi fost cheltuitor și nesăbuit, economia Bizanțului s-a echilibrat în timpul domniei lui.

Anul 1827: La inițiativa episcopului anglican din Toronto, John Strachan, se înființează Universitatea din Toronto, prima mare universitate de pe teritoriul canadian.

Anul 1848: S-a declanșat, la Budapesta, Revoluția Maghiară împotriva dominației habsburgice.  Revoluționarii preluau logo-ul Revoluției Franceze: Egalitate, Libertate, Fraternitate. Dar prezentau și un program în 12 puncte, printre care: Libertatea presei, desființarea cenzurii, guvern propriu la Budapesta, Parlament propriu, egalitate în fața legii, desființarea iobăgiei, eliberarea deținuților politici.

Anul 1876: A apărut, la București, ziarul Timpul, organul de presă al Partidului Conservator, partid condus de reputatul politician și memorialist Constantin Argetoianu. Printre principalii colaboratori ai ziarului, s-au numărat personalități precum Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

Anul 1892: Inventatorul Jesse W. Reno din New York a patentat prima scară rulantă din lume. Inițial, invenția sa a fost denumită „lift înclinat”. Denumirea de „scară rulantă” a apărut mai târziu și a fost născocită de manageri, pentru a-i da o rezonanță mai atractivă sub aspect comercial.

Invenția mai fusese înregistrată, ca idee, și în anul 1859, de către un oarecare Nathan Ames, dar el nu a reușit niciodată să construiască prototipul.

Anul 1899: Are loc la Londra premiera piesei istorice "Cezar și Cleopatra", de George Bernard Shaw. Piesa a avut un considerabil succes, care s-a menținut până astăzi.

Anul 1900: S-a reluat în Japonia Hōnen Matsuri, Festivalul fertilității, sărbătorit anual la 15 martie, sau în duminica cea mai apropiată de acea dată. Istoricii n-au reușit să puncteze originile exacte ale sărbătorii,  dar legenda susține că vechimea depășește cu mult 1.000 de ani. Ca și azi, pe atunci ceremonia pornea din orașul sacru Tagata.

În ceea ce privește datele certe și documentate istorice, se știe că, începând cu ziua de 15 martie 1900,  ceremoniile s-au desfășurat an de an, fără întrerupere.

Festivalul constă în manifestări specifice care au ca origine sanctuarul Ōagata din Inuyama, prefectura Aichi și sanctuarul Tagata din Komaki, prefectura Aichi. Obiectul central al festivalului de la templul Ōagata este simbolul  feminin (yin), iar de la templul Tagata este simbolul masculin (yang), în diverse reprezentări.

Tradiția japoneză spune că femeile care ating simbolurile yang sau yin rămân însărcinate până la sfârșitul anului și nasc în anul următor. În ce-i privește pe bărbați, ei nu trebuie să atingă nimic. Este destul ca bărbatul să privească simbolul yin, pentru ca partenera să fie fericită când e cu el.

Simbolurile Yang și Yin, sculptate de specialiști înzestrați cu har divin și instruiți de către sacerdoți anume pregătiți în acest scop, sunt executate, în fiecare an, în lemn de cedru alb. Fiecare simbol este așezat pe un postament mobil și plimbat prin oraș în cadrul unei ceremonii pe care o admiră numeroși turiști sosiți nu numai din întreaga Japonie, ci și din străinătate.

Anul 1906: A luat ființă compania britanică Rolls Royce, unul dintre cei mai importanți producători de automobile de lux din lume.

Anul 1908: A avut loc, la Paris, prima audiție a piesei "Rapsodia spaniolă", de Maurice Ravel. Audiția a avut succes, iar acum, la peste un secol de la eveniment, observăm că Rapsodia Spaniolă constituie punctul de atracție în programul multor orchestre simfonice de prim rang.

Compusă în patru părți, asemănător simfoniilor, rapsodia te transpune în spațiul iberic. Parcă anume în această idee, prima parte, întitulată „Preludiul nocturn”, amintește teme de veche inspirație folclorică, dar și de accente maure.

Titlul celei de a doua părți amintește iarăși de spațiul iberic care-l inspiră pe autor: „Malagueña”. Frumoasa temă melodică, ceva care amintește parcă de o romanță de-a noastră, parcă de un dans andaluz, a fost preluată ulterior de mulți compozitori și adaptată creațiilor lor. Aș aminti de celebrul Ernesto Leucona care și-a întitulat și el, în mișcarea a șasea din Suita Andaluză, tot „Malagueña”.

Dar atât ritmul, cât și tema melodică au fost preluate ulterior de numeroși autori și adaptate la genurile pop, jazz sau alte forme mai moderne, de la maniera disco sau tehno și până la muzica militară, dominată de tobe și trompete.  

Anul 1939: În România s-a decretat mobilizare generală, ca urmare a faptului că trupele hitleriste au intrat în Cehoslovacia, pentru preluarea unor teritorii, conform unor înțelegeri anterioare, la care consimțiseră și puterile occidentale, în speranța că astfel îl vor cuminți pe Hitler.

Dar nu l-au cumințit. Peste numai câteva luni, Hitler va uita promisiunea făcută pentru a salva Cehoslovacia (ciuntită!) și a atacat Polonia, împărțind-o juma’-juma’ cu prietenul Stalin.

Anul 1945: Al Doilea Război Mondial - Pe frontul din vest, armata română duce lupte grele pentru eliberarea orașului cehoslovac Branska-Bystrica.

Anul 1964: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din Cehoslovacia după ce a învins în finală echipa Suediei, cu scorul de 25 - 22, și a devenit pentru a două oară campioană mondială.

Anul 1990Mihail Gorbaciov este ales președinte al Uniunii Sovietice. Dar nu va dura mult. În curând, Uniunea Sovietică însăși va fi desființată, printr-un ciudat protocol încheiat într-o cabană de vânătoare între președinții din trei „Republici” sovietice: Rusia, Ucraina și Belarus. Celelalte republici au aflat a doua zi, la televizor că au devenit independente, așa cum au hotărât în numele lor „frații” mai mari.

Anul 2004: Oamenii de știință au informat presa despre descoperirea astrului Sednia, cel mai îndepărtat  obiect din sistemul solar observat până acum de către om.

Anul 2006: Premieră politică în România - Adrian Năstase își anunță demisia din fruntea Camerei Deputaților și din funcția de președinte executiv al PSD, după ce 37 dintre filialele PSD din teritoriu i-au acordat un vot de blam.

Anul 2021: Filmul românesc „Colectiv” regizat de Alexander Nanau a fost nominalizat la categoriile „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun film documentar” la cea de-a 93-a ediție a premiilor Oscar. Este primul film românesc nominalizat vreodată oficial la Oscar. Mai durează până să ajungem și premiați!

Zile festive și sărbători

  • Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului
  • Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției
  • Ziua națională a Ungariei  (Rememorarea Revoluției din 1848)
  • Hōnen Matsuri, festivalul japonez al fertilității
  • Ziua Mondială a somnului
  • În calendarul ortodox: Sf Mc Agapie, Plisie și Timolau ( Zi Aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)

Ziua Mondială a Somnului

La 15 martie 2024, este marcată ediţia cu numărul 17 a Zilei mondiale a somnului, potrivit www.worldsleepday.org. Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie.

Ziua mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

Pentru ediţia din 2024, organizatorii au propus tema "Echitatea somnului pentru sănătate globală" (Sleep Equity for Global Health), arată worldsleepday.org. Deşi somnul este esenţial pentru sănătate, există diferenţe considerabile între diverse grupuri şi comunităţi de oameni în privinţa posibilităţii de a obţine un somn suficient şi odihnitor. Aceste diferenţe nu au cauze biologice, ci sociale.

Potrivit project-sleep.com, persoanele care aparţin unor minorităţi ce sunt stigmatizate în anumite părţi ale lumii, precum cele etnice, religioase, sexuale, persoanele suferinde de anumite boli sau cu dizabilităţi, sunt predispuse la tulburări de somn. Această problemă apare şi în cazul persoanelor neurodivergente sau a celor care trăiesc sub sau la limita sărăciei. Persoanele care aparţin acestor categorii rareori beneficiază de ajutor de specialitate adecvat pentru rezolvarea acestei probleme ce le poate deteriora grav sănătatea.

Conform psihologului Michael Grandner, directorul Programului de Cercetare a Somnului şi Sănătăţii din cadrul Universităţii din Arizona, "somnul nu este doar un proces biologic, ci unul care are loc în contextul lumii în care trăim", potrivit www.project-sleep.com.

Promotorii Zilei mondiale a somnului sugerează câteva direcţii de acţiune care să reducă aceste inechităţi. Medicii sunt încurajaţi să întrebe toţi pacienţii inclusiv despre eventualele lor probleme delegate de somn. Promovarea siguranţei sociale, a salarizării decente, a accesului la educaţie şi la servicii medicale de calitate contribuie, de asemenea, la realizarea echităţii somnului. Combaterea discriminării pe criterii rasiale, religioase, sexuale şi de gen are şanse mari să reducă, la rândul său, inechităţile privitoare la obţinerea unui somn de calitate.

 


Organizatorii lansează un apel către clasa politică, angajatori, liderii comunităţilor, cadrele didactice şi creatorii de conţinut pentru a face cunoscute unui număr cât mai mare de oameni importanţa atât a factorilor biologici care influenţează somnul, cât şi a celor sociali.

Sloganul din anul 2023 al Zilei mondiale a somnului a fost "Somnul este esenţial pentru sănătate" (''Sleep is Essential for Health''), potrivit worldsleepday.org. Somnul este fundamental pentru menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi bunăstării proprii, având o influenţă benefică la fel de puternică asupra acestor deziderate precum mâncatul sănătos şi exerciţiile fizice. Totuşi, arată sursa citată, importanţa somnului pentru binele individului şi al întregii societăţi nu a atins cotele de popularizare şi conştientizare ale celorlalţi doi factori.

Chiar dacă dormitul este un proces natural, nu costă nimic şi nu presupune efort fizic, el nu ar trebui ignorat, preţuit mai puţin sau considerat ca un bun dat. Din contră, subliniază medicul Lourdes DelRosso, citat de wordsleepday.org. Tulburările somnului necesită o atenţie sporită şi o rezolvare cât mai timpurie şi eficientă. Chiar şi atunci când nu există dificultăţi majore legate de somn, fiecare dintre noi este încurajat să găsească modalităţi de a ne optimiza somnul, pentru a ne simţi şi mai bine şi pentru a rămâne sănătoşi o perioadă cât mai îndelungată.

Noi studii apărute în publicaţii de specialitate continuă să demonstreze importanţa pe care somnul o are pentru sănătate, dar şi factori ce pot influenţa negativ calitatea somnului.

O cercetare efectuată la Universitatea Monash din Australia, ale cărei rezultate au fost publicate în decembrie 2023 în revista Neurology, publicaţia oficială a Academiei Americane de Neurologie, a arătat că există asocieri între tiparul neregulat al somnului şi riscul de demenţă. Persoanele cu un tipar neregulat al somnului ar putea să se confrunte cu un risc crescut de demenţă în comparaţie cu cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate.

Oamenii de ştiinţă australieni au folosit datele privind regularitatea somnului obţinute de la 88.094 de participanţi la UK Biobank, a căror vârstă medie era de 62 de ani. Indicele de regularitate a somnului a fost măsurat cu ajutorul unui dispozitiv plasat la încheietura mâinii. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanţi au dezvoltat demenţă. Cei care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au avut cel mai mare risc de demenţă, potrivit studiului.

"Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore", a spus autorul principal, profesorul Matthew Pase.

Un alt studiu efectuat în Australia, de data aceasta la Universitatea Flinders din Adelaide, sugerează că o dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii apneei obstructive în somn (OSA). Participanţii au fost rugaţi să raporteze tot ce au mâncat în ultimele 24 de ore şi au răspuns la un chestionar menit să le evalueze probabilitatea de a suferi de apnee obstructivă în somn.

Deşi s-a constatat că alimentele sănătoase pe bază de plante ajută la prevenirea OSA, cercetarea a constatat că persoanele cu o dietă nesănătoasă pe bază de plante - caracterizată de un consum ridicat de cereale rafinate, băuturi îndulcite cu zahăr, alimente sărate şi deserturi - aveau cu 22% mai multe riscuri de a suferi de OSA decât cele care consumau cantităţi reduse din aceste alimente.

"Această cercetare nu ne spune cum modifică dieta riscul de OSA, dar s-ar putea ca o dietă sănătoasă bazată pe plante să reducă inflamaţia şi obezitatea. Aceştia sunt factori-cheie în riscul de OSA", a declarat într-un comunicat de presă Danny Eckert, coautor al studiului şi director al Institutului pentru sănătatea somnului din cadrul Universităţii Flinders din Adelaide.

Apneea în somn este o tulburare din cauza căreia respiraţia se opreşte şi începe în mod repetat în timpul somnului. OSA este un tip de apnee în timpul căreia respiraţia este întreruptă de un blocaj al fluxului de aer.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti a publicat, pe site-ul marius-nasta.ro, un număr de 12 reguli de igienă a somnului. Printre recomandările făcute, se numără: fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire; dacă v-aţi obişnui să dormiţi în timpul zilei, nu depăşiţi 45 de minute de somn; evitaţi alcoolul cu patru ore înainte de culcare; evitaţi mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de culcare; faceţi mişcare zilnic, dar nu chiar înainte de culcare; blocaţi toate sunetele care vă pot distrage de la somn şi eliminaţi sursele de lumină pe cât posibil; dacă nu adormiţi în primele 30 de minute, părăsiţi dormitorul pentru o altă activitate şi reveniţi doar în momentul în care simţiţi că vă este somn.

Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alertă a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.resmed.co.in



Ziua națională a Ungariei


Începând din 1991, Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este 20 august, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluția din 1956.


Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.  

Început în Franța, valul revoluționar din 1848 s-a răspândit în aproape toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda.  

Revoluţionarii au prezentat o proclamaţie citită în 15 martie 1848:

 "Ce doreşte naţiunea maghiară. Să fie pace, libertate şi înţelegere.

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii

2. Guvern responsabil în Buda-Pesta 

3. Adunare Naţională anuală la Pesta. 

4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase. 

5. Gardă naţională. 

6. Plata dărilor de toţi deopotrivă. 

7. Desfiinţarea iobăgiei. 

8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi. 

9. Bancă Naţională. 

10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara. 

11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi. 

12. Uniune". 




Concertele zilei 15 martie 2024

  • La Familia
    TIME OUTdin Iași

    La Familia @ Time Out

    Data/ora de începere: 15 MARTIE 2024 (20:00)

  • Muzica în lumea lui Dali
    ARCUB - SALA MARE (HANUL GABROVENI)din București

    Muzica în lumea lui Dali @ ARCUB - Sala Mare (Hanul Gabroveni)

    Data/ora de începere: 15 MARTIE 2024 (20:00)

  • Compact
    M2 EVENT VENUEdin Timișoara

    Compact @ M2 Event Venue

    Data/ora de începere: 15 MARTIE 2024 (21:00)

  • Alternosfera Unplugged
  • Poster eveniment Alternosfera Unplugged

    Alternosfera anunță primul turneu acustic din istoria trupei și va susține un concert la Doors Club din Constanța pe 15 martie. În centrul atenției vor sta piese care nu se regăsesc foarte des în concertele electrice, dar care sunt foarte așteptate de fani.

    Bilete concert Alternosfera în Constanța

    • Presale - 120 lei (+taxe)

    * locurile la masă se pot rezerva printr-un telefon la Club Doors

    Povestea programului unplugged a început în urmă cu trei ani, când trupa a încercat o rearanjare a pieselor sale într-un format acustic. Tot experimentând cu diferite instrumente și structuri, Alternosfera a creat conceput Theatroll - Corbul Troian, unde piese din discografia trupei au fost reinterpretate și cântate alături de orchestră pe cele mai mari scene de teatru. Acum, Alternosfera vine în fața fanilor cu primul program acustic.

  • POEZIE

  • POEZIE 15 Martie

    Vasile Demetrius, poet, prozator şi traducător
    Biografie
    DEMETRIUS Vasile (pseudonimul lui Vasile Dumitrescu), se naste la I oct. 1878, Scheii Brasovului - moare in 15 mart. 1942, Bucuresti.
    Prozator, poet si traducator.

    Fiul lui Dumitru Ogea, sobar, si al Elisabetei (n. Bratu-Stinghe). 

    Tatal Luciei Demetrius. Numele i se schimba la scoala in Dumitrescu, iar ca scriitor, in 1899, va fi botezat Demetrius de catre Gala Galaction. 

    Scoala primara si trei luni de gimnaziu la Bucuresti; autodidact. Muncitorintr-o fabrica de tricotaje, ajutor de macelar, librar la C. Sfetea, corector la ziarul Nationalul, chimist la o fabrica din Chiti la, invatator suplinitor in satul Vintila Voda, linga Buzau, administrator al mosiei contelui Robert de Roma in Ialomita, functionar la Domenii, initiator al col. „Caminul" (1916) si director al „Bibliotecii pentru toti" (1923 (.Debuteaza ca poet in Adevarul lui C. Miile. in 1904 scoate impreuna cu T. Arghezi revista Linia dreapta. O mare prietenie il leaga de Arghezi, N. Vasile Demetrius Cocea si Galaction. 



    Colaboreaza la Viata sociala. Viitorul, Dimineata, Facla, Flacara, Scena, Luceafarul, Sburatorul, Rampa ctc; este autorul a numeroase traduce din Maupassant, Balzac, Merejkovski, Blasco Iba-fiez, Stendhal s.a. Lipsita de originalitate este poezia din volum Versuri (1901), Trepte rupte (1906), Sonete (1914), Canarul mizantropului (1916), Fecioarele (1925) si Cocorii (1942). in schimb proza, cu deosebire romanele (Tineretea Casandrei, 1913; Orasul bucuriei, 1920; Domnul colonel, 1920; Domnul deputat, 1921), anticipeaza pe unele laturi ale lor realismul interbelic. 

    A publicat si citeva volum de nuvele (Puterea farmecelor si alte nuvele, 1914; Ctntareata, 1916; Nuvele alese, 1925 etc). Premiul Acad. (1916); Premiul Soc. Scriitorilor Romani (1928).

    Dintr-o activitate literara bogata (sase plachete de poezii, peste cincisprezece volume de nuvele si romane si un numar foarte mare de traduceri), poezia este partea cea mai putin realizata.

    Versuri (1901), Trepte rupte (1906), Sonete (1914), Canarul mizantropului (1916), Fecioarele (1925) sau Cocorii (1942) nu depasesc o anumita faza de compuneri stingace si devitalizate expresiv, in umbra marilor scriitori ai vremii. Lirica simpla, cu o simbolistica saraca, bazata in special pe muzicalitate si notatie realista. 

    Umorul sentimental al inceputurilor e inlocuit cu un fel de album naturalist in Canarul mizantropului si Fecioarele, unde poetul surprinde diferite siluete din lumea orasului: tocilarul, sacagiul, orbul, golanul, femeia de strada, groparul etc, intr-un fel de inventar urban transpus in registru caricatural sau compasiv, uneori cu autentica sensibilitate si delicatete. Viziunea asupra vietii este, in genere, sumbra, asemanatoare celei pe care Vasile Demetrius o instituie si in proza. in acest sector, scriitorul isi muta curajos cimpul de observatie in mijlocul orasului, fata in fata cu o fauna interesanta si bogat diversificata, plina de pitoresc si cu o marcata apetenta a vietii. 

    Viziunea restrictiv-samanatorista e inlocuita cu una noua, comprehensiva, care nu vede in oras un mediu in exclusivitate al perditiei si imoralitatii, ci un spatiu al confruntarilor morale deschise, un depozitar de suflete delicate si alese, jinduind spre lumina si implinire, intr-o dramatica inclestare cu fortele mizeriei si rapacitatii sociale. Interesul pentru lumea periferica, de vagabonzi si lumpen-proletari, punerea in lumina a bogatelor ei resurse de umanitate il indica drept cap de serie al unei intregi directii din scrisul romanesc interbelic: Carol Ardeleanu", I. Peltz, Ion Calugaru", G. M. Zamfirescu, Ury Benador s.a. Volumele Puterea farmecelor si alte nuvele (1914), Ctntareata (1916), Dragoste neimpartasita (1919), Vagabondul (1922) vadesc preocuparea pentru radiografierea atenta a acestor medii, din diverse unghiuri. Vagabondul Marcu Stiubei, ajuns sa-si realizeze visul de a deveni bacan, e lichidat din cauza concurentei (Viata felurita a lui Marcu Stiu-bei); cintareata Didina, ajunsa celebra pe scene internationale, se comporta neomeneste cu propria-i mama bolnava, pentru a nu ramine o prizoniera (Cintareata); pinzarul Iordan isi instraineaza fiul spre a deveni domn, dar acesta ajunge doar un biet trepadus (Trufie); cosarul Petre Dobrila isi schimba profesiunea pentru capriciul unei fete de nimic (Dragoste neimpartasita); sacagiul Moise Hanina, simtin-du-se inutil, se spinzura in indiferenta tuturor (Caratorul de apa); ocnasul Stoian, desi vrea sa ajunga om de treaba, infunda din nou puscaria (La urma lui) etc. O lunga galerie de tipuri din toate categoriile sociale, pe care ulterior scriitorul o adincesle in romane. Tineretea Ca-sandrei (1913), primul dintre ele, insista asupra vietii mahalalei bucurestene, a mediului mic-burghez si a celui industrial prin care trece tinara Casandra Casimcea in dorinta ei de-a iesi la lumina, ca in final sa fie silita sa se intoarca in lumea din care a plecat. 

    Asemenea incercari inutile ale eroilor de a-si depasi conditia ni se prezinta si in Orasul bucuriei (1920), Domnul colonel (1920) si Domnul deputat (1921), alcatuind in intentia lui Vasile Demetrius un singur ciclu, dedicat vietii social-politice de la inceputul veacului, marcat de lupta pentru putere a partidelor politice, de rascoalele taranesti si de primul razboi mondial. In primul caz, personajul propriu-ziseBucurestiul, „orasul bucuriei". al mizeriei si contrastelor sociale, iar exponentul sau tipic - politicianul demagog si venal Matei Dumbarau; in cel de al doilea, actiunea se muta la tara, in mijlocul unei zguduitoare exploatari sociale patronate cu salbaticie de deputatul Marin Voiculescu; ultimul are in centru figura odioasa a colonelului Ilie Chiria-nescu, tradator de patrie in timpul razboiului, cele trei ipostaze alcatuind de fapt fatetele unui singur personaj, ale omului politic burghez de la inceputul veacului. Intentia e de fresca, dezbaterea politico-sociala are suficienta patrundere, facind din Vasile Demetrius unul dintre interesantii romancieri ai vremii si un virtual precursor al lui Cezar Petrescu.
    OPERA:
    Versuri. Buzau, 1901 (ed. II, Bucuresti, 1929): Trepte rupte, versuri. Bucuresti, 1906: Tineretea Casandrei, roman, Bucuresti, 1913 (ed II. 1924);
    Puterea farmecelor si alte nuvele. Bucuresti. 1914 (ed. II, Puterea vrajitor si alte nuvele. 1929);
    Sonete, Bucuresti, 1914;
    Cintarea[a, nuvele. Bucuresti, 1916 (ed. II. 1928);
    Canarul mizantropului, versuri, Bucuresti, 1916;
    Scoala profesionala „Arhiereul Gherasim", Bucuresti, 1916 (ed. II, 1923);
    Motanul ucigas. Bucuresti, 1918;
    Dragoste ne'un-partasita, nuvele. Bucuresti, 1919 (ed. II, 1930);
    Pacatul rabinului. Bucuresti. 1920: Strigoiul, Bucuresti. 1920 (ed. II, 1929);
    Orasul bucuriei. roman. Bucuresti, 1920;
    Matei Dumbarau. Urmarea si srirsitul romanului Orasul bucuriei. Bucuresti, 1920;
    Paradisul rusinos (Orasul bucuriei. Matei Dumbarau), Bucuresti. 1920;
    Domnul colonel. Din epoca neutralitatii romane, 1914-l916, roman. Bucuresti, 1920;
    Domnul deputat, roman. Bucuresti, 1921 (ed. noua, 1957);
    Pentru parerea lumii, Bucuresti, 1921: Vagabondul, nuvele, Bucuresti. 1922 (ed. II, 1936): Unchiul Nastase si nepotul sau Petre Nlcodim, Bucuresti, 1923;
    Fecioarele, versuri. Bucuresti, 1925;
    Nuvele alese. Bucuresti, 1925: Norocul cucoanei Frosa. Bucuresti. 1926;
    Vieti zdrobite, Bucuresti, 1926;
    Monahul Damian, Bucuresti, 1928 (ed. II, 1933);
    Cocorii, versuri, Bucuresti, 1942;
    Versuri alese. Bucuresti, 1943;
    Nuvele, pref. de I. Manole, Bucuresti, 1952: Scrieri alese. l-II, ed. ingrijita, pref. si note de Margareta Feraru, Bucuresti, 1967;
    Poezii, ed. si pref. de E. Manu, Bucuresti, . Traduceri: G. de Maupassant, Horla, Bucuresti, 1914;
    H. de Balzac, Neamul Marana, Bucuresti, 1916;
    D. Merejkovski, Moartea teilor, Bucuresti, 1916;
    B. Ibafiez, Floare de mai. Bucuresti, 1919 (ed. II, 1937);
    idem, Coliba fermecata. Bucuresti, 1919;
    D. Merejkovski, Leo-nardo da Vinci, Bucuresti, 1920;
    idem, invierea zeilor. Bucuresti, 1921 (ed. II, 1924);
    Stendhal, Schitul din Parma, Bucuresti. 1922;
    D. Merejkovski, Petru cel Mare, Bucuresti, 1923;
    idem, Giocon-da. Braila, 1924;
    B. lbanez, Flaminzll La Horla, Bucuresti, 1923;
    Ch. Dickens, David Copperfwld. I-III, Bucuresti, 1929;
    Blasco lbanez, O tragedie de pomina. Bucuresti, 1929 (ed. II, 1931);
    J. H. Fabre, Minunile instinctului la ginganii. Paianjenul. Lacusta verde. Bucuresti, 1931;
    W. A. Hoffman. O mireasa la loterie, Bucuresti, f. a.;
    Blasco Ibahez, In padurea de portocali. Bucuresti, 1932;
    idem, Don Rafael, Bucuresti, 1937;
    W. Shakespeare, Macbeth, Bucuresti, f.a.;
    idem, Hamlet, Bucuresti, f.a.;
    H. Taine. Despre Balzac si despre Stendhal. Bucuresti, f.a.;
    Povestiri si povesti pentru copiii destepti, Bucuresti, 1940;
    II. de Balzac, Jupin Cor-nelius. Bucuresti, 1941;
    L. Bromfield, Vin ploile, MI, Bucuresti, 1947.

    REFERINTE CRITICE:
    I. Trivale, Cronici literare, 1915;
    N. Davidescu, Aspecte. II: E. Lovinescu, Istoria, IV;
    Perpessicius, Mentiuni, I;
    G. Cali-nescu, Istoria;
    G. Galaction, Oameni si ginduri din veacul meu, 1955;
    M. Sadoveanu, Marturisiri, 1960;
    G. Galaction, Opere alese, II, 1961;
    D. Micu, inceput;
    V. Eftimiu, Portrete si amintiri, 1965;
    Perpessicius, Opere, II, 1967;
    C. Ciopraga, Literatura;
    I. Peltz, Amintiri din viata literara, 1974;
    F. Aderca, Contributii, I;
    R. Boureanu, Vazuti in oglinda timpului. 1987;
    I. Chendi, Scrieri, II. 1989.


    Vremea rea

    Calaretu-n crasma, calu sade-n ploaie
    Ulita-i pustie, fara felinare;
    Singur face semne noptii, se-ncovoaie,
    Un copac ce-ti scuipa frunza neagra, mare.

    Crasma, c-o fereastra, s-ar putea sa piara
    Sub acoperisul tras pe ochi, hoteste;
    Gata e lumina-i sa se stranga: gheara,
    Sa se sfarme casa, ca strivita-n cleste.

    Tot mai mult grumazul calului se pleaca;
    L-a uitat stapanul, ieslea e departe.
    Ploaia, fara preget, galgaie, se-neaca!
    Diavolul framanta nori, in ciururi sparte.

    Cămătăreasa

    Din prag te-ntampina mirosul de tamaie;
    Icoane pretutindeni, ca pe-o catapeteasma:
    Latra de langa soba un
    Bubi ros de raie,
    O ramura de salce se vestejea-n agheazma.

    In mijlocul odaii, ca din podea ivita,
    Facandu-si ochii roata pe mobile, batrana isi odihnea pe tine privirea-i ascutita,
    Pe cand, cu dibacie, si-o mai umbrea cu mana.

    Te masura din guler, treptat, pana la ghete
    Apoi, ingrijorata, se ghemuia pe-o lada,
    Intr-un ungher.
    Cu sila, priveai pe un perete
    Sau in tavanul vanat, ce-ameninta sa cada.

    Batrana-si facea cruce cu limba-n cerul gurii,
    Stangaci rupeai tacerea, scotandu-ti amanetul.
    Zambea cu mila baba; iar setea cautaturii
    Si-o potolea-n facutul tigarii: tabietul.
    «Ceasornicul acesta l-am cumparat in vara,
    E nou si umbla bine, cu nouazeci de lei!»

    Batrana-si facea
    cruce, ofta cu jale-amara,
    Privea la sfantul
    Gheorghe si te-ntreba: «Cat vrei?»

    Si, ca si cum aflatul acela deschisese
    O rapa: asteptarea, grabitele nevoi
    Ce te-adusese-n casa unei camatarese,
    Se pravaleau nauce, ca turmele de oi.

    Cucernicia, varsta camataresei, jocul
    Privirilor, vestmantul din petece carpit,
    Nu-ngaduiau sa fie de partea ta
    Norocul,
    Primeai ori cat, si iute! ca de-un lesin zorit.

    Te petrecea batrana, trecandu-si limba fina
    Pe buzele-i uscate, facandu-si cruci mereu.
    Apoi, in fata lazii de amaneturi plina, isi infigea privirea, adanc, spre
    Dumnezeu!

    Șarpele și ea

    Un muschi intr-o camasa de cortel
    Pestrita, lucitoare, ca de moar,
    E taratorul sarpe.
    Limba doar
    E mladioasa, agera ca el.

    Dar sarpele-i de gheata, ca un brat intepenit de moarte.
    S-ar parea
    Ca nici la sanul tau nu ar putea
    Sa-si incalzeasca recele lui lat.

    Femeie cu picioarele fierbinti,
    Cu pantecul: camin dogoritor,
    Ca sarpele de incolacitor
    Te impletesti pe sufietu-mi si-l minti!

    Iti fura date numai pentru mers
    Picioarele, doi boa matasosi
    Care sugruma lung, nesatiosi, -Cand mi se darma-ntregul univers?

    Ce-asemanare-adanca e-ntre voi,
    Reptila si femeie, de-ai stiut
    Limbagiul veninos de la-nceput;
    Pe cand mergeam alaturi calmi si goi?

    Asemeni lui de mladioasa si
    De-acatatoare, dulce, printre legi
    Cu tine aspre, pe artisti, pe regi
    Ii stapanesti cu voluptati de-o zi.

    Si rece ca jivina, doar atunci
    Cand vreai sa-l umilesti sau sa-l aprinzi,
    iti tii departe omul, i te vinzi!
    Ca vlaguit din brate sa-l arunci!
  • Mihail Cosma, poet, prozator, jurnalist
    Biografie
    Ernest Spirt (n. 24 mai 1902, Tîrgu-Ocna, d. 15 martie 1968, Paris), mai cunoscut sub pseudonimele Mihail Cosma şi Claude Sernet, este un scriitor român avangardist. În scrierile lui Stephan Roll şi altor prieteni din perioada Integral, apare sub numele de alint Nesty.

    Debutează în 1921 la "Sburătorul literar", iar după 1923 colaborează la "Punct", "Integral" şi "unu". A fost editor şi al unei reviste efemere numite "Discontinuite". În 1928 se stabileşte în Franţa, unde va participa la mişcare de rezistenţă - ceea ce îi va atrage inserarea de către Paul Éluard în "Antologia rezistenţei franceze".

    În perioada interbelică a publicat sub mai multe pseudonime în Elveţia, Franţa, Algeria, Brazilia. Unele poezii au mai apărut însă şi în România, în "Revista Fundaţiilor Regale" (sub numele de Mihai Cosma) şi în cele două caiete-supliment ale aceleaşi reviste.

    A rămas în istoria literaturii franceze sub pseudonimul de Claude Sernet.

    Până în 1968 i-au apărut mai multe volume de poezii, precum şi traduceri în limba franceză a unor scrieri de Zaharia Stancu, Eusebiu Camilar şi Tudor Arghezi. De asemenea, a tradus în franceză primele poeme ale lui Tristan Tzara. A mai colaborat cu Cahiers de Sud. În 1964 a fost distins cu Premiul Salonului de la Paris.

    Privelişti pentru o domniţă medievală. Blazon 

    Pădure smaraldină, pe care fremătase
    Amurgul unui soare temut de hiacint,
    Şi crini de-nsingurare sau limpede mătase
    În glastre chinuite de-un glorios argint.

    Castel cu ziduri moarte şi trudnice arcade,
    Şi zare biruită de-un lăturalnic drum:
    (- Priveşte-adânca noapte cum, fără margini, cade
    Pe liniştea cu stele cucernice de scrum).

    O stranie şi verde cunună de ferigă
    Umbrind, pe culmi de aur, regatul fără nor,
    Şi punte mohorâtă, în searbăda verigă;
    Pe-un neted turn de stâncă; amarul Koh-I-noor.

    - Acolo, înserarea e cea din urmă ţară
    Cu lebede cărunte şi lacuri de safir;
    Căci vremuri de-ntuneric, spre tine, se-nălţară
    Mărindu-ţi amintirea cu-n negru trandafir.

    Poveşti nelămurite, prin gândul tău, gemură,
    Înfiorând, albastru, un zbor necunoscut;
    Resfrângeri potolite undi-vor sub armură,
    Şi neguri vor descinde pe gârbovul meu scut

    Încât, prin întomnarea cărărilor înguste
    Când luna va descreşte pe-un vânăt orizon,
    Spre calda cruciadă a zorilor înguste
    Voi rătăci, fugarnic, eternul tău blazon.


    Prefata pentru un baedecker 

    Atlas geografic cea mai frumoasa poezie
    zambet acid peste oceane si trenuri
    viata sau succesiune de gari si debarcadere
    duc gandul mai departe dupa cum un hamal o valiza.




    Tudor Măinescu, poet, prozator satiric, epigramist
    Biografie
    MAINESCU Tudor (prenumele la nastere: Constantin), se naste la 23 febr. 1892, Caracal - moare in 15 mart. 1977, Bucuresti. 

    Poet, prozator si traducator.

    Fiul lui Vasile Mainescu, functionar la posta, si al Theoniei (n. Dobritescu). 

    Clasele primare si gimnaziale la Craiova, Bucuresti si Mizil, iar liceul la Ploiesti si Galati. Urmeaza un an la Facultatea de Medicina din Bucuresti, altul la Conservatorul de Arta Dramatica (clasa CI. Nottara), apoi Facultatea de Drept, inceputa la Bucuresti si terminata la Iasi (licenta in 1923). 

    Intra in magistratura (1924), ca ajutor de judecator la Celari, apoi judecator la Tribunalul din Slatina, urcind ulterior toate treptele ierarhiei, pina la cea de consilier la Curtea de Apel din Bucuresti.

    Debuteaza cu versuri satirice la revista Scena (1916). 

    Remarcat de G. Topirceanu, este prezentat si publicai in revista insemnari literare (1919). 

    Debut editorial cu volum de versuri O picatura de parfum (1929), bine primit de Al. A. Philippide, T. Arghezi. D. Botez, s.a.

    Publica apoi epigrame (Suris, 1931), versuri (O fata mica se inchina, 1935), schite si povestiri (Intimplari vesele pentru oameni tristi, 1943) si colaboreaza intens la Viata Romaneasca. Gindul nostru, Adevarul literar si artistic, Vremea, Universul literar, Bilete de papagal. 

    Curentul literar, Universul, Veac nou etc. Dupa 1944, scriitorul devine mai prolific, publicind noi volum de versuri (Flori si ghimpi 1956; Florile prieteniei, 1959; Versuri clare, 1961; Florile vietii, 1962; Soare cu dinti, 1972), satire, fabule si epigrame (Muzica usoara, 1961), schite satirice si povestiri (Schite oarecum vesele, 1966; Curatitorii de pete, 1974), carti pentru copii (Bagaje usoare, 1961; Azi, Neptun si Nicusor vor sa faca un vapor, 1965; Pataniile fratilor Chit-Chit, 1965; 3 si cu Roseam 4, 1968; Dana, Dan si Robotei, 1976).

    A prefatat si ingrijit o ed. din epigramele lui Cincinal Pavelescu (1966). Traduce din O. Ceciotchina, G. Boiko, V. Hugo, A. Seghers, P. Antokolski, S. Marsak, Racine, Martial, La Fontaine, VI. Ciocov, Tudor Mainescu Ayme, Si. Leacock, Juvenal s.a. Colaboreaza la Gazeta literara. Steaua, lasul literar. Orizont, Tribuna, Albina, Tinarul scriitor, Familia, Presa noastra, Cravata rosie. Luminita, Arici Pogonici, Urzica etc.

    Situat de G. Calinescu „in traditia lui Cincinat Pavelescu, iar de Al. A. Philippide „intre Caleidoscopul lui A. Mirea si versurile lui Topirceanu", Tudor Mainescu a cultivat cu predilectie epigrama, fabula, schita si povestirea cu finalitate educativa, dar mai ales lirica umoristica. in conceptia sa, poezia este o „indeletnicire galanta" 
    („Eu nu scriu pentru domnii critici care
    Analizeaza toate si complica,
    Eu scriu aicea pentru cea mai mica
    Si cea mai neatenta cititoare"

    Unui critic)


    , a carei orchestratie este cronica rimata, aceasta insa „cerind verva, spirit, inteligenta vie". Primele volume de versuri (O picatura de parfum, 1929; Suris, 1931; O fata mica se inchina, 1935) contin numeroase madrigaluri, romante si lieduri, cu multe sonuri si motive din Bacovia, Cerna, Minulescu, Topirceanu sau Anghel. Nu lipsesc parodiile originale (bunaoara la Rapsodiile lui Topirceanu": 
    „Vintul a scapat din arc
    Pe soseaua Viilor
    Leganind usor prin parc
    Stuful mustariilor" sau la poezia bacoviana: „Iubita mea, da-mi mina.
    Priveste, toamna vine
    Prin vinturi reci de seara, asculta cum respira
    N-ai auzit ce straniu si ce uscat fosnira
    Copacii plini de frunze? Da-mi mina Fara tine

    Mi-e frica-n clipa asta. O! recile surdine
    imi par preludiul mortii. Bolnavii azi tusira
    Mai mult. Noian de frunze sub soare-ngalbenira").


    in plina expansiune simbolista, poetul retine sinestezia de culori („E-atita alb in albele petale"), miresme („parfumul de narcise si garoafe") si sunete („Usor si linistit, cu mersul moale,/ Se-apropie plapind, inabusit./ Ascult Si-aerienele sandale/ Par molcome silabe-ntr-un soptit" -Seara), poetizind parcul cu „linistitele alei", interioarele luxoase sau tinuturile exotice. 

    Volumele de versuri Florile prieteniei (1959) si Florile vietii (1962) elogiaza realizarile poporului in anii democratiei populare, in contrast cu „timpurile urite si umilitoare". Subiectele sint cele comune epocii: santierele, uzinele, viata ostaseasca etc, primul volum incluzind si un ciclu de traduceri din poetii unor tari socialiste. 

    Foarte apreciata la vremea respectiva a fost verva epigramistica a lui Tudor Mainescu Vizibila inca in Surls (1931), aceasta coordonata va predomina in Muzica usoara (1961), in Bagaje usoare (1961), precum si in cele doua culegeri cu caracter antologic, sugestiv intitulate Flori si ghimpi (1956) si Soare cu dinti (1972). Uneori acide pina la sarcasmul pamfletului, alteori bonome si delicate, epigramele vizeaza cel mai adesea moravuri din viata noastra literara, fiind insa prea legate de ocazional. Schitele si povestirile umoristice din Intimplari vesele pentru oameni tristi (1943), cu multe titluri reluate in Schite oarecum vesele (1966) si Curatitorii de pete (1974), contin satire virulente la adresa unor personaje si mentalitati luate de obicei din lumea judecatoreasca sau din cea a unei umanitati umile (mica functionarime). Daca adaugam la acestea si cartile de versuri pentru copii (Bagaje usoare, 1961; Azi, Neptun si Nicusor vor sa faca un vapor, 1965; Pataniile fratilor Chit-Chit, 1965; 3 si cu Roscatu 4, 1968 -replica la proza lui Minulescu, 3 si cu Rezeda 4; Dana, Dan si Robotei, 1976), precum si numeroasele sale traduceri, mai cu seama din scriitori latini si francezi, obtinem profilul unui scriitor fecund, al carui loc in istoria literara ramine cel fixat de el insusi intr-un Autoportret:,.Putin poet, putin artist,/ Si chiar putin epigramist".
    OPERA:
    O picatura de parfum, versuri. Bucuresti, 1929;
    Surls, versuri. Bucuresti, 1931;
    O fata mica se inchina, versuri, Bucuresti, 1935;
    Intimplari vesele pentru oameni tristi, schije si povestiri, Bucuresti, 1943;
    Flori si ghimpi, versuri. Bucuresti, 1956 (ed. II, 1967);
    Florile prieteniei, versuri, Bucuresti, 1959;
    Bagaje usoare, cronici rimate, ghicitori, epigrame, Bucuresti, 1961;
    Muzica usoara. satire, fabule, epigrame, Bucuresti, 1961;
    Versuri clare. Bucuresti, 1961;
    Florile vietii, poezii, cuvint catre cititori de D. Botez, Bucuresti, 1962;
    Azi, Neptun si Nicusor vor sa faca un vapor. Bucuresti, 1965;
    Pataniile fratilor Chit-Chit (pe muzica de M. Neagu, cu desene de Clelia Otone si FI. Obreja), Bucuresti, 1965;
    Schite oarecum vesele. Bucuresti, 1966;
    3 si cu Roscatu 4, Bucuresti, 1968;
    Soare cu dinti, versuri, cuvint inainte de F. Bailesteanu, Bucuresti, 1972;
    Curatitorii de pete, nuvele. Bucuresti. 1974;
    Dana, Dan si Robotei, Bucuresti, . Traduceri: Olga Ceciotchina, China eliberata, trad. de P. Bandrabur si ~, Bucuresti. 1951;
    G. Boiko, Vom fi mineri, in romaneste de ~, Bucuresti, 1954;
    Victor Hugo. Mizerabilii, roman. trad. din lb. fanceza de Lucia Demetrius, - si I. Costin, l-V, Bucuresti, 1954-l955;
    Anna Seghers, Nunta Ia Haiti, nuvele. in romaneste din lb. germana de -, Bucuresti, 1955;
    Pavel Antokolski, Pe-o ulicioara dincolo de Arbat, poem, in romaneste de - si A. Antonescu. Bucuresti, 1956;
    Victor Hugo. Marion Delorme, drama in cinci acte, in romaneste de ~, Bucuresti, 1957;
    Racine, Teatru. Fedra, in romaneste de -, pref. de Elena Vianu. Bucuresti, 1959;
    G. Boiko, Surorile strengarite, in romaneste de ~, Bucuresti, 1960;
    S. Marsak, Despre un hipopotam. Cum sa te porti. Poveste despre doi pisoi, trad. de ~, Bucuresti, 1960;
    Marcus Valerius Martialis, Epigrame, trad. de ~, note de T. Costa, Bucuresti, 1961: La Fontaine, Fabule, trad. de ~, Bucuresti, 1961;
    Vladimir Ciocov, Versuri, in romaneste de ~. Bucuresti, 1964;
    Marcel Aymel Omul care trece prin zid, schite, trad. si cuvint inainte de ~, Bucuresti. 1965;
    Stephen Leacock, Povestiri umoristice, trad. de ~ si Michaela Ghitescu, pref. de ~, Bucuresti, 1965;
    Juvenal, Epigrame, in romaneste de ~ si Al. Hodos, pref. de I. Fischer, Bucuresti, 1967:

    REFERINTE CRITICE:
    Al. A. Philippide, in Adevarul literar, nr. 463, 1929;
    T. Arghezi, in Ramuri, nr. 10-l1, 1929;
    D. Botez, in Viata Romaneasca, nr. 1l-l2, 1929;
    E. Jebeleanu, in Dimineata, 20 ian. 1936;
    I. Oarcasu, in Steaua, nr. 9, 1956;
    D. Costea, in lasul literar, nr. 10, 1956;
    M. Petroveanu, in Gazeta literara, nr. 32, 1956;
    AI. Hanta, in Tinarul scriitor, nr. . 1957;
    C. Baltag, in Gazeta literara, nr. 28, 1959;
    Gh. Ciompec, in Luceafarul, nr. 13, 1959;
    M. Tomus, in Steaua, nr. 12, 1961;
    L. Ulici, in Contemporanul, nr. 51, 1965;
    E. Manu, in Luceafarul, nr. 20, 1968;
    Perpessicius, Opere, IV-V, 197l-l972;
    Al. Raicu. in Romania literara, nr. 12, 1977.

    Unui confrate care scrie cam mult
    Prea mult scrie maestrul, poate
    Confiscând o rubrică.
    Dar te-nşeli profund, confrate,
    El nu scrie, publică.

    Unui confrate care scrie cam mult
    Prea mult scrie maestrul, poate
    Confiscând o rubrică.
    Dar te-nşeli profund, confrate,
    El nu scrie, publică.

    Unei cochete
    Ai o inimă ce-mi pare
    Schimbătoare-n sentimente.
    Ca şi părul tău, ea are
    Ondulaţii permanente.

    Duritate
    Igrec cam brutal a fost
    Când i-a spus lui Ics pe drept:
    "Nu eşti prost fi'ndcă eşti prost,
    Prost eşti de te crezi deştept!"

    Avertisment
    Se supără cei proşti de-o glumă bună,
    Iar cei inteligenţi de una rea;
    Cum nu ştiu despre-a mea ce-o să se spună,
    Tu fii prudent şi nu te supăra.

    TEATRU/FILM 15 Martie

    Cu Alexandru Giugaru

    Biografie Alexandru Giugaru
    Marele actor Alexandru Giugaru s-a nascut la 23 iunie 1897, in Huși. A absolvit Liceul Cuza Voda din orașul natal si in 1916 era absolvent al Conservatorului de Arta Dramatica din București.
    A jucat împreuna cu o trupa de artiști la cinematografele bucureștene, în pauza dintre filme, numere de revista, dar si pe scena Teatrului Armatei.
    La Teatrul Național din Bucuresti a jucat in spectacole ca cele din Trilogia satirică a lui I.L. Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu : O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D`ale carnavalului, alaturi de Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu, etc, Revizorul de Gogol, cu care a mers in turneu la Moscova, Bădăranii de Carlo Goldoni, in turneu la Veneția, Conu Leonida față cu reacțiunea, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic, Coana Chirița de Tudor Mușatescu Take, Ianke și Cadâr regizata de Ion Fintesteanu, Nevestele vesele din Windsor, etc.
    Primul film in care a apărut este Nabadaile Cleopatrei, in 1925.
    Alexandru Giugaru a fost căsătorit si a avut doi copii, un fiu si o fiică. A murit la 15 martie 1986.

    ·         Balcescu / (1974)
    ·         Frații Jderi (1974) - Parintele Dragomir Trailer
    ·         Răpirea fecioarelor (1968) - Boierul Manolache Belivaca
    ·         Vin cicliștii (1968) - mecanic de locomotiva
    ·         Corigenta domnului profesor (1966)
    ·         Haiducii (1966) - Boier Belivaca
    ·         Mofturi 1900 (1964)
    ·         Tudor (1963) - Boierul Glogoveanu
    ·         Doi băieţi ca pâinea caldă (1962)
    ·         Post restant (1961)
    ·         Bădăranii (1960) - Negustorul Lunardo
    ·         Băieții noștri (1959)
    ·         Telegrame (1959)
    ·         D'ale Carnavalului / D'ale carnavalului (1958) - Iancu Pampon
    ·         Două lozuri (1957)
    ·         Directorul nostru (1955)
    ·         Popescu 10 / Popescu 10 în control (1955)
    ·         O scrisoare pierduta (1953) - Zaharia Trahanache
    ·         Bulevardul 'Fluieră Vântu' (1950)
    ·         O noapte furtunoasa / O noapte furtunoasă (1943) - Negustorul de cherestea Jupan Dumitrache
    ·         Casatoria (1929)
    ·         Cererea in casatorie (1926)
    ·         Pacala si Tandala la Bucuresti (1926) - vardist
    ·         Legenda celor doua cruci (1925) - logofat Gheorghe

    ·         Nabadaile Cleopatrei (1925)





    Cu Eusebiu Ștefănescu

    Biografie Eusebiu Ștefănescu
    Eusebiu Stefanescu s-a nascut in data de 3 mai 1944 la Ploiesti. El a jucat in filme importante precum: Colierul de turcoaze, Ringul etc. Actorul Eusebiu Ștefănescu a murit, în noaptea de 14 spre 15 martie 2015, la Spitalul Militar din București, la vârsta de 70 de ani.
    ·         Lumea lui Geo Saizescu (2014)
    ·         Mr. Peabody & Sherman / Dl. Peabody și Sherman (2014) - judecător (dialog versiune dublată) Trailer
    ·         Saving Santa / Salvându-l pe Moș Crăciun (2013) - (dublaj română) Trailer
    ·         The Smurfs 2 / Ștrumpfii 2 (2013) - Papa Ştrumpf (versiune română) Trailer
    ·         Iubire elenã (2012)
    ·         Jocul (2012) Trailer
    ·         Winnie the Pooh / Winnie de pluș (2011) - narator (dublaj) Trailer
    ·         Iubire elenă (2010)
    ·         Coraline (2009) - Pisoiul (voce) Trailer
    ·         Păcală se întoarce (2006) - deputat 'Câinii cu covrigi în coadă' Trailer
    ·         15 (2005) Trailer
    ·         Despre morți numai de bine (2005)
    ·         Hacker (2004)
    ·         Merge și așa (2004)
    ·         Bolondok éneke (2003) - Head of the Hospital
    ·         Ce lume veselă... (2002)
    ·         Triunghiul Morții (1999)
    ·         Trahir (1993) - Militian
    ·         Ce zi frumoasa! / (1992)
    ·         Liceenii Rock 'n' Roll (1992)
    ·         Vinovatul (1991)
    ·         Miss Litoral (1990)
    ·         Momentul adevarului (1989)
    ·         Maria și marea (1988)
    ·         Figurantii (1987)
    ·         Noi, cei din linia întâi (1986)
    ·         Pădurea de fagi (1986)
    ·         Colierul de turcoaze (1985)

    ·         Ringul (1985)
  • SFATURI UTILE
  • SFATURI UTILE 15 Martie

    Despre varice

    Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente boli ale venelor care afecteaza populatia. Varicele se definesc ca fiind vene marite, largite, noduroase. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai des acestea se intalnesc la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe muschii gambelor.

    Femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu varice. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, premenstruatiei sau de la menopauza pot fi factori care favorizeaza aparitia varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Tratamentul cu hormoni sau anticonceptionalele cresc riscul aparitiei venelor varicoase.
    Care sunt cauzele aparitiei varicelor?
    Varicele apar in momentul in care venele nu mai functioneaza corespunzator. Daca arterele au rolul de a conduce sangele oxigenat de la inima spre fiecare celula din organism, venele duc sangele incarcat cu dioxid de carbon la inima, pentru ca acesta sa ajunga apoi la plamani si sa fie oxigenat.
    Asa cum am mentionat mai sus, varicele ce intalnesc cel mai des la nivelul membrelor inferioare. Aici sangele urca spre inima impotriva gravitatiei, deci are nevoie de ajutor pe care il primeste din partea elasticitatii venelor, a contractiilor musculare care imping sangele si a unor valve ce se gasesc la nivelul venelor. Cand aceste valve nu isi mai indeplinesc functia, sangele se acumuleaza si stagneaza la nivelul venelor, in loc sa sa se reintoarca la inima.
    ·         Predispozitia genetica – determina slabiciunea peretelui venos si a valvelor.
    ·         Varsta – cu cat se inainteaza in varsta, cu atat se pierde din elasticitatea vaselor sanguine, iar valvele se slabesc permitand sangelui, care ar trebui sa se indrepte spre inima, sa se intoarca spre picior.
    ·         Sarcina – unele dintre femeile insarcinate dezvolta vene varicoase. Sarcina duce la cresterea volumului de sange in corp, dar descreste fluxul sanguin de la membrele inferioare spre pelvis. Aceasta schimbare circulatorie este realizata pentru a ajuta cresterea fatului, dar creste riscul producerii acestor varice care pot sa apara mai ales in al treilea trimestru de sarcina, cand uterul poate apasa pe vena cava inferioara in abdomen, impiedicand fluxul normal al sangelui dinspre membrele inferioare. Varicele care apar in timpul sarcinii in general dispar fara tratament, dupa nastere, intre 3 si 12 luni.
    ·         Statul in picioare pe perioade indelungate – impiedica intoarcerea sangelui spre inima daca nu exista contractura musculara (pasit, alergat etc).
    ·         Presiunea la nivelul abdomenului – la pacientii care au ascita de exemplu.
    ·         Obezitatea
    Care sunt semnele si simptomele varicelor?
    Debutul afectiunii este de obicei lent. In general, varicele nu provoaca durere si apar inchise la culoare, rasucite si umflate. Cand provoaca durere, se asociaza cu mai multe semne si simptome precum:
    ·         Senzatie de greutate in gambe mai ales la mers
    ·         Crampe musculare
    ·         Umflaturi
    ·         Durere care se acutizeaza in pozitie sezanda dupa o perioada indelungata de stat in picioare
    ·         Mancarimi in jurul venei afectate
    ·         Ulcere cutanate (indica o problema grava cardiovasculara si necesita atentia imediata a unui medic)
    Foarte frecvent, primele varice apar la nivelul gambei, apoi la coapsa.
    Care sunt metodele de diagnostic ale varicelor?
    Examinarea fizica – se examineaza membrul sau membrele afectate cu pacientul stand in picioare (pentru a vedea daca exista umflaturi) sau in pozitie sezanda. De asemenea, este important sa ii spuneti medicului cu ce semne sau simptome va confruntati.
    Ecografia Doppler – este o metoda neinvaziva pentru a vedea daca exista o insuficienta valvulara, dar nu permite aprecierea severitatii acesteia.
    Flebografia – in examinarea varicelor este doar uneori recomandata, fiind o metoda complexa ce necesita personal experimentat si foloseste substanta de contrast. Investigatia se realizeaza cu pacientul in pozitie ortostatica (adica in picioare). Flebografia este esentiala atunci cand se are in vedere o interventie chirurgicala asupra sistemului venos profund.
    Varicografia – presupune injectarea de contrast la nivelul varicelor. Pacientul este asezat in pozitie orizontala, iar picioarele sunt tinute usor mai sus fata de nivelul capului. Metoda permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos si eventual evidentierea „sursei” acestora. Poate fi combinata cu flebografia.
    Care sunt modalitatile de tratament al varicelor?
      Se recomanda ca tratamentul varicelor sa se inceapa de la aparitia primelor simptome.
      Evitarea statului in picioare sau tinutului picioarelor incrucisate pentru mult timp.
      Un stil de viata sanatos care implica o alimentatie echilibrata si miscare previne aparitia in continuare a varicelor sau incetineste dezvoltarea celor deja existente.
      Se recomanda sa se tina picioarele usor ridicate in timpul somnului pentru a ajuta fluxul sanguin.
      Ciorapii compresivi – sunt accesibili, se gasesc de cumparat la orice farmacie. Acestia se muleaza pe picior si creeaza presiune astfel incat sa imbunatateasca circulatia sanguina. Folosirea lor este utila in formele moderate.
    In cazul varicelor voluminoase sau daca metodele deja mentionate nu functioneaza, daca durerea devine severa si apar alte complicatii medicul poate recomanda alte tratamente precum:
    Scleroterapia – prin aceasta procedura se injecteaza o solutie in venele cu varice. In scurt timp varicele incep se estompeze. Chiar daca deseori este necesar sa se aplice procedeul de mai multe ori la aceeasi vena, atat timp cat scleroterapia este efectuata corect, se observa imbunatatiri.
    Macroscleroterapia – se bazeaza pe acelasi mecanism ca si scleroterapia, dar se foloseste pentru varicele mari.
    Terapia cu laser – in prezent se utilizeaza o noua tehnologie – tratamentele cu laser pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.
    Folosirea unui cateter – se utilizeaza un tub subtire (cateter) care se introduce in vena marita si al carui varf se incalzeste. Odata cu scoaterea lui, caldura distruge vena varicoasa. Se obicei se utilizeaza pentru venele mai mari.
    Flebectomie – se indeparteaza vene mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii. Cicatricile sunt minime si se poate realiza in ambulator.
    Smulgerea venelor (stripping) – asa cum ii spune si numele, aceasta procedura presupune indepartarea unei vene. Desi poate parea ceva de speriat, circulatia nu este afectata deoarece venele profunde preiau volumul de sange a celei indepartate.
    Operatia endoscopica – aceasta interventie este necesara doar in cazul in care membrele prezinta ulceratii. Chirurgul foloseste o camera video mica, pe care o introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza venele, dupa care le indeparteaza prin mici incizii.
    Care sunt complicatiile asociate varicelor?
    Complicatiile desi sunt rare, indica o problema cardiovasculara grava si este obligatorie prezentarea la spital. Exista mai multe tipuri de complicatii precum:
    Tromboflebita – inseamna formarea unui cheag de sange care poate fi situat intr-un vas de sange superficial si atunci vorbim despre o tromboflebita superficiala sau exista posibilitatea ca acel cheag de sange sa se formeze intr-un vas profund si atunci apare tromboflebita profunda.
    Tromboflebita superficiala se manifesta prin:
    ·         Senzatie de caldura in zona afectata
    ·         Durere
    ·         Roseata si umflaturi
    ·         Prezenta unui nodul dureros si dur
    ·         Are risc redus de a cauza embolii pulmonare.
    Tromboflebita profunda este insotita de:
    ·         Durere spontana
    ·         Edeme si caldura locala
    ·         Febra (37-39)
    ·         Tahicardie (uneori)
    ·         Sensibilitate la palpare
    Aceasta trebuie corect diagnosticata si tratata cat mai repede. Netratarea la timp, creste riscul dislocarii cheagului de sange care migreaza spre plamani cauzand embolie ce poate conduce in final la deces. Se instituie de urgenta tratament cu anticoagulante (heparina, trombostop), indepartand astfel riscul declansarii unei embolii, ducand totodata la vindecare.
    Ulceratii – rani deschise care presupun pierderi de substanta la nivelul pielii. Apar in imediata vecinatate a venelor varicoase, dar mai ales la nivelul gleznelor. Initial apar sub forma unui punct decolorat. Si in aceasta situatie este necesar sa va adresati unui medic!
    Edeme gambiere – se refera la acumularea de lichid in tesuturile de la nivelul gambei. Se insotesc cu:
    ·         Inflamatie
    ·         Disconfort
    ·         Prurit (mancarime).
    Foarte rar se intampla sa apara rupturi ale venelor.

    In timp varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore. Totusi, pentru a evita orice complicatie care ar putea sa apara, este bine sa va adresati medicului dumneavoastra inca de la primele simptome.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...